ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ISO 9001:2008 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ε.Ο.ΠΠ.Ε.Π. ΚΕ.ΜΕ.Α

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ISO 9001:2008 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ε.Ο.ΠΠ.Ε.Π. ΚΕ.ΜΕ.Α"

Transcript

1 ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ISO 9001:2008 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ε.Ο.ΠΠ.Ε.Π. ΚΕ.ΜΕ.Α

2 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑΣ Β (1-250) 1. Να αναφέρετε επιγραμματικά τις διακρίσεις των νόμων. α) Τυπικός νόμος, β) Ουσιαστικός νόμος 2. Να αναφέρετε με ποιους τρόπους μπορεί να λήξει νόμιμα μια σύμβαση εξηρτημένης εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου. Με συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων Με το θάνατο του εργαζόμενου Με το θάνατο του εργοδότη (μόνο αν οι συμβαλλόμενοι είχαν αποβλέψει στο πρόσωπό του) Με καταγγελία της σύμβασης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου) από τον εργοδότη (δηλ. με απόλυση) ή τον εργαζόμενο (δηλ. με παραίτηση) Αυτοδίκαια όταν λήξει ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου 3. Να αναφέρετε ονομαστικά τα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας και υγείας που προβλέπονται στον Ποινικό μας Κώδικα. Απλή και την απρόκλητη σωματική βλάβη (άρθρ. 308, 308Α Π.Κ. Επικίνδυνη σωματική βλάβη (άρθρ. 309 Π.Κ.). Βαριά σωματική βλάβη (άρθρ. 310 Π.Κ.). Θανατηφόρα βλάβη (άρθρ. 311 Π.Κ.). Σωματική βλάβη ανηλίκων κλπ. (άρθρ. 312 Π.Κ.). Συμπλοκή (άρθρ. 313 Π.Κ.). Σωματική βλάβη από αμέλεια (άρθρ. 314, 315, 315Α Π.Κ.), 4. Να αναφέρετε ονομαστικά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ατομικά Δικαίωμα στην ισότητα Δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτική, κοινωνική κι οικονομική ζωή της χώρας Δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία: ελευθερία μετακίνησης, εγκατάστασης, διαμονής και κυκλοφορίας (δηλ. εισόδου κι εξόδου από τη χώρα), οικονομική ελευθερία, ελευθερία της εργασίας, του επαγγέλματος, του εμπορίου και της βιομηχανίας Δικαίωμα στην προσωπική ασφάλεια

3 Απαγόρευση της αναδρομικότητας του ποινικού νόμου Απαγόρευση των βασανιστηρίων Δικαίωμα νόμιμου δικαστή Δικαίωμα στον ιδιωτικό βίο και το ιδιωτικό απόρρητο (που περιλαμβάνουν δικαιώματα όπως: το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής, της οικογενειακής ζωής και του ασύλου της κατοικίας, την ελευθερία της ερωτικής δραστηριότητας, την ελευθερία των συναντήσεων, των συνομιλιών και των προσωπικών επαφών) Δικαίωμα του αναφέρεσθαι εγγράφως στις αρχές Δικαίωμα του συνέρχεσθαι Δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι Θρησκευτική ελευθερία, που διακρίνεται στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και στην ελευθερία της λατρείας Ελευθερία του τύπου, της έκφρασης και της πληροφόρησης Ακαδημαϊκή ελευθερία (ελευθερία δηλ. της τέχνης, της επιστήμης και της έρευνας) κι ελευθερία της διδασκαλίας Δικαίωμα στην ιδιοκτησία Δικαίωμα στο απόρρητο κάθε μορφής επικοινωνίας Δικαίωμα δικαστικής προστασίας Δικαίωμα στην προηγούμενη ακρόαση του διοικούμενου Κοινωνικά Δικαίωμα στην εκπαίδευση Δικαίωμα στην ιδιοκτησία Δικαίωμα στην οικογένεια, στο γάμο, στη μητρότητα και στην παιδική ηλικία Δικαίωμα στην προστασία της νεότητας, του γήρατος, της υγείας των πολιτών, της αναπηρίας και της περίθαλψης των απόρων Δικαίωμα στην απόκτηση κατοικίας Δικαίωμα στην εργασία, στην χωρίς διακρίσεις ίση αμοιβή για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας Δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση Συνδικαλιστική ελευθερία και δικαίωμα απεργίας Δικαίωμα στην προστασία του φυσικού, του δομημένου και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. 5. Δώστε την έννοια του νομικού προσώπου. Νομικό πρόσωπο είναι ένωση προσώπων για την επιδίωξη ορισμένου σκοπού, καθώς επίσης σύνολο περιουσίας που έχει ταχθεί στην εξυπηρέτηση ορισμένου σκοπού. Τα νομικά πρόσωπα αποκτούν νομική προσωπικότητα εφόσον τηρηθούν οι όροι που αναγράφει ο νόμος.

4 6. Να αναφέρετε ονομαστικά τα εγκλήματα κατά της περιουσίας που προβλέπονται στον Ποινικό μας Κώδικα. Η εκβίαση (άρθρ. 385 Π.Κ.). Η απάτη (άρθρ. 386 Π.Κ.). Η απάτη με υπολογιστή (άρθρ.386 Α Π.Κ.). Η απάτη ευτελούς αξίας (άρθρ. 387 Π.Κ.). Η απάτη η σχετική με τις ασφάλειες (άρθρ. 388 Π.Κ.). Η απατηλή πρόκληση βλάβης (άρθρ. 389 Π.Κ.). Η απιστία (άρθρ. 390 Π.Κ.). Η δόλια αποδοχή παροχών (άρθρ. 392 Π.Κ.). Η αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος (άρθρ. 394 Π.Κ.). Η παρακώλυση συναγωνισμού (άρθρ. 396 Π.Κ.). Η καταδολίευση δανειστών (άρθρ. 397 Π.Κ.). Η χρεοκοπία (άρθρ. 398 Π.Κ.). Η παρακώλυση της άσκησης δικαιώματος (άρθρ. 399 Π.Κ.). Η παράνομη αλιεία (άρθρ. 400 Π.Κ.). Η αλιεία σε χωρικά ύδατα (άρθρ. 401 Π.Κ.). Η παραπλάνηση ανηλίκων σε χρέη (άρθρ. 403 Π.Κ.). Η τοκογλυφία (άρθρ. 404 Π.Κ.). Η αισχροκέρδεια (άρθρ. 405 Π.Κ.). Η παραπλάνηση σε χρηματιστηριακές πράξεις (άρθρ. 406 Π.Κ.). 7. Να αναφέρετε ονομαστικά τα εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία που προβλέπονται στον Ποινικό μας Κώδικα. Η παθητική δωροδοκία (άρθρ. 235 Π.Κ.). Η ενεργητική δωροδοκία (άρθρ.236 Π.Κ.). Η δωροδοκία δικαστή (άρθρ. 237 Π.Κ.). Η κατάχρηση εξουσίας (άρθρ. 239 Π.Κ.). Οι παραβάσεις στην εκτέλεση των ποινών (άρθρ. 240 Π.Κ.). Η παραβίαση οικιακού ασύλου (άρθρ. 241 Π.Κ.). Η ψευδής βεβαίωση, νόθευση κλπ. (άρθρ. 242 Π.Κ.).

5 Η παράλειψη βεβαίωσης ταυτότητας (άρθρ. 243 Π.Κ.). Η καταπίεση (άρθρ. 244, 245, 246 Π.Κ.). Η απεργία δημόσιων υπαλλήλων (άρθρ. 247 Π.Κ.). Οι παραβάσεις των ταχυδρομικών υπαλλήλων (άρθρ. 248 Π.Κ.). Οι παραβάσεις των τηλεγραφικών υπαλλήλων (άρθρ. 249 Π.Κ.). Οι παραβάσεις των τηλεφωνικών υπαλλήλων (άρθρ. 250 Π.Κ.). Η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου (άρθρ. 251 Π.Κ.). Η παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρ. 252, 253 Π.Κ.). Η αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης (άρθρ. 254 Π.Κ.). Η αθέμιτη συμμετοχή (άρθρ. 255 Π.Κ.). Η απιστία η σχετική με την υπηρεσία (άρθρ. 256 Π.Κ.). Η εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων (άρθρ. 257 Π.Κ.). Η υπεξαίρεση στην υπηρεσία (άρθρ. 258 Π.Κ.). Η παράβαση καθήκοντος (άρθρ. 259 Π.Κ.). Η ανυποταξία σε πολιτική αρχή (άρθρ. 260 Π.Κ.). Η παρότρυνση υφισταμένων και η ανοχή (άρθρ. 261 Π.Κ.). 8. Να αναφέρετε ποιος είναι ο ρόλος των πραγματογνωμόνων στην ποινική δίκη. Οι πραγματογνώμονες (λόγω των ειδικών γνώσεων που διαθέτουν) αποτελούν αποδεικτικά μέσα, αλλά παράλληλα είναι και βοηθοί-σύμβουλοι του δικαστή, καθότι ο δικαστής που δεν διαθέτει τις αντίστοιχες γνώσεις μπορεί να στηριχτεί στη γνωμοδότησή τους, για να σχηματίσει άποψη επί της ενοχής ή αθωότητας του κατηγορουμένου. 9. Να αναφέρετε ονομαστικά τα στάδια της ποινικής διαδικασίας από τη σύλληψη μέχρι τη δίκη. Προανάκριση (Δεν είναι αναγκαία στα πταίσματα, στα πλημμελήματα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, στα πλημμελήματα που εκδικάζονται κατά τη διαδικασία του αυτόφωρου, στα υπόλοιπα πλημμελήματα αν διενεργήθηκε προκαταρτική εξέταση) Κύρια ανάκριση Παραπομπή το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ή κατ εξαίρεση: α)απευθείας κλήση του κατηγορούμενου στο ακροατήριο, όταν πρόκειται για πλημμέλημα β)απευθείας παραπομπή στο τριμελές Συμβούλιο Εφετών, όταν πρόκειται για κακούργημα Ακροαματική διαδικασία 10. Να αναφέρετε ονομαστικά τα ποινικά ένδικα μέσα κατά τη σειρά άσκησής τους.

6 Α)Έφεση (κατά βουλευμάτων και κατά αποφάσεων) Β)Αναίρεση (κατά βουλευμάτων και κατά αποφάσεων) 11. Πότε μια απόφαση θεωρείται αμετάκλητη και πότε τελεσίδικη Τελεσίδικη: Η οριστική απόφαση η οποία δεν υπόκειται σε ανακοπή ερημοδικίας κι έφεση, είτε γιατί δεν ασκήθηκαν μες στη νόμιμη προθεσμία είτε γιατί ασκήθηκαν εμπρόθεσμα, αλλά απορρίφθηκαν, είτε γιατί οι διάδικοι παραιτήθηκαν από το δικαίωμα άσκησής τους. Αμετάκλητη: Η τελεσίδικη απόφαση κατά της οποίας δεν επιτρέπεται ένδικο μέσο ή δεν ασκήθηκε μες στη νόμιμη προθεσμία το επιτρεπόμενο ένδικο μέσο ή ασκήθηκε εμπρόθεσμα, αλλά απορρίφθηκε. 12. Να αναφέρετε επιγραμματικά τι πρέπει να συντρέχει για να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα της ληστείας. Πρέπει να συντρέχουν τα παρακάτω στοιχεία: α. Σωματική βία εναντίον προσώπου ή απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής β. Αφαίρεση από άλλον ξένου (ολικά ή μερικά) κινητού πράγματος ή εξαναγκασμός παράδοσής του σε αυτόν γ. Σκοπός παράνομης ιδιοποίησης 13. Γιατί απαγορεύονται τα βασανιστήρια κατά την ανάκριση; Διότι καθότι θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, απαγορεύονται τόσο από το Σύνταγμά μας, όσο κι από πλήθος Διεθνών (π.χ. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων) κι Ευρωπαϊκών (π.χ. Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Συμβάσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 14. Να αναφέρετε ονομαστικά τα νομικά πρόσωπα που προβλέπονται στον Αστικό Κώδικα και δώστε ένα παράδειγμα. Σωματείο (π.χ. Αθλητικό Σωματείο) Ίδρυμα (π.χ. «Ίδρυμα Ωνάση») Επιτροπή Εράνου (π.χ. Επιτροπή Εράνου Ερυθρού Σταυρού) Αστική (μη κερδοσκοπική) Εταιρεία (π.χ. Εταιρεία Προστασίας Ζώων) 15. Εξηγήστε τη φράση Συνελήφθη επ αυτοφώρω. Εννοούμε ότι ο δράστης συνελήφθη είτε κατά την τέλεση του εγκλήματος (δηλ. όσο τα έγκλημα είναι «εν τω πράττεσθαι») ή όταν το έγκλημα έγινε πρόσφατα («προσφάτως τελεσθέν»). Η προθεσμία για την επ αυτοφώρω σύλληψη λήγει σε κάθε περίπτωση τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρας.

7 Δηλαδή το πόσο διαρκεί η προθεσμία για να συλληφθεί ο δράστης εντός των ορίων τουθ αυτοφώρου, εξαρτάται από την ώρα που διαπράχθηκε το αδίκημα. Έτσι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει είναι 24 ώρες και 1 λεπτό και το ανώτερο 47 ώρες και 59 λεπτά. 16. Δώστε τον ορισμό της υπεξαίρεσης. Υπεξαίρεση είναι η παράνομη ιδιοποίηση ξένου (ολικά ή μερικά) κινητού πράγματος που περιήλθε στην κατοχή του δράστη με οποιονδήποτε τρόπο. Παράδειγμα: Ο Α έδωσε στον Β τη φωτογραφική του μηχανή να την πουλήσει και να του δώσει τα χρήματα που θα πάρει, αλλά αυτός (ο Β) δεν την πούλησε και την κράτησε για δική του 17. Πώς καταργείται ένας νόμος; Ένας νόμος μπορεί να καταργηθεί από ένα νεότερο κανόνα δικαίου ίσης ή ανώτερης ισχύος. -Ρητή κατάργησή του έχουμε όταν νεότερος νόμος καταργεί με ειδική διάταξη τον παλιότερο. -Σιωπηρή κατάργησή του έχουμε όταν νεότερος νόμος ρυθμίζει τα ίδια θέματα με τον παλιότερο, αλλά κατά τρόπο διαφορετικό, οπότε σιωπηρά παύει να ισχύει ο παλιός νόμος. 18. Ποια είναι η διαφορά της απλής από τη συκοφαντική δυσφήμιση; Κατά τη δυσφήμηση ο δράστης ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του, το οποίο όμως είναι αληθινό ή ο δράστης νομίζει ότι είναι αληθινό. Ενώ στη συκοφαντική δυσφήμηση ο δράστης γνωρίζει ότι το γεγονός είναι ψευδές. 19. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κλοπής και της κλοπής χρήσης; α)κατά την κλοπή ο δράστης αφαιρεί πάσης φύσεως ξένο κινητό πράγμα, ενώ στην κλοπή χρήσης αφαιρεί συγκεκριμένα μηχανοκίνητο μεταφορικό μέσο β)κατά την κλοπή ο δράστης έχει σκοπό παράνομης ιδιοποίησης του πράγματος, ενώ στην κλοπή χρήσης αποκλειστικός σκοπός του είναι να το χρησιμοποιήσει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. 20. Δώστε τον ορισμό του εθίμου ως πηγής δικαίου. Το έθιμο ως (άμεση κι άγραφη) πηγή δικαίου είναι άγραφος κανόνας δικαίου που δημιουργείται με τη μακρά, ομοιόμορφη κι αδιάκοπη τήρηση ορισμένης συμπεριφοράς από τα μέλη μιας κοινωνίας με την πεποίθηση ότι τηρώντας αυτή τη συμπεριφορά εφαρμόζουν κανόνα δικαίου. 21. Να αναφέρετε τα στοιχεία που πρέπει να συντρέχουν για να στοιχειοθετηθεί μια εξύβριση. Προσβολή της τιμής του θύματος Η προσβολή να συντελεσθεί με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο από το δράστη (εκτός από τις περιπτώσεις της δυσφήμησης) 22. Να αναφέρετε ονομαστικά τα πρόσωπα που μετέχουν στην ποινική δίκη. Δικαστικά πρόσωπα: α)δικαστής, β)εισαγγελέας

8 γ)γραμματέας, δ)συνήγορος Υπεράσπισης Διάδικοι (υποκείμενα της ποινικής δίκης): α)κατηγορούμενος, β)πολιτικώς Ενάγων, γ)αστικώς Υπεύθυνος ή Εναγόμενος 23. Σε ποιο δίκαιο (συνταγματικό, ποινικό, εργατικό, αστικό) θα βρούμε ρυθμίσεις για τα παρακάτω: σύμβαση εξηρτημένης εργασίας, (Αστικό κι Εργατικό) εμπρησμός, (Ποινικό) εύρεση απολωλότος, (Αστικό) συνδικαλιστική δράση, (Συνταγματικό, Εργατικό) σωματική βλάβη από αμέλεια, (Ποινικό) απόλυση εργαζομένου, (Εργατικό) προσβολή προσωπικότητας. (Συνταγματικό) 24. Να αναφέρετε έξι (6) παραδείγματα νομικών προσώπων. 1)Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών 2)Μια Ανώνυμη Εταιρεία 3)Ένα δημόσιο σχολείο 4)Ένας συνεταιρισμός 5)Ένα Σωματείο εργαζομένων 6)Ένα ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων 25. Πότε έχουμε απώλεια δικαιώματος; Απώλεια δικαιώματος έχουμε όταν λύεται ο δεσμός μεταξύ του δικαιώματος και του φορέα του. Επέρχεται: α)ακούσια (χωρίς τη θέληση του δικαιούχου (π.χ. με το θάνατο του δικαιούχου) ή β)εκούσια (με τη θέληση του δικαιούχου). Η εκούσια απώλεια πραγματοποιείται με τη διάθεση του δικαιώματος που εμφανίζεται είτε ως παραίτηση από το δικαίωμα (π.χ. εγκατάλειψη ενός πράγματος), είτε ως μεταβίβαση του δικαιώματος (π.χ. μεταβίβαση κυριότητα πράγματος λόγω αγοραπωλησίας) 26. Τι είναι η απείθεια; Απείθεια διαπράττει όποιος ύστερα από νόμιμη πρόσκληση αρνείται - χωρίς να προβάλει όμως αντίσταση - σε κάποιον υπάλληλο (δηλ. σε άτομο στο οποίο νόμιμα έχει ανατεθεί άσκηση υπηρεσίας δημόσιας, δημοτικής, κοινοτικής ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου) την υπηρεσία ή τη συνδρομή που οφείλεται κατά το νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος, για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια. 27. Σε ποια νομοθετήματα, (Αστικός Κώδικας, Ποινικός Κώδικας, Σύνταγμα, Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας), συναντάμε ρυθμίσεις για τα παρακάτω: κλοπή, (Ποινικός Κώδικας) προστασία περιβάλλοντος, (Σύνταγμα, Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι)

9 σύσταση σωματείου, (Αστικός Κώδικας, Σύνταγμα) βιασμό, (Ποινικός Κώδικας) προστασία νομής ακινήτου, (Αστικός Κώδικας) εμπορία ναρκωτικών, (Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι) μια έφεση,(κώδικας Ποινικής Δικονομίας) ένα βούλευμα.,(κώδικας Ποινικής Δικονομίας) 28. Δώστε την έννοια του πολιτεύματος. Με το όρο πολίτευμα εννοείται ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο οργανώνεται και παίρνει μορφή συνταγματικά η κυριαρχία ενός συγκεκριμένου κράτους. Είναι με άλλα λόγια το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν τα άμεσα όργανα της πολιτείας, τον τρόπο εκλογής τους, τις μεταξύ τους σχέσεις και τον κύκλο αρμοδιότητάς τους, όπως επίσης και τη σχέση των ατόμων προς την πολιτική εξουσία. Το πολίτευμα της χώρας μας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. 29. Τι καλείται συνδικαλισμός και πώς προστατεύεται; Συνδικαλισμός ή αλλιώς συνδικαλιστική ελευθερία καλείται το ατομικό δικαίωμα που το Σύνταγμα αναγνωρίζει στους εργαζομένους να ιδρύουν επαγγελματικές οργανώσεις σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, να προσχωρούν σε ιδρυμένη οργάνωση κι αν υπάρχουν περισσότερες οργανώσεις να προσχωρούν σε αυτήν της εκλογής τους. Η άσκηση του δικαιώματος ίδρυσης συνδικαλιστικής οργάνωσης δεν εξαρτάται από προηγούμενη άδεια κρατικού οργάνου. Απαγορεύεται επίσης από το νόμο ο αναγκαστικός συνδικαλισμός. Η συνδικαλιστική δράση προστατεύεται από το νόμο καθότι ο εργοδότης δεν μπορεί να εμποδίσει την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος του εργαζομένου για ίδρυση συνδικαλιστικών οργανώσεων κι άσκηση νόμιμη δράσης μέσα από αυτές. Επίσης προβλέπεται και προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών σχετικά με την καταγγελία της σχέσης εργασίας τους, τη μετάθεσή τους και την παροχή σε αυτούς συνδικαλιστικών αδειών 30. Αναλύστε σε μια παράγραφο την αρχή διάκρισης των εξουσιών. Το άρθρο 2 του Συντάγματος προβλέπει την αρχή διάκρισης των εξουσιών, σύμφωνα με την οποία οι ενέργειες της Πολιτείας διακρίνονται σε 3 κατηγορίες: τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική (ουσιαστική διάκριση), οι οποίες ασκούνται αντίστοιχα από τα νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά όργανα της Πολιτείας (τυπική διάκριση). Τα νομοθετικά όργανα (δηλ. η Βουλή κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) θέτουν τους κανόνες, τα εκτελεστικά διοικητικά (δηλ. η Κυβέρνηση κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) τους εκτελούν και τα δικαστικά (δηλ. τα Δικαστήρια) επιλύουν τυχόν αμφισβητήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή τους εκδίδοντας δικαστικές αποφάσεις, που εκτελούν στο όνομα του Ελληνικού Λαού. Η υπέρβαση των ορίων της αρμοδιότητας των οργάνων απαγορεύεται και κάθε όργανο υποχρεούται να ενεργεί εντός των ορίων της δικής του αρμοδιότητας.

10 31. Πότε έχουμε κατάχρηση δικαιώματος; Όταν η άσκησή του υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος. 32. Δώστε την έννοια της προσβολής νομής και αναφέρετε κι ένα παράδειγμα. Προσβολή νομής έχουμε όταν κάποιος διαταράσσει ή αποβάλλει το δικαιούχο νομέα από αυτό του δικαίωμα, εφόσον αυτό γίνεται παράνομα και χωρίς τη θέλησή του. Π.χ. Κάποιος περνάει από το οικόπεδο του γείτονά του για να βγει στο δρόμο, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα. 33. Ποια δικαιώματα λέγονται μεταβιβαστά και ποια αμεταβίβαστα; Μεταβιβαστά ή μη προσωποπαγή είναι όσα μπορούν να μεταβιβασθούν και να κληρονομηθούν ελεύθερα (π.χ. δικαίωμα επικαρπίας). Αμεταβίβαστα ή προσωποπαγή είναι όσα συνδέονται στενά με το πρόσωπο του δικαιούχου και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ή να κληρονομηθούν (π.χ. δικαίωμα προσωπικότητας) 34. Αναλύστε σε μια παράγραφο την αρχή του κοινοβουλευτισμού. Η κοινοβουλευτική αρχή αφορά τη σχέση της Κυβέρνησης και Βουλής και το ρόλο τα Βουλής μες στο πολίτευμα. Σύμφωνα με την αρχή αυτή η Κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής κι η Βουλή αποτελεί μετά το εκλογικό σώμα το κύριο όργανο της πολιτείας. Η Βουλή αποτελεί το όργανο ελέγχου της εξουσίας και βασικό νομοθετικό παράγοντα. Κύρια χαρακτηριστικά της αρχής του Κοινοβουλευτισμού: α)η Κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλή, β)οι Υπουργοί κι οι Υφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της Κυβέρνησης, κι ο καθένας τους για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητάς του. 35. Αναλύστε σε μια παράγραφο την αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου στο Εφετείο. Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) ορίζει ότι στην περίπτωση που κάποιος καταδικάστηκε από Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο σε μια ποινή και ασκήσει έφεση, τότε η απόφαση του επόμενου ανώτερου Δικαστηρίου, δηλ. σ αυτή την περίπτωση του Εφετείου, δεν μπορεί να είναι πιο αυστηρή. Δηλαδή δεν μπορεί η θέση του καταδικασθέντα να γίνει χειρότερη, ούτε να ανακληθούν ευεργετήματα που του παρείχε με την απόφασή του το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο. Οπότε δεν μπορεί π.χ να του επιβληθεί βαρύτερη ποινή ή να χαρακτηριστεί το έγκλημά του ως κακούργημα ενώ πρωτοβάθμια θεωρήθηκε πλημμέλημα ή να απαγορευτεί η μετατροπή της ποινής που του επιβλήθηκε. 36. Αναλύστε την αρχή της ισότητας που κατοχυρώνει το Ελληνικό Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος: όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο με ίσα δικαιώματα κι υποχρεώσεις. Όλοι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη

11 ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μόνο οι Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες. Τίτλοι ευγενείας και διακρίσεις δεν απονέμονται ή αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες. Και κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλο υποχρεούται να συντελεί στην άμυνα της πατρίδας του. Η ισότητα αυτή είναι αναλογική, που σημαίνει ίση ρύθμιση ίδιων καταστάσεων και διαφορετική ρύθμιση ανόμοιων καταστάσεων. Κάθε απόκλιση βέβαια από την αρχή της ισότητας πρέπει να δικαιολογείται από λόγους γενικού δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος. 37. Να αναφέρετε ονομαστικά τις πηγές του Συνταγματικού Δικαίου. α)το τυπικό Σύνταγμα (κι άλλοι κανόνες με αυξημένη τυπική δύναμη), β)ο νόμος, γ)ο Κανονισμός της Βουλής, δ)τα διατάγματα, ε)το συνταγματικό έθιμο, στ)το διεθνές δίκαιο, ζ)το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο 38. Να αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους αποκτάμε ένα δικαίωμα. Η κτήση ενός δικαιώματος γίνεται: α) εκούσια, δηλαδή με τη θέληση του προσώπου που το αποκτά (π.χ. απόκτηση κυριότητας με αγοραπωλησία), β) αυτοδικαίως, δηλαδή ανεξάρτητα από τη θέληση ή και χωρίς τη θέληση του αποκτώντος (π.χ. κτήση κληρονομικού δικαιώματος από αδικοπραξία). Διακρίνουμε επίσης 2 είδη κτήσεως ενός δικαιώματος: α) την πρωτότυπη κτήση (όπου το αποκτώμενο δικαίωμα είναι ανεξάρτητο από το δικαίωμα άλλου προσώπου, π.χ. απόκτηση κυριότητας ψαριών με ψάρεμα από τη θάλασσα), β) την παράγωγη κτήση (όπου το αποκτώμενο δικαίωμα στηρίζεται σε προϋπάρχον δικαίωμα άλλου δικαιούχου, ο οποίος συναινεί στην κτήση αυτή, π.χ. απόκτηση κυριότητας ενός ακινήτου με γονική παροχή) 39. Ποια δικαιώματα λέγονται περιουσιακά και ποια μη περιουσιακά; Δώστε ένα παράδειγμα για το καθένα. Περιουσιακά είναι τα δικαιώματα που γεννιούνται από τις περιουσιακές σχέσεις και παρέχονται για την ικανοποίηση οικονομικών συμφερόντων (π.χ. δικαίωμα κυριότητας και δικαίωμα επικαρπίας). Μη περιουσιακά ή αλλιώς προσωπικά είναι τα δικαιώματα που γεννιούνται από τις προσωπικές σχέσεις και παρέχονται για την ικανοποίηση ηθικού συμφέροντος (π.χ. οικογενειακά δικαιώματα) 40. Δώστε τον ορισμό της κατοικίας. Ποια είδη της υπάρχουν; Κατοικία είναι ο νομικός δεσμός κάθε ανθρώπου με τον τόπο που έχει εγκατασταθεί μόνιμα και κύρια. Για την ύπαρξη κατοικίας είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν δυο στοιχεία: 1)πραγματική εγκατάσταση

12 σε ένα τόπο και 2)πρόθεση μονιμότητας αυτής τη εγκατάστασης. Είδη κατοικίας είναι: α)η εκούσια και β)η νόμιμη ή αναγκαία 41. Ποια δικαιώματα λέγονται απόλυτα και ποια σχετικά; Δώστε ένα παράδειγμα. Απόλυτα καλούνται τα δικαιώματα που παρέχουν στο δικαιούχο άμεση εξουσία πάνω σε πράγμα ή άυλο αγαθό ή πρόσωπο. Τα δικαιώματα αυτά στρέφονται όχι μόνο κατά ορισμένου προσώπου, αλλά κατά πάντων κι έτσι μπορεί να προσβληθούν από οποιονδήποτε τρίτον (π.χ. τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, το δικαίωμα της προσωπικότητας, το δικαίωμα τα υποθήκης) Σχετικά καλούνται τα δικαιώματα που παρέχουν στο δικαιούχο εξουσία να απαιτήσει από κάποιον άλλον ορισμένη πράξη, παράλειψη ή ανοχή. Χαρακτηριστικό τους λοιπόν είναι ο προσωπικός δεσμός που δημιουργούν μεταξύ δικαιούχου κι υπόχρεου, με αποτέλεσμα μόνο ο υπόχρεος (κατά του οποίου στρέφεται το σχετικό δικαίωμα) να μπορεί να το προσβάλει. (π.χ. το δικαίωμα της διατροφής, το δικαίωμα του κληροδόχου από την κληροδοσία). 42. Αναλύστε την παράλειψη ως ανθρώπινη συμπεριφορά και δώστε ένα παράδειγμα. Κατά τον ορισμό της έννοιας του εγκλήματος ο Ποινικός Κώδικας απαιτεί πράξη, με την έννοια της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. Δηλαδή μπορεί να εκδηλώνεται είτε με ενέργεια του δράστη (κλοπή, ληστεία, σωματική βλάβη, κ.λ.π.), είτε με αποθετική (αρνητική) συμπεριφορά δηλαδή με παράλειψη (παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής, παράλειψη εποπτείας ανηλίκου, μη ενημέρωση Αρχής για ανεύρεση πτώματος, κ.λ.π.). 43. Τι είναι το δεδικασμένο; Με τον όρο «δεδικασμένο» εννοούμε ότι όταν κάποιος έχει καταδικασθεί αμετάκλητα ή έχει αθωωθεί ή έχει πάψει η ποινική δίωξη εναντίον του, δεν μπορεί να ασκηθεί και πάλι εις βάρος του δίωξη για την ίδια πράξη, ακόμη κι αν δοθεί σε αυτήν διαφορετικός χαρακτηρισμός. 44. Τι προβλέπει ο Ποινικός μας Κώδικας για το έγκλημα του εμπρησμού; «Όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, β) με κάθειρξη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, αν στην περίπτωση του στοιχ. β επήλθε θάνατος.» 45. Πότε μια απόπειρα εγκλήματος λέμε ότι είναι πρόσφορη και πότε απρόσφορη; Απρόσφορη απόπειρα τέλεσης εγκλήματος έχουμε όταν ο δράστης επιχειρεί να εκτελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα με μέσο («απρόσφορη λόγω μέσου») ή κατά αντικειμένου («απρόσφορη λόγω αντικειμένου») τέτοιας φύσης, ώστε να αποβαίνει απολύτως αδύνατη η τέλεση του εγκλήματος.

13 Πρόσφορη είναι η απόπειρα, η οποία τελέστηκε με τέτοιο μέσο ή κατά τέτοιου αντικειμένου, ώστε αν η πράξη τελικά ολοκληρωνόταν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας το επιδιωκόμενο εγκληματικό αποτέλεσμα 46. Δώστε την έννοια της πεπερασμένης και της μη πεπερασμένης απόπειρας. Πεπερασμένη είναι η απόπειρα κατά την οποία ο δράστης ολοκλήρωσε την κατευθυνόμενη προς το εγκληματικό αποτέλεσμα ενέργεια του χωρίς όμως αυτό τελικά να πραγματωθεί, π.χ. ο δράστης πυροβολεί το θύμα με σκοπό να του αφαιρέσει τη ζωή, αλλά τελικά μόνο τον τραυματίζει. Μη πεπερασμένη είναι η απόπειρα όταν η προς το αποτέλεσμα κατευθυνόμενη ενέργεια για κάποιο λόγο δεν έφθασε εις πέρας, π.χ. ο δράστης πυροβολεί το θύμα με σκοπό να του αφαιρέσει τη ζωή, αλλά η σφαίρα καρφώνεται σε ένα δέντρο. 47. Συχνά ένα έγκλημα τελείται από περισσότερους. Αναφέρετε επιγραμματικά τις μορφές συμμετοχής στο έγκλημα. Συναυτουργία Άμεσος κι έμμεσος αυτουργός Ηθικός αυτουργός Άμεσος συνεργός Απλός συνεργός 48. Τι ισχύει για την απόλυση συνδικαλιστή εξαιτίας της συνδικαλιστικής δράσης του; Είναι άκυρη η απόλυση συνδικαλιστή εξαιτίας νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης του, γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμα ο εργοδότης δεν μπορεί να εμποδίσει την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος των εργαζομένων για ίδρυση συνδικαλιστικών οργανώσεων κι άσκηση νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης μέσα από αυτές. 49. Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε πλήρη και σε ποιες ελαττωμένη ικανότητα προς καταλογισμό; Πλήρης ικανότητα καταλογισμού υπάρχει σε ενήλικο δράστη που δεν είναι διαταραγμένης συνείδησης ή διαταραγμένων πνευματικών λειτουργιών, δεν πάσχει από καμιά ψυχιατρική νόσο, ούτε είναι εξαρτημένος από ουσίες (ναρκωτικά ή αλκοόλ) και λειτουργούν πλήρως όλες οι αισθήσεις του. Ελαττωμένη ικανότητα καταλογισμού υπάρχει σε περιπτώσεις που λόγω ηλικίας ή κάποιας ψυχικής κατάστασης, που προκαλεί διατάραξη των πνευματικών λειτουργιών ή της συνείδησης, δεν έχει εκλείψει εντελώς η ικανότητα προς καταλογισμό, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά. 49. Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε πλήρη και σε ποιες ελαττωμένη ικανότητα προς καταλογισμό; Πλήρης ικανότητα καταλογισμού υπάρχει σε ενήλικο δράστη που δεν είναι διαταραγμένης συνείδησης ή διαταραγμένων πνευματικών λειτουργιών, δεν πάσχει από καμιά ψυχιατρική νόσο, ούτε είναι εξαρτημένος από ουσίες (ναρκωτικά ή αλκοόλ) και λειτουργούν πλήρως όλες οι αισθήσεις του.

14 Ελαττωμένη ικανότητα καταλογισμού υπάρχει σε περιπτώσεις που λόγω ηλικίας ή κάποιας ψυχικής κατάστασης, που προκαλεί διατάραξη των πνευματικών λειτουργιών ή της συνείδησης, δεν έχει εκλείψει εντελώς η ικανότητα προς καταλογισμό, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά. 50. Ο 6χρονος Α έσπασε το τζάμι του παραθύρου του γειτονικού διαμερίσματος. Ο 10χρονος Β έριξε στην αυλή ενός σπιτιού ακαθαρσίες που θα ενοχλήσουν τους ενοίκους. Ο 19χρονος Γ προκάλεσε σκόπιμα βαριά σωματική βλάβη σε βάρος κάποιου. Ποια είναι η ποινική μεταχείριση που προβλέπει ο νόμος για τις παραπάνω περιπτώσεις; Ο 6χρονος, ο οποίος θεωρείται νήπιο, είναι ποινικά αδιάφορος και για αυτό δεν υπόκειται σε ποινική μεταχείριση. Ο 10χρονος, ο οποίος θεωρείται παιδί, δεν είναι μεν ποινικά αδιάφορος, αλλά είναι ακαταλόγιστος και μπορεί να του επιβληθούν από το Δικαστήριο Ανηλίκων αναμορφωτικά μέτρα από τον κατάλογο των αναμορφωτικών μέτρων του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 122). Ο 19χρονος, ο οποίος θεωρείται ενήλικος, θα δικαστεί κανονικά από Δικαστήριο ενηλίκων, αλλά με το ελαφρυντικό της μετεφηβείας. 51. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εργοδότη και ποιες του μισθωτού; Υποχρεώσεις εργοδότη: 1)Καταβολή συμφωνημένου και νόμιμου μισθού, 2)Υποχρέωση εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τους νόμους για την Υγεία κι Ασφάλεια στην Εργασία, 3)Υποχρέωση ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων που κατέχουν όμοια θέση, 4)Υποχρέωση σεβασμού της προσωπικότητας του εργαζομένου, 5)Υποχρέωση απασχόλησης των εργαζομένων, 6)Υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εργασίας για τον εργαζόμενο που αποχωρεί από την εργασία, 7)Υποχρέωση παροχής αδειών, 8)Ευθύνη για εργατικά ατυχήματα. Υποχρεώσεις μισθωτού: 1)Αυτοπρόσωπη παροχή του είδους της εργασίας που συμφωνήθηκε, στον συμφωνηθέντα τόπο και χρόνο, σύμφωνα με τους ισχύοντες στην επιχείρηση κανόνες εργασίας, 2)Υποχρέωση πίστης προς τον εργοδότη 52. Ο Α, οδηγός αυτοκινήτου, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Β, σύζυγο της Γ, η οποία κατά το χρόνο του θανάτου του Β ήταν έγκυος. Όταν γεννήθηκε το παιδί των Β και Γ (ο Δ), η Γ άσκησε για λογαριασμό του παιδιού της, Δ αγωγή κατά του οδηγού Α ζητώντας την καταδίκη του Α σε καταβολή αποζημιώσεως λόγω ψυχικής οδύνης. Ο Α ισχυρίσθηκε ότι δεν οφείλει καμία αποζημίωση γιατι κατά το χρόνο θανάτου του Β, ο Δ δεν είχε ακόμη γεννηθεί. Έχει δίκιο ο Α; Όχι δεν έχει δίκαιο ο Α, γιατί σύμφωνα με τον ΑΚ (άρθρο 36) ως προς τα δικαιώματα που του επάγονται, το κυοφορούμενο θεωρείται γεννημένο αν γεννηθεί ζωντανό και τότε ασκεί αναδρομικά τις αξιώσεις του. 53. Ποια αγαθά προσβάλλονται από τα πιο κάτω εγκλήματα: ανθρωποκτονία από πρόθεση, (η ζωή) παραβίαση απορρήτου, (το ιδιωτικό απόρρητο)

15 αντίσταση, (η ελληνική κρατική εξουσία) σωματική βλάβη από αμέλεια, (η σωματική ακεραιότητα) φθορά ξένης ιδιοκτησίας, (η ιδιοκτησία) απλή συκοφαντική δυσφήμιση (η τιμή κι η υπόληψη) 54. Η Α θέλοντας να εκδικηθεί τον αρραβωνιαστικό της Β που την είχε εγκαταλείψει από μήνες τον επι σκέφθηκε στο γραφείο του, τον περιέλουσε με βενζίνη και τον πυρπόλησε. Από τη φωτιά κάηκε επίσης και το γραφείο του Β. Μόνο χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποφεύχθηκε η επέκταση της φωτιάς σε άλλα γραφεία της οικοδομής, που την ώρα εκείνη ήταν γεμάτη κόσμο. Πως αξιολογείται ποινικά η συμπεριφορά της Α; Η Α θα καταδικασθεί για ανθρωποκτονία με πρόθεση, γιατί η πρόθεσή της ήταν να εκδικηθεί τον αρραβωνιαστικό της κατά συρροή με εμπρησμό από (ενσυνείδητη) αμέλεια, καθότι ναι μεν δεν είχε πρόθεση να κάψει το γραφείο του Β ή τα υπόλοιπα γραφεία του κτιρίου, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι της πέρασε από το μυαλό ως ενδεχόμενο η πυρκαγιά, το οποίο όμως θεώρησε ότι δεν θα επέλθει, κι έτσι προέβη τελικά στην πράξη της. 55. Ο Α οδηγώντας το αυτοκίνητό του με υπερβολική ταχύτητα παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα μέσα σε διαβάσεις μια ηλικιωμένη γυναίκα. Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε ο τροχονόμος Β φίλος του Α που έκανε την έκθεση αυτοψίας. Σε αυτήν ο Β από δική του πρωτοβουλία και θέλοντας να ελαφρύνει τη θέση του Α σημείωσε στο έγγραφο της αυτοψίας ότι τα ίχνη πέδησης, μήκους 22 μέτρων, που είχαν αποτυπωθεί στο δρόμο από φρενάρισμα, αντιστοιχούν σε ταχύτητα 60 χλμ/ώρα (πράγμα σωστό) που είναι νόμιμη μέσα στην πόλη (ενώ γνώριζε ότι ήταν παράνομη). Πως αξιολογείται ποινικά η συμπεριφορά του Β; Ο Β, τροχονόμος, (άρα δημόσιος υπάλληλος), προκειμένου να βοηθήσει το δράστη-φίλο του, βεβαιώνει με πρόθεση ψευδώς ένα περιστατικό με έννομες συνέπειες. Άρα θα κατηγορηθεί για ψευδή βεβαίωση του άρθρου 242 ΠΚ. Επίσης με πρόθεση παραβαίνει με τις πράξεις του τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και τελεί το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά δεν θα τιμωρηθεί βάσει της διάταξης του άρθρου 259 ΠΚ, γιατί η πράξη του αυτή τιμωρείται ήδη με τη διάταξη του άρθρου 242 ΠΚ. 56. Η Β έχει προσληφθεί ως γραμματέας στην εταιρία του Α δυνάμει προφορικής μεταξύ τους σύμβασης εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Πριν από 2 μέρες κι ενώ βρίσκεται σε άδεια λοχείας, μαθαίνει από το συνάδελφό της, Γ ότι απολύθηκε, χωρίς καμία ειδοποίηση εκ μέρους του εργοδότη του, Α και χωρίς να τηρηθεί ο έγγραφος τύπος καταγγελίας της σύμβασης εξηρτημένης εργασίας της. Πώς κρίνετε το κύρος της σύμβασης εξηρτημένης εργασίας και πώς κρίνετε τη συμπεριφορά του εργοδότη Α; Η σύμβαση είναι έγκυρη έστω και αν έγινε προφορικά, αφού δεν απαιτείται από τον ΑΚ συστατικός έγγραφος τύπος για τη σύμβαση εργασίας.

16 Ως προς την απόλυση, αυτή δεν είναι νόμιμη, αφού σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο για ένα χρόνο από τον τοκετό ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει τη μητέρα. 57. Να αναφέρετε τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την κτήση άδειας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το νόμο 2518/1997, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 3707/2008. Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, για την κτήση άδειας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας πρέπει να συντρέχουν, για το πρόσωπο του αιτούντος, κυρίως οι εξής προϋποθέσεις,: - Να είναι Έλληνας πολίτης ή ομογενής ή πολίτης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. - Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλιτα σε μια σειρά από αδικήματα (μεταξύ αυτών οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία, κατά της πολιτειακής εξουσίας, περί το νόμισμα, κλοπή απάτη εκβίαση, ναρκωτικά, όπλα, λαθρεμπορία, κ.λ.π.), δηλαδή να έχει γι αυτά τα αδικήματα καθαρό ποινικό μητρώο. - Να μην τελεί: υπό κράτηση, δικαστική έρευνα ή υπό δικαστική συμπαράσταση - Να μην είναι κατασκευαστής ή έμπορος όπλων, πυρομαχικών ή εκρηκτικών υλών - Να μην έχει στερηθεί των πολιτικών δικαιωμάτων του, έστω και εάν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους. - να μην πάσχει από οποιαδήποτε μορφής ψυχικό νόσημα - Να μην είναι χρήστης ναρκωτικών ουσθιών 58. Δώστε την έννοια του δικαιώματος. Δικαίωμα είναι η εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο σε κάθε άνθρωπο για να προστατεύσει και να ικανοποιήσει τα νόμιμα βιοτικά του συμφέροντα. 59. Δώστε την έννοια της συρροής των εγκλημάτων. Ποιες μορφές συρροής εγκλημάτων γνωρίζετε; Συρροή εγκλημάτων υπάρχει όταν ο δράστης με μια ή περισσότερες πράξεις ή παραλείψεις τελεί περισσότερα από ένα εγκλήματα. Μορφές συρροής είναι: Η αληθινή (πραγματική) και η κατ ιδέαν (φαινομενική). Στην αληθινή έχουμε όντως περισσότερα του ενός αδικήματα, που έχουν τελεσθεί με διαφορετική το καθένα συμπεριφορά. Στη φαινομενική με μια συμπεριφορά τελούνται περισσότερα εγκλήματα ή υπάρχουν περισσότερες διατάξεις που ορίζουν την πράξη του δράστη ως έγκλημα και τελικά θα εφαρμοστεί μόνο μια ποινική διάταξη και μια ποινή. Η ομοειδής (όπου ο δράστης διαπράττει εγκλήματα του ίδιου είδους) και η ετεροειδής (όπου ο δράστης διαπράττει εγκλήματα διαφορετικού είδους) 60. Αναλύστε τη φράση Αθώος μέχρι αποδείξεως τουναντίον.

17 Πρόκειται για το λεγόμενο «τεκμήριο της αθωότητας» σύμφωνα με το οποίο όποιος θεωρείται ύποπτος τέλεσης εγκλήματος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αθώος και να έχει όλα τα ανάλογα δικαιώματα, μέχρι να αποδειχθεί με αποδείξεις ότι είναι ένοχος. Άρα η Πολιτεία μέσω των οργάνων της πρέπει να αποδείξει ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος κι όχι να αποδείξει ο κατηγορούμενος ότι είναι αθώος. Η αρχή αυτή επίσης επιβάλλει στο δικαστήριο σε περίπτωση αμφιβολίας να αποφανθεί υπέρ του κατηγορουμένου. 61. Ποια η διαφορά μεταξύ του ηθικού αυτουργού και του άμεσου συνεργού ενός εγκλήματος; Ο άμεσος συνεργός με πρόθεση παρέχει άμεση συνδρομή στο δράστη κατά τη διάρκεια και στην εκτέλεση της κύριας πράξης. Δηλαδή παρέχει τέτοια βοήθεια, που χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ο άμεσος αυτουργός την κύρια πράξη. Ενώ ο ηθικός αυτουργός παρακινεί το φυσικό αυτουργό και του προκαλεί την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη 62. Να αναφέρετε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έκδοση αδείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε εμπορικά πλοία όπως προβλέπονται στο νόμο 4058/2012. Η παροχή υπηρεσιών ασφάλειας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε υπ.ο Ελληνική σημαία εμπορικά πλοία για την προστασία των επιβαινόντων, του πλοίου και του φορτίου αυτού από επιθέσεις που συνιστούν πειρατεία, προστέθηκε στο Ν. 2518/1997 ως νόμιμη δραστηριότητα των ΙΕΠΥΑ, με το Ν. 4058/2012. Για την άσκηση όμως αυτής της δραστηριότητας, απαιτείται σχετική Άδεια, η οποία εκδίδεται από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσής της, αναφέρονται στο άρθρο 2 του Ν. 4058/2012 και ειδικότερα είναι: 1. Οι ένοπλοι ιδιώτες φρουροί δεν αποτελούν μέλη του πληρώματος του πλοίου και πρέπει να: α. έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο έτος, β. μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε στερητική της ελευθερίας ποινή μεγαλύτερη των έξι μηνών για οποιοδήποτε αδίκημα που τελέστηκε με δόλο, γ. αποτελούν προσωπικό εταιρείας με την οποία ο πλοιοκτήτης ή ο διαχειριστής πλοίου υποχρεούται να συνάψει σύμβαση και η οποία είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί νομίμως στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και διαθέτει αναγνωρισμένη πιστοποίηση ποιότητας (ISO) για την παροχή των υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία. 2. Η συνδρομή κάθε όρου και προϋπόθεσης που αφορά τους ένοπλους ιδιώτες φρουρούς βεβαιώνεται από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και εξασφαλίζεται στο πλαίσιο της σύμβασης με τον πλοιοκτήτη ή τον διαχειριστή του πλοίου. 3. Για την έκδοση της εν λόγω άδειας απαιτείται η υποβολή φακέλου στον οποίο περιλαμβάνονται αίτηση του πλοιοκτήτη ή διαχειριστή του πλοίου που περιέχει στοιχεία εξατομίκευσης του πλοίου, καθώς και ανάλυση του εκτιμώμενου κινδύνου που διαμορφώνεται αφού ληφθούν υπόψη ο πλους, η κατηγορία και τα χαρακτηριστικά του πλοίου, οι συνιστώμενες από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό Πρακτικές Βέλτιστης Διαχείρισης και οι απόψεις του πλοιάρχου του πλοίου.

18 4. Η άδεια εκδίδεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα για συγκεκριμένο πλοίο εντός δεκαπέντε ημερών από την υποβολή πλήρους φακέλου και το πρωτότυπο αυτής φέρεται επί του πλοίου. 63. Να αναφέρετε ονομαστικά τους κλάδους της εγκληματολογίας. Η Εγκληματολογία με ευρεία έννοια διακρίνεται σε: Εγκληματολογία με στενή έννοια Σωφρονιστική Ανακριτική Δικαστική Ψυχολογία Δικαστική Ψυχιατρική Θυματολογία Αντεγκληματική Πολιτική 64. Να αναφέρετε τις ομοιότητες ανάμεσα στην κλοπή και τη ληστεία. Τόσο κατά την κλοπή, όσο και κατά τη ληστεία ο δράστης αφαιρεί από την κατοχή άλλου ξένο κινητό πράγμα με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παρανόμως. 65. Δώστε τους ορισμούς του αυτόπτη, του αυτήκοου και του εξ ακοής μάρτυρα Αυτόπτης είναι ο μάρτυρας που είδε με τα ίδια του τα μάτια ό,τι καταθέτει. Αυτήκοος είναι ο μάρτυρας που άκουσε με τα ίδια του τα αυτιά ό,τι καταθέτει. Εξ ακοής είναι ο μάρτυρας που όσα καταθέτει τα έχει πληροφορηθεί από άλλους 66. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας διαπιστώνεται αύξηση της εγκληματικότητας. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Αιτιολογήστε την απάντησή σας. Οι κυριότεροι λόγοι είναι: α. η υπερδιογκωμένη γραφειοκρατία των έργων και υποθέσεων που χειρίζεται η Αστυνομία, με συνέπεια να απασχολούνται στα γραφεία, για την αντιμετώπισή της, πολλοί Αστυνομικοί β. η ανάθεση στην Αστυνομία εκτέλεσης πλήθους έργων που είναι ξένα προς την αποστολή της, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, εργατικής νομοθεσίας, επιδόσεις εγγράφων του στρατού, των Δικαστηρίων, εκτέλεση μεταγωγών κρατουμένων από φυλακή σε φυλακή (αρμοδιότητα Υπουργείου Δικαιοσύνης), κ.λ.π. γ. η υπέρμετρη απασχόληση αστυνομικών στα γήπεδα και γενικά στις αθλητικές εκδηλώσεις, στη φρούρηση μεγάλου αριθμού διαφόρων ακίνητων στόχων (κτίρια κ.λ.π.) και στη διάθεσή τους για συνοδείες ασφαλείας πλήθους φισικών προσώπων (επισήμων, κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, κ.λ.π. προσώπων) δ. η μη απασχόληση και μη εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους άλλων Αρχών (π.χ. των Δημοτικών Αστυνομιών) στα καθήκοντα που τους αναθέτει ο νόμος και η αναγκαστική πλέον απασχόληση σ αυτά της Αστυνομίας.

19 ε. η κατάσταση γενικά που επικρατεί σήμερα στην Ελληνική κοινωνία και οι συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, ως αποτέλεσμα της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης 67. Από ποιους τηρείται η στατιστική των φυλακών, τι στοιχεία περιλαμβάνει και σε τι μας χρησιμεύει; Η στατιστική των φυλακών ή άλλως Σωφρονιστική Στατιστική καταρτίζεται από τους διευθυντές των Σωφρονιστικών Καταστημάτων σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από τα «ατομικά στατιστικά δελτία καταδίκων (ανηλίκων κι ενηλίκων)», τα οποία αφορούν τους δράστες που καταδικάστηκαν και κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή. Η στατιστική αυτή χρησιμεύει στον υπολογισμό του αριθμού των ατόμων που στέλνονται ετησίως στα ελληνικές φυλακές κι έτσι μας δίνουν μια πρώτη εικόνα για τη μείωση ή την αύξηση της σοβαρής εγκληματικότητας στη χώρα μας. 68. Δώστε τον ορισμό της εμφανούς και της αφανούς εγκληματικότητας. Εμφανής ονομάζεται εκείνο το τμήμα της εγκληματικότητας, η έκταση του οποίου υπολογίζεται με την εγκληματολογική στατιστική, δηλ. εκείνη η οποία δηλώνεται και καταγράφεται από τις αρμόδιες αρχές. Αφανής εγκληματικότητα είναι εκείνη η οποία δεν είναι δυνατόν να καταμετρηθεί, καθότι δεν δηλώνεται προς τις αρχές, δεν καταγράφεται και δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτήν. 69. Τι αντιπροσωπεύει ο ένορκος στο ποινικό δικαστήριο και ποιο κίνδυνο ενέχει η χρησιμοποίηση ενόρκων στην ποινική δίκη; Ο ένορκος παίζει το ρόλο του λαϊκού δικαστή κι αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη του απλού ανθρώπου εκφράζοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η χρησιμοποίηση όμως ενόρκων, οι οποίοι δε είναι νομικοί, ενέχει τον κίνδυνο να μας οδηγήσει σε λανθασμένη ετυμηγορία, καθότι κινδυνεύουμε οι ένορκοι να μην κρίνουν τον κατηγορούμενο αμερόληπτα σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος (όπως θα έκανε ένας δικαστής) είτε παρασυρόμενοι από συναισθήματα συμπάθειας ή μένους προς το δράστη ή το θύμα είτε χειραγωγούμενοι από έναν ικανό συνήγορο υπεράσπισης. 70. Ποια είναι συνήθως τα κυριότερα αίτια των εμπρησμών στη χώρα μας; Να τα αναφέρετε ονομαστικά. α) Οικοπεδοποίηση β) Παράνομη λήψη ασφαλιστικών αποζημιώσεων γ) Κοινωνική - πολιτική διαμαρτυρία δ)τρομοκρατικές ενέργειες ε) Λόγοι εκδίκησης στ) Εξαφάνιση ιχνών εγκλήματος ζ) Ψυχασθενείς ή ψυχανώμαλοι εμπρηστές π.χ. πυρομανείς

20 71. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους χάκερς και τους κράκερς; Υπάρχουν δύο κατηγορίες χρηστών που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις: οι χάκερς (Hackers) και οι κράκερς (Crackers). Για να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των δύο ομάδων χρηστών, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι: Ένας χάκερ είναι εκείνος που ενδιαφέρεται έντονα για τις μυστικές και κρυφές λειτουργίες οποιουδήποτε λειτουργικού συστήματος υπολογιστή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι χάκερς είναι προγραμματιστές και για αυτό το λόγο έχουν εκτενή και σε βάθος γνώση των λειτουργικών συστημάτων και των γλωσσών προγραμματισμού. Προσπαθούν να ανακαλύψουν τα κενά στα συστήματα υπολογιστών, καθώς και τους λόγους ύπαρξης αυτών των κενών. Οι χάκερς αναζητούν σταθερά πρόσθετη γνώση, μοιράζονται ελεύθερα ό,τι έχουν ανακαλύψει και ποτέ δεν καταστρέφουν δεδομένα σκοπίμως. Ένας κράκερ είναι εκείνος που διεισδύει ή διαφορετικά παραβιάζει την ακεραιότητα συστήματος απομακρυσμένων μηχανημάτων, με κακή πρόθεση. Έχοντας αποκτήσει παράνομη πρόσβαση, οι κράκερς καταστρέφουν σημαντικά δεδομένα, αποτρέπουν την εξυπηρέτηση των νόμιμων χρηστών ή προξενούν σοβαρά προβλήματα στα θύματά τους. Οι κράκερς χαρακτηρίζονται γενικά από κακόβουλες πράξεις. 72. Να αναφέρετε ονομαστικά τους φορείς αντεγκληματικής πολιτικής. Αστυνομία (και λοιπές διωκτικές Αρχές) ΙΕΠΥΑ Δικαστήρια Μονάδες απεξάρτησης εξαρτημένων ατόμων Σωφρονιστικά ιδρύματα 73. Να αναφέρετε συνοπτικά τις δυο (2) κύριες μορφές επιθετικότητας και δώστε ένα (1) παράδειγμα. Α)Σωματική βία (ξυλοδαρμοί μεταξύ συμμαθητών) Β)Λεκτική-ψυχολογική βία (ειρωνικά σχόλια περί της εμφανίσεως κάποιου, απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας κάποιου) 74. Να αναφέρετε τρία (3) χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας αξιόπιστος μάρτυρας. Να είναι αντικειμενικός και να μην καταθέτει ψεύδη Να έχει καλή μνήμη και ικανότητα περιγραφής Να μην γίνεται εύκολο θύμα υποβολής 75. Από ποιους τηρείται η στατιστική της αστυνομίας, τι στοιχεία περιλαμβάνει και σε τι μας χρησιμεύει;

21 Τηρείται από τα αστυνομικά τμήματα και καταγράφει σε ένα προδικαστικό στάδιο όλες τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται σε αυτά ως εγκλήματα ή που με άλλο τρόπο διαπιστώθηκε η τέλεση εγκλημάτων. Τα αποτελέσματα αυτής της στατιστικής μας δίνουν την έκταση της δήλης εγκληματικότητας. 76. Από ποιους τηρείται η στατιστική των δικαστηρίων, τι στοιχεία περιλαμβάνει και σε τι μας χρησιμεύει; Τηρείται από τους γραμματείς των ποινικών δικαστηρίων στα λεγόμενα στατιστικά δελτία καταδικασθέντων και μας δίνει τον αριθμό των ατόμων, που μέσα σε ένα έτος καταδικάσθηκαν από τα κοινά και στρατιωτικά ποινικά δικαστήρια τελεσίδικα για κακούργημα ή πλημμέλημα. 77. Ποιος είναι ο ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης στην ποινική δίκη; Καθήκον κι υποχρέωσή του (σύμφωνα με τον Κώδικα των Δικηγόρων) είναι να υπερασπίζεται κάθε κατηγορούμενο. Ακόμη και στην περίπτωση του ενόχου, ο συνήγορός του οφείλει να προβάλλει εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να καλυτερέψουν τη θέση του. Τα γενικά καθήκοντά του λοιπόν συνοψίζονται ως εξής: α)καθήκον πίστης και προστασίας των συμφερόντων του διαδίκου, β)καθήκον ευπρέπειας (ως προς τη συμπεριφορά, τις εκφράσεις κλπ), γ)καθήκον τήρησης επαγγελματικής εχεμύθειας, δ)καθήκον αλήθειας ε)καθήκον σιωπής για τα γεγονότα που θα επιβάρυναν τη θέση του κατηγορούμενου 78. Ποιοι είναι οι λεγόμενοι εγκληματίες του λευκού κολάρου; Οι εγκληματίες του λευκού κολάρου είναι εγκληματίας που ανήκουν σε ανώτερες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις, συγκεντρώνουν στο πρόσωπό τους την εκτίμηση, την αποδοχή και το σεβασμό του κοινωνικού συνόλου και διαπράττουν εγκλήματα συναφή προς την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, χωρίς όμως να τους προσάπτεται το στίγμα του εγκληματία. 79. Δώστε τον ορισμό του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πρόκειται για τις αξιόποινες εγκληματικές πράξεις που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων και τιμωρούνται με συγκεκριμένες ποινές από την ελληνική νομοθεσία. Ανάλογα με τον τρόπο τέλεσης διαχωρίζονται σε εγκλήματα τελούμενα με τη χρήση Hλεκτρονικών Υπολογιστών (computer crime) και σε Κυβερνοεγκλήματα (cyber crime), εάν τελέσθηκαν μέσω του Διαδικτύου. 80. Δώστε τον ορισμό του οργανωμένου εγκλήματος. Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τον ορισμό του οργανωμένου εγκλήματος, υπάρχουν ωστόσο ορισμένες βασικές παράμετροι που είναι γενικά αποδεκτές ως στοιχεία της έννοιας του. Το οργανωμένο έγκλημα αναφέρεται στη συνένωση της δράσης περισσοτέρων από τρία άτομα, η οποία είναι εγκληματική, τον καταμερισμό εγκληματικών ρόλων μεταξύ των δραστών, την ενδελέχεια της δράσης των μελών και τον προσωποπαγή χαρακτήρα αυτής. Οι εμπλεκόμενοι έχουν δικούς τους

22 άγραφους νόμους με αυστηρό μυστικό χαρακτήρα - Ομερτά- συνεργάζονται με σκοπό τη διάπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων κακουργημάτων για παράνομο πλούτο και δε διστάζουν να διαπράξουν μέχρι και φόνο, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. 81. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του εισαγγελέα στην ποινική δίκη; Καθήκον κι αποστολή του Εισαγγελέα στην ποινική δίκη είναι να βοηθήσει το δικαστήριο στην ανεύρεση της αλήθειας και να εφαρμοστεί επακριβώς ο νόμος. Οφείλει έτσι να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός σε ό,τι αφορά και στη διερεύνηση της πρόθεσης (δόλου) ως και της ψυχικής κατάστασης του δράστη. 82. Να αναφέρετε τη διαφορά μεταξύ ενός επαγγελματία ληστή, ενός περιστασιακού κι ενός εξαρτημένου ληστή και δώστε τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Ο επαγγελματίας ληστής συνηθίζει να διαπράττει συστηματικά ληστείες με σκοπό το βιοπορισμό, δηλαδή αντί άλλου επαγγέλματος. Ο περιστασιακός ληστής τελεί μια ληστεία αν συντρέξουν ορισμένες συνθήκες και παρουσιαστούν κατάλληλες ευκαιρίες κι όχι σε συστηματική βάση. Ο εξαρτημένος ληστής εξαρτάται από τη χρήση τοξικών ουσιών (είναι δηλ. τοξικομανής) και τελεί ληστείες υπό την επήρεια αυτών. 83. Πώς επιδρά ψυχολογικά η ομολογία του κατηγορουμένου στους δικαστές; Μια ομολογία του κατηγορουμένου είναι φυσικό να επηρεάσει ψυχολογικά ένα δικαστή στην απόφαση που θα πάρει. Αν η ομολογία συνοδεύεται από ειλικρινή μεταμέλεια, συντριβή και τύψεις συνείδησης του κατηγορούμενου, προδιαθέτει θετικά το δικαστή δημιουργώντας του αισθήματα συμπάθειας και συμπόνιας και τάση επιείκειας στην κρίση του. Αν η ομολογία συνοδεύεται όμως από «περηφάνια» για την πράξη του, από σκληρότητα, αυτοδικαίωση και τάση επανάληψης της πράξης του σε μελλοντική αντίστοιχη κατάσταση, προδιαθέτει αρνητικά το δικαστή δημιουργώντας του αισθήματα οργής κι εκδίκησης και τάση αυστηρότητας στην κρίση του. 84. Προτείνετε πέντε (5) μέτρα αντιμετώπισης της βίας στον αθλητικό χώρο. Πληροφορίες Έλεγχος χώρων Προέλεγχος Σωματική έρευνα πριν την είσοδο των οπαδών στον αθλητικό χώρο κι αφαίρεση επικίνδυνων αντικειμένων ικανών να χρησιμοποιηθούν για ην άσκηση βίας Παρακολούθηση με κάμερες Διαχωρισμός οπαδών σε διαφορετικές πτέρυγες Αστυνόμευση του αθλητικού χώρου

23 Υποβολή προστίμων στις ομάδες ή ποινής διεξαγωγής επόμενων αγώνων χωρίς θεατές σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων από τους οπαδούς τους 85. Ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα σε βίαιο κι επιθετικό οικογενειακό περιβάλλον είναι πολύ πιθανό να γίνει ένας βίαιος κι επιθετικός ενήλικας. Σχολιάστε τη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με τη «θεωρία της μάθησης» η επιθετικότητα κι η βία είναι τρόποι συμπεριφοράς που μαθαίνονται κυρίως σε άμεση επαφή με τους άλλους και μέσα από την παρατήρηση και τη μίμηση συμπεριφορών, ειδικά όταν οι συμπεριφορές αυτές προέρχονται από άτομα που θαυμάζουμε ή έχουμε ως πρότυπα. Βάσει αυτής της θεωρίας ερμηνεύεται κι ένας κλασσικός ισχυρισμός των ερευνητών του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας: ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα βίαιο κι επιθετικό οικογενειακό περιβάλλον, άρα ζουν σε μια εστία οικογενειακής βίας, όπου οι σύζυγοι κακοποιούν τις γυναίκες τους, οι γονείς τα παιδιά τους κι οι ενήλικοι τους ηλικιωμένους γονείς τους, μαθαίνουν μοιραία να είναι βίαια και τα ίδια κι αργότερα ως ενήλικες αναπαράγουν παρόμοιες συμπεριφορές. Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν γίνεται ασυζητητί δεκτός, καθώς έχουμε δει στην πράξη ότι η εμπειρία της ενδοοικογενειακής βίας δεν οδηγεί αναπόφευκτα στην μελλοντική της χρήση. 86. Είναι σημαντική η άντληση πληροφοριών από τον τόπο του εγκλήματος για την εγκληματολογική έρευνα και γιατί; Είναι σημαντική, γιατί βοηθά στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων μέσων, χρήσιμων κατά την ποινική δίκη και τη δικαστική απόφαση, στο σχηματισμό μιας πρώτης άποψης από τον ανακριτικό υπάλληλο, στη διασταύρωση της αξιοπιστίας των μαρτυρικών καταθέσεων και στον εντοπισμό της ταυτότητα του δράστη. 87. Αναφέρετε και σχολιάστε τους παράγοντες που επηρεάζουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Βιολογικοί παράγοντες (οργανικοί-σωματικοί). Πχ μια εκ γενετής αναπηρία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την εν γένει προσωπικότητα ενός ατόμου, ως προς την αντίληψη του δικαίου. Ο ΠΚ για παράδειγμα απαιτεί από το δικαστή όταν πρέπει να δικάσει ένα άτομο εκ γενετής κωφάλαλο, να εξετάζει την ικανότητά του να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του, Ψυχιατρικοί παράγοντες. Η ψυχική υγεία ενός ατόμου επηρεάζει επίσης τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Πχ ένα άτομο μπορεί να κληρονομήσει από γονιό του μια ψυχασθένεια, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του (π.χ. οι τάσεις μανιοκατάθλιψης κι η δυσκολία ελέγχου του θυμού επηρεάζουν μοιραία την προσωπικότητά του και εμποδίζουν την πλήρη κοινωνικοποίησή του, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να παρουσιάσει παραβατικές συμπεριφορές.

24 Ψυχολογικοί παράγοντες. Η προσωπικότητα ενός ατόμου εξαρτάται κι από την ανάπτυξη στοιχείων που αναφέρονται είτε στη διανοητική ικανότητά του (όπως μνήμη, φαντασία, κρίση, λογική, IQ) είτε σε άλλους τομείς (όπως συναισθηματική νοημοσύνη EQ, αισθήματα, βούληση). Πχ σε έναν εγκληματία διανοητικά καθυστερημένο, δεν καταλογίζουμε την άδικη πράξη του, και σε έναν εγκληματία με ψυχολογικά διαταραγμένη προσωπικότητα δίνουμε συνήθως μειωμένη ποινή, καθώς βρίσκεται σε αδυναμία να διαχειριστεί με τρόπο λογικό τα αίτια που τον ώθησαν στο έγκλημα. Κοινωνιολογικοί παράγοντες. Η προσωπικότητα ενός ατόμου επηρεάζεται τέλος από το περιβάλλον, όπου ζει και μεγαλώνει, καθώς μιμείται κοινωνικές συμπεριφορές, διδάσκεται την ηθική της εποχής του και οφείλει να κινείται και να δρα σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες που θα αποτελέσουν τα κριτήρια της επιτυχούς ή όχι κοινωνικοποίησης του. Πχ σύμφωνα με νεώτερες εγκληματολογικές θεωρίες η βία μαθαίνεται από την ίδια την κοινωνία όπου κάποιος ζει και διαμορφώνει την προσωπικότητά του ως παιδί, με αποτέλεσμα αργότερα να παρουσιάζει παραβατικές συμπεριφορές ως στοιχείο πλέον της προσωπικότητάς του. 88. Δώστε τον ορισμό του διασυνοριακού εγκλήματος. Πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες που επεκτείνονται σε περισσότερες από μια χώρες και παραβιάζουν την ποινική νομοθεσία περισσότερων χωρών. 89. Οι δικαστές μπορεί να επηρεάσουν τους ενόρκους στο σχηματισμό της ετυμηγορίας τους. Πώς το κρίνετε αυτό; Δικαιολογήστε την απάντηση σας. Ναι μπορούν είτε γιατί οι ένορκοι έχουν εμπιστοσύνη στις νομικές γνώσεις των δικαστών, είτε γιατί τους θεωρούν αυθεντίες και τους αντικρίζουν με δέος, είτε γιατί είναι αδύναμοι χαρακτήρες, είτε γιατί είναι άτομα που υποβάλλονται εύκολα. Παρόμοια λάθη πρέπει να αποφεύγονται, γιατί επηρεάζουν την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των δυο παραγόντων (νομικών και λαϊκών) που είναι το ζητούμενο στις δίκες αυτές. 90. Τι είναι η προκαταρκτική εξέταση; Ποιοι από το νόμο μπορούν να διενεργούν τις προανακριτικές πράξεις; Προκαταρτική εξέταση είναι το χρονικό στάδιο που προηγείται της έναρξης της ποινικής δίωξης και μες στο οποίο διεξάγεται έρευνα για το αν πράγματι τελέστηκε κάποιο έγκλημα ή όχι. Προκαταρτική εξέταση μπορούν να διενεργούν οι εισαγγελείς πλημμελειοδικών, οι εισαγγελείς εφετών κι οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προανάκριση μπορούν να ενεργούν οι εισαγγελείς κι οι ανακριτικοί υπάλληλοι κατόπιν εντολής του εισαγγελέα 91. Αναφέρετε και αναπτύξτε πέντε (5) αιτίες για τη βία στα γήπεδα.

ΓΕΔΔ_ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ_001_ΑδικηματαΠ

ΓΕΔΔ_ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ_001_ΑδικηματαΠ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΠΛΗΘΟΣ ΔΙΑΤΑΞΗ ΦΥΣΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ 231 259 ΠΚ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΨΕΥΔΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗ 113 220 ΠΚ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 69 259 ΠΚ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Βέροια 05 Μαΐου 2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 *************************** Τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις 24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις ιακρίσεις των ποινών Οι ποινές διακρίνονται σε κύριες και παρεπόµενες. Κύριες ποινές είναι εκείνες που µπορούν να επιβληθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ Κεφάλαιο 2: Ατομικά & Κοινωνικά Δικαιώματα Περιεχόμενα 1. Δικαιώματα & υποχρεώσεις 2. Άσκηση & κατάχρηση δικαιώματος 3. Τα ατομικά δικαιώματα 4. Τα πολιτικά δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δικαιούχος) για την ικανοποίηση έννομων συμφερόντων του.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δικαιούχος) για την ικανοποίηση έννομων συμφερόντων του. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 3 ο Μάθημα Διάγραμμα Παράδοσης ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ 1. Έννοια Δικαιώματος Εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δικαιούχος) για την ικανοποίηση έννομων συμφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ. Άρθρο 1

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ. Άρθρο 1 ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ Άρθρο 1 Παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς 1. Επιτρέπεται με άδεια που εκδίδεται από τον Αρχηγό

Διαβάστε περισσότερα

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας Τ.Ε.Ι. Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ειδικά θέματα Δικαίου Δρ. Μυλωνόπουλος Δ. Αν. Καθηγητής δίκαιο άδικο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων. 1.1.Χαρακτηριστικά του Δικαίου Ετερόνομοι κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της

Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της εισόδου και διαμονής αυτών στη χώρα καθώς και της ασκήσεως

Διαβάστε περισσότερα

09. Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία

09. Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία 09. Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία Α.Μ. ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ/ΟΥΣΑ 7340010917027 Ο Ν.3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας Επικ. Καθηγητής Ν. Δημητράτος 7340010918001 Η επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1.ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΓΕΝΙΚΑ Ο σύγχρονος πολιτισμός αναπτύσσεται με κέντρο και σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο. Η έννομη τάξη, διεθνής και εγχώρια, υπάρχουν για να υπηρετούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 25ΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ. Δεύτερο Στάδιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 25ΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ. Δεύτερο Στάδιο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 25ΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ Δεύτερο Στάδιο Α/ Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕ Σ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜ ΑΤΑ ΠΡΟ- ΒΛΕΠΟ ΜΕΝΑ ΔΙΩΡΑ 1 Ζητήματα Γενικού Ποινικού Δίκαιου (α. Χρονικά και τοπικά όρια ισχύος

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ (άρθρο 8 του ν. 1599/1986 και άρθρο 3 παρ. 3 του ν. 2690/1999) Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Παυλόπουλος, Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Η αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1 Σκοπός 1. Σκοπός του νόμου είναι η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μπορούν να διασαλεύσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ». ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ». ΘΕΜΑ: Κατάργηση διατάξεων του άρθρου 1 «Κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ` τύπου» του ν.

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και δικαιώματα των θυμάτων

Περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και δικαιώματα των θυμάτων Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, όπου τα άτομα περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Ως σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται κάθε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Δίκαιο: είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων, που ρυθμίζουν, κατά τρόπο υποχρεωτικό, την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων (βλ. σελ. 5) Δημόσιο Δίκαιο:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ικανότητα δικαίου έχει κάθε πρόσωπο, φυσικό και νομικό. Η φράση αυτή σημαίνει ότι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Στοχοθεσία εξεταστέας ύλης Για την πιστοποίηση της επαγγελματικής ικανότητας, κατά το Πρακτικό Μέρος, οι υποψήφιοι της ειδικότητας Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας, εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Eισαγωγή-Η έννοια της Ποινικής Δικονομίας... 1 2. Η πρακτική σημασία της διάκρισης μεταξύ ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας... 3 ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1. Οι πηγές της Ποινικής

Διαβάστε περισσότερα

33η ιδακτική Ενότητα ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις

33η ιδακτική Ενότητα ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις 33η ιδακτική Ενότητα ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις Το δικαίωµα της προσωπικότητας Το δικαίωµα της προσωπικότητας κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 5 ο ΜΑΘΗΜΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 5 ο ΜΑΘΗΜΑ Ι. Η Σύμβαση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 5 ο ΜΑΘΗΜΑ 1. Έννοια της Σύμβασης 2 Κατάρτιση της Σύμβασης 2.1 Κατάρτιση Σύμβασης Πρόταση - Αποδοχή 2.2 Κατάρτιση Σύμβασης σε ένα μόνο στάδιο 2.3 Κατάρτιση Σύμβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. MEΡOΣ A Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. MEΡOΣ A Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ MEΡOΣ A Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας Περ. αριθ. Σελ. Κεφ. Ι. Γενική εισαγωγή 1. Η ιδιοκτησία ως αντικείμενο προσβολής... 1-4 1 2. Xαρακτηριστικά των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας... 5-7

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ 2017-2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 Ο Τι γνωρίζετε για την συντιμωρητή πρότερη και συντιμωρητή ύστερη πράξη; Η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ http://www.0-18.gr/gia-megaloys/dsdp Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΑΘΕΜΙΤΗΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ

Ο ΠΕΡΙ ΑΘΕΜΙΤΗΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Ο ΠΕΡΙ ΑΘΕΜΙΤΗΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 -------------------------------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος VΙΙ Ι. Γενικό Μέρος Α. Βασικές έννοιες... 1 1. Θέματα ορολογίας... 1 1.1. Οι χρησιμοποιούμενοι όροι... 1 1.2. Οι βασικές έννοιες... 2 1.3. «Εγγυήσεις θεσμών» και «εγγυήσεις θεσμικές»...

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Δικανική ψυχιατρική Δικανική ψυχιατρική νοσηλευτική 5 2 Θυμός, επιθετικότητα και εγκληματικότητα 7

1.1 Δικανική ψυχιατρική Δικανική ψυχιατρική νοσηλευτική 5 2 Θυμός, επιθετικότητα και εγκληματικότητα 7 IX ΠεΡιεχΟμενα 1 Εισαγωγή 1 1.1 Δικανική ψυχιατρική 2 1.2 Δικανική ψυχιατρική νοσηλευτική 5 2 Θυμός, επιθετικότητα και εγκληματικότητα 7 2.1 Γενικότητες 7 2.2 Υποκείμενα συναισθήματα και συμπεριφορές 9

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3828, 31/3/2004 Ο ΠΕΡΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΛΕΤΙΚΗ Ή ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3828, 31/3/2004 Ο ΠΕΡΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΛΕΤΙΚΗ Ή ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Ο ΠΕΡΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΛΕΤΙΚΗ Ή ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: «Οδηγία 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Υποψηφίου για πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ : ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΡΟΔ/

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Υποψηφίου για πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ : ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΡΟΔ/ ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπηρεσία: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης Ταχ. Διεύθυνση: Αλ. Συμεωνίδη 4 Τ.Κ.: 691 32 Κομοτηνή Αρ. Πρωτ. Ημερ..

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4112, 16/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ(ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ)ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4112, 16/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ(ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ)ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ(ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ)ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 98(Ι) του 2003. 1. Ο παρών

Διαβάστε περισσότερα

32η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ - ΑΣΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΙΚΑΙΟΥ (ΠΡΟΣΩΠΑ) ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις

32η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ - ΑΣΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΙΚΑΙΟΥ (ΠΡΟΣΩΠΑ) ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις 32η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ - ΑΣΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΙΚΑΙΟΥ (ΠΡΟΣΩΠΑ) ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις Κατηγορίες προσώπων ανάλογα µε την ικανότητα για δικαιοπραξία Από πλευράς

Διαβάστε περισσότερα

Για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για την σίτιση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.

Για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για την σίτιση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σέρρες 8 6-2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. Πρωτ.: 7391 ΔΙΟΙΚΗΣΗ 4 ης ΥΓΕΙΟΝ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Ταχ. Δ/νση: 3 ο χλμ. Σερρών Δράμας Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Μέθοδοι μέτρησης της εγκληματικότητας Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. (Άρθρο 9) ΒΕΒΑΙΩΣΗ. (β) Αρχή που εξέδωσε την απόφαση περί μέτρων επιτήρησης:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. (Άρθρο 9) ΒΕΒΑΙΩΣΗ. (β) Αρχή που εξέδωσε την απόφαση περί μέτρων επιτήρησης: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Άρθρο 9) ΒΕΒΑΙΩΣΗ (α) Κράτος έκδοσης: Κράτος εκτέλεσης: (β) Αρχή που εξέδωσε την απόφαση περί μέτρων επιτήρησης: Επίσημη ονομασία: Αναφέρατε εάν μπορούν να ληφθούν πρόσθετες πληροφορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Αρ πρωτ 1824 Ημ. 16/06/2016. Σύμβασης Μίσθωσης Έργου για την καθαριότητα των κτιρίων που στεγάζονται τα Οικοτροφεία Λιβαδειάς Του ΕΚΕΨΥΕ (μία θέση)

Αρ πρωτ 1824 Ημ. 16/06/2016. Σύμβασης Μίσθωσης Έργου για την καθαριότητα των κτιρίων που στεγάζονται τα Οικοτροφεία Λιβαδειάς Του ΕΚΕΨΥΕ (μία θέση) Αρ πρωτ 1824 Ημ. 16/06/2016 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Σύμβασης Μίσθωσης Έργου για την καθαριότητα των κτιρίων που στεγάζονται τα Οικοτροφεία Λιβαδειάς Του ΕΚΕΨΥΕ (μία θέση) Το Δ.Σ του ΕΚΕΨΥΕ Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 Ευθύνη του Δημοσίου Έννοια ευθύνης του Δημοσίου υποχρέωση του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, να αποζημιώσουν τρίτα πρόσωπα για ζημίες που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Δικαστική συμπαράσταση. Ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση:

Δικαστική συμπαράσταση. Ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση: Δικαστική συμπαράσταση (Άρθρο 1666) Ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση: Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Προλογικό σημείωμα...5. Ι. Αιτιολογική Έκθεση στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Προλογικό σημείωμα...5. Ι. Αιτιολογική Έκθεση στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προλογικό σημείωμα...5 ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 2019 Ι. Αιτιολογική Έκθεση στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»...17 ΙΙ. Ν. 4619/2019 «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»...215 Πρώτο βιβλίο: Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Α ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΤΜΗΜΑ Α ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σχέδιο Νόμου Για την ενσωμάτωση της οδηγίας «2010/64/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 20 ης Οκτώβριου 2010 σχετικά με το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία»

Διαβάστε περισσότερα

[όπως ισχύει μετά το ν. 2447/1996] ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Υ Μ Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Η

[όπως ισχύει μετά το ν. 2447/1996] ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Υ Μ Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Η Αστικός Κώδικας [όπως ισχύει μετά το ν. 2447/1996] ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Υ Μ Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Η Άρθρο 1666 - Ποιοί υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση "Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ------------------------------------------------------ Η Βουλή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ. Υποψηφίου για πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τον Ν. 2190/1994 όπως ισχύει....

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ. Υποψηφίου για πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τον Ν. 2190/1994 όπως ισχύει.... ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Γενική Διεύθυνση Υπηρεσία: Ταχ. Διεύθυνση: Τ.Κ.: Αρ. Πρωτ. Ημερ.. ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Υποψηφίου για πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης Άρθρο 1 Το άρθρο 1 του ν. 3938/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union

Co-funded by the European Union 1 Συμμετοχή Η συμμετοχή είναι δικαίωμα σου! Τα παιδιά, οι νέοι όπως και οι ενήλικες, έχουν το δικαίωμα της παροχής συμβουλών και το δικαίωμα του να εισακούονται σε διαδικασίες που τους αφορούν. Πρώτα όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού & Aθλητισμού Γενική Διεύθυνση Υπηρεσία Ταχ. Διεύθυνση : Αρ. Πρωτ.

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού & Aθλητισμού Γενική Διεύθυνση Υπηρεσία Ταχ. Διεύθυνση : Αρ. Πρωτ. ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού & Aθλητισμού Γενική Διεύθυνση Υπηρεσία Ταχ. Διεύθυνση :.. ΤΚ:.201. Αρ. Πρωτ. ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Υποψηφίου για πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, κατ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος ΠΜΣ «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» Πάντειο Πανεπιστήμιο Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑ Α Μορφή του πολιτεύματος Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΤΜΗΜΑ Β Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας Άρθρο 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Υπηρεσία: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ημερ.. Ταχ. Διεύθυνση: Εθν. Αντίστασης 108-110 Τ.Κ.: 48100 ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Υποψηφίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑ ΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΙΚΗΣ (είναι 4) 2 Η ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ. Προπαρασκευαστική. Κύρια διαδικασία ΑΡΧΕΣ

ΣΤΑ ΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΙΚΗΣ (είναι 4) 2 Η ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ. Προπαρασκευαστική. Κύρια διαδικασία ΑΡΧΕΣ ΤΑ ΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗ ΙΚΗ (είναι 4) 1 ΠΡΟ ΙΚΑΙΑ 4 Η ΕΚΤΕΕΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΕΩΝ 171 Η προδικασία αρχίζει µε την ποινική δίωξη που ασκεί ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας δίνει παραγγελία: 1) είτε για ανάκριση (κυρίως στα κακουργήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ι ΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΠΕ ΟΥ 1 (ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΟ)"

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ι ΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΠΕ ΟΥ 1 (ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΟ) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ι ΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΠΕ ΟΥ 1 (ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΟ)" ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2012 ΟΜΑ Α Α ΑΠΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Ποιές µορφές ανανεώσιµων πηγών ενέργειας γνωρίζετε; Αναφέρατε

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 8/11/2013. Προς Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θέμα: Χορήγηση προσωπικών στοιχείων μαθητών

Αθήνα 8/11/2013. Προς Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θέμα: Χορήγηση προσωπικών στοιχείων μαθητών Αθήνα 8/11/2013 Προς Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θέμα: Χορήγηση προσωπικών στοιχείων μαθητών Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβάλλονται αλλά και κείμενα Συλλόγων που έχουν φτάσει στη Δ.Ο.Ε. (π.χ. Σύλλογος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192)

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192) Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192) [ ] Άρθρο 37 Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επαγρυπνούν ώστε: α)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Καρ. Μάρκου, Δικηγόρος ΔΕΙΓΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΕΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Καρ. Μάρκου, Δικηγόρος ΔΕΙΓΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΕΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Καρ. Μάρκου, Δικηγόρος ΔΕΙΓΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΕΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Από τις αρκετές εκατοντάδες S.O.S ερωτήσεων που διαθέτουμε Όλες οι ερωτήσεις απαντούνται αναλυτικά από

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η συμβολή της Εκθέσεως της Νεκροψίας Νεκροτομής στην προκαταρκτική διαδικασία Αγγελική Ιατροπούλου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Τομεάρχης Ασφάλειας και

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα »

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα » ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Γενική Διεύθυνση Αρ. Πρωτ. Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ημερ.. Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Αγ. Αθανασίου 4 Μεσολόγγι Τ.Κ.: 30200

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Η υποχρέωση εχεμύθειας και ο κύκλος των προσώπων που αφορά

Η υποχρέωση εχεμύθειας και ο κύκλος των προσώπων που αφορά Η υποχρέωση εχεμύθειας και ο κύκλος των προσώπων που αφορά Μαρία Μ. Μηλαπίδου ΔρΝ, Δικηγόρος Περιστατικό Σε ταραχές στο κέντρο της πρωτεύουσας εκδηλώθηκαν εμπρησμοί κι λεηλασίες. Την επόμενη ημέρα σε ξενώνα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση μίας (1) κενής θέσης Διευθυντή

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση μίας (1) κενής θέσης Διευθυντή ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΕΦΕΛΗ Ταχ. Δ/νση: Δημοκρατίας 25, Δ.Κ. Γέφυρας Τ.Κ. Πόλη: 57011 Θεσσαλονίκη Πληροφορίες: Γιαμαλή Ιωάννα email: info@kek-nefeli.gr www.kek-nefeli.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4411/2016

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4411/2016 1 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4411/2016 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα 3 Άρθρο 13 4 Έννοια όρων του Κώδικα Άρθρο 292Β 5 Παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων Άρθρο 292Γ 6 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Η υποχρέωση εχεμύθειας και ο κύκλος των προσώπων που αφορά

Η υποχρέωση εχεμύθειας και ο κύκλος των προσώπων που αφορά ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠΘ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΥ» Η υποχρέωση εχεμύθειας και ο κύκλος των προσώπων που αφορά Μαρία Μ. Μηλαπίδου ΔρΝ, Δικηγόρος Περιστατικό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 13: H προστασία των προσωπικών δεδομένων και ιδίως στο διαδίκτυο. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 13: H προστασία των προσωπικών δεδομένων και ιδίως στο διαδίκτυο. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 13: H προστασία των προσωπικών δεδομένων και ιδίως στο διαδίκτυο Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ε.Α.Ν.Δ.Α. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. Εισηγητές

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ε.Α.Ν.Δ.Α. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. Εισηγητές ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ε.Α.Ν.Δ.Α. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Εισηγητές Κων/νος Κακαβούλης Δικηγόρος, υπ. ΔΝ Νικόλαος Κουμουλέντζος Δικηγόρος, υπ. ΔΝ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 25/05/2018

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανός Παπαγεωργίου -Γονατάς,

Στυλιανός Παπαγεωργίου -Γονατάς, Στυλιανός Παπαγεωργίου -Γονατάς, Aναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. Έτος γέννησης: 1958 Τόπος γέννησης: Αθήνα Απόφοιτος : Νομικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πτυχίο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού, και Αθλητισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπηρεσία: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Ταχ. Διεύθυνση: Αγησιλάου 59, Σπάρτη Τ.Κ.: 23100 Αρ. Πρωτ.:..

Διαβάστε περισσότερα

Σε περίπτωση που υποβληθεί υποψηφιότητα για περισσότερες από μια προκηρυσσόμενες θέσεις, η σειρά προτίμησης των θέσεων δηλώνεται με την αίτηση.

Σε περίπτωση που υποβληθεί υποψηφιότητα για περισσότερες από μια προκηρυσσόμενες θέσεις, η σειρά προτίμησης των θέσεων δηλώνεται με την αίτηση. Σε περίπτωση που υποβληθεί υποψηφιότητα για περισσότερες από μια προκηρυσσόμενες θέσεις, η σειρά προτίμησης των θέσεων δηλώνεται με την αίτηση. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το Άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να δίδονται ΛΟΓΟΙ για τις απαντήσεις) ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ Εν όψει του διαγωνισμού των δικαστικών επιμελητών τα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια «ΚΟΛΛΙ ΝΤΖΑ» παραθέτουν τα θέματα του περασμένου διαγωνισμού 2008 με τις εμπεριστατωμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...9 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Α ΕΚ ΟΣΗΣ...11 ΠΕΡΙΛΗΨΗ...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...9 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Α ΕΚ ΟΣΗΣ...11 ΠΕΡΙΛΗΨΗ...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...9 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Α ΕΚ ΟΣΗΣ...11 ΠΕΡΙΛΗΨΗ...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Eισαγωγή 1. Ορισµοί...23 2. Πηγές ποινικής δικονοµίας...24 3. Ποινική δίκη στάδια...26 4. Οι θεµελιώδεις

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Σύμβαση εξηρτημένης εργασίας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Σύμβαση εξηρτημένης εργασίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύμβαση εξηρτημένης εργασίας. 1. Η σύμβαση εξηρτημένης εργασίας. 2. Το στοιχείο της εξαρτήσεως 3. Σύμβαση εταιρείας... 4. Ενδείξεις διαφοροποιήσεως μεταξύ συμβάσεως εξηρτημένης εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Αριθμ. πρωτ.:... Χίος,. 2018 Ταχ. Δ/νση: Ναυάρχου Νικοδήμου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ Ι ΙΩΤΕΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ. Άρθρο 1. Παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ Ι ΙΩΤΕΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ. Άρθρο 1. Παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ Ι ΙΩΤΕΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ Άρθρο 1 Παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς 1. Επιτρέπεται µε άδεια που εκδίδεται από τον Αρχηγό του Λιµενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...17 Α. Ελληνικές...17 Β. Ξενόγλωσσες...19

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...17 Α. Ελληνικές...17 Β. Ξενόγλωσσες...19 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...17 Α. Ελληνικές...17 Β. Ξενόγλωσσες...19 Α. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι. Εισαγωγή...25 ΙΙ. Ιστορική επισκόπηση του θεσμού της ασφάλισης και των νομοθετικών μέτρων που τιμωρούν την απάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016 ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016 ΕΛΛΑΔΑ Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στην Ελλάδα συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το bullying, πράγμα το οποίο οδήγησε σε πολλά ψυχικά προβλήματα σε διαφόρους ανθρώπους, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Ποινικό Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ι ΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΠΕ ΟΥ 1 (ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΟ)"

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ι ΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΠΕ ΟΥ 1 (ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΟ) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ι ΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΠΕ ΟΥ 1 (ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΟ)" ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2012 ΟΜΑ Α Α ΑΠΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Ποιές µορφές ανανεώσιµων πηγών ενέργειας γνωρίζετε; Αναφέρατε

Διαβάστε περισσότερα

H ποινική ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου

H ποινική ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου H ποινική ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου 24 Νοεμβρίου 2016 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ποινική ευθύνη Ζημία Εργατικά/ Εργασιακά/ Ασφαλιστικές εισφορές Προσωπικά δεδομένα Αθέμιτος/ Ελεύθερος Ανταγωνισμός Πνευματική/

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη 1. Η πολιτική αγωγή στην ελληνική ποινική δίκη... 1 2. Νομική φύση της πολιτικής αγωγής Ο μικτός χαρακτήρας της... 6 2.1. Η βλάβη που

Διαβάστε περισσότερα

δικαίου προς τις διατάξεις του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με τον ν. 3003/2002 (ΦΕΚ Α 75)»

δικαίου προς τις διατάξεις του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με τον ν. 3003/2002 (ΦΕΚ Α 75)» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο σχέδιο νόμου «Προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με τον ν. 3003/2002 (ΦΕΚ Α 75)» Με

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4615,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4615, 974 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4615, 24.7.2017 Ν. 117(Ι)/2017 Ο περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμος του 2017 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του

Διαβάστε περισσότερα

"Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου"

Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκων Καθηγητής: κ. Αν. Δημητρόπουλος "Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου" Η Βουλή της Δημοκρατίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, LL.M., Υπ. Δ.Ν. ΕΝΟΤΗΤΑ : «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» - 1 - Οι δημόσιοι υπάλληλοι περαιτέρω οφείλουν να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις Το σύστηµα της ποινικής µεταχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Υ ΓΕΙΑΣ Άργος η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Αρ. πρωτ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΓΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Υ ΓΕΙΑΣ Άργος η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Αρ. πρωτ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Υ ΓΕΙΑΣ Άργος 24-5-2016 6 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Αρ. πρωτ. 4233 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΓΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Διεύθυνση : Κορίνθου 191, τ. κ. 21 231, ΑΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1) Τις διατάξεις του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 (ΦΕΚ. 21/2016) «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

1) Τις διατάξεις του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 (ΦΕΚ. 21/2016) «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» Ν.Π... ΙΕΡΑ Ο ΟΣ 343-124 61 ΧΑΪ ΑΡΙ Τµήµα: Υποδιεύθυνση ιοικητικού Πληροφορίες: Ιωάννης Συκαλιάς Τηλέφωνο: 213-2046-103 Χαϊδάρι,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ)

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ) Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ) Μέρος Ι: Πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία σύναψης σύμβασης και την αναθέτουσα αρχή ή τον αναθέτοντα φορέα Στοιχεία της δημοσίευσης Για διαδικασίες σύναψης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ. Υποψηφίου για πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ. Υποψηφίου για πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ΠΡΟΣ: Ταχ. Δ/νση: Tηλέφωνο: Fax: email: YΠOYPΓEIO ΠOΛITIΣMOY ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Επαμεινώνδα 10, 105 55 Αθήνα 210 3250148,

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα Πρόλογος 15 Εισαγωγή "ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΚΑΙΟΥ"

περιεχόμενα Πρόλογος 15 Εισαγωγή ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΚΑΙΟΥ περιεχόμενα Πρόλογος 15 Εισαγωγή "ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΚΑΙΟΥ" α. Έννοια του δικαίου 18 1. Ορισμός του δικαίου 18 2. Χαρακτηριστικά στοιχεία του δικαίου 18 3. Δίκαιο και ηθική 19 4. Δίκαιο και χρηστά

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4207, 29/5/2009

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4207, 29/5/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ --------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 125(Ι) του 2007. 1.

Διαβάστε περισσότερα