ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ. Κινητική ανάλυση πολύπλοκων αντιδράσεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ. Κινητική ανάλυση πολύπλοκων αντιδράσεων"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ Κινητική ανάλυση πολύπλοκων αντιδράσεων Διδάσκοντες: Αναπλ. Καθ. Β. Μελισσάς, Λέκτορας Θ. Λαζαρίδης

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Χημική Κινητική Μέρος III Σύνθετες αντιδράσεις Παραδόσεις Μαθήματος Φυσικοχημεία ΙΙ (πρώτο μέρος) Θεόδωρος Λαζαρίδης

4 Πολύπλοκες Αντιδράσεις Σε αυτό το μέρος θα εφαρμόσουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε από τις προηγούμενες δύο ενότητες σε ορισμένα περίπλοκα προβλήματα χημικής κινητικής Θα κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία και θα εκτιμήσουμε τη χρησιμότητα των προσεγγιστικών μεθόδων Θα δούμε πως η ανάλυση των πειραματικών δεδομένων μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύτιμα συμπεράσματα για το μηχανισμό μίας αντίδρασης

5 Ι. Διαδοχικές Αντιδράσεις Η πιο «απλή» πολύπλοκη αντίδραση απoτελείται από δύο διαδοχικά μονόδρομα στοιχειώδη στάδια Τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι οι ραδιενεργές διασπάσεις (ραδιενεργές σειρές). Το παραπάνω κινητικό σχήμα είναι ένα από τα λίγα των οποίων οι διαφορικές εξισώσεις λύνονται αναλυτικά. Γι αυτό το λόγο θα το εξετάσουμε με λεπτομέρεια. Έστω ότι για ισχύουν οι αρχικές συνθήκες, και. Είναι προφανές ότι σε κάθε χρονική στιγμή θα ισχύει Οι εξισώσεις ταχύτητας για το παραπάνω κινητικό σχήμα είναι (1) (2) (3)

6 Η λύση της (1) είναι Αντικαθιστώντας στη (2) έχουμε η οποία είναι μία διαφορική εξίσωση με λύση Τέλος αφού ισχύει Έτσι βρήκαμε την αναλυτική λύση των εξισώσεων (1), (2) και (3). Θα εξετάσουμε τώρα δύο ειδικές περιπτώσεις για τις διαδοχικές αντιδράσεις: Περίπτωση 1: Εφόσον η είναι αμελητέα σε σύγκριση με την, η εξίσωση για την απλοποιείται καθώς και και γίνεται Δηλαδή βλέπουμε ότι ο ρυθμός παραγωγής του τελικού προϊόντος C άρα και η ταχύτητα της αντίδρασης είναι ανεξάρτητη της. Με άλλα λόγια το δεύτερο στάδιο καθορίζει την ταχύτητα καθώς όλο το Α που αρχικά υπάρχει μετατρέπεται αμέσως σε Β.

7 Περίπτωση 2: Στην περίπτωση αυτή το Β παράγεται αργά και καταναλώνεται αμέσως μετατρεπόμενο σε C. Η εξίσωση της [C] απλοποιείται σε Δηλαδή η ταχύτητα της αντίδρασης εξαρτάται μόνο από την και το πρώτο στάδιο καθορίζει την ταχύτητα. Παρακάτω βλέπουμε την γραφική παράσταση των συγκεντρώσεων των τριών συστατικών ως προς το χρόνο για κάθε μία από τις περιπτώσεις που διερευνήσαμε.

8 ΙΙ. Προ ισορροπία Ένα κινητικό σχήμα λίγο πιο πολύπλοκο από το προηγούμενο είναι Οι εξισώσεις ταχύτητας γι αυτή την αντίδραση είναι Σε αντίθεση με το προηγούμενο παράδειγμα, οι εξισώσεις για το παραπάνω κινητικό σχήμα δεν έχουν αναλυτική λύση. Έτσι θα έπρεπε να ολοκληρωθούν αριθμητικά με υπολογιστήγιαναλάβουμεμίαακριβήλύση. Παρ όλα αυτά, η κατάσταση απλοποιείται πολύ στην περίπτωση όπου.

9 Στην περίπτωση αυτή, έχουμε ισορροπία μεταξύ των αντιδρώντων A και B και του ενδιάμεσου C, η οποία διαταράσσεται ελάχιστα από την αργή κατανάλωση του C προς το σχηματισμό του προϊόντος D. Αυτό το κινητικό σχήμα ονομάζεται προισορροπία. Όταν ισχύουν οι συνθήκες της προ ισορροπίας, μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την πολύ μικρή διαταραχή της ισορροπίας και να θεωρήσουμε ότι οι συγκεντρώσεις των A, B και C καθορίζονται αποκλειστικά από την μεταξύ τους ισορροπία. Επομένως, εφόσον γνωρίζουμε ότι σε μία ισορροπία οι ταχύτητες των προς τα δεξιά και προς τα αριστερά αντιδράσεων είναι ίσες, μπορούμε να γράψουμε Όπου η σταθερά ισορροπίας της αντίδρασης. Η ταχύτητα της όλης αντίδρασης επομένως θα είναι Βλέπουμε ότι η σταθερά ταχύτητας είναι σύνθετη. Η παραπάνω προσέγγιση ονομάζεται προ ισορροπία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ένας μηχανισμός περιλαμβάνει πολύ ταχέα αντιστρεπτά στάδια. Επειδή συνήθως οι αντιστρεπτές αντιδράσεις είναι πολύ ταχείες, η παραπάνω προσέγγιση χρησιμοποιείται πολύ συχνά όπως θα διαπιστώσουμε παρακάτω.

10 ΙΙI. Στάσιμη κατάσταση Όπως είδαμε στην προηγούμενη ενότητα η προσέγγιση της στάσιμης κατάστασης (Σ.Κ.) είναι ευρύτερης εφαρμογής καθώς σε όλους τους μηχανισμούς υπάρχουν ασταθή ενδιάμεσα προϊόντα R η συγκέντρωση των οποίων μπορεί να θεωρηθεί πολύ μικρή και σταθερή κατά τη διάρκεια της αντίδρασης. Πολλές φορές η Σ.Κ. μας δίνει πολύ καλές προσεγγιστικές λύσεις σε πολύπλοκα κινητικά σχήματα. Προσέγγιση Σ.Κ.: Ένα ασταθές ενδιάμεσο R υπάρχεισεμικρήκαισχετικάσταθερή συγκέντρωση κατά την διάρκεια της πορείας μίας αντίδρασης και έτσι μπορούμε να θέσουμε στηναντίστοιχη εξίσωση ταχύτητας. Όπως θα δούμε παρακάτω, η εφαρμογή της Σ.Κ. μετατρέπει ένα άλυτο σύστημα διαφορικών εξισώσεων σε ένα σύστημα αλγεβρικών εξισώσεων με εύκολη λύση. Οι αλγεβρικές εξισώσεις λύνονται για να βρούμε τις συγκεντρώσεις των ενδιάμεσων R και αυτές αντικαθίστανται στην εξίσωση της ταχύτητας της αντίδρασης ώστε να βρούμε μία έκφραση για το νόμο ταχύτητας. Παρακάτω θα εφαρμόσουμε την προσέγγιση Σ.Κ. στον προηγούμενο μηχανισμό θεωρώντας ότι το ενδιάμεσο C είναι ασταθές που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του είναι ταχεία δηλαδή. Η χημική εξίσωση της αντίδρασης είναι

11 Εφαρμόζοντας τη Σ. Κ. έχουμε Λύνοντας ως προς [C] λαμβάνουμε Αντικαθιστώντας την [C] στην εξίσωση της ταχύτητας της αντίδρασης λαμβάνουμε Η παραπάνω εξίσωση αποτελεί το νόμο ταχύτητας της αντίδρασης με βάση την Σ.Κ.. Παρατηρούμε ότι, όπως και στην προ ισορροπία, προβλέπεται νόμος ταχύτητας δεύτερης τάξης με πιο πολύπλοκη όμως σταθερά ταχύτητας. Αν τώρα υποθέσουμε ότι ισχύει η συνθήκη της προ ισορροπίας ( ),έχουμε. Δηλαδή το αποτέλεσμα Σ.Κ. μετατρέπεται σε αυτό της προ ισορροπίας όταν ισχύει η οριακή συνθήκη. ΓιατολόγοαυτόηΣ.Κ. έχει πιο γενική εφαρμογή.

12 Ανακεφαλαίωση Σ.Κ. Στα επόμενα θα συναντήσουμε την εφαρμογή της Σ.Κ. σε πολλά κινητικά σχήματα. Για το λόγο αυτό, θα αναφερθούμε αναλυτικά στα βήματα που θα ακολουθούμε ώστε να χρησιμοποιούμε σωστά τη Σ.Κ. και να λαμβάνουμε το νόμο ταχύτητας μίας πολύπλοκης αντίδρασης. 1. Αναγνωρίζουμε τα ασταθή ενδιάμεσα προϊόντα ενός μηχανισμού 2. Γράφουμε μία εξίσωση Σ.Κ για το κάθε ενδιάμεσο 3. Λύνουμε το σύστημα εξισώσεων που προκύπτει ώστε να λάβουμε εξισώσεις για τη συγκέντρωση του κάθε ενδιάμεσου. Αν η αντίδραση περιλαμβάνει περισσότερα από ένα ασταθή ενδιάμεσα, συνήθως προκύπτει σύστημα του οποίου οι εξισώσεις έχουν κοινούς όρους. Συχνά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας εξισώσεις κατά μέλη λαμβάνουμε ένα πολύ απλούστερο σύστημα. 4. Γράφουμε μία εξίσωση για την ταχύτητα της όλης αντίδρασης εφαρμόζοντας σωστά τον ορισμό της ταχύτητας της αντίδρασης. Η εξίσωση αυτή θα περιέχει και συγκεντρώσεις ασταθών ενδιαμέσων. 5. Αντικαθιστούμε στην εξίσωση της ταχύτητας τις συγκεντρώσεις που βρήκαμε στο βήμα 3 ώστε να λάβουμε εξίσωση που περιέχει μόνο συγκεντρώσεις αντιδρώντων και προϊόντων. Ο τελικός νόμος ταχύτητας δεν πρέπει να περιέχει συγκεντρώσεις ενδιάμεσων προϊόντων.

13 ΙV. «Μονομοριακές» αντιδράσεις και μηχανισμός Lindemann Hinshelwood Πολλές αντιδράσεις που συμβαίνουν στην αέρια φάση ακολουθούν κινητική πρώτης τάξης και ταυτόχρονα περιλαμβάνουν μόνο ένα προφανές αντιδρόν είδος. Δύο τέτοια παραδείγματα είναι: 1. Η ισομερίωση του κυκλοπροπανίου σε προπένιο και 2. Η διάσπαση του αζωμεθανίου. Οι πειραματικοί νόμοι ταχύτητας των παραπάνω αντιδράσεων, σε ορισμένες συνθήκες, είναι της μορφής όπου Α το αντιδρόν είδος. Οι νόμοι ταχύτητας και η στοιχειομετρία των αντιδράσεων οδηγούν στο αρχικό συμπέρασμα ότι οι παραπάνω αντιδράσεις είναι στοιχείωδεις μονομοριακές. Ωστόσο, αυτό αποτελεί επιστημονικό σφάλμα καθώς δεν εξηγεί με ποιό τρόπο τα μόρια αποκτούν ενέργεια ικανή ώστε να αντιδράσουν. Η λύση αυτού του προβλήματος δόθηκε αρχικά το 1921 από τον Γερμανο Άγγλο φυσικό Frederick Alexander Lindemann ( ) και αναπτύχθηκε απότονάγγλοχημικόcyril Norman Hinshelwood ( , βραβείο Nobel Χημείας 1956 με τον Σοβιετικό Nikolay Semenov για την έρευνά τους στους μηχανισμούς χημικών αντιδράσεων).

14 Σύμφωνα με το μηχανισμό Lindemann Hinshelwood το αντιδρόν μόριο Α αποκτά ενέργεια και μεταβαίνει σε μία διεγερμένη κατάσταση A* κατά τη σύγκρουσή του με ένα άλλο μόριο M (πολλές φορές το μοριο Μ είναι απλά ένα άλλο μόριο Α). Ακολούθως, το ασταθές διεγερμένο A* αντιδρά σχηματίζοντας τα προϊόντα P σε ένα μονομοριακό στοιχειώδες στάδιο. k 1 k -1 k 2 Εφαρμόζοντας τη Σ.Κ. για το ασταθές A* έχουμε Λύνοντας ως προς [Α*] και αντικαθιστώντας στην εξίσωση της ταχύτητας της αντίδρασης έχουμε Με την πρώτη ματιά, η εξίσωση αυτή δεν είναι νόμος ταχύτητας πρώτης τάξης. Ας μελετήσουμε όμως δύο οριακές περιπτώσεις.

15 Περίπτωση 1: Υψηλή πίεση Όταν η πίεση είναι αρκετά υψηλή, οι μοριακές συγκρούσεις είναι πολύ συχνές και επομένως τα διμοριακά στάδια είναι πολύ ταχύτερα από τα μονομοριακά. Συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή ισχύει επομένως ο όρος μπορεί να απαλειφθεί από τον παρονομαστή του νόμου ταχύτητας. Συνεπώς, ο νόμος ταχύτητας γίνεται Ο μηχανισμός αυτός επομένως εξηγεί την παρατηρούμενη κινητική πρώτης τάξης σε σχετικά υψηλές πιέσεις. Περίπτωση 2: Χαμηλή πίεση Παρατηρήθηκε πειραματικά ότι σε χαμηλές τιμές πίεσης οι αντιδράσεις σαν αυτές που αναφέραμε παραπάνω ακολουθούν κινητική δεύτερης τάξης. Πράγματι, αν στο μοντέλο Lindemann Hinshelwood πάρουμε την περίπτωση όπου οι συγκρούσεις μεταξύ μορίων είναι σπάνιες και επομένως το μονομοριακό σταδιο είναι το ταχύτερο, θα ισχύει. Συνεπώς ο νόμος ταχύτητας θα γίνει Άρα εξηγείται η αλλαγή στην τάξη της αντίδρασης που παρατηρούμε σε χαμηλές τιμές πίεσης.

16 Αδυναμία του μηχανισμού Lindemann Hinshelwood Αν γράψουμε το νόμο ταχύτητας L H στη μορφή θα έχουμε Επομένως Αντιστρέφοντας την εξίσωση έχουμε Η γραφική παράσταση του ως προς προβλέπεται να είναι ευθεία με κλίση και σημείο τομής. Τα πειραματικά δεδομένα ακολουθούν την πρόβλεψη αυτή σε μικρές και ενδιάμεσες τιμές πίεσης. Ωστόσο παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις σε πολύ μεγάλες πιέσεις όπου οι μετρούμενες τιμές της είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το μοντέλο L H όπως φαίνεται στο σχήμα της επόμενης σελίδας.

17 Πρόβλεψη μοντέλου L H 1/k Πειραματικά δεδομένα 1/[A] Σε πολύ υψηλές τιμές πίεσης (μικρό 1/[A]), παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις από το μοντέλο L H.

18 Γενικά το μοντέλο L H είναι ορθό ως προς την αρχή του και αναπαράγεται πειραματικά σε μία σημαντική περιοχή συνθηκών. Παρ όλααυτάοπραγματικόςμηχανισμόςτων «μονομοριακών» αντιδράσεων είναι πιο περίπλοκος. Η σημαντικότερη ατέλεια του μοντέλου L H είναι ότι θεωρεί πως κάθε διεγερμένο αντιδρόν A* που παράγεται θα αντιδράσει προς τα προϊόντα. Στηνπραγματικότηταόμωςηδιέγερσηπρέπειναείναι συζευγμένη με τη συντεταγμένη της αντίδρασης. Για παράδειγμα ένα διεγερμένο μόριο Α* είναι πιθανό να αντιδράσει αν η διέγερση τύχει να εντοπίζεται στην δόνηση κάποιου δεσμού που πρόκειται να σπάσει. Διορθώσεις του μοντέλου L H που λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως αυτός που περιγράψαμε έχουν αναπτυχθεί και προσφέρουν συμφωνία με το πείραμα σε ευρύτερη περιοχή συνθηκών.

19 V. Αντιδράσεις Τρίτης Τάξης Πολλές αντιδράσεις βρίσκεται ότι ακολουθούν κινητική τρίτης τάξης. Για παράδειγμα η οξείδωση του NO Βρέθηκε πειραματικά ότι ακολουθεί το νόμο ταχύτητας Επειδή ο νόμος ταχύτητας συμφωνεί με τη στοιχειομετρία της αντίδρασης, μια πιθανότητα για το μηχανισμό της αντίδρασης είναι η σύγκρουση τριών σωμάτων. Όμως γνωρίζουμε ότι τέτοιες συγκρούσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Επιπλέον, παρατηρείται πειραματικά ότι η ταχύτητα της αντίδρασης μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι που δείχνει ότι η αντίδραση ακολουθεί περίπλοκο μηχανισμό. Για να εξηγήσουμε τον πειραματικό νόμο ταχύτητας προτείνουμε ένα μηχανισμό 2 σταδίων που περιλαμβάνει προ ισορροπία

20 Με βάση τον προτεινόμενο μηχανισμό Από την προ ισορροπία Αντικαθιστώντας έχουμε Εξηγείται δηλαδή ο πειραματικός νόμος ταχύτητας τρίτης τάξης.

21 Η ενέργεια ενεργοποίησης μίας σύνθετης αντίδρασης Παρόλο που η ταχύτητα κάθε σταδίου ενός μηχανισμού αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε με την συνολική ταχύτητα μίας σύνθετης αντίδρασης. Ας πάρουμε το παράδειγμα των αντιδράσεων τρίτης τάξης για τις οποίες μιλήσαμε παραπάνω. Είδαμε ότι η σταθερά ταχύτητα στο νόμο ταχύτητας της αντίδρασης είναι σύνθετη Όμως γνωρίζουμε ότι για κάθε μία από τις σταθερές που αποτελούν την ισχύει η εξίσωση Arrhenius Επομένως Έτσι αν η σύνθετη ενέργεια ενεργοποίησης είναι θετική,, η αντίδραση εμφανίζει την αναμενόμενη συμπεριφορά και η ταχύτητα της αυξάνεται με τη θερμοκρασία. Ενώ αν, η ενέργεια ενεργοποίησης είναι αρνητική και η ταχύτητα θα μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας.

22 Στην τελευταία περίπτωση η μείωση της ταχύτητας της συνολικής αντίδρασης με την αύξηση της θερμοκρασίας συμβαίνει επειδή η αντίδραση διάσπασης του διμερούς (ΝΟ) 2 είναι τόσο ευαίσθητη στην αύξηση της θερμοκρασίας που επιταχύνεται απότομα με αποτέλεσμα η συγκέντρωση Σ.Κ. του (ΝΟ) 2 σε υψηλότερες θερμοκρασίες να είναι εξαιρετικά μικρή. Η μείωση της ταχύτητας με την αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί σε αντιδράσεις με μηχανισμό προ ισορροπίας όπως αυτή της οξείδωσης του ΝΟ. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν τρείς σταθερές ταχύτητα που πρέπει να λάβουμε υπ όψη, δύο για την αντιστρεπτή αντίδραση του πρώτου σταδίου και μία για το τελικό στάδιο. Όπως βλέπουμε στα ενεργειακά διαγράμματα του σχήματος της επόμενης σελίδας, οι το σχετικό μέγεθος των ενεργειών αυτών θα καθορίσει το αν η συνολική ενέργεια ενεργοποίησης της αντίδρασης είναι θετική ή αρνητική.

23 E a (1) E a ( 1) E a (2) E a (1) E a ( 1) Ενέργεια Ενέργεια E a (2) Συντεταγμένη αντίδρασης Συντεταγμένη αντίδρασης Θετική συνολική E a Αρνητική συνολική E a

24 VI. Ομογενής Κατάλυση Καταλύτης είναι μία ουσία της οποίας η παρουσία επιταχύνει μία αντίδραση χωρίς η ίδια να υφίσταται τελικά χημική μεταβολή. Ο καταλύτης παρεμβαίνει σε κάποια στάδια της αντίδρασης και προσφέρει κάποια επιπλέον εναλλακτικά ταχύτερα μονοπάτια μειώνοντας έτσι την συνολική ενέργεια ενεργοποίησής της. Ενέργεια E a της αντίδρασης χωρίς την παρουσία καταλύτη Ενέργειες ενεργοποίησης σταδίων της καταλυόμενης αντίδρασης Αντιδρόντα ΔH καταλυόμενης και μη καταλυόμενης αντίδρασης Προϊόντα

25 Η κατάλυση διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες:1.η ομογενής κατάλυση στην οποία ο καταλύτης βρίσκεται στην ίδια φάση με το μίγμα της αντίδρασης και 2. Η ετερογενής κατάλυση όπου καταλύτης και μίγμα βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις. Παράδειγμα ομογενούς κατάλυσης είναι η επιτάχυνση της διάσπασης του υπεροξειδίου του υδρογόνου από ιωδιούχα ή βρωμιούχα ιόντα, όπου τόσο το αντιδρόν όσο και ο καταλύτης βρίσκονται σε υδατικό διάλυμα. Παράδειγμα ετερογενούς κατάλυσης είναι η επιτάχυνση της υδρογόνωσης του αερίου αιθυλενίου προς αιθάνιο από την παρουσία στερεού μετάλλου όπως το παλλάδιο, ο λευκόχρυσος ή το νικέλιο. Το μέταλλο παρέχει μία επιφάνεια όπου προσροφάται το υδρογόνο επιφέροντας έτσι χαλάρωση του δεσμού Η Η. Τα προσροφημένα μόρια Η 2 αντιδρούν πολύ ευκολότερα με προσροφημένα μόρια του αιθυλενίου καθώς σημαντικό μέρος της ενέργειας που απαιτείται για τη διάσπαση του δεσμού Η Η έχει αφαιρεθεί χάρη στην προσρόφηση. Επιπλέον, η προσρόφηση των δύο αντιδρώντων αυξάνει την πιθανότητα αυτά να συναντηθούν και να αντιδράσουν. Στο παρόν μάθημα θα ασχοληθούμε μόνο με την ομογενή κατάλυση και κυρίως με μία ειδική κατηγορία της που είναι η κατάλυση βιολογικών αντιδράσεων από ένζυμα.

26 Παράδειγμα 1: Κατάλυση της διάσπασης του Η 2 Ο 2 από ιόντα Br Γνωρίζουμε ότι τα υδατικά διαλύματα του H 2 O 2 (οξυζενέ) έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής λόγω της διάσπασης του Η 2 Ο 2 προς Η 2 ΟκαιΟ 2 κατά την αντίδραση ΗδιάσπασηαυτήείναιπολύαργήσεαραιάδιαλύματαΗ 2 Ο 2 συνθήκες δωματίου. Εάν όμως προσθέσουμε στο διάλυμα μερικές σταγόνες διαλύματος NaBr θα παρατηρήσουμε απότομο σχηματισμό φυσαλίδων O 2 λόγω της καταλυτικής δράσης των ιόντων Br τα οποία επιταχύνουν την αντίδραση κατά έναν παράγοντα Η αντίδραση πιστεύεται ότι ακολουθεί τον παρακάτω μηχανισμό πρό ισορροπίας. Η επιτάχυνση της αντίδρασης από τα ιόντα Br οφείλεται στο ταχύτατο στάδιο (3). (1) k 1 H + +H 2 O 2 H 3 O 2 + k -1 (2) H 3 O 2 + +Br - k 2 HOBr + H 2 O (3) k 3 HOBr + H 2 O 2 H + +O 2 +Br - ταχύτατο στάδιο Εφόσον τα στάδια (1) και (3) είναι ταχέα, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το (2) καθορίζει την ταχύτητα της αντίδρασης.

27 Επομένως Από την προ ισορροπία Επομένως ο νόμος ταχύτητας θα είναι Ο νόμος αυτός συμφωνεί με την πειραματική παρατήρηση ότι η ταχύτητα της καταλυόμενης αντίδρασης εξαρτάται τόσο από το ph όσο και από τη συγκέντρωση των ιόντων Br.

28 Παράδειγμα 2: Κατάλυση βιολογικών αντιδράσεων από ένζυμα Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που καταλύουν βιολογικές αντιδράσεις με μεγάλη ειδίκευση και εκλεκτικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ένζυμα έχουν ένα τουλάχιστον ενεργό κέντρο το οποίο είναι «σχεδιασμένο» απότηφυσικήεπιλογήώστεναδεσμεύει μόνο ένα είδος αντιδρόντος μορίου που ονομάζεται υπόστρωμα. Συνήθως η καταλυτική δράση των ενζύμων οφείλεται στο ότι η στερεοχημική διαμόρφωση του υποστρώματος, όταν αυτό είναι δεσμευμένο στο ενεργό τους κέντρο, είναι τέτοια ώστε να ευνοείται η επιθυμητή αντίδραση. Τα ένζυμα είναι εξαιρετικοί καταλύτες καθώς οι ενζυμικά καταλυόμενες αντιδράσεις είναι συνήθως εκατομμύρια φορές ταχύτερες από αντίστοιχες μη καταλυόμενες! Κάθε ένζυμο είναι ειδικό για μία συγκεκριμένη αντίδραση. Πολλά φάρμακα είναι σχεδιασμένα ώστε να ανταγωνίζονται το φυσικό υπόστρωμα για τη δέσμευση στο ενεργό κέντρο κάποιου ενζύμου αναστέλλοντας έτσι τη δράση του. Για παράδειγμα, η δράση πολλών αντιβιοτικών βασίζεται στην αναστολή των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση κυτταρικών μεμβρανών, τη σύνθεση πρωτεϊνών ή για το μεταβολισμό των βακτηρίων οδηγώντας έτσι στο θάνατό τους. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η κατανόηση της κινητικής της ενζυμικής δράσης είναι τεράστιας σημασίας. Παρακάτω θα εξετάσουμε το βασικό κινητικό μοντέλο για την ενζυμική κατάλυση που ονομάζεται μηχανισμός Michaelis Menden.

29 Σε μία ενζυμική αντίδραση το υπόστρωμα S μετατρέπεται στα προϊόντα P με τη βοήθεια του ενζύμου E. Σε πολλές τέτοιες αντιδράσεις η ταχύτητα παρατηρείται πειραματικά ότι ακολουθεί μία σχέση της μορφής Η σχέση αυτή είναι γνωστή ως εξίσωση Michaelis Menden. Η σταθερά ονομάζεται σταθερά Michaelis και η μέγιστη ταχύτητα. Ο μηχανισμός μίας ενζυμικής αντίδρασης ακολουθεί τα εξής σταδια: 1. Αντιστρεπτή δέσμευση του υποστρώματος στο ένζυμο προς σχηματισμό του συμπλόκου ενζύμου υποστρώματος. 2. Το σύμπλοκο διασπάται δίνοντας τα προϊόντα της αντίδρασης και ελεύθερο ένζυμο το οποίο μπορεί να δεσμευτεί με ένα άλλο μόριο υποστρώματος εισερχόμενο έτσι εκ νέου στον καταλυτικό κύκλο. Εφαρμόζουμε την Σ.Κ. για το ES Η ολική συγκέντρωση του ενζύμου θα είναι.

30 Αντικαθιστώντας στην παραπάνω εξίσωση έχουμε Η ταχύτητα της αντίδρασης θα είναι Αντικαθιστώντας την [ES] και κάνοντας τις πράξεις Συγκρίνοντας με την εξίσωση Michaelis Menden βλέπουμε ότι. και Όταν το υπόστρωμα βρίσκεται σε πολύ μεγάλη περίσσεια, το ένζυμο είναι κορεσμένο σε αυτό και η συγκέντρωσή του ελεύθερου ενζύμου είναι αμελητέα. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα παραγωγής προϊόντος είναι μέγιστη. Δηλαδή σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις υποστρώματος ισχύει η συνθήκη και επομένως καθώς.

31 Στην περίπτωση όπου η συγκέντρωση του υποστρώματος είναι πολύ μικρή,, θα ισχύει και επομένως η ταχύτητα της αντίδρασης θα γίνεται τάξης.. Δηλαδή η αντίδραση γίνεται συνολικά δεύτερης Για τον πειραματικό προσδιορισμό των παραμέτρων, και μίας ενζυμικής αντίδρασης που ακολουθεί το μηχανισμό Michaelis Menden, χρησιμοποιούμε την τεχνική της γραμμικοποίησης η οποία συνίσταται στη γραφή της εξίσωσης Michaelis Menden στη μορφή. Έτσι έχουμε Έτσι το διάγραμμα του ως προς θα είναι μία ευθεία με κλίση και σημείο τομής. Στην επόμενη σελίδα βλέπουμε σχηματικά τη μέθοδο αυτή που ονομάζεται διάγραμμα Lineweaver Burke. Είδαμε για άλλη μία φορά την εφαρμογή της τακτικής της γραμμικοποίησης μίας εξίσωσης ώστε τα πειραματικά δεδομένα να μας δίνουν μία ευθεία από την κλίση καιτοσημείοτομήςτηςοποίαςπολύεύκολαυπολογίζουμετιςπαραμέτρουςπου αναζητούμε.

32 1/k 1/k cat κλίση ευθείας = Κ Μ /k cat 1/[S] Πειραματικός υπολογισμός των και μίας ενζυμικής αντίδρασης με τη χρήση διαγράμματος Lineweaver Burke.

33 VΙI. Αλυσιδωτές Αντιδράσεις Αλυσιδωτές αποκαλούνται οι πολύπλοκες αντιδράσεις στον μηχανισμό των οποίων υπάρχουν ασταθή ενδιάμεσα τα οποία αντιδρούν οδηγώντας στην παραγωγή άλλων ασταθών ενδιαμέσων. Αυτά τα ενδιάμεσα ονομάζονται μεταφορείς αλυσίδας (chain carriers) και είναι δραστικά χημικά είδη όπως οι ελεύθερες ρίζες. Τα στοιχειώδη στάδια μίας αλυσιδωτής αντίδρασης κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: 1. Στάδια έναρξης, 2. Στάδια διάδοσης και 3. Στάδια τερματισμού. Σε ορισμένες αλυσιδωτές αντιδράσεις συναντάμε και στάδια δύο επιπλέον ειδών: 4. Στάδια παρεμπόδισης και 5. Στάδια διακλάδωσης. Σαν πρώτο παράδειγμα ας δούμε τη γνωστή αντίδραση της χλωρίωσης του μεθανίου όπου, στοστάδιοέναρξης, ο δεσμός του διχλωρίου λύεται ομολυτικά με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας δίνοντας δύο ρίζες χλωρίου. Στα στάδια διάδοσης που ακολουθούν, οι αρχικά παραχθείσες ρίζες χλωρίου αντιδρούν ταχύτατα με μεθάνιο οδηγώντας στην παραγωγή ριζών μεθυλίου οι οποίες με τη σειρά τους, επιτιθέμενες σε σταθερά μόρια παράγουν άλλες ρίζες. Τέλος, όταν η συγκέντρωση των ριζών γίνει αρκετά μεγάλη, αυτές συνδυάζονται μεταξύ τους δίνοντας σταθερά μόρια τερματίζοντας έτσι την αλυσίδα.

34 Cl 2 hv 2Cl Έναρξη: Οι πρώτες ρίζες παράγονται με τη φωτοδιάσπαση του διχλωρίου Cl + CH 4 HCl + CH 3 CH 3 +Cl 2 CH 3 Cl + Cl Διάδοση: Οι υπάρχουσες ρίζες οδηγούν στην παραγωγή άλλων ριζών CH 3 +Cl CH 3 Cl 2Cl Cl 2 Τερματισμός: Οι ρίζες συνδυάζονται δίνοντας σταθερά μόρια 2 CH 3 CH 3 CH 3

35 Μία ακόμη αλυσιδωτή αντίδραση στην οποία αναφερθήκαμε στην αρχή αυτών των σημειώσεων είναι η αντίδραση υδρογόνου βρωμίου. Όπως είδαμε, ηαντίδραση αυτή, ενώ έχει απλή στοιχειομετρία, βρέθηκε πειραματικά ότι έχει πολύπλοκο νόμο ταχύτητας. Ένας μηχανισμός ο οποίος αναπαράγει τον πειραματικό νόμο ταχύτητας είναι αυτός που φαίνεται στην επόμενη σελίδα. Αφήνουμε ως άσκηση την ανάλυση του μηχανισμού αυτού με την προσέγγιση της Σ.Κ. γιαταασταθήενδιάμεσα(ελεύθερες ρίζες H και Br) έτσι ώστε να προκύψει νόμος ταχύτητας που συμφωνεί με τον πειραματικό. Υποδείξεις: Αν γραφούν σωστά οι εξισώσεις Σ.Κ. και γίνουν σωστά οι πράξεις ο όρος [Μ] απαλείφεται. Θα βρεθεί ότι οι σταθερές k και k θα είναι σύνθετες με. / και

36 Έναρξη Θερμόλυση του βρωμίου. Το Μ είναι ένα άλλο μόριο Br 2 ή ένα μόριο Η 2 Διάδοση Παρεμπόδιση Το προϊόν καταστρέφεται από μία ρίζα. Τέτοια στάδια ονομάζονται στάδια παρεμπόδισης Τερματισμός Το Μ λαμβάνει μέρος της ενέργειας του συνδυασμού.

37 Αλυσιδωτές αντιδράσεις με στάδια διακλάδωσης Εκρήξεις Όταν η ταχύτητα μίας εξώθερμης αντίδρασης αυξάνεται ανεξέλεγκτα οδηγούμαστε σε μία έκρηξη. Καθώς η αντίδραση επιταχύνεται, αέρια προϊόντα σχηματίζονται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και ταυτόχρονα εκλύεται όλο και περισσότερη θερμότητα. Η έκλυση θερμότητας προκαλεί την εκτόνωση των αερίων αυξάνοντας τοπικά την πίεση σε τεράστιες τιμές. Αυτός ο απότομος σχηματισμός και η εκτόνωση τεραστίων ποσοτήτων αερίου συνιστά την έκρηξη. Το κύμα πίεσης που δημιουργείται (ωστικό κύμα) ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα, συχνά μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Δύο μηχανισμοί οδηγούν σε έκρηξη: 1. Όταν η θερμότητα που παράγεται από μία αντίδραση δεν απάγεται αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα την τοπική αύξηση της θερμοκρασίας ή οποία επιταχύνει ακόμη περισσότερο την αντίδραση (θερμική έκρηξη). 2. Όταν σε μία αλυσιδωτή αντίδραση υπάρχουν στάδια διακλάδωσης δηλαδή στάδια όπου ένα δραστικό είδος προκαλεί την παραγωγή δύο δραστικών ειδών. Έτσι αυξάνεται ταχύτατα το αριθμός των μεταφορέων αλυσίδας οι οποίοι επιταχύνουν την αντίδραση.

38 Η αντίδραση Οξυγόνου Υδρογόνου Μία αντίδραση που υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη είναι η αντίδραση καύσης του υδρογόνου. Αυτή η φαινομενικά απλή αντίδραση έχει έναν εξαιρετικά πολύπλοκο μηχανισμό που ακόμη και σήμερα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μία αλυσιδωτή αντίδραση με στάδια διακλάδωσης στην οποία οι μεταφορείς αλυσίδας είναι είδη όπως Η, Ο και ΟΗ. Κάποιααπόταβήματαπουσυνιστούντομηχανισμότηςαντίδρασηςαυτής και αφορούν τις ρίζες Η είναι Έναρξη: Διάδοση: Διακλάδωση: Τερματισμός:...

39 Το αν θα συμβεί έκρηξη εξαρτάται από την πίεση και τη θερμοκρασία του συστήματος. Οι περιοχές έκρηξης για την αντίδραση φαίνονται στο σχήμα. Σε χαμηλές πιέσεις το σύστημα βρίσκεται εκτός της περιοχής έκρηξης και αντιδρά ομαλά. Στις συνθήκες αυτές οι μεταφορείς αλυσίδας που παράγονται κατά τα στάδια διακλάδωσης μπορούν να φτάσουν στα τοιχώματα του δοχείου όπου συνδυάζονται. Καθώς αυξάνουμε την πίεση κατά μήκος της κατακόρυφης γραμμής του σχήματος, περνάμε το πρώτο όριο έκρηξης όπου οι μεταφορείς δεν έχουν το χρόνο να φτάσουν στα τοιχώματα και αντιδρούν παράγοντας επιπλέον ελεύθερες ρίζες οδηγώντας σε έκρηξη διακλάδωσης. Η αντίδραση γίνεται ομαλή όταν περνάμε το δεύτερο όριο έκρηξης καθώς η συγκέντρωση των M γίνεται πολύ μεγαλύτερη από αυτή των ριζών και οι αντιδράσεις τερματισμού είναι Τρίτο όριο έκρηξης Ομαλή αντίδραση Δεύτερο όριο έκρηξης Πρώτο όριο έκρηξης Έκρηξη

40 πλέον ταχύτερες από τις αντιδράσεις διακλάδωσης. Όταν η πίεση υπερβεί το τρίτο όριο έκρηξης η όλη αντίδραση γίνεται τόσο ταχεία και παράγεται τέτοια ποσότητα θερμότητας ώστε να οδηγούμαστε σε θερμική έκρηξη.

41 VΙIΙ. Πολυμερισμός Θα εξετάσουμε δύο είδη πολυμερισμού: 1. Σταδιακός πολυμερισμός (stepwise polymerization) όπου κάθε μονομερές που υπάρχει στο μίγμα της αντίδρασης μπορεί να αντιδράσει με οποιοδήποτε άλλο μονομερές ή ολιγομερές σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Δηλαδή νέες αλυσίδες σχηματίζονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της αντίδρασης. 2. Αλυσιδωτός πολυμερισμός (chain polymerization) όπου ένα μονομερές μπορεί να ενωθεί μόνο με ενεργοποιημένο μονομερές ή ενεργοποιημένη αλυσίδα. Η ενεργοποίηση συμβαίνει στα αρχικά στάδια της αντίδρασης. Δηλαδή μόνο αλυσίδες που έχουν ήδη σχηματιστεί στην αρχή της αντίδρασης μπορούν να αυξηθούν. Παρακάτω θα δούμε την ανάλυση των κινητικών μοντέλων για καθέναν από τους παραπάνω τρόπους πολυμερισμού.

42 Σταδιακός πολυμερισμός Ο σταδιακός πολυμερισμός είναι ο μηχανισμός παραγωγής των πολυεστέρων, των πολυουραιθανών και των πολυαμιδίων (nylon). Στους πολυεστέρες για παράδειγμα έχουμε την σταδιακή συμπύκνωση ενός υδρόξυ οξέος ΗΟ Μ COOH όπως βλέπουμε στο παρακάτω σχήμα. H O M HO M COOH C O O M C O OH n HO M COOH HO M COOH Θα μελετήσουμε κινητικά το μηχανισμό μιας τέτοιας συμπύκνωσης και θα εκφράσουμε την πρόοδο της αντίδρασης ως συνάρτηση της συγκέντρωσης των ελεύθερων ομάδων COOH (τις συμβολίζουμε με Α) που υπάρχουν στο μίγμα της αντίδρασης. Η συμπύκνωση είναι αντίδραση δεύτερης τάξης -H 2 O -H 2 O HO M C O H O M O M COOH C O O M C O επειδή [ΟΗ] = [Α] n OH

43 Θεωρώντας ότι το k είναι ανεξάρτητο από το μήκος της αλυσίδας, η σταθερά ταχύτητας παραμένει σταθερή καθ όλη τη διάρκειά της και η λύση της παραπάνω εξίσωσης είναι Το κλάσμα p των ομάδων COOH που έχουν συμπυκνωθεί σε χρόνο t είναι Τώρα θα υπολογίσουμε το βαθμό πολυμερισμού που ορίζεται ως ο μέσος αριθμός μονομερών ανά μόριο πολυμερούς. Η ποσότητα αυτή σε κάποια χρονική στιγμή t, είναι ίση με το λόγο της αρχικής συγκέντρωσης τελικών ομάδων προς τη συγκέντρωσή τους σε χρόνο t,. Δηλαδή, αν αρχικά είχαμε 1000 τελικές ομάδες και σε κάποια χρονική στιγμή έχουν μείνει 10, ο μέσος αριθμός μονομερών ανά μόριο πολυμερούς είναι 100. Έτσι ο βαθμός πολυμερισμού, αφού πρώτα εκφράσουμε το ως συνάρτηση του, βρίσκουμε ότι είναι

44 Η τελευταία εξίσωση μας δείχνει ότι στον σταδιακό πολυμερισμό ο βαθμός πολυμερισμού αυξάνεται γραμμικά με το χρόνο. Επομένως αν επιδιώκουμε την παραγωγή προϊόντος με μεγάλο μέσο μοριακό βάρος, θα πρέπει να αφήσουμε την αντίδραση να εξελιχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλυσιδωτός πολυμερισμός Ο αλυσιδωτός πολυμερισμός συνίσταται στην προσθήκη μονομερών ομάδων σε μία σχηματιζόμενη αλυσίδα πολυμερούς, συνήθως με μηχανισμό ελευθέρων ριζών. Με τον τρόπο αυτό παράγονται τα γνωστά πολυμερή όπως το πολυαιθυλένιο, το πολυμεθακρυλικό, και το πολυστυρόλιο. Σε έναν αλυσιδωτό πολυμερισμό λαμβάνουν χώρα τρία είδη αντιδράσεων: Α) Έναρξη, όπου ένας εκκινητής ελευθέρων ριζών διασπάται ομολυτικά δίνοντας τις πρώτες ελεύθερες ρίζες., Ακολούθως οι. ενεργοποιούν κάποια μόρια μονομερούς (ταχεία αντίδραση) Το πρώτο στάδιο καθορίζει την ταχύτητα της έναρξης καθώς οι ρίζες που παράγονται αντιδρούν ταχύτατα. Επίσης μόνο ένα κλάσμα των που παράγονται ενεργοποιεί μονομερή.

45 Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η ταχύτητα παραγωγής ενεργοποιημένων μονομερών είναι Β) Διάδοση, όπου μονομερή προστίθενται στα αρχικώς ενεργοποιημένα μονομερή αυξάνοντας το μήκος των αλυσίδων, Αν υποθέσουμε ότι το είναι ανεξάρτητο από το μήκος της αλυσίδας τότε η ταχύτητα διάδοσης θα είναι ανάλογη της συγκέντρωσης των ριζών (ανεξαρτήτως του και της συγκέντρωσης των μονομερών στο μίγμα της αντίδρασης. H είναι η ταχύτητα πολυμερισμού.

46 Γ) Τερματισμός, όπου η συγκέντρωσή των ριζών μειώνεται με δύο κυρίως τρόπους Ανασυνδυασμός (recombination), k r Αμοιβαία οξειδοαναγωγή (disproportionation), k d η σταθερά ταχύτητας τερματισμού, εφόσον και οι δύο τρόποι είναι δεύτερης τάξης, θα είναι. Έτσι η ταχύτητα τερματισμού θα είναι Έτσι, για να υπολογίσουμε την ταχύτητα πολυμερισμού πρέπει να γνωρίζουμε την συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών. Εφόσον οι ρίζες είναι ασταθή χημικά είδη, μπορούμε να εφαρμόσουμε γι αυτές την προσέγγιση Σ.Κ. Έτσι, θεωρώντας ότι κατά τη διάρκειατηςαντίδρασηςη είναι σταθερή, δεχόμαστε ότι θα πρέπει η ταχύτητα παραγωγής των ριζών να είναι ίση με αυτή της κατανάλωσής τους. Λύνοντας ως προς και αντικαθιστώντας στην ταχύτητα πολυμερισμού έχουμε

47 / / Το μέσο μήκος μίας ενεργοποιημένης αλυσίδας πολυμερούς στον αλυσιδωτό πολυμερισμό ονομάζεται κινητικό μήκος αλυσίδας και είναι ίσο με το λόγο της ταχύτητας πολυμερισμού (ρυθμός κατανάλωσης ελεύθερων μονομερών) προς την ταχύτητα παραγωγής ελευθέρων ριζών Όπου /. / / / Έτσι διαπιστώνουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε μικρές συγκεντρώσεις εκινητή, αυξάνουμε το κινητικό μήκος αλυσίδας καιεπομένωςτομέσομοριακόβάροςτου πολυμερούς. Γενικά οι ιδιότητες των πολυμερών παρουσιάζουν ισχυρή εξάρτηση από το μέσο μοριακό βάρος τους. Είδαμε στα δύο προηγούμενα παραδείγματα πως μπορούμε να ελέγξουμε κινητικά το μοριακό βάρος ενός πολυμερούς. Στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται συχνά τέτοιου είδους μέθοδοι για την παραγωγή πολυμερών με επιθυμητές ιδιότητες.

48 ΙΧ. Φωτοχημικές Αντιδράσεις Φωτοχημικές αποκαλούνται οι αντιδράσεις που για την έναρξη τους απαιτείται η απορρόφηση ενέργειας με τη μορφή φωτός. Όταν ένα μόριο απορροφήσει ένα φωτόνιο μεταβαίνει σε μία διεγερμένη κατάσταση στην οποία οι χημικές του ιδιότητες είναι διαφορετικές από αυτές που είχε στη βασική κατάσταση. Βέβαια, έναδιεγερμένομόριο είναι ασταθές και συνήθως αποδιεγείρεται επιστρέφοντας στη βασική κατάσταση αποδίδοντας την ενέργεια που απορρόφησε στο περιβάλλον ως θερμότητα ή εκπέμποντας ένα άλλο φωτόνιο. Πολλές φορές όμως, ανηδιεγερμένηκατάστασηέχει αρκετά μεγάλο χρόνο ζωής ένα διεγερμένο μόριο είναι δυνατόν να συμμετέχει σε αντιδράσεις με άλλα μόρια ή να υποστεί το ίδιο μονομοριακή μεταβολή. Οι φωτοχημικές αντιδράσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη φύση καθώς σε αυτές οφείλεται η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας και η αποθήκευσή της με τη μορφή χημικής ενέργειας. Η σπουδαιότερη φωτοχημική αντίδραση είναι η γνωστή μας φωτοσύνθεση με την οποία τα φυτά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε υδατάνθρακες. Η γη δεν θα είχε τη σημερινή της μορφή χωρίς τις φωτοχημικές αντιδράσεις.

49 Μία φωτοχημική αντίδραση ακολουθεί γενικά το παρακάτω σχήμα Απορρόφηση και παραγωγή διεγερμένης κατάστασης Αποδιέγερση με μετατροπή της ενέργειας σε θερμότητα q Αποδιέγερση με μετατροπή της ενέργειας σε φωτόνιο (φωταύγεια, luminescence) Φωτοαντίδραση Το μέγεθος που μας ενδιαφέρει σε μία φωτοχημική αντίδραση είναι η κβαντική απόδοση

50 Έστω ότι ο αριθμός των φωτονίων που απορροφώνται ανά μονάδα χρόνου, ανά μονάδα όγκου δείγματος (η ταχύτητα απορρόφησης) είναι. Τότε, σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, η κβαντική απόδοση της αντίδρασης θα είναι Εφαρμόζουμε την Σ.Κ. για το ασταθές ενδιάμεσο Α* ώστε να βρούμε τη συγκέντρωσή του. Αντικαθιστώντας στην εξίσωση της έχουμε Βλέπουμε ότι η κβαντική απόδοση της αντίδρασης που μας ενδιαφέρει ισούται με τη σταθερά ταχύτητάς της προς το άθροισμα των σταθερών ταχύτητας όλων των αντιδράσεων που καταναλώνουν το Α*.

51 Τέλος Ενότητας

52 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

53 Σημειώματα

54 Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.0. Έχουν προηγηθεί οι κάτωθι εκδόσεις: Έκδοση 1.0 διαθέσιμη εδώ.

55 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διδάσκοντες: Αναπλ. Καθ. Β. Μελισσάς, Λέκτορας Θ. Λαζαρίδης. «ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ. Κινητική ανάλυση πολύπλοκων αντιδράσεων». Έκδοση: 1.0. Ιωάννινα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση:

56 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή, Διεθνής Έκδοση 4.0 [1] ή μεταγενέστερη. [1]

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ Στοιχειώδεις αντιδράσεις, μηχανισμός και εύρεση του νόμου ταχύτητας Διδάσκοντες: Αναπλ. Καθ. Β. Μελισσάς, Λέκτορας Θ. Λαζαρίδης Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ Ταχύτητα αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν Διδάσκοντες: Αναπλ. Καθ. Β. Μελισσάς, Λέκτορας Θ. Λαζαρίδης Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 13: Χημική κινητική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 13: Χημική κινητική Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 13: Χημική κινητική Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος e-mail: gmarnellos@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ταχύτητα χημικών αντιδράσεων

Ταχύτητα χημικών αντιδράσεων Ταχύτητα χημικών αντιδράσεων Η στιγμιαία ταχύτητα μιας αντίδρασης είναι η κλίση της εφαπτομένης στη γραφική παράσταση της συγκέντρωσης ως προς το χρόνο. Για αρνητικές κλίσεις, το πρόσημο αλλάζει, έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές Διεργασίες: Χημική Ισορροπία Χημική Κινητική. Μέρος ΙI

Χημικές Διεργασίες: Χημική Ισορροπία Χημική Κινητική. Μέρος ΙI : Χημική Ισορροπία Χημική Κινητική Μέρος ΙI Τα μυστήρια των μηχανισμών!... - Τι είναι μηχανισμός; Σενάριο με διαδοχικά επεισόδια, τα βήματα του μηχανισμού. - Τι συμβαίνει σε κάθε βήμα; Μία ή περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι Ενότητα η - Β ΜΕΡΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Όνομα καθηγητή: ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στόχος (): Κατανόηση των εννοιών:

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα.

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. 2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, διαγράμματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ» ΜΑΘΗΜΑ: «ΧΗΜΕΙΑ. Διδάσκουσα: ΣΟΥΠΙΩΝΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΕΞΑΜΗΝΟ (ΕΑΡΙΝΟ)

ΙΙ» ΜΑΘΗΜΑ: «ΧΗΜΕΙΑ. Διδάσκουσα: ΣΟΥΠΙΩΝΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΕΞΑΜΗΝΟ (ΕΑΡΙΝΟ) ΜΑΘΗΜΑ: «ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ» Β ΕΞΑΜΗΝΟ (ΕΑΡΙΝΟ) Διδάσκουσα: ΣΟΥΠΙΩΝΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενόργανη Ανάλυση II. Ενότητα 1: Θεωρία Χρωματογραφίας 8 η Διάλεξη. Θωμαΐδης Νικόλαος Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας

Ενόργανη Ανάλυση II. Ενότητα 1: Θεωρία Χρωματογραφίας 8 η Διάλεξη. Θωμαΐδης Νικόλαος Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας Ενόργανη Ανάλυση II Ενότητα 1: Θεωρία Χρωματογραφίας 8 η Διάλεξη Θωμαΐδης Νικόλαος Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας KINHΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Η χρησιμοποιούμενη αντίδραση κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Εισαγωγή. 3.1 Γενικά για τη χημική κινητική και τη χημική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Εισαγωγή. 3.1 Γενικά για τη χημική κινητική και τη χημική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης 3 ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3 ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Εισαγωγή Στην μέχρι τώρα γνωριμία μας με τη χημεία υπάρχει μια «σημαντική απουσία»: ο χρόνος... Είναι λοιπόν «καιρός» να μπει και ο χρόνος ως παράμετρος στη μελέτη ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΗΡ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚ 1. Να εξηγήσετε γιατί πολλές βιταμίνες, παρά τη μικρή συγκέντρωσή τους στον οργανισμό, είναι πολύ σημαντικές για

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 14: Χημική ισορροπία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 14: Χημική ισορροπία Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 14: Χημική ισορροπία Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος e-mail: gmarnellos@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε χημική αντίδραση παριστάνεται με μία χημική εξίσωση. Κάθε χημική εξίσωση δίνει ορισμένες πληροφορίες για την χημική αντίδραση που παριστάνει.

Κάθε χημική αντίδραση παριστάνεται με μία χημική εξίσωση. Κάθε χημική εξίσωση δίνει ορισμένες πληροφορίες για την χημική αντίδραση που παριστάνει. Ενέργεια 1 Χημική Κινητική ( Ταχύτητα Χημικής Αντίδρασης ) Κάθε χημική αντίδραση παριστάνεται με μία χημική εξίσωση. Κάθε χημική εξίσωση δίνει ορισμένες πληροφορίες για την χημική αντίδραση που παριστάνει.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Ενότητα 6: Συνεχής Καλλιέργεια (Continuous Culture)(4/5), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Διδάσκων: Δρ. Σεραφείμ Παπανικολαου Μαθησιακοί Στόχοι Ημισυνεχής τροφοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Η σωστή τετράδα κβαντικών αριθμών για το μονήρες

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 10 η : Χημική κινητική Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ταχύτητες Αντίδρασης 2 Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται είτε η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 15: Διαλύματα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 15: Διαλύματα Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 15: Διαλύματα Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος e-mail: gmarnellos@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ Γραφείο 211 Επίκουρος Καθηγητής: Δ. Τσιπλακίδης Τηλ.: 2310 997766 e mail: dtsiplak@chem.auth.gr url:

Διαβάστε περισσότερα

Χημική Κινητική. Κωδ. Μαθήματος 718 Τομέας Φυσικοχημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ. Μάθημα 12. Βίκη Νουσίου

Χημική Κινητική. Κωδ. Μαθήματος 718 Τομέας Φυσικοχημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ. Μάθημα 12. Βίκη Νουσίου Χημική Κινητική Κωδ. Μαθήματος 718 Τομέας Φυσικοχημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ Μάθημα 12 Βίκη Νουσίου Εαρινό εξάμηνο 2019 Ένζυμα 2 3 4 Ένζυμα Ένζυμα: Βιολογικοί καταλύτες Μακρομόρια ΜΒ 10 4-10 6 Πρωτεΐνες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr . Κεφάλαιο 3 ο Χημική Κινητική Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Τι μελετά η Χημική Κινητική; Πως αντλεί τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές Διεργασίες: Χημική Ισορροπία Χημική Κινητική. Μέρος Ι

Χημικές Διεργασίες: Χημική Ισορροπία Χημική Κινητική. Μέρος Ι : Χημική Ισορροπία Χημική Κινητική Μέρος Ι Υπενθύμιση... Απόδοση του Αντιδραστήρα: Έξοδος = f ( Είσοδος, Κινητική, Τρόπος αλληλεπίδρασης ) * Εξοδος: ρυθμός και σύσταση εξερχομένων προϊόντων * Είσοδος:

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g)

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g) Α. Θεωρητικό μέρος Άσκηση 5 η Μελέτη Χημικής Ισορροπίας Αρχή Le Chatelier Μονόδρομες αμφίδρομες αντιδράσεις Πολλές χημικές αντιδράσεις οδηγούνται, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, σε κατάσταση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Η Κατάσταση Ισορροπίας 2 Πολλές αντιδράσεις δεν πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικοχημεία Εργαστηριακές Ασκήσεις Άσκηση 7: Κατανομή ουσίας μεταξύ δύο διαλυτών και προσδιορισμός σταθεράς ισορροπίας αντιδράσεως Βασιλική Χαβρεδάκη Τμήμα Χημείας 1. Θεωρία... 3. Μετρήσεις... 5 3. Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικοχημεία Εργαστηριακές Ασκήσεις Άσκηση : Προσδιορισμός μοριακής μάζας με ζεσεοσκοπία Αθανάσιος Τσεκούρας Τμήμα Χημείας 1. Θεωρία... 3. Μετρήσεις... 4 3. Επεξεργασία Μετρήσεων... 4 Σελίδα 1. Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Καθηγητής Εμμανουήλ Μ. Παπαμιχαήλ

Διδάσκων: Καθηγητής Εμμανουήλ Μ. Παπαμιχαήλ Τίτλος Μαθήματος: Ενζυμολογία Ενότητα: Εισαγωγή Διδάσκων: Καθηγητής Εμμανουήλ Μ. Παπαμιχαήλ Τμήμα: Χημείας 8 1. EIΣAΓΩΓH Tα ένζυμα είναι οι καταλύτες της ζώσης ύλης. Καταλύουν τις χημικές αντιδράσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ. Ενότητα 4: Θερμοδυναμική και Κινητική της Δομής. Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ. Ενότητα 4: Θερμοδυναμική και Κινητική της Δομής. Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ Ενότητα 4: Θερμοδυναμική και Κινητική της Δομής Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /...

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Επαναληπτικό Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών (1 ο + 2 ο + 3 ο + 4 ο + 5 ο ΚΕΦ.) Διάρκεια 180 min ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 εως Α4

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες

Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες Σε πολλές χημικές αντιδράσεις, οι ταχύτητές τους επηρεάζονται από κάποια συστατικά τα οποία δεν είναι ούτε αντιδρώντα ούτε προϊόντα. Αυτά τα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ Ενότητα # (5): Δεσμοί και Τροχιακά Ακρίβος Περικλής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 6 : Διάσταση των ουσιών σε υδατικά διαλύματα. Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας

ΥΔΡΟΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 6 : Διάσταση των ουσιών σε υδατικά διαλύματα. Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας ΥΔΡΟΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 6 : Διάσταση των ουσιών σε υδατικά διαλύματα Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Κατανόηση της αυτοδιάστασης του νερού και της διάλυσης των αερίων

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Παναγιώτης Αθανασόπουλος. Κεφάλαιο 3ο Χημική Κινητική Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χηµικός ιδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ. Ενότητα : Κινητική σταδιακών αντιδράσεων πολυμερισμού. Διδάσκων : Κων/νος Τσιτσιλιάνης, Καθηγητής

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ. Ενότητα : Κινητική σταδιακών αντιδράσεων πολυμερισμού. Διδάσκων : Κων/νος Τσιτσιλιάνης, Καθηγητής ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ Ενότητα : Κινητική σταδιακών αντιδράσεων πολυμερισμού Διδάσκων : Κων/νος Τσιτσιλιάνης, Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Εισαγωγή στη κινητική Σταδιακών πολυμερισμών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σύγxρονη Φυσική II. Μοριακή Δομή ΙΙ Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σύγxρονη Φυσική II. Μοριακή Δομή ΙΙ Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σύγxρονη Φυσική Μοριακή Δομή ΙΙ Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Ceative Coons. Για

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) Η = -572 kj,

2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) Η = -572 kj, ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3.1 Γενικά για τη χηµική κινητική και τη χηµική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης 1. Τι µελετά η χηµική κινητική; Η χηµική κινητική µελετά - Την ταχύτητα (ή το ρυθµό) που εξελίσσεται µια

Διαβάστε περισσότερα

9. ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

9. ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 9. ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός της ταχύτητας αντίδρασης Πειραματικός προσδιορισμός ταχύτητας Εξάρτηση της ταχύτητας από τη συγκέντρωση Μεταβολή της συγκέντρωσης με το χρόνο Θερμοκρασία και

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία. Ενότητα 13 η : Χημική Κινητική Αναπλ. Καθηγητής: Γεώργιος Μαρνέλλος Διδάσκοντες: Ε. Τόλης. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Χημεία. Ενότητα 13 η : Χημική Κινητική Αναπλ. Καθηγητής: Γεώργιος Μαρνέλλος Διδάσκοντες: Ε. Τόλης. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 13 η : Χημική Κινητική Αναπλ. Καθηγητής: Γεώργιος Μαρνέλλος Διδάσκοντες: Ε. Τόλης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α. Σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Α.1. Στη χημική αντίδραση:

Διαβάστε περισσότερα

Φάση 1 Φάση 2 Φάση 3 προϊόν χρόνος

Φάση 1 Φάση 2 Φάση 3 προϊόν χρόνος 1 Ως ενζυμική μονάδα ορίζεται η ποσότητα ενζύμου που απαιτείται για να μετατραπεί 1 μmol συγκεκριμένου υποστρώματος/min υπό αυστηρά καθορισμένες συνθήκες (συνήθως 25 o C). Ο παραπάνω ορισμός είναι αποδεκτός

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά)

Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά) Πορώδη Κεραμικά Διδάσκοντες: Αναπλ. Καθ. Σ. Αγαθόπουλος, Καθ. Δ. Γουρνής, Καθ. Μ. Καρακασίδης Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΘΕΜΑ Α ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ & ΕΜΜ.ΜΠΕΝΑΚΗ 38- ΠΛ.ΚΑΝΙΓΓΟΣ ΤΗΛ/FAX : 210-3825660 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: 29/07/2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΠΑΤΡΩΝ ΕΝΖΥΜΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα ε. Κινητική των Ενζύμων ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΠΑΤΡΩΝ ΕΝΖΥΜΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα ε. Κινητική των Ενζύμων ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΠΑΤΡΩΝ ΕΝΖΥΜΟΛΟΓΙΑ Ενότητα ε Κινητική των Ενζύμων ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ Μέρος Α Γενικές παρατηρήσεις για την κινητική ενζυμικών αντιδράσεων Ορισμοί Για

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικοχημεία Εργαστηριακές Ασκήσεις Άσκηση 4: Μερικός γραμμομοριακός όγκος Αθανάσιος Τσεκούρας Τμήμα Χημείας . Θεωρία... 3. Μετρήσεις... 4 3. Επεξεργασία Μετρήσεων... 5 4. Τελικά αποτελέσματα... 7 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΖΥΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΖΥΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΖΥΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΤΗΤΑ E +S ES E +P από τα ισοζύγια μάζας και χρησιμοποιώντας την υπόθεση ψευδομόνιμης κατάστασης για το ενδιάμεσο σύμπλοκο v ds dt dp dt v ms s

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 15: Χημική Κινητική. Ντεϊμεντέ Βαλαντούλα Τμήμα Χημείας

ΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 15: Χημική Κινητική. Ντεϊμεντέ Βαλαντούλα Τμήμα Χημείας ΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 15: Χημική Κινητική Ντεϊμεντέ Βαλαντούλα Τμήμα Χημείας Ταχύτητα αντίδρασης Οι χημικές αντιδράσεις για την ολοκλήρωση τους χρειάζονται διαφορετικούς χρόνους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2015-2016 1 Ο ΘΕΜΑ Α1. Για την ισορροπία : 22( g) O2( g) 2 H2 O( g), θ C ισχύει ότι K c =0,25. Για την ισορροπία: H2 O( g) 2( g) O2( g), θ C, ισχύει ότι:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 16: Χημική Ισορροπία. Ντεϊμεντέ Βαλαντούλα Τμήμα Χημείας. Χημική ισορροπία

ΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 16: Χημική Ισορροπία. Ντεϊμεντέ Βαλαντούλα Τμήμα Χημείας. Χημική ισορροπία ΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 16: Χημική Ισορροπία Ντεϊμεντέ Βαλαντούλα Τμήμα Χημείας Χημική ισορροπία Χημική ισορροπία είναι η κατάσταση στην οποία φθάνει το μίγμα μιας αντίδρασης όταν η ταχύτητα της αντίδρασης προς

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις Άσκηση 10: Φαινόμενα προσροφήσεως Προσρόφηση ουσίας από διαλύματα Βασιλική Χαβρεδάκη Τμήμα Χημείας 1. Θεωρία... 3 2. Μετρήσεις... 5 3. Επεξεργασία Μετρήσεων... 6 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αν. Καθ. Δρ Μαρία Α. Γούλα ΤΜΗΜΑ: Μηχανικών Περιβάλλοντος & Μηχανικών Αντιρρύπανσης 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

[FeCl. = - [Fe] t. = - [HCl] t. t ] [FeCl. [HCl] t (1) (2) (3) (4)

[FeCl. = - [Fe] t. = - [HCl] t. t ] [FeCl. [HCl] t (1) (2) (3) (4) Μιχαήλ Π. Μιχαήλ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 1 3.1 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις ερωτήσεις 1-34 βάλτε σε ένα κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το αντικείµενο µελέτης της χηµικής

Διαβάστε περισσότερα

Στο αρχικό πείραμα, το οποίο περιγράφει η καμπύλη (Ι), το διάλυμα περιέχει: n = cv = 0,3 mol HCl

Στο αρχικό πείραμα, το οποίο περιγράφει η καμπύλη (Ι), το διάλυμα περιέχει: n = cv = 0,3 mol HCl ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α. δ Α3. γ Α4. α (συμπύκνωση διαλύματος βάσης το ph αυξάνεται) Α5. β ( [Η 3 Ο + ] 1 =c ενώ [Η 3 Ο + ] [Η 3 Ο + ], οπότε ph 1 < ph ) ΘΕΜΑ Β Β1. ΣΩΣΤΟ το (Α) ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις Άσκηση 6: Ισορροπία φάσεων συστήματος πολλών συστατικών αμοιβαία διαλυτότητα Βασιλική Χαβρεδάκη Τμήμα Χημείας 1. Θεωρία... 3 2. Μετρήσεις... 5 3. Επεξεργασία Μετρήσεων...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί Κεφαλαίο 3 ο Μεταβολισμός Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια είναι απαρέτητη σε όλους τους οργανισμούς και την εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους.παρόλα αυτά, συνήθως δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ταχύτητα χημικής αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν

Ταχύτητα χημικής αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν ΕΚΦΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, Επιμέλεια Καγιάρας Νικόλαος Φυσικός Ταχύτητα χημικής αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν Η ταχύτητα μιας αντίδρασης εξαρτάται από τον αριθμό των αποτελεσματικών συγκρούσεων μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού Σχολή: Περιβάλλοντος Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Εκπαιδευτής: Χαράλαμπος Καραντώνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Κάθε ουσία, εκτός από άτομα μόρια ή ιόντα, περιέχει χημική ενέργεια. H χημική ενέργεια οφείλεται στις δυνάμεις του δεσμού (που συγκρατούν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Τυπική Βιοδιεργασία Μαθηματικό μοντέλο Μαθηματικό μοντέλο ή προσομοίωμα ενός συστήματος ονομάζουμε ένα σύνολο σχέσεων μεταξύ των μεταβλητών του συστήματος που ενδιαφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Για τις προτάσεις A1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή.

ΘΕΜΑ Α Για τις προτάσεις A1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. Β1 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013 Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ΧΗΜΕΙΑ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013 Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ΧΗΜΕΙΑ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013 Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ΧΗΜΕΙΑ Σχολείο: 1) Ονομ/επώνυμα μαθητών: 2)... 3) ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΗΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Καταβολισμός Αναβολισμός

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Καταβολισμός Αναβολισμός Η Βιοενεργητική έχει ως αντικείμενο της τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν την ενέργεια, για να υλοποιούν τις δραστηριότητες της ζωής. ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Το σύνολο των φυσικοχημικών

Διαβάστε περισσότερα

Μερικά χαρακτηριστικά του ενεργού κέντρου των ενζύμων

Μερικά χαρακτηριστικά του ενεργού κέντρου των ενζύμων Μερικά χαρακτηριστικά του ενεργού κέντρου των ενζύμων Το ενεργό κέντρο καταλαμβάνει σχετικά μικρό τμήμα του ολικού όγκου του ενζύμου Το ενεργό κέντρο είναι μια τρισδιάστατη ολότητα Η ειδικότητα δέσμευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ Ενότητα # (2): Άτομο Ακρίβος Περικλής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων 1. Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων Γενικά, εξετάζουμε το είδος της αντίδρασης και τον τρόπο που αυτές συντελούνται Γενικοί τύποι αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σύγxρονη Φυσική II. Στατιστική Φυσική Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σύγxρονη Φυσική II. Στατιστική Φυσική Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σύγxρονη Φυσική II Στατιστική Φυσική Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Cretive Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 2: Υπολογισμός του Χρόνου Ζωής και οι Παράγοντες που τον Επηρεάζουν, 2ΔΩ

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 2: Υπολογισμός του Χρόνου Ζωής και οι Παράγοντες που τον Επηρεάζουν, 2ΔΩ Συσκευασία Τροφίμων Ενότητα 2: Υπολογισμός του Χρόνου Ζωής και οι Παράγοντες που τον Επηρεάζουν, 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκων: Αντώνιος Καναβούρας Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Α Α1. β Α. β Α3. γ Α. δ Α5. δ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β Β1.α. Η ηλεκτρονιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σύγxρονη Φυσική II. Ακτίνες Χ - Lasers Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σύγxρονη Φυσική II. Ακτίνες Χ - Lasers Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σύγxρονη Φυσική II Ακτίνες Χ - Lasers Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: «ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ» Β ΕΞΑΜΗΝΟ (ΕΑΡΙΝΟ) Διδάσκουσα: ΣΟΥΠΙΩΝΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

CH COOC H H O CH COOH C H OH

CH COOC H H O CH COOH C H OH ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΜΑ 2 ΧΗΜΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ (ΧΚ2) ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: 2013-14 ΤΜΗΜAΤΑ TΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ Τίτλος Πειράματος: ΚΙΝΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 15 Ιουνίου 018 ΧΗΜΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων Γενικών Λυκείων ΘΕΜΑ Α Α.1 β Α. β Α. γ Α.4 δ Α.5 δ ΘΕΜΑ Β B1. α) 1 5 6 Mg : 1s s ρ s, η

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ. Σύντομη αναφορά στον όρο «Χημική κινητική» ΠΩΣ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑ

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ. Σύντομη αναφορά στον όρο «Χημική κινητική» ΠΩΣ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ Σύντομη αναφορά στον όρο «Χημική κινητική» ΠΩΣ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑ Α] ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ Arrhenius Για να αντιδράσουν δυο μόρια πρέπει να συγκρουστούν αποτελεσματικά, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματικές κρούσεις

Αποτελεσματικές κρούσεις Χημική κινητική Πραγματοποίηση μίας αντίδρασης. Θεωρία των ενεργών συγκρούσεων (Arrhenius 1889) - θεωρία της μεταβατικής κατάστασης. Ορισμός ταχύτητας αντίδρασης - μέση και στιγμιαία ταχύτητα. Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Θέμα Α Α1. β, Α. β, Α. γ, Α4. δ, Α5. δ ΘΕΜΑ Β Β1. α. 1 Mg:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 15 Ιουνίου 018 ΧΗΜΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Εσπερινών Γενικών Λυκείων ΘΕΜΑ Α Α.1 β Α. β Α. γ Α.4 δ Α.5 δ ΘΕΜΑ Β B1. α) 1 5 6 Mg : 1s s ρ s, η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι Ενότητα 2 η - Α ΜΕΡΟΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Όνομα καθηγητή: ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στόχος (1) Κατανόηση των εννοιών:

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία (γενικά) Ισορροπίες σε διαλύματα. Εισαγωγική Χημεία

Ισορροπία (γενικά) Ισορροπίες σε διαλύματα. Εισαγωγική Χημεία Ισορροπία (γενικά) Ισορροπίες σε διαλύματα Εισαγωγική Χημεία 2013-14 1 Χημική Ισορροπία Εισαγωγική Χημεία 2013-14 2 Ισορροπία: Βαθμός συμπλήρωσης αντίδρασης Ν 2 (g) + 3H 2(g) 2NH 3 (g) Όταν αναφερόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Χημική Κινητική Γενικές Υποδείξεις 1. Τάξη Αντίδρασης 2. Ενέργεια Ενεργοποίησης

Χημική Κινητική Γενικές Υποδείξεις 1. Τάξη Αντίδρασης 2. Ενέργεια Ενεργοποίησης Χημική Κινητική Γενικές Υποδείξεις 1. Τάξη Αντίδρασης Γενικά, όταν έχουμε δεδομένα συγκέντρωσης-χρόνου και θέλουμε να βρούμε την τάξη μιας αντίδρασης, προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα δεδομένα σε εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διατύπωση μαθηματικών εκφράσεων για τη περιγραφή του εγγενούς ρυθμού των χημικών αντιδράσεων.

Διατύπωση μαθηματικών εκφράσεων για τη περιγραφή του εγγενούς ρυθμού των χημικών αντιδράσεων. 25/9/27 Εισαγωγή Διατύπωση μαθηματικών εκφράσεων για τη περιγραφή του εγγενούς ρυθμού των χημικών αντιδράσεων. Οι ρυθμοί δεν μπορούν να μετρηθούν απευθείας => συγκεντρώσεις των αντιδρώντων και των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι Ενότητα 12 η - Γ ΜΕΡΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Όνομα καθηγητή: ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στόχος (1): θεωρίες ταχύτητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Στις εξισώσεις σχεδιασμού υπεισέρχεται ο ρυθμός της αντίδρασης. Επομένως, είναι βασικό να γνωρίζουμε την έκφραση που περιγράφει το ρυθμό.

Στις εξισώσεις σχεδιασμού υπεισέρχεται ο ρυθμός της αντίδρασης. Επομένως, είναι βασικό να γνωρίζουμε την έκφραση που περιγράφει το ρυθμό. Βασικές Εξισώσεις Σχεδιασμού (ΣΔΟΥΚΟΣ 2-, 2-) t = n i dn i V n i R και V = n i dn i t n i R Στις εξισώσεις σχεδιασμού υπεισέρχεται ο ρυθμός της αντίδρασης. Επομένως, είναι βασικό να γνωρίζουμε την έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΟΠ - Γ ΓΕΛ 13:45

ΧΗΜΕΙΑ ΟΠ - Γ ΓΕΛ 13:45 ΧΗΜΕΙΑ ΟΠ Γ ΓΕΛ 13:45 Σελίδα 2 από 7 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 15/ 06 / 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΟΠ Γ ΓΕΛ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ Ενότητα # (10): Φασματοσκοπία Ακρίβος Περικλής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÊÏÑÕÖÁÉÏ ÅÕÏÓÌÏÓ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÊÏÑÕÖÁÉÏ ÅÕÏÓÌÏÓ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 3 Απριλίου 014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4. Να συμπληρώσετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις:

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4. Να συμπληρώσετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 4: Προσδιορισμός της σταθεράς ενός ελατηρίου. Αικατερίνη Σκουρολιάκου. Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας

Φυσική (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 4: Προσδιορισμός της σταθεράς ενός ελατηρίου. Αικατερίνη Σκουρολιάκου. Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Φυσική (Ε) Ενότητα 4: Προσδιορισμός της σταθεράς ενός ελατηρίου Αικατερίνη Σκουρολιάκου Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας Το περιεχόμενο του

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 2 ο ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου τις ερωτήσεις 1-3,να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. ε καθαρό νερό διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Καύση λέγεται η εξώθερμη αντίδραση μιας ουσίας με το οξυγόνο (είτε με καθαρό οξυγόνο είτε με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα), που συνοδεύεται από εκπομπή φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά) Ενότητα: Ύαλοι Οξειδίων

Τίτλος Μαθήματος: Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά) Ενότητα: Ύαλοι Οξειδίων Τίτλος Μαθήματος: Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά) Ενότητα: Ύαλοι Οξειδίων Διδάσκοντες: Αναπλ. Καθ. Σ. Αγαθόπουλος, Καθ. Δ. Γουρνής, Καθ. Μ. Καρακασίδης Τμήμα: Μηχανικών Επιστήμης Υλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 04 Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 3 Απριλίου 04 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ε_3.ΧλΘ(α) Α. γ Α. γ Α3. δ Α4. β Α5. α) Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χημείας Ενώσεων Συναρμογής

Εργαστήριο Χημείας Ενώσεων Συναρμογής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εργαστήριο Χημείας Ενώσεων Συναρμογής Ενότητα 1: Εισαγωγή Περικλής Ακρίβος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χημείας Ενώσεων Συναρμογής

Εργαστήριο Χημείας Ενώσεων Συναρμογής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εργαστήριο Χημείας Ενώσεων Συναρμογής Ενότητα 9: Μέτρηση Αγωγιμότητας Διαλυμάτων Περικλής Ακρίβος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα