ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ & ΣΥΝΟΛΩΝ. Εισαγωγή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ & ΣΥΝΟΛΩΝ. Εισαγωγή"

Transcript

1 ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Εργαστήριο Μορφολογίας-Ρυθµολογίας ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ & ΣΥΝΟΛΩΝ Εισαγωγή Η κάθε αστική ή αγροτική τοποθεσία µε έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα και ιστορία, µαρτυρεί πολιτισµό και κατ επέκταση, έχει µνηµειακή αξία. Το ενδιαφέρον µας για την µελέτη και τεκµηρίωσή της, δεν πρέπει να περιορίζεται µόνο στην υψηλή αρχιτεκτονική (δηµόσια, θρησκευτικά, κ.λ.π.) αλλά και στα πιο απλά κτίρια διότι αποτελούν ενιαίο τµήµα του πολεοδοµικού ιστού και πολλές φορές εµπεριέχουν δάνεια αρχιτεκτονικών µορφών και κατασκευαστικές λύσεις συνδυασµένα µε σοφία. Επόµενο είναι λοιπόν ο πολεοδοµικός (συνδετικός) ιστός των παραπάνω να είναι αναπόσπαστο µέρος κάθε ιστορικού συνόλου, να έχει και αυτός ιδιαίτερη σηµασία και το ιστορικό σύνολο να αντιµετωπίζεται ενιαία. Για αυτούς τους λόγους, το σύνολο του ιστορικού αστικού περιβάλλοντος (εντός του οποίου υπάρχουν και τα µεµονωµένα µνηµεία) αποκτά αξία και γίνεται αντικείµενο καταγραφής και ανάλυσης. Η διεύρυνση του αντικειµένου της µορφολογικής ανάλυσης-µελέτης από το µεµονωµένο µνηµείο στο ιστορικό σύνολο (δηλαδή από την αρχιτεκτονική στην πολεοδοµική κλίµακα), µε απώτερο σκοπό την προστασία ανάδειξη, υπήρξε µια αργή διαδικασία και µόνο το 1964 στο Χάρτη της Βενετίας, γίνεται µια πρώτη αναφορά. Το 1975 η διακήρυξη του Άµστερνταµ, θέτει το θέµα στη σωστή του βάση και οµιλεί πλέον για «ολοκληρωµένη» προστασία θεωρώντας αδιάσπαστη την ενότητα µνηµείο-περιβάλλον. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ Ένα ιστορικό σύνολο εκτός του κτιριακού αποθέµατός του, περιλαµβάνει µια πλειάδα φυσικών και κατασκευασµένων στοιχείων που συνθέτουν τις διαφορετικές µορφές των χώρων του οι οποίες και αποτελούν το αντικείµενο έρευνας και ανάλυσης του µαθήµατος. Η µεθοδικότητα στον τρόπο προσέγγισης και καταγραφής των µορφολογικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν τα ιστορικά σύνολα, καθίσταται αναγκαία λόγω της πολυπλοκότητας και της πολυµορφικότητάς τους. Η µορφολογική ανάλυση (στα πλαίσια του µαθήµατος µας), περιλαµβάνει τρεις (3) κύριες ενότητες που αναφέρονται στα διαφορετικά επίπεδα προσέγγισης του ιστορικού συνόλου. Εξετάζει τα γενικά χαρακτηριστικά του οικισµού µέσα στον οποίο εντάσσεται το ιστορικό σύνολο, το ίδιο το ιστορικό σύνολο από πλευράς τυπολογικής οργάνωσης και τέλος αναλύει µια µονάδα αστικής συγκρότησης (οικοδοµική νησίδα) και τα στοιχεία που την απαρτίζουν.

2 Συγκεκριµένα οι ενότητες είναι: 1.ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ - ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Αντικείµενο µελέτης: το σύνολο του οικισµού (πόλη της Ξάνθης) 2.ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Αντικείµενο µελέτης: ιστορικό σύνολο (Παλιά πόλη) 3.ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙ ΑΣ & ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ Αντικείµενο µελέτης: η επιλεγµένη από την κάθε οµάδα οικοδοµική νησίδα και τα κτίσµατα που περιλαµβάνει 1. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ - γενικά χαρακτηριστικά Στην ενότητα αυτή µελετάται ο οικισµός στο σύνολό του όσον αφορά τα ιστορικά, κοινωνικά και οικονοµικά χαρακτηριστικά του. Επίσης, γίνεται µια πρώτη προσπάθεια αναγνώρισης της δοµικής του συγκρότησης. Τα αντικείµενα που ερευνώνται και αναλύονται είναι τα εξής: 1.1 Θέση του οικισµού - Γεωµορφολογικά χαρακτηριστικά και σχέση µε την ευρύτερη περιοχή Αναγνώριση του χαρακτήρα του οικισµού βάσει της γεωγραφικής του θέσης (ορεινός, πεδινός, παραθαλάσσιος) και έρευνα των φυσικών χαρακτηριστικών που επηρεάζουν τη δοµική συγκρότηση και τη µορφολογική έκφραση του συνόλου (υψόµετρο, ανάγλυφο εδάφους, κλίσεις, ποιότητα υπεδάφους, φυσικά όρια όπως ποτάµια, χαράδρες κ.α.). Αναγνώριση της θέσης του οικισµού στην ιεραρχία του οικιστικού δικτύου οικισµών της ευρύτερης περιοχής. 1.2 Ιστορικό υπόβαθρο Σκοπεύει στην παρακολούθηση της διαχρονικής εξέλιξης του οικισµού. Τρία είναι τα βασικά πεδία έρευνας: η µελέτη των ιστορικών πηγών και βιβλιογραφίας, η καταγραφή µαρτυριών και η επιτόπια παρατήρηση των σωζόµενων τµηµάτων του ιστορικού συνόλου. Η ανάλυση αυτή στοχεύει : - στον εντοπισµό ιστορικών περιόδων ανάπτυξης και παρακµής, - στη χρονολόγηση των διαδοχικών επεκτάσεων του οικισµού, - την επισήµανση ιστορικών µεµονωµένων στοιχείων του αστικού χώρου που επηρέασαν τη δοµή και την εξέλιξή του, - οριοθέτηση των ιστορικών πυρήνων του οικισµού - τον εντοπισµό χρονικών στιγµών ορόσηµων που επηρέασαν τη διαδικασία µετασχηµατισµού του οικισµού (πυρκαγιά, σεισµός κ.α.) 1.3 ηµογραφικά και κοινωνικοοικονοµικά χαρακτηριστικά Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένα δυναµικό χαρακτηριστικό που βρίσκεται σε άµεση εξάρτηση µε την παραγωγή του κτισµένου χώρου και γι` αυτόν τον λόγο είναι αντικείµενο ανάλυσης. Η καταγραφή των δηµογραφικών, κοινωνικών και οικονοµικών δεδοµένων της περιοχής µπορούν να µας δώσουν στοιχεία για τη συγκρότηση της δοµής του κτισµένου χώρου και τον τρόπο ανάπτυξής του.

3 Η συγκέντρωση στοιχείων για το µορφωτικό επίπεδο, το φύλο και τις ηλικίες των κατοίκων, τις επαγγελµατικές και παραγωγικές τους δραστηριότητες µπορεί να γίνει µε στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας και επιτόπια ερευνά (ερωτηµατολόγια). Έτσι, αναγνωρίζεται ο παραγωγικός χαρακτήρας του οικισµού (αγροτικός, αστικός, µεικτός), το πληθυσµιακό του µέγεθος, η κοινωνική διαστρωµάτωση, η καταγωγή και άλλα επιµέρους χαρακτηριστικά της ταυτότητας των κατοίκων. Η ερεύνα αυτή αφορά το σύνολο του οικισµού και εστιάζει στα χαρακτηριστικά του ιστορικού συνόλου. εν αφορά µόνο την υφιστάµενη κατάσταση, αλλά πρέπει να δίνει και τις χρονικές µεταβολές των διαφόρων µεγεθών που εξετάζονται. 1.4 Βασικά δοµικά χαρακτηριστικά του οικισµού Επιχειρείται µια πρώτη αναγνώριση της αστικής συγκρότησης του οικισµού. Τα υπό εξέταση στοιχεία είναι τα εξής: -Κυκλοφορία Επισήµανση του βασικού οδικού δικτύου (αστικές αρτηρίες) του οικισµού και ο τρόπος κυκλοφοριακής σύνδεσης των επιµέρους περιοχών - συνοικιών. -Γενική µορφή ανάπτυξης Οριοθέτηση του αρχικού πυρήνα του οικισµού και των συνοικιών του. Αναγνώριση του τρόπου ανάπτυξης του οικισµού (Ακτινωτή ή γραµµική ανάπτυξη) -Χρήσεις γης Αναγνώριση και καταγραφή του χαρακτήρα της κάθε περιοχής βάσει των κυρίαρχων χρήσεων. Περιοχή κατοικίας, αγορά, περιοχή χονδρεµπορίου, αναψυχή, βιοτεχνικές συγκεντρώσεις κ.α. Επισήµανση των ασυµβίβαστων χρήσεων και συσχέτιση µε κατανοµή των χρήσεων σε προηγούµενες ιστορικές περιόδους ειδικά στο υπό µελέτη ιστορικό σύνολο και άλλους ιστορικούς πυρήνες που επηρέασαν την εξέλιξη του σύγχρονου αστικού ιστού. Η µελέτη της διαχρονικής εξέλιξης των χαρακτηριστικών αυτών του οικισµού (πόλη της Ξάνθης) στοχεύουν στην κατανόηση του τρόπου που συγκροτήθηκε το σύνολο του ευρύτερου δοµηµένου χώρου και στην ουσία αποτελούν το υλικό για την αναγνώριση της πολεοδοµικής του εξέλιξης. Ζητούµενα: 1. Η γραπτή ανάπτυξη των γενικών χαρακτηριστικών της πόλης της Ξάνθης κατά τον τρόπο που αναλύονται παραπάνω 2. Καταγραφή των δεδοµένων στο χάρτη της πόλης της Ξάνθης όπου: - επισηµαίνεται και οριοθετείται το ιστορικό σύνολο, το εµπορικό και διοικητικό κέντρο και η σχέση µεταξύ τους - χαράσσονται οι βασικοί οδικοί άξονες και ο τρόπος σύνδεσης του ιστορικού συνόλου µε την υπόλοιπη πόλη - καταγράφονται άλλες σηµαντικές συγκεντρώσεις χρήσεων -εκτός της κατοικίας- µέσα στον αστικό ιστό όπως αναψυχή, λιανικό εµπόριο, χονδρεµπόριο, βιοτεχνικές συγκεντρώσεις, αθλητισµός κ.α. - καταγράφονται οποία αλλά στοιχεία θεωρούνται χρήσιµα από την µελετητική οµάδα για τον προσδιορισµό της σχέσης του ιστορικού

4 συνόλου µε την υπόλοιπη πόλη που είναι βασικό ζητούµενο της όλης ανάλυσης 3. Συµπεράσµατα για τη φυσιογνωµία της πόλης, για την εξέλιξή της και την θέση του ιστορικού συνόλου στην ευρύτερη χωρική συγκρότηση της πόλης. 2.ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Αυτή η ενότητα εστιάζει την ανάλυση στην περιοχή του ιστορικού συνόλου (Παλιά πόλη) και εξετάζει την τυπολογική του οργάνωση. Ο αστικός χώρος συγκροτείται από στοιχεία και συστήµατα µε σχέσεις πολύπλοκες και αλληλοεξαρτώµενες. Γίνεται προσπάθεια ανάλυσης της πολυπλοκότητας αυτής µε τη σχηµατοποίηση δοµικών συστατικών που περιγράφουν τη φυσιογνωµία του χώρου: Τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον χώρο είναι: Α. Οι διαδροµές Β. Τα κελύφη Γ. Οι ελεύθεροι χώροι. Τα σηµεία αναφοράς (τοπόσηµα). 2.Α Οι διαδροµές Κάθε δρόµος είναι ένα από τα θεµελιώδη στοιχεία που συγκροτούν τη δοµή του οικισµού. Εξυπηρετεί τις µετακινήσεις και τις µεταφορές. Τα χαρακτηριστικά του όπως η γεωµετρία, το εύρος, η κλίση, το υλικό επίστρωσης και το είδος κυκλοφορίας που εξυπηρετεί, έχουν ιδιαίτερη σηµασία ώστε να ιεραρχηθεί µέσα στο οδικό σύστηµα στο οποίο ανήκει. Στη διαµόρφωση του όλου συστήµατος διαδροµών σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζουν η γεωµορφολογία εδάφους, η χωροθέτηση αρχικού πυρήνα οικισµού, πιθανά φυσικά ή τεχνητά όρια (τείχη, ποτάµια, λίµνες, θαλάσσια µέτωπα) και άλλα σηµαντικά στοιχεία κτισµένου χώρου (π.χ. δηµόσια κτήρια, ναοί, κλπ). Ο δρόµος έχει µεγάλη σηµασιολογική άξια, διαχωρίζει το ιδιωτικό από το δηµόσιο, οριοθετεί τις ιδιοκτησίες, τις γειτονίες και τις συνοικίες, είναι χώρος κοινωνικοποίησης, κοινωνικής προβολής και λαϊκών διεκδικήσεων. Το σύστηµα των δρόµων έχει µεγάλη αντοχή στον χρόνο και είναι αποτέλεσµα µιας µακροχρόνιας διαµόρφωσης. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούµε το φαινόµενο δραστικών επεµβάσεων µε νέες ρυµοτοµήσεις που επεµβαίνουν στην αρχική δοµή του συστήµατος επιβάλλοντας µια νέα διάταξη µε βάση την επικρατούσα πρακτική της εποχής. ιακρίνουµε 3 βασικούς τύπους διατάξεων διαδροµών: -γραµµική διάταξη (γραµµικό σύστηµα), -διάταξη σε ακανόνιστο δίκτυο (δαιδαλώδες σύστηµα), -διάταξη σε κάνναβο (ιπποδάµειο σύστηµα)

5 Στην πράξη πολλές φορές δεν συναντούµε µε απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα έναν συγκεκριµένο τύπο, ωστόσο, για µεθοδολογικούς λόγους, είναι σκόπιµο να εντοπίσουµε τη διάταξη ή τις διατάξεις που επικρατούν. Η γραµµική διάταξη (γραµµικό σύστηµα) είναι το οδικό σύστηµα οργάνωσης που στηρίζεται σε ένα γραµµικό άξονα από όπου διενεργείται όλη η ροή της κυκλοφορίας. Σε µια τέτοια διάταξη οι επιλογές στα δροµολόγια από το ένα σηµείο του οικισµού στο άλλο είναι περιορισµένες. Συνήθως σε αυτό το σύστηµα η ιεράρχηση των δρόµων είναι σαφής. Η διάταξη των δρόµων παίρνει τη µορφή δέντρου µε την κύρια οδική αρτηρία (διαµπερής) και τις κάθετες σε αυτήν δευτερεύουσες. Ανάλογα µε το µέγεθος του οικισµού αυτή η µορφή δοµής επεκτείνεται, κάθε κλάδος εξαρτάται από έναν σηµαντικότερο κλάδο που µε τη σειρά του αναφέρεται στον βασικό κορµό. Αυτή η ιεραρχηµένη λογική οδηγεί σταδιακά από τις τοπικής σηµασίας οδούς στην κύρια οδική αρτηρία που διασχίζει τον οικισµό. Η διάταξη σε ακανόνιστο δίκτυο (δαιδαλώδες σύστηµα) συνδέεται µε την οργάνωση του οικισµού σε οικοδοµικές νησίδες. Το δίκτυο αποτελείται από δηµόσιους δρόµους που περιβάλλουν συστάδες κατοικιών και οριοθετούν τις οικοδοµικές νησίδες και από δευτερεύοντα ηµιδηµόσια περάσµατα πολλές φορές αδιέξοδα που εισέρχονται στο εσωτερικό των νησίδων για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες που δεν έχουν διέξοδο στον δρόµο. Το κλειστό καµπυλοµορφο περίγραµµα των οικοδοµικών νησίδων σχηµατίζεται από συνεχή µέτωπα των κατοικιών ή µε την εναλλαγή τους µε τις υψηλές µάντρες των αυλών. Οι διασταυρώσεις των δρόµων είναι συνήθως µορφής Υ και στο τέλος κάθε δρόµου προβάλλει ένα κτίριο που ελέγχει το πέρασµα και εκτρέπει την οπτική φυγή. Το σύστηµα αυτό δεν είναι προσχεδιασµένο αλλά έχει δηµιουργηθεί βαθµηδόν in natura. Σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει η µορφολογία του εδάφους σε συνδυασµό µε τις ανάγκες λειτουργίας του οικισµού. Η προέλευση της οργάνωσης του αποδίδεται στη µετατροπή των µονοπατιών που περιέβαλλαν αγροτικές ιδιοκτησίες σε δρόµους του οικισµού που σιγά-σιγά δηµιουργήθηκε µε τις διαδοχικές επεκτάσεις του. Παράλληλα, µε την κατάτµηση των αρχικών ιδιοκτησιών και την ανοικοδόµηση κτισµάτων για τις ανάγκες των µελών της διευρυµένης οικογένειας, στο εσωτερικό των ιδιοκτησιών δηµιουργήθηκαν δευτερεύοντα περάσµατα σε σχετική αποµόνωση από το κύριο οδικό δίκτυο. Λόγοι ασφαλείας αλλά και φυλετικών ή θρησκευτικών διαφορών διατήρησαν το διαχωρισµό των δυο δικτύων σε δηµόσιο και ηµιδηµόσιο και εµπόδισαν την πλήρη ενοποίηση τους. Η διάταξη σε κάνναβο (ιπποδάµειο σύστηµα) είναι ένα προσχεδιασµένο ορθοκανονικό σύστηµα οργάνωσης των διαδροµών που στηρίζεται σε ευθύγραµµες διαµπερείς διατάξεις δρόµων που τέµνονται κατά το δυνατόν κάθετα µεταξύ τους οριοθετώντας την ιδιοκτησία σε τετράγωνα. Σε αυτό το σύστηµα η ιεράρχηση αποδίδεται βάσει µεγεθών, µήκους και πλάτους του εκάστοτε δρόµου. Συνήθως σε ιστορικούς οικισµούς αυτό το σύστηµα διαδροµών απαντάται σε κεντρικές περιοχές που επικρατούν εµπορικές και µεταποιητικές δραστηριότητες. Η διαδικασία σχηµατισµού αυτού του τύπου συνοδεύεται ιστορικά από αναδιανοµές γης µετά από καταστροφές και συνήθως υποδηλώνει σχεδιαστική παρέµβαση του κρατικού µηχανισµού (Θεσσαλονίκη, Κοµοτηνή κ.α.).

6 Για την ανάλυση του συστήµατος των διαδρόµων εκτός από τον τρόπο διάταξης τους είναι σηµαντικό να µελετήσουµε και την ιεραρχική σχέση µεταξύ τους µε γνώµονα την λειτουργία τους. Η βασική διάκριση γίνεται µεταξύ αστικών αρτηριών, συλλεκτηρίων και τοπικών οδών. Οι αστικές αρτηρίες είναι οι βασικοί άξονες που εξυπηρετούν την σύνδεση µεταξύ περιοχών του οικισµού και γι αυτό το λόγο πάσχουν στην εξυπηρέτηση παρόδιων ιδιοκτησιών. Οι συλλεκτήριες οδοί είναι δευτερεύουσες διαδροµές που συνδέονται µε το βασικό δίκτυο κυκλοφορίας και έχουν την δυνατότητα εξυπηρέτησης των εγγείων ιδιοκτησιών ενώ οι τοπικές οδοί όπως µαρτυρεί και η ονοµασία τους έχουν καθαρά τοπική σηµασία και εξυπηρετούν τις ιδιοκτησίες τις οποίες διατρέχουν. Πέραν αυτών καταγράφονται οι άτυπες διαδροµές που ολοκληρώνουν το υφιστάµενο δίκτυο (µονοπάτια και περάσµατα εντός των οικοδοµικών νησίδων) και γίνεται προσπάθεια αναγνώρισης των ιχνών του προϋφιστάµενου οδικού δικτύου. Έτσι έχουµε µια συνολική εικόνα του τρόπου κυκλοφορίας εντός του ιστορικού συνόλου για να µπορέσουµε να το ερµηνεύσουµε και να αξιολογήσουµε τον τρόπο λειτουργίας του. 2.Β. Τα κελύφη Ο τρόπος ανάπτυξης των κτιριακών όγκων είναι ένα βασικό στοιχείο της οργάνωσης του χώρου και η ανάλυση του καταδεικνύει τη µορφολογία του συνόλου στην κλίµακα της ογκοµετρικής διάταξης. Η οικοδοµική µάζα που προκύπτει από τη διάταξη των κτιρίων παρουσιάζει διαβαθµίσεις συνέχειας και ασυνέχειας. Αυτές οι διαβαθµίσεις προκύπτουν από τη χωροθέτηση των κτιρίων στο οικόπεδο και τις µεταξύ τους σχέσεις. Με βάση τον τρόπο διάταξης των κτιρίων µέσα στον αστικό ιστό διακρίνουµε 3 τύπους οργάνωσης του κτισµένου χώρου: - σηµειακή δόµηση (πανταχόθεν ελεύθερη) - γραµµική δόµηση (κατά µήκος ενός άξονα) - συνεχής δόµηση (επεκτεινόµενη σε πολλές κατευθύνσεις) Στη σηµειακή δόµηση τα κτίρια ξεχωρίζουν µεταξύ τους. ιατάσσονται ελεύθερα µέσα στο οικόπεδο (πανταχόθεν ελεύθερα) και είναι περίοπτα. Αυτόν τον τύπο οργάνωσης τον συναντούµε συνήθως σε αγροτικές ή περιαστικές περιοχές όπου δεν παρατηρούνται φαινόµενα εντατικής εκµετάλλευσης της οικοπεδικής γης. Στη γραµµική δόµηση τα κτίρια βρίσκονται σε επαφή µεταξύ τους και παρατάσσονται εν σειρά. Η συνέχεια της δόµησης εµφανίζεται προς µια κατεύθυνση του χώρου. Αυτό που κυριαρχεί στην εικόνα του χώρου είναι συνεχή οικοδοµικά µέτωπα όπου τα επιµέρους κτίρια και οι λεπτοµέρειές τους δεν γίνονται αντιληπτά µε µια πρώτη µατιά. Στη συνεχή δόµηση τα κτίρια ενώνονται µεταξύ τους από περισσότερες πλευρές. Σχηµατίζουν µια περίπου συµπαγή µάζα που διακόπτεται από τους δρόµους. Αυτός ο συνεχής όγκος είναι διάτρητος από αυλές που ωστόσο δεν διασπούν την συνέχεια του. Πέρα από την ανάλυση σε επίπεδο χωροθέτησης πρέπει να µελετήσουµε και την τρίτη διάσταση των κελυφών και την έννοια της συνέχειας και την ασυνέχειας στο skyline των οικοδοµικών µετώπων. Κατά πόσο έχουµε µια ενιαία αντιµετώπιση του ύψους ή έντονες αυξοµειώσεις του ύψους σε επίπεδο συνόλου.

7 Ο τύπος οργάνωσης του κτισµένου χώρου σχετίζεται µε την εξέλιξη του πολεοδοµικού ιστού. Η αρχική διάταξη τροποποιείται µε σταδιακές προσθήκες µέσα από µια αυθόρµητη διαδικασία εσωτερικής ανάπτυξης. Οι προσθήκες είναι δυνατόν να αλλοιώσουν ακόµη και να ανατρέψουν το σύστηµα των κτισµένων χωρών που υπήρχε ως αρχική διάταξη στο χώρο. Έτσι ένας αγροτικός οικισµός που αστικοποιείται σταδιακά µπορεί από τη σηµειακή δόµηση να περάσει προοδευτικά µε εσωτερικό πολλαπλασιασµό των προσθηκών σε γραµµική ή ακόµα και συνεχή δόµηση. Ένα µέγεθος που σχετίζεται άµεσα µε τα κελύφη είναι η πυκνότητα του κτισµένου χώρου. Μάλιστα συνδέεται άµεσα και µε κρίσιµα πολεοδοµικά µεγέθη όπως η πραγµατοποιούµενη κάλυψη (ποσοστό καλυµµένης προς την συνολική επιφάνεια) και ο συντελεστής δόµησης (συνολική δοµηµένη επιφάνεια / γηπεδική επιφάνεια αναφοράς). Στο πλαίσιο της ανάλυσης που πραγµατοποιούµε τα ακριβή µεγέθη της κάλυψης και της δόµησης είναι σηµαντικά και πρέπει να εξακριβωθούν µε µετρήσεις. 2.Γ Οι ελεύθεροι χώροι Οι ελεύθεροι χώροι βρίσκονται σε άµεση εξάρτηση µε την ανάπτυξη των κελυφών. Οργάνωση τους εκφράζεται ως το αρνητικό του κτισµένου χώρου: Όσο πιο συνεχής η ανάπτυξη της κτιριακής µάζας αυξάνεται η ασυνέχεια των ελεύθερων χώρων και αντίστροφα. Από κει και πέρα ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χαρακτήρας του ελευθέρου χώρου και οι ποιότητές του. Κατ αρχήν πρέπει να γίνει µια βασική διάκριση ανάµεσα στους ελεύθερους ιδιωτικούς χώρους που εγγράφονται µέσα στο σύστηµα των οικοπέδων και τους δηµόσιους ελεύθερους χώρους που διαχωρίζονται σε πλατειές, ανοίγµατα και περάσµατα (δρόµους). Τα ανοίγµατα είναι µια ενδιάµεση κατάσταση χώρου. Πρόκειται για διευρύνσεις που συχνά απαντώνται κατά την πορεία ενός δρόµου ή σε διασταυρώσεις που ωστόσο δεν έχουν το µέγεθος και τη συγκρότηση µιας πλατειάς. Είναι χαρακτηριστικό του δαιδαλώδους συστήµατος όπου το δίκτυο των δρόµων έχει ακανόνιστη γεωµετρία. Επίσης σηµαντικό χαρακτηριστικό είναι η ροηκότητα του ελευθέρου χώρου που εξαρτάται άµεσα από τον τύπο ανάπτυξης των κελυφών. Στη σηµειακή δόµηση ο ελεύθερος χώρος είναι ροηκός και η διαφοροποίηση ιδιωτικού και δηµόσιου συνήθως µικρή. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ένταση της παρουσίας των διαχωριστικών στοιχείων που βρίσκονται στα µεταξύ τους όρια. Ένας ψηλός µαντρότοιχος είναι τόσο ισχυρό στοιχείο στο χώρο που από µόνος του µπορεί να προσδιορίσει την ασυνέχεια των ελεύθερων χώρων ανεξάρτητα από το σύστηµα δόµησης που ακολουθείται. Στη γραµµική δόµηση η κτιριακή µάζα, αναπτυσσόµενη κατά µήκος των δρόµων, παρεµβάλλεται και διαχωρίζει σαφώς ιδιωτικό και δηµόσιο ελεύθερο χώρο σε δυο διακριτές ζώνες. Τέλος στη συνεχή δόµηση οι ιδιωτικές αυλές λειτουργούν ως στοιχεία διάτρησης της συνεχούς µάζας και είναι αποκοµµένες από το δηµόσιο ελεύθερο χώρο. 2. Σηµεία αναφοράς-τοπόσηµα. Ως σηµεία αναφοράς σε ένα πολεοδοµικό σύνολο, χαρακτηρίζονται τα κτίσµατα µε ιδιαίτερο συµβολισµό ή προορισµένα να εξυπηρετούν ειδικές λειτουργίες. Είναι στοιχεία του χώρου µοναδικά που δεν παρουσιάζουν έναν επαναλαµβανόµενο χαρακτήρα όπως για παράδειγµα: µνηµεία, πύργοι, εκκλησίες, χάνια, διοικητικά κτίρια, σχολεία κ.α. Η παρουσία τους είναι διακριτή και επηρεάζει

8 τη δοµή και την οργάνωση του αστικού ιστού. Πολλές φορές βάσει της θέσης τους οργανώνονται διαδροµές, αναπτύσσονται οι πλατειές και τα ανοίγµατα του ελευθέρου χώρου και επηρεάζεται η διάταξη των οικοδοµικών µετώπων. Η προβολή τους στο χώρο εξαρτάται από τον τρόπο που εντάσσονται στον ιστό. Έχουµε παραδείγµατα πλήρους ένταξης στην κτιριακή µάζα όπου η διάκρισή τους γίνεται µόνο αν κάποιος είναι γνώστης της περιοχής έως και περιπτώσεις πλήρους αυτονόµησης, όπου το αποµονωµένο κτίριο προβάλλει απευθείας όλα του τα χαρακτηριστικά και γίνεται σηµείο αναφοράς υποδηλώνοντας τη σηµαντικότητα του για τη λειτουργία του συνόλου. Πέραν τούτου σηµαντικό ρόλο στη διάκριση ενός κτίσµατος διαδραµατίζει η κατεύθυνση και το µέγεθος του. Όταν ακολουθεί τις κύριες κατευθύνσεις του ιστού ενσωµατώνεται στο σύνολο ενώ η απόκλιση από αυτές συµβάλει στην εξατοµικευµένη προβολή του. Αντίστοιχα όταν οι διαστάσεις ενός κτιρίου διαφοροποιούνται από την τάξη µεγέθους του κτισµένου περιβάλλοντός του η παρουσία του γίνεται πιο αισθητή. Αυτά τα δοµικά συστατικά του χώρου είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώµενα. Για παράδειγµα η κεντρικότητα ενός δρόµου σχετίζεται µε την µεγάλη πυκνότητα του δοµηµένου χώρου µε τη µορφή συνεχούς ή γραµµικής δόµησης. Επίσης η θέση των ελεύθερων χωρών στον αστικό ιστό (πλατείες, ανοίγµατα) συνήθως σχετίζεται µε τη χωροθέτηση διακεκριµένων κτιρίων σηµείων αναφοράς. Η γραφική απόδοση των δοµικών συστατικών του χώρου σε διαγραµµατικούς χάρτες βοήθα στη διεξαγωγή συµπερασµάτων για την τυπολογία του αστικού ιστού. Ζητούµενα: Συγκεκριµένα καλείσθε να αναλύσετε και να αναπτύξετε γραπτά τα εξής: -Την οργάνωση του συστήµατος διαδρόµων (είδος διάταξης), τις ιεραρχικές σχέσεις µεταξύ των δρόµων, τη γεωµετρία της χάραξης, τις διαστάσεις (µήκος, πλάτος δρόµου), τη σχέση του δικτύου µε το ανάγλυφο του εδάφους και αλλά φυσικά ή τεχνητά όρια. -Την λειτουργία των αδιέξοδων δρόµων στην οργάνωση του δικτύου, το µέγεθος και τη γεωµετρία των νησίδων σε συνάρτηση µε τη θέση τους στον οικισµό. - Την σύνδεση του οικισµού µε την πόλη, τη θέση των κυριότερων εισόδων εξόδων από και προς αυτήν. -Τον τρόπο διάταξης των κελυφών, αν είναι ελευθέρα τοποθετηµένα ή δηµιουργούν σειρές κτισµάτων κατά µήκος δρόµων ή συµπαγή οικοδοµική µάζα που αναπτύσσεται σε περισσότερες της µιας κατεύθυνσης µε τη µορφή της συνεχούς δόµησης. Εξετάζετε αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά περιοχές και τις ερµηνεύετε. -Τη θέση των κτιρίων στο οικόπεδο, τη σχέση τους µε το δηµόσιο χώρο (δρόµο), τη χωροθέτηση της αυλής (ιδιωτ. ελευθ. χώρος) σε σχέση µε το κτίσµα και τον δρόµο. -Τη θέση των ελευθέρων δηµόσιων χώρων (πλατειές, ανοίγµατα) στον αστικό ιστό τη σχέση µεταξύ τους -Τη θέση των σηµείων αναφοράς στο ιστορικό σύνολο, τη διάταξη τους σε σχέση µε τα υπόλοιπα κελύφη, τη σχέση τους µε τους µεµονωµένους ελεύθερους δηµόσιους χώρους (ανοίγµατα, πλατειές)

9 -Οποίους άλλους µηχανισµούς συσχέτισης χαρακτηρίζουν την µορφή της αστικής συγκρότησης Παράλληλα παρατίθενται διαγραµµατικοί χάρτες που τα απεικονίζουν. Συγκεκριµένα ζητούνται: -διαγραµµατικός χάρτης των διαδροµών Παρουσιάζει αποµονωµένο το δίκτυο των διαδρόµων. Προβάλλεται η γεωµετρία και το εύρος των δρόµων και η ιεραρχική τους σχέση η οποία υποδεικνύεται µε κατάλληλο χρωµατισµό. Επίσης επισηµαίνονται οι θέσεις των κύριων εισόδων προς την Παλιά Πόλη. -διαγραµµατικός χάρτης των κελυφών τοποσήµων - ελευθέρων χωρών Παρουσιάζει τη σχέση δοµηµένης και ελεύθερης επιφάνειας. Παράλληλα, µε την υλοποίηση των ορίων των οικοδοµικών νησίδων γίνεται διάκριση των δηµοσίων ελευθέρων χωρών από τους ιδιωτικούς. Οι κτιριακοί όγκοι χρωµατίζονται µε µαύρο χρώµα, οι ελεύθεροι ιδιωτικοί µε λευκό ενώ οι ελεύθεροι δηµόσιοι χώροι, που διακρίνονται σε περάσµατα, ανοίγµατα και πλατειές, χρωµατίζονται µε κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο αντίστοιχα. Τα σηµεία αναφοράς διακρίνονται από τα υπόλοιπα κελύφη µε άλλο χρωµατισµό (µωβ χρώµα). 3. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙ ΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ Η δοµική ανάλυση του χώρου εµβαθύνει και σε επίπεδο οικοδοµικής νησίδας η οποία αποτελεί την µονάδα της αστικής συγκρότησης. Το µεµονωµένο κτίριο µελετάται ως στοιχείο του ευρύτερου συνόλου. Η καταγραφή και ανάλυση των χαρακτηριστικών του κτίσµατος πέρα από την καθεαυτή άξια τους για τον προσδιορισµό της ταυτότητας του έχει σηµασία και για την ανάλυση της οργάνωσης της οικοδοµικής νησίδας. Έτσι η έρευνα κινείται σε δυο επίπεδα, στοιχείου και συνόλου. Μετά την αποκρυστάλλωση της ταυτότητας του κάθε κτιρίου η οποία επιτυγχάνεται µε τη σχεδιαστική αποτύπωση, τη φωτογραφική τεκµηρίωση, την συµπλήρωση της καρτέλας καταγραφής, και την σύνταξη της αρχιτεκτονικής περιγραφής του περνάµε σε µια συνολική ανάλυση της οικοδοµικής νησίδας. Αναλύουµε την τυπολογία των κτιρίων και καταρτίζουµε τυπολογικούς πίνακες. Επίσης σχολιάζουµε τον τρόπο διάταξης των κελυφών, τη σχέση τους µε το δρόµο, τις προσπελάσεις, τις θέσεις που καταλαµβάνει ο ελεύθερος χώρος στην οικοδοµική νησίδα, το µέγεθος του και την ροηκότητά του καθώς και όποια αλλά συµπεράσµατα προκύπτουν από την ανάλυση των τεσσάρων δοµικών συστατικών του χώρου σε επίπεδο νησίδας. Τέλος εστιάζουµε στο µορφολογικό χαρακτήρα των οικοδοµικών µετώπων της νησίδας. Εξετάζουµε: - Το βαθµό οµοιογένειας του συνόλου - Τις αναλογίες των όγκων και των επιµέρους στοιχείων τους (ανοίγµατα, εξώστες, σαχνισιά) - Τη συνέχεια ασυνέχεια του οικοδοµικού µετώπου

10 - Σχέση κενών - πλήρων στα επιµέρους κτίρια και συνολικά στη µορφολογική ενότητα - Την ένταξη των νέων κατασκευών στο οικοδοµικό µέτωπο - Την προσαρµογή των κελυφών στο ανάγλυφο, σχέσεις υψών των επιµέρους κτιρίων - Την αρµονία των υλικών και του µορφολογικού διακόσµου - Τον γενικό αισθητικό χαρακτήρα του οικοδοµικού µετώπου 3.Α ΑΝΑΛΥΣΗ-ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ Ζητούµενα: -Γραφική τεκµηρίωση-αποτύπωση των κτηρίων. Πλήρη σχέδια αποτύπωσης (κατόψεις, όψεις, τοµές) σε λεπτοµέρεια κλίµακας Στα σχέδια καταγράφονται οι εξωτερικές διαστάσεις των κτισµάτων, η εσωτερική διάρθρωση των χώρων, η θέση του κλιµακοστασίου και της εισόδου, ο αριθµός και οι θέσεις των ανοιγµάτων και βασικά στοιχεία εξοπλισµού (π.χ. τα τζάκια). Τα δοµικά στοιχεία που τέµνονται θα είναι πλήρως µαυρισµένα. Σχεδιαστική αποτύπωση επιµέρους χαρακτηριστικών µορφολογικών στοιχείων (τύποι ανοιγµάτων, διακοσµητικά γείσα, εξώστες, σαχνισιά, χαγιάτια, θυρώµατα, καπνοδόχοι, εξωτερικές σκάλες κ.α.) -Φωτογραφική τεκµηρίωση των κτηρίων. Καταγραφή της εξωτερικής µορφής των εσωτερικών χωρών καθώς και χαρακτηριστικών µορφολογικών στοιχείων τους. -Καταγραφή στοιχείων ταυτότητας κτιρίου Πέραν της αποτύπωσης υπάρχει ένα πλήθος πληροφοριών που πρέπει να συλλέξουµε για κάθε κτίριο ώστε να καταρτίσουµε την ταυτότητα του. Το εργαλείο που χρησιµοποιούµε για τη συστηµατοποίηση αυτής της εργασίας είναι οι καρτέλες καταγραφής. Πρόκειται για καρτέλες οι οποίες συµπληρώνονται από τον εκάστοτε µελετητή µε ένα πλήθος πληροφοριών που αφορούν το κτίριο κατά την επιτόπια ερευνά που διεξάγει. Αναλυτικά οι πληροφορίες που περιλαµβάνονται στις καρτέλες καταγραφής είναι οι εξής: 1. Γενικές πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη και τη θέση το κτίσµατος (πόλη, συνοικία, οδός, αριθµός). Αυτές συνοδεύονται µε ένα απόσπασµα τοπογραφικού χάρτη όπου σηµειώνεται η θέση του κτίσµατος και χαρακτηριστικές φωτογραφίες του κτίσµατος. 2. Χρονολογία κατασκευής (αν δεν υπάρχουν στοιχεία κατ εκτίµηση) 3. Αριθµός ορόφων 4. Χρήσεις Εντοπίζονται και καταγράφονται οι σηµερινές και οι αρχικές χρήσεις σε κάθε στάθµη του κτίσµατος 5. Κατασκευαστική δοµή

11 Κατακόρυφα φέροντα στοιχεία: λιθοδοµή, πλινθοδοµή, οπτοπλινθοδοµή, ξυλόπικτη κατασκευή, µεταλλικά υποστύλωµα, υποστυλώµατα από οπλισµένο σκυρόδεµα Οριζόντια φέροντα στοιχεία: πλάκα από οπλισµένο σκυρόδεµα, ξύλινες δοκοί, µεταλλικές δοκοί Επιστέγαση: Ξύλινη στέγη (γεωµετρία: δίρριχτη, τρίριχτη, τετράριχτη κ.α.), µεταλλική στέγη, πλάκα από οπλισµένο σκυρόδεµα Επίσης αναφέρουµε τις αλλαγές του κατασκευαστικού συστήµατος από όροφο σε όροφο, αν υπάρχουν, και καταγράφουµε τα υλικά πλήρωσης που χρησιµοποιούνται στα επιµέρους δοµικά στοιχεία. 6. Προσθήκες αλλοιώσεις αρχικής κατασκευής Επισηµαίνουµε την ύπαρξη προσθήκης νέων όγκων καθ ύψος ή κατ επέκταση και οποία άλλη µεταγενέστερη επέµβαση στην αρχική κατασκευή (συνένωση ή διαίρεση κτισµάτων-οικοπέδων, προσθήκη εξωστών, κλείσιµο ηµιυπαίθριων χώρων, µετατροπή κλιµακοστάσιου κ.α.) 7. Παθολογία Καταγραφή των κύριων βλαβών και διερεύνηση των αιτιών (καθίζηση εδάφους, σεισµός, πυρκαγιά, ανερχόµενη υγρασία, εγκατάλειψη) 5. Κατάσταση διατήρησης κτίσµατος (καλή µέτρια κακή) Η καταγραφή αυτή θα µπορούσε να γίνει πιο αναλυτική και να εξεταστούν ξεχωριστά φέρων οργανισµός, διακοσµητικά στοιχεία όψης και εσωτερικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. 8. Μορφολογία σχηµατική κατάταξη -παραδοσιακό, αστικό, λαϊκό, σύγχρονο-, Επισηµαίνονται οι ρυθµολογικές επιρροές του κτίσµατος, τα χαρακτηριστικά µορφολογικά στοιχεία που τις εκφράζουν (αετώµατα, σαχνισιά, χαγιάτια κ.α.) και οι αρχές οργάνωσης των όψεων. 9. Τυπολογία Τυπολογικός χαρακτηρισµός του κάθε κτιρίου όσον αφορά: Α. τη δοµή του σχήµα, διάταξη κάτοψης και λειτουργία Β. τη σύνθεση της µορφής του -Αρχιτεκτονική περιγραφή κτίσµατος Γραπτή ανάπτυξη της ανάλυσης των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν για το κτίριο από την αποτύπωση, τις καρτέλες καταγραφής και σχετική βιβλιογραφία. Περιλαµβάνει: Ιστορικά στοιχεία - χρονολόγηση - Λειτουργική περιγραφή τυπολογική ανάλυση - Μορφολογική περιγραφή - Κατασκευαστική περιγραφή - Προσθήκες αλλοιώσεις παθολογία της κατασκευής - συνολική αξιολόγηση του κτίσµατος 3.Β ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙ ΑΣ

12 Ζητούµενα: -Σχεδιαστική αποτύπωση οικοδοµικής νησίδας Οι αποτυπώσεις των κτισµάτων χρησιµοποιούνται για τη σύνταξη σχεδίων συνολικής αποτύπωσης της κάθε οικοδοµικής νησίδας (αναπτύγµατα όψεων, συνολικές κατόψεις σε όλα τα επίπεδα, τοµές ολόκληρης της οικοδοµικής νησίδας). Για τη σύνταξη αυτών των σχεδίων χρησιµοποιούµε τα τοπογραφικά διαγράµµατα που έχουµε στη διάθεσή µας, ωστόσο τα ενηµερώνουµε για τυχόν αλλαγές που έχουν γίνει από τη χρονική στιγµή της σύνταξής τους ή ασάφειες και ανακρίβειες που είναι πιθανόν να έχουν καταγεγραµµένες. Σε όλα τα σχέδια θα υπάρχουν καταγεγραµµένες οι υψοµετρικές στάθµες του εδάφους και των επιπέδων των κτιρίων. Επιπρόσθετη σχεδιαστική τεκµηρίωση µε τρισδιάστατα σχέδια και µακέτες. Τα αναπτύγµατα των όψεων θα παραδοθούν σε κλίµακα και τα υπόλοιπα σχέδια σε κλίµακα ή ώστε να χωράνε σε χαρτί µεγέθους Α3. -Συγκεντρωτικά διαγράµµατα καταγραφής Το σχέδιο αποτύπωσης της οικοδοµικής νησίδας µε τα περιγράµµατα των κτιριακών όγκων χρησιµοποιείται ως υπόβαθρο για να παρουσιάσουµε συνολικά τα αποτελέσµατα κάθε πληροφορίας που καταγράφηκε στις καρτέλες για τα κτίρια. Για παράδειγµα στο διάγραµµα χρονολόγησης των κτισµάτων οµαδοποιούµε χρονολογικές περιόδους ανέγερσης οι οποίες υποδεικνύονται µε διαφορετικά χρώµατα: προ του 1869, , , , 1976 έως σήµερα. Αντίστοιχα καταρτίζονται διάγραµµα αριθµού ορόφων κτισµάτων, διάγραµµα χρήσεων, διάγραµµα κατασκευαστικής δοµής, διάγραµµα κατάστασης διατήρησης, διάγραµµα µορφολογικής κατάταξης, και διάγραµµα προσθηκών-αλλοιώσεων της αρχικής κατασκευής. -Τυπολογικοί πίνακες Τυπολογία είναι η συγκριτική κατάταξη των επικρατέστερων αρχιτεκτονικών λύσεων µε κριτήρια αντικειµενικά και ορθολογικά. Οι αρχιτεκτονικοί τύποι εξετάζονται ως προς: Α. τη δοµή τους το σχήµα, τη διάταξη της κάτοψης και τη λειτουργία Β. την οργάνωση της µορφής αναλογίες και κλίµακα όγκων Γ. τα επιµέρους χαρακτηριστικά µορφολογικά στοιχεία (αρχιτεκτονικές προεξοχές, ανοίγµατα, εξώστες, σκάλες, διακοσµήσεις) Μέσα από µια πλειάδα διαφορετικών εκφράσεων που παρατηρούνται στην εσωτερική οργάνωση των χώρων όπως αντίστοιχα και στη µορφολογία των όψεων µπορούµε να διακρίνουµε βασικούς τύπους οργάνωσης. Πρόκειται για συγκεκριµένες διατάξεις που πήραν σταδιακά την οριστική µορφή τους και τυποποιήθηκαν µε τη µακροχρόνια επανάληψη, σαν είδος φυσικής επιλογής. Η τυπολογική ανάλυση και κατηγοριοποίηση γίνεται µεταξύ κτιρίων που φιλοξενούν την ίδια χρήση. Η γεωµετρία του κτιρίου, η θέση της εισόδου και του κλιµακοστάσιου, η σχέση του χώρου διηµέρευσης µε τα υπνοδωµάτια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε τύπο. Βέβαια επειδή κάθε κτίριο προσαρµόζεται στα δεδοµένα του χώρου που κατασκευάζεται σχεδόν κάθε διάταξη είναι µοναδική. Για να µπορέσουµε να διακρίνουµε τους βασικούς τύπους εξετάζουµε τα κύρια χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω και τη δοµική σχέση µεταξύ τους. 1 Χρονολογία που επιβλήθηκαν ειδικοί όροι και περιορισµοί δόµησης στην παλιά πόλη της Ξάνθης (ΦΕΚ 661Β, 5/5/76)

13 Πέραν των βασικών τύπων συναντούµε και πλήθος παραλλαγών τους από αυτές παρουσιάζονται οι συνηθέστερες και πιο χαρακτηριστικές. Αντίστοιχη λογική ακολουθείται στην τυπολογική κατάταξη της οργάνωσης των όψεων όπου κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες οι επίπεδες διαµορφώσεις από αυτές που παρουσιάζουν προεξοχές ή εσοχές. Επίσης σηµαντικό ρόλο στην τυπολογική κατάταξη διαδραµατίζουν οι αναλογίες των όγκων, η θέση των ανοιγµάτων και της εισόδου µε κριτήριο την αξονικότητα και τη συµµετρία της σύνθεσης. Βάσει των παραπάνω καταρτίζονται τυπολογικοί πίνακες 2 όπου εξετάζονται συγκριτικά η δοµή, η οργάνωση της µορφής και τα επιµέρους χαρακτηριστικά µορφολογικά στοιχεία των κτιρίων της οικοδοµικής νησίδας. -Ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του συνόλου (οικοδοµική νησίδα) Γραπτή ανάπτυξη των χαρακτηριστικών της οικοδοµικής νησίδας µε βάση την επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την αποτύπωση, τα διαγράµµατα καταγραφής, τους τυπολογικούς πίνακες καθώς και από την όλη ανάλυση της δοµής του οικισµού που προηγήθηκε. Συγκεκριµένα η περιγραφή περιλαµβάνει: -Γενικά χαρακτηρίστηκα οικοδοµικής νησίδας (θέση, µέγεθος, γεωµετρία, πλήθος / πυκνότητα κελυφών), -Ανάλυση των δοµικών συστατικών του χώρου σε επίπεδο νησίδας διαδροµές, κτιριακοί όγκοι, ελεύθεροι χώροι, τοπόσηµα -. Σχολιασµός του τρόπου διάταξης των κελυφών, της σχέσης τους µε το δρόµο, της θέσης που καταλαµβάνει ο ελεύθερος χώρος στην οικοδοµική νησίδα, του µεγέθους του και της ροηκότητάς του. -Συγκριτική ανάλυση των χαρακτηριστικών των επιµέρους κελυφών -Συγκρίσεις µεγεθών, µορφών και ο βαθµός οµογένειας του συνόλου -Σύγκριση µε τον συνολικό χαρακτήρα του ιστορικού συνόλου -Συνολική αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης Ο µορφολογικός χαρακτήρας των οικοδοµικών µετώπων Ανάλυση µε βάση τα αναπτύγµατα, ξεχωριστά για κάθε δρόµο που περιβάλλει την υπό µελέτη οικοδοµική νησίδα όπως επεξηγείται παραπάνω. Γενικά συµπεράσµατα Η µελέτη ολοκληρώνεται µε τη διεξαγωγή γενικών συµπερασµάτων που απορρέουν από την ανάλυση - τεκµηρίωση κατ αρχήν για ολόκληρο το ιστορικό οικιστικό σύνολο που µελετάται και κατά δεύτερον για την οικοδοµική νησίδα στην οποία εστιάζουµε. Οι διδάσκοντες 2 Για την οργάνωση των τυπολογικών πινάκων ανατρέξτε στο: Κ. Παπαιωάννου, Το ελληνικό παραδοσιακό σπίτι, εκδ. Ε.Μ.Π., Αθήνα 2003

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ -Η κάθε αστική ή αγροτική τοποθεσία που µαρτυρεί πολιτισµό έχει µνηµειακή αξία -Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται µόνο στην υψηλή αρχιτεκτονική αλλά και στα

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕ ΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕ ΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Εργαστήριο Μορφολογίας-Ρυθµολογίας Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕ ΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν 1 Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν Έλενα Κωνσταντινίδου, Επ. Καθηγήτρια ΕΜΠ Σας καλοσωρίζουμε στο μάθημα της «Αρχιτεκτονικής ανάλυσης παραδοσιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 5ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ (5Α) Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2017-18 Διδάσκοντες : Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ 5 ο Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Τύπος είναι µια επαναλαµβανόµενη αναγνωρίσιµη οργανωτική δοµή. εν έχει διαστάσεις και κλίµακα. Βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση µε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ 1 Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2 Τα εργαλεία ανάγνωσης της ταυτότητας της πόλης. Τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Η προσεγγιση της Αρχιτεκτονικης Συνθεσης Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση υπομνηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων (522) ΕΙΣΗΓΉΤΡΙΑ : ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ. MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΑΠ

Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων (522) ΕΙΣΗΓΉΤΡΙΑ : ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ. MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΑΠ Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων (522) ΕΙΣΗΓΉΤΡΙΑ : ΕΜΠ. MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΑΠ Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτιρίων Α. φάση Ανάλυση 0. Εισαγωγή 1.1. Ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος οργάνωσης σε οµάδες κατοικιών οδηγεί σε κοινή

Ο τρόπος οργάνωσης σε οµάδες κατοικιών οδηγεί σε κοινή 77.5 7 5.0 85. 0 85. 0 ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΟΝΕΡΙ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ ΗΜΗΤΡΑ ΦΥΓΚΑ 814973 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ι ΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Α. Αστικός σχεδιασµός: 1. Οργάνωση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ»

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Ομάδα Εργασίας: Κόντου Χριστίνα, Λαζαρίδης Χριστόφορος, Μπουλταδάκη Άννα, Πάσχου Μαρία, Παυλίδου Ιωάννα, Τσιολάκη Φανή ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Η περιοχή μελέτης ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΘΕΣΗ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Νικόµαχου 12 (Ο.Τ. 69) στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης πρόκειται να ανεγερθεί διώροφη οικοδοµή µε ισόγειο λόγω

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ακίνητο κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητό είναι ότι δεν είναι ακίνητο. Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληρεί

Διαβάστε περισσότερα

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Στρατηγική Συν-Κατοίκησης Η πρόταση μας εισάγει μια νέα τυπολογία κατοικίας, αυτήν της οριζόντιας πολυκατοικίας. Η αναφορά στην ελληνική αστική πολυκατοικία είναι σκόπιμη αφού η

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Σ Χ Ο Λ Η Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ω Ν Τομέας 1 -Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΟΣ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 42, ΑΘΗΝΑ 10682 ΤΗΛ: 010-772

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ 5o Εξάμηνο, 2009 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακού Οικισμού», σύμφωνα με το σημερινό

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος Ένα νέο έδαφος Το ελληνικό τοπίο υπομένει για περισσότερα από 40 χρόνια μια παρατεταμένη διαδικασία «προ-αστικοποίησης». Στην ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών κυριαρχούν τα γνώριμα μοντέλα της πανταχόθεν

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Δαναΐδων στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού στην Αθήνα πρόκειται να ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή µε υπόγειο και στέγη. Το

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων

Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων 4. Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ Σαμίρ Μπαγιούκ Για να κάνουμε αντιληπτό ένα αντικείμενο στον χώρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογράφιση με πολλαπλές λήψεις από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑ ΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑ ΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑ ΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ 5 ο Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η πόλη και οι λειτουργίες της.

Η πόλη και οι λειτουργίες της. Η πόλη και οι λειτουργίες της. Η έννοια του οικισµού. Τον αστικό χώρο χαρακτηρίζουν τα εξής δύο κύρια στοιχεία: 1. Το «κέλυφος», το οποίο αποτελείται από οικοδομικούς όγκους και τεχνικό εξοπλισμό συσσωρευμένους

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο 1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνου που διατρέχει και συνδέει τον οικισμό από το βουνό

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προς Λιβαδάκι ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η Σύσταση του Οικισμού: Ο οικισμός είναι ορεινός, αγροτικός και αποτελείται από: -13 κατοικίες, (μόνιμα διαμένουν σε 6 από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ 4 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 3ο ΕΞΑΜΗΝΟ Περιοχή ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ & Περιοχή ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Μάθημα: ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ 1 ιδάσκοντες

Διαβάστε περισσότερα

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής:

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: 3.4 Ειδικό τεχνικό τεύχος οδηγός με εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: Παράρτημα Ι. Α. Ενδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

3. Οροι όµησης ιαταξη Κατασκευής στο οικόπεδο

3. Οροι όµησης ιαταξη Κατασκευής στο οικόπεδο 1. Περιγραφή έργου Πρόκειται για την ανέγερση διώροφης κατοικίας 57.92 τ.µ. σε οικόπεδο έκτασης 75 τ.µ. στην περιοχή Μαυροβούνι στο Γιαλό της Σύµης. Η νέα αυτη κατοικία διαθέτει εξώστη και ηµιυπαίθριο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ NAFPLIO A. THE HISTORIC CHARACTER OF THE CITY B. PROPOSALS FOR PROTECTION AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT THE OLD CITY - VIEW FROM THE

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 1ο ερώτημα Γιατί και με ποιους όρους η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενός

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Άρθρο 2 Ν. 4067/12 ΝΟΚ Αίθριο είναι μη στεγασμένο τμήμα του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα όρια

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αναφέρεται σε ένα διευρυµένο γεωγραφικό πλαίσιο που περιλαµβάνει τον ενιαίο πολιτισµικό χώρο των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της οθωµανικής κυριαρχίας Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Οι ιδιαίτερες δεσµεύσεις νέων κτισµάτων σε προστατευόµενες περιοχές αφορούν: 1) Την υποχρέωσή τους να ακολουθήσουν τον αρκετά δεσµευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΙΣ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2006 07 9ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ 9: ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΟΜΑ Α 2 ΠΕΡΙΟΧΗ Β

Διαβάστε περισσότερα

Οριοθέτηση αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας

Οριοθέτηση αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ - ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Βέροια, 15/7/2016 Αρ. Πρωτ. ΔΥ Διεύθυνση : Βικέλα 4 Προς: Δημοτικό Συμβούλιο Τ.Κ. : 591 32 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

οκ _ τόπους παρεμβάσεις τοπίου για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Ναυπλίου

οκ _ τόπους παρεμβάσεις τοπίου για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Ναυπλίου Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. τομέας Ι _ αρχιτεκτονικών συνθέσεων Ιούλιος 2012 Σπουδαστική ομάδα _ Αγαπητού-Κυρίτση Αλεξάνδρα-Νιόβη Χουντάλα Παναγιώτα Επιβλέποντες καθηγητές _ Καρβουντζή Βαλεντίνη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ 4 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Περιοχή ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ & Περιοχή ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 2008-2009 3ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Μάθηµα: ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗ 1 ιδάσκοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα

# Ελεγχόµενα κριτήρια / οδηγίες ΝΑΙ ΟΧΙ Μ/ * Παρατηρήσεις

# Ελεγχόµενα κριτήρια / οδηγίες ΝΑΙ ΟΧΙ Μ/ * Παρατηρήσεις .1-1 ΓΕΝΙΚΑ # Ελεγχόµενα κριτήρια / οδηγίες ΝΑΙ ΟΧΙ Μ/ 1.1 Λειτουργικός Σχεδιασµός Παραδοχές 1 Η µελέτη εντάσσεται και εναρµονίζεται µε τον ευρύτερο χωροταξικό και πολεοδοµικό σχεδιασµό;... 2 Το έργο εντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετικές αρχές. Αστικός σχεδιασμός

Συνθετικές αρχές. Αστικός σχεδιασμός Συνθετικές αρχές Το προτεινόμενο συγκρότημα κατοικιών στην Καρδία αποτελεί έναν πυρήνα που έχει άμεση επικοινωνία με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί ως υποδοχή κινήσεων, ως ένας οργανισμός που απορροφά

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ε.Παπαδηµητρίου Γ.Γιαννής Ι.Γκόλιας ΕΜΠ - Τοµέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής 5ο ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕ. Εξάμηνο. Χειμερινό. Διδάσκων Πατλάκης

ΑΣΚΗΣΕ. Εξάμηνο. Χειμερινό. Διδάσκων Πατλάκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

9. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΕΩΝ

9. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΕΩΝ 9. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΜΩΝ 9.1 Πρόταση για το Τόκιο,1960, KENZO TANGE Είναι µια µοντέρνα "µεγαλοκατασκευή" υψηλής πυκνότητας. Αυτό είναι ένα σύµπλεγµα από κατοικίες, µαγαζιά, οδούς, parking, δηµόσιες

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός

Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός Ο 19ος αι. είναι µια περίοδος σηµαντικών αλλαγών στον ελλαδικό χώρο - Ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830 - Μεταρρυθµίσεις της οθωµανικής αυτοκρατορίας (Τανζιµάτ,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗ 010025 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η περιοχή μελέτης αντιμετωπίζεται με βάση την τοπογραφία της: το έδαφος και το κλίμα, με την ευρύτερη έννοια, κατευθύνουν τη μελέτη. Τοίχοι και τοιχία αντιστήριξης χαράσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά κατασκευαστικά σχέδια 1:50 Σχέδια ξυλοτύπων 1:50

Γενικά κατασκευαστικά σχέδια 1:50 Σχέδια ξυλοτύπων 1:50 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ 4 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Περιοχή ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ & Περιοχή ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 3ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗ 1 ιδάσκοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακού Οικισµού» είναι κύριο µάθηµα και διδάσκεται, στο 5 ο εξάµηνο σπουδών, µε τη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΠΑΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑ / ΧΑΛΚΙΔΑ _ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ / ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΕΣ : ΒΑΪΟΥ ΝΤΙΝΑ _ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΟΥ ΑΛΕΚΑ «...Οι σημαντικότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Αλλαγή Χρήσης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ - ΕΠΙΒΛΕΠOΝΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Φωτογραφική Τεκμηρίωση- Αποτύπωση (Σελίδες 124) Σελίδα - 2 - από 124 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΨΕΙΣ ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

1Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑ.ΕΤΟΣ 2008-2009 ΤΟΜΕΑΣ Ι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

1Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑ.ΕΤΟΣ 2008-2009 ΤΟΜΕΑΣ Ι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 1Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑ.ΕΤΟΣ 2008-2009 ΤΟΜΕΑΣ Ι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 4 0 ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ 4 Ι ΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑ Α: ΜΠΙΡΗΣ Τάσος, καθηγητής ΝΙΚΟΛΑΟΥ ήµητρα, λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εργασία στα πλαίσια του

Οδηγίες για την εργασία στα πλαίσια του Αποκατάσταση Οδηγίες για την εργασία στα πλαίσια του μαθήματος ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ /ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3 Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία Μάθημα 3 Τα αρχιτεκτονικά σύμβολα αποτελούν μια διεθνή, συγκεκριμένη και απλή γλώσσα. Είναι προορισμένα να γίνονται κατανοητά από τον καθένα, ακόμα και από μη ειδικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το δημοτικό κοιμητήριο της Βάρης βρίσκεται στη θέση «Ασύρματος» της Δημοτικής Ενότητας Βάρης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Ταυτότητα του τόπου και αειφόρος ανάπτυξη. ΕΛΕΝΗ ΜΑΪΣΤΡΟΥ αρχιτέκτων καθηγήτρια ΕΜΠ

ΝΑΥΠΛΙΟ Ταυτότητα του τόπου και αειφόρος ανάπτυξη. ΕΛΕΝΗ ΜΑΪΣΤΡΟΥ αρχιτέκτων καθηγήτρια ΕΜΠ ΝΑΥΠΛΙΟ Ταυτότητα του τόπου και αειφόρος ανάπτυξη ΕΛΕΝΗ ΜΑΪΣΤΡΟΥ αρχιτέκτων καθηγήτρια ΕΜΠ Οκτώβριος 2016 ΝΑΥΠΛΙΟ Ταυτότητα του τόπου και αειφόρος ανάπτυξη Ισχυρά στοιχεία που απαιτούν ανάδειξη. Ζητήματα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων, παραδοσιακών πυρήνων και οικισμών

Μελέτες αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων, παραδοσιακών πυρήνων και οικισμών ΤΕΕ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Μελέτες αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων, παραδοσιακών πυρήνων και οικισμών Εκπόνηση, προδιαγραφές και έλεγχος μελετών Δούση Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ Πινακίδα 01: Xωροταξικό σχέδιο και διαγράμματα πρότασης κλ. 1:1000 Πινακίδα 02: Κάτοψη περιοχής τζαμιού κλ. 1:200 και σχέδια αστικού εξοπλισμού κλ. 1:100

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΤΙΤΛΟΥ, ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

2. ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΤΙΤΛΟΥ, ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ 1 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ Β ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ / ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΕΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Ο προτεινόμενος ερμηνευτικός οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Κτίσµα 1. κάτοικοι: πενταµελής οικογένεια δεν κατοικείται µόνιµα

Κτίσµα 1. κάτοικοι: πενταµελής οικογένεια δεν κατοικείται µόνιµα Λειβαδάκι µικρός ορεινός οικισµός 20 περίπου κατοικιών ανάπτυξη κτισµάτων σε συστάδες, κοντά στους οδικούς άξονες όρια µεταξύ δηµόσιου και ιδιωτικού χώρου συχνά ρευστά διαµόρφωση σε πλάτωµα δάσους γειτνίαση

Διαβάστε περισσότερα

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης m pi-*. To Πόρτο Ράφτη μετατρέπεται σταθερά σε τόπο μόνιμηξ διαμονιη αλλά ταυτόχρονα παραμένει ένα από τα γοητευτικότερα δείγματα του Αττικού τοπίου. Η παρέμβαση σε αυτό το τοπίο θέτει κατ' αρχήν πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙA Άρθρο ΧΩ/ΡΥ.1 Άρθρο ΧΩ/ΡΥ.2 Άρθρο ΧΩ/ΡΥ.3 Άρθρο ΧΩ/ΡΥ.4 Άρθρο ΧΩ/ΡΥ.5 Άρθρο ΧΩ/ΡΥ.6 Άρθρο ΧΩ/ΡΥ.7 ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Γενικά Προεκτιµώµενη αµοιβή για Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Συμπλήρωση Δελτίου Ενότητες Δ, Ε

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Συμπλήρωση Δελτίου Ενότητες Δ, Ε Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Συμπλήρωση Δελτίου Ενότητες Δ, Ε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού &Προστασίας Ο.Α.Σ.Π.) Ενημερωτικό Σεμινάριο για Μηχανικούς με θέμα: «ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Π Ε Ρ Ι Ο Χ Η : Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Χ Ω Ρ Ο Σ Κ Α Ι Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Μυτιλήνη, 15/09/2015 Α.Π. : οικ Προς: ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ T.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Μυτιλήνη, 15/09/2015 Α.Π. : οικ Προς: ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ T. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

6. Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ

6. Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ 6. Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ 6.1 Η Σύνθεση του Χώρου. Έχει τονισθεί επανειλημμένα η πολυπλοκότητα της πολεοδομικής φύσης την οποία γεννά η πολυπλοκότητα των απαιτήσεων που καλείται να υπηρετήσει μία αστική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2016 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Μέσ α Δηµήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Τα στοιχεία που συγκροτούν

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧ ΟΛΗ Α Ρ Χ ΙΤ Ε Κ Τ Ο Ν ΩΝ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ ΩΝ Τ Ο Μ Ε Α Σ Ι Ι Ι Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α - Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Κ Α Ι Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2007-2008 ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 6 Ο ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στο πλαίσιο του μαθήματος η περιοχή της Μορφολογίας προτείνει το σχεδιασμό μικρού φοιτητικού ξενώνα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα της επίδρασης επεμβάσεων. Φ. Β. Καραντώνη Δρ Πολιτικός Μηχανικός Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών karmar@upatras.gr

Παραδείγματα της επίδρασης επεμβάσεων. Φ. Β. Καραντώνη Δρ Πολιτικός Μηχανικός Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών karmar@upatras.gr Παραδείγματα της επίδρασης επεμβάσεων σε παραδοσιακές και ιστορικές κατασκευές Φ. Β. Καραντώνη Δρ Πολιτικός Μηχανικός Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών karmar@upatras.gr ΑΙΓΙΟ - ΕΡΑΤΕΙΝΗ 1995 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού"

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού" Περιοχές αρχαιοτήτων κλασική περίοδος ελληνιστική ρωμαϊκή περιόδος μεσαιωνική περίοδος νεοκλασσική περίοδος Η θέση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ ΘΕΟ ΟΣΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Θ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΕΠΙΠΕ Α ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 1η Διάλεξη Α. Τέσσερα Σχέδια για τη Θεσσαλονίκη Χωροταξική Μελέτη (1966-1968)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιστορικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΤΕΕ Προς ΥΠΕΚΑ για την έκδοση Τεχνικής Οδηγίας ή Εγκυκλίου. Σχέδιο Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε (ΤΟΤΕΕ)

Πρόταση ΤΕΕ Προς ΥΠΕΚΑ για την έκδοση Τεχνικής Οδηγίας ή Εγκυκλίου. Σχέδιο Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε (ΤΟΤΕΕ) Πρόταση ΤΕΕ Προς ΥΠΕΚΑ για την έκδοση Τεχνικής Οδηγίας ή Εγκυκλίου Σχέδιο Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε (ΤΟΤΕΕ) Έχοντας υπόψη, 1. Τις διατάξεις: α. Tης παρ.4 του άρθρου 28 του Ν.4067/2012 «Νέος Οικοδοµικός Κανονισµός.»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ 6o Φοιτητικό συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών 2», Φεβρουάριος 2 Εργασία Νο 14 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΝΤΡΗ ΑΛΙΚΗ Περίληψη Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Δομικού συστήματος Εισαγωγικό σημείωμα στην περιοχή της Οικοδομικής. Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 5Α Ανάλυση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων

Ανάλυση Δομικού συστήματος Εισαγωγικό σημείωμα στην περιοχή της Οικοδομικής. Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 5Α Ανάλυση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 5Α Ανάλυση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων Ανάλυση Δομικού συστήματος Εισαγωγικό σημείωμα στην περιοχή της Οικοδομικής β. Τσούρας Επικ. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ 1 ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ ΘΕΜΑ : ΣΧΕΤ : Πολεοδομική μελέτη περιοχής Bοσπόρου Γνωμοδότηση ΣΧΟΠ (πράξη 222 /συνεδρία 19 η / 01. 06. 99) Α. Ο Δήμος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα των αντικρουόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χαλέπας Χανίων. Στο δρόμο προς την θεσμοθέτηση.

Προστασία και ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χαλέπας Χανίων. Στο δρόμο προς την θεσμοθέτηση. Προστασία και ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χαλέπας Χανίων. Στο δρόμο προς την θεσμοθέτηση. [1] Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εξ αιτίας της επικινδυνότητας της πλήρους εκμετάλλευσης των επιτρεπομένων

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Περιοχών Κατοικίας 2. Διαχείριση κυκλοφορίας και δίκτυο κοινοχρήστων & κοινωφελών

Οργάνωση Περιοχών Κατοικίας 2. Διαχείριση κυκλοφορίας και δίκτυο κοινοχρήστων & κοινωφελών Οργάνωση Περιοχών Κατοικίας 2. Διαχείριση κυκλοφορίας και δίκτυο κοινοχρήστων & κοινωφελών Χρήστος Θ. Κουσιδώνης Φεβρουάριος 2017 Εισαγωγή από την ευρύτερη κλίμακα: Οι χρήσεις και οι σχέσεις τους οι κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Νέες Πολιτείες ΙΙΙ : Λαχανόκηποι Μενεμένης Στα ενδιάμεσα όρια της πόλης Στην περιοχή Λαχανόκηποι, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μενεμένης, εντοπίστηκε ένας τρίτος, εντελώς νέος για τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΝ Αυθαίρετα: Όλη η απόφαση για τις στατικές μελέτες Σε «καραντίνα» τα ανεπαρκή κτίρια Οι εξαιρέσεις και τα οικονομικά κίνητρα

ΥΠΕΝ Αυθαίρετα: Όλη η απόφαση για τις στατικές μελέτες Σε «καραντίνα» τα ανεπαρκή κτίρια Οι εξαιρέσεις και τα οικονομικά κίνητρα ΥΠΕΝ Αυθαίρετα: Όλη η απόφαση για τις στατικές μελέτες Σε «καραντίνα» τα ανεπαρκή κτίρια Οι εξαιρέσεις και τα οικονομικά κίνητρα Η απόφαση του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου της

Διαβάστε περισσότερα

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι Οι αριθμοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσουμε τον τρόπο που σημειώνονται οι αριθμοί που αποδίδουν στα σχέδια τις διαστάσεις του αντικειμένου. Οι γραμμές διαστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο μαθήματος - Τοπογραφία (Παρατηρητές) Ονοματεπώνυμο ΑΜ. Ασκήσεις Εργαστηρίου τοπογραφίας

Εργαστήριο μαθήματος - Τοπογραφία (Παρατηρητές) Ονοματεπώνυμο ΑΜ. Ασκήσεις Εργαστηρίου τοπογραφίας ΤΕΙ Σερρών, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ & Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ Κατεύθυνση Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016 Χειμερινό Εξάμηνο Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό τεχνική έκθεση Η μορφή, ο τόπος, το ρέμα ο οικισμός, το κέντρο του. Ο άλλοτε τυπικός αγροτικός οικισμός γραμμικός με μικρή πλατεία στο μέσο του μήκους του, έπειτα οι μεταγενέστερες επεκτάσεις (σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Γεωδαισίας- Εφαρμογή Ρυμοτομικού Διαγράμματος

Ειδικά Θέματα Γεωδαισίας- Εφαρμογή Ρυμοτομικού Διαγράμματος Ειδικά Θέματα Γεωδαισίας- Εφαρμογή Ρυμοτομικού Διαγράμματος Λάμπρου Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Μ.Π., litsal@central.ntua.gr Πανταζής Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π., gpanta@central.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα