ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 1.1 Διάκριση των επιστημών Φυσικές επιστήμες: αρχές, νόμοι και τάσεις Επιστήμη O όρος προέρχεται από το ρήμα «επίσταμαι» (γνωρίζω κάτι καλά). Σημαίνει τη συστηματική γνώση με δυνατότητα εφαρμογής. Προέρχεται από έρευνα. Τα συμπεράσματά της αλλάζουν μέσα στον χρόνο. Η ανάπτυξη και η εφαρμογή της εξαρτώνται από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Κάθε σώμα γνώσεων δεν είναι επιστήμη. Κάθε άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει γνώσεις για διάφορα θέματα και να τις εφαρμόζει στην καθημερινή του ζωή. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος είναι επιστήμονας ούτε ότι όλα όσα γνωρίζει είναι «επιστήμη». Η επιστήμη προϋποθέτει συστηματική γνώση, εξειδίκευση, δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας. Φαινόμενο Φαινόμενο είναι οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος μέσω των αισθήσεών του. Η βροχή, το φως, ο αέρας, το αίσθημα του πόνου, η κυκλοφορία στους δρόμους, η επαφή με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο είναι φαινόμενα. Η γνώση ξεκινά από τη μελέτη των φαινομένων. Γιατί ανατέλλει κάθε πρωί ο ήλιος; Γιατί αναπνέουμε; Τι είναι ο αέρας; Γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό; Γιατί πάμε στο σχολείο; Όλα αυτά είναι βασικά ερωτήματα για τα φαινόμενα. Τέτοια ερωτήματα αποτελούν τη βάση της επιστημονικής γνώσης. Ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο Η φράση «ιστορικό και κοινωνικό» φαινόμενο σημαίνει ότι: ένα φαινόμενο μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή και από κοινωνία σε κοινωνία. το φαινόμενο αυτό δεν παραμένει το ίδιο ούτε εμφανίζεται παντού και πάντοτε με τον ίδιο τρόπο.

2 6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Η επιστήμη είναι ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο. Η επιστήμη έχει φτάσει στο τωρινό σημείο ανάπτυξής της μέσα από μια μακρόχρονη ιστορική πορεία. Η ανάπτυξη της επιστήμης καθορίζεται από: 1. τα επιτεύγματα της κάθε εποχής. Οι επιστήμονες σε κάθε εποχή δεν εργάζονται στο κενό. Κληρονομούν τη γνώση και τις μεθόδους έρευνας που ανέπτυξαν προηγούμενοι επιστήμονες. 2. τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Μια αναπτυγμένη οικονομία μπορεί να χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας. Γι αυτό και η έρευνα για νέες τεχνολογίες, νέες ιατρικές μεθόδους κτλ. διεξάγεται, κυρίως, στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες και όχι στις οικονομικά υπανάπτυκτες. Η ανάπτυξη της επιστήμης προϋποθέτει ελευθερία σκέψης και έρευνας. Κοινωνίες με αυταρχικά καθεστώτα εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης. Οι επιστήμες, με κριτήριο το είδος των φαινομένων τα οποία ερευνούν, διακρίνονται σε: φυσικές επιστήμες, που μελετούν τα φυσικά φαινόμενα. κοινωνικές επιστήμες, που μελετούν τα κοινωνικά φαινόμενα. Ο σκοπός των φυσικών επιστημών Οι φυσικές επιστήμες έχουν σκοπό: την ανεύρεση σχέσεων αιτίας και αποτελέσματος ανάμεσα στα φυσικά φαινόμενα. Επιχειρούν, δηλαδή, να συσχετίσουν δύο ή περισσότερα φαινόμενα ώστε να διαπιστώσουν αν κάποιο ή κάποια προκαλεί τα άλλα. τη διατύπωση νόμων. Ο νόμος στις φυσικές επιστήμες είναι μια σχέση ανάμεσα σε φαινόμενα που έχει καθολική ισχύ, ισχύει παντού και πάντα. Π.χ. στον πλανήτη Γη όλα τα αντικείμενα πέφτουν στο έδαφος (νόμος της βαρύτητας). Βασικά επιστημονικά εργαλεία των φυσικών επιστημών Παρατήρηση. Οι επιστήμονες παρατηρούν τα φυσικά φαινόμενα, ώστε να διαπιστώσουν σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος και να διατυπώσουν αν είναι δυνατόν νόμους. Πείραμα. Το πείραμα είναι η εκτέλεση ενός φυσικού φαινομένου με τρόπο που να μπορούν να μελετηθούν οι παράμετροί του, να γίνουν μετρήσεις, να συσχετιστεί ή να απομονωθεί από άλλα φαινόμενα. Οι φυσικοί επιστήμονες θεωρούνται «αντικειμενικοί». Οι επιστήμονες που μελετούν τα φυσικά φαινόμενα θεωρούνται αντικειμενικοί

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες 7 διότι η ιδεολογία τους, η πολιτική τους τοποθέτηση, τα θρησκευτικά τους πιστεύω κτλ. δεν εμπλέκονται στη μελέτη των φυσικών φαινομένων Κοινωνικές επιστήμες: αρχές, νόμοι και τάσεις Οι κοινωνικές επιστήμες: είναι οι επιστήμες που ασχολούνται με τα κοινωνικά φαινόμενα (οικονομικά φαινόμενα, κοινωνικές σχέσεις και προβλήματα, ψυχολογικά φαινόμενα κτλ.). δε διατυπώνουν νόμους. διατυπώνουν τάσεις. Η «τάση» στις κοινωνικές επιστήμες: είναι η δυναμική των δεδομένων προς μία κατεύθυνση. Π.χ. τα δεδομένα της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας δείχνουν ότι υπάρχει τάση, δηλαδή υπάρχει κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, οι φτωχοί να εξεγερθούν. δεν είναι απαραίτητο ότι θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν την πραγματοποίηση μιας τάσης (π.χ. οι φτωχοί μπορεί τελικά να μην εξεγερθούν λόγω αλλαγής στην πολιτική, λόγω έλλειψης υποκίνησης, οργάνωσης και καθοδήγησης κτλ.). Γενικές αρχές των σύγχρονων κοινωνικών επιστημών 1. Η γνώση του παρελθόντος, της ιστορίας, συμβάλλει στην κατανόηση της εποχής και της κοινωνίας όπου ζούμε. 2. Η γνώση άλλων πολιτισμών μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον δικό μας. 3. Οι κανόνες, οι αξίες και οι ρυθμίσεις που διέπουν την κοινωνία όπου ζούμε είναι μεταβλητές οι οποίες αλλάζουν. 4. Τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα βρίσκονται σε σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης Διαφορές φυσικών και κοινωνικών επιστημών Οι φυσικές επιστήμες διαφέρουν από τις κοινωνικές επιστήμες ως προς τα εξής: Τα κοινωνικά φαινόμενα παράγονται από ανθρώπους. Η μελέτη τους προϋποθέτει τη γνώση και την κατανόηση της σημασίας που δίνουν οι άνθρωποι στη δράση τους. Η δράση των ανθρώπων είναι απρόβλεπτη. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη του πώς θα εξελιχθούν τα κοινωνικά φαινόμενα. Υπάρχουν μόνο σενάρια και εκτιμήσεις.

4 8 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Οι άνθρωποι, όταν τελούν υπό παρατήρηση, τροποποιούν τη συμπεριφορά τους. Αυτό δε συμβαίνει με τα φυσικά φαινόμενα. Η βροχή δεν αλλάζει φορά όταν την παρατηρεί ο ερευνητής. Ο μαθητής, όμως, μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά όταν τον παρατηρεί ένας ερευνητής την ώρα του μαθήματος στην τάξη. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΩΝ 1. Παραγωγή και επαγωγή (σελ. 13) Η παραγωγή και η επαγωγή είναι δύο είδη έρευνας και μελέτης της πραγματικότητας. Επαγωγή: ειδικό γενικό Παραγωγή: γενικό ειδικό 2. Από τον Βίο του Γαλιλαίου (Μπέρτολτ Μπρεχτ) (σελ. 14) [Αποσπάσματα από την 4η σκηνή] [Ο Γαλιλαίος βρίσκεται στο σπίτι του στη Φλωρεντία και ετοιμάζεται να δείξει στο τηλεσκόπιο στοιχεία για την κίνηση της Γης. Έχει καλέσει επιστήμονες της εποχής του.] ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Υψηλότατε, είμαι ευτυχής που έχω την τιμή, παρουσία Σας, να κάμω γνωστά στους κυρίους του πανεπιστημίου Σας τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών μου. [...] Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: [...] Κύριε Γαλιλέι, προτού ασχοληθούμε με το περίφημο κιάλι σας, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μας παραχωρήσετε τη χαρά μιας συζητήσεως μαζί σας. Θέμα: Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιοι πλανήτες; Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ: Μία τυπική συζήτησις. ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Νόμιζα πως θα ταν αρκετό να κοιτάξετε μέσα απ το τηλεσκόπιο και να πεισθείτε. [...] Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ: Ασφαλώς, ασφαλώς Γνωρίζετε, φυσικά, πως σύμφωνα με τις απόψεις των αρχαίων δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αστέρια που να στρέφονται γύρω από ένα άλλο κέντρο, εκτός από τη Γη... [...] ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Τι θα έλεγε η Υψηλότης Σας αν παρατηρούσε η ίδια με το τηλεσκόπιο αυτά τα ανύπαρκτα όσο και άχρηστα άστρα; Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ: Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σας απαντήσει ότι, αφού το κιάλι σας δείχνει πράγματα που δεν μπορεί να υπάρχουν, δεν πρέπει να ναι και πολύ αξιόπιστο. Τι λέτε; [...] ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Λοιπόν, οι κύριοι θα κοιτάξουν, ναι ή όχι; Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: Ασφαλώς, ασφαλώς. [...] Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ: Γιατί να εμπλακούμε σε απεραντολογίες; Αργά ή γρήγορα ο κύριος Γαλιλέι θ αναγκαστεί ασφαλώς να συμφιλιωθεί με τα γεγονότα. Το θέμα είναι απλούστατο. Οι πλανήτες του θα έσπαζαν τον κρυστάλλινο θόλο!

5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες 9 ΦΕΝΤΕΡΤΣΟΝΙ: Θα ξαφνιαστείτε βέβαια, αλλά δεν υπάρχει κρυστάλλινος θόλος. Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: Οιονδήποτε σχολικό βιβλίο μπορεί να σας πληροφορήσει γι αυτό, καλέ μου άνθρωπε. ΦΕΝΤΕΡΤΣΟΝΙ: Τότε, να βγουν καινούργια σχολικά βιβλία. ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: Υψηλότατε, ο αξιότιμος συνάδελφός μου και εγώ ανατρέχομεν εις την αυθεντίαν αυτού τούτου του θείου Αριστοτέλους. ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ [Σχεδόν δουλικά]: Κύριοί μου, άλλο η πίστη στην αυθεντία του Αριστοτέλη κι άλλο η πραγματικότητα. [...] Στο τέλος τέλος ο άνθρωπος δεν είχε και τηλεσκόπιο! [...] [Ακολουθεί συζήτηση του Γαλιλαίου με τους επισκέπτες για τον Αριστοτέλη. Μόλις τελειώνει η συζήτηση, οι επισκέπτες φεύγουν.] ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ [Τρέχοντας από πίσω τους]: Αν έριχναν οι κύριοι μια ματιά απ το τηλεσκόπιο, θα ταν αρκετό! [Οι επισκέπτες δεν δέχονται να δουν από το τηλεσκόπιο και φεύγουν.] (Από τη μετάφραση του Σπύρου Ευαγγελάτου, εκδόσεις Ερμής 1991) Η άρνηση των επισκεπτών να δουν ακόμη και από το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου δείχνει: το πνεύμα της εποχής, όπου ό,τι δε συμφωνούσε με τη Βίβλο και τις θεωρίες του Αριστοτέλη θεωρούνταν λάθος (σχολαστικισμός). το πώς η προκατάληψη και η πρόληψη εμποδίζουν την ανάπτυξη των επιστημών. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ 1α. Βάλτε Σ (Σωστό) ή Λ (Λάθος) στην αντίστοιχη φράση: Οι φυσικές επιστήμες ασχολούνται με τα κοινωνικά φαινόμενα. Φυσικό φαινόμενο είναι η βροχή. Η επιστήμη μπορεί να αναπτυχθεί σε συνθήκες ελευθερίας. Η επιστήμη είναι παντού και πάντα η ίδια. Κάθε σώμα γνώσεων είναι επιστήμη. Οι νόμοι που διατυπώνουν οι φυσικές επιστήμες έχουν καθολική ισχύ. Το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας επηρεάζει το επίπεδο ανάπτυξης των επιστημών. 1β. Ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο είναι (βάλτε σε κύκλο τη σωστή απάντηση): α. το φαινόμενο που εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις κοινωνίες.

6 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ β. το φαινόμενο που εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις εποχές. γ. το φαινόμενο που αλλάζει από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. δ. όλα τα παραπάνω. 1γ. Αντιστοιχίστε τις έννοιες της Α στήλης με τις έννοιες της Β στήλης, γράφοντας τον αντίστοιχο αριθμό της Α στήλης στο κενό της Β στήλης. Α ΣΤΗΛΗ Β ΣΤΗΛΗ 1. Νόμος η μελέτη τους γίνεται με πείραμα 2. Τάση φυσικές επιστήμες 3. Κοινωνικά φαινόμενα η μελέτη τους προϋποθέτει τη γνώση του νοήμα- 4. Φυσικά φαινόμενα τος που αποδίδουν οι άνθρωποι στη δράση τους κοινωνικές επιστήμες 2α.Ποιος είναι ο σκοπός των φυσικών επιστημών; 2β.Τι σημαίνει η φράση «η επιστήμη είναι ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο»; 2γ.Ποια είναι η διαφορά νόμου (φυσικές επιστήμες) και τάσης (κοινωνικές επιστήμες); 2δ.Ποιες είναι οι διαφορές φυσικών και κοινωνικών επιστημών; 2ε. Ποιες είναι οι γενικές αρχές των κοινωνικών επιστημών; 1.2 Λόγοι εμφάνισης των κοινωνικών επιστημών Ο κοινωνικός στοχασμός στην Αρχαία Ελλάδα Ο στοχασμός για οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα έγινε με τη χρήση του ορθού λόγου, χωρίς προσφυγή σε μύθους κτλ. Οι Έλληνες φιλόσοφοι (π.χ. Πλάτων, Αριστοτέλης), ο Σωκράτης, οι σοφιστές κτλ. ανέπτυξαν έννοιες και προβληματισμούς που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στις κοινωνικές επιστήμες. Προϋποθέσεις ευδοκίμησης του κοινωνικού στοχασμού: Ύπαρξη μορφωμένων ομάδων που να έχουν ανησυχίες και αναζητήσεις Συνθήκες προαγωγής της δημοκρατίας και της ελευθερίας για να μπορούν οι αναζητήσεις να εκφραστούν και οι ιδέες να διακινηθούν Αλλαγές που ευνόησαν την ανάπτυξη του κοινωνικού στοχασμού από την Αναγέννηση μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση (16ος-18ος αιώνας): 1. Ανάπτυξη του εμπορίου. Κορυφώνεται την εποχή των ανακαλύψεων (αποικι-

7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες 11 σμός και εκμετάλλευση της Αμερικής, περιοχών της Αφρικής και της Ασίας). Οι ανακαλύψεις φέρνουν νέα γνώση χάρη στην επαφή με άλλους πολιτισμούς. 2. Αμφισβήτηση της Παπικής Εκκλησίας και της βασιλικής εξουσίας. Σε αυτό συνέβαλε η Μεταρρύθμιση (16ος αιώνας) στη Γερμανία, που διέσπασε την καθολική εκκλησία και περιόρισε την εξουσία του πάπα. 3. Βιομηχανική Επανάσταση. Οργάνωση της παραγωγής σε εργοστάσια, περαιτέρω ανάπτυξη των επιστημών, ανάπτυξη των πόλεων κτλ. 4. Εμφάνιση των εθνικών κρατών. Τα εθνικά κράτη ανέπτυξαν διοίκηση, η οποία χρειαζόταν ειδικούς (λογιστές, νομικούς κτλ.). 5. Η τυπογραφία. Έδωσε τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής βιβλίων και ευρύτερης διακίνησης των ιδεών. 6. Ανάπτυξη των φυσικών επιστημών. Οι φυσικές επιστήμες με τις κατακτήσεις τους άρχισαν να απελευθερώνουν τους ανθρώπους από τις προλήψεις του Μεσαίωνα. Ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών λόγω αυτών των αλλαγών α) Οικονομία Το κράτος και το εμπόριο συμβάλλουν στην ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης των οικονομικών υποθέσεων. 16ος-17ος αιώνας: κυριαρχεί ο μερκαντιλισμός: ρύθμιση της οικονομίας από το κράτος υψηλοί δασμοί για τα εισαγόμενα προϊόντα μηδενική φορολόγηση για τα εξαγόμενα προϊόντα Ο μερκαντιλισμός χαρακτηρίστηκε «οικονομικός εθνικισμός» διότι προάσπιζε τα συμφέροντα της κάθε χώρας εις βάρος των άλλων (αφορολόγητες οι εξαγωγές της χώρας, βαριά φορολογία για τις εισαγωγές). 18ος αιώνας, Γαλλία: Οι φυσιοκράτες υποστηρίζουν την ελευθερία των συναλλαγών. β) Πολιτική Εμφάνιση της Σχολής του Φυσικού Δικαίου (όλοι οι άνθρωποι είναι από τη φύση ίσοι) Υποχώρηση του Θεϊκού Δικαίου (η κοινωνική τάξη, ακόμη και αν είναι άνιση, έχει δοθεί από τον Θεό) Διαφωτισμός (δίνει ώθηση στον κοινωνικό στοχασμό) Απόρριψη κάθε αυθεντίας Η Λογική ως το μόνο έγκυρο μέσον για την ερμηνεία του κόσμου

8 12 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Η ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών τον 19ο αιώνα επηρεάστηκε έντονα από τον θετικισμό και τα κοινωνικά προβλήματα που είχαν προκαλέσει οι αλλαγές της Βιομηχανικής Επανάστασης (συσσώρευση πληθυσμών στις πόλεις κτλ.). Θετικισμός (19ος αιώνας) Είναι η αντίληψη ότι η μελέτη των κοινωνικών φαινομένων θα αποκτήσει επιστημονικό χαρακτήρα αν γίνει με τις μεθόδους των φυσικών (θετικών) επιστημών: Εύρεση σχέσεων αιτίας-αποτελέσματος στα κοινωνικά φαινόμενα Διατύπωση καθολικών κοινωνικών νόμων Αντικείμενο των κοινωνικών επιστημών τον 19ο αιώνα: Τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής Η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισής τους Η αναζήτηση τρόπων για να επιτευχθεί ευημερία και δικαιοσύνη Σε αυτό το πλαίσιο: Ο Άνταμ Σμιθ (Adam Smith, ): είχε συνδέσει την οικονομία με την ηθική. προσπαθούσε να αναλύσει πώς ο καπιταλισμός θα επιτύχει οικονομική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. διακήρυσσε ότι μέσο για την επίτευξη αυτών των σκοπών είναι η ελεύθερη αγορά. γ) Κοινωνιολογία Ο Αύγουστος Κοντ (Auguste Conte, ): δημιούργησε τον όρο «κοινωνιολογία». υποστήριξε ότι η κοινωνιολογία θα ανακάλυπτε τις αιτίες των κοινωνικών προβλημάτων. θεωρούσε ότι η κοινωνιολογία θα έδινε λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα. κατήρτισε σχέδια οργάνωσης της γαλλικής κοινωνίας, προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα, χωρίς κοινωνικά προβλήματα. Ο Καρλ Μαρξ (Karl Marx, ): ανέλυσε τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. συμπέρανε ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση. πρότεινε ως λύση στα προβλήματα του καπιταλισμού τα εξής: σχεδιασμένη οικονομία

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες 13 κρατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής διοίκηση του κράτους από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της διανομή του πλεονάσματος της κρατικοποιημένης παραγωγής στα μέλη τής κοινωνίας ανάλογα με τις ανάγκες τους (σοσιαλισμός) ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΩΝ 1. Το ξεπέρασμα των προλήψεων μέσω της ανάπτυξης των επιστημών (σελ. 15) Η ανάπτυξη των επιστημών οδήγησε στην υπέρβαση του σχολαστικισμού, των προλήψεων και των προκαταλήψεων. Μέχρι τότε η ανθρωπότητα ήταν εγκλωβισμένη σε προλήψεις, προκαταλήψεις που εμπόδιζαν την ανάπτυξη της γνώσης. Υπήρξαν ορισμένα σημεία-κλειδιά στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας. Τα κυριότερα από αυτά είναι η χρήση του πειράματος (επαλήθευση) προκειμένου η νέα γνώση να γίνει αποδεκτή, η διαρκής αμφισβήτηση κάθε αυθεντίας και κάθε θέσης, η αποδοχή της αρχής της ισότητας των ανθρώπων, η συστηματική έρευνα με βάση τις αρχές της Λογικής (επαγωγήπαραγωγή κτλ.). Ορισμένοι από τους πρωτοπόρους των επιστημών που άνοιξαν δρόμους για την ανθρωπότητα ήταν οι: Φράνσις Μπέικον (ή Βάκων, ): Υποστήριζε ότι κάθε άποψη στις επιστήμες πρέπει να επαληθεύεται με πείραμα για να είναι αποδεκτή. Ρενέ Ντεκάρτ (ή Καρτέσιος, ): Υποστήριζε ότι πηγή της γνώσης είναι η αμφιβολία. Τζον Λοκ ( ): Στο πλαίσιο της αντίληψης του Φυσικού Δικαίου, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι έχουν απαραβίαστα φυσικά δικαιώματα (ζωής, ελευθερίας, περιουσίας). Ισαάκ Νιούτον (ή Νεύτων, ): Διατύπωσε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης με την επαγωγική μέθοδο (κάθε αντικείμενο πέφτει στο έδαφος άρα ποια δύναμη έχει την καθολική ισχύ να το προκαλεί;). 2. Βασικές πολιτικές θέσεις του Διαφωτισμού (σελ. 16) Στο πλαίσιο του Διαφωτισμού αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις για το ποιες αρχές πρέπει να διέπουν την οργάνωση της πολιτείας, ώστε αυτή να λειτουργεί δημοκρατικά. Οι πολιτικές αυτές θέσεις, την εποχή που διατυπώθηκαν, ήταν το αντίβαρο στα προνόμια και στην αυθαιρεσία των βασιλιάδων και των φεουδαρχών. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν πολίτες (συμμέτοχοι στα πολιτεύματα με δικαιώματα και υποχρεώσεις) αλλά υπήκοοι (υποτελείς στον βασιλιά χωρίς δικαιώματα). Επιγραμματικά οι θέσεις αυτές είναι:

10 14 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι από τη φύση (φυσικά δικαιώματα, Φυσικό Δίκαιο). Ανάμεσα σε κυβερνώντες και κυβερνωμένους υπάρχει ένα συμβόλαιο (κοινωνικό συμβόλαιο). Αν οι πρώτοι συμπεριφέρονται με αυθαίρετο και τυραννικό τρόπο απέναντι στους δεύτερους, οι δεύτεροι έχουν το δικαίωμα να αντισταθούν. Η μόνιμη και κληρονομική εξουσία των βασιλιάδων, ελέω Θεού και απουσία λαού, δεν είναι πια αποδεκτή. Ο λαός πρέπει να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων (γενική βούληση, Ζαν Ζακ Ρουσσώ). Η εξουσία δεν πρέπει να ασκείται από έναν μόνο φορέα (βασιλιάς). Όταν ένας νομοθετεί, εκτελεί και δικάζει, τότε επικρατεί αυθαιρεσία. Οι εξουσίες πρέπει να διαμοιραστούν σε περισσότερους φορείς. Ο Μοντεσκιέ πρότεινε τη διάκριση των εξουσιών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα: Εκτελεστική εξουσία, που εφαρμόζει τους νόμους (υπουργεία-αστυνομία κτλ.). Νομοθετική εξουσία, που νομοθετεί (Βουλή). Δικαστική εξουσία, που εξετάζει τη σωστή ή μη τήρηση των νόμων (δικαστήρια). ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ 1α. Βάλτε Σ (Σωστό) ή Λ (Λάθος) στην αντίστοιχη φράση: Ο Μαρξ δημιούργησε τον όρο κοινωνιολογία. Θετικισμός είναι η αντίληψη της επέκτασης των αρχών και των μεθόδων των θετικών επιστημών στις κοινωνικές επιστήμες. Κατά τον Μαρξ ο καπιταλισμός στηρίζεται στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση. Ο Άνταμ Σμιθ θεωρούσε ότι η ελεύθερη αγορά θα φέρει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το Φυσικό Δίκαιο στηρίζεται στην αρχή ότι όλοι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ίσοι. Ο μερκαντιλισμός υποστήριζε τη φορολόγηση των εισαγόμενων προϊόντων. Το δημοκρατικό πολίτευμα ευνόησε την ανάπτυξη του κοινωνικού στοχασμού στην Αρχαία Ελλάδα. 1β. Ο Κοντ θεωρούσε (βάλτε σε κύκλο τη σωστή απάντηση): α. ότι η ελεύθερη αγορά θα αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα. β. ότι η κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής θα αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα.

11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες 15 γ. ότι η κοινωνιολογία θα αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα. δ. όλα τα παραπάνω. 1γ. Αντιστοιχίστε τις έννοιες της Α στήλης με τις έννοιες της Β στήλης, γράφοντας τον αντίστοιχο αριθμό της Α στήλης στο κενό της Β στήλης. Α ΣΤΗΛΗ Β ΣΤΗΛΗ 1. Άνταμ Σμιθ σοσιαλισμός 2. Αύγουστος Κοντ χρήση των μεθόδων των επιστημών στη μελέ- 3. Καρλ Μαρξ τη της κοινωνίας 4. Θετικισμός ελεύθερη αγορά κοινωνιολογία 2α. Ποιο είναι το περιεχόμενο του όρου θετικισμός; 2β. Ποιες αλλαγές ευνόησαν την ανάπτυξη του κοινωνικού στοχασμού από την Αναγέννηση μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση; 1.3 Η διεπιστημονικότητα στις κοινωνικές επιστήμες Η οικονομία, η κοινωνία, η πολιτική και η πολιτιστική ζωή δεν υπάρχουν αυτόνομα ούτε εξελίσσονται απομονωμένες η μία από την άλλη. Η μελέτη τους από ξεχωριστούς κλάδους των κοινωνικών επιστημών (Πολιτική Οικονομία, Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη, Δίκαιο, Ψυχολογία κτλ.) γίνεται, σε μεγάλο βαθμό, για λόγους ευκολίας. Κανένας σύγχρονος κοινωνικός επιστήμονας δεν υποστηρίζει ότι τα οικονομικά φαινόμενα υπάρχουν ανεξάρτητα από την πολιτική, ή το αντίστροφο. Η μελέτη κάθε κοινωνικού φαινομένου λαμβάνει υπόψη της την οικονομία, την πολιτική, το δίκαιο κτλ. Οικονομία, κοινωνία, πολιτεία βρίσκονται σε σχέση αλληλεπίδρασης. Τη σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής την κατανόησαν όλοι οι μεγάλοι κοινωνικοί στοχαστές και επιστήμονες. Βέβαια, ο καθένας τους έδινε διαφορετική βαρύτητα στην οικονομία, στην πολιτική ή στην κοινωνία.

12 16 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ O Άνταμ Σμιθ: είναι ο συγγραφέας του έργου Ο πλούτος των εθνών (1776), που είναι και το σημαντικότερό του. παρουσίασε στον Πλούτο των Εθνών ένα συνολικό σχέδιο για την οργάνωση της καπιταλιστικής κοινωνίας. δε διέκρινε την οικονομία ως ξεχωριστό πεδίο από την κοινωνία. υποστήριζε ότι η ελεύθερη αγορά θα φέρει την οικονομική ευημερία. διατύπωσε την άποψη ότι στην ελεύθερη αγορά οι άνθρωποι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά τους οφέλη, κι αυτό παράγει αγαθά και υπηρεσίες. Οι οικονομολόγοι της Κλασικής Σχολής (Μάλθους, Ρικάρντο και Μιλ): επιχειρούσαν να διαμορφώσουν την επιστήμη της κοινωνίας. δεν απομόνωναν την οικονομία από την κοινωνία και την πολιτική. χρησιμοποιούσαν τον όρο «πολιτική οικονομία» με την έννοια ότι οικονομία και πολιτική αλληλοκαθορίζονται. θεωρούσαν ότι μέσω ρυθμίσεων στην οικονομία (πολιτική παρέμβαση) μπορεί να επέλθουν ευημερία και δικαιοσύνη. υποστήριζαν ότι οι μισθοί, η απασχόληση, οι τιμές των προϊόντων, η παραγωγικότητα αποτελούν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Ο Καρλ Μαρξ: δεν απομονώνει την οικονομία από την κοινωνία και την πολιτική. αντιμετωπίζει τις κοινωνίες ως οικονομικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς. υποστηρίζει ότι στη βάση κάθε οικονομικού και κοινωνικού σχηματισμού βρίσκεται ο τρόπος παραγωγής. Τρόπος παραγωγής είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι παράγουν τα προϊόντα. Ο τρόπος παραγωγής περιλαμβάνει: τα μέσα παραγωγής (έδαφος, εργαλεία, μηχανές, εργοστάσια). τις σχέσεις παραγωγής (Ποιος έχει την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και με τι σχέσεις εργάζονται οι άνθρωποι σε αυτά: Είναι δούλοι που ανήκουν στον ιδιοκτήτη τους και δεν έχουν κανένα δικαίωμα; Είναι δουλοπάροικοι που δουλεύουν στα κτήματα του φεουδάρχη; Είναι εργάτες που εργάζονται με μισθό, αλλά ταυτόχρονα είναι πολίτες και μπορούν να συνδικαλίζονται;) Τρόπος παραγωγής = μέσα παραγωγής + σχέσεις παραγωγής Πάνω στον τρόπο παραγωγής (βάση) υψώνεται το εποικοδόμημα (οι θεσμοί της κοινωνίας: εκπαίδευση, κράτος, νομοθεσία, τέχνη, επιστήμη κτλ.). Βάση και εποικοδόμημα βρίσκονται σε σχέση αλληλεπίδρασης. Οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής (δουλοκτήτες, φεουδάρχες, καπιταλιστές) επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναπαραγάγουν τα προνόμιά τους. Προσπαθούν να το επιτύχουν αυτό μέσω των θεσμών (νόμοι, εκκλησία, εκπαί-

13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες 17 δευση κτλ.). Για παράδειγμα, στη φεουδαρχία η γη ανήκει στους φεουδάρχες και οι δουλοπάροικοι την καλλιεργούν. Οι δουλοπάροικοι πρέπει να πειστούν ότι η κατάστασή τους (να εργάζονται χωρίς δικαιώματα, άδειες, ρεπό, αμοιβή κτλ.) στα κτήματα του φεουδάρχη είναι «φυσιολογική» και «αναπόφευκτη». Η καθολική εκκλησία και το Θεϊκό Δίκαιο έπαιξαν εκείνη την εποχή αυτό τον ρόλο: να καταφέρουν να πείσουν τους δουλοπάροικους ότι η κατάστασή τους ήταν «φυσιολογική», ήταν «θέλημα Θεού» κτλ. Το εποικοδόμημα αλλάζει όταν αλλάζει η βάση (τρόπος παραγωγής). Όταν, για παράδειγμα, η οικονομία από φεουδαρχική γίνεται καπιταλιστική, τότε αλλάζουν οι θεσμοί του εποικοδομήματος, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νέου τρόπου παραγωγής. Π.χ. οι δουλοπάροικοι δεν έπαιρναν μισθό. Οι εργάτες στον καπιταλισμό παίρνουν μισθό, οπότε παράγεται και το αντίστοιχο δίκαιο που διέπει τις συμβάσεις, τους μισθούς κτλ. Ο Εμίλ Ντυρκέμ (Emile Durkheim, Γαλλία, ): προσπάθησε να μελετήσει τα κοινωνικά γεγονότα σαν «πράγματα», δηλαδή σαν καταστάσεις αντικειμενικές όπως τα φυσικά φαινόμενα (π.χ. η βροχή, το χιόνι κτλ.). επιχείρησε να κατανοήσει την κοινωνική μεταβολή της εποχής του (ο Ντυρκέμ έζησε στο μεταίχμιο 19ου 20ού αιώνα, που ήταν μια εποχή κοινωνικών αλλαγών και έντονων ανακατατάξεων). Έννοια-κλειδί για την κατανόηση της κοινωνικής μεταβολής θεωρεί τον καταμερισμό της εργασίας. Ο καταμερισμός της εργασίας: γίνεται όλο και πιο περίπλοκος όσο οι κοινωνίες αναπτύσσονται. είναι πιο περίπλοκος στις βιομηχανικές κοινωνίες απ ό,τι στις αγροτικές κοινωνίες του παρελθόντος. δημιουργεί νέες αξίες και νέες μορφές κοινωνικών σχέσεων (επίδραση της οικονομίας στην κοινωνία). Στις αγροτικές κοινωνίες το κάθε μέλος εκτελούσε πολλές εργασίες. Στις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες το κάθε μέλος εκτελεί μια εξειδικευμένη εργασία. Αυτό αλλάζει και τις αξίες και τις κοινωνικές σχέσεις. Οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές επιδρούν στη συνείδηση των ανθρώπων και στην οργάνωση της κοινωνίας και της πολιτείας (πολιτική, ιδεολογία, νόμοι, τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τον κόσμο, τι είναι καλό, τι είναι κακό κτλ.). Ο Μαξ Βέμπερ (Max Weber, Γερμανία, ): αναγνώρισε τη σημασία της οικονομίας στη διαμόρφωση της κοινωνίας και της πολιτείας.

14 18 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ έδωσε βαρύτητα στις αξίες, στις ιδέες των ανθρώπων και στους τρόπους με τους οποίους ερμηνεύουν τον κόσμο. έθεσε τo ερώτημα: «γιατί ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε στη Δυτική Ευρώπη και όχι αλλού;» Ο Βέμπερ θεωρεί ότι ο προτεσταντισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αναπτυχθεί ο καπιταλισμός στη Δυτική Ευρώπη. Χαρακτηριστικό του προτεσταντισμού είναι η πουριτανική ηθική, η οποία προωθεί έναν λιτό (σχεδόν ασκητικό) τρόπο ζωής. Ο πουριτανός αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση (ακριβά ρούχα, πλούσια γεύματα, πολυτελή σπίτια κτλ.). Αν είναι κάποιος επιχειρηματίας, ενδιαφέρεται κυρίως για το πώς θα κάνει οικονομίες για να μπορέσει η επιχείρησή του να αναπτυχθεί. Γι αυτό και ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε στη Δυτική Ευρώπη, όπου οι πλούσιοι ήταν πουριτανοί, ζούσαν βίο λιτό και εστίασαν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Παρά το γεγονός ότι πρώτες αναπτύχθηκαν οι πόλεις-κράτη της Ιταλίας (οι Μέδικοι στη Φλωρεντία, οι Σφόρτσα στο Μιλάνο), δεν μπόρεσαν αυτές τελικά να αναπτυχθούν καπιταλιστικά πέρα από τα όριά τους. O προτεσταντισμός είναι κλάδος του χριστιανισμού. Protestantismus σημαίνει «διαμαρτυρία». Εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα στη Γερμανία, με πρωτεργάτη τον Μαρτίνο Λούθηρο. Ο προτεσταντισμός δίνει βαρύτητα στον ενάρετο και λιτό τρόπο ζωής. Μαικήνας και μαικηνισμός. Κατά τον Βέμπερ, οι αστοί προκαπιταλιστικού τύπου στις πόλεις-κράτη της Ιταλίας (π.χ. οι Μέδικοι στη Φλωρεντία) ήταν μαικήνες που δαπανούσαν τα χρήματά τους στον μαικηνισμό. Η λέξη μαικήνας προέρχεται από το όνομα του Ρωμαίου Γάιου Κίλνιου Μαικήνα, ο οποίος έζησε τον 1ο αιώνα π.χ. και ήταν γνωστός ως προστάτης των καλλιτεχνών. Μαικηνισμός είναι η τάση επένδυσης στις τέχνες και προστασίας των καλλιτεχνών. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΩΝ 1. Το παράθεμα (σελ. 17) εξηγεί τη θέση του Σμιθ ότι «στην ελεύθερη αγορά οι άνθρωποι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά τους οφέλη, κι αυτό παράγει αγαθά και υπηρεσίες». «Ο Σμιθ θεωρούσε ότι κάθε άνθρωπος, κυνηγώντας το προσωπικό του συμφέ-

15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες 19 ρον, ωφελεί και την κοινωνία. Π.χ. ο φούρναρης παρασκευάζει ψωμί όχι από ανθρωπισμό αλλά για το κέρδος. Όμως, η πράξη του αυτή ευνοεί την κοινωνία, που έχει στη διάθεσή της ψωμί. Διαφορετικά, αν η κοινωνία περίμενε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της από τη φιλανθρωπία, τότε δε θα είχε τα απαραίτητα αγαθά και τις υπηρεσίες». Κάθε επαγγελματίας αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του κέρδους του. Όμως, ταυτόχρονα, παράγει αγαθά και υπηρεσίες χρήσιμες για την κοινωνία. Αν π.χ. δεν υπάρχει ο φούρναρης ως επάγγελμα που προσπαθεί να κερδίσει χρήματα μέσω της παραγωγής και της πώλησης του ψωμιού, θα έπρεπε η κοινωνία να αναμένει κάποια μέλη της εθελοντικά να παράγουν ψωμί. Αν αυτό δε γινόταν, τότε δε θα υπήρχε ψωμί. 2. Το σχεδιάγραμμα «Βάση και εποικοδόμημα» (σελ. 17) Το σχέδιο περιγράφει τη διάκριση που κάνει ο Μαρξ ανάμεσα σε βάση και εποικοδόμημα, από τα οποία αποτελείται ένας οικονομικός και κοινωνικός σχηματισμός. Επιγραμματικά, όπως θα δούμε και στο κεφάλαιο 2, η Ευρώπη γνώρισε τους εξής οικονομικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς (οικονομικά-κοινωνικά συστήματα): δουλοκτητικό φεουδαρχικό καπιταλιστικό σοσιαλιστικό (οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη μέχρι το 1989). Σε καθεμιά από αυτές η βάση (ο τρόπος παραγωγής = μέσα παραγωγής + παραγωγικές σχέσεις) διέφερε. Αντίστοιχα διέφερε και το εποικοδόμημα. Κάθε τρόπος παραγωγής (βάση) είχε και διαφορετικό εποικοδόμημα (θεσμοί), με το οποίο υπήρχε σχέση αλληλεπίδρασης. Αυτοί οι θεσμοί (εποικοδόμημα) αλλάζουν με την αλλαγή της βάσης (τρόπος παραγωγής). Ο Καρλ Μαρξ, το 1857, έγραφε στον Πρόλογο της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας: «Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής καθορίζει γενικά το κοινωνικό, πολιτικό και πνευματικό προτσές (διαδικασία) της ζωής, ότι όλες οι κοινωνικές και κρατικές σχέσεις, όλα τα θρησκευτικά και νομικά συστήματα, όλες οι θεωρητικές απόψεις που εμφανίζονται στην ιστορία, μονάχα τότε μπορούν να κατανοηθούν όταν θα έχουν κατανοηθεί οι υλικοί όροι ζωής τής κάθε φορά αντίστοιχης εποχής και όταν όλα αυτά συμπεραίνονται από τους υλικούς όρους [ ] Σε μια ορισμένη βαθμίδα εξέλιξής τους οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας έρχονται σε αντίφαση με τις υπάρχουσες παραγωγικές σχέσεις ή πράγμα που αποτελεί μονάχα τη νομική γι αυτό έκφραση με τις σχέσεις ιδιοκτησίας μέσα στις οποίες είχαν κινηθεί ως τώρα. Από μορφές ανάπτυξης των παραγωγικών δυ-

16 20 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ νάμεων οι σχέσεις αυτές μεταβάλλονται σε δεσμά τους. Τότε έρχεται μια εποχή κοινωνικών επαναστάσεων. Με την αλλαγή της οικονομικής βάσης ανατρέπεται, αργότερα ή γρηγορότερα, ολόκληρο το τεράστιο εποικοδόμημα». 3. Παράθεμα (σελ. 18). Οργανική και μηχανική αλληλεγγύη Σύμφωνα με τον Ντυρκέμ, κάθε κοινωνία διαθέτει έναν καταμερισμό εργασίας. Ο καταμερισμός εργασίας εξελίσσεται από απλούστερες σε πιο σύνθετες μορφές. Παλαιότερα οι άνθρωποι έκαναν περισσότερες εργασίες, καθώς αυτές ήταν απλούστερες. Ο ίδιος άνθρωπος ήταν αγρότης, ψαράς, χτίστης και πολεμιστής. Στις σύγχρονες κοινωνίες αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των αναγκών έχει κάνει το κάθε επάγγελμα απαιτητικό και περίπλοκο. Ο καταμερισμός της εργασίας διαμορφώνει και την ποιότητα, το είδος των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Ο Ντυρκέμ έκανε διάκριση ανάμεσα σε: Μηχανική αλληλεγγύη. Υπάρχει στις πρωτόγονες, τις αρχαίες, τις μεσαιωνικές και τις αγροτικές κοινωνίες του παρελθόντος. Οι άνθρωποι λειτουργούν ως ομάδα. Τα μέλη της κοινότητας που αποκλίνουν από τις αξίες και τους κανόνες της ομάδας απομονώνονται. Ο καταμερισμός εργασίας είναι περιορισμένος. Οργανική αλληλεγγύη. Υπάρχει στις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες και στις μεγαλουπόλεις. Ο καταμερισμός εργασίας είναι αναπτυγμένος. Οι σχέσεις των ανθρώπων στηρίζονται στην ανάγκη της διαφορετικής εργασίας που κάνει ο καθένας. Για τα μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες και τους νόμους της κοινωνίας υπάρχουν νομοθεσία και δικαστήρια. 4. Προκαπιταλιστικός και καπιταλιστικός τύπος αστού. Παράθεμα (σελ. 19) Πρόκειται για δύο ορισμούς-εργαλεία του Μαξ Βέμπερ μέσω των οποίων επιχείρησε να αναλύσει τη διαφορετική οικονομική συμπεριφορά των επιχειρηματιών που οδηγεί ή όχι σε ανάπτυξη τον καπιταλισμό. Προκαπιταλιστικός τύπος αστού. Δαπανά τα χρήματα που κερδίζει για το ευ ζην. Χαρακτηριστικός τύπος προκαπιταλιστικού αστού ήταν οι Μέδικοι της Φλωρεντίας. Συγκέντρωσαν γύρω τους πλήθος καλλιτεχνών (Μιχαήλ Άγγελος, Ντα Βίντσι κτλ.) και δαπάνησαν πολλά χρήματα για την προώθηση των τεχνών και για τη διακόσμηση της πόλης τους με έργα τέχνης. Καπιταλιστικός τύπος αστού. Επενδύει τα χρήματά του στην ανάπτυξη της επιχείρησής του. Ζει λιτά.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αύξηση πληθυσμού αγροτική επανάσταση (μεγάλα αγροκτήματα νέες μέθοδοι εισαγωγή μηχανημάτων) ανάπτυξη εμπορίου α. Ευρώπη Αφρική Αμερική (τριγωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Διαφωτισμού

Η εποχή του Διαφωτισμού Ομαδική εργασία μαθητών Γ1 (12-01-2015) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Η εποχή του Διαφωτισμού ΟΜΑΔΑ 1 Κωνσταντίνος Σταύρος Χρήστος - Γιάννης Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17 ο και 18 ο αιώνα Οικονομικές μεταβολές Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Διαφωτισμού

Η εποχή του Διαφωτισμού ΟΜΑΔΑ 1 Σοφία Μαρία Χριστίνα Χρύσα - Ιωάννα ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Η εποχή του Διαφωτισμού Ομαδική εργασία μαθητών Γ2 (13-10-2015) Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17 ο και 18 ο αιώνα Αύξηση του πληθυσμού Αύξηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο 2.3 Η γένεση της οικονομικής σκέψης (Ξενοφών, Αριστοτέλης) 2.3 Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της κοινωνιολογικής φαντασίας Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας (Κοντ, Μαρξ, Ντυρκέμ, Βέμπερ) Κοινωνιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Β Γενικού Λυκείου Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Β Γενικού Λυκείου Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β Γενικού Λυκείου Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Πρόεδρος: Σωτήριος Γκλαβάς ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Β

Διαβάστε περισσότερα

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ 1.2.1 1)α)Σε ποιους, ας τους πούμε κλάδους, διαιρούσε ο Αριστοτέλης τη Φιλοσοφία (6 μονάδες); β)ποιο ήταν το περιεχόμενο κάθε κλάδου από αυτούς; β)ποιος από αυτούς ασχολούνταν, έστω και έμμεσα, με την

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.1 Το δουλοκτητικό σύστημα 2.1 ΤΟ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή,

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, 01-BASIKES ARXES-B-LYK 28-07-15 10:32 ÂÏ 7 Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, Το βιβλίο αυτό αποτελεί βοήθημα για το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, που διδάσκεται στη Β Τάξη του Ενιαίου Λυκείου στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β Γενικού Λυκείου Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών Τόμος 1ος 22-0225_1-58_18b.indd 1 30/11/2017 10:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 2 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012-2013 ΘΕΜΑ: «Να συγκρίνετε τις απόψεις του Βέμπερ με αυτές του Μάρξ σχετικά με την ηθική της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα Διαφωτισμός και Επανάσταση 3 ο μάθημα 24.10.2018 Διαφωτισμός Τι πρεσβεύουν οι Διαφωτιστές; 1. τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, 2. αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης (στους πολιτικοκοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 1/12 Σοσιαλισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες του βιβλίου των κ.κ. Μάραντου και Θεριανού: ΚΕΦ. 1: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1.1 Άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας 1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας Η εργασία επιτελεί τέσσερεις βασικές λειτουργίες στις σύγχρονες κοινωνίες: την παραγωγή του πλούτου της κοινωνίας την αναπαραγωγή των ατόμων την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων 2.1. Εισαγωγικές έννοιες Ο επιστημονικός κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κώστας Ν. Θεριανός Νίκος Δ. Φωτόπουλος ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Τόμος 1ος Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Συγκρουσιακές Θεωρήσεις Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 5ο (σελ. 128 136) Οι θέσεις του Althusser Οι θέσεις του Gramsci 2 Karl Marx (1818-1883)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 Η εποχή του Διαφωτισμού

Ενότητα 1 Η εποχή του Διαφωτισμού Ενότητα 1 Η εποχή του Διαφωτισμού Ιστορία Γ Γυμνασίου Συγκέντρωση στο σαλόνι της Μαντάμ Ζεοφρέν,Gabriel Lemonnier Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα (1) Σημαντική αύξηση του πληθυσμού Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που κινητοποιεί τους απαραίτητους πόρους και τους εκμεταλλεύεται παραγωγικά για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

πως θα θα παραχθούν αυτά τα προϊόντα αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία που έχει στη διάθεσή της μια κοινωνία

πως θα θα παραχθούν αυτά τα προϊόντα αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία που έχει στη διάθεσή της μια κοινωνία 2.1 ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (σελ 27-28) Η πολιτική οικονομία: είναι κοινωνική επιστήμη μελετάει τα οικονομικά φαινόμενα Το αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας είναι η περιγραφή και η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος. Μπίκος, Σοφία Τακάογλου. B Λυκείου. Κοινωνικών Επιστηµών. Βασικές Αρχές ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Γιώργος. Μπίκος, Σοφία Τακάογλου. B Λυκείου. Κοινωνικών Επιστηµών. Βασικές Αρχές ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ Γιώργος. Μπίκος, Σοφία Τακάογλου Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστηµών B Λυκείου ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ Α. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ 2.1 Το αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 13 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Κεφ. Ιο Η Συνεισφορά της Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης Εισαγωγή 17 1.1. Η Σύγχρονη Κάμψη της Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης..

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία&Μεθοδολογία των Κοιν.Επιστημών. Εβδομάδα 1

Θεωρία&Μεθοδολογία των Κοιν.Επιστημών. Εβδομάδα 1 Θεωρία&Μεθοδολογία των Κοιν.Επιστημών Εβδομάδα 1 elasideri@gmail.com Ορισμός Τρόπος οργάνωσης της γνώσης Τι είναι η επιστήμη Κριτήρια Συστηματικότητα Τεκμηρίωση Αμφισβήτηση Ηθική Πώς γνωρίζουμε τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας Πρόλογος Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας αποτελεί δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στα μέλη της κοινωνίας. Οι πολύπλευρα πληροφορημένοι

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα Ενότητα 2: Παλαιό Καθεστώς και Διαφωτισμός Σπύρος Μαρκέτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:...

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓ ΟΟ Κοινωνικός Μετασχηµατισµός 1. Ο κοινωνικός µετασχηµατισµός 1.1. Γενικά Ερωτήσεις σύντοµης απάντησης Να προσδιορίσετε µε συντοµία το περιεχόµενο των παρακάτω όρων. Κοινωνικός σχηµατισµός:......

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της «κοινωνιολογικής φαντασίας» Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας Η κοινωνιολογία σήμερα Χρησιμότητα της κοινωνιολογίας Η κοινωνιολογία γεννιέται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ : ανέπτυξε τη θεωρία περί «άνισης ανταλλαγής». Η θεωρία του αποτελεί μέρος μιας πιο λεπτομερούς ερμηνείας της μεταπολεμικής

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 1. Το Σύνταγμα ως αντικείμενο των πολιτειακών επιστημών

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 1. Το Σύνταγμα ως αντικείμενο των πολιτειακών επιστημών Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα Διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 2/11/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς International Conference Facilitating the Acquisition and Recognition of Key Competences ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Προβληματισμός αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις Σελίδα 1 από 5 Απαντήσεις Β.1 Το συγκεκριμένο απόσπασμα αντλήθηκε από το 8 ο βιβλίο των Πολιτικών του Αριστοτέλη, που έχει ως θέμα του την παιδεία. Ήδη, από την πρώτη φράση του αποσπάσματος (ὅτι μέν οὖν

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοποί της παιδαγωγικής διαδικασίας

Σκοποί της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί της παιδαγωγικής διαδικασίας Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Η παιδαγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 9: Η σχέση μεταξύ νόμου και ελευθερίας. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 9: Η σχέση μεταξύ νόμου και ελευθερίας. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 9: Η σχέση μεταξύ νόμου και ελευθερίας Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοποί ενότητας 1. Διττός χαρακτήρας Συντάγματος 2. Διάκριση θεσμού-κανόνα 3. Η σχέση λόγου - πνεύματος

Διαβάστε περισσότερα

2.2. Η έννοια της Διοίκησης

2.2. Η έννοια της Διοίκησης 2.2. Η έννοια της Διοίκησης 1) Εισαγωγή (ιστορία, ορισμός, παραδείγματα) Η ανάγκη της διοίκησης εμφανίστηκε από τότε που οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να σχηματίσουν ομάδες και ήταν απαραίτητη για τον συντονισμό

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 Θέµα Α1 Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τα ονόµατα των φιλοσόφων (στήλη Α) και δίπλα την έννοια (στήλη Β) που συνδέεται µε τον καθένα: Α

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής

Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Σε τι αναφέρεται το μάθημα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία Σωτήρης Χτούρης,

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµα Α1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τα ονόµατα των φιλοσόφων (στήλη Α) και δίπλα την έννοια (στήλη Β) που συνδέεται µε τον

Διαβάστε περισσότερα

2. Οικονομική Επιστήμη και Οικονομία της Αγοράς (Καπιταλισμός)

2. Οικονομική Επιστήμη και Οικονομία της Αγοράς (Καπιταλισμός) 2. Οικονομική Επιστήμη και Οικονομία της Αγοράς (Καπιταλισμός) Κεντρικό ερώτημα: Γιατί όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι έζησαν τους 3 τελευταίους αιώνες; Εισαγωγή στην Οικονομική 1 Παραδείγματα Το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

3η - 4η ιδακτική Ενότητα. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Τι είναι ηµ οκρατία

3η - 4η ιδακτική Ενότητα. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Τι είναι ηµ οκρατία Μ Ε Ρ Ο Π Ρ Ω Τ Ο Π Ο Ι Τ Ι Κ Ο Ι Θ Ε Μ Ο Ι 26 3η - 4η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΤΙΚΟΙ ΘΕΜΟΙ Τι είναι ηµ οκρατία Εργασία για το σπίτι Να εντοπίσετε τις διαφορές ως προς την οργάνωση και τις αρµοδιότητες µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία 2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία Α Μέρος: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Τα επίπεδα συνείδησης Ύπνος Μισοξύπνιο Αφύπνιση Ελάχιστη εργασία των εξωτερικών αισθήσεων Με εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 3: Δισσοί Λόγοι. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 3: Δισσοί Λόγοι. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 3: Δισσοί Λόγοι Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοποί της ενότητας 1. Δισσοί λόγοι: τί σημαίνει έχω δίκιο ή άδικο 2. Δίκαιο και εξουσία 1.Τί σημαίνει έχω δίκιο ή άδικο

Διαβάστε περισσότερα

Προσέγγιση της θεωρίας και της έρευνας στη Λογιστική. Εμπειρική Έρευνα Διατύπωση ερευνητικής υπόθεσης - Δειγματοληψία Μέθοδος ανάλυσης

Προσέγγιση της θεωρίας και της έρευνας στη Λογιστική. Εμπειρική Έρευνα Διατύπωση ερευνητικής υπόθεσης - Δειγματοληψία Μέθοδος ανάλυσης Προσέγγιση της θεωρίας και της έρευνας στη Λογιστική Εμπειρική Έρευνα Διατύπωση ερευνητικής υπόθεσης - Δειγματοληψία Μέθοδος ανάλυσης Πειραματικός σχεδιασμός Έρευνα μέσω ερωτηματολογίου Συνεντεύξεις Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Πέτερ Μπρέγκελ ( ):

Πέτερ Μπρέγκελ ( ): ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569) Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569): Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ολλανδούς ζωγράφους και χαράκτες της εποχής του, πρωτοπόρος της Βορειοευρωαπαϊκής Αναγέννησης. Ασχολήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Το μάθημα εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην σύγχρονη οικονομική επιστήμη, τόσο σε επίπεδο μικροοικονομίας αλλά και σε επίπεδο μακροοικονομίας. Ο προσανατολισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό κατά τον 20 ο αιώνα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό κατά τον 20 ο αιώνα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό κατά τον 20 ο αιώνα ΕΠΟ 41 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 ης ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2007-2008 ΘΕΜΑ: «Παρουσιάστε τα βασικά σημεία των ιστορικών τρόπων παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Απεικόνιση των γεγονότων στην Haymarket Square Σικάγο - Μάιος 1886 Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ β. φιλιας, μ. κουρουκλη γ. ρουσσης, κ. κασιματη λ. μουσουρου, α. παπαριζος ε. χατζηκωνσταντη μ. πετρονωτη, γ. βαρσος φ. τσαλικογλου-κωστοπουλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων Κεφάλαιο 9 Έλεγχοι υποθέσεων 9.1 Εισαγωγή Όταν παίρνουμε ένα ή περισσότερα τυχαία δείγμα από κανονικούς πληθυσμούς έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε στατιστικά, όπως μέσους όρους, δειγματικές διασπορές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη Το παρόν ηλεκτρονικό εγχειρίδιο έχει ως στόχο του να παρακολουθήσει τις πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 2: Κοινωνιολογία - πολιτισμός - κουλτούρα. Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 3: Εναλλακτικές όψεις της επιστήμης που προβάλλονται στην εκπαίδευση Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Κουτεντάκης Φραγκίσκος - Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Λυκείου 23/1/2014. Κεφάλαιο 1.2 Δυναμική σε μια διάσταση

Φυσική Α Λυκείου 23/1/2014. Κεφάλαιο 1.2 Δυναμική σε μια διάσταση Σελ. 74 Δυναμική (1) Φυσική Α Λυκείου Κεφάλαιο 1.2 Δυναμική σε μια διάσταση Το να περιγράφουμε κινήσεις (όπως κάναμε στο προηγούμενο κεφάλαιο της Κινηματικής) χωρίς ταυτόχρονα να γνωρίζουμε τις αιτίες

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 8: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ. Γνωστικό αντικείμενο. Ταυτότητα. Α Λυκείου. Επίπεδο. Στόχος. Σχεδιασμός. Διδασκαλία. Πηγές και πόροι

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ. Γνωστικό αντικείμενο. Ταυτότητα. Α Λυκείου. Επίπεδο. Στόχος. Σχεδιασμός. Διδασκαλία. Πηγές και πόροι ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ Γνωστικό αντικείμενο Επίπεδο ΦΥΣΙΚΗ Α Λυκείου Ταυτότητα Στόχος Περιγραφή Προτεινόμενο ή υλοποιημένο Λογισμικό Λέξεις κλειδιά Δημιουργοί α) Γνώσεις για τον κόσμο: Οι δυνάμεις εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι (1886-1964) Καρλ Πολάνυι Ούγγρος διανοητής νομάδας εβραϊκής καταγωγής με έντονη πνευματική και πολιτική δράση, θεμελιωτής του κλάδου της

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος Τα πρώτα εργαλεία που κατασκεύασε ο άνθρωπος (2.000.000 χρόνια πριν) αποτελούν τα πρώτα τεχνολογικά δημιουργήματά του Ορισμός 1. Τεχνολογία με την ευρεία έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 2 Έρευνα και θεωρία 2-1 Σύνοψη κεφαλαίου Μερικά παραδείγματα της κοινωνικής επιστήμης Επιστροφή σε δύο συστήματα λογικής Παραγωγική συγκρότηση θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

A film by 8o dimotiko Agiou dimitriou

A film by 8o dimotiko Agiou dimitriou A film by 8o dimotiko Agiou dimitriou Kostas and Sofia pictures present... TA ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας και από νωρίς έδειξε σημεία μιας αξιοσημείωτης ιδιοφυΐας. Ο πατέρας του

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα Ενότητα 1: Εισαγωγή στην ιστορία των πολιτικών ιδεολογιών Σπύρος Μαρκέτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΣΚΟΠΟI ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΣΚΟΠΟI ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΣΚΟΠΟI ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου κοινωνικο-πολιτιστικού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Η επιστήμη της Διοίκησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Η επιστήμη της Διοίκησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Η επιστήμη της Διοίκησης 1 Η ανάγκη για Διοίκηση υπάρχει από τότε που οι άνθρωποι σχημάτισαν ομάδες, για να πετύχουν αυτά που δεν μπορούσαν να πετύχουν μόνοι τους. Η σημασία της Διοίκησης αναγνωρίζεται:

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Βιομηχανικές Σχέσεις 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία Πρόλογος Καθηγητή Βασίλη Φίλια... 17 Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 (Επιφυλλίδα Οπισθόφυλλο) Ο Εαυτός και η Απουσία του Χρόνου Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να γίνονται συζητήσεις και αναφορές για την Απουσία του Χρόνου ακόμη και όταν υπάρχουν,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Θεωρίες Αστικής Κοινωνιολογίας. Σημειώσεις της Μαρίας Βασιλείου

Βασικές Θεωρίες Αστικής Κοινωνιολογίας. Σημειώσεις της Μαρίας Βασιλείου Βασικές Θεωρίες Αστικής Κοινωνιολογίας Σημειώσεις της Μαρίας Βασιλείου Ηπόλη, όπως την αντιλαμβανόμαστε, είναι μια ιδέα του Διαφωτισμού Ο Ρομαντισμός την αμφισβήτησε Η Μετανεωτερικότητα την διαπραγματεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες και Θεωρίες της Διοικητικής Επιστήμης Πουλιόπουλος Λεωνίδας Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου

Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες και Θεωρίες της Διοικητικής Επιστήμης Πουλιόπουλος Λεωνίδας Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες και Θεωρίες της Διοικητικής Επιστήμης Πουλιόπουλος Λεωνίδας Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου Η χρησιμότητα του μαθήματος Η κατανόηση του «σκηνικού» πίσω από τη διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7: Η Βιοηθική ως πεδίο της Εφαρμοσμένης Ηθικής

Ενότητα 7: Η Βιοηθική ως πεδίο της Εφαρμοσμένης Ηθικής ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 7: Η Βιοηθική ως πεδίο της Εφαρμοσμένης Ηθικής Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοποί ενότητας 1.Βιοηθική 2.Ανθρώπινα Δικαιώματα 1.Ανθρώπινο γονιδίωμα και ανθρώπινα δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης: «Εκκλησία και νέοι» Ζαπάντες Διονύσιος Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών Επιβλέπων καθηγητής: Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος

Μελέτη περίπτωσης: «Εκκλησία και νέοι» Ζαπάντες Διονύσιος Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών Επιβλέπων καθηγητής: Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος Μελέτη περίπτωσης: «Εκκλησία και νέοι» Ζαπάντες Διονύσιος Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών Επιβλέπων καθηγητής: Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος Σκοπός της έρευνας Η παρούσα εργασία αποτελεί μελέτη περίπτωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα Ενότητα 10: Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα Σπύρος Μαρκέτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός κεφάλαιο 6 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ (1453-1648) 2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός Ορισμός Πρόκειται για μια γενικότερη πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ενότητα # 2: Επιστημολογία και Φιλοσοφικά Ρεύματα Μιλτιάδης Χαλικιάς Τμήμα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Σύνοψη Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ) 1 Περιεχόμενο Γιατί διδάσκουμε Φ.Ε. στη Γ.Ε.;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (# 252) Ε ΕΞΑΜΗΝΟ 9 η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ Στην προηγούμενη διάλεξη μάθαμε ότι υπάρχουν διάφορες μορφές έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ Μια σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

αναγκάζουν να εργάζονται πολλές ώρες για πολύ λίγα χρήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ηρωίδα του βιβλίου Τασλίμα από το Μπαγκλαντές, η οποία

αναγκάζουν να εργάζονται πολλές ώρες για πολύ λίγα χρήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ηρωίδα του βιβλίου Τασλίμα από το Μπαγκλαντές, η οποία ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 1.Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας, μετά από αρκετές αναφορές στις αρνητικές όψεις της παγκοσμιοποίησης, καταλήγει στη διαπίστωση ότι το φαινόμενο αυτό «κάνει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους

Διαβάστε περισσότερα