Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

Transcript

1 Επιθ. Κοιν. Ερευνών, 92-93, 1997, A γγελική Χριστοδουλίδη-Μαζαράκη * Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ανάγνωση του Freud από τον Lacan έχει οδηγήσει σε μια θεωρία του υποκειμένου που αμφισβητεί και τις παραδοσιακές ψυχαναλυτικές ιδέες και τις κοινωνιολογικές, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ατόμου και κοινωνίας. Το υποκείμενο δεν νοείται πλέον στα όρια μιας διχοτομΐας μεταξύ βιολογικών παρορμήσεων και κοινωνικών περιορισμών (καταπιέσεων), αλλά θεωρείται από τον Lacan ως μια δομή της οποίας η αρχή είναι θεμελιωμένη στις συμβολικές σχέσεις. Ο Lacan αναφέρεται στη θεωρία των ορμιάν του Freud, προκειμένου να εξηγήσει τη γένεση του υποκειμένου και τις δοκιμασίες της ανθρώπινης επιθυμίας. Κατά τον Lakan, η ανθρώπινη επιθυμία βρίσκει την άρθρωσή της στο ασυνείδητο, νοούμενο ως ένα διϋποκειμενικό πεδίο που λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές που είναι συγγενείς προς εκείνες της γλώσσας. Κατά τον Lacan, η υποκειμενικότητα αναδύεται από τη διϋποκειμενικότητα. Οπωσδήποτε, η διϋποκειμενικότητα δεν αναφέρεται μόνο στις συνειδητές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπινων όντων, αλλά επίσης στη διϋποκειμενική δομή της ίδιας της γλώσσας, η οποία καθορίζει την ανθρώπινη ταυτότητα σύμφωνα προς τις αρχές που παραμένουν ασυνείδητες. * Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

2 110 A. ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΛΙΔΗ-ΜΑΖΑΡΑΚΗ 1. TO ΑΥΤΟ, TO ΕΓΩ KAI ΤΟ ΥΙΙΕΡ-ΕΓΩ ΤΟΥ FREUD KAI ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ KAI ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ TOY LACAN Το επίκεντρο της θεωρίας του Lacan συνίσταται στον ισχυρισμό πως οι διαδικασίες που καθορίζουν την ανθρώπινη επιθυμία δεν είναι δυνατόν ν αναχθούν στις συνδυασμένες ενέργειες της φύσης και της κοινωνίας. Κατ αυτόν, τό άτομο δεν νοείται μεταξύ βιολογικών ορμών και κοινωνικών περιορισμών. Οι διϋποκειμενικές σχέσεις που καθορίζουν τη διαμόρφωση του υποκειμένου αποτελούνται από τη συνύφανση τριών επιπέδων: το Φαντασιακό, το Συμβολικό και το Πραγματικό. Αυτά τα επίπεδα δομούν την ανθρώπινη εμπειρία σε μια τριαδική σύλληψη, η οποία διακρίνει κοινωνία, πνευματικό πολιτισμό και παραστάσεις. Το Φαντασιακό αναφέρεται στο χώρο των διϋποκειμενικών σχέσεων όπως βιώνονται από τα ανθρώπινα όντα. Το Συμβολικό αφορά το χώρο της συγγένειας, του πνευματικού πολιτισμού, της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών. Το Πραγματικό αντιστοιχεί στις οριακές υπαρξιακές εμπειρίες του σώματος του υποκειμένου, στο πράγμα καθεαυτό το οποίο ξεφεύγει από το χώρο του νοήματος. Τα επίπεδα αυτά δεν εμφανίζονται στην καθαρή μορφή τους' είναι πάντοτε διαλεκτικά συνυφασμένα, και γι αυτό δεν είναι δυνατόν να νοηθούν ως εξαντικειμενισμένες στατικές οντότητες έξω από τις σχέσεις τους προς το υποκείμενο. Ο Lacan επανερμηνεύει το Αυτό, το Εγώ και το Υπερ-εγώ δι αυτών των επιπέδων. Οι διασυνδέσεις μεταξύ των επιπέδων επιτρέπουν την κατανόηση των διαδικασιών που ακολουθούν κατά τη διαμόρφωση του υποκειμένου από μια προοπτική που δεν χρησιμοποιεί μόνο τη θεωρία των ορμών ως σημείο εκκίνησής της. Κοντολογίς, τα επίπεδα προβάλλουν στο διϋποκειμενικό κόσμο ό,τι ο Freud απέδιδε σε μια υποθετική θεωρία των ορμών. Κατά τον Lacan, επομένως, τα τρία φροϋδικά πεδία, το Αυτό, το Εγώ και το Υπερ-εγώ, δεν αναπλάθονται μέσα στη θεωρία του ανθρώπινου γίγνεσθαι, αλλά μέσα στις σχέσεις που συνθέτουν τη δομή του υποκειμένου μέσα από τη σχέση με τον Άλλο. Μέσω του πλέγματος του Πραγματικού, του Φαντασιακού και του Συμβολικού νοούνται αυτές οι πρωτογενείς σχέσεις μέσα στις οποίες το υποκείμενο εγγράφεται. Επειδή η τάξη του Συμβολικού προηγείται του υποκειμένου μέσα στον κόσμο, το Αυτό, το Εγώ και το Υπερ-εγώ δεν μπορούν

3 Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να κατανοηθούν έξω από το χώρο της γλώσσας. Έτσι, η ανθρώπινη υποκειμενικότητα δεν γίνεται αισθητή βασικά ως γενετική διαδικασία, αλλά ως δομική και ιστορική. Δεν υπάρχει εναρκτήρια στιγμή της εμφάνισης. Η δομή της γλώσσας και οι νόμοι της επηρεάζουν εξίσου τη μοίρα του Αυτού, του Εγώ και του Υπερ-εγώ. Η ανάπτυξη της υποκειμενικότητας δεν είναι δυνατόν να εξισωθεί με την προοδευτική βιολογική ωρΐμαση, η οποία αντιστοιχεί προς την ψυχολογική ανάπτυξη που επηρεάζεται από τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς θεσμούς.' Ακόμη και πριν τη γέννηση ενός παιδιού υπάρχουν ορισμένες δομές στην εργασία, τέτοιες όπως, λ.χ., οι γονικές προσδοκίες, οι οποίες βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση με τις άλλες θεμελιώδεις φροϋδικές δομές, όπως το σύμπλεγμα του απογαλακτισμού (όπου η μητρική imago αποκτά τη θεμελιώδη μορφή της) ή του χωρισμού από τη μητέρα, το σύμπλεγμα της παρείσφρυσης (intrusion)12 ή του σταδίου του καθρέφτη (δηλαδή, της imago του όμοιου, η γενετική της οποίας είναι ο ανταγωνισμός μ έναν άλλο, η έννοια του ναρκισσισμού του Freud) και το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα (όπου η επανάληψη του ευνουχισμού μεσουρανεί με την imago του πατέρα). Όμως, αυτές οι δομές βασίζονται στην αρχή της δυαδικής αντίθεσης, που ο Lévi-Strauss αναγνώρισε ως ουσιώδη για τον πολιτισμό και η οποία, κατά τον Lacan, ανακεφαλαιώνεται στην πατρική μεταφορά ή στο Όνομα-του-Πατέρα {Le Nom-du-Père) που αντιστοιχεί στη δομική στιγμή όπου το παιδί εισάγεται στο χώρο της γλώσσας. Στη γαλλική γλώσσα, le Nom-du-Père (το Όνομα-του-Πατέρα) μπορεί να ηχήσει ως η άρνηση (non) του πατέρα και το όνομα (nom) του πατέρα. Αυτό το λογοπαίγνιο περιέχει τις δύο πλευρές του «ευνουχισμού», την αρνητική, η οποία επιβάλλει την απαγόρευση της αιμομιξίας, και τη θετική, η οποία είναι το πατρώνυμο που τοποθετεί το παιδί στην κοινωνία. Η πατρική μεταφορά, ωστόσο, δεν αναφέρεται μόνο στη διπλή σημασία του nom/non, αλλά, επίσης, επισημαίνει το μεταφορικό χαρακτήρα της γλώσσας. Η γλώσσα δομεί «μεταφορικά» το υποκείμενο αμέσως μετά τη γέννησή του. Κατά τον Lacan, η ανθρώπινη επιθυμία αρθρώνεται μόνο μέσω των μετωνυμιών και των μεταφορών. Καθώς η είσοδος 1. Βλ. Ε. Erikson, Identity, Youth and Crisis, New York, Norton, 1968, σ Βλ. σχετικά Z. Λακάν, H οικογένεια: Τα οικογενειακά συμπλέγματα στη διαμόρφωση του ατόμου, μτφ. Λ. Βεργέτη, Αθήνα, εκδ. Καστανιώτη, 1990, σ. 29 κ. εξ..

4 112 A. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ-ΜΑΖΑΡΑΚΗ του παιδιού στη γλώσσα είναι ταυτόχρονη με τη διαδικασία αποδοχής του συμβολικού ευνουχισμού (Νόμος),3 μπορεί κανείς να δει ότι η έκφραση της πατρικής «μεταφοράς» αποκαλύπτει πώς η γλωσσολογική «στροφή» του Lacan μετασχηματίζει την ανάγνωση του Freud. Διαμέσου της πατρικής μεταφοράς εγκαθιδρύονται οι σχέσεις μεταξύ του Αυτού και του Πραγματικού, μεταξύ του Οιδιπόδειου συμπλέγματος/ευνουχισμού και του Συμβολικού και μεταξύ του Εγώ και του Φαντασιακού. Για τον Lacan, η λειτουργία του ευνουχισμού είναι διαφορετική από εκείνη του Freud, με την έννοια ότι ο ευνουχισμός συντελείται διά της εγγραφής στη γλώσσα. Επιπλέον, ο ευνουχισμός ισχύει και για τους άνδρες και τις γυναίκες, και μέσω αυτού του επιχειρήματος ο Lacan εξηγεί την ορμή του θανάτου του Freud. Η λακανική δομή του υποκειμένου δεν υπάγεται αποκλειστικά στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Τό ότι το Οιδιπόδειο βρίσκει το νόημά του σχετίζεται με την έλξη που ασκεί στο ανθρώπινο ον ό,τι υπάρχει πέραν του χώρου του δυνατού στην περιοχή του Πραγματικού. Ο ευνουχισμός, κατά τον Lacan, επιβάλλει στο υποκείμενο μια αναγνώριση του πεπερασμένου και περικόβει την επιθυμία του για το «ωκεάνειο συναίσθημα» ενός προκοινωνικού χώρου. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο πρέπει να κατανοηθούν οι φροϋδικές έννοιες, του φθόνου του πέους ή του φόβου του ευνουχισμού. Ο «Φαλλός» είναι πριν απ όλα το συμβολικό αντικείμενο της επιθυμίας, η οποία πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τα δύο φύλα, έτσι ώστε και οι άνδρες και οι γυναίκες να συλλάβουν τα αληθινά όρια της επιθυμίας τους. Κατά τον Lacan, το Αυτό είναι όψη του Πραγματικού που δεν μπορεί να δαμαστεί ή ν αρθρωθεί από τη γλώσσα ή τις αισθητές εικόνες, είτε αναδύεται εντός είτε εκτός του υποκειμένου. Από την άλλη, ο Lacan αντιλαμβάνεται το Υπερ-εγώ ως την αρχή (instance) που απειλεί το υποκείμενο με ευνουχισμό, και κάνει διάκριση μεταξύ «μητρικού» και «πατρικού» ευνουχισμού. Μέσω της εκπροσώπησης του ιδεώδους του Εγώ (* Υπερ-εγώ), ο πατρικός ευνουχισμός επιβάλλει στο παιδί το νόμο της απαγόρευσης της αιμομιξίας. Το Υπερ-εγώ, ωστόσο, παραμένει απόρροια του 3. Βλ. θ. Λίποβατς, Η ψυχοπαθολογία του πολιτικού, Αθήνα, Οδυσσέας, 1990, σ. 74.

5 Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ 113 μητρικού και εκφράζει την απειλή της ανακατάποσης του καταβροχθισμένου όντος.4 Τελικά, το Εγώ δεν είναι μόνο η ψυχική αντιπροσώπευση της αρχής της πραγματικότητας η οποία διαπραγματεύεται τις επιθυμίες του Αυτού και τις επιταγές του Υπερ-εγώ. Το Εγώ είναι μια δομή παραγόμενη αρχικά από την τάξη του Φαντασιακού. Ο Lacan αναζητεί τα ίχνη της προέλευσης του Εγώ πίσω στη μοναδική ικανότητα του ανθρώπου ν αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Ε[ έννοια του σταδίου του καθρέφτη5 είναι η θεωρητική ανάπλαση μιας υποθετικής στιγμής στην εμπειρία ενός παιδιού στο οποίο δομείται ο εξωτερικός του κόσμος (Umwelt). Όμοια, στη διαλεκτική αφέντη/δούλου στη Φαινομενολογία του Πνεύματος του Hegel (απ όπου η ιδέα του σταδίου του καθρέφτη είναι εμπνευσμένη), περιγράφεται η διαλεκτική διαδικασία μέσω της οποίας το ζώο-άνθρωπος γίνεται «εαυτός» μέσω της ταύτισής του με την εικόνα του άλλου,6 Εξάλλου, μέσω της θεωρίας του σταδίου του καθρέφτη, ανάλογης ως ένα βαθμό προς το μύθο του Νάρκισσου, ο Lacan καθίσταται ικανός να βρει μια θέση για την ορμή του θανάτου του Freud στο πλαίσιο των κατηγοριών του: αυτός δείχνει με ποιον τρόπο η τάξη του Συμβολικού πραγματεύεται την παράδοξη σχέση μεταξύ ταυτιστικής αγάπης (προϊόν του Φαντασιακού) και μίσους προς την εικόνα του άλλου - την παράδοξη σχέση που διακυβεύει την ικανότητα προσαρμογής προς το περιβάλλον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ ο Freud αναστοχάζεται τις ναρκισσιστικές τάσεις προς τα παράδοξα αποτελέσματα της libido και της ορμής του θανάτου, κατά τον Lacan ο ναρκισσισμός του σταδίου του καθρέφτη και τα αναγκαία εντούτοις δυνάμει καταστροφικά αποτελέσματά του είναι εγγεγραμμένα στις διύποκειμενικές σχέσεις της δομής της οικογένειας. Κατά τον Lacan, το στάδιο του καθρέφτη έχει σκοπό να γεμίσει το χάσμα που άφησε ο Freud μεταξύ των «μυθικών» βιολογικών ορμών και του Οιδιπόδειου συμπλέγματος. Ενώ, κατά τον Freud, το Οιδιπόδειο είναι σαφώς αποτέλεσμα των διϋποκειμενικών σχέσεων μέσα στην οικογένεια, οι δυναμικές της άλλης 4. Βλ. Μ. Klein, The Psycho-Analysis of Children, London, Hogarth Press, Βλ., ιδιαίτερα, J. Lacan, «Le stade du miroir comme formateur de la fonction du Je» (1949), Écrits, Paris, Ed. du Seuil, 1966, σ. 93 κ.εξ.. 6. Βλ. θ. Λΐποβατς, Η ψυχοπαθολογία του πολιτικού, σ. 65 κ.εξ..

6 114 A. ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΛΙΛΗ-ΜΑΖΑΡΑΚΗ σκηνής (andere Schauplatz) - ο ιδιαίτερος χώρος όπου το Οιδιπόδειο τρίγωνο διαδραματίζεται - δεν διαπιστώνονται πριν από το χρόνο των ανησυχιών του ευνουχισμού. Το στάδιο του καθρέφτη τοποθετεί τα στάδια του Freud ή την εξέλιξη μέσα σ ένα διϋποκειμενικό πλαίσιο, το οποίο θα διαπλάσει, από τη γέννηση, την εμπειρία του παιδιού σχετικά με τις στοματικές, πρωκτικές και γενετικές ορμές. Έτσι, η βιολογία υποτάσσεται εξαρχής στο χώρο των συμβολικών και φαντασιακών σχέσεων. Τελικά, οι σχέσεις αυτές θα ξεχωρίσουν για το παιδί δύο είδη ετερότητας με τα οποία πρέπει να συνδεθεί - πρώτον, τον «άλλο», το alter ego του υποκειμένου, στην κοινωνική σχέση, και, δεύτερον, τον «Άλλο», που αντιστοιχεί στην τάξη του Συμβολικού, στη γλώσσα και στον πνευματικό πολιτισμό. Αν δεν υπάρχει διϋποκειμενική σχέση μ αυτόν τον Άλλο, η ανθρώπινη επικοινωνία κινδυνεύει σοβαρά και το υποκείμενο μπορεί να διολισθήσει στην ψύχωση. Ακόμη κι αν το στάδιο του καθρέφτη βρίσκει την παραδειγματική του απεικόνιση σε δεδομένα που προμηθεύεται από την εξελικτική ψυχολογία και την ηθολογία, αυτή η εμπειρία δεν θεωρείται από τον Lacan ως στάδιο ανάπτυξης. Παραδείγματα από την ηθολογία και την εξελικτική ψυχολογία έχουν χρησιμοποιηθεί απ αυτόν μόνο για να επιβεβαιώσουν το κύρος της ψυχαναλυτικής προοπτικής. Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι δυνατόν να υπαχθεί στην ύπαρξη ενός πραγματικού καθρέφτη. Ο καθρέφτης είναι υποδειγματικό παράδειγμα μιας διαδικασίας που επιτελείται μεταξύ των ανθρώπινων όντων. Εντούτοις, η σύμπτωση μεταξύ ψυχαναλυτικής εμπειρίας και δεδομένων που αποκτήθηκαν βάσει «παρατηρήσεων» (συμπεριφορισμός-behaviourism) υποστηρίζει τον ισχυρισμό του Lacan ότι μέσω της εικόνας του άλλου το άτομο ανακαλύπτει για πρώτη φορά ποιο είναι. Οι θεωρητικές επιπτώσεις του σταδίου του καθρέφτη, όχι μόνον συνιστούν μια από τις πιο πρωτότυπες συνεισφορές του Lacan στη φροϋδική θεωρία, αλλ επίσης μαρτυρούν τη σχέση του Lacan με την κοινωνιολογία γενικά και τους κοινωνικούς πραγματιστές ιδιαίτερα. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το στάδιο του καθρέφτη έχει καταπληκτικές ομοιότητες με τη «θέαση του εαυτού στον καθρέφτη» (looking-glass self) του C.H. Cooley - προκατόχου του G.H. Mead. Αν και δεν υπάρχει μαρτυρία ότι ο Lacan γνώριζε το έργο του Cooley, φαίνεται ότι ήταν ενήμερος για τις παρατηρήσεις του Baldwin σχετικά με τα παιδιά, ιδιαίτερα είχε

7 Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ 115 υπ όψη του την άποψη του Baldwin σχετικά με το ενδιαφέρον του βρέφους για τον πραγματικό κόσμο του καθρέφτη: «Το γεγονός αυτό [η αναγνώριση του καθρέφτη] μπορεί να παρατηρηθεί, όπως γνωρίζουμε ήδη από τον Baldwin, από την ηλικία των έξι μηνών, και η επανάληψή του μ έχει κάνει να στοχαστώ πάνω στο συναρπαστικό θέαμα του βρέφους μπροστά στον καθρέφτη».7 Κατά τον Lacan, ωστόσο, το στάδιο του καθρέφτη δεν είναι απλώς μια διχασμένη σχέση μεταξύ του παιδιού και του άλλου. Κατά το χρόνο του σταδίου του καθρέφτη (6-18 μηνών), το Συμβολικό έχει ήδη διαπλάσει το Πραγματικό. Κατά τον Lacan, πράγματι, αυτό ενσωματώνει την αρχή της αντίθεσης πάνω στην οποία θεμελιώνεται η τάξη του Συμβολικού και επιτρέπει στο παιδί να συλλάβει, με τη δική του εικόνα στον καθρέφτη, τον άλλο. Η κοινωνιολογική συνάφεια της άποψης του Lacan όσον αφορά την ανάπτυξη του εαυτού μπορεί, εντούτοις, κάλλιστα να αποδειχθεί μέσω μιας ανάλυσης των ομοιοτήτων της προς τις θεωρητικές υποθέσεις του ορισμού του G.H. Mead για τον εαυτό.8 θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι μεταξύ των κοινωνικών πραγματιστών μόνο ο Mead έδειξε ζήλο να ολοκληρώσει κάποιες ψυχολογικές διοράσεις μέσα στη δική του θεωρία. Έγραφε: «ό,τι ακόμη στερείται η φροϋδική ψυχολογία μας είναι μια επαρκής 7. J. Lacan, «Le stade du miroir comme formateur de la fonction du Je», ό.π.. 8. O Anthony Giddens (Central Problems in Social Theory, Berkeley, University of California Press, 1979, σ. 121), επίσης, υποστηρίζει ότι μπορεί κανείς να σόρει μια παράλληλο μεταξύ Mead και Lacan: «Οι απόψεις του Lacan σχετικά με τη διάσπαση και το στάδιο του καθρέφτη έχουν κάποιες ομοιότητες με την ερμηνεία των αρχών της υποκειμενικότητας που είχε ίσως περισσότερη επίδραση στην αγγλόφωνη κοινωνιολογία: εκείνη του G.H. Mead». Ο Giddens συνεχίζει τονίζοντας τη συνάφεια του Lacan προς την κοινωνική θεωρία: «Όσον αφορά την ερμηνεία της ανάδυσης της υποκειμενικότητας ο Freud του Lacan μπορεί να αξιοποιηθεί». Ωστόσο, όσον αφορά τη σύγκριση του Giddens μεταξύ του I του Mead και του moi του Lacan, έχω την εντύπωση ότι το / του Mead συνδέεται με την έννοια του Συμβολικού του Lacan, ενώ το me του Mead έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με το moi του Lacan, θα πρέπει να διευκρινίσουμε εδώ ότι (βλ. Κ. Δοξιάδη, Υποκειμενικότητα και εξουσία, Αθήνα, Πλέθρον, 1992, σ. 48, σημ. 36) το φροϋδικό Εγώ φέρεται γερμ.: Ich, γαλλ.: moi, αγγλ.: ego. Στα ελληνικά δεν υπάρχει διαφορά ονομασίας μεταξύ αυτού του Εγώ και του Εγώ με τη φιλοσοφική (και ψυχαναλυτική) σημασία του ανθρώπινου υποκειμένου, για το οποίο ο Lacan χρησιμοποιεί την ονομαστική της προσωπικής αντωνυμίας στο πρώτο ενικό πρόσωπο (γαλλ.: je, αγγλ.:ι)' για τον Lacan, το φροϋδικό Εγώ (moi), αντίθετα, είναι αντικείμενο (βλ. J. Lacan, Ecrits, 1966, σ ), γι αυτό και τον εξυπηρετεί το γεγονός ότι στα γαλλικά αποδίδεται με την αιτιατική της ίδιας αντωνυμίας.

8 116 A. ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΛΙΛΗ-ΜΑΖΑΡΑΚΗ μελέτη της ανάπτυξης του εαυτού».9 θα πρέπει ν αναφερθεί ότι μια τέτοια κριτική αποκάλυπτε τη δυσκολία του Mead στο να θέσει μια ανάλογη παράλληλο μεταξύ των επιδράσεων του Αυτού, του Εγώ και του Υπερ-εγώ και των διαλεκτικών σχέσεων στην εργασία σχετικά με τις απόψεις του για το / και το me. Πρόκειται, επομένως, για τη μεταφορά της θεωρίας των ορμών του Freud στον διϋποκειμενικό χώρο και για την εγκαθίδρυση του ατομικού Εγώ, του Αυτού και του Υπερ-εγώ μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο, όπου ο Lacan στενεύει το χάσμα μεταξύ ψυχανάλυσης και κοινωνικού πραγματισμού. Πιο κατηγορηματικά απ ό,τι ο Freud, η ψυχαναλυτική θεωρία του Lacan για το υποκείμενο κατευθύνει τις διαδικασίες που καθορίζουν την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Ο Lacan προσυπογράφει την άποψη του Mead ότι, για τη διαμόρφωση του υποκειμένου, ο ρόλος που παίζεται από τη βιολογία δεν μπορεί εύκολα να διακριθεί από τον κοινωνικό περίγυρο, διότι «τα ενστικτώδη στάδια, όταν βιώνονται, έχουν ήδη οργανωθεί στην υποκειμενικότητα».10 Ο Lacan φαίνεται να κλονίζει την παράδοξη διάκριση του Freud μεταξύ μιας θεωρίας των ορμών, η οποία χωρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη από τη διϋποκειμενικότητα, και της ψυχαναλυτικής τεχνικής μέσω της οποίας οι διϋποκειμενικές ρίζες της γένεσης του υποκειμένου διακρίνονται σαφώς. Όπως ο Mead και, ακόμη πιο συγκεκριμένα, όπως ο Cooley, ο Lacan επανεξετάζει την προέλευση της εαυτότητας (selfhood) με τις σχέσεις μέσα στην πρωταρχική ομάδα. Στην οικογενειακή μονάδα υπάρχει ένα «ψυχικό αντικείμενο και μια περίσταση»,11 όπου το υποκείμενο, ταυτιζόμενο με τα αισθήματα, τους ρόλους, 9. Βλ. ένα κείμενο-σχέδιο του G.H. Mead από την ανασκόπηση του William Allenson White, Thoughts of a Psychoatrist on the War and After (Austin Collection), στο H. Joas, G.H. Mead: A contemporary re-examination of his thought, μτφ. R. Meyer, Cambridge, Policy Press, 1985 [1980], σ O Hans Joas, ο οποίος ανακάλυψε αυτό το προσχέδιο, σχολίασε το γεγονός ότι ο Mead είχε ξεκινήσει μια ανασκόπηση του έργου του Freud, την οποία, ωστόσο, ο Joas δεν μπόρεσε να εντοπίσει. Βλ., επίσης, Ν. Birnbaum, Toward a critica1 sociology, New York, Oxford Univeristy Press, 1973 [1971], σ J. Lacan, «Fonction et champ de la parole et du langage en psychanalyse», Écrits, o Z. Λακάν, H Οικογένεια. Τα οικογενειακά συμπλέγματα στη διαμόρφωση του ατόμου, σ. 25.

9 Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ 117 τις στάσεις και τις αξίες ενός αρχέγονου και γενικευμένου άλλου,12 θα συγκροτήσει το Εγώ του και το ιδεώδες του Εγώ. Με αυτήν την έννοια, το «Εγώ» (je) του Lacan μοιάζει και με την έννοια του καθρέφτη του εαυτού (looking-glass self) του Cooley (χώρο όλων των κοινωνικών αισθημάτων) και με την έννοια του εμένα (me) του Mead ως εσωτερίκευση του γενικευμένου άλλου. Ενώ ο Lacan και ο Mead μοιράζονται την άποψη ότι η κοινωνικοποίηση του ατόμου εξαρτάται από την ανάληψη της ευθύνης των κοινωνικών αξιών ως συνόλου, ο Άλλος του Lacan δεν είναι ο γενικευμένος άλλος του Mead. Ο Άλλος του Lacan δεν συμβολίζει το περιεχόμενο των κοινωνικών αξιών, αλλά τον ασυνείδητο Νόμο που συγκροτεί τη γλώσσα και τον πνευματικό πολιτισμό και που επιβάλλεται στο παιδί μέσω των σημαινόντων του λόγου της μητέρας. Ο Άλλος είναι ό,τι ο Lacan αποκαλεΐ το Συμβολικό. Αν επικαλεστούμε τις διανοητικές αναπαραστάσεις των κοινωνικών ρόλων και στάσεων, ο γενικευμένος άλλος του Mead παραμένει στον φαντασιακό/κοινωνικό χώρο και αντιστοιχεί - όχι με πολλή ακρίβεια - προς ό,τι ο Lacan αποκαλεί ο φαντασιακός άλλος ή το ιδεώδες Εγώ. Παρ όλες αυτές τις διαφορές, είναι εφικτή μια προσέγγιση (rapprochement) μεταξύ της διάκρισης του Mead σε Εγώ (I) και εμένα (me) και της μεταγραφής των φροϋδικών κατηγοριών Αυτό, Εγώ και Υπερ-εγώ, από τον Lacan. Και οι δύο συγγραφείς θεωρούν τη διαμόρφωση του εαυτού και της συνείδησης ως διϋποκειμενική και κάνουν την ίδια διάκριση μεταξύ του χώρου της διϋποκειμενικότητας (ο οποίος, κατά τον Lacan, εκτείνεται πέραν του χώρου των συνειδητών κοινωνικών σχέσεων προς τη διϋποκειμενική πραγματικότητα του ασυνείδητου) και του χώρου που παραμένει πέραν της ανθρώπινης νόησης. Ο Lacan αποκαλεί τον τελευταίο χώρο το Πραγματικό. Το Πραγματικό καλύπτει και τις δύο φροϋδικές έννοιες του Αυτού και του ανοίκειου (Unheimliche). 12. Βλ., όσον αφορά τον όρο, G.H. Mead, Mind, Self and Society, ed., Ch. Morris (1934), στο A. Strauss (ed.), G.H. Mead, On Social Psychology, Selected Papers, 1977, σ. 218 κ.εξ., ιδιαίτ. σ. 220 και σημ. 8.

10 A. ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΛΙΛΗ-ΜΑΖΑΡΑΚΗ 2. TO ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ TOY LACAN KAI TO ΕΓΩ (I) TOY MEAD To Πραγματικό παρουσιάζει έντονες ομοιότητες με την άποψη του Mead για το καινοφανές στην ανθρώπινη εμπειρία, μέσω του οποίου το Εγώ ή ένα εξωτερικό και αναπάντεχο γεγονός αμφισβητεί την κοινωνική πραγματικότητα του υποκειμένου.13 Αυτή η σημαντική διάκριση μεταξύ διϋποκειμενικότητας και γεγονότος πηγαίνει πέρα από τις απόψεις του Freud για τον εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο (Umwelt/Innenwelt) που είχε διαλύσει την κλασική διχοτομία πνεύμα/σώμα. Επειδή ο Mead και ο Lacan εκλόνισαν τα όρια εαυτός/άλλος, άτομο/κοινωνία και βιολογικό/κοινωνικό, η κοινωνική πραγματικότητα δεν νοείται πια ως ον εκτός του εαυτού. Ό,τι απομένει εκτός του χώρου της διϋποκειμενικότητας είναι μια «πραγματικότητα» που έχει αποκλειστεί απ ό,τι διαμεσολαβείται από την κοινωνική εμπειρία. Κατά τον Mead, το Εγώ (I) είναι η απρόβλεπτη απάντηση του οργανισμού σε μια δοσμένη κατάσταση, το πανομοιότυπο του εμένα (me).14 Το Εγώ είναι το τμήμα εκείνο του ατόμου το υπεύθυνο για δημιουργία, φαντασία και καινοτομία. Σύμφωνα με τον Mead, δεν απαιτείται καμιά εξήγηση. Το Εγώ, όντας μοναδικό, ιδιόμορφο και προσωπικό, δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και της πρωτοβουλίας. «Η κατάσταση τίθεται σε μας για να ενεργήσουμε μ έναν ενσυνείδητο τρόπο. Έχουμε συνείδηση του εαυτού μας και της κατάστασης, αλλά δεν έχουμε εμπειρία για το πώς ακριβώς θα ενεργήσουμε, παρά μόνο αφού η πράξη συντελεστεί».15 Το Εγώ ανήκει στην κατηγορία του «ο κόσμος που υπάρχει». Αποτελεί ένα γεγονός, μια ορμή που προβάλλει απροσδόκητα και είναι δυνατόν να λάβει νόημα μόνον αναδρομικά. Επειδή το άτομο αιφνιδιάζεται, οι πράξεις του Εγώ αμφισβητούν τις παραδεδεγμένες έννοιες του γενικευμένου άλλου. Άρα, η κοινωνική αλλαγή ενδέχεται να ενισχυθεί από τις πράξεις του Εγώ, καθόσον οι νέες αντιδράσεις που αυτό προκαλεί στο άτομο είναι δυνατόν να εσωτερικευθούν από άλλες. Ωστόσο, η κοινωνική αλλαγή δεν προέρχεται αποκλειστικά από τις απροσδόκητες συνεισφορές του Εγώ. «Ο κόσμος που υπάρχει» μπορεί μόνον να συγκροτήσει σε 13. G.H. Mead, ό.π., σ G.H. Mead, ό.π., α Ό.π., σ. 232.

11 Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ 119 ενιαίο σύνολο αλλαγές σύμφωνες με τους νόμους που καθορίζουν το ρυθμό της κοινωνικής αλλαγής. Κατά τον Lacan, το Πραγματικό μπορεί να εμφανίζεται και εκτός και εντός του υποκειμένου. Το Πραγματικό είναι ένα αιφνίδιο, τραυματικό, ανοίκειο γεγονός που διαλύει (αποδιοργανώνει) τις «παραδεδεγμένες έννοιες» του ατόμου. Ο Lacan εντοπίζει τις ορμές του Αυτού και τις εντολές του Υπερ-εγώ (το οποίο διακρίνει από το φροϋδικό ιδεώδες του Εγώ) μέσα στην κατηγορία του Πραγματικού. Το Πραγματικό ενέχεται στην έννοια του Εγώ/γεγονός (I/event) του Mead, από την άποψη ότι αυτό αντιστοιχεί στο μέρος εκείνο της πραγματικότητας που αμφισβητεί την κοινωνική πραγματικότητα του υποκειμένου είτε από τα μέσα (το Εγώ) είτε από τα έξω (το γεγονός). Όπως το γεγονός του Mead, το Πραγματικό είναι η πραγματικότητα μέσα στην ανοίκεια, ανησυχητική της μορφή. Είναι η πραγματικότητα του σώματος και του Πράγματος καθεαυτό, από την οποία η θρησκεία, η φιλοσοφία και η επιστήμη προσπαθούν ν αποκτήσουν νόημα. Είναι το άγνωστο, το απρόβλεπτο. Το Πραγματικό είναι ό,τι κρύβεται πίσω από την ανθρώπινη συνείδηση και δεν είναι δυνατόν να διατυπωθεί με σαφήνεια ή να φαντασιωθεί. Έτσι, το Πραγματικό είναι εκείνο το μέρος της πραγματικότητας που απειλεί το εσωτερικό του υποκειμένου και τον εξωτερικό κόσμο με τρόπους που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί. Ευθύς ως αυτή η χωρίς σημασία εμπειρία τεθεί με λόγια και διατυπωθεί είτε ως μύθος, είτε ως ποίηση, είτε ως τέχνη, είτε ως επιστήμη, παύει να είναι μια εμπειρία του Πραγματικού. Το Πραγματικό εκρήγνυται χωρίς προειδοποίηση. Η εμπειρία μιας εκφοβιστικής επίθεσης χωρίς προφανή λόγο, η αντιμετώπιση ενός σεισμού, μια ισχυρή θαλασσοταραχή ή απλώς μια κατάσταση που είναι ξένη στις παραδεδεγμένες έννοιες του υποκειμένου - αυτά χαρακτηρίζονται ως εμπειρίες του Πραγματικού, διότι δεν ολοκληρώνονται στην κοινωνική πραγματικότητα του υποκειμένου. Επίσης, όπως το γεγονός του Mead, το Πραγματικό είναι η αντικειμενική τραυματική πραγματικότητα του χρόνου (θνητότητα). Ο Mead αναφέρει: «Αυτά τα γεγονότα έχουν πάντοτε το χαρακτήρα της μοναδικότητας. Ο χρόνος μπορεί να προκόψει μόνο μέσω της ρύθμισης του περάσματος από αυτά τα μοναδικά γεγονότα» G.H. Mead, Philosophy of the Present, Chicago, εκδ. A.E. Murphy, Open Court, 1932, σ. 33' (αναδημ.) στο On Social Psychology, ό.π., σ. 338.

12 120 A. ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΛΙΛΗ-ΜΑΖΑΡΑΚΗ Ενόσω κανείς ζει κανονικά στον «φαντασιακό» κοινωνικό χώρο, είναι ενήμερος μόνο για την ιστορία, όταν καινούργια γεγονότα αμφισβητούν την κοσμοθεωρία (Weltanschauung) του παρόντος και εξαναγκάζουν το υποκείμενο να επανεξετάσει τις εμπειρίες του παρελθόντος και τις προσδοκίες του μέλλοντος. Και ο Mead και ο Lacan μοιράζονται την άποψη ότι η κοινωνία δεν είναι ποτέ ικανή να συγκροτήσει πλήρως σε ενιαίο σύνολο το Πραγματικό, το οποίο έχουν κατασκευάσει οι διαρκείς αμφισβητήσεις της προοπτικής των ανθρώπων για την κοινωνική πραγματικότητα. Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει σύστημα γνώσης που να μπορεί να εξασφαλίσει μια οριστική εξήγηση του Πραγματικού. Αναμφίβολα, η άποψη του Mead για το γεγονός και η ιδέα του Lacan διαφέρουν θεμελιακά στο πώς ο καθένας θεωρεί τη σχέση μεταξύ ατόμου και κοινωνίας. Επειδή για τον Lacan η είσοδος του υποκειμένου στην κοινωνία συνεπάγεται ένα χωρισμό από τη φύση, θ απομένει πάντοτε μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη ένας πόθος επιστροφής στο ωκεάνειο συναίσθημα μιας προκοινωνικής κατάστασης (ενδομήτρια ζωή). Εξάλλου, κατά τον Mead, επειδή η κοινωνικότητα βασίζεται στον οργανισμό, δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ ανθρώπινων πόθων και κοινωνικών σκοπών. Εντούτοις, από την προοπτική του Mead, τα μυστήρια της φύσης που μέχρι σήμερα έχουν μείνει πέρα από την ανθρώπινη γνώση θα γίνουν με τον καιρό γνωστά μέσω της επιστημονικής επανάστασης. Για τον Mead, λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτε έμφυτο στο γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει την εμπειρία του ανοίκειου (Unheimliche), το οποίο ο Lacan και ο Freud αντιλαμβάνονται ως κάτι το οποίο είναι πέραν του χώρου του πνευματικού πολιτισμού, της ζωής. 3. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ ΤΟΥ LACAN ΚΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΑΛΛΟΣ TOY MEAD Η κατηγορία του Φαντασιακού στον Lacan είναι παρόμοια με την άποψη του Mead για τη φύση των κοινωνικών σχέσεων ακριβώς επειδή διακόπτει τη διάκριση εαυτός/άλλος. Το Φαντασιακό είναι ο διϋποκειμενικός κόσμος του υποκειμένου, εφόσον το υποκείμενο αποκτά την εμπειρία του. Πρόκειται για τη διπολική σχέση μεταξύ νοούντος και νοούμενου. Το Φαντασιακό είναι η κατηγορία μέσω της οποίας ο χώρος της αυτοσυνείδησης εμφανίζεται στο άτομο. Και για τον Mead και για τον Lacan, η διαδικασία

13 Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ 121 «αυτοαναστοχασμού» προέρχεται από το χώρο των κοινωνικών σχέσεων. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι ο Mead, όπως και ο Lacan, δεν θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη της πραγματικότητας. Ο Mead παραβλέπει την πιθανότητα πως οι δραστηριότητες του Εγώ ενδέχεται να καταπιεστούν όταν αποτύχουν να συναγωνιστούν τις αξίες του γενικευμένου άλλου. Εντούτοις, αυτός προβάλλει μια ιδέα ανθρώπινης συνείδησης η οποία παράγεται διϋποκειμενικά από εκείνες ακριβώς τις δραστηριότητες που διαγράφουν το πεδίο της μόνης προσιτής στο ανθρώπινο είδος πραγματικότητας: της κοινωνικής πραγματικότητας. Μ αυτή την έννοια, είναι δυνατόν να συνδυαστεί ο γενικευμένος άλλος του Mead με την έννοια του Φαντασιακοό του Lacan. Το Φαντασιακό αναπαράγει τον κόσμο στην αντίληψη και των ανθρώπων και των ζώων. Η επιθετική και η σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων πυροδοτείται από την εικόνα του άλλου Άλλος). Ωστόσο, τα ζώα μπορούν να βασίζονται στα ένστικτά τους για να οδηγηθούν στην ικανοποίηση των αναγκών τους. Από την άλλη μεριά, η επιβίωση του ανθρώπινου όντος εξαρτάται από τον άλλο. Τα ανθρώπινα όντα δεν μπορούν ν αντιλαμβάνονται τον κόσμο μόνο από την άποψη των ορμών και των εικόνων. Και ο Mead και ο Lacan σημειώνουν ότι οι τάσεις που οδηγούν τα ζώα στην ικανοποίηση των αναγκών αναστέλλονται στα ανθρώπινα όντα, επειδή το άτομο είναι ένα πρόωρο ζώο. Ο Lacan δικαιολογεί αυτή τη θέση με τη θεωρία της «εμβρυοποΐησης» (foetalization), η οποία αποδεικνύει ότι το ανθρώπινο νευρικό σύστημα είναι υποανάπτυκτο κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής, και είναι προφανές από την έλλειψη ισορροπίας και μηχανισμού συντονισμού στα παιδιά. Αυτή η πρωιμότητα βρίσκεται σε μεγάλη αντίθεση με την προσαρμοσμένη συμπεριφορά των νεογέννητων ζώων. Εντούτοις, αυτές οι συνέπειες πρωιμότητας εξισορροπούνται στο ανθρώπινο ον από την πρόωρη ωρίμαση της οπτικής αντίληψης, που εκφράζεται με την αξιοσημείωτη ικανότητα των βρεφών ν αναγνωρίζουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Επειδή αυτή η ικανότητα είναι υπεραναπτυγμένη, αντίθετα προς τη γενική «καθυστέρηση» του ανθρώπινου όντος, ο Lacan συνδέει την τάση γι αναγνώριση και ταύτιση με την εικόνα (imago) της ανθρώπινης μορφής, προς μια ευεργετική τάση, η οποία αποζημιώνει για την «αποφυσικοποίηση» των ενστίκτων που οφείλεται στην πρωιμότητα της γέννησης. Εξαιτίας της μοναδικής

14 122 A. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ-ΜΑΖΑΡΑΚΗ τάσης για αναγνώριση και σύνδεση με τον άλλο, ο όρος «φαντασιακό» αντιπροσωπεύει τον κόσμο των αισθητών εικόνων που είναι βασικά οπτικές, αν και δεν αποκλείονται καθόλου οι άλλες αισθήσεις. Από αυτή την παράδοξη τοποθέτηση, στην οποία το ανθρώπινο ον εμφανίζεται τόσο πιο αβοήθητο όσο πιο «ενήμερο» είναι από τα άλλα είδη, και ο Lacan και ο Mead βλέπουν την ανθρώπινη ικανότητα να γίνεται αντικείμενο καθεαυτό ως η απάντηση του οργανισμού στον εξωτερικό κόσμο. Μ αυτή την προοπτική, ο Lacan τοποθετεί το φροϋδικό Εγώ το οποίο δεν βλέπει πλέον ως την ψυχική αναπαράσταση της αρχής της πραγματικότητας, αλλά ως την ψυχική αναπαράσταση μιας κοινωνικής ή «φαντασιακής» πραγματικότητας. Όπως το εμένα (me) του Mead, το Εγώ εμφανίζεται κατά πρώτον στο υποκείμενο εκτός εαυτού με τη διαμεσολάβηση ενός άλλου. Ακόμα κι αν ο Mead δεν έχει μια έννοια του ασυνείδητου δι εαυτόν (per se), μοιράζεται από κοινού με τον Lacan την άποψη ότι συνείδηση και ορθολογικότητα δεν έχουν τις ρίζες τους στο άτομο. Και οι δύο ερευνητές αντιλαμβάνονται τα εγχειρήματα της διάνοιας, μέσω των οποίων τα άτομα συγκροτούν τον εαυτό καθώς και την κοινωνική τους πραγματικότητα διϋποκειμενικά. Ενώ, όμως, για τον Mead αυτές οι διαδικασίες είναι θεμελιωμένες στον κοινωνικό χώρο, για τον Lacan ο χώρος της ετερότητας, όπως εμφανίζεται στο Φαντασιακό, δεν επαρκεί αυτός ο ίδιος για να εγγυηθεί την επιβίωση του ανθρώπινου όντος (όπως είναι για τα ζώα, των οποίων η «κοινωνική» ζωή υπαγορεύεται από τα ένστικτα, δηλαδή, τους νόμους της φύσης). Το ανθρώπινο ον δεν μπορεί να επιβιώσει στην κοινωνία χωρίς την υποστήριξη της Συμβολικής τάξης η οποία ταυτίζεται με τη δομή της γλώσσας. 4. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΤΟΥ LACAN ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΩΝ TOY MEAD Καθορίζοντας το ρόλο που παίζει η γλώσσα στη διάπλαση της κοινωνικής πραγματικότητας του υποκειμένου, και ο Lacan και ο Mead επεκτείνουν τις αντίστοιχες απόψεις τους για τη διϋποκειμενικότητα πέρα από την ικανότητα του ανθρώπου να μιλάει. Ο Lacan κάνει διάκριση μεταξύ της γλώσσας, ως της διάστασης εκείνης του λόγου που δομεί/διαγράφει για το υποκείμενο το Φαντασιακό κόσμο της κοινωνικής εμπειρίας, και της γλώσσας

15 Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ 123 ως της Συμβολικής τάξης της οποίας οι νόμοι και οι αρχές παραμένουν ασύνδετα. Για τον Mead, τα σημαντικότερα σύμβολα που επινοεί η γλώσσα (λόγος) παράγονται από την κοινωνική πράξη και προέρχονται από τη «συνομιλία των χειρονομιών» που έχει τις ρίζες της στις εξελικτικές διαδικασίες της ζωής της ομάδας. Ο Mead τοποθετεί τη γλώσσα αποκλειστικά στο γενικό πλαίσιο των «συνδεομένων με το σώμα εκφράσεων». Αυτός, ειδικά, απορρίπτει την πνευματοκρατική γλωσσολογική θεωρία του καιρού του, η οποία, όπως αυτός ισχυρίζεται, εντοπίζει τη δομή της γλώσσας στην ατομική συνείδηση πριν από κάθε αλληλεπίδραση, και συνεπώς αποδέχεται το πρότυπο «ενός αιχμάλωτου στο κελί». Αυτός γράφει: «Η μελέτη της διαδικασίας της γλώσσας ή του λόγου - η αρχή του και η ανάπτυξή του - είναι ένας κλάδος της κοινωνικής ψυχολογίας διότι μπορεί να κατανοηθεί μόνο από την άποψη των κοινωνικών διαδικασιών της συμπεριφοράς μέσα σε μια ομάδα αλληλεπιδρώντων οργανισμών» Εντούτοις, εξομοιώνοντας τη γλώσσα μόνο με τη συνομιλία των χειρονομιών, ο Mead δεν προσφέρει μια εξήγηση για την απόκτηση της δομής της γλώσσας ως συνόλου. Η θεωρία του για τον εαυτό δεν εμπεριέχει μια θεωρία της γλώσσας που να λογοδοτεί για το μέρος της γλώσσας που δεν μπορεί να φαντασιωθεί τη δομή της και τις αρχές οργάνωσής της. Προσαρμόζοντας τη θεωρία της εξέλιξης του Ααρβίνου προς τις δικές του απόψεις για τη διαμόρφωση του εαυτού και της κοινωνίας και, συνεπώς, θεμελιώνοντας την κοινωνικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό και την κοινωνία στη φύση, ο Mead δεν μπόρεσε να ταυτίσει τις δομικές διαφορές μεταξύ κοινωνίας των ζώων και ανθρώπινης κοινωνίας, ούτε μπόρεσε να διακρίνει τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ τρόπου επικοινωνίας των ζώων και ανθρώπινης γλώσσας. Η γλώσσα των μελισσών, για παράδειγμα, που βασίζεται σε κωδικοποιημένα σήματα μεταξύ πομπού και δέκτη, δεν έχει ομοιότητα με τη δομή της ανθρώπινης γλώσσας που είναι οργανωμένη σύμφωνα με αρχές και νόμους - όπως ο κανόνας της διπολικής φθογγικής αντίθεσης - που λειτουργούν ανεξάρτητα από την πραγματικότητα που αναπαριστούν. Έτσι, η ιδέα του Mead για τη γλώσσα είναι πιο εφαρμόσιμη στις μέλισσες παρά στα ανθρώπινα όντα. Αναφέρεται 17. Η. Joas, G.Η. Mead: A contemporary Re-examination of his Thought, σ G.H. Mead, Mind, Self and Society, a. 6.

16 124 A. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ-ΜΑΖΑΡΑΚΗ σε ξεχωριστά σύμβολα των οποίων η επίκληση ανακαλεί εικόνες μάλλον παρά έννοιες. Κάνοντας διάκριση μεταξύ του φαντασιακού μέρους της γλώσσας και του δομικού μέρους, ο Lacan φέρνει τη διάσταση του Συμβολικού στο χώρο των κοινωνικών σχέσεων. Για τον Lacan, η τάση για ταύτιση (ένα φαινόμενο του φαντασιακού κόσμου) δεν μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση των νόμων σύμφωνα προς τους οποίους η δομή της γλώσσας οργανώνεται. Επειδή οι θεμελιώσεις της γλώσσας και του πολιτισμού διακρίνονται από τις φαντασιακές/κοινωνικές αναπαραστάσεις, ο Lacan κάνει διάκριση μεταξύ της ανθρώπινης τάσης να γίνει αντικείμενο καθεαυτό (μια έννοια που ταιριάζει με του Mead) και της συμβολικής λειτουργίας, μέσω της οποίας το παιδί σπάει τη σύνδεσή του με τη φύση και εισέρχεται στον πολιτισμό, ένα εγχείρημα που ο Lacan συνδέει με τη φροϋδική ιδέα του ευνουχισμού και που συνεπάγεται γι αυτόν την είσοδο του υποκειμένου στη γλώσσα. Επομένως, όσον αφορά την έκβαση της γλώσσας ως προς τη φύση της και τη λειτουργία της, ο Lacan και ο Mead διαφωνούν. Ο Lacan δανείζεται από τον Lévi-Strauss την ιδέα ότι η κοινωνική πραγματικότητα του υποκειμένου δομείται από νόμους και αρχές που επιτελοόνται έξω από τη συνείδηση του υποκειμένου. Μ αυτή την έννοια, το Συμβολικό θεμελιώνει το έδαφος της ανθρώπινης εμπειρίας. Το Συμβολικό, όμως, δεν εμφανίζεται στο περιεχόμενο του λόγου, αλλά στη δομή της γλώσσας που καθιστά δυνατό το διάλογο. Όπως γράφει ο Lacan, «...η ανθρώπινη εμπειρία παίρνει τη βασική της διάσταση στην παράδοση που εγκαθιδρύει ο ίδιος ο διάλογος. Αυτή η παράδοση, πολύ πριν το δράμα της ιστορίας εγγραφεί σ αυτήν, θέτει τις στοιχειώδεις δομές του πολιτισμού. Και αυτές ακριβώς οι δομές αποκαλύπτουν μια διευθέτηση α νταλλαγής που, αν και ασυνείδητη, είναι αδιανόητη έξω από τις μετατροπές που εγκρίνει η γλώσσα».19 Η τάξη του Συμβολικού ήδη οργανώνει τις αντιλήψεις του παιδιού πριν από το χρόνο που αυτές οι αντιλήψεις μπορούν να αρθρωθούν σε λόγο: «Η γλώσσα και η δομή της υπάρχουν πριν από τη στιγμή κατά την οποία κάθε υποκείμενο σ ένα ορισμένο σημείο της ανάπτυξής του θα κάνει την είσοδό του σ αυτήν» J. Lacan, «L instance de la lettre dans Γ inconscient ou la raison depuis Freud», Ecrits, σ Ό.π..

17 Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ 125 Η τάξη του Συμβολικού δομεί τον κόσμο του παιδιού ακόμη πριν η διαλεκτική του Φαντασιακού ολοκληρωθεί πλήρως. Οι ρυθμικές παρουσίες και απουσίες της μητέρας που σε τακτά διαστήματα συναντά τις ανάγκες του παιδιού είναι μια προεικόνιση του Συμβολικού. Το κλάμα του παιδιού ως σύνθημα της ανάγκης και η απάντηση της μητέρας δημιουργούν για το παιδί τη δυαδική αντίθεση από την οποία ξεπηδάει η επιθυμία και εγκαθιδρύεται. Έτσι, η αρχή της ανταλλαγής, σύμφωνα προς την οποία η Συμβολική τάξη οργανώνεται, λειτουργεί ακόμη και στο παιδί. Για τον Lacan, μέσω της κοινωνικής θέσμισης της γλώσσας, η καταπιεστική διάσταση της κοινωνίας επιβάλλεται στο άτομο. Ο Mead δεν ήταν δυνατόν να έχει αποδεχθεί αυτή την άποψη, διότι το ν αναγνωρίσει μια καταπιεστική διάσταση μέσα στην κοινωνία η οποία δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί από την κοινωνική πράξη, και η οποία παραμένει αδιαφανής στον αυτοαναστοχασμό, ανασκευάζει την αντίληψή του για τη σχέση μεταξύ ατόμου και κοινωνίας. Είναι δυνατόν να ισχυριστεί κανείς ότι η αδυναμία του Mead ν αναγνωρίσει τη γλώσσα ως εξωτερική δομή μπορεί ν αντικρούεται από τη φιλοδοξία του να δει το άτομο και την κοινωνία ως αλληλοανακλώμενα είδωλα, που βαδίζουν ταυτόχρονα προς την αλλαγή και την κοινωνική πρόοδο. Ο Lacan, από την άλλη μεριά, δεν αναφέρει σαφώς την έκβαση της κοινωνικής αλλαγής στη θεωρία του για τη γένεση του υποκειμένου. Αλλά ακόμη και αν η άποψη του Mead για την κοινωνική πράξη απέχει πολύ από το να προβάλλει μια επαρκή θεωρία για την απόκτηση της γλώσσας, ωστόσο, εισάγει την ιδέα ότι η κοινωνική αλλαγή βρίσκει την πηγή της ακριβώς στη διατομή μεταξύ ατόμου και κοινωνίας. Μ αυτή την έννοια, η θεωρία του Mead μπορεί να εκφράσει την αναγκαιότητα διεύρυνσης μιας παραδοσιακής ψυχαναλυτικής θεωρίας, η οποία, δίνοντας έμφαση στον καθοριστικό ρόλο της γλώσσας για τη διαμόρφωση του εαυτού, παραβλέπει τις δυνατότητες που ενδέχεται να εμπεριέχει το άτομο, ώστε να συμβάλλει στην αλλαγή της κοινωνίας.

18

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ εργοστάσιο επίσης δήθεν δικής του ιδιοκτησίας όπου

Διαβάστε περισσότερα

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε Στέλνουμε χαιρετισμούς. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε αυτήν την ευκαιρία να μιλήσουμε με σας ξανά και να παράσχουμε τις πληροφορίες που είμαστε έτοιμοι να

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Σήμερα θα πούμε την ιστορία του Αγγελιοφόρου. Είναι μια ιστορία που ενέχει πολλή δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Του νεκρού αδελφού. δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου)

Του νεκρού αδελφού. δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου) Του νεκρού αδελφού δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου) Κωνσταντίνος Παρθένης, Του νεκρού αδελφού Το τραγούδι του Νεκρού αδελφού,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο Η αριστοτελική φυσική

Κεφάλαιο 4 ο Η αριστοτελική φυσική Κεφάλαιο 4 ο Η αριστοτελική φυσική 4.1. Φυσική και μεταφυσική στον Αριστοτέλη Στην αριστοτελική εγκυκλοπαίδεια της γνώσης η επιστήμη που κατέχει την κυρίαρχη θέση είναι χωρίς αμφιβολία η «φυσική». Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές. Εγώ καταληστεύω καθημερινά τον πολίτη αυτής της χώρας. Εγώ τον φέρνω κάθε τέλος του μήνα σε απόγνωση, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Εγώ τον αναγκάζω

Διαβάστε περισσότερα

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Αισθηματικές ταινίες Bιογραφικές ταινίες Βωβές ταινίες Δραματικές ταινίες Επιστημονικής φαντασίας Μικρού μήκους Πολιτικές Πολεμικές

Διαβάστε περισσότερα

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 3 Σεπτεμβρίου, 2014 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Ο Θεός έχει στείλει έναν Αγγελιοφόρο στον κόσμο, που είναι σταλμένος από την

Διαβάστε περισσότερα

Οι 21 όροι του Λένιν

Οι 21 όροι του Λένιν Οι 21 όροι του Λένιν 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα τα όργανα

Διαβάστε περισσότερα

και, όταν σκοτείνιασε, στο φως του φάρου. Η παγωνιά ήταν άλλος ένας λόγος που ο Μάγκνους δεν ήθελε να κουνηθεί. Στην κρεβατοκάμαρα το παράθυρο θα

και, όταν σκοτείνιασε, στο φως του φάρου. Η παγωνιά ήταν άλλος ένας λόγος που ο Μάγκνους δεν ήθελε να κουνηθεί. Στην κρεβατοκάμαρα το παράθυρο θα 6 Κεφάλαιο 1 Μία και είκοσι μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς. Ο Μάγκνους ήξερε τι ώρα είναι χάρη στο ογκώδες ρολόι, το ρολόι της μητέρας του, που είχε κάνει κατάληψη στο ράφι πάνω από το τζάκι. Στη γωνία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Ικανοποίηση των ασθενών των Εξωτερικών Ιατρείων του νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» )

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) Μετά από αυτά όμως, είπα, φαντάσου την ανθρώπινη φύση ως προς την παιδεία και την απαιδευσία, σαν μια εικόνα που παριστάνει μια τέτοια κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο Η Σαηεντολογία, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Λ. Ρον Χάµπαρντ, είναι µια εφαρµοσµένη θρησκευτική φιλοσοφία η οποία προσφέρει έναν ακριβή δρόµο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Απόσπασμα από το βιβλίο «Η πεταλούδα της Νύχτας» της Ειρήνης Φραγκάκη που ευγενικά παραχώρησε η συγγραφέας αλλά και ο εκδοτικός οίκος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τους αναγνώστες του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 21/09-12-2011 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 21/09-12-2011 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 21/09-12-2011 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων Αριθμ. απόφασης 492/21-2011 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: «Εισήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΝΕΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΕΣ 39. Οι αιρέσεις του 20ού αιώνα. Μια απειλή και μια πρόκληση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΝΕΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΕΣ 39. Οι αιρέσεις του 20ού αιώνα. Μια απειλή και μια πρόκληση ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΝΕΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΕΣ 39. Οι αιρέσεις του 20ού αιώνα. Μια απειλή και μια πρόκληση Στο τέλος της δεύτερης χριστιανικής χιλιετίας, σ' έναν ταραγμένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ο σούρουπο είχε απλώσει το σκοτεινό υφάδι του, κεντημένο με περισσή στοργή από τη μητέρα του, τη μαρμαρυγή. Τιτιβίσματα πτηνών ορμούσαν μες στην

ο σούρουπο είχε απλώσει το σκοτεινό υφάδι του, κεντημένο με περισσή στοργή από τη μητέρα του, τη μαρμαρυγή. Τιτιβίσματα πτηνών ορμούσαν μες στην Πρόλογος Εκεί έξω, σε μέρη που ανέγνωρα κοιμούνται, σε τόπους μακρινούς και μυστηριακά άφαντους, ανθοβριθούν κόσμοι και μαραίνονται πλάσματα που χλευάζουν την αιωνιότητα. Το μικρό μυαλό των ανθρώπων, ευχαριστημένο

Διαβάστε περισσότερα

Θερινά ΔΕΝ 2011 "ακολουθώντας τη ροή" - η ματιά μου

Θερινά ΔΕΝ 2011 ακολουθώντας τη ροή - η ματιά μου 1/5 Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011- Άννη Βασιλείου, Υπεύθυνη δράσης Δ.Ε.Ν. Θερινά ΔΕΝ 2011 "ακολουθώντας τη ροή" - η ματιά μου Μέρη του όλου - Τι ζωγράφισες; ρώτησε η εμψυχώτρια το κορίτσι. - Το όλον. απάντησε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2. Ο Γλαύκων διαμαρτύρεται (Ἔπειτα) και υποστηρίζει ότι είναι θέμα αδικίας (ἀδικήσομεν) αντικρούοντας την άποψη του Σωκράτη για τον ηθικό εξαναγκασμό των φιλοσόφων και την εγκατάλειψη της πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ Ή ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ 1 Ας μιλήσουμε για λίγο με τον τρόπο που μιλά ο Χάιντεγκερ. Η Σκέψη του Χάιντεγκερ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΣΜΥΕ-ΔΥΠ) Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 40,11473 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.2108822303/2108064543 FAX 2106124492 EMAIL:info@smye.gr ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8 η Στις 27-7 - 2011 ΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΥ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ-

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραστάσεις των φύλων στα παιδικά αναγνώσµατα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου

Αναπαραστάσεις των φύλων στα παιδικά αναγνώσµατα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου Αναπαραστάσεις των φύλων στα παιδικά αναγνώσµατα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου Μαρία Μανώλη 1 Εισαγωγή Χωρίς αµφιβολία, τα σχολείο 1 αποτελεί το πιο θεµελιώδη κοινωνικό θεσµό µετά την οικογένεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Όπως αποκαλύφθηκε στον Αγγελιοφόρο του Θεού, Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 2 Μαρτίου 2011, στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η πνευματικότητα είναι βασικά μια αναζήτηση ελευθερίας ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως ξέρει, έχει απαντηθεί στη Βουλή το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ Νουβέλα 1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ########################################################################### Ήταν επισκέπτης σ αυτή τη μικρή πόλη. Τον είχε στείλει η υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ Την πάσα ελπίδα μου, και όλες μου τις ελπίδες, εις σε ανατίθημι. Μήτηρ του Θεού φύλαξον με υπό την σκέπη σου: Ο Αύγουστος είναι

Διαβάστε περισσότερα

-*- SPORΤDAY. 2 3 ο4-1 9 9 7. Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη

-*- SPORΤDAY. 2 3 ο4-1 9 9 7. Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη -*- SPORΤDAY 1 Ηµεροµηνία Εκδότες:Zερβάκης- Κατσιµίγκος Α.Ε.Κ. Σε αυτό το τεύχος 1. Α.Ε.Κ. ΣΕΛ. 2-3 2 3 ο4-1 9 9 7 Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη Μαύρος, Μανωλάς, Ατµατσίδης και Νικολάου οι υποψήφιοι

Διαβάστε περισσότερα

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας Παντελής Παπαδόπουλος Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι Είναι τιμή για μένα και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω ενεργά στην ημερίδα αυτή. Το

Διαβάστε περισσότερα

Κιοσές Νικόλαος, Παπαντίδης Ιορδάνης, µετά την υπ αριθ. 507/2012 Α Σ.

Κιοσές Νικόλαος, Παπαντίδης Ιορδάνης, µετά την υπ αριθ. 507/2012 Α Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α Α: Β4ΓΑΩΕ6-4ΝΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της υπ αριθ. 20ης /27 Αυγούστου 2012 Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Καβάλας Αριθ. Αποφάσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Δεν υπήρξε ένοπλη επαναστατική ενέργεια ίσως τα τελευταία είκοσι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Θέμα: Θέσεις της ΚΕΕΕ για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ.

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΔ Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08 συνήλθε στην

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:...Αγαπητοί συνάδελφοι, η πραγματικότητα ποια είναι; Είναι ότι από τη θέσπιση του Συντάγματος του 75 και του αντίστοιχου εκτελεστικού νόμου 998/1979 έχουμε πάνω από εξήντα νομοθετικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας ιάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στην Ηµερίδα της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αξιωµατικών Αστυνοµίας Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας Αθήνα, 05/12/2008

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 1 2 Γυναίκα 3 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 6 7 Κ άθομαι και σου γράφω, ξανά, τώρα που η γη, εξακολουθεί το ελλειπτικό της ταξίδι, στον γαλαξία. Γύρω απ το πυρακτωμένο, διαρκώς,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 5ο ΑΡΙΘ.ΦΥΛΛΟΥ 252 ΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ:ΕΙΡΗΝΗΣ 2 ΤΚ 51100 ΓΡΕΒΕΝΑ ΤΗΛ.24620/22.086 FAX:24620/22.087 ΤΡΙΤΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΤΙΜΗ ΦΥΛ 0,30

ΕΤΟΣ 5ο ΑΡΙΘ.ΦΥΛΛΟΥ 252 ΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ:ΕΙΡΗΝΗΣ 2 ΤΚ 51100 ΓΡΕΒΕΝΑ ΤΗΛ.24620/22.086 FAX:24620/22.087 ΤΡΙΤΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΤΙΜΗ ΦΥΛ 0,30 ΘΑΡΣΕΙΝ Τ ΑΛΗΘH ΛΕΓΩΝ ΕΤΟΣ 5ο ΑΡΙΘ.ΦΥΛΛΟΥ 252 ΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ:ΕΙΡΗΝΗΣ 2 ΤΚ 51100 ΓΡΕΒΕΝΑ ΤΗΛ.24620/22.086 FAX:24620/22.087 ΤΡΙΤΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΤΙΜΗ ΦΥΛ 0,30 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΡΕ ΝΤΕ ΜΠΑΛΖΑΚ. Ελένη Αστερίου ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

ΟΝΟΡΕ ΝΤΕ ΜΠΑΛΖΑΚ. Ελένη Αστερίου ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΟΝΟΡΕ ΝΤΕ ΜΠΑΛΖΑΚ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ελένη Αστερίου ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ 1992 1 Βλέποντας σ' έναν χάρτη τις ακτές της Νορβηγίας, ποια φαντασία δεν θα γέμιζε από θαυμασμό για τ' αλλόκοτα ψαλιδίσματά τους, μακριά δαντέλα από

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς Κ. Π. Καβάφης, «Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή 595 μ.χ.» Εισαγωγικό σημείωμα Στον αντίποδα όχι μόνο της παλαμικής αλλά και ολόκληρης της ελληνικής ποίησης της Νέας Αθηναϊκής Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

Η «απρέπεια» των ανθρώπων της 4 ης Αυγούστου. απέναντι στον Τίμο Μωραϊτίνη

Η «απρέπεια» των ανθρώπων της 4 ης Αυγούστου. απέναντι στον Τίμο Μωραϊτίνη Η «απρέπεια» των ανθρώπων της 4 ης Αυγούστου απέναντι στον Τίμο Μωραϊτίνη (Με αυτόν τον τίτλο παραθέτουμε κείμενο υπογεγραμμένο από τον γιό του συγγραφέα Γιώργο Μωραϊτίνη αναφερόμενο στη φήμη ότι τον Ύμνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ. Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ. Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε. ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου µε ενηµέρωση από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 15ης/2014, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στην Κέρκυρα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 15ης/2014, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στην Κέρκυρα. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από τα πρακτικά της με αριθμό 15ης/2014, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στην Κέρκυρα. Αριθ. Απόφασης 147-14/2014

Διαβάστε περισσότερα

Καθισμένος πίσω από το τιμόνι, ο Πολιακόφ έριξε στον Ντιλέινι μια λοξή ματιά και μισογέλασε. «Μη ζορίζεσαι τόσο. Θες να βάλουμε

Καθισμένος πίσω από το τιμόνι, ο Πολιακόφ έριξε στον Ντιλέινι μια λοξή ματιά και μισογέλασε. «Μη ζορίζεσαι τόσο. Θες να βάλουμε Η ΟΓΔΟΗ ΜΕΡΑ 7 1 Ο ταχυδρόμος ήταν αυτός που έκανε την καταγγελία, τηλεφωνώντας στο Τμήμα μισή ώρα πριν από την επίσημη λήξη της βάρδιας του Ντιλέινι. Το ημιφορτηγό ήταν παρκαρισμένο στο δρομάκι της εισόδου

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α «Σύνταξη και Ψήφιση προϋπολογισµού ήµου Καβάλας οικονοµικού έτους 2009»

Θ Ε Μ Α «Σύνταξη και Ψήφιση προϋπολογισµού ήµου Καβάλας οικονοµικού έτους 2009» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της µε αριθ. 38 ης /14 εκεµβρίου 2008 Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Καβάλας Αριθ. Αποφάσεως 707/2008 Θ Ε

Διαβάστε περισσότερα

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ..ΠΑΡΑΠΑΝΩ Μετά από ένα γάμο δημιουργείται, συνήθως, μια αντίδραση, πότε έντονη και πότε αδύναμη αλλά πάντως δημιουργείται αργά ή γρήγορα και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ 1 2 Το θέµα µας είναι ο Αναρχισµός. Τι είναι ο Αναρχισµός; Μια διδασκαλία για την πολιτική. Σαν πολιτική διδασκαλία διαθέτει απόψεις για το πολιτικό πρόβληµα, για

Διαβάστε περισσότερα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα Τρίπολη, 4 Απριλίου 2008 Δηλώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου μετά την επιθεώρηση των έργων μεταστέγασης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης από το Μαντζούνειο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού Του Φ.Μωρόγιαννη *

Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού Του Φ.Μωρόγιαννη * Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού Του Φ.Μωρόγιαννη * Ωριμάσαμε ως συντεταγμένη δημοκρατική κοινωνία με κοινοβουλευτικούς θεσμούς, περιφερειακή οργάνωση και τοπική αυτοδιοίκηση έως σήψης λίγο πριν την απόλαυση

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος Μάιος 2002

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος Μάιος 2002 πρόγραμμα «εκπαίδευση & θέατρο» σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αθηνών Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Ε Γ Κ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΣΕ Ο Λ Ο Μ Ε Λ Ε Ι Α

Ε Λ Ε Γ Κ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΣΕ Ο Λ Ο Μ Ε Λ Ε Ι Α Επί του Απολογισμού των εσόδων και εξόδων του Κράτους έτους 2006 και του Γενικού Ισολογισμού της 31 ης Δεκεμβρίου 2006, σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ. 1 περ. ε σε συνδυασμό με το άρθρο 79 παρ. 7 του Συντάγματος

Διαβάστε περισσότερα

Μια νέα φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας

Μια νέα φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας 1 Μια νέα φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας Ο Γράμμος και το Βίτσι, η Πίνδος και η Κορυτσά θα μείνουν οι αιώνιοι μάρτυρες μιας υπέροχης θυσίας. Στις άγριες και απόκρημνες κορφές της Πίνδου και του Γράμμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ Αριθμ. αποφ.:30/2007 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜOY 3/2007 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 25-01-2007 Σήμερα την 25 η του μηνός Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366 Α. Ο άνθρωπος, όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, δεν είναι ρυθμιστής του κόσμου, παρά διαχειριστής του. Αυτή την παρεξήγηση, που ίσχυε για αιώνες, θέλησε να διαλύσει ο πανεπιστήμων άνθρωπος της Αναγέννησης,

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ Ένας επισκέπτης του χωριού μας, ήρθε στο χωριό αφού πέρασαν δύο χρόνια. Όταν μας βρήκε και αρχίσαμε την κουβέντα, μας είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ισχύει από: 21/11/2011 Σελίδα 1 από 6 Τ Ι Μ Ο Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΠΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 1/1/2006

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΠΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 1/1/2006 Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΔΟ ΤΜΗΜΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΠΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 1/1/2006 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΛΥΓΓΙΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΦΟΥΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1420-1820

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1420-1820 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1420-1820 Διαταράξεις της µνήµης στην Ακρόπολη Στην Ακρόπολη των Αθηνών, την άνοιξη του 1936, ο Ζίγκµουντ Φρόυντ διαπίστωνε έκπληκτος ότι η πόλη πράγµατι υπήρχε και ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας

ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Στο Προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης ο ρόλος της Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Ε.Ε.Υ) είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι αρμοδιότητες της Ε.Ε.Υ έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ (ΥΠΟΜΕΔΙ) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ. Γεν. Γραμματέα ΔΗΜ.

ΠΡΟΣ : τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ (ΥΠΟΜΕΔΙ) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ. Γεν. Γραμματέα ΔΗΜ. ΑΘΗΝΑ, 12-01-2011 Αριθμ. Πρωτ.: 622 ΠΡΟΣ : τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ (ΥΠΟΜΕΔΙ) κ. Δ. ΡΕΠΠΑ τον ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ κ. Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ τον Γεν. Γραμματέα ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ του

Διαβάστε περισσότερα

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ 1. Ύπνος: Δεν βοηθάει να ξενυχτήσουμε διαβάζοντας το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε το σύνολο της ύλης στο μυαλό μας. Η κούραση, δε θα μας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια

Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια Τις ίδιες κουβέντες άκουγε συχνά η θάλασσα των «Τσιφλικιών» που συντηρούσε τα όνειρά µας στην αρµύρα της, αλλά και κρυφόβραζε στα σπλάχνα της τη

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ» Αθηναϊκό μυθιστόρημα

«ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ» Αθηναϊκό μυθιστόρημα «ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ» Αθηναϊκό μυθιστόρημα Η αθηναιογραφία του Τίμου Μωραϊτίνη δεν εξαντλείται στα «Ρωμαντικά Χρόνια της Αθήνας» (τελευταίο του βιβλίο, 1951) ή στην «Ολόκληρη Ζωή» (το κατ εξοχήν αθηναϊκό μυθιστόρημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ. Αθήνα, 15 Απριλίου 2011 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 7. - Αρχηγούς Συστημάτων και Τμημάτων - Περιφερειακούς και Τοπικούς Εφόρους - Εφόρους Περιοχής

ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ. Αθήνα, 15 Απριλίου 2011 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 7. - Αρχηγούς Συστημάτων και Τμημάτων - Περιφερειακούς και Τοπικούς Εφόρους - Εφόρους Περιοχής ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ Αθήνα, 15 Απριλίου 2011 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 7 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: - Αρχηγούς Συστημάτων και Τμημάτων - Περιφερειακούς και Τοπικούς Εφόρους - Εφόρους Περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

Ε Κ Θ Ε Σ Η. του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Εταιρίας με την επωνυμία. «Unibios Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών»

Ε Κ Θ Ε Σ Η. του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Εταιρίας με την επωνυμία. «Unibios Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών» Ε Κ Θ Ε Σ Η του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Εταιρίας με την επωνυμία «Unibios Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών» για την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου βάσει του άρθρου 4.1.4.1.2 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια,

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια, Αφιερωμένο στους γονείς μου που μου έδειξαν τον ουρανό και με άφησαν να ονειρευτώ στον αδελφό μου που είναι πάντα η πυξίδα μου όταν χάνω το δρόμο μου στον Ανδρέα που μ αγάπησε όπως ονειρεύτηκα και συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε 1 ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε βράδυ ένα σωρό ιστορίες, κάθε μέρα τους μιλάει για του κόσμου τα παράξενα. Ποτέ, ωστόσο, δεν τους είχε πει ότι υπάρχει κάτι τόσο θαυμαστό σαν το στολίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 19.12.2000 _ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας)_: Εδώ ήταν. Μισό λεπτό, κύριε Μπασιάκο, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

και άσε τον Κύριο να βρει ποιοί είναι σι δικοί του. Και τώρα, σ' αυτό το παλτό κάστρο του δάσους, οι κόρες του, που μόλις γίνανε γυναίκες,

και άσε τον Κύριο να βρει ποιοί είναι σι δικοί του. Και τώρα, σ' αυτό το παλτό κάστρο του δάσους, οι κόρες του, που μόλις γίνανε γυναίκες, " Στην ηρωική εποχή, που την Ισπανία κυβερνούσαν ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα, και αυτούς κυβερνούσε ο Τορκουεμάδα με τον λεπτοφυή του εγκέφαλο, σαν Μεγάλος Ιεροεξεταστής της Ισπανίας, σ ένα μεγάλο κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

Από το «ΕΥΡΩΠΗ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ», μετάφραση: Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος. Εκδ. Ελληνική Ευρωεκδοτική, Αθήνα

Από το «ΕΥΡΩΠΗ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ», μετάφραση: Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος. Εκδ. Ελληνική Ευρωεκδοτική, Αθήνα Jean A. Pirlot Βιέννη Από το «ΕΥΡΩΠΗ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ», μετάφραση: Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος. Εκδ. Ελληνική Ευρωεκδοτική, Αθήνα Οι έλικες του αεροπλάνου αναταράζουν τον αέρα με εκκωφαντικό θόρυβο, ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Παπακώστα Αλεξία, Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, Υποψήφιας Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών, Υποτρόφου του Ι.Κ.Υ.

Παπακώστα Αλεξία, Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, Υποψήφιας Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών, Υποτρόφου του Ι.Κ.Υ. «ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ» ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΑΞΗ: ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΥΛΩΤΗ «Ο ΤΟΜ ΤΙΡΙΤΟΜ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ» Παπακώστα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το υπ' αριθμ. 17/01-08-2014 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το υπ' αριθμ. 17/01-08-2014 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 17/01-08-2014 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων Αριθμ. απόφασης 496-17/01-08-2014 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Έγκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ YΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2012

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου

Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Κληρονομικό Δίκαιο -> ρυθμίζει τις έννομες σχέσεις του ατόμου μετά το θάνατό του και ιδίως στην τύχη της περιουσίας του. Καταλαμβάνει το πέμπτο βιβλίο του ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

Περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής Ο Ιησούς περπατά στους δρόμους μας, έρχεται στα σπίτια μας για να μας προσφέρει την πίστη

Περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής Ο Ιησούς περπατά στους δρόμους μας, έρχεται στα σπίτια μας για να μας προσφέρει την πίστη Αποφάσισα να προκηρύξω ένα έτος της Πίστεως το οποίο θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου 2012, πεντηκοστή επέτειο από την έναρξη της Β Συνόδου του Βατικανού και θα λήξει με την Πανήγυρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού,

Διαβάστε περισσότερα

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μιας κουζίνας. 2. Ορεκτικά με θαλασσινά

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μιας κουζίνας. 2. Ορεκτικά με θαλασσινά Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μιας κουζίνας 2. Ορεκτικά με θαλασσινά 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περί κουζίνας Κρύα ορεκτικά Αντσούγιες αλά Νισουάζ Σαρδέλες τηγανιτές Ζελέ με καραβίδες Μπαρμπούνια αλ οριεντάλ Καναπέ με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 1/2012, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 28 του μηνός Ιανουαρίου 2012.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 1/2012, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 28 του μηνός Ιανουαρίου 2012. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από τα πρακτικά της με αριθμό 1/2012, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 28 του μηνός Ιανουαρίου 2012. Αριθ. απόφασης 16-1/2012 ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Το ζήτημα του επαναστατικού υποκειμένου. Το ζήτημα της αναγκαιότητας των πρωτοποριών και των στρατηγών τους

Το ζήτημα του επαναστατικού υποκειμένου. Το ζήτημα της αναγκαιότητας των πρωτοποριών και των στρατηγών τους Σημεία του ορίζοντα Με τι ασχολείσαι φίλε; Με την πραγμοποίηση. Τι λες; Θα ναι πολύ σκληρή δουλειά, με χοντρά βιβλία και πολύ χαρτομάνι, σ ένα μεγάλο τραπέζι, ε; Α, μπα. Κάνω βόλτες. Κυρίως περιπλανιέμαι.

Διαβάστε περισσότερα

ραψωδία E Διομήδους ἀριστεία (Tα κατορθώματα του Διομήδη)

ραψωδία E Διομήδους ἀριστεία (Tα κατορθώματα του Διομήδη) Απόλλωνας και Αθηνά Επίλογος της Μάχης: ο θάνατος εξομοιώνει θύτες και θύματα Πισωδρομίζει ο γαύρος Έχτορας κι οι μπροστομάχοι τότε, 505 κι οι Αργίτες όλοι αμέσως χούγιαξαν και τους νεκρούς τραβήξαν και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Διπλωματική Εργασία Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007 Η υποστήριξη και εξασφάλιση της πρόσβασης των κοριτσιών στο σχολείο είναι το κλειδί για την ενδυνάμωσή τους, την οικονομική τους ανεξαρτησία και τη σεξουαλική τους αυτονομία.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ Διαμορφώσεις μικρής κλίμακας, κατασκευή παρατηρητηρίων και κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών στην περιοχή Ατσπάς, Σκ. Μαριών ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Τ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Yrsa Sigurdardόttir. H εκδίκηση. Διεθνες Μπεςτ ςελερ. μην το διαβάσετε στο σκοτάδι. είναι πραγματικά τρομακτικό. marie claire

Yrsa Sigurdardόttir. H εκδίκηση. Διεθνες Μπεςτ ςελερ. μην το διαβάσετε στο σκοτάδι. είναι πραγματικά τρομακτικό. marie claire Yrsa Sigurdardόttir H εκδίκηση μην το διαβάσετε στο σκοτάδι. είναι πραγματικά τρομακτικό. Διεθνες Μπεςτ ςελερ marie claire 1 Τ ο κύμα τραβούσε τη βάρκα πότε εμπρός, πότε πίσω, χωρίς σταθερό ρυθμό, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

«Το στίγµα του Εφιάλτη»

«Το στίγµα του Εφιάλτη» /νση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, 2008-2009 (Ειδική διάκριση) «Το στίγµα του Εφιάλτη» Κοµµάτια Από Τα Κοµµάτια Της Ζωής Μου Ειρήνη Παραχεράκη Λύκειο «Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα» Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ Επιθ. Κοιγ. Ερευνών, 103, Γ' 2000, 170-174 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ από τον Θεόδωρο Π. Οικονόμου Ζήσης Παπαδημητρίου, 2000, Ο ευρωπαϊκός ρατσισμός. Εισαγωγή στο φυλετικό μίσος: Ιστορική, κοινωνιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός Απόφασης 7456/2008 Αριθµός κατάθεσης ανακοπής: /23-10-2007 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟ ΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ

Αριθµός Απόφασης 7456/2008 Αριθµός κατάθεσης ανακοπής: /23-10-2007 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟ ΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σελίδα 1 από 5 Αριθµός Απόφασης 7456/2008 Αριθµός κατάθεσης ανακοπής: /23-10-2007 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟ ΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Αποτελούµενο από τη ικαστή Ευαγγελία Καπετανοπούλου, που ορίσθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Όμιλος Λογοτεχνίας Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κων/νος Καραμανλής» Δράκογλου Αναστασία, adrakogl@yahoo.gr Κιννά Πασχαλίνα, kinpash@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009)

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009) Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.5, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 009). Η θέσπιση του νέου μέτρου Η σημαντικότερη απόπειρα καινοτομικής δράσης της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.gr Αθήνα, 12 Ιουλίου 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πού βρίσκεται ο Τάφος του Αλεξάνδρου; Μυαλό χρειάζεται για ν' αποκαλυφθεί. και όχι φτυάρια.

Πού βρίσκεται ο Τάφος του Αλεξάνδρου; Μυαλό χρειάζεται για ν' αποκαλυφθεί. και όχι φτυάρια. Πού βρίσκεται ο Τάφος του Αλεξάνδρου; Μυαλό χρειάζεται για ν' αποκαλυφθεί και όχι φτυάρια. Τα µεγαλύτερα µυστικά του κόσµου κρύβονται πάντα µε τον καλύτερο τρόπο, παραµένοντας στην κοινή θέα. Για να καταλάβουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων Μάθημα 2.1 Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων 1.1 Εργασίες κοπής με χρήση φλόγας 1.1.1 Φιάλες αερίων Τα μέτρα ασφάλειας, συνδέονται με τη φύση του κάθε αερίου. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γενικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα