ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ. 425 π.χ. α Βραβείο ΑΧΑΡΝΕΙΣ. ΜΕΓΑΡΕΥΣ: Αγρότης από τα Μέγαρα. Έρχεται να πουλήσει προϊόντα στην αγορά του ικαιόπολη.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ. 425 π.χ. α Βραβείο ΑΧΑΡΝΕΙΣ. ΜΕΓΑΡΕΥΣ: Αγρότης από τα Μέγαρα. Έρχεται να πουλήσει προϊόντα στην αγορά του ικαιόπολη."

Transcript

1 ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΧΑΡΝΕΙΣ 425 π.χ. α Βραβείο ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ : Αθηναίος αγρότης. Εξασφαλίζει «ιδιωτική ειρήνη», ενώ η πατρίδα του βρίσκεται σε πόλεµο. ΜΕΓΑΡΕΥΣ: Αγρότης από τα Μέγαρα. Έρχεται να πουλήσει προϊόντα στην αγορά του ικαιόπολη. ΚΗΡΥΚΑΣ: Υπάλληλος στη συνέλευση ΚΟΡΕΣ: Οι µικρές κόρες του Μεγαρέα, του δήµου. που τις παρουσιάζει σαν γουρουνίτσες. ΑΜΦΙΘΕΟΣ: Πρόσωπο ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ: Το αποτροπιαστικό πρόσωπο «αλαφροϊσκιωτο». της αθηναϊκής πολιτικής ζωής. ΠΡΕΣΒΕΙΣ: Αθηναίοι που είχαν σταλεί, ως επιτροπή, στο Μέγα Βασιλιά της Περσίας και επιστρέφουν τώρα µετά από χρόνια. ΒΟΙΩΤΟΣ: Όπως και ο Μεγαρέας. ΨΕΥ ΑΡΤΑΒΑΣ: Ψευδοαπεσταλµένος του Πέρση Βασιλιά ΝΙΚΑΡΧΟΣ: Συγκεκριµένος (ή και επώνυµος) συκοφάντης. ΘΕΩΡΟΣ: Αθηναίος αντιπρόσωπος, ΥΠΗΡΕΤΗΣ: Υπηρέτης του Λάµαχου. σταλµένος από καιρό στο βασιλιά της Θράκης, για βοήθεια.

2 ΧΟΡΟΣ: Γέροντες Αχαρνιώτες. ΚΗΡΥΚΑΣ: Φέρνει διαταγή στο Λάµαχο. ΚΟΡΗ: Θυγατέρα του ικαιόπολη. ΓΕΩΡΓΟΣ: Έρχεται και ζητάει «στάλες ειρήνης». ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ: Υπηρέτης του Ευριπίδη. ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΣ: Όπως ο γεωργός. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ: Ο γνωστός τραγικός ποιητής. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΙ: Α και Β. Ο ένας λέει για τον τραυµατισµό του Λάµαχου και ο άλλος για το γλέντι του ικαιόπολη. ΛΑΜΑΧΟΣ: Αθηναίος στρατηγός, φιλοπόλεµος ΒΟΥΒΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Aλλα αναφέρονται επώνυµα και άλλα µένουν ανώνυµα. ΥΠΟΘΕΣΗ του ΕΡΓΟΥ Η Αθήνα και η Σπάρτη βρίσκονται ήδη στον 6ο χρόνο του µεταξύ τους πολέµου. Ο αγροτικός πληθυσµός της Αθήνας έχει µαζευτεί µέσα στα τείχη της πόλης όπου οι συνθήκες ζωής είναι δραµατικές. Ο Αθηναίος αγρότης ικαιόπολης είναι απογοητευµένος γιατί οι πολίτες δεν πηγαίνουν στις συνελεύσεις, οι πολιτικοί δεν νοιάζονται για την ειρήνη, και η διαχείριση των κοινών είναι αδιαφανής. Βλέποντας ότι αυτά επαναλαµβάνονται και στην συνέλευση αυτής της ηµέρας, αποφασίζει να κλείσει µόνος του ειρήνη µε την Σπάρτη και έτσι αρχίζει να απολαµβάνει όλα τα δικαιώµατα που αυτό συνεπάγεται... (Ο χώρος της Πνύκας άδειος ακόµα. Στο κέντρο της ο ικαιόπολης µόνος του. Σε λίγο, στο γύρω χώρο, εµφανίζονται πολίτες)

3 Οι δαγκωνιές στην καρδιά µου είναι πολλές, οι χαρές λιγοστές, πολύ λίγες, τέσσερις. Οι πόνοι χίλιοι τέσσερις. Άντε να θυµηθώ τι χαρά άξια έζησα. Εκείνο που είδα και η καρδιά µου ευφράνθηκε είναι τα πέντε τάλαντα που ξέρασε ο Κλέωνας - αχ πολύ το χάρηκα αυτό και αγαπάω τους Ιππείς γι αυτό τους το έργο. Αυτό το τιµάει η Ελλάδα! Πόνος όµως ήταν το άλλο στο θέατρο, που περίµενα όλος λαχτάρα Αισχύλο και ο κήρυκας είπε «Θέογνη το Χορό σου»! Τι ταµπλάς ήταν! Το άλλο που χάρηκα ήταν που µπήκε στη σκηνή ο εξίθεος - µετά απ τον Μόσχο, να τραγουδήσει Βοιώτικα, µα άνοιξε γη κι αλληθώρισα φέτος που µπήκε να πει λεβέντικο ύµνο µπαταρισµένος ο Χαίρης (ο φάλτσος). Και από τότε που άρχισα και πλένω το πρόσωπο ποτέ δεν µου έτσουξε η βρώµα τα µάτια όσο τώρα που έχουµε Συνέλευση επίσηµη κι είναι πρωί κι η Πνύκα µας άδεια! Κι όµως στην αγορά φλυαρίες και τσάρκες και φευγάλες µην πέσει το φούµο του µπόγια κι οι πρυτάνεις δεν έρχονται κι όλο αργούν και ύστερα σπρώχνονται, όσοι αργήσουν, να βρουν ν αγκαζάρουν θέση µπροστά.. Και για ειρήνη - για το αν και το πώς ούτε λόγο δεν κάνουν. Αχ πατρίδα µου Αθήνα! Κι εγώ πάντα πρώτος παρών στη Συνέλευση προσµένω και κάθοµαι και µόνος βαριέµαι και ρίχνω στεναγµούς και χαζεύω και χασµουριέµαι, σέρνω γραµµές στο χώµα και ξύνοµαι και µαδάω τα µαλλιά µου και φέρνω στο νου τα χωράφια και σκέφτοµαι. Αγαπώ την ειρήνη, τη βαριέµαι την πόλη, τους χωριανούς µου ποθώ που ποτέ τους δεν είπαν «δώσε για κάρβουνο, δώσε για ξίδι, για λάδι» και τέτοια. Τα παράγουνε µόνοι τους, το «αγοράζω» δεν το ξέρουν. Και τώρα που ήρθα πανέτοιµος είµαι για φωνές και προγκίγµατα και να βαρέσω τον όποιον πάει να πει για οτιδήποτε άλλο εκτός για ειρήνη.

4 (Μπαίνουν στην Πνύκα οι πρυτάνεις. Πίσω τους ακολουθούν και σπρώχνονται πολίτες) Α! οι πρυτάνεις! Μεσηµέριασε κι ήρθαν! εν έβγαζαν λόγο; Εµ το έλεγα εγώ. Για πρωτεία στριµώχνονται όλοι. ΚΗΡΥΚΑΣ Προχωρείτε. Προχωρείτε ο κόσµος! Στις θέσεις που ορίστηκαν όλοι! ΑΜΦΙΘΕΟΣ Μίλησε κανείς ως τώρα; ΚΗΡΥΚΑΣ Ποιος θέλει να µιλήσει; ΑΜΦΙΘΕΟΣ Εγώ. ΚΗΡΥΚΑΣ Ποιος είσαι εσύ;

5 ΑΜΦΙΘΕΟΣ Αµφίθεος. ΚΗΡΥΚΑΣ Όχι θνητός; ΑΜΦΙΘΕΟΣ Αθάνατος είµαι. Ο Αµφίθεος ήταν της ήµητρας και του Τριπτόλεµου που έκανε τον Κελεό και ο Κελεός παντρεύτηκε την Φαιναρέτη, τη γιαγιά µου, και έκανε το Λυκίνο. Από τον Λυκίνο εγώ. Αθάνατος είµαι. Σε µένα ανάθεσαν οι θεοί να κάνω ειρήνη µε τους Σπαρτιάτες, µονάχος µου. Αλλά µ όλο που είµαι αθάνατος, κρίµα, δεν έχω παράβολο - οι πρυτάνεις δεν δίνουν. ΚΗΡΥΚΑΣ Τοξότες! Στο έργο σας! (Έρχονται φρουροί να βγάλουν έξω τον Αµφίθεο. Αυτός ξεγλιστρά - αργότερα πλησιάζει στο ικαιόπολη) ΑΜΦΙΘΕΟΣ Τριπτόλεµε και Κελεέ! Το ανέχεστε αυτό;

6 Άντρες Πρυτάνεις! Το στόµα του κλείνετε! Το δήµο ντροπιάζετε! Ειρήνη θέλει ο άνθρωπος! Λέει «όχι στις ασπίδες»! ΚΗΡΥΚΑΣ Κάτσε κάτω και πάψε. Αν δεν πάρετε Απόλλωνα! απόφαση για την ειρήνη θα φωνάζω, µα τον ΚΗΡΥΚΑΣ Να έρθουν οι πρέσβεις από το Βασιλέα. Ποιο Βασιλέα; Μου τη δίνουν πρέσβεις ψηλοµύτηδες παγόνια. ΚΗΡΥΚΑΣ Πάψε είπα. (Μπαίνουν πρέσβεις µ ε στολές και λούσα)

7 Μπα. Μπα. Μπα! Μπαξ! Εκβάτανα ολόκληρα! ΠΡΕΣΒΗΣ Μας στείλατε στο Μέγα Βασιλιά µε δέκα καφετιά αποζηµίωση τη µέρα όταν ήταν άρχοντας ο Ευθυµένης... Ωχ! Κρίµα στα δεκαχίλιαρα! ΠΡΕΣΒΗΣ Κακοπάθαµε στους κάµπους του Καϋστρου. Περιπλανιόµασταν µέναµε σε σκηνές. Πάνω σε αρµάµαξες τη βγάζαµε σκέτο σακάτεµα... Εγώ πέρναγα πολύ καλά πολεµώντας στο κάστρο και κοιµόµουν σε αχυρόστρωµα! ΠΡΕΣΒΗΣ Κι όταν µας τραπέζωναν έπρεπε να πίνουµε µέχρι σκασµού, µε το ζόρι, άκρατο γλυκό κρασί σε χρυσογυάλινα ποτήρια... Αθήνα κοροϊδάρα µου! Ακούς τους πρέσβεις τι ρεζίλεµα έπαθαν;

8 ΠΡΕΣΒΗΣ Μόνο όσοι τρώνε και πίνουν πάρα πολύ, αυτοί έχουν πέραση στους βάρβαρους άντρες. Και σε µας οι τέτοιοι κι οι αποτέτοιοι. ΠΡΕΣΒΗΣ Στον τέταρτο χρόνο µόνο φτάσαµε στο βασιλιά, αλλά αυτός µε το στρατό του είχε πάει προς νερού του για οχτώ µήνες πάνω σε χρυσά βουνά. Πόσος χρόνος πήρε να ξανασφίξει ο πισινός του; ΠΡΕΣΒΗΣ Όσο να γεµίσει το φεγγάρι. Κι έπειτα που γύρισε µας έκανε τραπέζι βόδια στο φούρνο, ολόκληρα! Πω πω τι περηφάνιες! Είδε ποτέ κανένας βόδια φουρνιστά;

9 ΠΡΕΣΒΗΣ Ναι. Και µα το ία, µας πρόσφεραν για γεύµα ένα πουλί τεράστιο, τριπλάσιο από τον Κλεώνυµο που το έλεγαν Φενάκη. Ξεγελαστή. Γι αυτό κι εσύ µας ξεγελούσες παίρνοντας δυο δραχµές τη µέρα. ΠΡΕΣΒΗΣ Και τώρα γυρίσαµε φέρνοντας µαζί τον Ψευδαρτάβα, το Μάτι του Βασιλιά. Α, που να σου το φάει κόρακας το µάτι. Κι αυτουνού και το δικό σου! ΚΗΡΥΚΑΣ Το Μάτι του Βασιλιά του Μέγα! Ιδού! (Ντυµένος βαριά και µε ένα µεγάλο φτιαχτό µάτι στο µέτωπο έρχεται ο Ψευδαρτάβας. Τον συνοδεύουν δυο ευνούχοι)

10 Άρχοντα Ηρακλή µου, αµάν! Για το θεό σου άνθρωπέ µου! Καραβίσιο µάτι έχεις ή στρίβοντας κάβο ψάχνεις όρµο να αράξεις; Και τα µάτια σου κάτω ξεφούσκωτες φούσκες! ΨΕΥ ΑΡΤΑΒΑΣ Ιαρταµάν εξάρξαν απισσόνα σάτρα ΠΡΕΣΒΗΣ Καταλάβατε τι λέει; Όχι, µα τον Απόλλωνα! ΠΡΕΣΒΗΣ Λέει θα µας στείλει ο βασιλιάς τους χρυσό! Πες Ψευδαρτάβα για το χρυσό καθαρά. Τι ακριβώς; ΨΕΥ ΑΡΤΑΒΑΣ Ντεν παρει χρυσό χασκοκώλο Ατήνο. Ωι µου ώι µου! Ξεκάθαρα λόγια!

11 ΠΡΕΣΒΗΣ Τι είπε τώρα; Τι; Χασκοκώληδες µας λέει τους Αθηναίους αν περιµένουµε χρυσάφι απ τους Πέρσες. ΠΡΕΣΒΗΣ εν λέει έτσι. Λέει για χρυσά σακιά. Ποια σακιά ρε; Μεγαλόµπουφος είσαι. Άντε στην άκρη να τον ρωτήσω εγώ. (Ο ικαιόπολης, που συχνά µονολογούσ ε ως τώρα, απευθύνεται στους συνοδούς του Ψευδάρταβα) Έλα εσύ πες καθαρά, µίλα µπροστά του να µη σε κάνει κόκκινο τούτος ο ράβδος. Θα µας στείλει ο βασιλιάς χρυσάφι; (Ο συνοδός κάνει νόηµα όχ ι)

12 Aρα µας κοροϊδεύουν οι πρέσβεις! (Ο συνοδός νεύει ναι) Α! Σαν Έλληνας έκανε νεύµα αυτός! εν µπορεί να είναι Πέρσες! Έλληνες Είναι. Είναι από δω! Από τους δυο αυτούς ευνούχους τον έναν τον ξέρω, είναι ο Κλεισθένης, ο γιος του Σιβύρτα! Βρε συ βρε κώλε αναµµένε βρε µαϊµού µε γένια, γιατί µας ήρθες παριστάνοντας τον ευνούχο; ΚΗΡΥΚΑΣ Κάθισε κάτω. Σώπα. Τον Οφθαλµό του Βασιλιά τον καλεί η Βουλή στο Πρυτανείο. (Ο Ψευδαρτάβας αποχωρεί τον συνοδεύουν) Βρε κρέµασµα θέλουν! Εγώ στραγγίζω και γι αυτούς η πόρτα πάντα ανοιχτή να µπαίνουν για τραπέζωµα! Θα τους κάνω εγώ χουνέρι µεγάλο. Θα τροµάξουν. Ο Αµφίθεός µου που είναι; ΑΜΦΙΘΕΟΣ ίπλα σου είµαι.

13 Τσάκω αυτό το δεκαχίλιαρο Αµφίθεε. Και τράβα γραµµή και κάνε ειρήνη µε τη Σπάρτη. Μόνο για µένα και για τα παιδιά µου και για τη φιλενάδα µου. Έλα. Και στέλνετε εσείς πρεσβείες και να χάσκετε. (Ο Αµφίθεος ξεγλιστρά και φεύγει... για τη Σπάρτη) ΚΗΡΥΚΑΣ Να έρθει ο Θέωρος που πήγε στο Σιτάλκη. ΘΕΩΡΟΣ Εδώ είµαι. Aλλον πάλι φαφλατά κάλεσε ο κήρυκας! ΘΕΩΡΟΣ εν θα έµενα πολύ καιρό στη Θράκη...

14 Αν δεν σε καλοπλήρωναν µα το ία! ΘΕΩΡΟΣ Αν δεν χιόνιζε και σκέπαζε τη Θράκη και πάγωσε το κρύο και τους ποταµούς... Θα ταν τότε που ο Θέογνης εδώ ανέβασε το έργο του. ΘΕΩΡΟΣ Όλο τον καιρό µε το Σιτάλκη τα πινα! Μα πολύ φιλαθηναίος είναι, καταπληκτικά, και σας αγαπάει στ αλήθεια και το γραψε και στα ντουβάρια του «ωραίοι κώλοι οι Αθηναίοι». Κι ο γιος του, που τον κάναµε επίτιµο δηµότη, του σηκώθηκε να φάει σαλάµι απατουρνιώτικο και κόλλαγε στον πατέρα του να βοηθήσει την καινούργια του πατρίδα... Κι ορκίστηκε ο πατέρας του να βοηθήσει µε τόσο στρατό, που οι Αθηναίοι θα πουν «πω πω ακρίδες σύννεφο πλάκωσαν»! Να πέθαινα κακήν κακώς και ένα µόνο αν πίστευα. Εκτός απ τις ακρίδες. ΘΕΩΡΟΣ

15 Και σας έστειλε το πιο πολεµικό δείγµα της Θράκης! Να το! Φως φανάρι όπως βλέπω! ΚΗΡΥΚΑΣ Να ρθουν οι Θράκες που έφερε ο Θέωρος. (Προχωρούν µεγαλόσωµοι κα ι άγριοι, κακοντυµένοι άντρες) Αµάν! Τι είναι ρε αυτό το κακό! ΘΕΩΡΟΣ Στρατός Οδοµάντων! Τι Οδοµάντων ρε! Πες µας τι είναι. Ποιος τους ξετρίχωσε έτσι; ΘΕΩΡΟΣ Αυτοί µε δυο καφετιά τη µέρα σου την πλιατσικολογούν ολόκληρη τη Βοιωτία!

16 υο καφετιά σ αυτούς τους αποτριχωµένους; Πως θα το ανέχονταν οι κωπηλάτες το υπό; Οι σωτήρες της πατρίδας; (Μερικοί Οδόµαντοι πλησίασαν το ικαιόπολη και του πήραν απ το σακίδιό του σκόρδα) Αχ ο δύστυχος! Αχ καταστρέφοµαι! Μου τα φάγαν τα σκόρδα οι Οδόµαντοι! Τα σκόρδα µου ρε σεις! ΘΕΩΡΟΣ Ε! καβγατζή! Μην τους πας κόντρα... Είναι σκορδωµένοι! Θα τ ανεχθείτε εσείς, οι πρυτάνεις, να πάσχω εγώ στην πατρίδα µου τέτοια από βαρβάτους τέτοιους; Αρνούµαι στη Συνέλευση ν αποφασίσει πληρωµή µε µαζώµατα τέτοια! ΚΗΡΥΚΑΣ Η Συνεδρίαση λύεται. Να φύγουν οι Θράκες να έρθουν µεθαύριο.

17 Αχ ο καηµένος, τη σκορδαλιά µου την ξάφρισαν! (Ο κόσµος φεύγει, ο ικαιόπολης βγαίνει. Φτάνει ο Αµφίθεος τρέχοντας, κρατάει τρία δοχεία) Α! Ο Αµφίθεος όµως! Που πήγε στη Σπάρτη για σπονδές! Και επέστρεψε! Χαίρε Αµφίθεε! ΑΜΦΙΘΕΟΣ Πρώτα να σταµατήσω να τρέχω και το χαίρε µετά. Πρέπει να γλιτώσω απ τους Αχαρνιώτες! Με τρέχουν. Τι συµβαίνει; ΑΜΦΙΘΕΟΣ Έτρεχα εγώ, ερχόµουν, ειρήνη σου έφερνα µα µε µυρίστηκαν κάτι γέροι Αχαρνιώτες κούτσουρα και στριµµένοι, κακόβραστα στειλιάρια, Μαραθωνοµάχοι Και µε πήραν ξοπίσω και φώναζαν «βρε κάθαρµα φέρνεις σπονδές ειρήνης Ενώ µας τα κατάκοψαν τ αµπέλια µας αυτοί; Και µάζευαν πέτρες στις ποδιές τους και έριχναν και έφευγα εγώ και πίσω αυτοί. Με ξεφώνιζαν όλοι.

18 Άσε τους να ξεφωνίζουν. Τις σπονδές τις έφερες; ΑΜΦΙΘΕΟΣ Και βέβαια τις έφερα. Τριών ειδών γεύµα. Αυτές πενταετείς! Πάρε δοκίµασε. ( ίνει στη συνέχεια ένα - ένα τα δοχεία στο ικαιόπολη κι αυτός τα δοκιµάζει) Α! πα πα! ΑΜΦΙΘΕΟΣ Τι είναι; εν µ αρέσουν, µου µυρίζουν. Καραβίλα βρωµούν και καραβοστοκάρισµα. ΑΜΦΙΘΕΟΣ οκίµασε τούτες τις δεκαετείς.

19 Κι αυτές συζητήσεις και χασοµέρια µυρίζουν. Ξινοπρεσβύλα συµµάχων! ΑΜΦΙΘΕΟΣ Είναι κι αυτές οι τριανταχρονίτικες, άντε! Και κατά γην και κατά θάλασσαν. Ω! Γλεντοκόπια αυτές! Αυτές µοσχοβολούν αµβροσία και νέκταρ! εν έχουν φροντίδα «τροφή για τρεις µέρες» αλλά «τράβα όπου θέλεις, έτσι σου λένε. Τις δέχοµαι αυτές και τις γιορτάζω και κρασοκοπανώ και χαιρετάτε µου τον πλάτανο οι Αχαρνιώτες. Από πόλεµο τώρα και µπερδέµατα ξένοιαστος τραβώ να γιορτάσω τα αγροτικά ιονύσια. ΑΜΦΙΘΕΟΣ Κι εγώ µη µε εύρουν οι Αχαρνιώτες θα φύγω. (Ο Αµφίθεος φεύγει, ο ικαιόπολης προχωρεί στην άκρη της σκηνής, µπαίνει σε παρακείµενο σπίτι είναι τάχα το σπίτι του στο ύπαιθρο. Από την άλλη µεριά µπαίνει ο Χορός. Γέροντες Αχαρνιώτες) ΧΟΡΟΣ Ξοπίσω. Κυνηγάτε τον ρωτάτε όποιον βλέπετε. Πρέπει να τον πιάσουµε για το καλό της πόλης. Όποιος ξέρει να το πει. Που πήγε

20 καταχώθηκε αυτός που ήρθε µε σπονδές χάθηκε πάει άφαντος, και τα χρονάκια µας το φταιν. Στα νιάτα µου και κάρβουνα φορτωµένος έτρεχα πίσω απ τον Φαϋλο, δεν θα µου ξέφευγε αν ήµουν νιος το κάθαρµα που φτιάχνει τις σπονδές. Θα τον πρόφταινα βαρβάτα. Τώρα όµως έφυγε δεν βαστούν τα κότσια µου. Τα πόδια µου βαραίνουν σαν του γέρου Λαοκρατείδη. Όµως στο ξοπίσω του. εν πρέπει να χαρεί που ξέφυγε τους γέρους Αχαρνιώτες! Αχ θεοί και ία µας, αχ µεγαλοδύναµε, αυτός µε τους εχθρούς µας έκανε ειρήνη κι ας τα σπαρτά µας ρήµαξαν! Αµ δεν θα σταµατήσω πριν µπω στο κορµί τους αγκάθι σουβλερό να πονέσουν βαθιά να µην ξανάρθουν να πατήσουν τ αµπέλια µας. Μα πρέπει να ψάχνω να τον τρέχω παντού από τόπο σε τόπο ως να τον βρω. εν θα χορτάσω να τον χώνω στις πέτρες. (Ο ικαιόπολης βγαίνει ιεροτελεστικά απ το σπίτι. Τον συνοδεύουν µια δούλα, η κόρη του κι ένας δούλος. Ο Χορός στην άλλη άκρη) Ιερή Σιγή! Σωπάστε! ΧΟΡΟΣ Τ ακούσατε; Σιωπή! Ιερή σιγή κηρύττει. Να τος ο που ζητούµε! Στην άκρη όµως όλοι µας! Βγαίνει για θυσία.

21 Ιερή Σιγή κρατήστε. Να προχωρήσει πιο µπροστά η κόρη µε το κάνιστρο. Ο Ξανθίας το φαλλό να τον κρατάει ορθό. Απίθωσε κι εσύ κόρη µου το ταψί. Να αρχίσουµε τώρα. ΚΟΡΗ Μάνα δώσε µου την κουτάλα ν αλείψω το χυλό στη φέτα. Καλά είναι έτσι, άντε. έσποτα ιόνυσε σε σένα τη χαρίζω τούτη τη γιορτή εγώ και οι δούλοι µου, να γιορτάσουµε µε τέχνη τα αγροτικά ιονύσια µια που ο πόλεµος νισάφι και την τριαντάχρονη καλά να τη χουφτώσουµε. Έλα θυγατέρα µου. Φέρε το πανέρι όµορφα προσεκτικά, µε όψη σοβαρή σαν σε πικρόχορτο στο στόµα. Καλότυχος όποιος σ το κάνει και κάνει µαζί σου γατάκια ν αµολούν σαν και σένα πορδές τα χαράµατα. Προχώρα, προχώρα και κοίτα µη βάλουν στα χρυσάφια σου χέρι. Κι εσύ Ξανθία πρόσεχε, κράτα το φαλλό ορθό, πίσω απ την κόρη κράτα τον κι εγώ θ ακολουθώ να λέω το τραγούδι. Κι εσύ γυναίκα ανέβα στη στέγη και κοίτα µας. Αρχίζουµε. Φαλή, του Βάκχου φίλε, συντραγουδιστή, µοιχέ και νυχτοπερπατιάρη και αγριοκυνηγιάρη, έξι χρόνια πρόσµενα

22 να σε γιορτάσω στο χωριό µου µε σπονδές χαρούµενος! Τέρµα πια τα δύσκολα και Λάµαχοι και µάχες! Αχ Φαλή, θεέ, τη γλύκα θα µου ήταν να βρισκα στο δρόµο µου ξυλοκλέφτρα ροδαλή τη Θράκα του Στρυµόδωρου, την παχουλή, να την πιάσω απ τη µέση, να την πάρω να την κάτσω να την καταξεκουκιάσω αχ Φαλή Φαλή µου! Μαζί µου αν έρθεις να συµπιείς ένα κιούπι ειρήνης ως το πρωί θα καταπιείς και η ασπίδα στο καρφί θα µένει κρεµασµένη... (Καθώς η ποµπή προχωρεί, τη διακόπτει ο Χορός) ΧΟΡΟΣ Αυτός είναι! Αυτός! Αυτός! Χτύπα Χτύπα Χτύπα Χτύπα. Βάρα τον τον µιαρό. Μην του χαρίζεις. Χτύπα τον.

23 Ηρακλή µου τι είναι αυτό; Τη χύτρα θα µου σπάσετε! ΧΟΡΟΣ Την κεφάλα σου θα σπάσουµε τη µιαρή. Για ποια αιτία γερονταχαρνιώτες; ΧΟΡΟΣ Ρωτάς γιατί ξεδιάντροπε και σκατοβρµωµερέ προδότη της πατρίδας που έκανες µε τους εχθρούς µονάχος σου ειρήνη; Τολµάς να µας κοιτάς; εν ξέρετε όµως το γιατί. Ακούστε να σας πω. ΧΟΡΟΣ Εσένα βρε ν ακούσουµε; Βρε θα σε σκοτώσουµε. Στις πέτρες θα σε χώσουµε. Μη προτού µ ακούσετε. Κρατηθείτε λίγο.

24 ΧΟΡΟΣ εν θα κρατηθώ και µη µου λες κουβέντα. Σε µίσησα πιο κι απ τον Κλέωνα ακόµα που θα τον κόψω κοµµάτια στους Ιππείς να τα δώσω στα παπούτσια τους σόλες. εν θα κάτσω να µου λες πως έκανες σπονδές µε τους εχθρούς τους Λάκωνες. Λιώµα θα σε κάνω. Βρε άντε µε τους Λάκωνες! Για τις σπονδές µου να σας πω, αν τις έκανα καλά. ΧΟΡΟΣ Πως καλά, που έκανες ειρήνη µε αυτούς που µήδε πίστη και βωµός µήδ όρκος τους απόµεινε; Ξέρω για τους Λάκωνες που είµαστε στα µαχαίρια, πως δεν φταίνε σ όλα µόνο αυτοί. ΧΟΡΟΣ Όχι σε όλα κάθαρµα; Τολµάς, το λες ξεκάθαρα και θες και υποστήριξη;

25 Όχι σε όλα. Όχι. Κι αν κάνω και σας πω, θα δείξω πως ακόµα και αδικούνται σε πολλά. ΧΟΡΟΣ Μα είναι τροµερό! Μας αναστατώνεις αν τολµήσεις να µας πεις υπέρ των πολέµων! Αν είναι άδικα όσα πω και αντειπεί ο κόσµος εγώ τον βάζω το λαιµό µου σε τάκο πάνω και µιλώ. ΧΟΡΟΣ Τις πετράρες πατριώτες! Τι τις καµαρώνουµε; εν του ανοίγουµε πληγές µε τούτες κατακόκκινες; Ποιο µαύρο βρε δαυλί σας καταµαύρισε; Την αλήθεια Αχαρνιώτες δεν θα την ακούσετε; ΧΟΡΟΣ εν θα την ακούσουµε.

26 Θα κακοπάθω άρα. ΧΟΡΟΣ Να χαθώ αν σ ακούσω. Να µη χαθείτε Αχαρνιώτες. ΧΟΡΟΣ Τώρα θα πεθάνεις. Ξέρε. Κι εγώ γερά θα σας δαγκώσω. Γι αντίποινα κι εγώ, των φίλων σας τους φίλτατους θα τους αντισκοτώσω όµηρους τους έχω. Μαχαίρι στο λαιµό. (Ο ικαιόπολης µπαίνει στο σπίτι γρήγορα και βγαίνει µε ένα σκεπασµένο κοφίνι) ΧΟΡΟΣ Τι µας απειλεί τους Αχαρνιώτες, πατριώτες; Μήπως κάποιο µας παιδί το έκρυψε στο κοφίνι; Γι αυτό τσαµπουκαλίζεται;

27 Χτυπάτε µε αν θέλετε! Εγώ θα το σκοτώσω! Γρήγορα θα µάθω ποιος νοιάζεται τα κάρβουνα. ΧΟΡΟΣ Ωι! Χαθήκαµε! Πατριώτη µας έχει στο κοφίνι σκεπασµένο! Μην κάνεις ό,τι σκέφτεσαι! Μην τον πειράξεις! Μη! Θα τον σκοτώσω και φωνάζετε εσείς! εν θα σας ακούσω. ΧΟΡΟΣ Θα σκοτώσεις άνθρωπο δικό µας καρβουνιάρη; Το είπα, δεν τ ακούσατε. ΧΟΡΟΣ Πες µας τώρα ό,τι θέλεις για τους Σπαρτιάτες. Πες πως είναι φίλοι. Το κοφινάκι µας αυτό δεν θα το προδώσουµε. Τις πέτρες κάτω. Πρώτα αυτό.

28 ΧΟΡΟΣ Τις αφήνουµε, δες. Κι εσύ το ξίφος πέτα. Μήπως κρατάτε κι άλλες στα ρούχα σας κρυµµένες; ΧΟΡΟΣ Έπεσαν όλες. εν βλέπεις πως κουνιόµαστε; Άσε την πρόφαση, πέτα το ξίφος. ες εµάς τα ρούχα µας ανάλαφρα που είναι. (Ο Χορός κάνει κινήσεις να δείξει τα ρούχα του ανάλαφρα) Θα σκούζετε όλοι σας και λίγο ακόµα της Πάρνηθας άνθρακες τέζα θα ήταν. Κι η αµυαλιά σας θα έφταιγε. Το κοφίνι απ το φόβο του τινάχτηκε απόλυσε µαυρόσκονη, σουπιά! Τροµερό η καρβουνόσκονη να µοιάζει µε άνθρωπο που χτυπιέται και φωνάζει και δεν θέλει λέξη ν ακούσει για δίκαιο, ενώ δέχοµαι εγώ να µιλήσω για Λάκωνες µε το λαιµό για σφαγή επάνω στον τάκο. Κι όµως την αγαπάω τη ζωούλα µου εγώ. ΧΟΡΟΣ

29 Βγάλε τον τάκο και πες ό,τι έχεις. Τι το κρατάς τόσο σπουδαίο; Θέλω να µάθω πολύ ό,τι σκέφτεσαι. Κι αφού τον όρο τον έβαλες µόνος σου φέρε τον τάκο έξω και µίλα. (Ο ικαιόπολης µπαίνει και βγάζει έξω τον τάκο) Να κοιτάξτε. Ο τάκος αυτός κι εγώ που θα πω, µικρός τοσοδούλης. εν µε µέλει, µα το ία, δεν θα πάρω προφυλάξεις. Θα τα πω όσα πιστεύω για τους Σπαρτιάτες. Όµως σας φοβούµαι, γιατί τους ξέρω τους χωριάτες. Ξέρω πόσο χαίρονται όταν τους παινεύει τους ίδιους και την πόλη τους, δίκαια ή άδικα, ο όποιος φαφλατάς. Τις κοροϊδίες δεν θα τις πιάνουν. Και ξέρω για τους γέρους πως τίποτα δεν θέλουν παρά µονάχα ψήφο να ρίξουν να δαγκώσουν και δεν ξεχνώ τι έπαθε ο ίδιος απ τον Κλέωνα µε τον Χορό µου πέρσι. Με έσυρε στη Βουλή, µε κατηγόρησε. Είπε τα χίλια ψέµατα. Με έλουσε στις βρισιές µε ξέπλυνε, που λίγο ακόµα θα την πάθαινα καταβρωµισµένος. Γι αυτό, τώρα, πριν σας τα πω αφήστε µε να ντυθώ φτωχός και τρισάθλιος όσο πιο πολύ. ΧΟΡΟΣ Τι τα κυκλοφέρνει έτσι και πονηρεύεσαι; Πάρε και φόρα µαλλούρα αν θέλεις, σαν του Ιερώνυµου σκυλοµαυρότριχη σκεπάστρα κι άρχισε µετά τις πονηριές του Σίσυφου. Η δίκη αυτή προφάσεις δεν παίρνει. Ώρα είναι άρα γερή καρδιά να κάνω. Πρέπει να πάω να βρω τον Ευριπίδη.

30 (Ο ικαιόπολης πηγαίνει στο διπλανό σπίτι, που υποτίθεται είναι του Ευριπίδη) Παιδί! Ε, παιδί! ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Ποιος είναι; Μέσα είναι ο Ευριπίδης ; ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Και είναι και δεν είναι, αν καταλαβαίνεις. Πως είναι και δεν είναι; Μπορεί; ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Έτσι ακριβώς γέροντα. Ο νους του έξω τριγυρνά, µαζεύει στιχουργάκια δεν είναι άρα µέσα, ο ίδιος όµως µέσα και ξαπλωτός ανάσκελα. Γράφει τραγωδίες.

31 Αχ Ευριπίδη, τρισµακάριστε άνθρωπε! Τι σοφά ξέρει να απαντάει ο δούλος σου. Φώναξέ τον να βγει. ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Αδύνατον. Κι εγώ δεν θα φύγω. Θα χτυπήσω την πόρτα. Ευριπίδηηη! Ευριπιδάκιιι! Άνοιξε αν άνοιξες κάποτε σε κάποιον! Είµαι ο ικαιόπολης, ο Χαλανδριώτης. (Ακούγεται η φωνή του Ευριπίδη από µέσα) ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ εν ευκαιρώ. Γλίστρα κατά δω µε το µηχάνηµα. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ εν µπορώ.

32 Πρέπει. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Καλά. Θα γλιστρήσω. εν θα κατέβω όµως, δεν έχω καιρό. («Γλιστράει» το µηχάνηµα. Πάνω του είναι ο Ευριπίδης) Α! Ευριπίδη! Τι βλέπω ρε; ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Τι φωνάζεις; Γράφεις ανάσκελα ενώ µπορείς µπρούµυτα; ΓΙ αυτό τους στραβώνεις τους στίχους σου ρε; Και τι φοράς τέτοια αποµεινάρια τραγωδίας κουρέλια επάνω σου; Γι αυτό παρασταίνεις όλο φτωχούς; Σε παρακαλώ Ευριπίδη, σε ικετεύω. ώσε µου κουρέλι από παλιά τραγωδία σου! Πρέπει να λογοδοτήσω στο Χορό για καλά και να πω ρητορείες. Αν αποτύχω µε περιµένει ο θάνατος.

33 ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Τι κουρέλια λες; Εκείνο που φορούσε ο γεροδύστυχος Οινέας; Όχι του Οινέα. Άλλου αθλιότερου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Του Φοίνικα του αόµµατου; Ούτε. Ούτε του Φοίνικα. Κάποιος άλλος ήταν κι απ το Φοίνικα πιο κάτω. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Ποιανού κουρέλια µου ζητάς τώρα; Μήπως λες του Φιλοκτήτη του ρακένδυτου; Όχι. Του αλλουνού. Του πολύ πιο ρακένδυτου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Θέλεις τα βρωµοκούρελα του κουτσού Βελλερεφόντη;

34 Όχι. Ένας άλλος. Κουτσός κι εκείνος ήταν και ζητιάνος και φλύαρος ακράτητος. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Α! Ξέρω ποιον λες! Τον Τήλεφο απ τη Μυσία! Ναι! Ναι. Τον Τήλεφο! Αυτόν! Αυτουνού τα κουρέλια δώσε µου σε παρακαλώ. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Έλα Κηφισοφώντα. ως του τα κουρέλια του Τήλεφου. Τα έχω πάνω απ τα κουρέλια του Θυέστη και κάτω απ της Ινώς. (Ο Κηφισοφώντας τα φέρνει, τα δίνει) ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Να τα. Αυτά είναι. Πάρτα.

35 ία που βλέπεις από πάνω και µέσα στα πάντα! Κάνε µε να µοιάσω µε τον πιο τρισάθλιο! Κι αφού µου δώρισες Ευριπίδη µου αυτά δώσε µου και τα άλλα που ταιριάζουν µ αυτά. ώσε µου το σκουφάκι που φορούν στη Μυσία. Πρέπει να δείξω πάµφτωχος σήµερα. Να είµαι αυτός αλλά άλλος να δείχνω. Οι θεατές να µε ξέρουν ποιος είµαι αλλά οι άντρες του Χορού να χάσκουν ολόγυρα. Να τους κουφάνω στα έξυπνα. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Θα σ τα δώσω. Μηχανεύεται ο νους σου γερά. Να ευτυχίσεις Ευριπίδη! Και στον Τήλεφο να δώσουν οι θεοί όσα σκέφτοµαι. (Ο ικαιόπολης φόρεσε τα κουρέλια και το σκούφο του Τήλεφου, που του έφερε ο Κηφισοφώντας) Εντάξει είµαι, να. Γέµισα κιόλας ατράνταχτα λόγια. Χρειάζοµαι όµως και ραβδάκι ζητιάνου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Πάρε και φύγε. Φύγε Φύγε απ τις σκάλες. (Του δίνει ραβδί, αλλά ο ικαιόπολης δεν φεύγει)

36 Αχ ψυχή µου, βλέπεις πως διώχνοµαι κι ας έχω ανάγκη σύνεργα κι άλλα. Ταπεινώσου ψυχή µου, σκύψε, ζητιάνεψε. Ευριπιδάκι µου, σε παρακαλώ, δώς µου ένα καταµαυρισµένο πλεκτό σκέπασµα λύχνου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Τι ανάγκη το έχεις τέτοιο ψαθί; Όχι ανάγκη. Όµως το θέλω. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Κολλιτσίδα µου έγινες. Φύγε. Αχ να ευτυχίσεις, µακάρι, όπως η µάνα σου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Φύγε τώρα. Πήρες.

37 Μια κούπα τουλάχιστο µε σπασµένα τα χείλη. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Παρ την και χάσου. εν αντέχεσαι. Αχ, µα το ία! Ξέρεις πόσο µε λυπείς! Ευριπιδάκι µου καλό, τούτο µόνο. Ένα. ώσε µου µια χυτρίτσα στουπωµένη µε σφουγγάρι. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Βρε άνθρωπέ µου! Θα µου πάρεις όλες τις τραγωδίες σιγά σιγά. Πάρε τη χυτρίτσα και φύγε. Φεύγω Ευριπιδάκι µου, αχ όµως, πως! Αν δεν έχω ένα ακόµα που χρειάζοµαι χάθηκα αχ Ευριπιδάκι γλυκό µου δώς µου να πάρω ακόµα και τούτο και φεύγω Ευριπίδη µου δεν ξανάρχοµαι άλλο. Βάλε στο ζεµπίλι µου λίγα λαχανόφυλλα. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Με κατάστρεψες! Αµάν! Όλες µου τις τραγωδίες τις κατάκλεψες.

38 Όχι ακόµα. Φεύγω όµως, φεύγω, βάρος έγινα. εν καταλαβαίνω πως µε µισούν οι άρχοντες. Αχ ο δύστυχος αχ χάθηκα. Το κυριότερο ξέχασα. Ευριπιδάκι µου, γλύκα µου και καµάρι µου κακήν κακώς να πάθω αν σου ζητήσω και άλλο. Μόνο αυτό. Μόνο το ένα. Αυτό µόνο. Αυτό ώσε λίγες λαχανίδες, κληρονοµιά της µάνας σου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Με βρίζει ο ξεδιάντροπος! Κλείσ του την πόρτα. (Του κλείνουν την πόρτα, ο ικαιόπολης φεύγει αργά, κοντοστέκεται δίβουλος) Αχ ψυχή µου! Χωρίς λαχανίδες τώρα θα παζαρέψεις τη ζωή σου. Ξέρεις τι αγώνα έχεις να κάνεις αφού για Σπαρτιάτες θα πεις στους εχθρούς τους Έλα ψυχή µου. Τράβα ντουγρού. Πάλι διστάζεις. εν κατάπιες ψυχή µου Ευριπίδη ολόκληρο; Έτσι µπράβο! Πήγαινε. Πήγαινε καρδιά µου. Τράβα και βάλε το κεφάλι στον τάκο. Και πες ό,τι έχεις. Τόλµα. Εµπρός, ατρόµητη. Μπράβο! (Ο ικαιόπολης πλησιάζει προς το Χορό) ΧΟΡΟΣ Τι θα κάνεις; Τι θα πεις; Σίδερο είσαι, άφοβος, βάζεις το λαιµό σου στο µαχαίρι µονάχος! Ένας και θα πείς τα ενάντια σε όλους; Άντρας είσαι. εν φοβάσαι. Έλα άντε αφού το θέλεις, µίλησε και πες.

39 Αχ Αθηναίοι µη µε στραβοκοιτάτε που µε βλέπετε φτωχό και να θέλω να πω σε κρασοπαράσταση µπροστά σας για την πόλη. Όµως και η κωµωδία το ξέρει το δίκαιο. Θαρρετά θα τα πω τα πικρά αλλά δίκαια. εν θα µε ψέξει τώρα ο Κλέωνας ότι την εκθέτω την πόλη σε ξένους µπροστά! Εµείς κι εµείς είµαστε τα Λήναια γιορτάζουµε δεν υπάρχουν ξένοι, ούτε σταλµένοι τους φόρους τους έφεραν ούτε σύµµαχοι είναι. Εµείς οι ίδιοι είµαστε, σιτάρι καθαρό κι οι µέτοικοι είναι του σταριού µας τα άγανα. Εγώ τους Σπαρτιάτες τους µισώ για καλά και µακάρι ο Ποσειδώνας του Ταινάρου να κάνει σεισµό και να ρίξει τα σπίτια τους. Κι εµένα τα αµπέλια µου αυτοί τα ξερίζωσαν. Αφού όµως µεταξύ µας λέµε κι ακούµε τι τα φορτώνουµε όλα στους Λάκωνες; Αφού κι από µας, δεν λέω η πόλη να το θυµάστε αυτό δεν λέω η πόλη αλλά κάποια ανθρωπάκια µοχθηρά και βλαµµένα, ξενοφερµένα και άτιµα, χλεύαζαν τους Μεγαριώτες «πουκαµίσα µεγαριώτικη» κι όπου έβλεπαν αγγούρι ή σκόρδο και αλάτι λαγό ή γουρουνόπουλο «Μεγαρίτικα» τα έλεγαν κι αµέσως τα σούφρωναν! Κι αυτά, έστω, ήταν τα µεταξύ µας ασήµαντα. Αλλά κάποιοι τσόγλανοι, άλλοι, πιωµένοι, πηγαίνοντας στα Μέγαρα άρπαξαν τη Σιµαίθα την πρώτη πουτάνα τους και τότε οι Μεγαριώτες απ το κακό τους παπαρούνιασαν και αντίκλεψαν κι αυτοί δυο πορνίδια της Ασπασίας για αντίπραξη. Έτσι άρχισε ο πόλεµος ανάµεσα στους Έλληνες. Για τρεις παλιοεταίρες. Και τότε ο Περικλής ο µέγας κι ατάραχος άστραψε και βρόντησε κόκκινος οργή και την Ελλάδα ταρακούναγε κι έβγαζε νόµους ρυθµικούς όπως τα συνθήµατα «έξω Μεγαριώτες απ τη γη και τα παζάρια µας» «έξω Μεγαριώτες απ τη γη µας και τη θάλασσα». Τότε και οι Μεγαριώτες απ το «έξω» σφιγµένοι ζητούσαν απ τους Λάκωνες να αλλάξουν το ψήφισµα για τις πόρνες που έκαναν και το ζητούσαν συχνά αλλά εµείς

40 πεισµαταρνιόµασταν. Και βρόνταγαν ασπίδες Κι αν κάποιος πει δεν έπρεπε όµως να πει τι έπρεπε. Αν π.χ. ένας Σπαρτιάτης έβγαινε στη θάλασσα στ ανοιχτά µε καράβι κι έκλεβε απ τη Σέριφο ένα σκυλάκι, ας πούµε, θα καθόσασταν εσείς στα σπίτια σας; Αµ δε! Τριακόσια πλοία θ αρµατώνατε αµέσως πι και φι θα γέµιζε η πόλη στρατιωτών φωνές και βήµατα και θα φωνάζατε για τριήραρχους και για µισθοδοσίες, να χρυσωθούν της Παλλάδας τα αγάλµατα και θα βογγούσαν στις Στοές τα πηγαδάκια, το στάρι θα ζυγιάζονταν, ασκιά θα αγοράζατε και στάµνες και σκαρµούς και σκόρδα και ελιές, σαρδέλες και κρεµµύδια και αυλητρίδες θα µαζεύατε και στέφανα και θα φουσκάλιαζαν τα χέρια σας, στους ταρσανάδες θα πελέκαγαν κουπιά θα µπήγονταν καβίδες στους σκαρµούς και φλογέρες θ αντηχούσαν και νταούλια και σφυρίγµατα. Έτσι θα κάνατε. Το ξέρω. Ο Τήλεφος αλλιώς να κάνει; Άρα µυαλό δεν έχουµε. ΗΜΙΧΟΡΙΟ Α Έτσι ρε µούτρο βρωµισµένο; Άνθρωπος αδέκαρος και βγάζεις τέτοια γλώσσα; Και συκοφάντης να ταν ένας έπρεπε να τον έβριζες; ΗΜΙΧΟΡΙΟ Β Μα τον Ποσειδώνα, δίκαια λέει όσα λέει. Ούτε ένα ψέµα. ΗΜΙΧΟΡΙΟ Α Και δίκαια να είναι, έπρεπε να τα έλεγε; εν θα προφτάσει να χαρεί αφού τα είπε. ες...

41 (Κάνει να χτυπήσει τον ικαιόπολη) ΗΜΙΧΟΡΙΟ Β Ε! Συ! Τι κάνεις; Μην τον χτυπάς, την έβαψες. ΗΜΙΧΟΡΙΟ Α Λάµαχε αστραποµάτη Λάµαχε, βοήθα λοφιοκέφαλε, έλα. Αχ Λάµαχε, φίλε κι οµόφυλε, ή όποιος στρατηγός, ταξίαρχος ή άλλος ή άντρας τειχοµάχος, ας έρθει να βοηθήσει! Εγώ είµαι πιασµένος για γερά! (Βγαίνει ο Λάµαχος από «διπλανό» σπίτι) ΛΑΜΑΧΟΣ Ποιος φωνάζει πόλεµο; Που να βοηθήσω; Που να ρίξω την αντάρα και την ταραχή; Τη Γοργόνα στην ασπίδα µου ποιος την κέντρισε; Αχ Λάµαχε ήρωα λοφίων και λόχων! ΗΜΙΧΟΡΙΟ Α Λάµαχε, αυτός! Αυτός την πόλη όλη από ώρα την κακολογεί.

42 ΛΑΜΑΧΟΣ Τολµάς εσύ ένας κουρελής να λες τέτοιες κακολογίες; Λάµαχε ήρωα! Συµπάθα µε που είµαι φτωχός κι όµως άνοιξα το στόµα µου! ΛΑΜΑΧΟΣ Τι είπες για µας, πες. εν ξέρω ακόµα. Ο φόβος των όπλων µε ζάλισε. Σε ικετεύω. Πάρε τη Γοργόνα από µπρος µου. ΛΑΜΑΧΟΣ Να. Την πήρα. Άσε την κάτω ανάποδα. ΛΑΜΑΧΟΣ

43 Την άφησα. ώσε µου και το φτερό του κράνους. ΛΑΜΑΧΟΣ Να και το φτερό. Κράτα µου τώρα το κεφάλι να ξεράσω. Τα λοφία µου φέρνουν εµετό. (Ο ικαιόπολης µε το φτερό γαργαλάει το λαιµό του) ΛΑΜΑΧΟΣ Ε, τι; Γαργαλάς το λαιµό µε το φτερό µου για ξέρασµα; Το φτερό είναι... Ποιου πουλιού είναι; Φαφλατοφτέρουγο είναι; ΛΑΜΑΧΟΣ

44 Α! Θα πεθάνεις! Να µην πεθάνω, Λάµαχε, δεν έχεις τη δύναµη. Αν έχεις και µπορείς γιατί δεν µε ξύρισες; Τα σύνεργα τα έχεις. ΛΑΜΑΧΟΣ Έτσι µιλά στο στρατηγό ένας φτωχός απένταρος; Εγώ φτωχός κι απένταρος; ΛΑΜΑΧΟΣ Τι είσαι δα; Τι; Πολίτης σπουδαίος όχι σπουδάχρηστος. Κι απ την αρχή του πολέµου έως και τώρα είµαι οπλοκρατών κι όχι µισθοκρατών. ΛΑΜΑΧΟΣ Εµένα µε εξέλεξαν.

45 Τρεις κι ο κούκος σε εξέλεξαν. Κάτι τέτοια µε φουρκίζουν κι έκλεισα ειρήνη. Που βλέπω ασπροµάλληδες στη γραµµή των πρόσω και νέοι σαν κι εσένα σαν χέλια ξεγλιστρούν, άλλοι στη Θράκη απεσταλµένοι, σπουδαιογελοίοι, µε παχυλή αντιµισθία, πανουργοσωµατέµποροι, άλλοι στο οντροχάρητα, άλλοι στους Χάονες, και άλλοι στην Καµαρίλα και στη Γέλα και στην Καταγέλα. ΛΑΜΑΧΟΣ ιότι τους εξέλεξαν. Γι αυτό. Γιατί συνέχεια να πληρώνεστε εσείς κι από τούτους κανένας; Πες την αλήθεια Καρβουνοσκονάδη µέχρι τώρα π άσπρισες πήγες ποτέ επιτροπή; Να τος! Όχι λέει. Κι όµως είναι εργατικός και είναι µυαλωµένος. Και οι άλλοι; Ο ράκυλος, ο Ευφορίδης, ο Πρινίδης; Είδε κανείς σας τα Εκβάτανα ή τους Χάονες; Να! Όχι λένε. Όµως ο Λάµαχος κι ο Κλεφτοκοίσυρας πηγαίνουν κι ας είναι όλο «τράκα και αγύριστα» και σαν σκατόνερα στο δρόµο παραµερνούν όσοι τους βλέπουν. ΛΑΜΑΧΟΣ Αχ ηµοκρατία. Αντέχονται τέτοια λόγια; εν θ αντέχονταν αν δεν τα τσέπωνε ο Λάµαχος.

46 ΛΑΜΑΧΟΣ Εγώ πάντα θα τα βάζω µε τους Πελοποννήσιους και πάντοτε θα τους χτυπώ όσο µπορώ ενάντια και κατά γη και κατά θάλασσα. Κι εγώ διακηρύσσω στους Πελοποννήσιους όλους και στους Μεγαριώτες και στους Βοιωτούς, να έρχονται σε µένα να πωλούν και ν αγοράζουν. Στο Λάµαχο όµως µη. (Λάµαχος και ικαιόπολης µπαίνουν στα σπίτια τους) ΧΟΡΟΣ Νικά ο ικαιόπολης στα λόγια και του κόσµου τη γνώµη για σπονδές την αλλάζει. Ας αλλάξουµε όµως κι εµείς τρόπο και ας πούµε τον ύµνο. Από τότε που διδάσκει κωµωδία ο δάσκαλος ποτέ δεν µας έβαλε να βγούµε να πούµε τι µάστορας άξιος είναι. Αλλά αφού οι εχθροί του σκορπούν κατηγόριες στους πολίτες µπροστά, που ακούν και πιστεύουν, πρέπει κι αυτός να τα πει τα λογάκια του στους Αθηναίους που, φαίνεται, αλλάζουνε γνώµη. Λέει λοιπόν ο ποιητής ότι πολλά σας ωφέλησε. Ότι τα µάτια σας άνοιξε. Να µην τα πιστεύετε τα λόγια των ξένων. Μήτε τις κολακείες που σας χύνουν να γλείφετε. Μήτε να στέκεστε ν ακούτε χαυνόµυαλα. Πιο πριν οι πρέσβεις που στέλναν οι πόλεις σας λέγαν «ιοστέφανους» και σας τουµπάριζαν και µόλις ακούγατε στεφάνια και τέτοια τη βρίσκατε κουρνιάζοντας σαν κότες

47 κι όποιος την έλεγε την Αθήνα «λαµπρόλουστη» του τα δίνατε όλα λες και σας έδινε τζάµπα σαρδέλες. Με τέτοια που έκανε πολύ σας ωφέλησε και έδειξε σ όλους της δηµοκρατίας τον τρόπο. Και τώρα αυτοί που σας φέρνουν τους φόρους θα ρθουν καψωµένοι να δουν τον ποιητή µας τον άριστο, που για να πει τα σωστά το κεφάλι του το βαλε επάνω στον τάκο και τόσο της τόλµης του η δόξα φτερούγισε που κι ο Μέγας Βασιλιάς της Περσίας τους πρέσβεις της Σπάρτης ανακρίνοντας τους ρώτησε ποιοι είναι στα καράβια γερότεροι και ποιους κακολογά ο ποιητής µας περισσότερο, γιατί αυτοί όπως είπε µε τέτοιο συµβουλάτορα θα γίνουν καλύτεροι και πιο πολλές στον πόλεµο νίκες θα έχουν. Γι αυτό και οι Σπαρτιάτες ειρήνη ζητούν και να πάρουν την Αίγινα όχι πως τους κόφτει το νησί, τι το θέλουν, αλλά τον ποιητή µας να πάρουν ζητούν, όµως µην τους τον δώσετε γιατί αυτός θα χτυπά χτύπηµα είναι. τα όσα για Και λέει θα σας µάθει πολλά και καλά για να είστε ευδαίµονες αλλά µη καλοπιάνοντας, µη υποσχόµενος παροχές και µισθούς, µη ξεγελώντας σας µε πανουργίες κι απάτες αλλά τα σωστά δασκαλεύοντας. Προς τούτο ο Κλέων και χέρι ας βάλει και τα πάντα ας κάνει αφού το σωστό και το δίκαιο θα έχω

48 και ποτέ για την πόλη µην πιαστώ σαν κι αυτόν δειλός και κουµάσι. Έλα Μούσα, Έλα, λαµπρή και ανάβοντας και γερή Αχαρνιώτικη όπως πηδούν απ τα κάρβουνα σπίθες που αγέρας τις τρέφει και έτοιµα δίπλα τα ψαράκια για ψήσιµο και άλλοι θασιώτικη σάλτσα χτυπούν και ετοιµάζουν φρατζόλες, έτσι γερή και πηδηχτή και χωριάτα, έλα, συµπατριώτισσα Μούσα. Την κακίζουµε την πόλη εµείς οι παλιότεροι δεν µας φέρνεστε αντάξια των όσων προσφέραµε που γέροντες είµαστε, αλλά σε δίκες µας σέρνετε και µας αφήνετε µόνους παίγνια να µαστε σε µαθητευόµενους ρήτορες, χωρίς να µπορούµε, και όπως κωφοί και χαλασµένες φλογέρες και µόνο το ραβδί µας θεός µας προστάτης. Και στο βήµα σερνόµαστε να πάρουµε λόγο µουρµουριστά και ανήµποροι και µετά µας σηκώνουν και ρωτούν κοροϊδεύοντας και µας ταράζουν και µας ταρακουνούν και µας κατακόβουν.

49 Και ο γέροντας κάτω απ τα χρόνια του κλαίει και πληρώνει το πρόστιµο και ύστερα φεύγει και µουρµουρίζει δακρύζοντας «το κοµπόδεµα που είχα να πληρώσω τον τάφο µου, µου το πήραν για πρόστιµο τώρα και φεύγω». Πως να ανεχτώ να σακατέψεις σε δίκη άνθρωπο γέροντα που έπαθε πολλά και ιδρώτα ποτάµι για την πόλη του έχυσε παλεύοντας γερά στο Μαραθώνα; Τότε εκεί τους εχθρούς κυνηγούσαµε και τώρα µας κυνηγούν οι κακοί και οι άδικοι και µας βάζουν στο χέρι. Ποιος Μαρψίας θ αντειπεί σ ό,τι λέω; εν είναι δίκαιο άνθρωπο γέρο, σαν τον Θουκυδίδη, να τον µπλέκει σε δίκες του Κηφισόδηµου ο γιος ο φαφλατάς και αδίστακτος και να ρίχνεται εξόριστος στης Σκυθίας τα άβατα! Λυπήθηκα, γέµισαν τα µάτια µου δάκρυα, που είδα τοξότη να ταρακουνάει γέροντα, που ποτέ, µα τη ήµητρα, καµιά προσβολή δεν θ ανεχόταν νέος και µέχρι και δέκα τέτοιους θα νίκαγε και χιλιάδες τοξότες θα προγκούσε φωνάζοντας και στις σαγίτες του θα έβαζε τη γενιά τους ολόκληρη. Αφού όµως τους γέροντες ξαπόσταµα, δεν τους αφήνετε ούτε καν για πάρτε απόφαση και χωρίστε τις δίκες και να ενάγει το γέροντα γέρος φαφούτης και το νέο.. ο φαρδόκωλος γιος του Κλεινία. Και στο εξής πια, στις δίκες, γέρος να σέρνει γέροντα και νέος το νέο και να παθαίνει ο αρνούµενος. (Βγαίνει ο ικαιόπολης µε σχοινί και πασσάλους. Βάζει ένα γύρο ορόσηµα)

50 Της αγοράς µου τα σύνορα είναι αυτά. Εδώ Πελοποννήσιοι και Βοιωτοί και Μεγαριώτες µπορούν να πωλούν και ν αγοράζουν µαζί µου. Με το Λάµαχο µη. Και γι αγορανόµους βάζω τούτους τους βούρδουλες τους τρεις που κρατάω. Τα σύνορά µου τούτα συκοφάντης µην πατήσει µήτε καταδότης άλλος. Τώρα θα πάω να φέρω τη Στήλη που πάνω της έγραψα την ειρήνη που έκανα, να τη στήσω να φαίνεται. (Μπαίνει µέσα. Έρχεται ένας Μεγαριώτης φορτωµένος µαζί του δυο µικρά κοριτσάκια) ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Αγουρά τσ Αθήνας γειά σου. Σ τσ Μεγαριώτες είσ ουραία. Σαν τη µάνα σι πουθούσα µα του ία. Αχ κόρις µου κακόµοιρις δύστυχου πατέρα. Αχ να ταν να βρούµι µπουκιά ψουµί. Αχ! Ακούστι να πω κι να πει η κοιλιά σας. Απ την πείνα γουργούρηµα ή πούληµα θέλει; ΚΟΡΕΣ Πούληµα. Πούληµα! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Κι εγώ του ίδιου λέου µα ποιος να τα χαράµιζε τζιάµπα τα λιφτά του; Α! Σκαρφίστηκα µεγαριώτικη κουµπίνα! Θα σας έχω τάχα γρούνια κι θα σας πουλώ! Βάλτι τα γρουνόποδα να φαίνιστι απού σόι γιατί

51 αν ξαναγυρίστι απούλητις στο σπίτι άγρια λόρδα θα σας κόψει. Βάλτι κι αυτές τις γουρνοµύτες κι άντι µπάτι στου σακί κι να σκούζιτι κι να γρούζιτι σαν να κόβουν το λιµό σας στη Μυστήρια γιουρτή. Εγώ θα γκαρίξου να βγει ο ικαιόπουλης. ικαιόπουληηη! Θέλεις ν αγουράσεις γρούνιες; (Βγαίνει ο ικαιόπολης) Μπα! Μεγαριώτης είναι! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γι αλισβιρίσι ήρθαµαν! Πως τα περνάτε; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γουργουρίζουµι δίπλα στου τζιάκι. Ωραίο είναι το τζάκι, µα το ία, αν έχει δίπλα αυλητρίδα. Τι άλλο κάνετε τώρα οι Μεγαριώτες;

52 ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Τέτοια κάνουµι. Όταν ξεκίναγα να ρθου για εµπόριο οι αρχηγοί µας κάναν λαοσύναξη πώς να χαθούµι γρήγουρα όλοι µας για πάντα. Κι αµέσως να γλιτώσετε όλοι απ τους σωτήρες! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Αµάν; Τι άλλο στα Μέγαρα; Πόσο πάει το στάρι; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Στα ύψη πάει. Σαν τους θεούς. Έφερες αλάτι; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ εν µας τις κρατάτι σεις τις αλυκές;

53 Ούτε σκόρδα; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Τι σκόρδα λες; Όταν έρχιστι ισείς δεν µας τα ξιριζώνιτι µε τα παλούκια σαν πουντίκαροι; Τι φέρνεις τότε; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γουρουνίτσις για Μυστήρια. Καλά είναι. Για να δω. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Πρώτου πράµα είνι. Κοίτα τις αν θελς. Παχουλές κι ουραίις ουραίις.

54 Α! Τι πράγµα είναι αυτό; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γουρουνίτσα, µα του ία! Μπα! Γουρουνίτσα από πού; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Απ τα Μέγαρα. εν είνι; εν µου φαίνεται. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Για κοίτα, δεν πιστεύει! Μα είνι τρουµερό! εν είνι λέει γουρούνις! Θελς να πάµι στοίχηµα ότι αυτό ιδώ του πράµα είνι γουρουνάκι, όπως το λέτι σεις; Ανθρωπίσιο είναι όµως.

55 ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Ε, µα του ιοκλή! ικό µου είνι, πώς να είνι; Θες ν ακούσεις τη φωνή τους; Ναι. Να την ακούσω. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Έλα γουρουνίτσα µ γρύλισι στα γρήγουρα. εν γρυλίζς; Ψόψους θα σ εύρει αν σουπαίνς. Θα σας πάου πάλι πίσου, µα τουν Ερµή! ΚΟΡΗ Γκόι Γκόι! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ εν είνι γουρουνίτσα; Τώρα έτσι φαίνεται. Αν όµως ταϊστεί να µεγαλώσει θα γίνει κορίτσαρος. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Η µάνα της ουλόιδια. Σι πέντι χρόνια του πουλύ.

56 εν είναι όµως ακόµα για θυσία. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Αµάν; Γιατί δεν είνι; εν έχει ουρά. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Μικρούλα είνι ακόµη. Αν όµως τρανέψ θα την έχει κι µεγάλη κι µαύρη κι παχειά. Μα αν τη θέλεις για θριφτάρι αυτή η γουρουνίτσα, τούτη, είνι η καλή. (Του δείχνει την άλλη κόρη του) Α! Ολόιδια είναι µε την άλλη! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Ίδια µάνα είχαν και πατέρα. Κι αν παχύνει ένα κι ένα θα είνι για την Αφρουδίτη.

57 Στην Αφροδίτη όµως δεν προσφέρουν γουρουνίτσα. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Στην Αφρουδίτη δεν προυσφέρουν; Στη µόνη που προυσφέρουν ίσια ίσια! Κι αυτών των γουρουνιών του κρέας του καλύτερου άµα περαστεί στη σούβλα. Τρων χωρίς τη µάνα τους ; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Κι χουρίς πατέρα τρων, µα τουν Ποσειδώνα! Και τι το τρων καλύτερα; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Ούλα. Κι ό,τι δώεις. Ρώτα τες κι µόνος σου.

58 Γουρουνίτσα. Γουρουνίτσα... ΚΟΡΗ Κόι. Κόι. Θα τρωγες αγγουράκια; ΚΟΡΗ Κόι, Κόι, Κόι. Συκάκια Φιβαλιώτικα; ΚΟΡΗ Κόι Κόι... Η άλλη θα τα τρωγε; ΚΟΡΗ

59 Κόι Κόι Κόι... Α! Πιο λαίµαργα φωνάζουν για τα συκαλάκια. Ας φέρει κάποιος από µέσα, θα τα φαν; (Ένας δούλος φέρνει, τα δίνει) Α! πα πα! Ανοιγόκλειµα µασέλας Ηρακλή µου! Από πού είναι οι γουρουνίτσες; Τραγασαίες είναι; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ εν τα έφαγαν ούλα αυτές. Ένα σούφρωσα κι ιγώ. Καλές οι γουρουνίτσες, µα το ία, µου αρέσουν. Πόσο τις πουλάς; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Τη µια για πλέτρα σκόρδα θα σ την έδινα. Την άλλη για γαβάθ αλάτι. Περίµενε. Θα σου τις πάρω.

60 (Ο ικαιόπολης µπαίνει µέσα να πάρε ι σκόρδα και αλάτι) ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Έτσι µπράβου, Ερµή πραγµατευτή µου! Έτσι να πουλήσω αχ κι τη γυναίκα µου Κι τη µάνα µου την ίδια. (Έρχεται ένας συκοφάντης) ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ Ε! Συ! Από πού είσαι; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γουρουνίτσις πουλώ, απ τα Μέγαρα είµι. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ Και σένα κι αυτές σας καρφώνω! Εχθροί µας! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Πάλι στα ίδια φτάσαµε... Στα πρώτα τα τιρτίπια. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ

61 Κλαίγοντας θα πας στα Μέγαρα. Άσε το σακί. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ ικαιόπουληηηηη! Ρουφιανεύουµι! (Βγαίνει ο ικαιόπολης µε σκόρδα και αλάτι) Από ποιον, ποιος είναι ο ρουφιάνος; Α! Εσείς οι αγορανόµοι µου, δεν τον πετάτε έξω το ρουφιάνο; Βρε συ, χωρίς φανάρι τι φανερώνεις; ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ Να µην τους φανερώσω τους εχθρούς; Τρέξε τσακίσου αλλού να φανερώσεις πριν κλάψεις εδώ. (Ο συκοφάντης φεύγει) ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Βρε τι κακό τούτου στην Αθήνα!

62 Εντάξει Μεγαριώτη. Για τις γουρουνίτσες που µου έδωσες πάρε την πλέχτρα σκόρδα πάρε και τ αλάτι. Και να σαι καλά. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Το καλά δεν το χουµε στα µέρη µας. Παραπανίσιο το είπα. Στο κεφάλι µου να πέσει. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γουρουνίτσις µου, άντε, χουρίς τουν πατέρα σας! Κι αν κάποιους σας δίνει τώρα αλάτι, να του βάζτι στου ψουµί σας νούστιµου να γίνιτι.. (Φεύγει ο Μεγαριωτης. Ο ικαιόπολης µπαίνει µέσα κρατώντας το σακί µε τις γουρουνίτσες) ΧΟΡΟΣ Ευτυχισµένος άνθρωπος! Είδες τι κατάφερε που έκανε ειρήνη; Θα κάθεται χαίροντας στον πάγκο του τωρα κι αν κάποιος Κτησίας συκοφάντης σιµώσει θα λιώσει στα κλάµατα. Κανένας τρακαδόρος δεν θα σε γελάσει. Ο Πρέπης, τη φαρδοκωλιά του δεν θα σ την κουνά µήδ ο Κλεώνυµος καβγά θα κάνει. Θα περπατάς κοµψά και δεν θα σε τραβάει σε δίκες ο Υπέρβολος.

63 Ούτε θα σου κολλά στο δρόµο ο Κρατίνος µε τα µαλλιά τα λιγδωµένα, ούτε ο Αρτέµωνας που γράφει στο γόνατο τραγούδια και οι µασχάλες του βρωµούν τραγίλα και απλυσιά. Κι ούτε θα κοροϊδεύει ο Παύσων ο πεινάλας ούτε και ο Λυσίστρατος ο τριγυρατζής του Χολαργού το αίσχος, ο βουτηγµένος στη χολή που κρυώνει και πεινά τριάντα µέρες κάθε µήνα. (Έρχεται ένας Βοιωτός µε το δούλο του. Είναι φορτωµένος. Πίσω τους ακολουθούν άλλοι µε φλογέρες) ΒΟΙΩΤΟΣ Αχ Ηρακλή, τα πουδάρα µου κάλιασαν! Άσε τη ρίγανη κάτου Ισµενία. Κι εσείς φλουγιρτζήδις που ήρθαταν πίσου µου φυσάτι τις φλουγέρις δυο µέτρα παρακεί. (Βγαίνει ο ικαιόπολης) Πάψετε βρε πανάθεµα! Πούθε ξεφυτρώσατε και ζουζουνίζετε στην πόρτα µου; Κακήν κακώς θα πάθετε µε τούτες τις µουτσούνες. ΒΟΙΩΤΟΣ

64 Να χαρείς, µα τουν Ιόλαου, φίλε. Μι πήραν το κατόπ απ τη Θήβα ως ιδώ και µ την ξιλουλούδιασαν τη ρίγανη φυσώντας. Αν θέλεις ν αγουράεις απ όσα φέρνου, πάρι. Κι πιτούµενα κι ζα. Γεια σου Βοιωτέ µποµποτοφάγε. Τι καλούδια φέρνεις; ΒΟΙΩΤΟΣ Όσα έχ η Βοιωτία γινικώς. Ρίγανη, ψαθί, φλισκούνι, φιτιλάκι, πάπιες, πιρδικούλις, κίσσες και τροχίλους... Σαν πουλιών φουρτούνα όρµησες στην αγορά! ΒΟΙΩΤΟΣ Έχου κι αλιπούδις κι χίνις κι λαγούς κι βίδρις κι κουνάβια κι νυφίτσις κι σκαντζουχοιρούλια. Κι χέλια Κουπαϊδας έχου... Ω! Που φέρνεις την πιο ωραία νοστιµιά! ώσε µου να την προσφωνήσω τη χελάρα. ΒΟΙΩΤΟΣ

65 Η πιο τρανή απ τις πινήντα κόρις τα Κουπαϊδας βγες έξου να σι δει ου ξένους να χαρεί. (Ο Βοιωτός από ένα σκεπασµένο κοφίνι βγάζε ι ένα χέλι) Ω καλή µου και από πάντα λαχτάρα της κωµωδίας ποθητή, του Μόρυχου χελάρα αγαπηµένη! Βγάλτε τη σχάρα, βγάλτε το φυσητήρι. Κοιτάξετε παιδιά την καλύτερη χελάρα. Έξι χρόνια καψούρα για να ρθει. Χαιρετήστε την παιδιά. Και για χάρη της εγώ στα κάρβουνα κουµάντο. Αχ µήτε και νεκρός να σε στερηθώ χελάρα µου βρασµένη µε παντζάρια. ΒΟΙΩΤΟΣ Τι θα µου δώεις να σ τη δώσου; ικαίωµα αγοράς θα µου τη δώσεις. Τι άλλο πουλάς; ΒΟΙΩΤΟΣ Ούλα τα πουλώ. Πόσο τα πουλάς; Ή είδος µε είδος;

66 ΒΟΙΩΤΟΣ Ό,τι έχτι στην Αθήνα κι δεν έχουµι στη Θήβα. Θέλεις ν ανταλλάξεις µε σαρδέλες ή κανάτια; ΒΟΙΩΤΟΣ Σαρδέλις κι κανάτια έχουµι κι εµείς. Κάτι να µην το χουµι να σας πιρισσεύει. Ξέρω. Ξέρω. Πάρε έναν συκοφάντη. έσε τον όπως τα κανάτια. ΒΟΙΩΤΟΣ Ναι, µα του θιό! Κέρδος θα χα να πιρνα µαϊµού να στάζ φαρµάκι. Να ένας. Έρχεται. Ο Νίκαρχος ο σπιούνος. ΒΟΙΩΤΟΣ Μικρούτσικος στου µπόι...

67 Σπιουνοβρωµιά µεγάλη όµως. (Φτάνει ο Νίκαρχος και κοιτάει ερευνητικά) ΝΙΚΑΡΧΟΣ Ποιανού είναι αυτά τα πράγµατα; ΒΟΙΩΤΟΣ Απ τη Θήβα, δικάµ. Κι του ουρκίζουµι. ΝΙΚΑΡΧΟΣ Ε, λοιπόν, εγώ τα καταγράφω εχθρικά. ΒΟΙΩΤΟΣ Τι κακό σου καναν τα άκακα πιτούµενα κι τα πουλεµάς; ΝΙΚΑΡΧΟΣ Σας καταγγέλνω εχθρούς κι εσένα µαζί. ΒΟΙΩΤΟΣ

68 Τι αδικήθηκες; ΝΙΚΑΡΧΟΣ Θα το πω να τ ακούσουν οι παρόντες. Φέρνεις φιτίλια απ τους εχθρούς. ΒΟΙΩΤΟΣ Εχθρός... για τα φιτίλια; ΝΙΚΑΡΧΟΣ Μπορεί και ναύσταθµο να κάψει ένα φιτιλάκι! ΒΟΙΩΤΟΣ Του ναύσταθµου; Του φυτιλάκι; ΝΙΚΑΡΧΟΣ Ναι. ΒΟΙΩΤΟΣ Πως; ΝΙΚΑΡΧΟΣ

69 Μπορεί ένας Βοιωτός να πιάσει µια βρωµούσα και να της δέσει ένα φιτίλι και ύστερα να τ ανάψει και όταν θα φυσήξει αέρας δυνατός να το πάρει να το πάει και στο ναύσταθµο να φτάσει Κι ένα καράβι αν αρπάξει όλα θ ανάψουν σαν λαµπάδες! Βρε κακόχρονο να χεις βρε! Με µια λαµπαδιάσει ο ναύσταθµος; βρωµούσα µε φιτίλι, θα (Ο ικαιόπολης τον χτυπά, τον σπρώχνει) ΝΙΚΑΡΧΟΣ Μάρτυρες σας βάζω, µε χτυπάει! Κλείστε του το στόµα, δώστε µου µια ψάθα να τον τυλίξω σαν κανάτι µη µου σπάσει και ραγίσει στη µεταφορά. (Φέρνουν ψάθα και σχοινί. Ο ικαιόπολης τυλίγε ι στην ψάθα το Νίκαρχο και τον δένει) ΧΟΡΟΣ έσε τον σφίξε το αγαπητέ µου γύρω γύρω το ψαθί, δέσε το σφίξε το µη ραγίσει στη µεταφορά.

70 Για τα καλά θα το νοιαστώ γιατί είναι κούφιο και βροντά σαν να ναι ραγισµένο και το µισούν κι οι θεοί. ΧΟΡΟΣ Τι θα το κάνει; Θα το έχει για όλα. οχείο κακών τρίφτη δικών για ρουφιανιές φανάρι και γουδί γι ανακάτεµα εις πάσαν περίπτωσιν. ΧΟΡΟΣ Τι πίστη να έχεις, να έχεις στο σπίτι σου τέτοιο αγγείο που αγγίζοντας τρίζει; Γερό είναι φίλε µου ποτέ δε θα σπάσει αν απ τα πόδια κατακέφαλα κρέµεται. ΧΟΡΟΣ Άντε τώρα έτοιµο. ΒΟΙΩΤΟΣ

71 Τώρα να το µάσω. ΧΟΡΟΣ Μάζεψέ το, φόρτωσέ το όπου θέλεις πήγαινέ το. είχνε τον παντού σ όλους το σπιούνο. Τον έδεσα γερά τώρα τον κακόχρονο. Άντε τώρα Βοιωτέ, φόρτωσε τον και πάρ τον. ΒΟΙΩΤΟΣ Σκύψι να στουν βάλου στουν ώµου Ισµενάκου. Στον ώµο και τα µάτια σου! Σκάρτο το φορτίο, µα αν βγάλεις κέρδος θα σαι ο πρώτος που θα χεις καλό από τέτοιο σπιούνο. (Φεύγει ο Βοιωτός Λάµαχου) µε τον υπηρέτη του φορτωµένο. Έρχεται υπηρέτης του ΥΠΗΡΕΤΗΣ ικαιόποληηη!

72 Τι είναι και µε φωνάζεις; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Τι; Ζητάει ο Λάµαχος µ αυτό το καφετί να του δώσεις κίχλες για τη γιορτή το κρασιού και χέλι Κωπαϊδας. Ποιος Λάµαχος ζητάει χέλι; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Ο τροµερός ο ανίκητος. Που κραδαίνει Γοργόνα. Και ανεµίζουν στο κράνος του τρία λοφία! Και τη ασπίδα να δώσει δεν έχει κίχλες και χέλι να πεις. Ας πάει κουνώντας τα λοφία του, να βολευτεί µε παστόψαρα. Κι αν βάλει τσιριξιές καλώ τους αγορανόµους. Τσίχλες και κοτσύφια και τα πάντα τα παίρνω ο ίδιος να τα φάω στο σπίτι µου. (Ο ικαιόπολης µπαίνει µέσα φορτωµένος. Ο υπηρέτης του Λάµαχου φεύγει) ΧΟΡΟΣ

73 Είδατε, είδατε εσείς οι πολίτες, ο φρόνιµος άντρας ο έξυπνος πως κάνει σπονδές κι αγορές και παζάρια να γεµίσει το σπίτι του και να χει να τρώει; Τα αγαθά από µόνα τους γι αυτόν συµµαζεύονται. Ποτέ τον πόλεµο δεν θα βάλω στο σπίτι µου ούτε το τραγούδι του Αρµόδιου θα πει δίπλα στο τραπέζι µου φίλος µεθυσµένος που έρχεται όλο και τα κάνει ανάστα και τα σπρώχνει και τα σπάζει και όλο τσακώνεται κι ας οι άλλοι του λεν «πιες το και φρόνιµα. Πιες το σαν φίλος». Αυτός πιο πολύ µας τα καίει τ αµπέλια µας και το κρασί µας το χύνει. Έφυγε τρέχοντας, πέταξε πήγε για δείπνο και όλος καµάρι και στην πόρτα του σκόρπισε φτερά για σηµάδι. Της γλυκιάς Αφροδίτης και των φίλων της Χάρης Ειρήνη συντρόφισσα, τι όµορφη είσαι και όµως το ξέχναγα! Πώς να µας έπαιρνε να µας έσµιγε ο έρωτας όπως αυτός ο ζωγραφιστός µε το στεφάνι. Ή µε νοµίζεις γέρο κι ανίκανο; Αν όµως σε πάρω, τρία µπορώ ακόµα νοµίζω, αυλάκι αµπέλι µεγάλο να σύρω και δίπλα να βάλω νέες συκούλες και µια κληµαταριά και λιόδεντρα γύρω να χουµε λάδι να αλειβόµαστε κάθε πρωτοµηνιά. (Βγαίνει ο κήρυκας του ικαιόπολη) ΚΗΡΥΚΑΣ Ακούστε ο λαός! Στο πανηγύρι του κρασιού µε το βάρεµα της σάλπιγγας όπως τα πάτρια θ αρχίσει να πίνει ο καθένας τον καύκο του και όποιος τον πιεί πρώτος θα πάρει το ασκί του Κτησιφώντα βραβείο του.

74 (Βγαίνει ο ικαιόπολης) Ε! Παιδιά και γυναίκες, δεν ακούσατε; Τι κάνετε, εµπρός, δεν ακούτε τον κήρυκα; Βράζετε. Ψήνετε. Στρίβετε τις σούβλες. Βγάλτε τους ψηµένους λαγούς. Φέρτε µου σούβλες να περάσω τις τσίχλες. Πλέξτε στεφάνια. ΧΟΡΟΣ Ζήτω σου για το µυαλό σου, ζήτω για το φαγητό σου άνθρωπε δαιµόνιε! Τι θα πεις όταν δεις και τις τσίχλες ψηµένες; ΧΟΡΟΣ Εύγε σου! Καλά το λες αυτό είναι που να ναι! Φρόντιζε, φύσα τη φωτιά... ΧΟΡΟΣ

75 Άκουσες πως έµπειρα όµορφα και νόστιµα δείπνο ετοιµάζει; (Έρχεται ένας γεωργός ανήσυχος) ΓΕΩΡΓΟΣ Αχ ο δύστυχος, αχ! Ηρακλή µου, ποιος είναι τούτος! ΓΕΩΡΓΟΣ Άνθρωπος δυστυχισµένος... Κρατήσου όπως είσαι. ΓΕΩΡΓΟΣ Αχ αγαπητέ µου, µόνο εσύ έχεις ειρήνη... Αχ δώσ µου κι εµένα, πεντάχρονη έστω. Τι έπαθες;

76 ΓΕΩΡΓΟΣ Κοµµάτια και σκόρπισα. Μου πήραν τα βόδια. Ποιοι; Από πού; ΓΕΩΡΓΟΣ Απ τη Φυλή. Βοιωτοί! Αχ βρε τρισδύστυχε, και δεν φορείς µαύρα; ΓΕΩΡΓΟΣ Μου τα πήραν, µα το ία, αυτά που µε έτρεψαν, που µου έδιναν τα πάντα, µε τις σβουνιές τους µαζί. Και τι θέλεις τώρα; ΓΕΩΡΓΟΣ

77 Έπαθαν τα µάτια µου να κλαίω, δεν βλέπω... Άλειψε λιγουλάκι ειρήνη στα µάτια µου. Ε, πονηρέ! εν είµαι γιατρός του ηµοσίου! ΓΕΩΡΓΟΣ Μια στάλα µονάχα, στάξε µια στάλα σ αυτό το κουτάκι. Μήτε σταλιά µηδέ µυρουδιά. Το κλάµα αλλού. ΓΕΩΡΓΟΣ Αχ βόδια µου και χωραφάκια µου... (Φεύγει ο γεωργός) ΧΟΡΟΣ Βρήκε γλύκα στις σπονδές του. εν θα δώσει φαίνεται, µηδέ σταλιά σε άλλον.

78 Ρίχνε µέλι στα λουκάνικα, ψήνε τις σουπιές... ΧΟΡΟΣ Ακούς γλυκοπροστάγµατα, ακούς; Ξηροψήστε µου τα χέλια... ΧΟΡΟΣ Θα µας πεθάνεις από την πείνα εµένα και τους γειτόνους µε αυτήν την κνίσα και τα λόγια που µας λες. Ψήστε τα κι αλείψτε το µέλι να ξανθήνουν. (Καθώς ο ικαιόπολης µπαίνει µέσα, φτάνει ένας παράνυµφος και πίσω του µια γυναίκα) ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΣ ικαιόποληηη! ικαιόποληηη! Στάσου!

79 Ποιος είναι αυτός; Ποιος; ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΣ Νιόγαµπρος κάποιος σου στέλνει για κέρασµα τούτο το κρέας! Όποιος και να ναι, πολύ καλά έκανε. ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΣ Για το κρέας που σου στέλνει ζητά να του χύσεις σ αυτό το ποτήρι µια στάλα ειρήνη να µη στρατευθεί και πάει στον πόλεµο. Πάρ το. Πάρ το το κρέας του. Μη. εν έχει ειρήνη. Και για δέκα χιλιάδες, δράµι δεν δίνω. Πάρτε τώρα τις σπονδές, φέρτε τις κανάτες, θέλω κρασί για τη γιορτή. ΧΟΡΟΣ Τι είναι όµως! Α! Φτάνει ένας αγριοµάτης, αυτός, σαν να ρχεται να πει κακό!

80 (Έρχεται ένας αγγελιαφόρος, χτυπά την πόρτα του Λάµαχου. Αυτός απαντά από µέσα, µετά βγαίνει) ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ Α Αχ αχ βάσανα και µάχη και Λαµάχοι! ΛΑΜΑΧΟΣ «Ποιος χτυπά στα χαλκοστόλιστα δώµατα;» ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ Α ιαταγή των εννιά στρατηγών να πάρεις τα λοφία και τους λόχους και γρήγορα να πας και να κάτσεις στο χιόνι, να φυλάς τα περάσµατα. Στη γιορτή του κρασιού ρίχτηκαν πάνω Βοιωτοί κλεφταράδες! Έτσι µας είπαν. ΛΑΜΑΧΟΣ Αχ στρατηγοί! Κεφάλια πολλά, γεµάτο κανένα. Ούτε γιορτή σ αφήνουν να κάνεις. Ω στρατέ, Λαµαχοπολεµικέ! ΛΑΜΑΧΟΣ Αχ ο κακότυχος! Με περιπαίζεις κι εσύ!

81 Θέλεις να πολεµήσεις µε τετράφτερο Γηριόνη; ΛΑΜΑΧΟΣ Αχ τι αγγελία µου ανάγγειλε ο κήρυκας! Αχ και µένα, τι τρέχει κάποιος να µου πει. (Φτάνει και δεύτερος αγγελιοφόρος) ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Β ικαιόπολη... Τι είναι; ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Β Γρήγορα για το δείπνο Πάρε το καλάθι σου γεµάτο και τον καύκο, ο ιερέας του ιόνυσου σε προσκαλεί Γρήγορα όµως γρήγορα, καθυστερεί το δείπνο εξαιτίας σου, τα άλλα όλα είναι έτοιµα. Τραπέζια κι ανάκλιντρα, στεφάνια, µαξιλάρια και στρώµατα κι

82 αρώµατα και µεζελίκια και αυλητρίδες, και ψωµιά και πίτες και σουσαµοκούλουρα και γλυκά και το «λεβέντη µου Αρµόδιε» απ τα παλιά τραγούδια! Γρήγορα, όµως, γρήγορα! ΛΑΜΑΧΟΣ Αχ ο κακοδύστυχος εγώ! Αχ που σε δυστύχεψε η τεράστια Γοργόνα! Τώρα εντολές. Ετοιµάστε το δείπνο. ΛΑΜΑΧΟΣ Παιδί µου φέρε µου έξω το γυλιό. Φέρε µου παιδί το καλάθι τα καλούδια. ΛΑΜΑΧΟΣ Φέρε µου να χω αλάτι και ρίγανη, φέρε κρεµµύδια. Μου βρωµούν τα κρεµµύδια, σαρδέλες, εµένα.

83 ΛΑΜΑΧΟΣ Παστόψαρα λίγα, τυλιγµένα σε φύλλα. Εµένα φρεσκόψαρα, θα τα ψήσω εκεί. ΛΑΜΑΧΟΣ Φέρε τα φτερά του κράνους. Τα πιτσούνια και τις κίχλες φέρε µου. ΛΑΜΑΧΟΣ Τι ωραία κάτασπρα στρουθοκαµηλοφτέρουγα! Τι καλά ξανθοψηµένο αυτό το πιτσουνάκι! ΛΑΜΑΧΟΣ Πάψε να περιπαίζεις τα όπλα µου.

84 Πάψε να στραβοκοιτάς τις κίχλες µου. ΛΑΜΑΧΟΣ Φέρε το κουτί µε τα τρία µου λοφία. ώσε µου την πιατέλα µε τον ψητό λαγό. ΛΑΜΑΧΟΣ Αχ τριχοφάγος µου το φαγε το λοφίο. Το στιφάδο θα το φάω πριν απ το δείπνο. ΛΑΜΑΧΟΣ Βρε άνθρωπέ µου µη µου µιλάς.

85 εν µιλώ µαζί σου, µιλώ µε το παιδί. Θέλεις να πάµε στοίχηµα, παιδί, κι ο Λάµαχος να κρίνει τι είναι νοστιµότερο οι ακρίδες ή οι τσίχλες; ΛΑΜΑΧΟΣ Πω πω ξεδιαντροπιά! Ασύγκριτες οι ακρίδες, λέει. ΛΑΜΑΧΟΣ Ξεκρέµασε το δόρυ µου και φέρ το. Βγάλε και φέρε το κοκορέτσι παιδί µου. ΛΑΜΑΧΟΣ Πιάσε να το σύρω απ τη θέση του. Πιάσε τη σούβλα να το βγάλω.

Είκοσι χρόνια νωρίτερα, σε ένα νότιο χωριό της επαρχίας Πουντζάμπ.

Είκοσι χρόνια νωρίτερα, σε ένα νότιο χωριό της επαρχίας Πουντζάμπ. Εισαγωγή Αισθάνομαι κάποιον να με αρπάζει από το μπράτσο. Νομίζω ότι είναι μια γριά γυναίκα. Έχει δυσάρεστη, στριγκή φωνή. Μου λέει ότι αυτό θα διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα και δε θα πονέσει. Βουλιάζω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ ΑΙΣΧΥΛΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Προφήτισσα (Πυθία) Ορέστης Απόλλων Είδωλο Κλυταιμνήστρας Χορός (Ερινύες) Αθηνά Προπομποί

ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ ΑΙΣΧΥΛΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Προφήτισσα (Πυθία) Ορέστης Απόλλων Είδωλο Κλυταιμνήστρας Χορός (Ερινύες) Αθηνά Προπομποί ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ ΑΙΣΧΥΛΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Προφήτισσα (Πυθία) Ορέστης Απόλλων Είδωλο Κλυταιμνήστρας Χορός (Ερινύες) Αθηνά Προπομποί ΠΡΟΦΗΤΙΣΣΑ: Τη Γαία επικαλούμαι, την πρώτη μάντισσα πρώτη απ' όλους τους θεούς.

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Καρκαβίτσας H θάλασσα

Ανδρέας Καρκαβίτσας H θάλασσα Ανδρέας Καρκαβίτσας H θάλασσα Ο πατέρας µου -µύρο το κύµα που τον τύλιξε- δεν είχε σκοπό να µε κάµει ναυτικό. - Μακριά, έλεγε, µακριά, παιδί µου, απ' τ' άτιµο στοιχειό! εν έχει πίστη, δεν έχει έλεος. Λάτρεψε

Διαβάστε περισσότερα

1 www.24grammata.com

1 www.24grammata.com 1 Στη Σία ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΑΡΙΣΤΕΙ ΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ 7 - ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΛ. 2385023777 Καλ/κή επιµέλεια: Ι. Σεϊδάρη Επιµέλεια Εξωφύλλων: Μπλάζα Συµεόνοφσκι 2 ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΝΤΕΜΟΣ Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΥΚ ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΥΚ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΥΚ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ω, Γκιλγκαµές, άρχοντα της Κουλάµπ, µεγάλη είναι η δόξα σου. Στάθηκε ο άνθρωπος που γνώριζε τα πάντα. Ηταν ο βασιλιάς που γνώριζε του κόσµου όλες τις χώρες. Ηταν

Διαβάστε περισσότερα

PIERO DAMI EDITORE S.P.A. - MILANO

PIERO DAMI EDITORE S.P.A. - MILANO Περιεχόµενα Το πάθηµα του λύκου...7 Η χελώνα που ήθελε να πετάξει...9 Το µεγάλο κατόρθωµα...11 Ο σκύλος και ο λύκος...13 Το λαίµαργο ποντίκι...15 Ο φαντασµένος κόκορας...17 Η καµηλοπάρδαλη και οι πίθηκοι...19

Διαβάστε περισσότερα

23 του Νοέμβρη, ανοιχτά της Βαρκελώνης

23 του Νοέμβρη, ανοιχτά της Βαρκελώνης 1936 23 του Νοέμβρη, ανοιχτά της Βαρκελώνης Το αγκομαχητό των μηχανών έφτανε υπόκωφο στ αυτιά του, πνιγμένο στα σωθικά του βαποριού, αλλά το μονότονο τράνταγμα από τα βαριά σιδερικά που βολόδερναν εκεί

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 ΣΧΟΛΕΙΟ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας

Ενότητα 9 ΣΧΟΛΕΙΟ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας Ενότητα 9 ΣΧΟΛΕΙΟ Παρουσίαση της ενότητας Σε αυτή την ενότητα, παρακολουθούµε την Κατερίνα και τη Βασιλική, δύο µητέρες µικρών κοριτσιών, σε διαλόγους επικοινωνίας µε τη δασκάλα των παιδιών τους και άλλους

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΧΤΑΜΟΝ ΜΙΧΑΛΗΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ : «ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ» Το πρωί στις πέντε, σε ένα φτωχό χωριό

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΧΤΑΜΟΝ ΜΙΧΑΛΗΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ : «ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ» Το πρωί στις πέντε, σε ένα φτωχό χωριό 3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΧΤΑΜΟΝ ΜΙΧΑΛΗΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ : «ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ» Το πρωί στις πέντε, σε ένα φτωχό χωριό στην Ελλάδα, ο Ανδρέας ξύπνησε να πάει στο ξυλουργείο,

Διαβάστε περισσότερα

Βάιος Φασούλας ΜΑΡΙΝΑ. Μυθιστόρημα

Βάιος Φασούλας ΜΑΡΙΝΑ. Μυθιστόρημα Βάιος Φασούλας ΜΑΡΙΝΑ Μυθιστόρημα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ Θεσσαλονίκη 2009 www.ziti.gr Γερμανία. Φθινόπωρο του 2003. Δε φαίνεται σαν το περυσινό, που το πρόσωπό του άρχισε να το δείχνει προς το τέλος του Οκτώβρη

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη Συνέντευξη µε τον κ. Νικολιδάκη Σταυρο () και τον κ. Πελοπονήσιο Ευάγγελο () Κρήτη, Περβόλια Ν. Ρεθύµνης, Τ.Ε.Ι. Κρήτης (Παράρτηµα Ρεθύµνου) 30 Οκτωβρίου 2004 Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ

ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ Αξιότιµε κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Μουσικοφίλων Γράφει ο Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ιάβασα µε µεγάλη προσοχή τα γραφόµενα και των ανυπόγραφων αυτή τη φορά Υπερµάχων

Διαβάστε περισσότερα

Κεχαγιάς Στέργιο, /ντής Σχολείου 1

Κεχαγιάς Στέργιο, /ντής Σχολείου 1 Η ασφάλεια των µαθητών εντός και εκτός των σχολικών κτιρίων. Κεχαγιάς Στέργιος δάσκαλος -µετεκπαιδευµένος στο πρόγραµµα ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών και των Τεχνολογικών ατυχηµάτων του Καποδιστριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΕNOTHTA 18 AΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΑΞΗ Β

ΕNOTHTA 18 AΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΑΞΗ Β ΕNOTHTA 18 AΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΑΞΗ Β 1 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Από το περιοδικό «Γεωτρόπιο» της εφηµεριδας «Ελευθεροτυπία» 2 3 4 ΚΕΙΜΕΝΟ 2 ΣΟΥΦΛΙ «Ελληνικό Πανόραµα» Ευγενία Φακίνου ΞΑΝΘΗ 5 ΚΕΙΜΕΝΟ 3 Από διαφηµιστικό φυλλάδιο

Διαβάστε περισσότερα

6o ΚΥΝΗΓΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ Γρίφος Νο 1. Ακούγεται το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»

6o ΚΥΝΗΓΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ Γρίφος Νο 1. Ακούγεται το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» Γρίφος Νο 1 Ακούγεται το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» Γρίφος Νο 2 Κύριε Μπεκάτσα µου, δεν ήταν η πρώτη φορά που γύριζε σπίτι και µου αράδιαζε παραµύθια πως τάχατες συνάντησε τον Νιάρχο, νύχτα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - ΕΜΦΥΛΙΟΣ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - ΕΜΦΥΛΙΟΣ Στην περίοδο αυτή θα περιοριστώ να αναφέρω μόνον τις κρίσιμες ημερομηνίες στις οποίες συντελέστηκαν τα πλέον σπουδαία γεγονότα. 1. Η Συμφωνία της Πλάκας με την οποία τελείωσε ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕNOTHTA 20 ΕΙΡΗΝΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕNOTHTA 20 ΕΙΡΗΝΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕNOTHTA 20 ΕΙΡΗΝΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 1. Η βόµβα και ο στρατηγός Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα άτοµο. Και µια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας κακός στρατηγός, Που φορούσε µια στολή γεµάτη µε χρυσά σιρίτια. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ 24 ης /2010

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ 24 ης /2010 ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΕ ΡΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 1. ΚΑΡΑΤΖΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 13. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 2. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 14. ΜΠΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 3. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 15. ΜΠΑΣΑΚΙ ΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Έντυπο πνευµατικής εσωτερικής καταγραφής. Τεύχος 19ο Οκτώβριος 2008

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Έντυπο πνευµατικής εσωτερικής καταγραφής. Τεύχος 19ο Οκτώβριος 2008 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Ε Ν Ο Ν Έντυπο πνευµατικής εσωτερικής καταγραφής Το Μυστήριο του Γάµου. Του Αρχ. Καλλίστρατου Λυράκη Ο σύζυγος ο πιστός, κοντά στην

Διαβάστε περισσότερα

Μίχος Κάρης. Υστερόγραφα

Μίχος Κάρης. Υστερόγραφα Μίχος Κάρης Υστερόγραφα ΑΘΗΝΑ 2008 Μίχος Κάρης Υστερόγραφα 2008 Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ Σχεδιασμός έκδοσης και εξωφύλλου: Βίβιαν Γιούρη Εκτύπωση: Μητρόπολις ΑΕ Βιβλιοδεσία: Ευ. Άνδροβικ Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ Φωκιανού

Διαβάστε περισσότερα

Ξύπνησα το πρωί και το κεφάλι μου έλεγε να σπάσει. Τέρμα πια, δεν ξαναπίνω

Ξύπνησα το πρωί και το κεφάλι μου έλεγε να σπάσει. Τέρμα πια, δεν ξαναπίνω 69 μ ι α μ έ ρ α σ τ η ζ ω ή μ ι α ς O l y m p i a Ξύπνησα το πρωί και το κεφάλι μου έλεγε να σπάσει. Τέρμα πια, δεν ξαναπίνω ποτέ!! Πρέπει να ακούσω επιτέλους τους «ειδικούς» που λένε ότι οι γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Βιζυηνός Γεώργιος. Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου

Βιζυηνός Γεώργιος. Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου Βιζυηνός Γεώργιος Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου (Από Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού) Σήμερα πια θα φάγω μια βούκα ψωμί να πάγη στην καρδιά μου! Είπεν η μήτηρ μου καθεζομένη μεταξύ εμού και του αδελφού

Διαβάστε περισσότερα

Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη

Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη Το πλήρες κείμενο: Μεταγραφή από το πρωτότυπο του Γιάννη Βλαχογιάννη, επεξεργασμένη από τον καθηγητή Γιάννη Καζάζη. Αδελφοί αναγνώστες! Επειδή έλαβα αυτείνη την αδυναμία

Διαβάστε περισσότερα

Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011, Έτος 15ο - Τεύχος 83ο

Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011, Έτος 15ο - Τεύχος 83ο Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011, Έτος 15ο - Τεύχος 83ο Εκδίδεται από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Περιεχόμενα 3 6 7 8 9 10 11 12 14 15 16 17 17 19 20 23 25 27 29 Γιαγιάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ

Γ ΤΑΞΗ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Στρατής ούκας, Ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1 η : Στο σπίτι της Ρήνης, πρωί Το λαθρεμπόριο της ζάχαρης

Σκηνή 1 η : Στο σπίτι της Ρήνης, πρωί Το λαθρεμπόριο της ζάχαρης Σκηνή 1 η : Στο σπίτι της Ρήνης, πρωί Το λαθρεμπόριο της ζάχαρης ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Ε Ρήνη, τι έπαθες σήμερα! Ασηκώσου, μωρή κοπέλα! Με το νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτρα. Δεν ακούς, ε! Ή κάνεις που

Διαβάστε περισσότερα

Χ Ρ Υ Σ Α Δ Η Μ Ο Υ Λ ΙΔ Ο Υ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Χ Ρ Υ Σ Α Δ Η Μ Ο Υ Λ ΙΔ Ο Υ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ Χ Ρ Υ Σ Α Δ Η Μ Ο Υ Λ ΙΔ Ο Υ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 2003 Β ΙΒ Λ ΙΟ Π Ρ Ω Τ Ο 1 Ε κ ε ίν ο τ o π ρω ινό του Μ άη του 1959 η Αργυρώ ξύπνησε με πολύ κακή διάθεση. Η κοιλιά της

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑ ΑΣ ΘΕΜΑ: «ΙΑΤΡΟΦΗ»

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑ ΑΣ ΘΕΜΑ: «ΙΑΤΡΟΦΗ» 1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑ ΑΣ ΘΕΜΑ: «ΙΑΤΡΟΦΗ» ΣΧ.ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Πρόλογος... 5 Ιστορική αναδροµή για τη διατροφή του ανθρώπου... 6 ιατροφικές συνήθειες του λαού µας... 8 Παραδοσιακή

Διαβάστε περισσότερα

για τη ριζική ανανέωση και αλλαγή της δηµοκρατικής παράταξης και του πολιτικού συστήµατος

για τη ριζική ανανέωση και αλλαγή της δηµοκρατικής παράταξης και του πολιτικού συστήµατος Προχωράµε για τη ριζική ανανέωση και αλλαγή της δηµοκρατικής παράταξης και του πολιτικού συστήµατος για να πάει η Ελλάδα µπροστά Με πίστη και πεποίθηση υποστηρίζω την ύπαρξη στην ελληνική κοινωνία ενός

Διαβάστε περισσότερα

Από τον "Μύθο του Σίσυφου", μτφ. Βαγγέλη Χατζηδημητρίου, εκδόσεις Μπουκουμάνη, Αθήνα 1973.

Από τον Μύθο του Σίσυφου, μτφ. Βαγγέλη Χατζηδημητρίου, εκδόσεις Μπουκουμάνη, Αθήνα 1973. Αλμπέρ Καμύ Η ελπίδα και το Παράλογο στο έργο του Φραντς Κάφκα Από τον "Μύθο του Σίσυφου", μτφ. Βαγγέλη Χατζηδημητρίου, εκδόσεις Μπουκουμάνη, Αθήνα 1973. Ο Κάφκα σε υποχρεώνει να τον ξαναδιαβάσεις. Κι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΟΡΙΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΡΕΝΑ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΟΡΙΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΡΕΝΑ Κεφάλαιο 1 πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι τα μάτια του αγνώστου Η είχαν ένα ασυνήθιστα ανοιχτό γαλανό χρώμα. Αντάμωσαν τα δικά μου για μερικά κενά δευτερόλεπτα, ανέκφραστα, σαφώς τρομαγμένα. Με το ξάφνιασμα

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Α ΛΥΚΕΙΟΥ

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Α ΛΥΚΕΙΟΥ 3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΡΑΙΔΑ» «Και δηλαδή μόνο εγώ σε βλέπω τώρα;» αναφώνησα με ψεύτικο ενθουσιασμό σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο γέροντας Ινοσένσιο είναι καθισμένος στην αμμουδιά.

Ο γέροντας Ινοσένσιο είναι καθισμένος στην αμμουδιά. ΣΑΝΤΟ ΜΠΡΑΒΟ ΕΝΑ Ο γέροντας Ινοσένσιο είναι καθισμένος στην αμμουδιά. Με την πλάτη του στραμμένη προς τη ζούγκλα κοιτάζει τη θάλασσα κι ένα ηλιοβασίλεμα λεκιασμένο με αίμα, που σέρνεται στο μακρινό ορίζοντα.

Διαβάστε περισσότερα

«ο δρόµος είχε τη δική του ιστορία...»

«ο δρόµος είχε τη δική του ιστορία...» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2007 Τεύχος 2 Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν «ο δρόµος είχε τη δική του ιστορία...» Κάθε δρόµος και άνοιγµα µονοπατιού. Κάθε µονοπάτι και δύσκολο, επίπονο. Προσφέρει τις δικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ. Κύριο άρθρο. γιο µ ία Ανοικτή Κοινωνία. Κύριo άρθρο. Μια κραυγή µες στα δάσος... Ποιο δάσος άραγε, Παιδεία για όλους ίου Ηλία Κατσούλη

ΕΛΤΙΟ. Κύριο άρθρο. γιο µ ία Ανοικτή Κοινωνία. Κύριo άρθρο. Μια κραυγή µες στα δάσος... Ποιο δάσος άραγε, Παιδεία για όλους ίου Ηλία Κατσούλη ΕΛΤΙΟ της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ γιο µ ία Ανοικτή Κοινωνία Κύριo άρθρο ΝΗΣΙ ΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2003 Μια κραυγή µες στα δάσος... Ποιο δάσος άραγε, Παιδεία για όλους ίου Ηλία Κατσούλη Τα Προνόµια ταυ ηµοσίου στο Κράτος

Διαβάστε περισσότερα

Κύρταμο, ή κρίταμο, ή κρίθαμνο. Το γνωρίζουμεν

Κύρταμο, ή κρίταμο, ή κρίθαμνο. Το γνωρίζουμεν Χλωρίδα της Χλώρακας Κύρταμο, ή κρίταμο, ή κρίθαμνο. Το γνωρίζουμεν αμέσως από το ασπροπράσινο χρώμα των φύλλων του που είναι λεία και σαρκώδη. Ανθίζει το καλοκαίρι. Τα άνθη του σχηματίζουν «σκιάδιο» και

Διαβάστε περισσότερα

Για το Άμπου Ντάμπι της Σαουδικής Αραβίας θα ξεκινήσουν

Για το Άμπου Ντάμπι της Σαουδικής Αραβίας θα ξεκινήσουν ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΤΟΣ 3o ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 147 ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ 1,00 ΕΥΡΩ Στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Ρομποτικής η ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου Για το Άμπου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κ Ο Σ Μ Ο Σ ΤΗΣ Ν. ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ

Ο Κ Ο Σ Μ Ο Σ ΤΗΣ Ν. ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ Ο Κ Ο Σ Μ Ο Σ ΤΗΣ Ν. ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ Και άλι για τα Ιουλιανά του 1965 (µια βαθειά ανατοµία της κατάστασης εν Ελλάδι µε ταυτόχρονη αναζήτηση της ελ ίδας, καµωµένη α ό µια άγρυ νη συνείδηση) Φυλλάδιο ληροφορήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Σε σένα. Μούσα της Ευαισθησίας

ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Σε σένα. Μούσα της Ευαισθησίας ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Σε σένα Μούσα της Ευαισθησίας Και προχώρα κάνοντας τον «πηλό αμφορέα Πλάθοντάς τον και αναπλάθοντας Γιάννης Κουτσοχέρας Ποιητής 1. Τα μπουμπούκια ανθίζουν ανοιγοκλείνουν στο χρυσό ήλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙ ΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡ ΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑ Σ «ΑΝΑΣΤΑ ΣΙΟΣ ΜΙΧΑ ΗΛ Ο ΛΟΕΙΟΣ» ΕΤΟΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙ ΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡ ΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑ Σ «ΑΝΑΣΤΑ ΣΙΟΣ ΜΙΧΑ ΗΛ Ο ΛΟΕΙΟΣ» ΕΤΟΣ ΕΛΤΑ,Λ ΝΙΑΟΥΣΤΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΛΟΕΙΟΣ» ΕΤΟΣ36ο ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 146 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ2014 ΙββΝ 1106-2118 Γ Μ 7 1βΓ&ΐ% 3 ρ ΐ Υ VI Μμ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΡΑΙΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

(Μπαίνουν ο Ρωμιός και το Ρωμιάκι. Είναι ντυμένοι σαν παλιάτσοι.)

(Μπαίνουν ο Ρωμιός και το Ρωμιάκι. Είναι ντυμένοι σαν παλιάτσοι.) 1. ΕΝΑΡΞΙΣ (Μπαίνουν ο Ρωμιός και το Ρωμιάκι. Είναι ντυμένοι σαν παλιάτσοι.) ΡΩΜΙΟΣ : Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Επειδή η παράστασή μας ανατρέχει σε πολλά επεισόδια, εποχές, γεγονότα, η μικρή από

Διαβάστε περισσότερα

6. Ρ. Μούζιλ, Ο νεαρός Τέρλες

6. Ρ. Μούζιλ, Ο νεαρός Τέρλες 35 6. Ρ. Μούζιλ, Ο νεαρός Τέρλες Τα πάντα γύρω του έμοιαζαν τώρα άδεια και βαρετά. Στο μεταξύ είχε μεγαλώσει κάτι άγνωστο και σκοτεινό ένιωθε να ξυπνάει μέσα του: ήταν η εφηβεία που άρχιζε. Και την κρίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ MEGA ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ TOY ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ MEGA KAI ΤΟΥΣ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ - ΠΑΥΛΟ ΤΣΙΜΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 Ο. ΤΡΕΜΗ: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Από εµένα και από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 έκδοση 50. ΟΙ ΟΡΝΙΘΕΣ - διήγημα

ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 έκδοση 50. ΟΙ ΟΡΝΙΘΕΣ - διήγημα ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 έκδοση 50 ΟΙ ΟΡΝΙΘΕΣ - διήγημα 1 ΟΙ ΟΡΝΙΘΕΣ - ΜΕΡΟΣ Α Σήμερα 21 Μαΐου εν έτει 2013 του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ακούγοντας με την καρδιά και γράφοντας με το μυαλό, συνήθως καταφέρνω ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Λιβύη και Ιαπωνία είναι οι διαφορετικές όψεις του ιδίου νοµίσµατος. Στην Ιαπωνία "πληµµύρισε" η Νέα Τάξη... και στην έρηµο της Λιβύης "ξεβράστηκε".

Λιβύη και Ιαπωνία είναι οι διαφορετικές όψεις του ιδίου νοµίσµατος. Στην Ιαπωνία πληµµύρισε η Νέα Τάξη... και στην έρηµο της Λιβύης ξεβράστηκε. Λιβύη και Ιαπωνία είναι οι διαφορετικές όψεις του ιδίου νοµίσµατος. Στην Ιαπωνία "πληµµύρισε" η Νέα Τάξη... και στην έρηµο της Λιβύης "ξεβράστηκε". Όλοι οι λαοί βρίσκονται ανάµεσα σε µια λιβυκή "σφύρα"

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

σκονάκι* τεύχος # 1 - Μάρτιος 2014

σκονάκι* τεύχος # 1 - Μάρτιος 2014 σκονάκι* τεύχος # 1 - Μάρτιος 2014 Αν διαβάζεις εδώ......μάλλον το σκονάκι μοιράστηκε ή βρέθηκε και στα δικά σου χέρια. Το έντυπο αυτό είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας να επικοινωνήσουμε με το μαθητόκοσμο

Διαβάστε περισσότερα

Κ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ, Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Κ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ, Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ Κ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ, Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ Κεφάλαιο Α Σαν καλή νοικοκυρά η σιόρα Επιστήμη η Τρινκούλαινα εσηκώθηκε πρωί πρωί από το κρεβάτι, εφόρεσε μόνο το μεσοφόρι της, έσιαξε λίγο τα μαλλιά της, άνοιξε την πόρτα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΙ IΣI ΔΩ POI ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΕΤΟΣ Θ - ΤΕΥ ΧΟΣ 144

ΑΓΙΟΙ IΣI ΔΩ POI ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΕΤΟΣ Θ - ΤΕΥ ΧΟΣ 144 ΑΓΙΟΙ IΣI ΔΩ POI ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΕΤΟΣ Θ - ΤΕΥ ΧΟΣ 144 Μη νιαίο Πε ριο δι κό του Ι ε ρού Να ού Αγί ων Ισι δώ ρων Λυ κα βητ τού. Διεύ θυν ση: I. N. Αγ. Ισι δώ ρων Λυ κα βητ τού T.Θ. 4097 / 102 10 ΑΘΗ ΝΑ Τη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Π.Ι.Κ. (2011-2012) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Π.Ι.Κ. (2011-2012) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ -1- ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Π.Ι.Κ. (2011-2012) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ < «Ημέρες του Εκπαιδευτικού», 23-24 Ιανουαρίου 2012 > Σχεδιασμός: Βασιλική Σελιώτη Φιλόλογος,

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος Νιρβάνας. Το αγριολούλουδο

Παύλος Νιρβάνας. Το αγριολούλουδο Παύλος Νιρβάνας Το αγριολούλουδο μυθιστόρημα ένα ηλεκτρονικό βιβλίο από την Λέσχη του Βιβλίου το μεγαλύτερο ελληνικό διαδικτυακό φόρουμ για το διάβασμα. Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα "Πατρίς" 1922-1923 Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΤΟΣ ΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΟΥΝΑΜΑ

ΦΕΤΟΣ ΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΟΥΝΑΜΑ Κωδικός 2417 Ε ΡΑ: ΦΙΛΙΠΠΙΑ Α ΕΤΟΣ ΕΚ ΟΣΗΣ 1957 Ι ΡΥΤΗΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ Ι ΙΟΚΤΗΤΣΗ-ΕΚ ΟΤΗΣ - ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ Κ. ΜΠΑΡΚΑΣ www.foniagroti.gr ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 εκεµβρίου 2012 Αριθ. Φύλλου 2358 Αρχ. Σπυρίδωνος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ «Νεοελληνική Γλώσσα Α-Γ Γυμνασίου»

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ «Νεοελληνική Γλώσσα Α-Γ Γυμνασίου» ΥΠΕΠΘ / ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓO ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝO ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ «Ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Ρίτσος: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ. (Ο Γρηγόρης ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ αποκλεισμένος στη σπηλιά της Μονής Μαχαιρά).

Γ. Ρίτσος: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ. (Ο Γρηγόρης ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ αποκλεισμένος στη σπηλιά της Μονής Μαχαιρά). Γ. Ρίτσος: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ (Ο Γρηγόρης ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ αποκλεισμένος στη σπηλιά της Μονής Μαχαιρά). Τέλειωσαν πια τα ψέματα δικά μας και ξένα Η φωτιά η παντάνασσα πλησιάζει. Δεν μπορείς πια Να ξεχωρίσεις αν καίγεται

Διαβάστε περισσότερα

ÌÅÈÏÄÉÊÏ ÁÑÃÕÑÏÕÐÏËÇ. Α.2. α. Λ β. Σ γ. Σ δ. Σ ε. Λ

ÌÅÈÏÄÉÊÏ ÁÑÃÕÑÏÕÐÏËÇ. Α.2. α. Λ β. Σ γ. Σ δ. Σ ε. Λ Α.1. α. Αγροτική µεταρρύθµιση: Η βιοµηχανική επανάσταση άσκησε σοβαρές πιέσεις στον αγροτικό χώρο µε αποτέλεσµα την προοδευτική υποχώρηση της παραγωγικής και κοινωνικής κυριαρχίας του στον «δυτικό κόσµο».

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Βερολινέζικο Ημερολόγιο (Φθινόπωρο 1930)... 13. Σάλι Μπόουλς... 43. Στη νήσο Ρούγκεν (Καλοκαίρι 1931)... 125. Οι Νόβακ...

Περιεχόμενα. Βερολινέζικο Ημερολόγιο (Φθινόπωρο 1930)... 13. Σάλι Μπόουλς... 43. Στη νήσο Ρούγκεν (Καλοκαίρι 1931)... 125. Οι Νόβακ... Περιεχόμενα Βερολινέζικο Ημερολόγιο (Φθινόπωρο 1930)... 13 Σάλι Μπόουλς... 43 Στη νήσο Ρούγκεν (Καλοκαίρι 1931)... 125 Οι Νόβακ.... 161 Οι Λαντάουερ.... 219 Βερολινέζικο Ημερολόγιο (Χειμώνας 1932-1933)...289

Διαβάστε περισσότερα

Φραντς Κάφκα, (αποσπάσματα) Από τα «Ημερολόγια»

Φραντς Κάφκα, (αποσπάσματα) Από τα «Ημερολόγια» Φραντς Κάφκα, (αποσπάσματα) Από τα «Ημερολόγια» Κυριακή, 19 Ioυλίου 1910 Συχνά το συλλογίζομαι και πάντα αναγκάζομαι να πω στο τέλος ότι η ανατροφή μου μ' έβλαψε πολύ από ορισμένες απόψεις. Αυτό το παράπονο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΠΑ. Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΠΑ. Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΠΑ Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ. 4757 2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν µαθητές από το ιδιωτικό Γενικό Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Το 3 ο κεφάλαιο αποτελείται από τέσσερις ενότητες, οι οποίες προβλέπεται να διδαχθούν σε 4 διδακτικές ώρες. Α. Ι ΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Οι διδακτικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΜΕΣ. (Αποµαγνητοφώνηση της συνοµιλίας µου µαζί του. Αποσπάσµατα) (Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010)

ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΜΕΣ. (Αποµαγνητοφώνηση της συνοµιλίας µου µαζί του. Αποσπάσµατα) (Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010) ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΜΕΣ (Αποµαγνητοφώνηση της συνοµιλίας µου µαζί του. Αποσπάσµατα) (Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010) Ε = εγώ (ή αν θέλετε: Ερώτηση), Τ = Τεύκρος - 13.30: Για το µάτι του

Διαβάστε περισσότερα

Η χριστιανική κλήση. Ένα καυτό θέµα

Η χριστιανική κλήση. Ένα καυτό θέµα Ένα καυτό θέµα Η χριστιανική κλήση Στην προσπάθεια της ΙΣΚΙΕ να προωθήσει το θέµα «το πρόβληµα των ιερατικών και µοναχικών κλήσεων: προβληµατισµός προοπτική αντιµετώπιση», συντάχθηκε ένα κείµενο-βάση από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ε ΧΡΟΝΟΣ 36ος ΤΕΥΧΟΣ 161 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ε ΧΡΟΝΟΣ 36ος ΤΕΥΧΟΣ 161 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ε ΧΡΟΝΟΣ 36ος ΤΕΥΧΟΣ 161 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 Επέτειος 50 χρόνων Ο Σύνδεσμός μας άρχισε την πορεία του το 1961. Ήταν τότε που καταξιωμένοι χωριανοί μας διαπίστωσαν την ανάγκη να διατηρηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Αθανασία Γαϊτανίδου γεννήθηκε στον Κορινό Πιερίας. Αποφοίτησε από τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και πραγματοποίησε το

Η Αθανασία Γαϊτανίδου γεννήθηκε στον Κορινό Πιερίας. Αποφοίτησε από τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και πραγματοποίησε το εικονογράφηση Η Αθανασία Γαϊτανίδου γεννήθηκε στον Κορινό Πιερίας. Αποφοίτησε από τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της με θέμα Διοίκηση και Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ι κ α λ έ ς σ υ ν θ ή κ ε ς

Ο ι κ α λ έ ς σ υ ν θ ή κ ε ς Ο ιι κ α λ έ ς σ υ ν θ ή κ ε ς Οι εφημερίδες της εποχής φιλοξενούν συχνές αναφορές για τη Γυάρο. Είναι, όμως, εμφανές το άγχος της χουντικής προπαγάνδας να εμφανίσει αυτό το απάνθρωπο στρατόπεδο συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013-14 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...4 Οι κτίστες - Δομικά υλικά - Χτίσιμο των γεφυριών - Λόγοι κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Μ. Ασία, Καππαδοκία,Πόντος, Κρήτη. Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Νησιά Ιονίου. Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου

Μ. Ασία, Καππαδοκία,Πόντος, Κρήτη. Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Νησιά Ιονίου. Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου 3ο ΓΕΛ Ιωαννίνων-Επιφάνειος Σχολή Σχολ.έτος 2011-12 Ερευνητική Εργασία Θέμα:Δημοφιλείς παραδοσιακοί χοροί της Ελλάδας και φορεσιές. Το λαογραφικό υπόβαθρο Υπεύθυνη εκπ-κός: Νίκη Λιαπίκου, κλ. ΠΕ2 ΟΜΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.

Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. Εφαρμογή Προγραμμάτων που προωθούν την Ισότητα στην Κοινωνία - ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (Δ', Ε, ΣΤ' Δημοτικού) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, περικοπή πόρων, και δημιουργία Παρατηρητηρίου στον Δήμο μας».

ΘΕΜΑ: «Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, περικοπή πόρων, και δημιουργία Παρατηρητηρίου στον Δήμο μας». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό 17/2012 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ Συνεδρίασης ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οκόσμοςτωνζώων. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70)

Οκόσμοςτωνζώων. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70) Οκόσμοςτωνζώων., Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70) Τα Αρθρόποδα Τα Αρθρόποδα είναι η μεγαλύτερη συνομοταξία ζώων στο ζωικό βασίλειο. Περίπου το 80% όλων των ειδών ζώων που ζουν σήμερα, είναι αρθρόποδα. Έχουν εξωσκελετό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ)

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ) ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ) 09.10.2000 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή σήμερα το πολύ επίκαιρο και πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ Μαρτυρίες στην κόψη του ξυραφιού 1969-1974

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ Μαρτυρίες στην κόψη του ξυραφιού 1969-1974 Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ Μαρτυρίες στην κόψη του ξυραφιού 1969-1974 Η Κύπρος στον καιρό μας υπήρξε η νιότη μας και η αλκή μας, η μεγάλη προσδοκία μας και η πικρή προδοσία μας. Συχωρέστε μου που κατ ανάγκην ομιλώ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ, ΛΟΓΙΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ, ΛΟΓΙΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Βασίλης Ι. Γεργατσούλης * ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ, ΛΟΓΙΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Πολλοί μελετητές διαπιστώνουν ότι η αστικοποίηση της ζωής, που εισέβαλε ακόμη και στα χωριά,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Ε Κ Θ Ε Σ Η

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Ε Κ Θ Ε Σ Η ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Ε Κ Θ Ε Σ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΓρΑφΩ αστυνομικές ιστορίες κι έτσι μου προέκυψε πάνω

ΓρΑφΩ αστυνομικές ιστορίες κι έτσι μου προέκυψε πάνω I ΓρΑφΩ αστυνομικές ιστορίες κι έτσι μου προέκυψε πάνω κάτω. Έβλεπα, που λέτε, μια ταινία, Ξέχνα ότι ο δολοφόνος ξεχνάει συγκεκριμένα, και σκέφτηκα πως ένα τέτοιο σενάριο, ίσως και καλύτερο μεταξύ μας,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 19 ΜΑΪΟΥ 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ. Γιώργου Ιωάννου. Στου Κεµάλ το Σπίτι

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 19 ΜΑΪΟΥ 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ. Γιώργου Ιωάννου. Στου Κεµάλ το Σπίτι ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 19 ΜΑΪΟΥ 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ Γιώργου Ιωάννου Στου Κεµάλ το Σπίτι πρόκειται για το σπίτι του Κεµάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, όπου σήµερα στεγάζεται το τουρκικό προξενείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝ Ο ΚΡΟΤΩΝΙΑΤΗΣ Ο ΥΠΕΡ-ΑΘΛΗΤΗΣ (6 ος αιών π.χ.)

ΜΙΛΩΝ Ο ΚΡΟΤΩΝΙΑΤΗΣ Ο ΥΠΕΡ-ΑΘΛΗΤΗΣ (6 ος αιών π.χ.) 1 ΜΙΛΩΝ Ο ΚΡΟΤΩΝΙΑΤΗΣ Ο ΥΠΕΡ-ΑΘΛΗΤΗΣ (6 ος αιών π.χ.) Υπό ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑ Αθήναι, Αύγουστος 2015 Ο σηµαντικότερος αθλητής, πολυ-ολυµπιονίκης και Περιοδονίκης Μίλων από τον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδος,

Διαβάστε περισσότερα

Κι ως να στραφώ να ρωτήσω τον καπετάνιο πού πάµε, είχαµε αράξει

Κι ως να στραφώ να ρωτήσω τον καπετάνιο πού πάµε, είχαµε αράξει Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στο Γκρέκο, Εκδ. Άγρα, Αθήνα 1986 Αναφορά στον Γκρέκο Κι ως να στραφώ να ρωτήσω τον καπετάνιο πού πάµε, είχαµε αράξει στο Μεγάλο Κάστρο, στην Κρήτη. Ρόδιζαν στον αποµεσηµεριάτικον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Ο επαγγελµατικός ρόλος των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας: Απόψεις, ανάγκες, προσδοκίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡ ΙΚΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. «Μέλισσα, µέλισσα, µέλι γλυκύτατο»

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡ ΙΚΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. «Μέλισσα, µέλισσα, µέλι γλυκύτατο» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡ ΙΚΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ «Μέλισσα, µέλισσα, µέλι γλυκύτατο» ΓΑΡ ΙΚΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 1. Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ 1.1. Τα µέρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 51 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΟΔΟΣ Γ ΤΕΥΧΟΣ 213 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

ΕΤΟΣ 51 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΟΔΟΣ Γ ΤΕΥΧΟΣ 213 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΟΣ 51 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΟΔΟΣ Γ ΤΕΥΧΟΣ 213 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΡΝΗ 20 - ΑΘΗΝΑ 104 33 - ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210 523 5149 www.attikosomilos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας «Ο Άγγελος της ιακονίας» Πώς θες να παίξεις µόνος;

Διαβάστε περισσότερα

Kοντά στόν Xριστό Δ I M H N I A I O Φ Y Λ Λ A Δ I O Π A I Δ I K Ω N E N O P I A K Ω N Σ Y N A Ξ E Ω N

Kοντά στόν Xριστό Δ I M H N I A I O Φ Y Λ Λ A Δ I O Π A I Δ I K Ω N E N O P I A K Ω N Σ Y N A Ξ E Ω N Kοντά στόν Xριστό Δ I M H N I A I O Φ Y Λ Λ A Δ I O Π A I Δ I K Ω N E N O P I A K Ω N Σ Y N A Ξ E Ω N I E P A Σ M H T P O Π O Λ E Ω Σ I E P A Π Y T N H Σ K A I Σ H T E I A Σ T E Y X O Σ 7 6 Σ Ε Π Τ Ε Μ

Διαβάστε περισσότερα

Η Πρέβεζα στο διάβα.. Οι γυναίκες του 21

Η Πρέβεζα στο διάβα.. Οι γυναίκες του 21 Η Πρέβεζα στο διάβα.. Αντί αναφοράς σε θέμα που αφορά άμεσα στην Πρέβεζα, παρατίθεται επίκαιρο αφιέρωμα στις Γυναίκες του 21. Λ.Σ. Οι γυναίκες του 21 Γράφει ο κ. Λάζαρος Συνέσιος Τη νύχτα που παράδερνες

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Παπαδάκη

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Παπαδάκη ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Παπαδάκη Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τις ταινίες µυθοπλασίας

Λίγα λόγια για τις ταινίες µυθοπλασίας Λίγα λόγια για τις ταινίες µυθοπλασίας Ο ιστορικός-κριτικός κινηµ/φου Ιάσων Τριανταφυλλίδης θα προλογίσει τις δύο πρώτες χρονολογικά ταινίες του αφιερώµατος, που αποτελούν και τις πρώτες ερµηνείες της

Διαβάστε περισσότερα

Eλευθέρια - Άννας Mοσχονίδου

Eλευθέρια - Άννας Mοσχονίδου Eλευθέρια - Άννας Mοσχονίδου Εκατό τα χρόνια που πέρασαν από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Nικήτρια η Ελλάδα μας απάντηση ηχηρή στους ξένους. Αυτούς που την εθέλανε πάντα υποδουλωμένη. Στα γόνατα να σέρνεται,

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή της Πάρου Ε β δ ο μ α δ ι α ί α π ο λ ι τ ι κ ή ε φ η μ ε ρ ί δ α Π ά ρ ο υ - Α ν τ ι π ά ρ ο υ

Φωνή της Πάρου Ε β δ ο μ α δ ι α ί α π ο λ ι τ ι κ ή ε φ η μ ε ρ ί δ α Π ά ρ ο υ - Α ν τ ι π ά ρ ο υ ΠΑΡΟΥ www.fonitisparou.gr 16 3233 Ε β δ ο μ α δ ι α ί α π ο λ ι τ ι κ ή ε φ η μ ε ρ ί δ α Π ά ρ ο υ - Α ν τ ι π ά ρ ο υ Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 08 Έτος: 64ο Νεα περίοδος Φύ ο: 37 Έτος Ίδρυσης 1945 Ο υπουργός

Διαβάστε περισσότερα

1. Χαιρετισµός κτή V ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΡΗΤΩΝ... 2. 2. Έµβληµα Μεραρχίας... 3. 3. Ιστορία Σχηµατισµού... 4. 4. Ιστορικά Στοιχεία Κρήτης...

1. Χαιρετισµός κτή V ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΡΗΤΩΝ... 2. 2. Έµβληµα Μεραρχίας... 3. 3. Ιστορία Σχηµατισµού... 4. 4. Ιστορικά Στοιχεία Κρήτης... 40 V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ Καστέλι Χανιά Ρέθυµνο Ηράκλειο Χ. Σφακιών Αγ. Νικόλαος Τυµπάκι Καστέλι Σητεία Ιεράπετρα ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 1 ΤΜΗΜΑ Σελίδα 1. Χαιρετισµός κτή V ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΡΗΤΩΝ... 2 2. Έµβληµα Μεραρχίας...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΠΕΡΙ ΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙ ΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Αν θελήσει κανείς να αναδράµει ιστορικά στην προέλευση και τη δηµιουργία των γενών της ελληνικής (βυζαντινής) µουσικής, σίγουρα θα βρει την άκρη στον

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος- Απρίλιος 2009, Έτος 13ο - Τεύχος 72ο. Εκδίδεται από το Γρ α φ ε ί ο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

Μάρτιος- Απρίλιος 2009, Έτος 13ο - Τεύχος 72ο. Εκδίδεται από το Γρ α φ ε ί ο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Μάρτιος- Απρίλιος 2009, Έτος 13ο - Τεύχος 72ο Εκδίδεται από το Γρ α φ ε ί ο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Περιεχόμενα 3 4 5 6 8 9 10 11 12 14 17 18 20 22 24 Πασχαλινό Μήνυμα Σεβασμιωτάτου

Διαβάστε περισσότερα

Το Μήνυμα του Σίλο 1

Το Μήνυμα του Σίλο 1 Το Μήνυμα του Σίλο 1 Σημείωμα από τους εκδότες Το Μήνυμα που δόθηκε από τον Σίλο τον Ιούλιο του 2002 αποτελείται από τρία μέρη: Το Βιβλίο, την Εμπειρία και το Μονοπάτι. Το Βιβλίο είναι γνωστό από παλαιότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΝΣΤ. ευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΝΣΤ. ευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΝΣΤ ευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν µαθητές από το 5 ο Γυµνάσιο Πτολεµαΐδας Κοζάνης, σελ.3034, 3036 2.

Διαβάστε περισσότερα

Γονιδιακός ντετερμινισμός: κίνδυνος για την επιστήμη και την κοινωνία

Γονιδιακός ντετερμινισμός: κίνδυνος για την επιστήμη και την κοινωνία Γονιδιακός ντετερμινισμός: κίνδυνος για την επιστήμη και την κοινωνία Γεώργιος Θηραίος Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ITE Κρήτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΠΑ ΟΛΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Θάνατος, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας 1 2 Ευτυχία Κανάρη Η Ευτυχία Κανάρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982 και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα, αφιερώνοντας κάποια έτη διαμονής σε αθηναϊκές γειτονιές. Εργάστηκε πίσω

Διαβάστε περισσότερα

ο απογραφέας απόσπασμα από το επερχόμενο

ο απογραφέας απόσπασμα από το επερχόμενο ο απογραφέας απόσπασμα από το επερχόμενο ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΑΦΗΣ: Ο απογραφέας, απόσπασμα από το επερχόμενο εκδόσεις δήγμα Μαντινείας 48, Τ.Κ. 54644, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τηλ. 6937 160705 και 6937 108881 Ιστοσελίδα: http://www.ekdoseis-digma.gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ. Αριθμός.Χειρογράφου 2192 160 ΠΑΡΟΙΜΙΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ. Συλλογή Ιωάννη Φ. Δημαράτου

ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ. Αριθμός.Χειρογράφου 2192 160 ΠΑΡΟΙΜΙΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ. Συλλογή Ιωάννη Φ. Δημαράτου ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ Αριθμός.Χειρογράφου 2192 160 ΠΑΡΟΙΜΙΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Συλλογή Ιωάννη Φ. Δημαράτου προσφερομένη εἰς τὸ Λαογραφικὸν Ἀρχείον διὰ τοὺ καθηγητοῦ Γεωργίου Μέγα 1956 Α. «Ἀνάθεμά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το σχέδιο εργασίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο και το κλείσαμε περίπου στο τέλος της σχολικής χρονιάς και αφού άρχισε να ξεθωριάζει το ενδιαφέρον των παιδιών για το θέμα.

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα πτυχικακή εργασία έρχεται μετά από λίγα χρόνια να συμπληρώσει μία ακόμη σχεδιαστική πρόταση για την «Ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας», θέμα

Η παρούσα πτυχικακή εργασία έρχεται μετά από λίγα χρόνια να συμπληρώσει μία ακόμη σχεδιαστική πρόταση για την «Ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας», θέμα Πτυχιακή Εργασία Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών Τ.Ε.Ι Αθήνας Τµήµα: ιακόσµησης - Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων & Σχεδιασµού Επίπλου - Αντικειµένου Έρευνα - Επιµέλεια: ηµήτρης Θεοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

της αστικής δηµοκρατίας και αργότερα η πάλη για το σοσιαλισµό.

της αστικής δηµοκρατίας και αργότερα η πάλη για το σοσιαλισµό. Στην εποχή της, η εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέµβρη του 1973, για την άρχουσα τάξη και τους συµµάχους της δεν ήταν και δεν θα µπορούσε να είναι τίποτα περισσότερο από µια αντικρατική ανταρσία αναρχοκοµµουνιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΑΝΘΥΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ -ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΔΡΑΚΑΚΗΣ

ΡΑΔΑΝΘΥΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ -ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΡΑΔΑΝΘΥΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ -ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΔΡΑΚΑΚΗΣ «Διάγομεν εν καλή καταστάσει επί του παρόντος το αυτό και δι υμάς ποθώ» Είναι η στερεότυπη εισαγωγή μιας σειράς επιστολών του μετανάστη Θεόφιλου Παρθενάκη στον

Διαβάστε περισσότερα