ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ (ΝΟΜΙΚΟ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ) Εισηγήτρια: Παστρικάκη Ελένη Μ 5/11. Επιβλέπων Καθηγητής: Σκαλίδης Ελευθέριος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ (ΝΟΜΙΚΟ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ) Εισηγήτρια: Παστρικάκη Ελένη Μ 5/11. Επιβλέπων Καθηγητής: Σκαλίδης Ελευθέριος"

Transcript

1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ (ΝΟΜΙΚΟ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ) Εισηγήτρια: Παστρικάκη Ελένη Μ 5/11 Επιβλέπων Καθηγητής: Σκαλίδης Ελευθέριος

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη συσπείρωση των Ευρωπαϊκών Κρατών µε κοινό οικονοµικό, πολιτικό, κοινωνικόκαιπολιτιστικόπροσανατολισµό. Συνεχώς γίνονται προσπάθειες για την ανεύρεση λύσεων που θα διευκολύνουν ακόµα περισσότερο και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες αυτών των οικονοµικών συναλλαγών, µειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό και διαδικαστικό τους κόστος. Η χρήση του διαδικτύου επιτρέπει την άµεση ανταλλαγή και µετάδοση διαφόρων δεδοµένων χωρίς, ωστόσο, ναεξασφαλίζειούτετηνπροστασίατουςούτετηναξιοπιστίατους. Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα έδωσε το ερέθισµα για την δηµιουργία µια καινοτόµας διαδικασίας σε σχέση µε τις οικονοµικές συναλλαγές. Η ιστορική διαδροµή της είναι σχετικά πρόσφατη. Ωστόσο, υπόσχεται ότι θα επιφέρει σηµαντικές αλλαγές στον τρόπο αντίληψης των οικονοµικών συναλλαγών, καθώς και ότι θα συντελέσει στην αύξηση των εσόδων, τόσο στο επίπεδο των επιχειρήσεων όσο και των κρατών. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ηλεκτρονική τιµολόγηση να αποτελέσει ένα λειτουργικό και αξιόπιστο επιχειρηµατικό εργαλείο, κοινά αποδεκτό από κάθε επιχειρηµατική οντότητα στην Ευρώπη.

3 2. Έννοια και τυπολογία της ηλεκτρονικής τιµολόγησης 2. 1 Τιµολόγιο Είναι το έγγραφο που δείχνει πρώτον το είδος, την ποσότητα και την τιµή των αγαθών που έχουν πουληθεί και δεύτερον, το κόστος των εµπορευµάτων, ανάλογα µετοείδοςκαιτηνποιότητάτου 2.2 Ηλεκτρονικό τιµολόγιο Το ηλεκτρονικό τιµολόγιο αποτελείται από ένα σύνολο διακριτών (διαφορετικών) δεδοµένων (στοιχείων) που ορίζονται σύµφωνα µε το Άρθρο 2 της οδηγία 2001/115/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαιτο N.3193/2003 (ΦΕΚ 266/Α) τηςελληνικήςνοµοθεσίας. Τα σύµβολα αυτά όπως ορίζεται, δηµιουργούνται µε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, από κατανοητά (αναγνώσιµα) σύµβολακειµένου, όπωςγράµµατακαιαριθµούς. Επιπλέον, το σύνολο αυτό των διαφορετικών στοιχείων, δύναται να συγκεντρώνεται µαζί και να αποθηκεύεταισεέναιδιαίτεροψηφιακόαρχείοκειµένου. Η ακεραιότητα του περιεχοµένου τους εξασφαλίζεται: α) είτε µέσω προηγµένης ηλεκτρονικής υπογραφής, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις διατάξεις του Π.. 150/2001 (ΦΕΚ 125Α), β) είτε µέσω ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδοµένων (EDI), όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της σύστασης 1994/820/Ε.Κ. τηςεπιτροπής, της 19ηςΟκτωβρίου 1994 (ΕπίσηµηΕφηµερίδαΕ.Κ. ΕΙ 388/ ), εφόσον η συµφωνία σχετικά µε αυτήν την ανταλλαγή, προβλέπει τη χρησιµοποίηση διαδικασιών που να εξασφαλίζουν τη γνησιότητα της προέλευσης και την ακεραιότητατωνδεδοµένων.

4 2.3 Ηλεκτρονική υπογραφή Όσον αφορά στην ηλεκτρονική υπογραφή, όπως ορίζεται µε την σχετική οδηγία 99/93/ΕΚ και το Π 150/2000, συχνά συγχέεται µε την δηµιουργία ενός ψηφιακού ίχνους. Το ψηφιακό ίχνος αντίστοιχα είναι αυτό το µέρος (το κοµµάτι) της ηλεκτρονικής υπογραφής, που είναι υπεύθυνο για την επαλήθευση της ακεραιότητας των δεδοµένων του µεταδιδόµενου µηνύµατος, δηλαδή του ηλεκτρονικού τιµολογίου. Τα υπόλοιπα µέρη της ηλεκτρονικής υπογραφής αφορούν την αυθεντικότητα και την ταυτοποίηση των συναλλασσοµένων (αποστολέα - λήπτη). Η ασφαλής διαφύλαξη του ψηφιακού ίχνους της σήµανσης κάθε ηλεκτρονικού τιµολογίου, σηµατοδοτεί την οριστικοποίησή του. ιασφαλίζει τον έλεγχο ακεραιότητας του περιεχοµένου του από οποιονδήποτε στο µέλλον και φυσικά, καιαπότιςφορολογικέςαρχές. Η ηλεκτρονική υπογραφή στην πραγµατικότητα,και σχεδόν στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι συνδεδεµένη µε την ηλεκτρονική διαβίβαση. Οιηλεκτρονικέςυπογραφέςσαφώςκαιµπορούνναεξασφαλίσουντόσογιατοναποστολέα, όσοκαιγιατολήπτη, την ασφαλή διαβίβαση των τιµολογίων, όµως στην περίπτωση που δεν γίνεται ασφαλής διαφύλαξη ψηφιακού ίχνους για κάθε διαβίβαση, τότε οι φορολογικές αρχές δεν µπορούν να κάνουν κανέναν έλεγχο ακεραιότητας δεδοµένων. Επίσης, σύµφωνα µε το Ελληνικό Νοµικό Πλαίσιο και συγκεκριµένα, τον νόµο 3522/2006, για την έκδοση ενός έγκυρου τιµολογίου που εκδίδεται µε µηχανογραφικά µέσα (µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή) και προκειµένου να διασφαλιστεί η γνησιότητα, η ακεραιότητα και η προέλευση του τιµολογίου πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από την Προηγούµενη Ασφαλή Ηλεκτρονική Ψηφιακή Σύνοψη (ΠΑΗΨΣ)

5 2.4 Ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδοµένων (EDI) Συγκεκριµένα, ο EDI αφορά στη µεταφορά µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή συµβάσεων, παραστατικών και άλλων εγγράφων, µεταξύ δύο ή περισσοτέρων συναλλασσόµενων µερών, η οποία βασίζεται σε ένα κλειστό, κοινά αποδεκτό πρότυπο επικοινωνίας (π.χ. EDIFACT), που εξασφαλίζει την γνησιότητα και ακεραιότητα των δεδοµένων. Με αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία, Αντίστοιχα, η ανθρώπινη επέµβαση στην επεξεργασία ενός λαµβανόµενου µηνύµατος περιορίζεται χαρακτηριστικά µόνο στις περιπτώσεις λάθους, τον ποιοτικό έλεγχο των χαρακτηριστικώντουκαιστιςπρόσθετεςκαταστάσεις. 2.5 Ηλεκτρονική τιµολόγηση Συνεπώς, ως ηλεκτρονική τιµολόγηση, σύµφωνα µε το Άρθρο 2 της οδηγία 2001/115/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το N.3193/2003 (ΦΕΚ 266/Α), ορίζεται ως η αποστολή τιµολογίων µε ηλεκτρονικά µέσα και αναφέρεται στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών τιµολογίων µεταξύ δύο ή περισσοτέρων οντοτήτων (επιχείρησης, δηµοσίου, φυσικού προσώπου) που εµπλέκονται σε µια εµπορική συναλλαγή. Η ηλεκτρονική τιµολόγηση είναι ένας ευρύτερος όρος που περιλαµβάνει ένα σύνολο διαδικασιών, που στοχεύουν στην άµεση αλληλοενηµέρωση των πληροφοριακών συστηµάτων των συναλλασσοµένων κατά τρόπο άυλο Τέλος, σηµαντικά κοµµάτια της ηλεκτρονικής τιµολόγησης αποτελούν η έκδοση, η αποστολή και αποθήκευση τωνδεδοµένων, χωρίςναείναιαπαραίτητηηέντυπηεκτύπωσητους.

6 3. Το πρόβληµα 3.1 Θέση του προβλήµατος Η αναγκαιότητα της ψηφιακής τιµολόγησης παράγεται από µια σειρά προβληµάτων στον : δηµόσιος, επιχειρηµατικός, και τραπεζικός τοµέας Τα προβλήµατα είναι : Μια χρονοβόρα διαδικασία Συχνά γίνονται λάθη Χρηµατικές απώλειες από τα απλά αναλώσιµα υλικά χαρτί και τα µελανάκια, µέχρι τα καύσιµα. Η γραφειοκρατική διαδικασία απαιτεί, πολύ χρόνο και ανθρώπινο δυναµικό κατάλληλα εκπαιδευµένο. Οι καθυστερήσεις που προκαλούνται εξαιτίας όλων αυτών των αιτιών που αναφέρθηκαν, έχει ως αποτέλεσµα συχνά να αυξάνονται τα έξοδα µε τις ρήτρες, ποινές χρηµατικής αξίας λόγω χρονικών καθυστερήσεων χρονοβόρα έκδοση των τιµολογίων τροχοπέδη.

7 4. Πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα της ηλεκτρονικής τιµολόγησης Πλεονεκτήµατα 1.Απότηνπλευράτωνεκδοτών, I.Μείωση του κόστους που σχετίζεται µε την εκτύπωση, αποστολή και αποθήκευση των τιµολογίων. II.Μπορεί να συµβάλει στην ευκολότερη αναζήτηση των ιστορικών ηλεκτρονικών τιµολογίων και δεν έχουν υλικό κόστος,. III. Έχει ως αποτέλεσµα τη µείωση του χρόνου παράδοσης των τιµολογίων. 2.Από την πλευρά των παραληπτών I.Αναµένεται σηµαντική µείωση κόστους σχετικά µε την παραλαβή, την καταχώρηση-πληκτρολόγηση των τιµολογίωνσταλογιστικάτουςπρογράµµατακαιτηναποθήκευσητωνστοιχείων. II.Λιγότερες καθυστερήσεις στις πληρωµές µε αποτέλεσµα την αύξηση της αγοραστικής δύναµης των παραληπτών III.Αναφορά στην δυνατότητα απαλοιφής ή µείωσης των λαθών IV. ίνεται η δυνατότητα του αποτελεσµατικότερου ελέγχου τους µε αποτέλεσµα την καλύτερη λογιστική συµφωνία των αντισυµβαλλόµενων µερών, καθώς και την ταχύτερη εξόφληση των τιµολογίων V.Άµεση και αυτόµατη διαβίβαση τους απευθείας από τα συστήµατα αλυσίδων χρηµατοτεχνικής µέριµνας VI.Αξιοσηµείωτη είναι η οικολογική διάσταση που έχει η ηλεκτρονική τιµολόγηση καθώς συµβάλει στη µείωση τηςχρήσηςχαρτιούκαιτωνδιαφόρωνάλλωναναλώσιµωνυλικών, όπωςαυτώντηςεκτύπωσης.

8 3. Ο δηµόσιος τοµέας I.Συµβάλει στη µείωση των φαινοµένων απάτης, µέσω της βελτίωσης της τιµολόγησης του ΦΠΑ, καθώς υπολογίζεται άµεσα και ηλεκτρονικά. II.Παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητας και της ακεραιότητας των τιµολογίων, καθώς και τη διασταύρωσης τους από τις φορολογικές αρχές ή την ΓΓΠΣ. III.Παρέχει ουσιαστικότερο και ταχύτερο φορολογικό έλεγχο και την εξάλειψη της έκδοσης και αποδοχής εικονικών ή πλαστών τιµολογίων (η ψηφιακή µορφή των παραστατικών και η online πρόσβασης τους) IV.Επιπλέον, σηµαντική µείωση των θεωρούµενων στοιχείων και κατ επέκταση των ελεγκτικών οργάνων V.Από την άλλη µεριά τη βελτίωση της διαδικασίας θεώρησης των τιµολογίων, καθώς και τον περιορισµό και ευκολότεροεντοπισµότωνδιάφορωνλαθών. VI.Αποσυµφόρηση των φορολογικών υπηρεσιών (πχ. ουρές αναµονής στις ΟΥ). Παράλληλα, θα επιτευχθεί σηµαντικήµείωσητουλειτουργικούκόστουςτηςδιαδικασίαςσήµανσηςτωνστοιχείων. VII.Εύκολης δηµιουργίας στατιστικών στοιχείων για τις τιµές των αγοραζοµένων αγαθών και τη σύγκριση τους κατά τοµέα και είδος. VIII.Ενδεικτική είναι η δυνατότητα προϋπολογισµού του επιστρεφόµενου ΦΠΑ, λόγω του ταχύτερου και ευκολότερου υπολογισµού του, IX.Στον προγραµµατισµό, όσο και τον έλεγχο των δηµοσίων προµηθειών, ειδικά σε κλάδους που διαφαίνονται προβληµατικοί, όπως οι προµήθειες των δηµοσίων νοσοκοµείων. X. ιαχείριση των προϋπολογισµών του κράτους κάθε έτους ενώ επιπλέον διευκολύνει την πρόβλεψη για τα αναµενόµενα έσοδα ανά είδη φόρων (άµεσοι και έµµεσοι), τις πωλήσεις, τις αγορές, στατιστικά µεγέθη XI.Τέλος, πιο ολοκληρωµένη εικόνα των δηµοσίων οικονοµικών, που δίνει τη δυνατότητα εξοµάλυνσης των τυχόν ανισορροπιών στους διαφόρους παραγωγικούς κλάδους, µέσω της λήψεως των κατάλληλων πολιτικών αποφάσεων (γενικότερα, µέσα από τη χρήση της ηλεκτρονικής τιµολόγησης, θα υπάρχει η δυνατότητα του αποτελεσµατικότερου έλεγχου και του εντοπισµού των παθογενειών του συστήµατος.

9 4. Ο ιδιωτικός τοµέας I.Χαµηλό κόστος και να µηναπαιτείπολύπλοκες διαδικασίες έτσιηαποστολή των ηλεκτρονικών τιµολογίων, µπορεί ορισµένες φορές να πραγµατοποιηθεί από το φορολογικό µηχανισµό, χωρίς να είναι απαραίτητη η αναβάθµιση της εµπορικής εφαρµογής. II.Την εξοικονόµηση χώρου από τη διατήρηση αντιγράφων σε ηλεκτρονική µορφή αντί της φυσικής αρχειοθέτησης των τιµολογίων. III.Η κατάσταση οδηγεί στον άµεσο τρόπο αναζήτησης και ανάκτησης των αρχειοθετηµένων παραστατικών και τιµολογίωνµεαποτέλεσµατηνκαλύτερηαξιοποίησητουανθρωπίνουδυναµικού. IV.Εγγυηµένη και ασφαλή αποστολή. V.Αποτέλεσµα η γρήγορη επίλυση των αµφισβητήσεων και τη µείωση του χρόνου παράδοσης των τιµολογίων επιτύχουν τη µείωση του κόστους στον κύκλο παραγγελία-πληρωµή, τη µείωση της γραφειοκρατίας και την αποσυµφόρησή τους από το τµήµα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων των Εφοριών, µε αποτέλεσµα τις ακόµα πιο γρήγορες συναλλαγές µε το ηµόσιο. VI.Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας µεταξύ των επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ρευστότητας, τη µείωση των απωλειών από τις πιστώσεις και την γενικότερη ικανοποίηση των υπηρεσιών προς τους πελάτες. VII.Τέλος, στα πλαίσια της ηλεκτρονικής τιµολόγησης, γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν όλο και περισσότερες ανάγκες. Για αυτό, και εµπλουτίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες µε καινούργιες ηλεκτρονικές εφαρµογές, που αφορούν στην παραγγελιοληψία, τις πληρωµές, το factoring, την αρχειοθέτηση, και την παρακολούθηση. 5. Ο τραπεζικός τοµέας I.Συµβάλει στην µείωση της χρήσης µετρητών και επιταγών λόγω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωµών. II.Συµβάλει σηµαντικά στην εξοικείωση των πελατών τους µε τη χρήση των τραπεζικών διαδικτυακών εφαρµογών, όπως το e-banking και γενικότερα, στην επέκταση των τραπεζικών διαδικτυακών εφαρµογών σε εξειδικευµένες εφαρµογές όπως εισαγωγές-εξαγωγές. III.Η ηλεκτρονική τιµολόγηση θα δώσει ώθηση στις διασυνοριακές, αλλά και τις εσωτερικές ή εθνικές διατραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές.

10 4.3 Μειονεκτήµατα I.Αναλυτικότερα, υπάρχει απουσία σχεδίου ενεργοποίησης και κινητοποίησης των επιχειρήσεων (ελλιπή πληροφόρησησχετικάµετοθεσµικό, καιτοτεχνικότοµέατηςηλεκτρονικήςτιµολόγησης) II.Οι σποραδικές, ανεπίσηµες και ανοργάνωτες πληροφορίες που διαχέονται στον επιχειρησιακό χώρο, προκαλούν µάλλον µεγαλύτερη ανασφάλεια σχετικά µε τις προθέσεις του κεντρικού σχεδιασµού των υπηρεσιών της ηλεκτρονικής τιµολόγησης και των σκοπών που αυτή εξυπηρετεί III. εν τους δίνονται κίνητρα κυρίως οικονοµικά, για την υιοθέτηση των συστηµάτων της ηλεκτρονικής τιµολόγησης ή και για την προσαρµογή των υφιστάµενων υποδοµών τους, στις απαιτήσεις αυτών των εφαρµογών. IV.θα αναφερθούµε ότι στην Ελλάδα η απουσία µιας προτυποποιηµένης µεθόδου υλοποίησης των ηλεκτρονικών λειτουργεί ανασταλτικά V.Γενικότερα, ηελλιπής προτυποποίησηκαι τυποποίησηόλωντωναπαιτούµενωνηλεκτρονικώνεγγράφων, παραστατικών, αρχείων, πρωτοκόλλων, πιστοποιητικών, προκαλεί δυσλειτουργίες στην ολοκληρωµένη εφαρµογή της ηλεκτρονικής τιµολόγησης σε όλη την αλυσίδα διαχείρισης του τιµολογίου. VI.Αναγκαίες εξειδικεύσεις για τη ρύθµιση των θεµάτων του Άρθρου 20 της ΠΟΛ1091/ , δηλαδή για το χρόνο και τη διαδικασία, σταδιακής εφαρµογής των διατάξεων που αφορούν στη διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων για συναλλαγές µέσω του ηλεκτρονικού συστήµατος. VII.Η έκδοση και η διακίνηση πλαστών εγγράφων και εικονικών τιµολογίων αποτελεί µείζον ζήτηµα, καθώς είναι δύσκολη η άµεση και αυτόµατη εξακρίβωση της ταυτότητας ενός αποστολέα τιµολογίου VIII.Ένα ακόµη πρόβληµα δηµιουργεί η περιορισµένη διαλειτουργικότητα της εφαρµογής όσον αφορά στη λήψη ηλεκτρονικών τιµολογίων από το εξωτερικό, καθώς δηµιουργείται η ανάγκη για διαφορετικές διαδικασίες

11 5. Ιστορική διαδροµή της Ηλεκτρονική Τιµολόγησης 5.1 Ευρωπαϊκή Ένωση Tο 1960 στηνδηµιουργίατου EDI Τελικά το 1996 η ΕΟΚ, εξέδωσε µία οδηγία 96/9/ΕΟΚ που αφορούσε γενικά την νοµική προστασία των βάσεων δεδοµένων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο EDI απέκτησε τη νοµική του υπόσταση. Προέκυψε η τροποποίηση της οδηγίας 77/3888/ΕΟΚ, η οποία αφορούσε την διασυνοριακή κίνηση αγαθών και την έντυπη χρήση τιµολογίων. Έτσι, η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2001/115/ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2004 Το 2006 εξεδόθη η οδηγία 2006/112/ΕΕ µε την οποία ορίζονταν ποιο είναι το ηλεκτρονικό τιµολόγιο και ποιο όχι προςαποφυγήλαθών. Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι το 2008 η ηλεκτρονική τιµολόγηση είχε 50 % ανάπτυξη για όλη την Ευρώπη ως ενιαίο σύνολο, αν και ανά Ευρωπαϊκή χώρα η διείσδυση κυµαινόταν από το 3-12% το περισσότερο Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι στις 13/7/2010 µε την οδηγία 2010/45/ΕΕ, τροποποιήθηκε η οδηγία 112/ΕΚ του 2006 και ορίστηκε επακριβώς και µε περισσότερες λεπτοµέρειες, η µορφή και το περιεχόµενο του ηλεκτρονικού τιµολογίου Σήµερα 32 χώρες στην Ευρώπη. 5.2 Ελλάδα Οι πρώτες ενέργειες αποδοχής του Ν.3193/2003 (ΦΕΚ266Α) που υιοθέτησε τις προϋποθέσεις για την ηλεκτρονική τιµολόγηση τις οποίες όριζε η κοινοτική οδηγία 2001/115/ΕΚ η η ΠΟΛ1049/ στηριζόµενη στο Προεδρικό ιάταγµα 186/92 προσδιόρισε την ηλεκτρονική επεξεργασία των τιµολογίων και όρισε τον ελληνικό µορφότυπο στις , ακολούθησε ητροποποίησητουπ 186/9. Τότεµετηνπροσθήκητου 18 α άρθρου Άρχισε να αποκτάει υπόσταση η ηλεκτρονική τιµολόγηση Ν3842/2010 και περίπου 4000 ελληνικές κυρίως µικροµεσαίες επιχειρήσεις, εφάρµοζαν το 2010 αυτό το σύστηµα

12 6. Νοµικό Πλαίσιο 6.1 Ενωσιακό ίκαιο Α. Οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα καιγιατηνελεύθερηκυκλοφορίατωνδεδοµένωναυτών. Σύµφωνα µε την οδηγία αυτή προστατεύεται η ατοµικότητας έναντι της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων και της ελεύθερης κυκλοφορία των δεδοµένων αυτών. B. Οδηγία 96/9/ΕOΚ του Συµβουλίου της 11ης Μαρτίου 1996 σχετικά µε τη νοµική προστασία των βάσεων δεδοµένων. Η οδηγία αφορά στη νοµική προστασία των βάσεων δεδοµένων και στην ηλεκτρονική αποθήκευση των στοιχείων, συµπεριλαµβανοµένων των ηλεκτρονικών τιµολόγιων.

13 B. Οδηγία 96/9/ΕOΚ του Συµβουλίου της 11ης Μαρτίου 1996 σχετικά µε τη νοµική προστασία των βάσεων δεδοµένων. Η οδηγία 96/9/ΕOΚ αφορά στη νοµική προστασία των βάσεων δεδοµένων και στην ηλεκτρονική αποθήκευση των στοιχείων, συµπεριλαµβανοµένων των ηλεκτρονικών τιµολόγιων.. Οδηγία 1999/93/ΕΚτουΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίουκαι τουσυµβουλίουτης 13ης εκεµβρίου 1999 σχετικά µε το κοινοτικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές υπογραφές. Ηοδηγία 1999/93/ΕΚ, ρυθµίζει τιςψηφιακέςυπογραφέςκαιθεσπίζειτονοµικόπλαίσιοπου τηνπλαισιώνει. Συγκεκριµένα σύµφωνα στο άρθρο 2 ορίζεται πότε µια ηλεκτρονική υπογραφή εγγυάται την αυθεντικότητα προέλευσης και την ακεραιότητα του περιεχοµένου. Ε. Οδηγία 2001/115/ΕΕ για την ηλεκτρονική τιµολόγηση που αποτελεί τροποποίηση της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ µε στόχο την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισµό και την εναρµόνιση των όρων που επιβάλλονται στην τιµολόγηση όσον αφορά το φόρο προστιθέµενης αξίας. Πιο συγκεκριµένα η οδηγία 2001/115/ΕΕ ορίζει την ηλεκτρονικής τιµολόγησης και εισαγάγει εναρµονισµένες διαδικασίες για την ηλεκτρονική τιµολόγηση. Επιπλέον, ορίζει ότι τα κράτη µέλη δεσµεύονται να κάνουν αποδεκτά τα ηλεκτρονικά τιµολόγια, µόνο και εφόσον εξασφαλίζεται η γνησιότητα της προέλευσής τους και η ακεραιότητα τους.

14 ΣΤ. Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και Κοινοβουλίου της 12ης Ιουλίου 2002 σχετικά µε την επεξεργασία των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τοµέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες Η οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου ρυθµίζει την επεξεργασία των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τοµέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες), συµπεριλαµβανοµένου και της ηλεκτρονικής τιµολόγησης. Ζ. Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συµβουλίου της 28ης Νοεµβρίου 2006 σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης αξίας Η οδηγία 2006/112/ΕΚ που σχετίζεται µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης αξίας, ορίζει ρητά για πρώτη φορά, στο άρθρο 217 ότι ως «διαβίβαση τιµολογίου µε ηλεκτρονικά µέσα» νοείται η διαβίβαση ή η θέση στη διάθεση του ενδιαφεροµένου δεδοµένων που πραγµατοποιείται µε ηλεκτρονικό εξοπλισµό επεξεργασίας (περιλαµβανοµένης της ψηφιακής συµπίεσης) και φύλαξης, καθώς και µε χρήση ενσύρµατων, ασύρµατων, οπτικών ή άλλων ηλεκτροµαγνητικών µέσων. Η. Οδηγία 2010/45/EE του Συµβουλίου της 13ης Ιουλίου 2010 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης αξίας όσον αφορά τους κανόνες τιµολόγησης Τέλος, η οδηγία 2010/45/EE τροποποιεί την οδηγία 2006/112/ΕΚ και ορίζει το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενηςαξίαςόσοναφοράτουςκανόνεςτιµολόγησης. Σύµφωνα µε την οδηγία αυτήν το άρθρο 217 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείµενο και ορίζεται ως ηλεκτρονικό τιµολόγιο νοείται ένα τιµολόγιο που περιέχει τις απαιτούµενες σύµφωνα µε την παρούσα οδηγία πληροφορίες και το οποίο έχει εκδοθεί και έχει ληφθεί σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική µορφή.»

15 6.2 Ελληνικό ίκαιο Ισχύσαν δίκαιο-ρυθµιστικό πλαίσιο σύµφωνα µε τον Κ.Β.Σ Α. Νόµος 3193/2003 Ο Νόµος 3193/2003 είναι αυτός που επιδιώκει να εναρµονίσει την ελληνική νοµοθεσία µε τις διατάξεις της οδηγίας 2001/115/Ε.Κ Β. Ιδιωτικό Συµφωνητικό Το ιδιωτικό συµφωνητικό όπως ορίζεται από τον Νόµος 3193/2003 για την επιβεβαίωση των συναλλαγών µεταξύ των συναλλασσοµένων. Γ. Νόµος 3522/2006 (1) Γενικά (2) Ορισµοί και Βασικά Τεχνικά - Λειτουργικά Χαρακτηριστικά Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών ιατάξεωνσήµανσηςστοιχείων. (3) Λογισµικό. (4) εδοµένα ηµιουργίας ΠΑΗΨΣ (5) ιαδικασία Ελέγχου Ακεραιότητας των εκδιδοµένων στοιχείων µε βάση τα αποθηκευµένα ηλεκτρονικά αρχεία (6) Λειτουργικά Χαρακτηριστικά (7) Τεχνικά Χαρακτηριστικά (8) Βιβλιάριο συντήρησης - επισκευών (9) Παρακολούθηση ΕΑΦ ΣΣ µέσω του συστήµατος TAXIS.

16 6.2.2 Ισχύον Πλαίσιο-Ρυθµιστικό πλαίσιο σύµφωνα µε τον Κ.Φ.Α.Σ. (Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών) Α. Νόµος 3842/2010 (1)Τύπος εγγράφων, µηνυµάτων κ.λπ, που επέχουν θέση τιµολογίου. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής, που ενσωµατώνουν στο άρθρο 6 του Κ.Φ.Α.Σ. τις διατάξεις της παραγράφου 16 του άρθρου 18α του προϊσχύσαντος Κ.Β.Σ. (Π.. 186/1992), είναι οµοίου περιεχοµένου µε αυτές και δεν χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. (Άρθρο 6) (2) ιασφάλιση και έλεγχος συναλλαγών Για συναλλαγές επιτηδευµατιών µε άλλους επιτηδευµατίες και πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. τα δεδοµένα των φορολογικών στοιχείων, που εκδίδονται, διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε βάση δεδοµένων της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων του Υπουργείου. (Άρθρο 20) B. Νόµος 4046/2012 Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ.186/1992, Α 84), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καταργείται και αντικαθίσταται µε τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που έχει ως εξής «ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ» Λεπτοµερής, ρύθµιση της έννοιας του ηλεκτρονικού τιµολογίου και της διαβίβασης του γίνεται από τα άρθρα 2,6,9 της παραπάνω νόµου. Ειδικότερα: (1) Τρόπος απεικόνισης συναλλαγών Για τους σκοπούς του παρόντος νόµου, ως «ηλεκτρονικό τιµολόγιο» νοείται το τιµολόγιο που περιέχει τις απαιτούµενες σύµφωνα µε τον παρόντα νόµο πληροφορίες και το οποίο εκδίδεται και λαµβάνεται σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική µορφή. Η χρήση ηλεκτρονικού τιµολογίου υπόκειται στην αποδοχή του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών. (2) Τιµολόγηση Συναλλαγών Ως στοιχεία που επέχουν θέση τιµολογίου γίνονται δεκτά όλα τα έγγραφα ή µηνύµατα σε χαρτί ή µε ηλεκτρονική µορφή, τα οποία πληρούν τους όρους που καθορίζονται από τις διατάξεις του παρόντος νόµου. (Άρθρο 6) (3) ιασφάλιση συναλλαγών και ιαφύλαξη εδοµένων.

17 7. Τεχνική διαδικασία: Ηλεκτρονική Τιµολόγηση Βήµα 1 Βήµα 2 Οθόνη 8 2 Εκτυπώσιµοι 3 χαρακτήρες παραστατικού (αρχείο a.txt) ΕΑΦ ΣΣ Βήµα 3 1 Ζ Συνάρτηση Κατακερµατισµού (one way hash) 4 Μνήµη εργασίας (cache memory) Σύνοψη Παραστατικού (40 αλφαριθµητικοί χαρακτήρες) 5 9 Εκτύπωση ηλεκτρονικού τιµολογίου (αρχεία a.txt και b.txt) 7 Αρχείο b.txt Προσθήκη 6 ώρας/ηµεροµηνίας κτλ και σειριακού αριθµού της συσκευής

18 8. Νοµικά και τεχνικά προβλήµατα ηλεκτρονικής τιµολόγησης 8.1 Νοµικά Προβλήµατα Ένα πρόβληµα που καλείται να επιλύσει η ηλεκτρονική τιµολόγηση αφορά είναι στα κενά και στην ανάγκη για εξειδικεύσεις ως προς τη ρύθµιση και εφαρµογή του Άρθρου 20 της ΠΟΛ 1091/ , που αφορά το χρόνο και τη διαδικασία σταδιακής εφαρµογής των διατάξεων σχετικά µε τη διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων για συναλλαγές µέσω ηλεκτρονικού συστήµατος. 8.2 Τεχνικά προβλήµατα εδοµένου ότι η γνησιότητα διασφαλίζεται µέσω της ΠΑΗΨΣ (Προηγµένης Ασφαλούς Ηλεκτρονικής Ψηφιακής Σύνοψης), ενώ η ασφαλής διαβίβαση ηλεκτρονικών τιµολογίων υλοποιείται µε τη δηµιουργία και αποστολή των αρχείων a.txt και b.txt που παράγονταιαπότιςεαφ ΣΣ (ΕιδικήΑσφαλήΦορολογική ιάταξησήµανσηςστοιχείων): Η προτυποποίηση παραστατικών και η εκτύπωση µόνο του µεταβλητού µέρους του τιµολογίου (συνήθως Τιµολόγια- ελτία Αποστολής) δεν αντιµετωπίζεται αποτελεσµατικά από τον φορολογικό µηχανισµό, καθώς δεν εµφανίζονται τα στοιχεία της εγκατάστασηςτουπαραλήπτηστο a.txt. Η περιορισµένη διαλειτουργικότητα δηµιουργεί την ανάγκη για διαφορετικές διαδικασίες που πρέπει να εφαρµόσουν τα εµπλεκόµενα µέρη αλλά και οι ελεγκτικοί µηχανισµοί του ΥΠ.ΟΙΚ. 9. Πρόταση βελτίωσης των Νοµικών και Τεχνικών προβληµάτων της ηλεκτρονικής τιµολόγησης Να δοθεί ένα ακριβές χρονοδιάγραµµα που θα προτείνει ένα εύλογο χρονικό διάστηµα, π.χ µιας εβδοµάδας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσµα να µην υπάρχουν παρερµηνείες και να µην διαταραχθεί η οµαλή λειτουργία της αγοράς. ο κάθε συναλλασσόµενος θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, έναν από τους τρόπος της τεχνικής διαδικασίας που θα αποφέρει στην επιχείρησή του, πιθανότατα µεγαλύτερα οικονοµικά και λειτουργικά οφέλη

19 10. Παράδειγµα προσέγγισης ηλεκτρονικής τιµολόγησης στην ανία Από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν και αξιοποίησαν τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής τιµολόγησης είναι η ανία. Αναλυτικότερα, το εκέµβριο του 2005 το δανικό κοινοβούλιο ψήφισε οµόφωνα το «νόµο σχετικά µε τις πληρωµές του δηµοσίου». Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η εξουσία στο Υπουργό Οικονοµικών να καθορίσει του κανόνες και τους κανονισµούς που διέπουν το σύστηµα ηλεκτρονικών πληρωµών στο δηµόσιο. Το φθινόπωρο του 2004 ακολούθησε µια διαφηµιστική εκστρατεία (επικοινωνίας και) της ηλεκτρονικής τιµολόγησης. επιστολές και εγχειρίδια σε όλες τις εταιρίες της ανίας. Επίσης σχετικές πληροφορίες παρείχαν διάφορες ιστοσελίδες ενώ δηµιουργήθηκε και σχετική γραµµή βοήθεια 1 η Φεβρουαρίου του 2005η νέα ηλεκτρονική τιµολόγηση τέθηκε σε ισχύ και όλα τα δηµόσια και ιδρύµατα της ανίας άρχισαν να δέχονται µόνο τιµολόγια ηλεκτρονικής µορφής από τους προµηθευτές του Έτσι δηµιουργήθηκε η µορφή του «0Ι0XML electronic invoiced» η οποία βασίστηκε στον OASIS(Οργανισµό για τηνπροώθησητων οµηµένωνσυστηµάτωνπληροφοριών) καιακολούθησετοπρότυποτου Universal Business Language (UBL). Η ανία λοιπόν στηρίχθηκε στο δίκτυο VANS (Value Added Services Network) που διέθετε. Οι εταιρείες µπορούν να στείλουν τα τιµολόγια τους µε διάφορους τρόπους. Οι δηµόσιοι φορείς σηµείωσε µια πολύ γρήγορη ανάπτυξη της τάξεως του 95% από τη βάση µέσα στους 10 πρώτους µήνες της εφαρµογής της από το Φεβρουάριο του Ενώ πλέον περισσότερο από 90% των τιµολογίων προς τους δηµόσιους φορείς αποστέλλονται ηλεκτρονικά. Τέλος,η ανία πήρε το βραβείο eeurope για το ηλεκτρονικό σύστηµα τιµολόγησης που έχει διαµορφώσει.

20 11. Συµπεράσµατα Ηµείωσητουκόστουςκαιτουχρόνουείναιταζητούµενατηςεποχήςµας. Σεαυτήτηνκατεύθυνσηέχει συµβάλλει η αλµατώδης ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας που έχει διεισδύσει στους διαφόρους τοµείς της σύγχρονης κοινωνίας. τεράστιες δυνατότητες έχουν δηµιουργηθεί από τη χρήση των νέων τεχνολογιών σε σχέση µε τη µετάδοση, τηναποθήκευσηκαιτηνεπεξεργασίατωνδιαφόρωνπληροφοριών. Σταδιακά,λοιπόν, δόθηκε το ερέθισµα για την εφαρµογή µιας διαδικασίας που θα εξυπηρετούσε στην διευκόλυνση των εµπορικών συναλλαγών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, η ηλεκτρονική τιµολόγηση µέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε τη θεσµική, αλλά και πρακτική της υπόσταση, παρέχοντας σηµαντικά οφέλη τόσο στο δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα Επιπλέον, η εξοικονόµηση κόστους, χρόνου, πόρων, ανθρώπινου δυναµικού και φυσικά η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Αυτά συνοπτικά πηγάζουν από την ελλιπή ενηµέρωση του επιχειρηµατικού κλάδου σχετικά µε την ουσία και τη χρήση αυτής της διαδικασίας, καθώς και από κάποιες νοµοθετικές και φοροτεχνικές ασάφειες, που ακόµαδενέχουνλυθείτόσοσεεθνικόόσοκαισεενωσιακόεπίπεδο. Επίσης, σηµαντικά είναι τα νοµικά και τεχνικά προβλήµατα που πρέπει να αντιµετωπιστούν προκειµένου νακαλυφθούνοιδιάφορεςανασφάλειεςτουεπιχειρηµατικούτοµέα.

21 Ευχαριστώ γιατηνπροσοχήσας!

IATMHMATIKO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ιπλωµατική εργασία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ. Της

IATMHMATIKO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ιπλωµατική εργασία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ. Της Πανεπιστήµιο Μακεδονίας IATMHMATIKO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ιπλωµατική εργασία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ (ΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ) Της ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Εισηγητής: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΚΑΤΟΣ Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός Τι είναι ηλεκτρονική τιμολόγηση Ηλεκτρονική τιμολόγηση σημαίνει η κατάργηση της εκτύπωσης των παραστατικών πώλησης σε

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικό Εργαστήρι 2 «Ηλεκτρονική τιμολόγηση προϊόντων»

Θεματικό Εργαστήρι 2 «Ηλεκτρονική τιμολόγηση προϊόντων» Θεματικό Εργαστήρι 2 «Ηλεκτρονική τιμολόγηση προϊόντων» Ανάδοχοι Έργου: Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιεχόμενα: Η Υφιστάμενη Κατάσταση Προβληματικές Περιοχές Ρυθμιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για την Ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα

Προτάσεις για την Ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα Προτάσεις για την Ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα I. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Στο πλαίσιο των νομοθετημάτων της Πολιτείας ( ν. 3842/2010, ν. 3943/2011, ν. 4093/2012) και των Υπουργικών Αποφάσεων (ΑΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Ν. 4308/2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Άρθρο 8: Τιμολόγιο πώλησης 1. Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη σε αυτό το νόμο οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. Άρθρο 9 ιασφάλιση Συναλλαγών και ιαφύλαξη εδοµένων (Παράγραφοι 1 7)

Ενότητα 7. Άρθρο 9 ιασφάλιση Συναλλαγών και ιαφύλαξη εδοµένων (Παράγραφοι 1 7) Ενότητα 7 Άρθρο 9 ιασφάλιση Συναλλαγών και ιαφύλαξη εδοµένων (Παράγραφοι 1 7) Τόπος Τήρησης Βιβλίων και Στοιχείων 2. Κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου και µέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ στην ΕΛΛΑΔΑ ΗΜΕΡΙΔΑ labs.opengov.gr 4 Μαρτίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ στην ΕΛΛΑΔΑ ΗΜΕΡΙΔΑ labs.opengov.gr 4 Μαρτίου 2010 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ στην ΕΛΛΑΔΑ ΗΜΕΡΙΔΑ labs.opengov.gr 4 Μαρτίου 2010 William Drakos Managing Director Information Systems IMPACT 1 www.impact.gr Information Systems Impact ιδρύθηκε το 1998 Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΛΥΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ E-INVOICING 1 η Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα 1 η Ολοκληρωμένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης βασισμένη στην Ελληνική Νομοθεσία και το Φορολογικό Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση συναλλαγών και Διαφύλαξη Δεδομένων

Διασφάλιση συναλλαγών και Διαφύλαξη Δεδομένων Αρθρο 9 Διασφάλιση συναλλαγών και Διαφύλαξη Δεδομένων 1. Η αυθεντικότητα των στοιχείων διακίνησης διασφαλίζεται με τη χρήση θεωρημένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντύπων, επί χειρόγραφης έκδοσής τους, ή με

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 2001/115/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΗΓΙΑ 2001/115/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ L 15/24 Ο ΗΓΙΑ 2001/115/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής εκεµβρίου 2001 για την τροποποίηση της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ µε στόχο την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισµό και την εναρµόνιση των όρων που επιβάλλονται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 3193/2003 Κανόνες τιµολόγησης, ρυθµίσεις Φ.Π.Α. ηλεκτρονικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις.

ΝΟΜΟΣ 3193/2003 Κανόνες τιµολόγησης, ρυθµίσεις Φ.Π.Α. ηλεκτρονικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις. ΝΟΜΟΣ 3193/2003 Κανόνες τιµολόγησης, ρυθµίσεις Φ.Π.Α. ηλεκτρονικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις. Τι θα βρείτε 1. Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης τιµολογίου για υπηρεσίες που πραγµατοποιούνται είτε σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1004 ΕΤΟΣ: 2004

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1004 ΕΤΟΣ: 2004 ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1004 ΕΤΟΣ: 2004 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. ΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Β 2. ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑΤΑ Α Β ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Παροχή οδηγιών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.ΟΙΚ. ΠΟΛ.1036/22-2-13 (ΑΔΑ: ΒΕΤΩΗ-ΜΘΙ) : Εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.)

ΥΠ.ΟΙΚ. ΠΟΛ.1036/22-2-13 (ΑΔΑ: ΒΕΤΩΗ-ΜΘΙ) : Εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) ΥΠ.ΟΙΚ. ΠΟΛ.1036/22-2-13 (ΑΔΑ: ΒΕΤΩΗ-ΜΘΙ) : Εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα, σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PHARMATHEN ΑΒΕΕ... 3 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη λύση Ηλεκτρονικής Τιµολόγησης

Η σύγχρονη λύση Ηλεκτρονικής Τιµολόγησης Η σύγχρονη λύση Ηλεκτρονικής Τιµολόγησης Απαλλαγείτε άµεσα από εργασίες που απαιτούν σηµαντικούς πόρους και προσθέτουν πολυπλοκότητα και υψηλό κόστος, ανακαλύπτοντας τα οφέλη της υπηρεσίας ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Επεξηγηματικές σημειώσεις Κανόνες τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ

Επεξηγηματικές σημειώσεις Κανόνες τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ Επεξηγηματικές σημειώσεις Κανόνες τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ (Οδηγία 2010/45/EΕ του Συµβουλίου) Γιατί συντάχθηκαν οι επεξηγηµατικές σηµειώσεις; Οι επεξηγηµατικές σηµειώσεις στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψτε την αξία της ηλεκτρονικής τιµολόγησης

Ανακαλύψτε την αξία της ηλεκτρονικής τιµολόγησης Ανακαλύψτε την αξία της ηλεκτρονικής τιµολόγησης m o re than s o f t w a re 6 λόγοι για να επιλέξετε την υπηρεσία Απαλλαγείτε άµεσα από εργασίες που απαιτούν σηµαντικούς πόρους και προσθέτουν πολυπλοκότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης & Τιμολόγησης

Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης & Τιμολόγησης ΛΥΣΗ Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης & Τιμολόγησης παραστατικών ARCHIVE & CONNECT Το Archive & Connect είναι η πλέον αυτοματοποιημένη, οργανωμένη και πρωτοποριακή λύση για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και αρχειοθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα: «Επιχειρηματικότητα χωρίς Εμπόδια: Ανοίγοντας Δρόμους για την Ανάπτυξη» Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 ΣΧΕ ΙΟ

ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα: «Επιχειρηματικότητα χωρίς Εμπόδια: Ανοίγοντας Δρόμους για την Ανάπτυξη» Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 ΣΧΕ ΙΟ ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα: «Επιχειρηματικότητα χωρίς Εμπόδια: Ανοίγοντας Δρόμους για την Ανάπτυξη» Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 ΣΧΕ ΙΟ Ειδική Έκθεση: «Ηλεκτρονική Τιμολόγηση» ΕΚ ΟΣΗ 1 η Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Υπογραφές. ως Μοχλός Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης. Νοµικό πλαίσιο - Εξελίξεις και προβληµατισµοί

Ηλεκτρονικές Υπογραφές. ως Μοχλός Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης. Νοµικό πλαίσιο - Εξελίξεις και προβληµατισµοί Ηλεκτρονικές Υπογραφές ως Μοχλός Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης Νοµικό πλαίσιο - Εξελίξεις και προβληµατισµοί ΜΙΝΑ ΖΟΥΛΟΒΙΤΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ LL.M Συνεταίρος, ΦΙΛΟΘΕΪΔΗΣ & ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ Αποϋλοποίηση εγγράφων Οφέλη: ü

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΥΠ.ΕΣ...Α Αριθµ.Πρωτ. / ΙΑ Π/A1/22123 Γ.Γ. ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ /ΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0349 (CNS) 15904/17 FISC 365 ECOFIN 1134 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Πρακτικών Εκδήλωσης

Σύνοψη Πρακτικών Εκδήλωσης Ειδική ενηµερωτική εκδήλωση «Νέες τελωνειακές διαδικασίες και Πιστοποιητικό Εγκεκριµένου Οικονοµικού Φορέα: Ευκαιρίες και οφέλη για την επιχείρηση» Τετάρτη 25.01.2012 και ώρες 16:00 18:30 Ξενοδοχείο Αµαλία,

Διαβάστε περισσότερα

e-παράβολο Ενημερωτικό σημείωμα για τους υπαλλήλους των Δημόσιων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ χρήστες της εφαρμογής e-παράβολο

e-παράβολο Ενημερωτικό σημείωμα για τους υπαλλήλους των Δημόσιων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ χρήστες της εφαρμογής e-παράβολο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ e-παράβολο Ενημερωτικό σημείωμα για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. Τι είναι η Ψ.Υ.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. Τι είναι η Ψ.Υ. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τι είναι η Ψ.Υ. Η Ψ.Υ. αποτελεί το «ψηφιακό αποτύπωμα» του χρήστη στο Διαδίκτυο. Είναι ένας βασικός μηχανισμός προστασίας των δεδομένων, καθώς εξασφαλίζει την πιστοποίηση της ταυτότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ. Ταχ. Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Μ. Σταρά - Μ. Γεροντάρη Τηλέφωνο :

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ. Ταχ. Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Μ. Σταρά - Μ. Γεροντάρη Τηλέφωνο : ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 16 Ιουλίου 2008 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 1077022/412/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΛ: 1104 ΤΜΗΜΑΤΑ: Α - Β Ταχ. Δ/νση : Καρ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες παρατηρήσεις και απόψεις για τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ"

Πρώτες παρατηρήσεις και απόψεις για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Πρώτες παρατηρήσεις και απόψεις για τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ" Γενικά Το νοµοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα σηµαντικό µεταρρυθµιστικό βήµα, εκσυγχρονίζοντας το λογιστικό πλαίσιο της Ελλάδος, 35 χρόνια µετά

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 205/12 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1253 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουλίου 2016 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 92/2010, όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των τελωνειακών αρχών

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Έκθεση: Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές. Απρίλιος 2011. Νέα Προσέγγιση για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ειδική Έκθεση: Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές. Απρίλιος 2011. Νέα Προσέγγιση για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος Νέα Προσέγγιση για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος Ειδική Έκθεση: Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές Απρίλιος 2011 Μια πρωτοβουλία του Η παρούσα έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στον Κ.Β.Σ. που έγιναν μέσα στο 2011

Αλλαγές στον Κ.Β.Σ. που έγιναν μέσα στο 2011 Ο φοροτεχνικός του Επιμελητηρίου σας ενημερώνει σχετικά με τον Κ.Β.Σ. Ο Κ.Β.Σ. δεν καταργείται από 1.1.2012 Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου από 16.12.2011 (άρ. 5 παρ. 3) ΠΟΛ.1256/23.12.2011. Σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker.

Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker. 1 Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker. Η αλυσίδα καταστημάτων Ok Anytime Markets, στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης των υπηρεσιών της, αναζητούσε λογισμικό το οποίο θα βελτίωνε

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 98(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2012 ΕΩΣ 2016

Αριθμός 98(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2012 ΕΩΣ 2016 870 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 98(Ι)/2017 Αρ. 4612, 14.7.2017 Ο περί Διοικητικής Συνεργασίας στον Τομέα της Φορολογίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ)

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ) ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07-01-2015 Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ) Βασικές Αρχές (Άρθρο 8: ΠΟΛ. 1003/31-12-2014 του Ν. 4308/2014.) 1. Μία ενιαία ονομασία «Τιμολόγιο» (8.1.1 Η παράγραφος αυτή, σύμφωνα με την

Διαβάστε περισσότερα

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων. Πρόταση οδηγίας (COM(2018)0021 C8-0022/ /0006(CNS))

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων. Πρόταση οδηγίας (COM(2018)0021 C8-0022/ /0006(CNS)) 7.9.2018 A8-0260/ 001-023 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-023 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Tom Vandenkendelaere A8-0260/2018 Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8. Άρθρο 10. ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8)

Ενότητα 8. Άρθρο 10. ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8) Ενότητα 8 Άρθρο 10 ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8) ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών 1. Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών και τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 υποβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Ο.Δ.Ε.Ε.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Ο.Δ.Ε.Ε. Α ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ο.Δ.Ε.Ε. ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Ο.Δ.Ε.Ε. Η Ανάγκη Δημιουργία Μητρώου Δικαστικών Επιμελητών Ψηφιακές υπογραφές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. 3.3 Ηλεκτρονικό Έγγραφο Αρχειοθέτηση Διακίνηση

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. 3.3 Ηλεκτρονικό Έγγραφο Αρχειοθέτηση Διακίνηση 3.3 Ηλεκτρονικό Έγγραφο Αρχειοθέτηση Διακίνηση Περιεχόμενα Ηλεκτρονικό έγγραφο Νομοθεσία Χαρακτηριστικά Κύρος Αποδεικτική Ισχύς Ηλεκτρονική Αρχειοθέτηση ΠΔ «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο»

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός εγκυρότητας παραστατικών

Προσδιορισμός εγκυρότητας παραστατικών Προσδιορισμός εγκυρότητας παραστατικών Βασίλης Πρεβελάκης AEGIS RESEARCH Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελληνική αγορά είναι αυτό των πλαστών παραστατικών και συγκεκριμένα τιμολογίων, αποδείξεων

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Τιμολόγηση

Ηλεκτρονική Τιμολόγηση Ηλεκτρονική Τιμολόγηση 1 Ηλεκτρονική Τιμολόγηση ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 3 Αποστολή ηλεκτρονικού τιμολογίου 3 Ενσωμάτωση παραστατικών ηλεκτρονικής τιμολόγησης 3 Γενικά 3 Εργασία ενσωμάτωσης ηλεκτρονικών τιμολογίων

Διαβάστε περισσότερα

Ο μηχανισμός σήμανσης (ΕΑΦΔΣΣ) «Tax Agent» συνδέεται με τις εφαρμογές Atlantis και Atlantis Entry ως μηχανισμός τύπου Β.

Ο μηχανισμός σήμανσης (ΕΑΦΔΣΣ) «Tax Agent» συνδέεται με τις εφαρμογές Atlantis και Atlantis Entry ως μηχανισμός τύπου Β. Tax Agent 1 Περιεχόμενα Γενική Περιγραφή... 3 Αρχική παραμετροποίηση... 4 Εγκατάσταση & παραμετροποίηση Tax Agent... 4 Παραμετροποίηση Tax Agent στο E.R.P.... 4 Αλλαγή στοιχείων εταιρίας... 5 Παραμετροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 10-06-2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 2116 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Κεφάλαιο 3 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο 3 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης Πληροφοριακά Συστήματα Ο όρος Πληροφοριακό σύστημα θεωρεί τη χρήση Πληροφορικής από τις επιχειρήσεις Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε., Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΣΟ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε., Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΣΟ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 08 Αυγούστου 2019 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε., Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΣΟ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ Τ. Τέλλογλου: «Καλημέρα κ. Πιτσιλή. Γ. Πιτσιλής: Καλημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ Ή ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑΠΗΤΩΝ & ΜΟΚΕΤΩΝ 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ Ή ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑΠΗΤΩΝ & ΜΟΚΕΤΩΝ 2016 Π. Φάληρο 29.2.2016 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ Ή ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑΠΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΚΕΤΩΝ (ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ) Στη συνέχεια του σημειώματός μας από 6.3.2014, ύστερα από το ν. 4308/2014 (Ε.Λ.Π.) συμπληρώνουμε τα εξής: 1)

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης

Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης υπηρεσια Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης PAPERLESS connect Paperless Connect ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ Για εσάς που επιθυμείτε η ηλεκτρονική αποστολή τιμολογίων να

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΥΣΚΑΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ - 1 / 5 - ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΝΟΥΣΚΑΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ - 1 / 5 - ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Καλή σας ημέρα, Αλλαγών συνέχεια λοιπόν και σε αυτό το email θα επισημάνουμε συνοπτικά τις κυριότερες αλλαγές που προκύπτουν στην έκδοση των παραστατικών. Καταρχήν, ο γνωστός Κ.Β.Σ. (Κώδικας Βιβλίων &

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Έκδοση ηλεκτρονικών αεροπορικών εισιτηρίων και τρόπος διαφύλαξης αυτών.

ΘΕΜΑ: Έκδοση ηλεκτρονικών αεροπορικών εισιτηρίων και τρόπος διαφύλαξης αυτών. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓIΚΩΝ Αθήνα, 7 Ιουλίου 2008 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1022864/139/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ: 1096 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ Α - B - Γ Ταχ.Δ/νση :

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ TMΗΜΑ Α6 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Ελευθεριών και ικαιωµάτων των Πολιτών, ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 8 Ιανουαρίου 2003 ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2002/0187(CNS) ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ελευθεριών

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S.

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S. Στρατηγική Επιλογή Το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα, καθιστά επιτακτική -όσο ποτέ άλλοτε- την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων που θα διασφαλίζουν,

Διαβάστε περισσότερα

1 Παραστατικών Πωλήσεων

1 Παραστατικών Πωλήσεων Version 2.4.0.0 Κινήσεις 1 Παραστατικών Πωλήσεων Κινήσεις Πωλήσεις Παραστατικά Πωλήσεων Στην αναζήτηση των παραστατικών πωλήσεων πραγµατοποιήθηκε προσθήκη ενός πλήκτρου το οποίο γίνεται ενεργό µόνο για

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ 7.12.2018 L 311/3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2018/1910 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 4ης Δεκεμβρίου 2018 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την εναρμόνιση και απλούστευση ορισμένων κανόνων στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2001R1207 EL 18.02.2008 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B M1 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1207/2001 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουνίου 2001, σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α ΕΞ 2014/ Τροποποίηση και συμπλή

Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α ΕΞ 2014/ Τροποποίηση και συμπλή Πίνακας περιεχομένων Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α 1159205 ΕΞ 2014/1.12.2014 Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ' αριθ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/08-04-2014 (Β' 865, 1079 και 1846) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

Η ηλεκτρονική Τιμολόγηση στην Ελλάδα σήμερα

Η ηλεκτρονική Τιμολόγηση στην Ελλάδα σήμερα Ετοιμότητα των Ελληνικών Επιχειρήσεων για το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο Ερευνητικό Κέντρο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών www.eltrun.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Kλικ για επεξεργασία του τίτλου. Σύστημα διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών. Kλικ για επεξεργασία των στυλ του υποδείγματος

Kλικ για επεξεργασία του τίτλου. Σύστημα διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών.  Kλικ για επεξεργασία των στυλ του υποδείγματος Kλικ για επεξεργασία του τίτλου Σύστημα διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών Ø www.ermis.gov.gr Kλικ για επεξεργασία των στυλ του υποδείγματος o Δεύτερου επιπέδου Τρίτου επιπέδου Τέταρτου επιπέδου» Πέμπτου

Διαβάστε περισσότερα

ιασυνοριακή µεταφορά της καταστατικής έδρας των εταιρειών

ιασυνοριακή µεταφορά της καταστατικής έδρας των εταιρειών P6_TA(2009)0086 ιασυνοριακή µεταφορά της καταστατικής έδρας των εταιρειών Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 0ης Μαρτίου 2009 που περιέχει συστάσεις προς την Επιτροπή σχετικά µε τη διασυνοριακή µεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικές καταστάσεις ΜΥΦ

Συγκεντρωτικές καταστάσεις ΜΥΦ ΚΕΦΑΛΑΙΟ E.R.P. 1 Συγκεντρωτικές καταστάσεις ΜΥΦ Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ΜΥΦ έρχονται να αντικαταστήσουν από 1/1/2014 τις ετήσιες καταστάσεις ΚΕΠΥΟ και περιλαµβάνουν: 1. Χονδρικές πωλήσεις, που υποβάλλονται

Διαβάστε περισσότερα

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R?

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R? GALAXY είναι Τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας τo Microsoft.NET Framework 3.5 και τα εξελιγμένα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών της SingularLogic. Εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων. Δημήτριος Αθανασίου

H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων. Δημήτριος Αθανασίου H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων Δημήτριος Αθανασίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 00_PROLOGOS_PERIEXOMENA.indd i 3/12/2010 2:57:24 μμ τίτλος: Η Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Δ 5004686 ΕΞ 2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ. 1. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ &

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 29.12.2017 L 348/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/2454 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 για τη διοικητική συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ Πίνακας περιεχομένων ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ 5.1...2 1. Δημιουργία του αρχείου Excel για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών από επιχειρηματική δραστηριότητα... 3 Ο τρόπος δήλωσης της παρακράτησης...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ«Μ Μ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ«Μ Μ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ«Μ Μ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ο Δ Ο Ν Τ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ή Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ί Α (ΝΠΔΔΙ Θεμιστοκλέους 38, 106 78 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210-38.13.380-38.03.816-33.02.343, Fax: 210-38.34.385, e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. Άρθρου 39β

Ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. Άρθρου 39β Ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. Άρθρου 39β Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Παραμετροποίηση εφαρμογής... 3 1 Εταιρείες που δεν εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς - είναι λήπτες τιμολογίων από υποκείμενους που έχουν ενταχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Νέα διαδικασία ενημέρωσης των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων

Νέα διαδικασία ενημέρωσης των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων 1 Νέα διαδικασία ενημέρωσης των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας ενημέρωσης των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Συσκευές Gigaset Η Gigaset Communications GmbH και οι συνδεδεμένες εταιρείες μας («Gigaset», «εμείς», «εμάς», «μας») κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η ιδιωτική ζωή των

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός 188(Ι) του 2004 ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ TO NΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ 2004

Αριθµός 188(Ι) του 2004 ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ TO NΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ 2004 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 3852, 30.4.2004 Ν. 188(Ι)/2004 Ο περί του Νοµικού Πλαισίου για τις Ηλεκτρονικές Υπογραφές καθώς και για Συναφή Θέµατα Νόµος του 2004 εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ. Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων. Άρθρο 1 Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η..Η.Σ)

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ. Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων. Άρθρο 1 Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η..Η.Σ) ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων Άρθρο 1 Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η..Η.Σ) Το Ε.Σ.Η. Η.Σ. είναι ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα, το οποίο περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1129 ΕΤΟΣ: 2003 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. ΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ Α - Β Γ 2. ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Β Β. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ /ΝΣΗ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 4093/2102. Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Υπόχρεοι, μη υπόχρεοι και τρόπος απεικόνισης συναλλαγών. Αθήνα, Ελλάδα

Ν. 4093/2102. Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Υπόχρεοι, μη υπόχρεοι και τρόπος απεικόνισης συναλλαγών. Αθήνα, Ελλάδα Νοέμβριος 2012 Tax Alert Αθήνα, Ελλάδα Ν. 4093/2102 «Εγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Υπογραφή. Ένα εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου μηχανικού

Ψηφιακή Υπογραφή. Ένα εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου μηχανικού Ψηφιακή Υπογραφή Ένα εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου μηχανικού Δεκέμβριος 2018 Τι είναι η ψηφιακή υπογραφή; Ψηφιακή υπογραφή είναι το «ψηφιακό μας αποτύπωμα» στον σύγχρονο κόσμο που διασφαλίζει την αυθεντικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ontax.gr Accounting - Taxation - Consulting

ontax.gr Accounting - Taxation - Consulting Ο ιστότοπος www.ontax.gr είναι ιδιοκτησία της εταιρίας www.etairikiaxia.gr, «ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ», που δραστηριοποιείται στην ποιοτική παροχή λογιστικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο Σχέδιο Νόμου

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο Σχέδιο Νόμου ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο Σχέδιο Νόμου «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9 ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 91/36 29.3.2019 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/518 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 19ης Μαρτίου 2019 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 924/2009 όσον αφορά ορισμένες χρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Εφοδιαστική Αλυσίδα: Νέες Θέσεις Εργασίας Καλύτερες Υπηρεσίες. Τεκµηρίωση. Υποστήριξη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Εφοδιαστική Αλυσίδα: Νέες Θέσεις Εργασίας Καλύτερες Υπηρεσίες. Τεκµηρίωση. Υποστήριξη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εφοδιαστική Αλυσίδα: Νέες Θέσεις Εργασίας Καλύτερες Υπηρεσίες Υποστήριξη Τεκµηρίωση // Ψηφιακή Οικονοµία Η εµβάθυνση της Ψηφιακής Οικονοµίας στον τοµέα της εφοδιαστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα 4.4.17 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α1 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 2131604534 Fax : 2131604567

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 25.5.2018 COM(2018) 349 final 2018/0181 (CNS) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 389/2012 για την διοικητική συνεργασία στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. /νση Σίνα 2-4 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ T.K Αθήνα ΙΑΝΟΜΗΣ Πληροφορίες Β. εδεµάδης Τηλέφωνο FAX

Ταχ. /νση Σίνα 2-4 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ T.K Αθήνα ΙΑΝΟΜΗΣ Πληροφορίες Β. εδεµάδης Τηλέφωνο FAX ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Aθήνα 5 Μαϊου 2005 Γ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.1047218/1962/446/0014 ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ. 1072 ΙΕΥΘΥΝΣΗ Κ.Β.Σ. ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. /νση Σίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αθήνα, 23-4-2012 Αριθ. Πρωτ. ΥΑΠ/Φ.40.4/3/1031 Ταχ. Δ/ση : Φιλοξένου 2-4 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ. ΘΕΜΑ: Έκδοση στοιχείων κατά την καταβολή δικαστικής δαπάνης και τόκων υπερηµερίας.

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ. ΘΕΜΑ: Έκδοση στοιχείων κατά την καταβολή δικαστικής δαπάνης και τόκων υπερηµερίας. Αθήνα 13/7/2013 ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΘΕΜΑ: Έκδοση στοιχείων κατά την καταβολή δικαστικής δαπάνης και τόκων υπερηµερίας. Εταιρεία Α.Ε µέλος του ΣΑΤΕ, έθεσε τα εξής ερωτήµατα: Εις βάρος της εταιρείας και υπέρ προµηθευτή

Διαβάστε περισσότερα

Bρυξέλλες, 11 εκεµβρίου 2001 (19.12) (OR. en) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 15152/10 LIMITE ECO 389 JAI 171 PESC 537 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Bρυξέλλες, 11 εκεµβρίου 2001 (19.12) (OR. en) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 15152/10 LIMITE ECO 389 JAI 171 PESC 537 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Bρυξέλλες, 11 εκεµβρίου 2001 (19.12) (OR. en) 15152/10 LIMITE ECO 389 JAI 171 PESC 537 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ τoυ : ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ µε ηµεροµηνία : 6 εκεµβρίου 2001 αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 01/ 03 /2017 Αριθμός απόφασης: 1747 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 01/ 03 /2017 Αριθμός απόφασης: 1747 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 01/ 03 /2017 Αριθμός απόφασης: 1747 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α1 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10.6.2015 L 144/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/884 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Ιουνίου 2015 για τη θέσπιση των τεχνικών προδιαγραφών και διαδικασιών που απαιτούνται

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός & Υποβολή των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων

Υπολογισμός & Υποβολή των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων 1 Υπολογισμός & Υποβολή των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας ενημέρωσης των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστικά αρχεία και παραστατικά πωλήσεων σύµφωνα µε τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Λογιστικά αρχεία και παραστατικά πωλήσεων σύµφωνα µε τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Λογιστικά αρχεία και παραστατικά πωλήσεων σύµφωνα µε τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Άρθρο Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ψηφίστηκε στις 20 Νοεµβρίου το νοµοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, το οποίο επιχειρεί αφενός

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Προεδρικό ιάταγµα 150/2001 «Προσαρµογή στην Οδηγία 99/93/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά µε το κοινοτικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές υπογραφές. (ΦΕΚ Α 125/25.6.2001) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Με τον νόμο 4308/2014, επανέρχεται το Δελτίο Αποστολής, στην διακίνηση των εμπορευμάτων, και συνοδεύει αυτά ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ.

Με τον νόμο 4308/2014, επανέρχεται το Δελτίο Αποστολής, στην διακίνηση των εμπορευμάτων, και συνοδεύει αυτά ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ. Γνωρίζαμε από τον ΚΦΑΣ, ότι από 1.1.2014 είχε καταργηθεί, τυπικά, η έννοια του Δελτίου Αποστολής και είχε επανέλθει με την μορφή του «Συνοδευτικού Στοιχείου μη τιμολογημένων αποθεμάτων» ή όπως πήρε θέση

Διαβάστε περισσότερα

10044/17 ΘΛ/σα 1 DG G 2B

10044/17 ΘΛ/σα 1 DG G 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 2017 (OR. en) Διοργανικοί φάκελοι: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC 131 ECOFIN 505 UD 146 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας:

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.11.2015 L 293/15 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/1973 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Ιουλίου 2015 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 514/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 1

1. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 1 1. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 1 εδοµένων των προβληµάτων που δηµιουργεί η ίδια η φύση του ιαδικτύου στις όποιες προσπάθειες νοµοθετικής ρύθµισης των εµπορικών πράξεων που µετέρχονται ηλεκτρονικών µέσων προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Απόστολος Πλεξίδας Προϊστάµενος της ιεύθυνσης ιαφάνειας & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Απόστολος Πλεξίδας Προϊστάµενος της ιεύθυνσης ιαφάνειας & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Προϊστάµενος της ιεύθυνσης ιαφάνειας & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Hλεκτρονική υπογραφή, τι είναι, τρόπος λειτουργίας Χειρογραφη Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικό Μάνατζμεντ & Αποτελεσματική Παρακολούθηση Εισπράξεων Χρίστος Ιωάννου

Εσωτερικό Μάνατζμεντ & Αποτελεσματική Παρακολούθηση Εισπράξεων Χρίστος Ιωάννου Εσωτερικό Μάνατζμεντ & Αποτελεσματική Παρακολούθηση Εισπράξεων Χρίστος Ιωάννου 12 Δεκεμβρίου 2013 ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1.Κατανόηση Βασικών Αρχών Μάνατζμεντ & Λήψη Αποφάσεων. 2.Κατανόηση Συστήματος Εσωτερικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Το εκπαιδευτικό υλικό που ακολουθεί αναπτύχθηκε στα πλαίσια του µαθήµατος «Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών Κ.Φ.Α.Σ.» του Γ εξαµήνου του τµήµατος «Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής»

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Σαµπράκος Παναγιώτης ικαίος Γιώργος Γιαννής Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονοµικός Επιστήµονας Λέκτορας Πανεπιστήµιο Πειραιά Eletson Corporation

Ευάγγελος Σαµπράκος Παναγιώτης ικαίος Γιώργος Γιαννής Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονοµικός Επιστήµονας Λέκτορας Πανεπιστήµιο Πειραιά Eletson Corporation Η χρήση των ηλεκτρονικών µέσων πληροφόρησης προς µία οικονοµικότερη διαχείριση του συστήµατος εµπορευµατικών µεταφορών. Ευάγγελος Σαµπράκος Παναγιώτης ικαίος Γιώργος Γιαννής Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονοµικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛΓΔ1-8ΛΕ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ: ΒΛΓΔ1-8ΛΕ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 30/12/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Aριθ. Πρωτ. 69072/7763 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0065 (CNS) 8214/2/15 REV 2 FISC 34 ECOFIN 259 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής 1 Προϋποθέσεις έναρξης ατομικής επιχείρησης (μικρής οντότητας) με κύκλο εργασιών 1.500.000 -απλογραφικό λογιστικό σύστημα 1. Εύρεση ΚΑΔ (Κωδικοί Αρίθμησης Δραστηριότητας). Αφορά τον κωδικό της επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για την Ιδιωτικότητα και την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων

Πολιτική για την Ιδιωτικότητα και την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Πολιτική για την Ιδιωτικότητα και την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Διαβάθμιση Εγγράφου: Κωδικός Εγγράφου: GDPR-DOC-17 Έκδοση: 1η Ημερομηνία: 23 May 2018 Συγγραφέας: Ομάδα Υλοποίησης της Συμμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ.Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ.Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Τηλέφωνο : , , 1, 3,

Ταχ.Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ.Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Τηλέφωνο : , , 1, 3, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Αυγούστου 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1079229/559/0015 1. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Γ.Γ.Π.Σ.) ΠΟΛ.: 1114 Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα