ΠΡΟΛΟΓΟΣ Π.Δ. 315/1999 Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο των Ο.Τ.Α.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΛΟΓΟΣ Π.Δ. 315/1999 Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο των Ο.Τ.Α."

Transcript

1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με το Π.Δ. 315/1999 καθιερώθηκε το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο των Ο.Τ.Α. Α βαθμού (δήμοι και κοινότητες). Το διαχειριστικό σύστημα των ΟΤΑ που ίσχυε μέχρι την έκδοση του Π.Δ. 315/1999 δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσουν. Ετσι, από εφαρμόζεται υποχρεωτικά το Διπλογραφικό Σύστημα από τους Ο.Τ.Α. Α βαθμού με πληθυσμό άνω των κατοίκων ή με έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων δραχμών με σκοπό να απαλειφθούν τα μειονεκτήματα και οι αδυναμίες που παρουσιάζει το ισχύον Απλογραφικό Λογιστικό Σύστημα. Εγινε προσπάθεια, η παρούσα εργασία να προσεγγίσει και να παρουσιάσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά το μεγάλο και επίκαιρο θέμα εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος από τους Ο.Τ.Α. Α βαθμού. Η έρευνα για την εκπόνηση εργασίας αυτής, βασίστηκε στο Π.Δ. 315/1999, στην υπάρχουσα σχετική βιβλιογραφία, σε οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ομάδα Διοίκησης Εργου Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθώς και σε Σημειώσεις Σεμιναρίων του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που έγιναν στην Αθήνα τον Οκτώβριο του Στη προσπάθεια συλλογής στοιχείων σημαντική ήταν η βοήθεια από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Ανω Λιοσίων, ο οποίος είναι ένας από τους πρώτους Δήμους που εφάρμοσε το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Η συλλογή των πληροφοριών ήταν αρκετά δύσκολη, επειδή η υπάρχουσα βιβλιογραφία για το θέμα δεν είναι πλούσια και η σχετική εμπειρία για τα λογιστικά θέματα που αναδείχθηκαν από την εφαρμογή του Π.Δ. 315/1999 είναι περιορισμένη και ακόμη δεν έχει καταγραφεί ολόκληρη. Λόγω του μεγάλου αριθμού σελίδων του Π.Δ. 315 τα απλά και γνωστά από το Ε.Γ.Λ.Σ. θέματα, εξετάζονται συνοπτικά ενώ αντίθετα αναπτύσσονται αναλυτικά όλα τα κύρια θέματα των οποίων οι σχετικές ρυθμίσεις εμφανίζουν κάποια ιδιομορφία.

2 2 Tο περιεχόμενο της παρούσας εργασίας κατανέμεται ως εξής: Εισαγωγή. Γίνεται γενική αναφορά στους λόγους που επιβάλλουν την μετάβαση από το απλογραφικό στο διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν στους Ο.Τ.Α. από την εφαρμογή της διπλογραφικής λογιστικής. Μέρος Πρώτο. Περιλαμβάνει τις βασικές αρχές, και τη διάρθρωση του λογιστικού σχεδίου των Ο.Τ.Α. Μέρος Δεύτερο. Περιλαμβάνει τους κανόνες λειτουργίας και συνδεσμολογίας των λογαριασμών των ομάδων 1-8. Μέρος Τρίτο. Περιλαμβάνει τους λογαριασμούς τάξεως και το σύστημα λογαριασμού του δημόσιου λογιστικού. Επίσης παρατίθενται παραδείγματα εφαρμογής του Κ.Λ.Σ. των Ο.Τ.Α. Μέρος Τέταρτο. Περιλαμβάνει τις οικονομικές καταστάσεις (υποδείγματα). Μέρος Πέμπτο. Περιλαμβάνει την αναλυτική λογιστική εκμεταλλεύσεως. Παράρτημα Στο παράρτημα αναπτύσσεται το σχέδιο λογαριασμών γενικής και αναλυτικής λογιστικής σύμφωνα με το Π.Δ. 315/99. Τέλος αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω, την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ανω Λιοσίων για την φιλοξενία και τις πολύτιμες πληροφορίες, και ιδιαιτέρως τον επιβλέποντα καθηγητή μου κ. Κυπριωτέλη Ευστράτιο και τον πατέρα μου Μιχάλη για την συμβουλές τους στην προσπάθεια αυτής της εργασίας.

3 3 Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν την μετάβαση από το απλογραφικό στο διπλογραφικό σύστημα λογιστικής παρακολούθησης. Το απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχει πολλές αδυναμίες, όπως π.χ. 1) Το δημόσιο λογιστικό είναι ένα απλό εργαλείο για να παρακολουθεί τα έσοδα και τα έξοδα. 2) Δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση του δήμου, τις υποχρεώσεις, τις απαιτήσεις. 3) Δεν μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες για το κόστος των υπηρεσιών και την απόδοση του δημοτικού έργου. 4) Δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα ταμιακό πρόγραμμα ροών του Δήμου, τέτοιο που να δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση, να προγραμματίσει το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα. 5) Το Δημόσιο λογιστικό δεν μπορεί να εμφανίσει την συνολική οικονομική κατάσταση, όπως είναι ο ισολογισμός. Γενικά το Δημόσιο λογιστικό απέχει από τις σημερινές πληροφοριακές ανάγκες της διοίκησης.

4 4 Ποιες είναι οι δυνατότητες του διπλογραφικού συστήματος σε σύγκριση με το απλογραφικό. Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν και οι λύσεις που δίδονται από την εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος στους Δήμους είναι πολλά και ποικίλα. Με το νέο Λογιστικό - Οικονομικό - Διαχειριστικό Σύστημα εξασφαλίζονται τα εξής: 1) Η παροχή ορθών οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών, προς τα πολιτικά και διοικητικά όργανα των Ο.Τ.Α. 2) Η σύνταξη και δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμός και Αποτελέσματα Χρήσεως) οι οποίες απεικονίζουν πραγματική οικονομική κατάσταση του κάθε Δήμου και δίνει την δυνατότητα σύγκρισης δημοσιευμένων στοιχείων. 3) Η παρακολούθηση του κόστους των υπηρεσιών του Δήμου, με την εφαρμογή της αναλυτικής λογιστικής (κοστολόγηση). Ετσι, οι Ο.Τ.Α. είναι σε θέση να γνωρίζουν έγκαιρα και σωστά: Σε κάθε στιγμή τα πάγια στοιχεία, τα δικαιώματα, τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους. Σε κάθε χρονική περίοδο τα αποτελέσματα που πέτυχαν από τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Για κάθε τμήμα, υπηρεσία το κόστος λειτουργίας τους και το αποτέλεσμα που πέτυχαν. 4) Σύγχρονες μέθοδοι εφαρμογής της λογιστικής και οικονομικής δραστηριότητας μέσω πληροφοριακών συστημάτων. 5) Ο σωστός προγραμματισμός των εισπράξεων και πληρωμών για την υλοποίηση των έργων. 6) Καλύτερη λογιστική και διαχειριστική οργάνωση και μείωση του λειτουργικού κόστους. 7) Πλήρης διαφάνεια στο όλο διαχειριστικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

5 5 Οι παράγοντες που επιδρούν στην διαδικασία μετάβασης από το δημόσιο λογιστικό στο διπλογραφικό σύστημα λογιστικής παρακολούθησης. 1) Το ισχύον νομικό πλαίσιο που καθορίζει τη συνύπαρξη (για άγνωστο χρονικό διάστημα) του δημόσιου λογιστικού και του διπλογραφικού συστήματος. 2) Η κατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού σχετικά με τη γνώση του διπλογραφικού συστήματος. 3) Το επίπεδο μηχανοργάνωσης του Δήμου. (π.χ. αν ο προϋπολογισμός είναι μηχανογραφημένος βοηθά στη συμφωνία με τους λογαριασμούς της λογιστικής και της ταυτόχρονης ενημέρωσης των λογαριασμών). 4) Το μέγεθος του Δήμου. ( π.χ. ένας δήμος με δημοτικά καταστήματα πρέπει να λειτουργήσει τη λογιστική των υποκαταστημάτων, ενώ ένας μικρός Δήμος με μικρό προϋπολογισμό θα αντιμετωπισθεί ευκολότερα). 5) Η ύπαρξη ταμειακής υπηρεσίας. (Αν δεν υπάρχει το ταμείο, δεν μπορούν να εμφανίζονται λογιστικά οι ταμειακές εγγραφές οι οποίες είναι απαραίτητες στο διπλογραφικό σύστημα). 6) Η ύπαρξη οργανωμένης αποθήκης. Ο βασικός σκοπός λειτουργίας της αποθήκης είναι η παρακολούθηση των αποθεμάτων για την διαμόρφωση του κόστους. Επιπλέον η αποθήκη λειτουργεί και για την μηχανογραφική σύνδεση των εγγραφών του Λογιστικού των ΟΤΑ και του διπλογραφικού.

6 6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (ΟΤΑ Α ΒΑΘΜΟΥ) Το λογιστικό σχέδιο των Ο.Τ.Α. στηρίζεται στις τρεις Βασικές Αρχές της λογιστικής Αρχή της αυτονομίας Αρχή της κατ είδος συγκέντρωσης των αποθεμάτων, εξόδων, εσόδων. Αρχή της κατάρτισης του λογαριασμού της Γενικής Εκμεταλλεύσεως με λογιστικές εγγραφές. 1) Η αρχή της αυτονομίας. Το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο, όπως και το Ε.Γ.Λ.Σ. αναπτύσσεται σε 3 μέρη: Το κύκλωμα της Γενικής Λογιστικής. Το κύκλωμα της Αναλυτικής Λογιστικής. Το κύκλωμα των λογαριασμών τάξεως. Αυτά τα 3 κυκλώματα λειτουργούν αυτόνομα. 2) Η αρχή της κατ είδος συγκέντρωσης των αποθεμάτων, εξόδων και εσόδων. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, καταχωρούνται κατά είδος και όχι κατά προορισμό στους αντίστοιχους λογαριασμούς τα: αποθέματα ομάδα 2 οργανικά έξοδα ομάδα 6 οργανικά έσοδα ομάδα 7 έκτακτα και ανόργανα αποτελέσματα ομάδα 8 Τα υπόλοιπα των λογαριασμών αυτών στο τέλος κάθε χρήσης μεταφέρονται στο λογαριασμό της Γενικής Εκμεταλλεύσεως ή στο λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως. 3) Η αρχή της καταρτίσεως του λογαριασμού της Γενικής Εκμεταλλεύσεως με λογιστικές εγγραφές. Ο λογαριασμός της Γενικής Εκμεταλλεύσεως καταρτίζεται στο τέλος της χρήσης με μεταφορά σ αυτόν της αξίας των αποθεμάτων (ομάδα 2), των οργανικών εξόδων (ομάδα 6) και των οργανικών εσόδων κατ είδος (ομάδα 7), έτσι ώστε από την ανάλυσή του να προκύπτει η συνολική κίνηση των λογαριασμών εκμεταλλεύσεως του Δήμου ή της Κοινότητας. Οι γενικές αρχές τήρησης των λογαριασμών στο Κ.Λ.Σ. των ΟΤΑ είναι ίδιες με αυτές που ισχύουν στο Ε.Γ.Λ.Σ.

7 7 Σύνδεση Γενικής Λογιστικής με Προϋπολογισμό. Το σχέδιο λογαριασμών έχει σχεδιασθεί, ώστε ταυτόχρονα με τη λειτουργία της Γενικής Λογιστικής, να εξυπηρετούνται και οι υποχρεώσεις των Δήμων για τη λογιστική παρακολούθηση του προϋπολογισμού τους. Οι λογαριασμοί τελευταίας βαθμίδας του σχεδίου, έχουν συσχετισθεί με τους αντίστοιχους κωδικούς λογαριασμούς του προϋπολογισμού. Η ανάπτυξη των λογαριασμών του Προϋπολογισμού γίνεται στους λογαριασμούς τάξεως : 02 Χρεωστικοί Λογαριασμοί Προϋπολογισμού και 06 Πιστωτικοί Λογαριασμοί Προϋπολογισμού Απογραφή και Αποτίμηση ενάρξεως. 1. Κατά την στιγμή έναρξης του Διπλογραφικού, επιβάλλεται η διενέργεια απογραφής της περιουσιακής κατάστασης του Δήμου. 2. Η απογραφή θα διενεργηθεί από επιτροπή που θα συγκροτήσει ο Δήμος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 3. Η επιτροπή θα συντάξει έκθεση για την απογραφή έναρξης, την οποία θα υποβάλλει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 4. Τα δεδομένα των εκθέσεων απογραφής και αποτίμησης καταχωρούνται ως υπόλοιπα ενάρξεως στους αρμόδιους λογαριασμούς. Η διαφορά μεταξύ της συνολικής αξίας των στοιχείων του ενεργητικού και της συνολικής αξίας των υποχρεώσεων καταχωρείται ως κεφάλαιο στον ανάλογο λογαριασμό.

8 8 ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ Ομάδες λογαριασμών. Το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο των Δήμων και Κοινοτήτων χωρίζεται σε τρία μέρη που αποτελούν ισάριθμα ανεξάρτητα λογιστικά κυκλώματα. Τα κυκλώματα αυτά λογαριασμών που αναπτύσσονται σε 10 ομάδες. Οι ομάδες 1-8 καλύπτουν τις ανάγκες της γενικής λογιστικής. Η ομάδα 9 καλύπτει τις ανάγκες της αναλυτικής λογιστικής εκμεταλλεύσεως. Η ομάδα 0 καλύπτει τις ανάγκες των λογαριασμών τάξεως. Διάγραμμα διάρθρωσης του Κ.Λ.Σ. των ΟΤΑ Κ.Λ.Σ. ΟΤΑ Κύκλωμα Κύκλωμα Κύκλωμα Γενικής Αναλυτικής Λογ/σμών Λογιστικής Λογιστικής Τάξεως ομάδες 1-8 ομάδα 9 ομάδα 0 Λογ. Ομαδ. 1-3 Ενεργητικό Λογ. τάξεως Ισολογισμού (όπως στο ΕΓΛΣ) Λογ. Ομαδ. 4-5 Παθητικό Λογαριασμοί Ισολογισμού Προυπ/σμού Λογ. Ομαδ. 6-8 Αποτελεσματικοί (βάσει του Λογαριασμοί Δημόσιου Λογιστικού) Η κωδική αρίθμηση των λογαριασμών είναι ίδια με αυτή του Ε.Γ.Λ.Σ. Οι λογαριασμοί με υπογράμμιση είναι υποχρεωτικοί. Οι δευτεροβάθμιοι λογαριασμοί χωρίς υπογράμμιση χρησιμοποιούνται κατά την κρίση του Δήμου.

9 9 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΑ 1 η : ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Στο Πάγιο Ενεργητικό περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: α) Ενσώματα πάγια στοιχεία (λογαριασμοί 10-15) β) Ασώματες ακινητοποιήσεις ή άυλα περιουσιακά στοιχεία (λογαριασμοί ) γ) Εξοδα πολυετούς αποσβέσεως (λογαριασμοί ) δ) Τίτλοι πάγιας επένδυσης και μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογαριασμός 18) Το κόστος επεκτάσεων, προσθηκών και βελτιώσεων των ενσώματων πάγιων περιουσιακών στοιχείων προσαυξάνει την αξία κτήσης τους, ενώ αντίθετα τα έξοδα συντήρησης και επισκευής τους βαρύνουν τα αποτελέσματα χρήσεως. Οι τακτικές αποσβέσεις διενεργούνται σε κάθε χρήση σύμφωνα με τους προβλεπόμενους από τον νόμο συντελεστές. Για την διαχειριστική και λογιστική παρακολούθηση κάθε πάγιου στοιχείου τηρείται υποχρεωτικά μητρώο παγίων στοιχείων το οποίο αποτελεί την τελευταία ανάλυση των λογαριασμών των πάγιων περιουσιακών στοιχείων. Από την ομάδα 1 ιδιαιτερότητες παρουσιάζουν οι λογαριασμοί 15, 17 και 18. Λογαριασμός 15. «Ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση και προκαταβολές κτήσεως παγίων» Στους υπολογαριασμούς του 15 παρακολουθούνται τα πάγια που βρίσκονται στη φάση κατασκευής τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κατασκευή. Στο λογαριασμό «Πάγιες εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως, υπό εκτέλεση» παρακολουθείται η διαμόρφωση του κόστους των εγκαταστάσεων που είναι κοινής χρήσεως το οποίο μεταφέρεται όταν ολοκληρωθεί, στους υπολογαριασμούς του λογαριασμού 17 «Πάγιες (μόνιμες) εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως» Στους υπολογαριασμούς του λογαριασμού «Μελέτες-έρευνες-πειραματικές εργασίες και ειδικές δαπάνες» παρακολουθούνται οι δαπάνες για μελέτες και έρευνες κατασκευής, επεκτάσεως ή συμπληρώσεως κτιρίων και λοιπών έργων. Οι δαπάνες αυτές μετά την ολοκλήρωσή τους μεταφέρονται στον 16. «Ασώματες ακινητοποιήσεις και έξοδα πολυετούς αποσβέσεως»

10 10 Λογαριασμός 17. «Πάγιες (Μόνιμες) εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως» Στους υπολογαριασμούς του λογαριασμού 17 παρακολουθούνται οι πάγιες μόνιμες εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως. Αυτές δηλαδή που έχουν χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστες από το ευρύ κοινό και δεν ανήκουν στην περιουσία του Δήμου. Η έννοια των κοινόχρηστων χώρων περιλαμβάνει τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τα άλση, τις πλατείες, τα στάδια, τα πνευματικά κέντρα, την δημοτική βιβλιοθήκη, τις παιδικές χαρές, τα γυμναστήρια, τα πολιτιστικά κέντρα κ.λ.π. Λογαριασμός 18. «Τίτλοι πάγιας επένδυσης και μακροπρόθεσμες απαιτήσεις» Στους υπολογαριασμούς του 18 παρακολουθούμε τις μετοχές μιας ΑΕ ή τα εταιρικά μερίδια μιάς ΕΠΕ ή άλλης νομικής μορφής εταιρείας που κατέχει ο δήμος. ΟΜΑΔΑ 2 η : ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Στην ομάδα 2 παρακολουθούνται τα αποθέματα του Δήμου που προέρχονται, είτε από απογραφή, είτε από αγορά, είτε από ιδιοπαραγωγή, είτε από ανταλλαγή, είτε από εισφορά είτε από δωρεά. Οι αγορές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρήσης, καθώς και τα αρχικά και τελικά αποθέματα, για όλους τους λογαριασμούς 20-28, παρακολουθούνται υποχρεωτικά σε χωριστούς αναλυτικούς λογαριασμούς, κατά κατηγορίες αγαθών. Στο τέλος της χρήσης οι λογαριασμοί μεταφέρονται στον λογαριασμό 80. «Γενική εκμετάλλευση». Ο Δήμος στο τέλος της χρήσης πραγματοποιεί φυσική απογραφή και αποτίμηση των αποθεμάτων. ΟΜΑΔΑ 3η ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου. Στους λογαριασμούς του 30 «Απαιτήσεις από πώληση αγαθών-υπηρεσιών και άλλα έσοδα», παρακολουθούνται οι απαιτήσεις του δήμου από ιδιώτες (Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα), Ελληνικό Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Δημόσιες Επιχειρήσεις και Ο.Τ.Α. καθώς επίσης και οι απαιτήσεις του δήμου από το εξωτερικό. Οι απαιτήσεις του Δήμου από έσοδα αναλύονται σε εκείνες οι οποίες προέρχονται από έσοδα που έχουν βεβαιωθεί και σε εκείνες οι οποίες προέρχονται από έσοδα που δεν έχουν βεβαιωθεί.

11 11 ΟΜΑΔΑ 4η ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Στην ομάδα 4 παρακολουθούνται η καθαρά θέση του Δήμου και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Η καθαρά θέση ή καθαρά περιουσία του Δήμου είναι εκείνη η οποία αποτελείται από το κεφάλαιο, από τα κάθε είδους και φύσεως αποθεματικά και από το εκάστοτε αποτέλεσμα εις νέο. Η δομή του δήμου απεικονίζεται μέσα από την εξίσωση: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ = ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ + ΞΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Το κεφάλαιο στους Δήμους έχει δημιουργηθεί μέσα από τη μακρόχρονη δραστηριότητα τους. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα έχει αποκτηθεί μία μικρή ή μεγάλη περιουσία. Η αποτίμηση αυτής της περιουσίας των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων θα προσδιορίσουν το κεφάλαιο του Δήμου μέσα από την μαθηματική ταυτότητα: Πάγιο Ενεργητικό + Κυκλοφορούν Ενεργητικό Υποχρεώσεις = Καθαρά Θέση ΟΜΑΔΑ 5 η : ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Στην ομάδα 5 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου, δηλαδή εκείνες για τις οποίες η προθεσμία εξοφλήσεως τους λήγει μέχρι το τέλος της επόμενης χρήσεως. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τους λογαριασμούς: προμηθευτές, γραμμάτια πληρωτέα, τράπεζες, πιστωτές, φόροι και τέλη, ασφαλιστικοί οργανισμοί και μεταβατικοί λογαριασμοί παθητικού. ΟΜΑΔΑ 6 η : ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΤ ΕΙΔΟΣ Στην ομάδα 6 παρακολουθούνται τα οργανικά έξοδα κατ είδος, οι τακτικές αποσβέσεις και οι προβλέψεις εκμεταλλεύσεως. Οι λογαριασμοί της ομάδας 6, χρεώνονται κατά την διάρκεια της χρήσεως με τα πραγματοποιούμενα έξοδα και πιστώνονται μόνο με διορθωτικές εγγραφές. Στο τέλος της χρήσεως τα υπόλοιπά τους μεταφέρονται στη χρέωση του λογαριασμού 80. «Γενική εκμετάλλευση». Από την ομάδα 6 ιδιαιτερότητα παρουσιάζουν οι παρακάτω λογαριασμοί: Λογαριασμός «Επισκευές και συντηρήσεις (πραγματοποιούμενες από τρίτους) παγίων εγκαταστάσεων κοινής χρήσεως», στον οποίο καταχωρούνται τα έξοδα επισκευών και συντηρήσεων των πάγιων εγκαταστάσεων κοινής χρήσεως που παρακολουθούνται στον λογαριασμό 17. «Πάγιες (μόνιμες) εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως».

12 12 Λογαριασμός «Λοιπές παροχές τρίτων» στον οποίο καταχωρούνται τα έξοδα για τον φωτισμό, την ύδρευση και καθαρισμό του δημαρχιακού μεγάρου και λοιπών δημοτικών κτιρίων. Λογαριασμός 64. «Διάφορα έξοδα» Στους υπολογαριασμούς του 64 περιλαμβάνονται και λογαριασμοί στους οποίους καταχωρούνται: Τα έξοδα του Δήμου για καλλιτεχνικές δραστηριότητες Οι δαπάνες εκπαιδεύσεως και επιστημονικών εργασιών και ερευνών. Η συμμετοχή του Δήμου στις δαπάνες άλλων Ν.Π.Δ.Δ. βάσει διατάξεων νόμου ή αποφάσεων αρμοδίων αρχών. Οι δαπάνες για κατασκηνώσεις, εξοχές και συσσίτια. Οι υποχρεωτικές εισφορές Δήμου υπέρ του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων. Οι προαιρετικές δαπάνες Δήμου, για λόγους κοινωνικής πρόνοιας-περιθάλψεως κλπ Λογαριασμός 67. «Παροχές-χορηγίες-επιχορηγήσεις-επιδοτήσεις και δωρεές» Στο λογαριασμό 67 καταχωρούνται και παρακολουθούνται όλες οι δαπάνες του Δήμου που αφορούν παροχές, χορηγίες, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και δωρεές. ΟΜΑΔΑ 7 η : ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΤ ΕΙΔΟΣ Στην ομάδα 7, παρακολουθούνται κατ είδος τα έσοδα τα οποία αναφέρονται στην ομαλή δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια της χρήσεως οι λογαριασμοί της ομάδας 7 πιστώνονται με τα πραγματοποιούμενα οργανικά έσοδα και χρεώνονται μόνο με τις διορθωτικές εγγραφές και τις εκπτώσεις. Στο τέλος της χρήσεως τα υπόλοιπα μεταφέρονται στην πίστωση του λογαριασμού «Γενική εκμετάλλευση». ΟΜΑΔΑ 8 η : ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Στη ομάδα 8 περιλαμβάνονται: Οι λογαριασμοί προσδιορισμού των αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως. Οι λογαριασμοί των εκτάκτων και ανόργανων αποτελεσμάτων ΟΙ λογαριασμοί των εξόδων και εσόδων προηγουμένων χρήσεων, Οι λογαριασμοί των προβλέψεων για εκτάκτους κινδύνους, Οι λογαριασμοί των εσόδων από προβλέψεις προηγούμενων χρήσεων, καθώς και Οι λογαριασμοί προσδιορισμού και διάθεσης των αποτελεσμάτων χρήσεως. Λογαριασμός 80. «Γενική Εκμετάλλευση» Χρησιμοποιείται μόνο στο τέλος της χρήσεως για τον προσδιορισμό των τακτικών οργανικών αποτελεσμάτων, οπότε καταρτίζεται υποχρεωτικά η κατάσταση του λογαριασμού γενικής εκμεταλλεύσεως η οποία καταχωρείται στο βιβλίο απογραφών.

13 13 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 80. ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ Αρχ. Απογραφή Οργανικά Εσοδα Αγορές Χρήσεως Τελική Απογραφή Οργανικά έξοδα Καθαρή ζημία εκμ/σεως Καθαρό κέρδος εκμ/σεως ΜΙΚΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ Καθαρό Κέρδος Εκμ/σεως Καθαρή ζημία εκμ/σεως ΕΞΟΔΑ ΜΗ ΠΡΟΣΔ/ΚΑ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΣΟΔΑ ΜΗ ΠΡΟΣΔ/ΚΑ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ

14 14 Λογαριασμός 86 «Αποτελέσματα χρήσεως» Χρησιμοποιείται μόνο στο τέλος της χρήσεως, για τον προσδιορισμό των συνολικών καθαρών αποτελεσμάτων της χρονιάς, οπότε καταρτίζεται η κατάσταση των αποτελεσμάτων χρήσεως η οποία δημοσιεύεται μαζί με τον ισολογισμό. Τα συνολικά καθαρά αποτελέσματα που προκύπτουν μεταφέρονται στο λογαριασμό 88 «Αποτέλεσμα προς διάθεση». Λογαριασμός 88 «Αποτελέσματα προς διάθεση» Χρησιμοποιείται μόνο στο τέλος της χρήσεως, οπότε καταρτίζεται ο πίνακας διαθέσεως αποτελεσμάτων, που δημοσιεύεται μαζί με τον ισολογισμό και την κατάσταση των αποτελεσμάτων χρήσεως. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ Πάγια αγαθά Μεταφέρονται μόνο οι αποσβέσεις Αποθέματα Μεταφέρονται μόνο οι αναλώσεις Εξοδα Εσοδα Οργανικό (κανονικό) αποτέλεσμα Εκτακτα ανόργανα έσοδα-έξοδα Εξοδα έσοδα προηγούμενων χρόνων Τελικό αποτέλεσμα (αποτελέσματα χρήσεως)

15 15 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ Γενικά Η οικονομική διαχείριση των Δήμων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία παρακολουθείται και ελέγχεται με την απλογραφική μέθοδο προϋπολογιστικά στον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων και απολογιστικά στον αντίστοιχο απολογισμό. Οι έννοιες των εσόδων και των εξόδων στον προϋπολογισμό και στον απολογισμό των Δήμων, ταυτίζονται με τις έννοιες των εισπράξεων και πληρωμών αντίστοιχα. Στο διπλογραφικό, ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός των εσόδων και εξόδων απεικονίζονται και παρακολουθούνται σε ένα σύστημα των λογαριασμών τάξεως 02 «Χρεωστικοί λογαριασμοί προϋπολογισμού» και 06 «Πιστωτικοί λογαριασμοί προϋπολογισμού». Προϋπολογισμός είναι η πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία προσδιορίζονται τα έσοδα και καθορίζονται τα όρια εξόδων και πιστώσεων του Δήμου κάθε οικονομικό έτος. Διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού: α) Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού και εισηγητικής έκθεσης από τη Δημαρχιακή Επιτροπή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. β) Ψήφιση του προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. γ) Υποβολή του προϋπολογισμού στην Περιφέρεια για επικύρωση εντός 10 ημερών από την ψήφισή του. Ο προϋπολογισμός απεικονίζεται σε σχετική κατάσταση, η οποία ονομάζεται κατάσταση Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων. Από την διαφορά των προϋπολογισθέντων εσόδων με τα προϋπολογισθέντα έξοδα προκύπτει «Πλεόνασμα» ή «Ελλειμμα» προϋπολογισμού. Oι αρχές κατάρτισης του προϋπολογισμού: 1. Ο προϋπολογισμός συντάσσεται για ένα οικονομικό έτος που αρχίζει την 1/1 και λήγει την 31/12 κάθε έτους 2. Όλα τα έσοδα και έξοδα εγγράφονται σε ενιαίο προϋπολογισμό. 3. Κάθε πίστωση υπάρχει μόνο για το σκοπό που προορίζεται. 4. Οι προβλέψεις πρέπει να είναι εφικτές για την όσο το δυνατό μικρότερη απόκλιση στο τέλος της περιόδου.

16 16 Το στάδιο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Μετά την κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού ακολουθεί η εκτέλεση του. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού χρειάζεται: Ως προς τα έσοδα: Πρώτα να βεβαιωθούν τα ποσά που θα εισπραχθούν. Είναι δυνατόν να εισπραχθούν έσοδα που δεν έχουν βεβαιωθεί ή να εισπραχθούν ποσά μεγαλύτερα από τα βεβαιωθέντα, με οίκοθεν βεβαίωση. Ως προς τα έξοδα χρειάζεται: α) Να γίνει ανάληψη της υποχρεώσεως για την πραγματοποίηση της δαπάνης. Να ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, ή Διευθυντή υπηρεσίας για την πραγματοποίηση ορισμένης δαπάνης. Να εγγραφεί η δαπάνη που αναλαμβάνεται στο βιβλίο αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων. Να συνταχθεί έκθεση ανάληψης δαπάνης από την αρμόδια Υπηρεσία. β) Να γίνει εκκαθάριση της δαπάνης. Να υπολογισθούν τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν. Να εκδοθεί ένταλμα πληρωμής Να καταχωρηθεί το ένταλμα στο ημερολόγιο και στο καθολικό εξόδων. γ) Πληρωμή δαπάνης. Εξόφληση από το δημοτικό ταμείο ή από την Δ.Ο.Υ. Διάγραμμα διαδικασίας εκτέλεσης προϋπολογισμού: Εσοδα Εξοδα Ψηφίζουμε Εγκρίνουμε Βεβαιώνουμε Εισπράττουμε Αναλαμβάνουμε Ενταλματοποιούμε Πληρώνουμε

17 17 Αντιστοίχιση κωδικών λογιστικού των Ο.Τ.Α με τους κωδικούς της Γενικής Λογιστικής. Ως αντιστοίχηση εννοούμε την αντιπαραβολή σε κάθε κωδικό του Λογιστικού των Ο.Τ.Α. έναν ή περισσότερους κωδικούς της Γενικής Λογιστικής. Η αντιστοίχηση βοηθά στην σύνδεση των λογιστικών πράξεων του Λογιστικού των Ο.Τ.Α. και την απεικόνισή τους στο Διπλογραφικό. Συμβάλλει σημαντικά στην αυτόματη μηχανογραφική ενημέρωση του Διπλογραφικού μέσω του Λογιστικού των Ο.Τ.Α. Επίπεδα αντιστοίχισης και ενημέρωσης λογιστικού Ο.ΤΑ. με λογαριασμούς Γενικής Λογιστικής Λογ. Προϋπολογισμού Εσόδων Λογ. Εσόδων Γενικής Λογιστικής Λογ. Προϋπολογισμού Εξόδων Λογ. Εξόδων Γενικής Λογιστικής Κρατήσεις Λογ. Κρατήσεων Γενικής Λογιστικής Είδη αποθήκης Λογ. Αποθεμάτων Γενικής Λογιστικής Μητρώο Παγίων Λογ. Παγίων Γενικής Λογιστικής Κωδικοαρίθμηση λογαριασμών προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός έχει δύο σκέλη, τα έσοδα και τα έξοδα. Εσοδα Τα έσοδα διακρίνονται και παρακολουθούνται σε τρείς βασικές ομάδες εσόδων: α) Τα τακτικά έσοδα με κωδικό 0 β) Τα έκτακτα έσοδα με κωδικό 1 και γ) Τα έσοδα προηγούμενων χρήσεων με κωδικό 2 Επίσης για το «χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσεως μεταφερόμενο εις νέο» χρησιμοποιείται ο κωδικός 3 Κάθε βασική ομάδα εσόδων αναλύεται σε υποομάδες με την αναγραφή δίπλα στον κωδικό που χαρακτηρίζει την βασική ομάδα του κωδικού της υποομάδας. Κάθε υποομάδα αναλύεται περαιτέρω σε υποομάδες με την προσθήκη ενός ακόμα ψηφίου από 1-9.

18 18 Εξοδα Τα έξοδα διακρίνονται και παρακολουθούνται στις παρακάτω 6 βασικές ομάδες: 1) Γενικά έξοδα με κωδικό 0 2) Ειδικά έξοδα λειτουργίας επιμέρους εργασιών με κωδικό 1 3) Πληρωμές για μεταβιβάσεις εισοδήματος σε τρίτους με κωδικό 2 4) Πληρωμές για εξυπηρέτηση δανείων κ.λ.π. με κωδικό 3 5) Λοιπές δαπάνες με κωδικό 4 6) Αποθεματικό με κωδικό 5 Και για τα έξοδα ισχύει ο ίδιος τρόπος ανάπτυξης όπως και στην περίπτωση των εσόδων, εκτός από την ομάδα 1 «ειδικά έξοδα λειτουργίας επιμέρους υπηρεσιών» στην οποία μετά τον κωδικό, που την χαρακτηρίζει, παρεμβάλλεται ένας διψήφιος κωδικός που χαρακτηρίζει την Υπηρεσία του Δήμου την οποία αφορά (ομάδα 1 + Κωδικός Υπηρεσίας ΧΧ). Οι κωδικοί των εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α. έχουν συσχετισθεί με τους κωδικούς αριθμούς των λογαριασμών της γενικής λογιστικής (ομάδες 1-8) του Κ.Λ.Σ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Λογιστική εγγραφή απεικόνισης του προϋπολογισμού εξόδων-εσόδων Μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους από τα αρμόδια κατά νόμο όργανα, γίνεται η εγγραφή απεικονίσεως προϋπολογισμού εξόδων-εσόδων του Δήμου ως εξής: Χρέωση: 02 Χρεωστικοί Λ/σμοί Προϋπολογισμού Προϋπολογισμός εξόδων (00)111 Αποθεματικό Πλεόνασμα προϋπολογισμού (αν υπάρχει) Πίστωση: 06 Πιστωτικοί Λ/σμοί Προϋπολογισμού Προϋπολογισμός εσόδων Χρηματικό υπόλοιπο προηγ. χρήσεως Ελλειμμα προϋπολογισμού (αν υπάρχει)

19 19 Οι αυξομειώσεις κονδυλίων αρχικού προϋπολογισμού λόγω μεταγενέστερων τροποποιήσεων του από το αρμόδιο όργανο καταχωρούνται στους λογαριασμούς και με τους οποίους παρακολουθείται η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Λογιστική εγγραφή εκτέλεσης του προϋπολογισμού ανοίγματος λογαριασμών παρακαλούθησης της Μετά την εγγραφή της λογιστικοποίησης του προϋπολογισμού ακολουθεί η λογιστική εγγραφή ανοίγματος των λογαριασμών του προϋπολογισμού προς εκτέλεση: Χρέωση: Εκτέλεση προϋπολογισμού εξόδων. Πίστωση: Εκτέλεση προϋπολογισμού εσόδων Ελλειμα Προϋπολογισμού ή Πλεόνασμα Προϋπολογισμού (λ/σμός χρεούμενος) Η ανάπτυξη του είναι ταυτόσημη με αυτή του και του με αυτή του Ειδικά στον προσδιορίζεται το τελικό αποτέλεσμα. Λογιστική εγγραφή αναληφθείσης υποχρεώσεως. Με κάθε ανάληψη υποχρεώσεως για δαπάνη γίνεται η λογιστική εγγραφή: Χρέωση: υπολ/σμοί του «Αναληφθείσες υποχρεώσεις» Πίστωση: υπολ/σμοί του «Εκτέλεση προϋπολογισμού εξόδων» Λογιστική εγγραφή ενταλματοποιηθείσης δαπάνης. Για τις δαπάνες που έχουν εκδοθεί χρηματικά εντάλματα αλλά δεν έχουν πληρωθεί ακόμη γίνεται η λογιστική εγγραφή: Χρέωση: υπολ/σμοί του «Ενταλματοποιηθείσες δαπάνες» Πίστωση: υπολ/σμοί του «Αναληφθείσες υποχρεώσεις»

20 20 Λογιστική εγγραφή πληρωθείσης δαπάνης Μετά την ενταλματοποίηση ακολουθεί η πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων. Στη φάση αυτή, για τα εξοφλούμενα εντάλματα πληρωμής γίνεται η εγγραφή: Χρέωση: υπολ/σμοι του «Απολογισμός εξόδων» Πίστωση: υπολ/σμοι του «Ενταλματοποιηθείσες δαπάνες» Λογιστική εγγραφή αναμόρφωσης προϋπολογισμού Με τις αυξήσεις των πιστώσεων λόγω μεταγενέστερων αποφάσεων και εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα, Χρεώνονται: οι υπ/σμοι του «Εκτέλεση προϋπολογισμού εξόδων» και Πιστώνονται: είτε οι υπ/σμοί του «Ελλειμμα προϋπολογισμού», ή ανάλογα οι υπ/σμοι του «Πλεόνασμα προϋπολογισμού» Με τις μειώσεις κονδυλίων εξόδων του προϋπολογισμού λόγω τροποποιήσεων, γίνεται η αντίθετη εγγραφή. Λογιστική εγγραφή βεβαίωσης εσόδου Με τα βεβαιούμενα έσοδα, γίνεται η εγγραφή: Χρέωση: υπολ/σμοί του «Εκτέλεση προϋπολογισμού εσόδων» Πίστωση: υπολ/σμοί του «Βεβαιωθέντα έσοδα» Λογιστική εγγραφή είσπραξης εσόδου Μετά την βεβαίωση ακολουθεί η είσπραξη των βεβαιωμένων εσόδων. Στη φάση αυτή γίνεται η εγγραφή: Χρέωση: υπολ/σμοί του «Βεβαιωθέντα έσοδα» Πίστωση: υπολ/σμοί του «Απολογισμός εσόδων» (εισπραχθέντα έσοδα) Για τα έσοδα που εισπράττονται χωρίς προηγούμενη βεβαίωση τους γίνεται η εγγραφή: Χρέωση: υπολ/σμοί του «Εκτέλεση προϋπολογισμού εσόδων» Πίστωση: υπολ/σμοι του «Απολογισμός εσόδων» (οίκοθεν εισπράξεις)

21 21 Η κατάρτιση του απολογισμού εσόδων και εξόδων Η κατάσταση αυτή προκύπτει από τα πραγματικά εισπραχθέντα μέσα στο οικονομικό έτος έσοδα και τα πραγματικά πληρωθέντα έξοδα. Από την διαφορά των απολογιστικών εσόδων και εξόδων προκύπτει «Πλεόνασμα» ή «Ελλειμμα» απολογισμού που εμφανίζεται διακεκριμένα στην κατάσταση στον προβλεπόμενο κωδικό. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1) ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ εξοδα προϋπ. εσοδα προϋπ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ή ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ πλεόνασμα προϋπ. έλλειμμα προϋπ

22 22 2) ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Καταχώριση έγκρισης αρχικού προϋπολογισμού ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠ. ΕΞΟΔΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠ. ΕΣΟΔΩΝ εξοδα προϋπ. εσοδα προϋπ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΥ ή ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΡΟΫΠΟΛ. πλεόνασμα προϋπ. έλλειμμα προϋπ Ανάληψη υποχρεώσεων Βεβαίωση εσόδων ΑΝΑΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΥΠΟΧ/ΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ αναληφθείσες υποχρ. βεβαιωθέντα εσοδα Εκδοση ενταλμάτων πληρωμής Είσπραξη εσόδων ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΠΟΙΘΕΙΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ αναληφθείσες υποχρ. για δαπάνες (έκδοση εντάλματος ) εισπραχθέντα έσοδα Πραγματοποίηση εξόδων (πληρωμές) ΠΡΑΓΜΑΤ/ΘΕΝΤΑ ΕΞΟΔΑ (ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΞΟΔΩΝ) εξοφλούμενα εντάλματα Αναμορφώσεις προϋπολογισμού (Π.Χ. αύξηση πιστώσεων) ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠ. ΕΞΟΔΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΥ συμπληρωματικές πιστώσεις συμπληρωματικές πιστώσεις

23 23 Κωδικοποίηση των διαφορών μεταξύ του Απλογραφικού και του Διπλογραφικού Συστήματος. 1. Υπάρχει χρονική υστέρηση ανάμεσα στις λογιστικές εγγραφές του απλογραφικού και του διπλογραφικού συστήματος. Με το απλογραφικό σύστημα έχουμε λογιστική εγγραφή με την ενταλματοποίηση ή την είσπραξη. Με το διπλογραφικό έχουμε δύο εγγραφές : η πρώτη με την λήψη του παραστατικού και η δεύτερη με την πληρωμή του. Σχηματικά Στάδια Απλογραφικό Διπλογραφικό Εντολή - - Λήψη παραστατικού - Λογιστική εγγραφή Ενταλματοποίηση Λογιστική εγγραφή Λογιστική εγγραφή τάξεως Εξόφληση Λογιστική εγγραφή Λογιστική εγγραφή Βεβαίωση Λογιστική εγγραφή Λογιστική εγγραφή Είσπραξη Λογιστική εγγραφή Λογιστική εγγραφή 2. Στο Διπλογραφικό η κίνηση των λογαριασμών γίνεται με χρεωπίστωση ενώ στο απλογραφικό οι λογαριασμοί αυξάνονται (των εσόδων ή των εξόδων). 3. Η έννοια του ταμείου δεν εμφανίζεται άμεσα στο απλογραφικό, ενώ στο διπλογραφικό το ταμείο εμφανίζεται ξεκάθαρα στο λογαριασμό Στο διπλογραφικό σύστημα μπορεί να παρακολουθείται κάθε οικονομική δραστηριότητα μέσα σε ένα ενιαίο λογιστικό κύκλωμα ενώ στο απλογραφικό απαιτείται μεγάλος αριθμός βιβλίων που δεν συνδέονται μεταξύ τους. 5. Στο διπλογραφικό έχουμε εξαγωγή του ετήσιου αποτελέσματος της δραστηριότητας του Δήμου κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο απλογραφικό. 6. Το διπλογραφικό εμφανίζει την περιουσιακή κατάσταση του Δήμου ενώ το Λογιστικό των Δήμων απαιτεί ξεχωριστό βιβλίο που είναι άσχετο με το σύστημα της οικονομικής διαχείρισης. 7. Στο απλογραφικό δεν γίνεται διαχωρισμός των χρήσεων αφού αντιμετωπίζει την είσπραξη σαν έσοδο της χρήσης που εισπράττεται και την πληρωμή σαν έξοδο της χρήσης που πληρώνεται. Το διπλογραφικό αντιμετωπίζει το έσοδο και το έξοδο ότι πραγματοποιείται την χρήση που πραγματοποιείται ανεξάρτητα εάν εισπράττεται ή πληρώνεται. 8. Το διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα είναι επιστημονικό, άρα και αξιόπιστο αφού με το σύστημα της χρεωπίστωσης υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου.

ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ισολογισμός Αποτελέσματα Χρήσεως, Ταμειακές Ροές) ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ισολογισμός Αποτελέσματα Χρήσεως, Ταμειακές Ροές) ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ισολογισμός Αποτελέσματα Χρήσεως, Ταμειακές Ροές) ΔΙΔΑΣΚΩΝ Γεώργιος Αληφαντής, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής 1 η Εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Στ. Απογραφή και αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των ΟΤΑ κατά την έναρξη εφαρμογής του Διπλογραφικού Συστήματος Σελ. 29

Στ. Απογραφή και αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των ΟΤΑ κατά την έναρξη εφαρμογής του Διπλογραφικού Συστήματος Σελ. 29 Πρόλογος δεύτερης έκδοσης Πρόλογος πρώτης έκδοσης Σελ. XXV Σελ. XXVII 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. Οι αρχές που διέπουν την σύνταξη των Οικονομικών Καταστάσεων 1. Η λογιστική τυποποίηση των ΟΤΑ στην Ελλάδα Σελ. 1 2.

Διαβάστε περισσότερα

Γ Πρόλογος Ο Ρόλος της Λογιστικής μέσα από την Οικονομική Κρίση 7. Έννοια της Λογιστικής και των Οικονομικών Μονάδων Έννοια της λογιστικής 21

Γ Πρόλογος Ο Ρόλος της Λογιστικής μέσα από την Οικονομική Κρίση 7. Έννοια της Λογιστικής και των Οικονομικών Μονάδων Έννοια της λογιστικής 21 Γ Πρόλογος Ο Ρόλος της Λογιστικής μέσα από την Οικονομική Κρίση 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έννοια της Λογιστικής και των Οικονομικών Μονάδων 21 1.1 Έννοια της λογιστικής 21 1.1.1 Γενικά 21 1.2 Οι σκοποί της λογιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΕΙ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ» 10-13/12/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΕΙ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ» 10-13/12/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΕΙ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ» 10-13/12/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Θεματικό Αντικείμενο Ενότητες Αναλυτική Περιγραφή Προϋπολογισμός Σύνταξη, Έγκριση, Εκτέλεση, Τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Δομή Γενικού Λογιστικού Σχεδίου www.onlineclassroom.gr ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο με τη σημερινή του μορφή χωρίζεται σε 10 ομάδες και κάθε ομάδα αποτελείται από 10 λογαριασμούς.

Διαβάστε περισσότερα

-Θεοδοσιάδου Χριστίνα, Α.Μ. 13746 -Καγιαβάς Λάμπρος, Α.Μ. 13683. Υπεύθυνος Καθηγητής: Γκούμας Σπυρίδων. Σ.Δ.Ο. Τ.Ε.Ι. Πειραιά-Τμήμα Λογιστικής,

-Θεοδοσιάδου Χριστίνα, Α.Μ. 13746 -Καγιαβάς Λάμπρος, Α.Μ. 13683. Υπεύθυνος Καθηγητής: Γκούμας Σπυρίδων. Σ.Δ.Ο. Τ.Ε.Ι. Πειραιά-Τμήμα Λογιστικής, ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 «Η μετάβαση από το Απλογραφικό Σύστημα του Δημόσιου Λογιστικού στο Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα και η συλλειτουργία τους στον Δημόσιο Τομέα.» («The transition

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΜΕΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Νομικό Πλαίσιο 1 3 Κατηγορίες οντοτήτων 2 4 Τήρηση Απλογραφικών ή Διπλογραφικών βιβλίων 3 11 Λογιστική φορολογική βάση 4 17 Κανόνες επιμέτρησης 5 27 Σχέδιο λογαριασμών 6 28 ΜΕΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

MEΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΟΜΑΔΑ

MEΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΟΜΑΔΑ ΜΕΡΟΣ Α - ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Νομικό Πλαίσιο 3 2. Κατηγορίες οντοτήτων 4 3. Τήρηση Απλογραφικών ή Διπλογραφικών βιβλίων 11 4. Υποχρεώσεις οντοτήτων ανά κατηγορία μεγέθους 17 5. Λογιστική φορολογική βάση 32 6.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Περίγραμμα Μαθήματος

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Περίγραμμα Μαθήματος Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων 1 Κωδικός Μαθήματος: ΔΕΛΟΓ41-2 Εξάμηνο Μαθήματος: 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος: Επιλογής Περίγραμμα Μαθήματος Τομέας Μαθήματος : Λογιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων. Δρ. Ναούμ Βασίλειος

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων. Δρ. Ναούμ Βασίλειος Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων 1 1 Κωδικός Μαθήματος: ΔΕΛΟΓ41-2 Περίγραμμα Μαθήματος Εξάμηνο Μαθήματος: 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος: Επιλογής Τομέας Μαθήματος : Λογιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 2ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Κεφ. 2ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Περιεχόμενα Πρόλογος 3ης έκδοσης 15 Πρόλογος 17 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Κεφ. Ιο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1.1. Εισαγωγή 23 1.1.1. Οικονομική μονάδα 23 1.1.2. Έννοια της Λογιστικής 24 1.1.3. Φύση της Λογιστικής 26 1.1.4.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Ο.Τ.Α. Α ΒΑΘΜΟΥ)

ΚΛΑΔΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Ο.Τ.Α. Α ΒΑΘΜΟΥ) ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ: 2003-2004 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΙΩΑΝΝΗ ΑΥΓΟΥΛΗ (ΑΜ 1414) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Γενικά για λογιστική τυποποίηση - ομοιορφοποίηση... 1

Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Γενικά για λογιστική τυποποίηση - ομοιορφοποίηση... 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ............................................ 1 Γενικά για λογιστική τυποποίηση - ομοιορφοποίηση................ 1 Νομοθεσία Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και λογιστικής τυποποιήσεως.. 1 Η Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Διοικητική Λογιστική Λογιστική Εταιρειών Διδάσκοντες: Νικόλαος Ηρειώτης & Δημήτριος Μπάλιος Σημειώσεις με θέμα την 8 η ομάδα του

Διαβάστε περισσότερα

Πανοζάχος Δημήτρης Επιμόρφωση Στελεχών Οικονομικών Υπηρεσιών ΑΕΙ ΤΕΙ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων

Πανοζάχος Δημήτρης Επιμόρφωση Στελεχών Οικονομικών Υπηρεσιών ΑΕΙ ΤΕΙ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πανοζάχος Δημήτρης Επιμόρφωση Στελεχών Οικονομικών Υπηρεσιών ΑΕΙ ΤΕΙ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων 1 Αποφασίζεται η επισκευή και συντήρηση ενός κτιρίου. Εκτιμάται ότι το κόστος θα ανέλθει στο ποσό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης. Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2. Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο. Τύπος Μαθήματος Επιλογής

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης. Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2. Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο. Τύπος Μαθήματος Επιλογής ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2 Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος Επιλογής Τομέας Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 2 1 Στόχος Μαθήματος Εξετάζει το Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης 1 Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2 Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος Επιλογής Τομέας Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 2 2 Στόχος Μαθήματος Εξετάζει το Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικομικής Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ Εισήγηση ανασκόπησης Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr 1 Ύλη Πάγια Αποθέματα Απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες Λογιστικού Σχεδίου ΟΜΑΔΑ 1 (ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ) : Περιλαμβάνει όλο το πάγιο ενεργητικό. Με τον όρο πάγιο ενεργητικό εννοούμε τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτά η επιχείρηση με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η οικονομική μονάδα? Διακρίσεις οικονομικών μονάδων

Τι είναι η οικονομική μονάδα? Διακρίσεις οικονομικών μονάδων Τι είναι η οικονομική μονάδα? Οικονομική μονάδα αποτελεί κάθε οργανωμένη προσπάθεια για συγκρότηση περιουσίας για την παραγωγή και διάθεση οικονομικών αγαθών και υπηρεσιών με βάση τις βασικές αποδεκτές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 513 514 515 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β 515 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 7 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 10 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο Προϋπολογισμός των δήμων και κοινοτήτων διακρίνεται σε προϋπολογισμό εσόδων και προϋπολογισμό δαπανών

1. Ο Προϋπολογισμός των δήμων και κοινοτήτων διακρίνεται σε προϋπολογισμό εσόδων και προϋπολογισμό δαπανών Σπήλι 20/1/2014 Αρ.Πρωτ.732 ΠΡΟΣ 1) ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 2) ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 4 ΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ : ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ : ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΕΞΟΔΩΝ) ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΟΣΟΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Επί του Απολογισμού του έτους Ο ταμειακός απολογισμός του έτους 2017, συνοπτικά, έχει ως κατωτέρω:

Α. Επί του Απολογισμού του έτους Ο ταμειακός απολογισμός του έτους 2017, συνοπτικά, έχει ως κατωτέρω: ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡ 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 163 ΤΟΥ Ν. 3463/06 Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Πανοζάχος Δημήτρης Επιμόρφωση Στελεχών Οικονομικών Υπηρεσιών ΑΕΙ ΤΕΙ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων

Πανοζάχος Δημήτρης Επιμόρφωση Στελεχών Οικονομικών Υπηρεσιών ΑΕΙ ΤΕΙ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πανοζάχος Δημήτρης Επιμόρφωση Στελεχών Οικονομικών Υπηρεσιών ΑΕΙ ΤΕΙ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων 1 Γενικά Άρθρο 1.Γενικές Διατάξεις Η διοίκηση των εσόδων, εξόδων και κεφαλαίων ως και το Λογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Τα Κρατικά Νοσοκομεία μπροστά στην νέα πραγματικότητα)

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Τα Κρατικά Νοσοκομεία μπροστά στην νέα πραγματικότητα) Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Τα Κρατικά Νοσοκομεία μπροστά στην νέα πραγματικότητα) ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αλέξανδρος Δαβαρίας 1, Θωμάς Λάζαρης 2 Μέχρι σήμερα,

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Έννοια του λογαριασμού και η χρησιμότητά του Ουσιαστικοί λογαριασμοί Αποτελεσματικοί λογαριασμοί Σχέδιο λογαριασμών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ποσά σε Ευρώ) ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ποσά σε Ευρώ) ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ 16 ΕΠΟΠΤΕΥΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ... ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ποσά σε Ευρώ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2011 2012 2013 Κ.Α.Ε. (*) Ι. ΕΣΟΔΑ ΧΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ MASTER OF SCIENCE (MSC) IN ACCOUNTING AND FINANCE

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ MASTER OF SCIENCE (MSC) IN ACCOUNTING AND FINANCE ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ MASTER OF SCIENCE (MSC) IN ACCOUNTING AND FINANCE ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΛΕΝΗ ΙΜΠΡΙΞΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία επίδοσης της πρόσκλησης στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η 17/4/2015. Ημερομηνία συνεδρίασης : 21 Απριλίου 2015

Ημερομηνία επίδοσης της πρόσκλησης στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η 17/4/2015. Ημερομηνία συνεδρίασης : 21 Απριλίου 2015 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΡ. ΠΡΩΤ.:019100/24-04-2015 ΜΟΝΑΔΑ Γ' ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το βιβλίο πρακτικών της Οικονομικής Επιτροπής της 19ης συνεδρίασης Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ , ,32 ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ , ,32

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ , ,32 ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ , ,32 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31/12/2014 [ ΔΙΑΧ. 1/1-31/12/2014 ] ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Ποσά κλειομένης χρήσης 2014 Ποσά προηγ, χρήσης 2013 ΠΑΘΗΤΙΚΟ Χρήση 2014 Χρήση 2013 Αξία

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το πρακτικό της 12 ης /2012 ΤΑΚΤΙΚΗΣ συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Προσοτσάνης

Απόσπασμα από το πρακτικό της 12 ης /2012 ΤΑΚΤΙΚΗΣ συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Προσοτσάνης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ Απόσπασμα από το πρακτικό της 12 ης /2012 ΤΑΚΤΙΚΗΣ συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Προσοτσάνης Στην Προσοτσάνη, σήμερα 18η του μηνός Ιουλίου, του έτους

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Χρηματοοικονομική Λογιστική Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Μαθησιακοί στόχοι Γνώση βασικών λογιστικών εννοιών Θεμελιώδεις λογιστικές αρχές Οι Λογιστικές Καταστάσεις Λογιστικά γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2017 ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2017 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Γενικά σελ. 3 2. Ανάλυση λογαριασμών των οικονομικών καταστάσεων σελ. 3 3. Πάγια σελ. 3 4. Επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. H γνησιότητα του παρόντος μπορεί να επιβεβαιωθεί από το https://www.businessregistry.gr/publicity.aspx

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. H γνησιότητα του παρόντος μπορεί να επιβεβαιωθεί από το https://www.businessregistry.gr/publicity.aspx Δ/ΝΣΗ: ΜΗΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΤΡΩΟΥ / Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Πληροφορίες: ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Τηλέφωνο: 2103382157 Fax: 2103616464 E-mail: mfousteris@acci.gr Αθήνα,10/06/2016

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 03/12-31/12/2013

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 03/12-31/12/2013 Ρ Α Φ Η Κ Ο Υ Ρ Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ε Τ Α Π Ο Ι Η Σ Η Υ Φ Α Σ Μ Α Τ Ω Ν Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ Ι Κ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 03/12 31/12/2013 Ποσά κλειομένης Χρήσεως 2013 Ποσά προηγούμενης Χρήσεως 2012 Αξία Αναπόσβεστη Αξία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικομικής Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr 1 Περιγραφή μαθήματος Η Χρηματοοικονομική Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (Ε.Γ.Λ.Σ.)

Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (Ε.Γ.Λ.Σ.) κεφαλαίο δέκατο Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (Ε.Γ.Λ.Σ.) 10.1. Η λογιστική τυποποίηση και σχεδίαση, η οποία αποβλέπει στην ενιαία ονοματολογία, κωδικοποίηση και λειτουργία των λογαριασμών μέσα στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π.

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π. ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έννοια του ισολογισμού Ο ισολογισμός απεικονίζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης μια δεδομένη χρονική στιγμή. Η χρηματοοικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης αποτελείται από εξής

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της αριθ.3/2016 συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής Δήµου Κατερίνης.

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της αριθ.3/2016 συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής Δήµου Κατερίνης. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της αριθ.3/2016 συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής Δήµου Κατερίνης. Αριθµός απόφασης 28/2015 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Υποβολή στο δηµοτικό συµβούλιο της εισηγητικής έκθεσης εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕ ΕΓΛΣ. Ρεβάνογλου Ανδρέας Γεωργόπουλος Ιωάννης

ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕ ΕΓΛΣ. Ρεβάνογλου Ανδρέας Γεωργόπουλος Ιωάννης ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕ ΕΓΛΣ Ρεβάνογλου Ανδρέας Γεωργόπουλος Ιωάννης 0_CONT_.indd iii 15/10/2014 4:07:16 μμ τίτλος: ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕ ΕΓΛΣ (2η έκδοση) συγγραφείς: Ρεβάνογλου Ανδρέας Γεωργόπουλος Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Διοικητική Λογιστική Λογιστική Εταιρειών Διδάσκοντες: Νικόλαος Ηρειώτης & Δημήτριος Μπάλιος Σημειώσεις με θέμα την 1 η ομάδα του

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α [1] Ν 1041/1980 «Περί καθιερώσεως του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου» (ΦΕΚ Α 75/2.4.1980) [Άρθρα 47-49]...1 VΙΙ. Γενικόν Λογιστικόν Σχέδιον... 1 Άρθρον 47. Καθιέρωσις του θεσµού του Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Ημερίδα για την Λογιστική Τυποποίηση 8/5/2019

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Ημερίδα για την Λογιστική Τυποποίηση 8/5/2019 Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ημερίδα για την Λογιστική Τυποποίηση 8/5/2019 Νίκος Σγουρινάκης: «ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Από το ΕΓΛΣ (ΠΔ 1123/1980) στα Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

17η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 11 η Οκτωβρίου 2019

17η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 11 η Οκτωβρίου 2019 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ της 17ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 11 η Οκτωβρίου 2019 Σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 21:00 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ - ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ - ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ - ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 1. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΟΡΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ 2. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 1. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΟΡΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ 1.1 Η λειτουργία των λογαριασμών

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (Π.Δ. 1123/1980) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΙ: Η ΕΝIAΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ισολογισμός τέλους χρήσης

Ισολογισμός τέλους χρήσης Ισολογισμός τέλους χρήσης 9.1. Στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης συντάσσεται ισολογισμός, που για το λόγο αυτό καλείται Ισολογισμός τέλους χρήσης. Ακόμη, στο τέλος κάθε χρήσης προσδιορίζονται τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙΜΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙΜΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ Η λεπτομερής καταμέτρηση, καταγραφή και αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων της οικονομικής μονάδας σε ενιαίο νόμισμα σε μια ορισμένη χρονική στιγμή Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από τα πρακτικά της με αριθμό 30/2017 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αμυνταίου.

Απόσπασμα από τα πρακτικά της με αριθμό 30/2017 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αμυνταίου. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 175/2017 Απόσπασμα από τα πρακτικά της με αριθμό 30/2017 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αμυνταίου. Θέμα: Προέλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ. ΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΤΟΥ ESY.net

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ. ΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΤΟΥ ESY.net ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΤΟΥ ESY.net Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 1.1 Βασικές Κατηγορίες Ενότητες Πληροφοριών... 3 1.1.1 Βασικές Ενότητες Πληροφοριών Εσωλογιστικής Προέλευσης... 3 1.1.2

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ

1. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 1. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 1) ΑΡΧΙΚΟ Ή ΑΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ = ΑΜΕΣΑ ΥΛΙΚΑ + ΑΜΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2) ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ = ΑΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ + ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ (ΟΜΑΔΑ 6) ΕΞΟΔΑ 3) ΚΟΣΤΟΣ ΠΩΛΗΘΕΝΤΩΝ = ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ + ΑΜΕΣΑ ΕΞΟΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2: Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Χρηματοοικονομική Λογιστική

Διάλεξη 2: Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Χρηματοοικονομική Λογιστική Διάλεξη 2: Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Χρηματοοικονομική Λογιστική Ισολογισμός: Είναι η οικονομική κατάσταση η οποία εμφανίζει σε ορισμένη χρονική στιγμή την επιχειρηματική ή επαγγελματική περιουσία.

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Αποστολή της υπ αριθμ. 31/2017 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Θέμα: «Αποστολή της υπ αριθμ. 31/2017 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ----------------------------------------------------- ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ----------------------------------------------------- Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 2. Οι αγορές εμπορευμάτων, υποθέτοντας καθεστώς περιοδικής απογραφής, καταχωρούνται στη χρέωση του λογαριασμού :

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 2. Οι αγορές εμπορευμάτων, υποθέτοντας καθεστώς περιοδικής απογραφής, καταχωρούνται στη χρέωση του λογαριασμού : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ" ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

25η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 7 η Δεκεμβρίου 2018

25η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 7 η Δεκεμβρίου 2018 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ της 25ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 7 η Δεκεμβρίου 2018 Σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:30 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό 19/2011 της συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου Σκύδρας

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό 19/2011 της συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου Σκύδρας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ Αριθ.Αποφ 10/2011 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό 19/2011 της συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου Σκύδρας 1. ΘΕΜΑ: Έλεγχος Γ τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Αποστολή της υπ αριθ. 438/2012 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τρικκαίων»

ΘΕΜΑ: «Αποστολή της υπ αριθ. 438/2012 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τρικκαίων» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τρίκαλα 23/10/2012 ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 63018 ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΥΠ/ΡΙΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΡΓΟΥ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΔΗΜ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Ασκληπιού 18

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα 1ο (µov. 0.1X10=1)

Θέµα 1ο (µov. 0.1X10=1) A ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΡΗΜ/ΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ II ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΑΝΝΙΤΑ ΦΛΩΡΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10.2.2004 ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ: Α/Α ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Ουδέν γραπτό θα

Διαβάστε περισσότερα

Πανοζάχος Δημήτρης Επιμόρφωση Στελεχών Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πανοζάχος Δημήτρης Επιμόρφωση Στελεχών Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πανοζάχος Δημήτρης Επιμόρφωση Στελεχών Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 1 Μηνιαίως Υποβάλλεται έως από τους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης στην εποπτεύουσα αρχή τους, έως την 12 η ημέρα του επόμενου μήνα

Διαβάστε περισσότερα

1487/29-1-2015 ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1487/29-1-2015 ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 1487/29-1-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ: 69 Από το πρακτικό 2 ης /2015 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τανάγρας. Περίληψη «Περί λήψης απόφασης για την ορθή επανάληψη της

Διαβάστε περισσότερα

4.526,39 4.526,33 ### Γ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ### ΙΙ. Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις

4.526,39 4.526,33 ### Γ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ### ΙΙ. Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ Γ.ΣΑΜΑΡΑΣ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ G.S ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε ΑΡ.Μ.Α.Ε. 53725/01/B/03/57 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 12η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014) ΠΑΘΗΤΙΚΟ Ποσά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑ ΣΕΙΣ 1. Στοιχεία Κατάστασης Συνολικών Εσόδων της χρήσης που έληξε την 31 η Δεκεμβρίου 2012 2. Στοιχεία Κατάστασης Οικονομικής Θέσης της 31 ης Δεκεμβρίου 2012 3. Στοιχεία Κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

8η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, 20 ης Μαΐου 2016 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ. της 8ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 20 η Μαΐου 2016

8η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, 20 ης Μαΐου 2016 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ. της 8ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 20 η Μαΐου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΕΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ της 8ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 20 η Μαΐου 2016 Σήμερα, 20η Μαΐου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:00 συνήλθε το

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Λογιστική ΙΙ Υποχρεώσεις Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Την έννοια της υποχρέωσης Πως διακρίνονται οι υποχρεώσεις Λογαριασμούς υποχρεώσεων Παραδείγματα βάσει Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων Η έννοια της

Διαβάστε περισσότερα

9η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, 14 ης Απριλίου 2014 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ

9η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, 14 ης Απριλίου 2014 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΕΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ της 9 ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 14 η Απριλίου 2014 Σήμερα, 14η Απριλίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 21:00 συνήλθε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ Ο Ισολογισμός είναι η κύρια οικονομική κατάσταση που απεικονίζει, την περιουσίας μιας επιχείρησης σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή (συνήθως 31/12

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑ 34200

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑ 34200 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑ 34200 ΤΗΛ: 2226350050.Fax: 2226053540 E-mail:voulavasiliou@gmail.com A Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το 40 o πρακτικό της συνεδρίασης της Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΑ ΚΤΗΣΕΩΣ , , ,59 ΣΥΝΟΛΟ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΓΙ+ΓΙΙ) , , ,42

ΑΞΙΑ ΚΤΗΣΕΩΣ , , ,59 ΣΥΝΟΛΟ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΓΙ+ΓΙΙ) , , ,42 ΧΟΥΜΠΕΡ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε. ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 21η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (01 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014) ΠΟΣΑ ΚΛΕΙΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2014 ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Β. ΕΞΟΔΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΞΙΑ ΚΤΗΣΕΩΣ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠ/ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟΥ 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση οικονομικής κατάστασης δήμου 1.1 Αποτύπωση υπάρχουσας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΑΑΜΑ ΤΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΑΑΜΑ ΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΑΑΜΑ ΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση 1 TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & ρηματοοικομικής Μάθημα: ρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr Επιχειρηματικές Δραστηριότητες 2

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική Ι

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική Ι TEI Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική Ι 2 η Εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr 1 Εισαγωγή Κατάταξη στοιχείων στο

Διαβάστε περισσότερα

24379/22-12-2014 ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

24379/22-12-2014 ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24379/22-12-2014 ΑΠΟΦΑΣΗ: 752 Από το πρακτικό 42 ης /2014 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τανάγρας. Περίληψη «Περί λήψης απόφασης για τον προέλεγχο του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της αριθμ. 35/29-07-2014 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θερμαϊκού

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της αριθμ. 35/29-07-2014 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θερμαϊκού ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της αριθμ. 35/29-07-2014 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θερμαϊκού Αρ. Απόφ. 357/2014 Περίληψη: Εισηγητική έκθεση Β Τριμήνου 2014 για την

Διαβάστε περισσότερα

2. Άρθρο 42β παρ. 1 : Παρέκκλιση από την αρχή που διέπει την εµφάνιση του ισολογισµού και του λογαριασµού Αποτελέσµατα Χρήσεως. Απάντηση: Δεν έγινε.

2. Άρθρο 42β παρ. 1 : Παρέκκλιση από την αρχή που διέπει την εµφάνιση του ισολογισµού και του λογαριασµού Αποτελέσµατα Χρήσεως. Απάντηση: Δεν έγινε. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓ/ΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ (Βάσει της παρ. 2 του άρθρου 22 του Ν. 3190/1955 και Της παρ. 2 του άρθρου 43α του κωδ. Ν. 2190/1920) Της Εταιρείας Περιορισµένης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 25 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Τόμος: Εισαγωγή στη Λογιστική. Κεφάλαιο 2: Κατάρτιση Λογιστικών Καταστάσεων. Ενότητα 2.2 : Ισολογισμός

ΔΕΟ 25 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Τόμος: Εισαγωγή στη Λογιστική. Κεφάλαιο 2: Κατάρτιση Λογιστικών Καταστάσεων. Ενότητα 2.2 : Ισολογισμός ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Τόμος: Εισαγωγή στη Λογιστική Κεφάλαιο 2: Κατάρτιση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα 2.2 : Ισολογισμός ΕΝΟΤΗΤΑ 2.2 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ -Η λογιστική κατάσταση που δείχνει την χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Γ : Σχέδιο Λογαριασμών

Παράρτημα Γ : Σχέδιο Λογαριασμών Παράρτημα Γ : Σχέδιο Λογαριασμών ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 1. Το παρόν σχέδιο λογαριασμών χρησιμοποιείται από τις οντότητες που υπόκεινται στο νόμο ως μέρος του λογιστικού τους συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Προς την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τα πεπραγμένα της 4 ης εταιρικής χρήσεως 2014 (01 Ιανουαρίου 2014 31 Δεκεμβρίου 2014)

Προς την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τα πεπραγμένα της 4 ης εταιρικής χρήσεως 2014 (01 Ιανουαρίου 2014 31 Δεκεμβρίου 2014) ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο.Τ.Α.» ΑΡ. Μ.Α.Ε. 70516/ 70 / Β / 10 /55 Προς την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το 15 ο πρακτικό της από συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κω.

Απόσπασμα από το 15 ο πρακτικό της από συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κω. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΩ Απόσπασμα από το 15 ο πρακτικό της από 27-04-2018 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κω. ΠΕΡΙΛΗΨΗ «Κατάρτιση 1 ης τριμηνιαίας έκθεσης προϋπολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

2. Άρθρο 42β παρ. 1 : Παρέκκλιση από την αρχή που διέπει την εμφάνιση του ισολογισμού και του λογαριασμού Αποτελέσματα Χρήσεως. Απάντηση: Δεν έγινε.

2. Άρθρο 42β παρ. 1 : Παρέκκλιση από την αρχή που διέπει την εμφάνιση του ισολογισμού και του λογαριασμού Αποτελέσματα Χρήσεως. Απάντηση: Δεν έγινε. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓ/ΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ (Βάσει της παρ. 2 του άρθρου 22 του Ν. 3190/1955 και Της παρ. 2 του άρθρου 43α του κωδ. Ν. 2190/1920) Της Εταιρείας Περιορισμένης

Διαβάστε περισσότερα

Από το πρακτικό της αριθ.12/2015 τακτικής συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής ήµου Κατερίνης.

Από το πρακτικό της αριθ.12/2015 τακτικής συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής ήµου Κατερίνης. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της αριθ.12/2015 τακτικής συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής ήµου Κατερίνης. Αριθµός απόφασης 151/2015 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Υποβολή στο δηµοτικό συµβούλιο της εισηγητικής έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) 403 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 Ι. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 1. Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το 2 ο πρακτικό της από συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κω.

Απόσπασμα από το 2 ο πρακτικό της από συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κω. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΩ Απόσπασμα από το 2 ο πρακτικό της από 22-01-2018 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κω. ΠΕΡΙΛΗΨΗ «Κατάρτιση 4 ης τριμηνιαίας έκθεσης προϋπολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

1. Εξέλιξη των εργασιών της εταιρείας

1. Εξέλιξη των εργασιών της εταιρείας ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2014 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/1/2014-31/12/2014 Κύριοι Μέτοχοι, Έχουμε την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν.Π.Δ.Δ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013. (Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4.1.501 του Π.Δ. 315/1999). 1. Παρ. 4.1.501

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Ε.Κ.Κ.) ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 1.1.214-31.12.214 Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓ/ΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. (Βάσει της παρ. 2 του άρθρου 22 του Ν.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓ/ΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. (Βάσει της παρ. 2 του άρθρου 22 του Ν. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓ/ΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 214 (Βάσει της παρ. 2 του άρθρου 22 του Ν. 319/1955 και Της παρ. 2 του άρθρου 43α του κωδ. Ν. 219/192) Της Εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

SPYRMAN ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΓΥΨΟΙ ΕΠΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014( 1 Ιανουαρίου - 31 Δεκεμβρίου 2014)

SPYRMAN ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΓΥΨΟΙ ΕΠΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014( 1 Ιανουαρίου - 31 Δεκεμβρίου 2014) SPYRMAN ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΓΥΨΟΙ ΕΠΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014( 1 Ιανουαρίου - 31 Δεκεμβρίου 2014) ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Ποσά κλειόμενης χρήσης 2014 Ποσά κλειόμενης χρήσης 2013 ΠΑΘΗΤΙΚΟ Ποσά κλειόμενης χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ Συγγραφείς Γιώργος Α. Κορομηλάς Μαρίνα Θ. Τσιαουσίδου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμοί Δομή και Πεδίο εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. /νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ.Κώδικας : 101 84 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Τηλέφωνο : 2103638389, 2103627090

Ταχ. /νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ.Κώδικας : 101 84 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Τηλέφωνο : 2103638389, 2103627090 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 16/2/2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1017162/109/0015 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ 1025 ΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ TMHMA A: Προς:Ως Π.. Ταχ. /νση : Καρ.

Διαβάστε περισσότερα

Προς την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τα πεπραγμένα της 3 ης εταιρικής χρήσεως 2013 (01 Ιανουαρίου 2013 31 Δεκεμβρίου 2013)

Προς την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τα πεπραγμένα της 3 ης εταιρικής χρήσεως 2013 (01 Ιανουαρίου 2013 31 Δεκεμβρίου 2013) ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο.Τ.Α.» ΑΡ. Μ.Α.Ε. 70516/ 70 / Β / 10 /55 Προς την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης Αγροτική Οικονομία Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης Κοντογεώργος Αχιλλέας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α 9 Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

ΟΜΑ Α 9 Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ 17 ΟΜΑ Α 9 Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ Μ Α Θ Η Σ Ι Α Κ Ο Ι Σ Τ Ο Χ Ο Ι Οι στόχοι της διδακτικής ενότητας κινούνται σε τρία επίπεδα: Α. Επίπεδο των γνώσεων: Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν: Να αναγνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. Ενότητα #9: Μεταβατικοί Λογαριασμοί- Λογιστικές Εγγραφές Τέλους Χρήσης

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. Ενότητα #9: Μεταβατικοί Λογαριασμοί- Λογιστικές Εγγραφές Τέλους Χρήσης ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι Ενότητα #9: Μεταβατικοί Λογαριασμοί- Λογιστικές Εγγραφές Τέλους Χρήσης Δημήτρης Τζελέπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 16/2/2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1017162/109/0015 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ 1025 ΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ TMHMA A: Προς:Ως Π.. Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα