ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ;"

Transcript

1 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ Προσωπικά δεδοµένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε ένα άτοµο και το περιγράφει, όπως ονοµατεπώνυµο, ηλικία, κατοικία, επάγγελµα, οικογενειακή κατάσταση, εκπαίδευση, οικονοµική κατάσταση, κ.ά. Τα προσωπικά σου δεδοµένα χρησιµοποιούνται σε καθηµερινή βάση, καθώς εσύ περιηγείσαι στο ιαδίκτυο. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ; Η ανωνυµία στο ιαδίκτυο και η δυνατότητα δηµιουργίας ψεύτικων προφίλ, οδηγεί στο να µην ξέρουµε πραγµατικά µε ποιόν επικοινωνούµε. Άντρες χρησιµοποιούν προφίλ µε γυναικεία χαρακτηριστικά και το αντίστροφο, προσπαθώντας να αποσπάσουν τα προσωπικά στοιχεία ενός παιδιού και να το παρασύρουν. Προτρέψτε το παιδί να µην χρησιµοποιεί εύκολους κωδικούς πρόσβασης στις ιστοσελίδες που εγγράφεται, όπως ηµεροµηνίες γέννησης. ιαβάστε τους όρους χρήσης των ιστοσελίδων που επισκέπτεται και εγγράφεται το παιδί σας (ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στα forums και τα ιστολόγια). Στη συνέχεια συστήστε και στο παιδί σας να κάνει το ίδιο. Συµβουλεύστε το παιδί σας να µη δηµοσιεύει φωτογραφίες ή βίντεο που δε θα έδειχνε σε ανθρώπους στον «πραγµατικό κόσµο» ή που θα µπορούσε να το φέρει σε δύσκολη θέση όταν µεγαλώσει. Τονίστε του ότι η δηµοσιοποίηση υλικού (φωτογραφίες ή βίντεο) που αφορά τρίτους, απαιτεί σε κάθε περίπτωση την άδειά τους. Εφόσον το παιδί διαθέτει το δικό του ιστολόγιο, βεβαιωθείτε ότι το περιεχόµενό του δεν είναι υβριστικό ή ρατσιστικό. Και µην ξεχνάτε ότι πρέπει πρώτα εσείς οι γονείς να ακολουθείτε τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης ώστε να δίνετε το παράδειγµα στα παιδιά σας σκεφτείτε πώς θα ένιωθε το παιδί σας αν ενώ το παροτρύνετε να προφυλάσσει τις προσωπικές του φωτογραφίες εσείς τις ανεβάζετε στο Facebook; ιδάξτε στο παιδί πως όπως συµπεριφέρεται στην πραγµατική ζωή, έτσι θα πρέπει να συµπεριφέρεται και στο ιαδίκτυο.

2 CHAT ROOMS Με τον όρο chat rooms (δωµάτια επικοινωνίας) αναφερόµαστε σε διαδικτυακούς χώρους που επιτρέπουν την άµεση και σε πραγµατικό χρόνο επικοινωνία µεταξύ δύο ή περισσότερων χρηστών. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝ ΥΝΟΥΣ ΣΤΑ CHAT ROOMS: Ενηµερωθείτε για το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιµοποιείται στα chat rooms (emoticons, greeklish, ακρωνύµια). Ακόµη καλύτερα ζητήστε από το παιδί σας να σας εκπαιδεύσει!!! Συζητήστε µε τα παιδιά σας για την δραστηριότητά τους στα chat rooms, ποια chat rooms επισκέπτονται ή ποια θα ήθελαν να επισκεφτούν, για τι θέµατα συζητάνε κ.λπ.. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας µιλήσουν για τους νέους εικονικούς τους φίλους. Εξηγήστε τους γιατί στο ιαδίκτυο δεν πρέπει να εµπιστεύονται άτοµα που δε γνωρίζουν στην πραγµατική τους ζωή και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτουν πληροφορίες (π.χ. αριθµό τηλεφώνου, διεύθυνση κατοικίας ή όνοµα σχολείου) για τα ίδια ή την οικογένειά τους. Μιλήστε τους σχετικά µε τους πιθανούς κινδύνους του διαδικτυακού εκφοβισµού, της αποπλάνησης, της υποκλοπής προσωπικών δεδοµένων και της ανταλλαγής ανάρµοστων φωτογραφιών. Προτρέψτε τα να σας αναφέρουν κάθε περίπτωση που έχουν υποστεί οποιουδήποτε είδους παρενόχληση ή συµπεριφορά που τα έκανε να αισθανθούν αµηχανία ή φόβο. Παρακινείστε τα παιδιά σας να χρησιµοποιούν ψευδώνυµο το οποίο όµως δεν παραπέµπει στην ηλικία ή το φύλο τους. ιδάξτε τα παιδιά σας πώς να σώζουν αντίγραφο µιας συνοµιλίας και πώς να αποκλείουν/να αγνοούν κάποιον και να αναφέρουν κάτι ανάρµοστο στον διαχειριστή του chat room. Σε κάθε περίπτωση το κλειδί είναι η επικοινωνία µε τα παιδιά!!! εν θα πρέπει να αισθάνονται ότι εάν τους συµβεί κάτι κακό θα θεωρηθούν υπεύθυνα. Αντίθετα, πρέπει να αισθάνονται ότι οι γονείς τους θα δείξουν κατανόηση και θα τα βοηθήσουν να αντιµετωπίσουν τους κινδύνους και να χρησιµοποιήσουν το ιαδίκτυο µε ασφάλεια.

3 CYBERBULLYING Ο ψηφιακός εκφοβισµός είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισµού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τροµοκρατικής ή αυταρχικής συµπεριφοράς που πραγµατοποιείται µέσω του ιαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, η οποία επαναλαµβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήµατα. Στόχος του επιτιθέµενου είναι να προκαλέσει ζηµιά ή να βλάψει το θύµα του. ΠΩΣ ΕΚ ΗΛΩΝΕΤΑΙ Αποστολή ανεπιθύµητων µηνυµάτων µε υβριστικό-προσβλητικό-σεξουαλικό-απειλητικό-εκβιαστικό περιεχόµενο. ιάδοση προσβλητικών φηµών online (π.χ. ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης). υσφήµηση σε τρίτους κάνοντας αναρτήσεις ή στέλνοντας χρησιµοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης του θύµατος. Ανάρτηση φωτογραφιών-βίντεο στο ιαδίκτυο, ιστοσελίδες, blogs, chat rooms. Ενοχλητικές κλήσεις και sms στο κινητό τηλέφωνο. Η δηµιουργία ιστοσελίδων που στοχοποιούν συγκεκριµένα άτοµα καλώντας άλλους να δηµοσιεύσουν µηνύµατα µίσους. Η αποστολή ιών (ειδικών κακόβουλων προγραµµάτων trojan horses (δούρειοι ίπποι) µε σκοπό την υποκλοπή κωδικών. Εκφοβισµός στη διάρκεια ενός διαδραστικού online παιχνιδιού. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ CYBERBULLYING; Η επικοινωνία µε το παιδί είναι το κλειδί! Είναι σηµαντικό να ακούσετε προσεκτικά τι λέει το παιδί για τις online εµπειρίες του και να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες που το παιδί σας επισκέπτεται. Θα πρέπει να κρατήσετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία κι όχι να τα διαγράψετε. Είναι χρήσιµα σε µια πιθανή ψηφιακή διερεύνησή τους από τη ιεύθυνση ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. Συχνά, αυτός που κάνει cyberbullying είναι κάποιος γνωστός αυτού που το υφίσταται. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σηµαντικό να ενηµερωθούν οι γονείς του παιδιού για τη συµπεριφορά του και το σχολείο του (διευθυντής-καθηγητής). Σε περιπτώσεις όπου η παρενόχληση επιµένει και προέρχεται από άγνωστο αποστολέα, µπορείτε να καταγγείλετε το περιστατικό στη ιεύθυνση ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού σε τέτοιου είδους θέµατα (ψυχολόγου).

4 ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΚΤΥΩΣΗΣ Με τον όρο Μέσα Κοινωνικής ικτύωσης αναφερόµαστε σε ιστοτόπους, στους οποίους οι χρήστες µπορούν να δηµιουργήσουν προσωπικές σελίδες, να ανταλλάξουν πληροφορίες και περιεχόµενο, να επικοινωνήσουν και να διασκεδάσουν µέσω εφαρµογών και παιχνιδιών, χωρίς να διαθέτουν εξειδικευµένες τεχνικές γνώσεις. Οι πιο δηµοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι το Facebook, το Τwitter, το Instagram και το Youtube. Λέµε ΝΑΙ στη χρήση των Μέσων Κοινωνικής ικτύωσης, αλλά ακολουθώντας βασικούς κανόνες. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝ ΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΚΤΥΩΣΗΣ: Μείνετε κοντά στα παιδιά σας και εµπλακείτε σε κάθε διαδικτυακή τους δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής ικτύωσης µε τον ίδιο τρόπο που κάνετε στις δραστηριότητες του σχολείου. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να περιηγηθείτε σε αυτά. Θυµηθείτε ότι η απαγόρευση οδηγεί, συνήθως, σε αντίθετα αποτελέσµατα. Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δε δηµοσιοποιούµε υλικό µε προσωπικά δεδοµένα µας στο ιαδίκτυο. Να έχετε υπόψη σας ότι για ο,τιδήποτε δηµοσιεύουµε στα Μέσα Κοινωνικής ικτύωσης αποποιούµαστε τα πνευµατικά δικαιώµατα. Συµβουλεύστε τα παιδιά σας να µην δηµοσιοποιούν την καθηµερινή τους δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής ικτύωσης µέσω της διαδικασίας check in. Το ίδιο ισχύει και για την ανάρτηση φωτογραφιών, στις οποίες φαίνεται καθαρά το σπίτι τους, το σχολείο ή το µέρος που συχνάζουν. Τονίστε στα παιδιά σας ότι δεν εµπιστευόµαστε άτοµα τα οποία δεν γνωρίζουµε και στην πραγµατική ζωή. Προσοχή απαιτείται και στις πληροφορίες που δίνουµε και στο περιεχόµενο (αρχεία, εικόνες, βίντεο) που ανταλλάσσουµε µε οποιονδήποτε χρήστη του ιαδικτύου. Ακόµη και οι γνωστοί µπορεί να αποδειχθούν άγνωστοι! Αποτρέψτε τα παιδιά σας να συναντηθούν µε άτοµα που γνώρισαν µέσω των Μέσων Κοινωνικών ικτύωσης. Κατά τη δηµιουργία του λογαριασµού, συµβουλέψτε τα παιδιά σας να επιλέγουν ασφαλείς κωδικούς και να πραγµατοποιήσουν τις απαραίτητες ρυθµίσεις απορρήτου ώστε ο λογαριασµός τους να είναι περισσότερο ασφαλής. Αν αντιληφθείτε ότι έχουν κλέψει τον λογαριασµό σας ή των παιδιών σας, αναφέρετε την κλοπή του λογαριασµού στο µέσο κοινωνικής δικτύωσης µέσω της προτεινόµενης από αυτό διαδικασίας (report).

5 ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι δισδιάστατα ή τρισδιάστατα παιχνίδια που παίζονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στις παιχνιδοµηχανές και, µέσω του διαδικτύου, ο χρήστης µπορεί να παίζει και να αλληλεπιδρά σε έναν ενιαίο, εικονικό κόσµο. O κόσµος που περιγράφουν δε σταµατά ποτέ και υφίσταται ακόµα και όταν ο παίκτης δεν είναι συνδεδεµένος. Οι διαδικτυακές δυνατότητες επιτρέπουν την ταυτόχρονη επικοινωνία χιλιάδων παικτών, από διαφορετικές χώρες και πολιτισµικό υπόβαθρο, και την αλληλεπίδρασή τους. Επίσης, προσφέρουν ένα ισχυρότατο σύστηµα συνεχών ανταµοιβών µέσα από πίστες και ανταµοιβές, µέσα σε έναν κόσµο που συνεχώς εξελίσσεται και εµπλουτίζεται. Τα διαδικτυακά παιχνίδια κρατάνε τους παίκτες σε εγρήγορση, και είναι σχεδιασµένα για να προσελκύουν µεγάλους αριθµούς παικτών, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελούν µια ξεχωριστή µόδα.

6 ΕΘΙΣΜΟΣ Οι έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου που παρουσιάζουν κατάχρηση ή εθισµό σε αυτό, είναι παίκτες διαδικτυακών παιχνιδιών. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ Το παιδί ασχολείται συνεχώς µε το διαδίκτυο, παραµελώντας συχνά τις υποχρεώσεις του. Το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή και δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που αναλώνει σε αυτόν. Προτιµά τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, από το να συναντά φίλους του, µε αποτέλεσµα να αποµονώνεται. Πέφτει η απόδοση του στο σχολείο. Το διαδίκτυο το απασχολεί ακόµα και την ώρα του φαγητού ή την ώρα που διαβάζει. Αντιδρά πολύ νευρικά, θυµωµένα ή επιθετικά όταν κάποιος το διακόπτει από το παιχνίδι ή από τη συζήτηση που έχει online. Ξενυχτά συχνά για να µένει συνδεδεµένος/ συνδεδεµένη στο διαδίκτυο. Θα πρέπει λοιπόν να παρατηρήσουµε τα προειδοποιητικά σηµάδια, να αντιδράσουµε και να βρούµε έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, θέτοντας ένα πλαίσιο ώστε να αποµακρύνουµε το παιδί ή τον έφηβο από τη µόνιµη ασχολία του µε το διαδίκτυο. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουν τεθεί κάποιες βάσεις ώστε όταν το παιδί φτάνει στην εφηβεία, να υπάρχουν όρια. Για να υπάρξουν ωστόσο όρια θα πρέπει και οι γονείς να µπορούν να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο για να συµβουλέψουν και να κατευθύνουν κατάλληλα το παιδί. Ο σκοπός µας είναι να βοηθήσουµε τα παιδιά µας να αναπτύξουν τα ίδια τον απαραίτητο αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία αναφορικά µε τη χρήση του ιαδικτύου.

7 ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Από τα συχνότερα αδικήµατα που αντιµετωπίζει η Υπηρεσία µας µε την πάροδο των τελευταίων ετών είναι αυτό της πορνογραφίας ανηλίκων, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και ο διαδικτυακός εκβιασµός και εξαναγκασµός παιδιών (sextortion). Τα παιδιά πολλές φορές συνοµιλούν διαδικτυακά µε άτοµα που δε γνωρίζουν νοµίζοντας ότι µιλάνε µε κάποιο γνωστό. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοµατεπώνυµο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθµούς, ανεβάζουν (upload) ή αποστέλλουν (send) φωτογραφίες τους κάποιες φορές µε προκλητικό περιεχόµενο ή ακόµα συναντιούνται µε τα άτοµα αυτά. Τα συγκεκριµένα άτοµα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «αρπακτικά», εκµεταλλεύονται την παιδική άγνοια, προκειµένου να ικανοποιήσουν µελλοντικά τις απεχθείς ορέξεις τους. Ο διαδικτυακός εκβιασµός και εξαναγκασµός παιδιών έχει λάβει µεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Το φαινόµενο, γνωστό και ως «sextortion», αναφέρεται σε χρήση πληροφοριών ή εικόνων σεξουαλικής φύσεως από τους κυβερνοεγκληµατίες µε σκοπό το θύµα να παράγει πρωτότυπο υλικό, να καταβάλει χρήµατα ή να προβεί σε άλλες ενέργειες. ΟΙ ΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΥΟ ΚΙΝΗΤΡΑ Σεξουαλικό ενδιαφέρον Οικονοµικό ενδιαφέρον Προκειµένου να αντιµετωπιστεί το ως άνω φαινόµενο, οι Αρχές Επιβολής του Νόµου στο σύνολο των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένωσαν τις δυνάµεις τους µε εταιρείες του ιδιωτικού τοµέα προχώρησαν στην εκστρατείας ενηµέρωσης «#Say NO» («Πες ΟΧΙ»). Σχετικοί σύνδεσµοι: (Εκστρατεία της Europol) (Βίντεο της εκστρατείας) Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης πέσει θύµα διαδικτυακού εκβιασµού και εξαναγκασµού δεν πρέπει να πληρώσει και να ντραπεί να αναφέρει το γεγονός στις Αστυνοµικές Αρχές. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΗΜΑΤΑ Να µην υποκύψει στους εκβιασµούς και να µην πληρώσει τίποτα. Να αναζητήσει βοήθεια. Να συλλέξει τις αποδείξεις και να µη διαγράψει τίποτα. Να σταµατήσει την επικοινωνία και να µπλοκάρει το άτοµο. Να καταγγείλλει το περιστατικό. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Η επίτευξη σωστής επικοινωνίας µεταξύ γονιών και παιδιών είναι πρωταρχικός παράγοντας. Σηµαντική είναι η εποπτεία των συσκευών και των αποθηκευτικών µέσων αυτών. Καλό είναι να γνωρίζετε από πριν τους κωδικούς πρόσβασης στα εκάστοτε προφίλ- λογαριασµούς στα οποία εισέρχεται το παιδί. Καλό είναι παιδιά νεαρής ηλικίας µικρότερα των δεκατεσσάρων (14) ετών, να µη διαθέτουν λογαριασµούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Να αποφεύγεται «το ανέβασµα» (upload) ή η αναφορά σε κάποια συζήτηση, προσωπικών στοιχείων. Αποφυγή ανεβάσµατος ή αποστολής φωτογραφιών µε άσεµνο περιεχόµενο. Σε περίπτωση «ανεβάσµατος» απλής φωτογραφίας µε κανονικό περιεχόµενο, να µην απεικονίζονται ευδιάκριτα σε αυτή τα πρόσωπα των παιδιών, ή νxα είναι µε µακρινή λήψη. Να µη γίνεται αποδοχή ως φίλος/η, άγνωστων ατόµων, σε προφίλ ή λογαριασµούς που τυχόν διαθέτουν τα παιδιά. Οι φίλοι που διαθέτει το παιδί σε κάποιο προφίλ να είναι µόνο γνωστοί και στην πραγµατική ζωή. Αποφυγή ανοίγµατος οποιουδήποτε συνδέσµου (link), άγνωστης προέλευσης. Συµβουλεύετε τα παιδιά για την αποφυγή χρήσης κάµερας, κυρίως όταν η συνοµιλία γίνεται µε άγνωστα άτοµα, χωρίς την παρουσία σας.

8 ΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΓΙ ΕΣ Εµφανίστηκε µήνυµα-διαφήµιση που σας ζητάει να καταχωρήσετε το κινητό σας για να λάβετε µέρος σε διαγωνισµό; Πολλές φορές τα µηνύµατα αυτά µπορεί να είναι παραπλανητικά µε σκοπό να σας χρεώσουν. Γι αυτό αν, πατώντας σε κάποιο διαφηµιστικό µήνυµα, βρεθείτε σε σελίδα που ζητά προσωπικά σας δεδοµένα, ελέγξτε το προσεκτικά. ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕΣΩ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ Στο διαδίκτυο διακινούνται παράνοµα φαρµακευτικά σκευάσµατα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Κάθε διαδικτυακή πηγή αγοράς φαρµάκων είναι παράνοµη και µη εγκεκριµένη από τους αρµόδιους φορείς. Η διαδικτυακή αγορά φαρµάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Πάνω από το 50% των φαρµάκων που πωλούνται µέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευµένα, αµφιβόλου ποιότητας, αποτελεσµατικότητας και επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Όλα τα φάρµακα που κυκλοφορούν νόµιµα στην Ελλάδα πρέπει να έχουν ταινία γνησιότητας την οποία χορηγεί ο Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων (Ε.Ο.Φ.).

9 ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Προστατέψτε τις κάρτες σου, όπως θα προστάτευες τα µετρητά σου. Μην αποθηκεύεις ή σηµειώνεις τον κωδικό σου PIN. Ποτέ µην αποκαλύπτεις το PIN σου σε οποιονδήποτε. Αποθήκευσε τον αριθµό επικοινωνίας της Υπηρεσίας αποκλεισµού καρτών (της τράπεζάς σου). Εξοικειώσου µε τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις της κάρτας σου. Πάντα να διατηρείς την κάρτα σου στην κατοχή σου. Όρισε όρια ανάληψης και αγορών στην κάρτα σου που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου. Οι κάρτες που έχουν λήξει πρέπει να ακυρώνονται µε κοπή σε πολλά κοµµάτια, ώστε η µαγνητική λωρίδα και το chip να καταστρέφονται. Μόνο εγκληµατίες θα ζητήσουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής σου ή τα στοιχεία της κάρτας σου µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου ή τηλεφώνου. Ούτε η τράπεζά σου ούτε οι αστυνοµικές αρχές θα σου ζητήσουν ποτέ κάτι τέτοιο. Αν έχεις αποκαλύψει τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής σου ή τα στοιχεία της κάρτας σου σε άγνωστο άτοµο, ακύρωσε την κάρτα και επικοινώνησε αµέσως µε την τράπεζά σου. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΟNLINE ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Αγόρασε από αξιόπιστες πηγές. Πραγµατοποίησε αγορές από εταιρείες και καταστήµατα που γνωρίζεις ή που έχεις αγοράσει ξανά και έλεγξε τις αξιολογήσεις κάθε πωλητή σε ιστοσελίδες όπως Amazon και EBay. Έλεγξε τις επαναλαµβανόµενες χρεώσεις. Πριν δώσεις τα στοιχεία της κάρτας σου για την πληρωµή µιας επαναλαµβανόµενης υπηρεσίας µέσω διαδικτύου, ψάξε τον τρόπο διακοπής αυτής. Πολλά διαδικτυακά καταστήµατα ζητούν την αποθήκευση των στοιχείων πληρωµής. Σκέψου διπλά πριν αποφασίσεις και βεβαιώσου ότι κατανοείς τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Χρησιµοποίησε κάρτες κατά τις διαδικτυακές αγορές. Οι περισσότερες κάρτες διαθέτουν ισχυρή πολιτική προστασίας πελάτη. Εάν δεν λάβεις το προϊόν που έχεις παραγγείλει, ο εκδότης της κάρτας θα σε αποζηµιώσει. Βεβαιώσου για την ασφαλή διαδικασία µεταφοράς δεδοµένων. Αναζήτησε το σύµβολο του λουκέτου στη γραµµή URL και τη χρήση των πρωτοκόλλων HTTPS και SSL κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Αποθήκευε πάντα όλα τα παραστατικά (έγγραφα) που σχετίζονται µε διαδικτυακές αγορές. Ενδέχεται να χρειαστούν για τον καθορισµό των όρων και προϋποθέσεων της αγοράς ή για την απόδειξη της πληρωµής των προϊόντων. Εάν δεν αγοράζεις συγκεκριµένο προϊόν ή υπηρεσία, µην υποβάλλεις τα στοιχεία της κάρτας σου. Όταν αγοράζεις µέσω διαδικτύου από ιδιώτη, µη στέλνεις χρήµατα προκαταβολικά στον πωλητή. Εάν είναι δυνατό, διατήρησε το δικαίωµα της πρότερης παραλαβής των προϊόντων (διαδικασία αντικαταβολής). Μην στέλνεις χρήµατα σε κάποιον που δε γνωρίζεις. Εάν κάποιος σε προσεγγίσει µέσω διαδικτύου και σου ζητήσει χρήµατα σκέψου εάν θα έδινες µετρητά σε άγνωστο πρόσωπο στο δρόµο. Ποτέ µη δίνεις τον αριθµό της κάρτας σου, το PIN ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την κάρτα, µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου ( ). Απόφυγε διαδικτυακές αγορές σε ιστοσελίδες που δεν χρησιµοποιούν πλήρη αυθεντικοποίηση (Verified by Visa/Mastercard Secure Code). Ποτέ µη στέλνεις στοιχεία της κάρτας σου, µε µη κρυπτογραφηµένο ηλεκτρονικό ταχυδροµείο ( ). Μερικά διαδικτυακά καταστήµατα εκτός Ευρώπης, ίσως αιτηθούν την αποστολή µέσω fax, αντιγράφου της κάρτας ή του διαβατηρίου σου, ως εγγύηση.

10 ΑΠΑΤΕΣ ΜΕΣΩ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ Όπως συµβαίνει στον πραγµατικό κόσµο έτσι και στο ιαδίκτυο, υπάρχουν απατεώνες που έχουν σκοπό να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία (όνοµα, τηλέφωνο, διεύθυνση κ.λπ.), τα χρήµατά σας, ή και τα δύο. Γι' αυτό απαιτείται µεγάλη προσοχή όταν σερφάρουµε στο ιαδίκτυο. Η απάτη στο συµβατικό κόσµο είναι ένα από τα πιο συνηθισµένα εγκλήµατα. Η εµφάνιση, όµως, και ανάπτυξη του ιαδικτύου, µεγιστοποίησε τις δυνατότητες για διάπραξη νέων µορφών απάτης. ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ Ισπανικό Λόττο «Νιγηριανή» απάτη Spamming Phishing προσωπικών στοιχείων Απάτες µε ψευδείς διαγωνισµούς για δωροεπιταγές από γνωστές αλυσίδες καταστηµάτων- σούπερ µάρκετ ιαδικτυακή απάτη που υπόσχεται δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια Απάτη µε ταξιδιωτικά πακέτα διακοπών. Aπάτες µε δήθεν αγορές - πωλήσεις αυτοκινήτων Απάτες µε αγγελίες ενοικίασης σπιτιών µέσω διαδικτύου Απάτες µε προγνωστικά αθλητικών αγώνων Απάτες µε πρόφαση τις διαδικτυακές γνωριµίες Απάτες µε χορήγηση δανείων από µη αδειοδοτηµενους φορείς Απάτες µε τη µέθοδο του «ενδιάµεσου» - εξαπάτηση επαγγελµατιών στο διαδίκτυο (Business Compromise-BEC) Απάτες µε Θέσεις εργασίας

11 ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Χαρακτηριστικό γνώρισµα των ψηφιακών νοµισµάτων είναι το γεγονός πως η παραγωγή, αποθήκευση και διακίνησή τους καθώς και το σύνολο των συναλλαγών που πραγµατοποιούνται µε αυτά, γίνονται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο. ΝΑ ΕΙΣΤΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΘΩΣ Υπάρχει κίνδυνος απώλειας χρηµάτων κατά την πραγµατοποίηση συναλλαγών σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια ψηφιακών νοµισµάτων, καθόσον οι πλατφόρµες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθµιση και ορισµένες εξ αυτών έπαυσαν να λειτουργούν ή καταρρεύσαν, Η αξία ενός ψηφιακού-εικονικού νοµίσµατος δύναται να αλλάξει δυναµικά, είναι ιδιαίτερα ευµετάβλητη και µπορεί ακόµη και να µηδενιστεί, Το ψηφιακό πορτοφόλι αποθήκευσης των εν λόγω εικονικών νοµισµάτων, µπορεί να υποκλαπεί, ενώ η ανάκτηση του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης στο ψηφιακό πορτοφόλι, καθίσταται τεχνικά ιδιαίτερα δυσχερής έως και αδύνατη. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Πολλές δωρεάν εφαρµογές που κυκλοφορούν για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) µπορεί να κρύβουν πολλές παγίδες. Γι αυτό πριν «κατεβάσετε» µια εφαρµογή διαβάστε τους όρους χρήσης και σε ποια στοιχεία του κινητού σας τηλέφωνου θα αποκτήσει πρόσβαση η συγκεκριµένη εφαρµογή (π.χ. λίστα επαφών, εντοπισµός θέσης) και ψάξτε σε κάποια διαδικτυακή µηχανή αναζήτησης κριτικές για τη συγκεκριµένη εφαρµογή. Επίσης το «κατέβασµα» ύποπτων εφαρµογών µπορεί να µολύνει τη φορητή σας συσκευή (Mobile Malware) και έτσι να χάσετε προσωπικά σας στοιχεία. ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙΣ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ RANSOMWARE; Τήρησε αντίγραφα ασφαλείας. Χρησιµοποίησε ένα ισχυρό λογισµικό προστασίας από ιούς. ιατήρησε το σύνολο του λογισµικού στον υπολογιστή σου ενηµερωµένο. Ενεργοποίησε την επιλογή «Εµφάνιση επεκτάσεων αρχείων» στις ρυθµίσεις των Windows στον υπολογιστή σου. ιαβάστε περισσότερα:

12 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ιεύθυνση ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Cyber Crime Division Λ. Αλεξάνδρας 173, Αµπελόκηποι,Τ.Κ , Αθήνα / Τηλ.: / Fax: Υποδιεύθυνση ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Βορείου Ελλάδας Μοναστηρίου 326, Τ.Κ , Θεσσαλονίκη ydheve@cybercrimeunit.gov.gr / Τηλ.: / Fax: ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Διαδίκτυο Διαδίκτυο Θετικά του Διαδικτύου Μη ενδεδειγμένη χρήση Χρήση χωρίς επιτήρηση από τους γονείς Χρήση για περισσότερη από 1,5 ώρα την ημέρα Ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Όσα πρέπει να γνωρίζω! 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Iστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΑ 4: Πώς κάποιος μπορεί να μας παρενοχλήσει διαδικτυακά και τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΕΙΣΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΟΙΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή 10. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://users.sch.gr/galexiad galexiad@gmail.com 2 Περιεχόμενα Επικοινωνία & Ιδιωτικότητα Πληροφορία στο Διαδίκτυο Παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος 16.1 Ασφάλεια υπολογιστικού συστήματος Κακόβουλο λογισμικό: το λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου Αγαπητοί γονείς, H εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει το Διαδίκτυο (internet) ένα "δυνατό"

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet

Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet Πώς μπορώ να αποφύγω μηνύματα spamming; Χρησιμοποιώντας προγράμματα antivirus τα οποία και ανανεώνετε όσο συχνά πρέπει, μπορείτε να προστατευτείτε από μηνύματα spamming.

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58 Όλο και περισσότεροι Έλληνες μπαίνουν πλέον στο Internet! Οι πιο έμπειροι είναι υποψιασμένοι για την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, όμως οι περισσότεροι δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ιδέα!!το ηλεκτρονικό έγκλημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ενότητα 1)IΣΠΑΝΙΚΟ ΛΟΤΤΟ 1.1:Τι είναι το ισπανικό λόττο; 1.2:Τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης διαδικτύου; 1.3:Παράδειγμα απάτης Ενότητα 2)Κοινωνική δικτύωση και πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2014

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2014 Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2014 ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Υλικό από τον ιστότοπο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Καθηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλείς online αγορές

Ασφαλείς online αγορές Ασφαλείς online αγορές Γιατί να επιλέξω το διαδίκτυο Ποικιλία και δυνατότητα σύγκρισης προϊόντων Παγκοσμοιοποιημένη αγορά Καλύτερες τιμές Διαθεσιμότητα όλο το 24ωρο Δεν απαιτεί μετακίνηση σε φυσικό κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

21 Days of Y ello Care.

21 Days of Y ello Care. Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κορυφαίες συμβουλές πρόληψης

Κορυφαίες συμβουλές πρόληψης Περραιβού 40, Ανω Τούμπα T: 2310.943.054 54352, Θεσσαλονίκη Μ: 6978.284.405 W: www.servicepack.gr E: info@servicepack.gr Κορυφαίες συμβουλές πρόληψης Η πρόληψη των κυβερνοεγκλημάτων μπορεί να είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Θα χρησιμοποιώ το διαδίκτυο στο σχολείο μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπό την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευτικού. Δεν θα αναρτώ προσωπικές μου πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που όλοι χρησιμοποιούμε. Όλοι είμαστε χρήστες του διαδικτύου. Το Internet πρέπει να χρησιμοποιείται αλλά προϋποθέσεις. Η ασφαλής

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας Διαδικτύου

Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας Διαδικτύου Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας Διαδικτύου Το Διαδίκτυο θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει τον τίτλο ενός από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Πρόκειται για ένα μέσο που δίνει σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Ποιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά τη λήψη πληροφοριών από το Διαδίκτυο;

Ποιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά τη λήψη πληροφοριών από το Διαδίκτυο; Πληροφόρηση (α)τι λογισμικό θα χρειαστούμε για να επισκεφτούμε μια ιστοσελίδα και να πληροφορηθούμε για κάτι που μας ενδιαφέρει; (β) Πώς ονομάζονται τα προγράμματα που μας επιτρέπουν να αναζητήσουμε πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου. Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών Από 5 έως 6 ετών Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για Ασφάλεια στo

Συμβουλές για Ασφάλεια στo Συμβουλές για Ασφάλεια στo 1 Το Facebook, ως το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, έχει διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία και έχει φέρει κοντά τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ; Όταν πάω στον υπολογιστή, μπορώ να βρω τα πάντα εκεί. Όμως πρέπει να προσέχω, στο μυαλό πάντα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ Ασφάλεια και Κοινωνικά δίκτυ Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ GOOGLE Ο αριθμός των κατοίκων της Ελλάδας με πρόσβαση στο διαδίκτυο ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις:

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις: Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εκφοβισμός [CyberBullying]

Εκφοβισμός [CyberBullying] Εκφοβισμός [CyberBullying] Τι ονομάζουμε Διαδικτυακό Εκφοβισμό; Πού είναι πιθανό να συμβεί; Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση; 1. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Κράτησε µυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδροµείου.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κίνδυνοι για τον Υπολογιστή μας Ανεπιθύμητα Μηνύματα (Spam) Ανεπιθύμητα Μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο με Ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέχουμε

Διαδίκτυο με Ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέχουμε Διαδίκτυο με Ασφάλεια Τι πρέπει να προσέχουμε Τι πρέπει να προσέχουμε; Κανόνες. Ποτέ δεν δίνω στοιχεία. Πνευματική ιδιοκτησία. Παραπληροφόρηση. Ιοί και διαδίκτυο. Περιεχόμενο. Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (Cyberbullying)

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Απλές Συμβουλές για Παιδιά ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ 2017 Σελίδα 1 Συμβουλές - Προφυλάξεις για κίνδυνους στο Διαδίκτυο Είναι αρκετές οι προφυλάξεις που μπορεί να λάβει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας Helpline 1480 (Μάιος Σεπτέμβριος 2017) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας Helpline 1480 (Μάιος Σεπτέμβριος 2017) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 5 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.04.0 Αρ. Τηλ.: 4030 Αρ. Φαξ: 480505 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή;

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ένας κίνδυνος της συχνής χρήσης του υπολογιστή είναι ο εθισμός. Εθισμό παθαίνει κάποιος όταν μένει πολύ ώρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕ19 Ζητούμενο η θετική στάση... Λοιπον σήµερα ο µπαµπάς θα σε προστατέψει απο τον ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Ως γονείς

Διαβάστε περισσότερα

CYBER CRIME UNIT ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΚΛΗΜΑΤΟΣ. Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

CYBER CRIME UNIT ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΚΛΗΜΑΤΟΣ. Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο CYBER CRIME UNIT ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΚΛΗΜΑΤΟΣ Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο Διαδίκτυο Θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει τον τίτλο ενός από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Μέσο που δίνει σε πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Ευφροσύνη Μπουρνού Έτος:

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Ευφροσύνη Μπουρνού Έτος: Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Ευφροσύνη Μπουρνού Έτος:2018-2019 Ασφαλής πλοήγηση Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη. Για όλους μας υπάρχουν πράγματα που δεν θα θέλαμε να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

SOCIAL MEDIA. Συμβουλές για σωστή χρήση! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

SOCIAL MEDIA. Συμβουλές για σωστή χρήση! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου SOCIAL MEDIA Συμβουλές για σωστή χρήση! 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Τι είναι τα κοινωνικά δίκτυα; Μια από τις δημοφιλέστερες ασχολίες

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για ασφάλεια στο FACEBOOK

Συμβουλές για ασφάλεια στο FACEBOOK Συμβουλές για ασφάλεια στο FACEBOOK Το Facebook, ως το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, έχει διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία των χρηστών του διαδικτύου. Ωστόσο, ενέχει πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2018) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2018) ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.4. Αρ. Τηλ.: 22 423 Αρ. Φαξ: 22 4855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΙΟΣ 2015 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Μορφές ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Fraud Prevention Forum 2013

Fraud Prevention Forum 2013 Το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο Η μεγαλύτερη κοινωνία στον κόσμο Ίσως η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών Παγκόσμιοι χρήστες διαδικτύου (εκατομ.) Οι χρήστες του διαδικτύου ξεπερνούν τα 2,5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ποιες πληροφορίες είναι προσωπικά δεδομένα και δε θα ήθελες να τα μοιραστείς με άγνωστα άτομα; Το όνομα σου Την ηλικία σου Τη διεύθυνσή σου Το σχολείο σου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για Ασφάλεια στo

Συμβουλές για Ασφάλεια στo Συμβουλές για Ασφάλεια στo 1 Το Instagram, ως εφαρμογή και μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο. Οι

Διαβάστε περισσότερα

λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει τις απαιτούμενες εντολές για να βλάψει ένα υπολογιστικό σύστημα.

λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει τις απαιτούμενες εντολές για να βλάψει ένα υπολογιστικό σύστημα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει τις απαιτούμενες εντολές για να βλάψει ένα υπολογιστικό σύστημα. κακόβουλο πρόγραμμα που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων 8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων Τάξη: Α Τμήμα: Α1 Ομάδα - Βασίλης Κατσιδήμας - Νίκος Βγενόπουλος - Σωκράτης Ηλιόπουλος - Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Ερευνητική Εργασία Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 1 Ο ΕΠΑΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Τμήμα Α6 Κορωπί, 2012-2013 (Α τετράμηνο) Συντελεστές: ΑΗΔΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΕΥΛΑΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΝΑΙ ΟΡΓΚΕΣΤΑ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανήλικος καταναλωτής: Ευκαιρίες, κίνδυνοι και μέσα προστασίας. Ομιλία Συνηγόρου του Καταναλωτή, κου Ευάγγελου Ζερβέα, στο Κολέγιο Αθηνών

Ανήλικος καταναλωτής: Ευκαιρίες, κίνδυνοι και μέσα προστασίας. Ομιλία Συνηγόρου του Καταναλωτή, κου Ευάγγελου Ζερβέα, στο Κολέγιο Αθηνών Ανήλικος καταναλωτής: Ευκαιρίες, κίνδυνοι και μέσα προστασίας Ομιλία Συνηγόρου του Καταναλωτή, κου Ευάγγελου Ζερβέα, στο Κολέγιο Αθηνών 30 Νοεμβρίου 2011 Εισαγωγή Καταναλωτής είναι κάθε άτομο, για το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Πληροφορίες για Μαθητές SOCIAL MEDIA Information Sheet for Μαθητές Η προσαρμογή στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Οι συμμετέχοντες θα σκεφτούν για το απόρρητο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούν πληροφορίες και επικοινωνούν με τους άλλους στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

ONLINE GAMING. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

ONLINE GAMING. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου ONLINE GAMING Όσα πρέπει να γνωρίζω! 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Διαδικτυακό παιχνίδι Μια από τις δημοφιλέστερες ασχολίες των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι µορφές βίας κατά των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία» Πρακτικές Συµβουλές για Ασφαλή Χρήση του ιαδικτύου.

1 η ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι µορφές βίας κατά των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία» Πρακτικές Συµβουλές για Ασφαλή Χρήση του ιαδικτύου. 1 η ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι µορφές βίας κατά των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία» Πρακτικές Συµβουλές για Ασφαλή Χρήση του ιαδικτύου Γιάννης Νάνος Καθηγητής Mediterranean College Τµήµα Πληροφορικής Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Cyber bullying ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός

Cyber bullying ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός Cyber bullying ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός Μια νέα μορφή εφηβικής παραβατικότητας και τρόποι αντιμετώπισης Θώμη Τσομπανίδου, εκπ/κός ΠΕ 05 Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων ΔΔΕ Αρκαδίας Σχολικός εκφοβισμός(school

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming)

Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming) Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming) Παρουσιάζουν: Πέτρος Καρακίτης, Παναγιώτης Καλοχωρίτης Α2, Πέτρος Μιχαήλ Α3 και Πάμφιλος Κουμίδης Α1 Τι είναι η Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Δ (προχωρημένο) Δεύτερη διδακτική πρόταση Έγκλημα στο Διαδίκτυο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία Το διαδίκτυο στη ζωή µας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Φεβρουάριος, 2014 1 Θα µένατε ποτέ σε ένα πάρκο χωρίς επιτήρηση να συζητάτε, να παίζετε και δηµιουργείτε σχέσεις µε αγνώστους; 2 Θα µπαίνατε σε µια αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος Τμήμα Α 4

11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος Τμήμα Α 4 11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2015-16 Τμήμα Α 4 Μελέτη του φαινομένου του διαδικτυακού μπούλινγκ στην Ελλάδα το διάστημα από 2005-15 σε εφήβους από 12 έως 18 ετών 1.Κριτήρια επιλογής θέματος Παρουσιάζει διαχρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί και Internet Προβλήµατα και θέµατα ασφάλειας Τρόποι αντιµετώπισης. Εισηγητής: Καριπίδης Νικόλαος Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ράµας

Παιδί και Internet Προβλήµατα και θέµατα ασφάλειας Τρόποι αντιµετώπισης. Εισηγητής: Καριπίδης Νικόλαος Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ράµας Εισηγητής: Καριπίδης Νικόλαος Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ράµας ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΑΓΑΘΟ ή ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Τα περισσότερα παιδιά παραδέχτηκαν ότι έχουν επισκεφτεί ιστοσελίδα µε πορνογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Safer Internet Day 2017

Safer Internet Day 2017 Safer Internet Day 2017 Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017 2 ο Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου Κε.Πλη.Νε.Τ. Πιερίας Διαδικτυακός Εκφοβισμός Τι είναι ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός; Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying)

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ

Έρευνα Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ Έρευνα Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ 14.000 Συμμετέχοντες από 400 Δημόσια Σχολεία Ηλικίας 10-17 ετών ΑΘΗΝΑ 40% ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20% ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑ 21% 11% ΠΑΤΡΑ 8% ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφορά του Έφηβου Καταναλωτή

Συμπεριφορά του Έφηβου Καταναλωτή εργασία οικιακής οικονομίας Συμπεριφορά του Έφηβου Καταναλωτή Γιάννης Γαβριλάκης Β3 Εισαγωγή Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η υπερκατανάλωση υλικών αγαθών. Πλήττει όλες σχεδόν τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 1 2 Ασφάλεια στο διαδίκτυο Ο παρών οδηγός παρέχει γενικές συμβουλές σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Στόχος μας είναι να σας ενημερώσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Μηχανική. Συνέδριο Velcon 2015 Copyright Audax Cybersecurity

Κοινωνική Μηχανική. Συνέδριο Velcon 2015 Copyright Audax Cybersecurity Κοινωνική Μηχανική Κοινωνική μηχανική (Social engineering) είναι η πράξη της προφορικής χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών. Αν και είναι παρόμοια με το τέχνασμα ή την απλή απάτη, ο όρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (1 η Ιανουαρίου 2018 έως την 31 η Δεκεμβρίου 2018)

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (1 η Ιανουαρίου 2018 έως την 31 η Δεκεμβρίου 2018) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 16.8.4.1 Αρ. Τηλ.: 22 4231 Αρ. Φαξ: 22 4855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 Κοινωνικά Δίκτυα

Κεφάλαιο 15 Κοινωνικά Δίκτυα Κεφάλαιο 15 Κοινωνικά Δίκτυα 1 15.1 Γενικά για τα Κοινωνικά Δίκτυα Κοινωνικό Δίκτυο: ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει στα μέλη της δυνατότητες διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης. Πρόκειται για εικονικές κοινότητες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Απρίλιος - Ιούνιος 2018)

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία Γραμμής Βοήθειας - Helpline 1480 (Απρίλιος - Ιούνιος 2018) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.4. Αρ. Τηλ.: 22 423 Αρ. Φαξ: 22 4855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: Ψηφιακή Ασφάλεια

Ενότητα 3: Ψηφιακή Ασφάλεια Ενότητα 3: Ψηφιακή Ασφάλεια Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Παραμένοντας ασφαλής συνδεδεμένος Yπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που άνθρωποι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορεί να μην τα λάβουν υπόψη, με συνέπεια

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασικές Συμβουλές για την προστασία των παιδιών Εργαλεία Γονικού ελέγχου Σύντομη παρουσίαση δύο αντιπροσωπευτικών εργαλείων γονικού ελέγχου Πηγές Χρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Γεωργία Κασσελούρη

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Γεωργία Κασσελούρη ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Γεωργία Κασσελούρη Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σήμερα δεν είναι ακίνδυνη, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών του. Υπάρχουν κακόβουλοι χρήστες και αρκετές δυνατότητες πρόκλησης

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια ransomware μπορεί να είναι μεταμφιεσμένα. Να σας εμφανίζονται για παράδειγμα ως προειδοποιητικά μηνύματα του τύπου "Ο υπολογιστής σας έχει

Κάποια ransomware μπορεί να είναι μεταμφιεσμένα. Να σας εμφανίζονται για παράδειγμα ως προειδοποιητικά μηνύματα του τύπου Ο υπολογιστής σας έχει Ransomeware Ransomware ο νέος τύπος malware που προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα από το πορτοφόλι σας. Ένα από τα χειρότερα ransomware, το CryptoLocker, κρατάει τα αρχεία σας κλειδωμένα και ζητάει "λύτρα",

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ2ΟΥ ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ2ΟΥ ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ2ΟΥ ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ερευνητικά Ερωτήματα: 1. Τι είναι το Διαδίκτυο και ποιες δυνατότητες μας προσφέρει ; 2. Ποιοί είναι οι κίνδυνοι από την κακή ή υπερβολική

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για ασφάλεια στο INSTAGRAM

Συμβουλές για ασφάλεια στο INSTAGRAM Συμβουλές για ασφάλεια στο INSTAGRAM Το Instagram, ως εφαρμογή και μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ III 18/11/2013 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Το έργο αυτό βρίσκεται υπό άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη-Εμπορική 3.0 Ελλάδα ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές Η προσαρμογή στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» www.youth-life.gr Τι είναι το ψηφιακό

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης http://internet-safety.sch.gr http://internet-safety.sch.gr Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), εθνικό δίκτυο του ΥΠοΠαιΘ, εντείνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ Με το παρόν καθορίζονται οι όροι χρήσης των υπηρεσιών που παρέχονται διαδικτυακά µέσω της ιστοσελίδας https://client.offersaroundme.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ Με το παρόν καθορίζονται οι όροι χρήσης των υπηρεσιών που παρέχονται διαδικτυακά µέσω της ιστοσελίδας https://client.offersaroundme. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ Με το παρόν καθορίζονται οι όροι χρήσης των υπηρεσιών που παρέχονται διαδικτυακά µέσω της ιστοσελίδας https://client.offersaroundme.mobi (στο εξής «η Ιστοσελίδα») και της αντίστοιχης εφαρµογής

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική του σχολείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού μαθητών.

Πολιτική του σχολείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού μαθητών. Πολιτική του σχολείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού μαθητών. Αποδεκτές Χρήσεις Το 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης παρέχει πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών,

Διαβάστε περισσότερα

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης 11η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! Let s create a

Διαβάστε περισσότερα

Η λέξη εθισμός, μπορεί να σας θυμίζει άσχημες εικόνες. Όμως υπάρχουν πολλά στάδια εθισμού. Κανείς δεν εθίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η λέξη εθισμός, μπορεί να σας θυμίζει άσχημες εικόνες. Όμως υπάρχουν πολλά στάδια εθισμού. Κανείς δεν εθίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Η λέξη εθισμός, μπορεί να σας θυμίζει άσχημες εικόνες. Όμως υπάρχουν πολλά στάδια εθισμού. Κανείς δεν εθίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικοί βασικοί χημικοί, ψυχολογικοί και

Διαβάστε περισσότερα

Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών

Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ: ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΚΡΑΣΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΦΟΠΑΥΛΟΥ, Β2 & ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΑ Α1 2016-2017 Τι είναι το Phishing; Ως Phishing ονομάζουμε την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές Διαδίκτυο. Safe internet

Ασφαλές Διαδίκτυο. Safe internet Ασφαλές Διαδίκτυο Safe internet Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BULLYING? To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Εμπιστοσύνη και Παιδεία. Φραγκιαδάκης Ιωάννης ΚΕ.ΜΕ.Α.

Ψηφιακή Εμπιστοσύνη και Παιδεία. Φραγκιαδάκης Ιωάννης ΚΕ.ΜΕ.Α. Ψηφιακή Εμπιστοσύνη και Παιδεία Φραγκιαδάκης Ιωάννης ΚΕ.ΜΕ.Α. 1 Σε 1 λεπτό στο διαδίκτυο 204.000.000 αποστολές emails 1.300 νέοι χρήστες κινητών τηλεφώνων Συναλλαγές 6.000.000 ευρώ Αλλά και... 21 υποκλοπές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Εσωτερικός Κανονισμός Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο Λευκωσία Σεπτέμβριος 2010 ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Σ.Π.Κ. ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Εθισμός στο Διαδίκτυο Προβλήματα υγείας από τη χρήση Η/Υ Μια ειδική περίπτωση: Εθισμός στο Διαδίκτυο 2 ο ΕΠΑ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ Τμήμα Α1 Υπεύθυνοι Καθηγητές Π. Καπούλας (ΠΕ19), Μ. Καρτάκη (ΠΕ17.02) 1 Εισαγωγή Eθισμός στο διαδίκτυο Ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα ΕΦΑΡΜΟΓΗ SKYPE Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα Κατανόηση της εφαρμογής Skype και της χρησιμότητάς του. Εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Να κάνουμε δωρεάν κλήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Να δεχόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Τι πρέπει να γνωρίζω! Ha!! your profile name password Ha!! η «αποπλάνηση» Ελληνικό µέσω Κέντρο Διαδικτύου Ασφαλούς Διαδικτύου Γραµµή Βοηθείας 210 6007686 (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς

Διαβάστε περισσότερα

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Μάρτιος 2015 Είναι η χρήση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου, με σκοπό την εσκεμμένη (συναισθηματική)

Διαβάστε περισσότερα

Το διαδίκτυο. Πηγή γνώσηςενημέρωσης-κοινωνική ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ.

Το διαδίκτυο. Πηγή γνώσηςενημέρωσης-κοινωνική ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ. Το διαδίκτυο. Πηγή γνώσηςενημέρωσης-κοινωνική επαφή. ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ. ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Η δυνατότητα δημιουργίας δεσμών με μεγάλο βαθμό. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Άτομα που απευθύνθηκαν στη Γραμμή Βοήθειας - Helpline 1480 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2018)

Άτομα που απευθύνθηκαν στη Γραμμή Βοήθειας - Helpline 1480 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2018) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 6.8.. Αρ. Τηλ.: 22 23 Αρ. Φαξ: 22 855 e-mail: anasta@cyearn.pi.ac.cy ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στατιστικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;»

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» «τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ μαζί για την εφηβική υγεία μαζί για την εφηβική υγεία ΜΑΖΙγια τηνεφηβικηυγεία ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ανεπιθύμητα μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα οποία διανέμονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ CATAWIKI

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ CATAWIKI ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ CATAWIKI 117123150.249275284 Η Catawiki επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών που επισκέπτονται την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα και χρησιμοποιούν την

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 16/10/17 ΣΚΟΠΟΣ Οραματιζόμαστε ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές να μπορέσουν να καταστούν σωστοί "ψηφιακοί" πολίτες. Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι η ασφαλής πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολ. Έτος: 2012-2013 52ο Γυμνάσιο Αθηνών

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολ. Έτος: 2012-2013 52ο Γυμνάσιο Αθηνών «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολ. Έτος: 2012-2013 52ο Γυμνάσιο Αθηνών Υπεύθυνοι Καθηγητές: Βαρελάς Φ., Σουλτανόπουλος Μ. Συμμετέχοντες μαθητές 1. Γκόζγκος Βασίλης 11. Δημάκη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Ενθάρρυνση προς ηλικιωμένους για μάθηση της τεχνολογίας

Ενότητα 2: Ενθάρρυνση προς ηλικιωμένους για μάθηση της τεχνολογίας Ενότητα 2: Ενθάρρυνση προς ηλικιωμένους για μάθηση της τεχνολογίας Καθορίζοντας το Πλαίσιο Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων (οι δημογραφικές αλλαγές)) Η οικονομική κρίση που επηρέασε την Ευρώπη και η προσπάθειά

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για Ασφάλεια στo

Συμβουλές για Ασφάλεια στo Συμβουλές για Ασφάλεια στo 1 Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, SaferInternet4Kids.gr, υλοποείται από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την αποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα