,5% επικράτεια ,23% ,63% ωδεκάνησα ,74% επικράτεια ,46%

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ",5% επικράτεια ,23% ,63% ωδεκάνησα ,74% επικράτεια ,46%"

Transcript

1 . 94 Μοντέλα σχολικών διαδροµών µαθητών: H περίπτωση της ωδεκανήσου 1 Φραγκίσκος Καλαβάσης, Χρυσάνθη Σκουµπουρδή, Χαρούλα Σταθοπούλου Εισαγωγή Το σχολείο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στην Ελλάδα είναι θεµελιωµένο στη βασική αντίληψη ότι η µάθηση είναι αποκλειστικά αποτέλεσµα της διδασκαλίας, µε την προϋπόθεση ότι οι µαθητές είναι συνεπείς στη σχολική φοίτηση και γενικότερα στις σχολικές υποχρεώσεις. Και ενώ στη ρητορική της πολιτείας η εκπαίδευση σχεδιάζεται µε τρόπο που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους µαθητές στην πράξη αυτό δεν πραγµατώνεται εφόσον το σχολείο είναι συνήθως σχεδιασµένο για τους καλούς µαθητές και δεν µπορεί να χειριστεί εγκαταλείποντας ουσιαστικά τους µαθητές που δεν τα καταφέρνουν. Τι γίνεται όµως σε περιπτώσεις που η σχολική διαδροµή του µαθητή δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί λόγω του ελλιπούς σχολικού δικτύου, που απαιτεί τη µετακίνησή του από τον τόπο διαµονής του; Τέτοια περίπτωση αποτελεί το σύµπλεγµα των νησιών της ωδεκανήσου. Στην περίπτωση αυτή, προσφέρεται στο µαθητή ένα σχολείο που δεν παρέχει πάντα τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της φοίτησης χωρίς υποχρεωτική µετακίνηση είτε στο εσωτερικό του ίδιου του νησιού είτε σε άλλο νησί. Καθώς όµως τη µετακίνηση αυτή δεν την αναλαµβάνει το σχολείο ή η πολιτεία, καλείται η οικογένεια να πάρει την απόφαση, την οποία συχνά συναρτά µε τη σχολική του επίδοση και όπως φάνηκε απο την έρευνά µας στις περισσότερες περιπτώσεις απο την επίδοσή του στα Μαθηµατικά (Καλαβάσης κ.ά., 2006: 13). Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις αφενός της εγκατάλειψης των µαθητών που δεν έχουν καλή επίδοση, από το ίδιο το σύστηµα της εκπαίδευση και αφετέρου η έλλειψη παροχής ολοκληρωµένης σχολικής διαδροµής στους µαθητές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σχολική αποτυχία. Η σχολική αποτυχία όµως, ενώ έχει περιορισµένη επίπτωση στη σχολική µο- 1 Έργο «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Ενίσχυση Ερευνητικών Οµάδων στα Πανεπιστήµια» του προγράµµατος ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και υλοποιείται από το Τµήµα Επιστηµών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασµού του Πανεπιστηµίου Αιγαίου.

2 95 νάδα, καταγράφεται µακροπρόθεσµα στη συλλογική οικογενειακή εικόνα ως στοιχείο απαξίωσης του σχολικού συστήµατος σε αντίθεση µε τη σχολική επιτυχία που συχνά χρησιµοποιείται ως επιβεβαίωση του θεσµού και της ισορροπίας της οκογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η µοντελοποίηση των διαφορετικών διαδροµών των µαθητών, της ωδεκανήσου, από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο µέσα από την καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που επικρατούν στη συγκεκριµένη περιοχή (σύµπλεγµα νησιών). Η µοντελοποίηση των σχολικών διαδροµών έρχεται να συµπληρώσει τα ερευνητικά δεδοµένα για τους παράγοντες εκείνους που σχετίζονται θετικά µε τη µαθητική διαρροή ως µιας έκφρασης της σχολικής αποτυχίας και να ερµηνεύσει κατά κάποιοι τρόπο τη σχέση του είδους της σχολικής διαδροµής µε τη λήψη αποφάσεων για την ολοκλήρωση ή όχι της σχολικής πορείας του µαθητή. Ιδιαιτερότητες του νοµού ωδεκανήσου Ο νοµός ωδεκανήσου αποτελεί ένα νησιωτικό σύµπλεγµα από 18 κατοικηµένα νησιά και δεκάδες ακατοίκητα, στο Ν.Α. άκρο του Αιγαίου και σε µεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα. Η γεωγραφική του διάρθρωση και συγκεκριµένα η µεγάλη διασπορά σε πολλά νησιά δυσχεραίνει την επικοινωνία και αυξάνει την αποµόνωση τόσο µε τον ίδιο το νοµό (µεταξύ των νησιών) όσο και µε την υπόλοιπη Ελλάδα. Η νησιωτική περιοχή της ωδεκανήσου συγκεντρώνει το 1,6% του πληθυσµού της χώρας µε έντονη τάση αύξησης αφού, µε ποσοστό 5,53%, είναι πρώτος µε υπεροχή γεννήσεων ανά κατοίκους και τρίτος σε µαθητές δηµοτικού ανά κατοίκους. Αξίζει σε αυτό το σηµείο να αναφερθεί ότι στην αναλογία µαθητών γυµνασίου-λυκείου ανά κατοίκους ο νοµός πέφτει στην 11 η θέση, πράγµα που σηµαίνει ότι υπάρχει µεγάλη διαρροή µαθητών µεταξύ ηµοτικού και Γυµνασίου. Η πλειοψηφία των µαθητών της ωδεκανήσου κατοικεί σε οικισµούς µε περισσότερους από κατοίκους ενώ πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των µαθητών σε οικισµούς µε λιγότερους από κατοίκους. Σε οικισµούς µε το πολύ κατοίκους ζει το 6% περίπου των µαθητών του δείγµατος. Αναδεικνύεται έτσι µια ενδιαφέρουσα πτυχή της ιδιαίτερης γεωγραφικής διάθρωσης του νοµού στον οποίο µελετάµε τη σχολική πορεία των µαθητών.

3 96 Εκτός από τη γεωγραφική διάρθρωση του νοµού, κάθε νησί έχει ιδιαίτερη γεωµορφολογία και πληθυσµιακή κατανοµή. Η γεωµορφολογία της ωδεκανήσου έχει συντελέσει στη διαµόρφωση διαφορετικών επιπέδων ανάπτυξης κάθε νησιού µέσα στο νοµό και στην παρουσία πολυµορφίας προβληµάτων που διαφοροποιούνται σηµαντικά από νησί σε νησί. Η πληθυσµιακή κατανοµή του νοµού είναι άνιση, γιατί ενώ στα τρία µεγάλα νησιά [Ρόδος (60%), Κως (16%), Κάλυµνος (10%)] συγκεντρώνεται το 86% του συνολικού πληθυσµού του νοµού, για λόγους γεωγραφικούς, αλλά και οικονοµικούς, στα υπόλοιπα οι πληθυσµοί είναι πολύ µικροί πλην της Λέρου και της Καρπάθου που και σε αυτά τα νησιά υπάρχουν λιγότεροι από άνθρωποι. Μαθητική διαρροή από τη σχολική εκπαίδευση Έρευνες που έχουν πραγµατοποιηθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη χώρα µας δείχνουν ότι ένα αρκετά σηµαντικό ποσοστό µαθητών που εγγράφονται στο Γυµνάσιο διακόπτουν τη φοίτησή τους και µάλιστα η συντριπτική τους πλειοψηφία πολύ πρόωρα, χωρίς να πάρουν απολυτήριο, αντιµετωπίζοντας όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται (δυσκολία ένταξης στην αγορά εργασίας, κίνδυνος αποκλεισµού από κοινωνικές δραστηριότητες κλπ.). Τα αποτελέσµατα αυτών των ερευνών δείχνουν ότι το ποσοστό µαθητικής διαρροής παρουσιάζει µεγάλες αποκλίσεις ανάµεσα σε γεωγραφικά διαµερίσµατα, σε νοµούς και σε συγκεκριµένα Γυµνάσια. Ιδιαίτερα υψηλή µαθητική διαρροή παρουσιάζεται στις ηµιαστικές, τις αγροτικές και τις νησιωτικές περιοχές ( ρεττάκη 1993, Πετρόπουλος 1997, Παλαιοκρασάς κ.σ. 2001). Στην Ελλάδα το ποσοστό διαρροής θεωρείται ανάλογο µε αυτό των αναπτυγµένων χωρών. Μετά τη θεσµοθέτηση της 9-χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Προεδρικό ιάταγµα 104/79) µηδενίστηκε σχεδόν το ποσοστό των µαθητών που εγκαταλείπουν το ηµοτικό (πίνακας 1) και σύµφωνα µε εκτιµήσεις µειώθηκε αρκετά ο αριθµός των παιδιών που εγκαταλείπουν το Γυµνάσιο (Κάτσικας & Καββαδίας, 1994). Ωστόσο, παρά τη βαθµιαία αύξηση της συµµετοχής στην εκπαίδευση, σηµαντικός αριθµός νέων εξακολουθεί να εγκαταλείπει το Γυµνάσιο χωρίς απολυτήριο και εισέρχεται στην αγορά εργασίας χωρίς τα ελάχιστα επαγγελµατικά εφόδια.

4 97 Πίνακας 1 2 : Μαθητική ροή στην επικράτεια και στη ωδεκάνησο για τα έτη 1993/ /2001 Μαθητική ροή στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση: 1993/ /01 Σχολικό Έτος Α Α Β Β Γ Γ Ε Ε ΣΤ ΣΤ Σύνολο Κορίτσια Σύνολο Κορίτσια Σύνολο Κορίτσια Σύνολο Κορίτσια Σύνολο Κορίτσια Σύνολο Κορίτσια επικράτεια ,5% ωδεκάνησα ,5% επικράτεια ,23% ,63% ωδεκάνησα ,49% ,74% επικράτεια ,43% ,35% ,74% ωδεκάνησα ,43% ,91% ,8% επικράτεια ,76% ,61% ,46% , ωδεκάνησα ,03% ,72% ,65% ,33% επικράτεια % % ,64% ,42% ,7% ωδεκάνησα ,08% % ,68% ,38% ,34% επικράτεια ,02% ωδεκάνησα ,39% ,31% ,02% ,7% ,52% ,73% ,63% ,17% ,91% ,51% επικράτεια ,31% ,26% % ,67% ,47% ωδεκάνησα ,97% ,43% ,77% ,42% ,75% επικράτεια ,3% ,23% ,02% ,65% ωδεκάνησα ,24% ,28% ,34% ,28% Σε απογραφική έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη χώρα µας για τη µέτρηση της µαθητικής διαρροής, η οποία διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο για το σχολικό έτος φαίνεται ότι η υψηλότερη µαθητική διαρροή παρουσιάζεται στη Θράκη (12,88%) και στις νησιωτικές περιοχές [Κρήτη (10,32%), Νησιά Αιγαίου (8,34%), Νησιά Ιονίου (8,45%)]. Αντίθετα η χαµηλότερη µαθητική διαρροή παρουσιάζεται στην Ήπειρο (3,81%), στη Θεσσαλία (4,57%) και στην περιοχή της πρωτεύουσας (6,49%) (Παµουκτσόγλου, 2001). Ανάλογα είναι τα αποτελέσµατα σε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε από τον ΟΕΕΚ το 1996 και το ΚΕΕ (Σταµέλος, 2002). Οι κλασσικές µέθοδοι υπολογισµού της σχολικής διαρροής είναι: 2 Τα στοιχεία του πίνακα προέρχονται από δεδοµένα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

5 98 1. η ανά έτος σύγκριση εγγεγραµµένων και αποφοιτησάντων για κάθε τάξη 2. η σύγκριση µεταξύ του αριθµού µαθητών που εισήχθησαν στην πρώτη τάξη και πήραν απολυτήριο από την τελευταία τάξη της κάθε βαθµίδας µετά από τα αντίστοιχα έτη φοίτησης. Ωστόσο, οι παραπάνω µέθοδοι τελευταία διευρύνονται και περιλαµβάνουν και άλλα στοιχεία που σχετίζονται µε επιµέρους κατηγορίες Γυµνασίων ή και µε µεµονωµένα Γυµνάσια όσον αφορά στα γεωγραφικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά τους χαρακτηριστικά, γιατί αυτά φαίνεται να συνδέονται ιδιαίτερα µε την τάση των µαθητών να εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Πιο συγκεκριµένα τα στοιχεία αυτά µπορεί να αφορούν: 1. στις εσωτερικές διαδικασίες και στο παιδαγωγικό κλίµα - κατάσταση εκπαιδευτικών π.χ. συνθήκες πολιτισµικής αποµόνωσης, αναµονή µετάθεσης, ανταπόκριση αστικής συγκοινωνίας µε σχόλασµα, σχέσεις καθηγητών, απόψεις καθηγητών µε συνεντεύξεις για τα αίτια που οδηγούν στην εγκατάλειψη του σχολείου. 2. στην προσβασιµότητα στην εκπαιδευτική µονάδα, στην κατάσταση του οδικού δικτύου, στην περιγραφή του κτιρίου π.χ. οδικό δίκτυο, χιλιοµετρική απόσταση ανά οικισµό από το κοντινότερο ηµοτικό κλπ, υψόµετρο, οδικό δίκτυο, ποιότητα του οδοστρώµατος. Καθώς και θέση, µέγεθος, θέρµανση, προσανατολισµός στο χώρο, ύπαρξη γυµναστηρίου κ.λ.π. 3. στην οικογένεια 4. στην κοινότητα και στην πληθυσµιακή ποικιλία της περιοχής όπως πληθυσµός ανά οικισµό και εξέλιξή του, οικονοµική δραστηριότητα οικισµού καθώς και 5. στις σχέσεις µεταξύ της εκπαιδευτικής µε τη διοικητική κοινότητα. Από την ανασκόπηση των διαφόρων ερευνών σχετικά µε τη µαθητική διαρροή παρουσιάζεται µια ποικιλία παραµέτρων που θεωρούνται ως βασικά αίτια της διαρροής. Σε κάποιες έρευνες που αφορούν στη σύγκριση της διαρροής από περιοχή σε περιοχή αναδεικνύονται κοινωνικο-οικονοµικο-πολιτισµικές παράµετροι ενώ άλλες τη συνδέουν µε την υπό µελέτη χρονική περίοδο ή ακόµα εστιάζουν στα ιδιαίτερα ατοµικά χαρακτηριστικά. Έτσι οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις διερευνούν παράγοντες που λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα ανάλυσης:

6 στο επίπεδο των κοινωνικών δοµών και λειτουργιών, όπως οι υφιστάµενες ιστορικές, κοινωνικο οικονοµικές και πολιτικές συνθήκες (π.χ. περίοδοι οικονοµικής κρίσης, πολέµου, διαρθρωτικής πολιτικής αλλαγής κ.λ.π.), 2. στο επίπεδο της δοµής και της λειτουργίας του εκάστοτε εκπαιδευτικού συστήµατος, 3. στο επίπεδο της οικογένειας, µε ιδιαίτερη αναφορά στη δοµή, τη λειτουργία και τα οικονοµικά χαρακτηριστικά της οικογένειας και 4. στο επίπεδο του ατόµου, µε ιδιαίτερη αναφορά στα κοινωνικο-οικονοµικά και κυρίως ψυχολογικά χαρακτηριστικά του ατόµου (Βιτσιλάκη Σορωνιάτη, 1998). Σύµφωνα µε αποτελέσµατα ερευνών (ΟΕΕΚ 1996, ρεττάκη 1993, Σταµέλος 2002, Φραγκουδάκη 1998, Καλογρίδη-Κουτσοκώστα 1998, Παπαθεοφίλου κ.σ. 1998, Παναγιωτοπούλου 1998, Κανακίδου 1998, Παπαστυλιανού 1998, αµανάκης 1998) οι κυριότεροι παράγοντες που φαίνεται να έχουν θετική συσχέτιση µε τη διακοπή της φοίτησης, τόσο στην υποχρεωτική εκπαίδευση ( ηµοτικό και Γυµνάσιο) όσο και στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση (Λύκειο), εστιάζονται: στη φοίτηση ή όχι των παιδιών σε νηπιαγωγείο: όπου σχετίζεται θετικά η επίδοση των µαθητών στο σχολείο και άρα η συνέχιση της µαθησιακής τους πορείας µε το αν φοίτησαν στο νηπιαγωγείο, στην επίδοση των µαθητών στο ηµοτικό Σχολείο: η χαµηλή σχολική επίδοση, κυρίως στα µαθηµατικά, στη φυσική και στη χηµεία εµφανίζει θετική συσχέτιση µε τη σχολική διαρροή, στην τυχόν καθυστέρηση των µαθητών στο δηµοτικό σχολείο και στο εσωτερικό της γυµνασιακής τριετίας: σε έρευνα του ΟΕΕΚ βρέθηκε ότι οι 7 νέοι στους 10 που παρουσιάστηκαν στο Γυµνάσιο, πριν διακόψουν τη φοίτησή τους, είχαν χάσει µία ή περισσότερες σχολικές χρονιές. Η καθυστέρηση αυτή φαίνεται να σχετίζεται άµεσα µε το επάγγελµα του πατέρα, στο είδος του σχολείου και στο σχολικό περιβάλλον: όπου τα ίδια τα χαρακτηριστικά του σχολείου (π.χ. το είδος του ηµοτικού που τελείωσαν τα παιδιά, ολιγοθέσιο ή µονοθέσιο), η διδακτέα ύλη, η επάρκεια και τα χαρακτηριστικά του διδακτικού προσωπικού επηρεάζουν τη «διαρροή» των µαθητών. Οι πιο πολλοί έφηβοι εγκαταλείπουν το σχολείο στα πρώ-

7 . 100 τα χρόνια της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και η διακοπή της φοίτησής τους είναι πιο συχνή στα νυχτερινά και στα τεχνικά Λύκεια, στο οικογενειακό περιβάλλον των µαθητών: όπου το επάγγελµα και το µορφωτικό επίπεδο των γονιών, οι αξίες και οι στάσεις της οικογένειας ως προς τη µόρφωση, το µέγεθος της και η οικονοµική δυνατότητα της οικογένειας (για παροχή επιπλέον βοήθειας σε φροντιστήριο) επηρεάζουν σηµαντικά την εµφάνιση σχολικής «διαρροής», στον τόπο κατοικίας των µαθητών: η διαµονή του µαθητή σε υποβαθµισµένες περιοχές αστικών κέντρων ή σε αγροτικές περιοχές και µικρούς οικισµούς όπου το πλησιέστερο Γυµνάσιο απέχει πολύ, «διευκολύνει» τη σχολική διαρροή γιατί η µετάβασή τους στο σχολείο γίνεται προβληµατική Ακόµη, η σχολική διαρροή ενισχύεται από τη διαµονή των µαθητών σε περιοχές που προσφέρεται ευκαιριακή απασχόληση στον τουριστικό τοµέα, στο φύλο των µαθητών: σε όλα τα γεωγραφικά διαµερίσµατα το ποσοστό διαρροής των αγοριών είναι µεγαλύτερο από το αντίστοιχο των κοριτσιών, τα αγόρια εγκαταλείπουν το Γυµνάσιο σε µεγαλύτερο ποσοστό από τα κορίτσια (συνήθως για να πιάσουν δουλειά). Εξαίρεση αποτελούν οι µικρές αποµονωµένες κοινότητες σε ορεινές περιοχές, σε µικρά νησιά ή και σε περιοχές µε άφθονο µειονοτικό πληθυσµό, γεγονός που οφείλεται στα ήθη και έθιµά τους, στα ατοµικά χαρακτηριστικά των µαθητών: όπου η συµµετοχή των µαθητών στο σχολείο και ορισµένα προβλήµατα συµπεριφοράς συσχετίζονται θετικά µε φαινόµενα σχολικής διαρροής, στην εθνικότητα των µαθητών: στις περιπτώσεις αυτές οι σχολική διαρροή συνδέεται άµεσα τόσο µε τα ιδιαίτερα κοινωνικοπολιτισµικά χαρακτηριστικά όσο και µε τις εκπαιδευτικές συνθήκες που βιώνουν οι συγκεκριµένοι µαθητές. Επίσης αναφέρονται δυσκολίες σχετικά µε την ψυχολογική προσαρµογή των µαθητών που σχετίζονται άµεσα µε τα κίνητρα εγκατάστασης στην Ελλάδα των οµάδων αυτών, στη γενικότερη εκπαίδευση του πληθυσµού: στις µεγάλες πόλεις η διαρροή από το σχολείο έχει σχέση µε την εκπαίδευση του οικονοµικά ενεργού πληθυσµού, Στους προαναφερόµενους παράγοντες δεν εµφανίζεται η µετακίνηση, του µαθητή (σε άλλη περιοχή ή σε άλλο νησί) προκειµένου να ολοκληρώσει τη σχολική του πορεία, ως παράγοντας που φαίνεται να έχει θετική συ-

8 101 σχέτιση µε τη διακοπή της φοίτησης. Οι µετακινήσεις είναι πολύ σηµαντικός παράγοντας ειδικά για περιοχές που έχουν τα χαρακτηριστικά του νησιωτικού συµπλέγµατος όπως η ωδεκάνησος, γιατί επηρεάζει τη λήψη των εκπαιδευτικών αποφάσεων της οικογένειας, πριν ακόµα αποκτήσει παιδί. Με δεδοµένο ότι ο νοµός ωδεκανήσου έχει ιδιαίτερη γεωγραφική διάρθρωση και γεωµορφολογία καθώς και το ότι η πληθυσµιακή του κατανοµή είναι άνιση δηµιουργούνται εκ των πραγµάτων στους µαθητές δυσκολίες ολοκλήρωσης της σχολικής τους διαδροµής, αλλά και πρόσθετες δυσκολίες τόσο για τους γονείς όσο και τους καθηγητές. Έτσι αυτή η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση του φαινοµένου της σχολικής αποτυχίας, για το υψηλό ποσοστό των µαθητών που διακόπτουν τη φοίτησή τους (µεγαλύτερο του 10%) ή µετακινούνται σε αστικά κέντρα, σε σχέση µε τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητές της. Προς την κατεύθυνση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να µελετηθούν οι σχολικές διαδροµές των παιδιών στη νησιωτική περιοχή της ωδεκανήσου από το Νηπιαγωγείο µέχρι το Λύκειο ως ολοκληρωµένες σχολικές µονάδες δίκτυα, στοιχείο που αποτελεί καινοτοµία της έρευνας. Οι σχολικές µονάδες δίκτυα στην εργασία αυτή είναι η ολοκληρωµένη σχολική πορεία κάθε µαθητή που θα φοιτήσει αρχικά στο Νηπιαγωγείο, στη συνέχεια στο ηµοτικό Σχολείο, στο Γυµνάσιο και τέλος στο Λύκειο (Γενικό, ΤΕΕ). Μεθοδολογία Στη συγκεκριµένη εργασία παρουσιάζεται η µοντελοποίηση των διαφορετικών σχολικών διαδροµών των µαθητών από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο. Η µοντελοποίηση αυτή προέκυψε µετά από: Α. τη µελέτη των παρακάτω µεταβλητών: - 18 κατοικηµένα νησιά - 85 κατοικηµένες περιοχές κατανεµηµένες στα 18 νησιά - εκπαιδευτικές µονάδες τεσσάρων βαθµίδων [νηπιαγωγείο, δηµοτικό, γυµνάσιο, λύκειο (γενικό, ΤΕΕ)] ανά περιοχή Β. και τους συνδυασµούς που προκύπτουν µε δεδοµένη την αλληλουχία των τεσσάρων εκπαιδευτικών βαθµίδων, καταγράφοντας τις αναγκαίες µετακινήσεις σε άλλη περιοχή ή σε άλλο νησί. Αποτέλεσµα αυτής της µεθοδολογίας ήταν η ανάδειξη εννέα κύριων διαδροµών.

9 102 Αποτελέσµατα Από τη µελέτη των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που προσφέρει καθεµία από τις κατοικηµένες περιοχές του νοµού ωδεκανήσου στους µαθητές για την ολοκλήρωση της σχολικής τους πορείας προέκυψαν πάρα πολλές διαφορετικές σχολικές διαδροµές, πολλές από τις οποίες περιλαµβάνουν και γειτονικές ή πιο αποµακρυσµένες περιοχές ή ακόµα και άλλα νησιά. Λόγω του πλήθους των διαδροµών αυτών έγινε προσπάθεια µοντελοποίησής τους και καταγραφής των βασικών τους ιδιοµορφιών. Παρακάτω παρουσιάζονται τα εννέα κύρια µοντέλα καθώς και κάποιες υποκατηγορίες ανάλογα µε την ποικιλία των επιλογών που έχουν οι µαθητές στη διάθεσή τους Η συνεχής γραµµή δείχνει ότι στη συγκεκριµένη περιοχή υπάρχουν όλες οι δυνατότητες εκπαίδευσης, η διακεκοµµένη γραµµή δηλώνει την έλλειψη επιλογών για τη συγκεκριµένη βαθµίδα εκπαίδευσης. Το µπλε χρώµα αναπαριστά τις επιλογές που υπάρχουν στον τόπο κατοικίας του µαθητή, το πράσινο χρώµα τις επιλογές που υπάρχουν σε άλλη περιοχή του ίδιου όµως νησιού και το κόκκινο χρώµα τις επιλογές σε άλλο νησί. Οι αριθµοί 4, 6, 12, 15 αφορούν στις ηλικίες που κάποιος µαθητής ξεκινάει το νηπιαγωγείο, το δηµοτικό, το γυµνάσιο και το λύκειο αντίστοιχα, ενώ ο αριθµός 18 αφορά στην ηλικία που ο µαθητής έχει ολοκληρώσει τη σχολική του διαδροµή: Στο 1 ο µοντέλο (Ι) ο µαθητής µπορεί να ακολουθήσει µια ολοκληρωµένη σχολική διαδροµή εφόσον υπάρχουν όλες οι επιλογές στον τόπο κατοικίας του, για κάθε βαθµίδα εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, δηµοτικό, γυµνάσιο, λύκειο). Από τις 85 συνολικά κατοικηµένες περιοχές της ωδεκανήσου µόνο οι 6 παρέχουν στο µαθητή µια ολοκληρωµένη διαδροµή: Σχήµα Ι Στο 2 ο µοντέλο (ΙΙ) που ισχύει για δεκατέσσερις (14) κατοικηµένες περιοχές δεν υπάρχουν όλες οι επιλογές στο Λύκειο (σε 11- έντεκα δεν υπάρχει ΤΕΕ και σε 3- τρία δεν υπάρχει Ενιαίο Λύκειο). Υπάρχουν όµως σε άλλη περιοχή του ίδιου νησιού.

10 103 Σχήµα ΙΙ Μία υποπερίπτωση του 2 ου µοντέλου αποτελεί το παρακάτω σχήµα που επικρατεί σε οκτώ (8) κατοικηµένες περιοχές στις οποίες η φοίτηση σε ΤΕΕ προϋποθέτει τη µετακίνηση σε άλλο νησί. Σχήµα ΙΙα Στο 3 ο µοντέλο (ΙΙΙ) που ισχύει σε έξι (6) κατοικηµένες περιοχές της ωδεκανήσου η φοίτηση σε Λύκειο ή ΤΕΕ προϋποθέτει τη µετακίνηση σε άλλη περιοχή. Σχήµα ΙΙΙ Στο 4 ο µοντέλο που ισχύει για τρεις (3) κατοικηµένες περιοχές η συνέχιση της φοίτησης µετά το ηµοτικό προϋποθέτει τη µετακίνηση σε άλλη περιοχή. Σχήµα ΙV Στο 5 ο µοντέλο το οποίο ισχύει για είκοσι επτά (27) περιοχές η συνέχιση της φοίτησης µετά το ηµοτικό προϋποθέτει τη µετακίνηση σε άλλη περιοχή για το Γυµνάσιο και σε άλλη για το Λύκειο ή το ΤΕΕ. Σχήµα V

11 104 Μία υποπερίπτωση του 5 ου µοντέλου αποτελεί το παρακάτω σχήµα που επικρατεί σε µια (1) περιοχή. Εκεί η συνέχιση της φοίτησης µετά το ηµοτικό προϋποθέτει τη µετακίνηση σε άλλη περιοχή για το Γυµνάσιο - Λύκειο ενώ η επιλογή του ΤΕΕ προϋποθέτει τη µετακίνηση σε άλλο νησί. Σχήµα Vα Στο 6 ο µοντέλο το οποίο εντοπίζεται σε επτά (7) περιοχές παρέχεται δυνατότητα φοίτησης στον τόπο κατοικίας του µαθητή µόνο στο ηµοτικό ενώ απαιτείται µετακίνηση τόσο για το Νηπιαγωγείο όσο και για το Γυµνάσιο. Στο δε Λύκειο δεν παρέχονται όλες οι δυνατότητες επιλογής. Σχήµα VΙ Στο 7 ο µοντέλο το οποίο παρατηρείται σε δύο (2) περιοχές η φοίτηση µετά το Νηπιαγωγείο προϋποθέτει τη µετακίνηση σε άλλη περιοχή ενώ στο Λύκειο δεν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επιλογής. Σχήµα VΙΙ Μία υποπερίπτωση του 7 ου µοντέλου αποτελεί το παρακάτω σχήµα που εντοπίστηκε σε µια (1) περιοχή. Στην περιοχή αυτή η συνέχιση της φοίτηση µετά το Νηπιαγωγείο προϋποθέτει τη µετακίνηση σε άλλη περιοχή ενώ για το Λύκειο δεν υπάρχουν όλες τις δυνατότητες επιλογής. Η επιλογή του ΤΕΕ προϋποθέτει και νέα µετακίνηση σε άλλο νησί. Σχήµα VΙΙα

12 . 105 Το 8 ο µοντέλο αφορά σε τέσσερις (4) περιοχές στις οποίες υπάρχει µόνο ηµοτικό. Η επιλογή οποιασδήποτε άλλης βαθµίδας εκπαίδευσης προϋποθέτει µετακίνηση σε άλλο νησί. Σχήµα VΙΙΙ Στο 9 ο µοντέλο, που ισχύει σε πέντε (5) περιοχές, η φοίτηση σε όλες τις βαθµίδες εκπαίδευσης προϋποθέτει µετακίνηση ενώ στο Λύκειο δεν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επιλογής. Σχήµα ΙΧ Μία υποπερίπτωση του 9 ου µοντέλου αποτελεί το παρακάτω σχήµα που παρατηρήθηκε σε µια (1) περιοχή. Στην περιοχή αυτή η φοίτηση σε όλες τις βαθµίδες εκπαίδευσης προϋποθέτει µετακίνηση ενώ η επιλογή του ΤΕΕ προϋποθέτει και νέα µετακίνηση σε άλλο νησί. Σχήµα ΙΧα Για τον παραπάνω πίνακα, ο οποίος δείχνει συγκεντρωτικά σε πόσες περιοχές υπάρχει κάθε µοντέλο σχολικής διαδροµής, πρέπει να επισηµανθούν τα εξής: µόνο στο 7% των κατοικηµένων περιοχών µπορεί ο µαθητής να ακολουθήσει µια ολοκληρωµένη σχολική διαδροµή δηλαδή υπάρχουν όλες οι επιλογές στον τόπο κατοικίας του, για κάθε βαθµίδα εκπαίδευσης στο µεγαλύτερο ποσοστό (32%) των κατοικηµένων περιοχών, ισχύει το µοντέλο V όπου ο µαθητής για να ολοκληρώσει τη σχολική του πο-

13 106 ρεία θα πρέπει µετά το δηµοτικό να µετακινηθεί σε άλλη περιοχή για το γυµνάσιο και σε άλλη περιοχή για το λύκειο ή το ΤΕΕ οι αναφερόµενες κατοικηµένες περιοχές (συνολικά 85) δεν είναι πληθυσµιακά ισοδύναµες. Πίνακας 1: Μοντέλα διαδροµών αριθµός κατοικηµένων περιοχών Μοντέλα διαδροµών Αριθµός περιοχών Ποσοστό Ι 6 7% ΙΙ 14 17% ΙΙα 8 9% ΙΙΙ 6 7% ΙV 3 4% V 27 32% Vα 1 1% VI 7 8% VII 2 2% VIIα 1 1% VIII 4 5% IX 5 6% IXα 1 1% Συµπεράσµατα - Προτάσεις Η σχολική αποτυχία µε κύρια έκφρασή της τη µαθητική διαρροή είναι από τα ζητήµατα που απασχολούν την ερευνητική/ εκπαιδευτική κοινότητα. Σε διάφορες σχετικές έρευνες έχει αναφερθεί η συσχέτιση της σχολικής αποτυχίας τόσο µε κοινωνικο-οικονοµικο-πολιτισµικούς παράγοντες όσο και µε ατοµικές διαφορές. Η επιπλέον πληροφόρηση που προσφέρει η υπό εξέλιξη έρευνα, µε θέµα «Η αλληλεπίδραση της µαθηµατικής εκπαίδευσης µε τη σχολική αποτυχία σε νησιωτικές περιοχές: Ερµηνεία και αντιµετώπιση στην περίπτωση της ωδεκανήσου», είναι η σύνδεση του φαινοµένου αυτού µε τις σχολικές διαδροµές των µαθητών. Η διερεύνηση της σχολικής πορείας του µαθητή σε συνάρτηση µε τις προσφερόµενες επιλογές, όπως αυτές εµφανίζονται στους τύπους σχολικών διαδροµών που παρουσιάστηκαν, όταν η αναφορά µας είναι περιοχές όπως τα ωδεκάνησα φαίνεται

14 107 να απαντάει σε ζητήµατα σχολικής αποτυχίας εκφρασµένης κυρίως ως µαθητική διαρροή. Η µελέτη που έγινε µας οδήγησε στην καταγραφή εννέα κύριων µοντέλων «σχολικής διαδροµής» για τα παιδιά της ωδεκανήσου ανάλογα µε το νησί ή την πόλη του νησιού που τυχαίνει να βρίσκονται στην ηλικία των 4 ετών. Η µη ύπαρξη πλήρους σχολικού δικτύου προσβάσιµου για τον κάθε µαθητή, όπως συµβαίνει στα ωδεκάνησα, αλλά και σε άλλες νησιωτικές καθώς και δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, αναγκαστικά υπαγορεύει τον περιορισµό στην παρακολούθηση συγκεκριµένων σχολείων όσον αφορά στη βαθµίδα ή στον τύπο, όπως ΤΕΕ, εσπερινά, εκκλησιαστικά από τους µαθητές πολλές φορές έξω από την επιλογή τους ή εξαναγκάζει σε µετακίνηση το µαθητή και συχνότερα όλη την οικογένεια µε προφανείς συνέπειες τόσο για τα νησιά όσο και για τις ίδιες τις οικογένειες. Συµπεραίνουµε κατά συνέπεια ότι ο εκπαιδευτικός σχεδιασµός σε επίπεδο νοµού θα πρέπει να προνοεί και να προλαµβάνει τις ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες του ιδιόµορφου αυτού σχολικού αποκλεισµού, λαµβάνοντας µέτρα θετικών διακρίσεων για το µαθητικό πληθυσµό που εντάσσεται στα πιο επικίνδυνα από τα 9 µοντέλα σχολικών διαδροµών της ωδεκανήσου. Με δεδοµένο τη γνώση, των επίσηµων φορέων, αφενός για τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριµένης περιοχής καθώς και των διαµορφούµενων σχολικών διαδροµών και αφετέρου µέσα από τη διερεύνηση των συγκεκριµένων γνωρισµάτων της σχολικής αποτυχίας µπορεί να προβλεφθούν µέτρα πρόληψης και ενίσχυσης της σχολικής συµµετοχής. Μέσα από συστηµατική ενηµέρωση του πληθυσµού κάθε περιοχής για τις δυνατότητες, αλλά και τις εναλλακτικές που υπάρχουν, για την ολοκλήρωση της σχολικής διαδροµής των παιδιών τους µπορεί να προκληθεί ο απαραίτητος οικογενειακός προγραµµατισµός που θα βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτός από την ενηµέρωση, οι παροχές που µπορεί να προσφερθούν, από την πολιτεία, για να βοηθήσουν την πραγµατοποίηση του οικογενειακού προγραµµατισµού είναι ακόµη ένας σηµαντικός παράγοντας για τη µείωση της σχολικής διαρροής. Αναλαµβάνοντας το κόστος των ενδεχόµενων µετακινήσεων µαθητών και οικογενειών και εξασφαλίζοντάς τους υψηλού επιπέδου συνθήκες νέας διαµονής επικουρεί στη λήψη αποφάσεων από την οικογένεια για την ολοκλήρωση από το µαθητή της σχολικής διαδροµής µε επιτυχία.

15 . 108 Ένας κεντρικός και ενιαίος σχεδιασµός για την εκπαίδευση από την επίσηµη πολιτεία δυστυχώς δε λαµβάνει υπόψη ή υποτιµά τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Αυτό έχει ως συνέπεια την παροχή άνισων δυνατοτήτων και ευκαιριών στους µαθητές µε αποτέλεσµα να παράγεται κοινωνική ανισότητα. Η προσφορά ενός πλήρους δικτύου σχολικής διαδροµής προσβάσιµου σε κάθε µαθητή είναι η ελάχιστη προσφορά-υποχρέωση της πολιτείας αν ο στόχος της είναι η ισοπολιτεία. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Βιτσιλάκη Σορωνιάτη, Χ. (1998). ιακοπή φοίτησης στη ωδεκάνησο. Στο: Ρ. Παπαθεοφίλου, Β, & Βοσνιάδου, Σ. (Επιµ.) (1998). Η εγκατάλειψη του σχολείου, Αίτια, Επιπτώσεις, Προτάσεις. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα. αµανάκης, Μ. (1998) Η εκπαίδευση των παλιννοστούντων και αλλοδαπών µαθητών στην Ελλάδα: ιαπολιτισµική προσέγγιση. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα. ρεττάκη, Μ. (1993). Η εγκατάλειψη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και παράγοντες που σχετίζονται µ αυτήν. Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα. Καλαβάσης, Φ., Καφούση, Σ., Σκουµπουρδή, Χ., Καπέλου, Α., Σταθοπούλου, Χ., π. Χαβιάρης, Π., Κοκκαλίδης, Σ. (2006). Αλληλεπίδραση της µαθηµατικής εκπαίδευσης µε τη σχολική αποτυχία: Μια προσέγγιση εκπαιδευτικής µηχανικής στην περίπτωση του πολυ-νησιωτικού συµπλέγµατος της ωδεκανήσου. Πανεπιστήµιο Αιγαίου, Ρόδος. Καλογρίδη Κουτσοκώστα, Σ. (1998). Έξω από το σχολείο τι; Η µετασχολική πορεία των νέων που εγκατέλειψαν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση την τριετία στο ήµο Ν. Λιοσίων Αττικής. Στο Ρ. Παπαθεοφίλου, Σ. Βοσνιάδου (Επιµ.), Η εγκατάλειψη του σχολείου, Αίτια, Επιπτώσεις, Προτάσεις. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα. Κανακίδου, Ε. (1998). Η διακοπή της φοίτησης στους Μουσουλµάνους Μαθητές. Στο Β. Παπαθεοφίλου & Σ. Βοσνιάδου (επιµ), Η Εγκατάλειψη του Σχολείου: αιτία, επιπτώσεις, προτάσεις. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα Κάτσικας, Χ. & Καββαδίας, Γ. (1994). Η ανισότητα στην Ελληνική Εκπαίδευση. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα. Σταµέλος, Σ. (επιµ). (2002). Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστηµα, Πρώτη και εύτερη Βαθ-

16 . 109 µίδα, οµές και Ποσοτικά εδοµένα, µε βάση τα διαθέσιµα στοιχεία την 31η Μαρτίου Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Αθήνα. Οργανισµός Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ)-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (1996). Οι µαθητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στο γυµνάσιο και οι ανάγκες τους για Επαγγελµατική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Αθήνα Παλαιοκρασάς, Σ., Ρουσέας, Π. και Βρεττάκου, Β. (2001). Μαθητική διαρροή στο Γυµνάσιο, Έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, htm. Παµουκτσόγλου, Α. (2001). Αποτελεσµατικό σχολείο: Χαρακτηριστικά και αντιλήψεις σε µια προσπάθεια αξιολόγησής του, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεµάτων, (έρευνα ΠΙ). Παναγιωτοπούλου, Ι. (1998). Η διακοπή φοίτησης στην τεχνική εκπαίδευση. Στο Β. Παπαθεοφίλου & Σ. Βοσνιάδου (επιµ), Η Εγκατάλειψη του Σχολείου: αιτία, επιπτώσεις, προτάσεις. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα Παπαθεοφίλου, Ρ. & Βοσνιάδου, Σ. (επιµ) (1998). Η Εγκατάλειψη του Σχολείου: αιτία, επιπτώσεις, προτάσεις. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα. Παπαστυλιανού, Α. (1998). Η διακοπή φοίτησης στους µαθητές παιδιά οµογενών παλιννοστούντων στην Ελλάδα: στοιχεία και διαστάσεις του προβλήµατος. Στο Β. Παπαθεοφίλου & Σ. Βοσνιάδου (επιµ), Η Εγκατάλειψη του Σχολείου: αιτία, επιπτώσεις, προτάσεις. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα Πετρόπουλος, Ν., (1997), Σχολική αποτυχία: Η περίπτωση της Ελλάδας, στα Πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συµποσίου, εκέµβριος 1996, µε θέµα, Σχολική Αποτυχία, Αθήνα, έκδοση του Π.Ι., σελ., Φραγκουδάκη, Α. (1998). εδοµένα από την έρευνα του στο Νοµό Ιωαννίνων µε αντικείµενο τη διαρροή από την υποχρεωτική εκπαίδευση. Στο Β. Παπαθεοφίλου & Σ. Βοσνιάδου (επιµ), Η Εγκατάλειψη του Σχολείου: αιτία, επιπτώσεις, προτάσεις. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα Abstract The article constitutes part of the theoretical frame of a project concerning the interaction of mathematics education with the school failure in the insider region of Dodecanese. The study of factors that contribute in the failure, as well as the development of the criteria for the selection of variables aiming to ameliorative actions is the aim of this project. In the particular article the argumentation is focused in two fundamental issues. The first one concerns the statement that student s or even his family s necessary movements from city to city and mainly from island to island for the completion of his school route, constitute an important fac-

17 110 tor of interpretation as far as the phenomenon of school failure is concerned. The second issue is related to the effort needed for the construction of a model that can depict the variety of school routes. The treatment of the above issues entails the existence of a great variety of school routes. The majority of them which are hard enough might constitute a factor for the interpretation of school failure phenomenon since are related to the student s and his family s decision regarding the completion or not of his school duties. Therefore, the taking of the required welfare measures is deemed to be of high importance for the balance of the above mentioned factor. Φραγκίσκος Καλαβάσης Πανεπιστήµιο Αιγαίου kalabas@rhodes.aegean.gr Χρυσάνθη Σκουµπουρδή Πανεπιστήµιο Αιγαίου kara@rhodes.aegean.gr

VII. ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ : ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΦΥΛΟ

VII. ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ : ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΦΥΛΟ VII. ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ : ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΦΥΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1.0 Αριθµός µαθητών στα σχολεία Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης 2.0 Τριτοβάθµια Εκπαίδευση 83 Ισότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ t ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 37 1.1. Λειτουργικός ορισµός των εννοιών 38 1.1.1. Λειτουργικός ορισµός της έννοιας παλιννοστούντες 38 1.1.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Δομή Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα διαρθρώνεται σε τρεις διαδοχικές βαθμίδες: την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.49-54 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στα µαθηµατικά και σχολική αποτυχία. Η περίπτωση των µαθητών των εσπερινών σχολείων. Σόνια Καφούση Πανεπιστήµιο Αιγαίου

Αξιολόγηση στα µαθηµατικά και σχολική αποτυχία. Η περίπτωση των µαθητών των εσπερινών σχολείων. Σόνια Καφούση Πανεπιστήµιο Αιγαίου Αξιολόγηση στα µαθηµατικά και σχολική αποτυχία Η περίπτωση των µαθητών των εσπερινών σχολείων Σόνια Καφούση Πανεπιστήµιο Αιγαίου Χαρούλα Σταθοπούλου Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χρυσάνθη Σκουµπουρδή Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑ TΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑ TΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο για τα θέματα καταγραφής και αντιμετώπισης της Μαθητικής Διαρροής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) η επιτελική σύνοψη της μελέτης για τη μαθητική

Διαβάστε περισσότερα

Α. Στατιστικά Στοιχεία για Αλλοδαπούς και Παλιννοστούντες Μαθητές

Α. Στατιστικά Στοιχεία για Αλλοδαπούς και Παλιννοστούντες Μαθητές Α. Στατιστικά Στοιχεία για Αλλοδαπούς και Παλιννοστούντες Μαθητές Τα ποσοτικά στοιχεία που ακολουθούν δίνουν µια συγκεντρωτική εικόνα των αλλοδαπών και παλιννοστούντων που φοιτούσαν στα δηµόσια σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9-11 II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣ ΜΟΥ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9-11 II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣ ΜΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 9-11 13-23 Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣ ΜΟΥ 1. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολικές μονάδες, σχολές και τμήματα. Μαθητές, σπουδαστές-φοιτητές,

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη. Αθήνα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη. Αθήνα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη Αθήνα Απρίλιος 2008 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Στις επόμενες σελίδες γίνεται μια πρώτη προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1.

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. 2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. : - :. : : ( /,, ) :...., -, -.,,... 1.,, 2,,,....,,,...,, 2008 1. 2. - : On Demand 1. 9 2. 9 2.1 9 2.2 11 2.3 14 3. 16 3.1 16 3.1.1 16 3.1.1. 16 3.1.1. 25 3.1.2 26

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα Page

Σελίδα Page ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ I. ΠΡΟΛΟΓΟΣ II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 11-12 13-23 Μ Ε Ρ Ο Σ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Αναλυτικοί πίνακες 1-4 25-28 Μ Ε Ρ Ο Σ Β' ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2014/2015 ΚΑΙ 2015/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2014/2015 ΚΑΙ 2015/2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 31/10/2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2014/2015 ΚΑΙ 2015/2016 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή

Διαβάστε περισσότερα

1976/77 και µια σειρά από νόµους που ψηφίστηκαν, κατά κύριο λόγο την τριετία Αν κάποιος προσπαθούσε να σκιαγραφήσει σε αδρές γραµµές την

1976/77 και µια σειρά από νόµους που ψηφίστηκαν, κατά κύριο λόγο την τριετία Αν κάποιος προσπαθούσε να σκιαγραφήσει σε αδρές γραµµές την Σταµέλος Γιώργος Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστηµα Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστηµα (ΕΕΣ) αρχίζει να δηµιουργείται από το 1833, οπότε και έχουµε το πρώτο νοµοθέτηµα για την εκπαίδευση στο νεοσύστατο ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος του Γιώργου Τσιάκαλου 25. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή 29

Πρόλογος του Γιώργου Τσιάκαλου 25. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή 29 Περιεχόµενα Πρόλογος του Γιώργου Τσιάκαλου 25 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή 29 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κοινωνικός αποκλεισµός και εκπαίδευση Θεωρητικές προσεγγίσεις 30 1.1 Κοινωνικός αποκλεισµός 30 1.1.1 Η εκπαίδευση ως παράγοντας

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Ρ Ο Σ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙ ΔΕΥΣΕΩΣ 17-90

Μ Ε Ρ Ο Σ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙ ΔΕΥΣΕΩΣ 17-90 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ I. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9 II. ΕΙΣΑΓΩΓΉ 11 III. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 11-12 Μ Ε Ρ Ο Σ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Αναλυτικοί πίνακες 1 4 15-16 Μ Ε Ρ Ο Σ Β' ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση. Νεκτάριος Κορδής Αιρετός Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση. Νεκτάριος Κορδής Αιρετός Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νεκτάριος Κορδής Αιρετός Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολικές Μονάδες Β/θμιας Εκπ/σης 3 455 Γυμνάσια 1 877 Λύκεια 1 6 Τεχνική Εκπαίδευση 58 Ημερήσια Γυμνάσια 1 584 Ημερήσια

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ]

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ] Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά 2010-2011] 1. Ταυτότητα της Έρευνας Η έρευνα «Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο» διεξήχθη από το ΚΕΕΑ για

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Επαγγελµατικό Γυµνάσιο. Ειδικού Τεχνολογικού Λυκείου

Ειδικό Επαγγελµατικό Γυµνάσιο. Ειδικού Τεχνολογικού Λυκείου Κοινή Πρόταση για την Ειδική Επαγγελµατική Εκπαίδευση Ειδικό Επαγγελµατικό Γυµνάσιο µε τάξεις Ειδικού Τεχνολογικού Λυκείου Επικαιροποιηµένη σύµφωνα µε το προσχέδιο νόµου του τεχνολογικού λυκείου Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009)

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο στις ηλικίες των 12 με 15 χρόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 4. Α ΓΥΜΝΑΣΙΑ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 4. Α ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο ΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 4. Α ΓΥΜΝΑΣΙΑ Σε αυτήν την ενότητα θα εξετάσουµε την εξέλιξη του αριθµού των µαθητών οι οποίοι παρότι µένουν

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση. Νεκτάριος Κορδής Αιρετός Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση. Νεκτάριος Κορδής Αιρετός Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νεκτάριος Κορδής Αιρετός Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολικές Μονάδες Β/θμιας Εκπ/σης 3 5 Γυμνάσια 1 877 Λύκεια 1 6 Τεχνική Εκπαίδευση 8 Ημερήσια Γυμνάσια 1 584 Ημερήσια

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολή αριθμού μαθητών από την Β' Λυκείου ( ) στην Γ' Λυκείου (το )

Μεταβολή αριθμού μαθητών από την Β' Λυκείου ( ) στην Γ' Λυκείου (το ) Μεταβολή αριθμού μαθητών από την Β' Λυκείου (1998-99) στην Γ' Λυκείου (το 1999-2000) Σε μια προσπάθεια συστηματικότερου προσδιορισμού του φαινομένου της "κίνησης" των μαθητών εξετάζουμε την διαφορά η οποία

Διαβάστε περισσότερα

-Σχόλια Αναλυτικοί πίνακες Η. ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ

-Σχόλια Αναλυτικοί πίνακες Η. ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Σελίδα I. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9 II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 11 III. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 11-12 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤOY ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Α' Αναλυτικοί πίνακες 1-4 15-16 ΚΑΤΑΝΟΜΗ TΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα 1. Καταγράφεται σαφής σχέση µεταξύ µορφωτικού επιπέδου και οικονοµικής κατάστασης. Κατά την εξέταση του επιπέδου εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τον αναλφαβητισµό

Διαβάστε περισσότερα

I. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9-11 II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗ ΘΥΣΜΟΥ

I. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9-11 II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗ ΘΥΣΜΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ - TABLE DES MATIERES 1111 ^/ΑΓν/Λ.^ 111^1 ΐ υ Λ ν ITimjl ^ QS1 Ί - ι \ I > 1 I I / I. ι, ι ι. \ ι Μ. Ι Μ.. 1 I. ΠΡΟΛΟΓΟΣ II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004 Αθανάσιος E. Γκότοβος 1 Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2 Ιωάννινα 2004 1 Για τις επιστηµονικές θέσεις και απόψεις που διατυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7: «Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης»

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7: «Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7: «Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» Στρατηγική Η διεύρυνση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού σε δράσεις δια βίου εκπαίδευσης για την

Διαβάστε περισσότερα

Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής

Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής Ε. Κολέζα, Γ. Βρέταρος, θ. Δρίγκας, Κ. Σκορδούλης Εισαγωγή Ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Παραδοτέο 3Γ: Τελική Μελέτη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 Ατζέντα ομάδων εστιασμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ TABLE DES MATIERES

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ TABLE DES MATIERES ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ TABLE DES MATIERES I. ΠΡΟΛΟΓΟΣ II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 11-13 15-25 Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥ ΣΜΟΥ 1. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολικές μονάδες, σχολές τα. Μαθητές, σπουδαστές-φοιτητές,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης»

ΠΡΑΞΗ «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» ΠΡΑΞΗ «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» Ευαγγελία Τρέσσου Καθηγήτρια ΠΤΔΕ,ΑΠΘ Επιστημονική υπεύθυνη έργου Η Πράξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596 ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Α. Γενικά στοιχεία. Όπως φαίνεται παραπάνω, το 4.55% των ερωτηθέντων μαθητών πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ενώ 47.48% αυτών φοιτούν στο Λύκειο ( για το 11.97% των μαθητών του δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

(δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων

(δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων (δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων γλωσσών που τον εξοικειώνουν µε άλλες κουλτούρες, ευνοούν

Διαβάστε περισσότερα

α) προσαρµογή της διδασκαλίας βάσει του Εξατοµικευµένου Εκπαιδευτικού Προγράµµατος (ΕΕΠ) του µαθητή που σχεδιάζεται αξιολογείται και τροποποιείται

α) προσαρµογή της διδασκαλίας βάσει του Εξατοµικευµένου Εκπαιδευτικού Προγράµµατος (ΕΕΠ) του µαθητή που σχεδιάζεται αξιολογείται και τροποποιείται Αριθ. 102357/Γ6 Ένταξη, φοίτηση και αποφοίτηση των ατόµων µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλους τους τύπους των σχολείων Ειδικής Αγωγής και τα Τµήµατα Ένταξης. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Πρωινού και Απογευματινού Προγράμματος Αλφαβητισμού. στο Γυμνάσιο

Αξιολόγηση του Πρωινού και Απογευματινού Προγράμματος Αλφαβητισμού. στο Γυμνάσιο Αξιολόγηση του Πρωινού και Απογευματινού Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο 1. Ταυτότητα Έρευνας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για αντιμετώπιση της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Γενικέςοδηγίεςεφαρμογήςτων υποστηρικτικώνμαθημάτων

Γενικέςοδηγίεςεφαρμογήςτων υποστηρικτικώνμαθημάτων Γενικέςοδηγίεςεφαρμογήςτων υποστηρικτικώνμαθημάτων ΒΙΟΛΕΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Προϊστάμενος τμήματος Β Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 1 Ηµερίδα για τα υποστηρικτικά µαθήµατα του µεταβατικού προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΟΜΟΥ/ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΟΜΟΥ/ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Διοικητική Περιφέρεια ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ομός - ομαρχία ΗΛΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΜΟΥ/ΟΜΑΡΧΙΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΟΜΟΥ % επί του συνόλου της χώρας Κατάταξη σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

Eurybase The Information Database on Education Systems in Europe

Eurybase The Information Database on Education Systems in Europe Directorate-General for Education and Culture Eurybase The Information Database on Education Systems in Europe Οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα 2007/08 European Commission Περιεχομενα

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά»

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» «Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» Θεοδώρα Πάσχου α.μ 12181 Τμήμα Λογοθεραπείας-Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Εισαγωγικές επισημάνσεις 1) η εκδήλωση διαταραχών στην κατάκτηση μαθησιακών δεξιοτήτων προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «Το προσφυγικό ως ανθρωπιστικό ζήτημα»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «Το προσφυγικό ως ανθρωπιστικό ζήτημα» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «Το προσφυγικό ως ανθρωπιστικό ζήτημα» «Διδάσκοντας αλλοδαπούς μαθητές στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου» Απόστολος Ν. Ζαχαρός Διδάκτωρ Θεολογίας Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων

plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων Στόχοι Εργασίας Μεθοδολογία Ομάδας Μέσα από το μεγάλο όγκο των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2005/06. Μαθητές, σχολικές μονάδες και διδακτικό προσωπικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2005/06. Μαθητές, σχολικές μονάδες και διδακτικό προσωπικό ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς 1 / 8 / 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2005/06 Μαθητές, σχολικές μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα την ευτέρα 18 Απριλίου 2005.

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα την ευτέρα 18 Απριλίου 2005. ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αιγαίου Πελάγους 1-3, 4 ος όροφος 153 41 Αγία Παρασκευή Τηλ: 210 6015985, Fax: 210 6015985 e-mail: press@pi-schools.gr ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αγία Παρασκευή 3 Ιουνίου 2005 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές στην ελληνική εκπαίδευση. Αθήνα 2003

Αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές στην ελληνική εκπαίδευση. Αθήνα 2003 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές στην ελληνική εκπαίδευση Μέρος Β, Αναλυτικά στοιχεία Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση

Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση Ενότητα 1: Η πολυπολιτισμικότητα στην κοινωνία και στο σχολείο Αναστασία Κεσίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Το υπουργείο μας. Ατυχήματα - πρώτες βοήθειες στο σχολείο

Το υπουργείο μας. Ατυχήματα - πρώτες βοήθειες στο σχολείο Αθήνα 29 Το υπουργείο μας Ατυχήματα - πρώτες βοήθειες στο σχολείο Χρήστος Τριπόδης Αναστάσιος Χριστάκης Παναγιώτα Γ. Ψυχογιού Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 29 Ατυχήματα - πρώτες βοήθειες στο σχολείο Συγγραφείς:

Διαβάστε περισσότερα

H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 17 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2004), σελ. 59-66 H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Ηλίας

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν 41 Διαγώνισµα 91 Ισότητα των Φύλων Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν Το επάγγελµα της εκπαιδευτικού στην Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο µη χειρωνακτικό επάγγελµα που άνοιξε και θεωρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίµηνο 2005

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίµηνο 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΓ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίµηνο 2005 Πειραιάς, 14 Ιουλίου 2005 Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Σταμέλος ΠΤΔΕ Πανεπιστήμιο Πατρών

Γιώργος Σταμέλος ΠΤΔΕ Πανεπιστήμιο Πατρών ΣΤΑΜΕΛΟΣ Γ., 004, Η αναγκαιότητα ύπαρξης μιας εκπαιδευτικής πολιτικής για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία, εις ΓΕΩΡΓΟΓΙΑΝΝΗΣ Π. (επιμ), Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Πρακτικά 1 ου Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο δεικτών. Δημιουργήθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Στο πλαίσιο του έργου DARE-Net Desegregation and Action for Roma in Education Network

Σύνολο δεικτών. Δημιουργήθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Στο πλαίσιο του έργου DARE-Net Desegregation and Action for Roma in Education Network ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πτολεμαίων 29Α, 6 ος όροφος, 54630 Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες:

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες: 1 Σχέδια Δράσης Πεδία: 1. Εκπαιδευτικές διαδικασίες. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Τομείς: 1. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ «ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2003

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2003 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2003 Αθήνα, 22 Απριλίου 2004 Από τη Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ανακοινώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε Αθήνα, 6.12.2018 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε ΣΤΗΝ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών Ανάπτυξη µεθόδων και εργαλείων έρευνας Από τα σχολεία που συµµετείχαν στην ΑΕΕ: Οργάνωσε οµάδες εργασίας το 66% Αξιοποίησε σχετική βιβλιογραφία το 66% Συγκέντρωσε δεδοµένα από: τα αρχεία του σχολείου το

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση μαθητών. ενδεικτ. μικρ. του 15

Απόδοση μαθητών. ενδεικτ. μικρ. του 15 Σύγκριση της απόδοσης των Λυκείων με βάση την απόδοση των μαθητών της Γ' Λυκείου του σχολικού έτους 1999-2000 με τους μαθητές που ήταν στην Β Λυκείου το 1999-2000 και το 1998-1999 Προηγουμένως εξετάσαμε,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ. «Ενίσχυση των καινοτόμων παρεμβάσεων των Ολοήμερων Σχολείων σχολικού έτους 2013-2014»

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ. «Ενίσχυση των καινοτόμων παρεμβάσεων των Ολοήμερων Σχολείων σχολικού έτους 2013-2014» ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ «Ενίσχυση των καινοτόμων παρεμβάσεων των Ολοήμερων Σχολείων σχολικού έτους 2013-2014» Οι Πράξεις «Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων (Β)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 17 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2), σελ. 11-1 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 13 Μαρτίου 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα αποτελέσµατα της Έρευνας Εκπαίδευσης Ενηλίκων,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αναπτυχθεί με βασικές κατευθυντήριες γραμμές και δεν ακολουθεί συγκεκριμένες και δομημένες σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού επιλογές που να αναγνωρίζουν οριζόντιες και κατακόρυφες

Διαβάστε περισσότερα

2007, 2008, 2009. : 210 88 38 148 Email: kanep@otenet.gr

2007, 2008, 2009. : 210 88 38 148 Email: kanep@otenet.gr : & ( 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007) : : & 2004, 2005, 2006 2004, 2005, 2006 & 2007, 2008, 2009 ( / ) - 2009,, / & :,, /, MSc UoE UK, / 1 : 27, MSc., / 2 :, MSc, / 3 : ) &,,.., /,,. UoR UK, / ), MSc

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙ ΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ι. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια. Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Ηγεσία: ο ρόλος. του Διευθυντή μέσα από το υπάρχον θεσμικό.

Δομές Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια. Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Ηγεσία: ο ρόλος. του Διευθυντή μέσα από το υπάρχον θεσμικό. Δομές Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια 1 Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Ηγεσία: ο ρόλος του Διευθυντή μέσα από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο Δρ. Αργύριος Θ. Αργυρίου Διευθυντής Εκπαίδευσης Περιφερειακής ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ) ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ) ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 9/11/2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ) ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014/2015 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ (ΕΣΥΕ)

ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ (ΕΣΥΕ) ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ (ΕΣΥΕ) ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ Γλώσσα ελληνική και αγγλική γαλλική * Εξαντληµένο Γλώσσα που αποδίδεται το δηµοσίευµα - Γλώσσα που δε χρησιµοποιήθηκε το δηµοσίευµα ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 Ευρωπαϊκή Επιτροπή 0ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Φ.Ε.Κ. τεύχος Β αρ. φύλλου 303/13-03-2003, Παράρτημα Α, Μάιος 2003 Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Βασικός σκοπός της αξιολόγησης του μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΟ 1.2 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΟ 1.2 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ Καταπολέµηση της

Διαβάστε περισσότερα

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Παραδοτέο 3Γ: Τελική Μελέτη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Οδηγός Συνέντευξης

Διαβάστε περισσότερα

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας 1. Εισαγωγή Σχολιασµός των εργασιών της 16 ης παράλληλης συνεδρίας µε θέµα «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «ιδακτική

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Σκοπός Έρευνας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση των παραγόντων που επιδρούν και διαμορφώνουν τη γνώμη, στάση και αντίληψη των νέων (μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 3-9-2018 08:15 11:00 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 1-2 ΔΕΥΤΕΡΑ 3-9-2018 08:15 11:00 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων. Ταυτότητα της Έρευνας Το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων και Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών προσφέρεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008)

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Ο Τομέας Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μετά από οδηγία του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ του ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ του ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ 1 ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007 2013 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΠ: 6 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ: CCI 2007GR05UPO002 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ του ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ Μ.Ο.Π. και Κ.Π.Σ. 2 Συνολικός Προϋπολογισμός Εθνική Δημόσια

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου

Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Έκθεση Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Ταυτότητα του σχολείου Καταγράφονται στοιχεία της ταυτότητας της Σχολικής Μονάδας. Α. Διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Νάντια Παπαπαναγιωτάκη

Νάντια Παπαπαναγιωτάκη Νάντια Παπαπαναγιωτάκη Στην ένταξη µε πάνε σαράντα κύµατα Οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιηθήκαµε από τον Νοέµβριο µέχρι σήµερα ήταν τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι, το Ίλιον και οι Αχαρνές µε έντεκα (11)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TIMSS 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS Τι είναι η Έρευνα TIMSS; Η Έρευνα Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) του Διεθνούς Οργανισμού για την Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. ΔΡ ΜΑΡΙΑ ΓΝΗΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Β ΙΕΠ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2016

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. ΔΡ ΜΑΡΙΑ ΓΝΗΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Β ΙΕΠ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2016 1 Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. ΔΡ ΜΑΡΙΑ ΓΝΗΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Β ΙΕΠ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2016 1 2 2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ι. ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑ Α Η πολιτεία εμπιστεύεται τον εκπαιδευτικό Μέλλος Βασίλειος 26/11/2013 Το εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Το Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών του Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Αν και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας εθεωρείτο στο παρελθόν, ως κοινωνικό αγαθό, σήµερα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια και στην ύπαρξη ασφάλισης. Είναι λοιπόν φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι µαθητές δήλωσαν ολογράφως το σχολείο τους. Τα δεδοµένα κωδικοποιήθηκαν ως εξής : ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Οι µαθητές δήλωσαν ολογράφως το σχολείο τους. Τα δεδοµένα κωδικοποιήθηκαν ως εξής : ΠΙΝΑΚΑΣ 1 3 ΙΙ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ Ε ΟΜΕΝΑ. Σχολείο Οι µαθητές δήλωσαν ολογράφως το σχολείο τους. Τα δεδοµένα κωδικοποιήθηκαν ως εξής : ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Συχνότητα Γυµνάσιο 773 37.93% Λύκειο 1006 49.36% ΤΕΕ 259 12.71%

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή για το Εκπαιδευτικό Υλικό στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες

3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή για το Εκπαιδευτικό Υλικό στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες 1 η ανακοίνωση 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή για το Εκπαιδευτικό Υλικό στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες «Εκπαιδευτικό υλικό Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών: διαφορετικές χρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2005

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. Γ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 2005 Πειραιάς, 16 Μαρτίου 2006 Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσµό και τη µεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νοµό και ήµο της Ζώνης IV. Η βελτίωση της µεταφορικής υποδοµής επηρεάζει άµεσα την

Διαβάστε περισσότερα