Ολυμπιακοί Αγώνες. Παραμυθιά Σχολικό Έτος Τάξη Β1. Η δασκάλα Μάστορα Έλλη. Η γυμνάστρια Κωλέτση Βασιλική

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ολυμπιακοί Αγώνες. Παραμυθιά Σχολικό Έτος 2001-2002 Τάξη Β1. Η δασκάλα Μάστορα Έλλη. Η γυμνάστρια Κωλέτση Βασιλική"

Transcript

1

2 Παραμυθιά Σχολικό Έτος Τάξη Β1 Η δασκάλα Μάστορα Έλλη Η γυμνάστρια Κωλέτση Βασιλική

3 Οι Ολυμπιακοί αγώνες γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα Η αρχή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου Η έδρα των Ολυμπιακών αγώνων ήταν η Ολυμπία. Το στάδιο της Ολυμπίας Γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια. Κατά την διάρκειά τους σταματούσαν οι εχθροπραξίες. Τους νικητές στεφάνωναν με στεφάνι αγριελιάς, τον κότινο. Η είσοδος του σταδίου.

4 Η ΕΛΛΑΔΑ Στο χάρτη της Ελλάδας, σημειώνω τα σημεία του ορίζοντα και γράφω στη σωστή θέση την Παραμυθιά, την Ολυμπία και την Αθήνα.

5 Ο ΚΟΤΙΝΟΣ Στην αρχαιότητα κατασκεύαζαν τους κότινους (στεφάνια από κλαδιά αγριελιάς), για να στεφανώσουν τους Ολυμπιονίκες. Μάζεψε φύλλα ελιάς, κόλλησέ τα πάνω στον κύκλο και φτιάξε μ αυτόν τον τρόπο κι εσύ έναν κότινο.

6 Στους Ολυμπιακούς αγώνες έπαιρναν μέρος μόνον άνδρες. Τους Ολυμπιονίκες τους τιμούσαν πολύ και οι πατρίδες τους καυχιόνταν γι αυτούς. Η παρουσία των γυναικών στην παρακολούθηση των αγώνων, απαγορευόταν αυστηρά. Θεατές παρακολουθούν αγώνες.

7 ΠΟΙΗΣΗ Σε κάποια Ολυμπιάδα, μια γυναίκα από τη Ρόδο, η Καλλιπάτειρα, παραβίασε το νόμο. ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ «Αρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες ; Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία εδώθε». Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα, τρία αδέρφια, γιο, πατέρα ολυμπιονίκες. Να με αφήσετε πρέπει, ελλανοδίκες, και εγώ να καμαρώσω μες στα ωραία κορμιά, που για το αγρίλι του Ηρακλέα παλεύουν, ψυχές αντρίκες. Με τες άλλες γυναίκες δεν είμαι όμοια στον αιώνα το σόι μου θα φαντάζει, με της αντρείας τ αμάραντα προνόμια. Με μάλαμα γραμμένος το δοξάζει σε αστραφτερό κατεβατό μαρμάρου ύμνος χρυσός του αθάνατου Πινδάρου. Λορέντζος Μαβίλης Ελλανοδίκες: Ήταν υπεύθυνοι για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών

8 Αρκετά χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού ( 393 μ. Χ.) οι Ολυμπιακοί αγώνες καταργούνται. Από τότε πέρασαν χίλια πεντακόσια τρία χρόνια (1503), χωρίς να ανάψει το λαμπρό φως της Ολυμπίας. Μα το φως αυτό άναψε στις καρδιές δυο ανθρώπων, ενός Γάλλου του Πιέρ Ντε Κουμπερντέν και ενός Έλληνα του Δημητρίου Βικέλα. Πιέρ Ντε Κουμπερντέν Το 1896 έγιναν στην Αθήνα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο Γεώργιος Αβέρωφ ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τους αγώνες καθώς και την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου. Το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο κατάμεστο από κόσμο το1896.

9 ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ Φτιάχνουμε ένα κολάζ με φωτογραφίες από την πρώτη Ολυμπιάδα που βρίσκουμε σε περιοδικά και εφημερίδες.

10 Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ Ο Σπύρος Λούης ήταν ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας του 1896, στο αγώνισμα του Μαραθώνιου δρόμου. Ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης σε μια φωτογραφία μετά τη νίκη του στον μαραθώνιο.

11 ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ Φτιάχνουμε ένα κολάζ με αποκόμματα από περιοδικά και εφημερίδες που αναφέρονται στο Σπύρο Λούη.

12 Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ Στην Ολυμπία βρίσκεται ο βωμός της Ολυμπιακής φλόγας. Κάθε τέσσερα χρόνια, η πρωθιέρεια, σε μια σεμνή τελετή, ανάβει και παραδίδει την αναμμένη δάδα, για να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της ως τα πέρατα της γης. Από εκεί η ολυμπιακή φλόγα μεταφέρεται με διάφορα μέσα, από κράτος σε κράτος, στην πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς αγώνες. Στο βωμό του σταδίου ανάβει η Ολυμπιακή φλόγα, στην τελετή έναρξης των αγώνων και σβήνει μετά τη λήξη τους.

13 ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ Οι Ολυμπιακοί αγώνες σήμερα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σ αυτούς παίρνουν μέρος αθλητές απ όλον τον κόσμο. Κάθε φορά γίνονται σε διαφορετική χώρα. Στους τρεις πρώτους νικητές δίνονται μετάλλια. (Χρυσό για τον πρώτο, ασημένιο για τον δεύτερο και χάλκινο για τον τρίτο). Ο πρώτος νικητής έχει την τιμή και τη χαρά να ακούει τον εθνικό ύμνο της πατρίδας του. Το 2004 οι Ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν στην πατρίδα μας την Ελλάδα και στην πόλη της Αθήνας.

14 ΧΡΩΜΑΤΙΖΩ Χρωματίζω με τα σωστά χρώματα το σήμα των Ολυμπιακών αγώνων Μπλε μαύρο κόκκινο κίτρινο - πράσινο

15 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Πάνω σε μπλε χαρτόνι κάνσον, ζωγραφίζω με χλωρίνη το σήμα των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας του 2004.

16 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Ο Ολυμπιακός ύμνος παιανίζεται στην αρχή κάθε Ολυμπιάδας. Τους στίχους του έγραψε ο Κωστής Παλαμάς και τη μουσική του ο Σπύρος Σαμάρας. Ολυμπιακός ύμνος Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ αληθινού. Κατέβα, φανερώσου κι άστραψε δω πέρα στη δόξα της δικής σου γης και τ ουρανού. Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή. Και με τ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί. Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός. Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου, Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός. Μάθαμε να τραγουδάμε τον Ολυμπιακό ύμνο με την δασκάλα της μουσικής την κυρία Μ.Σαλβάνου.

17 ΚΟΒΩ ΚΑΙ ΚΟΛΛΑΩ Σε περιοδικά και εφημερίδες ψάχνω και βρίσκω φωτογραφίες με τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και τις κολλάω εδώ.

18 ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Γράμμα σ έναν Ολυμπιονίκη Το γράμμα μας το στείλαμε στον Πύρρο Δήμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( ), στη διεύθυνση:

19 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ Αν ο Καραγκιόζης ήταν Ολυμπιονίκης, πώς τον φαντάζεσαι; (Ζωγράφισέ τον) Ο Καραγκιόζης αρσιβαρίστας. Ο Καραγκιόζης πυγμάχος. Ο Καραγκιόζης σφαιροβόλος.

20 ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ Μερικά κέρματα έχουν παραστάσεις σχετικές με τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα ολυμπιακά αθλήματα. Τα παρατηρούμε και τα αποτυπώνουμε στο χαρτί με το μολύβι μας. ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Παρατήρησε το χιλιάρικο. Τι βλέπεις στις παραστάσεις που απεικονίζει;

21 ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ Κάνουμε μια μικρή συλλογή με γραμματόσημα που το θέμα τους είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες.

22 Τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας.

23 Ο ΔΡΟΜΟΣ Το παλαιότερο και σημαντικότερο αγώνισμα ήταν ο δρόμος σταδίου, δρόμος ταχύτητας. Σ αυτόν οι δρομείς έτρεχαν απόσταση 190 μέτρων περίπου. Αργότερα προστέθηκε ο δίαυλος, που ήταν δρόμος ταχύτητας δύο σταδίων Στο δρόμο ημιαντοχής, οι δρομείς έπρεπε να τρέξουν τέσσερις φορές το μήκος του σταδίου. Ο δρόμος αντοχής των αρχαίων ονομαζόταν δόλιχος (μακρύς). Η συνηθέστερη απόσταση που έτρεχαν οι αθλητές ήταν είκοσι φορές το μήκος του σταδίου.

24 ΤΟ ΑΛΜΑ Το άλμα εις μήκος αποτελούσε πάντοτε μέρος του πεντάθλου. Διεξαγόταν σε ένα τμήμα του σταδίου, που ονομαζόταν σκάμμα και ήταν ένας αβαθής λάκκος γεμάτος μαλακό χώμα. Το άθλημα συνόδευε η μουσική του αυλού, με σκοπό να έχουν οι κινήσεις του άλτη αρμονία και ρυθμό. Οι αθλητές πηδούσαν στο σκάμμα κρατώντας στα χέρια τους αλτήρες, που ήταν δυο πέτρινα ή μεταλλικά βάρη.

25 ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ Ο ακοντισμός ήταν μέρος του πεντάθλου. Το αγωνιστικό ακόντιο ήταν ένα ξύλινο κοντάρι, μήκους ενάμισι ως δύο μέτρα. Εκηβόλος ακοντισμός, που νικητής ήταν αυτός που έριχνε μακρύτερα το ακόντιο. Στοχαστικός ακοντισμός, όπου ο ακοντιστής έπρεπε να πετύχει με το ακόντιο ένα συγκεκριμένο στόχο.

26 Ο ΔΙΣΚΟΣ Η δισκοβολία ήταν μέρος του πεντάθλου και από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των Ελλήνων. Ο δίσκος ήταν όπως και σήμερα κατασκευασμένος από λίθο ή μέταλλο. Ο δισκοβόλος έριχνε συνήθως 5 βολές, από τις oποίες μετρούσαν την καλύτερη. Μια στιγμή της δισκοβολίας μας προσφέρει το διάσημο χάλκινο άγαλμα του Δισκοβόλου του Μύρωνος.

27 Η ΠΑΛΗ Η πάλη στους μεγάλους πανελλήνιους αγώνες ήταν αγώνισμα ανεξάρτητο, αλλά και μέρος του πεντάθλου. Ορθή πάλη. Σ αυτήν οι παλαιστές αγωνίζονταν όρθιοι. Νικητής ήταν εκείνος που θα έριχνε τρεις φορές κάτω τον αντίπαλό του. Κάτω πάλη. Σ αυτήν η πτώση δεν ήταν αρκετή, αλλά ο αγώνας συνεχιζόταν μέχρι να παραδεχτεί ο ένας από τους δυο αντιπάλους την ήττα του. Στην αρχή του αγωνίσματος οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους με λάδι και το πασπάλιζαν με λεπτή σκόνη σαν πούδρα. Επιτρεπόταν όλες οι λαβές, αλλά απαγορεύονταν τα χτυπήματα, το δάγκωμα και φυσικά ο αγώνας έξω από το σκάμμα.

28 Η ΠΥΓΜΗ Η πυγμή είχε στόχο να θέσει με τα χτυπήματα της γροθιάς τον αντίπαλο εκτός αγώνα ή να τον εξαναγκάσει να παραδεχτεί την ήττα του. Οι πυγμάχοι ήταν αθλητές με έντονη μυϊκή διάπλαση. Απαραίτητο στοιχείο στη διεξαγωγή του αγωνίσματος αποτέλεσαν οι ιμάντες, που φορούσαν οι αρχαίοι στις γροθιές τους.

29 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ Αντιστοίχισε τους αθλητές με τα αθλήματα αθλητές αθλήματα άλτης δισκοβολία δρομέας άλμα ακοντιστής πυγμή δισκοβόλος δρόμος παλαιστής ακοντισμός πυγμάχος πάλη

30 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ Αντιστοίχισε τους αθλητές με τα αθλήματα αθλητές αθλήματα άλτης δισκοβολία δρομέας άλμα ακοντιστής πυγμή δισκοβόλος δρόμος παλαιστής ακοντισμός πυγμάχος πάλη

31 ΤΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ Το Πένταθλο θεωρείτο σπουδαίο αγώνισμα, γιατί ο ίδιος αθλητής έπρεπε να αγωνιστεί σε πέντε αθλήματα. Στο άλμα, το δρόμο, το ακόντιο, το δίσκο και την πάλη. Πένταθλοι αθλητές βαδίζουν προς το στίβο: ακοντιστής, δισκοβόλος, δεύτερος ακοντιστής και άλτης. Αθλητές στο στίβο: δρομέας, παλαιστές και ακοντιστής. Νικητής ήταν ο αθλητής που ερχόταν πρώτος σε τρία από τα πέντε αγωνίσματα. Τους αγώνες συνόδευε ο ήχος του αυλού.

32 ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ Το παγκράτιο μαζί με την πυγμή και την πάλη ανήκε στα βαρέα αγωνίσματα, αποτελώντας συνδυασμό και των δυο. Οι κανονισμοί του επέτρεπαν στους παγκρατιστές κάθε είδους χτυπήματα και αυτό το έκαναν το πιο σκληρό από όλα τα αγωνίσματα του αρχαίου αθλητισμού. Είναι ωστόσο πολύ τιμητικό για τον αρχαίο αθλητισμό το ότι οι περιπτώσεις ατυχημάτων στα αγωνίσματα αυτά ήταν περιορισμένες.

33 ΙΠΠΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ Ο ιππόδρομος ήταν ο χώρος διεξαγωγής των ιππικών αγώνων. Τα ιππικά αγωνίσματα περιλάμβαναν τις ιπποδρομίες και τις αρματοδρομίες. Στις ιπποδρομίες ο αναβάτης καθόταν στη ράχη του αλόγου χωρίς σέλα, κρατώντας με το αριστερό του χέρι τα ηνία του αλόγου και με το δεξί το μαστίγιο. Η αρματοδρομία με τέθριππο ήταν εντυπωσιακό αγώνισμα. Τα τέθριππα ήταν μικρά ελαφρά δίτροχα άρματα, που τα έσερναν τέσσερα άλογα. Οι ιδιοκτήτες των αλόγων και των αρμάτων που νικούσαν, αποκτούσαν μεγάλη φήμη. Αυτοί λάμβαναν τον κότινο, ενώ οι ηνίοχοι ή οι ιππείς, στεφανώνονταν με κόκκινη κορδέλα.

34 Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΑΣ Αναβιώνουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες στην αυλή του σχολείου μας.

35 Παραολυμπιακοί αγώνες Παραολυμπιακοί αγώνες είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες αθλητών με αναπηρία. Οι πρώτοι αγώνες έγιναν στη Ρώμη το Κάθε διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών αγώνων είναι υποχρεωμένη να φιλοξενήσει και τους Παραολυμπιακούς αγώνες. Πολλοί αθλητές αγωνίζονται σε αγωνιστικά αμαξάκια ή με την καθοδήγηση συναθλητού. Αγωνίζονται σε 18 αθλήματα (κολύμβηση, βόλεϊ, μπάσκετ, τοξοβολία, σκοποβολή, δρόμο κ.λ.π.) Το σύνθημα της διεθνούς Παραολυμπιακής επιτροπής είναι: Νους Σώμα Πνεύμα.

36 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Σταματά ο ήχος σταματώ και εγώ Τα παιδιά περπατούν στο χώρο ανακατεμένα. Τα συνοδεύει ο ήχος ενός τύμπανου σε χαμηλούς τόνους. Όταν σταματήσει ο ήχος σταματούν και τα παιδιά και παίρνουν τη στάση ενός αθλητή, όπως τη θυμούνται από τις παραστάσεις των αγγείων έχουν παρατηρήσει. Μιλώ με το σώμα Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Καθένα με τη σειρά του έρχεται στο κέντρο του κύκλου και παίρνει τη στάση ενός αθλητή, όπως έχει παρατηρήσει στις παραστάσεις των αγγείων. Τα υπόλοιπα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν τον αθλητή. Γλύπτες και αγάλματα Τα παιδιά γίνονται ζευγάρια. Το ένα παιδί του ζευγαριού είναι ο γλύπτης και το άλλο ο όγκος του μαρμάρου. Ο γλύπτης με τα χέρια του δίνει στο σώμα του συμμαθητή του τη μορφή ενός αθλητή και κάνει το γλυπτό που επιθυμεί (τον δρομέα, τον άλτη, τον πυγμάχο κ.λ.π.) φέρνοντας στο νου του τις παραστάσεις από τα αγγεία και τα αγάλματα που έχει παρατηρήσει. Στη συνέχεια τα παιδιά του κάθε ζευγαριού εναλλάσσουν τους ρόλους του γλύπτη και του αγάλματος.

37 Βιβλιογραφία - πηγές «Ο αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα» (Φάκελος του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ) «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (Τόμος Β, Αρχαϊκός πολιτισμός) «Αρχαία Ολυμπία και Ολυμπιακοί αγώνες» (Εκδόσεις Στρατίκη) «Ιεροί Πανελλήνιοι αγώνες» (Καθηγητής επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού) «Ολυμπία» (Αντουανέτα Καλλέγια) Internet : http.// (αφιέρωμα : Ολυμπιακοί αγώνες) Ημερήσιος και περιοδικός τύπος

38

Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο

Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ στην αρχαία Ελλάδα 3 Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο Πολλά αγωνίσματα της αρχαιότητας άντεξαν στο πέρασμα των αιώνων συνεχίζοντας να υπάρχουν μέχρι σήμερα θυμίζοντας τους μακρινούς

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η ΑΡΧΗ Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτοι οι θεοί αγωνίστηκαν στην Ολυμπία! Επίσης κάποιες πηγές αναφέρουν αρκετούς ήρωες ως ιδρυτές των αγώνων. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ Από την Αρχαία Ελλάδα στο Σήμερα 900 π.χ: η πρώτη γραπτή μαρτυρία 6 ος 5 ος αι.: σημαντική εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Τα αθλήματα: Δρόμος Το παλαιότερο και σημαντικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο δρόμος. Ο νικητής του σταδίου δρόμου ήταν εκείνος που έδινε και το όνομά

Διαβάστε περισσότερα

Ο δίαυλος: επίσης δρόμος ταχύτητας, με διπλή διαδρομή του σταδίου. Αντιστοιχεί με το σημερινό δρόμο των 400 μ.

Ο δίαυλος: επίσης δρόμος ταχύτητας, με διπλή διαδρομή του σταδίου. Αντιστοιχεί με το σημερινό δρόμο των 400 μ. Στάδιο, πένταθλο, ακόντιο,πάλη, πυγμαχία, παγκράτιο και ιππικοί αγώνες ήταν τα αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Όλα ξεκίνησαν από τον δρόμο (στάδιον) που υπήρξε το παλαιότερο και σημαντικό άθλημα.

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νεφέλη Μπάρκα Α2

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νεφέλη Μπάρκα Α2 Ολυμπιακοί Αγώνες Νεφέλη Μπάρκα Α2 Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ποιος ήταν ο ιδρυτής τους; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως είναι γνωστοί σήμερα, είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιπάτειρα. Με τες άλλες γυναίκες δεν είµαι όµοια Στον αιώνα το σόι µου θα φαντάζει µε της αντριάς τα αµάραντα προνόµια.

Καλλιπάτειρα. Με τες άλλες γυναίκες δεν είµαι όµοια Στον αιώνα το σόι µου θα φαντάζει µε της αντριάς τα αµάραντα προνόµια. Καλλιπάτειρα «Αρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς µπήκες; Γυναίκες διώχνει µια συνήθεια αρχαία Εδώθε». «Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα, Τρία αδέλφια, γιο, πατέρα Ολυµπιονίκες Να µε αφήσετε πρέπει, Ελλανοδίκες, και γώ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α 2

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α 2 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α 2 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ: ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες;

Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μία σειρά αγώνων μεταξύ εκπροσώπων και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Oι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε τα παρακάτω κείμενα με τις λέξεις που σας δίνονται στην παρένθεση

Να συμπληρώσετε τα παρακάτω κείμενα με τις λέξεις που σας δίνονται στην παρένθεση ΠΗΓΕΣ 1 2 Φύλλο εργασίας:1 Να συμπληρώσετε τα παρακάτω κείμενα με τις λέξεις που σας δίνονται στην παρένθεση 1) Ο Ηρακλής πρώτος, κατά την παράδοση, έφερε την -- -- -- -- -- -- -- -- στο χώρο της Ολυμπίας

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νίκος Παπουτσόπουλος, Α 2

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νίκος Παπουτσόπουλος, Α 2 Ολυμπιακοί Αγώνες Νίκος Παπουτσόπουλος, Α 2 Η αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μία σειρά αθλητικών αγώνων μεταξύ εκπροσώπων των πόλεων-κρατών και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες;

Τι είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες; Αλεξία Σκουρτσή Περιεχόμενα Τι είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Σε ποια αθλήματα αγωνίζονταν οι παίδες; Ποιο ήταν το πρόγραμμα των αγώνων (5 ημέρες); Πότε ξεκίνησε η αναβίωση

Διαβάστε περισσότερα

Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι Σε ανοιχτή θάλασσα.

Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι Σε ανοιχτή θάλασσα. Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι 1900. Σε ανοιχτή θάλασσα. Τι πρέπει να γνωρίζει καλά ένας ιστιοπλόος για την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:30 ΜΑΙΟΥ 2012 ΤΑΞΗ Β ΧΡΟΝΟΣ : 2 ΩΡΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.ΤΑΞΗ:.ΑΡ: ΟΔΗΓΙΕΣ: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Άθληση στην αρχαία Ελλάδα

Θέμα: Άθληση στην αρχαία Ελλάδα Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ Θέμα: Άθληση στην αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. Ενδιαφέρον θέμα. Μας δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους Ολυμπιακούς αγώνες και την παιδεία μέσα από αυτούς.. Επίσης μπορούμε να γνωρίζουμε και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Διοργάνωση. Ίδρυση-Μυθολογία

Διοργάνωση. Ίδρυση-Μυθολογία "Όπως το νερό είναι το πολυτιμότερο από τα στοιχεία, και όπως ο χρυσός προβάλλει σαν το πιο ακριβό ανάμεσα σε όλα τα αγαθά, και όπως, τέλος, ο ήλιος φωτοβολεί περισσότερο από κάθε άλλο άστρο, έτσι και

Διαβάστε περισσότερα

Μπήκαμε στο «Χελωνόκοσμο» και δίναμε εντολές στη χελώνα για να περπατήσει και να φτιάξουμε τους κύκλους που αποτελούν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων

Μπήκαμε στο «Χελωνόκοσμο» και δίναμε εντολές στη χελώνα για να περπατήσει και να φτιάξουμε τους κύκλους που αποτελούν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων Μπήκαμε στο «Χελωνόκοσμο» και δίναμε εντολές στη χελώνα για να περπατήσει και να φτιάξουμε τους κύκλους που αποτελούν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων Κάναμε πολλές δοκιμές για να βρούμε τις σωστές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Λύσεις των δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ στην αρχαία Ελλάδα Λύσεις των δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στίβος. Καλτζίδου Αναστασία Καρρά Μαρία Κοσμίδου Εύα Κουντούρη Δήμητρα

Στίβος. Καλτζίδου Αναστασία Καρρά Μαρία Κοσμίδου Εύα Κουντούρη Δήμητρα Στίβος Καλτζίδου Αναστασία Καρρά Μαρία Κοσμίδου Εύα Κουντούρη Δήμητρα Στίβος Μέρος ισοπεδωμένο, σταδίου ή ιπποδρόμου για ασκήσεις ή τέλεση αγωνισμάτων, αναφερόμενο στα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ολυμπιακά αγωνίσματα Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος :59. Δρόμος

Τα Ολυμπιακά αγωνίσματα Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος :59. Δρόμος Δρόμος Το παλαιότερο και σημαντικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο δρόμος. Ο νικητής του σταδίου δρόμου ήταν εκείνος που έδινε και το όνομά του στην Ολυμπιάδα. Εφευρέτες του αγωνίσματος θεωρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Πώς ξεκίνησαν όλα... Ο μύθος του Πέλοπα. Ο μύθος του Ηρακλή. Ο μύθος του Ίφιτου

Πώς ξεκίνησαν όλα... Ο μύθος του Πέλοπα. Ο μύθος του Ηρακλή. Ο μύθος του Ίφιτου Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 776 π.χ. και υπάρχουν διάφοροι μύθοι για το πώς ξεκίνησαν. Για την ολυμπιακή εκεχειρία όμως, ο πιο σημαντικός είναι ο μύθος του Ίφιτου, γιατί από εκείνον γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Ή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Ή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Ή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ίδρυση και καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθιά Τάξη Α. Μάστορα Έλλη

Παραμυθιά Τάξη Α. Μάστορα Έλλη Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μ Ε Λ Ι Ν Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Στόχοι ۰ Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το εθνικό μας σύμβολο. ۰ Ανάπτυξη της συνεργασίας και της

Διαβάστε περισσότερα

...Áðü ôç íüôéá ùò ôç âüñåéá ÅëëÜäá (Επίδαυρος - Μυκήνες - Ολυμπία)

...Áðü ôç íüôéá ùò ôç âüñåéá ÅëëÜäá (Επίδαυρος - Μυκήνες - Ολυμπία) ...Áðü ôç íüôéá ùò ôç âüñåéá ÅëëÜäá (Επίδαυρος - Μυκήνες - Ολυμπία) ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ - ΠΛΗΡΩΘΗΚΑ Κοίταξε τον πίνακα και συμπλήρωσε τα ρήματα όπως στο παράδειγμα Look at the table and fill in the verbs following

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗ ΖΩΗ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗ ΖΩΗ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗ ΖΩΗ Πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες: Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Ποιος ήταν ο ιδρυτής τους; Ποιοι αγωνίστηκαν πρώτοι στην Ολυμπία; Σε ποια αθλήματα αγωνίζονταν οι παίδες; Ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Ολυµπιάδα 2004 Αθήνα Ε Τάξη Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά», Park Ridge Σικάγο Ιλλινόις Η.Π.Α. Σχολικόν Έτος 2002-2003

Ολυµπιάδα 2004 Αθήνα Ε Τάξη Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά», Park Ridge Σικάγο Ιλλινόις Η.Π.Α. Σχολικόν Έτος 2002-2003 Ολυµπιάδα 2004 Αθήνα Ε Τάξη Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά», Park Ridge Σικάγο Ιλλινόις Η.Π.Α. Σχολικόν Έτος 2002-2003 Το βιβλίο αυτό δηµιουργήθηκε από τους µαθητές και τις µαθήτριες της Ε Τάξης των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Είδη άσκησης άθλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ «ΔΕΔΟΜΕΝΟ ή ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ»;

ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ «ΔΕΔΟΜΕΝΟ ή ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ»; ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ «ΔΕΔΟΜΕΝΟ ή ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ»; Μάιος 2014 τάξη Γ Γυμνασίου Η εργασία με τίτλο «ευ αγωνίζεσθαι: δεδομένο ή ζητούμενο»; αποτελεί μία απόπειρα προσέγγισης των αρχών του Ολυμπισμού

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Μάθημα: Φυσική Αγωγή Υπ. Καθηγητής: Λάμπρος Αθανασόπουλος Τμήμα: Α1 Σχολικό έτος: 2013-2014 Από τους μαθητές του τμήματος Α1 Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ...φθειρομένης τότε δή μάλιστα της Ελλάδος υπό εμφυλίων στάσεων και υπό νόσου λοιμώδους, επήλθεν αιτήσαι τον εν Δελφοίς

Διαβάστε περισσότερα

6 Αθλήματα Σπορ. Δείτε, πείτε και δείξτε. το τένις. το σκι. το ποδόσφαιρο. το βόλεϊ. το πόλο. το κολύμπι

6 Αθλήματα Σπορ. Δείτε, πείτε και δείξτε. το τένις. το σκι. το ποδόσφαιρο. το βόλεϊ. το πόλο. το κολύμπι 6 Αθλήματα Σπορ Δείτε, πείτε και δείξτε η γυμναστική το μπάσκετ το τένις το βόλεϊ το ποδόσφαιρο το σκι το πόλο το κολύμπι 51 Aκούστε και συνδυάστε τις εικόνες με τις φράσεις 1. Kάνει σκι 2. Παίζουν μπάσκετ

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Τζάνα Μαρία (ΠΕ11)

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Τζάνα Μαρία (ΠΕ11) ΟΜΑΔΑΑ Αρχαίοι ολ.αγώνες ΟΜΑΔΑ Γ Σύγχρονη αναβίωση Ιβράν Τσαούς Iμπραήμ Δοξακίδου Αργυρώ Κατσανούδη Ελευθερία Θυμνιούδης Απόστολος Μεμέτ Αχμέτ Παναγιωτοπούλου Ειρήνη Σαμαρά Ελένη Σταυρίδου Αλεξία Σταυρίδου

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα.

Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα. Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014 Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα. «Αγαπητοί συνάδελφοι και μαθητές, Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στο σχολικό αθλητισμό με ειδικότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: ΜΑΘΗΤΕΣ Θεοδωρίδης Θάνος. Καραουλάνης Χαρίτων. Κατσιγιάννης Παύλος. Χριστοφόρου Στράτος. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Γιολδάση Βιργινία. Δρεπανόπουλος Νίκος

ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: ΜΑΘΗΤΕΣ Θεοδωρίδης Θάνος. Καραουλάνης Χαρίτων. Κατσιγιάννης Παύλος. Χριστοφόρου Στράτος. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Γιολδάση Βιργινία. Δρεπανόπουλος Νίκος ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: ΜΑΘΗΤΕΣ Θεοδωρίδης Θάνος Καραουλάνης Χαρίτων Κατσιγιάννης Παύλος Χριστοφόρου Στράτος ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Γιολδάση Βιργινία Δρεπανόπουλος Νίκος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ Ο Δορυφόρος Το Άγαλμα Ολυμπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26 ΜΑΙΟΥ 2014

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26 ΜΑΙΟΥ 2014 ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26 ΜΑΙΟΥ 2014 ΤΑΞΗ Β ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ : 2 ΩΡΕΣ ΩΡΑ: 7.45-9.45 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.ΤΑΞΗ:.ΑΡ:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο Ακρόπολης,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνικά Γ Γυμνασίου. Ενότητα 9

Αρχαία Ελληνικά Γ Γυμνασίου. Ενότητα 9 Αρχαία Ελληνικά Γ Γυμνασίου Ενότητα 9 Διδακτική πρόταση: Πόπη Πούγιουρου, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων Εποπτεία: Λουκία Χατζημιχαήλ, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων Σύντομη αφόρμηση Αξιοποιούμε την προϋπάρχουσα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Aγωγή A & B Δημοτικού

Φυσική Aγωγή A & B Δημοτικού Φυσική Aγωγή A & B Δημοτικού 10-0025-02.indb 1 29/1/2013 12:51:11 μμ ΣYΓΓPAΦEIΣ KPITEΣ-AΞIOΛOΓHTEΣ EIKONOΓPAΦHΣH ΦIΛOΛOΓIKH EΠIMEΛEIA YΠEYΘYNOΣ TOY MAΘHMATOΣ KATA TH ΣYΓΓPAΦH YΠEYΘYNOΣ TOY YΠOEPΓOY EΞΩΦYΛΛO

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Σώμα Προσκόπων Κύπρου. Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015. ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ, ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Σώμα Προσκόπων Κύπρου. Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015. ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ, ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Σώμα Προσκόπων Κύπρου Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015 ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ, ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Αγέλη Λυκοπούλων 52 η, 103 η, 266 η ΠΑΦΟΥ ΑΡΓΥΡΗ & ΧΑΛΚΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/10/2016/3 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΩΡΑ ΤΑΞΗ ΤΟΠΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/10/2016/3 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΩΡΑ ΤΑΞΗ ΤΟΠΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 13 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ Τη Δευτέρα 3/10/2016 στο πλαίσιο της 3 ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν προβολές σχετικές με τα Ολυμπιακά αγωνίσματα με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ PROJECT.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ PROJECT. ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ PROJECT. 1. Γεώργιος Ράπτης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, gioraptis@sch.gr 2. Γεωργία Δελημπανίδου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 3. Ζήσης Ράπτης, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Η φωτιά στην αρχαιότητα

Η φωτιά στην αρχαιότητα Ολυμπιακή φλόγα Η φωτιά στην αρχαιότητα Η φωτιά θεωρούνταν θεϊκό στοιχείο Θεός της φωτιάς ήταν ο Ήφαιστος Ο Προμηθέας την έκλεψε από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους γι αυτό και τιμωρήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

Project A3. Θέμα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την. αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Project A3. Θέμα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την. αρχαιότητα μέχρι σήμερα Project A3 Θέμα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Μαθητές που επιμελήθηκαν την εργασία: Α ομάδα: Καραλής Γιώργος Λιάλιας Αλέξανδρος Λόζος Παναγιώτης Φιλιππόπουλος Φίλιππος Μάνου Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΣΗ: ΣΤΙΒΟΣ 1.ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΣΤΙΒΟΣ 2 Ο ΣΤΙΒΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΑΘΛΗΣΗ: ΣΤΙΒΟΣ 1.ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΣΤΙΒΟΣ 2 Ο ΣΤΙΒΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 1.ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΣΤΙΒΟΣ Στίβος [στίβος,στείβω(=καταπατώ)]= μερος σταδίου για ασκήσεις ή τέλεση αγωνισμάτων, αναφερόμενο μόνο στα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού. Τα αγωνίσματα του στίβου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Aγωγή A & B Δημοτικού

Φυσική Aγωγή A & B Δημοτικού Φυσική Aγωγή A & B Δημοτικού 10-0025-02.indb 1 29/1/2013 12:51:11 μμ ΣYΓΓPAΦEIΣ KPITEΣ-AΞIOΛOΓHTEΣ EIKONOΓPAΦHΣH ΦIΛOΛOΓIKH EΠIMEΛEIA YΠEYΘYNOΣ TOY MAΘHMATOΣ KATA TH ΣYΓΓPAΦH YΠEYΘYNOΣ TOY YΠOEPΓOY EΞΩΦYΛΛO

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. 6 ο Γυµνάσιο Νέας Ιωνίας

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. 6 ο Γυµνάσιο Νέας Ιωνίας 6 ο Γυµνάσιο Νέας Ιωνίας Τάξη: Α Τµήµα: 3 Μάθηµα: Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα: Ελ. Σάρδη http://www.krassanakis.gr/olympic.htm ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Εργασία των µαθητών: Μοσχούτη Ελευθέριου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΕΓΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΦΟΡΤΣΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΕΓΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΦΟΡΤΣΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΕΓΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΦΟΡΤΣΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΧΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία.

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Η Νίκη σε νομίσματα Νίκη: θεά της ελληνικής μυθολογίας προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Η Νίκη στέλνονταν από το Δία για να εξυμνήσει μία νίκη, να προσφέρει σπονδές ή να στεφανώσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής βασικό φαινόμενο που διακρίνει κάθε ζωντανό οργανισμό, είναι η κίνηση Ο βιολογικός αγώνας του ανθρώπου και μέσα από τη

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Β Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους Ομάδα Α

Ερευνητική εργασία Β Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους Ομάδα Α Ερευνητική εργασία Β Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Α Δεν υπάρχει σχολική έκθεση με θέμα τον αθλητισμό, που να μην περιέχει την γνωστή σε όλους μας φράση «νους υγιής εν

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Περιεχόμενα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ... 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 ΗΛΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΣΑ... 2 ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ... 3 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ... 4 ΣΤΑΔΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ζητούμενο: Μια κοινωνία αξιών

Ζητούμενο: Μια κοινωνία αξιών AMEA - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Αν οι Ολυμπιακοί αγώνες, είναι η θεμελίωση του ολυμπιακού πνεύματος, τότε οι Παραολυμπιακοί αγώνες, είναι αυτοί που το απογειώνουν, αποτυπώνοντας περίτρανα στις προσπάθειες των αθλητών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΙ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΧΑΙΟΙ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΙ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Μορέλα Έρη, PhD Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕYΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α -----

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ολύμπια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τα Ολύμπια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Τα Ολύμπια Βρισκόμαστε στο 153 μ.χ. Το

Διαβάστε περισσότερα

Παναθηναϊκό Στάδιο Το πρώτο στάδιο που έγινε στο χώρο που είναι σήµερα το Στάδιο, ήταν το 336 π.χ. την εποχή του Λυκούργου. Μετά από πέντε αιώνες, ο Ηρώδης ο Αττικός κατασκεύασε ένα αρχιτεκτονικό κοµψοτέχνηµα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος: Σχολείο: 3 ο ΓΕΛ Ευόσμου Τμήμα: Α 3 Τετράμηνο: Β. Θέμα: <<Αθλητισμός και αλληλεπιδράσεις>>

Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος: Σχολείο: 3 ο ΓΕΛ Ευόσμου Τμήμα: Α 3 Τετράμηνο: Β. Θέμα: <<Αθλητισμός και αλληλεπιδράσεις>> Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος: 2013-14 Σχολείο: 3 ο ΓΕΛ Ευόσμου Τμήμα: Α 3 Τετράμηνο: Β Θέμα: Αθλητισμός Τι εννοούμε με την έννοια του αθλητισμού; Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 Σελίδα1 «ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ «KIDS ATHLETICS» 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η Οργανωτική Επιτροπή των ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΩΝ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΝΑΝΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΝΑΝΟΥ ΧΡΥΣΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΝΑΝΟΥ ΧΡΥΣΑ ΣΤΙΒΟΣ Πουλιάση Κατερίνα, Πουλινάκη Ιωάννα, Ρουσιτασβίλι Μαρία, Σελιανάκη Μαρία, Στεργιάκη Παγώνα, Σχολινάκη Χαρά, Τιτάκη Μαρία,

Διαβάστε περισσότερα

Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα

Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Το πνεύμα της άμιλλας στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο Εξολοθρευτής του Άγχους

Ο Εξολοθρευτής του Άγχους Ο Εξολοθρευτής του Άγχους ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 3 Erasmus Plus/KA2 2014-2016 Τάξη στην οποία απευθύνεται. Δ. Σημειώσεις Εκπαιδευτικού Αικατερίνη Φιλιππίδη Δασκάλα Το διδακτικό εργαλείο μπορεί να κατασκευασθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ κάθε τέσσερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ κάθε τέσσερα 1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Οι Ολυμπιακοί αγώνες ετελούντο κάθε τέσσερα πλήρη χρόνια, ήταν δηλαδή πεντετηρικοί. Το διάστημα που μεσολαβούσε από τη λήξη των αγώνων ως την αρχή των επόμενων ονομαζόταν Ολυμπιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ομάδα 1 η : Τσίπουρας Γεώργιος, Γκιώνης Σταμάτης, Καλογεροπούλου Μαρία, Ακουιλάνου Ελισάβετ, Τσινάλη Δέσποινα Ομάδα 2 η : Αβραμόπουλος Τιμολέων, Κύκνα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ Η εξεταστέα ύλη στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής περιλαμβάνει θεωρία 40% και πρακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004-2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ Ηµεροµηνία: 15 / 06 / 2005 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:.. Χρόνος: 2 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Αγωγή. Α' - Β' - Γ' Γυμνασίου

Φυσική Αγωγή. Α' - Β' - Γ' Γυμνασίου 1-72_Layout 1 1/23/13 2:01 PM Page 1 Φυσική Αγωγή Α' - Β' - Γ' Γυμνασίου 1-72_Layout 1 1/23/13 2:01 PM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Θεοδωράκης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΦΑΑ Αθανάσιος Τζιαμούρτας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κος ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Α3

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κος ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Α3 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κος ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Α3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ O αθλητισμός χωρίς αμφιβολία ήταν σπουδαιότερο σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑ Α

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑ Α 6oΓυµνάσιο Νέας Ιωνίας Τάξη: Α Τµήµα: 2 Μάθηµα: Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα: Ελ. Σάρδη ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑ Α Εργασία του µαθητή : Μανώλη Μακρογιαννάκη Μάιος 2015 Πολλά ενοχλητικά και κουραστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΓ' ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ Πρώτη Σερρών, Μαϊου 2018 ΣΤΙΒΟΣ. Προκήρυξη Αθλήματος Στίβου

ΙΓ' ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ Πρώτη Σερρών, Μαϊου 2018 ΣΤΙΒΟΣ. Προκήρυξη Αθλήματος Στίβου ΣΤΙΒΟΣ Α. Αγωνίσματα Δρόμος 80 μ. Αγοριών Κωδ. 104. Δρόμος 350 μ. Αγοριών Κωδ. 105. Δρόμος 1000 μ. Αγοριών Κωδ. 106. Μαραθώνιος Δρόμος Αγοριών Κωδ. 107. Βάδην Αγοριών Κωδ. 108. Άλμα εις Μήκος Αγοριών Κωδ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ Συμμετοχή του Γυμνασίου μας στη Ζ Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών. Το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας εκπροσωπώντας το Νομό Χανίων και το Δήμο Νέας Κυδωνίας συμμετείχε από της 09-05-2008 μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής 2 3 4 Εισαγωγή Θέλουμε έναν κόσμο ανοιχτό στο μέλλον και τις προκλήσεις του. Θέλουμε μία κοινωνία ανεκτική σε όλους ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνικότητα, θρησκεία, ατομικές διαφορές. Θέλουμε να είμαστε ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΟΜΒΟΥ 1 Τα ταυροκαθάψια, τοιχογραφία από το ανάκτορο της Κνωσού, 1500-1400 π.χ., Ηράκλειο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Photo ΥΠ.ΠΟ.Α../ΤΑΠ 2 Ακροβάτης

Διαβάστε περισσότερα

1) Hanu Kangas προπονητής του Tero Pitkamaki 2) Harro Schwuchow προπονητής του χρυσού

1) Hanu Kangas προπονητής του Tero Pitkamaki 2) Harro Schwuchow προπονητής του χρυσού ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1) Hanu Kangas προπονητής του Tero Pitkamaki 2) Harro Schwuchow προπονητής του χρυσού ολυμπιονίκη του Rio Thomas Rohler 3) Terseus Liebenberg προπονητής της ασημένιας

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ο Χριστός. Ψηφιδωτό Παναγίας της Κανακαριάς. Λυθράγκωμη- Καρπασίας Τα ψηφιδωτά αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Μουσικήν ποίει καἱ ἐργάζου ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 Μαρτίου 2017 Στάδιο «Τάσος Μάρκου», Παραλίμνι Διοργανωτής: Λύκειο Παραλιμνίου ΟΡΚΟΣ ΑΘΛΗΤΗ Ορκιζόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Όσο μικρό σε μέγεθος είναι το κύπελλο που αθλοθέτησε ο Μισέλ Μπρεάλ και. κέρδισε ο Σπύρος Λούης με τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς

Όσο μικρό σε μέγεθος είναι το κύπελλο που αθλοθέτησε ο Μισέλ Μπρεάλ και. κέρδισε ο Σπύρος Λούης με τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Κείμενο Ομιλίας Κιτροέφ Όσο μικρό σε μέγεθος είναι το κύπελλο που αθλοθέτησε ο Μισέλ Μπρεάλ και κέρδισε ο Σπύρος Λούης με τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόσο μεγάλη είναι η συμβολική

Διαβάστε περισσότερα

Μια ποιήτρια την ονόμασε «θυγατέρα του ήλιου»

Μια ποιήτρια την ονόμασε «θυγατέρα του ήλιου» Τάξη Γ Μάστορα Έλλη Η ελιά είναι ένα δέντρο που ζει πάρα πολλά χρόνια, είναι δηλ. αιωνόβια. Αγαπάει τον ήλιο και τη ζέστη, γι αυτό φυτρώνει σε χώρες που έχουν γλυκό κλίμα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΒΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΒΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΒΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΒΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ...1 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013...1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

4 ο ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ 4 ο ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΛΥΒΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΚΑΨΑΛΗ ΚΟΛΟΒΟΥ ΚΟΛΟΒΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: «Ελιά και λάδι» Υπεύθυνη προγράμματος : Μαντζιρίδου Φεβρωνία ΠΕ60 Συμμετέχουσα νηπιαγωγός: Αργυροπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

Aθλητισμός από τη λέξη άθλος είναι ο αγώνας, ο κόπος, η άμιλλα για βραβείο. Επιπροσθέτως, είναι η σωματική και πνευματική προσπάθεια υπεροχής, νίκης

Aθλητισμός από τη λέξη άθλος είναι ο αγώνας, ο κόπος, η άμιλλα για βραβείο. Επιπροσθέτως, είναι η σωματική και πνευματική προσπάθεια υπεροχής, νίκης Aθλητισμός από τη λέξη άθλος είναι ο αγώνας, ο κόπος, η άμιλλα για βραβείο. Επιπροσθέτως, είναι η σωματική και πνευματική προσπάθεια υπεροχής, νίκης σε ένα άθλημα, αγώνισμα, με ορισμένες απαιτήσεις επίδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητισμός και ποδήλατο

Αθλητισμός και ποδήλατο Υποθέμα: Αθλητισμός και ποδήλατο Οι Γρήγορες κατσίκες ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΑΡΓΥΡΩ ΤΖΙΜΑ ΑΝΤΖΕΛΑ ΤΣΕΝΑΙ ΑΤΕΑ Οι Γρήγορες κατσίκες Τι είναι το ποδήλατο Ποδήλατο: ονομάζεται το δίτροχο όχημα που κινείται

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τους Παραολυμπιακούς

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τους Παραολυμπιακούς Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τους Παραολυμπιακούς «Η χώρα μου η Ευρώπη!!!» ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Όνομα εκπ/κού Teachers4Europe: Ιωαννίδου Ελευθερία Διαπολιτισμικό Δ.Σ Σαπών Ν.Ροδόπης

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσό μετάλλιο για την Αννα Κορακάκη ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ!

Χρυσό μετάλλιο για την Αννα Κορακάκη ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ! Θρίαμβος για την Αννα Κορακάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι στα 25 μ. Είναι το δεύτερο μετάλλιο για τα εθνικά χρώματα, μετά το χάλκινο που απέκτησε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1 1. Κ Ρ Ε Μ Α Σ Τ Ρ Α 2. Τ Σ Α Ν Τ Α 3. Χ Α Ρ Τ Η Σ 4. Κ Α Ρ Ε Κ Λ Α 5. Θ Ρ Α Ν Ι Ο 6. Υ Δ Ρ Ο Γ Ε Ι Ο Σ 7. Γ Ο Μ Α 8. Σ Φ Ο Υ Γ Γ Α Ρ Ι 9. Χ Α Ρ Τ Ο Ν Ι 10. Κ Α Σ Ε Τ Ι Ν Α ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ 1.Εκεί κρεμάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ Επιλογή Αντιπροσωπευτικής Ομάδας Στίβου Με την έναρξη της νέας σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Αγωγή. Α' - Β' - Γ' Γυμνασίου

Φυσική Αγωγή. Α' - Β' - Γ' Γυμνασίου 1-72_Layout 1 1/23/13 2:01 PM Page 1 Φυσική Αγωγή Α' - Β' - Γ' Γυμνασίου 1-72_Layout 1 1/23/13 2:01 PM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Θεοδωράκης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΦΑΑ Αθανάσιος Τζιαμούρτας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ (Α.Ο.Ν.Μ.)

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ (Α.Ο.Ν.Μ.) ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ 2019 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ (Α.Ο.Ν.Μ.) Λάρισα 27/03/2019-30/03/2019 Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακάτικα πρωϊνά 2012- Παρουσίαση ομιλητών ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΝΑΣ ΒΕΡΟΥΛΗ Η Αννα Βερούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι καθηγήτρια Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Αγάθη Γεωργιάδου. Η διδακτική της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Αγάθη Γεωργιάδου. Η διδακτική της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Αγάθη Γεωργιάδου Η διδακτική της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Διδάσκοντας νεωτερική ποίηση Υπερρεαλισμός Διδακτικές ώρες: 2 Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» Κ.Ν.Λ. Β Γυμνασίου, σελ. 10-11

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΪΚΗ ΚΡΗΤΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΪΚΗ ΚΡΗΤΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΪΚΗ ΚΡΗΤΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα