ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ"

Transcript

1 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Γεωργίου- Τσιάκαλου Ναταλία ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ορισμός Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ) σημαίνει τη συμπερίληψη περιβαλλοντικών παραμέτρων κατά τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων, από τις αναθέτουσες αρχές. Στόχος Λόγω του μεγάλου όγκου προϊόντων που διακινείται από τον Δημόσιο Τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία Στρατηγικής για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις. Μέσω αυτής της πολιτικής οι Αναθέτουσες Αρχές του δημόσιου και ευρύτερου ρ δημόσιου τομέα, θα πρέπει κατά την αγορά προϊόντων/ υπηρεσιών ή κατά την εκτέλεση έργων, να λαμβάνουν υπόψιν και τις περιβαλλοντικές τους διαστάσεις. Η Κύπρος, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοίμασε Η Κύπρος, στα πλα σ α των υποχρεώσεων της προς την Ευρωπα κή Ένωση, ετο μασε το δικό της Εθνικό Σχέδιο Δράσης για προώθηση των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων. Το πρώτο Σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Μάρτιο 2007 και το δεύτερο τον Ιανουάριο του 2012.

3 Στο Σχέδιο Δράσης, εμπεριέχονται οι στρατηγικοί στόχοι και οι δράσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας σταδιακά πολιτικές για βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση. Η δημιουργία μιας Πράσινης Αγοράς, η ενημέρωση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση τόσο των Κρατικών Αρχών, όσο και των λοιπών καταναλωτών, αποσκοπεί στη δημιουργία ζήτησης πράσινων προϊόντων και κατ επέκταση στην ανάπτυξη νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών και αγαθών.

4 Νέο Σχέδιο Δράσης και Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη ΗΕΕ, στα πλαίσια της προσπάθειας της για τη σωστή και εύκολη εφαρμογή των ΠΔΣ, δημιούργησε μια εργαλειοθήκη καθορίζοντας συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια που μπορούν να εισαχθούν στις προσφορές. Τα κριτήρια αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στοιχειώδη Κριτήρια Αναλυτικά Κριτήρια Το Τμήμα Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της αναθεώρησης του Σχεδίου Δράσης για τις ΠΔΣ, έχει ενσωματώσει και τα κριτήρια και τις ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ. Το νέο Σχέδιο Δράση για τις ΠΔΣ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 31/1/2012. Παράλληλα εγκρίθηκε και η συνέχιση της λειτουργίας της Επιτροπής για τις ΠΔΣ και τη διεύρυνση της με τη συμμετοχή σε αυτήν του Υπουργείου Άμυνας και του Κυβερνητικού Τυπογραφείου.

5 Νέο Σχέδιο Δράσης Επιτροπή ΠΔΣ Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Οικονομικών Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος Υπουργείο Άμυνας Γενικό Λογιστήριο Τμήμα Κρατικών Αγορών και Προμηθειών Τμήμα Δημοσίων Έργων Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής Κυβερνητικό Τυπογραφείο

6 Ποιοι έχουν την υποχρέωση; Κρατικές Αρχές (Αναθέτουσες Αρχές Δημοσίου Τομέα) Αρχές Δημοσίου Δικαίου (Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου) Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

7 Νέο Σχέδιο Δράσης Το νέο Σχέδιο Δράσης για τις ΠΔΣ,, περιλαμβάνει τέσσερα Παραρτήματα: Το Παράρτημα Α αναφέρεται περιληπτικά στις κατηγορίες προϊόντων και στα μέτρα εφαρμογής Το Παράρτημα Β αφορά την περιβαλλοντική εφαρμογή και διαχείριση Το Παράρτημα Γ περιλαμβάνει τα κριτήρια, τόσο τα στοιχειώδη, όσο και τα αναλυτικά όλων των κατηγοριών και Το Παράρτημα Δ περιλαμβάνει τους καταλόγους των Αναθετουσών Αρχών και Οργανισμών.

8 Νέο Σχέδιο Δράσης Πέραν των παραρτημάτων, το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τους στόχους, τα οφέλη και τους άξονες εφαρμογής: : Στόχοι: Ευρωπαϊκός Στόχος: η Ανανεωμένη Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ιούνιος 2006), έθεσε ως στόχο πολιτικής για το 2010 να φθάσουν οι πράσινες δημόσιες συμβάσεις της Ε.Ε., κατά μέσον όρο, το επίπεδο που πέτυχαν το 2006 τα κράτη μέλη, που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, σε ποσοστό της τάξης του 50%. Στόχος Εθνικού Σχεδίου δράσης για τις ΠΔΣ: Ο ό άθ ί ό ξ ά έ ί Ο στόχος για την κάθε κατηγορία προϊόντων ξεχωριστά αναφέρεται στους πίνακες του Παραρτήματος Α. Εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, γενικά έχει υιοθετηθεί ως στόχος το 50%.

9 Νέο Σχέδιο Δράσης Οφέλη από την εφαρμογή των ΠΔΣ: μείωση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων εξοικονόμηση ενέργειας. παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. μείωση των αποβλήτων συσκευασίας. μείωση των επικίνδυνων αποβλήτων. ανακύκλωση και χρήση ανακυκλωμένων υλικών. προαγωγή της οργανικής γεωργίας. βελτίωση της δημόσιας εικόνας της Αρχής ή του Οργανισμού. εξοικονόμηση χρημάτων. ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. ενθάρρυνση των Κυπριακών βιομηχανιών να παράγουν «πράσινα» προϊόντα.

10 Νέο Σχέδιο Δράσης Άξονες του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης Ισχύς τρία χρόνια, από το 2012 έως και το Ετήσια ανασκόπηση των επιτευγμάτων για κάθε κατηγορία, μέσω σχετικών ερωτηματολογίων ή επιστολών που θα αποστέλλονται από το Τμήμα Περιβάλλοντος. διατήρηση αρχείου στατιστικών στοιχείων από όλες τις Αρχές, τα οποία θα δίνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος για αξιολόγηση. Στο αρχείο αυτό, θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα είδη γιαταοποία συμβλήθηκαν δημόσιες συμβάσεις, πόσα και ποια από αυτά αφορούσαν «πράσινες» συμβάσεις, καθώς και στοιχεία σχετικά με το κόστος αγοράς και λειτουργίας τους συγκριτικά με τα συμβατικά. σύνταξη έκθεσης προόδου με τη συμπλήρωση της τριετίας, στην οποία θα καταγραφούν τα ποσοστά επίτευξης που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο με στόχο τη βελτίωση αυτών και των απαιτήσεων που θα ενσωματωθούν στο επόμενο Σχέδιο Δράσης για την επόμενη τριετία ( ). Όλες οι Αρχές θα πρέπει να ορίσουν άτομο επικοινωνίας -«Εσωτερικό Συντονιστή», για τις ΠΔΣ και να κοινοποιήσουν το όνομα του στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Ο κατάλογος με τα ονόματα των «εσωτερικών συντονιστών» κάθε Αρχής, θα δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος ώστε να είναι εφικτό σε όλους να επικοινωνούν μεταξύ τους. κατάλογος προϊόντων που κυκλοφορούν στην Κυπριακή Αγορά τα οποία διαθέτουν κάποιο Οικολογικό Σήμα και κατάλογος προϊόντων τα οποία θεωρούνται πιο περιβαλλοντικά από άλλα ιδίας χρήσης. συναντήσεις, σεμινάρια, ημερίδες για ενημέρωση, πληροφόρηση και εκπαίδευση

11 Νέο Σχέδιο Δράσης Άξονες του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης συνέχεια Αποστολή αντίγραφου των όρων των εγγράφων προσφορών που προκηρύσσουν όλες οι Αρχές, στο Τμήμα Περιβάλλοντος για καταγραφή στο αρχείο των ΠΔΣ. διαδικασίες αλληλοενημέρωσης των λειτουργών των Αρχών που ασχολούνται με τις δημόσιες συμβάσεις. δημιουργία συνδέσμου με την ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος.

12 Παράρτημα ρ Α «Κατηγορίες Προϊόντων και Μέτρα Εφαρμογής τους» Συνολικά περιλαμβάνονται στο Σχέδιο 12 Ομάδες προϊόντων και 30 κατηγορίες, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν και υποκατηγορίες. Στο Παράρτημα αυτό περιλαμβάνονται τα μέτρα και οι στόχοι που πρέπει να εφαρμόσουμε, ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες, ως βοήθημα για τη διευκόλυνση των κρατικών αρχών κατά τη διαδικασίαδ σύναψης των συμβάσεων, καθώς και ορισμένες φράσεις για ενσωμάτωση τους στα έγγραφα των προσφορών. Η υποχρέωση που προκύπτει από το Σχέδιο Δράσης είναι η εφαρμογή τουλάχιστον των στοιχειωδών κριτηρίων.

13 Παράδειγμα από το παρ. Α A/A Προϊόντα/Υπηρεσίες Μέτρα-κριτήρια Στόχοι-Πεδίο εφαρμογής Α Χαρτί(Παρ. Γ, σελ. 83) 1. Να πληρούν τουλάχιστον τα Στοιχειώδη Κριτήρια της Εργαλειοθήκης της Ε.Ε. (Παρ. Γ, σελ. 83) 2. Οι φάκελοι αρχειοθέτησης (Box Files) θα πρέπει να αποτελούνται από 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Τα μέτρα αυτά ισχύουν για όλες τις Αρχές της Κυβέρνησης. Ο στόχος ανέρχεται στο 70% των προμηθειών που αγοράζονται από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, το Γενικό Λογιστήριο,, το Τμήμα Κρατικών Αγορών και Προμηθειών, των εκτυπώσεων των οποίων αναλαμβάνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και οποιαδήποτε άλλη Αρχή προβαίνει σε προκήρυξη διαγωνισμού για την παρούσα κατηγορία προϊόντων. Όσον αφορά τους φακέλους αρχειοθέτησης, ο στόχος ανέρχεται στο 100% των αγορών του Τμήματος Κρατικών Αγορών και Προμηθειών.

14 Παράρτημα ρ Β «Περιβαλλοντική εφαρμογή και Διαχείριση» Στο παράρτημα αυτό σημειώνονται ορισμένες δράσεις για εφαρμογή τους από το σύνολο των εργαζομένων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, καθώς και στις Τοπικές Αρχές. Τα μέτρα αυτά αφορούν: Την εξοικονόμηση χαρτιού και τη διαχείριση του Τη διαχείριση των μελανοδοχείων των φορητών ηλεκτρικών στηλών των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών των επικίνδυνων αποβλήτων βή Την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασιών και χρήση ανακυκλωμένων υλικών Την εξοικονόμηση η νερού Την εξοικονόμηση ενέργειας Την αγορά τροφίμων και Το θόρυβο

15 Παράρτημα Γ «Κριτήρια (Στοιχειώδη &Αναλυτικά) Στο Παράρτημα Γ καταγράφονται τα στοιχειώδη και αναλυτικά κριτήρια των προϊόντων και υπηρεσιών, όπως αυτά δίνονται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και την Εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασικός σκοπός του Νέου Σχεδίου Δράσης για τις ΠΔΣ είναι η εφαρμογή των μέτρων και η επίτευξη των στόχων που σημειώνονται στο Παράρτημα ρ Α. Ως ελάχιστα κριτήρια υιοθέτησης στα έγγραφα προσφορών ορίζονται τα στοιχειώδη κριτήρια της Εργαλειοθήκης ή όπου δεν υπάρχουν, ορίζονται τα κριτήρια των διαφόρων Κρατικών Αρχών. Η υιοθέτηση των αναλυτικών κριτηρίων είναι θεμιτή, όπου υπάρχει η δυνατότητα.

16 Ομάδες και κατηγορίες προϊόντων Ομάδα 1 - Εξοπλισμός Γραφείου και Προμήθειες Κατηγορία Μηχανογραφικός Εξοπλισμός Κατηγορία Γραφική Ύλη Κατηγορία Χαρτί Ομάδα 2 - Ηλεκτρικές Συσκευές και Προϊόντα Κατηγορία Ηλεκτρικές Συσκευές Οικιακής- ημοσίας Χρήσης Κατηγορία Προϊόντα Ομάδα 3 - Ηλεκτρική Ενέργεια Κατηγορία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Κατηγορία Συνδυασμένη Θερμότητα Κατηγορία Θερμομόνωση Ομάδα 4 - Προϊόντα, Εξοπλισμός και Υπηρεσίες Καθαρισμού Κατηγορία Καθαριστικά,, Σαπούνια Κατηγορία Σακούλια Απορριμμάτων Κατηγορία Χαρτί Κουζίνας Κατηγορία Υπηρεσίες Καθαρισμού Ομάδα 5 - Εξοικονόμηση Νερού και Είδη Υγιεινής Κατηγορία Καζανάκια Κατηγορία Βρύσες Κατηγορία Ουρητήρια Κατηγορία Γκρίζα νερά Κατηγορία Βιολογικοί Σταθμοί Ομάδα 6 - Κτιριακές και Οδικές Κατασκευές ιαχείριση Κατηγορία Κτιριακές Κατασκευές Κατηγορία Οδικές Κατασκευές Ομάδα 7 - Παροχή Τροφίμων και Υπηρεσιών Κατηγορία Βιολογικά Τρόφιμα Κατηγορία Υπηρεσίες Παροχής Τροφίμων Ομάδα 8 - Έπιπλα Κατηγορία Εσωτερικού Χώρου Κατηγορία Εξωτερικού Χώρου Ομάδα 9 - Κλωστοϋφαντουργία Ρουχισμός Ομάδα 10 - Μέσα Μεταφοράς Κατηγορία Επιβατικά Οχήματα Κατηγορία Οχήματα και Υπηρεσίες ημόσιων Συγκοινωνιών Κατηγορία Φορτηγά και Υπηρεσίες Αποκομιδής Απορριμμάτων Ομάδα 11 - Προϊόντα και Υπηρεσίες Κηπουρικής Κατηγορία Προϊόντα Κηπουρικής Κατηγορία Υπηρεσίες Κηπουρικής Ομάδα 12 - Κινητά Τηλέφωνα

17 Παράρτημα Δ Στο παράρτημα Δ επισυνάπτονται αναλυτικά οι καταλόγοι στους οποίους σημειώνονται οι Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου και οι Αναθέτουσες Αρχές του Δημοσίου Τομέα (κεντρικές κυβερνητικές αρχές) όπως ορίζονται από τα παραρτήματα ΙΙΙ και ΙV αντίστοιχα του «περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών και για συναφή θέματα» Νόμο 12(Ι)/2006. Τα παραρτήματα αυτά δύναται να τροποποιούνται και να αντικαθίστανται μετά από Διατάγματα τα οποία εκδίδει ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 91 της πιο πάνω Νομοθεσίας.

18 ECO LABEL Το EU Eco Label Κανονισμός 66/2010/ ΕΚ, σχετικά με το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ. Σκοπός η προώθηση και προβολή των προϊόντων τα οποία έχουν περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αρμόδια αρχή το Τμήμα Περιβάλλοντος. Δικαίωμα για υποβολή αίτησης έχουν οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς, ο φορέας παροχής υπηρεσιών ή οι ασχολούμενοι με τη λιανική διαχείριση ή την εμπορία ενός προϊόντος. Κύπρος- ένα τουριστικό κατάλυμα και τέσσερα προϊόντα καθαρισμού. Η απονομή οικολογικού σήματος σε κάποιο προϊόν αποτελεί από μόνο του Η απονομή οικολογικού σήματος σε κάποιο προϊόν, αποτελεί από μόνο του αποδεικτικό στοιχείο ως προς τη συμμόρφωση του προϊόντος με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

19 Οικολογικά Σήματα

20 EMAS EMAS - Κανονισμός 1221/2009/ΕΚ για την εθελοντική συμμετοχή οργανισμών στο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου Σκοπός - η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των οργανισμών όλων των τομέων, μέσω της ετοιμασίας και της εφαρμογής συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης. Αρμόδια αρχή - το Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο έχει την ευθύνη προώθησης του EMAS, καθώς επίσης και εξέτασης των αιτήσεων των οργανισμών για καταγραφή τους στο σχετικό μητρώο. Κύπρος-70 εταιρείες, οι οποίες έχουν λάβει και σχετική χορηγία.

21 Ευχαριστώ! Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις Γεωργίου Τσιάκαλου Ναταλία Λειτουργός Περιβάλλοντος Τηλέφωνο : Τμήμα Περιβάλλοντος

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 8/3/2013

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 8/3/2013 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 8/3/2013 Γεωργίου- Τσιάκαλου Ναταλία ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ορισμός Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ) σημαίνει τη συμπερίληψη

Διαβάστε περισσότερα

GreenS ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

GreenS ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ GreenS ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Τ Μ Η Μ Α Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Α Σ, Α Γ Ρ Ο Τ Ι Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Κ Α Ι Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι ΟΥ - Τ Σ Ι Α Κ Α Λ

Διαβάστε περισσότερα

Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Τ Μ Η Μ Α Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Α Σ, Α Γ Ρ Ο Τ Ι Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Κ Α Ι Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι ΟΥ - Τ Σ Ι Α Κ

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιες Συμβάσεις στην Κύπρο

Δημόσιες Συμβάσεις στην Κύπρο Δημόσιες Συμβάσεις στην Κύπρο Εισαγωγή Η πολιτική της προώθησης των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, τόσο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, όσο και της Εθνικής Στρατηγικής για την

Διαβάστε περισσότερα

Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Τ Μ Η Μ Α Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Α Σ, Α Γ Ρ Ο Τ Ι Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Κ Α Ι Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι ΟΥ - Τ Σ Ι Α Κ

Διαβάστε περισσότερα

Cyprus GPP AWARDS 2018

Cyprus GPP AWARDS 2018 Cyprus GPP AWARDS 2018 Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων 2018 (για Δημόσιο) Βραβεία Πράσινων Προμηθειών 2018 (για Ιδιώτες) Βραβείο Ολοκληρωμένης Πολιτικής (GPP) και Βραβείο Εφαρμογής ΠΔΣ ανά Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

Cyprus GPP AWARDS 2017

Cyprus GPP AWARDS 2017 Cyprus GPP AWARDS 2017 Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων 2017 (για Δημόσιο) Βραβεία Πράσινων Προμηθειών 2017 (για Ιδιώτες) Βραβείο Ολοκληρωμένης Πολιτικής (GPP) και Βραβείο Εφαρμογής ΠΔΣ ανά Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Σχέδιο Δράσης για την Εφαρμογή της Πολιτικής των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων 2007-2009 Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ) σημαίνει τη συμπερίληψη περιβαλλοντικών παραμέτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις

ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις Γεώργιος Δηλές Μεταδιδάκτορας Ερευνητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών diles@ceid.upatras.gr 20 Ιουνίου 2018 3 η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου 2015. Κυρίες/Κύριοι,

Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου 2015. Κυρίες/Κύριοι, Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου 2015 ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέλη Κυρίες/Κύριοι, Βράβευση για σύναψη Πράσινων ημοσίων Συμβάσεων Το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο,

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων ηµήτρης Γιάκος Περιβαλλοντολόγος, MSc Τι είναι οι Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ο όρος πράσινες ή οικολογικές δηµόσιες συµβάσεις αναφέρεται στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Πράσινες Συμβάσεις- Εισαγωγή - 1. Ποιο θα πρέπεινα είναι το πρώτο στάδιο των διαδικασιών σύναψης πράσινων συμβάσεων; - α) Καθορισμός των κριτηρίων ανάθεσης - β) Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες: Στρατηγικές, Πολιτικές και Εφαρμογές στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες: Στρατηγικές, Πολιτικές και Εφαρμογές στην Ευρώπη και την Ελλάδα Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες: Στρατηγικές, Πολιτικές και Εφαρμογές στην Ευρώπη και την Ελλάδα Σωκράτης Φάμελλος Αντιδήμαρχος Θέρμης Λαμία, 20 Μαρτίου 2014 Περιεχόμενα Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Ευρωπαϊκές

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement. Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement. Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Εισαγωγή Κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες δαπανούν

Διαβάστε περισσότερα

TCO99 ή Nordic Swan ή Blue

TCO99 ή Nordic Swan ή Blue ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Επιτροπή Περιβάλλοντος Πανεπιστηµίου

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3852, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3852, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Ο ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17 ης Ιουλίου 2000

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ «Πρόνοιες της Κυπριακής Νομοθεσίας περί του Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και εξελίξεις στον τομέα των πράσινων δημοσίων συμβάσεων» Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Θεσµικό πλαίσιο για τις Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις

Ελληνικό Θεσµικό πλαίσιο για τις Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ελληνικό Θεσµικό πλαίσιο για τις Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ηµερίδα «Πράσινες Προµήθειες στην Ευρώπη» Θεσσαλονίκη, 30 Νοεµβρίου 2012 Κων/νος Τζανετόπουλος Απόφοιτος Ε.Σ.. Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Νοµολογία.Ε.Κ

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (GPP/ΠΔΣ) αποτελούν προαιρετικό μέσο. Το παρόν έγγραφο παρέχει τα κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ, τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Αλέξης Χατζημπίρος Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων Εθνικός εταίρος Τι είναι οι πράσινες ή οικολογικές συμβάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα- EU ECOLABEL

Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα- EU ECOLABEL Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα- EU ECOLABEL 14/6/2017 Γεωργίου-Τσιάκαλου Ναταλία Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα, είναι ένα εθελοντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 657/2003 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3744 της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 657 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α Αρφανάκου Αναστασία ΥΠΕΚΑ Γραφείο Εναλλακτικής ιαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων Θεσμικό Πλαίσιο για την Ανακύκλωση Νόμος 4042/ 2012 (ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπο Συμμετοχής στα Δεύτερα Βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων 2 nd CY GPP Awards

Έντυπο Συμμετοχής στα Δεύτερα Βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων 2 nd CY GPP Awards Έντυπο Συμμετοχής στα Δεύτερα Βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων 2 nd CY GPP Awards ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Όνομα Αναθέτουσας Αρχής/Αναθέτοντος Φορέα:_ 2. Στοιχεία επικοινωνίας: Άτομο επικοινωνίας: Ταχυδρομική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 14/6/2017. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 14/6/2017. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 14/6/2017 Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ - EMAS Το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Το ΑΠΘ έχει δεσμευθεί στην υιοθέτηση θεμελιωδών αρχών της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης με κύριους στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. 2001/761/ΕΚ Κανονισµός 761/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 19ης Μαρτίου 2001 για

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων

Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται το γενικότερο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων (ΟΠΠ) που αποσκοπεί στην εδραίωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών στην ΕΕ Το 2010 μέσο Ευρωπαίος χρησιμοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας Ενότητα 12: Εργαλεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙ ΙΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣ ΙΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΣΗΣ ΓΙ ΤΙΣ ΠΡΣΙΝΕΣ ΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΣΕΙΣ 2012-2014 Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου, ρχιεπισκόπου Κυπριανού 31, 3 ος όροφος, 3036 Λεµεσός. Τ.Θ. 50329, 3603 Λεµεσός, τ: 25

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέσα από την κύρια αποστολή του, την εκπαίδευση και την έρευνα, έχει συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Προμηθειών (για Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής

CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Προμηθειών (για Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Προμηθειών (για Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Επωνυμία Φορέα/Επιχείρησης/Οργανισμού: 2. Στοιχεία επικοινωνίας: Άτομο επικοινωνίας: Ταχυδρομική

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Στουγιάννης Λειτουργός Ενέργειας esp.cie@cytanet.com.cy. Υπηρεσία Ενέργειας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ευάγγελος Στουγιάννης Λειτουργός Ενέργειας esp.cie@cytanet.com.cy. Υπηρεσία Ενέργειας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ευάγγελος Στουγιάννης Λειτουργός Ενέργειας esp.cie@cytanet.com.cy Υπηρεσία Ενέργειας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΑ Ενεργειακή ένταση της οικονομίας Τελική Κατανάλωση Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα ΕΕ & ΠΔΠ Κατευθυντήριες γραμμές και θεσμικό πλαίσιο Οδηγίες για Δημόσιες

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο ράσης για Προώθηση των Πράσινων ημόσιων Συμβάσεων

Σχέδιο ράσης για Προώθηση των Πράσινων ημόσιων Συμβάσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΟ Σχέδιο ράσης για Προώθηση των Πράσινων ημόσιων Συμβάσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

GPP4Growth. Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα

GPP4Growth. Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα GPP4Growth Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα bouras@cti.gr 19 Δεκεμβρίου 2018, 4 η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ. στην

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.11.2015 COM(2015) 572 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Απονομής Βραβείων 2018 CY GPP AWARDS EMAS. Παρασκευή, 23/11/2018

Τελετή Απονομής Βραβείων 2018 CY GPP AWARDS EMAS. Παρασκευή, 23/11/2018 Τελετή Απονομής Βραβείων 2018 - EMAS «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε κι εσύ. Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες» Παρασκευή, 23/11/2018 Την Παρασκευή 23/11/2018 ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Προϊ.όντα και υπηρεσίες καθαρισµού Ενηµερωτικό δελτίο για τις Π Σ

Προϊ.όντα και υπηρεσίες καθαρισµού Ενηµερωτικό δελτίο για τις Π Σ Προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισµού ελτίο προϊόντων των πράσινων δηµόσιων συµβάσεων (Π Σ) 1. Πεδίο εφαρµογής Το έντυπο αυτό περιλαµβάνει πρακτικές που αφορούν τη σύναψη συµβάσεων για προϊόντα και υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σχέδιο Παροχής Κρατικών Χορηγιών για την Εισαγωγή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ. που συνοδεύει την

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ. που συνοδεύει την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ που συνοδεύει την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια έλλειψη φυσικών πόρων, η κύρια πρόκληση για

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Περίληψη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουριστικός τομέας παράγει 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΟΠΠ αποτελεί Ευρωπαϊκή προσέγγιση µε στόχοτην: Εγκαθίδρυση µοντέλου ανάπτυξης µε γνώµονα τη βιωσιµότητα Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Λευτέρης Γιακουμέλος Τμήμα Εκπαίδευσης ΚΑΠΕ email: egiakou@cres.gr Εισαγωγή Τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια (υπολογιστές, τηλεοράσεις, πλυντήρια) κάνουν τη ζωή των

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «Η διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων. Παρόν και προοπτικές.»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «Η διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων. Παρόν και προοπτικές.» ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «Η διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων. Παρόν και προοπτικές.» 2-6-2010 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ Ιωάννη Μαχαίρα Προϊσταμένου στο Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ»

«ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» «ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» Εισηγητής Κ.Γ.Χατζηγιαννάκης, Δικηγόρος, Δ.Ν. «NOMOS»Δικηγορική Εταιρία Θεσσαλονίκης Νομικός Σύμβουλος Σ.Β.Β.Ε. Οι αιτίες που επιβάλουν την ανάπτυξη της «πράσινης»

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη»

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Ημερίδα έργου Buy Smart+ στην Κύπρο 8 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018

Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018 Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018 To ξενοδοχείο Grand Hotel Palace βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4280, 13/4/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4280, 13/4/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 156(Ι) του 2002 10(Ι) του 2010. του άρθρου 1 του

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων Εισηγητής : Π. Κουτσογιαννόπουλος Πολιτικός Μηχανικός

Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων Εισηγητής : Π. Κουτσογιαννόπουλος Πολιτικός Μηχανικός Νοµοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση Υλικών Συσκευασίας και άλλων προϊόντων Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων Εισηγητής : Π. Κουτσογιαννόπουλος Πολιτικός Μηχανικός Νόµος Πλαίσιο 2939/2001

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος Εφαρμογές Καλών Πρακτικών σε ΟΤΑ: Η περίπτωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Σερρών Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc Προϊστ. Τμήματος Η/Μ έργων & Ενεργειακών Εφαρμογών Δήμου Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο Buy Smart+ Ελληνικό Γραφείο Υποστήριξης Προµηθειών: Παρεχόµενες Υπηρεσίες & Πιλοτικές Εφαρµογές

Το έργο Buy Smart+ Ελληνικό Γραφείο Υποστήριξης Προµηθειών: Παρεχόµενες Υπηρεσίες & Πιλοτικές Εφαρµογές Το έργο Buy Smart+ Ελληνικό Γραφείο Υποστήριξης Προµηθειών: Παρεχόµενες Υπηρεσίες & Πιλοτικές Εφαρµογές ρ. Κώστας Κωνσταντίνου Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD Ιωάννα Τσαλακανίδου Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc

Διαβάστε περισσότερα

CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων (για Φορείς Δημοσίου Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής

CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων (για Φορείς Δημοσίου Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων (για Φορείς Δημοσίου Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Όνομα Αναθέτουσας Αρχής/Αναθέτοντος Φορέα: 2. Στοιχεία επικοινωνίας: Άτομο επικοινωνίας:

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων

1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων 1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Απονέμεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Από την αρχή λειτουργίας του, το ΤΕΠΑΚ περιλάμβανε κριτήρια Πράσινων Δημόσιων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΟ G Πληροφορίες σχετικά με προδιαγραφές, προϊόντα και συνεταιρισμούς

ΕΡΓΑΛΕΙΟ G Πληροφορίες σχετικά με προδιαγραφές, προϊόντα και συνεταιρισμούς ΕΡΓΑΛΕΙΟ G Πληροφορίες σχετικά με προδιαγραφές, προϊόντα και συνεταιρισμούς Εισαγωγή στη βάση δεδομένων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Στόχοι του εργαλείου... 2 2. Οφέλη του εργαλείου... 2 3. Τι κάνει το εργαλείο... 2

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: θεσμικό πλαίσιο. Ερμούπολη, Λουΐζα Παπαμικρούλη

Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: θεσμικό πλαίσιο. Ερμούπολη, Λουΐζα Παπαμικρούλη Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: θεσμικό πλαίσιο Ερμούπολη,10.04.2013 Λουΐζα Παπαμικρούλη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική Κύριος στρατηγικός στόχος -> Μείωση των αερίων θερμοκηπίου κατά 20%

Διαβάστε περισσότερα

«Οικολογικό Χαρτί για χρήσεις γραφείου και η εµπειρία που αποκοµίσθηκε από το ήµο Νέου Ψυχικού στα πλαίσια του προγράµµατος GreenMed»

«Οικολογικό Χαρτί για χρήσεις γραφείου και η εµπειρία που αποκοµίσθηκε από το ήµο Νέου Ψυχικού στα πλαίσια του προγράµµατος GreenMed» «Οικολογικό Χαρτί για χρήσεις γραφείου και η εµπειρία που αποκοµίσθηκε από το ήµο Νέου Ψυχικού στα πλαίσια του προγράµµατος GreenMed» Αντώνης Αντωνόπουλος ήµος Νέου Ψυχικού 26 Ιανουαρίου 2007 Το Πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας www.greenuniversity.gr www.greenuniversity.gr Πανεπιστήμιο Μακεδονίας www.greenuniversity.gr Πράσινο Πανεπιστήμιο www.greenuniversity.gr Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.)

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.) ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικό Σήμα (EcoLabel) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα

Οικολογικό Σήμα (EcoLabel) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα Οικολογικό Σήμα (EcoLabel) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα Εισαγωγή Το πρώτο σήμα που δημιουργήθηκε ήταν το Blue Angel της Γερμανίας (1978), και ακολούθησαν Environmental Choice Program του Καναδά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙKHΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙKHΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙKHΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σχέδιο Παροχής Κρατικών Χορηγιών για την Εισαγωγή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός ενημέρωσης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις Κοινότητες της Κύπρου

Βαθμός ενημέρωσης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις Κοινότητες της Κύπρου Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Βαθμός ενημέρωσης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις Κοινότητες της Κύπρου Συνεισφορά της Ένωσης Κοινοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (Νεο ΠΕΣΔΑ)

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (Νεο ΠΕΣΔΑ) Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (Νεο ΠΕΣΔΑ) Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής Αφροδίτη Μπιζά, Αντιπρόεδρος Ε ΣΝΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΣΔΑ Το Περιφερειακό Σχέδιο διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΟ: ΒΙΩΣΙΜΗ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΕΛΛΑ Α & ΚΥΠΡΟ Αθήνα,, 18-09

ΣΥΝΕ ΡΙΟ: ΒΙΩΣΙΜΗ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΕΛΛΑ Α & ΚΥΠΡΟ Αθήνα,, 18-09 Έργο SUSCON Αειφόρος Κατασκευή στα ηµόσια & Ιδιωτικά Έργα µέσω της Ολοκληρωµένης Πολιτικής Προϊόντων ΣΥΝΕ ΡΙΟ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΕΛΛΑ Α & ΚΥΠΡΟ Αθήνα,, 18-09 09-2008 Μαρία Λοϊζίδου Μονάδα Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

GPP4Growth. Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα

GPP4Growth. Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα GPP4Growth Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα bouras@cti.gr 20 Ιουνίου 2018, Ενημερωτική Ημερίδα Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις Κρατικές δαπάνες για

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών (ΕΓΚΠ) σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Γραφείο της Αυστρίας, ως μέρος της επικοινωνιακής εκστρατείας της Υπηρεσίας Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο»

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ShMILE 2 «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ρηματοδοτικό Μέσο Έχει εγκριθεί στον Άξονα Προτεραιότητας Ειδικότερα στο Μέτρο Τίτλος Έργου Στόχος του Έργου 2 2.1 EUROPEAN

Διαβάστε περισσότερα

ράσεις και Ενέργειες στα πλαίσια του προγράµµατος SUSCON ρ. Ιωάννης Ιωάννου Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστήµιο Κύπρου

ράσεις και Ενέργειες στα πλαίσια του προγράµµατος SUSCON ρ. Ιωάννης Ιωάννου Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστήµιο Κύπρου ράσεις και Ενέργειες στα πλαίσια του προγράµµατος SUSCON ρ. Ιωάννης Ιωάννου Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστήµιο Κύπρου Περιεχόµενα Μεθοδολογία ράσεις και Ενέργειες Πρόοδος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών

Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών Στόχος του εργαλείου - Να βοηθήσει Δήμους στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν Πολιτική Πράσινων Προμηθειών Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ. Το έργο Κοινοπραξία - Στόχοι - Χρονοδιάγραμμα. Μελέτες Ανάγκες - Προβλήματα - Πολιτικές - Συστάσεις

ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ. Το έργο Κοινοπραξία - Στόχοι - Χρονοδιάγραμμα. Μελέτες Ανάγκες - Προβλήματα - Πολιτικές - Συστάσεις 1 ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Το έργο Κοινοπραξία - Στόχοι - Χρονοδιάγραμμα Μελέτες Ανάγκες - Προβλήματα - Πολιτικές - Συστάσεις Δράσεις Εργαλειοθήκη Διαδικτυακή πλατφόρμα 2 ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΊ ΓΙΑ ΤΟ ΈΡΓΟ Άξονας

Διαβάστε περισσότερα

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις Τίτλος καλής πρακτικής: Αναβάθμιση οδικού φωτισμού σε 20 Τοπικές Αρχές στην Κύπρο Ημερομηνία Υποβολής: 28 Φεβρουαρίου 2017 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙ ΙΚΗ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

97(1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του (1) του Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος.

97(1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του (1) του Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος. 97(1) του 2001. Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του 2002. 97(1) του 2001. Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος. Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 936 Κ.Δ.Π. 226/2003 Αρ. 3694, 14.3.2003 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η. 3. «Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)

Α Π Ο Φ Α Σ Η. 3. «Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Τ. ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των οδηγιών 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας Σάββας Βλάχος Ορέστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 15 Οκτωβρίου 2014, Δερύνεια Δομή υποστήριξης του «Συμφώνου των Δημάρχων»

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού Ανθή Χαραλάμπους Ορέστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 15 Σεπτεμβρίου 2014, Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αρφανάκου Αναστασία Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομική βάση / Legal basis Νόμος 4042/2012

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: θεσμικό πλαίσιο

Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: θεσμικό πλαίσιο Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: θεσμικό πλαίσιο Μυτιλήνη, 17.04.2013 Λουΐζα Παπαμικρούλη ΚΑΠΕ - Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη από την εφαρμογή συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου EMAS στην ΟΕΒ

Οφέλη από την εφαρμογή συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου EMAS στην ΟΕΒ Οφέλη από την εφαρμογή συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου EMAS στην ΟΕΒ Παναγιώτης Καστανιάς Μηχανολόγος Μηχανικός MSc in Energy and Environmental Engineering Λειτουργός Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΕΣΗΔΗΣ)

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΕΣΗΔΗΣ) Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γενική Γραμματεία Εμπορίου ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΕΣΗΔΗΣ) Μαρία Μανωλάκη Τεχνική Διεύθυνση της ΓΔΚΠ Τι είναι οι Ηλεκτρονικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι πράσινες δημόσιες προμήθειες ως εργαλείο για την υλοποίηση των ΣΔΑΕ

Οι πράσινες δημόσιες προμήθειες ως εργαλείο για την υλοποίηση των ΣΔΑΕ Οι πράσινες δημόσιες προμήθειες ως εργαλείο για την υλοποίηση των ΣΔΑΕ Δρ Κώστας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διευθυντής Τοπικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2014 Περιεχόμενα Το Περιφερειακό και Ενεργειακό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Ημερίδα έργου ProEE, 5 Νοεμβρίου 2008, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) 313 Κ.Δ.Π. 82/2003 Αρ. 3679, 31.1.2003 Αριθμός 82 Οι περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Ηλεκτρικές Στήλες ή Συσσωρευτές) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕYΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΜΕΡΟΣ Γ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (Desktop and Laptop PCs) ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ : 07/2014 Απρίλιος 2014 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Απονομής Βραβείων CY GPP AWARDS EU Ecolabel EMAS. «το EU Ecolabel μέσα από τους μαθητές» Παρασκευή, 15/12/2017

Τελετή Απονομής Βραβείων CY GPP AWARDS EU Ecolabel EMAS. «το EU Ecolabel μέσα από τους μαθητές» Παρασκευή, 15/12/2017 Τελετή Απονομής Βραβείων 2017 - EU Ecolabel EMAS «το EU Ecolabel μέσα από τους μαθητές» Παρασκευή, 15/12/2017 Την Παρασκευή 15/12/2017 ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

ZA5777. Flash Eurobarometer 342 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave 1) Country Questionnaire Greece

ZA5777. Flash Eurobarometer 342 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave 1) Country Questionnaire Greece ZA777 Flash Eurobarometer (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave ) Country Questionnaire Greece FL - SMEs towards Resource Efficiency and Green Markets - EL A Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο 2. Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων 2015 2021 Στόχοι Στρατηγικής Διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ομιλητής: Παναγιώτης Μουρτοπάλλας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc, MBA CEO & co-founder Η ενεργειακή πρόκληση

Διαβάστε περισσότερα

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό)

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό) Οικιακές Συσκευές Διάφορες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούνται εκτός από τον οικιακό τομέα και σε άλλους φορείς, εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα. Για παράδειγμα, οι πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες συναντούνται

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 15(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2006 ΕΩΣ 2012

Αριθμός 15(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2006 ΕΩΣ 2012 176 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 15(Ι)/2017 Αρ. 4590, 24.2.2017 Ο περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (Τροποποιητικός) Νόμος 2017 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

ιευρυμένη εφαρμογή των Συστημάτων Net-Metering σε οικίες και κτίρια Τοπικών Αρχών & καταναλωτές

ιευρυμένη εφαρμογή των Συστημάτων Net-Metering σε οικίες και κτίρια Τοπικών Αρχών & καταναλωτές ιευρυμένη εφαρμογή των Συστημάτων Net-Metering σε οικίες και κτίρια Τοπικών Αρχών & Αυτοπαραγωγής σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ιασφάλιση ουσιαστικού και υγιούς ανταγωνισμού Προστασία Συμφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1 2 Πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα