Προς: Κοιν.: Για τη Διοικούσα Επιτροπή. Χαράλαμπος Χ. Χρυσανίδης Δημήτριος Σ. Σωτηριάδης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προς: Κοιν.: Για τη Διοικούσα Επιτροπή. Χαράλαμπος Χ. Χρυσανίδης Δημήτριος Σ. Σωτηριάδης"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 55, ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΛ.: , FAX: Web site: Πληροφορίες: Αμπελίδης Θεόδωρος ΠΕ Γεωπόνος Προς: Κοιν.: Καβάλα, Αριθ. Πρωτ: 849 Αναπτυξιακή Καβάλας Ύδρας 10 Τ.Κ Καβάλα -Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. -Παραρτήματα ΓΕΩΤ.Ε.Ε. -Γεωτεχνική ενημέρωση -ΙΝΑΛΕ Θέμα: «Κατάθεση προτάσεων για το τοπικό Leader Αλιείας Καβάλας από το παράρτημα μας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών Καβάλας του ΕΘΙΑΓΕ» Σχετ.: Υπ Αριθμ. πρωτ. 6169/ έγγραφο σας. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας) (Ν.Π.Δ.Δ.) το οποίο είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής, με περιοχή αρμοδιότητας τους Νομούς Καβάλας, Δράμας, Σερρών, έχοντας το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο των μελών του και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΘΙΑΓΕ, σας παραθέτει τις παρακάτω προτάσεις για το ανωτέρω πρόγραμμα. Επισημαίνεται οι προτάσεις που καταθέτουμε μπορεί να αφορούν τόσο δημόσιους όσο και ιδωτικούς φορείς. Επιπρόσθετα νομίζουμε αν και αυτή την στιγμή δεν έχει νόημα η ιεράρχηση της προτεραιότητας εξέλιξης όλων των προτεινομένων δράσεων, ωστόσο από την παρακάτω περιγραφή καθίσταται προφανής η σημασία και η σπουδαιότητα υλοποίησης τους σε όποιες από τις προτάσεις δεν έχει γίνει ιεράρχηση. Ο Πρόεδρος Για τη Διοικούσα Επιτροπή Ο Γεν. Γραμματέας Χαράλαμπος Χ. Χρυσανίδης Δημήτριος Σ. Σωτηριάδης Συννημένα: α) 2 Πληροφοριακά δελτία με τα στοιχεία του ΙΝΑΛΕ β) 16 έντυπα με προτάσεις που αφορούν Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς.

2 Επωνυμία Φορέα Νομική Μορφή (ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, άλλο) Γεωγραφική Εμβέλεια (Περιοχή δραστηριοποίησης) Διεύθυνση / Τοπικό Διαμέρισμα ΕΘΙΑΓΕ - ΙΝΑΛΕ ΝΠΙΔ Β. Α. Ελλάδα & Ν. Α. Αιγαίο Ν. Πέραμος Καβάλας Τηλέφωνο Φαξ Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο ( ) nikstam@inale.gr Ιστοτόπος (web page) Πρόσωπο αρμόδιο για επαφή Ιδιότητα Νικόλαος Σταμάτης Χημικός επιλογή των κατάλληλων μέσων και μεθόδων για τη συντήρηση, τη συσκευασία και τη μεταποίηση φρέσκων αλιευμάτων Σύντομη περιγραφή της μέχρι τώρα δραστηριότητας / τομείς ενδιαφέροντος και εμπειρίας του Φορέα ποιοτικός έλεγχος και εκτίμηση της εμπορικής ζωής παραδοσιακών μεταποιημένων αλιευτικών προϊόντων παραγωγή νέων τροφίμων από αλιεύματα με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά Προτάσεις 6,7, 15 (συνεργασία με ΓΕΩΤΕΕ)

3 Επωνυμία Φορέα Νομική Μορφή (ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, άλλο) Γεωγραφική Εμβέλεια (Περιοχή δραστηριοποίησης) Διεύθυνση / Τοπικό Διαμέρισμα Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ- ΙΝΑΛΕ) ΝΠΙΔ Βόρειο Αιγαίο, Εθνικό Νέα Πέραμος, Καβάλα Τηλέφωνο / Φαξ Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο ( ) Ιστοτόπος (web page) Πρόσωπο αρμόδιο για επαφή Ιδιότητα Σύντομη περιγραφή της μέχρι τώρα δραστηριότητας / τομείς ενδιαφέροντος και εμπειρίας του Φορέα sorfanid@inale.gr sorfanid@otenet.gr Δρ. Σωτήριος Ορφανίδης Αναπληρωτής Ερευνητής Μεγάλη, διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική δραστηριότητα και εμπειρία στην αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον Προτάσεις 1,2,3,13 σε συνεργασία με τον κ. Δρ. Μάνο Κουτράκη Βιολόγο ιχθυολόγο και τον διευθυντή της υπηρεσίας κ. Αργύρη Καλλιανιώτη.

4 ΠΡΟΤΑΣΗ 1 Παρακολούθηση φυτο-πλαγκτικών εκρήξεων και των επιπτώσεών τους στην αλιεία και τις μυδο-καλλιέργειες της Κεραμωτής και της Θάσου. Οι πληθυσμιακές αυξήσεις φυτοπλαγκτού δημιουργούν τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα στην αλιεία και τις μυδοκαλλιέργειες της Κεραμωτής και της Θάσου. Στην περίπτωση της αλιείας πρόκειται κυρίως για τη δημιουργία επεισοδίων οργανικών μακρο-συσσωματωμάτων, γνωστών από τη βιβλιογραφία ως mucilage ή mucus aggregations, με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος, εξαιτίας της δημιουργίας ανοξικών συνθηκών, θανάτων βενθικών οργανισμών και επιδράσεις στην αύξηση και βόσκηση των οργανισμών. Δηλαδή, γεγονότων με σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες σε δράσεις αναψυχής, δημόσιας υγείας, αλιείας και υδατοκαλλιεργειών. Στη Μεσόγειο Θάλασσα το φαινόμενο αυτό είναι κυρίως γνωστό από τις βόρειες ακτές της Αδριατικής, όπου και εμφανίζεται σποραδικά κάθε χρόνια, εκτός από τα τελευταία 15 χρόνια, όπου και η συχνότητα εμφάνισής του έχει αυξηθεί σημαντικά. Στη Θάλασσα της Τυρηννίας (κεντρική Μεσόγειος) το φαινόμενο των οργανικών συσσωματωμάτων έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει συχνότερα στο βυθό από ότι στο πέλαγος. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στο Αιγαίο Πέλαγος, δημιουργώντας μικρής η μεγάλης έκτασης επεισόδια, όπως για παράδειγμα το φθινόπωρο του 2004 και το χειμώνα του Γενικά, οι αιτίες παραγωγής του φαινομένου αποδίδονται στη συνέργια διάφορων παραγόντων, όπως για παράδειγμα είναι οι σημαντικές αλλαγές στις συγκεντρώσεις και αναλογίες των θρεπτικών αλάτων, διαταραχές στη ροή του οργανικού άνθρακα στα πλαγκτικά τροφικά πλέγματα, αλλά και σε ωκεανογραφικές ή κλιματικές αλλαγές. Στην περίπτωση των μυδοκαλλιεργειών οι επιπτώσεις που υφίστανται από τις «επιβλαβείς ανθίσεις φυκών» (ΕΑΦ), κατά κύριο λόγο πληθυσμιακές αυξήσεις φυτοπλαγκτού, οφείλονται σε τοξικά φυτοπλαγκτικά είδη ή δυνητικά τοξικά φυτοπλαγκτικά είδη, τα οποία απειλούν τη δημόσια υγεία και προκαλούν οικονομικές καταστροφές στην αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και τον τουρισμό. Οι επιπτώσεις των ΕΑΦ περιλαμβάνουν: συσσώρευση φυτοπλαγκτικών τοξινών σε δίθυρα που προκαλούν διάρροια (DSP), αμνησία (ASP) ή παράλυση (PSP) σε ανθρώπους που τα έχουν καταναλώσει ακόμη και αν τα τοξικά μικροφύκη βρίσκονταν σε χαμηλές συγκεντρώσεις στο θαλασσινό νερό, μαζικούς θανάτους άγριων ή καλλιεργούμενων ψαριών από μικροφύκη που παράγουν διαλυτές στο νερό ιχθυοτοξίνες, θανάτους θαλάσσιων θηλαστικών, πουλιών και άλλων οργανισμών, Στην περιοχή των ακτών του Νομού Καβάλας έχουν βρεθεί δυνητικά τοξικά δινομαστιγωτά και έχει ανιχνευθεί βιοτοξίνη στη σάρκα των μυδιών (επικοινωνία με Υπηρεσία Υγιεινής Τροφίμων Νομαρχία Καβάλας). Αποτέλεσμα να διακοπεί η αλιεία των μυδιών για 5 περίπου μήνες το καλοκαίρι του 2002 και 2003, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους καλλιεργητές, μια και συνέπεσε με τη μέγιστη περίοδο αλιείας μυδιών. Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι στη περιοχή των ακτών της Καβάλας

5 έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν ΕΑΦ, όπως τον Αύγουστο 1986 η εξαιρετική άνθιση του δινομαστιγωτού Gonyaulax tamarensis που έφθασε τα 10 7 κύτταρα / λίτρο θαλ. Νερού, ή και σπάνια καταγραφή κυττάρων, ακόμη και πρόσφατα, του γένους Alexandrium (δινομαστιγωτό, ASP), που εν δυνάμει μπορούν να παράγουν αμνησιακή τοξίνη (ASP). Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι η κινητήριος δύναμη της δημιουργίας και διατήρησης των ΕΑΦ είναι ο συνδυασμός των τοπικών φυσικών, μετεωρολογικών και χημικών παραμέτρων σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά τoυ φυτοπλαγκτού (είδη, κύριες ομάδες, βιολογικός κύκλος, στρατηγικές CSR κτλ) και του μικροβιακού βρόγχου. Δήμος Κεραμωτής, Νήσος Θάσου. Το πρόγραμμα έχει δύο κύριους στόχους: 1. Τη συμβολή στην κατανόηση των φυσικών και βιολογικών μηχανισμών που συνδυαστικά συμβάλλουν στη δημιουργία των οργανικών μακροσυσσωματωμάτων και των ΕΑΦ, με απώτερο σκοπό την πρόβλεψή τους και τον πιθανό έλεγχό τους. 2. Την ενημέρωση των μυδοκαλλιεργητών για το φυσικό και βιολογικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται και για τους πιθανούς τρόπους εξάλειψης ή μείωσης των φυτοπλαγκτικών κινδύνων εκτροφής των μυδιών. 3. Την παρακολούθηση των φαινόμενων με σκοπό τη λήψη μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, αλλά και προστασίας του αλιευτικού εισοδήματος. Αναμενόμενα αποτελέσματα 1. Βασική και σε βάθος επιστημονική γνώση του περιβάλλοντος και των πιθανών αιτιών που δημιουργούν τα επεισόδια οργανικών μακροσυσσωματωμάτων και τις ΕΑΦ στις μυδοκαλλιέργειες των ακτών της Κεραμωτής και της Θάσου, ως απαραίτητο εργαλείο για την έγκαιρη πρόγνωση και έλεγχο του δυνητικά τοξικού φυτοπλαγκτού στην περιοχή. 2. Παρακολούθηση των φαινόμενων με σκοπό τη λήψη μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας και του αλιευτικού εισοδήματος. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Υψηλή. Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Δεν απαιτούνται. Δεν απαιτείται Ευρώ (ενδεικτικός) Ναι, όπως αναλύθηκαν στην σύντομη περιγραφή.

6 Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Ναι, εξομαλύνοντας και προλαμβάνοντας τα προβλήματα που αναλύθηκαν στην σύντομη περιγραφή. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Συμβάλλει στην κατανόηση και προστασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς και στην ανάπτυξη μεθόδων προστασίας του. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ-ΙΝΑΛΕ) Κτηνιατρική Υπηρεσία Καβάλας Μέγιστη Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται ΠΡΟΤΑΣΗ 2 Χαρτογράφηση των ευαίσθητων για την αλιεία περιοχών στη Θάσο με στόχο την προαγωγή της ποιότητας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έγινε αντιληπτό στους επιστήμονες και στους διαχειριστές, ότι η αλιεία είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα με σημαντικές επιπτώσεις στο υδάτινο οικοσύστημα, ιδιαίτερα σε αυτό της Μεσογείου Θάλασσας. Όπως συμβαίνει και με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, η αλιεία απλοποιεί το θαλάσσιο οικοσύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος εξαφάνισης ειδών, αλλαγής των αναλογιών μεταξύ των ειδών και γενικότερα μείωσης της βιοποικιλότητας. Υπάρχουν μερικά παράκτια περιβάλλοντα που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα, όπως είναι τα λιβάδια φανερόγαμων, οι βραχώδεις βυθοί και τα πεδία αναπαραγωγής ψαριών. Γενικά, με την αύξηση της αλιείας η θάλασσα γίνεται περισσότερο παραγωγική, αλλά ταυτόχρονα περισσότερο ασταθής και ευάλωτη στις περιβαλλοντικές αλλαγές (μείωση ελαστικότητας). Με βάση το Άρθρο 4 του νέου κανονισμού (1967/2006) για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα απαγορεύεται η αλιεία με δίχτυα τράτας, δράγες, γρι-γρι, γρίπους συρόμενους από σκάφος, πεζότρατες κτλ. σε βυθούς που καλύπτονται ή καλύπτονταν κατά το παρελθόν με θαλάσσια φανερόγαμα, κατά κύριο λόγο Posidonia oceanica ή άλλα φανερόγαμα, όπως Cymodocea nodosa, Zostera noltii και με κοραλλιογενείς ή ασβεστοφυκικούς σχηματισμούς. Το μέτρο ελήφθη τόσο γιατί τα μέχρι τώρα παραδοσιακά μέτρα διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων απέτυχαν, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ιχθυαποθέματα να είναι υπεραλιευμένα, όσο γιατί έγινε κατανοητό ότι η διαχείριση σε επίπεδο οικοσυστήματος είναι ίσως η μόνη λύση για μια βιώσιμη αλιεία. Βέβαια η προστασία των παραπάνω ενδιαιτημάτων απαιτεί καλή γνώση τόσο της θέσης και της έκτασής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και της οικολογικής τους κατάστασης. Δυστυχώς στη χώρα μας και στη Θάσο

7 η καταγραφή και μόνο των ευαίσθητων στην αλιεία βενθικών ενδιαιτημάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με μόνη εξαίρεση την καταγραφή των λιβαδιών των φανερόγαμων σε περιοχές που έχουν προταθεί για ένταξη στο Δίκτυο Natura Ωστόσο, σύμφωνα με αποσπασματικές επιστημονικές παρατηρήσεις τα λιβάδια της Posidonia δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην πληρότητά τους, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται σε πληροφορίες αλιέων, υπάρχουν και εκτενείς κοραλλιογενείς ή ασβεστοφυκικοί σχηματισμοί οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί καθόλου. Νήσος Θάσου Ο σκοπός του προγράμματος είναι: α) Ο εντοπισμός και η χαρτογράφηση των σημαντικότερων προστατευόμενων ενδιαιτημάτων για την αλιεία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας 1967/2006, δηλ. των λιβαδιών των θαλάσσιων φανερόγαμων (Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa, Zostera noltii) και των κοραλλιογενών και ασβεστοφυκικών βυθών στις ακτές της Θάσου με τη χρήση δορυφορικών εικόνων, βιντεοκάμερας, ηχοβολιστικών και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορίας, β) Η εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης των ενδιαιτημάτων με τη χρήση φαινολογικών και φυσιολογικών παραμέτρων, γ) Διάχυση των αποτελεσμάτων στους ενδιαφερόμενους αλιείς, υπηρεσίες και επιστημονική κοινότητα. Αναμενόμενα αποτελέσματα 1. Συλλογή σημαντικών πληροφοριών για τη θέση, έκταση και κατάσταση των ιδιαίτερα ευαίσθητων βενθικών για την αλιεία ενδιαιτημάτων για τις ακτές της Θάσου, στις οποίες αλιεύονται σημαντικά ιχθυαποθέματα. 2. Συμβολή στον καθορισμό ζωνών αλιείας στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη σημαντική συμβολή στη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας. 3. Έκδοση φυλλαδίου και συμβατικών και ψηφιακών χαρτών των θαλασσίων οικοτόπων. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Υψηλή Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Δεν απαιτούνται Δεν απαιτείται Ευρώ (ενδεικτικός) Ναι, όπως το πρόβλημα της υπεραλίευσης με όλες τις δυσμενείς του συνέπειες.

8 Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Ναι, αφού συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπεραλίευσης που έχεις και δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Συμβάλλει την προστασία του περιβάλλοντος και των αλιευτικών πόρων. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ-ΙΝΑΛΕ). ΜΕΓΙΣΤΗ Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται ΠΡΟΤΑΣΗ 3 Προστασία και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος (χερσαίου και υδάτινου) της νήσου Αστρίς, Θάσου.

9 Η θαλάσσια βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα η αλιεία αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κρίση αυτή εκφράζεται με τη δραματική μείωση των ειδών, την αντικατάσταση των γηγενών ειδών από εξωτικά, την αλλοίωση και καταστροφή των φυσικών οικοτόπων και τη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων, ιδιαίτερα των ειδών υψηλής εμπορικής αξίας, όπως είναι ο τόνος, ο ξιφίας, ο μπακαλιάρος κά. Ως αντίδοτο σε αυτή τη γενικευμένη κρίση έχει προταθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όχι πάντα χωρίς αντιρρήσεις, η δημιουργία «θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών» μερικής ή πλήρους προστασίας. Γενικά, κάθε θαλάσσια περιοχή η οποία υπόκειται σε οποιοδήποτε καθεστώς προστασίας μπορεί να ονομαστεί ως προστατευόμενη περιοχή. Ειδικότερα, θεωρείται μια περιοχή θαλάσσιου βυθού στην οποία συμπεριλαμβάνεται η υπερκείμενη στήλη του νερού, η χλωρίδα, η πανίδα, καθώς και τα ιστορικά-πολιτιστικά στοιχεία που έχουν καθοριστεί δια νόμου ή άλλων διοικητικών μέσων, στην οποία προστατεύεται μέρος ή το σύνολο του περικλειόμενου περιβάλλοντος. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ενώ δεκάδες ή και εκατοντάδες είναι ακόμη σε στάδιο προγραμματισμού. Δύο είναι οι κυριότεροι στόχοι για τη δημιουργία τους: η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Στους στόχους προστασίας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων: Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα (γονίδιο, είδος, οικοσύστημα, τοπίο). Η προστασία σπάνιων και απειλούμενων ειδών. Η διατήρηση ή αποκατάσταση της λειτουργίας των φυσικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα. Στους στόχους βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων συμπεριλαμβάνεται: Η αλιευτική διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών που περιλαμβάνει την προστασία του αποθέματος των γεννητόρων, την αποκατάσταση της ηλικιακής δομής των ιχθυοπληθυσμών και την παροχή ασφάλειας σε περίπτωση διαχειριστικών λαθών. Η πραγματοποίηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας για την κατανόηση της λειτουργίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών με σκοπό τη διάδοση της υπάρχουσας γνώσης. Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, π.χ. οικο-τουρισμός, κατάδυση αλιεία αναψυχής. Στην Ελλάδα οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι είτε «θαλάσσια πάρκα» είτε περιοχές με «ειδικό καθεστώς διαχείρισης» π.χ. Δίκτυο Νatura Τα θαλάσσια πάρκα που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι το «Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, Βόρειων Σποράδων και Ανατολικής Σκοπέλου», με κύριο σκοπό την προστασία της φώκιας Monachus monachus και το «Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου», με κύριο στόχο την προστασία των χώρων ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Οι περιοχές Νatura 2000 έχουν στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας.

10 Τα δελφίνια είναι προστατευόμενα είδη τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στο Θρακικό Πέλαγος και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου. Τα είδη αυτά προσφέρονται για θαλάσσια παρατήρηση αν και πολύ λίγα είναι γνωστά για τους πληθυσμούς που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή. Μελέτη αυτών των πληθυσμών θα είναι χρήσιμη τόσο για την επιβίωση των πληθυσμών τους στην περιοχή όσο και για την παρατήρηση τους από επισκέπτες. Επίσης η μελέτη αυτών των πληθυσμών είναι απαραίτητη για την κατανόηση της αλληλεπίδρασης που έχουν αυτά τα είδη με την αλιεία και τις ζημιές που προκαλούν στα αλιευτικά εργαλεία κυρίως της παράκτιας αλιείας. Τα είδη δελφινιών που έχουν παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή είναι κυρίως το Ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), το Κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), το Ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba) και η Φώκαινα (Phocoeca phocoena). Τα είδη αυτά προστατεύονται από την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας», αλλά και από τη Σύμβαση Βέρνης (Bern Convention, Annex II) «Convention on the conservation of european wildlife and natural habitats», η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με τον νόμο 1335/1983 (ΦΕΚ 32/Α) «Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης». Τα παραπάνω είδη αναφέρονται επίσης στον ελληνικό κόκκινο κατάλογο (Καρανδεινός, 1992), ενώ σύμφωνα με τον Ν. 1650/86 προβλέπεται «η χορήγηση αποζημιώσεων, επιδοτήσεων ή άλλων κατά περίπτωση παροχών για υλικές ζημιές που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από είδη της άγριας πανίδας που χαρακτηρίζονται σπάνια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 (χελώνες, δελφίνια, κλπ.)». Η Φώκαινα, ένα σπάνιο είδος μικρόσωμου κητώδους (130 εκατοστά) αποτελεί ειδική περίπτωση που αφορά μόνο την ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Μέχρι το 2000 δεν υπήρχε καμία απόδειξη για την ύπαρξη του είδους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τότε βρέθηκε νεκρό το πρώτο άτομο του είδους στην Αλεξανδρούπολη και αργότερα άλλα σε ακτές του Θρακικού, αποδεικνύοντας πλέον την ύπαρξη πληθυσμού από το σπάνιο αυτό είδος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου. Η Φώκαινα υπήρχε στο Αιγαίο κατά την αρχαιότητα, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο οποίος μάλιστα περιγράφει πολύ καλά τη βιολογία του είδους. Εξαφανίστηκε όμως αργότερα χωρίς να γνωρίζουμε τα αίτια. Και από τότε υπάρχει μόνο στη Μαύρη Θάλασσα. Δήμος Θάσου. 1. Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία πάρκου προστασίας του χερσαίου και Θαλάσσιου περιβάλλοντος της νήσου Αστρίς, Θάσου. 2. Το νησί Αστρίς, Θάσου να αποτελέσει βασικό εργαλείο στη διατήρηση του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος του νησιού, αλλά και να συνεισφέρει σημαντικά ως συμπλήρωμα των υπαρχόντων διαχειριστικών εργαλείων για μια βιώσιμη αλιεία στην περιοχή της Θάσου. 3. Η προστασία των θαλασσίων θηλαστικών (Δελφίνι, Φώκαια) της περιοχής

11 Αναμενόμενα αποτελέσματα 1. Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία πάρκου προστασίας του χερσαίου και Θαλάσσιου περιβάλλοντος της νήσου Αστρίς, Θάσου. 2. Χαρτογράφηση και προστασία των κυριότερων τύπων οικοτόπων, καθώς και της χλωρίδας και πανίδας, θαλάσσιας και χερσαίας, της νήσου Αστρίς, Θάσου. 3. Η χαρτογράφηση των πληθυσμών των θαλασσίων θηλαστικών (Δελφίνι, Φώκαια) της περιοχής. 4. Έκδοση «Οδηγού φυσικού περιβάλλοντος του νησιού» 5. Δημιουργία φεστιβάλ «Ημέρα Θάλασσας» στη Θάσο. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν ΥΨΗΛΗ Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Δεν απαιτούνται Δεν απαιτείται Ευρώ (ενδεικτικός) ΝΑΙ Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) ΝΑΙ που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Δήμος Θάσου Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ-ΙΝΑΛΕ). Υψηλή Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται

12 ΠΡΟΤΑΣΗ 4 Ανάπτυξη του ιχθυοτουρισμού στη νήσο Θάσο. Σχεδιασμός, πιλοτική εφαρμογή και προετοιμασία εμπλεκομένων φορέων. (ΙΝΑΛΕ υπευθ. Αργύρης Καλλιανιώτης) Η πρόταση αυτή έχει ως σκοπό να αναπτύξει μία νέα τουριστική και πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα, τον ιχθυοτουρισμό η οποία έχει άμεση σχέση με τους επαγγελματίες ψαράδες και τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε Εθνικό επίπεδο, για διαφοροποίηση της αλιευτικής δραστηριότητας. Η πιλοτική δράση θα αναπτυχθεί στη νήσο Θάσο, μία τουριστική περιοχή, η οποία θα μπορούσε να προσελκύσει επιπλέον τουρίστες μέσω αυτής της δραστηριότητας. Αφού διαθέτει αξιόλογο αλιευτικό στόλο αλλά και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Η πιλοτική εφαρμογή της δράσης θα δείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν, θα εντοπίσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις κυρίως στο απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο και θα προετοιμάσει τους τοπικούς φορείς για τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο τουριστικό προϊόν. Ο Ιχθυοτουρισμός προβάλλεται συχνά ως ένα από τα ελκυστικότερα προϊόντα σε περιοχές που διαθέτουν ακόμα κάποια μορφή αλιείας. Στις Βόρειες χώρες συνδυάζεται κυρίως με την ερασιτεχνική αλιεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ανάλογοι πυρήνες σε χώρες της Μεσογείου, όπου η δραστηριότητα συνδυάζεται με την ύπαρξη της παράκτιας αλιείας. Η πρωτοτυπία της δράσης που προτείνεται, έγκειται στην ιδέα να αναπτυχθεί ο Ιχθυοτουρισμός σε περιοχές που έχουν άμεση ανάγκη διαφοροποίησης της αλιευτικής δραστηριότητας, χωρίς εντούτοις να επιδιώξουμε την μόνιμη απομάκρυνση από τον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων. Στο παρελθόν, σε πολλές νησιωτικές περιοχές, η αποικοδόμηση της αλιευτικής δραστηριότητας είχε ολέθριες συνέπειες στον τοπικό κοινωνικό ιστό και στην απασχόληση. Με την προσωρινή στροφή (εποχιακή) των επαγγελματιών αλιέων προς τον τουρισμό, δεν διαταράσσεται η τοπική αλιευτική δραστηριότητα, ούτε απομακρύνεται μόνιμα από αυτή το πολύτιμο τοπικό αλιευτικό ανθρώπινο δυναμικό. Επιπρόσθετα με την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας, μειώνεται κατά ένα ποσοστό η αλιευτική πίεση στα παράκτια αποθέματα. Νήσος Θάσος Η πιλοτική εφαρμογή της δράσης θα δείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του Ιχθυοτουρισμού, θα εντοπίσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις κυρίως στο απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο και θα προετοιμάσει τους τοπικούς φορείς ώστε να υλοποιήσουν με επιτυχία το νέο τουριστικό προϊόν. Αναμενόμενα αποτελέσματα Η δράση στοχεύει στην ανάπτυξη του Ιχθυοτουρισμού, σε μία περιοχή που έχουν άμεση ανάγκη διαφοροποίησης της αλιευτικής δραστηριότητας, χωρίς όμως την μόνιμη απομάκρυνση από τον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων. Στο παρελθόν, σε πολλές νησιωτικές περιοχές, η αποικοδόμηση της

13 αλιευτικής δραστηριότητας είχε ολέθριες συνέπειες στον τοπικό κοινωνικό ιστό και στην απασχόληση. Με την προσωρινή στροφή των επαγγελματιών αλιέων προς τον τουρισμό, δεν διαταράσσεται η τοπική αλιευτική δραστηριότητα, ούτε απομακρύνεται μόνιμα από αυτή το πολύτιμο τοπικό αλιευτικό ανθρώπινο δυναμικό. Επιπρόσθετα με την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας, μειώνεται κατά ένα ποσοστό η αλιευτική πίεση στα παράκτια αποθέματα. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Δεν απαιτούνται προμελέτες Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Δεν απαιτούνται Δεν απαιτείται 150,000 ευρώ κατ εκτίμηση Φορέας Υλοποίησης Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ-ΕΘΙΑΓΕ) ΠΡΟΤΑΣΗ 5 Προώθηση του ιχθυοτουρισμού με στόχο την αναδιάρθρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Θάσου. Η πρόταση αυτή έπεται της προηγουμένης και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο πρακτική εφαρμογή της. Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο δράσεις τροποποίησης των αλιευτικών σκαφών έτσι ώστε την εποχή που δεν ασχολούνται με την αλιευτική δραστηριότητα να μπορούν να φιλοξενούν τουρίστες όπου θα του επιδεικνύεται ο τρόπος που ασκείται η αλιευτική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει και τους δύο υποψήφιους δήμους του προγράμματος (Κεραμωτής, Θάσου). -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών της Θάσου και του λεγόμενου ιχθυοτουρισμού. -Αναδιάρθρωση και αναπροσανατολισμός των οικονομικών δραστηριοτήτων σε αλιευτικές περιοχές. Αναμενόμενα αποτελέσματα -Διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. -Απασχόληση αλιέων σε εποχή που δεν υπάρχει αλιευτική δραστηριότητα, έτσι ώστε να αυξάνετε το εισόδημα των αλιέων.

14 Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Θα προκύψουν από την εκτέλεση του προηγούμενου προγράμματος (πρόταση 4). Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Δεν απαιτείται. Εξαρτάται από το πλήθος των ενδιαφερομένων. Επιλύει το πρόβλημα της εποχιακής ανεργίας των αλιέων και συμπληρώνει τα εισοδήματα τους. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Ναι με την προώθηση του ιχθυοτουρισμού και της αύξησης του εισοδήματος των αλιέων. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Δεν δημιουργεί προβλήματα. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Ιδιώτες Αλιείς. Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται Άμεση συνέργεια υπάρχει με την προηγούμενη πρόταση. ΠΡΟΤΑΣΗ 6 Τυποποίηση της παραγωγής και πιστοποίηση της ποιότητας του χταποδιού Θάσου. Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η εξεύρεση της πλέον κατάλληλης τυποποιημένης μεθόδου μεταποίησης, συσκευασίας όπως επίσης και των πλέον κατάλληλων συνθηκών συντήρησης διατήρησης του νωπού χταποδιού Θάσου. Τα ανωτέρω αποσκοπούν στη αύξηση της εμπορικής διάρκειας ζωής (shelf life) των εν λόγω τροφίμων με στόχο την άνετη, ασφαλή διακίνηση και εμπορία τους αλλά και ανάδειξη του σαν τοπικό προϊόν υψηλής ποιότητας(γκουρμέ) στην Ελληνική και Διεθνή αγορά. Περιλαμβάνει ολόκληρο τον δήμο Θάσου Παραγωγή άριστων, ασφαλών τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας με παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας.

15 Αναμενόμενα αποτελέσματα -Βελτιωμένες τεχνικές παραγωγής, συσκευασίας και συντήρησης των χταποδιών -Δυνατότητα ελέγχου και πρόβλεψη της ασφάλειας και ποιότητας των μεταποιημένων χταποδιών -Συνεργασία παραγωγικών και ερευνητικών φορέων. -Αύξηση της απασχόλησης με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. -Αύξηση της προστιθέμενης αξίας αλιευτικών προϊόντων. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Στο ΙΝΑΛΕ έχουν διεξαχθεί παρόμοια ερευνητικά προγράμματα για άλλα είδη αλιευμάτων και υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και τεχνογνωσία για την επιτυχή εκτέλεση των εργασιών το προταθέντος έργου. Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Δεν απαιτούνται σχετικές αδειοδοτήσεις ή όπου απαιτούνται γίνει ότι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Δεν απαιτείται απόκτηση γης. Όπου απαιτείται θα γίνει ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και αναλόγως της τοποθεσίας υλοποίησης (χωρίς την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής). Ναι, της μη ή της δύσκολης διάθεσης νωπών και κατεψυγμένων χταποδιών που αφθονούν εποχιακά στην περιοχή. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Ναι. Η παραγωγή μεταποιημένων χταποδιών απαιτεί εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο εργατικό και τεχνικό προσωπικό. Εφόσον χρηματοδοτηθεί η έρευνα για την τυποποίηση της παραγωγής ενδείκνυται η χρηματοδότηση εγκατάστασης μιας παραγωγικής μονάδας στην περιοχή και λειτουργίας της από τον φορέα χρήστη των αποτελεσμάτων του έργου. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Τα προβλήματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που ενδεχομένως ανακύπτουν είναι η επεξεργασία των αποβλήτων και των παραπροϊόντων από την μεταποιητική, παραγωγική διαδικασία του χταποδιού στην μονάδα παραγωγής του φορέα χρήστη. Αυτό επιλύεται με την εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των αποβλήτων της μονάδας. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Ο φορέας υλοποίησης του ερευνητικού μέρους θα είναι το ΙΝΑΛΕ και ο φορέας χρήσης θα είναι ομάδα παραγωγών αλίευσης των χταποδιών του δήμου Θάσου. Μέγιστη

16 Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται Πιθανή συνέργεια με άλλες ενέργειες προώθησης του προϊόντος είναι επιθυμητή αν όχι επιβαλόμενη. ΠΡΟΤΑΣΗ 7 Ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας του αυγοτάραχου Κεραμωτής. Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η ποσοτική εκτίμηση παραμέτρων ανάδειξης της διατροφικής αξίας του αυγοτάραχου (π.χ. λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, πρωτείνες, θερμιδική ενέργεια) με σκοπό τη αύξηση της εμπορικότητας και της τιμής του αυγοτάραχου Κεραμωτής και απώτερο στόχο την εύκολη διακίνησή του στην Ελληνική και Διεθνή αγορά τροφίμων με δράσεις μεταποίησης τυποποίησης και ανάδειξης του προϊόντος. Περιλαμβάνει τον δήμο Κεραμωτής. -Εξεύρεση της σύστασης του αυγοτάραχου σε λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, πρωτείνες, θερμιδική ενέργεια κλπ. με στόχο την ανάδειξη της υψηλής του διατροφικής αξίας -Συνεργασία παραγωγικών και ερευνητικών φορέων. Αναμενόμενα αποτελέσματα Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αλιευτικών delicatessen με παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Έχει πραγματοποιηθεί μελέτη τυποποίησης της παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος από το ΙΝΑΛΕ σε έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΘΙΑΓΕ μέσω της δράσης «ΔΗΜΗΤΡΑ 95». Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Δεν απαιτούνται. Δεν απαιτείται. Ενδεικτικός προυπολογισμός Όχι. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Ναι. Ο τοπικός αλιευτικός συνεταιρισμός (χρήστης των αποτελεσμάτων του έργου) αυξάνει τα έσοδά του και κατά συνέπεια ωφελείται οικονομικά και η περιοχή.

17 που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Δεν δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Φορέας υλοποίησης προτείνεται να είναι το ΙΝΑΛΕ 3. Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται Υπάρχει συνέργεια με το έργο που πραγματοποιήθηκε για την τυποποίηση της παραγωγής του αυγοτάραχου Κεραμωτής. Ενώ ακόμα υπάρχει συνέργεια με δράσεις προώθησης του προϊόντος. ΠΡΟΤΑΣΗ 8 Κατασκευή στην Θάσο σταθμού εκφόρτωσης αλιευμάτων με τις κατάλληλες υποδομές. Πρόκειται για την κατασκευή ενός χώρου όπου θα συγκεντρώνουν τα αλιεύματα τους οι αλιείς του νησιού. Ο χώρος αυτό θα έχει τις κατάλληλες υποδομές (αποθήκες, ψυγεία, πάγο συντήρησης) και διοικητικές υποδομές( τηλέφωνο, Φαξ, ιντερνετ). Ο χώρος στην Θάσο θα προκύψει μετά από διαβούλευση των τοπικών φορέων και αναλόγως της προέλευσης των ενδιαφερόμενων αλιέων. Πρόκειται για μια δράση η οποία θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα των αλιέων της νήσου Θάσου, οι οποίοι επειδή το νησί ακόμα και την τουριστική εποχή δεν μπορεί να αποροφήσει την παραγωγή τους με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι την παραγωγή τους στην ιχθυόσκαλα Καβάλας. Αναμενόμενα αποτελέσματα -Βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος -Αύξηση του εισοδήματος των αλιέων. -Ασφαλέστερα προϊόντα για τους καταναλωτές. -Μείωση του κόστους παραγωγής. -Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. -Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αλιευμάτων. -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών της Θάσου. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν. Απαιτείται σύνταξη και έγκριση αρμοδίως κατά περίπτωση οριστικών μελετών

18 Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε. Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και αναλόγως της τοποθεσίας υλοποίησης. Επιλύει το χρόνιο πρόβλημα της συγκέντρωσης και εμπορίας των αλιευμάτων της νήσου Θάσου, διότι εξαιτίας της απόστασης από την ιχθυόσκαλα Καβάλας αλλά και των καιρικών συνθηκών του χειμώνα πολλές φορές τα ψάρια δεν μπορούν να μεταφερθούν στην Καβάλα, έτσι επιλύεται αυτό το έντονο πρόβλημα. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Συμβάλει επιτυγχάνοντας τα παρακάτω: -Αύξηση του εισοδήματος των αλιέων. -Μείωση του κόστους παραγωγής. -Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. -Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αλιευμάτων. -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών της Θάσου. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Ουδέτερο. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Α η Β βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με οργανώσεις αλιέων. Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται ΠΡΟΤΑΣΗ 9 Ανάδειξη ψαροχωριών σε τουριστικό πόλο έλξης. Περιλαμβάνει δράσεις που θα αναδείξουν παραδοσιακά ψαροχώρια της Θάσου σε τουριστικό πόλο έλξης πάντα σε σχέση με την αλιεία. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει δράσεις όπως η δημιουργία κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών, αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων, αλιευτικού μουσείου, μικρών παραδοσιακών ξενοδοχειακών μονάδων. Ενώ περιλαμβάνει και άλλες δράσεις όπως η έκδοση και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ξεναγών, καθώς και ότι άλλα έργα

19 απαιτούνται στα χωριά αυτά για τον καλλωπισμό τους και την υποστήριξη επισκεπτών. Ο χώρος υλοποίησης της Δράσης είναι ο Δήμος Θάσου και υποψήφια δημοτικά διαμερίσματα αυτά της Καλλιράχης και των Μαριών. Βασική σκοπιμότητα της συγκεκριμένης δράσης είναι προώθηση του οικοτουρισμού με στόχο την αναδιάρθρωση και τον αναπροσανατολισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες αλιευτικές περιοχές. Ενώ ακόμα συμβάλει στην προστασία και αναβάθμιση της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις αλιευτικές περιοχές. Αναμενόμενα αποτελέσματα -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας των αλιευτικών περιοχών μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού. -Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων. -Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης εκτός της αλιευτικής δραστηριότητας. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Απαιτείται σύνταξη και έγκριση αρμοδίως κατά περίπτωση οριστικών μελετών. Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και αναλόγως της τοποθεσίας υλοποίησης και των υπαρχόντων χώρων και υποδομών. Επιλύει διότι θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη περιοχών της Θάσου οι οποίες υστερούν τουριστικά σε σχέση με άλλες περιοχές του νησιού. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής προωθώντας της τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών με όλα τα συνεπαγόμενα θετικά οικονομικά αποτελέσματα. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο). Συμβάλει στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και συνεπώς στην προστασία του. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Το σύνολο των επιμέρους επεμβάσεων που αποτελούν την δράση αυτή καταμερίζεται τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς. 5

20 Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται Προκύπτει συνέργεια επεμβάσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. ΠΡΟΤΑΣΗ 10 Κατασκευή τεχνητών λιμνών για ψάρεμα για τουριστική χρήση. Περιλαμβάνει την κατασκευή είτε εφαπτομενικά της παραλίας και αν αυτό δεν είναι εφικτό σε κλωβούς μέσα στην θάλασσα τεχνητών δεξαμενών με ψάρια τα οποία θα αλιεύονται από τουρίστες με παραδοσιακούς τρόπους. Ενώ η δράση θα περιλαμβάνει και μαθήματα ερασιτεχνικής αλιείας από έμπειρους αλιείς. Ολόκληρος ο δήμος Θάσου και το δημοτικό διαμέρισμα κεραμωτής του δήμου κεραμωτής. Προώθηση του οικοτουρισμού με στόχο την αναδιάρθρωση και τον αναπροσανατολισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες αλιευτικές περιοχές. Αναμενόμενα αποτελέσματα -Αύξηση του εισοδήματος των αλιέων. -Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών της Θάσου και του λεγόμενου ιχθυοτουρισμού ο οποίος στο εξωτερικό παρουσιάζει εκπληκτικά αποτελέσματα. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Απαιτείται σύνταξη και έγκριση αρμοδίως κατά περίπτωση οριστικών μελετών, αναλόγως και του ενδιαφέροντος που θα προκύψει. Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και αναλόγως της τοποθεσίας υλοποίησης. Εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των παρεμάσεων. Πρόκειται για κάτι καινοτόμο που θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ιδιαίτερα σε αυτές που δεν έχουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν.

21 Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής προωθώντας της τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών με όλα τα συνεπαγόμενα θετικά οικονομικά αποτελέσματα. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Πρόκειται για ήπια δράση προς το περιβάλλον που συμβάλει και στην οικολογική ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Πρόκειται να υλοποιηθεί από ιδιωτικούς φορείς. Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται Υπάρχει συνέργεια με όλες τις άλλες δράσεις που προάγουν την τουριστική ανάπτυξη. ΠΡΟΤΑΣΗ 11 Μετατροπή αλιευτικών και άλλων σκαφών σε σκάφη τουριστικής περιήγησης σε μέρη σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Περιλαμβάνει την τροποποίηση αλιευτικών και άλλων σκαφών σε τουριστικά σκάφη περιήγησης με διάφανο πυθμένα έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρατήρηση τόσο του υπέργειου περιβάλλοντος όσο και του πλούσιου υποθαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος. Η δράση συνδυάζεται με δράσεις καταδύσεων και υποθαλάσσιας φωτογράφισης και παρατήρησης όχι μόνο για τουριστικούς (που είναι ο κυριότερος σκοπός) αλλά και για επιστημονικούς σκοπούς. Περιλαμβάνει τις τρεις νησίδες ιδιαίτερου φυσικού κάλους (τόσο υπέργειου όσο και υποθαλάσσιου) δηλαδή την νήσο Αστρίς, Κοίνυρα και Θασοπούλα. Ανάδειξη της σπάνιας ομορφιάς αλλά και της περιβαλλοντικής αξίας τέτοιων περιοχών χωρίς να επέμβουμε επάνω σε αυτές, ενώ παράλληλα η ανάδειξη αυτή θα βοηθήσει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με την προώθηση του οικοτουρισμού με στόχο την αναδιάρθρωση και τον αναπροσανατολισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες αλιευτικές περιοχές. Αναμενόμενα αποτελέσματα -Αύξηση του εισοδήματος των αλιέων. -Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών της Θάσου μέσω του οικοτουρισμού.

22 Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Αν απαιτείται σύνταξη και έγκριση αρμοδίως κατά περίπτωση οριστικών μελετών, αναλόγως και του ενδιαφέροντος που θα προκύψει θα γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν απαιτείται. Εξαρτάται από το προκύπτον ενδιαφέρον. Όχι. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον χωρίς να επεμβαίνει σε αυτό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία από τον τοπικό πληθυσμό τέτοιων περιοχών αφού η προβολή τους αποτελεί πόρο εσόδων και για τους ίδιους. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Ιδιωτικοί φορείς η αλιευτικές οργανώσεις. Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων ανάπτυξης του οικοτουρισμού. ΠΡΟΤΑΣΗ 12 Ανάδειξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και προώθηση τοπικών αλιευτικών προϊόντων. Πρόκειται για την κατασκευή υποδομών για την φιλοξενία διαφόρων παραδοσιακών εορτών οι οποίες ήδη γίνονται κάθε χρόνο στην περιοχή, η υπάρχει προοπτική να γίνουν. Οι γιορτές αυτές συμβάλλουν στην προώθηση της εμπορίας των τοπικά παραγόμενων αλιευτικών προϊόντων. Περιλαμβάνει ολόκληρους του Δήμους Κεραμωτής και Θάσου κατά περίπτωση.

23 -Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών. -Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αλιευτικών προϊόντων. -Προώθηση της εμπορευσιμότητας των αλιευτικών προϊόντων. -Ενίσχυση βασικών στοιχείων τεχνικής υποδομής και υπηρεσιών για την βελτίωση της ελκυστικότητας των αλιευτικών περιοχών. Αναμενόμενα αποτελέσματα -Διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών της Θάσου μέσω και της τουριστικής τους ανάπτυξης. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Κατά προτίμηση όπου διοργανώνονται σχετικές εορτές ή όπου υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες (γιορτή σαρδέλας, μυδιού,χταποδιού κ.α.) Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και αναλόγως της τοποθεσίας υλοποίησης. Εξαρτάται από το πλήθος των δραστηριοτήτων που θα επιλεχθούν. Ναι. Βελτιώνει τις συνθήκες διοργάνωσης και εκτέλεσης τέτοιων δραστηριοτήτων. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Ναι. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα βοηθάει σημαντικά στην προώθηση τοπικών αλιευτικών προϊόντων. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Ουδέτερο έως θετικό προς το περιβάλλον στις περίπτωση που τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούσαν περιβαλλοντικά προβλήματα. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Δημόσιοι φορείς όπως οι ΟΤΑ Α και Β βαθμού. Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων ανάπτυξης του τουρισμού και προώθησης των τοπικών αλιευτικών προϊόντων. ΠΡΟΤΑΣΗ 13

24 Προαγωγή της ποιότητας του παράκτιου περιβάλλοντος της αμμόγλωσσας Κεραμωτής. Πρόκειται για πληθώρα δράσεων οι οποίες προάγουν την ήπια τουριστική αξιοποίηση της αμμόγλωσσας Κεραμωτής με παράλληλη ανάδειξη του εκεί φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει δράσεις σήμανσης της περιοχής, κατασκευής χώρων στάθμευσης, κατασκευή μονοπατιών περιήγησης, κάδων απορριμμάτων, τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, χημικές τουαλέτες, χώρων πικ-νικ (ψησταριές κ.λ.π.), οι οποίες θα εξυπηρετούν και τους παράκτιους ερασιτέχνες αλιείς που συχνάζουν και αλιεύουν από την ξηρά. Όλες οι δράσεις με σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και χαμηλής όχλησης. Στο δημοτικό διαμέρισμα Κεραμωτής του δήμου Κεραμωτής. -Προώθηση του οικοτουρισμού με στόχο την αναδιάρθρωση και τον αναπροσανατολισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες αλιευτικές περιοχές. -Ανάδειξη περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Αναμενόμενα αποτελέσματα - Προώθηση του οικοτουρισμού. - Περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. -Προστασία του περιβάλλοντος από τις υπάρχουσες ανεξέλεγκτες δραστηριότητες στην περιοχή. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Αναλόγως του είδους των παρεμβάσεων. Βοηθάει στο να μπει μια τάξη στις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες επί της αμμόγλωσσας Κεραμωτής. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Ναι με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και της προσέλκυσης οργανωμένου τουρισμού (εκπαιδευτικού και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού). που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Επιλύει υπάρχοντα προβλήματα αν γίνει ο σωστός σχεδιασμός και υλοποίηση των παρεμβάσεων.

25 Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Δημόσιοι φορείς όπως οι ΟΤΑ Α και Β βαθμού. Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται Υπάρχει άμεση συνέργεια με το ρόλο του κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Νέστου. ΠΡΟΤΑΣΗ 14 Δημιουργία κέντρου αποστολής μυδιών στην κεραμωτή με κατάλληλες υποδομές. Η Κεραμωτή συγκεντρώνει τον κύριο όγκο παραγωγής των μυδιών του Ν. Καβάλας. Η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός χώρου που θα έχει σε σειρά τα παρακάτω: Είσοδο παραλαβής πρώτης ύλης, ψυκτικούς χώρους πρώτης ύλης, ράμπες φόρτωσης εκφόρτωσης, κυλιόμενη λωρίδα εκφόρτωσης (με δυνατότητα για πλύσιμο και διαλογή), χώρο συσκευασίας-ζύγισης-σήμανσης, ψυκτικούς χώρους έτοιμου προϊόντος. Η εγκατάσταση θα πρέπει να έχει δυναμικότητα παραγωγής 50 τόννους ημερησίως και προκειμένου να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να κατασκευαστεί με γραμμική διάταξη ροής προϊόντων, εγκατάστασης και εξοπλισμού. Ενώ απαιτείται και η κατασκευή γραφείου Διοικητικής υποστήριξης. Δήμο Κεραμωτής, με πιθανή τοποθεσία το Δ.Δ. Κεραμωτής. -Βελτίωση της εμπορευσιμότητας του προϊόντος -Καλύτερες τιμές διάθεσης του προϊόντος. -Ασφαλέστερο προϊόν. Αναμενόμενα αποτελέσματα -Βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος -Αύξηση του εισοδήματος των αλιέων. -Ασφαλέστερα προϊόντα για τους καταναλωτές. -Μείωση του κόστους παραγωγής. -Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. -Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αλιευμάτων. -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών της Κεραμωτής. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Δεν υπάρχουν, άλλα είναι πάγιο αίτημα των μυδοαλιέων της περιοχής.

26 Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επιλύει το πρόβλημα της διάθεσης του προϊόντος το οποίο λόγω έλειψης τέτοιου κέντρου υστερεί σε ανταγωνιστικότητα. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Ναι δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την εμπορευσιμότητα του προϊόντος του οποίου η δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό οικονομικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Τα προβλήματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που ενδεχομένως ανακύπτουν είναι η επεξεργασία των αποβλήτων και των παραπροϊόντων από την μεταποιητική, παραγωγική διαδικασία των μυδιών (καθαρισμός, συσκευασία κ.λ.π.) στην μονάδα παραγωγής του φορέα χρήστη. Αυτό επιλύεται με την εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των αποβλήτων της μονάδας. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Ιδιωτικός φορέας και κατά προτίμηση ένα σχήμα σύμπραξης των μυδοαλιέων το οποίο θα εξασφαλίζει την εύρυθμη τροφοδοσία της μονάδας. Μέγιστη Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται Όχι. ΠΡΟΤΑΣΗ 15 Δημιουργία μικρών μονάδων μεταποίησης τυποποίησης εμπορίας αλιευτικών προϊόντων. Η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία μικρών μονάδων επεξεργασίας αλιευτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα πρόκειται για την παραγωγή, συσκευασία, τυποποίηση και συντήρηση αλιευμάτων, με σκοπό να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα τους. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει α) Τα απαραίτητα έργα υποδομής του περιβάλλοντος χώρου (ισοπεδώσεις, διαμόρφωση χώρου κ.λ.π.).

27 β) Κτιριακές εγκαταστάσεις με τις κατάλληλες υποδομές (αποθηκευτικούς χώρους, ψυκτικούς χώρους και όλες τις απαραίτητεςς κτιριακές εγκαταστάσεις). γ) Κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό για την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας με υψηλά standard ποιότητας. δ) Αμοιβές μελετητών ε) Πιστοποίηση μονάδας με προδιαγραφές ISO, HACCP κ.α. στ) Εγκατάσταση μικρού βιολογικού καθαρισμού για τις ανάγκες της μονάδας. Σε ιδιόκτητη η μισθωμένη έκταση. Η πρόταση στοχεύει άμεσα στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αλιευτικών προϊόντων και συνεπώς στην ενίσχυση των αλιευτικών περιοχών παράλληλα με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Αναμενόμενα αποτελέσματα -Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αλιευτικών προϊόντων -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αλιευτικών περιοχών -Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. -Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αλιέων. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ιδιόκτητη η μισθωμένη η οποία θα αποκτηθεί σύμφωνα με τα απαιτούμενα κατά την νομοθεσία ευρώ ανά περίπτωση και αναλόγως του προκύπτοντος ενδιαφέροντος από τους αλιείς. Επιλύει το πρόβλημα της διάθεσης των αλιευτικών προϊόντων, ιδιαίτερα μάλιστα σε εποχές όπου δεν απολαμβάνουν ικανοποιητικές τιμές των προϊόντων τους. Συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; (Ναι, Όχι. Αν Ναι πώς;) Συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την οικονομική τους κατάσταση και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι ουδέτερο) Η εν λόγω δραστηριότητα δεν δημιουργεί προβλήματα αφού προβλέπεται και η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού. Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ποιος είναι ή προτείνεται να είναι ο φορέας υλοποίησης) Ιδιωτικοί φορείς Φυσικά η νομικά πρόσωπα. Μέγιστη.

28 Συνέργεια (αν υπάρχει συνέργεια με άλλα έργα ή ενέργειες που υλοποιούνται ΠΡΟΤΑΣΗ 16 Ενημέρωση αλιέων για την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους αλλά και τις δυνατότητες απασχόλησης τους σε άλλες δραστηριότητες. Στη πρόταση αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα του αλιευτικού τομέα στα οποία θα μπορεί να ενημερωθεί για να στραφεί ο αγροτικός πληθυσμός μετά από ενημέρωση και εκπαίδευση του. Ενώ παράλληλα η ενημέρωση- εκπαίδευση θα επεκταθεί στις δυνατότητες-προοπτικές των αλιέων να ασχοληθούν και με άλλους τομείς της οικονομίας (μεταποίηση, τουρισμό, άλλες υπηρεσίες) για να υποκαταστήσει αλλά και να αυξήσει το εισόδημα του,άλλα και να βελτίωσει την ποιότητα ζωής του. Περιλαμβάνει τους Δήμους Κεραμωτής Θάσου. Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις για να επιτύχουν απαιτούν εκπαίδευση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού. Χωρίς την διάχυση πληροφόρησης και γνώσεων καμία αναπτυξιακή παρέμβαση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και να έχει απήχηση. Αναμενόμενα αποτελέσματα -Αύξηση του εισοδήματος του τοπικού πληθυσμού. -Διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. -Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αλιευτικών προϊόντων. -Προώθηση του οικοτουρισμού με στόχο την αναδιάρθρωση και τον αναπροσανατολισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων σε αλιευτικές περιοχές. Ετοιμότητα Ωριμότητα πρότασης: Μελέτες ή Προμελέτες (αν απαιτούνται, αν Σχετικές Αδειοδοτήσεις (αν απαιτούνται, αν υπάρχουν ποιες είναι, πότε Δεν απαιτούνται. Δεν απαιτείται. Ενδεικτικός προϋπολογισμό ευρώ σε όλη την περιοχή εφαρμογή του. Ναι. Η ενημέρωση (με την μορφή εκπαιδευτικών προγραμματων) για την επίλυση διαρθρωτικών οικονομικών προβλημάτων της περιοχής πάντα βοηθάει στην επίλυση τους.

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Σωτήρης Ορφανίδης Δρ. Βιολόγος-Αναπληρωτής Ερευνητής Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Ινστιτούτο Αλιευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά 1 Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εγκρίθηκε με την Απόφαση C(2015) 7415/23-10-2015 Με δημόσια δαπάνη 523.406.309 - κοινοτική συμμετοχή:

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 19.11.2014 L 332/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1232/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 215/2014 της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Γαλάζια Ανάπτυξη: Σχεδιασμός και προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας. Η περίπτωση του Δήμου Καλυμνίων

Γαλάζια Ανάπτυξη: Σχεδιασμός και προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας. Η περίπτωση του Δήμου Καλυμνίων Γαλάζια Ανάπτυξη: Σχεδιασμός και προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας. Η περίπτωση του Δήμου Καλυμνίων Σακελλάριος Τηλιακός Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Καλυμνίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ Α. ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑ 4 ΠΑΑ_ΠΡΟΚΗΡΥΣΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ Α. ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑ 4 ΠΑΑ_ΠΡΟΚΗΡΥΣΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ Α. ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑ 4 ΠΑΑ_ΠΡΟΚΗΡΥΣΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑ 4 ΤΟΥ Π.Α.Α. ΤΗΣ ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. Μέτρο Υπομέτρο Δράση Δικαιούχοι 4.1 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ L123

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Tο Μέλλον της Αλιείας EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Tο Μέλλον της Αλιείας EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 Tο Μέλλον της Αλιείας ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΌΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Eιδική Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader)

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αναμενέται σύντομα να προκυρηχθούν τοπικά προγράμματα Leader «Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών», για τις περιοχές Εύβοιας και Χίου.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Πρόγραμμα MOFI ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Συμμετέχοντες WWF Ελλάς Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας Το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΑΞΟΝΑΣ 4 ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 2007-2013 ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 3 Δήμοι και 5 Κοινοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών 2012 Είναι αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο ότι οι κλασσικές πρακτικές διαχείρισης της αλιείας, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές αειφορίας και διαχείρισης Βιολογία της Διατήρησης

Αρχές αειφορίας και διαχείρισης Βιολογία της Διατήρησης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αρχές αειφορίας και διαχείρισης Βιολογία της Διατήρησης Ενότητα 8: Προστατευόμενες φυσικές περιοχές, το παράδειγμα του Εθνικού Θαλάσσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 3-4-5/12/2015 Συνεργασία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τη διεθνή Αναγνώριση: Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Καβάλα, Αριθ. Πρωτ: 701. Προς: Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Καβάλα, Αριθ. Πρωτ: 701. Προς: Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 55, 65403 ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΛ.: 2510 222942, FAX: 2510 231505 E-mail:geoteeam@otenet.gr Web site: www.geotee-anmak.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ «Mare Nostrum», δηλαδή «δική μας θάλασσα», αποκαλούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»

Σχόλια επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» Σχόλια επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» Δρ. Μάνος Κουτράκης Βιολόγος - Ιχθυολόγος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Πρόεδρος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Μέτρου 2.3. Δράση 1 - Βελτίωση της επιχειρηματικής θέσης των παραγωγικών μονάδων μεταποίησης:

Δράσεις Μέτρου 2.3. Δράση 1 - Βελτίωση της επιχειρηματικής θέσης των παραγωγικών μονάδων μεταποίησης: 3η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΜΕΤΡΟ 2.3 «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑ 2007-2013 Δράσεις Μέτρου 2.3. Δράση 1 - Βελτίωση της επιχειρηματικής θέσης των παραγωγικών μονάδων μεταποίησης: Ενισχύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Θ. Παπαδημητρίου, Π. Σιδηρόπουλος, Δ. Μιχαλάκης, Μ. Χαμόγλου, Ι. Κάγκαλου Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

Διαβάστε περισσότερα

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010 Έρευνα για τα θαλάσσια θηλαστικά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 010 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»

Σχόλια επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» Σχόλια επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» Δρ. Μάνος Κουτράκης Βιολόγος & Ιχθυολόγος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Πρόεδρος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Community Led Local Development CLLD)

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Community Led Local Development CLLD) ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Community Led Local Development CLLD) ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ KAI AΛΙΕΥΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Ελένη Τρύφων Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πόσο επίκαιρο είναι το ερώτημα; Η Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020.

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Γεώργιος Γιαννούσης Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Αναπτυξιακό όραμα: «Η συμβολή στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο-

Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο- Σχεδιασμός: www.myrmigidesignhouse.gr Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα Tηλ.: 210 3840774-5 Fax: 210 3804008 E-mail: cnetwork@greenpeace.org www.greenpeace.gr Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος

Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος GR4320005 OROS THRYPTIS KAI GYRO PERIOHI GR4320014 NOTIODYTIKH THRYPTI

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006 Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να προλογίσω

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος

Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος Διαχειρίζομαι μια προστατευόμενη περιοχή Προστατεύω τη βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙ ΕΠΙ ΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΛΙΕΙΑ ρ. Κώστας Παπακωνσταντίνου τ /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων τ. /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση ΦΥΣΗ2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Λευκωσία, 18 Μαΐου 2006 Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς

Χρηματοδότηση ΦΥΣΗ2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Λευκωσία, 18 Μαΐου 2006 Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς Χρηματοδότηση ΦΥΣΗ2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Λευκωσία, 18 Μαΐου 2006 Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς Χρηματοδότηση ΦΥΣΗ 2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Εισαγωγή Δομή & περιεχόμενο Παράδειγμα Προοπτικές Μέρος I. Εισαγωγή Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 4 Κατηγορίες υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα Αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας]

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 4 Κατηγορίες υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα Αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας] ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 4 Κατηγορίες υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα Αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας] 1. Κατηγορίες Υδατοκαλλιεργειών Για τις ανάγκες του παρόντος και σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ. CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ. CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ CLLD/LEADER 2014-2020 Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων Μέτρο 19 ΠΑΑ 2014-2020 «Στήριξη για

Διαβάστε περισσότερα

Την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί οι ιχθυοκαλλιέργειες θαλασσινών μεσογειακών ειδών (κυρίως τσιπούρας και λαβρακίου).

Την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί οι ιχθυοκαλλιέργειες θαλασσινών μεσογειακών ειδών (κυρίως τσιπούρας και λαβρακίου). Ο κλάδος των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, με σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα και σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς

Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς Habitat: κυρίαρχη μορφή, γύρω από την οποία αναπτύσσεται ένας οικότοπος Χλωρίδα (π.χ. φυτό-φύκος) Πανίδα (π.χ. ύφαλος διθύρων) Γεωλογική μορφή (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Καβάλα 29/08/2008. Αριθ. Πρωτ: 560. Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών Α.Ε Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Τ.Κ Σέρρες. Προς:

Καβάλα 29/08/2008. Αριθ. Πρωτ: 560. Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών Α.Ε Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Τ.Κ Σέρρες. Προς: Καβάλα 29/08/2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ------------------------------ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 55, 65403 ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΛ.: 2510 222942, FAX: 2510 231505 E-mail:geoteeam@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Κοιν.: Σχετ.: Υπ. Αριθμ. Πρωτ. 3097/02-09-2010 έγγραφο σας.

Προς: Κοιν.: Σχετ.: Υπ. Αριθμ. Πρωτ. 3097/02-09-2010 έγγραφο σας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ------------------------------ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 55, 65403 ΚΑΒΑΛΑ Τ.Θ.1379 ΤΗΛ.: 2510 222942, FAX: 2510 231505 E-mail:geoteeam@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Κοιν.: Θέμα: «Προτάσεις και ερωτήματα για την ομαλότερη και αποδοτικότερη εφαρμογή του μέτρου 1.2.1. των Σχεδίων Βελτίωσης»

Προς: Κοιν.: Θέμα: «Προτάσεις και ερωτήματα για την ομαλότερη και αποδοτικότερη εφαρμογή του μέτρου 1.2.1. των Σχεδίων Βελτίωσης» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ------------------------------ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 55, 65403 ΚΑΒΑΛΑ Τ.Θ.1379 ΤΗΛ.: 2510 222942, FAX: 2510 231505 E-mail:geoteeam@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 2014

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 2014 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 2014 Σύνταξη Πολυετούς Σχεδίου Ανάπτυξης 2020 Αγγελική Καλλαρά, M.Sc. Βιολόγος-Ιχθυολόγος Προϊσταμένη Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.9.2014 L 283/11 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1014/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιουλίου 2014 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 508/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΕΠΑΛ) 2007-2013

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΕΠΑΛ) 2007-2013 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΕΠΑΛ) 2007-2013 Το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ε- πιτροπή µε την αριθµ.ε(2007)6402/11-12-2007 Απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 21.11.2014 EL L 334/11 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1242/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Νοεμβρίου 2014 σχετικά με τη θέσπιση κανόνων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 508/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Πανελληνιά Ένωση Νέων Αγροτών ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχει προτείνει μια σειρά από λύσεις για την εν γένει ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παράγωγης Ειδικότερα:

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρο 2.1 Υδατοκαλλιέργεια. Συνοπτική παρουσίαση

Μέτρο 2.1 Υδατοκαλλιέργεια. Συνοπτική παρουσίαση Μέτρο 2.1 Υδατοκαλλιέργεια Συνοπτική παρουσίαση Δράσεις 1. Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λόγω κατασκευής νέων μονάδων. Ίδρυση νέων μονάδων ειδών εμπορικής αξίας εδώδιμων και μη. Αύξηση της δυναμικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.1 Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Leader του ΕΠΑΛ 2007-2013 για Ν. Εύβοια & Σκύρο

Πρόγραμμα Leader του ΕΠΑΛ 2007-2013 για Ν. Εύβοια & Σκύρο Πρόγραμμα Leader του ΕΠΑΛ 2007-2013 για Ν. Εύβοια & Σκύρο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Προκηρύχτηκε το τοπικό πρόγραμμα Leader «Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών Νότιας Εύβοιας και Σκύρου» και συγκεκριμένα για τις

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ

Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων 2014-2020 ΚουζούκοςΚωνσταντίνος Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων H ΤΑΠΤοΚ αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραµµα (Π.Ε.Π.) Νοτίου Αιγαίου 2000 2006 και συγκεκριµένα στον 5 ο Άξονα Προτεραιότητας που αφορά δράσεις για τα Ολοκληρωµένα Προγράµµατα Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ)

Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ) ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 7.3 : «ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ Κ.Π.Σ. 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΟ Αγροτική Ανάπτυξη Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου

Διαβάστε περισσότερα

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες H συμμετοχική προσέγγιση στη δημιουργία μίας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής το έργο ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Σπύρος Κοτομάτας, WWF Ελλάς Χανιά, Οκτώβρης 2018 Ιστορικός τόπος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ Α, Β και Γ Γυμνασίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ σχολικό έτος 2016-17 Κ Ε Ρ Α Μ Ω Τ Η Το επιχειρηματικό σχέδιο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επενδυτική πρόταση μιας επιχείρησης, με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ )

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ. 31.300.00 ) Πίνακας 1 : Κατανομή Διαθέσιμων Πόρων ανά Επενδυτική Προτεραιότητα και Πεδίο Παρέμβασης ΑΞΟΝΑΣ 1 : Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) Προς ένα καλύτερο μέλλον για τα ιχθυοαποθέματα και τους αλιείς

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) Προς ένα καλύτερο μέλλον για τα ιχθυοαποθέματα και τους αλιείς Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) Προς ένα καλύτερο μέλλον για τα ιχθυοαποθέματα και τους αλιείς Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μια ματιά Δράση ενάντια στην υπεραλίευση, με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Αποτελέσματα ημερίδας «Ιχθυοκαλλιέργεια στο Δήμο Κοζάνης Προοπτική Απασχόλησης & Ανάπτυξης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Αποτελέσματα ημερίδας «Ιχθυοκαλλιέργεια στο Δήμο Κοζάνης Προοπτική Απασχόλησης & Ανάπτυξης» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κοζάνη 17/03/2015 Ταχ. Δ/νση Ταχ. Κωδ. Τηλέφωνο Email Πληροφορίες fax Πανδώρας 2 50100, Κοζάνη 24610 26443 k_geotee@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης

Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης Βαγγέλης Παράβας, Ανθή Αρβανίτη, Μαίρη Ζώτου, Ελβίρα Καλογεράτου, Δημήτρης Καμπανός, Παρασκευή Νομικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0176/276. Τροπολογία. Marco Affronte εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0176/276. Τροπολογία. Marco Affronte εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 27.3.2019 A8-0176/276 Τροπολογία 276 Marco Affronte εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE Έκθεση Gabriel Mato Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (COM(2018)0390 C8-0270/2018 2018/0210(COD)) A8-0176/2019 Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τίτλος Μαθήματος: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Τίτλος Μαθήματος: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚO Επίπεδο μαθήματος (Μεταπτυχιακό): ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Έτος σπουδών: ο Εξάμηνο σπουδών:

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ KAI METΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ KAI METΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ KAI METΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Χάρτης προτεινόμενων ζωνών Θαλάσσιας Γυάρου Α) Ζώνη Χ1: Περιοχή Προστασίας της Φύσης Ορίζεται το χερσαίο τμήμα του νησιού 300 μέτρα από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 03.04.2014 Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνθεση των απόψεων που μέχρι τώρα διατυπώθηκαν από Υπηρεσίες, Κοινωνικούς Εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό. Υπουργείο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ. Αγροτικής LEADER. ΕΤΑΙΡΙΑ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές

Ευρωπαϊκό. Υπουργείο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ. Αγροτικής LEADER. ΕΤΑΙΡΙΑ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ 2 ΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (Ο.Τ.Δ.): «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΕΚ 3313/B/20-09-2017 Αθήνα, 13-09-2017 Αρ. Πρωτ.: 2635 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

συνοχής του ΕΠΑΛΘ », εγκρίθηκε με την υπ αριθ. 3206/ απόφαση του

συνοχής του ΕΠΑΛΘ », εγκρίθηκε με την υπ αριθ. 3206/ απόφαση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. ΑΝΦΛΩ για την υποβολή

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0176/288. Τροπολογία. Patrick Le Hyaric, Younous Omarjee εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0176/288. Τροπολογία. Patrick Le Hyaric, Younous Omarjee εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 27.3.2019 A8-0176/288 288 Patrick Le Hyaric, Younous Omarjee Αιτιολογική σκέψη 2 (2) Ως παγκόσμιος παράγοντας όσον αφορά τους ωκεανούς και πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός θαλασσινών, η Ένωση έχει μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλασσίων Υδάτων στο πλαίσιο υλοποίησης της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική

Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλασσίων Υδάτων στο πλαίσιο υλοποίησης της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλασσίων Υδάτων στο πλαίσιο υλοποίησης της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική 2008/56/EK 1 Οδηγία πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (2008/56/ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Αριθμ. πρωτ: 111

Θεσσαλονίκη: Αριθμ. πρωτ: 111 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Βενιζέλου 64 Τ.Κ. : 54631, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Τηλ. : 2310-221726 Φαξ : 2310-265468 Ιστοσελίδα : www.geotee-kma.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΡΥΓΧΩΤΟΥ ΣΚΑΘΑΡΙΟΥ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ. ΜΕΤΡΟ 2.7: Ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων (υποδομές, επιχειρηματικές δραστηριότητες, προώθηση -προβολή)

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ. ΜΕΤΡΟ 2.7: Ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων (υποδομές, επιχειρηματικές δραστηριότητες, προώθηση -προβολή) ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.7: Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης Δράσεις Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Ορισμός: Μια χερσαία και/ή θαλάσσια έκταση με ιδιαίτερα οικολογικά και τοπικά χαρακτηριστικά, αφιερωμένη στην

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΜΕΤΡΟ 12: Στήριξη Τουριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ 3.1.3. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 52 (α) (iii) και 55 του Κανονισμού (EΚ) 1698/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει Σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. 1. Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. 1. Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΑ 2007 2013 LEADER ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 15 1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 17 1.1 Διαστάσεις και παράμετροι διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών της τουριστικής ανάπτυξης 17 1.1.1 Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Μαΐου 5 Μαΐου 2015 Α.Π. : 2457 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ εκδηλώνει ενδιαφέρον για την υποβολή πρότασης προς σύναψη δύο

Διαβάστε περισσότερα

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Κείμενο εργασίας στα πλαίσια του ερευνητικού έργου WASSERMed Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Μονάδα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τει Ιονίων Νήσων Δρ. Γιώργος Ζωγράφος

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τει Ιονίων Νήσων Δρ. Γιώργος Ζωγράφος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τει Ιονίων Νήσων Δρ. Γιώργος Ζωγράφος Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 28-04 - 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Π.: 2442/51879 & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑ 4 ο Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ Στέλλα Χρυσαλίδου, Βιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Μέτρου 2.1 - Επιλέξιμες Ενέργειες. Δράση 1 -Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λόγω κατασκευής νέων μονάδων:

Δράσεις Μέτρου 2.1 - Επιλέξιμες Ενέργειες. Δράση 1 -Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λόγω κατασκευής νέων μονάδων: 4η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΜΕΤΡΟ 2.1 «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ» TOY ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ 2007-2013 Δράσεις Μέτρου 2.1 - Επιλέξιμες Ενέργειες Δράση 1 -Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λόγω κατασκευής νέων μονάδων:

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.5 Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝ II, KOYΠΟΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κωδικός Αριθμός Κουπονιού:

ΕΠΑΝ II, KOYΠΟΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κωδικός Αριθμός Κουπονιού: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μαρία Κιτριλάκη Διαχείριση φυσικών περιοχών Η σύγχρονη αντίληψη για τη διαχείριση των φυσικών περιοχών δεν κυριαρχείται από την παλαιότερη τακτική της εξάντλησης αλλά από

Διαβάστε περισσότερα

«Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Ι.Ν. 2014-2020»

«Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Ι.Ν. 2014-2020» «Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Ι.Ν. 2014-2020» -ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014- Η Περιφερειακή & οι συναφείς Στρατηγικές για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ σημαίνει : «Έξυπνη Εξειδίκευση» (R.I.S.) -την αξιοποίηση των

Διαβάστε περισσότερα