ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3"

Transcript

1 Δενδρικά Γραφήματα 93 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 3.1 Εισαγωγή 3.2 Βασικές Ιδιότητες Δένδρων 3.3 Απαρίθμηση Δένδρων 3.4 Γενετικά Δένδρα 3.5 Ελάχιστα Γενετικά Δένδρα Προαπαιτούμενη Γνώση Πολύ καλή γνώση των εννοιών και των θεμάτων των Κεφαλαίων 1 και 2 του συγγράμματος. Βασικές γνώσεις διακριτών μαθηματικών και πιθανοτήτων. Καλή κατανόηση και χρήση δομών δεδομένων και αλγοριθμικών τεχνικών για ταξινόμηση, εύρεση και επιλογή και για διερεύνηση γραφημάτων.

2 94 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 3.1 Εισαγωγή Στη θεωρία γραφημάτων υπάρχει ένας απλός και πολύ σημαντικός τύπος γραφημάτων, στον οποίο έχει αποδοθεί διαχρονικά το ίδιο όνομα από όλους τους επιστήμονες, και είναι αυτός των δενδρικών γραφημάτων ή δένδρων (trees). Τα δένδρα είναι σημαντικά όχι μόνο για τις πολλαπλές εφαρμογές τους σε πλήθος πεδίων, αλλά και για αυτή καθ αυτήν τη θεωρία γραφημάτων. Ένας λόγος για τη σημασία των δένδρων στη θεωρία είναι η απλότητα της δομής τους, η οποία, για παράδειγμα, καθιστά δυνατή τη διερεύνηση εικασιών διατυπωμένων για γενικά γραφήματα μελετώντας αρχικά αυτές σε δένδρα. Μία τέτοια εικασία, που μελετήθηκε αρχικά σε δένδρα, είναι και αυτή του Ulam, την οποία παραθέτουμε στη συνέχεια απλώς για χάρη της πληρότητας. Εικασία Ulam: Έστω ένα γράφημα κόμβων και ένα γράφημα, επίσης, κόμβων με. Εάν για κάθε τα υπογραφήματα και είναι ισομορφικά, τότε και τα γραφήματα και είναι ισομορφικά. Τα δένδρα, ως ο απλούστερος τύπος συνεκτικών γραφημάτων, έχουν πολλαπλές εφαρμογές σε προβλήματα διερεύνησης, ταξινόμησης, ελάχιστων συνδέσεων, και σε πλήθος άλλων. Ένα τυπικό πρόβλημα που δείχνει με απλό και εύκολο τρόπο τη χρήση της έννοιας του δένδρου είναι αυτό της αποκατάστασης οδικών δικτύων. Ας διατυπώσουμε μία απλή εκδοχή ενός τέτοιου προβλήματος. Αποκατάσταση Οδικού Δικτύου: Υποθέτουμε ότι το οδικό δίκτυο μιας χώρας υπέστη ολική καταστροφή από κάποιο ισχυρό ακραίο φυσικό φαινόμενο, όπως, για παράδειγμα, από έναν ισχυρό σεισμό και, επομένως, δεν υπάρχει πλέον οδική επικοινωνία μεταξύ οποιουδήποτε ζεύγους πόλεών της. Επειδή το κόστος της άμεσης ανακατασκευής όλων των κατεστραμμένων αυτοκινητόδρομων του οδικού δικτύου της είναι απαγορευτικό για τη χώρα, θα θέλαμε να ανακατασκευάσουμε αρχικά το ελάχιστο πλήθος αυτοκινητόδρομων, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ οποιουδήποτε ζεύγους πόλεων. Το αρχικό οδικό δίκτυο της χώρας θα μπορούσε να μοντελοποιηθεί με ένα γράφημα του οποίου οι κόμβοι αντιστοιχούν στις πόλεις, ενώ δύο κόμβοι του συνδέονται με ακμή, εάν οι αντίστοιχες πόλεις συνδέονται με αυτοκινητόδρομο που δεν περνά από κάποια άλλη πόλη. Προφανώς, σε μία τέτοια μοντελοποίηση οι ακμές του συνόλου του γραφήματος αντιστοιχούν στους κατεστραμμένους αυτοκινητόδρομους. Το γράφημα είναι μησυνεκτικό και αντιστοιχεί στην κατάσταση της χώρας αμέσως μετά το σεισμό, δηλαδή το γράφημα έχει μόνο κόμβους και καμία ακμή, όπως ακριβώς και η χώρα έχει μόνο πόλεις χωρίς κάποιον αυτοκινητόδρομο. Το ελάχιστο πλήθος αυτοκινητόδρομων που πρέπει να ανακατασκευαστεί, έτσι ώστε να υπάρχει οδική επικοινωνία μεταξύ οποιουδήποτε ζεύγους πόλεων ισούται με το ελάχιστο πλήθος ακμών που πρέπει να προστεθούν στο, προκειμένου αυτό να γίνει συνεκτικό και, επομένως, να υπάρχει διαδρομή μεταξύ οποιουδήποτε ζεύγους κόμβων του. Το προκύπτον γράφημα δεν περιέχει κύκλους, διότι, εάν περιείχε, θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε μία ακμή του κύκλου και πάλι να υπάρχει διαδρομή μεταξύ οποιουδήποτε ζεύγους κόμβων του.

3 Δενδρικά Γραφήματα 95 Επομένως, το πρόβλημα της αποκατάστασης του οδικού δικτύου ανάγεται στον υπολογισμό του ελάχιστου πλήθους ακμών που πρέπει να προστεθούν στο, ώστε αυτό να γίνει συνεκτικό υπογράφημα του, ή, ισοδύναμα, στον υπολογισμό ενός γενετικού δένδρου του αρχικού γραφήματος. Σχήμα Τα έξι μη-ισομορφικά δένδρα τάξης. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας ορίζουμε ένα δένδρο (tree) ως ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα που είναι συνεκτικό και άκυκλο. Εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι υπάρχει μόνο ένα δένδρο τάξης, ένα δένδρο τάξης και ένα δένδρο τάξης, ενώ υπάρχουν δύο δένδρα τάξης. Στο Σχήμα 3.1 παρουσιάζουμε τα έξι (μη-ισομορφικά) δένδρα τάξης. Γενικά, ένα μηκατευθυνόμενο γράφημα (συνεκτικό ή μη) χωρίς κύκλους είναι ένα δάσος (forest). Έτσι, κάθε συνιστώσα, ( ) ενός δάσους είναι δένδρο. Ένα γενετικό δένδρο (spanning tree) ενός γραφήματος είναι ένα παραγόμενο υπογράφημα του, το οποίο είναι δένδρο. Ένα ένριζο δένδρο (rooted tree) είναι ένα δένδρο με ένα διακριτό κόμβο, που ονομάζεται ρίζα (root) του δένδρου. Εάν και είναι δύο κόμβοι ενός ένριζου δένδρου, τέτοιοι ώστε ο κόμβος να βρίσκεται στη μοναδική διαδρομή από τη ρίζα στον κόμβο, τότε ο κόμβος είναι πρόγονος (ancestor) του κόμβου και ο κόμβος είναι απόγονος (descendant) του κόμβου. Εάν ο κόμβος είναι πρόγονος του στο ένριζο δένδρο και ισχύει και, τότε ο κόμβος είναι πατέρας (parent) του και ο κόμβος είναι παιδί (child) του. Κάθε κόμβος ενός ένριζου δένδρου, εντός της ρίζας, έχει ένα μοναδικό πατέρα και παιδιά. Συμβολίζουμε τον πατέρα του κόμβου με, ενώ το σύνολο των παιδιών του με. Η ρίζα δεν έχει πατέρα, ενώ μπορεί να έχει παιδιά. Ένας κόμβος του χωρίς παιδιά ονομάζεται φύλλο (leaf). Συχνά θεωρούμε τις ακμές ενός ένριζου δένδρου κατευθυνόμενες είτε (από το παιδί προς τον πατέρα) είτε (από τον πατέρα προς το παιδί) (βλέπε Σχήμα 3.2). Απεικονίζουμε ένα ένριζο δένδρο ορίζοντας για κάθε κόμβο τον πατέρα του ή το σύνολο των παιδιών του.

4 96 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Σχήμα (α) Ένα δένδρο τάξης 10. (β)-(γ) Δύο ένριζα δένδρα του : το πρώτο με κατευθυνόμενες ακμές από το παιδί προς τον πατέρα και το δεύτερο από τον πατέρα προς το παιδί. Έστω ένα ένριζο δένδρο τάξης. Ορίζουμε το βάθος (depth) ενός κόμβου του δένδρου αναδρομικά ως εξής: εάν είναι η ρίζα του δένδρου σε κάθε άλλη περίπτωση Ακολούθως, με ανάλογο τρόπο ορίζουμε το ύψος (height) ενός κόμβου του ένριζου δένδρου :, εάν ο κόμβος είναι φύλο του δένδρου και είναι παιδί του. Στο δένδρο του Σχήματος 3.2 το βάθος του κόμβου είναι, ενώ ύψος του είναι. Ένα ένριζο υποδένδρο (rooted subtree) του ένριζου δένδρου είναι ένα ένριζο δένδρο, με ρίζα τον κόμβο, που αποτελείται από το υπογράφημα που επάγεται από τους απογόνους του κόμβου. Ο ελάχιστος κοινός πρόγονος (nearest common ancestor) δύο κόμβων και είναι ο κοινός πρόγονός τους με το μεγαλύτερο βάθος. 3.2 Βασικές Ιδιότητες Δένδρων Στην εισαγωγή του κεφαλαίου ορίσαμε το δένδρο ως ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα το οποίο είναι συνεκτικό και άκυκλο. Στο επόμενο θεώρημα συνοψίζονται βασικές ιδιότητες των δένδρων, οι οποίες αφορούν στην τάξη τους, το μέγεθός τους και στοιχεία της συνεκτικότητάς τους. Θεώρημα 3.1 Έστω ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα τάξης. Οι ακόλουθες προτάσεις είναι ισοδύναμες. 1. Το γράφημα είναι δένδρο. 2. Υπάρχει μοναδική διαδρομή μεταξύ κάθε ζεύγους κόμβων του. 3. Το γράφημα είναι συνεκτικό και κάθε ακμή του είναι γέφυρα. 4. Το γράφημα είναι συνεκτικό και έχει ακμές. 5. Το γράφημα είναι άκυκλο και έχει ακμές. 6. Το γράφημα είναι άκυκλο και οποτεδήποτε δύο τυχαίοι μη-γειτονικοί κόμβοι του ενωθούν με ακμή, το προκύπτον γράφημα έχει ένα μοναδικό κύκλο.

5 Δενδρικά Γραφήματα Το γράφημα είναι συνεκτικό και οποτεδήποτε δύο τυχαίοι μη-γειτονικοί κόμβοι του ενωθούν με ακμή, το προκύπτον γράφημα έχει ένα μοναδικό κύκλο. Η αλήθεια του Θεωρήματος 3.1 προκύπτει άμεσα από τις προτάσεις που διατυπώνονται και αποδεικνύονται στα επόμενα Λήμματα. Λήμμα 3.1 Ένα γράφημα κόμβων του. είναι δένδρο, εάν-ν υπάρχει μοναδική διαδρομή μεταξύ κάθε ζεύγους Απόδειξη. Υποθέτουμε ότι το γράφημα είναι δένδρο. Θα δείξουμε ότι υπάρχει μοναδική διαδρομή μεταξύ κάθε ζεύγους κόμβων του. Έστω και δύο τυχαίοι κόμβοι του. Επειδή το γράφημα είναι συνεκτικό, υπάρχει μία διαδρομή μεταξύ των κόμβων και. Έστω ότι υπάρχει και μία άλλη διαδρομή μεταξύ των κόμβων και, και έστω είναι η πρώτη ακμή της διαδρομής που δεν ανήκει στην, καθώς πηγαίνουμε από τον κόμβο στον (ο κόμβος είναι κοινός των και ). Έστω και τα σύνολα των ενδιάμεσων κόμβων μεταξύ του κόμβου και του κόμβου (δεν περιλαμβάνουν τους κόμβους και ) στις διαδρομές και, αντίστοιχα. Εάν οι διαδρομές και δεν έχουν κάποιο κοινό κόμβο, τότε στο γράφημα έχουμε κύκλο, γεγονός που αντιβαίνει στην υπόθεσή μας ότι το είναι άκυκλο. Έστω ότι η τομή των και δεν είναι το κενό σύνολο και έστω είναι ο πρώτος κοινός κόμβος, καθώς πηγαίνουμε από τον κόμβο στον είτε ακολουθώντας τη διαδρομή είτε την. Σε αυτήν την περίπτωση, επίσης υπάρχει κύκλος στο γράφημα. Επομένως, υπάρχει μοναδική διαδρομή μεταξύ κάθε ζεύγους κόμβων του. Αντίστροφα, έστω ένα γράφημα στο οποίο υπάρχει μοναδική διαδρομή μεταξύ κάθε ζεύγους κόμβων του. Αυτό σημαίνει ότι το είναι συνεκτικό. Υποθέτουμε ότι το γράφημα δεν είναι δένδρο. Τότε υπάρχει ένας τουλάχιστον κύκλος στο γράφημα και, επομένως, υπάρχουν δύο διαδρομές μεταξύ οποιουδήποτε ζεύγους κόμβων του κύκλου. Αυτό αντιβαίνει στην υπόθεση ότι στο γράφημα υπάρχει μοναδική διαδρομή μεταξύ κάθε ζεύγους κόμβων του. Λήμμα 3.2 Ένα γράφημα είναι δένδρο, εάν-ν το είναι συνεκτικό και κάθε ακμή του είναι γέφυρα. Απόδειξη. Υποθέτουμε ότι το γράφημα είναι δένδρο. Επομένως, το είναι συνεκτικό. Από το Λήμμα 3.1 παίρνουμε ότι υπάρχει μοναδική διαδρομή μεταξύ κάθε ζεύγους κόμβων του. Έστω μία τέτοια διαδρομή μεταξύ δύο κόμβων και και έστω μία ακμή που ενώνει δύο κόμβους της. Εάν διαγράψουμε την ακμή, τότε δεν υπάρχει διαδρομή μεταξύ των κόμβων και. Επομένως, κάθε ακμή στο δένδρο είναι γέφυρα. Αντίστροφα, υποθέτουμε ότι το συνεκτικό γράφημα, του οποίου κάθε ακμή είναι γέφυρα, δεν είναι δένδρο. Τότε το γράφημα έχει τουλάχιστον έναν κύκλο. Έστω είναι το υπογράφημα του που δημιουργείται, εάν διαγράψουμε μία ακμή κάποιου κύκλου του. Το γράφημα δεν είναι συνεκτικό, καθώς η ακμή είναι γέφυρα. Έστω και δύο τυχαίοι κόμβοι του. Επειδή το γράφημα είναι συνεκτικό, υπάρχει διαδρομή μεταξύ των και στο. Εάν η ακμή δεν ανήκει σε αυτήν τη διαδρομή, τότε η είναι μία διαδρομή στο μεταξύ των κόμβων και. Υποθέτουμε ότι η ανήκει στη διαδρομή. Έστω είναι μία υποδιαδρομή της μεταξύ των κόμβων και, και έστω μία υποδιαδρομή της μεταξύ των κόμβων και.

6 98 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Επιπλέον, έστω είναι η μοναδική διαδρομή μεταξύ και στον κύκλο που δεν περιέχει την. Εάν θεωρήσουμε την ένωση των τριών αυτών διαδρομών, τότε η είναι μία διαδρομή στο γράφημα μεταξύ των κόμβων και. Επομένως, υπάρχει διαδρομή μεταξύ κάθε ζεύγους κόμβων στο γράφημα. Αυτό είναι άτοπο, διότι το γράφημα δεν είναι συνεκτικό. Λήμμα 3.3 Ένα γράφημα τάξης είναι δένδρο, εάν-ν το είναι συνεκτικό και έχει ακμές. Απόδειξη. Υποθέτουμε ότι το γράφημα είναι δένδρο τάξης. Επομένως το είναι συνεκτικό. Θα αποδείξουμε ότι το έχει ακμές με επαγωγή στο πλήθος των κόμβων του. Εάν, προφανώς η πρόταση ισχύει, διότι. Υποθέτουμε ότι η πρόταση είναι αληθής για όλα τα γραφήματα τάξης. Επειδή κάθε ακμή του δένδρου είναι γέφυρα (βλέπε Λήμμα 3.2), το υπογράφημα που δημιουργείται από το, εάν διαγράψουμε μία ακμή του έχει δύο συνεκτικές συνιστώσες και τάξης και, αντίστοιχα, όπου (το δένδρο είναι τάξης ). Από την υπόθεση της επαγωγής το πλήθος των ακμών στα δένδρα και είναι. Επομένως, το πλήθος των ακμών του είναι. Αντίστροφα, υποθέτουμε ότι το συνεκτικό γράφημα τάξης έχει ακμές αλλά δεν είναι δένδρο. Τότε το έχει μία ακμή που δεν είναι γέφυρα. Εάν διαγράψουμε την ακμή από το, το προκύπτον υπογράφημα είναι ένα συνεκτικό γράφημα τάξης με ακμές. Συνεχίζουμε τη διαδικασία εύρεσης ακμών που δεν είναι γέφυρες και διαγραφής τους από το, έως ότου λάβουμε ένα συνεκτικό γράφημα τάξης με ακμές (όπου ), του οποίου κάθε ακμή είναι γέφυρα. Όμως, το γράφημα τάξης είναι δένδρο (βλέπε Λήμμα 3.2) και, επομένως, έχει ακμές (ορθή φορά του λήμματος). Άρα,, όπου. Αυτό είναι άτοπο και, άρα, το είναι δένδρο. Λήμμα 3.4 Ένα γράφημα τάξης είναι δένδρο, εάν-ν το είναι άκυκλο και έχει ακμές. Απόδειξη. Υποθέτουμε ότι το γράφημα είναι δένδρο τάξης. Επομένως, το είναι άκυκλο και έχει ακμές, όπως αποδείχθηκε στο Λήμμα 3.3. Αντίστροφα, θεωρούμε ένα άκυκλο γράφημα με ακμές. Υποθέτουμε ότι το δεν είναι συνεκτικό. Έστω οι συνεκτικές συνιστώσες του και έστω η τάξη της συνιστώσας, όπου. Σημειώστε ότι κάθε συνιστώσα είναι δένδρο με ακμές. Επομένως, το συνολικό πλήθος ακμών του είναι, όπου. Αυτό είναι άτοπο και, άρα, το είναι συνεκτικό. Το γράφημα είναι συνεκτικό και έχει ακμές. Επομένως, με βάση το Λήμμα 3.2 το είναι δένδρο. Λήμμα 3.5 Ένα γράφημα είναι δένδρο, εάν-ν το είναι άκυκλο και οποτεδήποτε δύο τυχαίοι μη-γειτονικοί κόμβοι του ενωθούν με μία ακμή το προκύπτον γράφημα έχει ακριβώς έναν κύκλο. Απόδειξη. Υποθέτουμε ότι το γράφημα είναι δένδρο και, επομένως, το είναι συνεκτικό και άκυκλο. Έστω και είναι δύο τυχαίοι μη-γειτονικοί κόμβοι του. Μεταξύ των κόμβων αυτών υπάρχει μοναδική διαδρομή. Εάν ενώσουμε τους κόμβους και με μία ακμή, τότε η ακμή

7 Δενδρικά Γραφήματα 99 και η διαδρομή δημιουργούν έναν κύκλο στο γράφημα. Αντίστροφα, υποθέτουμε ότι το είναι ένα άκυκλο γράφημα στο οποίο και είναι δύο τυχαίοι μη-γειτονικοί κόμβοι, τέτοιοι ώστε η ένωσή τους με μία νέα ακμή δημιουργεί ακριβώς έναν κύκλο στο γράφημα. Επομένως, υπάρχει διαδρομή στο μεταξύ των τυχαίων κόμβων και. Άρα, το γράφημα είναι συνεκτικό. Επειδή το είναι συνεκτικό και άκυκλο, συνεπάγεται ότι το είναι δένδρο. Λήμμα 3.6 Ένα γράφημα είναι δένδρο, εάν-ν το είναι συνεκτικό και οποτεδήποτε δύο τυχαίοι μη-γειτονικοί κόμβοι του ενωθούν με ακμή, το προκύπτον γράφημα έχει ακριβώς έναν κύκλο. Απόδειξη. Υποθέτουμε ότι το γράφημα είναι δένδρο και, επομένως, το είναι συνεκτικό και άκυκλο. Εάν δύο τυχαίοι μη-γειτονικοί κόμβοι και του ενωθούν με μία ακμή, τότε η μοναδική διαδρομή μεταξύ των κόμβων και μαζί με την ακμή δημιουργούν έναν κύκλο στο γράφημα. Αντίστροφα, υποθέτουμε ότι το γράφημα είναι συνεκτικό. Στο γράφημα δεν μπορεί να υπάρχει κύκλος, επειδή το γράφημα που δημιουργείται από το με την ένωση δύο τυχαίων μη-γειτονικών κόμβων του έχει ακριβώς έναν κύκλο. Επομένως, το γράφημα είναι δένδρο. Πόρισμα 3.1 Ένα δάσος τάξης με δένδρα έχει ακμές. Απόδειξη. Εφαρμόζουμε το Λήμμα 3.3 για κάθε δένδρο (συνιστώσα) του δάσους. Πόρισμα 3.2 Σε κάθε δένδρο τάξης υπάρχουν τουλάχιστον δύο τερματικοί κόμβοι και, δηλαδή. Απόδειξη. Έστω ένα δένδρο τάξης και μεγέθους και έστω οι βαθμοί των κόμβων του. Επειδή το είναι συνεκτικό και μη-τετριμμένο, ισχύει για κάθε ( ). Υποθέτουμε ότι το δένδρο δεν έχει δύο τερματικούς κόμβους. Τότε και για κάθε ( ) και, επομένως, Για κάθε γράφημα τάξης και μεγέθους ισχύει (βλέπε Ενότητα 1.2). Επειδή το είναι δένδρο, έχει ακμές (Λήμμα 3.3). Επομένως, ισχύει, κάτι το οποίο αντιβαίνει στην ανισότητα (1). Άρα, για τουλάχιστον δύο κόμβους και του δένδρου θα ισχύει. Το επόμενο αποτέλεσμα συνδέει τον ελάχιστο βαθμό ενός γραφήματος με την τάξη των υπογραφημάτων του που είναι δένδρα. Θεώρημα 3.2 Έστω ένα συνεκτικό γράφημα, τέτοιο ώστε και έστω ένα δένδρο τάξης. Το δένδρο είναι ισομορφικό κάποιου υπογραφήματος του. (1)

8 100 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Απόδειξη. Με επαγωγή στο. Εάν, τότε η αλήθεια του θεωρήματος είναι προφανής, διότι το είναι υπογράφημα κάθε γραφήματος. Εάν, τότε και πάλι η αλήθεια του θεωρήματος είναι προφανής, διότι το είναι υπογράφημα κάθε μη-τετριμμένου γραφήματος. Υποθέτουμε ότι για κάθε γράφημα με κόμβους ελάχιστου βαθμού, δηλαδή, και για κάθε δένδρο με κόμβους το είναι ισομορφικό κάποιου υπογραφήματος του. Έστω ένα γράφημα με κόμβους ελάχιστου βαθμού, δηλαδή, και ένα δένδρο με κόμβους. Έστω ένα φύλλο του δένδρου και έστω ο μοναδικός γείτονας του κόμβου στο. Εφόσον οι κόμβοι του γραφήματος έχουν ελάχιστο βαθμό και το δένδρο έχει κόμβους, από την υπόθεση της επαγωγής έπεται ότι, δηλαδή το είναι ισομορφικό κάποιου υπογραφήματος του. Επειδή ο βαθμός του κόμβου στο γράφημα είναι τουλάχιστον και το δένδρο έχει κόμβους, ο κόμβος μπορεί να έχει το πολύ γείτονες στο δένδρο (ο κόμβος ανήκει στο ). Επομένως, ο κόμβος έχει ένα γείτονα στο γράφημα που δεν ανήκει στο δένδρο. Τότε το υπογράφημα του είναι ένα δένδρο ισομορφικό του δένδρου (το δένδρο γράφεται ισοδύναμα ). Άρα, το δένδρο είναι ισομορφικό κάποιου υπογραφήματος του. Στην Ενότητα 1.3 παρουσιάσαμε βασικές έννοιες γενικών γραφημάτων μεταξύ των οποίων τις έννοιες της απόστασης, της εκκεντρικότητας, της ακτίνας, της διαμέτρου και του κέντρου ενός γραφήματος. Υπενθυμίζεται ότι η εκκεντρικότητα ενός κόμβου είναι η απόσταση του κόμβου από τον πλέον απομακρυσμένο κόμβο του γραφήματος, ενώ κέντρο είναι το υπογράφημα που επάγεται από το σύνολο κόμβων του με την ελάχιστη εκκεντρικότητα. Προφανώς οι έννοιες αυτές ισχύουν και για τα δένδρα (τα δένδρα είναι γραφήματα), μόνο που εδώ η αλγοριθμική μελέτη των εννοιών αυτών είναι ευκολότερη, καθώς τα δένδρα είναι άκυκλα γραφήματα και υπάρχει μοναδική διαδρομή μεταξύ κάθε ζεύγους κόμβων τους. Σχήμα (α) Ένα δένδρο με κέντρο αποτελούμενο από έναν κόμβο. (β) Ένα δένδρο με κέντρο αποτελούμενο από δύο κόμβους και. Στη συνέχεια, δείχνουμε ότι το κέντρο ενός δένδρου αποτελείται είτε από κόμβο ή από γειτονικούς κόμβους. Εάν το κέντρο του αποτελείται από κόμβους, τότε οι κόμβοι αυτοί ονομάζονται δίκεντρα (bicenters). Στο Σχήμα 3.3 παρουσιάζουμε δύο δένδρα με κέντρα που αποτελούνται από κόμβο και κόμβους (αριστερό και δεξιό δένδρο αντίστοιχα).

9 Δενδρικά Γραφήματα 101 Θεώρημα 3.3 (Θεώρημα Jordan, 1869) Ένα δένδρο κόμβο ή από γειτονικούς κόμβους. έχει κέντρο που αποτελείται είτε από Απόδειξη. Εάν το δένδρο έχει δύο κόμβους, τότε το κέντρο του είναι αυτοί οι δύο κόμβοι. Εάν το δένδρο έχει τρεις κόμβους, τότε το κέντρο του είναι το μονοσύνολο που αποτελείται από τον ένα μη-τερματικό κόμβο του. Ένα δένδρο με τέσσερις κόμβους είναι είτε το ή το Στην περίπτωση του το κέντρο αποτελείται από έναν κόμβο, ενώ στην περίπτωση του αποτελείται από τους δύο γειτονικούς μη-τερματικούς κόμβους του. Γενικά, έστω είναι ένα δένδρο με πέντε ή περισσότερους κόμβους με σύνολο τερματικών κόμβων και έστω είναι το δένδρο που προκύπτει από το διαγράφοντας όλους τους τερματικούς του κόμβους, δηλαδή τους κόμβους του συνόλου. Τότε, η εκκεντρικότητα ενός κόμβου στο δένδρο είναι κατά ένα μικρότερη από την εκκεντρικότητα του στο δένδρο. Επομένως, το κέντρο του δένδρου ισούται με το κέντρο του δένδρου. Εάν εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε διαδοχικά τη διαδικασία διαγραφής τερματικών κόμβων στα προκύπτοντα δένδρα, στο τέλος θα προκύψει ένα δένδρο με τέσσερις ή λιγότερους κόμβους. Αυτό αποδεικνύει την αλήθεια του θεωρήματος. Το θεώρημα του Jordan μας παρέχει μία αποτελεσματική μέθοδο για τον υπολογισμό του κέντρου ενός δένδρου. Ο αλγόριθμος υπολογισμού του κέντρου ενός δένδρου τάξης μπορεί να υλοποιηθεί κατάλληλα, ώστε να εκτελείται σε χρόνο. Στον Αλγόριθμο 3.1 περιγράφουμε μία τέτοια υλοποίηση του αλγόριθμου υπολογισμού του κέντρου ενός δένδρου, τον οποίο ονομάζουμε. Αλγόριθμος 3.1: 1. Υπολόγισε τους βαθμούς όλων των κόμβων του δένδρου και θέσε, ; 2. Εισάγαγε τους κόμβους με βαθμό στην ουρά και θέσε και ; 3. Εφόσον επανάλαβε 3.1 διάγραψε τον κόμβο από την ουρά και θέσε για κάθε γείτονα του, τέτοιον ώστε ; 3.2 εάν, εισάγαγε τον κόμβο στην ουρά και θέσε και ; 4. Υπολόγισε τη τιμή του πίνακα και θέσε για κάθε κόμβο του δένδρου, τέτοιον ώστε ; 5. Επίστρεψε το σύνολο. Θεώρημα 3.4 Το κέντρο ενός δένδρου τάξης μπορεί να υπολογιστεί σε χρόνο και χώρο.

10 102 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 3.3 Απαρίθμηση Δένδρων Ας ξεκινήσουμε με κάτι ιστορικό. Το 1857 ο Arthur Cayley διερεύνησε τη δομή των δένδρων, καθώς προσπαθούσε να υπολογίσει το πλήθος των ισομερών των κεκορεσμένων υδρογονανθράκων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε ένα γράφημα, όπου τα άτομα του άνθρακα και του υδρογόνου παριστάνονται με κόμβους βαθμού και, αντίστοιχα. Στο γράφημα αυτό το πλήθος των κόμβων ήταν, ενώ το πλήθος των ακμών (από τη σχέση ή από τη σχέση ). Με την προσέγγιση αυτή του Cayley το πρόβλημα του υπολογισμού των ισομερών πήρε πιο αφηρημένη μορφή με τη βοήθεια των επιγραφημένων (labeled) δένδρων. Επιγραφημένα Δένδρα. Ένα δένδρο τάξης ονομάζεται επιγραφημένο, εάν σε κάθε κόμβο του έχει ανατεθεί ένας μοναδικός θετικός ακέραιος μεταξύ και, τους οποίους ονομάζουμε επιγραφές (labels), έτσι ώστε να μην υπάρχουν στο δύο κόμβοι με την ίδια επιγραφή. Δύο επιγραφημένα δένδρα και είναι διαφορετικά (distinct), εάν τα σύνολα των ακμών τους δεν είναι ίδια. Για παράδειγμα, το επιγραφημένο δένδρο με σύνολο ακμών και το επιγραφημένο δένδρο με σύνολο ακμών είναι διαφορετικά, αν και τα δύο αυτά δένδρα είναι ισόμορφα (isomorphic). Επιπροσθέτως, στο Σχήμα 3.4 παρουσιάζουμε δεκαέξι διαφορετικά επιγραφημένα δένδρα τάξης (θα δούμε ότι τα δένδρα αυτής της τάξης είναι ακριβώς 16). Παρατηρούμε ότι τα τέσσερα δένδρα με βαθμούς και είναι ισόμορφα, όπως και τα υπόλοιπα δώδεκα δένδρα με βαθμούς και. Σχήμα Τα δεκαέξι διαφορετικά επιγραφημένα δένδρα τάξης. Τα 4 πρώτα δένδρα με βαθμούς και είναι ισόμορφα, όπως επίσης και τα υπόλοιπα 12 δένδρα με βαθμούς και. O Cayley απέδειξε ότι το πλήθος των διαφορετικών επιγραφημένων δένδρων τάξης είναι (Θεώρημα Cayley). Πριν δείξουμε την αλήθεια του θεωρήματος, θα παρουσιάσουμε δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις.

11 Δενδρικά Γραφήματα 103 Πρόταση 3.1 Κάθε επιγραφημένο δένδρο τάξης αντιστοιχεί σε μία μοναδική ακολουθία, όπου,. Απόδειξη. Έστω ένα επιγραφημένο δένδρο τάξης, και έστω το σύνολο των τερματικών κόμβων του. Ταξινομούμε τους κόμβους του συνόλου κατά αύξουσα τάξη σύμφωνα με τις επιγραφές τους. Εάν είναι ο πρώτος κόμβος του, τότε παίρνουμε την επιγραφή του μοναδικού γείτονα του κόμβου. Κατόπιν διαγράφουμε τον από το δένδρο παίρνοντας, έτσι, το δένδρο. Έστω είναι το σύνολο των τερματικών κόμβων του δένδρου. Ταξινομούμε τώρα τους κόμβους του συνόλου κατά αύξουσα τάξη σύμφωνα με τις επιγραφές τους. Εάν είναι ο πρώτος κόμβος του, τότε παίρνουμε την επιγραφή του μοναδικού γείτονα του κόμβου στο δένδρο και διαγράφουμε τον κόμβο από το δένδρο παίρνοντας έτσι το δένδρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή έως ότου πάρουμε την επιγραφή αφήνοντας ένα δένδρο με ακριβώς δύο κόμβους με επιγραφές και. Επομένως, κάθε επιγραφημένο δένδρο τάξης ορίζει μία μοναδική ακολουθία, με στοιχεία ακεραίους από το σύνολο. Σχήμα Ένα επιγραφημένο δένδρο τάξης 10. Παράδειγμα Πρότασης 3.1. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για την κατασκευή της ακολουθίας, όπως αυτή περιγράφεται στην προηγούμενη πρόταση, δηλαδή ενός επιγραφημένου δένδρου τάξης. Έστω το δένδρο του Σχήματος 3.5 τάξης. Επειδή το έχει κόμβους, η ακολουθία θα πρέπει να έχει στοιχεία από το σύνολο. (1) Αρχικά, το σύνολο των τερματικών κόμβων του είναι. Το μικρότερο στοιχείο του είναι το 1 και, επομένως,, διότι ο μοναδικός γείτονας του είναι ο κόμβος. Διαγράφουμε τον κόμβο από το και παίρνουμε το δένδρο. (2) Στο δένδρο το σύνολο των τερματικών κόμβων είναι. Επομένως, διότι ο μοναδικός γείτονας του είναι ο κόμβος. Διαγράφουμε τον κόμβο από το και παίρνουμε το δένδρο. (3) Τώρα και, επομένως,. Διαγράφουμε τον κόμβο από το και παίρνουμε το δένδρο. Συνεχίζοντας την ίδια διαδικασία έχουμε:

12 104 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων (4) σύνολο κόμβων και, (5) σύνολο κόμβων και, (6) σύνολο κόμβων και, (7) σύνολο κόμβων και, και, τέλος, (5) σύνολο κόμβων και. Διαγράφουμε τον κόμβο 9 από το σύνολο {9,10} και, επομένως, οι δύο κόμβοι του εναπομείναντος δένδρου είναι οι και. Τελικά, η ακολουθία για το δένδρο τάξης του Σχήματος 3.5 είναι. Πρόταση 3.2 Κάθε ακολουθία με στοιχεία, τέτοια ώστε,, αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό επιγραφημένο δένδρο τάξης. Απόδειξη. Παρατηρούμε ότι στην ακολουθία ενός επιγραφημένου δένδρου που κατασκευάζεται με τη διαδικασία της Πρότασης 3.1 ο κόμβος του δένδρου με βαθμό εμφανίζεται φορές στην. Επίσης, οι τερματικοί κόμβοι του δεν εμφανίζονται στην ακολουθία. Κατασκευάζουμε μία ακολουθία με στοιχεία ακεραίους από το σύνολο, τέτοια ώστε: είναι ο μικρότερος ακέραιος του συνόλου, που δεν ανήκει στην ακολουθία, είναι ο μικρότερος ακέραιος του συνόλου, που δεν ανήκει στην ακολουθία, όπου η προκύπτει από την διαγράφοντας το πρώτο στοιχείο της, είναι ο μικρότερος ακέραιος του συνόλου, που δεν ανήκει στην ακολουθία, κοκ. Έστω και είναι τα δύο στοιχεία του συνόλου. Από τις ακολουθίες και και τα στοιχεία και κατασκευάζουμε ένα γράφημα, τέτοιο ώστε: είναι το σύνολο των κόμβων του, και το σύνολο των ακμών του. Το γράφημα έχει κόμβους, ακμές και είναι άκυκλο. Επομένως, το είναι ένα δένδρο που είναι μοναδικό (δημιουργείται με μοναδικό τρόπο από τις ακολουθίες και και τα στοιχεία και ). Παράδειγμα Πρότασης 3.2. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για την κατασκευή του επιγραφημένου δένδρου τάξης μιας ακολουθίας με στοιχεία από το σύνολο. Παίρνουμε την ακολουθία του προηγούμενου παραδείγματος. Θα κατασκευάσουμε το δένδρο του Σχήματος 3.5. Επειδή η ακολουθία έχει στοιχεία, το παραγόμενο επιγραφημένο δένδρο θα πρέπει να έχει κόμβους. Επομένως,. (1) Ο μικρότερος ακέραιος του συνόλου, που δεν ανήκει στην ακολουθία είναι ο και, επομένως, και. (2) Τώρα ο μικρότερος ακέραιος του συνόλου, που δεν ανήκει στην ακολουθία είναι ο και, επομένως, και.

13 Δενδρικά Γραφήματα 105 (3) Στην επανάληψη αυτή, ο μικρότερος ακέραιος του, που δεν ανήκει στην ακολουθία είναι ο και, επομένως, και. (4) Εδώ ο μικρότερος ακέραιος του συνόλου που δεν ανήκει στην ακολουθία είναι ο και, επομένως, και. Συνεχίζοντας την ίδια διαδικασία έχουμε: Επανάληψη (5): σύνολο κόμβων, ακολουθία και, επομένως, και. Επανάληψη (6): σύνολο κόμβων, ακολουθία και, επομένως, και. Επανάληψη (7): σύνολο κόμβων, ακολουθία και, επομένως, και Επανάληψη (8): σύνολο κόμβων, ακολουθία και, επομένως, και. Τα στοιχεία και είναι τα δύο στοιχεία που απέμειναν στο. Επομένως, έχουμε,,, και. Από τις ακολουθίες και και τα στοιχεία και κατασκευάζουμε ένα δένδρο, τέτοιο ώστε:, και Εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι το δένδρο είναι το δένδρο του Σχήματος 3.5. Θεώρημα 3.4 (Θεώρημα Cayley) Το πλήθος των διαφορετικών επιγραφημένων δένδρων τάξης είναι. Απόδειξη. Μία ακολουθία με στοιχεία, τέτοια ώστε,, μπορεί να παραχθεί με τρόπους. Από τις Προτάσεις 3.1 και 3.2 έχουμε ότι υπάρχει μία αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία μεταξύ του συνόλου όλων των διαφορετικών επιγραφημένων δένδρων τάξης και του συνόλου όλων των διαφορετικών ακολουθιών. Επομένως, προκύπτει η αλήθεια του θεωρήματος.. Πόρισμα 3.3 Το πλήθος των διαφορετικών επιγραφημένων ένριζων δένδρων τάξης. είναι Απόδειξη. Σε ένα ένριζο (rooted) επιγραφημένο δένδρο ένας κόμβος ορίζεται ως η ρίζα. Για κάθε ένα, λοιπόν, από τα διαφορετικά επιγραφημένα δένδρα τάξης παράγονται διαφορετικά ένριζα δένδρα, επειδή οποιοσδήποτε κόμβος του μπορεί να είναι ρίζα. Επομένως, το πλήθος τους είναι. Υπολογισμός Πλήθους Γενετικών Δένδρων. Το πλήθος των γενετικών δέντρων ενός γραφήματος συχνά καλείται πολυπλοκότητα (complexity) του γραφήματος και συμβολίζεται με (βλέπε βιβλίο N. Biggs). Η εύρεση της πολυπλοκότητας ενός γραφήματος είναι ένα σημαντικό και ευρέως μελετημένο πρόβλημα στη θεωρία γραφημάτων. Πριν παρουσιάσουμε το Θεώρημα Πίνακα-Δέντρου (Μatrix-tree Τheorem ή MTT), το οποίο μας δίδει έναν αλγεβρικό τρόπο υπολογισμού της πολυπλοκότητας ενός γραφήματος, θα διατυπώσουμε πρώτα έναν αναδρομικό αλγόριθμο για τον υπολογισμό του αριθμού. Ο τρόπος αυτός συνίσταται στην ξεχωριστή μέτρηση των γενετικών δέντρων που περιέχουν μία

14 106 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων συγκεκριμένη ακμή του γραφήματος και των γενετικών δέντρων που δεν περιέχουν τη συγκεκριμένη ακμή. Χρειαζόμαστε πρώτα τον εξής ορισμό. Έστω ένα γράφημα και. Η συστολή είναι το γράφημα που προκύπτει από το, εάν διαγράψουμε την ακμή και αντικαταστήσουμε τους κόμβους και με ένα νέο κόμβο με προσπίπτουσες σε αυτόν ακμές όλες τις ακμές του που προσπίπτουν στους κόμβους και. Θεώρημα 3.5 Έστω ένα γράφημα και μία αυθαίρετη ακμή. Για το πλήθος των γενετικών δένδρων του γραφήματος ισχύει: Το θεώρημα αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός αναδρομικού αλγορίθμου για τον υπολογισμό του πλήθους των γενετικών δέντρων ενός γραφήματος. Επειδή σε κάθε βήμα ο αλγόριθμος θα εκτελεί δύο αναδρομικές κλήσεις του εαυτού του, μέχρι ότου δεν θα υπάρχουν πλέον ακμές στο γράφημα, ο αριθμός των αναδρομικών κλήσεων είναι, όπου το πλήθος των ακμών του γραφήματος. Αντίθετα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, το Θεώρημα Πίνακα- Δέντρου υπαγορεύει έναν αντίστοιχο αλγόριθμο που βασίζεται στον υπολογισμό της ορίζουσας ενός πίνακα. Είναι γνωστό πως η ορίζουσα ενός πίνακα μπορεί να υπολογιστεί σε λιγότερο από βήματα (για μεγάλο ). Έτσι, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ο αλγόριθμος που βασίζεται στον υπολογισμό της ορίζουσας ενός πίνακα είναι σημαντικά ταχύτερος από τον αναδρομικό αλγόριθμο που βασίζεται στο Θεώρημα 3.5. Έστω ένας πίνακα. Ορίζουμε ως -ελάσσονα του πίνακα (minor) την ορίζουσα του πίνακα που αποκτάται από τον πίνακα διαγράφοντας την -οστή γραμμή και την -οστ η στήλη του. Ως -συμπαράγοντα του πίνακα (cofactor) ορίζουμε την τιμή της ορίζουσας του πίνακα,. Γενικά, ο -συμπαράγοντας του πίνακα ισούται με. Για ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα με κόμβους, έστω ο πίνακας γειτνίασής του (adjacency matrix) και ο πίνακας βαθμών του (degree matrix), δηλαδή ο διαγώνιος πίνακας με τους βαθμούς των κόμβων του γραφήματος να βρίσκονται στην κύρια διαγώνιο. Ο Πίνακας Kirchhoff ενός γραφήματος είναι ο πίνακας. Το Θεώρημα Πίνακα-Δέντρου (matrixtree theorem), επίσης γνωστό ως Θεώρημα Kirchhoff, είναι ένα από τα γνωστότερα αποτελέσματα στη θεωρία γραφημάτων. Παρέχει έναν τύπο για το πλήθος των γενετικών δέντρων ενός γραφήματος σε σχέση με τους -συμπαράγοντες (cofactors) του Πίνακα Kirchhoff,. Θεώρημα 3.6 (Θεώρημα Πίνακα-Δέντρου ή Kirchhoff) Για ένα οποιοδήποτε γράφημα τάξης, οι -συμπαράγοντες του πίνακα έχουν την ίδια τιμή,, όπου το πλήθος των γενετικών δέντρων του γραφήματος. Το Θεώρημα Πίνακα-Δέντρου παρέχει ένα δυνατό εργαλείο για τον υπολογισμό του πλήθους των γενετικών δέντρων ενός γραφήματος. Για αυτόν τον υπολογισμό, πρώτα σχηματίζουμε τον Πίνακα Kirchhoff του γραφήματος και παίρνουμε τον

15 Δενδρικά Γραφήματα 107 πίνακα από τον διαγράφοντας την -στή γραμμή και -στή στήλη (επιλέγοντας το τυχαία) και, στη συνέχεια, υπολογίζουμε την ορίζουσα του πίνακα. Η πράξη της διαγραφής μιας γραμμής και μιας στήλης από τον πίνακα μπορεί να φαίνεται κατά κάποιο τρόπο τυχαία. Παραπέμπουμε τον αναγνώστη στο βιβλίο του Biggs για περισσότερες λεπτομέρειες και για την απόδειξη του θεωρήματος. Σχήμα Ένα γράφημα τάξης, ο πίνακας γειτνίασης του, πίνακας βαθμών του, o πίνακας Kirchhoff και ο -ελάσσων του πίνακα. Στο Σχήμα 3.6 παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα υπολογισμού του πλήθους των γενετικών δέντρων του γραφήματος τάξης 5 χρησιμοποιώντας το θεώρημα του Kirchhoff. Δίπλα στο γράφημα δίδεται ο πίνακας γειτνίασης του A, ενώ στο κάτω μέρος του σχήματος δίδονται ο πίνακας βαθμών του, o πίνακας Kirchhoff και ο -ελάσσων του πίνακα. Από το θεώρημα του Kirchhoff ο 1-συμπαράγοντας του πίνακα, δηλαδή η ορίζουσα του -ελάσσονος πίνακα του ισούται με το πλήθος των γενετικών δέντρων του γραφήματος. Η ορίζουσα του πίνακα είναι και, επομένως,. Σημειώνουμε ότι το πλήθος των γενετικών δέντρων ενός γραφήματος μπορεί να υπολογιστεί άμεσα (χωρίς τη διαγραφή οποιασδήποτε γραμμής ή στήλης) ορίζοντας έναν πίνακα παρόμοιο με τον πίνακα του Kirchhoff, που σχετίζεται με το γράφημα ή, εναλλακτικά, μπορεί να υπολογιστεί ορίζοντας ένα χαρακτηριστικό πολυώνυμο επάνω στον πίνακα. Η τελευταία περίπτωση λαμβάνει υπόψη τον υπολογισμό των ιδιοτιμών του πίνακα (οι προσεγγίσεις αυτές ξεφεύγουν από το πλαίσιο των θεμάτων του συγγράμματος και, επομένως, παραλείπονται).

16 108 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 3.4 Γενετικά Δένδρα Είδαμε ότι από κάθε συνεκτικό γράφημα τάξης και μεγέθους μπορούν να παραχθούν διαφορετικά υπογραφήματα (βλέπε Ενότητα 1.3). Πολλά από αυτά τα υπογραφήματα είναι δένδρα. Ένα δένδρο, τέτοιο ώστε: είναι υπογράφημα ενός συνεκτικού γραφήματος, και, ονομάζεται γενετικό δένδρο (spanning tree) του γραφήματος. Για προφανείς λόγους, συχνά το γενετικό δένδρο ονομάζεται και σκελετικό (skeleton) ή μέγιστο δένδρο (maximal tree) του γραφήματος. Ένα μη-συνεκτικό γράφημα με συνεκτικές συνιστώσες, έχει ένα γενετικό δάσος (spanning forest) που αποτελείται από k δένδρα,, τα οποία είναι τα γενετικά δένδρα των υπογραφημάτων ] του. Έστω ένα συνεκτικό γράφημα τάξης και μεγέθους και έστω ένα γενετικό δένδρο του. Οι σε πλήθος ακμές του γραφήματος που συμμετέχουν στο δένδρο ονομάζονται δενδρικές ακμές ή κλαδιά (branches), ενώ οι ακμές του που δεν συμμετέχουν στο ονομάζονται χορδές (chords). Θεώρημα 3.7 Κάθε συνεκτικό γράφημα έχει τουλάχιστο ένα γενετικό δένδρο. Απόδειξη. Εάν το συνεκτικό γράφημα είναι δένδρο, τότε το γενετικό δένδρο είναι το ίδιο το γράφημα. Εάν το γράφημα δεν είναι δένδρο, τότε ένα γενετικό δένδρο μπορεί να παραχθεί διαγράφοντας διαδοχικά ακμές από το που συμμετέχουν σε κύκλους, έως ότου απομείνουν μόνο γέφυρες. Εύκολα μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα γενετικό δένδρο ενός συνεκτικού γραφήματος, εκτελώντας απλώς μία κατά-βάθος διερεύνηση του και κρατώντας τις δενδρικές-ακμές (treeedges) ή, ισοδύναμα, κατασκευάζοντας ένα -δένδρο του γραφήματος (βλέπε Ενότητα 2.3). Είδαμε ότι ένα -δένδρο ενός γραφήματος δεν είναι μοναδικό. Επομένως, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: πόσα διαφορετικά γενετικά δένδρα μπορούν να προκύψουν από ένα γράφημα τάξης ; Στη συνέχεια, δίδουμε μερικά θεωρήματα που απαντούν στο ερώτημα αυτό για κάποιες κατηγορίες γραφημάτων. Απαρίθμηση Γενετικών Δένδρων. Θυμίζουμε ότι συμβολίζουμε με το πλήθος των γενετικών δένδρων του γραφήματος και συχνά το ονομάζουμε πολυπλοκότητα του. Βασιζόμενοι στο Θεώρημα του Cayley, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε το πλήθος των γενετικών δένδρων του πλήρους γραφήματος,. Θεώρημα 3.8 Το πλήθος των διαφορετικών γενετικών δένδρων του πλήρους γραφήματος είναι. Απόδειξη. Κάθε επιγραφημένο δένδρο τάξης αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό γενετικό δένδρο του γραφήματος. Από την άλλη πλευρά, κάθε γενετικό δένδρο του είναι ένα μοναδικό επιγρα-

17 Δενδρικά Γραφήματα 109 φημένο δένδρο. Επομένως, το συνολικό πλήθος των διαφορετικών γενετικών δένδρων του γραφήματος είναι. Θεώρημα 3.9 Το πλήθος των διαφορετικών γενετικών δένδρων του πλήρους διμερούς γραφήματος είναι. Η απόδειξη του θεωρήματος για το γενικό πλήρες διμερές γράφημα στόχους του συγγράμματος. Ωστόσο, αποδεικνύουμε το θεώρημα για τις περιπτώσεις. ξεφεύγει από τους και Σχήμα Παραδείγματα των Θεωρημάτων 3.10 και Θεώρημα 3.10 Το πλήθος των διαφορετικών γενετικών δένδρων του πλήρους διμερούς γραφήματος είναι. Απόδειξη. Έστω και η διαμέριση του συνόλου σε δύο ευσταθή σύνολα. Οι δύο κόμβοι και ενώνονται σε ένα δένδρο με τον κόμβο, ο οποίος μπορεί να επιλεγεί με διαφορετικούς τρόπους (βλέπε Σχήμα 3.7α). Οι υπόλοιποι κόμβοι μπορούν να συνδεθούν είτε με τον κόμβο είτε με τον κόμβο με διαφορετικούς τρόπους. Επομένως,. Θεώρημα 3.11 Το πλήθος των διαφορετικών γενετικών δένδρων του πλήρους διμερούς γραφήματος είναι. Απόδειξη. Έστω και η διαμέριση του συνόλου σε δύο ευσταθή σύνολα. Οι κόμβοι, και ενώνονται σε ένα δένδρο με ένα κόμβο του συνόλου (βλέπε Σχήμα 3.7β) ή με δύο κόμβους και του συνόλου (βλέπε Σχήμα 3.7γ). Ας εστιάσουμε την προσοχή μας στην πρώτη περίπτωση. Ο κόμβος μπορεί να επιλεγεί με διαφορετικούς τρόπους. Οι υπόλοιποι κόμβοι μπορούν να συνδεθούν είτε με τον κόμβο είτε με τον κόμβο είτε με τον κόμβο, με διαφορετικούς τρόπους. Στη δεύτερη περίπτωση θεωρούμε τους κόμβους,, και τους κόμβους, και βλέπουμε ότι υπάρχουν 6 διαφορετικοί τρόποι, για να ενωθούν οι κόμβοι αυτοί σε ένα δένδρο λαμβάνοντας τον έναν κόμβο από τους,, ως ενδιάμεσο και εναλλάσσοντας τους,. Οι κόμβοι

18 110 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων και μπορούν να επιλεγούν κατά διαφορετικούς τρόπους, ενώ οι υπόλοιποι κόμβοι μπορούν να συνδεθούν με οποιονδήποτε από τους κόμβους, ή. Έτσι, στην περίπτωση αυτή, το συνολικό πλήθος γενετικών δένδρων είναι: =. Αθροίζοντας τα επιμέρους αποτελέσματα προκύπτει ότι. Είναι προφανές ότι, εάν ένα γράφημα είναι δένδρο, τότε. Επίσης, εάν είναι ένας άχονδρος κύκλος, τότε. Κατασκευή Γενετικών Δένδρων. Είδαμε ότι μπορούμε εύκολα να κατασκευάσουμε ένα γενετικό δένδρο ενός συνεκτικού γραφήματος εκτελώντας απλώς μία κατά-βάθος διερεύνηση του και κατασκευάζοντας ένα -δένδρο του γραφήματος. Δοθέντος ενός γενετικού δένδρου κάποιου γραφήματος μπορούμε να κατασκευάσουμε όλα τα γενετικά δένδρα του με τη μέθοδο του στοιχειώδους δενδρικού μετασχηματισμού (elementary tree transformation) ή των κυκλικών ανταλλαγών (cyclic interchange). Σχήμα Παραδείγματα κατασκευής γενετικών δένδρων του γραφήματος με τη μέθοδο του στοιχειώδους δενδρικού μετασχηματισμού. Έστω ένα συνεκτικό γράφημα τάξης και μεγέθους και έστω ένα γενετικό δένδρο του. Θυμίζουμε ότι οι ακμές του που συμμετέχουν στο δένδρο ονομάζονται δενδρικές ακμές, ενώ οι ακμές που δεν συμμετέχουν στο ονομάζονται χορδές. Η βασική ιδέα της μεθόδου του στοιχειώδους δενδρικού μετασχηματισμού έχει ως εξής: Εάν στο γενετικό δένδρο προσθέσουμε μία χορδή, τότε στο δημιουργείται ένας κύκλος μήκους. Είναι προφανές ότι, εάν αφαιρέσουμε από το μία δενδρική ακμή που συμμετέχει στον κύκλο, τότε το προκύπτον δένδρο είναι ένα νέο γενετικό δένδρο του γραφήματος. Επομένως, διαγράφοντας κάθε φορά μία διαφορετική δενδρική ακμή του κύκλου παράγεται ένα διαφορετικό γενετικό δένδρο του. Επομένως, από τον κύκλο μπορούμε να πάρουμε διαφορετικά γενετικά δένδρα (δεν αφαιρούμε τη χορδή ). Εάν επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία για όλες τις χορδές του γραφήματος G, τότε μπορούμε να πάρουμε όλα τα γενετικά δένδρα του.

19 Δενδρικά Γραφήματα 111 Στο Σχήμα 3.8 παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα κατασκευής γενετικών δένδρων ενός γραφήματος τάξης με τη μέθοδο του στοιχειώδους δενδρικού μετασχηματισμού. Το δένδρο είναι ένα γενετικό δένδρο του γραφήματος. Προσθέτουμε την ακμή στο, οπότε δημιουργείται ένας κύκλος μήκους (βλέπε Σχήμα 3.8α). Τα δένδρα, και είναι τρία διαφορετικά γενετικά δένδρα του που προκύπτουν διαγράφοντας κάθε φορά μία χορδή του κύκλου. Αποστάσεις Γενετικών Δένδρων. Έστω και δύο γενετικά δένδρα ενός γραφήματος τάξης και μεγέθους. Ως απόσταση (distance) των δύο γενετικών δένδρων και ορίζεται το πλήθος των ακμών που ανήκουν στο ένα δένδρο, αλλά δεν ανήκουν στο άλλο και συμβολίζεται,. Εξ ορισμού ισχύει: δηλαδή η απόσταση ισούται με το μισό της συμμετρικής διαφοράς (symmetric difference) μεταξύ και. Θεώρημα 3.12 Η απόσταση δύο γενετικών δένδρων και ενός γραφήματος ικανοποιεί τις σχέσεις: (1), και,, εάν-ν. (2),,. (3). Η απόδειξη του θεωρήματος αυτού αφήνεται ως άσκηση στον αναγνώστη. Δύο γενετικά δένδρα και ενός γραφήματος έχουν τη μέγιστη απόσταση μεταξύ τους εάν για οποιαδήποτε γενετικά δένδρα και του. Θεώρημα 3.13 Η μέγιστη απόσταση δύο γενετικών δένδρων και ενός γραφήματος τάξης και μεγέθους είναι: (2) Απόδειξη. Από τη σχέση (2) έχουμε ότι = = 1. Επίσης, δεδομένου ενός γενετικού δένδρου του γραφήματος, δεν μπορεί να παραχθεί ένα άλλο γενετικό δένδρο με διαδοχικές εισαγωγές και διαγραφές ακμών, το πλήθος των οποίων να είναι μεγαλύτερο από το πλήθος των χορδών του γραφήματος, οι οποίες χορδές είναι. Για ένα δεδομένο γενετικό δένδρο ενός γραφήματος, υπάρχει πολυωνυμικός αλγόριθμος για τον υπολογισμό ενός γενετικού δένδρου του, τέτοιου ώστε η απόσταση να είναι μέγιστη. Πράγματι, εάν αναθέσουμε βάρη στις ακμές του έτσι ώστε οι ακμές που συμμετέχουν στο να έχουν βάρος και όλες οι άλλες βάρος, και εφαρμόσουμε έναν αλγόριθμο υπολογισμού ενός ελάχιστου γενετικού δένδρου του (για παράδειγμα, τον αλγόριθμο του Kruskal ή του Prim, βλέπε Ενότητα 3.4), τότε το δένδρο έχει τη μέγιστη απόσταση σε σχέση με το.

20 112 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Για τον υπολογισμό ενός ζεύγους γενετικών δένδρων και ενός γραφήματος με τη μέγιστη μεταξύ τους απόσταση (maximally distant trees), έχει προταθεί πολυωνυμικός αλγόριθμος από τους Kishi και Kajitani το 1969, ο οποίος απαιτεί πολυωνυμικά πολύ μεγαλύτερο πλήθος βημάτων σε σχέση με το πλήθος των κόμβων του γραφήματος. Ένα γενετικό δένδρο που συμμετέχει σε ένα ζεύγος γενετικών δένδρων του με τη μέγιστη μεταξύ τους απόσταση ονομάζεται ακραίο (extremal). Τα ακραία δένδρα χρησιμοποιούνται στην ανάλυση ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Ένα ενδιαφέρον πρόβλημα είναι ο υπολογισμός του κεντρικού γενετικού δένδρου ενός γραφήματος. Ένα γενετικό δένδρο ονομάζεται κεντρικό (central) εάν η ποσότητα ελαχιστοποιείται ή, ισοδύναμα, εάν ισχύει η σχέση: για κάθε γενετικό δένδρο, του. Έτσι, ένα γράφημα μπορεί να έχει περισσότερα από ένα κεντρικά γενετικά δένδρα. Η έννοια του κεντρικού δένδρου εισήχθηκε από τον Deo το Τέτοια δένδρα έχουν εφαρμογές στην ανάλυση κυκλωμάτων και χρησιμοποιούνται στη μεταφορά μηνυμάτων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Δεδομένου ενός γραφήματος και ενός κόμβου, μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα γενετικό δένδρο, έτσι ώστε η απόσταση του κόμβου προς κάθε κόμβο στο δένδρο να είναι ίση με την ελάχιστη απόσταση του κόμβου προς τον αντίστοιχο κόμβο στο γράφημα. Ένα τέτοιο γενετικό δένδρο λέμε ότι έχει την ιδιότητα της διατήρησης της απόστασης (distance preserving property) κάθε κόμβου από τον κόμβο. Θεώρημα 3.14 Για κάθε κόμβο ενός συνεκτικού γραφήματος, υπάρχει ένα γενετικό δένδρο του που διατηρεί την απόσταση από τον κόμβο. Απόδειξη. Κατασκευάζουμε το γενετικό δένδρο να είναι το -δένδρο μιας κατά-πλάτος διερεύνησης του γραφήματος με κόμβο εκκίνησης τον (βλέπε Ενότητα 2.3). 3.5 Ελάχιστα Γενετικά Δένδρα Θα εισαγάγουμε την έννοια του ελάχιστου γενετικού δένδρου (minimum spanning tree) ενός συνεκτικού μη-κατευθυνόμενου γραφήματος μέσω του προβλήματος της ελάχιστης σύνδεσης (minimal connector problem). Αρχικά, παρουσιάζουμε το πρόβλημα της ελάχιστης σύνδεσης ενός δικτύου και δείχνουμε ότι μία λύση αυτού ισοδυναμεί με την εύρεση ενός ελάχιστου γενετικού δένδρου ενός έμβαρου γραφήματος. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε δύο πολυωνυμικούς αλγορίθμους, τον αλγόριθμο του J.B. Kruskal (1956) και αυτόν του R.C. Prim (1957), για τα δύο αυτά ισοδύναμα προβλήματα. Πρόβλημα Ελάχιστης Σύνδεσης. Έστω ένα σύνολο πόλεων,,, και ζητείται να ενώσουμε τις πόλεις μέσω ενός σιδηροδρομικού δικτύου. Έστω, επίσης, ότι δίνεται το κόστος κατασκευής της σιδηροδρομικής ένωσης μεταξύ κάθε ζεύγους πόλεων και,. Πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο με το ελάχιστο κόστος;

21 Δενδρικά Γραφήματα 113 Πριν προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο δίκτυο παρατηρήσεις:, ας κάνουμε μερικές Η λύση που θα προτείνουμε πρέπει να συνδέει όλες τις πόλεις μεταξύ τους, δηλαδή για κάθε ζεύγος πόλεων να μπορεί κάποιος να μεταβεί από τη μία στην άλλη με τραίνο. Η λύση πρέπει να μην έχει κύκλους, γιατί, εάν έχει οποιονδήποτε κύκλο θα μπορούμε να αφαιρέσουμε μία σύνδεση που αντιστοιχεί σε μία ακμή του κύκλου και να πάρουμε ένα δίκτυο μικρότερου κόστους. Είναι εύκολο να παρατηρήσει κάποιος ότι η λύση στο προηγούμενο πρόβλημα αντιστοιχεί σε ένα δένδρο τάξης : οι κόμβοι,,, του δένδρου αντιστοιχούν στις πόλεις,,, του δικτύου και οι ακμές του στις σιδηροδρομικές ενώσεις των πόλεων και,. Ας κατασκευάσουμε το δένδρο σύνδεσης., που αποτελεί και λύση του προβλήματος της ελάχιστης Για πρώτη ακμή του δένδρου επιλέγουμε αυτήν που αντιστοιχεί στις πόλεις και με το μικρότερο κόστος κατασκευής της σιδηροδρομικής ένωσης μεταξύ τους. Για δεύτερη ακμή του δένδρου επιλέγουμε αυτήν που αντιστοιχεί σε δύο πόλεις με το δεύτερο μικρότερο κόστος κατασκευής. Για τρίτη ακμή του επιλέγουμε αυτήν που αντιστοιχεί σε δύο πόλεις που έχουν (α) το μικρότερο κόστος κατασκευής, και (β) η ακμή δεν δημιουργεί κύκλο στο με τις προηγούμενες επιλεγμένες ακμές. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, έως ότου δημιουργήσουμε το δένδρο. Ένα δένδρο που δημιουργείται με τη διαδικασία αυτή ονομάζεται οικονομικό δένδρο (economy tree) και αποτελεί λύση του προβλήματός μας. Στο Σχήμα 3.9 παρουσιάζουμε ένα δίκτυο πέντε πόλεων με το κόστος κατασκευής (ακέραιοι αριθμοί δίπλα στις ακμές) της σιδηροδρομικής ένωσης μεταξύ επιλεγμένων πόλεων και το οικονομικό δένδρο του δικτύου με συνολικό κόστος. Σχήμα Παράδειγμα του προβλήματος της ελάχιστης σύνδεσης: ένα δίκτυο πέντε πόλεων και το οικονομικό δένδρο του δικτύου με συνολικό κόστος.

22 114 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Ελάχιστα γενετικά δένδρα. Έστω ένα έμβαρο συνεκτικό μη-κατευθυνόμενο γράφημα τάξης και μεγέθους και έστω το βάρος ή κόστος της ακμής. Ως βάρος (ή κόστος) ενός υπογραφήματος του γραφήματος ορίζουμε το άθροισμα των βαρών των ακμών του, δηλαδή: Ένα γενετικό δένδρο του έμβαρου γραφήματος ονομάζεται ελάχιστο γενετικό δένδρο (Minimum Spanning Tree ή MST) του, εάν για κάθε γενετικό δένδρο του έμβαρου γραφήματος. Γίνεται προφανές στο σημείο αυτό ότι η εύρεση μίας λύσης στο πρόβλημα της ελάχιστης σύνδεσης ενός δικτύου ισοδυναμεί με την εύρεση ενός ελάχιστου γενετικού δένδρου κάποιου έμβαρου γραφήματος. Το δένδρο του Σχήματος 3.9 είναι ένα ελάχιστο γενετικό δένδρο του έμβαρου γραφήματος του ιδίου σχήματος. Τα δύο αυτά ισοδύναμα προβλήματα έχουν επιλυθεί με αρκετούς τρόπους. Οι πλέον γνωστοί είναι οι αλγόριθμοι του J.B. Kruskal (1956) και του R.C. Prim (1957). Για ιστορικούς λόγους αναφέρουμε ότι ο Τσέχος μαθηματικός Boruvka ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με το πρόβλημα αυτό προσπαθώντας να σχεδιάσει την ηλεκτροδότηση της Μοραβίας και πρότεινε έναν αλγόριθμο το Οι αλγόριθμοι του Kruskal και του Prim υπολογίζουν, με κατάλληλες υλοποιήσεις, ένα ελάχιστο γενετικό δένδρο (MST) ενός έμβαρου γραφήματος τάξης και μεγέθους σε χρόνο. Επίσης, και οι δύο αλγόριθμοι είναι άπληστοι υπό την έννοια ότι σε κάθε στάδιο λειτουργίας τους παίρνουν μία απόφαση που οδηγεί στην επιλογή της καλύτερης δυνατής ακμής και στην εισαγωγή της στο ελάχιστο γενετικό δένδρο του γραφήματος. Αλγόριθμος Kruskal. Η βασική ιδέα του αλγόριθμου είναι η εξής: Ταξινομεί τις ακμές του σε αύξουσα (μη-φθίνουσα) τάξη ως προς τα βάρη τους. Στη συνέχεια, παίρνει με τη σειρά της ταξινόμησης μια-μία τις ακμές, ξεκινώντας από αυτή με το μικρότερο βάρος και εισάγει την σε ένα δένδρο, εάν δεν δημιουργεί κύκλο στο. Το δένδρο που υπολογίζει είναι ένα ελάχιστο γενετικό δένδρο του. Ονομάζουμε τον αλγόριθμο για τον υπολογισμό ενός MST και τον περιγράφουμε αναλυτικά στον Αλγόριθμο 3.2. Θεώρημα 3.15 Έστω ένα συνεκτικό έμβαρο μη-κατευθυνόμενο γράφημα τάξης. Ο αλγόριθμος του Kruskal υπολογίζει ένα ελάχιστο γενετικό δένδρο του γραφήματος. Απόδειξη. Επειδή το γράφημα εισόδου είναι τάξης, ο αλγόριθμος υπολογίζει ένα γενετικό δένδρο με ακμές. Έστω, όπου και.

23 Δενδρικά Γραφήματα 115 Αλγόριθμος 3.2: 1. Ταξινόμησε τις ακμές του γραφήματος σε αύξουσα (μη-φθίνουσα) τάξη ως προς τα βάρη τους, έστω, και δημιούργησε ένα δένδρο, τέτοιο ώστε ; 2. Επίλεξε την πρώτη ακμή, εισάγαγέ την στο δένδρο και θέσε ; 3. Επίλεξε την ακμή και εισάγαγέ την στο, εάν δεν δημιουργεί κύκλο στο δένδρο ; 4. Εάν το έχει λιγότερες από ακμές, θέσε και πήγαινε στο βήμα 3; 5. Επίστρεψε το ελάχιστο γενετικό δένδρο. Υποθέτουμε ότι το γενετικό δένδρο που επέστρεψε ο αλγόριθμος δεν έχει το ελάχιστο βάρος. Έστω είναι το ελάχιστο γενετικό δένδρο που έχει το μέγιστο πλήθος κοινών ακμών με το δένδρο. Προφανώς, τότε, τα δένδρα και δεν είναι ίδια και έστω είναι η πρώτη από αριστερά ακμή του στη διάταξη που δεν ανήκει στο, δηλαδή και. Εισάγουμε την ακμή στο δένδρο. Τότε δημιουργείται ένα γράφημα, που περιέχει έναν κύκλο στον οποίο συμμετέχει η ακμή. Επειδή το δένδρο δεν έχει κύκλο και, στον κύκλο υπάρχει μία ακμή. Το γράφημα είναι, επίσης, ένα γενετικό δένδρο του γραφήματος και ισχύει:. Επειδή, συνεπάγεται ότι. Από τον αλγόριθμο παίρνουμε ότι η ακμή είναι μία ακμή ελάχιστου βάρους για την οποία το υπογράφημα που παράγεται από το σύνολο ακμών είναι άκυκλο. Επειδή οι ακμές ανήκουν στο δένδρο (η ακμή είναι η πρώτη ακμή του που δεν ανήκει στο ), συνεπάγεται ότι το υπογράφημα που παράγεται από το σύνολο ακμών είναι άκυκλο, καθώς όλες αυτές οι ακμές είναι ακμές του (σημειώστε ότι, καθώς ενώ ). Επομένως, η ακμή δεν μπορεί να έχει μικρότερο βάρος από την, διότι τότε ο αλγόριθμος θα είχε επιλέξει την αντί της Έτσι, προκύπτει ότι και, επομένως,. Αυτό σημαίνει ότι το γενετικό δένδρο είναι, επίσης, ένα ελάχιστο γενετικό δένδρο του, αλλά έχει μία επιπλέον κοινή ακμή με το δένδρο, την ακμή, απ ό,τι έχει το με το δένδρο. Αυτό είναι άτοπο, διότι το δένδρο είναι το ελάχιστο γενετικό δένδρο του με το μέγιστο πλήθος κοινών ακμών με το δένδρο. Άρα, το δένδρο έχει το ελάχιστο βάρος και, επομένως, είναι ένα ελάχιστο γενετικό δένδρο του γραφήματος. Πολυπλοκότητα αλγόριθμου. Ο αλγόριθμος κατασκευάζει αρχικά ένα δάσος και συνενώνει τα δένδρα του, ώστε να δημιουργήσει το ελάχιστο γενετικό δένδρο. Ο αλγόριθμος υλοποιεί τις εξής δύο βασικές λειτουργίες: 1. Την ταξινόμηση των ακμών του γραφήματος. 2. Τη συνένωση (union) ξένων μεταξύ των συνόλων και την αναζήτηση (find), εάν οι δύο κόμβοι μιας ακμής ανήκουν στο ίδιο σύνολο ή σε διαφορετικά.

24 116 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Είναι γνωστό ότι στοιχεία μπορούν να ταξινομηθούν σε χρόνο και χώρο (για παράδειγμα με τη χρήση του αλγόριθμου merge-sort). Ας εστιάσουμε τώρα την προσοχή μας στις λειτουργίες (2): Καταρχάς, τα σύνολα είναι μονοσύνολα και το καθένα περιέχει έναν κόμβο του γραφήματος και, επομένως, μπορούν να θεωρηθούν δένδρα του. Θεωρούμε, αρχικά ότι το είναι δάσος και αποτελείται από τα δένδρα. Κάθε εισαγωγή στο (βήματα 2-3 του αλγόριθμου) ισοδυναμεί με την ένωση (union) δύο δένδρων σε ένα. Επομένως, μετά από επιλογές τα δένδρα ενώνονται σε ένα (στον αλγόριθμο το δένδρο αυτό είναι το ). Πότε, όμως, ο αλγόριθμος επιλέγει μία ακμή και την εισάγει στο δένδρο που κατασκευάζει; Την επιλέγει, όταν η ακμή δεν δημιουργεί κύκλο στο δένδρο. Ισοδύναμα, αυτό σημαίνει ότι η ακμή επιλέγεται, όταν βρεθεί (find) ότι ο ένας κόμβος της ανήκει σε ένα δένδρο και ο άλλος κόμβος της σε ένα άλλο,. Εάν χρησιμοποιήσουμε λίστες με δείκτη σε αντιπρόσωπο για την εσωτερική αναπαράσταση των συνόλων, τότε κάθε εύρεση (find) απαιτεί χρόνο και όλες οι ενώσεις (union) των ξένων μεταξύ των συνόλων απαιτούν χρόνο. Επομένως, ο συνολικός χρόνος για τις λειτουργίες (2) είναι, όπου το πλήθος των ευρέσεων (σε ένα γράφημα μεγέθους ισχύει ). Από την προηγούμενη ανάλυση προκύπτει ότι η συνολική πολυπλοκότητα χρόνου των λειτουργιών (1) και (2) είναι και, επομένως, ο αλγόριθμος εκτελείται σε χρόνο. Θεώρημα 3.16 Ο αλγόριθμος του Kruskal υπολογίζει ένα ελάχιστο γενετικό δένδρο ενός γραφήματος τάξης και μεγέθους σε χρόνο. Αλγόριθμος Prim. Αρχικά, δίνουμε τη βασική ιδέα λειτουργίας του αλγόριθμου, που είναι η εξής: Επιλέγει ένα τυχαίο κόμβο του γραφήματος και τον εισάγει σε ένα σύνολο κόμβων. Στη συνέχεια, παίρνει μία ακμή, με το μικρότερο βάρος από το σύνολο των ακμών με την ιδιότητα και, την εισάγει σε ένα δένδρο και θέτει. Επαναλαμβάνει τη διαδικασία, έως ότου το αποκτήσει ακμές. Το δένδρο που υπολογίζει είναι ένα ελάχιστο γενετικό δένδρο του. Τον αλγόριθμο για τον υπολογισμό ενός MST τον ονομάζουμε στον Αλγόριθμο 3.3. και τον περιγράφουμε Αλγόριθμος 3.3: 1. Επίλεξε έναν τυχαίο κόμβο του γραφήματος και εισάγαγε αυτόν σε ένα σύνολο ; 2. Επίλεξε την ακμή με το μικρότερο βάρος από το σύνολο αυτών που έχουν ένα άκρο και το άλλο άκρο και θέσε και ; 3. Εάν το έχει λιγότερες από ακμές, πήγαινε στο βήμα ; 4. Επίστρεψε το ελάχιστο γενετικό δένδρο.

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Ενότητα ΔΕΝΔΡΑ Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2017-18 www.cs.uoi.gr/~stavros Εισαγωγή Ένα γράφημα G είναι δένδρο αν: 1. Είναι συνδεδεμένο και δεν έχει κύκλους.

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα έντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής. Αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έντρα ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα έντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής.

Διαβάστε περισσότερα

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4 Διάλεξη :.0.06 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος. Εισαγωγικοί ορισμοί Ορισμός. Γράφημα G καλείται ένα ζεύγος G = (V, E) όπου V είναι το σύνολο των κορυφών (ή κόμβων) και E

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 2017 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Συνεκτικότητα Γραφημάτων 123 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 4.1 Τοπική και Ολική Συνεκτικότητα Γραφημάτων 4.2 Συνεκτικότητα Μη-κατευθυνόμενων Γραφημάτων 4.3 Συνεκτικότητα Κατευθυνόμενων Γραφημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία και Αλγόριθμοι Γράφων

Θεωρία και Αλγόριθμοι Γράφων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα # 6: Δένδρα Ιωάννης Μανωλόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αρκετά απαιτητικά ερωτήματα,

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι εύρεσης ελάχιστων γεννητικών δέντρων (MST)

Αλγόριθμοι εύρεσης ελάχιστων γεννητικών δέντρων (MST) Αλγόριθμοι εύρεσης ελάχιστων γεννητικών δέντρων (MST) Γεννητικό δέντρο (Spanning Tree) Ένα γεννητικό δέντρο για ένα γράφημα G είναι ένα υπογράφημα του G που είναι δέντρο (δηλ., είναι συνεκτικό και δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Άσκηση 1 α) Η δομή σταθμισμένης ένωσης με συμπίεση διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί πολύ εύκολα ώστε να υποστηρίζει τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αξιόλογη προσπάθεια,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 3 η Διάλεξη Μονοπάτια και Κύκλοι Μήκη και αποστάσεις Κέντρο και μέσο γράφου. Ακτίνα και Διάμετρος Δυνάμεις Γραφημάτων Γράφοι Euler.

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Υπολογισμού στον Πολιτισμό - Δένδρα. Δένδρα

Θέματα Υπολογισμού στον Πολιτισμό - Δένδρα. Δένδρα Δένδρα Δένδρα Ειδική κατηγορία γραφημάτων: συνεκτικά γραφήματα που δεν περιέχουν απλά κυκλώματα [1857] Arthur Cayley: για απαρίθμηση ορισμένων ειδών χημικών ενώσεων Χρησιμοποιούνται σε πληθώρα προβλημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες Κατευθυνόμενο γράφημα Συνάρτηση χωρητικότητας 2 6 20 Ροή δικτύου Συνάρτηση αφετηρίακός κόμβος 0 με τις ακόλουθες ιδιότητες 9 7 τερματικός κόμβος Περιορισμός χωρητικότητας: Αντισυμμετρία: Διατήρηση ροής:

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Ενότητα 5 ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2017-18 www.cs.uoi.gr/~stavros Συνεκτικότητα Έννοια της συνδεσμικότητας: «Ποσότητα συνδεσμικότητας»...

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο

Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο

Διαβάστε περισσότερα

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΡΑΦΩΝ (1) Εστω G απλός γράφος, που έχει 9 κορυφές και άθροισμα βαθμών κορυφών μεγαλύτερο του 7. Αποδείξτε ότι υπάρχει μια κορυφή του G με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4. () Αποδείξτε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ιδάσκοντες: Σ. Ζάχος,. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα Μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Διδάσκοντες: Δ. Φωτάκης, Δ. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο

Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος Τμήμα: Μαθηματικών Θεωρία Γραφημάτων Χάρης Παπαδόπουλος 2012, Διάλεξη Κεφαλαίου 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

E(G) 2(k 1) = 2k 3.

E(G) 2(k 1) = 2k 3. Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2 Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory)

Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory) Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory) Ε Εξάμηνο, Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΙ Λαμίας plam@inf.teilam.gr, Οι διαφάνειες βασίζονται στα βιβλία:. Αλγόριθμοι, Σχεδιασμός & Ανάλυση, η έκδοση,

Διαβάστε περισσότερα

d(v) = 3 S. q(g \ S) S

d(v) = 3 S. q(g \ S) S Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε S υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο

Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο Δημήτρης Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ελάχιστο Συνδετικό Δέντρο (MST) Συνεκτικό μη-κατευθ. G(V, E, w) με βάρη Βάρος

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση Κατά Πλάτος

Αναζήτηση Κατά Πλάτος Αναζήτηση Κατά Πλάτος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα Μοντελοποίηση πολλών σημαντικών προβλημάτων (π.χ. δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Συνδετικό έντρο

Ελάχιστο Συνδετικό έντρο Ελάχιστο Συνδετικό έντρο ημήτρης Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ελάχιστο Συνδετικό έντρο (MST) Συνεκτικό μη-κατευθ. G(V, E, w) με βάρη Βάρος

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση Κατά Πλάτος

Αναζήτηση Κατά Πλάτος Αναζήτηση Κατά Πλάτος ημήτρης Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα Μοντελοποίηση πολλών σημαντικών προβλημάτων (π.χ. δίκτυα συνεκτικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Α Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γραφήματα Μοντελοποίηση πολλών σημαντικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S.

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S. Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος & Σ. Κ. Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ημήτρης Φωτάκης ιακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Ικανοποιητική εικόνα, αντίστοιχη

Διαβάστε περισσότερα

Πλήθος ισομερών του C k H 2k+2

Πλήθος ισομερών του C k H 2k+2 ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ η Διάλεξη Δέντρα Βασικές έννοιες και ιδιότητες Απαρίθμηση δένδρων γραφήματος Δυαδικά Δέντρα Ελάχιστα Γεννητορικά Δένδρα (Spanning Trees) Αποστάσεις Γεννητορικών (Γενετικών) Δένδρων Δένδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ Φροντιστήριο #: Εύρεση Ελαχίστων Μονοπατιών σε Γραφήματα που Περιλαμβάνουν και Αρνητικά Βάρη: Αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Συνδετικό έντρο

Ελάχιστο Συνδετικό έντρο Ελάχιστο Συνδετικό έντρο ιδάσκοντες: Σ. Ζάχος,. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση Κατά Πλάτος

Αναζήτηση Κατά Πλάτος Αναζήτηση Κατά Πλάτος ιδάσκοντες: Σ. Ζάχος,. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3 Διάλεξη 3: 19.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Λίβανος & Σ. Κ. 3.1 Ακμοδιαχωριστές, Τομές, Δεσμοί Ορισμός 3.1 Ακμοδιαχωριστής (edge-separator) ενός γραφήματος =

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Συνεκτικότητα και Δισυνεκτικότητα. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Συνεκτικότητα και Δισυνεκτικότητα. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων Ενότητα: Συνεκτικότητα και Δισυνεκτικότητα Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος Τμήμα: Μαθηματικών Θεωρία Γραφημάτων Χάρης Παπαδόπουλος 2012, Διάλεξη Κεφαλαίου 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση Κατά Πλάτος

Αναζήτηση Κατά Πλάτος Αναζήτηση Κατά Πλάτος Επιµέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήµατα Μοντελοποίηση πολλών σηµαντικών προβληµάτων (π.χ. δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 6 η ΟΣΣ: Δέντρα Εξετάσεις

ΠΛΗ 20, 6 η ΟΣΣ: Δέντρα Εξετάσεις ΠΛΗ 20, 6 η ΟΣΣ: Δέντρα Εξετάσεις Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δέντρα Δέντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής. Αναπαράσταση (ιεραρχικών)

Διαβάστε περισσότερα

Π(n) : 1 + a + + a n = an+1 1 a 1. a 1. + a k+1 = ak+2 1

Π(n) : 1 + a + + a n = an+1 1 a 1. a 1. + a k+1 = ak+2 1 Διακριτά Μαθηματικά [Rosen, κεφ. 5] Γιάννης Εμίρης Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ Νοέμβριος 2018 Επαγωγή και Αναδρομή [Rosen, κεφ. 5] Μαθηματική επαγωγή [Rosen 5.1] Μέθοδος απόδειξης μιας μαθηματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ Φροντιστήριο #7: Ελάχιστα Επικαλυπτικά Δένδρα, Αλγόριθμος Kruskal, Δομές Union-Find Άσκηση # 0 5 0 0 0

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: D Σχήμα 3.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 3.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων που απορ

Διάλεξη 3: D Σχήμα 3.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 3.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων που απορ Διάλεξη 3: 25..26 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Καλλιόπη Πατερομιχελάκη 3. Εναγόμενοι κύκλοι Ορισμός 3. Ενας κύκλος του γραφήματος G = (V, E), καλείται εναγόμενος αν = G[V ()].

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 8.1 Εισαγωγή 8.2 Χρωματισμός Κόμβων 8.3 Χρωματισμός Ακμών 8.4 Χρωματισμός Επιπέδων Γραφημάτων και Χαρτών 8.5 Χρωματικά Πολυώνυμα 8.6 Σειριακός και άλλοι Αλγόριθμοι Χρωματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα: 4 η σειρά ασκήσεων ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π.

Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα: 4 η σειρά ασκήσεων ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π. Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα: 4 η σειρά ασκήσεων CO.RE.LAB. ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π. Άσκηση 1 η : Παιχνίδι επιλογής ακμών Έχουμε ένα ακυκλικό κατευθυνόμενο γράφο, μια αρχική κορυφή και δυο παίκτες. Οι παίκτες διαδοχικά

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις ΕΠΛ2: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Σειρά Προβλημάτων Λύσεις Άσκηση Να βρείτε το σφάλμα στην πιο κάτω απόδειξη. Ισχυρισμός: Όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί στη Θεωρία Υπολογισμού έχουν τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στους Γράφους. 2 ο Σετ Ασκήσεων. Δέντρα

Ασκήσεις στους Γράφους. 2 ο Σετ Ασκήσεων. Δέντρα Ασκήσεις στους Γράφους 2 ο Σετ Ασκήσεων Δέντρα Ασκηση 1 η Ένας γράφος G είναι δέντρο αν και μόνο αν κάθε δυο κορυφές του συνδέονται με ένα μοναδικό μονοπάτι. Υποθέτουμε ότι ο γράφος G είναι δέντρο. Έστω

Διαβάστε περισσότερα

Διαίρει και Βασίλευε. πρόβλημα μεγέθους Ν. διάσπαση. πρόβλημα μεγέθους k. πρόβλημα μεγέθους Ν-k

Διαίρει και Βασίλευε. πρόβλημα μεγέθους Ν. διάσπαση. πρόβλημα μεγέθους k. πρόβλημα μεγέθους Ν-k Διαίρει και Βασίλευε πρόβλημα μεγέθους Ν διάσπαση πρόβλημα μεγέθους k πρόβλημα μεγέθους Ν-k Διαίρει και Βασίλευε πρόβλημα μεγέθους Ν διάσπαση επιλύουμε αναδρομικά τα υποπροβλήματα πρόβλημα μεγέθους k πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Κατανεμημένα Συστήματα Ι Παναγιώτα Παναγοπούλου Χριστίνα Σπυροπούλου 8η Διάλεξη 8 Δεκεμβρίου 2016 1 Ασύγχρονη κατασκευή BFS δέντρου Στα σύγχρονα συστήματα ο αλγόριθμος της πλημμύρας είναι ένας απλός αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Γραφημάτων

Αλγόριθμοι Γραφημάτων Αλγόριθμοι Γραφημάτων 1. Minimum Spanning Trees 2. Αλγόριθμος Prim 3. Αλγόριθμος Kruskal Εισαγωγή στην Ανάλυση Αλγορίθμων Μάγια Σατρατζέμη Minimum Spanning Tree Πρόβλημα: Για δοσμένο συνεκτικό, μη προσανατολισμένο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Αποστάσεις και Διαδρομές 153 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 5.1 Αποστάσεις σε Γραφήματα 5.2 Αποστάσεις σε Έμβαρα Γραφήματα 5.3 Το Κέντρο και το Μέσο ενός Γραφήματος 5.4 Κώδικες Ανθεκτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Μη κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Υπογραφήµατα.

Μη κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Υπογραφήµατα. Κατευθυνόµενα γραφήµατα Απλό κατευθυνόµενο Γράφηµα G είναι διατεταγµένο Ϲεύγος (V, E), µε: Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) σύνολο κορυφών / κόµβων V, Ορέστης Τελέλης tllis@unipi.r Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Σύνολα Συναρτήσεις και Σχέσεις Γραφήματα Λέξεις και Γλώσσες Αποδείξεις ΕΠΛ 211 Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Κατανεμημένα Συστήματα Ι Εκλογή αρχηγού και κατασκευή BFS δένδρου σε σύγχρονο γενικό δίκτυο Παναγιώτα Παναγοπούλου Περίληψη Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα Ορισμός του προβλήματος Ο αλγόριθμος FloodMax

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι;

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗ0 ΑΣΚΗΣΗ Για τις ερωτήσεις - θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; Β Ε Α 6 Δ 5 9 8 0 Γ 7 Ζ Η. Σ/Λ Δυο από τα συνδετικά

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 2: Γραφήματα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 2: Γραφήματα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 2: Γραφήματα Αν. Καθηγητής Κ. Στεργίου e-mail: kstergiou@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 ΕΓΘΑ : Σ. Κοσμαδάκης, «Εισαγωγή στα Γραφήματα, Θεωρία-Ασκήσεις». Α 1 Έστω η παρακάτω σχέση Q(k) πάνω στο σύνολο {1, 2} όπου k τυχαίος

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα 20 Οκτωβρίου 2016 Παναγιώτα Παναγοπούλου Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα Προηγούμενη διάλεξη Σύγχρονα Κατανεμημένα Συστήματα Μοντελοποίηση συστήματος Πρόβλημα εκλογής αρχηγού

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκήσεις στους Γράφους 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκηση 1 η Να αποδείξετε ότι κάθε γράφημα περιέχει μια διαδρομή από μια κορυφή u σε μια κορυφή w αν και

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Σεπτέμβριος 2017

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Σεπτέμβριος 2017 Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Σεπτέμβριος 2017 Όλα τα γραφήματα είναι μη-κατευθυνόμενα, αν δεν αναφέρεται κάτι άλλο. ΕΓΘΑ : Σ. Κοσμαδάκης, «Εισαγωγή στα Γραφήματα, Θεωρία-Ασκήσεις».

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθµοι Γραφηµάτων

Αλγόριθµοι Γραφηµάτων Αλγόριθµοι Γραφηµάτων Παύλος Σπυράκης Πανεπιστήµιο Πατρών Τοµέας Θεµελιώσεων και Εφαρµογών της Επιστήµης των Υπολογιστών Ερευνητικό Ακαδηµαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Γραφήµατα Μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόγχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόγχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13: D Σχήμα 13.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 13.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων πο

Διάλεξη 13: D Σχήμα 13.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 13.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων πο Διάλεξη 13: 25.11.26 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Καλλιόπη Πατερομιχελάκη & Σ. Κ. 13.1 Εναγόμενοι κύκλοι Ορισμός 13.1 Ενας κύκλος του γραφήματος G = (V, E), καλείται εναγόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7: X Y Σχήμα 7.2: Παράδειγμα για το Πόρισμα 7.2, όπου: 1 = {1, 2, 5}, 2 = {1, 2, 3}, 3 = {4}, 4 = {1, 3, 4}. Θ

Διάλεξη 7: X Y Σχήμα 7.2: Παράδειγμα για το Πόρισμα 7.2, όπου: 1 = {1, 2, 5}, 2 = {1, 2, 3}, 3 = {4}, 4 = {1, 3, 4}. Θ Διάλεξη 7: 2.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Μαργώνης & Σ. Κ. 7.1 Εφαρμογές του Θεωρήματος του Hall Πόρισμα 7.1 (Ελλειματική εκδοχή Θεωρήματος Hall) Δίνεται διμερές

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ»

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» 2 ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Προβλήματα ελάχιστης συνεκτικότητας δικτύου Το πρόβλημα της ελάχιστης

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 2017 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Κατανεμημένα Συστήματα Ι Παναγιώτα Παναγοπούλου 11η Διάλεξη 12 Ιανουαρίου 2017 1 Ανεξάρτητο σύνολο Δοθέντος ενός μη κατευθυνόμενου γραφήματος G = (V, E), ένα ανεξάρτητο σύνολο (independent set) είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Τομές Γραφήματος. Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών. Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα

Τομές Γραφήματος. Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών. Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα Τομές Γραφήματος Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα και 12 26 20 10 9 7 17 14 4 Τομές Γραφήματος Γράφημα (μη κατευθυνόμενο)

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα)

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Αφηρημένες

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Ροή Δικτύου Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μοντελοποίηση Δικτύων Μεταφοράς Τα γραφήματα χρησιμοποιούνται συχνά για την μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Outline 1 Άσκηση 1 2 Άσκηση 2 3 Άσκηση 3 4 Άσκηση 4 5 Άσκηση 5 6 Προγραμματιστική Άσκηση 1 7 Προγραμματιστική Άσκηση 2 (CoReLab - NTUA) Αλγόριθμοι - 3

Outline 1 Άσκηση 1 2 Άσκηση 2 3 Άσκηση 3 4 Άσκηση 4 5 Άσκηση 5 6 Προγραμματιστική Άσκηση 1 7 Προγραμματιστική Άσκηση 2 (CoReLab - NTUA) Αλγόριθμοι - 3 Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα 3η Σειρά Γραπτών και Προγραμματιστικών Ασκήσεων CoReLab ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π. Ιανουάριος 2019 (CoReLab - NTUA) Αλγόριθμοι - 3η σειρά ασκήσεων Ιανουάριος 2019 1 / 54 Outline 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 7η Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Αλγόριθμοι Γραφημάτων Τοπολογική Διάταξη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 8 η Διάλεξη Επιπεδότητα (ή επιπεδικότητα γράφων) Βασικές εννοιες και ιδιότητες Θεώρημα Kuratowski Δυαδικότητα (Δυϊκότητα) επίπεδων γράφων Αλγόριθμοι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η ιδέα του συμπτωτικού πολυωνύμου, του πολυωνύμου, δηλαδή, που είναι του μικρότερου δυνατού βαθμού και που, για συγκεκριμένες,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΡΙΖΟΥΣΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΡΙΖΟΥΣΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ :. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σε κάθε τετραγωνικό πίνακα ) τάξης n θα αντιστοιχίσουμε έναν πραγματικό ( ij αριθμό, τον οποίο θα ονομάσουμε ορίζουσα του πίνακα. Η ορίζουσα θα συμβολίζεται det ή Α ή n n

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 4 ο εξάμηνο ΣΗΜΜΥ 4 η ενότητα: Γράφοι: προβλήματα και αλγόριθμοι Επιμέλεια διαφανειών: Στάθης Ζάχος, Άρης Παγουρτζής, Δημήτρης Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Γεννητικό Δένδρο. Παράδειγμα - Αλγόριθμος Prim. Γιατί δουλεύουν αυτοί οι αλγόριθμοι;

Ελάχιστο Γεννητικό Δένδρο. Παράδειγμα - Αλγόριθμος Prim. Γιατί δουλεύουν αυτοί οι αλγόριθμοι; Άπληστοι Αλγόριθμοι ΙΙI Αλγόριθμοι γραφημάτων Ελάχιστο Γεννητικό Δένδρο Παράδειγμα Κατασκευή δικτύων Οδικά, επικοινωνίας Έχουμε ένα συνεκτικό γράφημα (V,E) και ένας βάρος we σε κάθε ακμή e. Να βρεθεί υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε Διάλεξη 4: 20.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 4.1 2-συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός γραφήματος G μοιράζονται το πολύ μία κορυφή. Απόδειξη:

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Ασυμφραστικές Γλώσσες (3)

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Ασυμφραστικές Γλώσσες (3) Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Ασυμφραστικές Γλώσσες (3) Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Μη Ασυμφραστικές Γλώσσες (2.3) Λήμμα Άντλησης για Ασυμφραστικές Γλώσσες Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκτικότητα Γραφήματος

Συνεκτικότητα Γραφήματος Συνεκτικότητα Γραφήματος Θεμελιώδης έννοια στη Θεωρία Γραφημάτων. Πληθώρα πρακτικών εφαρμογών, όπως: Αξιόπιστη και ασφαλής επικοινωνία. Δρομολόγηση σε δίκτυα. Πλοήγηση. Συνεκτικότητα Γραφήματος Θεμελιώδης

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ. 7 η Διάλεξη Συνεκτικότητα (Συνδεσμικότητα) Βασικές έννοιες και ιδιότητες Το θεώρημα του Merger Ισομορφισμός

ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ. 7 η Διάλεξη Συνεκτικότητα (Συνδεσμικότητα) Βασικές έννοιες και ιδιότητες Το θεώρημα του Merger Ισομορφισμός ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 7 η Διάλεξη Συνεκτικότητα (Συνδεσμικότητα) Βασικές έννοιες και ιδιότητες Το θεώρημα του Merger Ισομορφισμός Βασικές Έννοιες Στο κεφάλαιο αυτό θα μελετηθεί ο βαθμός συνεκτικότητας (συνδεσμικότητας)

Διαβάστε περισσότερα

... a b c d. b d a c

... a b c d. b d a c ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΑΚΡΙΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ιδάσκοντες: Φωτάκης, Σούλιου η Γραπτή Εργασία Θέµα (Αρχή του Περιστερώνα, 8 µονάδες) α) Σε ένα διάστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταθέσεις και πίνακες μεταθέσεων

Μεταθέσεις και πίνακες μεταθέσεων Παράρτημα Α Μεταθέσεις και πίνακες μεταθέσεων Το παρόν παράρτημα βασίζεται στις σελίδες 671 8 του βιβλίου: Γ. Χ. Ψαλτάκης, Κβαντικά Συστήματα Πολλών Σωματιδίων (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο,

Διαβάστε περισσότερα

Φ(s(n)) = s (Φ(n)). (i) Φ(1) = a.

Φ(s(n)) = s (Φ(n)). (i) Φ(1) = a. 1. Τα θεμελιώδη αριθμητικά συστήματα Με τον όρο θεμελιώδη αριθμητικά συστήματα εννοούμε τα σύνολα N των φυσικών αριθμών, Z των ακεραίων, Q των ρητών και R των πραγματικών. Από αυτά, το σύνολο N είναι πρωτογενές

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 1: Εισαγωγή- Χαρακτηριστικά Παραδείγματα Αλγορίθμων Στεφανίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Πολύ ενθαρρυντική εικόνα. Σαφώς καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Γραφήµατα v1.0 ( ) Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne.

Κεφάλαιο 3. Γραφήµατα v1.0 ( ) Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. Κεφάλαιο 3 Γραφήµατα v1.0 (2010-05-25) Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. 1 3.1 Βασικοί Ορισµοί και Εφαρµογές γραφήµατα γράφηµα G: ένας τρόπος κωδικοποίησης των σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 3: Δένδρα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 3: Δένδρα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 3: Δένδρα Αν. Καθηγητής Κ. Στεργίου e-mail: kstergiou@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ημήτρης Φωτάκης ιακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αντίστοιχη βαθμολογικά και ποιοτικά με την

Διαβάστε περισσότερα