Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φόρος Προστιθέμενης Αξίας"

Transcript

1 Φόρος Προστιθέμενης Αξίας N.1642/1986 ( , Ε.Ο.Κ.) N.2859/2000 (ενημέρωση μέχρι Ν.3845/2010)

2 Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα -Επιβαρύνει εγχώρια τελική κατανάλωση -Επιβάλλεται σε όλα τα στάδια των συναλλαγών (ουδέτερος) επιβαρύνει προστιθέμενη αξία κάθε σταδίου. -Δεν απαλλάσσεται η επιχείρηση αν δεν τον αποδώσει.

3 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - Δεν είναι σωρευτικός - Ίση μεταχείριση εισαγομένων και εγχώριων αγαθών - Βοηθά τις εξαγωγές (πλήρης αποφορολόγηση) - Βοηθά τις επενδύσεις (πλήρης αποφορολόγηση) - Προσφέρεται για δικαιότερη κατανομή των βαρών (χαμηλός σε είδη πρώτης ανάγκης) - Είναι απλός στη διαχείριση (σε σχέση με τους φόρους που αντικατέστησε)

4 Κύριο Μειονέκτημα Δύσκολος ο έλεγχος ειδικά στο λιανικό εμπόριο (μεγάλος αριθμός υποκείμενων στο φόρο)

5 Άρθρο 1 Επιβολή του Φόρου Έμμεσος φόρος κατανάλωσης Επιβάλλεται σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας Καταβάλλεται τμηματικά στο Δημόσιο (προστιθέμενη αξία)

6 Άρθρο 2 Αντικείμενο του φόρου Παράδοση αγαθών παροχή υπηρεσιών Α) Πραγματοποιούνται από υποκείμενο στο φόρο ο οποίος ενεργεί στα πλαίσια της επαγγελματικής του ιδιότητας Β) Πραγματοποιούνται από επαχθή αιτία (όχι από χαριστική) Γ) Πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας

7 Εισαγωγή αγαθών Υπάγεται στο φόρο, δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα του εισαγωγέα

8 Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών Για να φορολογηθούν στην Ελλάδα Α) Πρόκειται για αγαθά που αποστέλλονται από άλλο κράτος μέλος Β) Ο πωλητής να είναι υποκείμενος στο φόρο* και: - Να μην απαλλάσσεται από το φόρο λόγω μικρού τζίρου (<10.000,00 ετήσιος τζίρος) - Να μην πρόκειται για πράξεις οι οποίες θεωρούνται ως παραδόσεις πραγματοποιούμενες στην Ελλάδα (συναρμολόγηση ή εγκατάσταση στην Ελλάδα, πωλήσεις από απόσταση, παράδοση αερίου - ρεύματος) Γ) Ο αποκτών τα αγαθά να είναι υποκείμενος στο φόρο ή νομικό πρόσωπο μη υποκείμενο στο φόρο Δ) Η απόκτηση των αγαθών να πραγματοποιείται στα πλαίσια άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο του πωλητή όσο και του αγοραστή Ε) Η απόκτηση των αγαθών να πραγματοποιείται με αντάλλαγμα (οι μετακινήσεις αγαθών της ίδιας επιχείρησης από άλλο κράτος μέλος προς την Ελλάδα θεωρείται φορολογητέα ενδοκοινοτική απόκτηση). Σημείωση: Η ύπαρξη εγκατάστασης του αποκτώντος στο εσωτερικό της χώρας ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση για τη φορολόγηση της ενδοκοινοτικής απόκτησης στην Ελλάδα. Θα φορολογηθεί στην Ελλάδα αν συντρέχουν οι άνω προϋποθέσεις, ακόμα και αν ο αποκτών δεν είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας.

9 *Υποκείμενος στο Φόρο - Οι υποκείμενοι που ενεργούν φορολογητέες ή απαλλασσόμενες πράξεις με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών - Οι υποκείμενοι που ενεργούν πράξεις απαλλασσόμενες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών - Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Νομικά Πρόσωπα που δεν υπόκεινται στο φόρο: Δημόσιο, Δήμοι, Εκκλησίες, Σύλλογοι κλπ (όταν δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα) (και εφόσον ετήσιες αγορές από άλλα Κράτη Μέλη < ευρώ)

10 Παράδειγμα ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών Επιχείρηση Α με έδρα την Αγγλία στέλνει στην επιχείρηση Β με έδρα την Ελλάδα εμπορεύματα αξίας λιρών. Η πράξη αυτή είναι για την Α ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών απαλλασσόμενη από ΦΠΑ στην Αγγλία. Για την Β είναι ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών υποκείμενη στο ΦΠΑ στην Ελλάδα (δηλαδή: Παραλαμβάνει η Β ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ, συμπληρώνει Intrastat (στο μήνα), listing (στο τρίμηνο), και ΌΤΑΝ ΠΩΛΗΘΟΥΝ θα μπει ΦΠΑ στην πώληση (απόδοση με περιοδική δήλωση)

11 Ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιων μεταφορικών μέσων Φορολογείται πάντα στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αποκτώντος και του πωλητή

12 Έννοια μεταφορικών μέσων - Σκάφη άνω των 7,5 μέτρων - Αεροσκάφη άνω των κιλών - Χερσαία οχήματα με κινητήρα άνω των 48 cc

13 Έννοια καινούργιων μεταφορικών μέσων (αν ισχύει έστω και μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις Να μην βρίσκονται σε κυκλοφορία πάνω από 3 μήνες (6 μήνες για τα χερσαία) Και Να μην έχουν διανύσει: - Πάνω από χλμ (χερσαία) - Πάνω από 100 ώρες πλεύσης (σκάφη) - Πάνω από 40 ώρες πτήσεις (αεροσκάφη)

14 Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. Φορολογούνται στην Ελλάδα σε κάθε περίπτωση (πετρελαιοειδή, αλκοολούχα, οινοπνευματώδη, καπνοβιομηχανικά)

15 Εδαφικότητα ΦΠΑ Ο Φ.Π.Α. εφαρμόζεται στο εσωτερικό της χώρας εκτός της περιοχής του Αγίου Όρους. (Για συναλλαγές με Άγιο Όρος ισχύει η ΑΥΟ Π. 7395/4269/ΠΟΛ 302/ )

16

17 Άρθρο 3 Υποκείμενοι στο φόρο Υποκείμενος στο φόρο είναι οποιοδήποτε πρόσωπο (Φυσικό, Νομικό, Ένωση Προσώπων) το οποίο ασκεί, κατά τρόπο ανεξάρτητο, οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό της χώρας Εφόσον: -Ενεργεί φορολογητέες πράξεις στα πλαίσια της δραστηριότητάς του και Ανεξάρτητα: - Από το αποτέλεσμα της δραστηριότητας του (κέρδος ή ζημιά) - Από την εγκατάστασή του ή μη στο εσωτερικό της χώρας - Από τον επιδιωκόμενο σκοπό (κερδοσκοπικό ή μη)

18 Πώληση καινούργιου μεταφορικού μέσου προς άλλο κράτος μέλος Οποιοδήποτε πρόσωπο (εκτός των υποκείμενων) πραγματοποιεί ευκαιριακά παράδοση προς άλλο κράτος μέλος καινούργιου μεταφορικού μέσου καθίσταται υποκείμενος και μόνο για την πράξη αυτή (φορολογείται η απόκτηση στο άλλο κράτος μέλος και επιστρέφεται ο φόρος που έχει καταβληθεί από το πρόσωπο αυτό στην Ελλάδα, αποφυγή διπλής φορολόγησης) (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1)

19 Παράδειγμα 1 Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο αγοράζει ασθενοφόρο στις 15/3/2006 αντί ευρώ (ΦΠΑ 19%: 1900,00 ευρώ). (Κατά το χρόνο της αγορά το ΓΚΝ δεν έχει δικαίωμα να εκπέσει το ΦΠΑ). Αν το αυτοκίνητο αυτό μεταβιβαστεί σε Νοσοκομείο στη Γαλλία (10/10/2006) (το όχημα δεν έχει πραγματοποιήσει πάνω από χλμ) (Το ΓΚΝ αποκτά δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών). Το πουλάει 8.000,00. Θα εκπέσει φόρο 1.520,00 (επιστραφεί στο ΓΚΝ λόγω αδυναμίας συμψηφισμού με φόρο εισροών)

20 Παράδοση ακινήτων Υποκείμενοι στο φόρο (από 1/1/2006): - Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό ή ένωση προσώπων εφόσον ασκεί κατά τρόπο ανεξάρτητο οικονομική δραστηριότητα παράδοσης ακινήτων - Κάθε πρόσωπο, το οποίο πραγματοποιεί ευκαιριακά πράξεις παράδοσης ακινήτων εφόσον με δήλωσή του ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.. (νεόδμητα) - Η Κοινοπραξία που κατασκευάζει ακίνητο με το σύστημα της αντιπαροχής.

21 Εξαίρεση εξαρτημένης εργασίας (και σύμβαση έργου, εφόσον έχουν παρόμοιες συνθήκες εργασίας με την εξαρτημένη) Εξαίρεση Δημοσίου, Ο.Τ.Α. και μη κερδοσκοπικών ΝΠΔΔ (εκτός αν δημιουργείται πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού) Τιμολόγια αγορών Αποδείξεις δαπανών (δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ): α) Αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από ιδιώτες ή πρόσωπα που δεν υποχρεούνται στην έκδοση φορολογικών στοιχείων β)άρνηση έκδοσης φορολογικών στοιχείων από επιτηδευματίες παρότι υπάρχει υποχρέωση

22 Φωτοβολταϊκά σε οικιακούς καταναλωτές (ΠΟΛ 1007/2006) Οι οικιακοί καταναλωτές καθίστανται υποκείμενοι για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως εσόδων και ισχύς. (έναρξη στη Δ.Ο.Υ., ΦΠΑ στο παραδιδόμενο ρεύμα, απόδοση φόρου στη Δ.Ο.Υ. με δήλωση ΦΠΑ, δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών) Γενικός Κανόνας Παρακάτω η εξαίρεση:

23 Φωτοβολταϊκά Διευκρινήσεις με ΦΕΚ Β 1079/2009 & Πολ. 1101/ Απαλλάσσονται για <10 kw από υποχρεώσεις ΦΠΑ και τήρησης βιβλίων (για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα) (μικρές επιχειρήσεις και οικιακοί χρήστες εφόσον γίνεται σε εγκατάσταση γραφείων εταιρείας ή στην οικία του και όχι αλλού)

24 Άρθρο 4 Οικονομική δραστηριότητα Για να είναι υποκείμενος στο φόρο: Παραγωγός, Έμπορος, αυτός που παρέχει Υπηρεσίες καθώς και η κατασκευή ακινήτου προς πώληση επί κοινού γηπέδου από κοινωνία του Αστικού Κώδικα (ν.3697/2008). (δεν έχει εφαρμογή γι αυτούς που δεν διενεργούν κατασκευή οικοδομών κατ επάγγελμα και εφόσον απέκτησαν το εμπράγματο δικαίωμα πριν την ή μετά την εφόσον πρόκειται από κληρονομιά ή γονική παροχή).

25 Άρθρο 5 Παράδοση Αγαθών Θεωρείται κάθε πράξη με την οποία μεταβιβάζεται σε κάποιο πρόσωπο το δικαίωμα να διαθέτει ως κύριος ενσώματα κινητά και ακίνητα αγαθά. (ενσώματα κινητά αγαθά θεωρούνται και το ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο)

26 Προϋποθέσεις παράδοσης (για να είναι φορολογητέα πράξη): α) Να πραγματοποιείται από υποκείμενο στο φόρο στα πλαίσια της οικονομικής του δραστηριότητας β) Να υπάρχει σύμβαση* αμφοτεροβαρής, μεταβιβαστική της κυριότητας γ) Θέση μεταβιβαζόμενων αγαθών στη διάθεση του λήπτη (παράδοση νομής - εξουσία κυρίου επί του αγαθού, η υλική παράδοση δεν είναι προϋπόθεση για τη φορολόγηση)

27 *Είδη συμβάσεων Πώληση (αναβλητική αίρεση, διαλυτική, με δοκιμή) (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2α) Ανταλλαγή (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2β) Αντί καταβολής δόσης πράγματος (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3)

28 Παράδειγμα 2α Πώληση με αναβλητική αίρεση: Ο Α' πωλεί στον Β' μπανάνες Βολιβίας και υπόσχεται να τις παραδώσει όταν επιτραπεί η εισαγωγή τους στην Ελλάδα. Η πώληση αυτή θα υπαχθεί στο φόρο, μόνο εφόσον πληρωθεί η αίρεση,αν επιτραπεί δηλαδή η εισαγωγή μπανάνας από Βολιβία στην Ελλάδα.

29 Πώληση με διαλυτική αίρεση: Πρόκειται για πώληση της οποίας τα αποτελέσματα είναι ενδεχόμενο να ανατραπούν με την επέλευση ενός γεγονότος μελλοντικού και αβέβαιου. Ο Γ πωλεί στο Δ', χρυσά κοσμήματα με τον όρο ότι μέσα στις προσεχείς (5) ημέρες, δε θα αυξηθεί η τιμή του χρυσού και συμφωνείται η ακύρωση της πώλησης αν πληρωθεί η αίρεση, δηλαδή αν αυξηθεί η τιμή του χρυσού. Στην περίπτωση αυτή η αίρεση δε λαμβάνεται υπόψη και η πώληση υποβάλλεται σε φόρο μόλις τα αγαθά τεθούν στη διάθεση του λήπτη, δηλαδή κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης όπως ορίζει το άρθρο 16.

30 Πώληση με δοκιμή: Τα αποτελέσματα της πώλησης αυτής επέρχονται όταν ο υποψήφιος αγοραστής δοκιμάσει το αγαθό και αν το βρει της αρεσκείας του. Ως προς την επιβολή του φόρου η περίπτωση αυτής της πώλησης εξομοιώνεται με την πώληση με αναβλητική αίρεση.

31 Παράδειγμα 2β (ανταλλαγή) Έμπορος ηλεκτρικών Α παραδίδει σε συνάδελφό του Β 10 ηλεκτρικές κουζίνες αντί τιμήματος λαμβάνει 8 ψυγεία. Η προσφορά του Α (10 κουζ.) όσο και η αντιπροσφορά του Β (8 ψυγ.) αποτελούν παραδόσεις αγαθών και υπόκεινται σε φόρο. Έμπορος αυτοκινήτων Ε μεταβιβάζει στον ιδιώτη Ι ένα καινούργιο αυτοκίνητο 9 ίππων και ως αντάλλαγμα παίρνει το παλαιό του 10 ίππων. Η μεταβίβαση του καινούργιου από τον Ε στον Ι είναι φορολογητέα πράξη (Ε υποκείμενος), ενώ η μεταβίβαση του Ι στον Ε δεν είναι (ο Ι δεν είναι υποκείμενος στο φόρο, όχι καινούργιο)

32 Παράδειγμα 3 (αντί καταβολής δόσης πράγματος) Κατασκευαστής επίπλων Α έχει δανειστεί από ιδιώτη Β Λόγω ταμειακών δυσχερειών του Α, συμφωνούν και αντί της επιστροφής των χρημάτων αποφασίζεται να μεταβιβάσει ο Α στον Β ένα σαλόνι. Η μεταβίβαση αυτή συνιστά παράδοση αγαθών.

33 Παραγγελιοδοχικές εργασίες Κάποιος (παραγγελιοδόχος) αναλαμβάνει να αγοράσει ή να πωλήσει αγαθά στο όνομα του αλλά για λογαριασμού κάποιου άλλου (παραγγελέα) Πραγματοποιούνται δύο παραδόσεις αγαθών: - Πραγματική παράδοση ανάμεσα σε παραγγελιοδόχο και αγοραστή ή πωλητή και - Πλασματική παράδοση μεταξύ παραγγελιοδόχου και παραγγελέα. Σημείωση: Συνέπεια της ρύθμισης είναι ότι η προμήθεια του παραγγελιοδόχου που προκύπτει από την εκκαθάριση υπάγεται στον ίδιο συντελεστή με τα αγαθά.

34 Μεσολάβηση: κάποιο πρόσωπο φέρνει σε επαφή των πωλητή και τον αγοραστή και η πώληση πραγματοποιείται απευθείας από πωλητή σε αγοραστή. Τότε έχουμε παροχή υπηρεσίας (23%).

35 Παραγγελιοδοχική εργασία πώλησης Ενέργειες παραγγελιοδόχου -Εκδίδει τιμολόγιο Δ.Α. στο όνομά του (με ΦΠΑ) -Στο τέλος κάθε μήνα και μέχρι 10 η μέρα του επόμενου μήνα και ημερομηνία του τελευταίου μήνα εκδίδει εκκαθάριση προς τον παραγγελέα (άρθρο 12 ΚΒΣ) (αξία πώλησης, ΦΠΑ, προμήθεια, ΦΠΑ προμήθειας) -Ο παραγγελιοδόχος υπόχρεος για καταβολή φόρου που αναλογεί μόνο στην προμήθειά του. (περιοδική δήλωση, μετά αφαίρεση φόρου εισροών) -Υπόχρεος για απόδοση φόρου που αναλογεί στην πώληση είναι ο παραγγελέας.

36 Ενέργειες παραγγελέα: -Στην περιοδική του δήλωση, έχοντας λάβει την εκκαθάριση καταβάλλει στο Δημόσιο το ΦΠΑ των πωλήσεων αφού αφαιρέσει ΦΠΑ προμήθειας παραγγελιοδόχου, ΦΠΑ εισροών του. Σημείωση: για τα αγαθά που στέλνει ο παραγγελέας στον παραγγελιοδόχο εκδίδει Δ.Α. (άρθρο 11 ΚΒΣ) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4

37 Παράδειγμα 4 Α (παραγγελέας) στέλνει με Δ.Α. στο Β (παραγγελιοδόχο) αγαθά για να τα πωλήσει σε τιμή ευρώ και συμφωνείται προμήθεια 20%.

38 Ενέργειες παραγγελιοδόχου: Ι. Έκδοση τιμολογίου πώλησης (Νο 050) Αξία αγαθών ΦΠΑ Σύνολο ΙΙ. Εκκαθάριση προς παραγγελέα Αξία πώλησης (τιμ. 050) Μείον: προμήθειά μου Αξία προς απόδοση ΦΠΑ (τιμ.50) Μείον: ΦΠΑ προμήθειας: 460 ΦΠΑ προς απόδοση: Γενικό σύνολο για απόδοση στον παραγγελέα: 9.840

39 ΙΙΙ. Υποβολή δήλωσης για απόδοση ΦΠΑ (παραγγελιοδόχος) Μικτό κέρδος Προμήθεια: ΦΠΑ 23% 460 μείον ΦΠΑ εισροών π.χ.: 90 Υπόλοιπο ΦΠΑ προς απόδοση 370

40 ΙV. Υποβολή δήλωσης για απόδοση ΦΠΑ (παραγγελέας) Φορολογητέες εκροές: ΦΠΑ 23% Μείον ΦΠΑ προμήθειας 460 αγοράς αγαθών π.χ. 900 γενικών εξόδων π.χ. 250 ΦΠΑ για καταβολή στο Δημόσιο 690

41 Παραγγελιοδοχική εργασία αγοράς Ο παραγγελιοδόχος αγοράζει τα αγαθά που συμφώνησε με τον παραγγελέα στο όνομά του Ο προμηθευτής εκδίδει Τ.Π. στο όνομα του Παραγγελιοδόχου. (ΦΠΑ αγοράς μπορεί εκπεστεί από παραγγελιοδόχο.) Συνήθως αφορά αγορά αγροτικών προϊόντων - Συνεταιρισμοί ή αγρότες του κανονικού καθεστώτος, θα εκδώσουν Τ.Π. με ΦΠΑ - Συνεταιρισμοί ειδικού καθεστώτος (Τ.Π. χωρίς ΦΠΑ) ή αγρότες ειδικού καθεστώτος (Τ.Α. ο παραγγελιοδόχος χωρίς ΦΠΑ.) Κατόπιν ο παραγγελιοδόχος εκδίδει διπλότυπη εκκαθάριση προς παραγγελέα για κάθε μήνα (έως 10 η του επόμενου)

42 ΑΝΑΓΚΑΙΟ: να αναγράφονται και τα Δ.Α. που αφορά η εκκαθάριση

43 Μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου κλάδου ή μέρους αυτής: Δεν υπάγεται σε φόρο εφόσον (δεν θεωρείται παράδοση αγαθών) εφόσον συντρέχουν αθροιστικά: Α) Ύπαρξη επιχείρησης σε λειτουργία Β) Μεταβίβαση αγαθών της επιχείρησης από πρόσωπο που ενεργεί πράξεις για τις οποίες του παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου Γ) Η μεταβίβαση γίνεται προς επιχείρηση η οποία ενεργεί πράξεις που της παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου Δ) Η μεταβίβαση αφορά ολόκληρη επιχείρηση ή ολόκληρο κλάδο ή μέρος αυτής περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων αυτής. Ε) Μεταβίβαση από επαχθή ή χαριστική αιτία και υπό μορφή εισφοράς σε υφιστάμενο ή συνιστώμενο νομικό πρόσωπο.

44 Άρθρο 6 Παράδοση ακινήτων Εφαρμογή από 1/1/2006 Παραδόσεις ακινήτων που υπάγονται σε ΦΠΑ δεν υπάγονται σε ΦΜΑ (φόρος μεταβίβασης)

45 Ποιες πράξεις συνιστούν παράδοση ακινήτων Η μεταβίβαση* από υποκείμενο, έναντι ανταλλάγματος, της κυριότητας αποπερατωμένων ή ημιτελών κτιρίων καθώς και του οικοπέδου που μεταβιβάζεται μαζί με αυτά. Η ιδιοκατοίκηση, η παράδοση σε μη φορολογητέα δραστηριότητα, η μίσθωση, η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης, η χρησιμοποίηση για ξένους προς την επιχείρηση σκοπούς. Η αντιπαροχή που λαμβάνει ο κύριος του οικοπέδου Η μεταβίβαση ψιλής κυριότητας*, η μεταβίβαση άσκησης επικαρπίας**, η σύσταση ή παραίτηση από δικαίωμα δουλείας, η παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί κοινόκτητων κύριων ή βοηθητικών χώρων. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 5 Η εκτέλεση εργασιών στα ακίνητα, με μίσθωση έργου, ανεξάρτητα αν διαθέτει τα υλικά ο εργοδότης ή ο εργολάβος.

46 Ψιλή κυριότητα: Ο κάτοχος της ψιλής κυριότητας ενός ακινήτου δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να κερδίζει από το ακίνητο. Ως συνέπεια δεν φορολογείται για εισοδήματα τα οποία παράγονται από το ακίνητο. Επικαρπία: Ο κάτοχος της επικαρπίας ενός ακινήτου έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να κερδίζει από το ακίνητο του αλλά φορολογείται. Η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία χρησιμοποιούνται συνήθως όταν ένας γονέας αγοράζει ακίνητο εν ονόματι του ανήλικου παιδιού του ή όταν τα εισοδήματα που θα προέρχονται από την εκμετάλλευση του θα τον οδηγήσουν σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα. Πλήρης κυριότητα: Ψιλή κυριότητα + Επικαρπία

47 *Για να υπαχθεί σε ΦΠΑ η παράδοση ακινήτων πρέπει (σωρευτικά): α) Η μεταβίβαση να ενεργείται από εργολάβο που κατασκευάζει οικοδομές προς πώληση β) Η μεταβίβαση να γίνεται με αντάλλαγμα (όχι πχ σε κληρονομιά) γ) Το ακίνητο να είναι κτίριο (όχι στη μεταβίβαση οικοπέδου) δ) Οικοδομική άδεια εκδίδεται ή αναθεωρείται από 1/1/2006 (εξαιρέσεις ΠΟΛ 1038/2006) ε) Η μεταβίβαση να γίνει πριν την πρώτη εγκατάσταση (ακίνητο καινούργιο) Δεν θεωρείται καινούργιο: ι) αν έχει χρησιμοποιηθεί από τον υποκείμενο στο φόρο για ιδιοκατοίκηση, μίσθωση ή άλλη χρήση, ιι) αν έχει περάσει πενταετία από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Σημείωση: Αν μέσα σε 5 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας δεν έχει το κτίριο χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο τότε με ημερομηνία την ημέρα που συμπληρώνονται τα 5 χρόνια θεωρείται ότι πραγματοποιείται η πρώτη εγκατάσταση η οποία υπόκειται σε ΦΠΑ 23%. Κατόπιν αν πωληθεί θα υπαχθεί σε ΦΜΑ.

48 Παράδειγμα 5 Εργολάβος κατασκευαστής πωλεί διαμέρισμα (υπαγόμενο σε ΦΠΑ) και υπέρ αυτού έχει παραχωρηθεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου θα υπαχθεί και αυτή σε ΦΠΑ.

49 Ποια πρόσωπα είναι υποκείμενα Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, ή ένωση προσώπων που ασκεί οικονομική δραστηριότητα παράδοσης ακινήτων. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 6 Κάθε πρόσωπο το οποίο πραγματοποιεί ευκαιριακά πράξεις παράδοσης ακινήτων εφόσον με δήλωσή του ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Η κοινοπραξία που κατασκευάζει ακίνητο με το σύστημα της αντιπαροχής

50 Παράδειγμα 6 Οικοπεδούχος, ιδιώτης (ή υπαγόμενος στο ΦΠΑ από άλλη αιτία, πχ έμπορος) αναθέτει την κατασκευή οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής σε κατασκευαστική επιχείρηση. -Η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας από τον οικοπεδούχο υπάγεται σε Φόρο Μεταβίβασης (λειτουργεί ως ιδιώτης). -Η μεταβίβαση από την κατασκευαστική στον οικοπεδούχο, ως εργολαβικό αντάλλαγμα, υπάγεται σε ΦΠΑ.

51 Χρόνος φορολογίας (Απαιτητό του Φόρου) - Υπογραφή του οριστικού συμβολαίου - Σύνταξη έκθεσης κατακύρωσης (πλειστηριασμός) (Βαρύνεται ο υπερθεματιστής και υπόχρεος για υποβολή της δήλωσης και απόδοσης του ΦΠΑ είναι ο υπάλληλος του πλειστηριασμού, συνήθως συμβολαιογράφος) - Μεταγραφής (όταν δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο επιδίκαση κυριότητας από δικαστήριο) - Πραγματοποίησης πράξεων όπως ιδιοκατοίκηση, δωρεάν παραχώρηση χρήσης, μίσθωση κλπ - Υπογραφή προσυμφώνου με τον όρο της αυτοσύμβασης (άρθρο 235 του ΑΚ), εφόσον καταβλήθηκε ολόκληρο το τίμημα και παραδόθηκε η νομή του ακινήτου. - Κατά την παράδοση κτισμάτων στον οικοπεδούχο κατά το χρόνο που ολοκληρώνεται η παρεχόμενη εργολαβία και παραδίδονται τα κτίσματα στον οικοπεδούχο.

52 Φορολογητέα αξία ακινήτου Το τίμημα που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο υποκείμενος από τον αγοραστή, τον λήπτη ή τρίτο πρόσωπο προσαυξημένο με οποιαδήποτε παροχή που συνδέεται με τις πράξεις αυτές. Στην αντιπαροχή λαμβάνεται υπόψη η αξία των παραδοτέων κτισμάτων (χωρίς την αξία του ιδανικού μεριδίου του οικοπέδου που αντιστοιχεί σε αυτά) Σε περίπτωση επικαρπίας προσδιορίζεται σε ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας (βλ. Ν.2961/2001, άρθρο 15, ηλικία επικαρπωτή) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 7 Στην ιδιοκατοίκηση, δωρεάν παραχώρηση χρήσης, χρησιμοποίηση για ξένο σκοπό κλπ, το κόστος, κατά το χρόνο των πράξεων αυτών

53 Παράδειγμα 7 Επαγγελματίας κατασκευαστής (ατομική επιχείρηση) αποφασίζει σε ένα από τα διαμερίσματα πολυκατοικίας που κατασκεύασε να παρακρατήσει ο ίδιος την επικαρπία και να χορηγήσει με γονική παροχή την ψιλή κυριότητα στο παιδί του. Η αξία της επικαρπίας θα υπολογισθεί ως ποσοστό επί του κόστους κατασκευής του διαμερίσματος ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή και θα καταβληθεί ΦΠΑ επί της αξίας αυτής λόγω αυτοπαράδοσης. Η γονική παροχή της ψιλής κυριότητας θα υποβληθεί στην αντίστοιχη φορολογία και θα διακανονισθεί ο φόρος εισροών του διαμερίσματος κατά το μέρος της γονικής παροχής της ψιλής κυριότητας.

54 Απαλλαγές από το φόρο α) Η παράδοση ακινήτων: - εκτός από αυτές που προβλέπονται από το άρθρο 6 - αυτοπαραδόσεις β) Παράδοση σε δικαιούχο απόκτησης πρώτης κατοικίας και βοηθητικών χώρων (ισχύει για όλη την αξία του ακινήτου). Εμπίπτει σε ΦΜΑ για το μέρος εκείνο που είναι μεγαλύτερο του απαλλασσόμενου. Η απαλλαγή κρίνεται οριστικά κατά τον χρόνο παράδοσης. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 8

55 Παράδειγμα 8 Γίνεται πώληση καινούργιας κατοικίας από εργολάβο Ε στον ιδιώτη Ι, ο οποίος στερείται πρώτης κατοικίας, αντί Έστω ότι ο Ι απαλλάσσεται από ΦΠΑ και ΦΜΑ έως Η αξία του ακινήτου που υπόκειται σε ΦΜΑ προσδιορίζεται ως εξής: Αξία ακινήτου: Απαλλαγή: Φορολογητέα Αξία (για ΦΜΑ) Ο εργολάβος δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών για την αξία των (prorata). Αν μέχρι εκείνη τη στιγμή ο συνολικός ΦΠΑ εισροών για τη συγκεκριμένη πολυκατοικία ήταν και το ποσοστό της κατοικίας του Ι στο οικόπεδο 7%, τότε θα πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο Χ 7% =

56 Έκπτωση φόρου εισροών Ενεργείται σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής της κάθε ιδιοκτησίας στο συνολικό φόρο εισροών.

57 Υποβολή ειδικών εντύπων α) Ειδική δήλωση ΦΠΑ (ΠΟΛ 1071/2006) Καταβάλλεται εφάπαξ ο φόρος που βαρύνει τη μεταβιβαζόμενη ιδιοκτησία. Υποβάλλεται από τον υποκείμενο στο φόρο εις τετραπλούν στη Δ.Ο.Υ. της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο (και ένα αντίγραφο στη Δ.Ο.Υ. της έδρας του υποκειμένου, μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής της). Η δήλωση αυτή ανακαλείται σε περίπτωση ματαίωσης της συμβολαιογραφικής πράξης. β) Έντυπο προϋπολογιστικού κόστους (ΠΟΛ 1048/2006, ΠΟΛ και ΠΟΛ ) Υποβάλλεται μετά την ημερομηνία έκδοσης ή αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας και οπωσδήποτε πριν την πρώτη παράδοση ιδιοκτησίας. Σε τροποποιήσεις του κόστους ή των χιλιοστών ιδιοκτησίας, υποβάλλονται τροποποιητικά του εντύπου. γ) Έντυπο απολογιστικού κόστους (ΠΟΛ 1105/2006, ΠΟΛ 1111/2006, ΠΟΛ 1049/2007) Αν απολογιστικό κόστος μεγαλύτερο από φορολογητέα αξία της Ειδικής δήλωσης τότε η εταιρεία για να μην πληρώσει πρόσθετο φόρο ανακρίβειας κατά τον έλεγχο, θα πρέπει να αποδώσει τη διαφορά του ΦΠΑ με έκτακτη δήλωση που συνυποβάλλεται μαζί με το ειδικό έντυπο του απολογιστικού κόστους.

58 δ) Για κάθε οικοδομή τηρείται θεωρημένο βιβλίο κοστολογίου οικοδομών (πολ 1039/2006).

59 Υπόδειγμα συμπλήρωσης Βλ. συνημμένο αρχείο εντύπων

60 Παράδειγμα: Εταιρεία ανέγερσης οικοδομών άδεια ανέγερσης οικοδομής πουλάει 3 διαμερίσματα Α) Πουλάει διαμέρισμα από τα σχέδια ευρώ (συμμετοχή σε οικόπεδο 20%)

61 ΦΠΑ εκροών: χ 23% = Δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη ΦΠΑ εισροών άρα με ειδική δήλωση καταβάλλει στη Δ.Ο.Υ ,00

62 Πουλάει διαμέρισμα ημιτελές ευρώ. ΦΠΑ εισροών για όλη την οικοδομή ευρώ (σκυρόδεμα, εκσκαφές, επιχρίσματα κλπ) Ποσοστό συμμετοχής διαμερίσματος στο οικόπεδο 30%.

63 ΦΠΑ εκροών ( χ 23%) ΦΠΑ εισροών ( Χ 30%) Στη Δ.Ο.Υ με ειδική δήλωση ( )

64 Πουλάει ημιτελές ως α κατοικία ευρώ. Ποσοστό συμμετοχής σε οικόπεδο 17%.

65 Πώληση απαλλασσόμενη από ΦΠΑ. ΦΠΑ εισροών θα πρέπει να επιστραφεί στη Δ.Ο.Υ χ 17%=

66 Ποιες παραδόσεις ακινήτων υπόκεινται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (Φ.Μ.Α.) Κτίρια που η οικοδομική τους άδεια είναι πριν την και η πρώτη πώλησή τους μετά την Πρώτη πώληση καινούργιων διαμερισμάτων από ιδιώτη (δεν υπάχθηκε στο κανονικό καθεστώς) Πώληση Οικόπεδου Η δωρεά, γονική παροχή και κληρονομιά Μεταβιβάσεις αγρών, βοσκοτόπων, δασικών εκτάσεων. Η πώληση συντελεστή δόμησης. Σημείωση: Η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από ΦΠΑ, ΦΜΑ, ΤΣ (Τέλος συναλλαγής) (1% στην αντικειμενική, βαρύνει αγοραστή) και ΦΑΥ (0-20% (ανάλογα με παλαιότητα), επί της διαφοράς αντικειμενικής αξίας κτήσης και αντικειμενικής αξίας πώλησης, βαρύνει πωλητή) (φόρος αυτόματου υπερτιμήματος).

67 Άρθρο 7 Πράξεις θεωρούμενες ως παράδοση αγαθών (Δεν συγκεντρώνουν τα τυπικά στοιχεία των παραδόσεων εντούτοις για το φόρο θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών. Γίνεται για εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού) 1) Διάθεση αγαθών επιχείρησης για τις ανάγκες της όταν για αυτά δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών (καπνοβιομηχανικά, οινοπνευματώδη, Ε.Ι.Χ., σκάφη κλπ καθώς και οι δαπάνες συντήρησης, καυσίμων μίσθωσης για αυτά,) Αν πχ μία επιχείρηση παράγει, κατασκευάζει ή εμπορεύεται αυτά τα αγαθά και διαθέτει ορισμένα για κάλυψη των αναγκών της, θα επιβάλλει φόρο. (πχ εταιρεία εμπορίας οχημάτων διαθέτει όχημα για μετακίνηση πωλητών της. Θα επιβάλλει φόρο)

68 Πράξεις θεωρούμενες ως παράδοση αγαθών 2) Διάθεση αγαθών σε απαλλασσόμενη δραστηριότητα (πχ επιχείρηση κατασκευής επίπλων και παραγωγής ασφαλίσεων υποχρεούται να αποδώσει φόρο αν εξοπλίσει τα γραφεία της δραστηριότητας των ασφαλειών με δικά της έπιπλα) 3) Δωρεάν διάθεση αγαθών για σκοπούς ξένους προς την επιχείρηση 4) Δώρα μικρής αξίας* και δείγματα Δεν μπορούν να αποτελέσουν δώρα μικρής αξίας ή δείγματα οινοπνευματώδη ποτά και καπνοβιομηχανικά προϊόντα.

69 - Αξία κτήσης <10 ευρώ - Να μην αποτελούν διαδοχική προσφορά στο ίδιο άτομο - Συνολική αξία <1% ακαθαρίστων εσόδων - Τα προσφερόμενα αγαθά να ΜΗΝ είναι του αυτού είδους με αυτά που κατασκευάζει, παράγει ή εμπορεύεται η επιχείρηση

70 5) Η ιδιοκατοίκηση, η παράδοση σε μη φορολογητέα δραστηριότητα του ιδίου υποκειμένου, η μίσθωση, η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ή η χρησιμοποίηση για οποιονδήποτε σκοπό ξένο προς την επιχείρηση, των ακινήτων που προβλέπουν οι διατάξεις του Αρθρου 6. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 9 6) Περιέλευση αγαθών της επιχείρησης στον υποκείμενο ή ανάληψη μερίδας σε αγαθά (αν γίνει σε χρήμα δεν επιβάλλεται φόρος) 7) Αυτοπαραδόσεις παγίων στοιχείων (αν η αυτοπαράδοση πραγματοποιείται μετά τον πενταετή διακανονισμό τότε επιβάλλεται φόρος, αλλιώς διακανονισμός ΦΠΑ (άρθρο 33)) 8) Μεταφορά αγαθών προς άλλο κράτος μέλος α) Μετακίνηση αγαθών για αποθεματοποίηση ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 10 β) Μετακίνηση επενδυτικών αγαθών (διακανονισμός φόρου αν δεν έχει περάσει 5 ετία) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 11α (στην αποστολή και επιστροφή αγαθών φασόν αντικείμενο φορολόγησης θα είναι μόνο η παροχή υπηρεσίας. Αν όμως δεν επαναποσταλλούν στον εργοδότη τότε θα θεωρηθεί παράδοση αγαθών)

71 Παράδειγμα 9 Επιχείρηση με δραστηριότητα κατασκευής και πώλησης ακινήτων διενεργεί τις παρακάτω πράξεις: α. Κρατά ένα διαμέρισμα που θα χρησιμοποιηθεί για διαμονή της οικογένειας του επιχειρηματία και ένα άλλο για τη στέγαση του γραφείου της επιχείρησης.

72 Για το διαμέρισμα που θα χρησιμοποιήσει για τη διαμονή του, οφείλει να αποδώσει ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, ενώ για το άλλο που προορίζεται για γραφείο δεν οφείλεται ΦΠΑ γιατί προορίζεται να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της επιχείρησης. Το δικαίωμα έκπτωσης εξακολουθεί και υφίσταται διότι το πάγιο χρησιμοποιείται σε φορολογητέα δραστηριότητα. Θα εκδοθεί μόνο δελτίο εσωτερικής διακίνησης για τη λογιστική τακτοποίηση (από τα εμπορεύματα στα πάγια) και θα υπαχθεί στις διατάξεις περί πενταετούς διακανονισμού που προβλέπονται στο άρθρο 33.

73 β. Προβαίνει στη μίσθωση ενός διαμερίσματος.

74 Η ενέργεια αυτή θεωρείται παράδοση και οφείλεται ΦΠΑ αυτοπαράδοσης

75 γ. Στο τέλος της πενταετίας από την έκδοση της οικοδομικής αδείας έχει μείνει ένα διαμέρισμα αδιάθετο.

76 Για την περίπτωση αυτή θεωρείται ότι πραγματοποιείται η πρώτη εγκατάσταση και αποτελεί πράξη υποκείμενη σε ΦΠΑ ως αυτοπαράδοση. Στην περίπτωση που το εν λόγω διαμέρισμα πωληθεί μεταγενέστερα της πενταετίας η πώληση αυτή δεν υπάγεται σε ΦΠΑ αλλά φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας κεφαλαίου.

77 δ. Εάν η εν λόγω επιχείρηση παράλληλα με τη δραστηριότητα κατασκευής και πώλησης ακινήτων ασχολείται και με ασφαλιστικές εργασίες και ιδιοχρησιμοποιήσει γραφείο που είχε κατασκευάσει προς πώληση, προκειμένου να στεγάσει τον κλάδο των ασφαλειών,

78 για την πράξη αυτή οφείλεται φόρος αυτοπαράδοσης.

79 Απαραίτητη προϋπόθεση σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις για τις οποίες καταβάλλεται ΦΠΑ, είναι οι πράξεις αυτές να γίνονται από κατασκευαστική επιχείρηση που λόγω της δραστηριότητας της αυτής υπόκειται στο ΦΠΑ και βέβαια να πρόκειται για ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί από 1/1/2006 ή για ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής αναθεωρείται από 1/1/2006 εφόσον μέχρι την ημερομηνία αναθεώρησης δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής (ΠΟΛ 1083/25/5/2006).

80 Παράδειγμα 10 Μετακίνηση αγαθών για αποθεματοποίηση Επιχείρηση εγκαταστημένη στην Ελλάδα αποστέλλει στη Γερμανία εμπορεύματα αξίας ευρώ με σκοπό τη μεταγενέστερη πώλησή τους στη Γερμανία. Η επιχείρηση απαλλάσσεται από το φόρο στην Ελλάδα. Θα περιλάβει την παράδοση στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων τριμήνου. Το υποκατάστημα στη Γερμανία υποχρεούται να δηλώσει την αξία των εμπορευμάτων αυτών ως ενδοκοινοτική απόκτηση

81 Άρθρο 8 Παροχή υπηρεσιών Είναι ότι δεν συνιστά παράδοση αγαθών καθώς και: α) Η μεταβίβαση και παραχώρηση χρήσης άυλου αγαθού β) Η υποχρέωση για παράλειψη ή ανοχή μιας πράξης γ) Η εκμετάλλευση ξενοδοχείων, επιπλωμένων δωματίων κ.λ.π καθώς και χώρων στάθμευσης. (δεν υπάγεται στο φόρο η ολική μίσθωση ξενοδοχείου, έστω και με πλήρη εξοπλισμό, θεωρείται μίσθωση ακινήτου) δ) Η διάθεση τροφής και ποτών σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκεδάσεως και παρόμοιες επιχειρήσεις για επιτόπια κατανάλωση ε) Η εκτέλεση υπηρεσίας με καταβολή αποζημίωσης κατόπιν επιταγής δημόσιας αρχής ή στο όνομά της ή σε εκτέλεση νόμου (πχ ΚΤΕΟ, ορκωτοί λογιστές, πραγματογνώμονες κλπ) στ) Η μίσθωση βιομηχανοστασίων (ελαιοτριβεία, εκκοκκιστήρια, εγκαταστάσεις ψύξης κλπ) και χρηματοθυρίδων ζ) Μίσθωση χώρου σε εμπορικά κέντρα (τουλάχιστον τμ σε επιχειρήσεις) (από οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τη φορολόγηση έχουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ κατασκευής και λειτουργίας των εμπορικών κέντρων) η) Η εργασίες φασόν επί ενσώματων κινητών αγαθών θ) Μεσολάβηση σε παροχή υπηρεσιών.

82 Αγορά εμπορικού σήματος ή ευρεσιτεχνίας κλπ. από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η Ελληνική επιχείρηση "Α" αγοράζει από την γερμανική εταιρία "R" μία ευρεσιτεχνία αντί του ποσού ευρώ.

83 Η "R" εκδίδει τιμολόγιο προς την Ελληνική επιχείρηση "Α" με το ποσό ευρώ, χωρίς να προσθέσει Φ.Π.Α. -Η "Α" δηλώνει το ποσό ευρώ στους κωδ. 353 και 303 και το αντίστοιχο Φ.Π.Α. στους κωδ. 373 και 333 της περιοδικής δήλωσης του Φ.Π.Α. (άρθρο 14 παρ. 2α Ν. 2859/00). -Η "Α" θα δηλώσει επίσης το ποσό ευρώ στον κωδ. 343 της περιοδικής της δήλωσης του Φ.Π.Α. -Η "Α" συμπληρώνει με το ποσό ευρώ τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και υπηρεσιών.

84 Πώληση εμπορικού σήματος ή ευρεσιτεχνίας κλπ. σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Η Ελληνική επιχείρηση "Α" πουλάει μία ευρεσιτεχνία στον "L" που εδρεύει στην Ιταλία αντί του ποσού ευρώ.

85 -Η "Α" εκδίδει τιμολόγιο με το ποσό ευρώ, χωρίς να προσθέσει Φ.Π.Α. (άρθρο 14 παρ. 2α Ν. 2859/00). -Η "Α" θα αναγράψει το ποσό ευρώ στον κωδ. 309 της περιοδικής δήλωσης του Φ.Π.Α. -Η "Α" θα συμπληρώσει τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων και υπηρεσιών.

86 Πώληση εμπορικού σήματος ή ευρεσιτεχνίας κλπ. σε τρίτη χώρα Η Ελληνική επιχείρηση "Α" πουλάει μία ευρεσιτεχνία στον "Ρ" που εδρεύει στην Αίγυπτο αντί του ποσού ευρώ.

87 Ενέργειες Η "Α" θα εκδώσει τιμολόγιο με το ποσό ευρώ, χωρίς να προσθέσει Φ.Π.Α. (άρθρο 14 παρ. 14 Ν. 2859/00). -Η "Α" θα αναγράψει το ποσό ευρώ στον κωδ. 309 της περιοδικής δήλωσης του Φ.Π.Α.

88 Άρθρο 9 Πράξεις θεωρούμενες ως παροχή υπηρεσιών α) Χρησιμοποίηση αγαθών της επιχείρησης για σκοπούς ξένους προς την επιχείρηση (Παράδειγμα 11β) β) Παροχή υπηρεσιών για σκοπούς ξένους προς την επιχείρηση (Παράδειγμα 12) γ) Χρησιμοποίηση υπηρεσιών της επιχείρησης σε απαλλασσόμενη δραστηριότητα του ιδίου υποκειμένου δ) Χρησιμοποίηση υπηρεσιών επιχείρησης για τις ανάγκες της Δεν παρέχεται έκπτωση του φόρου για δαπάνες: - δεξιώσεων, ψυχαγωγίας γενικά - στέγασης, μετακίνησης, ψυχαγωγίας του προσωπικού της ή των εκπροσώπων της επιχείρησης - Επισκευή, συντήρηση ΕΙΧ (μέχρι 9 θέσεων), μοτοσυκλετών, σκαφών, κλπ (Παράδειγμα 14) ε) Υπηρεσίες μελέτης ή επίβλεψης των αρχιτεκτόνων ή πολιτικών μηχανικών που συμμετέχουν στις τεχνικές επιχειρήσεις είναι εκτός εφαρμογής ΦΠΑ

89 Παράδειγμα 11β Μεταφορική επιχείρηση δανείζει ένα φορτηγό αυτοκίνητο στον υπάλληλο της Α, προκειμένου, αυτός να πραγματοποιήσει τη μεταφορά της οικοσκευής του. Η πράξη αυτή θεωρείται φορολογητέα, δεδομένου ότι η επιχείρηση έχει εκπέσει το φόρο που επιβάρυνε, τόσο την αγορά του αυτοκινήτου, όσο και τις δαπάνες συντήρησης του, με την προϋπόθεση ότι θα το χρησιμοποιεί για διενέργεια φορολογητέων πράξεων. Κατά το μέρος δε, που το αυτοκίνητο αυτό χρησιμοποιείται χωρίς αντάλλαγμα, θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στη δωρεάν αυτή χρησιμοποίηση.

90 Παράδειγμα 12 Πολιτικός μηχανικός καταρτίζει μελέτη, χωρίς αμοιβή, για την άδεια ανέγερσης: α) της κατοικίας του (κάλυψη προσωπικών αναγκών), β) της κατοικίας υπαλλήλου του (κάλυψη αναγκών του προσωπικού του), και γ) του δημοτικού σχολείου του χωριού του (σκοπός ξένος προς την επιχείρηση).

91 Οι παραπάνω πράξεις συνιστούν παροχή υπηρεσιών και φορολογούνται, με φορολογητέα αξία το σύνολο των εξόδων που αναλογούν στις παροχές αυτές. Το σύνολο των εξόδων στην περίπτωση αυτή, μπορεί να θεωρηθεί η κανονική αξία των υπηρεσιών αυτών μετά την αφαίρεση του μεικτού κέρδους, που γενικά πραγματοποιεί η επιχείρηση.

92 Παράδειγμα 14 Ατομική επιχείρηση βαφείου αυτοκινήτων βάφει: α. Το φορτηγό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για τις ανάγκες της και β. Το επιβατικό πενταθέσιο αυτοκίνητο που επίσης χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της,

93 Στην πρώτη περίπτωση δεν οφείλεται φόρος αυτοπαράδοσης. Στη δεύτερη περίπτωση η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει το προβλεπόμενο δελτίο αυτοπαράδοσης και να καταβάλει το φόρο που αναλογεί στην κανονική αξία της υπηρεσίας αυτής.

94 Άρθρο 10 Εισαγωγή αγαθών Θεωρείται η είσοδος στο εσωτερικό της χώρας αγαθών από τρίτες χώρες (δηλαδή χώρες εκτός Ε.Ε.) Άγιο Όρος: Θεωρείται εισαγωγή αλλά εξαιρείται από το έδαφος στο οποίο επιβάλλεται ΦΠΑ.

95 Πότε πραγματοποιείται εισαγωγή αγαθών στην Ελλάδα Η εισαγωγή αγαθών θεωρείται ότι πραγματοποιείται στο εσωτερικό της χώρας στην περίπτωση που η Ελλάδα είναι ο πρώτος τόπος στον οποία τα αγαθά εισέρχονται στην Έ.Ε. από Τρίτη χώρα. Κατά το χρόνο εξόδου από φορολογική αποθήκη.

96 Άρθρο 11 Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών. Φορολογία στο ΚΜ προορισμού. Ο πωλητής: α)απαλλάσσει τις παραδόσεις που πραγματοποιεί προς άλλο Κ.Μ. (α) πρέπει να υπάρχει υλική μεταφορά των αγαθών και β) ο πελάτης να έχει ΑΦΜ) β)συμπληρώνει την περιοδική δήλωση (κωδικός απαλλασσομένων ενδοκοινοτικών πωλήσεων) γ)συμπληρώνει ανακεφαλαιωτικό πίνακα παραδόσεων (μήνα) στον οποίο αναγράφει το ΑΦΜ των πελατών του καθώς και το συνολικό ποσό των πωλήσεων) δ)στο τιμολόγιο που εκδίδει θα πρέπει να αναγράφει και το ΑΦΜ του πελάτη

97 Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών. Ο αγοραστής: α)καταχωρεί το ΦΠΑ που αναλογεί στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις σε ξεχωριστό κωδικό της περιοδικής δήλωσης και διενεργεί παράλληλα την έκπτωσή του στην ίδια δήλωση β)συμπληρώνει ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων (μήνα) στο οποίο αναγράφει ΑΦΜ προμηθευτών καθώς και συνολικό ποσό αγορών

98 Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών. Κάθε πώληση αγαθών από Κ.Μ. προς την Ελλάδα φορολογείται ως ενδοκοινοτική απόκτηση στην Ελλάδα και με το συντελεστή που υπάρχει για τις παραδόσεις των ιδίων αγαθών στο εσωτερικό της χώρας Ο φόρος δηλώνεται στη δήλωση ΦΠΑ που συμπληρώνει ο αγοραστής και για τις πωλήσεις που πραγματοποιεί στο εσωτερικό της χώρας. Κάθε παράδοση από την Ελλάδα σε άλλο Κ.Μ. απαλλάσσεται στην Ελλάδα. Για την παράδοση αυτή υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης ή επιστροφής του φόρου εισροών.

99 Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις από μη υποκείμενους Πρόσωπα που ενεργούν αποκλειστικά απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών (άρθρο 22) ΝΠΔΔ Αγρότες ειδικού καθεστώτος (κατ αποκοπή επιστροφή φόρου εισροών, άρθρο 41) Απαλλασσόμενες λόγω μικρού τζίρου επιχειρήσεις Δεν θεωρείται ότι πραγματοποιούν ενδοκοινοτική απόκτηση (δεν οφείλεται φόρος στην Ελλάδα). Οφείλεται φόρος στο κράτος που γίνεται η παράδοση (κράτος πωλητή). Προϋπόθεση είναι οι συνολικές αγορές από όλα τα κράτη μέλη να μην ξεπερνούν τα ευρώ ετησίως. Αν τα ξεπεράσουν έχουν υποχρέωση δήλωση έναρξης ή μεταβολής, εγγραφή στο VIES, υποβολή περιοδικών δηλώσεων κλπ Αν στην επόμενη χρήση δεν υπερβούν το όριο των τότε τη μεθεπόμενη δεν έχουν υποχρέωση καταβολής φόρου στην Ελλάδα.

100 Το ανωτέρω πρόσωπα με δήλωσή τους που ισχύει για τουλάχιστον δύο πλήρεις διαχειριστικές περιόδους μπορούν να επιλέξουν τη φορολόγηση των αποκτήσεων στην Ελλάδα Παράδειγμα 15

101 Παράδειγμα 15 Μία κλινική πραγματοποιεί στις 10/3/05 αγορά ενός μηχανήματος από τη Γερμανία αξίας ευρώ.

102 Η αγορά αυτή δε φορολογείται ως ενδοκοινοτική απόκτηση στην Ελλάδα, αλλά φορολογείται ως παράδοση στη Γερμανία.

103 Ακολούθως στις 15/5/05 η ίδια επιχείρηση πραγματοποιεί αγορά μηχανήματος από την Αγγλία αξίας ευρώ.

104 Η αγορά αυτή αποτελεί ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών και φορολογείται στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι αγορές της από άλλα κράτη - μέλη υπερέβησαν το όριο των ευρώ ( = ). Θα πρέπει όμως πριν από την διενέργεια της πράξης αυτής να πραγματοποιήσει εγγραφή στο σύστημα VIES.

105 Στη συνέχεια στις 15/10/05, πραγματοποιεί αγορά μηχανήματος από την Ιταλία αξίας ευρώ.

106 Και η αγορά αυτή αποτελεί ενδοκοινοτική απόκτηση φορολογητέα στην Ελλάδα, καθόσον έχει ήδη υπερβεί το όριο των ευρώ.

107 Κατά το έτος 2006, πραγματοποιεί αγορές από άλλα κράτη - μέλη, στις 10/4/06 και στις 20/9/06, αξίας και 5000 ευρώ, αντίστοιχα.

108 Και για τις αγορές αυτές οφείλεται φόρος στην Ελλάδα, καθόσον κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, είχε υπερβεί το όριο των ευρώ

109 Εφόσον οι συνολικές της ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, κατά το έτος 2006, δεν υπερέβησαν το όριο των ευρώ, κατά το επόμενο έτος 2007, η επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση καταβολής φόρου στην Ελλάδα εφόσον πραγματοποιήσει όμως διαγραφή από το μητρώο VIES. Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού, θα πρέπει να παρακολουθεί τις αγορές της από τα άλλα κράτη - μέλη (όπως και κατά το έτος 2005) και στην περίπτωση που υπερβεί το όριο, καθίσταται εκ νέου υπόχρεος για καταβολή φόρου στην Ελλάδα. Υποχρέωση για υποβολή εκτάκτων περιοδικών δηλώσεων και μόνο για την πραγματοποίηση των πράξεων. Καταχωρείται ο οφειλόμενος ΦΠΑ χωρίς να εκπίπτεται.

110 Ειδική ρύθμιση για προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. Φορολογούνται πάντοτε στην Ελλάδα ως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις Η αξία τους δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του ορίου των ευρώ

111 Ειδική ρύθμιση για καινούργια μεταφορικά μέσα Η απόκτηση καινούργιων μεταφορικών μέσων φορολογείται πάντοτε στην Ελλάδα ως ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 16

112 Παράδειγμα 16 Ε.Ι.Χ αυτοκίνητο τίθεται σε κυκλοφορία στην Ιταλία στις 20/2/05. Το αυτοκίνητο αυτό μεταβιβάζεται σε κλινική, εγκαταστημένη στην Ελλάδα στις 15/4/05...

113 .η μεταβίβαση αυτή συνιστά φορολογητέα ενδοκοινοτική απόκτηση στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα, που έχει διανύσει μέχρι την ημερομηνία μεταβίβασης, επειδή η μεταβίβαση γίνεται πριν από την παρέλευση εξαμήνου, από τη θέση σε κυκλοφορία, για πρώτη φορά στην Ιταλία.

114 Αν η ανωτέρω μεταβίβαση πραγματοποιηθεί στις 10/9/05, και μέχρι την ημερομηνία αυτή έχει διανύσει χιλιόμετρα..

115 .συνιστάται και πάλι ενδοκοινοτική απόκτηση φορολογητέα στην Ελλάδα, επειδή το αυτοκίνητο αυτό έχει διανύσει λιγότερα από χιλιόμετρα.

116 Αν όμως μέχρι τις 10/9/05 έχει διανύσει χιλιόμετρα..

117 .το αυτοκίνητο δε θεωρείται "καινούργιο" και κατά συνέπεια δεν οφείλεται φόρος στην Ελλάδα.

118 Ενδοκοινοτική παράδοση καινούργιων μεταφορικών μέσων Η παράδοση καινούργιων μεταφορικών μέσων από την Ελλάδα σε άλλο Κ.Μ. απαλλάσσεται από το φόρο, με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών τους. (όταν η περιστασιακή αυτή παράδοση γίνεται από μη υποκείμενα στο φόρο, τότε πραγματοποιείται επιστροφή του φόρου, κατά το χρόνο της παράδοσης, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί το φόρο που αναλογεί στην παράδοση αυτή) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 17

119 Παράδειγμα 17 Οι επιχειρήσεις που αγοράζουν πάγιο στοιχείο καινούργιο ΙΧ μέχρι 9 θέσεων από άλλο ΚΜ καταβάλλουν ΦΠΑ στο τελωνείο μαζί με τους λοιπούς φόρους, Ο Έμπορος αυτοκινήτων σε παρόμοια απόκτηση δεν θα καταβάλλει ΦΠΑ στο τελωνείο γιατί η αγορά θεωρείται γι αυτούς ενδοκοινοτική απόκτηση με χρόνο καταβολής ΦΠΑ το μήνα πώλησης του αυτοκινήτου. Αν όμως καταβάλλει ΦΠΑ στο τελωνείο τότε τον αναγράφει στη δήλωσή του στα «λοιπά προστιθέμενα ποσά» και τον εκπίπτει από τον ΦΠΑ εκροών.

120 Πώληση μεταχειρισμένων μεταφορικών μέσων Οι αποκτήσεις αυτές φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις πραγματοποίησης ενδοκοινοτικών αποκτήσεων Οι ιδιώτες που αγοράζουν μεταχειρισμένα μεταφορικά μέσα από άλλο Κ.Μ. δεν καταβάλλουν ΦΠΑ στην Ελλάδα.

121 Μεταχειρισμένα αγαθά και αντικείμενα συλλεκτικής αξίας Δεν θεωρείται ως ενδοκοινοτική απόκτηση η απόκτηση μεταχειρισμένων αγαθών και αντικειμένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας, εφόσον ο πωλητής είναι υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής ή διοργανωτής δημοπρασίας, που ενεργεί με την ιδιότητα του αυτή και το αποκτηθέν αγαθό φορολογήθηκε στο κράτος - μέλος αναχώρησης της αποστολής ή της μεταφοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του κράτους αυτού για τη φορολόγηση των μεταχειρισμένων αγαθών και των αντικειμένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας.

122 - Δήλωση VIES Σύστημα με το οποίο είναι συνδεδεμένα όλα τα Κ.Μ. Προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι συναλλαγές μεταξύ Κ.Μ. με ΦΠΑ (Σύστημα επικύρωσης ΑΦΜ) - Σύστημα Intrastat Παρακολούθηση ενδοκοινοτικού εμπορίου. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται κάθε μήνα από τους υποκείμενους που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές για στατιστικούς λόγους. Στο Intrastat καταχωρούνται μόνο οι αποκτήσεις αγαθών, οι παραδόσεις αγαθών, οι αποστολές δώρων άνευ αξίας, τα δείγματα, οι α ύλες για επεξεργασία κλπ (δηλαδή ΜΟΝΟ οι μετακινήσεις αγαθών)

123 Πωλητής Υποκείμενος

124 Άρθρο 12 Πράξεις θεωρούμενες ως ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών Μεταφορά από υποκείμενο στο φόρο αγαθών της επιχείρησής του από άλλο Κ.Μ. στην Ελλάδα. (φόρος στην Ελλάδα) Εκτός αν πρόκειται για μετακινήσεις αγαθών, που πραγματοποιούνται από ΝΠΔΔ, από υποκειμένους οι οποίοι ενεργούν αποκλειστικά πράξεις απαλλασσόμενες από το φόρο, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών και από αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 και, εφόσον δεν ξεπερνούν ευρώ. δεν υφίσταται υποχρέωση καταβολής φόρου στην Ελλάδα. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 18 Μεταφορά στην Ελλάδα από μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο αγαθών τα οποία είχαν εισαχθεί από τον ίδιο σε άλλο Κ.Μ. (φόρος στην Ελλάδα, δικαιούται επιστροφή του φόρου που κατέβαλε κατά την εισαγωγή στο άλλο Κ.Μ.) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 19

125 Παράδειγμα 18 Επιχείρηση «Α» με εγκατάσταση στην Ελλάδα μεταφέρει στην Ελλάδα από την εγκατάστασή της στη Γαλλία ένα computer. Θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση. Επιχείρηση «Β» εισάγει από τρίτη χώρα σε εγκατάστασή της στη Γαλλία ένα τόρνο και κατόπιν τον μεταφέρει στην εγκατάστασή της στην Ελλάδα. Η παραλαβή του τόρνου στην Ελλάδα θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών.

126 Παράδειγμα 19 Ο Δήμος Λάρισας παραγγέλνει μετρητές παρκαρίσματος από Αμερική και ορίζεται ως τόπος παράδοσης η Ιταλία. Με την εισαγωγή των μετρητών στην Ιταλία καταβάλλονται οι δασμοί και ο ΦΠΑ εκεί. Στη συνέχεια ο Δήμος, μεταφέρει τους μετρητές από την Ιταλία στην Ελλάδα. Θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση, φορολογείται στην Ελλάδα (εφόσον > ευρώ ή έχει ενταχθεί ο Δήμος στο σύστημα ΦΠΑ). Κατόπιν ο Δήμος μπορεί να ζητήσει επιστροφή του ΦΠΑ που κατέβαλλε στην Ιταλία.

127 Άρθρο 13 Τόπος παράδοσης αγαθών Μείζονος σημασίας για τη θεμελίωση ή μη δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή φόρου στις παραδόσεις αγαθώς, τις παροχές υπηρεσιών και τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.

128 Τόπος παράδοσης αγαθών Θέση του αγαθού στο εσωτερικό της χώρας (φόρος στην Ελλάδα). ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 20 Παράδοση αγαθών πάνω σε πλοία ή αεροπλάνα ή τραίνα (θεωρείται ότι πραγματοποιείται στην Ελλάδα μόνο αν το τμήμα του ταξιδιού ξεκινάει από την Ελλάδα και τελειώνει σε άλλο ΚΜ χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Δεν αφορά επιτόπια κατανάλωση. Αυτή απαλλάσσεται.). ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 21 Φυσικό Αέριο: α) Έδρα μεταπωλητή ή β) ο τόπος κατανάλωσής Παράδοση αγαθών με υποχρέωση εγκατάστασης και συναρμολόγησης από τον προμηθευτή, ο τόπος όπου γίνεται η εγκατάσταση Παράδοση αγαθών πριν την εισαγωγή τους στο εσωτερικό της χώρας (εκχώρηση δικαιωμάτων, οπισθογράφηση φορτωτικών.. Κλπ), θεωρείται το εσωτερικό της χώρας εφόσον εισέλθουν στην Ελλάδα. (φορολογικές αποθήκες) Πωλήσεις αγαθών από απόσταση

129 Παράδειγμα 20 1 : Ο βιομήχανος Α εγκαταστημένος στη Ρώμη, μεταβιβάζει στον έμπορο Β, εγκαταστημένο στην Αθήνα, μηχάνημα, το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα, μισθωμένο από το βιοτέχνη Γ.

130 Εφόσον κατά το χρόνο της παράδοσης το μηχάνημα βρίσκεται στην Ελλάδα, η παράδοση πραγματοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο πωλητής είναι εγκαταστημένος στην Ιταλία.

131 2 : Ο έμπορος Θ, εγκαταστημένος στη Βουλγαρία, παραδίδει προς τον έμπορο Ζ, εγκαταστημένο στη Θεσσαλονίκη, εμπορεύματα, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη μεταφορά.

132 Η παράδοση αυτή δεν πραγματοποιείται στην Ελλάδα, καθόσον κατά την έναρξη της αποστολής τα αγαθά αυτά δε βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας.

133 3 : Ο έμπορος Κ, εγκαταστημένος στην Αμβέρσα, παραδίδει στις , στον έμπορο Λ, εγκαταστημένο στην Αθήνα, εμπορεύματα που βρίσκονται στις αποθήκες του στο Βέλγιο. Τα εμπορεύματα αυτά μεταπωλούνται την ίδια ημερομηνία στις ( ), από τον έμπορο Λ, στον έμπορο Μ, εγκαταστημένο στην Ολλανδία. Τα εμπορεύματα αποστέλλονται απ' ευθείας από το Βέλγιο στην Ολλανδία.

134 Και οι δύο αυτές παραδόσεις, τόσο του Κ προς το Λ, όσο και του Λ προς το Μ, δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, καθόσον κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης ( ) τα εμπορεύματα δε βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας.

135 Παράδειγμα 21 Οι πωλήσεις αγαθών που πραγματοποιούν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ, κατά τις πτήσεις από την Ελλάδα προς άλλο κράτος - μέλος φορολογούνται στην Ελλάδα, ενώ οι πωλήσεις που πραγματοποιεί κατά την επιστροφή φορολογούνται στο κράτος - μέλος όπου αρχίζει η πτήση της επιστροφής.

136

137 Υπόχρεος ο Πωλητής: Εγκατάσταση ή χορήγηση ΑΦΜ/ΦΠΑ ή ορισμός φορολογικού αντιπροσώπου για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του Στον παραπάνω πίνακα δεν περιλαμβάνονται: - Καινούργια μεταφορικά μέσα - Συναρμολογούμενα αγαθά -Τα παραπάνω όρια δεν ισχύουν για προϊόντα που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 22, 23, 24

138 Παράδειγμα 22 Ο Δήμος Λάρισας αγοράζει από επιχείρηση στην Αγγλία (υποκείμενη στο ΦΠΑ) ηλεκτρονικό υπολογιστή αξίας ΦΠΑ. Ο Δήμος δεν είχε άλλες αγορές από άλλα ΚΜ στη χρήση, ενώ ο προμηθευτής είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος πωλήσεις προς Έλλάδα αξίας

139 Τόπος παράδοσης θεωρείται η Ελλάδα, ΦΠΑ στην Ελλάδα. Η Αγγλική επιχείρηση πρέπει να έχει φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα για την απόδοση του ΦΠΑ

140 Παράδειγμα 23 Έλληνας αγρότης αγοράζει από υποκείμενο στο ΦΠΑ εγκατεστημένο στη Γαλλία, θερμοκήπιο αξίας ΦΠΑ. Το ίδιο έτος αγόρασε από Ισπανία αντλητικό συγκρότημα αξίας ΦΠΑ.

141 Η αγορά του αντλητικού θα υπαχθεί στο ΦΠΑ στην Ελλάδα ( ) ως ενδοκοινοτική απόκτηση.

142 Παράδειγμα 24 Έλληνας ιδιώτης αγοράζει από υποκείμενο στο ΦΠΑ στη Γαλλία α) καινούργιο ΕΙΧ ή β) μεταχειρισμένο ΕΙΧ αξίας 6.000, το οποίο του αποστέλλεται στο εσωτερικό της χώρας

143 α) Καινούργιο: ΦΠΑ στην Ελλάδα β) Μεταχειρισμένο: ΦΠΑ στην Γαλλία (Έλληνας ιδιώτης)

144 Άρθρο 14 Τόπος παροχής υπηρεσιών 1) Εγκατάσταση (έδρα) του παρέχοντος την υπηρεσία (Μόνο όταν η παροχή της υπηρεσίας δεν εμπίπτει στις παρεκκλίσεις εφαρμόζεται τελικά το κριτήριο της εγκατάστασης του παρέχοντος) 2) Θέση του ακινήτου. (αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφοι, συντηρήσεις κλπ) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 26, 27 3) Υλική εκτέλεση υπηρεσιών (βλ επομ σελίδα)

145 Παράδειγμα 26 Ο ιδιώτης Α κάτοικος Λονδίνου, δίνει εντολή στο μεσίτη Β που έχει έδρα στο Παρίσι να μεσολαβήσει για την αγορά μιας θερινής έπαυλης στην Ελλάδα. Στο παράδειγμα αυτό είναι ενδεχόμενο: α) να βρεθεί ακίνητο στην Ελλάδα, που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Α, ο οποίος και πραγματοποιεί τελικά τη σχετική αγορά. Επειδή το ακίνητο βρίσκεται στην Ελλάδα, τόπος παροχής της υπηρεσίας του Β προς τον Α, που είναι συναφής με το ακίνητο, είναι η Ελλάδα. Συνεπώς τόπος φορολογίας για την αμοιβή του Β, είναι η χώρα μας,

146 β) να μη βρεθεί ακίνητο στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες του Β και να ματαιωθεί οριστικά η αγορά. Στην περίπτωση αυτή, αν ο Β δικαιούται κάποιας αμοιβής, για τη μεσολάβηση του, παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η αγορά, τότε τόπος παροχής, για την υπηρεσία του Β είναι το Παρίσι, όπου αυτός έχει τη μόνιμη εγκατάσταση του. Εφαρμόζεται δηλαδή ο γενικός κανόνας της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού και επομένως ο φόρος οφείλεται στη Γαλλία.

147 Παράδειγμα 27 Μηχανολόγος ηλεκτρολόγος πού έχει την έδρα του στην Αθήνα, αναλαμβάνει την εκτέλεση ηλεκτρολογικής μελέτης για ακίνητο πού βρίσκεται στο Παρίσι. Η υπηρεσία αυτή δε φορολογείται στην Ελλάδα (Γαλλία)

148 Υλική εκτέλεση υπηρεσιών Υπηρεσίες συναρμολόγησης & εγκατάστασης αγαθών (μόνο στην περίπτωση ξεχωριστής τιμολόγησης, αν τιμολογούνται με την αξία των αγαθών η πράξη θεωρείται παράδοση αγαθών) Υπηρεσίες πολιτιστικού - καλλιτεχνικού χαρακτήρα (εκεί που πραγματοποιούνται) Πραγματογνώμονες και λοιπές εργασίες επί κινητών αγαθών, τόπος φορολογίας η Ελλάδα εκτός αν συντρέχουν αθροιστικά: -Οι υπηρεσίες παρέχονται από λήπτη που διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ σε άλλο ΚΜ - τα αγαθά μετά την παροχή υπηρεσίας μεταφέρονται εκτός του εσωτερικού της χώρας Στην περίπτωση αυτή, τόπος φορολογίας εκεί που ο λήπτης έχει ΑΦΜ/ΦΠΑ Ταξινομημένα αγαθά: Στο εσωτερικό της χώρας ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 28, 29, 30, 31, 32, 33

149 Παράδειγμα 28 Ο Γ, υποκείμενος στο φόρο εγκατεστημένος στην Κύπρο πούλησε ένα μηχάνημα στον πελάτη του Α που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Επειδή το μηχάνημα υπέστη βλάβη κατά τη διάρκεια που καλυπτόταν από την εγγύηση καλής λειτουργίας του, ο επιχειρηματίας Γ δίνει εντολή σε ένα άλλο υποκείμενο στο φόρο, τον Β, ο οποίος είναι εγκατεστημένος ομοίως στην Ελλάδα, να επισκευάσει τη ζημιά. Οι εργασίες επισκευής του μηχανήματος εκτελούνται υλικά στην Ελλάδα.

150 Δεδομένου ότι το αγαθό (μηχάνημα) δεν αποτέλεσε αντικείμενο αποστολής ή μεταφοράς εκτός της Ελλάδας, ο τόπος φορολογίας της παροχής υπηρεσιών επισκευής, που παρείχε ο εγκατεστημένος στην Ελλάδα υποκείμενος στο φόρο Β προς τον υποκείμενο Γ στην Κύπρο, είναι το εσωτερικό της χώρας (άρθρο 14 παρ. 2 περίπτωση στ' υποπερίπτωση γγ ). Φορολογείται δηλαδή εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν οι υπηρεσίες επισκευής

151 Παράδειγμα 29 Υποκείμενος στο φόρο Α, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, αναλαμβάνει τη συναρμολόγηση στο εσωτερικό της χώρας ενός μηχανήματος το οποίο έχει πωληθεί στον υποκείμενο Β που είναι εγκατεστημένος στην Γαλλία (με ΑΦΜ/ΦΠΑ στη Γαλλία), το μηχάνημα μετά την συναρμολόγηση αποστέλλεται στην Γαλλία.

152 Οι υπηρεσίες συναρμολόγησης από τον επιχειρηματία Α προς τον Β, δεν έχουν τόπο φορολογίας την Ελλάδα αλλά το κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένος ο λήπτης των υπηρεσιών, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ήτοι ο λήπτης διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ σε άλλο κράτος μέλος, και τα αγαθά αποστέλλονται στο κράτος μέλος εγκατάστασης αυτού. Αντίθετα, αν οι πιο πάνω υπηρεσίες παρασχεθούν σε πρόσωπο που δε διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Κοινότητα, ανεξάρτητα της χώρας εγκατάστασης του, θα φορολογηθούν στην Ελλάδα.

1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ 2008 ΜΕΡΟΣ Α - ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ - ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ 1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Φορολογία ακινήτων πριν και μετά το Ν. 3427/05 2. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟ 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

«Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.3427/27.12.2005 για το Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές».

«Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.3427/27.12.2005 για το Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές». «Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.3427/27.12.2005 για το Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές». (Υπ. Οικ. 1049703/25.05.2006/Πολ. 1083) ΓΕΝΙΚΑ Με τις διατάξεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 7 -Γενικά 7 -Λειτουργία του Φ.Π.Α.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 7 -Γενικά 7 -Λειτουργία του Φ.Π.Α. 539 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Φ.Π.Α. (Ν. 2859/00 και τροποποιήσεις μέχρι σήμερα) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 7 -Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Επεξηγήσεις - Αναλύσεις - Ειδικά ζητήματα- Παραδείγματα

Επεξηγήσεις - Αναλύσεις - Ειδικά ζητήματα- Παραδείγματα νόμου αυτού, ότι υπεισέρχεται ως διάδοχος στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προσώπου που μεταβιβάζει. Η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμογή, αν το πρόσωπο που μεταβιβάζει ή το πρόσωπο που αποκτά τα αγαθά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - Ν.3427/2005

ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - Ν.3427/2005 ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - Ν.3427/2005 του Αύγουστου Μυλωνά, υπεύθυνου του Τµήµατος Εσωτερικού Ελέγχου της ΣΙ ΕΝΟΡ ΑΕ, πτυχιούχου Οικονοµικών του Εµπορικού Τµήµατος του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΤΟΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ

Γ. ΤΟΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελ. VII Ι. ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ I. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Α. ΓΕΝΙΚΑ - ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ 1. Η έννοια και το αντικείμενο του φόρου Σελ. 1 2. Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 4 Μαΐου 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1070 ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ -14 η Δ/νση ΦΠΑ Αρ.Πρωτ.:1042614/3111/ 696/0014 Τμήμα Α -13 η Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ.Π.Α ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ Α, Β ΚΑΙ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ο Φ.Π.Α ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ Α, Β ΚΑΙ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Ο Φ.Π.Α ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ Α, Β ΚΑΙ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΤΡΙΝΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΒΟΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοκοινοτικό Εμπόριο

Ενδοκοινοτικό Εμπόριο Ενδοκοινοτικό Εμπόριο 1 Βασικές αλλαγές με την Ένταξη στην Ευρώπη Επέκταση της ενιαίας αγοράς. Κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων και φραγμών υφιστάμενων και νεοεισερχομένων μελών. Συμμόρφωση με τους κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου ΠΟΛ. 1111/22.09.06 Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου απολογιστικού κόστους οικοδομής. Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2006 Αρ.Πρωτ.: 1083443/7053/1343/0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

9.ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

9.ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 9.ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α ) ΦΟΡΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΑΤΟΣ (Άρθρο 2) Αντικείµενο του φόρου 1. Επί ακινήτου ή ιδανικού µεριδίου αυτού ή εµπράγµατου δικαιώµατος επί ακινήτου

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 111 ν.4549/2018 : Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ

Άρθρο 111 ν.4549/2018 : Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ Άρθρο 111 ν.4549/2018 : Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ Άρθρο 111 Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ 1. Η παρ. 2 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α 248) αντικαθίσταται ως εξής: «2. Κατ εξαίρεση,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων. 21 και 27 του ν. 3610/ «περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων. 21 και 27 του ν. 3610/ «περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ Αθήνα, 22/2/2008 ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αριθμ. πρωτ.1023510/889/227/ Α0014 14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 4 ΠΟΛ 1043 Tαx. Kώδικας : 10672

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΟΙΚ/ΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Ε. ΦΟ. Β.Ε. ΠΟΛΥΖΩΪ Η 2 Τ.Κ.546 30 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ. 2310 550 369 FAX: 2310 550 365

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΟΙΚ/ΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Ε. ΦΟ. Β.Ε. ΠΟΛΥΖΩΪ Η 2 Τ.Κ.546 30 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ. 2310 550 369 FAX: 2310 550 365 ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΟΙΚ/ΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Ε. ΦΟ. Β.Ε. ΠΟΛΥΖΩΪ Η 2 Τ.Κ.546 30 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ. 2310 550 369 FAX: 2310 550 365 ΤΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ MONEY SHOW Φ.Π.Α

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Παραδόσεις αγαθών που ενεργούνται από τις παραπάνω περιοχές :

Ι. Παραδόσεις αγαθών που ενεργούνται από τις παραπάνω περιοχές : ΠΟΛ.1254/10.12.1990 Κοινοποίηση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 8 του Ν.1881/1990 (ΦΕΚ 42 Α ) και της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του Ν.1884/16.6.1990 (ΦΕΚ 81 Α ) και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Π. ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ Η. ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α. V.A.T. APPLICATION

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α. V.A.T. APPLICATION ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α. V.A.T. APPLICATION ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ Α.Μ.: 12078 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

Έμμεση Φορολογία. Mέρος του Συνοπτικού Οδηγού Φορολογίας 2017

Έμμεση Φορολογία. Mέρος του Συνοπτικού Οδηγού Φορολογίας 2017 Έμμεση Φορολογία Mέρος του Συνοπτικού Οδηγού Φορολογίας 2017 KPMG - ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 2017 ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 22 Έμμεση φορολογία 03 Έμμεση φορολογία 3.1 Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Τι είναι ο Φόρος Προστιθέμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου απολογιστικού κόστους οικοδομής».

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου απολογιστικού κόστους οικοδομής». ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2006 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ. Πρωτ. 1083443/7053/1343/0014 Δ/ΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ. 1111 Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Tαχ. Kώδ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ.198/ Συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες δραστηριότητες που αφορούν τη Δωδεκάνησο

ΠΟΛ.198/ Συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες δραστηριότητες που αφορούν τη Δωδεκάνησο ΠΟΛ.198/17.6.1987 Συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες δραστηριότητες που αφορούν τη Δωδεκάνησο Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με τους συντελεστές του φόρου προστιθέμενης αξίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Αμοιβαίας

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Αμοιβαίας ΠΟΛ.1050/11.2.2000 Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Αμοιβαίας Συνδρομής, μέσω του συστήματος VIES, των ενδοκοινοτικών ή μη αποκτήσεων μεταχειρισμένων και υπαγόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Φ.Π.Α. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ»

Φ.Π.Α. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Φ.Π.Α. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας

Ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας ΈΝΩΣΗ ΑΣΚΟΥΜΈΝΩΝ ΚΑΙ ΝΈΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ Φορολογικό δίκαιο Ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας Ανδρέας Τσουρουφλής Λέκτορας Νομικής Αθηνών Η θέση του ΦΠΑ στην φορολογική έννομη τάξη Διακρίσεις των φόρων Φόροι επί του

Διαβάστε περισσότερα

Nόµος 2859/2000/ ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΦΕΚ 248 Α)

Nόµος 2859/2000/ ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΦΕΚ 248 Α) Nόµος 2859/2000/17.11.04 ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΦΕΚ 248 Α) (Κωδ. Εώς 3522/2006) Έχοντας υπόψη: Αρθρο 1 Επιβολή του φόρου Επιβάλλεται φόρος κύκλου εργασιών µε την ονοµασία "φόρος προστιθέµενης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ Συνοπτικός οδηγός σχετικά με το ΦΠΑ στα ακίνητα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ Φ.Π.Α. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΡΕΜΙΔΟΥ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων, ρυθμίσεις και διευκρινίσεις για την επιβολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων, ρυθμίσεις και διευκρινίσεις για την επιβολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 2/12/2008 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ. πρωτ. 1120496 /7934/1549/Α0014 14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ. 1160 Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Tαx. Kώδικας : 10672

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΩΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΩΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Πρόλογος... VII Εισαγωγή.... XVII ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΩΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ι.. Οι ρυθμίσεις της σλεε στον τομέα του Τελωνειακού Δικαίου... 1... Εισαγωγικά... 1

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 6. Τιμολόγηση Συναλλαγών

Άρθρο 6. Τιμολόγηση Συναλλαγών Άρθρο 6 Τιμολόγηση Συναλλαγών 1. Για την πώληση αγαθών για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου και την παροχή υπηρεσιών από υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών σε άλλο υπόχρεο, σε πρόσωπα της παραγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας (Listing)

Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας (Listing) Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας (Listing) Ποιοί συμπληρώνουν τον "ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ" και τι ποσά αναγράφονται σ' αυτόν (Έντυπο 047-Φ.Π.Α.) Ο "ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΑΣ" συμπληρώνεται από πρόσωπα που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου προϋπολογιστικού κόστους οικοδομής».

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου προϋπολογιστικού κόστους οικοδομής». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Aθήνα 2 Μαΐου 2006 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ. 1041499/ 3113/ 694/0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΠΟΛ. 1065 ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Tαχ. Kώδ. : 106

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /05/2006 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr)

ΠΟΛ /05/2006 Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr) ΠΟΛ 1067 02/05/2006 Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: «Τήρηση βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών Έκδοση στοιχείου Παράδοση κτισμάτων στον

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές

Ο Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστική ς Θέμα πτυχιακής εργασίας: Ο Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές Υποβληθείσα στην Καθηγήτρια Άρτεμις Ευαγγελίδου από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ Φ.Π.Α. ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ 2859/2000 ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαγωγικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι παγίδες του ΦΠΑ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ Ε.Ε.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι παγίδες του ΦΠΑ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ Ε.Ε. Οι εξαγωγικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι παγίδες του ΦΠΑ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ Ε.Ε. Πωλήσεις εντός Ε.Ε. ΠΩΛΉΣΕΙΣ ΑΓΑΘΏΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ Κανόνες και συντελεστές ΦΠΑ Παρόλο που στην ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κατεύθυνση Φορολογικού Δικαίου ΠΜΣ

Κατεύθυνση Φορολογικού Δικαίου ΠΜΣ Κατεύθυνση Φορολογικού Δικαίου ΠΜΣ 2016-2017 20.1.2017 Η θέση του ΦΠΑ στη φορολογική έννομη τάξη Φόροι Φόροι επί του εισοδήματος Φόροι επί της περιουσίας Φόροι επί της δαπάνης Γενικοί φόροι κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ - ΕΚ ΟΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΑΡΑ ΟΣΗΣ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΠΕ ΟΥΧΟ - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ - ΕΝΤΥΠΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ - ΕΚ ΟΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΑΡΑ ΟΣΗΣ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΠΕ ΟΥΧΟ - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ - ΕΝΤΥΠΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1. ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 2. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. 3. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ - ΕΚ ΟΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΑΡΑ ΟΣΗΣ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΠΕ ΟΥΧΟ - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ - ΕΝΤΥΠΑ. 4. Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Φ.Π.Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ» Επιμέλεια : Αναγνωστάκη Αφροδίτη, Α.Μ.:6864 Εισηγητής: Καλομοίρης Πέτρος

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Φ.Π.Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ» Επιμέλεια : Αναγνωστάκη Αφροδίτη, Α.Μ.:6864 Εισηγητής: Καλομοίρης Πέτρος ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Φ.Π.Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ» Επιμέλεια : Αναγνωστάκη Αφροδίτη, Α.Μ.:6864 Εισηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 1995

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 1995 * Φ.Π.Α. * Νο.41 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 1995 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.1106750/4870/1522/0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ.Π. ΠΟΛ.: 1237 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε.Φ. ΤΜΗΜΑ Α/Ι ΘΕΜΑ: Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 592 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΔΩΝ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΦΟΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 7 -Γενικά 7 -Σε ποιές περιπτώσεις επιβάλλεται ο φόρος συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια τόπου ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, κανόνας και εξαιρέσεις. Τριγωνικές πωλήσεις. Παραδείγματα.

Έννοια τόπου ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, κανόνας και εξαιρέσεις. Τριγωνικές πωλήσεις. Παραδείγματα. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΙΙ, ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή, έννοια και λειτουργία του Φ.Π.Α. Λειτουργία του Φ.Π.Α. Έννοια της προστιθέμενης αξίας. Βασικά χαρακτηριστικά του Φ.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΓΑΘΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΓΑΘΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΓΑΘΩΝ Αθήνα, Δεκέμβριος 2018 1 - Σύνταξη Περιεχομένου: Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.)

Διαβάστε περισσότερα

I. Υποπαράγραφος Β.1, παρ. 1 και 2 και Υποπαράγραφος Β.2, παρ. 1 και 2: Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ και Κ.Φ.Α.Σ., σχετικά με τους αγρότες

I. Υποπαράγραφος Β.1, παρ. 1 και 2 και Υποπαράγραφος Β.2, παρ. 1 και 2: Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ και Κ.Φ.Α.Σ., σχετικά με τους αγρότες ΠΟΛ.1116/24.4.2014 Κοινοποίηση των διατάξεων των Υποπαραγράφων Β.1 και Β.2, παράγραφοι 1 και 2, της Παραγράφου Β' του άρθρου τρίτου του ν.4254/2014 (ΦΕΚ Α' 85/7.4.2014) σχετικά με τους αγρότες και παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Υπ. Οικ. Πολ. 1079/19.03.2014

Υπ. Οικ. Πολ. 1079/19.03.2014 Υπ. Οικ. Πολ. 1079/19.03.2014 Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων επί των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ. 1055/17.2.2014 (ΦΕΚ 438 Β/24.02.2014) «Συμπλήρωση - Τροποποίηση των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ. 1281/2013

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΠΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΟΝΑΔΑΣ

Ο ΦΠΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΟΝΑΔΑΣ AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΦΠΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΠΑΠΑΔΟΓΙΩΡΓΑΚΗ ΡΟΔΕΑΝΘΗ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Μαϊου 2007

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Μαϊου 2007 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Μαϊου 2007 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1099747/2324/Α0012 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α 2. Δ/ΝΣΗ 14η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Β, Α 3. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΦΠΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ Α, Β, Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ Α.Μ. 4955 ΠΤ Κ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /07/ Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 27 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α / )

ΠΟΛ /07/ Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 27 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α / ) Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 27 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α /31.3.11) ΠΟΛ. 1150-14/07/2011 - Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 27 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α /31.3.11) ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος του Συνοπτικού Οδηγού Φορολογίας 2016

Μέρος του Συνοπτικού Οδηγού Φορολογίας 2016 Έμμεσn Φορολογία Μέρος του Συνοπτικού Οδηγού Φορολογίας 2016 ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 03 Έμμεση φορολογία 3.1 Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Τι είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ); Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : "Διαδικασία καταβολής ΦΠΑ κατά την αγορά, εισαγωγή ή ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιων λεωφορείων και της παράδοσης αυτών".

ΘΕΜΑ : Διαδικασία καταβολής ΦΠΑ κατά την αγορά, εισαγωγή ή ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιων λεωφορείων και της παράδοσης αυτών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 1994 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ. Π. ΠΟΛ 1045 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε. Φ. ΤΜΗΜΑ Α 2 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ Δ/ΝΣΗ 17η ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Νόµος 2859/2000 «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέµενης Αξίας» (ΦΕΚ Α' 248/7.11.2000) (όπως τροποποιήθηκε µε το Ν. 3522/2006, ΦΕΚ Α 276) Άρθρο πρώτο

Νόµος 2859/2000 «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέµενης Αξίας» (ΦΕΚ Α' 248/7.11.2000) (όπως τροποποιήθηκε µε το Ν. 3522/2006, ΦΕΚ Α 276) Άρθρο πρώτο Νόµος 2859/2000 «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέµενης Αξίας» (ΦΕΚ Α' 248/7.11.2000) (όπως τροποποιήθηκε µε το Ν. 3522/2006, ΦΕΚ Α 276) Άρθρο πρώτο Κυρώνεται ο Κώδικας Φόρου Προστιθέµενης Αξίας, ο οποίος έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2014 Φ2 TAXIS)

ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2014 Φ2 TAXIS) Αθήνα, 6.4.2015 ΠΟΛ: 1082 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α - ΦΠΑ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΦΠΑ- ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΩΣ Ν.2859/00 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΟYΔΑΣΤΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ.1282/ Κοινοποίηση διατάξεων Ν.2093/1992, σχετικά με τον ΦΠΑ /7043/0014/ΠΟΛ.1282/

ΠΟΛ.1282/ Κοινοποίηση διατάξεων Ν.2093/1992, σχετικά με τον ΦΠΑ /7043/0014/ΠΟΛ.1282/ ΠΟΛ.1282/23.12.1992 Κοινοποίηση διατάξεων Ν.2093/1992, σχετικά με τον ΦΠΑ 1131481/7043/0014/ΠΟΛ.1282/23.12.1992 Κοινοποίηση διατάξεων Ν.2093/1992, σχετικά με τον ΦΠΑ 1131481/7043/0014/ΠΟΛ.1282/23.12.1992

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2008;

1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2008; Τ ί πρέπει να γνωρίζεται για το Ε9 και τον ενιαίο τέλος ακινήτων 1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2008; Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2008

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Σας ενημερώνει ως προς τον Φ.Π.Α. ταξιδιωτών εγκατεστημένων σε ξένη χώρα πλην Ε.Ε. Για το θέμα αυτό εκδόθηκε η ΠΟΛ.1338/30.12.1996 Αποφ. Υπ. Οικ. η οποία τροποποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Ερμηνευτική εγκύκλιος του Φ.Π.Α. οδηγίες εφαρμογής Ν. 2093/92

Θέμα: Ερμηνευτική εγκύκλιος του Φ.Π.Α. οδηγίες εφαρμογής Ν. 2093/92 Αθήνα, 23/12/1992 Αρ.Πρωτ. 1131481/7043/0014 ΠΟΛ. 1282 Θέμα: Ερμηνευτική εγκύκλιος του Φ.Π.Α. οδηγίες εφαρμογής Ν. 2093/92 Άρθρο 1 Επιβολή του φόρου 1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόμου 4141/2013, για θέματα ΦΠΑ»

Θέμα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόμου 4141/2013, για θέματα ΦΠΑ» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 17.06.2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Β, Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής 1 Προϋποθέσεις έναρξης ατομικής επιχείρησης (μικρής οντότητας) με κύκλο εργασιών 1.500.000 -απλογραφικό λογιστικό σύστημα 1. Εύρεση ΚΑΔ (Κωδικοί Αρίθμησης Δραστηριότητας). Αφορά τον κωδικό της επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7 458 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 7 -Ποιά φυσικά πρόσωπα φορολογούνται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 2859/2000 ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ. Άρθρο πρώτο

ΝΟΜΟΣ 2859/2000 ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ. Άρθρο πρώτο ΝΟΜΟΣ 2859/2000 ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2859 ΦΕΚ Α 248 /7.11.2000 Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ΟΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε

Διαβάστε περισσότερα

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων Φ.Π.Α.

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων Φ.Π.Α. Φορολογικό Δίκαιο Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων Φ.Π.Α. Θ. Φορτσάκης Α. Τσουρουφλής Κ. Πέρρου Π. Πανταζόπουλος ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου 3/12/2014 Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων Φορολογικό υποκείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 248/Α/7.11.2000). Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΦΕΚ 248/Α/7.11.2000). Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - 1053 - * Φ.Π.Α. * Νο. 46 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Ι. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 14 η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Β -Α ΙΙ. Δ/ΝΣΗ 15 η ΚΒΣ - ΤΜΗΜΑ Β ΙΙΙ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία: Φ.Π.Α. Αθήνα, 10 Απριλίου 1995 Αρ. Πρωτ.: 1043712/1633/468/Α0014

Κατηγορία: Φ.Π.Α. Αθήνα, 10 Απριλίου 1995 Αρ. Πρωτ.: 1043712/1633/468/Α0014 ΠΟΛ.1104/10.4.1995 Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 36α και 36β και άλλων συναφών θεμάτων του ν.1642/86, όπως τέθηκαν με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 7 του νόμου 2275/94 (ΦΕΚ 238Α/29.12.1994)

Διαβάστε περισσότερα

* ΦΠΑ * Νο. 7

* ΦΠΑ * Νο. 7 -- 233 -- * ΦΠΑ * Νο. 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 1996 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ. :1027240/1168/354/0014 ΓΕΝIKH Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ.Π. ΠΟΛ.: 1070 1. Δ/ΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε.Φ. - ΤΜΗΜΑ Α/Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ Φ.Π.Α. ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ 2859/2000 ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Data Communication A.E.

Data Communication A.E. 1. Δημιουργία Έργου Το πρώτο βήμα για την παρακολούθηση του κόστους ενός έργου (οικοδομής) είναι η δημιουργία του έργου από το μενού «Διαχείριση Έργων\Πίνακες\Έργα». Πεδία Στα πεδία αναγράφονται: Τετραγ.

Διαβάστε περισσότερα

Παρακράτηση φόρου 5% στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για υπηρεσίες ορισμένου χρόνου

Παρακράτηση φόρου 5% στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για υπηρεσίες ορισμένου χρόνου ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Παρακράτηση φόρου 5% στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για υπηρεσίες ορισμένου χρόνου Κατατέθηκε στη Βουλή το σ/ν του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΑΛΕΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2008 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

* Φ.Π.Α * Νο. 17. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Απριλίου 1995

* Φ.Π.Α * Νο. 17. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Απριλίου 1995 * Φ.Π.Α * Νο. 17 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Απριλίου 1995 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1043712/1633/468/Α0014 1. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ.Π. ΠΟΛ.: 1104 Δ/ΝΣΕΙΣ: α) 14η Φ.Π.Α. & Ε.Φ. - Τμήμα Α

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ Συνοπτικός οδηγός σχετικά µε το ΦΠΑ στα ακίνητα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ&ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ&ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ&ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ&ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ&ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ&ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Διαβάστε περισσότερα

NOMOΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2859(ΦΕΚ.248/Α /7-11-2000) Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέµενης Αξίας

NOMOΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2859(ΦΕΚ.248/Α /7-11-2000) Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέµενης Αξίας NOMOΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2859(ΦΕΚ.248/Α /7-11-2000) Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέµενης Αξίας Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: Άρθρο πρώτο Κυρώνεται ο Κώδικας Φόρου

Διαβάστε περισσότερα

Με τις ανωτέρω διατάξεις τροποποιούνται ή συμπληρώνονται αναλόγως οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), ως ακολούθως:

Με τις ανωτέρω διατάξεις τροποποιούνται ή συμπληρώνονται αναλόγως οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), ως ακολούθως: Αθήνα, 23.07.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α «ΦΠΑ» Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόµου 4141/2013,

Θέµα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόµου 4141/2013, Αθήνα, 17.06.2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14η /ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Β, Α Ταχ. /νση : Σίνα 2-4 Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

Β. ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Συνεχίζουμε σήμερα τα περί προσωρινού ελέγχου όταν αντικείμενο του είναι ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας, παρακρατούμενοι φόροι κ.λπ.. Με το σημερινό δημοσίευμα ολοκληρώσαμε το θέμα των

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6. Άρθρο 6 Τιµολόγηση Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-18)

Ενότητα 6. Άρθρο 6 Τιµολόγηση Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-18) Ενότητα 6 Άρθρο 6 Τιµολόγηση Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-18) Τιµολόγιο (Εκδίδεται.) 1. Εκδίδεται τιµολόγιο, τουλάχιστον διπλότυπο για: την πώληση αγαθών για ίδιο λογαριασµό ή για λογαριασµό τρίτου την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΩ ΙΚΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (άρθρο 1 Ν.2859/2000) Νόµοι που αφορούν σε τροποποιήσεις του Ν.2859/ 2000 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Άρθρο 1 Επιβολή του

Διαβάστε περισσότερα

2) Για την οποία έχει κατατεθεί σύμβαση πώλησης στο Τμήμα Κτηματολογίου ή στον Έφορο Φορολογίας (και έχει χαρτοσημανθεί) πριν τις 2 Ιανουαρίου 2018.

2) Για την οποία έχει κατατεθεί σύμβαση πώλησης στο Τμήμα Κτηματολογίου ή στον Έφορο Φορολογίας (και έχει χαρτοσημανθεί) πριν τις 2 Ιανουαρίου 2018. Παράδοση Μη Ανεπτυγμένης Οικοδομήσιμης Γης Σύμφωνα με τον Τροποποιητικό Νόμο περί ΦΠΑ (Ν. 157(Ι)/2017) και την ερμηνευτική Εγκύκλιο (219 ΦΠΑ) επιβάλλεται φόρος επί της παράδοσης μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Ν. 4308/2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Άρθρο 8: Τιμολόγιο πώλησης 1. Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη σε αυτό το νόμο οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών,

Διαβάστε περισσότερα

«ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Φ. Π. Α. Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΜΑ ΑΣ»

«ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Φ. Π. Α. Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΜΑ ΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Φ. Π. Α. Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΜΑ ΑΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : ΒΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ ΧΡΥΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«13. Παροχή τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών σε μη υποκείμενους στο φόρο.

«13. Παροχή τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών σε μη υποκείμενους στο φόρο. 1. Η παράγραφος 13 του άρθρου 14, του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2859/2000 (Α 248), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «13. Παροχή τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και

Διαβάστε περισσότερα

1. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Ορους.

1. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Ορους. Π.7395/4269/1987 Διαδικασία απαλλαγής από το φόρο προστιθέμενης αξίας των αγαθών που παραδίδονται και των υπηρεσιών που παρέχονται από και προς την περιοχή του Αγίου Ορους, καθώς και των αγαθών που εισάγονται

Διαβάστε περισσότερα

«Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων- Λογιστικοί Κανόνες»

«Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων- Λογιστικοί Κανόνες» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Ενημερωτικό Σεμινάριο «Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων- Λογιστικοί Κανόνες» Εισηγητής: Ευθύμιος Σαΐτης Τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων), έκδοση λογιστικών αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Κατεύθυνση Φορολογικού Δικαίου ΠΜΣ

Κατεύθυνση Φορολογικού Δικαίου ΠΜΣ Κατεύθυνση Φορολογικού Δικαίου ΠΜΣ 2016-2017 3.2.2017 Φορολογία ακίνητης περιουσίας Φόροι επί της ακίνητης περιουσίας Ενέργεια Απόκτηση Κατοχή Διάθεση Εκμετάλλευση Φόρος ΦΠΑ ΦΜΑ Φόρος Κληρ., Δωρεών κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα

* ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 51

* ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 51 -- 645 -- * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 51 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Ιουνίου 1998 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1069830/442/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1173 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: 12η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νέος φορολογικός νόμος - Τι αλλάζει στις διατάξεις του Κ.Β.Σ.

Νέος φορολογικός νόμος - Τι αλλάζει στις διατάξεις του Κ.Β.Σ. Νέος φορολογικός νόμος - Τι αλλάζει στις διατάξεις του Κ.Β.Σ. Ο πρόσφατος φορολογικός Νόμο 3522/22-12-2006 φέρνει μια πληθώρα αλλαγών όσον αφορά την τήρηση των βιβλίων των επιτηδευματιών, οι οποίες συνοψίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ.Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ.Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Τηλέφωνο :

Ταχ.Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ.Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Τηλέφωνο : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2 Μαϊου 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.:1041496/334/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΛ:1067 ΤΜΗΜΑΤΑ Α - Β 2.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φορολόγηση της Μίσθωσης ή/και Ενοικίασης Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Φορολόγηση της Μίσθωσης ή/και Ενοικίασης Ακίνητης Ιδιοκτησίας Φορολόγηση της Μίσθωσης ή/και Ενοικίασης Ακίνητης Ιδιοκτησίας Σύμφωνα με τον Τροποποιητικό Νόμο περί ΦΠΑ (Ν. 157(Ι)/2017) και την ερμηνευτική Εγκύκλιο (220 ΦΠΑ) καθίσταται υποχρεωτική η φορολόγηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ 1253/2014. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10/12/2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1253

ΠΟΛ 1253/2014. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10/12/2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1253 ΠΟΛ 1253/2014 Κοινοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν.4281/2014 (ΦΕΚ Α 160), σχετικά με την αντιστροφή της υποχρέωσης στην περίπτωση τεχνικών έργων για λογαριασμό του δημοσίου, ΟΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

β) των παραγράφων 1, περιπτώσεις α, γ δ, ε, στ και ζ και 2 του άρθρου 20, γ) των παραγράφων 1, περιπτώσεις α, γ και δ και 2 του άρθρου 22α,

β) των παραγράφων 1, περιπτώσεις α, γ δ, ε, στ και ζ και 2 του άρθρου 20, γ) των παραγράφων 1, περιπτώσεις α, γ και δ και 2 του άρθρου 22α, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε.Φ. - ΤΜΗΜΑ ΑΆ Αθήνα, 2 Αυγούστου 1993 Αριθμ.Πρωτ.: 1103551/8478/Α.0014 ΠΟΛ.1262/2.8.1993 ΘΕΜΑ: ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ. - Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

β) των περιπτώσεων β', τρίτο εδάφιο και ε' της παραγράφου 1, καθώς και της παραγράφου 2 του άρθρου 20.

β) των περιπτώσεων β', τρίτο εδάφιο και ε' της παραγράφου 1, καθώς και της παραγράφου 2 του άρθρου 20. ΠΟΛ.1338/30.12.1996 Διαδικασία απαλλαγής από Φ.Π.Α. της παράδοσης αγάδων που πραγματοποιείται από υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας προς αγοραστή - ταξιδιώτη, μη εγκατεστημένο στο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 9 του ν.2954/ (ΦΕΚ 255 Α ).

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 9 του ν.2954/ (ΦΕΚ 255 Α ). - 195 - * ΦΠΑ * Νο. 8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Αικ. Καρύδα Π. Παπαδημητρίου Τηλέφωνο: 0103647202-5 Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 9 Μαΐου 2008 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 9 Μαΐου 2008 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 9 Μαΐου 2008 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αριθ. Πρωτ.:1053013/3042/444/Β0014 1. 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Β «Παροχή Υπηρεσιών & Ειδικά Καθεστώτα» ΠΟΛ 1081

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΘΕΣΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ε.Π.Ε. Δεκέμβριος 2009 ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η σύντομη αυτή ενημέρωση,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Φορολογική αντιμετώπιση, για σκοπούς Φ.Π.Α., των δραστηριοτήτων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

Θέμα: Φορολογική αντιμετώπιση, για σκοπούς Φ.Π.Α., των δραστηριοτήτων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Β «Παροχή Υπηρεσιών & Ειδικά Καθεστώτα»

Διαβάστε περισσότερα

1. Τις παρακάτω διατάξεις του Ν. 1642/86 "για την εφαρμογή του Φ. Π.Α. και άλλες διατάξεις" όπως ισχύει:

1. Τις παρακάτω διατάξεις του Ν. 1642/86 για την εφαρμογή του Φ. Π.Α. και άλλες διατάξεις όπως ισχύει: ΑΥΟ 1040588/1700/528/0014/ΠΟΛ.1128/ΦΕΚ Β`335/23/4/97 Διαδικασία καταβολής Φ.Π.Α.κατά την αγορά, εισαγωγή ή ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού καθώς και τη λήψη υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις

ΘΕΜΑ: Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις ΠΟΛ.1078/2.4.1991 Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων γ και δ της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Ν. 1642/1986. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 531 532 533 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 7 -Ποιά φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος Ημερίδα 2014 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος (Κ.Φ.Ε.) Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) Ορίζεται η έννοια του φορολογικού έτους το οποίο ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Καταργούνται οι έννοιες διαχειριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα