289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ"

Transcript

1 289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 1

2 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Φτιάξε ένα κατάλογο με τα πράγματα που θέλεις να κάνεις στην Ομάδα και συζήτησε με τον Αρχηγό σου. Μάθε πως μπορείς να προσφέρεις και Προσωπική εσύ περισσότερα στην Ενωμοτία σου. Ανάπτυξη και Ετοίμασε μια καλλιτεχνική αναφορά για την Ενωμοτία σου. βελτιωση Ανάλαβε την ευθύνη για μια παρουσίαση της Ενωμοτίας σου στην Πυρά της Ομάδας ή του Συστήματος. Εξήγησε στον καθένα το ρόλο του. Α Βοήθειες Προσκοπικές Δεξιότητες Μάθε τι θα πρέπει να κάνεις στις περιπτώσεις: Λιποθυμίας, Θερμοπληξία, Καταπληξία (Σοκ), Τροφική δηλητηριαση, τσίμπημα από έντομα, Δαγκώματα από ζώα, φίδια. Ετοίμασε το Φαρμακείο της Ενωμοτίας σου και δικαιολόγησε στα υπόλοιπα μέλη της Ενωμοτίας σου το περιεχόμενο του. Δείξε πως και που χρησιμοποιούμε τους Τριγωνικούς και Κυλινδρικούς επιδέσμους. Μάθε πώς να κάνεις χρήση του προσκοπικού Σουγιά και μάθε πώς να τον συντηρείας. Ετοίμασε για τα υπόλοιπα μέλη της Ενωμοτίας μια μικρή πορεία με Ανιχνευτικά σήματα. Να φτιάξεις μια μικρή κατασκευή για την Ενωμοτία σου κάνοντας χρήση των ακόλουθων συνδέσεων: Διαγώνιο, Σταυροειδή, Τριπόδι και παράλληλη σύνδεση. Να δείξεις στην Ενωμοτία σου πως συντηρείς τα σχοινιά. Μάθε πως και που χρησιμοποιούμε τους ακόλουθους κόμπους: Ψαρόκομπο, Σφεντόνα, Σωστικό, Διπλή Καντηλίτσα. Επέδειξε τη χρήση τους. Εξήγησε στον Αρχηγό σου πως δουλεύει η Πυξίδα και πως προσανατολίζεσαι με αυτή. Δώσε και άλλους τρόπους προσανατολισμού όπως με το ρολόι και τους αστερισμούς. Μάθε πως προσανατολίζεσαι με το χάρτη. Μάθε τα βασικά τοπογραφικά σημεία. Κατά τη διάρκεια διανυκτέρευσης ή Δράσης Υπαίθρου να επιδείξεις στην Ενωμοτία σου τους ακόλουθους αστερισμούς: Μεγάλη και Μικρή άρκτο και Κασσιόπεια. Εξήγησε πως βρίσκουμε τον Πολικό Αστέρα. Μάθε λίγα για τους μύθους των αρχαίων για τους Αστερισμούς αυτούς.

3 Να μάθεις και να παρουσιάσεις στην Ενωμοτία σου την ιστορία μιας Πόλης ή ενός Χωριού της κατεχόμενης γης μας. Να γνωρίζεις τις βασικές Χρονολογικές Περιόδους της Ιστορίας του τόπου μας. Να εξιστορήσεις μια από αυτές που σου κάνουν μεγάλη εντύπωση. Να ετοιμάσεις και να παίξεις με την Ενωμοτία σου ένα παιχνίδι με θέμα το κύκλο του νερού. Να κάνεις μια μικρή εξερεύνηση με την Ενωμοτία σου, στο φυικό περιβάλλον της περιοχής σου και να καταγράψεις τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας που συναντώ. Να παρουσιάσεις μαζί με την Ενωμοτία σου τα αποτελέσματα της Εξερεύνησης, στην υπόλοιπη Ομάδα. Αναγνώρισε 10 είδη δέντρων, θάμνων ή αγριολούλουδων της Φυσικό περιοχής σου. Αναγνώρισε 5 είδη της άγριας πανίδας και 8 είδη Περιβάλλον και πουλιών του τόπου μας. Αναγνώρισε 5 είδη που ζουν στη θάλασσα Ζωή Υπαίθρου του τόπου μας. Εξήγησε στην Ενωμοτία σου τα οφέλη που μας δίδουν τα δάση και τη σημασία της διατήρησης τους. Κατά τη διάρκεια δράσης στο ύπαιθρο, να ετοιμάσεις τη φωτιά για το μαγείρεμα ή την Πυρά και να επιδείξεις ότι γνωρίζεις τη φωτιά του Άστρου, του Χαντακιού την Αμερικάνικη και του Κυνηγού. Εξήγησε τα μέτρα ασφαλείας που πήρες για το άναμμα και σβήσιμο της φωτιάς και πως προστατεύσεις το περιβάλλον. Κοινοτική Ανάπτυξη Συμμετοχή Ανασκόπηση Μαγείρεψε στο ύπαιθρο χωρίς σκεύη και ετοίμασε: άζυμο ψωμί, αυγό στο πορτοκάλι, πατάτα και σουβλάκι ή ψάρι στο κλαδί. Εξήγησε στον Αρχηγό σου τη σημασία της διατήρησης της άγριας Ζωής και τα μέτρα που θα πρέπει να παίρνουμε για να προστατεύουμε το Περιβάλλον. Να συμμετάσχεις σε μεγάλο Παιχνίδι Πόλεως που οργανώνει η Ομάδα ή η Επαρχία Εφορεία. Να εντοπίσετε με την Ενωμοτία σου μέσα στην περιοχή σας, τρια Φιλανθρωπικά Ιδρύματα. Να επιλέξετε ένα από αυτά και να του προσφέρετε τις υπηρεσίες σας εκεί για μια μέρα. Μία διανυκτέρευση στο Σύστημα και Δύο Δράσεις Υπαίθρου συνολικής διάρκειας πέντε ημερών. Σε μια από τις δράσεις αυτές να συμμετάσχεις σε πορεία 5 χιλιομέτρων κάνοντας χρήση πυξίδας με αζιμούθια και απόστάσεις. Μια εξόρμηση της Ενωμοτίας σου Ενεργό συμμετοχή στην Ομάδα για περίοδο 12 μηνών ( συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου που ήσουν Αρχάριος Πρόσκοπος ). Να συζητήσεις με τον Αρχηγό σου την Προσκοπική σου Πρόοδο. Πες του τι περιμένεις από την Ομάδα και τι εσύ θέλεις να κάμεις στη 3 συνέχεια. Δες πως με ποιους τρόπους μπορείς και εσύ να βελτιωθείς.

4 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρώτες Βοήθειες σελ.5-21 Λιποθυμία σελ.5-6 Ηλίαση σελ.7-8 Θερμοπληξία σελ.9-11 Καταπληξία σελ.12 Τροφική Δηλητηρίαση σελ Δάγκωμα ζώων σελ.16 Τσίμπημα εντόμων σελ.17 Δάγκωμα φιδιών σελ.18 Φαρμακείο σελ.19 Είδη Επιδέσμων σελ Προσκοπικές Δεξιότητες σελ Προσκοπικός Σουγιάς σελ.22 Ανιχνευτικά Σήματα σελ Συνδέσεις σελ Κόμποι σελ Χάρτης σελ Πυξίδα σελ.31 Αζιμούθιο σελ.32 Αστερισμοί σελ Φυσικό Περιβάλλον και Ζωή Υπαίθρου σελ Ιστορία σελ Φωτιές σελ Κύκλος Νερού σελ Φυσικό Περιβάλλον σελ.49 Χλωρίδα της Κύπρου σελ Κίνδυνοι του Δάσους σελ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

5 5 Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ Λιποθυμία Η λιποθυμία είναι η προσωρινή απώλεια της συνείδησης που οφείλεται σε πτώση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο. Το επεισόδιο είναι σύντομο (διαρκεί λιγότερο από μερικά λεπτά) και ακολουθείται από ταχεία και πλήρη ανάκαμψη. Μπορεί να αισθανθείτε ζαλάδα πριν λιποθυμήσετε. Μια μεγαλύτερη, βαθύτερη κατάσταση απώλειας των αισθήσεων συχνά καλείται κώμα. Γενικές Πληροφορίες Όταν λιποθυμάτε, δεν βιώνετε μόνο απώλεια της συνείδησης αλλά επίσης απώλεια μυϊκού τόνου και ωχρότητα στο πρόσωπο. Μπορεί να αισθάνεστε αδυναμία ή ναυτία αμέσως πριν τη λιποθυμία και μπορεί να έχετε μια αίσθηση ότι οι ήχοι στο περιβάλλον χάνονται στο βάθος. Αίτια Η λιποθυμία μπορεί να συμβεί ενώ ουρείτε, έχετε μια κένωση (ιδιαίτερα εάν ζορίζεστε), βήχετε πολύ δυνατά ή όταν στέκεστε στο ίδιο σημείο για πάρα πολύ. Η λιποθυμία μπορεί επίσης να σχετίζεται με φόβο, ισχυρό πόνο ή συναισθηματική φόρτιση. Μια αιφνίδια πτώση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέσει ξαφνικά εάν αιμορραγείτε ή είστε σοβαρά αφυδατωμένοι. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν σηκωθείτε πολύ απότομα εάν είστε ξαπλωμένοι. Συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε λιποθυμία προκαλώντας μια πτώση στην αρτηριακή σας πίεση ή για άλλο λόγο. Συνήθη φάρμακα που συμβάλλουν στη λιποθυμία περιλαμβάνουν αυτά που χρησιμοποιούνται για το άγχος, την υψηλή πίεση, τη ρινική συμφόρηση και τις αλλεργίες. Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία είναι ο υπεραερισμός, η χρήση ουσιών ή αλκοόλ και η υπογλυκαιμία.

6 6 Οικιακή Περίθαλψη Εάν έχετε ιστορικό λιποθυμίας και έχετε δει κάποιο γιατρό, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για το πως να αποτρέπετε τα λιποθυμικά επεισόδια. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζετε τις καταστάσεις που σας προκαλούν λιποθυμία, αποφύγετε ή αλλάξτε τες. Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές στάσης. Να σηκώνεστε αργά εάν είστε ξαπλωμένοι ή κάθεστε. Εάν η λήψη αίματος σας προκαλεί λιποθυμία, ενημερώστε το γιατρό σας πριν από μια αιματολογική εξέταση και φροντίστε να είστε ξαπλωμένος όταν γίνεται η αιμοληψία για την εξέταση. Μπορείτε να λάβετε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης εάν κάποιος έχει λιποθυμήσει. Ελέγξτε τον αεραγωγό και την αναπνοή του ατόμου. Χαλαρώστε τα στενά ρούχα γύρω από το λαιμό. Σηκώστε τα πόδια του ατόμου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς (περίπου 30 cm). Εάν υπάρχει και έμετος, γυρίστε το άτομο στο πλευρό για την πρόληψη του πνιγμού. Κρατήστε το άτομο ξαπλωμένο για τουλάχιστον λεπτά, κατά προτίμηση σε ένα δροσερό και ήσυχο χώρο. Εάν δεν είναι δυνατό, βάλτε το άτομο να καθίσει σκυμμένο, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια. Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό Καλέστε το 112 εάν το άτομο που λιποθύμησε: Έπεσε από ύψος, ιδιαίτερα εάν τραυματίστηκε ή αιμορραγεί Δεν συνέρχεται γρήγορα (μέσα σε μερικά λεπτά) Είναι έγκυος Είναι άνω των 50 ετών Έχει διαβήτη (ελέγξτε για ιατρικές ταυτότητες) Αισθάνεται πόνο, πίεση ή δυσφορία στο θώρακα Έχει δυνατό ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό Έχει απώλεια ομιλίας, οπτικές διαταραχές ή αδυναμία να κινήσει ένα ή περισσότερα άκρα Έχει συσπάσεις, τραυματισμό της γλώσσας ή απώλεια ελέγχου της κύστης ή του εντέρου

7 7 Ηλίαση Η ηλίαση είναι η διαταραχή που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο με ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη, ο κίνδυνος ηλίασης είναι μεγαλύτερος. Συμβαίνει σε κουρασμένα άτομα και κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Εμφανίζεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη και άμεση και οφείλεται στην ευαισθησία που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην θερμότητα. Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής αλλά και βαριάς. Οι ελαφριές μορφές ηλίασης εκδηλώνονται με αίσθημα γενικής κόπωσης, ζάλη και αναπνευστική δυσχέρεια. Το πρόσωπο γίνεται κόκκινο και σε ορισμένες περιπτώσεις ωχρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα. Η βαριά μορφή ηλίασης εκδηλώνεται με γενική κατάπτωση, ίλιγγο, ναυτία ή και εμετό, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, επιτάχυνση του σφυγμού και της αναπνοής, πυρετό (38-39 ), σπασμούς και απώλεια αισθήσεων.

8 8 Συμπτώματα: Κόκκινο και ζεστό πρόσωπο Γρήγορος και δυνατός παλμός Πόνος στο κεφάλι, αδυναμία, ζαλάδα, ίλιγγος, παραισθήσεις, παραλήρημα Έξαψη, εμετός, υψηλός πυρετός Σε βαριές περιπτώσεις, εμφανίζονται σπασμοί και απώλεια συνείδησης Αντιμετώπιση: Όταν κάποιος πάθει ηλίαση πρέπει: Να του ανασηκώσουμε ελαφρά το κεφάλι. Να του δροσίσουμε το κεφάλι και τον αυχένα με νερό. Να του δώσουμε να πιει κρύα ποτά (όχι οινοπνευματώδη) ή χυμούς φρούτων μέχρι το σώμα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Τις ημέρες καύσωνα να παραμένετε σε δροσερούς χώρους (κλιματιζόμενους) και να μην έχετε έντονη δραστηριότητα τις μεσημεριανές ώρες.

9 9 Θερμοπληξία Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (36,8+/-0,4 0C). Σε υψηλές θερμοκρασίες το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του, με διεύρυνση των μικρών αγγείων, με αύξηση της εφίδρωσης και με επιτάχυνση της αναπνοής. Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Εκδηλώνεται με εγκεφαλικές διαταραχές, υψηλότατο πυρετό και απουσία εφίδρωσης. Για να συμβεί θερμοπληξία σε κάποιον άνθρωπο θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα τα εξής: Υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με υψηλή υγρασία, (ώστε να εμποδίζεται η απώλεια θερμότητας με εξατμίσεις) και προδιατεθειμένος οργανισμός. Συμπτώματα: Πυρετός, εμετός, διάρροια Διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος Απουσία εφίδρωσης Απώλεια αισθήσεων Πιθανότητα πρόκλησης εμφράγματος του μυοκαρδίου Σε ακραίες περιπτώσεις, κωματώδης κατάσταση και θάνατος

10 10 Μέτρα για την πρόληψη της θερμοπληξίας: Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο. Προτιμούμε σκιερά και δροσερά μέρη, ντυνόμαστε ελαφρά με άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Αποφεύγουμε χώρους με συνωστισμό. Κάνουμε χλιαρά ντους, πίνουμε πολλά υγρά. Καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ιαματικό νερό σε μορφή σπρέι και να ψεκάζουμε συχνά τα σημεία του σώματος μας που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Σε έντονη εφίδρωση, φροντίζουμε για την λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά, καταναλώνουμε μικρά, ελαφρά γεύματα, χωρίς λιπαρά, αλλά με πολλά φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία σε ζεστούς χώρους με άπνοια και μεγάλη υγρασία. Δεν περνάμε και δεν τρέχουμε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο, αποφεύγουμε τις μεγάλες διαδρομές με τα μέσα συγκοινωνίας. Τέλος, ζητάμε την συμβουλή του γιατρού μας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Οι πιο ευπαθείς ομάδες σε υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νεογνά και τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ειδικά όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ. νοσήματα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν θα συνεχίσουν την αγωγή και σε ποια δοσολογία, διότι μερικά φάρμακα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

11 11 Αντιμετώπιση συμπτωμάτων θερμοπληξίας: Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό. Αφαιρέστε ταχέως τα ρούχα του ασθενούς. Του βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος με κρύο νερό. Ψεκάστε το σώμα με δροσερό νερό (150C). Η χρήση πάγου είναι καλό να αποφεύγεται αλλά θα πρέπει να επιχειρείται αν η θερμοκρασία δεν πέφτει. Χρησιμοποιείστε ανεμιστήρες ή οποιοδήποτε μέσο μπορεί να διοχετεύσει αέρα με μεγάλη ταχύτητα. Βάλτε τον ασθενή σε πλάγια θέση ώστε να είναι σε έκθεση μεγάλη επιφάνεια του δέρματος του στη ροή του αέρα. Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι του. Κάνουμε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Αν μπορεί να πιει, του δίνουμε πολλά υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού Εννοείται ότι ειδοποιείτε το 112. Ο θερμόπληκτος πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε Εντατική Μονάδα.

12 12 Καταπληξία Κλινικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή αιμάτωση, και οξυγόνωση κυττάρων, ιστών, και οργάνων συνήθως είναι το αποτέλεσμα οριακής ή εξαιρετικά χαμηλής πίεσης του αίματος. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η καταπληξία μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση, αιμορραγία, σήψη, έμφραγμα του μυοκαρδίου. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η καταπληξία έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των νεφρών, των πνευμόνων, του δέρματος και της γαστρεντερικής οδού. Συνήθεις συνέπειες της καταπληξίας είναι σύγχυση, αναστάτωση, αγωνία ή κώμα συγκοπή ή προσυγκοπή αυξημένη αναπνευστική προσπάθεια αναπνευστική δυσχέρεια πνευμονικό οίδημα ελαττωμένη παραγωγή ούρων και/ή οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Διαγνωστικά σημεία της καταπληξίας αποτελούν η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια, η υπόταση και το ψυχρό, εφιδρωμένο ή κυανωτικό δέρμα.

13 13 Τροφική Δηλητηρίαση Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα, τα οποία είτε αναπτύχθηκαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένα τρόφιμα είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγκέλα και διάφορα άλλα που μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Σοβαρές και άκρως επικίνδυνες για τη ζωή μας τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να πάθουμε και από την κατανάλωση τροφών που από τη φύση τους έχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών. Τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης ποικίλλουν γιατί εξαρτώνται συνήθως από το μικρόβιο που την προκάλεσε. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η ναυτία, ο εμετός, η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, η ατονία.

14 14 Σε πιο σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να εμφανιστούν αιμορραγικές προσμείξεις στις διαρροϊκές κενώσεις, πονοκέφαλος, πυρετός, αίσθημα αδυναμίας αρθραλγίες. Η ένταση επίσης των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από τη φυσική σας κατάσταση και από την ποσότητα του μικροβίου ή της τοξίνης που θα πάρετε. Όσο, δηλαδή, μεγαλύτερη ποσότητα μολυσμένης τροφής καταναλώσετε, τόσο πιο σοβαρή θα είναι και η δηλητηρίαση που θα πάθετε. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη της μολυσμένης τροφής. Ο χρόνος εκδήλωσης ποικίλλει ανάλογα και πάλι με το μικρόβιο που την έχει προκαλέσει. Μπορεί, λοιπόν, να εκδηλωθούν 30 λεπτά μετά, αλλά και έπειτα από μία ή δύο μέρες ή και περισσότερες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές χρειάζεται να αναζητήσετε τα αίτια σε τροφές που καταναλώσατε λίγες μέρες πριν. Οι ενοχλήσεις, πάντως, διαρκούν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τις δέκα. Τις περισσότερες φορές η τροφική δηλητηρίαση περνάει χωρίς να απαιτείται ιατρική υποστήριξη. Αρκεί να πίνετε νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάθηκαν με τους εμετούς και τις διάρροιες και να ακολουθήσετε μια ελαφριά δίαιτα με περιορισμένα λιπαρά και φυτικές ίνες, που επιβαρύνουν το έντερο.

15 15 Τι πρέπει να κάνετε: Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καταναλώνετε στερεές τροφές, όπως ρύζι, λευκό κρέας και πατάτες βραστές. Πίνετε πολλά υγρά, καθώς ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση. Αλατίζετε ελαφρά τις τροφές σας, καθώς το αλάτι περιέχει κάλιο και νάτριο που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

16 16 Δάγκωμα Ζώων Αγωγή: Για επιφανειακά δαγκώματα: Πλένουμε καλά το τραύμα με σαπούνι και ζεστό νερό. Σκουπίζουμε και το καλύπτουμε με ένα αυτοκόλλητο επίδεσμο. Για σοβαρά δαγκώματα: Ελέγχουμε την αιμορραγία, πιέζοντας πάνω στο τραυματισμένο μέρος και ανασηκώνοντας το ψηλά. Καλύπτουμε το τραύμα με αποστειρωμένο επίδεσμο ή καθαρό επίθεμα και το δένουμε σταθερά. Πηγαίνουμε ή στέλλουμε τον τραυματία στο νοσοκομείο.

17 17 Συμπτώματα: Τσίμπημα εντόμων Τα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας είναι συνήθως επώδυνα και ανησυχητικά παρά επικίνδυνα. Ο αρχικός πόνος ακολουθείται από πρήξιμο και δυσφορία, τα οποία ανακουφίζονται με την παροχή των Πρώτων Βοηθειών. Τα τσιμπήματα στο στόμα και στο λαιμό πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολύ σοβαρά καθώς το πρήξιμο μπορεί να φράξει την τραχεία. Αγωγή: Αφαιρούμε το κεντρί με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Τοποθετούμε κρύο επίθεμα για να ανακουφίσουμε τον πόνο και μα μειώσουμε το πρήξιμο Συμβουλέψτε τον πάσχοντα να δει το γιατρό του, αν ο πόνος και το πρήξιμο εξακολουθήσουν ή επιδεινωθούν τις επόμενες μια ή δυο μέρες. Μην δένετε πολύ σφικτά την επίδεση για πολύ ώρα. Μην κόβετε την πληγή με μαχαίρι. Μην επιχειρείτε να ρουφήξετε το δηλητήριο. Αν υπάρχει κεντρί στο στόμα: Αγωγή: Δίδουμε στον πάσχοντα να βάλει πάγο, για να μειώσει το πρήξιμο. Καλούμε βοήθεια και ενθαρρύνουμε τον πάσχοντα μέχρι να φθάσει η βοήθεια.

18 18 Δάγκωμα φιδιού Συμπτώματα: Δύο σημάδια διάτρησης από τα δόντια του. Έντονος πόνος, ερύθημα, και μεγάλο πρήξιμο γύρω από τη περιοχή. Ναυτία, εμετός, δύσκολη αναπνοή, διαταραχές στην όραση, αυξημένη έκκριση σάλιου. Αγωγή: Ξαπλώνουμε τον πάσχοντα, και του λέμε να μείνει ακίνητος και να ηρεμήσει. Καθαρίζουμε το τραύμα σε βάθος με νερό και σαπούνι. Στηρίζουμε κα ακινητοποιούμαι το τραυματισμένο μέλος. Καλούμε ασθενοφόρο.

19 19 Φαρμακείο Ενωμοτίας Υλικά ενός Φαρμακείου 1. Ατομικά κλειστά, αποστειρωμένα τσιρότα 2. Κολλητική ταινία ( τσιρότο σε ρολό ) 3. Οφθαλμικά επιθέματα με επίδεσμο 4. Τριγωνικοί επίδεσμοι 5. Παραμάνες ασφαλείας 6. Αποστειρωμένα επιθέματα διαφόρων μεγεθών ( γάζες ) 7. Αντισηπτικά μαντιλάκια μιας χρήσης 8. Αποστειρωμένο οφθαλμικό ξέπλυμα 9. Ελαστικοί κυλινδρικοί επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών 10. Επιθέματα με παραφίνη ( εγκαύματα ) 11. Ψαλίδι 12. Τσιμπίδα πλαστική 13. Μάσκα τσέπης ή ασπίδα προσώπου 14. Σημειωματάριο, πένα 15. Ισοθερμική κουβέρτα 16. Μικρό φανάρι χειρός 17. Άδεια σακούλια για φύλαξη των χρησιμοποιημένων υλικών

20 20 Είδη Επιδέσμων 1. Τριγωνικός, που είναι συνήθως από ύφασμα. Χρησιμοποιείτε συνήθως ως αναρτήρας ή για τη στερέωση επιθεμάτων και για την ακινητοποίηση τραυματισμένων μελών. 2. Κυλινδρικός επίδεσμος: Στερεώνονται επιθέματα σε δάχτυλα ή υποστηρίζονται αρθρώσεις. Γενικοί κανόνες επίδεσης Εξηγούμε στον πάσχοντα τι θα κάνουμε και τον καθησυχάζουμε συνέχεια. Φροντίζουμε να είναι άνετα ο πάσχων. Εργαζόμαστε πάντα μπροστά από τον πάσχοντα και εάν είναι δυνατόν από την τραυματισμένη πλευρά. Υποστηρίζουμε το τραυματισμένο μέλος. Αν ο τραυματίας είναι ξαπλωμένος περάστε τους επιδέσμους κάτω από τις φυσικές κοιλότητες του σώματος όπως τα γόνατα, μέση, αυχένα, αστραγάλους. Εφαρμόζουμε του αστραγάλους όχι πολύ σφιχτά για να σταματήσουμε την αιμορραγία αλλά δεν τους δένουμε και χαλαρά. Αφήνουμε ελεύθερα τα δάχτυλα του δεμένου χεριού για να μπορούμε να ελέγχουμε την κυκλοφορία. Ελέγχουμε κάθε 10 λεπτά την κυκλοφορία του αίματος στο τραυματισμένος μέλος. Οι κόμποι δεν πρέπει να ενοχλούν τον τραυματία και προς την αντίθετη πλευρά του τραύματος, αν είναι τραυματισμένες και οι δύο πλευρές του, δένουμε στο μέσο του σώματος. Μεταξύ του επιδέσμου και του σώματος, πρέπει πάντοτε να υπάρχει ένα επίθεμα.

21 21 Έλεγχος της κυκλοφορίας του αίματος Πιέζουμε ένα νύχι ή το δέρμα του χεριού ή του ποδιού ώσπου να ασπρίσει, μόλις το αφήσουμε το χρώμα πρέπει να επιστρέψει αμέσως. Αν παραμείνουν λευκά σημαίνει ότι ο επίδεσμος είναι πολύ σφιχτός και πρέπει να χαλαρώσει, όσο για να επανέλθει η θερμοκρασία και το χρώμα στο άκρο.

22 22 ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Προσκοπικός Σουγιάς Ο Προσκοπικός σουγιάς είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπος μαχαιριού μεταξύ των ανθρώπων που τους αρέσει η υπαίθρια ζωή. Έχει γερή κόψη και διάφορα άλλα εξαρτήματα όπως ανοικτήρι κονσερβών, μπουκαλιών, κατσαβίδι, καβίλια, που τον κάνουν πολύ πρακτικό και χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις. Ο σουγιάς σου είναι χρήσιμο εργαλείο,ιδιαίτερα στο ύπαιθρο γι αυτό φρόντιζέ τον. 1. Ποτέ μην τον πετάς είναι επικίνδυνο για τους γύρω σου. 2. Κράτα τον πάντα καθαρό και στεγνό μετά την χρήση του πριν τον κλείσεις n τον βάλεις στη θήκη του. 3. Μην τον χρησιμοποιήσεις για να κόψεις πολύ σκληρά αντικείμενα - θα σπάσει. 4. Μην τον βάζεις στη φωτιά, n Θερμότητα μικραίνει τη σκληρότητα του ατσαλιού και τον κάνει μαλακό και δύσχρηστο 5. Μην τον καρφώνεις στο χώμα και στα ξύλα, Θα χαλάσει γρήγορα και δεν Θα κόβει. 6. Φρόντισε να είναι ακονισμένο ς και κατά διαστήματα πέρνα τον σε λαδάκονο.

23 23 Ανιχνευτικά Σήματα

24 24

25 25 Σταυροειδής Σύνδεση

26 26 Παράλληλη Σύνδεση Τριπόδι Διαγώνιος ή Χιαστής Σύνδεση

27 27 Ψαρόκομπος Είναι ο πιο σίγουρος κόμπος για να ενώσουμε δύο σχοινιά η νήματα ακόμα κι' αν γλιστράνε, γι' αυτό τον χρησιμοποιούν οι ψαράδες για τις πετονιές τους. Λύνεται όμως πάρα πολύ δύσκολα και τις περισσότερες φορές καθόλου εάν ενταθεί. Σφενδόνη Η βασική της χρήση είναι χρησιμοποιούμε για να κοντύνουμε προσωρινά ένα σχοινί η για να αποφύγουμε το φθαρμένο μέρος ενός σχοινιού που δεν θέλουμε να κόψουμε (η δεν προλαβαίνουμε να κόψουμε, να φιμώσουμε και να ενώσουμε!). Το φθαρμένο μέρος πρέπει να είναι στο μεσαίο τμήμα του διπλωμένου σχοινιού. 1. Σχηματίζουμε με το σχοινί ένα σίγμα τελικό (ς). 2. Παίρνοντας τις άκριες του σχοινιού, σχηματίζουμε δύο ημικύκλια. 3. Προσέχοντας οι άκριες του σχοινιού να είναι στο εσωτερικό, περνούμε τις «γωνιές» του σίγμα στα ημικύκλια. 4. Τραβώντας τα ίσια σχοινιά, θα σφίξουν τα ημικύκλια. Μία από τις αποδείξεις πως η σφενδόνη είναι σωστή, είναι τα τρία σχοινιά στη μέση που είναι παράλληλα.

28 28 Σωστικός κόμπος Όπως και οι καντηλίτσες (μονή και διπλή) είναι κόμπος διασώσεως με τη διάφορα ότι το άτομο που ανασύρεται δεν έχει τις αισθήσεις του. Περνάμε τη μια θηλεία πίσω από τα γόνατά του και την άλλη γύρω από τις μασχάλες του. Με τη μια άκρη ανασύρομε το άτομο που προσπαθούμε να διασώσομε ενώ την άλλη άκρη κρατά κάποιος βοηθός μας και κανονίζει ώστε ο ανασυρόμενος να μη κτυπήσει σε βράχια, κλαδιά δένδρων, ή άλλα αντικείμενα που προεξέχουν. Οι δυο θηλείες μπορούν επίσης να προσδεθούν με ημίδεσμους στις χειρολαβές ενός φορείου σε περίπτωση που το άτομο που θέλομε να διασώσομε πρέπει να μείνει ξαπλωμένο στο φορείο. Διπλή Καντηλίτσα Όπως και η απλή καντηλίτσα, είναι ο κόμπος που δημιουργεί μία θηλιά που δεν γλιστράει, σε όποιο σημείο του σχοινιού θέλουμε, ενώ παράλληλα μπορούμε να αυξομειώσουμε αυτή τη θηλιά όποτε χρειαστεί. Άλλος ένας κόμπος με απεριόριστες εφαρμογές (π.χ. σωστικός κόμπος) που λύνεται πολύ εύκολα όσο κι' αν ενταθεί.

29 29 Χάρτης Τι είναι ο χάρτης Χάρτη ονομάζουμε την αποτύπωση μιας περιοχής πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν τα είδη χαρτών είναι: η έκταση της περιοχής που παρουσιάζουν και το θέμα που προβάλλουν. Εμείς σαν πρόσκοποι χρησιμοποιούμε τον τοπογραφικό χάρτη για τις πορείες μας και τις εξορμήσεις μας. Ανεύρεση σημείου στο χάρτη (γεωγραφικό μήκος & πλάτος) Κάθε χάρτης χωρίζεται με κάθετες και οριζόντιες γραμμές σε τετραγωνάκια. Οι κάθετες γραμμές είναι το Γεωγραφικό Μήκος και οι οριζόντιες το Γεωγραφικό Πλάτος. Στο περιθώριο του χάρτη αναγράφεται η αρίθμηση των γραμμών που μας βοηθούν να καθορίσουμε το σημείο πάνω στο χάρτη το λεγόμενο ΣΤΙΓΜΑ του σημείου. Για να καθορίσουμε το στίγμα ενός σημείου παίρνουμε την πρώτη κατακόρυφη γραμμή προς τα αριστερά και διαβάζουμε τον αριθμό που αναφέρει. Για μεγαλύτερη ακρίβεια χωρίζουμε το τετραγωνάκι του αριθμού σε δέκατα και έτσι δημιουργείτε ένας τριψήφιος αριθμός που τα 2 πρώτα ψηφία δείχνουν την κατακόρυφη γραμμή και το τρίτο την εκτίμηση μας σε δέκατα. Το ίδιο κάνουμε και με την οριζόντια γραμμή που είναι κάτω από το σημείο που θέλουμε. Έτσι οι δύο αριθμοί ορίζουν το στίγμα ενός σημείου.

30 30 Όπως φαίνεται στο χάρτη απεικονίζεται το σημείο

31 31 Πυξίδα Πυξίδα ονομάζουμε το όργανο που έχει μια μαγνητική βελόνα που δείχνει πάντα το βορρά. Εκτός από τη βελόνα στην πυξίδα υπάρχει ένας δίσκος όπου φαίνονται τα νούμερα από 0 μέχρι 360. Τα νούμερα αυτά υποδηλώνουν μια κατεύθυνση σε σχέση με τον άξονα βορρά - νότου και μετρούνται σε μοίρες π.χ. το 0 ή Ν είναι ο βορράς, το 90 ή Ε η ανατολή, το 180 ή S ο νότος και το 270 ή W η δύση. Προσανατολισμός χάρτη με την πυξίδα μας Για να είναι ένας χάρτης χρήσιμος πρώτα από όλα πρέπει να είναι.απλώνουμε τον χάρτη μας σε μια επίπεδη επιφάνεια με τέτοιο τρόπο ώστε ο δείκτης κατεύθυνσης (Ν) του ανεμολογίου μας να συμπέσει με μια από τις κάθετες γραμμές του χάρτη μας. Γυρίζουμε ολόκληρο τον χάρτη μαζί με την πυξίδα μέχρι να συμπέσει και η μαγνητική βελόνας μας με τα πιο πάνω. Όταν συμβούν αυτά ο χάρτης μας είναι προσανατολισμένος.

32 32 Αζιμούθιο Τι είναι αζιμούθιο Αζιμούθιο ονομάζουμε την γωνιά που σχηματίζουν η διεύθυνση του βορρά και η διεύθυνση που βλέπουμε ένα σημείο που εκφράζεται σε μοίρες. Δηλαδή με πιο απλά λόγια αζιμούθιο είναι η γωνιά που σχηματίζει ο Βορράς με ένα απομακρυσμένο αντικείμενο μας. Πως βρίσκουμε το αζιμούθιο Ας υποθέσουμε ότι μας δίνεται ένα αζιμούθιο 90ο. Γυρίζουμε το ανεμολόγιο μας ώστε η βάση του δείκτη κατευθύνσεως να δείχνει 90ο. Κρατώντας την πυξίδα οριζόντια μέσα στην παλάμη μας γυρίζοντας ολόκληρο το σώμα μας μέχρι ότου η μαγνητική βελόνη να συμπέσει με το βορρά του ανεμολογίου. Η κατεύθυνση που δείχνει ο δείκτης είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε.

33 33 Αστερισμοί Μικρή Μεγάλη Άρκτος : Είναι ορατοί όλο το έτος και όλες τις ώρες της νύχτας για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου. Κατά την μυθολογία η Ήρα για να εκδικηθεί τη βασιλοπούλα Καλλίστη που είχε σχέσεις με τον Δία και απόκτησε μαζί του ένα παιδί τον Αρκάδα, τη μεταμόρφωσε σε αρκούδα. Μια μέρα καθώς κυνηγούσε στο δάσος ο Αρκάδας, τον συνάντησε η αρκούδα μητέρα του και προσπάθησε να τον αγκαλιάσει. Εκείνος όμως νόμισε πως του επιτέθετο κι ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει. Επενέβηκε τότε ο Δίας για να μην γίνει ο γιος του μητροκτόνος και τους έκανε και τους δύο αστερισμούς. Η Ήρα και πάλι θύμωσε και τους καταράστηκε να μην ξεκουραστούν ποτέ δύοντας στον Ωκεανό, για αυτό και δικαιολογείται το γεγονός ότι δεν δύουν ποτέ.

34 34 Προσανατολισμός : Οι πιο λαμπροί αστέρες της Μεγάλης Άρτου είναι οι αστέρες α, β, γ, δ, ε, ζ, η. Αναγνωρίζονται εύκολα στον ουρανό από το σχήμα «κατσαρόλας», (κατά τους αρχαίους Έλληνες «άρμα» χωρίς άλογα) που έχουν. Αν προεκτείνουμε την πλευρά που ορίζεται από τους αστέρες α,β κατά 5 φορές συναντάμε ένα λαμπρό αστέρι που είναι ο Πολικός Αστέρας. Είναι το τελευταίο αστέρι της ουράς της μικρής άρκτου. Ο Πολικός Αστέρας προσδιορίζει το βορρά. Αν συνεχίσεις τη γραμμή που χάραξες από τη Μεγάλη Άρκτο προς τον Πολικό Αστέρα, φθάνεις σε ένα άλλο αστερισμό την Κασσιόπη που μοιάζεμει ένα Μ ή Σ ή W ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Παριστά το θρόνο της βασίλισσας Κασσιόπης.

35 35 ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΖΩΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Γιατί λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό και όσοι δεν αντλούν παραδείγματα από τα παθήματα της ιστορίας τους, είναι αναγκασμένοι από την ίδια την ιστορία να τα ξαναπαθαίνουν. Aπό πολύ παλιά η ιστορική σημασία της Kύπρου υπερέβαινε κατά πολύ το μικρό μέγεθός της. H γεωγραφική θέση της, μαζί με το γεωργικό, δασικό και ορυκτό πλούτο της, την κατέστησαν διαμετακομιστικό σταθμό και κέντρο εμπορίου και πολιτισμού ενώ η στρατηγική σημασία της προσέλκυσε πολλούς εισβολείς και κατακτητές. Ο πολιτισμός της Kύπρου, με βάση αρχαιολογικά ευρήματα, έχει ηλικία χρόνων και ανάγεται στην 9η χιλιετία π.x. (πρώιμη φάση της ακεραμικής νεολιθικής περιόδου). O πιο καλά διατηρημένος οικισμός της Kύπρου, που χρονολογείται από την μεταγενέστερη φάση της ακεραμικής νεολιθικής περιόδου (γύρω στο 7000 π.x.), είναι ο οικισμός της Χοιροκοιτίας. Kατά την Eποχή του Xαλκού ( π.x.) η Kύπρος ήταν ξακουστή για την παραγωγή χαλκού και το ίδιο το όνομά της προέρχεται από την αρχαϊκή λέξη για το μέταλλο αυτό.

36 36 Oι Aρχαιοί Έλληνες άρχισαν να εγκαθίστανται σ ολόκληρη την Kύπρο στο τέλος της Eποχής του Xαλκού (γύρω στο 1200 π.x.) και καθόρισαν αποφασιστικά την πολιτιστική ταυτότητά της. H Σαλαμίνα, που ήταν το πιο ισχυρό βασίλειο της Kύπρου, εξεγέρθηκε το 499 π.x. εναντίον των Περσών με το βασιλιά Oνήσιλο. Κατά του Ονήσιλου έστειλε ο βασιλεύς Δαρείος ο Α στόλο και πολύ στρατό υπό τον Αρτύβιον. Προς απόκρουσιν αυτών ο Ονήσιλος επικαλέσθη την βοήθεια των Ιώνων, οι οποίοι ήλθαν στην Κύπρο με ισχυρό στόλο. Έγινε έτσι σπουδαιότατη ναυμαχία και πεζομαχία. Κατά την πρώτη οι Ίωνες νίκησαν τους Πέρσας κατά δε την δεύτερη διακρίθηκε ο Ονήσιλος ο οποίος φόνευσε τον ίδιο τον Αρτύβιον. Αλλά εντωμεταξύ ο Στασάνωρ του Κουρίου, απεχώρησε από τη μάχη με το στρατό του. Αυτούς ακολούθησαν και οι αρματηλάτες Σαλαμίνιοι, και έτσι ο αγώνας έκλινεν υπέρ των Περσών. Ο Ονήσιλος, απεγνωσμένος μαχόμενος, εφονεύθη, οι δε Αμαθούσιοι (οι οποίοι είχαν εξ αρχής συμμαχήσει με τους Πέρσες) απέκοψαν την κεφαλήν τού και την πήραν θριαμβευτικά στην Αμαθούντα όπου και την κρέμασαν δημοσία. Ήρθαν δε, μέλισσες και γέμισαν την κεφαλή με κερί. Οι Αμαθούσιοι ρώτησαν το μαντείο τι σήμαινε το σημείο αυτό και το μαντείο διέταξε να θάψουν μετά τιμών την κεφαλήν και να προσφέρουν θυσίες προς τιμήν του Ονήσιλου ως ήρωα.

37 37 Οι Έλληνες της Κύπρου συνέχισαν τους αγώνες για απελευθέρωση από τους Πέρσες με βοήθεια πάντα από την μητροπολιτική Ελλάδα. Έτσι στα 449 Ελληνικά καράβια φτάνουν και πάλι με επικεφαλής τον Κίμωνα. Ο στρατηγός αυτός τραυματίστηκε και πέθανε μετά από λίγο κατά την απόβαση στο Κίτιο, την σημερινή Λάρνακα. Οι αξιωματικοί του όμως ξέροντας ότι ο θάνατος του στρατηγού θα έριχνε το ηθικό των στρατιωτών, στις ερωτήσεις τους αν ζούσε ο Κίμωνας απαντούσαν ότι ζει ενώ ήταν ήδη νεκρός. Από αυτό βγήκε η φράση η αναφερόμενη στον Κίμωνα «και νεκρός ενίκα». Στα 411 ο Ευαγόρας της Σαλαμίνας με τη βοήθεια των Αθηναίων εξεγείρεται κατά των Περσών.

38 38 Παρά την παραχώρηση της Kύπρου στη Bρετανία, το νησί παρέμεινε κατ όνομα οθωμανική κτήση μέχρι το Tο αίσθημα ασφάλειας ζωής και περιουσίας που υπήρχε, είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού και την οικονομική αναζωογόνηση. Όμως, οι περισσότεροι Kύπριοι επιθυμούσαν την ένωση με την Eλλάδα. Mε την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Kύπρος έπαυσε να είναι κατ όνομα οθωμανική κτήση και το 1925 κηρύσσεται αποικία του στέμματος. Oι ελπίδες για ένωση αυξήθηκαν κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη διάρκεια των οποίων η Eλλάδα πολέμησε στο πλευρό των Bρετανών και δεκάδες Kύπριοι υπηρέτησαν στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις. Όμως, λόγω της στρατηγικής σημασίας του νησιού, η Bρετανία ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει την κατοχή της Kύπρου και σ αυτό είχε την υποστήριξη της τουρκικής μειονότητας. H δυσαρέσκεια των Eλληνοκυπρίων στην άρνηση της Bρετανίας να αποδεχτεί την ένωση εκφράστηκε με τις ταραχές του 1931, στη διάρκεια των οποίων το Kυβερνείο κάηκε ολοσχερώς και με τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Βρετανών από την ΕΟΚΑ. Το 1955, οι Ελληνοκύπριοι πήραν τα όπλα ενάντια στην αποικιακή δύναμη, ύστερα από μια μακρά, αλλά ανεπιτυχή ειρηνική πολιτική και διπλωματική προσπάθεια να επιτύχουν την απελευθέρωσή τους από τον αποικιακό ζυγό.

39 39 Έχοντας να αντιμετωπίσει ένα απελευθερωτικό αγώνα στο νησί, η αποικιακή κυβέρνηση προήγαγε την ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου ως αντίμετρο προς το ελληνοκυπριακό αίτημα για ένωση με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα η Τουρκία ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους ηγέτες να συνασπιστούν με την αποικιακή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον αγώνα για αυτοδιάθεση του λαού της Κύπρου. Τότε δημιουργήθηκε η τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ, η οποία προκαλούσε επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Οι Έλληνες όμως της Κύπρου ήταν αποφασισμένοι ή να εκπληρώσουν τον προαιώνιο πόθο τους, την Ένωση με τη μάνα Ελλάδα, ή να πεθάνουν. Πολλοί αγωνιστές της ΕΟΚΑ πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων στον επικό και άνισο εκείνο ένοπλο τετραετή αγώνα. Η ψυχή του Έλληνα νίκησε για ακόμα μια φορά. Κάτω από την καθοδήγηση του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή η ΕΟΚΑ κατήγαγε περιφανείς νίκες και έκανε τον κατά τ άλλα ανίκητο στρατάρχη Χάριγκ, να παραδεχθεί ότι εφόσον ο Γρίβας βρίσκεται στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ήταν ανίκητη. Έτσι οι κατά τ άλλα οι πολιτισμένοι Άγγλοι εφαρμόζουν απάνθρωπες μεθόδους για να κάμψουν το φρόνημα των Κυπρίων. Οργανώνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου συγκεντρώνουν οποιοδήποτε θεωρούν ύποπτο μέλος της ΕΟΚΑ.

40 40 Στα στρατόπεδα αυτά αναβιώνουν μεσαιωνικές μέθοδοι βασανιστηρίων και μερικοί κρατούμενοι χάνουν ακόμα και τη ζωή τους από τα βασανιστήρια. Στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας στήνουν την αγχόνη που έμελλε να καθαγιαστεί από τον νεκρικό βρόγχο 9 αγωνιστών. Τους 9 αυτούς αγωνιστές μαζί με άλλους 4 οι οποίοι έπεσαν σε μάχη, έθαψαν οι αποικιοκράτες σ ένα προαύλιο χώρο των φυλακών γνωστό ως φυλακισμένα μνήματα.

41 41 Φωτιά Άναμμα Φωτιάς Η φωτιά στο ύπαιθρο και lιδιαίτερα στο δάσος είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Επειδή τα τελευταία χρόνια τα δάση μας έπαθαν μεγάλη φθορά από πυρκαγιές, υπάρχουν αυστηρές διατάξεις για το άναμμα φωτιάς στο ύπαιθρο. Οι Πρόσκοποι ήταν πάντοτε προσεκτικοί στο άναμμα της φωτιάς και έπαιρναν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις αλλά τώρα πρέπει να συμμορφώνονται και με τις εντολές των κατά τόπους Δασαρχείων και σχετικών Υπηρεσιών. Το άναμμα της φωτιάς απαγορεύεται όλο το χρόνο στους ΕΘνικούς Δρυμούς, καθώς και στο ύπαιθρο γενικά τους Θερινούς μήνες. Επιτρέπεται μόνο σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους από τα Δασαρχεία. Όταν λοιπόν μπορείς ν' ανάψεις φωτιά πάρε διπλάσιες προφυλάξεις. Για ατομικό η ενωμοτιακό μαγείρεμα υπάρχουν και συσκευές υγραερίου (γαζάκια). Παρακάτω Θα μάθεις πώς μπορείς ν' ανάβεις φωτιά, αλλά και πώς Θα προφυλαχθείς εσύ απ' αυτήν, προφυλάσσοντας έτσι και τους άλλους. Πριν ανάψεις φωτιά Φρόντισε το σημείο που Θα ανάψεις φωτιά να μην είναι κοντά σε: Θάμνους η κάτω από δέντρα. Καθάρισε καλά το χώρο, σε διάμετρο 6μ., γύρω από το σημείο που Θα ανάψεις φωτιά, από ξερά κλαδιά, πευκοβελόνες, πουρνάρια και ότι μπορεί να πάρει φωτιά. Συγκέντρωσε: όλα τα ξύλα που σου χρειάζονται για τη φωτιά και τακτοποίησέ τα κοντά σου. Μάζεψε: όσα ξύλα σου χρειάζονται πραγματικά, ούτε: λιγότερα ούτε περισσότερα. Φρόντισε: να υπάρχει πάντα ένα δοχείο με νερό η χώμα κοντά στο σημείο της φωτιάς. Διαπίστωσε: από που φυσάει ο αέρας, έτσι ώστε να αερίζεται σωστά η φωτιά σου. Αν φυσάει δυνατά απέφυγε να ανάψεις φωτιά.

42 42 Προσάναμμα Για να ανάψεις τη φωτιά σου, καλό είναι να μεταχειρισθείς για προσάναμμα πούσι (ξερές βελόνες από πεύκα), η ξερά λεπτά κλαδάκια, η ξερά κουκουνάρια. Τα ξερά κλαδιά που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος των δένδρων είναι καλύτερα απ' αυτά που είναι πεσμένα χάμω. Αφού μαζευτούν τα ξύλα και κοπούν, τότε: τα χωρίζεις σε: διαφορετικές στοίβες από χονδρά και λεπτότερα κομμάτια. Αφού ετοιμάσεις το προσάναμμα, παίρνεις ένα κλαδί με διχάλα, μήκους 15 εκ. το χώνεις μέσα στη γη πλαγιαστό αφήνοντας τη διχάλα απ' έξω (σχ.1) τοποθέτησε το προσάναμμα γύρω από το ξυλάκι με την διχάλα (σχ.2) μετά βάλε ένα σπίρτο η ένα αναμμένο χαρτί κάτω από το προσάναμμα (σχ3). Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεις επαρκή αερισμό για να ανάψει η φωτιά σου. Όταν ανάψει καλά το προσάναμμα, άρχισε να βάζεις πιο χοντρά ξύλο. Μην βάζεις, μαζεμένα πολλά κλαδιά και ξύλα στη φωτιά γιατί έτσι Θα την "μπουκώσεις" δηλαδήn δεν Θα παίρνει αέρα και Θα σβnσει n αν είναι πολύ ισχυρήn Θα χάσεις τον έλεγχό της. Ένα άλλο είδος προσανάμματος είναι ο "σκαντζόχοιρος" δηλαδή ένα ξύλο γεμάτο εγκοπές που το τοποθετούμε στη γη (σχ4). Ποτέ και για κανένα λόγο μην αφnσεις τη φωτιά να καιει χωρίς να βρίσκεσαι εσύ n κάποιος άλλος να την παρακολουθεί

43 43 Είδη ξύλων Επέλεξε τα κατάλληλα ξύλα για σωστήn καύση και συντήρηση της φωτιάς ΕΛΙΑ: Ζωηρήn λευκήn φλόγα. Πολύ καλή Θράκα. Λίγος καπνός. ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ: (ΔΡΥΣ) Καίγεται αργά. Καλήn Θράκα. ΠΟΥΡΝΑΡΙ: Καίγεται αργά. Καλήn Θράκα. ΚΑΡΥΔΙΑ: Ζωηρήn φλόγα. Καλήn Θράκα. ΟΞΥΑ: Καλή φλόγα. Καλή θράκα. ΙΤΙΑ: Φωτεινήn φλόγα: Καίγεται γρήγορα. ΕΛΑΤΟ: Φωτεινήn φλόγα. Ανάβει γρήγορα - Μικρή διάρκεια. ΠΕΥΚΟ: Ζωηρή φλόγα - Θερμαντικότητα - Πολύ μικρή διάρκεια - Δαδί. ΓΚΟΡΤΖΙΑ: Καίγεται γρήγορα. Μικρή διάρκεια Θράκας. ΚΑΣΤΑΝΙΑ: Λίγη Θερμότητα - Σπινθηρίζει - τριζοβολάει. ΛΕΥΚΑ: Όχι πολύ κατάλληλο καύσιμο. ΠΛΑΤΑΝΟΣ: Λίγη Θερμότητα - Σπινθηρίζει - Τριζοβολάει. Σβήσιμο φωτιάς Για να σβήσεις τη φωτιά σου, μη ρίχνεις το νερό που έχεις όλο μαζί, γιατί έτσι γίνεται ατμός και δημιουργεί ρεύμα αέρα, που μπορεί να τονώσει τη φωτιά. Ρίξε το νερό χούφτα-χούφτα (σχ.1) Η ύστερα σκόρπισε τα αποκαΐδια (σχ.2) και ξανάριξε νερό μέχρι να είσαι σίγουρος, ότι η φωτιά έσβησε(σχ.3).για πιο σίγουρα σκέπασε την και με χώμα. Πρόσεξε όμως πριν φύγεις να έχει σβήσει και η τελευταία σπίθα.

44 44 ΕΙΔΗ ΦΩΤΙΑΣ Όπως Θα δεις παρακάτω υπάρχουν πέντε είδη φωτιάς, όπου την κάθε μια μπορείς να την xχρησιμοποιήσεις, ανάλογα τον καιρό n ανάλογα αν Θες να μαγειρέψειςn απλώς να ζεσταθείς. Πάντα έχοντας στο νου τους κανόνες ασφάλειας. Φωτιά άστρου: Για να διατηρήσεις φωτιά για μαγείρευα μπορείς να πάρεις λίγη Θράκα και να βάλεις τέσσερα μεγάλα ξύλα και ενδιάμεσα μικρότερα, σε σχήμα άστρου, ώστε κάθε άκρη να αγγίζει τη Θράκα. Μια τέτοια φωτιά δεν σβήνει, αρκεί να σπρώχνει ς την άκρη των ξύλων, από καιρό σε καιρό, πρός το κέντρο. Αυτή η φωτιά έχει και πλεονέκτημα να μην φαίνεται από πολύ μακριά και να μην κάνει πολύ καπνό. Αν Θέλεις να διατηρήσεις τη φωτιά ως το πρωί, Θα σκεπάσεις τη Θράκα με στάχτη και την άλλη μέρα δεν Θα έχεις παρά να την φυσήξεις για να ξανανάψει. Αυτό φυσικά γίνεται όταν το βράδυ δεν έχει βρόχοι, αλλά ποτέ μην προσπαθήσεις να την διατηρήσεις σε απροστάτευτο χώρο ή όταν έχει αέρα, γιατί είναι επικίνδυνο.

45 45 Φωτιά αμερικάνικη: Η φωτιά αυτί είναι κατάλληλη για μαγείρεμα. Στήνεις μέσα στο χώμα, σε γωνία, δύο γερά ξύλα παράλληλα μεταξύ τους σε απόσταση 70 εκ. -Ύστερα τοποθετείς ξύλα 1 μ. μήκους το ένα πάνω στο άλλο, που Θα στηρίζονται πάνω στα δύο ξύλα, που έστησες πάνω στο χώμα, σχηματίζοντας έτσι ένα κλειστό μικρό φράχτη. Με τρία άλλα ξύλα σχηματίζεις ένα τετράγωνο πάνω στο έδαφος και μέσα σε αυτό ανάβει ς τη φωτιά. Πρέπει να προσέξει ς, η κλίση την ξύλων, που στήνεις στο χώμα, να είναι προς το μέρος που κατευθύνεται ο άνεμος. Η φωτιά αυτί δίνει μεγάλη Θερμότητα. Οι παραπάνω διαστάσεις είναι για να πάρεις μια ιδέα μόνο. Πρέπει να κανονίσεις τις διαστάσεις ανάλογα με το τι πρόκειται να κάνεις με τη φωτιά αυτί και τα ξύλα που διαθέτεις. Φωτιά κυνηγού: Τοποθετείς παράλληλα δύο χοντρά και μακριά κούτσουρα. Στο κενό που σχηματίζεται, ανάμεσα στα δύο κούτσουρα, ανάβεις τη φωτιά. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με δύο τοιχάκια που Θα σχηματίσεις με πέτρες. Προσοχή τα κούτσουρα να είναι παράλληλα προς τον άνεμο.

46 46 Φωτιά χαντακιού: Σκάβεις ένα χαντάκι και καθαρίζεις όλα τα γύρω ξερά χόρτα. Στρώνει ς όλη την επιφάνεια, μέσα στο χαντάκι, με μικρές πέτρες. Στην επιφάνεια της γης τοποθετείς παράλληλα και κάθετα προς το χαντάκι δύο-τρία χοντρά και μακρουλά ξύλα. Τα ξύλα αυτά, καθώς καίγονται στη μέση, λυγίζουν και πέφτουν μέσα στο χαντάκι και το γεμίζουν με μια καλή Θράκα που είναι κατάλληλη για ατομικό μαγείρεμα. Μια τέτοια φωτιά δεν είναι κατάλληλη για να γίνει σε σκληρή η υγρή γη, είναι όμως κατάλληλη όταν φυσάει δυνατός άνεμος. Το χαντάκι πρέπει να είναι παράλληλο με τον αέρα. Πυραμίδα: Είναι η φωτιά που συνήθως χρησιμοποιούμε για την πυρά στην κατασκήνωση. Στο κέντρο υπάρχει ένας κώνος από κλαδιά με μέτριο πάχος και φυσικά, από κάτω τους το προσάναμμα με άνοιγμα από τη μεριά που φυσά ο αέρας. Γύρω από αυτά υψώνει ς μια πυραμίδα από κούτσουρα που διαδοχικά είναι κοντύτερα. Ένα είδος πυραμίδας μπορείς να στήσεις όταν Θες να έχεις καλή Θράκα. Τα ξύλα στην περίπτωση αυτή συμπληρώνουν το ένα δίπλα στο άλλο το κάθε επίπεδο μέχρι την κορφή. Έτσι τα ξύλα καίγονται όλα μαζί δημιουργώντας μεγάλη Θράκα. Με τέτοια Θράκα μπορείς να μαγειρέψεις χωρίς τη φλόγα που μαυρίζει τα σκεύη.

47 47 Κύκλος Νερού Το νερό στη φύση βρίσκεται σε έναν συνεχή κύκλο... Από την αρχή του κόσµου, το νερό ταξιδεύει ξανά και ξανά διανύοντας το ίδιο µακρινό, κυκλικό ταξίδι. Από τις θάλασσες και τη στεριά στην ατµόσφαιρα και ξανά πίσω δίνοντας παντού ζωή κι ενέργεια στη φύση...ποια είναι η κινητήριος δύναµη σε αυτό το ταξίδι του νερού; Ο ήλιος! Από την ηλιακή ακτινοβολία, τα επιφανειακά νερά της γης, δηλαδή τα νερά που βρίσκονται σε θάλασσες, λίµνες, ποτάµια, αλλά και στα εδάφη της στεριάς θερµαίνονται και εξατµίζονται. Έτσι, το νερό από υγρό µετατρέπεται σε αέριο, δηλαδή σε υδρατµούς. Καθώς οι υδρατµοί κινούνται στα ανώτερα στρώµατα της ατμόσφαιρας, έρχονται σε επαφή µε ψυχρές αέριες µάζες, συμπυκνώνονται και σχηματίζουν τα σύννεφα. Κι έτσι, οι υδρατµοί µε το βάρος που αποκτούν, πέφτουν πάλι στη γη ως βροχή, χαλάζι ή χιόνι. Το νερό που πέφτει στη στεριά περνάει στο υπέδαφος, απορροφάται από τις ρίζες των φυτών ή συνεχίζει το ταξίδι του προς τη θάλασσα, περνώντας µέσα από ρυάκια, ποτάµια, και λίµνες. Αυτή η διαρκής ανακύκλωση του νερού ονοµάζεται υδρολογικός κύκλος ή κύκλος του νερού. Υπάρχει, δηλαδή µια σταθερή ποσότητα νερού που συνεχώς ανανεώνεται και κινείται σε έναν κλειστό κύκλο μεταξύ της θάλασσας, των σύννεφων και της γης. Οι άνθρωποι όπως και όλοι οι υπόλοιποι ζωντανοί οργανισµοί, χρησιµοποιούµε ξανά και ξανά το ίδιο νερό. Αν το σκεφτούµε, πίνουµε το ίδιο νερό που έπιναν κάποτε οι δεινόσαυροι!

48 48

49 Φυσικό Περιβάλλον Γενικά Η Κύπρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου. Έχει έκταση εκτάρια (9.251,48 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της Μεσογείου. Είναι κυρίως ορεινή χώρα με τυπικό μεσογειακό κλίμα. Περίπου 50% της ολικής έκτασής της καλύπτεται από φυσική βλάστηση. Τα δάση περιορίζονται κυρίως στις δύο οροσειρές, του Τροόδους και του Πενταδακτύλου. Έκταση και ιδιοκτησία των δασών Το μεγαλύτερο ποσοστό των κυπριακών δασών ανήκει στο κράτος. Τα ιδιωτικά δάση αντιπροσωπεύουν μόνο το 28,7% της συνολικής δασικής γης ή 7,1% της έκτασης της Κύπρου και είναι μικρά τεμάχια διασκορπισμένα σε όλη την Κύπρο προερχόμενα ως επί το πλείστων από εγκαταλελειμμένη γεωργική γη κυρίως στα ορεινά. Η έκταση των κρατικών δασών ανέρχεται στα εκτάρια και καταλαμβάνει το 17,7% της συνολικής έκτασης της Κύπρου. Έκταση εκταρίων ή ποσοστό 75,8% των κρατικών δασών βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές και τα υπόλοιπα εκτάρια στις περιοχές που κατέχονται από τα τούρκικα στρατεύματα εισβολής. Κλίμα Το κλίμα της Κύπρου είναι μεσογειακό και Χαρακτηρίζεται από ξηρά και θερμά καλοκαίρια που διαρκούν συνήθως από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται από 250 χιλιοστά στις πεδινές περιοχές μέχρι πέραν των χιλιοστών στην οροσειρά Τροόδους. Η μέση μέγιστη μηνιαία θερμοκρασία ποικίλλει από C σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 800μ. και C σε περιοχές με υψόμετρο πέραν των 1,000 μ. Η σχετική υγρασία κυμαίνεται από 35% - 65%,.

50 50 Χλωρίδα της Κύπρου Χλωριδική σύνθεση των δασών Περίπου η μισή έκταση της Κύπρου καλύπτεται από φυσική βλάστηση που έχει υποβαθμιστεί από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες. Από αυτή την έκταση το 18,65% είναι Ψηλό δάσος αποτελούμενο κυρίως από κωνοφόρα είδη όπως η τραχεία Πεύκη (Pinus brutia), η μαύρη Πεύκη (Pinus nigra), το κέδρο (Cedrus brevifolia) και το κυπαρίσσι (Cupressus SempeNirenS), το 13,63% καλύπτεται από θαμνώδη βλάστηση (μακί) με κύρια είδη την αντρουκλιιά, τον αόρατο, τη λατζιά, το 9,40% είναι καρίκφρύγανα όπως είναι το μαζίν, τα ρασιά, η σπατσιά, η σχινιά, η ξυσταριά, το θρουμπί, ενώ το 0,65% είναι άλλη χρήση. Είναι σκόπιμο, να γνωρίζεις καλά τι είναι αυτό που κάνει το δάσος πολύτιμο. Παράγει οξυγόνο. Κάθε στρέμμα δάσους παράγει 170 κυβικά οξυγόνο την ώρα. Προστατεύει το περιβάλλον από τη ρύπανση, απορροφώντας τη σκόνη, το διοξείδιο του άνθρακα κ.α. (Η κόμη ενός μεγάλου δέντρου απορροφά σε ένα καλοκαίρι το μόλυβδο που παράγεται από την καύση 130 λίτρων βενζίνης ακόμα μια συστάδα κωνοφόρων δέντρων έκτασης 1Ο στρεμμάτων μπορεί να συγκρατήσει 32 τόνους σκόνης n 250 κιλά διοξειδίου του Θείοu). Επιδρά ευεργετικά στο κλίμα εξισορροπώντας τις ακραίες Θερμοκρασίες. (Δροσιά το καλοκαίρι, προστασία απ' το πολύ κρύο του χειμώνα.

51 51 Εμποδίζει τη διάβρωση του εδάφους και τον σχηματισμό χειμάρρων. (Μια συστάδα δέντρων 1 Ο στρεμμάτων μπορεί να συγκρατήσει 2 εκατομμύρια λίτρα νερό. Συμβάλλει στη ρύθμιση ανακύκλωσης του νερού και στην ποιότητά του. Συγκρατεί το νερό της βροχής και δημιουργεί πηγές. Προστατεύει από τους ανέμους. Μειώνει τις βλαβερές ακτινοβολίες. Απορροφά τους Θορύβους. (Μια λωρίδα δάσους πλάτους 100 μέτρων μειώνει κατά 33% το Θόρυβο. Εξασφαλίζει στέγη και τροφή στα ζώα. Προσφέρει μεγάλες δυνατότητες αναψυχής και άθλησης. Δίνει υλικά: ξύλο, ρετσίνι, καρπούς Κίνδυνοι του Δάσους Οι κίνδυνοι που απειλούν το δάσος Μια σπίθα αρκεί να καταστρέψει ένα δάσος. Και όταν καταστρέφεται το δάσος, καταστρέφεται όχι μόνο ένας τεράστιος πλούτος, αλλά και η ίδια η ζωn του ανθρώπου, ο αέρας που αναπνέει, η ομορφιά που βλέπει, η γαλnνη και η ισορροπία της ζωnς του. Είναι απίστευτο, πόσα μπορούν να χαθούν, όταν χάνεται ένα δάσος.

52 52 Αιτίες που προκαλούν τη φωτιά Από στατιστικές, έχουν εξακριβωθεί οι αιτίες που προκαλούν τις πυρκαγιές. βασικό αίτιο, είναι η αμέλεια και η απροσεξία. Κάψιμο ξερών χόρτων, καλαμιών κ.α. Κάψιμο Θάμνων για τη διευκόλυνση της βοσκnς Εγκατάλειψη φωτιάς Αναμμένα τσιγάρα n σπίρτα Κάψιμο σκουπιδιών Σπινθnρες από μηχανnματα. Χρnση φυσιγγιών με βύσμα Εμπρησμοί Κεραυνοί Γυαλιά Όταν δει ς φωτιά στο δάσος Αν η φωτιά είναι στην αρxn: Ρίξε χώμα επάνω της Χτύπα την με κλαδιά n άλλα αντικείμενα από τα πλάγια Ρίξε της νερό αν υπάρχει. Σκέπασέ την με κουβέρτες για να περιορισθεί το οξυγόνο που την τροφοδοτεί. Αν η φωτιά είναι μεγάλη και εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα: Ζήτησε βοήθεια από τους γείτονες. Ειδοποίησε την πλησιέστερη Αρχή Πυροσβεστική Υπηρεσία 199 ) Όταν φτάσουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, απομακρύνσου από την φωτιά τουλάχιστον 300 μέτρα.

53 53 Εκτός από τη φωτιά υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που απειλούν τα δάση μας, όπως 1. Ο διαμελισμός του δάσους: αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο επειδή διασπά τη συνέχεια του δασικού τάπητα μειώνοντας έμμεσα τις δυνατότητες ανταλλαγής γενετικού υλικού. Επιπλέον, με το διαμελισμό του δάσους μειώνεται σημαντικά η δυνατότητα μετακίνησης και αναζήτηση τροφής για πολλά ζωικά είδη που, με τον περιορισμό του βιότοπου τους, κινδυνεύουν να εξαφανισθούν. 2. Οι κακές κατασκευές έργων υποδομής: γνωστό οπτικό φαινόμενο στα δάση οι κακοκατασκευασμένο δασικοί δρόμοι που προκαλούν ανοικτές πληγές στα δασικό σύστημα αυξάνοντας τη διάβρωση και περιορίζοντας σημαντικά τις δασικές επιφάνειες γύρω τους με τις απαράδεκτές εκχωματώσεις και ρίψεις μπαζών.

54 3. Οι ρίψεις σκουπιδιών: αποτέλεσμα της χρnσης του δάσους από μη ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, ως χώρου αναψυχής. Ανοικτές πηγές μικροβιακών οργανισμών, οι συγκεντρώσεις σκουπιδιών χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι λόγω της χημικής τους σύνθεσης - πλαστικά, σιδερένια κουτιά κτλ, δύσκολα, n καθόλου οικοδομούνται, παραμένοντας ξένα στοιχεία στο δάσος μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την αισθητική του αξία. 4. Η ληστρικήn υλοτομία: βασικός κίνδυνος για το δάσος επειδή αφαιρεί ποσότητες βιομάζας και κυρίως αναγεννητικού υλικού έξω από τα πλαίσια που θέτει η ορθολογική διαχείριση των δασών. 5. Η ατμοσφαιρικήn ρύπανση, σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τα φυτά μέσω της ενσωμάτωσης των αεριών ρύπων στους μεταβολικούς και φυσιολογικούς κύκλους τους. Η ρύπανση του εδάφους και των υδάτων επηρεάζει επίσης τα φυτά προκαλώντας ανάλογες μεταβολές στο οικοσύστημα.

55 55 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

56 56 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

57 57 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

58 58 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

59 59 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

60 60 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση Πρακτικό εργαλείο για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση Ιούνιος 2013 Στα πλαίσια της επαγγελματικής σας ιδιότητας ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Γραφείο Τύπου Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου διαπιστώνει

Διαβάστε περισσότερα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα πρόσφατα κατορθώματά μας στο Νέστο και να μπεις στην

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε με προσοχή και

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Πρόγραμμα Σπουδών Περιγραφή Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή στο

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καταστατικές Πρόνοιες και Εσωτερικοί Κανονισμοί που αφορούν τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Κ.Ε.Δ.Ε. ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Αγαπητοί Φίλοι, Θέλω εκ μέρους των

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ, μέχρι και στα δικά σας περίχωρα του Γαλαξία, υπάρχουν πολλές πνευματικές δυνάμεις που εργάζονται για τον Δημιουργό. Υπάρχουν εμπνευσμένα

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Παραμύθια που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Εισαγωγή Κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 οι εκπαιδευόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.»

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.» Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.» Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :Ανδριάνα Καρρά Συνεργάτης: Νάντια Τσιλιβίτα 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων Τμ.Α2 Σχ.Ετος 2013-2014 Ποιοι είμαστε Το παραπάνω πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενικά...3 2 Θέματα Απασχόλησης...3 3 Σύγκρουση συμφερόντων...4

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεγαλύτερο Μάθημα της Ζωής Δρόμο του Καλλιτέχνη

Το Μεγαλύτερο Μάθημα της Ζωής Δρόμο του Καλλιτέχνη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...15 1 Ανακάλυψε το Προσωπικό σου Κάλεσμα...17 2 Δείχνε Καλοσύνη σε έναν Άγνωστο Κάθε Μέρα...20 3 Υιοθέτησε έναν Διαφορετικό Τρόπο Αντίληψης...22 4 Κάνε Πράξη την Απαιτητική Αγάπη...25

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Kεντρικός συντονισμός πολιτικών, μόνιμοι υφυπουργοί, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών.

Kεντρικός συντονισμός πολιτικών, μόνιμοι υφυπουργοί, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών. ΣΥΝΤΑΓΜΑ Αν η παρούσα Βουλή διαλυθεί χωρίς προηγουμένως να κινήσει την διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα έχουμε άλλη μια απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,»

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» Η γενική Συνδιάσκεψη της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το ιοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ Του Βασίλη Γούναρη 19 1. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ 1897 21 η ηττα και η συνθηκολογηση οι συνεπειες της ηττας εξελιξεις και

Διαβάστε περισσότερα

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας Πνευματική Ανατομική Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Άννα: Κάνουμε δήλωση πρόθεσης για το σώμα μας. Ας φέρουμε τα χέρια στην καρδιά ακουμπώντας στην καρδιά. Τιμώ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Γραπτή έκφραση παραγωγή λόγου Α δημοτικού

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Γραπτή έκφραση παραγωγή λόγου Α δημοτικού ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Γραπτή έκφραση παραγωγή λόγου Α δημοτικού Η μετάβαση από τον προφορικό λόγο στο γραπτό, εγείρει ερωτήματα στο μαθητή της Α Δημοτικού. Το συνηθισμένο ερώτημα είναι: «Πώς να αρχίσω; Τι

Διαβάστε περισσότερα

Σε ποιες κατηγορίες μειώνεται η σύνταξη από 1/1/2009 (σε εφαρμογή του Ν.3655/2008)

Σε ποιες κατηγορίες μειώνεται η σύνταξη από 1/1/2009 (σε εφαρμογή του Ν.3655/2008) Σε ποιες κατηγορίες μειώνεται η σύνταξη από 1/1/2009 (σε εφαρμογή του Ν.3655/2008) Μείωση μέχρι 10% θα έχουμε στις νέες συντάξεις από 1/1/2009 στις περιπτώσεις που χορηγείται από τα Ταμεία μειωμένη σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005 Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 25 Για τους /τις εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Σχολικού Συμβούλου υπάρχουν μας διατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δείξει ότι οι χώρες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, επηρεάστηκαν περισσότερο. Παράλληλα,

Διαβάστε περισσότερα

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Το παρακάτω κείμενο δεν έχει ως σκοπό να πείσει για τις απόψεις που εκτίθενται αλλά να γίνει το έναυσμα για εποικοδομητικό προβληματισμό και την εύρεση της προσωπικής μας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 Α. α) η απάντηση βρίσκεται στη σχολικό βιβλίο: Εισαγωγή των «Ποιημάτων για την Ποίηση», σελίδες

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 9.10.2015 L 264/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1814 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τη θέσπιση και τη λειτουργία αποθεματικού για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑ 15-01-2014 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2270 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ Για τα εισοδήματα του 2013, τη φορολογία και τα πρόστιμα του 2014, ισχύουν τα εξής: Καταργείται το

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Με την υπαγωγή του τομέα και της πολιτικής για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ), το Υπουργείο ανέλαβε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα της εξόρυξης ορυκτών και πετρωμάτων για χρήση στην οικοδομή, την εξαγωγή μετάλλων και την παραγωγή αντικειμένων γενικότερα. Η μεταλλευτική είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Η αντίδραση στο άγχος είναι μία φυσιολογική, ζωτική αντίδραση στην απειλή. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα δυσθυμίας που προέρχεται από την υποκειμενική

Διαβάστε περισσότερα

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πτώσης τμημάτων οικοδομών, κυρίως μπαλκονιών από πολυώροφες οικοδομές και είναι πραγματικά θαύμα το

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα)

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2006-2007 ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα) Συντονιστική Ομάδα 1. Μιχαλίνα Κωνσταντινίδου (Συντονίστρια) 2. Κάκια Ανδρονίκου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ιωάννινα, Ιούνιος 2014 1 Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS Κάθε φορά που φυτρώνει κάποιο από εμάς έρχονται οι Μοίρες και το ραίνουν με το ριζικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την χρήση βακτηριών και άλλων βοηθημάτων βάδισης

Οδηγίες για την χρήση βακτηριών και άλλων βοηθημάτων βάδισης Οδηγίες για την χρήση βακτηριών και άλλων βοηθημάτων βάδισης Τι είναι οι βακτηρίες; Οι βακτηρίες ή πατερίτσες είναι βοηθήματα βάδισης που χρησιμοποιούνται από ασθενείς στους οποίους δεν επιτρέπεται η πλήρης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 3.1 Εισαγωγή Η Ελληνική Προεδρία πραγµατοποιείται σε µια κρίσιµη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίοδο. Μια Ένωση που προετοιµάζει την µεγαλύτερη διεύρυνση στην

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 1 2 Γυναίκα 3 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 6 7 Κ άθομαι και σου γράφω, ξανά, τώρα που η γη, εξακολουθεί το ελλειπτικό της ταξίδι, στον γαλαξία. Γύρω απ το πυρακτωμένο, διαρκώς,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το εκπαιδευτικό σενάριο: ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το εκπαιδευτικό σενάριο: ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το εκπαιδευτικό σενάριο: ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ Σελίδα 1. Στόχος σ' αυτήν τη δραστηριότητα είναι να διερευνήσεις πού οφείλονται: Οι εκλείψεις, τόσο της Σελήνης όσο και του Ηλίου. Πριν όµως συνεχίσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 31 1 ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα της ευχαρίστησης των καρπών της εργασίας του. Ντέιβιντ Χιουμ Οι

Διαβάστε περισσότερα

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε.

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε. ΖΟΥΛΟΥ 13 1 «ΦΟΒΑΣΑΙ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;... Για λέγε, φοβάσαι;» Ο Άλι δεν απαντούσε πολλά φίδια στο στόμα. «Βλέπεις τι συμβαίνει, μικρέ Ζουλού; Βλέπεις;» Όχι, δεν έβλεπε τίποτα. Τον είχαν αρπάξει από τα μαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net δημοτικές εκλογές 2010 ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου www.gia-tin-milo.net ενεργοί πολίτες για τη Μήλο www.gia-tin-milo.net info@gia-tin-milo.net akavalieros@gia-tin-milo.net

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες οικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοστό εκπτώσεων τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2015

Ποσοστό εκπτώσεων τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2015 «Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας: Αποτελέσματα των χειμερινών εκπτώσεων 2015» Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα για τις χειμερινές εκπτώσεις και διερεύνησε τη στάση και τις απόψεις των

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

«ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ» ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Ανωριμότητα Προκαταλήψεις- Στερεότυπα Απουσία ανθρωπιστικής παιδείας Ημιμάθεια Έλλειψη έμπρακτης χριστιανικής ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα δικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;»

ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;» 2 O ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 5 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;» 1 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ; Όταν παλεύεις για την ελευθερία σου είναι κάτι ωραίο, όταν πεθαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009)

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009) Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.5, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 009). Η θέσπιση του νέου μέτρου Η σημαντικότερη απόπειρα καινοτομικής δράσης της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Κεφάλαια 11 έως 20

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Κεφάλαια 11 έως 20 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ Κεφάλαια 11 έως 20 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτά είναι Μαθήματα Θαυμάτων. Τα Μαθήματα αυτά είναι απαραίτητα. Μόνο ο χρόνος που θα τα κάνεις είναι προαιρετικός. Ελεύθερη βούληση δεν σημαίνει ότι μπορείς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ Μετεκπαιδευόμενη δασκάλα: ΔΟΥΚΑ ΙΟΥΛΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Α' Το δάσος ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ο γερο-βασιλιάς Συνετός πως μετρήθηκαν πια οι μέρες του, φώναξε τον γιο του, τον νέο Αστόχαστο, και του είπε: Φθάνουν, γιε μου,

Διαβάστε περισσότερα

Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας

Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας ΒΡ5 Υπεύθυνη καθηγήτρια:μιχαηλίδου Χαρούλα Χρώμα είναι μια ιδιότητα των αντικειμένων που δημιουργεί το μυαλό μας, μια ερμηνεία του κόσμου γύρω μας μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 1 Η ΖΩΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ. Όταν έχει κέφια, σερβίρει τα καλύτερα πιάτα και οι λίγοι τυχεροί τα απολαμβάνουν ως το τελευταίο ψίχουλο χωρίς ανάσα. Όταν βαριέται όμως και ανακατεύει ό,τι αλλοπρόσαλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι. Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι. Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία είναι αφιερωμένη σε όσους επέλεξαν να. ασχοληθούν με το κλάδο της φυσικοθεραπείας και. θεωρούν την φυσικοθεραπεία λειτούργημα και όχι

Η εργασία είναι αφιερωμένη σε όσους επέλεξαν να. ασχοληθούν με το κλάδο της φυσικοθεραπείας και. θεωρούν την φυσικοθεραπεία λειτούργημα και όχι Η εργασία είναι αφιερωμένη σε όσους επέλεξαν να ασχοληθούν με το κλάδο της φυσικοθεραπείας και θεωρούν την φυσικοθεραπεία λειτούργημα και όχι επάγγελμα. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαια: 1.Εισαγωγή...1 τενοντίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου www.asteria.edu.gr info@asteria.edu.gr www.facebook.com/omades.asteria Αγίου Δημητρίου 177 Άγιος Δημήτριος τηλ.: 6979651231-6986795031 Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ : Ποιο είναι το αγαπημένο ζώο των εφήβων? ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα. Τα χρησιμοποιούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης Σύνδεση με προηγούμενο Μάθημα Στο κεφάλαιο Θερμότητα έχουμε μάθει: Τι είναι θερμότητα & θερμοκρασία μακροσκοπικά & μικροσκοπικά Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ Μετά το τηγάνι.το λάδι γίνεται τοξικό για τη θάλασσα το έδαφος τον υδροφόρο ορίζοντα για όλους μας!!! Tο χρησιµοποιηµένο λάδι ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΥΓΓΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ10 ΠΕ06 ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΓΚΑΝΑ ΔΑΦΝΗ, ΔΟΣΚΟΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΛΙΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ; Άγιος Δαμασκηνός. (ΕΠΕ, ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ, Ιωάννου Δαμασκηνού έργα).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ; Άγιος Δαμασκηνός. (ΕΠΕ, ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ, Ιωάννου Δαμασκηνού έργα). ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ; Άγιος Δαμασκηνός (ΕΠΕ, ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ, Ιωάννου Δαμασκηνού έργα). Η προσκύνηση λοιπόν είναι σημείο υποταγής, δηλαδή υποβιβασμού και ταπεινώσεως. Υπάρχουν πολλοί τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Θεοφάνης Τσιλιγιάννης Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία από την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά και ο άνθρωπος γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ Η Αιγυπτιακή Κοπτορθόδοξη Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και του αποστόλου Μάρκου της Ελλάδας. ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ (Καταμάρας) 2 Ο Αγιότατος και Μακαριότατος Πατριάρχης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Σημειώνεται ότι για την ετοιμασία και εφαρμογή της ενότητας συνέδραμαν και οι συνάδελφοι Μαρία Ανθίμου και Χριστίνα Κκαΐλη (Δημοτικό Σχολείο Μενεού) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012.

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Στη Μύρινα, σήμερα στις 4 του μήνα Μαΐου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΤΣΙΡΙΠΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΣΙΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...1 Εισαγωγή...6 ΜΕΡΟΣ Α ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενώνουμε δυνάμεις. Δείγματα Γραφής. Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Βουλευτής

Ενώνουμε δυνάμεις. Δείγματα Γραφής. Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Βουλευτής Ενώνουμε δυνάμεις Δείγματα Γραφής Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Βουλευτής Συναγωνιστή συναγωνίστρια, Οι βουλευτικές εκλογές στις 22 Μαίου είναι σημαντικές για τον κάθε πολίτη, σημαντικές για την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΛΠ 17. ΔΛΠ 17 Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17. Μισθώσεις

ΔΛΠ 17. ΔΛΠ 17 Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17. Μισθώσεις ΔΛΠ 17 Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17 Μισθώσεις Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται τροποποιήσεις που προκύπτουν από νέα και τροποποιημένα Δ.Π.Χ.Π. που εκδόθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2005. IASCF 777

Διαβάστε περισσότερα

109(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

109(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ 109(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. 3. Μητρώο. 4. Υποβολή αίτησης. 5. Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Δημοσθένους Αθανασίας Πογιατζή

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Δημοσθένους Αθανασίας Πογιατζή https://ucy.ac.cy/psifides-gnosis/el/ Συνέντευξη με τον Μιχάλη Δημοσθένους Αθανασίας Πογιατζή Η παρούσα συνέντευξη έχει διεξαχθεί για σκοπούς της έρευνας «Ραδιομαραθώνιος: Τότε και σήμερα. Η διαδρομή του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Προοίμιο Ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΣΠΕΜ σκοπό έχει να κρατήσει υψηλά το κύρος του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή στην Ελλάδα, να διαφυλάξει τους θεραπευόμενους από τυχόν μη δεοντολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην χώρα μας αισθητή άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευμάρειας. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2008-2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Αναστασία Σάββα Γεωργιάδου. Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα. Ήθη και έθιμα

Δρ. Αναστασία Σάββα Γεωργιάδου. Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα. Ήθη και έθιμα Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα Ήθη και έθιμα Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τα παιδιά: Να κατανοήσουν τις έννοιες ήθη και έθιμα. Να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα της

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 10 Οκτωβρίου 2011 Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της είναι να προωθήσει ανοικτές

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές!

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές απαντήσεις Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου που σας δίνεται (λέξεις 100-120).

Διαβάστε περισσότερα

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη Εύα Παπώτη Μια «γριά» νέα Πρωτογνώρισα την Κατερίνα ως μαθήτρια λυκείου στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο οποίο εργαζόμουν ως φιλόλογος. Σήμερα είναι τριάντα ετών. Σε μια συνάντησή μας, λίγο πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κρίση υπερχρέωσης και οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ανέδειξαν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της περιφερειακής οικονομίας και προκάλεσαν επιπτώσεις σε σχέση με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε)

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) θεωρούνται ανεξάντλητες. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν ο ήλιος, ο άνεμος, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες όπως το ξύλο και τα απορρίμματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Εκπαιδευτήρια Δούκα Δημοτικό Ιούνιος 2013 Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Επιμέλεια : Γ. Τσούκας ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 1. Εννοιολογική Οριοθέτηση 8. Κριτική θεώρηση Σύνοψη Διαθεματικότητα Διεπιστημονικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές παραδόσεις από την Κερύνεια Άννα Νεοφύτου

Μερικές παραδόσεις από την Κερύνεια Άννα Νεοφύτου Μερικές παραδόσεις από την Κερύνεια Άννα Νεοφύτου Η δηµιουργία του Αρχείου Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Επιστηµονικών Ερευνών γίνηκε η αφορµή να συνειδητοποιήσουµε πόσο πλούσια είναι η πολιτιστική

Διαβάστε περισσότερα

Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9. Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους

Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9. Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους Λίγη ακόμη ιστορία... 1919 1939 Κεφάλαιο 9 Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους Λίγη ακόμη ιστορία... 1919 1939 Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9 Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους (1919--1939) Α. Η Ευρώπη και

Διαβάστε περισσότερα

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που οι άνθρωποι δεν είχαν μηχανές και τα έκαμναν όλα με τα χέρια τους, ήταν ένας άρχοντας που είχε αμέτρητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 1.Καύση απόδοση καυσίμων υλών (Χημεία) 2.Ενέργεια (Φυσική) 3.Ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή εξάσκηση στις διαταραχές της κίνησης και της οπτικής αντίληψης. Διδάσκων :Α.Β.Καραπέτσας

Εργαστηριακή εξάσκηση στις διαταραχές της κίνησης και της οπτικής αντίληψης. Διδάσκων :Α.Β.Καραπέτσας Εργαστηριακή εξάσκηση στις διαταραχές της κίνησης και της οπτικής αντίληψης Διδάσκων :Α.Β.Καραπέτσας Περιεχόμενο μαθήματος Διαταραχές κίνησης Διαταραχές οπτικο-χωρικές Διαταραχές οπτικο-κινητικές Δυσπραξία

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Ζαλίδης Γεώργιος, Καθηγητής Χρόνης Ιωάννης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας Γεωπονική Σχολή Οδηγία Πλαίσιο: σκοπός και κρίσιμοι

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Ο σχολικός εκφοβισμός έρχεται στην επικαιρότητα συνήθως κατόπιν εορτής. ΌΌταν ένα από τα χιλιάδες περιστατικά καταλήγει στα ΜΜΕ γιατί έχει τραγική έκβαση. Κι όμως, η ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ X. ΚΩΝΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Όπως αποκαλύφθηκε στον Αγγελιοφόρο του Θεού, Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 2 Μαρτίου 2011, στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η πνευματικότητα είναι βασικά μια αναζήτηση ελευθερίας ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα