ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS"

Transcript

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS

2 Η ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΣΤΗ ΘΆΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΡ

3 1ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών, τόσο όσον αφορά τους κανόνες που παρουσιάζονται, όσο και τον τρόπο παρουσίασης. Οι ομάδες με βάση την ηλικία των παιδιών που έχουν ληφθεί υπόψη για τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού περιεχομένου είναι τρείς: Μαθητές 1ης, 2ας και 3η Δημοτικού («Ομάδα ετών») Μαθητές 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικού («Ομάδα ετών») Μαθητές Γυμνασίου («Ομάδα ») Το αντικείμενο της εκπαίδευσης των μαθητών της «Ομάδας 6-7-8» είναι κυρίως η κολύμβηση, η παραμονή στην παραλία και η φροντίδα του περιβάλλοντος. Της «Ομάδας » η κολύμβηση, τα θαλάσσια σπορ και η φροντίδα του περιβάλλοντος και της «Ομάδας » περισσότερο για θαλάσσια σπορ, και λιγότερο για κολύμβηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Όλο το υλικό της παρουσίασης έχει υπολογιστεί ώστε να διαρκεί μία διδακτική ώρα. «Ομάδα ετών» 1. Χαιρετισμός & Προβολή 1ου βίντεο - Χταπόδιος Σέιφ 2. Προβολή ηχητικού παραμυθιού & Συζήτηση για τις εμπειρίες των μαθητών 3. Προβολή εικονογραφημένων κανόνων για την ασφάλεια στην θάλασσα 4. Βρείτε τα λάθη για την ασφάλεια στην θάλασσα (quiz) 5. Τραγούδι 6. Προβολή Inspirational video (επιλογή 1 από 5) 7. Διανομή αναμνηστικών και ενημερωτικού φυλλαδίου «Ομάδα ετών» 1. Χαιρετισμός & Προβολή 1ου βίντεο Χταπόδιος Σέιφ 2. Προβολή εικονογραφημένων κανόνων για την ασφάλεια στην θάλασσα 3. Βρείτε τα λάθη για την ασφάλεια στην θάλασσα (quiz) 4. Προβολή Inspirational video (επιλογή 1ο ιστιοσανίδα) 5. Προβολή εικονογραφημένων κανόνων για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ 6. Βρείτε τα λάθη για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ (quiz) 7. Προβολή Inspirational video (επιλογή 5ο θαλάσσιο σκι) 8. Video για το Safe Water Sports app 9. Διανομή αναμνηστικών και ενημερωτικού φυλλαδίου «Ομάδα » 1. Χαιρετισμός & Προβολή 1ου βίντεο Χταπόδιος Σέιφ 2. Προβολή Inspirational video (επιλογή 1ο ιστιοσανίδα) 3. Προβολή εικονογραφημένων κανόνων για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ και την θάλασσα 4. Βρείτε τα λάθη για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ (quiz) 5. Προβολή Inspirational video (επιλογή 5ο θαλάσσιο σκι) 6. Real story (ανάμεσα σε κανόνες) 7. Video για το app 8. Διανομή αναμνηστικών και ενημερωτικού φυλλαδίου 2EΚΠΌΝΗΣΗ ΚΑΝΌΝΩΝ Το Safe Water Sports έχει συγκροτήσει μια επιστημονική ομάδα για τον σχεδιασμό και την επεξεργασία του εκπαιδευτικού υλικού που θα παρουσιάζεται στα σχολεία. Η ομάδα αποτελείται από τους: Λουκάς Ζάχος (εκπαιδευτικός), Φαίη Καφετζοπούλου (εκπαιδευτικός), Πηνελόπη Μπόζνου (εκπαιδευτικός), Χρυσόστομος Λευτεράτος (εκπαιδευτικός), Δέσποινα Σουγιούλ (μουσικός) Μάγια Αλιβιζάτου (ψυχολόγος) Χαρά Μαραντίδου (εικαστικός, αρχιτέκτων και designer). Η συγκεκριμένα ομάδα εκπόνησε όλους τους κανόνες για την ασφάλεια στην θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ συνδυάζοντας την γνώση του Λιμενικού με τις αρχές της παιδαγωγικής.

4 3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ Mπαίνω στη θάλασσα μόνο αν έχουν περάσει 2-3 ώρες από το φαγητό. Στην παραλία προστατεύομαι από τον ήλιο με γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό και καπέλο. Μπαίνω στη θάλασσα μόνο αν αισθάνομαι καλά. Αν έχω ρίγη ή ζαλάδα δεν μπαίνω. Στην παραλία σέβομαι το περιβάλλον και δεν πετάω σκουπίδια. Όταν κολυμπάω και δεν ξέρω καλά κολύμβηση φοράω τουβλάκια, μπρατσάκια ή κουλούρα.

5 Όταν κολυμπάω δεν σπρώχνω και δεν βυθίζω τους άλλους στη θάλασσα. Όταν κολυμπάω έχω πάντα παρέα και δεν απομακρύνομαι από την ακτή. Αλήθεια έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική; Όταν κολυμπάω μένω μέσα στον χώρο που ορίζεται από τις σημαδούρες, αλλιώς μπορεί, αν δε με έχουν δει, να με χτυπήσουν βάρκες ή ταχύπλοα. Δεν κολυμπάω όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα. Δεν κολυμπάω μόνος μου τη νύχτα.

6 Δεν κολυμπάω προς τα βαθιά προσπαθώντας να κυνηγήσω τα παιχνίδια (μπάλα, στρώμα θαλάσσης κ.ά.) που τα έχει παρασύρει ο αέρας. Δεν κάνω βουτιές αν δεν γνωρίζω το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού και αν στην περιοχή υπάρχουν βράχια και πέτρες. Μαθαίνω να φοράω σωσίβιο όταν κάνω οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα Νοιώθεις ότι κινδυνεύεις; Μην πανικοβάλλεσαι. Nοιώθεις ότι κινδυνεύεις; Κάλεσε βοήθεια.

7 Νοιώθεις ότι κινδυνεύεις; Προσπάθησε να μείνεις στην επιφάνεια και να βγεις από το νερό. Αν έπαθες κράμπα, χαλάρωσε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή. Σε μερικές παραλίες υπάρχει ναυαγοσώστης, ο οποίος βρίσκεται στην παραλία για να μας προστατεύει και να μας προφυλάσσει από κινδύνους. Κινδυνεύουν άλλοι; Ενημερώνω γρήγορα το ναυαγοσώστη, όπου υπάρχει, για οτιδήποτε βλέπω ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του συνανθρώπου μας. Αν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης απευθύνσου στους δικούς σου ανθρώπους για να προστρέξουν αυτοί για βοήθεια. Τα καθήκοντα του ναυαγοσώστη Βρίσκεται πάντα στη θέση του (πόστο) και παρακολουθεί τους λουόμενους. Φοράει την ανάλογη ενδυμασία (στολή). Μπορεί να περιπολεί με σωστική λέμβο. Είναι σε ετοιμότητα για άμεση παροχή βοήθειας 4 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤA ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ Κάνω θαλάσσια σπορ μόνο αν... α. έχω την επιτρεπτή από τον νόμο ηλικία β. γνωρίζω καλά κολύμβηση γ. αισθάνομαι καλά δ. έχουν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες από το φαγητό.

8 Όταν απευθύνομαι σε επιχείρηση για να κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ θυμάμαι ότι απαιτείται η ύπαρξη δεύτερου ατόμου πάνω στο σκάφος ως παρατηρητή, σε οποιοδήποτε θαλάσσιο σπορ που έλκεται από ταχύπλοο (θαλάσσιο σκι, tubes κ.ά.) Όταν απευθύνομαι σε επιχείρηση για να κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ βεβαιώνομαι ότι έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Για να είμαι ασφαλής όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ δεν κάνω επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς για να εντυπωσιάσω τους φίλους μου, είμαι προσεκτικός και δεν υπερεκτιμώ τις ικανότητές μου. Όταν απευθύνομαι σε επιχείρηση για να κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ ενημερώνομαι και τηρώ τις οδηγίες του εκπαιδευτή ή του υπεύθυνου της επιχείρησης.

9 Για να είμαι ασφαλής όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ, επιστρέφω αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν. Όταν απευθύνομαι σε επιχείρηση για να κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ θυμάμαι πως η ενοικίαση θαλάσσιων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του ήλιου. Για να μην τραυματίσω τους λουόμενους, όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ χρησιμοποιώ πάντα το διάδρομο με τις πλωτές σημαδούρες για την είσοδο και έξοδο προς και από την παραλία.

10 Για να είμαι ασφαλής όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ, φροντίζω να διατηρώ οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης ή με την ακτή, για να μπορώ να δω αν κάποιος μου κάνει σινιάλο ή και για να με δουν σε περίπτωση που χρειαστώ βοήθεια. Για να είμαι ασφαλής όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ λαμβάνω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (σωσίβιο, κράνος κ.ά.), ελέγχω αν ο εξοπλισμός μου είναι σε καλή κατάσταση. Για να μην τραυματίσω τους λουόμενους, όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ, διατηρώ τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους. Οδηγώ θαλάσσιο μοτοποδήλατο μόνο αν έχω άδεια ταχυπλόου από το Λιμενικό Σώμα.

11 5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤHN ΠΙΣΙΝΑ Πριν μπω στην πισίνα κάνω οπωσδήποτε ντους. Όταν πέφτεις στην πισίνα χωρίς να έχεις κάνει ντους, μεταφέρεις στο νερό ό,τι έχεις στην επιδερμίδα σου. Κάνοντας ντους, σέβεσαι τους άλλους κολυμβητές και βοηθάς να παραμείνει η πισίνα καθαρή. Πριν μπω στην πισίνα επισκέπτομαι την τουαλέτα. Η ούρηση στη διάρκεια της κολύμβησης είναι απαγορευτική καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπαίνω στην πισίνα μόνο αν έχουν περάσει 3 ώρες από το φαγητό. Όταν βρίσκομαι στον χώρο της πισίνας ακολουθώ τις οδηγίες του ναυαγοσώστη και τηρώ τους κανόνες ασφαλείας της. Οι οδηγίες του ναυαγοσώστη σε βοηθούν να παραμείνεις ασφαλής και να μη θέτεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου ή τους άλλους κολυμβητές. Όταν βρίσκομαι στον χώρο της πισίνας δεν πετάω σκουπίδια. Με αυτόν τον τρόπο παραμένει καθαρή η πισίνα και ο χώρος γύρω από αυτή. Όταν βρίσκομαι στον χώρο της πισίνας δε σπρώχνω και δεν τραβάω τους άλλους για πλάκα.

12 Όταν βρίσκομαι στον χώρο της πισίνας τις κρύες ημέρες φοράω ζεστά ρούχα. Όταν βρίσκομαι στον χώρο της πισίνας δεν τρέχω γύρω από αυτήν. Γύρω από την πισίνα υπάρχουν νερά, στα οποία μπορεί να γλιστρήσεις και να πέσεις. Επίσης γύρω από την πισίνα υπάρχουν άλλοι κολυμβητές που μπορεί να τους σπρώξεις κατά λάθος τρέχοντας και να χτυπήσουν. Πριν βουτήξω στην πισίνα βεβαιώνομαι ότι δε βρίσκεται κάποιος άλλος κολυμβητής κάτω από την επιφάνεια του νερού. Όταν κολυμπώ στην πισίνα αποφεύγω οπωσδήποτε να κάνω ασκήσεις κρατήματος της αναπνοής κάτω από το νερό, χωρίς τον προπονητή μου. Όταν κολυμπώ στην πισίνα αποφεύγω τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, για να είμαι ασφαλής εγώ αλλά και οι άλλοι κολυμβητές. Πριν βουτήξω στην πισίνα βεβαιώνομαι ότι το βάθος της πισίνας, είναι το επιτρεπτό.

13 Όταν βρίσκομαι στον χώρο της πισίνας φοράω κολυμβητικά γυαλιά και σκουφάκι. Βγαίνω αμέσως από το νερό αν ακούσω τον συναγερμό του κολυμβητηρίου. Όταν βρίσκομαι στον χώρο της πισίνας δε μασάω τσίχλα, δεν τρώω και δεν πίνω ροφήματα. Βγαίνω αμέσως από το νερό αν νιώσω ότι κρυώνω ή τρέμω. Όταν βρίσκομαι στον χώρο της πισίνας δε χρησιμοποιώ μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα, αν δεν επιτρέπεται. Όταν βρίσκομαι στον χώρο της πισίνας μένω πάντα δεξιά, στις κολυμβητικές διαδρομές της πισίνας.

14 6 INSPIRATIONAL VIDEOS Μια σειρά εκπαιδευτικών video έμπνευσης στα οποία πρωταγωνιστούν κορυφαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες και αθλητές του υγρού στίβου μέσα από τα οποία παρουσιάζουν την δική τους οπτική για την ασφάλεια στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Ο Νίκος Κακλαμανάκης διηγείται την προετοιμασία στην οποία υποβάλλει τον εαυτό του, την αποφασιστικότητα με την οποία συνοδεύει κάθε βήμα του για να είναι ασφαλής μέσα στο νερό, και την ατέρμονη έμπνευση που αντλεί από το γαλάζιο και το λευκό του Αιγαίου, από την Ελλάδα μας. Ο Χρήστος Αφρουδάκης, αφηγείται τη μοναξιά που νιώθει όταν αθλείται στο νερό και τον μόνο κανόνα που ακολουθεί, αυτόν της απόλυτης ετοιμότητας. Η Αγγελική Καραπατάκη, αναλύει την δύναμη που ασκεί πάνω της η αδρεναλίνη και πώς αυτή συνδυάζεται μόνο με τα σπορ που γίνονται με ασφάλεια. Η Σοφία Παπαδοπούλου, υπογραμμίζει τη σημασία της εσωτερικής προετοιμασίας και της τήρησης των κανόνων ασφαλείας για να είναι ασφαλής όταν αθλείσαι στο νερό. Ο Νικόλας Πλυτάς, εξηγεί πως η κατάλληλη προετοιμασία οδηγεί στην άθληση χωρίς σφάλματα, και γιατί η ασφάλεια είναι για τον ίδιο, η βασική προτεραιότητά του. Η Εθνική Ομάδα Συγχρονισμένης Κολύμβησης Σ. Μαλκογεώργου, Ευ. Παπάζογλου, Αθ. Τσολά και Ευ. Πλατανιώτη, πιστεύει πως το νερό είναι ζωή και ελευθερία αλλά κάθε ελευθερία έχει ένα πλαίσιο το οποίο ξεκινάει από το σεβασμό και την υπευθυνότητα. Ο Γιώργος Παναγιωτάκης τονίζει πως ελεύθερη κατάδυση δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει επίβλεψη, γιατί δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς κανόνες. «ΓΙΝΕ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ» «Τη θάλασσα αν τη φοβάσαι σε διώχνει, αν τη σέβεσαι σ αγκαλιάζει. Ακου, προσαρμόσου, προετοιμάσου» Νίκος Κακλαμανάκης Χρυσός Ολυμπιονίκης, Windsurfing «ANOIΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ» «Το να βουτάς σε άγνωστα νερά είναι σαν να οδηγείς με μάτια κλειστά.» Σπύρος Γιαννιώτης Χάλκινος Ολυμπιονίκης κολύμβησης στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας

15 «ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ» «Τίποτα δεν γίνεται χωρίς ρίσκο, πόσο μάλλον μέσα στο νερό. Με τους κανόνες ασφαλείας όμως μπορείς κι εσύ, όπως ακριβώς κι εγώ.» Σοφία Παπαδοπούλου Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας «ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» «Δεν είμαι ανίκητη ούτε άτρωτη. Είμαι μία κουκίδα μέσα στο απέραντο σύμπαν. Το ίδιο είσαι κι εσύ.» Αγγελική Καραπατάκη Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης «ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΟΥ» «Δεν καταδύομαι ποτέ μόνος. Εχω πάντα το άλλο μου θαλάσσιο μισό μαζί.» Γιώργος Παναγιωτάκης Παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης «ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΟΥ» «Η υδατοσφαίρηση σου δίνει δύναμη, σε κάνει άτρωτο, αλλά ακόμα κι εγώ είμαι μικρός απέναντί στο παντοδύναμο νερό.» Χρήστος Αφρουδάκης Ολυμπιονίκης Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης

16 7 REAL STORY Μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ, μια πραγματική ιστορία με πρωταγωνιστή ένα παιδί, που διηγείται την δική του εμπειρία στο windsurfing. Στην παρουσίαση του εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε τους κανόνες ασφάλειας στα θαλάσσια σπορ μέσα από τα δικά του βιώματα. «ΜΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΟΥ» «Σε έναν κόσμο γεμάτο από ΜΗΝ, εγώ δεν σκέφτομαι τι δεν πρέπει να κάνω, όσο προετοιμάζομαι σκέφτομαι μόνο τι πρέπει να κάνω.» Νικόλας Πλυτάς Πρωταθλητής θαλασσίου σκι «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» «Όμως η κάθε ελευθερία ξεκινάει από τον σεβασμό και την υπευθυνότητα» Σ. Μαλκογεώργου, Ευ. Παπάζογλου, Αθ. Τσολά, Ευ. Πλατανιώτη Εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης

17 8ΠΑΙΔΙΚΌ ΠΑΡΑΜΎΘΙ Μια σύντομη εικονογραφημένη ιστορία του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σε αφήγηση από παιδιά, στην οποία ο ήρωας Χταπόδιος Σέιφ παρουσιάζει τον εαυτό του και μια από τις περιπέτειές του για την ασφάλεια όλων μας στην θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. 9 INTRODUCTION VIDEO Η εισαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται μέσω της προβολής ενός video στο οποίο παρουσιάζεται ο παιδικός ήρωας, ο «Χταπόδιος Σέιφ», που θα συντροφεύσει τους μαθητές σε όλη την διάρκεια της παρουσίασης. Το video αυτό, διάρκειας περίπου 2.5, αποτελεί έναν συνδυασμό πραγματικού γυρίσματος μέσα σε σχολική τάξη, με πρωταγωνιστές μαθητές και την προσθήκη 3D animation character (Χταπόδιος Σέιφ).

18 10 HXOΓΡΑΦΗΣΗ VIDEO Την φωνή του παιδικού ήρωα (Χταπόδιος Σέιφ) «δανείζει» ο γνωστός ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Για τις ανάγκες του video έγινε λοιπόν η ηχογράφηση σε studio, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε καταγραφή με ειδικό εξοπλισμό των μορφασμών του ηθοποιού ώστε αυτοί να αποτυπωθούν στο πρόσωπο του 3D animation character ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΦΥΛΛΆΔΙΟ Η ενημέρωση των παιδιών συνοδεύεται και μ ένα ειδικά σχεδιασμένο ενημερωτικό φυλλάδιο που περιλαμβάνει όλα τα βασικά θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλειά τους στην παραλία, τη θάλασσα και τα σπορ. Τα φυλλάδια αφορούν όμως και τους γονείς καθώς περιλαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες και για εκείνους. ΜΟΥΣΙΚΌ CD «ΒΟΥΤΙΆ ΣΤΟ ΓΑΛΆΖΙΟ» Διάσημοι καλλιτέχνες όπως η Ε.Παπαρίζου, Τάμτα, Π. Μουζουράκης, Π. Μπαλτατζή, Ν. Κοντογεώργη, Θ. Μαραντίνης, Α. Μπάμπαλη ένωσαν τις δυνάμεις τους και υποστήριξαν αφιλοκερδώς τη δημιουργία του πρώτου μουσικού CD του Safe Water Sports με τίτλο «βουτιά στο γαλάζιο» με την υποστήριξη και το συντονισμό της MINOS EMI. Ένα ταξίδι μέσα από τη μουσική της Δ. Σουγιούλ, τους ελληνικούς στίχους του Β. Ηλιόπουλου, τους αγγλικούς στίχους της Φ. Καφετζοπούλου και την ενορχήστρωση του Λ. Ξάνθη. Με το μουσικό αυτό ταξίδι, μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε τις ελληνικές θάλασσες τις πιο ασφαλείς του κόσμου γιατί το νερό είναι χαρά και «τη θάλασσα πρέπει να την αγαπάμε».

19 13ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΒΑΛΊΤΣΑ Το διαδραστικό παιχνίδι, ειδικά για τις μικρές ηλικίες, είναι το πιο αποδοτικό μέσο για την εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε μια «εκπαιδευτική βαλίτσα» εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας, που περιλαμβάνει παιχνίδια με Playmobil (αναπαράσταση παραλίας και θαλάσσιων δραστηριοτήτων), κάρτες δραστηριοτήτων, εικονογραφημένους κάρτες με τους κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα, την πισίνα και τα θαλάσσια σπορ, color books, story cubes (κύβοι με εικόνες για να κεντρίζουν τη φαντασία των παιδιών), bingo, παιχνίδι μνήμης, unscramble the rules παιχνίδι, και πολλά άλλα, με σκοπό την πληροφόρηση εκπαίδευση των παιδιών μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Η εκπαιδευτική βαλίτσα είναι κατάλληλη για σχολεία, παιδικές κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία, κολυμβητήρια κ.λπ.

20 14 SAFE WATER SPORTS ACADEMY (E-LEARNING) Το Safe Water Sports δημιούργησε μια online πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά. Μέσω της πλατφόρμας μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και σε ενημερωτικό υλικό κατάλληλο για παρουσιάσεις και διαλέξεις σε σχολεία, κατασκηνώσεις, κολυμβητήρια ή και για ατομική χρήση κλπ. Στόχoς των προγραμμάτων αυτών είναι η ενημέρωσηεκπαίδευση των παιδιών σε θέματα ασφαλείας στο κολυμβητήριο, την παραλία, τα θαλάσσια σπορ καθώς και σε δραστηριότητες αναψυχής που γίνονται στη θάλασσα και το νερό. Μέσω των προγραμμάτων αυτών το παιδί μαθαίνει να σέβεται και να μην φοβάται, αποκτά γνώση και σωστή συμπεριφορά για την επαφή του με το υγρό στοιχείο, τα οποία αποτελούν βασικό εφόδιο για την προστασία του, σε όλη του τη ζωή. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται αξιοποιώντας τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας, μέσω ενός ευχάριστου, ψηφιακού περιβάλλοντος που περιλαμβάνει εικονογραφήσεις, video, quiz, παιχνίδια κ.α. academy

21 15 ΚΏΔΙΚΑΣ ΘΑΛΆΣΣΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ Δημιουργήσαμε τον «Κώδικα Θαλάσσιας Συμπεριφοράς», σε συνεργασία με σπουδαστές της σχολής ΑΚΤΟ, κάτι σαν τον γνωστό Κ.Ο.Κ. (για την οδική κυκλοφορία) με στόχο, οι βασικοί κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα και στις θαλάσσιες δραστηριότητες, να εικονογραφηθούν και να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι με μια και μόνο ματιά. Ο «Κώδικας Θαλάσσιας Συμπεριφοράς», περιλαμβάνεται μέσα στο app του Safe- WaterSports και αποτελεί επίσης μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που ο Οργανισμός υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας και το Λιμενικό Σώμα στα σχολεία όλης της χώρας καθώς και σε πλήθος άλλων εφαρμογών. Με την δράση αυτή στοχεύουμε στο να διαμορφώσουμε μια σειρά εικονογραμμάτων για την παρουσίαση των βασικών κανόνων ασφάλειας που έχουν να κάνουν με τη κολύμβηση, την παραμονή στην παραλία και τα θαλάσσια σπορ, και μέσω του αυτού κώδικα να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα σε παιδιά και μεγάλους.

22 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ 16ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ Το πρότυπο ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κέντρο αυτό έχει σαν στόχο την εκπαίδευση των παιδιών όλων των ηλικιών, μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλειά τους στη παραλία, τη θάλασσα, τα σπορ και τις δραστηριότητες που γίνονται σε αυτή. Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους, εθελοντές του Safe Water Sports και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως: χρήση του Safe Water Sports app σε tablets ώστε τα παιδιά να ενημερωθούν παίζοντας για τους κανόνες ασφάλειας, ζωγραφικής με τον παιδικό μας ήρωα «Χταπόδιο Σέιφ», δημιουργία βραχιολιών και άλλων κατασκευών με το logo μας, παιχνίδια στόχου, ισορροπίας, ταχύτητας, επιτραπέζια, memory cards, storycubes, Playmobil, «μουσικές μαξιλάρες» και πολλά άλλα. Το κέντρο στελεχώνεται με εθελοντές εκπαιδευτικούς και αθλητές θαλασσίων σπορ. Το πρώτο κέντρο λειτούργησε το 2017 στην παραλία Καλό Λιβάδι Μυκόνου. Η δράση υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

23 Η ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΣΤΗ ΘΆΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΡ

24

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS 1Σεναριο μαθηματοσ Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών, τόσο όσον αφορά τους κανόνες που παρουσιάζονται,

Διαβάστε περισσότερα

KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Στην παραλία 1... προστατεύομαι από τον ήλιο με γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό και καπέλο. Στην παραλία 2... σέβομαι το περιβάλλον και δεν πετάω σκουπίδια. Mπαίνω στη θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ www.safewatersports.gr 1Σεναριο μαθηματοσ Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports

Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports Για την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Εκπαιδευτικη βαλίτσα Οι βαλίτσες της SAFEWATERSPORTS ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο με βασικό σκοπό τη δημιουργία μιας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ eκπαιδευτικο υλικο ΕκπαιδευτικΕΣ βαλίτσεσ Οι βαλίτσες της SAFEWATERSPORTS ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο με βασικό σκοπό τη δημιουργία μιας συνειδητοποιημένης και ασφαλούς σχέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ διαλεξεισ σε σχολεια Το πρόγραμμα διαλέξεων του Safe Water Sports έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας από το 2016 για την εισαγωγή του σε όλες τις τάξεις της

Διαβάστε περισσότερα

Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ

Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 με βασικούς στόχους: την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο

Διαβάστε περισσότερα

Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ

Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 με βασικούς στόχους: την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Θάλασσες της Ναυπάκτου. Εργασία Β Τετραμήνου

Θάλασσες της Ναυπάκτου. Εργασία Β Τετραμήνου Θάλασσες της Ναυπάκτου Εργασία Β Τετραμήνου Το project αυτό δημιουργήθηκε από μαθητές της Α τάξης του 2 ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου και έχει στόχο να προβάλλει hobby, αθλήματα καθώς και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Αριθμ. Πρωτ.: 865. ΠΡΟΣ: Δ/ντές 2 ου, 10 ου Δ/σχ. Νεάπολης, 6 ου Μενεμένης, 3 ου Ν. Ευκαρπίας, 13 ου Σταυρούπολης.

Θεσσαλονίκη: Αριθμ. Πρωτ.: 865. ΠΡΟΣ: Δ/ντές 2 ου, 10 ου Δ/σχ. Νεάπολης, 6 ου Μενεμένης, 3 ου Ν. Ευκαρπίας, 13 ου Σταυρούπολης. Θεσσαλονίκη: 1-10- 2012 Αριθμ. Πρωτ.: 865 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

101 water riddles 101 γρίφοι για το νερό

101 water riddles 101 γρίφοι για το νερό www.comeniuswatertour.eu 101 water riddles 101 γρίφοι για το νερό PRIMARY SCHOOL OF KALLIMASIA-CHIOS Tel.+030 22710 51207 Fax +30 22710 51207 GREECE 1) Βρες, οριζόντια και κάθετα,7 λέξεις σχετικές με το

Διαβάστε περισσότερα

Aris Grigoriadis Swimming Camp Αυγούστου 2017 Κατασκήνωση ''Καλύβας'' Μεταμόρφωση Χαλκιδικής Από 8 ετών και άνω

Aris Grigoriadis Swimming Camp Αυγούστου 2017 Κατασκήνωση ''Καλύβας'' Μεταμόρφωση Χαλκιδικής Από 8 ετών και άνω Aris Grigoriadis Swimming Camp 17-26 Αυγούστου 2017 Κατασκήνωση ''Καλύβας'' Μεταμόρφωση Χαλκιδικής Από 8 ετών και άνω Ξεκινώντας τη νέα σεζόν... κολύμβηση και διακοπές με τους φίλους από το κολυμβητήριο!!!

Διαβάστε περισσότερα

Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας Ομάδες 1835(Γ)-1836(Γ) «Σώστε τον Ωκεανό, σώστε τη Ζωή σας. Ανακύκλωση τώρα!»

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Arts and Sports Camp. Summer Camp. Έλα κι εσύ στην καλύτερη παρέα του καλοκαιριού! Από 18/6 έως 13/7 για παιδιά 4-12 ετών

Arts and Sports Camp. Summer Camp. Έλα κι εσύ στην καλύτερη παρέα του καλοκαιριού! Από 18/6 έως 13/7 για παιδιά 4-12 ετών Summer Camp www.summercamp.gr Έλα κι εσύ στην καλύτερη παρέα του καλοκαιριού! Από 18/6 έως 13/7 για παιδιά 4-12 ετών Μια ακόµη σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη και φέτος

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ όψη του το πλαίσιο Γενικού Κώδικα Συμπεριφοράς του Υ.Π.Π., διαμόρφωσε

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση προγράμματος

Παρουσίαση προγράμματος Παρουσίαση προγράμματος Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Πιλοτικό πρόγραμμα Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Εκπαιδεύτριες:

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ "ΜΑΝΕΣΗ"

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ "ΜΑΝΕΣΗ" Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 141 22 Ηράκλειο-Αττικής τηλ. 2102813520-2102816222 Fax 2102830780 Internet http://www.manesis.gr & manesisnews.gr

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Θα χρειαστείτε νερό,τσάντα,φαγητό και αθλητικά παπούτσια

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Δημοτικό- Νηπιαγωγείο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 14122 Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2102816222, 2102810630. Fax 2102830780 Internet

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός»

1 ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός» 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός» Τίτλος προγράμματος: Φόρα το cyber σωσίβιό σου Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Βρέττα

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ» 68 ο Γυμνάσιο Αθηνών ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ» Τμήμα: Β1 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΛΕΥΚΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: «ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΡΧΗΓΟΙ, ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΟΔΗΓΟΙ» Συντονίστρια ομάδος: Ζέρβα Βασιλεία Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Άνθη ανάκατα και χιόνι Τις αμυγδαλιές φορτώνει. Κούτσα κούτσα κατεβαίνει, όλη η πλάση τον προσμένει! Μήνυμα πως δεν αργεί, φτάνει η Άνοιξη στη γη. Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 1 ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS Το Safe Water Sports δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει στόχο την ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

<<Μεγαλώνω και αλλάζω>> Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα

<<Μεγαλώνω και αλλάζω>> Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν: Α. να διαμορφώσει στους μαθητές ορθές στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

8o Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών

8o Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών 8o Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών 2016-2017 Εκπαιδευτικοί: Παντακίδης Σπύρος ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ : ΤΜΗΜΑ Δ1 Ρόμπη Βασιλική ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ: 1.ΑΓΓΙΑΝΙΔΗΣΚΥΡΙΛΛΟΣ 2.ΝΤΙΛΟΥΔΗΣ ΧΑΡΗΣ 3.ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ 4.ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ΤΕΦΑΑ 2011

Ο Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ΤΕΦΑΑ 2011 Ο Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ΤΕΦΑΑ 2011 Χαρακτηριστικά ενός Επαγγελματία Ναυαγοσώστη Γνώση και κατάλληλες επιδεξιότητες Αξιόπιστος Έμπιστος Ώριμος Ευγενικός και Υπεύθυνος Θετικός Επαγγελματίας Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η.

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η. Π3.1.4 Λέξη, ήχοι και εικόνες Ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα αποδοχής της αναπηρίας και της διαφορετικότητας καθώς και ανάπτυξης ενταξιακής κουλτούρας μέσα από τα παραμύθια. Παπαμιχαλοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε»

Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε» Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε» Ειδικό Νηπιαγωγείο & Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρήκοων Πάτρας Συνολικός χρόνος: 4 μήνες Ηλικιακή Ομάδα: Διευθυντής σχολείου: 5-18 ετών Αγγελική Νικολοπούλου Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1 Εγώ, ο/η... μαθητής/μαθήτρια της τάξης..., υπόσχομαι να τηρώ τους κανόνες καλής συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΓΗΣ ΤΥ ΘΕΜΑΤΣ: - Η θάλασσα πάντα ελκύει τα παιδιά και κεντρίζει το ενδιαφέρον τους. Μέσα από την ενασχόληση με τη θάλασσα και τον πλούτο της γνωρίζουμε καλύτερα το περιβάλλον. Η βιωματική,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Απολογισμός 2012 Πρόγραμμα υμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου Υιλοζωικός ύλλογος Φανίων

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Συνάντηση με τους γονείς του 2ου Δημοτικού Κω 2010-11 Σταύρος Σαχτούρης, Πληροφορικός Ο ψηφιακός κόσμος Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση, GPS,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS Το Safe Water Sports δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει στόχο την ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα 21/04/2015 Το φως της λάμπας πάνω στο τραπέζι αχνοφέγγει για να βρίσκουν οι λέξεις πιο εύκολα το δρόμο τους μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Το Safe Water Sports δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο. ΩΚΕΑΝΟΣ Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ο Σ

Α.Ο. ΩΚΕΑΝΟΣ Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ο Σ Α.Ο. ΩΚΕΑΝΟΣ Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ο Σ 2 0 1 6-1 7 Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2002, λειτουργεί όμως ολοκληρωτικά από το 2004 οπότε μετακομίζει και θέτει ως βάση του τις ολυμπιακές κολυμβητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζοντας την κολύμβηση μέσα από το σχολείο

Γνωρίζοντας την κολύμβηση μέσα από το σχολείο Γνωρίζοντας την κολύμβηση μέσα από το σχολείο Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική αγωγή Δημιουργός: ΜΑΡΙΑ ΥΦΑΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

/ 14:00 / Geroskipou Stadium. Κόστος συμμετοχής: 15 (περιλαμβάνει T-shirt και μετάλλιο)

/ 14:00 / Geroskipou Stadium. Κόστος συμμετοχής: 15 (περιλαμβάνει T-shirt και μετάλλιο) 14.04.2018 / 14:00 / Geroskipou Stadium Κόστος συμμετοχής: 15 (περιλαμβάνει T-shirt και μετάλλιο) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Cyprus Kids Cup April 14, 2018 14:00 17:00 Διοργανωτές: Δήμος & Mokapot Productions Να μην ξεχάσω:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 18/06/15 για τα τμήματα βρεφικό, μεταβρεφικό,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 18/06/15 για τα τμήματα βρεφικό, μεταβρεφικό, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α. Στις 11 Ιουνίου 2015 (ημέρα Πέμπτη) και ώρα 18.15 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τους γονείς του νηπιαγωγείου με θέμα: Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Ομιλήτρια θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση «Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση». Αυτή είναι η συμβουλή του βετεράνου τερματοφύλακα της Tottenham, Brand Friedel. Ποιά είναι η ρουτίνα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία για την ανάγνωση και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Εργαλεία για την ανάγνωση και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση www.e-istories.gr Εργαλεία για την ανάγνωση και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Βασικές αρχές Οι εφαρμογές δεν υποκαθιστούν την ανάγνωση. Στοχεύουν στο να παροτρύνουν τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple ÓÂ ÛÙË ã Ù ÍË

ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple Ó ÛÙË ã Ù ÍË ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple Ó ÛÙË ã Ù ÍË Δ Àƒ π ø ø º π π π ª Δ ƒàªª π μàƒπ π øπ π π ª Δ Δƒ À π ƒ Àà ƒ ªÀ π π ª ª Δπ ø, π Δ Ã π, ø ƒ ºπ, ƒ Δ ƒ Δπ Δ Δ, ƒπ π ª ª ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Το καλοκαίρι έχει έρθει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σχολ. Έτος: 2011 2012 Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ - ΜΟΝΑΧΟΥΣ Κοινό όνομα: Μεσογειακή φώκια Μήκος: 2 3 μέτρα Βάρος: 300

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργία και Δραστηριότητες Κατασκηνώσεων

Λειτουργία και Δραστηριότητες Κατασκηνώσεων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Λειτουργία και Δραστηριότητες Κατασκηνώσεων Λειτουργία και Δραστηριότητες Κατασκηνώσεων: Μελέτη περίπτωσης/παράδειγμα Νικόλαος Θεοδωράκης

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΙΑΣΚΕΥΗ/ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Δρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΚΑ 2015/16 * ΡΟΛΟΙ: ΠΟΥΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συνδέσου με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Όταν στο διαδίκτυο μπαίνεις, πρέπει πάντα να προσέχεις. Στους hackers μη δίνεις σημασία, για να έχεις προστασία.

Συνδέσου με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Όταν στο διαδίκτυο μπαίνεις, πρέπει πάντα να προσέχεις. Στους hackers μη δίνεις σημασία, για να έχεις προστασία. Συνδέσου με ασφάλεια στο διαδίκτυο Όταν στο διαδίκτυο μπαίνεις, πρέπει πάντα να προσέχεις. Στους hackers μη δίνεις σημασία, για να έχεις προστασία. Εδώ σας θέλω προσεχτικούς, για να φυλάγεστε απ τους ιούς.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Καταδυτικός Εξοπλισμός. e-catalogue. Η επιλογή και χρήση του εξοπλισμού σας είναι μέρος της διασκέδασης των καταδύσεων

Καταδυτικός Εξοπλισμός. e-catalogue. Η επιλογή και χρήση του εξοπλισμού σας είναι μέρος της διασκέδασης των καταδύσεων Καταδυτικός Εξοπλισμός e-catalogue Η επιλογή και χρήση του εξοπλισμού σας είναι μέρος της διασκέδασης των καταδύσεων ερασιτέχνες Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω; Ως ελάχιστη απαίτηση, απαιτείται δική σας

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας Ομάδες 1835(Γ)-1836(Γ)

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ Γνωριμία- οικειοποίηση Αξιοποίηση προβλημάτων της καθημερινής κοινωνικής ζωής στο τοπικό περιβάλλον.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ Γνωριμία- οικειοποίηση Αξιοποίηση προβλημάτων της καθημερινής κοινωνικής ζωής στο τοπικό περιβάλλον. ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ Γνωριμία- οικειοποίηση Αξιοποίηση προβλημάτων της καθημερινής κοινωνικής ζωής στο τοπικό περιβάλλον. Μύηση στους βασικούς κανόνες της κυκλοφοριακής Αγωγής. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Σχέδιο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Δ. Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Γ2, Δ1, Δ2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΤΙΝΟΥ (ΠΕ11) FIT FOR FUN ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ!

5 ο Δ. Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Γ2, Δ1, Δ2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΤΙΝΟΥ (ΠΕ11) FIT FOR FUN ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ! 5 ο Δ. Σ. ΚΙΛΚΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Γ2, Δ1, Δ2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΤΙΝΟΥ (ΠΕ11) FIT FOR FUN ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ! 2013-14 ΣΚΟΠΟΣ Η δια βίου άσκηση προάγει τη σωματική υγεία και την ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια για όλους από χρονών

Εργαστήρια για όλους από χρονών Εργαστήρια Σαββατοκύριακων Σεπτεμβρίου 2019 για παιδιά για εφήβους και ΕΝΗΛΙΚΕΣ μαζί Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Συναισθημάτων, μετά τη λειτουργία της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Μεθοδολογία, Αναλυτικό-Πρόγραμμα, Διαφοροποίηση Μαρία Καραγιώργη, Μπέρμιγχαμ, 2018 Γενικά Εισαγωγή μαθητών: Νηπιαγωγείο: παιδιά από 4 χρονών την 1 η Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε λίγες μέρες νωρίτερα με τη Διεύθυνση του σχολείου για να κλείνετε το ραντεβού σας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε λίγες μέρες νωρίτερα με τη Διεύθυνση του σχολείου για να κλείνετε το ραντεβού σας. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στις 20 Ιουνίου 2018 (ημέρα Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τους γονείς του νηπιαγωγείου με θέμα: Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Ομιλήτρια θα είναι η ψυχολόγος του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ Τ4Ε 2013-2014 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ ΤΑΞΗ : Δ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑ Οι μαθητές της ΣΤ Τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής έγραψαν για το ρόλο της οικογένειας σε ό,τι αφορά τις συναισθηματικές

Διαβάστε περισσότερα

Seferland Summer Camp. Καλωσορίσατε!

Seferland Summer Camp. Καλωσορίσατε! Seferland Summer Camp Καλωσορίσατε! Τι είναι το Seferland Summer Camp? Το Seferland Summer Camp είναι μια κατασκήνωση χωρίς διανυκτέρευση που εξασφαλίζει στους εργαζόμενους γονείς την οργανωμένη απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις

Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις Διεθνής Σύμβαση του Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα του παιδιού Άρθρο 12 Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Οι μεγάλοι πρέπει να ακούν και να παίρνουν σοβαρά υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο Σχέδιο δράσης

Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο Σχέδιο δράσης Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο Σχέδιο δράσης Σχολική χρονιά: 2016-2017 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το παρόν έντυπο Σχεδίου Δράσης δίνεται μόνο για σκοπούς ενημέρωσης των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα. Η ετοιμασία και

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Τις εμπειρίες αυτές τις αναζητούμε βγαίνοντας και από την όποια αίθουσα και από το όποιο

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 157) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάσαμε: Στα κύματα της Έλλης

Διαβάσαμε: Στα κύματα της Έλλης Διαβάσαμε: Στα κύματα της Έλλης Γράφει: Μυρτώ Αθανασοπούλου Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και της εικονογράφου Ίριδας Σαμαρτζή με τον τίτλο «Στα κύματα της Έλλης»,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Εξερευνητές. Summer Camp 17-21/6 24-28/6 1-5/7. Για παιδιά 4-6 ετών. από ευτέρα έως Παρασκευή 9.00-15.30

Μικροί Εξερευνητές. Summer Camp 17-21/6 24-28/6 1-5/7. Για παιδιά 4-6 ετών. από ευτέρα έως Παρασκευή 9.00-15.30 Summer Camp Μικροί Εξερευνητές Για παιδιά 4-6 ετών ράσεις και εµπειρίες για µικρά παιδιά µε σκοπό να ανιχνεύσουν αλλά και να βιώσουν πραγµατικές καταστάσεις, ζώντας µοναδικές στιγµές. από ευτέρα έως Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ "Ψηφιακά Συστήματα & Υπηρεσίες" ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Ηλεκτρονική Μάθηση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ψηφιακά Συστήματα & Υπηρεσίες ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Ηλεκτρονική Μάθηση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ "Ψηφιακά Συστήματα & Υπηρεσίες" ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Ηλεκτρονική Μάθηση Μάθημα: «Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός» Διδάσκουσα: Φίλλιπς Νίκη Φοιτήτρια: Παπαϊωάννου

Διαβάστε περισσότερα

Westin Kids Club - Tennis Academy. Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία

Westin Kids Club - Tennis Academy. Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία Westin Kids Club - Tennis Academy Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία Για ακόμη μια φορά το παιδικό Club του ξενοδοχείου The Westin Athens θα παραμείνει ανοιχτό και τους χειμερινούς μήνες περιμένοντας να

Διαβάστε περισσότερα

42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου 42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου Σχολικό έτος 2015 2016 Νηπιαγωγοί: Μπέλεχα Βασιλική Μπίλη Ανδριανή Παρασκευά Ανθή ΣΤΟΧΟΙ Διεύρυνση των γνώσεων τους για το Φυσικό Περιβάλλον Κατανόηση σπουδαιότητας της επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Αστυνομίας στη Λευκωσία

Θέμα: Επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Αστυνομίας στη Λευκωσία ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 16.5.01.5 Αρ. Τηλ. : 22800824 Αρ. Φαξ : 22428277 E-mail : dde@moec.gov.cy 5 Σεπτεμβρίου 2008 Διευθύντριες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ Ημερομηνία 16/3/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά http://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/katrina-tsantali/ ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Πληροφορίες για την οργάνωση σχολικών εκδρομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Kids And Nature Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ψυχαγωγία Φροντίδα Δημιουργική Απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Εκπαίδευση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Εκπαίδευση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Εκπαίδευση Ιωάννης Αλεξάκης Προϊστάμενος Τμήματος Οδικής Ασφάλειας & Κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών 1 αρχάριοι

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών 1 αρχάριοι ΤΟ RAFTING Φορέστε σωσίβιο και κράνος, πάρτε τα κουπιά και φυσικά την παρέα σας και φύγαμε για rafting στα εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας, σε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και άγριας βλάστησης, με καταρράκτες,

Διαβάστε περισσότερα

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί.

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Το σπίτι μου Ένα σπίτι θα χτίσω στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Ένα σπίτι θα χτίσω μακριά στην θάλασσα να σου το κύμα που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.) ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 1 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1. Ξεκινώ το διάβασμα νωρίς το απόγευμα, σε χώρο που να μη με διακόπτουν,

Διαβάστε περισσότερα