Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA"

Transcript

1 Απολογισμός Έργου y

2 m2 εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA επεξεργασία κλινικών στοιχείων Tομέας Έρευνας KEΘEA: Γεράσιμος Παπαναστασάτος/PhD, κοινωνιολόγος - εγκληματολόγος Eριάννα Nταλιάνη/MSc, στατιστικός, κοινωνική επιστήμονας Πέτρος Tρίαντος/MSc, κοινωνικός ανθρωπολόγος Ioυλία Λαμπράκη/PhD, κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος Αντωνία Αναστασιάδου/MSc, κοινωνική ανθρωπολόγος επεξεργασία διοικητικο-οικονομικών στοιχείων Τομέας Διοίκησης oικονομικού ΚΕΘΕΑ: Φρατzέσκα Κωνσταντίνου/MSc, οικονομολόγος Μαρία Μαρτσάκη/οικονομολόγος Νίκος Γάσπαρης/διοίκηση ανθρώπινων πόρων Βίλμα Τσακίρογλου/προγραμματίστρια αναλύτρια (MIS) κείμενα και επιμέλεια έκδοσης Tμήμα Eνημέρωσης KEΘEA: Mαρίνα Δασκαλοπούλου/ΜΕd, φιλόλογος Kατερίνα Καραβέλη/επικοινωνιολόγος σχεδιασμός εντύπου GraficBox/ Σπύρος Τσιλιγκιρίδης εκτύπωση - βιβλιοδεσία ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ τ copyright KEΘEA 2014 Σορβόλου 24, Aθήνα/ admin@kethea.gr H παρούσα έκδοση βασίzεται σε στοιχεία και αναφορές όλων των προγραμμάτων, τομέων και μονάδων του KEΘEA. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο του ΚΕΘΕΑ και τις ομάδες φωτογραφίας των θεραπευτικών προγραμμάτων. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση στοιχείων από την παρούσα έκδοση, με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής τους.

3 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m3 «Η πρόληψη και η θεραπεία είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της χρήσης ουσιών. Για κάθε ένα δολάριο που ξοδεύεται σε προγράμματα θεραπείας και πρόληψης εξοικονομούνται μέχρι και δέκα δολάρια [ ] Επομένως, η επένδυση των κυβερνήσεων σε προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, καθώς και σε συστήματα νομοθετικού ελέγχου πρέπει να συνεχίzεται, ακόμα και σε περιόδους λιτότητας.» Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) για το 2013

4 ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ / ΕΚΘΕΣΗ "ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ" m4

5 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τι είναι το ΚΕΘΕΑ 6 Πρόλογος 7 To 2013 με μια ματιά 8 Το πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ το Νέες υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ την περίοδο της κρίσης 12 Συμβουλευτική και κινητοποίηση για θεραπεία 20 Ψυχική απεξάρτηση 22 Κοινωνική επανένταξη 28 Οικογενειακή υποστήριξη και συμβουλευτική 32 Προγράμματα στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης 34 Υποστήριξη μεταναστών 38 Απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια 40 Εκπαίδευση, φροντίδα της υγείας, νομική στήριξη 42 Πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση 48 Δια βίου μάθηση και επαγγελματική ανάπτυξη 54 Έρευνα και αξιολόγηση 60 Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση 64 ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ+XΡΩΜΑ 70 Επιχορηγούμενα προγράμματα 72 Η κοινωνία των πολιτών στο ΚΕΘΕΑ 76 Το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ 80 Οικονομικός απολογισμός 84 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Πίνακες με τους αποδέκτες των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ το Κώδικας δεοντολογίας του ΚΕΘΕΑ 100 Χρήσιμα τηλέφωνα 103

6 m6 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΘΕΑ Ίδρυση-ιστορία O πρώτος οργανισμός που συστάθηκε στην Ελλάδα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με αφετηρία τη δημιουργία της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το Αποστολή Η πρόληψη της χρήσης ουσιών, η θεραπεία, επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων, η έρευνα και η εκπαίδευση στον τομέα των εξαρτήσεων, η συμβολή στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά. Δίκτυο υπηρεσιών Περισσότερες από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα για την υποστήριξη ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες: ενηλίκων, εφήβων, φοιτητών, εργαζομένων, γονέων ανήλικων παιδιών, μεταναστών, φυλακισμένων, αποφυλακισμένων, αστέγων, καθώς και εξαρτημένων από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Θεραπευτική προσέγγιση Δωρεάν και χωρίς διακρίσεις παροχή υπηρεσιών / Εθελούσια προσέλευση και ενεργητική συμμετοχή στο πρόγραμμα / Διαμόρφωση των θεραπευτικών παρεμβάσεων ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εξυπηρετούμενοι, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους / Ολιστική, ψυχοκοινωνική αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης, με συμμετοχή της οικογένειας και της κοινωνίας. Νομική μορφή Αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Η αποστολή, το πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, καθώς και ο τρόπος συμμετοχής του στη διαμόρφωση και εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής ορίζονται από το Νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών (4139/2013) και το Προεδρικό Διάταγμα «Κωδικοποίηση των διατάξεων κανονιστικών διαταγμάτων και κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων της εθνικής νομοθεσίας για τα ναρκωτικά» (148/2007). Πόροι Επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας, παραγωγικές δραστηριότητες, δωρεές, προγράμματα ΕΕ. Διεθνείς σχέσεις Σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών και ειδικός συνεργάτης της Διεύθυνσης Πληροφόρησης (DPI) του ΟΗΕ. Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFCT), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (ΕFTC), του Διεθνούς Συμβουλίου για το Πρόβλημα του Αλκοόλ και των Εξαρτήσεων (ΙCAA), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), της Επιτροπής των ΜΚΟ στη Βιέννη για τα Ναρκωτικά (VNGOC).

7 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η έκδοση αυτή είναι ο ετήσιος απολογισμός έργου του ΚΕΘΕΑ, του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες του έργου αυτού, οι οποίοι απορρέουν από την κατά το νόμο αποστολή του οργανισμού: θεραπεία, πρόληψη, εκπαίδευση επαγγελματιών και έρευνα στον τομέα των εξαρτήσεων. Ο απολογισμός καταγράφει όλο το φάσμα των υπηρεσιών και δράσεων που ανέπτυξε το ΚΕΘΕΑ μέσα στο 2013 και παρουσιάζει τα ποσοτικά στοιχεία που αφορούν τους αποδέκτες τους. Περιλαμβάνει αναλυτικά διοικητικο-οικονομικά στοιχεία του έτους, αποτυπώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το ΚΕΘΕΑ αξιοποιεί το προσωπικό του, τους πόρους που του εμπιστεύεται η ελληνική πολιτεία αλλά και όσους συγκεντρώνει μέσω αυτοχρηματοδότησης. Προσπαθεί επίσης να αναδείξει την ανοικτή σχέση του οργανισμού με την ελληνική κοινωνία, την αρμονική ενσωμάτωση και δημιουργική παρουσία των μονάδων του στη ζωή των τοπικών κοινωνιών και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην υπόθεση της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης. Το ΚΕΘΕΑ κάνει δημόσιο απολογισμό σε ετήσια βάση εδώ και δύο δεκαετίες, εκπληρώνοντας τόσο την αυτονόητη υποχρέωσή του για διαφάνεια και λογοδοσία απέναντι στην ελληνική κοινωνία όσο και το χρέος του απέναντι στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια για συμβολή στη διαμόρφωση αποτελεσματικών και κοινωνικά ανταποδοτικών πολιτικών που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προωθούν την κοινωνική συνοχή. Ο απολογισμός, που τυπώνεται στην παραγωγική μονάδα ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ, ανακοινώνεται με συνέντευξη Τύπου και αναρτάται στο διαδίκτυο. Με την ευκαιρία του απολογισμού, το ΚΕΘΕΑ θέλει να ευχαριστήσει όλους όσοι βοηθούν το έργο του, αλληλέγγυοι απέναντι στους ανθρώπους που μάχονται για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και για ισότιμη θέση στην κοινωνία, σε μια πολύ δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία που εντείνει τις εξαρτήσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

8 m8 ΤΟ 2013 ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ Σημειώθηκε αύξηση των αποδεκτών στο σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ. Συνολικά περίπου άτομα, χρήστες ουσιών και οικογένειες, έλαβαν θεραπευτικές υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ μέσα στο έτος. Με πόρους του ΕΣΠΑ τέθηκε σε λειτουργία ένα Δίκτυο Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων σε 7 πόλεις για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συγχρόνως πρόβλημα εξάρτησης και ψυχιατρική διαταραχή. Το Δίκτυο καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την ολοκληρωμένη στήριξη αυτής της πληθυσμιακή ομάδας. Με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» άρχισε η λειτουργία νέων προγραμμάτων άμεσης πρόσβασης και προσέγγισης χρηστών στο δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την υποστήριξη των εξαρτημένων και τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση για τους ίδιους και τη δημόσια υγεία. Με την υποστήριξη τοπικών ομάδων πρωτοβουλίας και φορέων δύο νέα Συμβουλευτικά Κέντρα, στην Άρτα και τη Ρόδο, προστέθηκαν στο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, βελτιώνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια. Ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τη νέα Θεραπευτική Κοινότητα 84 θέσεων στις Φυλακές Διαβατών και άρχισε η ανακατασκευή της κατεστραμμένης από πυρκαγιά Θεραπευτικής Κοινότητας στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Με επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και μια καινοτόμο σύμπραξη μεταξύ κοινωνικών εταίρων από το χώρο της θεραπείας, της εργασίας και των επιχειρήσεων, ενισχύθηκε η κοινωνική και εργασιακή ένταξη όσων ολοκληρώνουν θεραπευτικά προγράμματα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για είσοδο στην αγορά εργασίας. Άρχισε η εφαρμογή του χρηματοδοτούμενου από την Ψηφιακή Σύγκλιση έργου «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΚΕΘΕΑ», το οποίο θα αναβαθμίσει την επόμενη διετία την ποιότητα και ταχύτητα ανταπόκρισης του οργανισμού στις ανάγκες των εξαρτημένων και των οικογενειών τους. Μέσα από τη συμμετοχή του στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ συνέβαλε στη συγκρότηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά με προτάσεις που προωθούν την ψυχοκοινωνική φροντίδα και την κοινωνική ένταξη. Το ΚΕΘΕΑ συνέβαλε επίσης στη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Προσφέρθηκαν 743 θέσεις και 166 ημέρες εκπαίδευσης σε μακρόχρονα και βραχύχρονα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης στον τομέα των εξαρτήσεων σε φοιτητές και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

9 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m9 Περισσότερα από άτομα, μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, συμμετείχαν στις παρεμβάσεις και τα προγράμματα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ στις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες. Με δεκάδες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τα προγράμματα απεξάρτησης συνέχισαν να αποτελούν θύλακες ζωής και αλληλεγγύης αρμονικά ενταγμένους στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την κοινωνική συνοχή. Εξασφαλίστηκε η αφιλοκερδής συμμετοχή ΜΜΕ, εταιρειών και ιδιωτών για τη διοργάνωση πανελλαδικής ενημερωτικής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών του 2013, καθώς και δεκάδων άλλων ενημερωτικών δράσεων στη διάρκεια της χρονιάς. Συνεχίστηκε η δικτύωση και συνεργασία με ελληνικούς και ξένους φορείς θεραπείας, υγείας, κοινωνικής φροντίδας, έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους και την προώθηση της επιστημονικής γνώσης και της τεκμηριωμένης πρακτικής στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. 480 εργαζόμενοι (426 πλήρους και 54 μερικής απασχόλησης), κατανεμημένοι σε πάνω από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα απασχολήθηκαν στο ΚΕΘΕΑ. Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στήριξαν 370 εθελοντές και 14 Σύλλογοι Οικογένειας. Η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων έχει οδηγήσει τη λειτουργία αρκετών μονάδων σε οριακή κατάσταση. Η κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε , παραμένοντας αισθητά μειωμένη. Με προϋπολογισμό για το έτος, το ΚΕΘΕΑ συνέχισε τη συμπίεση των λειτουργικών του δαπανών, όπου αυτό ήταν εφικτό, καθώς και τις δράσεις αυτοχρηματοδότησης. Κατάφερε έτσι να διασφαλίσει την ομαλή, σε γενικές γραμμές, λειτουργία των υπηρεσιών του και να μη δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η γραφειοκρατία που σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε αρκετές περιπτώσεις, προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις σε θέματα προμηθειών, εκτέλεσης έργων και αξιοποίησης δωρεών από το ΚΕΘΕΑ. Συνεπές στη δέσμευσή του για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση, το ΚΕΘΕΑ συνέχισε να εφαρμόζει διαδικασίες εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου των οικονομικών του, να δημοσιοποιεί και να αναρτά στο διαδίκτυο τα ετήσια κλινικά, οικονομικά και διοικητικά του στοιχεία.

10 m10 Τ Ο Π Α Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Ο Δ Ι Κ Τ Υ Ο Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ο Υ Κ Ε Θ Ε Α Τ Ο ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΒΑΛΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΒΟΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΡΤΑ ΠΑΤΡΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΘΗΝΑ ΡΑΦΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΡΟΔΟΣ ΧΑΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

11 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m11 3 Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης 3 Κινητές Μονάδες Προσέγγισης Χρηστών στο Δρόμο 28 Συμβουλευτικά Κέντρα 5 Θεραπευτικά Προγράμματα Διαμονής για Ενήλικες 8 Θεραπευτικά Προγράμματα Εξωτερικής Παρακολούθησης για Ενήλικες 7 Θεραπευτικά Προγράμματα Εξωτερικής Παρακολούθησης για Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες 27 Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης 14 Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης Ειδικό Πρόγραμμα για Εξαρτημένους Γονείς Πρόγραμμα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Συμβουλευτικός Σταθμός στα Δικαστήρια Ανηλίκων Αθήνας 3 Θεραπευτικές Κοινότητες σε σωφρονιστικά καταστήματα 19 Προγράμματα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κρατουμένων 2 Κέντρα Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων 4 Μεταβατικά Σχολεία 5 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης 2 Εξειδικευμένα Κέντρα Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης 7 Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα Μονάδα Σωματικής Υγείας Μονάδα Ψυχικής Υγείας Υπηρεσία Νομικής Στήριξης 2 Τηλεφωνικές Γραμμές Boήθειας Δίκτυο Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης Τομείς Εκπαίδευσης και Έρευνας Παραγωγικές μονάδες

12 m12 Νέες υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ την περίοδο της κρίσης Η ανεργία, η πτώση των εισοδημάτων και η ΑΒΈΒΑιοΤΗΤΑ που προκαλούνται από την οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στο γενικό πληθυσμό. Περισσότερο, ωστόσο, επηρεάζονται οι πιο ΑΔυΝΑμες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι χρόνια πάσχοντες, τα άτομα με αναπηρία, άτομα και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μέταναστες, οι εξαρτημένοι από ουσίες. Οι εξαρτημένοι χρήστες ουσιών, ήδη πολλαπλώς επιβαρυμένοι λόγω της χρήσης και συχνά στο περιθώριο της κοινωνιασ, την περίοδο της κρίσης αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα και μεγαλύτερο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ / ΟΜΑΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με πόρους του ΕΣΠΑ, το 2013 το ΚΕΘΕΑ έθεσε σε λειτουργία ΝΈΈσ μοναδέσ που έχουν στόχο να υποστηρίξουν δύο από τις ΠΙΟ επιβαρυμένες ομάδες εξαρτημένων: τους χρήστες στο δρόμο και όσους αντιμετωπίζουν συγχρόνως ψυχιατρικές διαταραχές.

13 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m13 Υποστηρίζοντας τους χρήστες στο δρόμο Δημιουργώντας νέους χώρους όπου οι εξαρτημένοι μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε φροντίδα και ενισχύοντας τα προγράμματα υποστήριξής τους στις «πιάτσες» και ανταλλαγής συριγγών, το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να απαντήσει στις νέες ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί την περίοδο της κρίσης: την αύξηση του ποσοστού των αστέγων, την ενίσχυση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, την εξάπλωση του HIV/AIDS και άλλων λοιμωδών νοσημάτων, την εμφάνιση νέων εξαρτησιογόνων ουσιών, την απώλεια του κινήτρου για αλλαγή τρόπου ζωής και ένταξη σε θεραπεία. Το 2013 τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέα Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή και ολοκληρώθηκε η στελέχωση δύο νέων Κινητών Μονάδων με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Νέα Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης Απευθύνονται σε εξαρτημένα άτομα με χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα εξάρτησης τα οποία είναι περιθωριοποιημένα και αποκομμένα από τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Το νέο Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης της Αθήνας εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του Εντάσσεται στο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ και στεγάζεται στην οδό Κουμουνδούρου 28, σε κτίριο του οποίου η ανακατασκευή και ο βασικός εξοπλισμός έγιναν εξ ολοκλήρου με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης Θεσσαλονίκης στεγάζεται στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης, στην οδό Πίνδου 4, και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του Τα Κέντρα αποτελούν «καθαρούς» από ουσίες χώρους διημέρευσης, μακριά από τους κινδύνους της «πιάτσας», όπου προσφέρονται πολύπλευρες υπηρεσίες για την κάλυψη βασικών αναγκών των εξαρτημένων, την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη και τη φροντίδα της υγείας τους. Στους χώρους των Κέντρων υπάρχει δυνατότητα σίτισης, παροχής ιματισμού, φροντίδας της ατομικής υγιεινής (λουτρό, πλύσιμο ρούχων), ψυχολογικής υποστήριξης, ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας, ενημέρωσης και συμβουλευτικής για νομικά θέματα, ενημέρωσης και κινητοποίησης για την αξιοποίηση δυνατοτήτων και υπηρεσιών κοινωνικο-προνοιακής φροντίδας, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης. Στόχος των Κέντρων είναι η μείωση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση (υπερδοσολογία, HIV, λοιμώδη νοσήματα κ.ά.), η βελτίωση της γενικής κατάστασης των εξαρτημένων, η διασύνδεσή τους σε μονιμότερη βάση με δίκτυα και πηγές βοήθειας αλλά και η προετοιμασία όσων το επιθυμούν για ένταξη σε θεραπεία. Τα Κέντρα αναπτύσσουν συνεργασίες με φορείς και ΜΚΟ, αξιοποιούν εθελοντές και αποτελούν μέρος των δύο νέων Δικτύων Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

14 ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ m14

15 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m15 Νέες Κινητές Μονάδες Οι νέες Κινητές Μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτογενούς φροντίδας στους εξαρτημένους που βρίσκονται στο δρόμο και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από την αύξηση της αστεγίας, την εξάπλωση των λοιμωδών νοσημάτων και την όξυνση του κοινωνικού αποκλεισμού. Το 2013 τα προγράμματα άμεσης πρόσβασης και προσέγγισης χρηστών στο δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν 740 εξορμήσεις στις «πιάτσες» για την υποστήριξη των εξαρτημένων και την ανταλλαγή συριγγών δέχτηκαν στις εγκαταστάσεις τους επισκέψεις διένειμαν καθαρές σύριγγες και συνέλεξαν, μέσω ανταλλαγής, χρησιμοποιημένες πραγματοποίησαν ιατρικές πράξεις, είτε στις εγκαταστάσεις τους είτε στο δρόμο μοίρασαν μερίδες φαγητού Οι Κινητές Μονάδες στελεχώνονται από γενικούς ιατρούς/παθολόγους, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και αποφοίτους θεραπευτικών προγραμμάτων. Η δράση τους ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 με περιπατητικές και ποδηλατικές εξορμήσεις στις δύο πόλεις και θα αναπτυχθεί πλήρως με την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας δύο ειδικά διαμορφωμένων και εξοπλισμένων οχημάτων εντός του πρώτου εξαμήνου του Κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων προσφέρονται υπηρεσίες: Ιατρικής φροντίδας, όπως ιατρικές εξετάσεις, περιποίηση τραυμάτων, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, παραπομπές σε τριτοβάθμια περίθαλψη, καθώς και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών Προαγωγής υγείας για ασφαλέστερη χρήση των ουσιών και πρόληψη της μόλυνσης και διάδοσης νοσημάτων Ανταλλαγής συριγγών και ενέσιμου υλικού, διανομής προφυλακτικών Ψυχολογικής υποστήριξης Διασύνδεσης των εξαρτημένων με τις μονάδες άμεσης πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ στις δύο πόλεις, όπου δίνεται η δυνατότητα ημερήσιας φιλοξενίας, κάλυψης των άμεσων αναγκών τους και περαιτέρω φροντίδας και υποστήριξής τους Η κατασκευή των δύο Κινητών Μονάδων και η μισθοδοσία του προσωπικού τους χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για μία τριετία, στο πλαίσιο της δημιουργίας των Δικτύων Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συμβολή στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Επιδημίας ΗΙV/AIDS στους ΧΕΝ Το ΚΕΘΕΑ συμμετέχει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με δράσεις: Ανταλλαγής συριγγών και συνέργων χρήσης σε καθημερινή βάση Διανομής προφυλακτικών και κινητοποίησης για χρήση τους σε κάθε σεξουαλική επαφή Εξέτασης για HIV (rapid test), σε συνεργασία με ΜΚΟ Ενημέρωσης και εκπαίδευσης για ασφαλέστερη χρήση Ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων Ψυχολογικής υποστήριξης Ημερήσιας φιλοξενίας των ΧΕΝ στα Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης Άμεσης ένταξης όσων το επιθυμούν στα προγράμματα απεξάρτησης Ανάπτυξης δικτύου συνεργασίας και παραπομπών για τη συστηματική ιατρική παρακολούθηση και καλύτερη υποστήριξη εξαρτημένων γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Συλλογής στοιχειών σε σχέση με την εξέλιξη του φαινομένου κ.ά.

16 ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ m16

17 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m17 Μια προσπάθεια σε ΕΞΕΛΙΞΙΣ H προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ να υποστηρίξει εξαρτημένους χρήστες στο δρόμο άρχισε το 1995 με τη δημιουργία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ στην Αθήνα. Στόχος του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ήταν η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες άμεσης υποστήριξης των εξαρτημένων που αποκόβονται από υπηρεσίες και πηγές βοήθειας ή δεν προσεγγίζουν τα προγράμματα απεξάρτησης, λόγω απουσίας κινήτρου για θεραπεία. Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ εφαρμόζει μια ψυχοκοινωνική προσέγγιση στη μείωση της βλάβης που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης κάθε εξαρτημένου και προσπαθεί να τον κινητοποιήσει και να τον ενδυναμώσει, ώστε να υιοθετήσει αλλαγές, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Στόχος είναι να περιοριστούν οι συνδεόμενοι με τη χρήση κίνδυνοι, να βελτιωθεί η γενική κατάσταση και η ποιότητα ζωής, να μειωθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και να κρατηθεί ζωντανή η προοπτική επανένταξης στην κοινωνία. Οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν επίσης στην προστασία της δημόσιας υγείας και αποτελούν μια ουσιαστική λύση στα προβλήματα που διαμορφώνονται στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα λόγω της χρήσης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σήμερα στο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕ- ΛΙΞΙΣ ανήκουν: Η Κινητή Μονάδα Προσέγγισης Χρηστών στο Δρόμο, η οποία πραγματοποιεί εξορμήσεις σε καθημερινή βάση, με κάλυψη πολλών διαφορετικών σημείων της Αθήνας, κατά τις πρωινές, απογευματινές και μεταμεσονύκτιες ώρες. Το OFF CLUB, στέκι διημέρευσης χρηστών στα Εξάρχεια, για την υποστήριξη και κάλυψη βασικών αναγκών των εξαρτημένων, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Η Μονάδα Σωματικής Υγείας, που παρέχει ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ολοκληρωμένη οδοντιατρική αντιμετώπιση (διάγνωση, θεραπεία, προσθετική). Η Μονάδα Ψυχικής Υγείας, που παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης όλων των βαθμίδων ψυχικής υγείας. Το νέο Ειδικό Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης για χρήστες στην οδό Κουμουνδούρου που εγκαινιάστηκε το Συστηματικές παρεμβάσεις προσέγγισης και υποστήριξης χρηστών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά πραγματοποιεί επίσης το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ. Παρόμοιες δράσεις υλοποιούνται, ανάλογα με τις ανάγκες, και από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε διάφορες πόλεις.

18 m18 Στηρίζοντας τους ανθρώπους με διπλή διάγνωση Επτά νέες μονάδες προστέθηκαν στο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ το 2013 για την αντιμετώπιση της διπλής διάγνωσης, την υποστήριξη, δηλαδή, ανθρώπων που έχουν συγχρόνως πρόβλημα εξάρτησης και κάποιας μορφής ψυχιατρική διαταραχή. Τα νέα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Καλαμάτα και Μυτιλήνη, έρχονται να καλύψουν το σημαντικό κενό που υπάρχει στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική υποστήριξη αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. Τα Κέντρα χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ. Η διπλή διάγνωση Η διπλή διάγνωση, η συνύπαρξη, δηλαδή, της εξάρτησης από νόμιμες ή παράνομες ουσίες με σοβαρές μορφές ψυχιατρικής διαταραχής, εμφανίζει μεγάλη επικράτηση σε πολλές περιοχές του κόσμου. Τα σχετικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι ελλιπή, ωστόσο η εμπειρία των υπηρεσιών απεξάρτησης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας δείχνει σαφώς ότι το πρόβλημα στη χώρα μας είναι υπαρκτό και εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Τα άτομα με διπλή διάγνωση παρουσιάζουν με αυξημένη συχνότητα πολλαπλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας τους, τη λειτουργικότητα και την κοινωνικότητά τους. Μέχρι σήμερα η θεραπευτική υποστήριξή τους είναι αποσπασματική, χωρίς δυνατότητα εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο η θεραπευτική παρέμβαση να υποβαθμίζει είτε το πρόβλημα της εξάρτησης είτε την ανάγκη για ψυχιατρική βοήθεια, ανάλογα με τους στόχους, τον προσανατολισμό και τη στελέχωση κάθε δομής. Εμφανίζονται επίσης δυσκολίες συντονισμού μεταξύ των διαφορετικών δομών, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να υφίστανται το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας», της παραπομπής τους, δηλαδή, από τη μια υπηρεσία στην άλλη.

19 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m19 Τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα Τα νέα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ υιοθετούν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της διπλής διάγνωσης. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει υπηρεσίες ψυχιατρικής φροντίδας και απεξάρτησης, οι οποίες προσφέρονται συγχρόνως από την ίδια διεπιστημονική ομάδα σε μια ενιαία χωροταξικά μονάδα. Τα Κέντρα στελεχώνονται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους και ειδικούς θεραπευτές-αποφοίτους θεραπευτικών προγραμμάτων. Απευθύνονται τόσο σε εφήβους όσο και ενήλικες, με εξατομικευμένο θεραπευτικό σχεδιασμό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τη βαρύτητα των προβλημάτων, το δυναμικό του ατόμου και το βαθμό υποστήριξής του από τους οικείους του. Στόχος των Κέντρων είναι η απεξάρτηση, η σταθεροποίηση της ψυχικής διαταραχής και η ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό τα Κέντρα προσφέρουν σε εξωτερική βάση (μη διαμονή): Ψυχιατρική διάγνωση και παρακολούθηση Σχεδιασμό και παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής Ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες Οικογενειακές θεραπευτικές παρεμβάσεις Ψυχοκοινωνική υποστήριξη Στοχευμένη δημιουργική απασχόληση Κινητοποίηση για ένταξη στην εκπαίδευση και διασύνδεση με εκπαιδευτικές δομές Διασύνδεση με δομές ψυχικής υγείας, κοινοτικές υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης Παραπομπές σε δομές ψυχικής υγείας ή προγράμματα απεξάρτησης, όπου αυτό ενδείκνυται Υποστήριξη για ένταξη ή παραμονή στην αγορά εργασίας, όπου είναι ενδεδειγμένο Η λειτουργία των Κέντρων χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού » για δύο έτη. Το 2013 διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα πεδίου στις επτά περιφέρειες για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και την εκτίμηση των αναγκών, έγινε η επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού των νέων μονάδων και από τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς άρχισε σταδιακά η παροχή υπηρεσιών. Μέχρι το τέλος τους έτους 329 άτομα είχαν δεχτεί τις υπηρεσίες των Κέντρων.

20 m20 Το 2013 το δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ήταν προσβάσιμο σε 23 πόλεις, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, όπου λειτούργησαν 28 Συμβουλευτικά Κέντρα, χώροι πρώτης επαφής με το ΚΕΘΕΑ και πύλες εισόδου στα θεραπευτικά του προγράμματα. ΔΥΟ νέα Συμβουλευτικά Κέντρα, στην Άρτα και τη Ρόδο, δημιουργήθηκαν με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, διευρύνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια. το 2013 Τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΈΘΈΑ προσέφεραν υπηρεσίες σε άτομα. Συμβουλευτική και κινητοποίηση για θεραπεία ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ

21 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m21 Συμβουλευτικά Κέντρα Τα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι οι χώροι πρώτης επαφής με τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα. Αποτελούν ασφαλείς και «ελεύθερους» από ουσίες χώρους όπου προσφέρονται οι ακόλουθες υπηρεσίες: Αξιολόγηση της κατάστασης του χρήστη και της δριμύτητας των προβλημάτων του σε σωματικό, ψυχολογικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο Σχεδιασμός της θεραπευτικής παρέμβασης Μείωση της χρήσης και των συνδεόμενων με αυτή βλαβών Φροντίδα της υγείας Ενημέρωση για θέματα σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης Ατομική και ομαδική συμβουλευτική υποστήριξη Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες Πρόχειρα γεύματα και δυνατότητα φροντίδας της ατομικής υγιεινής Κινητοποίηση και προετοιμασία για απεξάρτηση Συμβουλευτική υποστήριξη οικογενειών Συλλογή, καταχώρηση και επεξεργασία των κοινωνικο-δημογραφικών και άλλων ατομικών στοιχείων των προσερχομένων στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτει η σχετική με την προστασία προσωπικών δεδομένων νομοθεσία Σε εκκρεμότητα παραμένουν αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ για δημιουργία νέων Συμβουλευτικών Κέντρων σε περισσότερες από 15 περιοχές της χώρας, λόγω των περιορισμών στη χρηματοδότηση και τη στελέχωση που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Γραμμές βοήθειας ΚΕΘΕΑ Με δύο γραμμές βοήθειας το ΚΕΘΕΑ προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης, ψυχολογικής υποστήριξης και παραπομπής στους εξαρτημένους και το περιβάλλον τους σε όλη την Ελλάδα. Η γραμμή 1145 παρέχει πληροφορίες και βοήθεια για την εξάρτηση από νόμιμες και παράνομες ουσίες. Το 2013 δέχτηκε κλήσεις. Η γραμμή 1114, που λειτουργεί από το 2011 με τη χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ, εξειδικεύεται στην παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Το 2013 δέχτηκε 468 κλήσεις. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τις γραμμές του ΚEΘΕΑ είναι ανώνυμη και εμπιστευτική, η χρέωση αστική, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να έρθουν σε επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

22 m22 Οι μονάδeς ψυχικής απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ προσφέρουν πολύπλευρη υποστήριξη με στόχο την πλήρη και σταθερή αποχή από τη χρήση, την αλλαγή τρόπου ζωής και την ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία. Το 2013 λειτούργησαν 21 μονάδες ψυχικής απεξάρτησης, οι οποίες κάλυψαν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων-στόχων και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ εξάρτησης. Ψυχική απεξάρτηση ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ

23 ΚΕΘΕΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έργου 2013 m23 Η θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ Οι μονάδες απεξάρτησης (Θεραπευτικές Κοινότητες και άλλου τύπου), διαμονής και εξωτερικής παρακολούθησης, αποτελούν την κύρια και πιο εντατική φάση θεραπείας των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, όπου παραπέμπεται ο ενδιαφερόμενος μετά τη σύντομη προετοιμασία του στο Συμβουλευτικό Κέντρο. Η προσέγγιση είναι ψυχοκοινωνική και δεν χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ή άλλες ουσίες. Οι Θεραπευτικές Κοινότητες παρέχουν ένα δομημένο, ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ενεργητική συμμετοχή και την ισότιμη αλληλεπίδραση όλων των μελών του. Οι στόχοι τους είναι: Σωματική αποτοξίνωση και πλήρης αποχή από τη χρήση ουσιών Ψυχική απεξάρτηση Εγκατάλειψη της παραβατικής συμπεριφοράς Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και στρατηγικών αντιμετώπισης προβλημάτων Επαγγελματικός προσανατολισμός, εκπαίδευση και κατάρτιση Υποστήριξη για επίλυση νομικών εκκρεμοτήτων Βελτίωση οικογενειακών σχέσεων Ο χρόνος παραμονής στις μονάδες απεξάρτησης κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 μηνών. Σημαντικά θετικά αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 3 μήνες συμμετοχής, ενώ οι 7 στους 10 από αυτούς που ολοκληρώνουν Θεραπευτική Κοινότητα, πέντε χρόνια μετά, απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας, δεν έχουν καμία νομική εμπλοκή και εργάζονται. Θεραπεία διαμονής για ενήλικες Η θεραπεία διαμονής για ενήλικες απευθύνεται σε χρήστες ουσιών οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης και κοινωνικής υποστήριξης είτε επιθυμούν ή χρειάζεται να απομακρυνθούν από τον τόπο διαμονής τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το 2013 το ΚΕΘΕΑ διέθετε πέντε προγράμματα που προσέφεραν θεραπεία σε Κοινότητα διαμονής: ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη, ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα, ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη Ραφήνα, ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ στη Σαλαμίνα, ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ στην Καλαμάτα. Θεραπεία ημερήσιας φροντίδας για ενήλικες πρωινά προγράμματα Τα πρωινά προγράμματα παρέχουν εντατική ημερήσια θεραπεία σε εξαρτημένους που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά ενταγμένοι και διαθέτουν υποστηρικτικό περιβάλλον. Το 2013 λειτούργησαν: στην Αθήνα το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, στην Κρήτη το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, στην Καβάλα το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, στο Βόλο το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, και το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στα Ιωάννινα.

Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Αθήνα, 2014 Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη > Η κρίση επιδεινώνει την κατάσταση των εξαρτημένων και δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ; ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Thank you presentation. desmos.org

Thank you presentation. desmos.org Thank you presentation desmos.org Αγαπητή ομάδα του Ladies Run, Ο Δεσμός θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το Ladies Run για την σημαντική υποστήριξη που προσέφερε μέσω της δωρεάς μέρους των εσόδων του αγώνα

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Ναρκωτικά Ναρκωτικά-Εξάρτηση Ο όρος ναρκωτικά χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόµως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων

εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Απολογισμός Έργου εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA

Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA Απολογισμός Έργου y m2 εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει βέλτιστο μοντέλο διοικητικής λειτουργίας για τους φορείς πανελλαδικής εμβέλειας; Ευκαιρίες και απειλές: Το παράδειγμα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ

Υπάρχει βέλτιστο μοντέλο διοικητικής λειτουργίας για τους φορείς πανελλαδικής εμβέλειας; Ευκαιρίες και απειλές: Το παράδειγμα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ Υπάρχει βέλτιστο μοντέλο διοικητικής λειτουργίας για τους φορείς πανελλαδικής εμβέλειας; Ευκαιρίες και απειλές: Το παράδειγμα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ Φρατζέσκα Κωνσταντίνου, Οικονομολόγος, MSc, Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝCB για το 2013 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝCB για το 2013 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014 Ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝCB για το 2013 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014 Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Η διεθνής οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Υπηρεσιών Θεραπείας για τις Παράνοµες Ουσίες, το Αλκοόλ και την παθολογική ενασχόληση µε τυχερά παιχνίδια

Οδηγός Υπηρεσιών Θεραπείας για τις Παράνοµες Ουσίες, το Αλκοόλ και την παθολογική ενασχόληση µε τυχερά παιχνίδια Ο ΗΓΟΣ ΥΠΕΡΕΣΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Οδηγός Υπηρεσιών Θεραπείας για τις Παράνοµες Ουσίες, το Αλκοόλ και την παθολογική ενασχόληση µε τυχερά παιχνίδια οµές Εφήβων & Οικογένειας οµές Αποτοξίνωσης οµές Απεξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Συμμαχία ενάντια στα ναρκωτικά και τον κοινωνικό αποκλεισμό KENTΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Χιλιάδες ελληνικές οικογένειες ζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του TDI για το 2013 ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία Το 2013 συλλέχθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ ερωτηματολόγια πρώτης επαφής τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

- Συντονιστής: ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ) - ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΚΚΕΕ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ 18 ΑΝΩ

- Συντονιστής: ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ) - ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΚΚΕΕ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ 18 ΑΝΩ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕ Βασικά Στοιχεία Αναπτυξιακής Σύμπραξης (ΑΣ) Επωνυμία ΑΣ στα ελληνικά και αγγλικά ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ /ENTERPRENEURSHIP Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ Αντιμετωπίζω πρόβλημα χρήση /εξάρτηση και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο; Εξωτερικές Δομές Εφήβων και Οικογένειας Τα εξωτερικά

Διαβάστε περισσότερα

Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο;

Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο; Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο; Εξωτερικές οµές Εφήβων και Οικογένειας Τα εξωτερικά Προγράµµατα Εφήβων Νεαρών

Διαβάστε περισσότερα

. ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΟΚΑΝΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ Πολιτική του ΟΚΑΝΑ στη Μείωση της Βλάβης ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ Παρέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του TDI για το 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία Το 2012 συλλέχθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ ερωτηματολόγια πρώτης επαφής τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΑΔΝΗ. θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. θεραπευτικό προγραµµα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτηµένων Ατόµων

ΑΡΙΑΔΝΗ. θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. θεραπευτικό προγραµµα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτηµένων Ατόµων ΑΡΙΑΔΝΗ θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων θεραπευτικό προγραµµα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτηµένων Ατόµων Θησέας Λαβύρινθος Μινώταυρος Αριάδνη O MYΘΟΣ Η ανθρωπότητα, ο καθένας

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης και Επανένταξης εντός και εκτός σωφρονιστικού συστήματος

Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης και Επανένταξης εντός και εκτός σωφρονιστικού συστήματος Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης και Επανένταξης εντός και εκτός σωφρονιστικού συστήματος Tο KΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είναι ένα από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ),

Διαβάστε περισσότερα

Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο;

Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο; Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο; Εξωτερικές οµές Εφήβων και Οικογένειας Τα εξωτερικά Προγράµµατα Εφήβων Νεαρών

Διαβάστε περισσότερα

εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων

εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Απολογισμός Έργου >2 εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του TDI για το 2011 ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία Το 2011 συλλέχθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ ερωτηματολόγια πρώτης επαφής τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΧΟΙ Το ερευνητικό αυτό σχέδιο εντάσσεται στο ευρύτερο πεδίο της οικονομικής αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται στη συγκριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2010

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2010 ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Σορβόλου 24, 116 36 Αθήνα Τηλ.: 210 9241993-6, fax: 210 9241986 admin@kethea.gr, www.kethea.gr Διανέμεται δωρεάν ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2010 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Θ Ε Ρ Α Π Ε Ι Α Σ

Διαβάστε περισσότερα

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους 7. Συμπεράσματα Αξιολόγησης στο Πλαίσιο του Προγράμματος «Πιλοτικά Προγράμματα Εναλλακτικά της Φυλάκισης για Παραβάτες Χρήστες Παράνομων Ουσιών» MIS 349337 Για την αξιολόγηση της Υπηρεσίας Παραπομπών σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του TDI για το 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α. Λεπτομέρειες επαφής για θεραπεία Το 2016 συλλέχθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ ερωτηματολόγια πρώτης επαφής τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» «H AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ A ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Ημερίδα του ΠΑΣΥΠΚΑ «Δράσεις ένταξης των κινητικά αναπήρων στην παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου Καισαριανή, 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής 2. Η ιδέα για τη δημιουργία 3. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του είκτη Εκτίµησης Προβληµάτων και Αναγκών Θεραπείας για το 2010

Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του είκτη Εκτίµησης Προβληµάτων και Αναγκών Θεραπείας για το 2010 Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του είκτη Εκτίµησης Προβληµάτων και Αναγκών Θεραπείας για το 2010 ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α. Λεπτοµέρειες επαφής για θεραπεία Το 2010 συλλέχθηκαν στα συµβουλευτικά κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΑΝΑ.

ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΑΝΑ. 2 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΑΝΑ www.okana.gr Ο ΟΚΑΝΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 και έχει ως κύριους σκοπούς: τη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ 9 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ 9 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ 9 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 9.1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ Η κοινωνική ένταξη ή επανένταξη αποτελεί βασικό κοµµάτι της θεραπευτικής διαδικασίας σε όλα τα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά για την περιοχή Θεσσαλονίκης ο αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα έχει ως εξής: Ειδικότητα Αριθμός θέσεων Κωδ. Θέσης. Ψυχίατρος 1 ΨΥΧΤ-ΘΕΣ2

Αναλυτικά για την περιοχή Θεσσαλονίκης ο αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα έχει ως εξής: Ειδικότητα Αριθμός θέσεων Κωδ. Θέσης. Ψυχίατρος 1 ΨΥΧΤ-ΘΕΣ2 Το ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ) Ν.Π.Ι.Δ., που παρέχει υπηρεσίες θεραπείας, πρόληψης, εκπαίδευσης, έρευνας, στον τομέα της αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης και στο οποίο ανήκουν τα Θεραπευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Στο πλαίσιο της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, η συζήτηση η οποία αφορά στην εκπόνηση πολιτικών προστασίας του παιδιού και της οικογένειας εστιάζει,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά και έφηβους παρέχονται υπηρεσίες: o Στέγασης, σίτισης και ολοκληρωμένης καθημερινής φροντίδας o Φροντίδας της Υγείας o Κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Παρατηρητήριο της Κοινωνικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Σύντομο ιστορικό Το ΕΚΚΕ από το 2003 και μετά έχει υλοποιήσει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων, έργων και μελετών στο πεδίο της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Καβαλλότι 19, Ακρόπολη Αθήνα Τηλ. επικοινωνίας web: FB: ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΑΣ

Καβαλλότι 19, Ακρόπολη Αθήνα Τηλ. επικοινωνίας web:   FB: ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΑΣ Καβαλλότι 19, 11742 Ακρόπολη Αθήνα Τηλ. επικοινωνίας 0030-2109249225-7 Email: info@kentro.org web: www.kentro.org FB: ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Το έντυπο αυτό έχει σαν στόχο τη σκιαγράφηση της 18ετούς

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός του Έργου. «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ: Πρωτοβουλία αντιμετώπισης πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών παίδων Αθηνών»

Απολογισμός του Έργου. «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ: Πρωτοβουλία αντιμετώπισης πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών παίδων Αθηνών» Απολογισμός του Έργου «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ: Πρωτοβουλία αντιμετώπισης πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών παίδων Αθηνών» Εισηγητής: κος Κανάκης Νικήτας Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου / Γενικός Γραμματέας ΓτΚ Γιατροί

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών»

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Αλεξανδρούπολη 24.2.2014 Προς -Δήμαρχο Αλεξανδρούπολη κ. Ευάγγελο Λαμπάκη -Προϊσταμένη Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 Ενεργοποίηση των Κοινωνικών Δομών του ΘΣ 9 Λαμία 31.05.2016 Οι Πόροι του ΕΠ Το ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων

εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΈΡΓΟΥ εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων:

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων: ΧΑΝΙΑ Μάρτιος 2018 Το Ψυχιατρείο έκλεισε αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο χώρος της ψυχιατρικής φροντίδας έχει αλλάξει. Ένα δίκτυο κοινοτικών δομών αντικατέστησε το παλαιό άσυλο Το καλοκαίρι του 2012 λίγους

Διαβάστε περισσότερα

εκδότης Κέντρο θεραπείας Έξαρτημένων Ατόμων (ΚΈΘΈΑ) υπεύθυνος έκδοσης Xαράλαμπος Πουλόπουλος/PhD, Διευθυντής KEΘEA

εκδότης Κέντρο θεραπείας Έξαρτημένων Ατόμων (ΚΈΘΈΑ) υπεύθυνος έκδοσης Xαράλαμπος Πουλόπουλος/PhD, Διευθυντής KEΘEA Απολογισμός Έργου y m2 ΚΕΘΕΑ Απολογισμοσ Έργου 2012 m3 εκδότης Κέντρο θεραπείας Έξαρτημένων Ατόμων (ΚΈΘΈΑ) υπεύθυνος έκδοσης Xαράλαμπος Πουλόπουλος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΠPOΔIAΓPAΦEΣ KAI ΣTOXOI για τις Θεραπευτικές Kοινότητες

ΠPOΔIAΓPAΦEΣ KAI ΣTOXOI για τις Θεραπευτικές Kοινότητες Kέντρο Θεραπείας Eξαρτημένων Ατόμων ΠPOΔIAΓPAΦEΣ KAI ΣTOXOI για τις Θεραπευτικές Kοινότητες XAPTHΣ ΔIKAIΩMATΩN των μελών KΩΔIKAΣ ΔEONTOΛOΓIAΣ για το προσωπικό ΠAΓKOΣMIA OMOΣΠONΔIA ΘEPAΠEYTIKΩN KOINOTHTΩN

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Διεξάγει κοινωνικές έρευνες Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Συλλήψεις για Ναρκωτικά ανά 1000 κατ.

Συλλήψεις για Ναρκωτικά ανά 1000 κατ. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ: 3 (ΣΥΝΟΛΟ 7) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ ΖΩΗ» ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ, ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά για την περιοχή Αττικής ο αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα έχει ως εξής: Ειδικότητα Αριθμός θέσεων Κωδ. Θέσης. Ψυχίατρος 1 ΨΥΧΤ-ΑΤ1

Αναλυτικά για την περιοχή Αττικής ο αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα έχει ως εξής: Ειδικότητα Αριθμός θέσεων Κωδ. Θέσης. Ψυχίατρος 1 ΨΥΧΤ-ΑΤ1 Το ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ) Ν.Π.Ι.Δ., που παρέχει υπηρεσίες θεραπείας, πρόληψης, εκπαίδευσης, έρευνας, στον τομέα της αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης και στο οποίο ανήκουν τα Θεραπευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012 Νοέµβριος 2012 Γενικά H έρευνα πεδίου για την αξιολόγηση των στάσεων, συµπεριφορών, γνώσεων και πρακτικών που αφορούν την τοξικοεξάρτηση ανηλίκων αποτελεί µέρος συνολικότερης µελέτης του ΚΕΘΕΑ, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 6. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 6. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 6.1 ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Οι βασικοί τύποι

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων περιγεννητικής ψυχικής υγείας

Μελέτη, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων περιγεννητικής ψυχικής υγείας Μελέτη, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων περιγεννητικής ψυχικής υγείας Βασίλης Δάγλας Διευθυντής ΑμΚΕ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ 5 η Ημερίδα «Βήματα Ασθενών» Ινστιτούτο Παστέρ Ποια είναι η Φαιναρέτη Η Αστική μη Κερδοσκοπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποιεί ως συντονιστής στο Σχέδιο «Αποστολή για την Κοινωνική Ένταξη και Απασχόληση Ευάλωτων Ομάδων» της Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ 2: «Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας»

ΔΡΑΣΗ 2: «Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 Πράξεις: «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία» Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 & 3 ως υποψήφιες

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Κοινωνικής Υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ελλάδα

Δομές Κοινωνικής Υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ελλάδα Δομές Κοινωνικής Υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ελλάδα Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Συκεών Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ 18 ΑΝΩ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 Επεξεργασία και ανάλυση ερωτηματολογίου TDI

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ* ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ* ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ* ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ *Ισχύει μόνο για όσους δεν αφορά το «Έντυπο Υποβολής Θεραπευτικών Προγραμμάτων Προς Έγκριση από

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη (ΠΕΣΚΕ) Μονάδα Α1 Προγραμματισμού & Αξιολόγησης Προγράμματος

Περιφερειακή Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη (ΠΕΣΚΕ) Μονάδα Α1 Προγραμματισμού & Αξιολόγησης Προγράμματος Περιφερειακή Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη (ΠΕΣΚΕ) Μονάδα Α1 Προγραμματισμού & Αξιολόγησης Προγράμματος Δημήτρης Κοντογιαννόπουλος τι είναι η ΠΕΣΚΕ; προώθηση κοινωνικής ένταξης καταπολέμηση της φτώχειας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΣ Αναλυτική Καταγραφή Δράσεων ανά Τρίμηνο. Σταθμός Συμβουλευτικής ΑποφασίΖΩ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΣ Αναλυτική Καταγραφή Δράσεων ανά Τρίμηνο. Σταθμός Συμβουλευτικής ΑποφασίΖΩ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΣ 2017 Αναλυτική Καταγραφή Δράσεων ανά Τρίμηνο Σταθμός Συμβουλευτικής ΑποφασίΖΩ (Κέντρο που ιδρύθηκε και λειτουργεί με σύμπραξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και του Κυπριακού Ινστιτούτου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ KΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr / facebook.com/kethea / www.twitter.com/ketheagr ΑΡ. ΛΟΓ. ΔΩΡΕΩΝ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών,

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΙΛΙΟΝ,16/09/2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, συνεχίζει τις δράσεις στη τοπική

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Η παρούσα εργασία αποτελεί την Πτυχιακή Εργασία και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους Το φαινόμενο της φτώχειας παραμένει κυρίαρχο στις σύγχρονες κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ κεντρικό θύλακα του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ κεντρικό θύλακα του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΟΥ Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης, Μέτρο 5 «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικής Ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας- ΕΚΤ» του Άξονα

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος µας. η ουσιαστική. ισότητα των φύλων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Στόχος µας. η ουσιαστική. ισότητα των φύλων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ Στόχος µας η ουσιαστική ισότητα των φύλων ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2010-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΠΕΠ 2007-2013

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΠΕΠ 2007-2013 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΠΕΠ 2007-2013 ΔΡΑΣΕΙΣ «ΚΟΡΜΟΥ», ΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Υποδομές Υγείας ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ & α. Ανάπτυξη Υποδομών στην πρωτοβάθμια Περίθαλψη Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

«Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στο Νομό Ιωαννίνων»

«Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στο Νομό Ιωαννίνων» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στο Νομό Ιωαννίνων» ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞH ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Σ Επαγγελματοβιοτεχνών

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομική αποδοτικότητα των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ

Η οικονομική αποδοτικότητα των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ 10 > ΚΕΘΕΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 EΡΕΥΝΑ Η οικονομική αποδοτικότητα των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ Σε περιόδους οικονομικής κρίσης γίνεται όλο και πιο επίκαιρο το ερώτημα αν οι πόροι που ξοδεύει η κοινωνία για την

Διαβάστε περισσότερα

Προς δημοσίευση Αθήνα, 27.7.2015

Προς δημοσίευση Αθήνα, 27.7.2015 Α.Π. : 2508 Προς δημοσίευση Αθήνα, 27.7.2015 Το ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ) Ν.Π.Ι.Δ., που παρέχει υπηρεσίες θεραπείας, πρόληψης, εκπαίδευσης, έρευνας, στον τομέα της αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ 18 ΑΝΩ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Επεξεργασία και ανάλυση ερωτηματολογίου TDI

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ A/A ΔΡΑΣΗ/ΠΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ Π/Y 1 Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ΚΔΗΦ (Π/Υ 2.241.000 ) Η πράξη αφορά στη χρηματοδότηση των δικαιούχων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ A/A ΔΡΑΣΗ/ΠΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ Π/Y 1 Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ΚΔΗΦ (Π/Υ 2.241.000 ) Η πράξη αφορά στη χρηματοδότηση των δικαιούχων

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER Σκοπός Κέντρου Alzheimer Έναρξη λειτουργίας: Απρίλιος 2005 Σκοπός του Κέντρου είναι: η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας η θεραπεία (φαρμακευτικές

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ»

«ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ» «ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ» Μουδάτσου Μαρία, Ψυχολόγος, PRAKSIS, m.moudatsou@praksis.gr Λίγα λόγια για την PRAKSIS Η Praksis (Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» Σύντομο ενημερωτικό

«Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» Σύντομο ενημερωτικό ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής 1. «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» Άνω Καλέσσα

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία

Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία Ελένη Δημητρίου Ψυχολόγος Λειτουργός Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία Επιτροπή Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων

Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων Η συμβολή του ΕΚΤ στην επιτυχή εφαρμογή της Σύστασης «ΕΠΕΝ ΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ: ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΕΞΙΑΣ» Σταματία Παπούλια Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού & Παρακολούθησης ράσεων ΕΚΤ (ΕΥΣΕΚΤ)

Διαβάστε περισσότερα

του ΚΕΘΕΑ εγγράφονται σε δηµόσια σχολεία ως κατ οίκον διδαχθέντες, για να συµµετάσχουν στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις. Ακόµη, όλες σχεδόν

του ΚΕΘΕΑ εγγράφονται σε δηµόσια σχολεία ως κατ οίκον διδαχθέντες, για να συµµετάσχουν στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις. Ακόµη, όλες σχεδόν Εκδοτικό σηµείωµα Στη φιλοσοφία και πρακτική του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτηµένων Ατόµων η εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό άξονα της θεραπευτικής του προσέγγισης και της λειτουργίας του. Το προσερχόµενο στη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανέμεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στους 3 τύπους περιφέρειας, για την ωφέλεια ατόμων συνολικά

Κατανέμεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στους 3 τύπους περιφέρειας, για την ωφέλεια ατόμων συνολικά «Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα τουρισμού στις 8 περιφέρειες σύγκλισης 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου 2

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ )

1 ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ) 1 ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ) ΛΕΡΟΣ Σχολικό έτος 2008-2009 ΚΡΑΤΙΚOI ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΛΕΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για Αντιμετώπιση της Παθολογικής Ενασχόλησης με τα Τυχερά Παιχνίδια

Σχέδιο Δράσης για Αντιμετώπιση της Παθολογικής Ενασχόλησης με τα Τυχερά Παιχνίδια Σχέδιο Δράσης για Αντιμετώπιση της Παθολογικής Ενασχόλησης με τα Τυχερά Παιχνίδια 2019-2020 Σχέδιο Δράσης για την «Αντιμετώπιση της Παθολογικής Ενασχόλησης με τα Τυχερά Παιχνίδια (2019-2020)» Kαθοδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ (Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και λειτουργία ευέλικτης δομής συμβουλευτικής

Ανάπτυξη και λειτουργία ευέλικτης δομής συμβουλευτικής Ανάπτυξη και λειτουργία ευέλικτης δομής συμβουλευτικής Επαγγελματικός προσανατολισμος Πληροφόρηση Συμβουλευτική εργασίας Κοινωνική ενσωμάτωση Ψυχολογική υποστήριξη Η Πράξη «Συνεργασία» υλοποιείται στα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας Πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας Ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής χαράσσει τις γραμμές της σωφρονιστικής πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κωτσίδου Ελευθερία Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κωτσίδου Ελευθερία Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Κωτσίδου Ελευθερία Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιώργος Μακρυνός Συντονιστής ΕΔΥ. Εντεταλμένος Δημοτ. Σύμβουλος Κορυδαλλού- Πολιτικός Υπεύθυνος στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ 18 ΑΝΩ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 1 Επεξεργασία και ανάλυση ερωτηματολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Φορέων Πρακτικής Άσκησης κατά τα προηγούμενα έτη. Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πίνακας Φορέων Πρακτικής Άσκησης κατά τα προηγούμενα έτη. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πίνακας Φορέων Πρακτικής Άσκησης κατά τα προηγούμενα έτη Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Εργασίας και Επαγγελμάτων σχετικών με τις Νέες Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 «Πολιτικές και δράσεις της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» Έλλη Μπούκη Στέλεχος Μονάδας Β'

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ»

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ» «Κ Α Ν Ε Ι Σ Δ Ε Ν Μ Ε Ν Ε Ι Ε Κ Τ Ο Σ» π ρ ό γ ρ α μ μ α π ρ ό λ η ψ η ς κ α ι π α ρ έ μ β α σ η ς γ ι α ν έ ο υ ς σ ε κ ί ν δ υ ν ο έ λ λ ε ι ψ η ς σ τ έ γ η ς φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς με την

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιχορηγήσεις δράσεων Αγωγής Υγείας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει στην επιχορήγηση δράσεων Αγωγής Υγείας που αναπτύσσουν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Δομή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας. Αντώνιος Κώστας, Δρ. Κοινωνικής Οικονομίας

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Δομή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας. Αντώνιος Κώστας, Δρ. Κοινωνικής Οικονομίας ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ονομασία Φορέα: Όνομα συντάκτη: Στοιχεία επικοινωνίας: (τηλέφωνο, e-mail) Δομή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας Αντώνιος Κώστας, Δρ. Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ιταλίας

Εφαρμογές Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ιταλίας Εφαρμογές Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ιταλίας ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Κωνσταντίνος Αργυρός, Δημοτικός Σύμβουλος Rivalta Τορίνο, Ιταλία Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα