ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Το ευρωπαϊκό ορίζεται από συμμετοχή σε δομές οργανισμών και ευρύτερα σε πολιτικές δομές.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Το ευρωπαϊκό ορίζεται από συμμετοχή σε δομές οργανισμών και ευρύτερα σε πολιτικές δομές."

Transcript

1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Το ευρωπαϊκό ορίζεται από συμμετοχή σε δομές οργανισμών και ευρύτερα σε πολιτικές δομές. Η Ευρώπη ορίζεται ως γεωγραφικός χώρος. Τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης δεν είναι σταθερά. Η Ευρώπη ως περιοχή γεωγραφική δεν είχε ποτέ απολύτως ξεκάθαρα σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει ένα σκληρό πυρήνα που άλλαζε κατά την διάρκεια του χρόνου κυρίως καθώς αντιμετωπίζονταν εξωτερικές και εσωτερικές εξελίξεις. Η Ευρώπη έχει κάποια όρια, δεν εκτείνεται απεριόριστα, επίσης δεν έχουμε πάντοτε ταύτιση γεωγραφικών και πολιτικών συνόρων. Πολλοί ορίζουν την Ευρώπη ως σύστημα αξιών. Αρχές Ευρώπης: Διάλογος- δημοκρατία- δικαιοσύνη- δικαιώματα του ανθρώπου-οικονομική ανάπτυξη. Paul Valery: Έχει ορίσει τον Ευρωπαίο ως κάποιο ή κάποια που έχει αποδεχθεί την αρχαία ελληνική έννοια του ορθολογισμού ως τρόπου σκέψης, τον ευραιοχριστιανικό πνευματισμό ως μορφή πνευματικής κατεύθυνσης και την ρωμαϊκή οργανωτική νομοθεσία ως τρόπο διοίκησης. 1. Η έννοια της Ευρώπης είναι δυναμική, και όχι στατική. 2. Η έννοια της Ευρώπης έχει συγκεκριμένες πτυχές: Α. Γεωγραφική πτυχή με ασαφή όρια και μεταβλητό σε βάθος χρόνου σκληρό πυρήνα. Β. Υπάρχει μια ιδεολογική πτυχή ή μία ενός συγκεκριμένου συστήματος αξιών. Γ. Υπάρχει μια πολιτική και οργανωτική πτυχή με κύριο εκφραστή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δ. Η έννοια της Ευρώπης ορίζεται και έχει μια συγκεκριμένη ιστορία. Σε τελική ανάλυση ως ευρωπαϊκό εννοούμε αυτό που συνδυάζει και μετέχει όχι απαραίτητα στο ίδιο βαθμό και με τον ίδιο τρόπο σ όλα τα παραπάνω. Η έννοια της Ευρώπης είναι πολύπλοκη και συνδυαστική αλλά αυτό απαιτεί η μακροχρόνια ιστορία της. 1500> ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΘΑΥΜΑ Η πιο εύφορη περιοχή του πλανήτη είναι η Ινδία το μεγαλύτερο πληθυσμό του πλανήτη έχει η Κίνα. Η Ευρώπη από γεωστρατηγική άποψη ήταν «ανοικτή» από την Ανατολή και τον νόμο. 1453> ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Η Οθωμανική αυτοκρατορία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της περιοχής και φθάνει μέχρι την Βιέννη. Η Ευρώπη υστερεί στις επιστήμες ενώ η Ασία ανθεί. Οι αραβικές μουσουλμανικές χώρες είναι οι πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες (στρατιωτικά, επιστημονικά)

2 Πως λοιπόν η Ευρώπη κατορθώνει να φθάσει στο Ευρωπαϊκό Θαύμα; Ποιοι είναι οι παράγοντες που την οδήγησαν σ αυτό; (Η απάντηση είναι συνδυαστική.) 1. Ο πολιτικός κατακερματισμός κυριαρχούσε στην Ευρώπη για 1000 χρόνια μετά την πτώση της Ρώμης. 2. Υπάρχει γεωγραφικός κατακερματισμός 3. Συμβιωτική σχέση εμπορίου αγοράς και πολιτείας 4. Ουδείς είχε αποκλειστική πρόσβαση σε νέα τεχνολογία και ειδικά σε στρατιωτική τεχνολογία. Επιπλέον υπάρχει συνεχής στρατιωτικός ανταγωνισμός και συνεχής βελτίωση των οπλικών συστημάτων. 5. Κουλτούρα ανταγωνισμού: Στον δυτικό πολιτισμό εκτιμούνται ο ανταγωνισμός, το ρίσκο και η επιχειρηματικότητα. Με την εποχή των εξερευνήσεων έχουμε βελτιώσεις στα πλοία στα τηλεσκόπια στην γεωγραφία, και γενικά η γνώση εισβάλλει στην Ευρώπη. 6. Ανεκτικότητα, ορθολογισμός: Αρχίζει και υπάρχει σχετική ελευθερία σκέψης και ορθολογισμού. Δίνεται έμφαση στο πρακτικό και όχι στο θεωρητικό. Απόρριψη φολκλορικών εθίμων (δεισιδαιμονίες) και πίστεων. Σταδιακή απομάκρυνση από τον θρησκευτικό δογματισμό. Το ευρωπαϊκό θαύμα οφείλεται σον πολιτικό, τεχνολογικό και στρατιωτικό πλουραλισμό, στον οικονομικό φιλελευθερισμό και στο πνεύμα της σχετικής πνευματικής ελευθερίας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δρουν μαζί και δημιουργούν το ευρωπαϊκό θαύμα. Από το 1500-Α` Παγκόσμιο Πόλεμο η Ευρώπη γίνεται το πολιτικό κοινωνικό και καλλιτεχνικό κέντρο του κόσμου. Το βασικότερο χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής ιστορίας είναι ο πόλεμος. Το 10 ο αιώνα στην Ευρώπη υπήρχε φεουδαρχία και τους πολέμους τους υποκινούσαν ιππότες (πόλεμος ιπποτών) Η εκλογική δύναμη των γυναικών άρχισε στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκληρώθηκε μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Γαλλία τη δεκαετία του 50 ψήφισαν οι γυναίκες. Η ευρωπαϊκή αριστοκρατία είχε την Οικονομική εξουσία (το 16 ο αιώνα) Πολιτική εξουσία (μέχρι το 18 ο αιώνα) Κοινωνική εξουσία (μέχρι σήμερα) Το κάστρο είναι συνδεδεμένο με το φέουδο την εποχή της φεουδαρχίας. Τον 14 ο -15 ο αιώνα έχουμε τον πόλεμο τον μισθοφόρων. Ο πόλεμος των μισθοφόρων ήταν συνδεδεμένος με την άνοδο του κράτους και την επιβολή της εξουσίας κάποιου ηγεμόνα σε μία ευρύτερη περιοχή, όχι όμως σε όλη την Ευρώπη.

3 Το 17 ο αιώνα έχουμε τον πόλεμο των εμπόρων. Ο πόλεμος τότε αποκτούσε πλούτο. Η Ευρώπη βιώνει την εποχή των ανακαλύψεων και των νέων χωρών. Το 18 ο αιώνα έχουμε τον πόλεμο των επαγγελματιών,διότι οι στρατοί πλέον είναι επαγγελματικοί. Το 19 ο αιώνα έχουμε τον πόλεμο των λαών>εθνικό στρατό. Οι Γάλλοι γα πρώτη φορά πήγαν στρατό επειδή ήταν υποχρέωση του πολίτη. Είχαν βέβαια και σοβαρά δικαιώματα. Τον 20 ο αιώνα έχουμε τον πόλεμο των ιδεολογιών. Τον 21 ο αιώνα έχουμε τον πόλεμο της τρομοκρατίας. > Το 16 ο αιώνα η πορεία της Ευρώπης ήταν ανοδική, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που δεν είχε αποφασιστεί και δεν ήταν δεδομένο ήταν το αν θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή δύναμη που θα κυριαρχήσει και θα ελέγχει την υπόλοιπη Ευρώπη. Η 1 η προσπάθεια γίνεται από τους Αψβούργους κατά την περίοδο όπου και προσπαθούν να ελέγξουν την Ευρώπη. > Η περίοδος αυτή επιτρέπει τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ευρωπαϊκή ήπειρο. Όλα αυτά τα χρόνια η Ευρώπη: 1. Ταλανίζεται από πολέμους. Οι πόλεμοι αυτής της εποχής δεν ήταν τοπικοί, έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ολόκληρες πολεμικές διαδικασίες. 2. Οι πόλεμοι στην Ευρώπη έχουν θρησκευτική διάσταση. Πχ το 1517 υπήρχε η μεταρρύθμιση του Λούθηρου. Οι πόλεμοι με θρησκευτική διάσταση και δυσκολεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη συμβιβασμού ή ειρήνης. Σε αυτή την εποχή ήταν εφικτό να μετέχουν άτομα σε διακρατικές συγκρούσεις και για θέματα θρησκευτικού δόγματος. Η δυναστεία των Αψβούργων έβλεπε τον ρόλο της ως θεματοφύλακα και προασπιστή του Ρωμαιοκαθολικισμού στην Ευρώπη. 3. Βασικό χαρακτηριστικό ήταν ο μεγάλος χρόνος διάρκειας των πολέμων. Πχ ο τριαντακονταετής πόλεμος. >1648 Αποφασίζεται στην Βερσαλία ότι επίσημη θρησκεία ενός κράτους θα είναι η θρησκεία του μονάρχη και ότι θα γίνεται σεβαστή η θρησκευτική προτίμηση των πολιτών. Ξεκινάει το μοντέρνο πολιτικό ή κρατικό σύστημα. Από το 1648 εώς σήμερα οι πόλεμοι δεν έχουν στόχο να αλλάξουν την πίστη των πολιτών που κατακτούνται. >Ρισελιέ: Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ο Πάπας είπε ότι αν υπάρχει θεός ο Ρισελιέ θα πρέπει να λογοδοτήσει για πολλά. Αν όχι, είχε μια πολύ πετυχημένη ζωή. Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει τον Ρισελιέ ως τον πατέρα άσκησης του μοντέλου εξωτερικής πολιτικής. «Raison d etat» Βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής. Και κριτήρια εξωτερικής πολιτικής για τον Ρισελιέ είναι να προάγεται το συμφέρον της Γαλλίας. Ο Ρισελιέ είπε ότι ο άνθρωπος είναι αθάνατος, η σωτηρία του μεταθανάτια, το κράτος είναι θνητό, η σωτηρία του τώρα ή ποτέ. Ο Ρισελιέ συνάπτει συμμαχίες με τις προτεσταντικές χώρες και με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

4 Μέσα για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής: 1. Χρηματική βοήθεια στους εχθρούς. 2. Δωροδοκίες 3. Πρόκληση αναταραχών σε άλλα κράτη έχοντας και νομικά επιχειρήματα Ο στρατηγικός στόχος του Ρισελιέ ήταν η μεγαλύτερη διάρκεια του πολέμου για να εξουθενωθούν οι Αψβούργοι και η πολιτική του ήταν: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Όταν τελειώνει η θητεία του Ρισελιέ, η Γαλλία είναι η κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης. > : 1. Το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης αυτή την περίοδο είναι περίπλοκο. Δεν υπάρχει κάποια ηγεμονική δύναμη. 2. Εισάγεται η έννοια της «Real politic» Ο πόλεμος και οι διπλωματικές κινήσεις γίνονται για λόγους κρατικού συμφέροντος και όχι για υπερεθνικούς, διακρατικούς ή θρησκευτικούς λόγους. 3. Αυτή την εποχή στην Ευρώπη έχουμε μία χρηματοοικονομική επανάσταση π.χ. ανάπτυξη τραπεζών, μακροπρόθεσμα δάνεια, πώληση ομολόγων κτλ. Η περίοδος αυτή έχει να κάνει με την άνοδο της Γαλλίας. Ο βασικός στόχος της πολιτικής της Γαλλίας ήταν η ηγεμονία στην Ευρώπη. Η Γαλλία αυτή την εποχή είναι η γεωγραφικά μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη και η πιο πλούσια χώρα στην Ευρώπη. Όμως δεν είναι αρκετά μεγάλη για να είναι η μοναδική υπερδύναμη. Το 1661 έρχεται στον θρόνο της Γαλλίας ο Λουδοβίκος ο ΧΙV προσπαθώντας να επιβάλει την προσωπική του ηγεμονία στην Ευρώπη. Τι είναι επανάσταση; Το άτομο στο παλαιό καθεστώς στην Γαλλία πριν από την επανάσταση ήταν υπήκοος και όχι πολίτης. Τα άτομα άνηκαν σε ομάδες. Ο αρχηγός της κοινωνίας ήταν ο μονάρχης ο οποίος ήταν ο «πατέρας» των υπηκόων του και το αξίωμα του το κληρονομούσε διότι ήταν ο αντιπρόσωπος του Θεού. Ακόμα ο μονάρχης είχε κάποιες ιδιότητες ιερέα. Με άλλα λόγια η βασική αρχή της κοινωνίας ήταν η συνέχεια και όχι η αλλαγή ούτε οι νεωτερισμοί. Τα αίτια της Γαλλικής Επανάστασης. 1. Στην Γαλλική κοινωνία υπήρχαν δομικές αδυναμίες τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές. Συγκεκριμένα η γαλλική κυβέρνηση αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η Γαλλία είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα μιας πλούσιας χώρας με σχετικά φτωχή κυβέρνηση. Τονίζουμε ότι ο πλούτος της Γαλλίας ήταν ανισομερώς κατανεμημένος. Η πολιτική εξουσία βρισκόταν στα χέρια της αριστοκρατίας δηλαδή στους ευγενείς. Στην δεκαετία του 1780 η αστική τάξη ήταν αυτή η οποία ήταν οικονομικά εύρωστη, αλλά δεν ήθελε να σώσει την κυβέρνηση διότι δεν μετείχε η ίδια σε αυτή.

5 Οικονομικά αίτια της Γαλλικής Επανάστασης: 1. Οικονομία σχετικά εύπορη αλλά με άνιση κατανομή πλούτου 2. Κυβερνήσεις με σοβαρά και χρόνια οικονομικά προβλήματα. 3. Ομάδες με οικονομικά παράπονα. 2. «Χάσιμο» ή απώλεια της διανόησης: Π.Χ. Ντιντερώ, Νταλαμπέρ, Βολτέρος, Μοντεσκιέ, Ρουσσώ. Γενικά αντιδρούσαν αυτοί στον ρόλο της εκκλησίας. Ακόμη και η λογοτεχνία στην Γαλλία του 19 ου αιώνα ήταν κοινωνιολογική. Η διανόηση μεταφέρει την ψήφο εμπιστοσύνης της όχι στο κράτος αλλά σε ένα ιδεατό κόσμο. Η διανόηση της Γαλλίας στο κρατικό καθεστώς. Η έκφραση νέων ιδεών η ύπαρξη επαναστατικών ιδεών είναι κάτι το κοινό σε όλες τις επαναστάσεις. 3. Ταξικοί λόγοι: Η άρχουσα τάξη βρισκόταν σε κρίση λόγω της πώλησης αξιωμάτων αλλά και της τακτικής να γίνονται κάποια άτομα ευγενείς παρότι ανήκουν σε άλλη κοινωνική τάξη. Επιπλέον ενσωμάτησε στις τάξεις τους τους πιο πιστούς και επιβράβευε αυτούς που είχαν προσφέρει υπηρεσίες. Ήταν ένα είδος κινήτρου και μείωνε την αξία των αξιωμάτων του. Αυτή η πρακτική αμφισβητούσε την βάση της άρχουσας τάξης. Η άρχουσα τάξη ήταν σε οικονομική παρακμή κακή στην κυβέρνηση ήταν διοκεκρεμμένη και δεν πίστευε στον εαυτό της. Η μεσαία τάξη χαρακτηριζόταν από έλλειψη σεβασμού για την άρχουσα τάξη. Ήταν ουσιαστικά σε ανταγωνισμό μαζί της και επιπλέον ενισχυόταν από την διανόηση. Οι αγρότες είναι οι μεγάλες μαζικές τάξεις οι οποίες δεν άνηκαν στην εξουσία και δεν ήταν ικανοποιημένες. Το 1737 συντελείται το πρώτο βήμα στην διαδικασία που προκαλεί την Γαλλική Επανάσταση. Αυτό είναι η Συνέλευση των Γενικών Τάξεων. Συγκεκριμένα ο βασιλιάς της Γαλλίας ήταν κοντά στα όρια της χρεοκοπίας και έπρέπε να βρει ένα τρόπο για να μαζέψει χρήματα. Η συνέλευση αποτελείται από 300 ιερείς, 300 αριστοκράτες και από 600 εκπροσώπους των άλλων τάξεων και κυρίως της μεσαίας τάξης. Αυτή η αναλογία των αντιπροσώπων αποτελεί ένα επαναστατικό βήμα, μια έμμεση παραδοχή ότι οι 600 έχουν αυξημένη εξουσία αλλά και πολιτική δύναμη. Η Συνέλευση των Γενικών Τάξεων είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα. Στην πράξη καταργείται η αριθμητική υπεροχή της μεσαίας τάξης αν ψηφίζουμε σαν ομάδες, δηλαδή οι ιερείς μαζί με τους αριστοκράτες (2 προς 1 μεσαία τάξη). Στις 20 Ιουνίου 1789 μαζεύονται οι εκπρόσωποι των μεσαίων και ορκίζονται να μην διαλυθούν ώσπου να δώσουν σύνταγμα στην Γαλλία. Στις 14 Ιουλίου 1789 ο λαός εισβάλλει στην Βαστίλη και για 3 ημέρες το Παρίσι περνάει στα χέρια του όχλου. Στις 4 Αυγούστου 1789 συμφωνήθηκαν μεταρρυθμίσεις. Καταργείται το φεουδαρχικό καθεστώς και υπάρχει φορολογική μεταρρύθμιση.

6 Το πρώτο στάδιο της γαλλικής επανάστασης θα λήξει με ένα «μήνα του μέλιτος» με νίκη των επαναστατών αλλά όχι με την ανατροπή του μοναρχικού καθεστώτος. Συνέπεια της Γαλλικής Επανάστασης. Έμφαση στις υποχρεώσεις και όχι στα δικαιώματα> Θεωρεί υποχρέωση να υπακούσει. Στροφή στην έννοια των δικαιωμάτων του πολίτη> Δεν είναι υπήκοοι ενός «ελέου θεού μονάρχη» αλλά είναι πολίτες. Η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που η κυριαρχία του ανθρώπου σε ένα έθνος πηγάζει από το ίδιο το έθνος. Η νομιμοποιητική αρχή εκπορεύεται από το έθνος διότι ασκούν την εθνική κυριαρχία. Δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις και ο μονάρχης είναι αντιπρόσωπος του έθνους και όχι πηγή λαϊκής κυριαρχίας. Ελευθερία της γνώμης, ελευθερία του τύπου, χωρίς την ελευθερία της θρησκευτικής πίστεως και λατρείας. Βασικός όρος είναι η αρχή της ισότητας. Επιπλέον η κατοχή περιουσίας θεωρείται ιερή και απαραβίαστη. Αυτή την εποχή εθνικοποιείται η εκκλησιαστική περιουσία, δηλαδή δημεύτηκε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής. >1791: Το πολίτευμα είναι τυπικά μοναρχικό και υπάρχει μια επισφαλής συνεννόηση μεταξύ των επαναστατών και του μονάρχη. Ο βασιλιάς της Γαλλίας προσπαθεί να δραπετεύσει στο εξωτερικό για να ηγηθεί ενός αντεπαναστατικού κινήματος. Αυτό οδήγησε και στο «θάνατο του Βασιλιά» αφού όλοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν. Υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της μοναρχικής Ευρώπης. Πτυχές Γαλλικής Επανάστασης Πολιτική Ιδεολογία Αρχή της Αυτοδιάθεσης Η απόφαση του λαού ως κριτήριο εθνικής ταυτότητας. Ιδεολογία Γαλλικής Επανάστασης: Κράτος = Έθνος = Λαός Πρέπει να υπάρχει ταύτιση κράτους και έθνους. Επιπλέον υπάρχει πτώση πολυεθνικών αυτοκρατοριών. Το Ιούλιο του 1791 η Γαλλική Συνέλευση πήρε την ιστορική απόφαση ότι όλοι οι λαοί όπως και οι Γάλλοι έχουν το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης. Η μοναρχική Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι η Γαλλική Επανάσταση θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό χώρο. Συνέπειες αυτού του πολέμου. Θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της χώρας. Έχουμε περιορισμό των ελευθεριών Ο Λουδοβίκος ταυτίζεται με τους εστεμμένους της Ευρώπης και όχι με την Γαλλία. Σεπτέμβριος του 1792:

7 Γαλλικές νίκες κατά των Πρώσων. Μετά προκήρυξη εκλογών στην Γαλλία και νίκη των πιο ριζοσπαστικών στοιχείων καθώς και κατάργηση της μοναρχίας. Ιανουάριος 1793: Εκτέλεση του βασιλιά και της συζύγου του Μαρίας Αντουανέτας. Η εξουσία περνά στ χέρια της δημόσιας ασφάλειας και συγκεκριμένα των Ιακωβίνων οι οποίοι σκορπούν την τρομοκρατία. Ο γαλλικός στρατός την περίοδο φθάνει το άνδρες και για πρώτη φορά σε ένα κράτος Ευρωπαϊκό έχουμε γενική στρατολογία. Διανύουμε την ριζοσπαστική φάση της επανάστασης όπου λαμβάνονται αποφάσεις για δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία. Εξαγωγή της Γαλλικής Επανάστασης: Οι Γάλλοι βγαίνουν με τεράστιο εθνικό στρατό έξω από τα σύνορα της χώρας και καταλαμβάνουν το Βέλγιο, την Ολλανδία, την δυτική όχθη του Ρήνου και εισχωρούν μέχρι την Ισπανία : Η Γαλλία προσαρτά την Βαρσοβία 1795: Η Γαλλία προσαρτά το Βέλγιο 1796: Σκέπαση πολέμου στην Ιταλική χερσόνησο. Μόνο η Αυστρία δεν έχει υπογράψει αλλά τελικά αναγκάζεται να αναγνωρίζει την Γαλλική Επανάσταση και την προσάρτηση του Βελγίου. Αντιφάσεις Αντινομίες της Γαλλικής Επανάστασης 1. Από την μία υποστηρίζει την αρχή της εθνικής αυτοδιάθεσης και από την άλλη δεν αφήνει την Ιταλία να δημιουργήσει το δικός της εθνικό κράτος. 2. Δεν επιτρέπει σε κάποιες χώρες να αντιπροσωπεύονται από την κυβέρνηση την στιγμή που επαγγέλλεται δημοκρατία. 3. Την εποχή που επαγγέλλεται την δημοκρατία σταδιακά το γαλλικό κράτος και η γαλλική επανάσταση εξαρτώνται και επηρεάζονται από τους στρατιωτικούς. Παρατηρήσεις: Η επανάσταση τρώει τα παιδιά της όπως και ο Κρόνος. Είναι μία βίαιη διαδικασία κατά την οποία πάρα πολλοί ηγέτες θανατώνονται. Oι μετριοπαθείς ήταν λιγότερο ομογενείς και συνεπώς φανατισμένοι ενώ οι εξτρεμιστές είναι φανατισμένοι ακόμα και αν είναι λίγοι. Γίνεται συχνά ένας «θρησκευτικός» παραλληλισμός του τρόμου. Στην υπηρεσία της επανάστασης ο εξτρεμιστής βρίσκει την ψυχολογική ικανοποίηση αλλά και την ιδεολογική αιτιολόγηση που συχνά προσφέρει σε άλλους τομείς η θρησκεία. Ο εξτρεμιστής επηρεάζεται από το ασκητικό, το πουριτανικό, το ιδεαλιστικό. Θέλει να επιβάλει μία ζωή ένα κόσμο χωρίς τις αμαρτίες όπως αυτός τις ορίζει. Οι εξτρεμιστές εργάζονται σκληρά, ομαδικά και με ενθουσιασμό για να πετύχουν κάτι το ιδεατό. Το ιδεατό συνδέεται άρρηκτα με οικονομικούς ή πολιτικούς σκοπούς, με ένα πρόγραμμα δηλαδή που σκοπεύει να αλλάξει τα πράγματα, τους θεσμούς, τους νόμους και όχι απλά να προσηλυτίσει.

8 Εξήγηση της τρομοκρατίας. Πώς φτάσαμε δηλαδή στην χρησιμοποίηση βίας Συνήθεια βίας Πίεση από τον πόλεμο Οι εξτρεμιστές στην εξουσία Η οικονομική κρίση Ταξικοί-πολιτικοί λόγοι Η γαλλική επανάσταση ολοκληρώνει την διαδικασία της με την επικράτηση ενός ισχυρού άντρα, του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Εδώ υπάρχει παραλληλισμός με την Αγγλική, την Κινεζική και την Οκτωβριανή επανάσταση. Η γαλλική επανάσταση ολοκληρώνεται με τη λεγόμενη θερμιδοριανή περίοδο. Η επιστροφή του ρόλου της εκκλησίας, η αναστολή του τρόμου, το τέλος του πουριτανισμού και η επιστροφή της ευχαρίστησης. Μερικές από τις σημαντικότερες συνέπειες της γαλλικής επανάστασης είναι η τρομοκρατία, η Διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πολιτική αρχή της αυτοδιάθεσης καθώς και η έλευση του Ναπολέοντα στην εξουσία. ΠΩΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Ο ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑΣ Ήρθε στην εξουσία με πραξικόπημα τη νύχτα του μήνα Μπρουμερ το 8 ο έτος. (9-10 Νοεμβρίου 1799). Η Γαλλία εκείνη την εποχή κυβερνιόταν από ένα διευθυντήριο το οποίο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα είχε να αντιμετωπίσει από την αντιπολίτευση που ήταν από τα αριστερά οι Ιακωβίνοι και από τα δεξιά οι βασιλικοί. Ακόμα αντιμετώπιζε και αρκετά οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα το διευθυντήριο βασιζόταν στο στρατό. Ο Ναπολέοντας θεωρούταν αήττητος στον πόλεμο. Είχε απόδειξη μεγάλες νίκες στην ιταλική χερσόνησο, κατέκτησε την Αίγυπτο και τη Μάλτα όπου απελευθέρωσε και τους δούλους. Είναι άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την αρχαιολογική μελέτη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Είναι πραγματικά ένα παιδί του Διαφωτισμού. Συνειδητά ακολουθεί παράλληλα τη νοοτροπία και τα χνάρια του Μ. Αλέξανδρου στοιχείο που αποτελεί περίτρανη απόδειξη της φιλοδοξίας του. Στην Αίγυπτο ασχολήθηκε μέχρι και με το Μουσουλμανισμό. Δεν ήταν ούτε Χριστιανός ούτε φυσικά Μουσουλμάνος παρ` όλα αυτά πίστευε ότι ο λαός πρέπει να έχει μία δικιά του θρησκεία ανεξάρτητα από τα δικά του πιστεύω Ο Ναπολέοντας ήταν ειδικός στην προπαγάνδα. Καταλάβαινε δηλαδή ότι δεν αρκούσε μονάχα μία νίκη στο στρατιωτικό τομέα αλλά χρειαζόταν και παράλληλη κυριαρχία στον κόσμο των ιδεών. Γι` αυτό το λόγο σε κάθε χώρα που κατακτούσε εξέδιδε και από μία δικιά του εφημερίδα. Ο Ναπολέοντας ήταν ένας φωτισμένος θεσπότης ίσως ο πιο φωτισμένος θεσπότης όλων των εποχών.

9 ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ. Το μεγαλύτερο νομοθετικό επίτευγμα του Ναπολέοντα. Πολλοί από τους μεγάλους ηγέτες δεν έχουν μόνο στρατιωτικά κατορθώματα να επιδείξουν αλλά συνοδεύουν το έργο τους με ένα μεταρρυθμιστικό έργο. Ο Αστικός Κώδικας λοιπόν ενσωματώνει τις αρχές της ελευθερίας του ατόμου καθώς και της ελευθερίας επιλογής της εργασίας, την ελευθερία των συνειδήσεων καθώς και την αρχή του κοσμικού κράτους. Το κράτος πλέον αντιπροσωπεύει το λαό και όχι άλλες υπεράνω δυνάμεις. Ο Αστικός Κώδικας εκδόθηκε το Ο Ελληνικός κώδικας είναι επηρεασμένος από το Ναπολεόντειο π.χ. διαζύγιο. Επιπλέον εφάρμοσε την προστασία διατήρησης της περιουσίας. Έμφαση δίνεται στην παιδεία που χαρακτηρίζεται ως δημόσιο αγαθό. Μάλιστα δίνεται μεγάλο βάρος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μία σειρά από τα σημαντικότερα στοιχεία του Διαφωτισμού και της γαλλικής επανάστασης κατοχυρώνονται και θεσμοθετούνται πλέον. Το παλαιό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψει κι όλα αυτά χάρη στον Αστικό Κώδικα του Ναπολέοντα. Ο Αστικός Κώδικας αποτελεί σημαντικότατη συνέπεια της γαλλικής επανάστασης. Ακόμα μέσω αυτού δίνεται έμφαση στο στρατό και στη αστυνομία. Αυτό οδηγεί πολλούς αναλυτές στο ότι πρόκειται για ένα πρωτοφασιστικό καθεστώς. Επίσης ο Ν. ως μεταρρυθμιστής έχει να επιδείξει άλλη μία τεράστια επιτυχία. Το Κονκορδάτο του 1801, το οποίο συμφιλιώνει τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία με την γαλλική επανάσταση. Ο Πάπας αναγνωρίζει τη γαλλική δημοκρατία και ζητάει από όσους επισκόπους αρνούνταν να ορκιστούν πίστη στο σύνταγμα της χώρας, να παραιτηθούν. Επιπρόσθετα, οι επίσκοποι αλλά και οι ιερείς στη Γαλλία περνούν στην κρατική δικαιοδοσία. Επιπλέον οι επίσκοποι θα ορίζονταν από τον Πάπα αυξάνοντας έτσι την επιρροή του. Ο Πάπας με αυτό το Κονκορδάτο αποδέχεται την ύπαρξη της εκκλησίας και την ενσωματώνει στις δομές του. Σε μεγάλο βαθμό οι επιτυχίες του 1801 ισχύουν δύο αιώνες μετά. Μία από τις σημαντικές αποφάσεις του Ναπολέοντα ήταν η πώληση της Λουϊζιάνα στους Αμερικανούς, διότι θεωρούσε δύσκολο να έχει την προσοχή του και στο Νέο Κόσμο και στην Ευρώπη. Το 1804 ο Ναπολέοντας ανακηρύσσει τον εαυτό του αυτοκράτορα διότι δεν θέλει να υπάρχει καμία άλλη ανώτερη δύναμη από αυτόν. Λίγο αργότερα όμως διεξάγει δημοψήφισμα για να διαπιστώσει αν αποδέχεται ο λαός την αυτοκήρυξή του σε αυτοκράτορα. Το δημοψήφισμα το κερδίζει και το δέχεται. Υπάρχει αντίφαση στο ότι ο Ναπολέοντας ενώ ήταν παιδί της επανάστασης γίνεται στη συνέχεια αυτοκράτορας Ο Ναπολέοντας γίνεται αυτοκράτορας αλλά δεν κληρονομεί αυτή τη θέση. Την έχει κερδίσει λόγω των ικανοτήτων του. Αυτό λοιπόν δεν αποτελεί αντίφαση. Όχι μόνο αυτό αλλά είναι ο μόνος ο οποίος δίνει σε ανθρώπους από κατώτερα κοινωνικά στρώματα την δυνατότητα να ανέβουν κοινωνικά. Δεν είναι δηλαδή αυτοκράτορας ελέω Θεού αλλά ελέω λαού Μετά την επανάσταση έχουμε παλινόρθωση της δυναστείας των Βουρβόνων δηλαδή των ελέου Θεού βασιλείς. Όμως κι όταν αυτοί ξανάρχονται στο θρόνο δεν καταργούν όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της

10 επανάστασης. Ο Αστικός Κώδικας συνεχίζει να ισχύει κι έτι δεν επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Στις12/10/1905έχουμε τη μεγάλη ναυτική ήττα των Γάλλων στο Τραφαλγκαρ όπου ναύαρχος είναι ο στρατηγός Νέλσον. Οι Γάλλοι είχαν 7000 νεκρούς και 7000 αιχμαλώτους. Οι βασικές συνέπειες της ναυμαχίας ήταν 3 Έθεσε τέλος στις ελπίδες του Ναπολέοντα να ανταγωνιστεί τη Μ. Βρετανία στη θάλασσα. Η Μ.Βρετανία γίνεται η κυρίαρχη των θαλασσών για τα επόμενα 1000 χρόνια σε όλο τον κόσμο. Έθεσε τέρμα στις προσπάθειες και τις σκέψεις του Ναπολέοντα για απόβαση στην Αγγλία (ιστορικός παραλληλισμός με Χίτλερ) Mετά την ήττα αυτή ακολουθεί η μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη του Ναπολέοντα στις 2/12/1805 στο Αούστερλιτς εναντίων των Αυστριακών και Ρώσων η δύναμη του οι αντίπαλοι του. Από τους οι αιχμάλωτοι. Στη συνέχεια προσάρτησε τη Βενετία αφού έχουν ηττηθεί οι Αυστριακοί και οι Ρώσοι. Επόμενος στόχος είναι η Πρωσία. Είχε αντιπάλους την Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Πρωσία. Όμως δεν τους αντιμετωπίζει ταυτόχρονα. Τον Οκτώβριο του 1806 στη μάχη της Ιένας νικά τους Πρώσους κατά κράτος. Προχώρησε σε μυστική συνεννόηση με τους Πρώσους όπου ο τσάρος Αλέξανδρος τον αναγνωρίζει ως ρυθμιστή της κεντρικής Ευρώπης. Έπειτα στρέφεται εναντίον της Αγγλίας. Τον 12/1806 προχωρά στο ηπειρωτικό σύστημα να αποκλείσει δηλαδή τα Βρετανικά προϊόντα από την Ευρώπη και τα Βρετανικά πλοία από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Οι Έλληνες προσπαθούν να σπάσουν τον αποκλεισμό και να βγάλουν μεγάλα κέρδη. Το 1808 ο Ναπολέοντας αναμειγνύεται στην Ισπανία και κήρυξε τον αδερφό του βασιλιά. Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ Τον Ιούλιο του 1812 ο Ναπολέοντας συγκεντρώνει άντρες η μεγαλύτερη μέχρι τότε στρατιωτική δύναμη. Το Σεπτέμβριο του 1812 εισέρχεται στη Μόσχα όπου την καίνε οι ίδιοι οι Ρώσοι έτσι ώστε να μην μπορούν να εφοδιαστούν. Τον Οκτώβριο του1812 έχουμε την αποχώρηση του γαλλικού στρατού με νεκρούς και αιχμαλώτους. Η εκστρατεία στη Ρωσία αποτελεί την αρχή του τέλους για τον Ναπολέοντα. Αργότερα γυρίζει πίσω στο Παρίσι και δίνει μία σειρά από μάχες. Όμως η Αυστρία, η Πρωσία η Ρωσία και η Γερμανία συνάπτουν συμμαχία και στις 4 Αυγούστου παραιτείται ο Ναπολέων. Τον Αύγουστο του 1815 έχουμε τις100 μέρες και ακολουθεί το Βατερλό οπού τελειώνει και η εξουσία του. Θεωρείτε ότι Ν. Βοναπάρτης μπορεί να θεωρηθεί Μέγας και ποια τα κριτήρια με τα οποία κρίνουμε ένα ιστορικό πολιτικό πρόσωπο(sos!!!!)

11 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ Αξίζει κατέκτησε την Ευρώπη. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς στην παγκόσμια ιστορία. Οι νίκες του γράφτηκαν με χρυσά γράμματα. Αναδείχτηκε μέσα από την επανάσταση ακόμα και αν δεν ήρθε στην εξουσία με τόσο δημοκρατικά μέσα. Πολύ σημαντικό ήταν το μεταρρυθμιστικό του έργο. Μπορούμε όμως να αγνοήσουμε τις καταστροφές που προκάλεσε μέσα από τους πολέμους Έδωσε τον Αστικό Κώδικα, το Κονκορδάτο, και ενοποίησε τη Γαλλία Στο τέλος δεν κατάφερε τίποτα αφού στο τέλος της καριέρας του τα σύνορα της Γαλλίας ήταν ελαφρώς μικρότερα από πριν Δεν ήταν καινοτόμος αφού αντέγραψε τακτικές προηγούμενων προσώπων όπως π.χ. του Μ.Αλεξάνδρου όταν έφερε 167 ειδικούς επιστήμονες στην Αίγυπτο. Πέρα από το αποτέλεσμα θα ήταν καλό να κρίνουμε τις ικανότητές του, εξάλλου για εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να καταφέρει κάτι καλύτερο Το μεταρρυθμιστικό του έργο ήταν πιο σημαντικό γιατί δεν εμπεριέχει ανθρώπινες απώλειες Δεν είναι Μέγας εφόσον οδήγησε τη Γαλλία σε ένα κυκεώνα πολέμων με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και στο τέλος όχι μόνο θανάτωσε με τις εκστρατείες του τόσο κόσμο αλλά έφερε τη Γαλλία από πλευρά συνόρων σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πριν. Έτσι λοιπόν οφείλουμε να τον καταδικάσουμε ως ένα αρνητικό φαινόμενο αφού πρώτα θα πρέπει να βάλλουμε την ανθρώπινη ζωή και αξία η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με τη φιλοσοφία του και την ευφυΐα του. Όμως δεν τους ανάγκασε να πεθάνουν ήταν ένας οραματιστής που με την πειθώ του προσυτήλισε το λαό ο οποίος με σθένος πολεμούσε για τα πιστεύω του και την ανατροπή της βασιλείας. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το έργο του εφόσον η φύση του είναι διπλή, μεταρρυθμιστής και στρατιωτικός. Εφόσον δηλαδή το ένα προϋποθέτει το άλλο και τα δύο αποτελούν μία πράξη ενιαία Όλες όμως αυτές τις σφαγές τις έκανε για να πραγματοποιήσει το μεταρρυθμιστικό του έργο Πρέπει να υπολογιστεί και η συγκεκριμένη εποχή διότι χωρίς τις εκστρατείες που έκανε δεν θα μπορούσε διαφορετικά να επιβληθεί Το έργο του έχει θετικά αποτελέσματα όχι μονάχα στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη

12 Τα επιχειρήματα αυτά πρέπει να αρκεστούν μονάχα στη Γαλλία εφόσον ο Ν. Ήταν Γάλλος και πρωτίστως ενδιαφερόταν για τη χώρα του. Ο Ναπολέοντας κατοχυρώνει ιδέες που υπήρχαν από την εποχή του Διαφωτισμού και προϋπήρχαν χρόνια πριν Τα αποτελέσματα θα πρέπει να τα δούμε σε ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης. Μήπως είναι άδικο να κρίνουμε άτομα με κριτήρια και ιδεολογίες άλλων εποχών που δεν ίσχυαν καν τότε. Από την άλλη όμως η ανθρωπιστική ιδεολογία δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ισχύει από πάντα Με βάση την εποχή του ήταν προοδευτικός ή συντηρητικός Τέλειος σίγουρα όχι όμως προοδευτικός και οραματιστής για την εποχή του Ο Ν. δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στα σύνορα της Γαλλίας εφόσον ήταν τόσο χαρισματικός αντί να στραφεί στη Ρωσία, στην Ιταλία κ.τ.λ. Αν το έκανε αυτός θα σταματούσε να είναι ο Ναπολέοντας Εκμεταλλεύτηκε την καταλληλότερη στιγμή για τη μεγαλύτερη ανατροπή άρα αυτό συγκαταλέγεται στα υπέρ Ακόμα όμως και η ήττα του ήταν η πιο γνωστή ήττα σε όλη την ιστορία. Ήταν λοιπόν ένας χαρισματικός άνθρωπος που μπορεί η αυτοκρατορία του να μην έζησε πολύ όμως η πολιτική του ζει ακόμα και τώρα Να μην τον κρίνουμε από απόσταση, από θεωρητικό επίπεδο όταν εκείνος έπρεπε να πάρει αποφάσεις στην πράξη. Ο ΒΙΣΜΑΡΚ ΚΑΙ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ «Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» Γεννήθηκε το 1815,δεν διακρίθηκε ως φοιτητής ήταν όμως ο σημαντικότερος πολιτικός και ο πρώτος καγκελάριος. Η βαθιά χριστιανική του πίστη το χαρακτήριζε σε όλη του την πορεία. Ξεκίνησε την πορεία του ως αντιδραστικός ακραίος πολιτικός. Το 1849 εκλέγεται βουλευτής της Πρωσίας μιας και τότε δεν υπήρχε Γερμανία. Το 1851 ο βασιλιάς της Πρωσίας τον στέλνει στην Φρανκφούρτη ως αντιπρόσωπό του όπου και μένει 8 χρόνια. Αρκετά σημαντικά χρόνια γιατί συνειδητοποιεί ορισμένα πράγματα. Συνειδητοποιεί πλήρως ότι το ευρωπαϊκό Status Quo της εποχής επεφύλασσε δευτερεύοντα ρόλο για την Πρωσία. Το δεύτερο πράγμα που συνειδητοποιεί είναι ο σχεδόν ηγεμονικός ρόλος της Αυστρίας στα θέματα των Γερμανών της Ευρώπης. Στο μυαλό του διαβλέπει και βάζει στόχο η Πρωσία να γίνει η σημαντικότερη δύναμη στην Ευρώπη καθώς και στα γερμανικά ζητήματα. Αντίθετα για την αυστροουγκρική αυτοκρατορία προσπαθεί να της αφαιρέσει την πρωτοκαθεδρία. Ωστόσο της έχει βρει εναλλακτικό ρόλο, δηλαδή η αυτοκρατορία οφείλει να κοιτάζει τους σλαβικούς λαούς.

13 Το 1859 διορίζεται πρέσβης στη Μόσχα και το Μάιο του 1862 στο Παρίσι. Επιπρόσθετα συνειδητοποιεί τη σημασία και το δυναμικό της μεσαίας τάξης. Το Σεπτέμβριο του 1862 γίνεται καγκελάριος της Πρωσίας. ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΣΜΑΡΚ Ο πρώτος πόλεμος έγινε το 1865 εναντίον της Δανίας μιας μικρής τότε χώρας. Φυσικά η Πρωσία νίκησε με αποτέλεσμα η περιοχή του Σλέσφικ να προσαρμοστεί σε αυτήν. Ο δεύτερος πόλεμος γίνεται κατά της Αυστρίας>ηγεμονική τότε χώρα. Πρώτα όμως κάνει πόλεμο σε διπλωματικό επίπεδο και κερδίζει την μη επέμβαση της Ρωσίας. Παράλληλα συμμαχεί με την Ιταλία. Τον Ιούνιο του 1866 οι Πρώσοι εισβάλλουν στο Χολσιαν και λίγο αργότερα στην Αυστρία. Μέσα σε 6 εβδομάδες συντρίβεται ο αυστριακός στρατός. Ο Βίσμαρκ έχοντας ήδη κερδίσει ζητά γρήγορα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες γιατί φοβάται ότι η μεγάλη διάρκεια του πολέμου θα προκαλούσε την επέμβαση των άλλων μεγάλων δυνάμεων. Έτσι γρήγορα υπογράφεται η ειρήνη του Νίγκολσον. Ο μεγάλος αυτός πολιτικός κάθεται στο τραπέζι για να επιβάλλει τους όρους του στους ηττημένους χωρίς όμως να ζητήσει να προσαρτήσει κανένα μέρος της Αυστρίας. Βέβαια προσαρτά στην Πρωσία ένα σωρό άλλα κρατίδια που ήταν αυτόνομα. Με όλα αυτά η Αυστρία σταματά να έχει τον πρωταρχικό ρόλο στις γερμανικές υποθέσεις. Μία άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι τα μεσαία γερμανικά στρώματα υποστηρίζουν τον Βίσμαρκ. Το 1867 δημιουργείται η γερμανική συνομοσπονδία η οποία ελέγχεται από την Πρωσία.(βόρεια γερμανική συνομοσπονδία) Ο τρίτος πόλεμος γίνεται το 1870 εναντίον της Γαλλίας. Ο Βίσμαρκ πάλι εξασφαλίζει τη μη επέμβαση της Ρωσίας αλλά και της Αυστρίας. Αφορμή έδωσε για άλλη μία φορά το ζήτημα της διαδοχής του Ισπανικού θρόνου. Το 1870 η Πρωσία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γαλλίας και με την κήρυξη του πολέμου τα νοτιογερμανικά κρατίδια περνούν στο πλευρό της Πρωσίας. Δηλαδή με το σύνολο όλων αυτών των κρατιδίων ο Βίσμαρκ αποκτά διπλάσιο από το γαλλικό στρατό. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1870 σημειώνεται εξέγερση στο Παρίσι ενώ πολιορκείται από τους Πρώσους μέχρι να τελειώσουν τα τρόφιμα και να αναγκαστούν να παραδοθούν τον Ιανουάριο του 1871 Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1871 τα νοτιογερμανικά κρατίδια προσαρμόζονται στη γερμανική ομοσπονδία. Ακόμα ο Πρώσος αυτοκράτορας γίνεται αυτοκράτορας και της Γερμανίας στις Βερσαλλίες. Η πρώτη φορά που κατοχυρώνεται με νομοθεσία κοινωνική πρόνοια στην Ευρώπη γίνεται με τον Βίσμαρκ, παρόλο που ήταν ακροδεξιός. Αυτό γίνεται γιατί είχε ως στόχο να απομακρύνει την εργατική τάξη από ριζοσπαστικές επιλογές. Συγκεκριμένα παίρνει ασφαλιστικά μέτρα για εργατικά ατυχήματα, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.τ.λ. Όταν έγινε καγκελάριος το 1862 η Πρωσία ήταν η πιο αδύναμη από τις λεγόμενες Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης. Μέσα σε 9 χρόνια και με τρεις νικηφόρους πολέμους δημιουργεί την ενωμένη γερμανική αυτοκρατορία. Σε 9 χρόνια ανατρέπει το Status Quo της Ευρώπης, πολύ σημαντική εξέλιξη για ην μετέπειτα πολιτική της Ευρώπης έως και σήμερα. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να σκεφτούμε τον Α` ή Β` Παγκόσμιο πόλεμο ή τον ψυχρό πόλεμο χωρίς τη διχοτόμηση της Γερμανίας και το καθοριστικό ρόλο της ρόλο στα δρώμενα. Τέλος δεν μπορούμε να σκεφτούμε την ενωμένη Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη Γερμανία του Βίσμαρκ.

14 Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Μπορούμε να δούμε τον Α π.π ως μία κρίση της ευρωπαϊκής ιστορίας. Όταν αρχίζει ξεσπά η Ευρώπη κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Η ονομασία του Α π.π( ) δόθηκε για πρώτη φορά το 1921 από ένα δημοσιογράφο του Τimes Σκοπός του πολέμου Η έμφαση θα πρέπει να γίνει στη θυσία και όχι στα επιτεύγματα. Τον Αύγουστο του 1914 μόλις κηρύχθηκε ο πόλεμος ο κόσμος είχε έναν έκδηλο ενθουσιασμό ο οποίος εκδηλώθηκε με ένα κύμα εθελοντών. Ο κόσμος πίστευε ότι ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και όχι πολυετής. Σε αυτόν για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τα τανκς, τα χημικά όπλα κ.τ.λ. Για πρώτη φορά επίσης χρησιμοποιείται η μαζική προπαγάνδα. Ο ενθουσιασμός και ο πατριωτισμός ήταν τέτοιος που εξέπληξε ακόμα και τους κυβερνώντες. Δυστυχώς όμως αυτός ο ενθουσιασμός διαψεύστηκε οικτρά. Αίτια του Α παγκοσμίου πολέμου Η σημασία των Βαλκανίων. Ο Α π.π πολεμήθηκε για να αποφασιστεί το ποιος θα ασκεί ηγεμονία στα Βαλκάνια, η Ρωσία ή η αυστροουγκρική αυτοκρατορία. Και οι δύο χώρες ανταγωνίζονταν μέσω κρατών δορυφόρων. Τ η αυστροουγκρική αυτοκρατορία αποτελεί πλέον μέρος του προβλήματος στα Βαλκάνια γιατί το 1908 προσαρτά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με αυτήν την κίνηση διαταράσσεται η ισορροπία ισχύος, πράγμα που συμβαίνει και με την άνοδο της Σερβίας. Οι κυβερνήσεις της αυστροουγκρικής αυτοκρατορίας έβλεπαν τον πόλεμο ως διέξοδο για τα προβλήματά τους. Η υψηλή στρατηγική της αυτοκρατορίας είχε δύο στόχους Να καταστρέψει τη δύναμη της Σερβίας Να ενώσει τους υπηκόους της αυτοκρατορίας. Το πρόβλημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι η Ρωσία δεν άφηνε να διαλυθεί η Σερβία. Από την άλλη η Γερμανία υποστήριζε ανοικτά την αυστροουγκρική αυτοκρατορία κι αυτό γιατί πολλοί θεωρούσαν τον πόλεμο αναπόφευκτο και γιατί μόνο μέσω πολέμου στον οποίο θα ηγηθούν η Αγγλία και η Γαλλία η Γερμανία θα μπορούσε να καταστεί ηγεμονική δύναμη. Σε τελική ανάλυση η Γερμανία ήταν μία αναθεωρητική δύναμη. Οι τρεις αυτές χώρες είχαν στενές εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους. Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου του 1914 μας δείχνει τους στόχους της Γερμανίας Ηγεμονία στις Κάτω Χώρες Ες αεί πολιτικό έλεγχο της Γαλλίας Εκτεταμένες αλλαγές συνόρων στη Βαλτική

15 Με άλλα λόγια η Γερμανία προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα τάξη πραγμάτων ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 1. Διαλύθηκε η αυστροουγκρική αυτοκρατορία 2. Διαλύθηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία 3. Βοηθάται η ενέργεια της Ρωσικής επανάστασης 4. Εκατομμύρια νεκρών, τραυματιών και υλικών καταστροφών 5. Αυξάνει τη σχετική ισχύ των Η.Π.Α 6. Ήττα της Γερμανίας και η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν ή που θα συμβάλλουν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και στη διεξαγωγή του Β.π.π ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!! ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

16

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Ι. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Η Ευρώπη ορίζεται ως γεωγραφίκος χώρος.

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815)

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) Η εποχή του Ναπολέοντα (1799 1815) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) 1799 1804: Πρώτος Ύπατος «ένας ισχυρός λαϊκός ηγέτης που δεν ήταν βασιλιάς» Ο Ναπολέων «σώζει» το Διευθυντήριο Μάρτιος 1797: οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΠ Δ.Ε.Σ. WWW.PASP-PAPEI.GR

ΠΑΣΠ Δ.Ε.Σ. WWW.PASP-PAPEI.GR Α. Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το άτομο στο παλαιό καθεστώς της Γαλλίας ήταν υπήκοος και όχι πολίτης. Επιπρόσθετα τα άτομα ανήκαν σε ομάδες και δεν είχαν το αυτεξούσιο. Οι νόμοι ήταν κάτι που κληρονομούνταν από

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση Φύλλο Εργασίας 1. Αφού συμβουλευτείτε τη σελίδα 44 του βιβλίου σας καθώς και το χάρτη που παρατίθεται, να συμπληρώσετε την πιο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική.

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Κατά το 18 ο αιώνα η Αγγλία κατείχε δεκατρείς αποικίες στην Αμερική. Οι αποικίες αυτές παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές που οφείλονταν: - Στη διαφορετική προέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα = η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της παρακμής

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Γιορταμάκης Γ 1 Γυμνασίου

Μανώλης Γιορταμάκης Γ 1 Γυμνασίου Μανώλης Γιορταμάκης Γ 1 Γυμνασίου Γεννήθηκε στην πόλη Αιάκειο της Κορσικής, μόλις ένα χρόνο αφού η κυριαρχία του νησιού μεταβιβάστηκε από τη Δημοκρατία της Γένοβας στη Γαλλία. Ο πατέρας του Κάρλος Βοναπάρτης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ. Όνομα :Βασίλης Μανουράς. Τάξη :Γ2. Εργασία Γαλλικών

ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ. Όνομα :Βασίλης Μανουράς. Τάξη :Γ2. Εργασία Γαλλικών ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ Όνομα :Βασίλης Μανουράς Τάξη :Γ2 Εργασία Γαλλικών ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗ Ο Ναπολέων Βοναπάρτης (Napoléon Bonaparte) (15 Αυγούστου 1769 5 Μαΐου 1821) ήταν Γάλλος στρατηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

1 E ANA H TIKA EMATA Kεφάλαιο Πρώτο

1 E ANA H TIKA EMATA Kεφάλαιο Πρώτο 1 Kεφάλαιο E ANA H TIKA EMATA Πρώτο 2 IΣTOPIA Γ ΓYMNAΣIOY Επαναληπτικά θέµατα Α. Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως σωστές ή λανθασµένες σηµειώνοντας Χ στο αντίστοιχο τετραγωνάκι. Ενότητα 1 Σ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.3 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2 Άρθρο 1 του Συντάγματος Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας

Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας είναι η συνέχεια στόχων και στρατηγικών επιλογών στη βάση των πολιτικών αντιλήψεων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αύξηση πληθυσμού αγροτική επανάσταση (μεγάλα αγροκτήματα νέες μέθοδοι εισαγωγή μηχανημάτων) ανάπτυξη εμπορίου α. Ευρώπη Αφρική Αμερική (τριγωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 152 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μ. Ασία Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου οι νικήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ξεκίνησαν εργασίες με σκοπό τη διανομή των εδαφών. Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ)

Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ) Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ) 1.1 Ο Διοκλητιανός και η αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας Επιμέλεια, Δ. Πετρουγάκη, Φιλόλογος Οι διοικητικές αλλαγές Ο Διοκλητιανός (284 μ.χ.) επεδίωξε

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που κινητοποιεί τους απαραίτητους πόρους και τους εκμεταλλεύεται παραγωγικά για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 1 ο Κεφάλαιο: Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση 1821-1828 Επανάσταση 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και Θεσσαλίας 1896 Εξέγερση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος διευκρινιστικού υλικού..................................... 18 Πρόλογος....................................................... 27 Ευχαριστίες......................................................

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα Διαφωτισμός και Επανάσταση 3 ο μάθημα 24.10.2018 Διαφωτισμός Τι πρεσβεύουν οι Διαφωτιστές; 1. τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, 2. αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης (στους πολιτικοκοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 102 Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 1ο ΣΧΕ ΙΟ Κοινωνική και οικονοµική κατάσταση στη Γαλλία µέχρι το 1789 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Εκδοχές ίδρυσης Σύμφωνα με την παράδοση από τον Ρωμύλο, γιο του Αινεία (γύρω στο 735 π.x.) Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα στη

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΔΙΧΑΣΜΟΣ (1909-1922) 1. Το κόμμα των φιλελευθέρων 1. Πριν τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 κανένα ΜΕΓΑΛΟ κόμμα δεν υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν το 1909/1910 Φορείς των νέων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.1 Το δουλοκτητικό σύστημα 2.1 ΤΟ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι Ενότητα #2: Βασικές Γνώσεις I Εισαγωγή Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Α Ν Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 7-2 0 1 8 Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Η Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ Ι Α : Β. Δ Η Μ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Τ Α

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και Επανάσταση

Διαφωτισμός και Επανάσταση Διαφωτισμός και Επανάσταση Γαλλική Επανάσταση και οι επιπτώσεις της 5o μάθημα 31.10.2018 Ως ξεκίνημα της Επανάστασης: η κατάληψη της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789. Το ουσιαστικό ξεκίνημα της Επανάστασης:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας Ναζισµός Ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος είχε ως αποτέλεσµα την εµφάνιση µιας πολιτικής ιδεολογίας που εφαρµόστηκε στην Γερµανία, αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες και ονοµάστηκε Ναζισµός ή Γερµανικός εθνικοσοσιαλισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη 1815: Παλινόρθωση 1821-1826: Ελληνική επανάσταση 1823-1827: Ευρωπαϊκή διπλωματία

Διαβάστε περισσότερα

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία Η Χάρτα ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ Εκείνη την εποχή η περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Ελλάδα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ρήγας σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ Ιστορία Στ Γενικές πληροφορίες Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, νέος βασιλιάς της Ελλάδας επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Αρχική αντιμετώπιση του Αγώνα Η πολιτική της Αυστρίας Η πολιτική της Ρωσίας Οι προσπάθειες του Καποδίστρια Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη. Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( )

ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη. Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( ) Πέμπτη, 11 Δεκέμβριος 2014 17:36 ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (18211830) 1823: στροφή στην ευρωπαϊκή διπλωματία από τον Άγγλο υπουργό Εξωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ 1.2.1 1)α)Σε ποιους, ας τους πούμε κλάδους, διαιρούσε ο Αριστοτέλης τη Φιλοσοφία (6 μονάδες); β)ποιο ήταν το περιεχόμενο κάθε κλάδου από αυτούς; β)ποιος από αυτούς ασχολούνταν, έστω και έμμεσα, με την

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου ΘΕΜΑΤΑ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Απόλυτη διάκριση λειτουργιών υπάρχει όταν τα όργανα της μιας κρατικής λειτουργίας δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν και να ασκούν,

Διαβάστε περισσότερα

{ Μοναρχία. Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος

{ Μοναρχία. Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος { Μοναρχία Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος ΟΡΙΣΜΟΣ: Η Μοναρχία ή Βασιλεία είναι ο θεσμός διακυβέρνησης, όπου ο αρχηγός του κράτους είναι ο Βασιλιάς. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι ο τελευταίος κρατά

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΧΟΥΧΛΙΑ ΜΑΡΘΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ Προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ρώμη. Ιφιγένεια Λιούπα

Αρχαία Ρώμη. Ιφιγένεια Λιούπα Αρχαία Ρώμη Ιφιγένεια Λιούπα Η αρχαία Ρώμη ξεκίνησε από την ιταλική χερσόνησο κατά τον 8ο αιώνα π.χ. Με επίκεντρο την πόλη της Ρώμης εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ο Β Παγκόσµιος πόλεµος και οι µεταπολεµικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας ΠΗΓΗ Το πώς έβλεπε η αλβανική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ α. Η Γαλλία σε κρίση Γαλλική κοινωνία: (αριστοκρατική φεουδαρχική) Κλήρος Ευγενείς : συρρίκνωση ρόλου απροθυμία προσαρμογής στις νέες οικον. συνθήκες, εντούτοις

Διαβάστε περισσότερα

. ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

. ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ . ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 4 Η πορεία προς τον πόλεµο ΘΕΜΑ 1ο Να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α.

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Διαφωτισμού

Η εποχή του Διαφωτισμού ΟΜΑΔΑ 1 Σοφία Μαρία Χριστίνα Χρύσα - Ιωάννα ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Η εποχή του Διαφωτισμού Ομαδική εργασία μαθητών Γ2 (13-10-2015) Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17 ο και 18 ο αιώνα Αύξηση του πληθυσμού Αύξηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 2 ο μάθημα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 2 ο μάθημα Διαφωτισμός και Επανάσταση 2 ο μάθημα 10.10.2018 Τι είναι ο Διαφωτισμός; Διαφωτισμός Τι πρεσβεύουν οι Διαφωτιστές; 1. τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, 2. αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ HANS J. MORGENTHAU: POLITICS AMONG NATIONS (1948)

ΑΡΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ HANS J. MORGENTHAU: POLITICS AMONG NATIONS (1948) ΑΡΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ HANS J. MORGENTHAU: POLITICS AMONG NATIONS (1948) Κατά τον Μοrgenthau η διεθνής πολιτική δεν προέρχεται από αφηρημένες απόψεις που αντλούνται από το φιλοσοφικό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11: Από την Παλινόρθωση στον Αποικισμό Γιώργος Μαργαρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.2 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΉΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2 «Δημοκρατία δε σημαίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δε σημαίνει την έλλειψη λογοκρισίας,

Διαβάστε περισσότερα

Τειχισμένο, κέντρο διοίκησης. Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας και ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών. Κώμες & καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Τειχισμένο, κέντρο διοίκησης. Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας και ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών. Κώμες & καλλιεργήσιμες εκτάσεις Τα πολιτεύματα Ποιες ήταν οι επιδιώξεις κάθε πόλης-κράτους; ελευθερία-αυτονομία-αυτάρκειααυτάρκεια Ποια είναι τα συστατικά στοιχεία της πόλης-κράτους; γεωγραφικά-οργανωτικά Τα πολιτεύματα Ποιες ήταν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Ποια ήταν η θέση των ευγενών στην κοινωνική διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 5: Τουρκικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο Η εποχή του Περικλή Ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος Επέκταση της εμπορικής επιρροής των Αθηναίων στην Δύση (ίδρυση της αποικίας των Θουρίων το 444/3 π.χ.) Ο Πειραιάς εξελίσσεται στο κυριότερο εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση Γιώργος Μαργαρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Διαφωτισμού

Η εποχή του Διαφωτισμού Ομαδική εργασία μαθητών Γ1 (12-01-2015) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Η εποχή του Διαφωτισμού ΟΜΑΔΑ 1 Κωνσταντίνος Σταύρος Χρήστος - Γιάννης Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17 ο και 18 ο αιώνα Οικονομικές μεταβολές Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ISBN 978-960-518-389-9 Παραγωγή: ΙΝΔΙΚΤΟΣ Καλλιδρομίου 64, 114 73 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210 8838007, e-mail: indiktos@indiktos.gr Ἑξαδακτύλου 5, 546 35 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ.: 2310 231083,

Διαβάστε περισσότερα

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Βούλγαροι Αρχικά ζουν σε εδάφη του Βυζαντίου εμποδίζουν άλλους λαούς να μετακινηθούν Αργότερα ιδρύουν κράτος προσπαθούν

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας 1ο μάθημα (3.10.2018) Ίκαρος Μαντούβαλος imantouv@psed.duth.gr τηλ. γραφείου: 25510-30115 Ώρες και μέρες επικοινωνίας: Τετάρτη, 17:00-18:30 Πέμπτη,

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 12 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 12 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 12 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 5: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Δυναμικές προσαρτήσεις της Γερμανίας από το 1936 μέχρι το 1939:.................. 2. Η Στάση των συμμάχων απέναντι στο γερμανικό επεκτατισμό: πολιτική του κατευνασμού

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας Νοεμβρίου 2015

Έρευνα κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας Νοεμβρίου 2015 Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία εντολέα ΤΟ ΒΗΜΑ Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28 Άννα Φραγκουδάκη Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος (Και το απαραίτητο μεσογειακό περιεχόμενό της) Είναι σημαντική προϋπόθεση για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Α. Η βυζαντινή διπλωματία Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Μέθοδοι της βυζαντινής διπλωματίας: Ευκαιριακές αποστολές πρέσβεων Χορηγίες ( χρήματα ή δώρα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ. Δρ. Γεώργιος Θερίου

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ. Δρ. Γεώργιος Θερίου ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ Δρ. Γεώργιος Θερίου Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στο κεφάλαιο 1 μελετήσαμε έννοιες φιλοσοφίας και ηθικής, όπως αυτές εξελίχθηκαν στα τελευταία 3.000 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 732. Ευρωεκλογές 13 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 732. Ευρωεκλογές 13 Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 732 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 2003. Γενική ιεύθυνση Πληρоφόρησης και ηβσίων Σ έσεων. www.europarl.eu.int VO Communication - QA-55-03-536-GR-C - ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή;

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

Φάσμα. προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. Πόλεμοι λιγότερο φονικοί, βία παντού

Φάσμα. προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. Πόλεμοι λιγότερο φονικοί, βία παντού σύγχρονο Φάσμα προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. μαθητικό φροντιστήριο 25ης Μαρτίου 111 - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - 210 50 20 990-210 50 27 990 25ης Μαρτίου 74 - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - 210 50 50 658-210 50 60 845 Γραβιάς 85 -

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ 09/10/2016 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΟΜΑΔΑ Α Α1.1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α. Εθνικά κινήματα β. Ιερή Συμμαχία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054

ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 867 886 912 913

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αποτύπωσης των απόψεων των πολιτών για προτεινόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις Ιανουαρίου 2017

Έρευνα αποτύπωσης των απόψεων των πολιτών για προτεινόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις Ιανουαρίου 2017 Έρευνα αποτύπωσης των απόψεων των πολιτών για προτεινόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις 7-1 Ιανουαρίου 217 Ταυτότητα της έρευνας Φορέας Διεξαγωγής Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης & Αγοράς Ερευνητικού Πανεπιστημιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 17-18 -19-20 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιστοιχίστε τα στοιχεία της στήλης Α με αυτά της στήλης Β 1.Σύνταγμα 1844 2.Σύνταγμα 1864 3.εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 10 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 10 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 10 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα