Αειφόρος εξόρυξη. στην Ευρώπη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αειφόρος εξόρυξη. στην Ευρώπη"

Transcript

1

2 Αειφόρος εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη

3 3 Χρυσός: μοναδικός και πολύτιμος, σταθερά, τώρα και στο μέλλον Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας ο χρυσός υπήρξε και παραμένει μοναδικός όσο και απαραίτητος. Οι φυσικές του ιδιότητες σε συνδυασμό με το φυσικό του κάλλος τον καθιστούν εγγενώς πολύτιμο και αναντικατάστατο υλικό για πλειάδα χρήσεων. Ο χρυσός είναι πράγματι η μόνη πρώτη ύλη που χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά υψηλή αξία, βαθιά ριζωμένη σε εκατονταετηρίδες χρυσοχοΐας υψηλή νομισματική αξία, η οποία επιτελεί ρόλο-κλειδί στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας υψηλή τεχνολογική αξία που καθιστά το χρυσό αναγκαίο σε ποικίλες και συχνά απρόσμενες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών στον τομέα της υγείας όπως και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Εξαιτίας των μοναδικών του ιδιοτήτων, ο χρυσός εξορρύσσεται εδώ και χιλιετίες. Η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα αποτελεί μια ασφαλή και περιβαλλοντικώς υπεύθυνη δραστηριότητα που αξιοποιεί τις πλέον προηγμένες τεχνικές για τον εντοπισμό, την εξόρυξη και την επεξεργασία του χρυσού, αυτού του τόσο αναγκαίου πολύτιμου μετάλλου. Η Ευρώπη διαθέτει τόσο άφθονα αναξιοποίητα κοιτάσματα χρυσού όσο και τα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα για να προχωρήσει στη βιώσιμη αξιοποίησή τους. Ωστόσο, παρά τον πλούτο της σε πρώτες ύλες, εξακολουθεί να εισάγει τη συντριπτική πλειοψηφία των ποσοτήτων χρυσού που χρειάζεται ώστε να καλύψει τις ανάγκες της. Η προώθηση της αειφόρου εξόρυξης χρυσού στην Ευρώπη προσφέρει μιαν απτή ευκαιρία επίτευξης των στόχων πολιτικής της ΕΕ σε θέματα πρώτων υλών ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μέσω μεγάλων άμεσων επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Χρυσός: διαχρονική πηγή έμπνευσης Η μεταλλουργία, μαζί με τη γεωργία, αποτελούν τους αρχαιότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ανάπτυξη των σπουδαιότερων πολιτισμών, στη διαχρονία τους, συνδέθηκε στενά με την ικανότητα των ανθρώπων να ανακαλύπτουν και να τιθασεύουν τις βασικές πηγές πρώτων υλών, συχνά και σε πολλές περιπτώσεις με το χρυσό να διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο. Αν και είναι αδύνατον να προσδιοριστεί επακριβώς ο χρόνος και ο τόπος στον οποίον ο άνθρωπος και το κίτρινο μέταλλο ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή, ο αρχαιότερος θησαυρός χρυσού έχει βρεθεί σε ταφικό μνημείο, τη Νεκρόπολη της Βάρνας, στη Βουλγαρία. Από τα χρυσά ευρήματα, τα οποία αποκαλύφτηκαν στη Βάρνα και χρονολογούνται μεταξύ π.χ., συνάγεται πως εξόρυξη χρυσού γινόταν ήδη στους προϊστορικούς χρόνους και δη εδώ και περίπου 7000 χρόνια ενώ ο χρυσός ως νόμισμα χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή που ο Κροίσος, βασιλιάς της Λυδίας-περιοχής που βρίσκεται στη σημερινή δυτική Τουρκία- περί τα 560 π.χ. έκοψε νόμισμα που απεικόνιζε τη μορφή του. Έκτοτε εξόρυξη χρυσού γίνεται σε όλη την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής ηπείρου και σε διάφορες περιοχές όπως στην Ιβηρική Χερσόνησο, τη Βρετανία και την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Τρανσυλβανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, και προσφάτως στις Σκανδιναβικές χώρες. Photo: Boliden

4 Μοναδικές ιδιότητες με πολλαπλές εφαρμογές Ο χρυσός είναι τόσο ελατός που με 28 γραμμάρια χρυσού κατασκευάζεται νήμα μήκους άνω των 80 χλμ. Μοναδικές ιδιότητες Ο χρυσός είναι ένα από τα σπανιότερα στοιχεία στον πλανήτη και θεωρείται ως το πλέον πολύτιμο από όλα τα μέταλλα. Επιπροσθέτως προς το φυσικό του κάλλος, επιδεικνύει εξαιρετικές φυσικές ιδιότητες: είναι μαλακός, εύπλαστος, μη-τοξικός, βιο-συμβατός, καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού, ανθεκτικός στη διάβρωση όπως και σε πολλές άλλες χημικές αντιδράσεις, ιδιότητες που τον καθιστούν ένα απίστευτα σταθερό και ανθεκτικό μέταλλο. Πολύ εύκολα ο χρυσός μπορεί να συνδυαστεί σε κράματα με άλλα μέταλλα, όπως τον άργυρο και το χαλκό, γεγονός που διευρύνει το φάσμα των δυνητικών αποχρώσεων του και αυξάνει περαιτέρω τόσο τη σκληρότητα του κράματος όσο και την αντοχή του στη φθορά.

5 Οι πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές του χρυσού: η παράδοση συναντά το μέλλον Οι μοναδικές ιδιότητες του χρυσού τον προκρίνουν για χρήση σε πλειάδα εφαρμογών ευρέος φάσματος, γεγονός εμφανές από τη διαχρονική του χρήση στο κόσμημα και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι τις ευρείας χρήσης -ή και συχνά τις πιο σπάνιεςεφαρμογές του στην υψηλή τεχνολογία. Δύσκολα βρίσκεται άλλο μέταλλο με τόσο πολυσχιδές φάσμα χρήσεων. Η ταυτότητά του χρυσού Χημικό σύμβολο Au (από τη λατινική λέξη Aurum, που σημαίνει φωτεινή αυγή) Χρώμα χρυσοκίτρινο Βάρος 19 φορές βαρύτερος από το νερό και δυο φορές βαρύτερος από το μόλυβδο Σημείο τήξης 1064 C Σημείο βρασμού 2856 C Ατομικός αριθμός 79 Μονάδα μέτρησης καράτι (καθαρός χρυσός = 24 καράτια) 5 Κατανάλωση χρυσού και τελική χρήση Χρυσό κόσμημα και ψιμύθια Say it with gold Επί χιλιετίες η ομορφιά του χρυσού γοήτευε τον άνθρωπο που τον μετέτρεπε σε κοσμήματα ή στολίδια, σύμβολα του έρωτα, της δύναμης ή της τελειότητας. Οι χρυσοχόοι των σπουδαιότερων πολιτισμών παρήγαν με την τέχνη τους αμύθητους θησαυρούς που παραμένουν διαχρονικοί και αξιοθαύμαστοι ως σήμερα. Ενας από τους πλέον όμορφα διακοσμημένους τάφους, που διατηρείται ανέπαφος στις μέρες μας, είναι αυτός του Τουταγχαμών που πέθανε το 1323 π.χ. και αναμφιβόλως αντιπροσωπεύει έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αιγύπτου. Αλλά, και πέραν της Αιγύπτου, συλλογές χρυσών ψιμυθίων εντοπίζονται και αλλού, στους πολιτισμούς των Ίνκας, των Αζτέκων, τον Κινεζικό, τον Ιαπωνικό, τον Οθωμανικό και βεβαίως στην πολιτιστική κληρονομιά πολλών ευρωπαϊκών λαών. Στις μέρες μας το χρυσό κόσμημα εξακολουθεί να αποτελεί ένα ξεχωριστό δώρο που προσφέρεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Κόσμημα 49% Βιομηχανική / Οδοντιατρική 10% Αναγνωρίσιμα περιουσιακά στοιχεία & επενδύσεις 41% Επένδυση σε Αγορά Ράβδων Χρυσού 26% Κέρματα 5% Τιμητικά Μετάλλια & Αντίγραφα Κερμάτων 3% Επενδυτικά Προϊόντα 7% Πηγή: Έκθεση Gold Survey 2013, Thomson Reuters GFMS Ο καθαρός χρυσός είναι συχνά υπερβολικά μαλακός και εύκαμπτος. Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να ενισχυθεί η σκληρότητά του, αναμιγνύεται πάντοτε στη χρυσοχοΐα με άλλα μέταλλα. Η καθαρότητα του χρυσού εξαρτάται από το ποσοστό του άλλου μετάλλου που συμμετέχει στο κράμα και μετράται σε καράτια, μονάδα μέτρησης που ορίζει την περιεκτικότητα σε χρυσό σε μια κλίμακα από 1 έως 24, με το 24 να δηλώνει καθαρό χρυσό χωρίς προσμίξεις.

6 Μοναδικές ιδιότητες με πολλαπλές εφαρμογές Ο χρυσός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: ασφαλές περιουσιακό καταφύγιο Εξαιτίας της εγγενούς του αξίας ο χρυσός παρέμεινε διαχρονικά και καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας φυσικό περιουσιακό στοιχείο και παρακαταθήκη πλούτου. Συχνά λέγεται πως το χαρτονόμισμα έρχεται και παρέρχεται αλλά ο χρυσός μένει. Ο χρυσός, από αρχαιοτάτων χρόνων, διαδραμάτιζε ρόλο χρήματος καθώς χρησιμοποιούνταν για αγοραπωλησίες αγαθών. Στη σύγχρονη ιστορία και δη το 19ο αιώνα, οπότε πολλά κράτη αποφάσισαν να προσδιορίσουν την αξία των εθνικών τους νομισμάτων σε συνάρτηση με δεδομένο βάρος χρυσού, ο χρυσός μετατράπηκε σε νομισματικό κανόνα ( ο κανόνας του χρυσού ), συμβάλοντας στην εντυπωσιακή ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα αφού ενθάρρυνε την μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών και προσέφερε σταθερές διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες στις χώρες που χρησιμοποιούσαν τον κανόνα. Ο κανόνας του χρυσού συναλλάγματος έπαψε να ισχύει οριστικά το 1971 όταν ο Πρόεδρος Νίξον έθεσε τέλος στην διεθνή μετατρεψιμότητα του αμερικανικού δολαρίου σε χρυσό. Ο χρυσός εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την αξία του να κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά συν τω χρόνω, επιτρέποντας του να διατηρήσει αγοραστική ισχύ μεγαλύτερη αυτής των τραπεζογραμματίων. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η τιμή του χρυσού ανέρχονταν, κατά μέσο όρο, στα 35 USD/ ουγγιά troy (t oz) περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν εγκαταλείφτηκε ο χρυσός κανόνας, κατόπιν στα 279,1 USD/t oz το 2000 (ετήσιος Μ.Ο.) και στα 1326,3 USD/t oz κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 (Μ.Ο. τριμήνου). Οι κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές προκρίνουν και επιλέγουν το χρυσό για την εξαιρετική σταθερότητα που επιδεικνύει συν τω χρόνω έναντι του πληθωρισμού, των νομισματικών υποτιμήσεων και των κινδύνων της αγοράς, ιδίως σε περιόδους οικονομικής αστάθειας.

7 7 Τιμή spot στις ΗΠΑ $2,000.0 $1,800.0 $1,600.0 $1,400.0 $1,200.0 $1,000.0 $800.0 $600.0 $400.0 Με την ιδιαζόντως αυξημένη δυνατότητα ρευστοποίησης του, ήτοι το γεγονός ότι είναι ευκόλως εμπορεύσιμος, και τη σημαντικά μικρότερη αστάθεια που παρουσιάζει σε σύγκριση με λοιπά περιουσιακά στοιχεία, ο χρυσός μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος των λύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της διαφάνειας των χρηματοπιστωτικών αγορών την επαύριο της οικονομικής κρίσης. Λ.χ., ο νέος Κανονισμός για τις Υποδομές των Ευρωπαϊκών Αγορών (EMIR), που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2012, ορίζει το πλαίσιο περιορισμού των κινδύνων των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων (OTC), ήτοι συμβάσεων ιδιωτικής διαπραγμάτευσης που συνάπτονται χωρίς καμιά εποπτεία της αγοράς όπως στην περίπτωση των ευρέως διαδεδομένων CDS. Ο EMIR, μεταξύ άλλων, απαιτεί την εκκαθάριση των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων από τρίτους, τους αποκαλούμενους κεντρικούς αντισυμβαλόμενους (CCP), οι οποίοι μπορούν για το σκοπό αυτό να δεχτούν μόνο άκρως ρευστοποιήσιμα στοιχεία ως ασφάλειες και εγγύηση, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού. Νομίσματα σε συνάρτηση με το χρυσό (1900=100) Index level 120 $200.0 $ Νόμισμα: Δολάριο ΗΠΑ Βάρος: σε ουγγιές Πηγή: Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ( Επομένως, κατά τα πρόσφατα έτη, η σημασία του χρυσού έχει ενισχυθεί και πάλι μετά από μια περίοδο έντονων χρηματο-οικονομικών εντάσεων. Ο χρυσός παραμένει μείζον στοιχείο του ενεργητικού των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών, συχνά υπερβαίνοντας και το 60% των συνολικών τους αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα, όπως παρατηρείται στις κεντρικές τράπεζες χωρών όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία. Ηδη τον Αύγουστο του 2013, οι 17 χώρες της Ευρωζώνης από μόνες τους διέθεταν συνολικώς περίπου τόνους αποθεματικών σε χρυσό, ήτοι το 34% σχεδόν του χρυσού που κατείχαν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως -και το οποίο συνολικά ανέρχονταν σε ,7 τόνους (πηγή: Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, Αύγουστος 2013). Ενας αυξανόμενος αριθμός κεντρικών τραπεζών, κυρίως αναδυόμενων χωρών, επιδιώκουν να αγοράζουν χρυσό ώστε να διαφοροποιούν τα αποθεματικά τους, τα οποία συνήθως διατηρούν σε αμερικανικά δολάρια ή άλλα νομίσματα, έχοντας με τον τρόπο αυτό επωφεληθεί των σταθερών αποδόσεων του χρυσού κατά τα πρόσφατα έτη. Οι μελέτες αναδεικνύουν τη συνέχιση αυτής της τάσεως και επισημαίνουν τα αριθμητικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες έγιναν καθαροί αγοραστές χρυσού για πρώτη φορά τις τελευταίες δυο δεκαετίες και δη μόλις το 2010 (Πηγή: Έκθεση Gold Survey 2013, GFMS Thomson Reuters). Καλείσαι να επιλέξεις μεταξύ της εμπιστοσύνης στη φυσική σταθερότητα του χρυσού και στη φυσική σταθερότητα της εντιμότητας και της ευφυΐας των μελών της κυβέρνησης. Και, με όλο το σεβασμό προς αυτούς τους κυρίους, σας συμβουλεύω, όσο υπάρχει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, να ψηφίζετε υπέρ του χρυσού. George Bernard Shaw US Dollar euro (DM before 1999)* yen sterling gold Πηγή: HIS Global Insight, Thomson Reuters Datastream, World Gold Council * Τα κενά στη γραμμή γερμανικού μάρκου/ευρώ απηχούν τον υπερπληθωρισμό του 1922, τον οποίον ακολούθησε η κατάρρευση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

8 Μοναδικές ιδιότητες με πολλαπλές εφαρμογές Ο χρυσός στην Ιατρική Η χρήση του στην ιατρική ανάγεται στην αρχαιότητα οπότε οι πρόγονοί μας απέδιδαν στο χρυσό απίθανες ικανότητες, όπως την εξασφάλιση της αιώνιας ομορφιάς και της παντοτινής υγείας. Στη σύγχρονη ιατρική η βιο-συμβατότητά του και οι υποαλλεργικές ιδιότητες σε συνδυασμό με την εξαιρετική του αντίσταση στη διάβρωση και στα βακτήρια καθιστούν το χρυσό το κατεξοχήν υλικό που επιλέγεται ως ιδανικό για μια πλειάδα εφαρμογών. Οδοντιατρική Ο χρυσός χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική εδώ και περίπου 2700 χρόνια με τη χρήση του να παραμένει σταθερή και ευρύτατα διαδεδομένη ως τις μέρες μας καθώς χρησιμοποιείται σε εμφυτεύματα, κορώνες και γέφυρες, συνήθως υπό μορδή κράματαος με άλλα πολύτιμα μέταλλα. Διάγνωση και επούλωση Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ενώσεις χρυσού έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου όπως και κάποιων μορφών αρθρίτιδας, ρευματισμών και φλεγμονών. Σε πολλές ιατρικές συσκευές χρησιμοποιούνται σύμπλοκες ενώσεις χρυσού όπως πχ. στα καλώδια των βηματοδοτών και τα επιχρυσωμένα στεντς τα οποία να σταθεροποιούν τα αδύναμα αιμοφόρα αγγεία κατά την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. Κάποια εμφυτεύματα επίσης, τα οποία εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων, όπως του έσω ωτός, αξιοποιούν ενώσεις χρυσού λόγω της αυξημένης αντίστασης του μετάλλου στη βακτηριδιακή αποίκηση. Οι έρευνες στον τομέα της νανοτεχνολογίας προσφέρουν πολλά υποσχόμενα περιθώρια για νέες εφαρμογές με χρήση χρυσού. Πράγματι, ο χρυσός διαθέτει πολλές ιδιότητες υπό μορφή νανοσωματιδίων ενώ διατηρεί εκείνες, όπως βιοσυμβατότητα ή αντίσταση στα βακτήρια, που είναι θεμελιώδεις για τη χρήση του στην ιατρική. Λ.χ. αποτελεσματικά ως προς το κόστος και εύκολα μεταφερόμενα τεστ που περιέχουν νανοσωματίδια χρυσού βοηθούν στις μέρες μας τη διάγνωση θανατηφόρων νόσων. Στην περίπτωση της ελονοσίας οι δοκιμασίες ταχείας διάγνωσης (RDTs) περιέχουν λεπτή στρώση νανοσωματιδίων χρυσού που μεταβάλλει το χρώμα της, εντός ολίγων λεπτών, εφόσον τον αίμα του εξεταζομένου φέρει τον ιό. Η ικανότητα ταχείας διάγνωσης παρομοίων νόσων σε άτομα που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες διαθέτουν ελάχιστη υποδομή, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να σωθούν έγκαιρα ζωές. Λοιπές εφαρμογές περιλαμβάνουν τη χρήση νανοσωματιδίων χρυσού ως μέσου αποτελεσματικής χορήγησης του φαρμάκου σε περιοχές με νεοπλασίες ενώ αυτή τη στιγμή διενεργούνται στις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές για το συγκεκριμένο είδος της εφαρμογής.

9 9 Ηλεκτρονικά και εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας Οι πολυάριθμες εφαρμογές του χρυσού τον καθιστούν απαραίτητο σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, εκ των οποίων παραθέτουμε κάποιες πολύ γνωστές και κάποιες μάλλον απροσδόκητες. Ηλεκτρονικές συσκευές: παντού χρυσός Λόγω της εξαιρετικής του ελατότητας, της αντίστασης στη διάβρωση, όπως και της αγωγιμότητας του σε θερμότητα και ηλεκτρισμό, ο χρυσός χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες στα κυκλώματα σχεδόν όλων των προηγμένων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις, GPS, κ.α. Συνεπώς, είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική λειτουργία μεγάλου αριθμού αντικειμένων τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά. Εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας Ο χρυσός είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας σε πολλές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Η αεροναυπηγική του διαστήματος, που προϋποθέτει ύψιστες επιδόσεις και προδιαγραφές ασφαλείας, είναι μια βιομηχανία όπου οι ενώσεις χρυσού έχουν πολυάριθμες χρήσεις. Λ.χ. τα ευαίσθητα κομμάτια των διαστημοπλοίων, ακόμη και τα κράνη του πληρώματος, επενδύονται με λεπτή στρώση χρυσού ώστε οι χρήστες να προστατεύονται από την έντονη ακτινοβολία και τη θερμότητα. Οι οροφές των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών επίσης επικαλύπτονται με λεπτή επένδυση χρυσού ώστε να μην εισέρχεται η ακτινοβολία των ραντάρ στο ιδιαζόντως αντανακλαστικό εσωτερικό του πιλοτήριου μέσω του αλεξήνεμου αλλά και να ενισχύεται η ικανότητά συγκάλυψης. Επίσης οι κινητήρες αεριώθησης περιέχουν πολύτιμα και κρίσιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού. copyright: ESA Ο χρυσός χρησιμοποιείται ευρέως στη μηχανική του διαστήματος. Είναι χαρακτηριστικό λ.χ. ότι περί τα 41 κιλά χρυσού συνολικώς απαίτησε η κατασκευή του αμερικάνικου διαστημικού λεωφορείου Columbia. (Πηγή: Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού) Λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων αποτελεί μια από τις κύριες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Οι δραστηριότες Ε & Α αποκαλύπτουν τα τεράστια περιθώρια που υπάρχουν για περιβαλλοντικώς-φιλικές λύσεις με χρήση χρυσού. Π.χ. έχει αποδειχτεί ότι η συμπερίληψη νανοσωματιδίων χρυσού στους καταλυτικούς μετατροπείς μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές με μικρότερο κόστος, σε σύγκριση με τους καταλυτικούς μετατροπείς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τα πιο δαπανηρά μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου, χωρίς ωστόσο να υπονομεύεται η λειτουργία ή να μειώνονται οι επιδόσεις αυτών των συσκευών που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας του αέρα. Επίσης ο χρυσός μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση. Δεκαετίες τώρα, ο κατασκευαστικός κλάδος χρησιμοποιεί υαλοπίνακες με χρυσό προκειμένου να αντανακλάται η ηλιακή ακτινοβολία και να βελτιώνεται η μόνωση. Η χρήση χρυσού στην επίστρωση υαλοπινάκων κρατά τα κτίρια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα, και άρα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: μεταξύ των πολλών εφαρμογών που μελετώνται, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι μια επιπλέον, λεπτή, επίστρωση νανοσωματιδίων χρυσού μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Και έτσι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης πολλά υποσχόμενες εφαρμογές που βασίζονται στο νανο-χρυσό με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης των κλασικών ηλιακών συσσωρευτών ή και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών παραθύρων τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

10 Σύγχρονη εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη με αειφορία και υπευθυνότητα Εστίαση στην ασφαλή παραγωγή με χρήση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (ΒΑΤ) Η εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη διέπεται από το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών-μελών της. Μετά τα πολύκροτα συμβάντα, που συνέβησαν προ δεκαετίας και πλέον, η ΕΕ νομοθέτησε συγκεκριμένα την Οδηγία για τη Διαχείριση των Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας 2006/21/EC με στόχο τη διενέργεια ασφαλών εξορυκτικών εργασιών σε όλη την Ευρώπη. Η ανωτέρω Οδηγία ορίζει τις υποχρεώσεις που οι εταιρίες οφείλουν να αναλαμβάνουν με στόχο την προστασία τόσο της ανθρώπινης υγείας όσο και του περιβάλλοντος αλλά και την πρόληψη ατυχημάτων, ήτοι: Λήψη κατάλληλων μέτρων για την κατασκευή ειδικών εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων και την πρόληψη λ.χ. αστοχιών τελμάτων. Ακριβή διαχειριστικά σχέδια για την ελαχιστοποίηση, την ανάκτηση ή τη διάθεση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια των μεταλλευτικών εργασιών. Πρόληψη μείζονος συμβάντος και πρόγραμμα ενημέρωσης σχετικά με συγκεκριμένους τύπους εγκαταστάσεων. Αυστηρές προϋποθέσεις διασφάλισης της περιβαλλοντικώς ασφαλούς διακοπής της λειτουργίας των ειδικών εγκαταστάσεων με το πέρας ζωής του ορυχείου, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της εγκατάστασης, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ή να προλαμβάνονται, οι όποιες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία. Ελέγχους και επιθεωρήσεις ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των δεσμεύσεων και των ανειλημμένων από την εταιρία υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, Περιβαλλοντική χρηματική εγγύηση προς καταβολή προ της ενάρξεως λειτουργίας προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη χορηγηθείσα άδεια, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του χώρου μετά το κλείσιμο του ορυχείου, θα τηρηθούν και σε ενδεχόμενη χρεοκοπία.

11 Συμφώνως προς την κοινοτική Οδηγία για τη Διαχείριση των Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας οι διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων οι οποίες ακολουθούνται στα ευρωπαϊκά ορυχεία οφείλουν να εδράζονται στις Βέλτιστες Διαθέσιμε Τεχνικές (BAT), οι οποίες περιγράφονται με παραδείγματα σε συναφές έγγραφο αναφοράς (Reference Document). Η λειτουργία ορυχείων και η υλοποίηση των συναφών έργων υπόκειται επίσης σε ένα πλήρες πλαίσιο κανόνων που απορρέουν τόσο από την εθνική νομοθεσία των κρατών-μελών όσο και από άλλους θεσμούς της ΕΕ, όπως: την Οδηγία ΕΠΕ, η οποία, στην πράξη, απαιτεί την εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και υιοθέτηση των βέλτιστων ανά περίπτωση τεχνικών λύσεων, την Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα, η οποία ορίζει τις ποιοτικές προδιαγραφές των υδάτων όπως και την Οδηγία Περιβαλλοντικής Ευθύνης που θέτει αυστηρό πλαίσιο σε περίπτωση ενδεχόμενης περιβαλλοντικής βλάβης. Αποτέλεσμα: χάρις στο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και την υπεύθυνη στάση των εταιριών η ευρωπαϊκή εξορυκτική βιομηχανία χρυσού συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σύγχρονων και ασφαλών σε παγκόσμια κλίμακα. Πώς παράγεται ο Χρυσός 11 Στις μέρες μας, το σύγχρονο ορυχείο χρυσού είναι μια πλήρως βιομηχανοποιημένη εγκατάσταση που χρησιμοποιεί διαδικασίες υψηλής τεχνολογίας, ειδικά μηχανήματα και αυτοματισμούς για την εξόρυξη και κατεργασία του χρυσοφόρου μεταλλεύματος αλλά και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας. Από την έρευνα στην παραγωγή Η έρευνα για κοιτάσματα αποτελεί το προπαρασκευαστικό βήμα για οποιοδήποτε ορυχείο, αποβλέπει στον εντοπισμό εμπορικώς βιώσιμων κοιτασμάτων και αφορά ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τη γεωλογική χαρτογράφηση μεγάλων επιφανειών με αεροφωτογράφιση μέχρι δειγματοληψία εδάφους και χρήση διαμαντοτρυπάνου για μεγαλύτερη ακρίβεια στα δυνητικά κοιτάσματα. Η έρευνα διενεργείται από δημόσιους φορείς, όπως λ.χ. γεωλογικά ινστιτούτα, αλλά και μεγάλες ή μικρότερες εταιρείες διενέργειας ερευνών κοιτασμάτων. Η έρευνα από μόνη της συνεπάγεται καθαρό κόστος για το φορέα που την αναλαμβάνει καθώς δεν ενέχει παραγωγή ώστε να αποφέρει έσοδα. El Valle-Boinás gold mine in Spain before and after rehabilitation

12 Σύγχρονη εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη με αειφορία και υπευθυνότητα Σύγχρονες και προηγμένες τεχνικές εξόρυξης και επεξεργασίας Στα ευρωπαϊκά ορυχεία, είτε υπόγεια είτε ανοικτής εξόρυξης, αξιοποιούνται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές εξόρυξης και επεξεργασίας του μεταλλεύματος για την παραγωγή χρυσού. Όλες οι δραστηριότητες είναι εντόνως μηχανοποιημένες και αυτοματοποιημένες με το χειρισμό των μηχανημάτων να γίνεται από εξειδικευμένους εργάτες, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί ειδικώς ώστε να επιτελούν τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Την εξόρυξη ακολουθεί η θραύση του μεταλλεύματος και κατόπιν επεξεργασία σε σύγχρονη εγκατάσταση. Το είδος της τεχνικής επεξεργασίας που ακολουθείται συναρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση του μεταλλεύματος. Ωστόσο οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα ευρωπαϊκά ορυχεία οφείλουν πάντα να εδράζονται στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (BAT), όπως ορίζει σαφώς η Οδηγία για τη Διαχείριση των Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας. Οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας με χρήση BAT επιτρέπουν την εξαγωγή του χρυσού από το μετάλλευμα και τη συνακόλουθη παραγωγή είτε απευθείας στον ευρύτερο χώρο του ορυχείου υπό μορφή ράβδων doré περιεκτικότητας μέχρι και 95% σε χρυσό, είτε σε διακριτό χώρο τήξης. Καθώς το χρυσοφόρο μετάλλευμα συνήθως βρίσκεται προσμεμειγμένο με άλλα μέταλλα, όπως χαλκό ή άργυρο, κάποια ορυχεία χρυσού παράγουν και συμπυκνώματα άλλων μετάλλων. Έρευνα Πλάνο Κατασκευή Εξόρυξη & Επεξεργασία Πλάνο Οριστικής Διακοπής Λειτουργίας + Αποκατάστασης Κλείσιμο Μεταλλείου

13 Η χρήση του κυάνιου στη βιομηχανία 13 Το κυάνιο χρησιμοποιείται ευρέως σε ένα φάσμα βιομηχανικών διαδικασιών για την παραγωγή διάφορων αγαθών της καθημερινότητας μας όπως σε πλαστικά, φάρμακα, πρόσθετα τροφίμων, σκληρυντικά μετάλλων κ.α. Γιατί χρησιμοποιείται κυάνιο στην παραγωγή χρυσού; Στα μεταλλεύματα ο χρυσός απαντάται συχνά σε μορφή μικροσκοπικών κόκκων εντός άλλων μετάλλων. Καθώς ο χρυσός διαθέτει μοναδικά και πολύτιμα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ανθεκτικό στον αέρα, στην υγρασία και σε διάφορα οξέα, ελάχιστες είναι οι χημικές ουσίες που μπορούν να διαλύσουν το χρυσό αποδεσμεύοντας τον από το εξορυχθέν μετάλλευμα. Μια από αυτές είναι το κυάνιο, το οποίο ως τώρα αποδείχτηκε το πλέον αποτελεσματικό και ασφαλές για το σκοπό αυτό. Ως αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων ορυχείων χρυσού ανά την υφήλιο χρησιμοποιεί διαλύματα κυανιούχου νατρίου σε συνδυασμό με ενεργό άνθρακα για τη δέσμευση και εξαγωγή του χρυσού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η φύση του μεταλλεύματος επιτρέπει τη χρήση διαδικασιών χωρίς κυάνιο όπως λ.χ. χημικές τεχνικές διαχωρισμού όπως η βαρυτομετρική συγκέντρωση και επίπλευση. Ασφαλής χρήση κυανίου στην εξόρυξη χρυσού Τι είναι το κυάνιο; Ο όρος κυάνιο συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα χημικών ενώσεων που αποτελούνται από άτομο άνθρακα που συνδέεται με άτομο αζώτου με τριπλό δεσμό. Το κυάνιο αυτό καθαυτό απαντάται στη φύση στη μοριακή του μορφή σε πολλά φρούτα ή άλλα φυτά και καρπούς όπως αμύγδαλα, σπόρους μμήλων ή στη μανιόκα. Μικρές ποσότητες κυανίου περιέχονται επίσης στον καφέ, στο επιτραπέζιο και το οδικό άλας όπως και στον καπνό του τσιγάρου. Εφόσον το κυάνιο υπερβαίνει συγκεκριμένα επίπεδα συγκεντρώσεων μετατρέπεται σε απολύτως τοξική ουσία, και για το λόγο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί κατ επανάληψη ιστορικώς ως δηλητήριο ενώ τούτο εξηγεί εν μέρει και τις διάφορες παρανοήσεις που συνδέονται με τις βιομηχανικές του χρήσεις σήμερα. Αν ωστόσο παρασκευαστεί σωστά και τύχει κατάλληλης διαχειρίσεως και χρήσεως, δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το φυσικό περιβάλλον. Επίσης, σε αντιδιαστολή με άλλες χημικές ουσίες όπως λ.χ. ο υδράργυρος, το κυάνιο δε βιοσυσσωρεύεται στη φύση γεγονός που συνεπάγεται ότι ενδεχόμενη έκθεση σε αβλαβείς ποσότητες κυανίου δεν έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

14 Σύγχρονη εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη με αειφορία και υπευθυνότητα Πώς ρυθμίζεται και ορίζεται η ποσότητα κυανίου στην εξόρυξη/μεταλλουργία; Η χρήση του κυανίου στην επεξεργασία του μεταλλεύματος διέπεται από συγκεκριμένες κανονιστικές προδιαγραφές που ετέθησαν από την ΕΕ με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής χρήσης και την πρόληψη των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Συμφώνως προς την Οδηγία για τη Διαχείριση των Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας και το συνοδευτικό Έγγραφο Αναφοράς, ο συνδυασμός μεθόδου παραγωγής με χρήση κυανιούχου διαλύματος και η επακόλουθη καταστροφή του κυανίου κρίνεται ως Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) όπου απαιτείται χρήση αραιού κυανιούχου διαλύματος σε κλειστό κύκλο για την εξαγωγή του χρυσού από το μετάλλευμα.

15 15 Στην πράξη, τούτο συνεπάγεται πως οι BAT που εφαρμόζονται σε όλες τις δραστηριότητες εντός ΕΕ εξασφαλίζουν ότι το κυάνιο είτε θα ανακυκλωθεί και θα επαναχρησιμοποιηθεί για την ίδια διαδικασία είτε ότι θα καταστραφεί προ της διάθεσης οποιωνδήποτε τελμάτων. Οι ποσότητες που ορίζονται από την ΕΕ είναι αυστηρά καθορισμένες και δεσμευτικές προκειμένου για την εφαρμογή των BAT. Το γεγονός ότι το κυάνιο αποδομείται κατόπιν φυσικά στην εγκατάσταση για τα τέλματα σημαίνει πως οι τελικές συγκεντρώσεις εκεί μπορεί να είναι τόσο μικρές που δύσκολα να ανιχνεύονται. Ανακύκλωση Χρήση: κόσμημα, ηλεκτρονικές συσκευές κ.α. Εξόρυξη Rehabilitation Παραγωγή at the end of Χρυσού the mine life Τήξη & Επεξεργασία Θραύση & Λειοτρίβηση Εκχύλιση & Προσρόφηση Τέλματα απορριμμάτων κατεργασίας Καταστροφή/ ανακύκλωση κυανίου Η απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξορυκτική βιομηχανία της ΕΕ έχει συζητηθεί ευρύτατα Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάλιστα υιοθέτησε μη-δεσμευτικό ψήφισμα το Μάιο του 2010 ζητώντας την επιβολή του μέτρου. Ωστόσο, η απαγόρευση της χρήσης κυάνιου στην εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να κριθεί αδικαιολόγητη δεδομένων των αυστηρών όρων που έθεσε τελευταίως η ΕΕ με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Επίσης, απουσία άλλων κατάλληλων εναλλακτικών, η απαγόρευση χρήσης του κυάνιου θα μπορούσε να οδηγήσει σε: Αναστολή της λειτουργίας των ενεργών ορυχείων της Ευρώπης, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον σύγχρονων και ασφαλών σε παγκόσμια κλίμακα Απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας καθώς τα ορυχεία προσφέρουν μεγάλο αριθμό θέσεων έμμεσης και άμεσης απασχόλησης Απώλεια ευκαιριών σε χώρες, κάποιες εκ των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων και την παραγωγή νέων εσόδων, και Περαιτέρω ενίσχυση της εξάρτησης της ΕΕ από εισαγωγές χρυσού ώστε να καλύπτει τις εσωτερικές της ανάγκες και ζήτηση. Οι προαναφερθείσες επιπτώσεις έχουν καταστεί σαφείς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, σε συνέχεια ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως μια γενικευμένη απαγόρευση της χρήσης κυάνιου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο των υφιστάμενων ορυχείων τα οποία λειτουργούν με βάση τις πιο αυστηρές προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται στην Οδηγία [για τη Διαχείριση των Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας], γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση χωρίς να προσφέρει προστιθέμενη αξία σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας. Και το εκτελεστικό σώμα της ΕΕ, απαντώντας σε κοινοβουλευτικό ερώτημα (P /2011), απάντησε ότι η καθολική απαγόρευση του κυάνιου θα σήμαινε είτε την παύση της ευρωπαϊκής εξορυκτικής δραστηριότητας είτε εξαγωγές χρυσοφόρου συμπυκνώματος σε χώρες εκτός ΕΕ, όπου ισχύουν λιγότερο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι, με σκοπό την επεξεργασία του. Επιπροσθέτως, πέραν της πολύ δεσμευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού ανέπτυξε, υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), το Διεθνή Κώδικα Διαχείρισης International Cyanide Management Code που θέτει προδιαγραφές ως εγγύηση της ασφαλούς παρασκευής, μεταφοράς και χρήσης κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Οι εταιρίες που εκουσίως εφαρμόζουν τον προαναφερθέντα Κώδικα ελέγχονται από τρίτους προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις επιταγές του. Υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές μέθοδοι αντί της χρήσης κυανίου στην εξορυκτική βιομηχανία; Το κυάνιο αποτελεί σχετικώς δαπανηρό αντιδραστήριο. Παρά τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται με σκοπό την εξεύρεση φθηνότερων τεχνολογιών και μεθόδων οι οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το κυάνιο, απλώς απουσιάζουν οι κατάλληλες, αποτελεσματικές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις σε βιομηχανική κλίμακα επί του παρόντος. Επιπλέον, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι δυνητικές εναλλακτικές λύσεις είναι συχνά χειρότερες για τους εργαζομένους και/ή το φυσικό περιβάλλον.

16 Συμβολή της σύγχρονης εξόρυξης χρυσού στη βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΕ Χώρες με τα μεταλλεία χρυσού σε λειτουργία Χώρες με έργα χρυσού σε επίπεδο γεωλογικής έρευνας Πού ακριβώς στην Ευρώπη έχουμε παραγωγή χρυσού; Χρυσός εξορύσσεται στη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, με κορυφαίες χώρες-παραγωγούς της ΕΕ τη Σουηδία και τη Φιλανδία και κατόπιν Βουλγαρία και Ισπανία να ακολουθούν. Σήμερα η Τουρκία, η οποία ξεκίνησε την εξόρυξη χρυσού στις αρχές του 21ου αιώνα, παράγει περισσότερο χρυσό από ότι το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Ο χρυσός που εξορύσσεται κατόπιν τυγχάνει επεξεργασίας σε ειδικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις προαναφερθείσες χώρες ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Πολωνία. Η επεξεργασία του χρυσού συμβάλλει επίσης στην παραγωγή πλούτου σε όλη την αλυσίδα αξίας. Αυτή την περίοδο επίκειται αδειοδότηση μεταλλευτικών έργων χρυσού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ελλάδα. Επίσης διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων σε άλλες χώρες, όπως π.χ. Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία.

ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Η σημασία του εξορυκτικού κλάδου για την ελληνική οικονομία Ο ελληνικός ορυκτός πλούτος αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Κυρίες και κύριοι, Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Μία πλουτοπαραγωγική πηγή πολλών δισεκατομμυρίων, που η Ελλάδα του χθες,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

Η μελλοντική αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας και η συνεισφορά της ΕΑΓΜΕ από την οπτική γωνία του ΣΜΕ

Η μελλοντική αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας και η συνεισφορά της ΕΑΓΜΕ από την οπτική γωνία του ΣΜΕ Η μελλοντική αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας και η συνεισφορά της ΕΑΓΜΕ από την οπτική γωνία του ΣΜΕ Αθήνα, 11/06/2019 Αθανάσιος Κεφάλας Πρόεδρος, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Η Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ. «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ. «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη» ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη» Η σημασία του εξορυκτικού κλάδου για την ελληνική οικονομία Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ O ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 12,2 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ BRANDING ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο 1 ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ;

Ενημερωτικό δελτίο 1 ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ; Ενημερωτικό δελτίο 1 ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ; Από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλά επίπεδα επενδύσεων. Απαιτούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ο Εξορυκτικός Κλάδος Μοχλός Ανάπτυξης της Χώρας

Ο Εξορυκτικός Κλάδος Μοχλός Ανάπτυξης της Χώρας Ο Εξορυκτικός Κλάδος Μοχλός Ανάπτυξης της Χώρας Ανοιχτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης Μελών Αθήνα, 30/05/2018 Αθανάσιος Κεφάλας Πρόεδρος, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Η Ελληνική Οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. (ISO 9001 ISO 22000 ISO 14001 ISO 27001 ISO 50001 OHSAS 18001) Σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚA ΣΗΜΕIΑ EΡΕΥΝΑΣ RASS

ΒΑΣΙΚA ΣΗΜΕIΑ EΡΕΥΝΑΣ RASS ΒΑΣΙΚA ΣΗΜΕIΑ EΡΕΥΝΑΣ RASS Περίοδος έρευνας: 16-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟυ 2017 1 ΒΑΣΙΚA ΣΗΜΕIΑ Δείγμα 1.501 ΠΟΛΙΤων EΡΕΥΝΑΣ RASS ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: 16-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ EΡΕΥΝΑΣ Η παρούσα έρευνα καταγράφει:

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης

Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης Περιεχόμενα Κεφαλαίου Έννοια και Στάδια Νομισματικής Ενοποίησης. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Νομισματικής Ενοποίησης. Η Διαδικασία της Μετάβασης προς τη Νομισματική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΡΥΣΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΕΒΡΟΥ

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΡΥΣΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΕΒΡΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΡΥΣΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΕΒΡΟΥ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ELDORADO GOLD CORPORATION - OPERATIONS - Olympias Project, Makedonia, Greece Skouries Project, Makedonia, Greece Stratoni Project, Makedonia, Greece Perama Hill

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 15.5.2012 B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 8.3.2018 A8-0048/21 21 Αιτιολογική σκέψη Δ α (νέα) Δ α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 ΣΛΕΕ, η ΕΕ έχει αναλάβει δέσμευση για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών και τη διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.5.2017 COM(2017) 225 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Αντιμετώπιση των προκλήσεων για κρίσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες:

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες: Η προσδοκία μας Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της ασφαλιστικής βιομηχανίας εντοπίζεται η αντίληψη, η διαχείριση και η ανάληψη κινδύνων. Με γνώμονα την πρόληψη και την μείωση της έκθεσης στον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 2015/0009(COD) 3.3.2015 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου προς την Επιτροπή Προϋπολογισµών

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Προτεραιότητες για την περίοδο

Προτεραιότητες για την περίοδο Προτεραιότητες για την περίοδο 2014-2019 Ποιοί είμαστε Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης και η δράση μας αναπτύσσεται με γνώμονα ένα κεντροδεξιό πολιτικό όραμα. Είμαστε η Κοινοβουλευτική

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για την καινοτομία

Πολιτική για την καινοτομία Πολιτική για την καινοτομία Η καινοτομία διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομία μας. Παρέχει οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους. Είναι απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος-σημασία-προοπτικές, θέσεις και βασικά αιτήματα»

«Ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος-σημασία-προοπτικές, θέσεις και βασικά αιτήματα» «Ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος-σημασία-προοπτικές, θέσεις και βασικά αιτήματα» του κ. Χρ. Καβαλόπουλου, Γεν. Δν/ντή ΣΜΕ «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.6.2014 COM(2014) 401 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Αργυρώ Ζέρβα, ΥΠΕΚΑ/Ειδική Γραμματεία Δασών Σοφία Πουρνάρα, Διαχειριστική Αρχή ΥΠΑΑΤ 1η Συνάντηση ομάδας ΘΟΣΣ 5, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 99 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων,

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων, Εκδήλωση για Πρότυπο ποιότητας για εμπορικά καταστήματα Νέες εκδόσεις προτύπων συστημάτων διαχείρισης αίθουσα Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών πλ. Γεωργίου Α 25, ΠΑΤΡΑ Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2015/0009(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2015/0009(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 2015/0009(COD) 6.3.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών προς

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικές ευκαιρίες

Επενδυτικές ευκαιρίες Επενδυτικές ευκαιρίες Αναπτυξιακός Νόμος 3908/2011 1 Περιεχόμενα 1. Επενδυτικές Δραστηριότητες & Κίνητρα 2. Ποσοστά & Ζώνες ενίσχυσης 3. Βασικοί όροι και προϋποθέσεις 4. Κριτήρια Αξιολόγησης Σημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος

Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος Στην Πρόταση Κανονισμού για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το 2013, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία αφού, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0482/25. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0482/25. Τροπολογία 9.1.2019 A8-0482/25 25 Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα) (1α) Οι οικονομίες των κρατών μελών χρειάζονται επειγόντως ένα σχέδιο δημόσιων επενδύσεων που θα είναι προσανατολισμένο στην κοινωνική, οικονομική και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 79 ΕΝΤΥΠΟ ΕΠ_08: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2.1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ Ο Δήμος Σοφάδων, όπως διαμορφώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

15396/14 ΜΑΚ/γπ 1 DG G C 3

15396/14 ΜΑΚ/γπ 1 DG G C 3 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15396/14 ESPACE 85 COMPET 617 RECH 435 IND 329 TRANS 517 CSDP/PSDC 654 PESC 1161 EMPL 158 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.7.2014 COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ενεργειακή απόδοση και η συμβολή της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ; ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ; ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ Αθήνα, 7 Μαΐου 2015 ΛΟΓΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Είμαστε σε μια περίοδο όπου η κρίση διαφοροποιεί το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον Πρώτον,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. 1.1.2 : Ο ρόλος των Οικονομικών Οργανισμών. (Τι είναι οι Οικονομικοί Οργανισμοί;). Οι Οικονομικοί Οργανισμοί είναι οργανωμένες μορφές δραστηριότητας οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0437 C8-0380/ /0226(NLE)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0437 C8-0380/ /0226(NLE)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 10.1.2019 A8-0406/ 001-030 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-030 κατάθεση: Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Έκθεση Miapetra Kumpula-Natri Πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ 2021-2025 A8-0406/2018 (COM(2018)0437

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Β2Β 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΜΟΝΑ ΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε. ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΤ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΒΗΕ Greek Solar Industry

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα: Mία στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον

Ελλάδα: Mία στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον Ελλάδα: Mία στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον Στόχοι της Ολιστικής Στρατηγικής Διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας Προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης Δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΑΛΚΙ Α 10/04/2009 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ.Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΕ Σε ολόκληρο τον κόσµο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: διαβούλευση ενδιαφερομένων με αντικ εξορυκτικές δραστηριότητες στον θαλάσσιο βυθό

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: διαβούλευση ενδιαφερομένων με αντικ εξορυκτικές δραστηριότητες στον θαλάσσιο βυθό Ευρωπαϊκή Επιτροπή: διαβούλευση ενδιαφερομένων με αντικ εξορυκτικές δραστηριότητες στον θαλάσσιο βυθό Fields marked with are mandatory. Στοιχεία συμμετέχοντος Απαντάτε στο ερωτηματολόγιο αυτό για λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2019/0000(INI) 19.8.2019 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (2019/0000(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης* μέχρι το 2020

Στρατηγικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης* μέχρι το 2020 Στρατηγικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης* μέχρι το 2020 Η Ευρωπαϊκή τυποποίηση θα αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 Συνέντευξη Τύπου Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Ο ελληνικός τουρισμός παραμένει διεθνώς ανταγωνιστικός και είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως;

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; 1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία. Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank. Στην εκδήλωση. Κλειστή Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία. Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank. Στην εκδήλωση. Κλειστή Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank Στην εκδήλωση Κλειστή Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ Electra Metropolis Hotel Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 1 Αγαπητά μέλη και διοίκηση του ΣΕΤΕ, Αισθάνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Χαρακτηριστικά

Βασικά Χαρακτηριστικά Βασικά Χαρακτηριστικά Η οικονομία της Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί, γενικά, ως μικρή, ανοικτή και δυναμική, με τις υπηρεσίες να αποτελούν την κινητήριο δύναμή της. Με την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 24.2.2015 2014/2208(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.11.2016 SWD(2016) 406 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου 07.11.2014 ΕΓΓΡΑΦΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας 4η Ενότητα: «Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς» Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Βιοµάζας ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ ΒΙΟΜΑΖΑ Η αδικημένη μορφή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές.

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές. Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας, η οποία πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι, για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-27. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2295(INI) 27.3.2013. Σχέδιο γνωμοδότησης Tamás Deutsch. PE508.059v01-00

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-27. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2295(INI) 27.3.2013. Σχέδιο γνωμοδότησης Tamás Deutsch. PE508.059v01-00 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 27.3.2013 2012/2295(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-27 Tamás Deutsch (PE506.093v01-00) σχετικά με την καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη: μια

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE 8.1.2014 A7-0430/1 1 Παράγραφος -1 (νέα) -1. θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δοθεί δηµόσια στήριξη για την ανάπτυξη της CCS στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας 8.1.2014 A7-0430/2 2 Παράγραφος 1 1. αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 16.4.2012 2011/0274(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020.

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Γεώργιος Γιαννούσης Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Αναπτυξιακό όραμα: «Η συμβολή στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΔεΚΟΠ Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2017

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΔεΚΟΠ Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2017 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΔεΚΟΠ Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2017 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΙΟΛΗΣ Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΙΚΕ Δημήτρης Μπάτσης, & ΕΔεΚΟΠ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: Κατανάλωση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Π Ρ Ο Ο Ι Μ Ι Ο Η σημασία του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με σκοπό την επίτευξη των στρατηγικών

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2010* 2005 2006 2007 2008 2009 2010

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ EMBARGO 19-5-07 (11:00 pm) Ομιλία Υπουργού Παρασκευή,18.05.2007 Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα του έργου ELINA & Πρόταση Καλών Πρακτικών προς την Πολιτεία για Δημιουργία ΣΕΔ για τα ΠΑΚ

Συμπεράσματα του έργου ELINA & Πρόταση Καλών Πρακτικών προς την Πολιτεία για Δημιουργία ΣΕΔ για τα ΠΑΚ Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Αποβλήτων και Καταλοίπων με βάση τον Κύκλο Ζωής ELINA (LIFE10 ENV/GR/606) Συμπεράσματα του έργου ELINA & Πρόταση Καλών Πρακτικών προς την Πολιτεία για Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;» ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

Μάγια Ε. Σπανουδάκη, ΜSc, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Επιβλέπων: Καθηγητής Βασίλης Μουστάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Διοικητικών

Μάγια Ε. Σπανουδάκη, ΜSc, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Επιβλέπων: Καθηγητής Βασίλης Μουστάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Διοικητικών Μάγια Ε. Σπανουδάκη, ΜSc, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Επιβλέπων: Καθηγητής Βασίλης Μουστάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Διοικητικών Συστημάτων Π.Κ. Ιούλιος 2014 Δημιουργικότητα+ Επιστήμη= Δημιουργική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-018 κατάθεση: Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης Έκθεση Ruža Tomašić Πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων A8-0227/2018 (COM(2017)0825 C8-0433/2017 2017/0334(COD))

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Προσυνεδριακή ημερίδα HELECO Ρύπανση εποφανειακών και υπογείων υδάτων. Ιωάννινα, 20 Μαρτίου 2010

Προσυνεδριακή ημερίδα HELECO Ρύπανση εποφανειακών και υπογείων υδάτων. Ιωάννινα, 20 Μαρτίου 2010 Προσυνεδριακή ημερίδα HELECO 2011 Ρύπανση εποφανειακών και υπογείων υδάτων Ιωάννινα, 20 Μαρτίου 2010 Η σημερινή ημερίδα που συνδιοργανώνουμε με το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου είναι η 5 η από τις 17 προσυνεδριακές

Διαβάστε περισσότερα

Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας

Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας Έκθεση της ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (Photovoltaic Technology Research Advisory Council, PV-TRAC). ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ...είναι το σπίτι μας και το μέλλον των παιδιών μας Τι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και γιατί ΜΑσ αφορα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: www.4design.gr Η βιώσιµη ή αειφόρος ανάπτυξη αποσκοπεί στο να βελτιώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ιούνιος 2019 Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων, οι επενδυτικές δαπάνες

Διαβάστε περισσότερα

EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008

EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008 EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην εκδήλωση της

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία αξίας και πλούτου με την αξιοποίηση των

Δημιουργία αξίας και πλούτου με την αξιοποίηση των Δημιουργία αξίας και πλούτου με την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Αθήνα, 07/06/2017 Αθανάσιος Κεφάλας Πρόεδρος, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Οκτωβρίου Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Οκτωβρίου Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 17 o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012 30-31 Οκτωβρίου 2012 Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα Έντιμε Κύριε Υπουργέ, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης Σταύρος Ιωαννίδης Στελίνα Χατζηχρήστου 26 Ιανουαρίου 2012 Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας GEM Παρατηρητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης

Εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης #EURoad2Sibiu Μάιος 219 Εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΝΩΜΕΝΗ, ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Το φιλόδοξο θεματολόγιο της ΕΕ για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2014-15 Η Δυναμική του Επιχειρηματικού Συστήματος στην Ελλάδα της Κρίσης Τα ευρήματα για την Γυναικεία και Νεανική Επιχειρηματικότητα και η τάση τους τα τελευταία χρόνια: Νίκος Βέττας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ράλλης Γκέκας Σύμβουλος ΚΕΔΕ Κόνιτσα, Σεπτέμβριος 2017 ΒΑΣΙΚΆ ΕΡΩΤΉΜΑΤΑ Γιατί είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή:

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή: Κυρίες και Κύριοι, Το σημερινό συνέδριο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επιτυχή έκβαση της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μαρόκο, αλλά και υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 251 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών που έχουν ως

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας;

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας; Απαντήσεις της ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες για το πρόγραμμα απασχόλησης νέων Αναλυτική ενημέρωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων, «Δεξιότητες και

Διαβάστε περισσότερα