Ο Οδηγός Κατανάλωσης (Τελευταία ενημέρωση 2014)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Οδηγός Κατανάλωσης (Τελευταία ενημέρωση 2014)"

Transcript

1 ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης (Τελευταία ενημέρωση 2014) Περιβάλλον

2 2 Περιεχόμενα (Τελευταία ενημέρωση 2014) Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας ζωτικός πόρος 6 Πρασινίζοντας την οικονομία της ΕΕ 8 Τι είναι η πράσινη οικονομία; 8 Μετατρέποντας την Ευρώπη σε πράσινη οικονομία 9 Πολιτικές που διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους 9 Η πράσινη οικονομία και οι θέσεις εργασίας 12 Συμβουλές 14 Αέρας 15 Νερό 19 Έδαφος 27 Μεταλλεύματα 29 Ξυλεία 31 Βιοποικιλότητα 34 Σπατάλη 40 Επαναχρησιμοποίηση 50 Ανακύκλωση 52 Μεταφορές/Ταξίδια 55 Ενεργειακή αποδοτικότητα 57 Υπερκατανάλωση 62 Πράσινη Οικονομία 65

3 3 Η εκστρατεία Οι επιλογές σας κάνουν τη διαφορά! Θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο, σεβόμενοι παράλληλα τη φύση; Τότε η εκστρατεία Generation Awake απευθύνεται σε εσάς. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε τις καταναλωτικές μας επιλογές, καθώς και τις συνέπειές τους στους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Από τη στιγμή που θα γίνετε μέλος της εκστρατείας Generation Awake γνωρίζετε πλέον ότι οι επιλογές σας δεν αλλάζουν μόνο τον κόσμο μέσα στον οποίο ζείτε, αλλά και τον πλανήτη συνολικά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πάντα στη ζωή είναι θέμα επιλογών, το να παίρνετε καθημερινά έξυπνες αποφάσεις που σέβονται το περιβάλλον είναι αυτό που κάνει τη διαφορά όχι μόνο για τη δική σας ζωή, αλλά και για τη ζωή της οικογένειάς σας και των φίλων σας. Καταρχάς, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα, να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και κατ' επέκταση να βοηθήσετε την οικονομία της χώρας σας. Πάνω από όλα, όμως, οι πιο έξυπνες καταναλωτικές επιλογές μετατρέπουν την πόλη σας, τη χώρα σας, την Ευρώπη και γενικότερα τον πλανήτη σε ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέρος για το παρόν και τις μέλλουσες γενεές. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε προς μια κοινωνία όπου μάθαμε ότι είναι δυνατόν να κερδίσουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, όπου η τακτική του «πέταξέ το» είναι απομεινάρι του παρελθόντος, όπου η σπατάλη είναι ανύπαρκτη και όπου όλα τα αντικείμενα έχουν αξία και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν ως νέα. Το Generation Awake είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τονίσει αυτά που μπορεί ο καθένας από μας να κάνει στην καθημερινότητά του για να κάνει οικονομία στο νερό, την ενέργεια και τους άλλους φυσικούς πόρους και επίσης να μειώσει τα απορρίμματα. Εάν σας αρέσει αυτό που θα δείτε, κοινοποιήστε το μήνυμα στην οικογένειά σας και τους φίλους σας και επίσης ελάτε μαζί να μας βρείτε στο Facebook. Ευχαριστούμε είναι φανταστικό να σας έχουμε μαζί μας.

4 4 Αποδοτικότητα των πόρων. Τί είναι; Χρειαζόμαστε φυσικούς πόρους όπως είναι τα μέταλλα, τα μεταλλεύματα, τα δάση, το έδαφος, την τροφή, τον αέρα και το νερό για την ευημερία και ευεξία μας, αλλά τα χρησιμοποιούμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από τους ρυθμούς αναπλήρωσής τους. Όταν καταστρέφουμε ζώα και φυτά τα οποία διατηρούν τα οικοσυστήματά μας σε ισορροπία, αποθηκεύουμε προβλήματα για το μέλλον. Για να διασφαλίσουμε ότι εμείς και τα παιδιά μας θα μπορέσουμε να προσβλέπουμε σε μια ποιοτική ζωή, ένα υγιεινό περιβάλλον και μια ζωντανή οικονομία, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους πόρους, τόσο σαν άτομα, όσο και σαν κοινωνία. Η αποδοτικότητα των πόρων σχετίζεται με το να κάνουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, να κάνουμε βιώσιμη χρήση τους, και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον. Γιατί τη χρειαζόμαστε; Εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο, μέχρι το 2050 θα εξορύσσουμε πέντε φορές περισσότερους πόρους από ό,τι σήμερα. Αυτό θα είναι μάλλον αδύνατο. Η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων μας έχει ήδη περάσει το 60 %, τα παγκόσμια αλιευτικά αποθέματα απειλούνται σοβαρά και με την υπερβολική υλοτομία, βάζουμε την ποιότητα του νερού και του αέρα μας σε κίνδυνο. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τα 9 δισεκατομμύρια, χρειάζεται να γίνουμε μια κοινωνία που χρησιμοποιεί πιο αποδοτικά τους πόρους. Μια κοινωνία που θα βελτιώνει το περιβάλλον παρά να το καταστρέφει. Αυτός είναι ο λόγος που πιέζει η ΕΕ για αποδοτικότητα των πόρων, που σημαίνει να χρησιμοποιούμε τους πόρους με βιώσιμο τρόπο. Οι πρώτες ύλες όπως το νερό, τα μεταλλεύματα και η ξυλεία πρέπει να έχουν πιο αποδοτική διαχείριση σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από τη στιγμή που τα παίρνουμε μέχρι την τελική διάθεσή τους. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον προέρχονται από την παραγωγή τροφίμων, τις κατασκευές και τις μεταφορές, επομένως αυτοί οι τομείς χρειάζονται να αλλάξουν περισσότερο. Ως καταναλωτές, μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας αν σκεπτόμαστε τη διάρκεια ζωής και τον αντίκτυπο των προϊόντων που αγοράζουμε, πώς χρησιμοποιούμε την ενέργεια και το νερό στο σπίτι καθώς και να συζητούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας για τις αγοραστικές μας επιλογές.

5 5 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο Παραδοσιακά τα απόβλητα ήταν συνώνυμα με πηγή μόλυνσης. Όμως με κατάλληλη διαχείριση τα απόβλητα μπορούν να γίνουν πολύτιμη πηγή υλικών, ειδικά όταν οι πρώτες ύλες σπανίζουν ολοένα και περισσότερο. Η καλύτερη επιλογή είναι να σταματήσουμε να δημιουργούμε απόβλητα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, οι άλλες επιλογές είναι η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Μείωση Σκέπτεστε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αντικειμένων που αγοράζετε, συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας; Πάντα να χρησιμοποιείτε ανακυκλώσιμες σακούλες για τα ψώνια, να μειώσετε τη σπατάλη των τροφίμων και να επιλέγετε ανταλλακτικά προϊόντων αν μπορείτε, αποφεύγοντας τις συσκευασίες μιας χρήσης. Γιατί να μη βάλετε και ένα αυτοκόλλητο «Μην αφήνετε διαφημιστικό υλικό» επάνω στο γραμματοκιβώτιό σας και να διακόψετε τη συνδρομή σας σε καταλόγους διανομής έντυπων εφημερίδων υπέρ των ηλεκτρονικών πληροφοριακών δελτίων, ταξιδιωτικών φυλλαδίων και καταλόγων ή την παράδοση αυτών μέσω ; Θα μπορούσατε να επιλέξετε την ηλεκτρονική λήψη των λογαριασμών και των αποσπασμάτων του τραπεζικού λογαριασμού σας, ή ακόμα να αρχίσετε να κομποστοποιείτε στο σπίτι τα απορρίμματα φρούτων και λαχανικών. Όταν κάνετε δώρα στους αγαπημένους σας, σκεφθείτε την προσφορά υπηρεσίας αντί για υλικό αντικείμενο, όπως εισιτήρια για μια εκδήλωση, ή ένα σεμινάριο για ένα χόμπι που αγαπούν. Και αν τελικά χρειάζεστε ένα αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε μόνο μια φορά, όπως ένα βιβλίο ή ένα εργαλείο, σκεφθείτε την εναλλακτική του δανεισμού παρά της αγοράς. Αν έχετε μωρό, σκεφθείτε να επενδύσετε σε επαναχρησιμοποιούμενες πάνες. Μέχρι την ηλικία των δυόμισι ετών ένα παιδί που χρησιμοποιεί πάνες μιας χρήσης θα έχει χρησιμοποιήσει περίπου 6500 πάνες, το ισόποσο 1,5 τόνου αποβλήτων. Επαναχρησιμοποίηση Η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων έχει πολλά πλεονεκτήματα. Περικόπτει τη ζήτηση για φυσικούς πόρους, εξοικονομεί ενέργεια, μειώνει τα απόβλητα και σας εξοικονομεί χρήματα. Μπορεί εσείς να μην έχετε ανάγκη τα παλιά σας ρούχα, βιβλία, τσάντες, έπιπλα ή το κινητό τηλέφωνο, αλλά κάποιος άλλος μπορεί. Έχετε σκεφτεί να πουλήσετε ή να δωρίσετε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων ή φιλανθρωπικών μαγαζιών, ή την ανταλλαγή με φίλους; Μπορείτε επίσης να παίξετε και εσείς το ρόλο σας αγοράζοντας ρούχα και άλλα αντικείμενα από δεύτερο χέρι. Σκεφθείτε να αγοράσετε επαναχρησιμοποιούμενα αντί μιας χρήσης αντικείμενα όταν υπάρχει επιλογή, όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, και αν μπορείτε, επαναχρησιμοποιήστε τα αντικείμενα για κάποιον άλλο σκοπό. Τα πλαστικά ταψάκια τροφίμων είναι ιδανικά για αποθήκευση στην κατάψυξη, τα βαζάκια της μαρμελάδας για μπαχαρικά και οι παλιές κάρτες για ταμπελάκια δώρων ή κολάζ.

6 6 Μάθετε αν τα σπασμένα ή φθαρμένα αντικείμενα μπορούν να επισκευαστούν πριν τα πετάξετε και όταν αγοράζετε νέα προϊόντα σκεφθείτε εάν θα μπορούν να επισκευαστούν. Οι τοπικοί ιστότοποι δωρεάν ανακύκλωσης (freecycling) είναι καλή επιλογή γιατί φέρνουν σε επαφή ανθρώπους που έχουν αντικείμενα να χαρίσουν με εκείνους που θέλουν να βρουν κάτι δωρεάν, από μωρουδιακά μέχρι παλιές τηλεοράσεις και μπάζα. Πολλοί σχεδιαστές και επιχειρηματίες άρχισαν να κάνουν άμεση ανακύκλωση, μεταμορφώνοντας παλιά και ανεπιθύμητα αντικείμενα σε ελκυστικά μοναδικά αντικείμενα που μπορούν να φέρουν μια τιμή. Τα σπασμένα κοσμήματα, τα απορρίμματα υφασμάτων και επίπλων ειδικά τα παλαιά αντικείμενα αποτελούν καλά υλικά για δημιουργικά μυαλά. Γιατί να μη ρίξετε μια ματιά σε ιστότοπους χειροποίητης τέχνης για έμπνευση και να δοκιμάσετε και εσείς; Ανακύκλωση Η ανακύκλωση είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή μετά την επαναχρησιμοποίηση. Μετατρέπει τα χρησιμοποιημένα αντικείμενα σε νέα προϊόντα, βοηθώντας στην εξοικονόμηση πεπερασμένων πόρων και στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. Με την ανακύκλωση αποφεύγεται η μόλυνση του νερού και του αέρα που προκαλούν τα ορυχεία, τα λατομεία και η υλοτομία στην αναζήτηση πρώτων υλών, και απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή νέων προϊόντων σε σύγκριση με τη χρήση πρώτων υλών. Επίσης σημαίνει ότι μειώνει την ποσότητα των αποβλήτων που μεταφέρονται στις τοποθεσίες καύσης και τις χωματερές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τεράστιες εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο θερμοκηπίου το οποίο έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή κατά 20 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Τα ποσοστά ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ΕΕ από 23 % το 2001 σε 35 % το 2010 αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, καθώς μόνο 4 από τα 28 κράτη έχουν πετύχει το νομοθετικό στόχο της ανακύκλωσης 50 % των οικιακών και παρόμοιων αποβλήτων μέχρι το Το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών μας αποβλήτων μπορεί να ανακυκλωθεί: τα οργανικά απόβλητα μεταξύ των οποίων τα νωπά και μαγειρευμένα τρόφιμα, το χαρτί, τα υφάσματα το γυαλί και ορισμένα πλαστικά. Πολλοί δήμοι προσφέρουν υπηρεσία περισυλλογής από το σπίτι για μερικά ή όλα τα είδη ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Εάν ο δικός σας δήμος δεν το κάνει, ίσως να έχετε ένα τοπικό κέντρο ανακύκλωσης όπου μπορείτε να πάτε τα αντικείμενα επιτόπου. Νερό: ένας ζωτικός πόρος Το νερό είναι άφθονο σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και ανεπαρκές σε άλλα, αλλά όπου και να ζείτε πρέπει να προσέχετε τη χρήση σας σε νερό και να αποφεύγετε τη σπατάλη του όπου είναι δυνατό. Το νερό είναι πεπερασμένος πόρος, πρέπει να υποστεί επεξεργασία για να γίνει ασφαλές για πόση και τα υγρά απόβλητα πρέπει να υποστούν διαδικασία καθαρισμού πριν επιστραφούν στο περιβάλλον: και οι δυο αυτές διαδικασίες καταναλώνουν ενέργεια και άλλους πόρους. Προβλέποντας ένα μέλλον μεγαλύτερης ανεπάρκειας νερού, περισσότερων απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και μιας αυξημένης ζήτησης για πόσιμο νερό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλοι το νερό πιο αποδοτικά, τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση χρήση του.

7 7 Είναι εύκολο να εντοπίσετε πού μπορεί να κάνετε άμεση σπατάλη νερού και να πάρετε μέτρα για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Μπορείτε να κάνετε ντους αντί για μπάνιο, να εγκαταστήσετε κεφαλή ντους και καζανάκι τουαλέτας εξοικονόμησης νερού, και άλλες οικιακές συσκευές, να επιδιορθώσετε τις βρύσες που στάζουν, να κλείνετε τη βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας και να συλλέγετε το νερό της βροχής για να ποτίσετε τον κήπο. Υπάρχουν επίσης πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε: μη χρησιμοποιείτε τη λεκάνη της τουαλέτας σαν κάδο απόρριψης υγρών αντικειμένων και μη χύνετε μπογιές ή άλλες ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον στις αποχετεύσεις. Η έμμεση κατανάλωση νερού είναι κυρίως αόρατη που σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιείτε πολύ περισσότερο νερό από ό,τι νομίζετε. Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούμε νερό για την παραγωγή σχεδόν των πάντων. Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε πατάτες από το κατάστημα της περιοχής, η άμεση χρήση νερού είναι το νερό που χρειάζεται για την προετοιμασία, το πλύσιμο και το βράσιμο της πατάτας. Όμως η έμμεση χρήση είναι όλο το νερό που χρειάστηκε σε όλη την προμηθευτική αλυσίδα για την παραγωγή της πατάτας από την αρχή: οι μήνες που ποτιζόταν, η μεταφορά, τα καύσιμα για τις μηχανές κ.λπ. Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να υπολογίζουν και να δημοσιοποιούν το υδατικό αποτύπωμα των προϊόντων τους και αν επιλέγετε προϊόντα με μικρότερα αποτυπώματα, μάλλον κάνετε χάρη στο περιβάλλον. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την έμμεση και άμεση χρήση νερού στον Οδηγό του Νερού (

8 8 Πρασινίζοντας την οικονομία της ΕΕ Τι είναι η πράσινη οικονομία; Για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τα αγαθά. Πρέπει να δημιουργούμε περισσότερη αξία χρησιμοποιώντας λιγότερα μέσα παραγωγής, να μειώσουμε τις δαπάνες και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Οι αποδοτικότερες διαδικασίες παραγωγής και τα καλύτερα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη μόλυνση και τα απόβλητα και να εξοικονομήσουν νερό και άλλους πόρους. Αυτό είναι και καλό για τις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να περικόψει τις λειτουργικές δαπάνες και να μειώσει την εξάρτηση από τις πρώτες ύλες. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την πράσινη (ή κυκλική) οικονομία, ένα σύστημα που βελτιώνει τη ροή των αγαθών και υπηρεσιών ώστε να ωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις πρώτες ύλες και που ελαχιστοποιεί τη σπατάλη στο απόλυτο δυνατό. Στην πράσινη οικονομία, τα υλικά χωρίζονται ανά είδος. Τα βιολογικά υλικά τρόφιμα, φυτικά απορρίμματα, ξύλο και υφαντουργικές ίνες καταναλώνονται και επιστρέφουν στο περιβάλλον ως κομπόστ ή λίπασμα για να αποκαταστήσουν τις θρεπτικές ουσίες στο έδαφος και/ή επεξεργάζονται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Τα τεχνικά υλικά συντηρούνται, επαναχρησιμοποιούνται, ανακαινίζονται ή ανακυκλώνονται ξανά και ξανά σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου. Το σύστημα είναι ενεργειακά αποδοτικό και χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια όσο το δυνατό, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η πράσινη οικονομία θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την «πάρε-κατασκεύασε-απόρριψε» προσέγγιση στην κατασκευαστική βιομηχανία. Θα δημιουργήσει νέα δυναμική σε όλους τους τομείς. Θα υπάρξει ζήτηση για καινοτομία στο σχεδιασμό των προϊόντων και της κατασκευής καθώς θα αναζητήσουμε την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προϊόντων με παρατεταμένη ζωή τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν, να αποσυναρμολογηθούν και τα εξαρτήματά τους να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τον εργαζόμενο πληθυσμό να αναπτύξει νέες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις μιας πράσινης οικονομίας.

9 9 Μετατρέποντας την Ευρώπη σε πράσινη οικονομία Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν μια ποιοτική ζωή, με άνετη πρόσβαση σε μια τεράστια σειρά προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών. Είναι μια κατάσταση που πολλοί θεωρούν σαν δεδομένο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναπληρωθούν. Καθώς αναπτύσσεται ο πλούτος παγκοσμίως, οι άνθρωποι άλλων περιοχών προσδοκούν, και με το δίκιο τους, να μπορέσουν να απολαύσουν μια παρόμοια ζωή υψηλής ποιότητας. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται η Ευρώπη μια πράσινη οικονομία. Και είναι εφικτό να δημιουργούμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερες πρώτες ύλες και να μειώσουμε τον αντίκτυπο στο περιβάλλον μέσω περισσότερων επιχειρηματικών προτύπων καινοτομίας και αποδοτικότητας των πόρων και άριστης διαχείρισης των αποβλήτων ως πόρο. Ο δρόμος προς την πράσινη οικονομία πρέπει να μαθαίνει και να οικοδομεί επάνω στην επιτυχία των οικολογικών βιομηχανιών, σε τομείς όπως είναι η επεξεργασία των αποβλήτων και η ανακύκλωση, η επεξεργασία του νερού και η προμήθεια και επίσης οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτοί είναι μεταξύ των πιο ευπροσάρμοστων και ταχύτατα αναπτυσσόμενων τομέων τα πρόσφατα χρόνια και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα βοηθήσει επίσης να δημιουργηθεί ηγεσία σε μια παγκόσμια οικονομία που έχει άμεση ανάγκη λύσεων για τις προκλήσεις της πληθυσμιακής αύξησης, των ανεπαρκών πόρων και ενός υποβαθμισμένου φυσικού περιβάλλοντος. Πολιτικές που διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους Τα καλά νέα είναι ότι σημειώνεται πρόοδος. Το νερό και ο αέρας μας είναι σημαντικά καθαρότερα από ό,τι ήταν πριν μερικές δεκαετίες και περισσότερη Ευρωπαϊκή φύση προστατεύεται όπως ποτέ άλλοτε. Η ΕΕ στρέφει πλέον την προσοχή της στο να κάνει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο αποδοτική σε σχέση με τους πόρους, με νέες πολιτικές για την κινητοποίηση των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και των μεμονωμένων καταναλωτών. Πολλές από τις ιδέες βρίσκονται στο «Χάρτη πορείας για μια αποδοτική από πλευράς πόρων Ευρώπης». Υπογραμμίζονται τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί φορείς για την πιο αποδοτική χρήση των πόρων και καθορίζονται ορόσημα κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας που θα δείχνουν πώς τα πάμε. Σε παρόμοιο πνεύμα, το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης της ΕΕ με το σύνθημα Ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας προβάλλει το όραμα μιας πράσινης, χωρίς περιορισμούς οικονομίας που θα επιτευχθεί μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα. Σε αυτό το βιώσιμο μέλλον, η ευμάρεια και το υγιεινό περιβάλλον απορρέει από μια καινοτόμο, κυκλική οικονομία όπου τίποτε δεν σπαταλάται και όπου οι τρόποι διαχείρισης των φυσικών πόρων ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας.

10 10 Η αποδοτική χρήση των πόρων αποτελεί, επίσης, βασικό κομμάτι της Ευρώπης 2020, της στρατηγικής δηλαδή της ΕΕ για να γίνει μια έξυπνη και βιώσιμη οικονομία χωρίς αποκλεισμούς. Πολλές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ που συμβάλλουν σε αυτό το στόχο πολιτικής, έχουν ήδη ξεκινήσει, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ευαισθητοποίησης στους τομείς μεταφοράς και ενέργειας, σχετικά με την αποδοτικότερη χρήση των ανεπαρκών πόρων και την πιο βιώσιμη κατανάλωση. Οι προσπάθειες για την προώθηση περισσότερων πράσινων προϊόντων στην ενιαία αγορά περιλαμβάνουν την έναρξη, σε όλη την ΕΕ, μεθόδων μέτρησης της περιβαλλοντικής απόδοσης των προϊόντων και οργανισμών, για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Οι προτεινόμενες μεθοδολογίες θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα της αγοράς είναι γνωστά και αναγνωρίσιμα. Η ΕΕ θα συνεχίσει να προωθεί και να ενθαρρύνει τις μεθόδους παραγωγής και τα προϊόντα που αξιοποιούν αποδοτικά τους πόρους. Ένα παράδειγμα είναι η Πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού πράσινου αυτοκινήτου. Επί του παρόντος το 73 % όλου του πετρελαίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη χρησιμοποιείται στις μεταφορές και οι τρέχουσες εκτιμήσεις προβλέπουν διπλασιασμό των επιβατικών αυτοκινήτων στα επόμενα 20 χρόνια. Η Πρωτοβουλία του πράσινου αυτοκινήτου στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων. FOR_GREEN_CARS.pdf/view Μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο Χάρτη πορείας της Επιτροπής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 για το πώς οι κλάδοι που ευθύνονται για την πλειονότητα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη παραγωγή ενέργειας, βιομηχανία, μεταφορές, κτήρια, κατασκευές και γεωργία αναμένεται να κάνουν τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες. Αφού δείτε τον Χάρτη πορείας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δείτε πώς ο Ενεργειακός χάρτης πορείας 2050 συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ένωση, με στόχο τη μείωση κατά % των εκπομπών στην ΕΕ ως το Έχετε ποτέ σκεφτεί σοβαρά πόσο ζωτικής σημασίας είναι η βιοποικιλότητα για την επιβίωσή μας; Και πώς αυτή εξαφανίζεται; Η Στρατηγική Βιοποικιλότητας έχει στόχο να ανατρέψει αυτή την τάση. Ως το 2050, η βιοποικιλότητα της ΕΕ και οι υπηρεσίες που προσφέρει στο οικοσύστημα, δηλαδή το φυσικό του κεφάλαιο, θα πρέπει να προστατεύονται, να αξιολογούνται και να αποκαθίστανται κατάλληλα.

11 11 Η Οδηγία για τα πτηνά διατηρεί τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών στην Ευρώπη και προστατεύει τους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας. Το δίκτυο Natura 2000 για την προστασία των φυσικών περιοχών δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πιο ευάλωτων και απειλούμενων ειδών και οικότοπων στην Ευρώπη. Η Οδηγία για τους οικότοπους αποκαθιστά τους προστατευόμενους οικότοπους και τα προστατευόμενα είδη της Ευρώπης και βοηθά στη δημιουργία ενός συνεκτικού οικολογικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη. Η Οδηγία-Πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ) και το Σύστημα πληροφοριών για τα ύδατα στην Ευρώπη (WISE) συμβάλλουν στην προστασία όλων των υδάτινων συστημάτων από περιβαλλοντικές καταστροφές. Το WISEαποτελεί την πύλη πληροφόρησης για τα ευρωπαϊκά ύδατα. Το Σχέδιο διαφύλαξης των υδάτινων πόρων της Ευρώπης 2012 καθορίζει το δρόμο για τη βελτιωμένη υλοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για το νερό και την περαιτέρω ενσωμάτωση των πολιτικών. Το 2013, θεσπίστηκε νέος νόμος καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου εισαγωγής ξυλείας στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων βρίσκεται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση, με στόχο τη διασφάλιση ότι τα αναπόφευκτα απόβλητα θα αντιμετωπίζονται ως πόρος. Η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, με την αύξηση των ποσοστών της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης των χωματερών, και τον αυστηρό περιορισμό της ανάκτησης ενέργειας σε μη-ανακυκλούμενα απόβλητα, όπως και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων (περιλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των πλαστικών τσαντών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ), και επίσης τη μείωση των αποβλήτων στις θάλασσες και τη βελτίωση της υλοποίησης της νομοθεσίας για τα απόβλητα περιλαμβάνονται μέσα στις προβλεπόμενες δράσεις.

12 12 Η Ευρώπη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενέργεια. Μπορείτε να μάθετε πώς ο Χάρτης πορείας προς μια Ευρώπη με αποδοτική χρήση πόρων προτείνει την αύξηση της παραγωγικότητας των πόρων και την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των πόρων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να μειωθεί η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύεται το φυσικό μας κεφάλαιο. Ένα σημαντικό βήμα έγινε στις αρχές του 2012 με την έναρξη της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για τις πρώτες ύλες. Οι συμπράξεις καινοτομίας φέρνουν μαζί τα δημόσια και ιδιωτικά ενδιαφερόμενα μέρη πέρα από όρια και τομείς με σκοπό να επιταχύνουν την κατανόηση της καινοτομίας για να προάγουν την ανεξαρτησία της ΕΕ στις πρώτες ύλες και την αποδοτικότητα στη χρήση των υλικών και τη μείωση της σπατάλης μέχρι το Ξέρατε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της Ευρώπης είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές; Κάθε χρόνο δαπανούν περίπου 2 τρις EUR, τα οποία αντιστοιχούν σχεδόν στο 17 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ. Χρησιμοποιώντας την αγοραστική τους δύναμη για να επιλέγουν προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή. Μάθετε για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις: Η πράσινη οικονομία και οι θέσεις εργασίας Η πράσινη οικονομία κρύβει ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Τομείς όπως η ανακύκλωση, η επεξεργασία του νερού, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η βιώσιμη δασοκαλλιέργεια και γεωργία και τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες γνωστά με το συλλογικό όρο οικολογικές βιομηχανίες είναι υπεύθυνα για περίπου το 2,5 % του ΑεγχΠ της ΕΕ και έχουν αποδειχτεί ευπροσάρμοστα στην οικονομική κρίση, αναπτυσσόμενα κατά 8 % περίπου τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ευρώπη έχει δυναμικό μερίδιο στη διεθνή αγορά ορισμένων από αυτούς τους τομείς, για παράδειγμα το εκτιμώμενο μερίδιο στη διεθνή αγορά των βιομηχανιών ανακύκλωσης είναι της τάξης του 50 %. Άλλος ένας αναπτυξιακός τομέας είναι η βιολογική γεωργία. Οι εξαγωγές περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σχεδόν στο τριπλάσιο από το 1999 μέχρι το 2010, ξεπερνώντας τα 24 δις EUR. Οι οικολογικές βιομηχανίες ήδη απασχολούν περισσότερα άτομα από τις χαλυβουργίες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το φαρμακευτικό τομέα.

13 13 Μια πρόσφατη μελέτη του περιοδικού Harvard Business Review έδειξε ότι οι εταιρείες που επενδύουν στη βιωσιμότητα έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Επίσης έδειξε ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται αποδοτικά τους πόρους, που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και νερό, και παράγουν λιγότερα απόβλητα για την παραγωγή μιας μονάδας εισοδήματος, τείνουν να παράγουν υψηλότερα επενδυτικά κέρδη από τους ανταγωνιστές τους. Δείτε: Αναπτύσσοντας νέες λύσεις για τα απόβλητα, με την επεξεργασία τους ως πόρο παρά ως βάρος, προσφέρεται μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επίσης εξοικονομούνται φυσικοί πόροι. Νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ θα αναπτυχθούν σε μερικά χρόνια για να βελτιωθεί ο τρόπος που διαχειριζόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα διαφορετικά είδη αποβλήτων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, αν είχε υλοποιηθεί πλήρως ολόκληρη η νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα, η Ευρώπη θα εξοικονομούσε 72 δις EUR το χρόνο, ο κύκλος εργασιών του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και της ανακύκλωσης θα αυξανόταν κατά 42 δις EUR και μέχρι το 2020 θα είχαν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας.

14 14 Συμβουλές Έχουμε μαζέψει εδώ όλες τις συμβουλές που υπάρχουν στον ιστότοπό μας και ακόμα περισσότερες. Οι συμβουλές είναι ταξινομημένες κατά θέμα αέρας, νερό, έδαφος, μεταλλεύματα, απόβλητα και λοιπά για να καταλάβετε καλύτερα τις επιπτώσεις των διαφόρων αντικειμένων και καθημερινών συνηθειών στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον και επίσης για να σας παρουσιάσουμε βιώσιμες εναλλακτικές, ώστε κάθε μέρα να μπορείτε να κάνετε σοφές καταναλωτικές επιλογές για σας και για τον πλανήτη. Επίσης έχουμε έναν ειδικό οδηγό για το νερό [σύνδεσμος στο PDF], που αποκαλύπτει μερικά γεγονότα που προκαλούν έκπληξη σχετικά με τις αόρατες ποσότητες νερού που καταναλώνουμε έμμεσα. Καλό διάβασμα και να θυμάστε πως οι επιλογές σας κάνουν τη διαφορά!

15 15 Αέρας Μια από τις πιο βασικές ανάγκες που έχουμε ως άνθρωποι είναι να έχουμε πρόσβαση σε καθαρό αέρα. Ωστόσο, η ποιότητα του αέρα αλλοιώνεται εξαιτίας ενός συνδυασμού δραστηριοτήτων. Όπως είναι η οδήγηση επιβατικών οχημάτων, η καύση ορυκτών υλικών και η κτηνοτροφία, οι οποίες μολύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνα για το περιβάλλον αέρια του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Με το να υιοθετήσουμε απλές καθημερινές συνήθειες, όπως το να περπατάμε περισσότερο, να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να τρώμε λιγότερο κρέας, μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να περιοριστεί η καταστροφή που συντελείται εις βάρος της ατμόσφαιρας. Μπογιές Είναι «πράσινες» οι μπογιές που χρησιμοποιείτε; Υπάρχουν εκατομμύρια υποστηρικτές στην Ευρώπη της τάσης «Φτιάξε το Μόνος Σου» (DIY) που ισχύει για τα μαστορέματα. Κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες σπιτιών ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν είδη ξυλείας, μπογιές, βερνίκια καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή αντικειμένων που βασίζονται στην ιδέα του «Φτιάξε το Μόνος Σου». Μπορείτε, όμως, να περιορίσετε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο αυτών των δραστηριοτήτων σας, με το να επαναχρησιμοποιείτε υλικά, να ελέγχετε αν το ξύλο που χρησιμοποιείτε είναι προϊόν βιώσιμης επεξεργασίας και να αγοράζετε μπογιές που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Στην περίπτωση, ειδικά, των μπογιών υπάρχουν σημαντικά για το περιβάλλον οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους αν ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές. Όταν διαλέγετε μπογιές, προϊόντα λουστραρίσματος ή συντήρησης ξύλινων επιφανειών, αναζητήστε εκείνα τα προϊόντα που έχουν τον μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Υπολογίστε πόσα περίπου υλικά θα χρειαστείτε και προσπαθήστε να μην αγοράσετε υπερβολικά πολλά υλικά. Συχνά, μάλιστα, παρατηρείται ένα μεγάλο μέρος των μπογιών που αγοράζονται να μην χρησιμοποιείται ποτέ, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα ως προς την απόρριψη του προϊόντος. Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής, επιλέξτε ένα προϊόν, στην ετικέτα του οποίου δεν αναγράφεται κάποιο σύμβολο κινδύνου. Στις περισσότερες χώρες, πρόκειται για ένα μαύρο σύμβολο που εσωκλείεται σε ένα πορτοκαλί ή κίτρινο τετράγωνο και συνοδεύεται από περιγραφή του κινδύνου που απεικονίζει. Οι «φυσικές» ή οι «100% φυσικές» μπογιές, οι νεροβαφές και το ασβεστόνερο συχνά περιέχουν λιγότερες επικίνδυνες ουσίες απ' ό,τι οι συνηθισμένες μπογιές. Είναι πιο ευχάριστες στην εργασία και επίσης είναι πιο καλές για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικό χώρο. Μερικοί, μάλιστα, προμηθευτές χρωμάτων διαθέτουν ακόμα και μπογιές από ανακυκλωμένα υλικά. Τέλος, αναζητήστε το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα για τις μπογιές εσωτερικού χώρου. Το σήμα αυτό δηλώνει ότι έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

16 16 Ποδήλατο Γνωρίζετε κατά πόσο μειώνονται οι εκπομπές CO₂ όταν χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας; Αν ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων επέλεγαν τη δίτροχη κίνηση αντί της τετρακίνησης, τα αποτελέσματα που θα είχε αυτό στη μείωση των εκπομπών CO₂ θα ήταν ανυπολόγιστης σημασίας. Η γενικότερη τάση που παρατηρείται, πάντως, δείχνει μια στροφή προς τη δίτροχη κίνηση. Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη σας χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Τον προηγούμενο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ποδηλατών κατά 1,3 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ποδηλατών της χώρας στα 13 εκατομμύρια (αριθμός που αντιστοιχεί στο 27 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας). Από αυτούς τους νέους ποδηλάτες, οι χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους σε συχνά ή τακτά χρονικά διαστήματα. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του ποδηλάτου είναι πολλά είτε το χρησιμοποιείτε για να πάτε στη δουλειά είτε για διασκέδαση. Κατ' αρχάς, είναι ένας καλός τρόπος για να είστε πάντοτε σε φόρμα. Επιπλέον, συμβάλλετε στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και πιο καθαρού περιβάλλοντος με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου. Το ποδήλατο είναι, επίσης, ένας πολύ πιο οικονομικός και εύκολος τρόπος για να ελίσσεστε στους δρόμους, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγετε το κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα αλλά και το κόστος για την αγορά καυσίμων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ποδηλασία είναι ένας τρόπος, με τον οποίο χρησιμοποιούνται με πολύ αποτελεσματικό τρόπο οι φυσικοί πόροι. Μήπως, όμως, επιθυμείτε να προσθέσετε περισσότερη οικολογική πινελιά στην καθημερινότητά σας; Αν δεν έχετε ήδη αγοράσει ποδήλατο, γιατί δεν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο; Ενώ η ποδηλασία έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους μετακίνησης, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη δημιουργία μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον κοινωνίας, η «επανάσταση» του ποδηλάτου έχει οδηγήσει, επίσης, και στην αύξηση του αριθμού των ποδηλάτων που καταλήγουν να μην χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Συχνά τα παλιά ποδήλατα καταλήγουν στη χωματερή. Ωστόσο, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το αλουμίνιο και τα ελαστικά του ποδηλάτου, άρα είναι πολύτιμα ακόμα και ως απορρίμματα. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα καινούργιο ποδήλατο, σιγουρευτείτε ότι το μοντέλο ποδηλάτου που θέλετε να αγοράσετε έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές για να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Και φυσικά μην ξεχνάτε να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν με ενθουσιασμό ένα ποδήλατο με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν για τη μετακίνησή τους στον εργασιακό τους χώρο, αλλά στο τέλος καταλήγουν να το παρατάνε σε μια άκρη. Η συμπεριφορά αυτή δεν αποτελεί ένδειξη καλής χρήσης των φυσικών πόρων. Μια καλή ιδέα είναι να δανειστείτε ένα ποδήλατο για μερικές εβδομάδες και να δείτε κατά πόσο σας αρέσει να το χρησιμοποιείτε για τις μετακινήσεις σας. Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσετε ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σας ζωής, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, δηλαδή στο να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο ή ένα καινούργιο ποδήλατο.

17 17 Υπολογιστές Γιατί θα έπρεπε το αφεντικό σας να σας συμβουλεύει να εργάζεστε πιο συχνά από το σπίτι; Γιατί είναι καλύτερο για το περιβάλλον... Οι καθημερινές μετακινήσεις των εργαζομένων στον χώρο εργασίας τους μολύνουν το περιβάλλον, ενώ παράλληλα απαιτούν τη χρήση πόρων. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη συνήθη φθορά του παρατηρείται στο οδόστρωμα, καθώς και τα νέα υλικά και τους πόρους που χρειάζονται για την επιδιόρθωσή του. Φυσικά, κάποιοι από εμάς δεν έχουν άλλη επιλογή από το πάνε στη δουλειά τους χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο. Πόσοι, όμως, από εμάς έχουμε εναλλακτική επιλογή, αλλά δεν την ακολουθούμε; Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Γνωρίζατε ότι το να πηγαίνετε σημειωτόν με το αυτοκίνητό σας λόγω κυκλοφοριακού μποτιλιαρίσματος διπλασιάζει με τρομακτικά γρήγορο ρυθμό την κατανάλωση των καυσίμων; Για να μην αναφέρουμε και όλες τις επιπλέον εκπομπές αερίων που προκαλούνται από αυτόν τον τρόπο οδήγησης. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε τον αριθμό των πόρων που χρησιμοποιείτε είναι να πάρετε το ποδήλατό σας για να πάτε στη δουλειά σας ή απλώς να περπατήσετε μέχρι τον χώρο όπου εργάζεστε και ταυτόχρονα θα κρατήσετε τη φόρμα σας. Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να μοιράζεστε τα αυτοκίνητά σας με ένα συνάδελφο η κάποιον άλλον που έχει τον ίδιο προορισμό; Το να μοιράζεστε το αυτοκίνητό σας με κάποιον άλλο συμβάλλει τόσο στη μείωση του κόστους των μετακινήσεών σας, όσο και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μπορείτε, μάλιστα, να δώσετε για απόσυρση το αυτοκίνητό σας και να γίνετε μέλος σε κάποια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της να χρησιμοποιούν κάποιο όχημα για όσες ώρες, ημέρες ή εβδομάδες επιθυμούν. Γιατί, όμως, δεν ρωτάτε το αφεντικό σας αν μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι; Κλειδιά του αυτοκινήτου Όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο να ζήσουμε χωρίς το αυτοκίνητό μας, αλλά είναι αυτός λόγος για να μην κάνουμε τουλάχιστον μια προσπάθεια για να το χρησιμοποιούμε λιγότερο? Μερικές από τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο «πράσινη» η ζωή που ζούμε απαιτούν πραγματική προσπάθεια εκ μέρους μας. Άλλες ενέργειες μπορεί να φαίνονται ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Προτιμήστε να περπατήσετε παρά να πάρετε το αυτοκίνητό σας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να επιλέξετε το περπάτημα, καθώς έχει πολλά και προφανή οφέλη για το περιβάλλον. Αρχικά, επιτυγχάνεται η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, ενώ επίσης μειώνεται ο αριθμός των πόρων που απαιτούνται για την κατασκευή, την τροφοδοσία με ενέργεια και τη συντήρηση του αυτοκινήτου, για να μην αναφέρουμε και τα οφέλη που έχει για την υγεία μας η συχνή φυσική άσκηση. Κάποιες φορές, φυσικά, είναι αναπόφευκτο να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας για να μετακινηθείτε. Όταν, όμως, πρόκειται να διανύσετε μια μικρή απόσταση, όπως όταν θέλετε να πάτε στα μαγαζιά της περιοχής σας ή να συναντήσετε κάποιον φίλο σας για καφέ, σκεφτείτε προσεκτικά εάν είναι πραγματικά απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας για να μεταβείτε στον προορισμό σας ή εάν μπορείτε με την ίδια ευκολία να περπατήσετε για να φτάσετε ως εκεί. Υπάρχει πραγματικά κάποιος από εσάς που να μην δυσανασχετεί όταν πηγαίνει να αγοράσει τρόφιμα; Υπάρχει πραγματικά κάποιος

18 18 από εσάς που να μην δυσανασχετεί όταν πηγαίνει να αγοράσει τρόφιμα; Οι ουρές, ο κόσμος καθώς και η μάχη για να βγείτε από το πάρκινγκ αυτοκινήτων μπορεί να είναι πολύ βαρετά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε στο ταμείο αναρωτηθείτε εάν ήταν όντως απαραίτητο να κάνετε όλη αυτή τη διαδρομή για τα ψώνια σας. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να ζητήσετε να σας παραδοθούν τα τρόφιμα που επιθυμείτε στο σπίτι σας; Οι αγορές τροφίμων μέσω του διαδικτύου είναι ένας πιο αποδοτικός τρόπος για να γεμίσετε το σπίτι σας με τρόφιμα. Και μια μικρή συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε την ημερομηνία ανάλωσης των τροφίμων που έχετε στη διάθεσή σας, έτσι ώστε να γνωρίζετε ποιο προϊόν πρέπει να καταναλωθεί πρώτα και μην ξεχνάτε ότι η σπατάλη φαγητού ισοδυναμεί με σπατάλη πόρων. Αν προτιμάτε να μεταβείτε οι ίδιοι στο κατάστημα τροφίμων, σκεφτείτε αν μπορείτε να προμηθευτείτε ό,τι χρειάζεστε από την περιοχή σας και προσπαθήστε να μεταβείτε στο κατάστημα είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο. Και φυσικά μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και τη λίστα με τα ψώνια σας.

19 19 Νερό Ζώντας στην Ευρώπη, ξεχνάμε πολύ εύκολα ότι το νερό δεν είναι ένας ανεξάντλητος φυσικός πόρος, και ότι πολλοί άνθρωποι στην άλλη άκρη του πλανήτη δεν μπορούν να έχουν συχνή πρόσβαση σε αυτόν. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το νερό επηρεάζει τις ζωές και άλλων ανθρώπων. Επομένως, έχουμε ευθύνη να το χρησιμοποιούμε με πιο αποδοτικό τρόπο είτε όταν πρόκειται για άμεση προσωπική χρήση, προτιμώντας να κάνουμε ένα ντους παρά να γεμίσουμε με νερό την μπανιέρα, είτε αποφεύγοντας να σπαταλάμε προϊόντα για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε νερό. Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα όχι στο τόσο μακρινό μέλλον είναι πολύ πιθανό μεγαλύτερες περιοχές της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης του νερού και της περιορισμένης πρόσβασης σε πόσιμο νερό καλής ποιότητας. Μπανιέρα Γιατί να μην κάνετε ένα ντους αντί για μπάνιο; Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι το νερό δεν είναι ανεξάντλητος πόρος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζει σήμερα σε περιοχές όπου το νερό είναι δυσεύρετο, ενώ υπάρχει φόβος ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα έρθουν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με συνθήκες σοβαρών ελλείψεων σε νερό. Υπάρχει αρκετό πόσιμο νερό στον πλανήτη για να καλύψει τις ανάγκες του σημερινού πληθυσμού που ανέρχεται στα επτά δισεκατομμύρια με ενδεχόμενο αύξησης αυτού του αριθμού αλλά το νερό αυτό δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στη γη, ενώ μεγάλη ποσότητα από αυτό σπαταλάται. Στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερες περιοχές παρουσιάζουν έλλειψη νερού και φαινόμενα ξηρασίας. Επομένως, είναι δική μας ευθύνη να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε το νερό με πιο αποδοτικό τρόπο. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε κάνοντας απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως με το να κάνουμε ντους αντί να γεμίζουμε με νερό την μπανιέρα. Με το να γεμίζετε την μπανιέρα ξοδεύετε πολύ περισσότερο νερό από ένα γρήγορο ντους. Ένα πεντάλεπτο ντους κάθε μέρα αντί για μπάνιο εξοικονομεί 400 λίτρα νερού την εβδομάδα και καταναλώνεται πολύ λιγότερη ενέργεια. Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μπάνιο στην μπανιέρα, προσπαθήστε τουλάχιστον να μην τη γεμίσετε μέχρι πάνω με νερό. Αν μάλιστα τη γεμίσετε με υπερβολικά ζεστό νερό, θα χρειαστεί να προσθέσετε και κρύο, γεγονός που σημαίνει ότι σπαταλάτε ταυτόχρονα ενέργεια αλλά και νερό! Νερό για το μπάνιο Μπορείτε να μοιραστείτε το νερό για το μπάνιο; Εάν όντως αποφασίσετε να κάνετε μπάνιο, κατά πάσα πιθανότητα θα θέλετε τόσο να χαλαρώσετε όσο και να πλυθείτε. Οπότε γιατί να μην αφήσετε το νερό για να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος αφού τελειώσετε; Γεμίστε την μπανιέρα με νερό μέχρι τη μέση αντί μέχρι πάνω και ελέγχετε συνεχώς τη θερμοκρασία του νερού ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσετε ζεστό ή κρύο νερό μετά.

20 20 Σαμπουάν Έχετε σκεφτεί ποτέ να αγοράσετε ένα «πράσινο» σαμπουάν; Για να δράσουν αποτελεσματικά ορισμένα σαμπουάν και μαλακτικά, πρέπει να μείνουν στα μαλλιά σας για αρκετά λεπτά, ενώ το νερό απλώς σπαταλάται. Προσπαθήστε να αγοράζετε προϊόντα περιποίησης μαλλιών τα οποία δεν χρειάζεται να αφήνετε στα μαλλιά σας τόση πολλή ώρα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε οργανικά σαμπουάν και μαλακτικά. Κατασκευάζονται με φυσικά συστατικά και είναι πολύ πιο φιλικά προς τα υδάτινα οικοσυστήματα, στα οποία καταλήγουν. Βρύση Στάζει η βρύση σας; Μια βρύση με διαρροή μπορεί να σπαταλήσει περισσότερα από 100 λίτρα νερό τον μήνα. Μερικές φορές πρέπει απλώς να βεβαιωθείτε ότι η βρύση έχει κλείσει καλά, αλλά εάν έχει μόνιμη διαρροή, θα πρέπει να την επιδιορθώσετε το συντομότερο δυνατό. Όγκος ροής βρύσης Μήπως «καταπιέζετε» το νερό σας; Οι βρύσες εμφανίζουν σημαντική ποικιλία όγκου ροής, από 2 έως 25 λίτρα το λεπτό, αλλά σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεστε περισσότερα από 10 λίτρα το λεπτό. Μπορείτε να το ελέγξετε με το να ανοίγετε την παροχή λιγότερο ή με το να μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει τόσο πολύ. Ή μπορείτε να μειώσετε τον όγκο ροής τοποθετώντας βρύσες και ντους χαμηλής ροής, εγκαθιστώντας περιοριστές ροής στις βρύσες και στα ντους, ή μια βαλβίδα μείωσης πίεσης για να μειώσετε τη ροή ολόκληρου του συστήματος νερού. Σκεφτείτε το καλά κάθε φορά που ανοίγετε τη βρύση: απαιτείται πολλή ενέργεια για τη μετατροπή των λυμάτων σε πόσιμο νερό, και καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε πραγματικά. Θερμοκρασία νερού Είναι το νερό σας τόσο ζεστό που δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε; Εάν το νερό σας είναι υπερβολικά ζεστό, θα χρειαστεί να προσθέσετε κρύο νερό για να επιτύχετε την κατάλληλη θερμοκρασία. Μπορείτε όμως να μειώσετε τη θερμοκρασία ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη του συστήματος θέρμανσης νερού. Όσο περιμένετε να ζεσταθεί το νερό, συγκεντρώστε το κρύο νερό που δεν χρησιμοποιήσατε σε μια κανάτα και χρησιμοποιήστε το για να πιείτε ή να ποτίσετε φυτά. Ακόμα και αν έχετε πετύχει τη σωστή θερμοκρασία νερού, είναι καλό να χρησιμοποιείτε το ζεστό νερό όσο πιο συνετά γίνεται, προκειμένου να εξοικονομήσετε όλη την ενέργεια που χρειάζεται για να θερμανθεί το νερό.

21 21 Είδη ρουχισμού Θα πείραζε πραγματικά τα ρούχα σας αν τα ξαναφορούσατε; Για λόγους υγιεινής, είναι καλό να πλένετε ρούχα όπως κάλτσες και εσώρουχα αφού τα φορέσετε μία φορά. Άλλα ρούχα όμως, όπως οι μπλούζες και τα παντελόνια, μπορούν να φορεθούν πολλές φορές πριν χρειαστεί να πλυθούν. Όσο πιο πολλές φορές φοράτε τα ρούχα σας μεταξύ των πλύσεων, τόσο περισσότερο νερό εξοικονομείτε. Απορρυπαντικό πλυντηρίου σε σκόνη Τι πιστεύουν τα ποτάμια για το απορρυπαντικό του πλυντηρίου σας; Το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των ρούχων μοιραία καταλήγει στα ποτάμια και τις θάλασσες. Ορισμένα απορρυπαντικά περιέχουν ανόργανα στοιχεία όπως φωσφορικά άλατα, τα οποία προκαλούν ραγδαία ανάπτυξη των φυκιών, με αποτέλεσμα τη μόλυνση των υδάτων. Χρησιμοποιώντας λιγότερο απορρυπαντικό, μπορείτε να ελαττώσετε την ποσότητα των φωσφορικών αλάτων που καταλήγουν στο οικοσύστημα. Σκεφτείτε, επίσης, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε οργανικά απορρυπαντικά: τα φυσικά τους συστατικά είναι πολύ πιο φιλικά προς τα υδάτινα οικοσυστήματα στα οποία καταλήγουν. Βρύση κουζίνας Κεράστε τα φυτά σας ένα ποτήρι νερό. Εάν βάλετε ένα ποτήρι νερό και δεν το πιείτε όλο, μην το πετάξετε. Χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τα φυτά του σπιτιού σας. Θα σας ευχαριστήσουν για αυτή την κίνηση. Φλιτζάνι καφέ Πρέπει όντως να ξαναγεμίσετε τον βραστήρα σας; Μην αδειάζετε και ξαναγεμίζετε τον βραστήρα σας κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό που είναι ήδη μέσα. Αν γεμίζετε τον βραστήρα και τις κατσαρόλες σας μόνο με το νερό που χρειάζεστε, βράζετε λιγότερο νερό και εξοικονομείτε ενέργεια.

22 22 Νεροχύτης Πλύντε τα πιάτα σας αλλά βοηθήστε και το περιβάλλον! Ένας τρόπος για να σταματήσετε να σπαταλάτε νερό είναι να ακολουθήσετε μια σειρά από μικρές συμβουλές. Για παράδειγμα, μην πλένετε τα πιάτα κάτω από τρεχούμενο νερό. Να θυμάστε ότι ο όγκος του νερού που βγαίνει από τη βρύση της κουζίνας μπορεί να είναι διαφέρει σημαντικά κάθε φορά από 2 έως 25 λίτρα το λεπτό επομένως, η θέση της λαβής της βρύσης και ο χρόνος που αφήνετε να τρέξει νερό από αυτή τη θέση επηρεάζει σημαντικά την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείτε. Η χρήση λεκάνης για το πλύσιμο των πιάτων ή το κλείσιμο του νεροχύτη με τάπα μπορεί να μειώσουν μέχρι και 50 % ή και περισσότερο την αλόγιστη χρήση νερού. Και, φυσικά, η χρήση ζεστού νερού σημαίνει κάτι παραπάνω από σπατάλη νερού θα εκπλαγείτε από το κόστος της ενέργειας που απαιτείται για να ζεσταθεί το νερό. Εάν το νερό είναι υπερβολικά ζεστό, ελέγξτε τον θερμοστάτη του μπόιλερ. Μπορεί απλώς να χρειάζεται να τον ρυθμίσετε. Πλυντήριο πιάτων Είναι το πλυντήριο πιάτων σας όσο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι; Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων αντί να πλένετε τα πιάτα στο χέρι, αγοράστε μια συσκευή με αξιολόγηση υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας και χρησιμοποιείτε το οικονομικό πρόγραμμα όποτε αυτό είναι δυνατό. Το οικονομικό πρόγραμμα καταναλώνει αρκετά λιγότερο νερό από το κανονικό πρόγραμμα. Ξύστε τα υπολείμματα φαγητού από τα πιάτα και συγκεντρώστε τα σε ένα μπολ (και ανακυκλώστε ή κομποστοποιήστε το!) αλλά μην ξύνετε τα υπολείμματα φαγητού κάτω από τρεχούμενο νερό πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων είναι αρκετά ισχυρά ώστε να καθαρίσουν τους λεκέδες χωρίς πρόπλυση. Και μην ξεχάσετε: να βάζετε το πλυντήριο σε λειτουργία μόνο αν είναι γεμάτο. Περιμένετε μέχρι να γεμίσει και μην το παρακάνετε με τη σκόνη πλυντηρίου ή τις ταμπλέτες. Αναλογιστείτε τις καταστροφικές συνέπειες των φωσφορικών αλάτων και της ανάπτυξης φυκιών στις θάλασσες και τα ποτάμια. Κλειδιά του αυτοκινήτου Θέλετε να μάθετε πώς να περιορίσετε τη χρήση νερού; Ενδεχομένως να νομίζετε ότι το να πλένετε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι εξοικονομεί περισσότερο νερό από το πλυντήριο αυτοκινήτων, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Ένα οικονομικό αυτοματοποιημένο πλυντήριο αυτοκινήτων χρησιμοποιεί κατά βάση λιγότερο νερό ανά όχημα από το να πλένατε το ίδιο αυτοκίνητο στο σπίτι σας. Εάν παρόλα αυτά προτιμάτε να πλένετε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι, αποφύγετε τη χρήση λάστιχου, καθώς εκτοξεύει νερό με ταχύτητα περίπου 18 λίτρων το λεπτό. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε το νερό της βροχής που έχετε συλλέξει σε ένα κουβά. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για κάθε αυτοκίνητο. Να θυμάστε ότι τα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται εβδομαδιαίο πλύσιμο. Στην πραγματικότητα, ορισμένα αυτοκίνητα πλένονται μόνο μία φορά τον χρόνο!

23 23 Φρούτα Είναι πολύ πιο «πράσινα» τα οργανικά φρούτα και λαχανικά; Τα οργανικά φρούτα και λαχανικά παράγονται με βιώσιμο τρόπο και δεν ραντίζονται με εντομοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες. Αναπτύσσονται σε έδαφος, το οποίο δεν περιέχει παρασιτοκτόνα και κομπόστ που έχουν παραχθεί από τον άνθρωπο. Μπορεί να βρείτε ένα σαλιγκάρι στο μαρούλι σας, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο φυσικό. Τα οργανικά φρούτα και λαχανικά εξοικονομούν και νερό, αφού δεν χρειάζεται να τα πλύνετε τόσο καλά όσο τα αντίστοιχα μη οργανικά. Και δεν θα βρείτε ποτέ κερί στο ξύσμα οργανικού λεμονιού! Παράθυρο Εκμεταλλευτείτε τις βροχερές μέρες στο έπακρο! Το πότισμα των φυτών με νερό της βρύσης είναι σπατάλη όταν μπορούμε να έχουμε νερό δωρεάν όλη τη χρονιά. Αφήστε λοιπόν τα φυτά σας σε χώρο που μπορούν να ποτιστούν από τη βροχή ή αφήστε κουβάδες σε σημεία που μπορούν να συλλέξουν το νερό της βροχής από τις στέγες ή τις υδρορροές. Ακόμα καλύτερα, γιατί να μην βάλετε έναν κουβά στην υδρορροή για να συλλέγετε αρκετό νερό και να το χρησιμοποιείτε για το πότισμα του κήπου και επίσης για το πλύσιμο της βεράντας; Τα φυτά σας προτιμούν να πίνουν βρόχινο νερό και θα σας ευγνωμονούν για αυτό! Λάμπα Ποια είναι η σχέση του νερού και της ενέργειας; Η παραγωγή ενέργειας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, κυρίως για την ψύξη των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και το νερό επιστρέφεται στα ποτάμια μετά τη χρήση, οι διαφορές θερμοκρασιών και ποσοτήτων μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στο οικοσύστημα. Ακόμα και αν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από υδροηλεκτρικές μονάδες, τα φράγματα διαταράσσουν τη συνέχεια των ποταμών, εμποδίζοντας τα ψάρια να προσεγγίσουν τις περιοχές ωοτοκίας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα εμπόδια μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο ολόκληρου του ποταμού.

24 24 Ντους Μήπως το ντους σας διαρκεί περισσότερο από το αγαπημένο σας τραγούδι; Κάθε μέρα χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα νερού στο σπίτι, αλλά πόση από αυτή χρειαζόμαστε πραγματικά; Το νερό δεν είναι ένας ανεξάντλητος φυσικός πόρος, ενώ ήδη πολλές περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και περιοχές της Ευρώπης, υποφέρουν από έλλειψη απαραίτητων αποθεμάτων νερού. Μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου. Τα πρωινά ντους αποτελούν μεγάλο μέρος του νερού που καταναλώνεται στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι όλα αποτελεσματικά. Τα ντους υψηλής πίεσης, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν σε πέντε λεπτά περισσότερο νερό από όσο χωράει σε μια ολόκληρη μπανιέρα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε ντους με πιο αποδοτικό τρόπο. Για παράδειγμα, μπορείτε να κλείνετε τη βρύση, όση ώρα πλένεστε με σαμπουάν ή αφροντούς. Μπορείτε, μάλιστα, να μειώσετε και τον συνολικό χρόνο που συνήθως αφιερώνετε για να κάνετε ντους. Σκεφτείτε, λοιπόν, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν χρονομετρητή αυτόματης διακοπής της λειτουργίας της ντουσιέρας και να αντικαταστήσετε την ενσωματωμένη κεφαλή ή το τηλέφωνο της ντουσιέρας με κάποιο μοντέλο μικρότερης παροχής. Τουαλέτα Είναι η τουαλέτα σας πιο έξυπνη από όσο νομίζετε; Με τα καζανάκια διπλής ροής μπορείτε να απορρίψετε υγρά και χαρτιά απελευθερώνοντας νερό με χαμηλή πίεση, η οποία χρησιμοποιεί 70 % λιγότερο νερό σε σχέση με τη συνήθη επιλογή υψηλής πίεσης. Εάν δεν διαθέτετε καζανάκι διπλής ροής, είναι εύκολο και φθηνό να εγκατασταθεί και λειτουργεί σχεδόν σε όλες τις τυπικές τουαλέτες. Νιπτήρας Μήπως με το να αφήνετε τη βρύση να τρέχει, χαραμίζετε το νερό; Κάνετε περίπου δύο λεπτά για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, αλλά σπαταλάτε νερό αν αφήσετε τη βρύση να τρέχει συνέχεια όσο τα βουρτσίζετε. Ανοίξτε τη βρύση μόνο όταν χρειαστεί να ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσά σας. Το ίδιο ισχύει και για το ξύρισμα. Γεμίστε τον νιπτήρα με νερό μέχρι τη μέση όταν ξεκινάτε το ξύρισμα, αλλά μην αφήσετε τη βρύση να τρέχει συνέχεια.

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση Πρακτικό εργαλείο για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση Ιούνιος 2013 Στα πλαίσια της επαγγελματικής σας ιδιότητας ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 3.1 Εισαγωγή Η Ελληνική Προεδρία πραγµατοποιείται σε µια κρίσιµη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίοδο. Μια Ένωση που προετοιµάζει την µεγαλύτερη διεύρυνση στην

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Ζαλίδης Γεώργιος, Καθηγητής Χρόνης Ιωάννης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας Γεωπονική Σχολή Οδηγία Πλαίσιο: σκοπός και κρίσιμοι

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 10 Οκτωβρίου 2011 Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της είναι να προωθήσει ανοικτές

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί την άμεσα εκλεγμένη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί την άμεσα εκλεγμένη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης. Ομιλία Ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εξωτερική πολιτική και στην ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ Κυρίες και Κύριοι, Λευκωσία, 16-10-2015 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε με προσοχή και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενικά...3 2 Θέματα Απασχόλησης...3 3 Σύγκρουση συμφερόντων...4

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 9.10.2015 L 264/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1814 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τη θέσπιση και τη λειτουργία αποθεματικού για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ;» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δείξει ότι οι χώρες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, επηρεάστηκαν περισσότερο. Παράλληλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΗΣΗΣ

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Διπλωματική Εργασία ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες οικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας. Ενημερωτικό σημείωμα

Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας. Ενημερωτικό σημείωμα Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας Ενημερωτικό σημείωμα Ένα πρόγραμμα ριζικών τομών και ανατροπών Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας είναι ο οδικός

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

«ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ» ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο 1 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ για τις ανάγκες των μαθημάτων: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ (Διδακτικός Σχεδιασμός) ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗΣ 1. Τα πρώτα Βήματα στην αναζήτηση εργασίας Οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων επισημαίνουν ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Μάρτιος 2013 Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από μια επιστημονική ομάδα η οποία επιλέχθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό από τους φορείς «Αλληλεγγύη Κρήτης» και την «Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.» υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου.

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑ 15-01-2014 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2270 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ Για τα εισοδήματα του 2013, τη φορολογία και τα πρόστιμα του 2014, ισχύουν τα εξής: Καταργείται το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Γραφείο Τύπου Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου διαπιστώνει

Διαβάστε περισσότερα

αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ

αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ Νατάσα Μιχαηλίδου αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ 6976 478073, 25410 91973 facebook: mikroi.arxaiologoi.thrakis «Παραμυθο- ξενάγηση στα αρχαία Άβδηρα» σελίδα 0 από 19 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος Απλήρωτη εργασία σακατεμένοι και νεκροί εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες Αυτό το σύνθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 Δημήτρης Μικελλίδης Πρόεδρος ΠΟΕΔ Αγαπητοί συνεργάτες, Με τη

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ιωάννινα, Ιούνιος 2014 1 Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Η αντίδραση στο άγχος είναι μία φυσιολογική, ζωτική αντίδραση στην απειλή. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα δυσθυμίας που προέρχεται από την υποκειμενική

Διαβάστε περισσότερα

8 Μάρτη. Η βία κατά των γυναικών

8 Μάρτη. Η βία κατά των γυναικών 8 Μάρτη 8 Μάρτη πριν από λίγες μέρες. Για ακόμα μια φορά αντιμετωπίστηκε ως μέρα γιορτής. Διαφημίσεις Ηondos center. Ανακοινώσεις από «ευαισθητοποιημένους» σε θέματα ισότητας. Οι επιφανειακές αναφορές

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Ελίνα Ρέπα Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες Μαρία Σταυρακίδου Φυσικοθεραπεύτρια Εξωτερική Συνεργάτης ΠΑΡΚΑ A Παιδιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πτώσης τμημάτων οικοδομών, κυρίως μπαλκονιών από πολυώροφες οικοδομές και είναι πραγματικά θαύμα το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009)

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009) Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.5, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 009). Η θέσπιση του νέου μέτρου Η σημαντικότερη απόπειρα καινοτομικής δράσης της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 31 1 ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα της ευχαρίστησης των καρπών της εργασίας του. Ντέιβιντ Χιουμ Οι

Διαβάστε περισσότερα

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 1 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Φτιάξε ένα κατάλογο με τα πράγματα που θέλεις να κάνεις στην Ομάδα και συζήτησε με τον Αρχηγό

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Κ.Ε.Δ.Ε. ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Αγαπητοί Φίλοι, Θέλω εκ μέρους των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ. 1.1. Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2001L0083 EL 30.12.2008 006.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ 2001/83/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Νοεμβρίου 2001

Διαβάστε περισσότερα

KATATAΞH APΘPΩN. 6. Αρχές της προσφοράς και προμήθειας, ανθρώπινων ιστών και/ ή κυττάρων

KATATAΞH APΘPΩN. 6. Αρχές της προσφοράς και προμήθειας, ανθρώπινων ιστών και/ ή κυττάρων Ο ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΔΩΡΕΑ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ) ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ, ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007 ---------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2001L0083 EL 16.11.2012 011.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΟΔΗΓΙΑ 2001/83/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καταστατικές Πρόνοιες και Εσωτερικοί Κανονισμοί που αφορούν τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ο αναλφαβητισμός ως σύγχρονο πρόβλημα

Ο αναλφαβητισμός ως σύγχρονο πρόβλημα ΚΕΙΜΕΝΟ 1 ο Ο αναλφαβητισμός ως σύγχρονο πρόβλημα 1 Ο σύγχρονος πολιτισμός, παρ όλη τη διάδοση της εικόνας ως μέσου έκφρασης και πληροφόρησης, παραμένει γραπτός πολιτισμός. Ιδιαίτερα οι νέες τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;»

ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;» 2 O ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 5 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;» 1 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ; Όταν παλεύεις για την ελευθερία σου είναι κάτι ωραίο, όταν πεθαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Θεοφάνης Τσιλιγιάννης Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία από την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά και ο άνθρωπος γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενώνουμε δυνάμεις. Δείγματα Γραφής. Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Βουλευτής

Ενώνουμε δυνάμεις. Δείγματα Γραφής. Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Βουλευτής Ενώνουμε δυνάμεις Δείγματα Γραφής Δυναμικά μπροστά ΑΝΔΡΕΑΣ Ζ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Βουλευτής Συναγωνιστή συναγωνίστρια, Οι βουλευτικές εκλογές στις 22 Μαίου είναι σημαντικές για τον κάθε πολίτη, σημαντικές για την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ Μετά το τηγάνι.το λάδι γίνεται τοξικό για τη θάλασσα το έδαφος τον υδροφόρο ορίζοντα για όλους μας!!! Tο χρησιµοποιηµένο λάδι ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Προοίμιο Ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΣΠΕΜ σκοπό έχει να κρατήσει υψηλά το κύρος του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή στην Ελλάδα, να διαφυλάξει τους θεραπευόμενους από τυχόν μη δεοντολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.) "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας Εργασία η οποία υποβάλλεται στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης Σύνδεση με προηγούμενο Μάθημα Στο κεφάλαιο Θερμότητα έχουμε μάθει: Τι είναι θερμότητα & θερμοκρασία μακροσκοπικά & μικροσκοπικά Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι ΕΔ που χρειάζεται η χώρα

Οι ΕΔ που χρειάζεται η χώρα Οι ΕΔ που χρειάζεται η χώρα Εμείς πιστεύουμε ότι για να βγει η Άμυνα της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα και να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες προκλήσεις, δεν αρκεί απλά να ξεπεράσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Συνεχίζουμε με την με αριθμό 715/45/27-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα

Διαβάστε περισσότερα

Νέα αρχή για την Ελλάδα Γκίκας Χαρδούβελης 27/09/2010

Νέα αρχή για την Ελλάδα Γκίκας Χαρδούβελης 27/09/2010 Νέα αρχή για την Ελλάδα Γκίκας Χαρδούβελης 27/09/2010 Το κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου που δημοσιεύθηκε στην η Frankfurter Allgemeine Zeitung, την 1 Σεπτεμβρίου του 2010. Με το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59. Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για το μήνα Οκτώβριο, στις χώρες της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,»

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» Η γενική Συνδιάσκεψη της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το ιοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη,

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη, (Ο Νικολό Μακιαβέλι, μέσα από μία επιστολή του, περιγράφει την ζωή του στο κτήμα του, στο οποίο είχε αποτραβηχτεί, μετά το 1513 που οι Μεδίκοι ανακατέλαβαν την εξουσία.) Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συνδικαλιστική εκπαίδευση, Συλλογικές συμβάσεις, Συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συνδικαλιστική εκπαίδευση, Συλλογικές συμβάσεις, Συλλογικές διαπραγματεύσεις. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συνδικαλιστική εκπαίδευση, Συλλογικές συμβάσεις, Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Copyright IDEC Ε.Π.Ε., 2001 Ηρώων Πολυτεχνείου 96 185 36 Πειραιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ - ΡΟΣΙΣΜΟΣ

ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ - ΡΟΣΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Με τη χρήση συστηµάτων δροσισµού ο στόχος είναι να µειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη Εύα Παπώτη Μια «γριά» νέα Πρωτογνώρισα την Κατερίνα ως μαθήτρια λυκείου στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο οποίο εργαζόμουν ως φιλόλογος. Σήμερα είναι τριάντα ετών. Σε μια συνάντησή μας, λίγο πριν

Διαβάστε περισσότερα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα πρόσφατα κατορθώματά μας στο Νέστο και να μπεις στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Εκπαιδευτήρια Δούκα Δημοτικό Ιούνιος 2013 Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Επιμέλεια : Γ. Τσούκας ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 1. Εννοιολογική Οριοθέτηση 8. Κριτική θεώρηση Σύνοψη Διαθεματικότητα Διεπιστημονικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Kεντρικός συντονισμός πολιτικών, μόνιμοι υφυπουργοί, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών.

Kεντρικός συντονισμός πολιτικών, μόνιμοι υφυπουργοί, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών. ΣΥΝΤΑΓΜΑ Αν η παρούσα Βουλή διαλυθεί χωρίς προηγουμένως να κινήσει την διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα έχουμε άλλη μια απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην χώρα μας αισθητή άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευμάρειας. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αναβολικά. Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά.

Τα Αναβολικά. Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά. Τμήμα:Α 3 Ημερομηνία:12.01.2015 Ονοματεπώνυμο:Αντιγόνη Τ. Εργασία Βιολογίας Θέμα:Αναβολικά Τα Αναβολικά Περιλαμβάνουν όλες τις ουσίες που μοιάζουν χημικά με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και εμφανίζουν

Διαβάστε περισσότερα

EΓΚΥΚΛΙΟΣ. 1. Εισαγωγή

EΓΚΥΚΛΙΟΣ. 1. Εισαγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα 04/04/2006 Α.Π. 14873/395 ΠΡΟΣ : Πίνακας Αποδεκτών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ X. ΚΩΝΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Συνέδριο ΕΕΤΤ Συνέδριο ΕΕΤΤ «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ» «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ» ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ 01-03/06/2007

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προσχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών» 25/1/2011 1. Εισαγωγή Το νέο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Ο σχολικός εκφοβισμός έρχεται στην επικαιρότητα συνήθως κατόπιν εορτής. ΌΌταν ένα από τα χιλιάδες περιστατικά καταλήγει στα ΜΜΕ γιατί έχει τραγική έκβαση. Κι όμως, η ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

Πρίστινα, Κόσοβο Σήμερα

Πρίστινα, Κόσοβο Σήμερα I Πρίστινα, Κόσοβο Σήμερα ΤΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ και να φεύγει απ τη δουλειά ήταν μια πολυτέλεια που η Άμπι δυσκολευόταν ακόμα να συνηθίσει. Για μία ολόκληρη δεκαετία, γι αυτή δουλειά σήμαινε

Διαβάστε περισσότερα

Η τραγωδία και η νίκη στο τελευταίο λεπτό των «Ελληνικών Κοινών» Του Αντώνη Καμάρα Πολιτικού Αναλυτή

Η τραγωδία και η νίκη στο τελευταίο λεπτό των «Ελληνικών Κοινών» Του Αντώνη Καμάρα Πολιτικού Αναλυτή Άρθρο Γνώμης Νο 23 Ιούλιος 2015 Η τραγωδία και η νίκη στο τελευταίο λεπτό των «Ελληνικών Κοινών» Πρόλογος Η τραγωδία των κοινών αγαθών «υποδηλώνει μία κατάσταση που η συμπεριφορά των ατόμων, τα οποία λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση 11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση Το σύστημα σχεδιασμού και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί μία βασική παράμετρο προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή εξάσκηση στις διαταραχές της κίνησης και της οπτικής αντίληψης. Διδάσκων :Α.Β.Καραπέτσας

Εργαστηριακή εξάσκηση στις διαταραχές της κίνησης και της οπτικής αντίληψης. Διδάσκων :Α.Β.Καραπέτσας Εργαστηριακή εξάσκηση στις διαταραχές της κίνησης και της οπτικής αντίληψης Διδάσκων :Α.Β.Καραπέτσας Περιεχόμενο μαθήματος Διαταραχές κίνησης Διαταραχές οπτικο-χωρικές Διαταραχές οπτικο-κινητικές Δυσπραξία

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου, στις 13 Γενάρη 2016

Εισήγηση στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου, στις 13 Γενάρη 2016 Αγ. Φιλοθέης 5β, 105 56 Aθήνα Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786 Fax 210 3802 864 E-mail : pame@pamehellas.gr http://www.pamehellas.gr Αθήνα, 13 /1/2016 Εισήγηση στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου, στις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ 2015 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ 2015 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ 2015 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΣ Για πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα μέχρι την πρωτομαγιά Eισαγωγή Συνάδελφοι-ες,

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα για αξιοποίηση απ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ενημερωτικό Σημείωμα για αξιοποίηση απ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις Αγ. Φιλοθέης 5β, 105 56 Aθήνα Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786 Fax 210 3802 864 E-mail : pame@pamehellas.gr http://www.pamehellas.gr Αθήνα 04/06/2014 Ενημερωτικό Σημείωμα για αξιοποίηση απ όλες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΓΥΡΟΥ 1. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 3. ΣΥΛΛΟΓΗ 4. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 5. ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

θεωρητική και εθνογραφική τεκμηρίωση ορίων και σχέσεων των μουσικών δικτύων του σύγχρονου πανηγυριού

θεωρητική και εθνογραφική τεκμηρίωση ορίων και σχέσεων των μουσικών δικτύων του σύγχρονου πανηγυριού ` Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μελωδική και αφηγηματική πλοκή στον βλαχόφωνο Ασπροπόταμο: τόπος και ρεπερτόριο θεωρητική και εθνογραφική τεκμηρίωση ορίων και σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης ...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 Αγαπητό μου ημερολόγιο Δυσκολεύομαι να προσαρμοστώ, από χθες που έχουμε έρθει στη κατασκήνωση ασχολούμαστε με τη γνωριμία με

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στην Κρήτη

Αποτελέσµατα εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στην Κρήτη Ζαχαρίας Καψαλάκης Μεσαρά 7 Νοεµβρίου 2012 Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου Email: zkapsala@otenet.gr Αγαπητοί Συνάδελφοι 2 ο Ενηµερωτικό Νοεµβρίου 2012 (Ενηµερωτικό 18 0 έτους 2012) Αποτελέσµατα εκλογών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΡΟΙ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑ ΟΧΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΡΟΙ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑ ΟΧΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΡΟΙ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑ ΟΧΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου υπό το πρίσμα των διαρθρωτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Δ ΚΠΣ

Βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου υπό το πρίσμα των διαρθρωτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Δ ΚΠΣ Βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου υπό το πρίσμα των διαρθρωτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Δ ΚΠΣ Κ. Μιμίκος Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. ΑΝΚΟ Φαν Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη, e-mail:kmimikos@anko.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΕΑ. Το Ασφαλιστικό του 21ο αιώνα; Ανάγκη αναστοχασμού για μια νέα αρχή

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΕΑ. Το Ασφαλιστικό του 21ο αιώνα; Ανάγκη αναστοχασμού για μια νέα αρχή ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΕΑ Το Ασφαλιστικό του 21ο αιώνα; Ανάγκη αναστοχασμού για μια νέα αρχή 1 Ιανουάριος 2016 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ... 6 1. Ένας κώδωνας κινδύνου... 8 2. Προσανατολισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες. Τονίζεται ότι τα προγράμματα είναι σε προδημοσίευση. Με τη δημοσίευση της

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα διαιτησίας- επικοινωνίαπληροφόρηση

Θέματα διαιτησίας- επικοινωνίαπληροφόρηση Θέματα διαιτησίας- επικοινωνίαπληροφόρηση Αγαπητοί Συνάδελφοι, σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α. Σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία για να επιτύχουμε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015 Συνάδελφοι, Πραγματοποιούμε την ετήσια Γενική Συνέλευση του συνδικάτου μας μέσα σε συνθήκες που οξύνεται η

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά ΠΛΑΤΩΝ Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά I. Ανδρέας Παπαϊωάννου II. Αλέξανδρος Μπαλάσκας III. Κωνσταντίνος Θούας IV.Λουκάς Σωτηρόπουλος V. Πέτρος Κορφιάτης Εισηγητής : Γεώργιος Κ. Ντόντος (ΠΕ03) Χρονικη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα 29/6/2015

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα 29/6/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 29/6/2015 Τα ξημερώματα της 27 ης Ιουνίου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε ο ελληνικός

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικές Μονάδες Αγροτουρισμού

Τουριστικές Μονάδες Αγροτουρισμού Τουριστικές Μονάδες Αγροτουρισμού... Επενδύστε στον αγροτουρισμό. Οραματιζόμαστε Σχεδιάζουμε Υλοποιούμε Αγροτουρισμός, το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού. Για το σύνολο των οικονομιών της Ε.Ε. ο τουρισμός,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Εφαρμογή του Κανονισμού 1.Η εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού είναι υπευθυνότητα του Δήμου Διονύσου και τα επιμέρους τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα: Μνημόνιο Συνεννόησης στις. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 3 Μαΐου 2010

Ελλάδα: Μνημόνιο Συνεννόησης στις. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 3 Μαΐου 2010 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV Ελλάδα: Μνημόνιο Συνεννόησης στις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 3 Μαΐου 2010 Οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ Του Βασίλη Γούναρη 19 1. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ 1897 21 η ηττα και η συνθηκολογηση οι συνεπειες της ηττας εξελιξεις και

Διαβάστε περισσότερα

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005 Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 25 Για τους /τις εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Σχολικού Συμβούλου υπάρχουν μας διατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα