ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10 Γραφή αριθμητικών συμβόλων ο-10 Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων (άμεση εκτίμηση) 3-6 Προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης με υλικά 1-15

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΜΠΗ ΤΟΥ ΑΡΚΟΥΔΟΥ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΡΥΦΤΟ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Προβλήματα πρόσθεσης με υλικά Υλικό: Μια εικόνα του αρκούδου Μπούμπη 3 δέντρα με 5,6 και 9 σκιουράκια σε γραμμική διάταξη Κάρτες αρίθμησης Φύλλα αξιολόγησης με ομαδοποιημένα σκιουράκια και αριθμούς σε τυχαία σειρά (για αντιστοίχιση) Σενάριο: Μια φορά κι ένα καιρό, σ ένα δάσος μακρινό ζούσε ο Μπούμπης, ο μικρός αρκούδος, με την οικογένειά του. O Μπούμπης είχε φίλους όλα τα ζωάκια του δάσους και κάθε μέρα έπαιζε μαζί τους διάφορα παιχνίδια. Σήμερα μαζί με τα σκιουράκια αποφάσισαν να παίξουν κρυφτό. Τα σκιουράκια έρχονται παρέες- παρέες. Ελάτε να δούμε πόσα ήρθαν μέχρι τώρα! Δίνουμε στα παιδιά τα φύλλα εργασίας και ζητάμε να ένώσουν την κάθε παρέα με τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Όταν έφτασαν όλα σκιουράκια, ξεκίνησαν το παιχνίδι. Αποφάσισαν να φυλάξει πρώτος ο Μπούμπης. Συμφώνησαν να μετρήσει μέχρι το 20. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν μαζί με τον Μπούμπη μέχρι το 20 (στόχος 1) Όση ώρα ο Μπούμπης μέτραγε, τα σκιουράκια έτρεχαν εδώ κι εκεί να κρυφτούν. Ελάτε να δούμε που βρίσκονται! Παρουσιάζουμε στα νήπια τις εικόνες των τριών δέντρων και ζητάμε να μετρήσουν και να μας πουν πόσα σκιουράκια είναι κρυμμένα σε κάθε δέντρο (στόχος 2)

3 Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα σκιουράκια είναι κρυμμένα στο 1 ο και το 2 ο δέντρο (στόχος 4) Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα σκιουράκια είναι κρυμμένα στο 2 ο και το 3 ο δέντρο (στόχος 4) «...19,20» φώναξε δυνατά ο Μπούμπης, σταμάτησε το μέτρημα και άρχισε το ψάξιμο. Κοίταξε πίσω από τους θάμνους, κοίταξε μέσα στις κουφάλες των δέντρων αλλά τίποτα. Ξαφνικά ένας θόρυβος ακούστηκε από ψηλά. Σήκωσε το κεφάλι και ανακάλυψε τους φίλους του πάνω στα δέντρα. Στο 1 ο δέντρο ήταν 5 σκιουράκια, στο 2 ο 6 και στο 3 ο 9. Ο Μπούμπης δεν μπορούσε να θυμηθεί πόσα σκιουράκια είχε βρει στο 1 ο, 2 ο και 3 ο δέντρο. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Δίνουμε στα νήπια κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 και ζητάμε να μας βρουν τους αριθμούς 5, 6 και 9 και να τους τοποθετήσουν στους κορμούς των 3 δέντρων για να θυμάται το αρκουδάκι μας πόσα ακριβώς σκιουράκια βρήκε (στόχος 3) Το παιχνίδι συνεχίστηκε ως αργά. Το απόγευμα, κατάκοπα αλλά ευχαριστημένα, όλα τα ζωάκια γύρισαν σπίτι τους.

4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΜΠΗ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 2. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: Εικόνα με 5 διαφορετικές φωτογραφίες λουλουδιών. Δίπλα από κάθε λουλούδι υπάρχει ένας αριθμός Πλαστικά λουλούδια (ίδια με αυτά που υπάρχουν στην εικόνα) περισσότερα σε ποσότητα από τον αριθμό 2 λουλούδια 9 πεταλούδες Σενάριο: Την ημέρα της πρωτομαγιάς η μαμά του Μπούμπη αποφάσισε να φτιάξει ένα πολύχρωμο στεφάνι με λουλούδια του δάσους. Έδωσε λοιπόν στον Μπούμπη μια κάρτα που έδειχνε πόσα κόκκινα, κίτρινα, ροζ, πορτοκαλιά και άσπρα λουλούδια χρειαζόταν. Ο Μπούμπης πήρε την κάρτα και πήγε στο κοντινό λιβάδι για να μαζέψει τα λουλούδια. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τα λουλούδια και ζητάμε να βρουν πόσα από το κάθε χρώμα χρειάζεται η μαμά του Μπούμπη (στόχος 1) Δίνουμε στα παιδιά τα ροζ, μωβ, κόκκινα, κίτρινα και άσπρα λουλούδια. Ζητάμε να μας δώσουν τόσα από το κάθε χρώμα όσα λέει η κάρτα (στόχος 2)

5 Όταν ο Μπούμπης τελείωσε, πήρε το δρόμο του γυρισμού. Καθώς περπατούσε είδε δυο μεγάλα λουλούδια. Πάνω τους είχαν καθίσει πεταλούδες. Ήταν τόσο ωραίες που σταμάτησε για να τις παρατηρήσει. Οι πεταλούδες ρουφούσαν ανέμελα τους χυμούς των λουλουδιών. Δείχνουμε στα παιδιά τα λουλούδια με τις πεταλούδες και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: - Πόσες πεταλούδες βρίσκονται και στα δύο λουλούδια μαζί; (στόχος 3) - Αν από το λουλούδι με τις 6 πεταλούδες φύγουν 2 πόσες θα μείνουν; (στόχος 3) Μετά από λίγο συνέχισε το δρόμο για το σπίτι. Όταν έφτασε έδωσε τα λουλούδια στη μαμά του. Εκείνη έφτιαξε το ωραιότερο πολύχρωμο στεφάνι που είχε δει ποτέ του!

6 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3. «Η ΑΡΚΟΥΔΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων 2. Αρίθμηση ορατών αντικειμένων 3. Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: 2 εικόνες με 3 και 4 ψάρια αντίστοιχα σε σχηματισμό ζαριού 1 μπλε χαρτόνι που απεικονίζει τη λίμνη 22 χάρτινα ψαράκια με στερεωμένους συνδετήρες πάνω στο καθένα 3 καλάμια ψαρέματος (από πλαστικά καλαμάκια σε πράσινο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, κλωστή και μαγνητάκια) 3 καλαθάκια σε κόκκινο, πράσινο και κίτρινο χρώμα Σενάριο: Σήμερα ο Μπούμπης, μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά, αποφάσισαν να πάνε για ψάρεμα στη λίμνη του δάσους. Όταν έφτασαν η μαμά άνοιξε το βιβλίο της και άρχισε να διαβάζει,ενώ ο Μπούμπης και ο μπαμπάς του έριξαν τα καλάμια τους στη λίμνη και περίμεναν υπομονετικά τα ψάρια. Μετά από λίγο ένα ψάρι τσίμπησε στο καλάμι του Μπούμπη και αυτός με προσοχή το τράβηξε πάνω.το έβγαλε από το αγκίστρι και το έριξε μέσα στο καλαθάκι του. Μέχρι το μεσημέρι είχαν πιάσει αρκετά ψάρια. Ήταν τόσο περήφανοι για τη ψαριά τους που τράβηξαν αμέσως φωτογραφίες. Ελάτε να τις δούμε! Εξηγούμε στα νήπια ότι στην πρώτη φωτογραφία βρίσκονται τα ψάρια που έπιασε ο μπαμπάς. Την φωτογραφία θα τη δείξουμε πολύ λίγο και μετά θα την κρύψουμε. Πρέπει να μας πουν πόσα ψάρια είδαν και πως τα είδαν. Με την ίδια διαδικασία βρίσκουμε και τα ψάρια που έπιασε ο Μπούμπης (στόχος 1) Η μαμά αρκούδα πήρε τα ψάρια χαρούμενη και άρχισε το μέτρημα για να δει αν είναι αρκετά για να φάνε. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Δίνουμε στα νήπια τις 2 κάρτες με τα ψάρια και ζητάμε να μας πουν πόσα είναι (στόχος 3) Αφού είδε ότι ήταν αρκετά, ετοίμασε ένα ωραίο γεύμα. Έφαγαν, έπαιξαν και το βραδάκι γύρισαν στο σπίτι τους. Προτείνουμε στα παιδιά να παίξουμε ένα παιχνίδι. Τους παρουσιάζουμε τη λίμνη με τα ψάρια και τους ζητάμε να γίνουν ψαράδες και να ψαρέψουν. Κανόνες παιχνιδιού: - Χωρίζουμε τα παιδιά σε 3 ομάδες - Κάθε ομάδα παίρνει 1 καλάμι και 1 καλάθι - Κάθε φορά παίζει ένα παιδί από κάθε ομάδα - Τα παιδιά ψαρεύουν σε συγκεκριμένο χρόνο που ορίζεται από την νηπιαγωγό - Νικήτρια είναι η ομάδα που θα ψαρέψει τα περισσότερα ψάρια Στο τέλος του παιχνιδιού ζητάμε από την κάθε ομάδα να μετρήσει τα ψάρια της για να βρούμε το νικητή (στόχος 2)

7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 «Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΣΤΟ BOWLING» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Προβλήματα πρόσθεσης με υλικά 4. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Πίνακας με τα ονόματα των παιδιών και 3 στήλες για την καταγραφή των αποτελεσμάτων. Το κάθε παιδί στην 1 η στήλη θα γράφει πόσες κορύνες έριξε στην πρώτη προσπάθεια, στη 2 η στήλη τις κορύνες που έπεσαν στην δεύτερη προσπάθεια και στη 3 η στήλη το άθροισμα των 2 αυτών προσπαθειών. 2 σετ κορύνες για bowling 2 μπάλες Σενάριο: Σήμερα ο Μπούμπης θα παίξει με τους φίλους του bowling. Υπάρχουν 2 σετ κορύνων. Αποφάσισαν λοιπόν να ρίχνουν τη μπάλα και στα 2 σετ, να καταγράφουν το αποτελέσμα των 2 προσπαθειών τους καθώς και το άθροισμα των κορύνων που έχουν πέσει, για να μπορέσουν να βρουν το νικητή. Μας προσκαλούν να παίξουμε μαζί τους. Ελάτε να αρχίσουμε! Τα παιδιά μπαίνουν σε σειρά και το καθένα ρίχνει τη μπάλα πρώτα στο ένα σετ κορύνων και μετά στο άλλο. Αφού μετρήσει τις μπάλες που έπεσαν από τα 2 σετ, γράφει τον αριθμό στην 1 η και 2 η στήλη αντίστοιχα (στόχος 1,2) Μετά μετρά το σύνολο των κορύνων που έπεσαν και γράφει τον αριθμό στην 3 η στήλη (στόχος 3,2)

8 Στο τέλος καθόμαστε στη γωνιά της συζήτησης δίνουμε τον συμπληρωμένο πίνακα στα παιδιά και τους ζητάμε να μας πουν ποιος είναι ο νικητής (στόχος 4)

9 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ -ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΤΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 5. Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά 6. Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων Υλικό: Το επιτραπέζιο παιχνίδι 14 κόκκινες κάρτες με εντολές 2 πιόνια αρκούδων 1 ζάρι στις έδρες του οποίου αναγράφονται οι αριθμοί 1,2,3 από 2 φορές Κάρτα με 6 μέλισσες σε σχηματισμό ζαριού Σενάριο: Με αφορμή τον Μπούμπη παρουσιάζουμε στα παιδιά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που ονομάζεται «Τα αρκουδάκια και το μέλι». Το παιχνίδι αποτελείται από μια διαδρομή στην αρχή της οποίας βρίσκονται 2 αρκουδάκια και στο τέλος μια κουφάλα ενός δέντρου γεμάτη μέλι. Τα αρκουδάκια προσπαθούν να φτάσουν στο μέλι αφού περάσουν διάφορες δοκιμασίες που βρίσκονται στα τετράγωνα της διαδρομής. Ελάτε να τα βοηθήσουμε! Κανόνες παιχνιδιού: Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες Σε κάθε ομάδα αντιστοιχεί και ένα πιόνι Ξεκινά πρώτη η ομάδα που θα φέρει στο ζάρι το μεγαλύτερο αριθμό Το πιόνι κινείται τόσα τετράγωνα όσα λέει ο αριθμός και μένει εκεί μόνο αν απαντήσει σωστά στην ερώτηση που θα του δοθεί. Στην αντίθετη περίπτωση ξαναγυρνά από εκεί που ξεκίνησε Αν το πιόνι πέσει σε μέλισσα πρέπει να πάει 2 τετράγωνα πίσω Αν το πιόνι πέσει σε βάζο με μέλι θα προχωρήσει 1 τετράγωνο μπροστά Νικήτρια είναι η ομάδα που θα οδηγήσει πρώτη το αρκουδάκι της στην κουφάλα με το μέλι

10 Ερωτήσεις καρτών 1. Ποιος αριθμός είναι αυτός; (6,5,4,10) (στόχος 3) 2.Μέτρησε από το 1 μέχρι το 10 (στόχος 1) 3. Πόσα είναι τα λουλούδια στο κουτάκι που βρίσκεσαι (9) (στόχος 2) 4. Ποιος αριθμός είναι μετά το 5 (στόχος 1) 5. Πέρασαν από μπροστά σου για λίγο κάποιες μέλισσες (6). Πόσες ήταν; (στόχος 6) 6. Γράψε μου τον αριθμό των λουλουδιών που βρίσκονται στο κουτάκι (5) (στόχος 4) 7. Πόσα λουλουδάκια υπάρχουν σε ολόκληρο το ταμπλό;(στόχος 5) 8. Γύρω από το λουλούδι υπάρχουν 9 πεταλούδες. Πόσες θα μείνουν αν φύγουν οι 2; (στόχος 5)

11 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση ορατών αντικειμένων 3. Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: Λίμνη με 6 πάπιες Εικόνα με 3 μέλισσες Εικόνα με 4 πασχαλίτσες Εικόνα με 5 πεταλούδες 2 μικρά καλάθια 6 πλαστικές μαργαρίτες Σενάριο: Η Ελένη είναι ένα μικρό κορίτσι που ζει σε μια μεγάλη πόλη μαζί με τον αδελφό της το Νικόλα και τους γονείς της. Την Πρωτομαγιά, οι γονείς της Ελένης αποφάσισαν να πάνε μια βόλτα στην εξοχή για να μαζέψουν λουλούδια για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Όταν έφτασαν εκεί τα αδερφάκια άρχισαν αμέσως να τρέχουν ανάμεσα στα δέντρα. Όταν κουράστηκαν σκέφτηκαν να παίξουν κρυφτό. «Θα μετρήσεις πρώτα εσύ Νικόλα!» είπε η Ελένη. Ο Νικόλας ακούμπησε πάνω σ ένα δέντρο και άρχισε να μετρά μέχρι το 10 για να κρυφτεί η Ελένη. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Ζητάμε από τα νήπια να μετρήσουν μαζί με το Νικόλα μέχρι το 10 (στόχος 1) Το δάσος είχε πολλές κρυψώνες και τα παιδιά έπαιξαν αρκετά. Όταν κουράστηκαν από το κρυφτό αποφάσισαν να εξερευνήσουν το δάσος και να συναντήσουν τα ζώα που ζουσαν σ αυτό. Πιο κάτω βρήκαν μια λιμνούλα με πάπιες. «- Πω πω, πόσες πολλές πάπιες!» είπε ο Νικόλας «- Δε νομίζω ότι είναι τόσο πολλές» παρατήρησε η Ελένη. Έλα να τις μετρήσουμε! Δείχνουμε την εικόνα με τις πάπιες και ζητάμε από τα νήπια να τις μετρήσουν (στόχος 2)

12 Καθώς περιπλανιόντουσαν βρήκαν μια περιοχή με όμορφες μαργαρίτες. Γύρω από τις μαργαρίτες πετούσαν πεταλούδες, ενώ μέλισσες ρουφούσαν μέλι από τα λουλούδια. Στο έδαφος πασχαλίτσες περπατούσαν ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Πήραν τη φωτογραφική τους μηχανή και άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες. Ελάτε να τις δούμε! Δείχνουμε τις φωτογραφίες- εικόνες στα παιδιά και ζητάμε να μας μετρήσουν τις πεταλούδες, τις μέλισσες και τις πασχαλίτσες (στόχος 2) Αφού έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες σκέφτηκαν να μαζέψουν μαργαρίτες για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Τις κομμένες μαργαρίτες τις έβαζαν μέσα στα καλαθάκια τους. Ο Νικόλας μάζεψε 5 μαργαρίτες ενώ η Ελένη 3. Δείχνουμε στα νήπια τα καλαθάκια του Νικόλα και της Ελένης και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: Ο Νικόλας μάζεψε 5 μαργαρίτες ενώ η Ελένη 3. Πόσες μαργαρίτες μάζεψαν και τα 2 παιδιά; Η Ελένη έχει 3 μαργαρίτες. Αν ο Νικόλας της δώσει 1 μαργαρίτα πόσες μαργαρίτες θα έχει τώρα η Ελένη; Ο Νικόλας είχε κόψει 5 μαργαρίτες. Αν δώσει 1 στην Ελένη πόσες μαργαρίτες θα του μείνουν; (στόχος 3)

13 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΑΣ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση ορατών αντικειμένων Γραφή αριθμητικών συμβόλων 4. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 5 Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: Ένα ζάρι Κάρτες με ερωτήσεις ( οι κάρτες έχουν χρώμα κίτρινο και γαλάζιο) 2 χάρτινα πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Το ένα αποτελείται από 6 λουλούδια και το άλλο από 7 Κάρτες με τους αριθμούς από το 1έως το 4 Πίνακας αποτελεσμάτων 7 αυτοκινητάκια (4 κόκκινα και 3 κίτρινα) Κανόνες παιχνιδιού: - Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ισάριθμες ομάδες. Την κίτρινη και τη γαλάζια. Η κάθε ομάδα θα απαντά στις κάρτες του δικού της χρώματος. - Ρίχνει το ζάρι ένα παιδί από κάθε ομάδα. Παίζει πρώτη η ομάδα που θα φέρει το μεγαλύτερο αριθμό. - Με κάθε σωστή απάντηση κολλάμε μια αυτοκόλλητη μαργαρίτα στον πίνακα. - Οι ερωτήσεις δίνονται εναλλάξ. - Νικήτρια είναι η ομάδα που έχει τις περισσότερες μαργαρίτες. Ερωτήσεις κίτρινης ομάδας: 1. Μέτρησέ μου από το 1 μέχρι το 5 (στόχος 1) 2. Ποιος αριθμός βρίσκεται πριν το 2; (στόχος 1) 3. Γράψε μου στο χαρτί τον αριθμό 3. (στόχος 3) 4. Ποιος αριθμός είναι αυτός; (κάρτα με τον αριθμό 4) (στόχος 4) 5. Πόσα λουλούδια υπάρχουν στο στεφάνι; (στόχος 2) 6. Μέτρησε τα παιδιά της ομάδας σου (στόχος 2) 7. Πόσα αγόρια έχει η ομάδα σου; (στόχος 2) 8. Ο Γιώργος έχει 4 κόκκινα και 3 κίτρινα αυτοκινητάκια. Πόσα είναι όλα τα αυτοκίνητα μαζί; (στόχος 5) Ερωτήσεις γαλάζιας ομάδας: 1. Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά το 4; (στόχος 1) 2. Πόσα κορίτσια έχει η ομάδα σου; (στόχος 2) 3. Γράψε μου στο χαρτί τον αριθμό 2 (στόχος 3) 4. Ποιος αριθμός είναι; (καρτέλα με τον αριθμό 1) (στόχος 4) 5. Πόσα λουλούδια έχει το στεφάνι; (στόχος 2) 6. Μέτρησε τα παιδιά της ομάδας σου. Ποιος αριθμός είναι μετά από αυτόν που βρήκες; (στόχος 2,1)

14 7. Πόσα κορίτσια έχει η άλλη ομάδα; (στόχος 2) 8. Ο Γιώργος έχει 7 αυτοκίνητα. Αν χαρίσει 2 στον φίλο του το Δημήτρη, πόσα θα του μείνουν; (στόχος 5)

15 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 4. Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων Υλικό: Εικόνα με 7 φουσκωτές τσουλήθρες Εικόνα με 6 τραμπολίνο Εικόνα με 12 κόκκινες μπάλες Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 8 6 κάρτες με κουκίδες από το 1 έως το 6 (σχηματισμός ζαριού) Κάρτα με 8 κουκίδες σε γραμμική διάταξη Κάρτα με 7 κουκίδες σε γραμμική διάταξη Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 Σενάριο: Ο Πέτρος και ο Βασίλης είναι 2 αδέλφια που ζουν σε μια μικρή πόλη. Μια μέρα η μαμά τους η κ. Μαρία αποφάσισε να τα πάρει να παίξουν στον καινούργιο παιδότοπο. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα γιατί είχαν ακούσει από τους φίλους τους ότι ο παιδότοπος είχε πολλά παιχνίδια και εκπλήξεις. Όταν έφτασαν ξεκίνησαν την εξερεύνηση από τις τσουλήθρες. Έπειτα πήγαν στα τραμπολίνο και στις τεράστιες μπάλες. «- Είναι τόσο ωραία εδώ κι έχει τόσα πολλά παιχνίδια!» είπε ο Βασίλης. «- Πρέπει να τραβήξουμε φωτογραφίες να τις δείξουμε στους φίλους μας. Διαφορετικά δε θα μας πιστεύουν!» πρότεινε ο Πέτρος. Τα 2 αδέλφια τράβηξαν πολλές φωτογραφίες. Ελάτε να τις δούμε και να γνωρίσουμε κι εμείς αυτόν τον παιδότοπο! Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τις τσουλήθρες και ζητάμε να μας πουν πόσες είναι (στόχος 1) Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τα τραμπολίνο και ζητάμε να μας γράψουν πόσα είναι (στόχος 1, 3) Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τις μπάλες και ζητάμε να μας πουν πόσες είναι (στόχος 1)

16 Καθώς έπαιζαν άκουσαν φωνές, γέλια και ξεφωνητά. Κοίταξαν και είδαν μια παρέα παιδιών να παίζει με έναν κλόουν. Τα παιδιά πλησίασαν περίεργα και είδαν ότι έπαιζαν ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Ο κλόουν είχε κάρτες με κουκίδες από το 1 έως το 6. Έπαιρνε μια κάρτα την έδειχνε πολύ λίγο στα παιδιά και μετά τους ζητούσε να του πουν πόσες κουκίδες είδαν και πως τις είδαν. Με κάθε σωστή απάντηση τους μοίραζε μικρά δωράκια και γλυκά. Τα 2 αδέλφια ενθουσιασμένα αποφάσισαν να παίξουν μαζί τους. Ζητάμε από τα νήπια να παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Για κάθε σωστή απάντηση θα τραβάμε μια κόκκινη γραμμή σε ένα φύλλο χαρτιού, ενώ για κάθε λάθος θα τραβάμε μία πράσινη γραμμή. Αν, στο τέλος, οι κόκκινες γραμμές είναι περισσότερες θα έχουν νικήσει. Το δώρο τους θα είναι αυτοκόλλητο με ζωάκια (στόχος 4, 1) Ο κλόουν είχε όμως και 2 άλλες κάρτες στο μανίκι του. Έβγαλε τη μία και ζήτησε από τα παιδιά να μετρήσουν τις κουκίδες και να γράψουν πόσες ήταν. Δείχνουμε στα νήπια την κάρτα με τις 7 κουκίδες και ζητάμε να μας πουν και να μας γράψουν πόσες είναι (στόχος 1, 3) Στη συνέχεια έβγαλε και τη δεύτερη κάρτα. Πάνω της είχε αρκετέςς κουκίδες. Ζήτησε από τα παιδιά να τις μετρήσουν. Έπειτα τους έδωσε κάρτες με αριθμούς από το 1 μέχρι το 8 για να βρουν την κάρτα με τον αντίστοιχο αριθμό και να την τοποθετήσουν δίπλα της. Δείχνουμε στα νήπια την κάρτα με τις 8 κουκίδες και ζητάμε να μας τις μετρήσουν, να βρουν την κάρτα με τον αντίστοιχο αριθμό και να την τοποθετήσουν δίπλα της (στόχος 1, 2)

17 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: Δένδρο πάνω στο οποίο υπάρχουν 8 πορτοκάλια και 2 φωλιές πουλιών. Μέσα στη μια φωλιά υπάρχουν 3 πουλιά και στην άλλη 5 Οι φιγούρες των δύο ηρώων της ιστορίας Δύο καλάθια 12 πορτοκάλια Εικόνα με 6 πουλιά σε κυκλική διάταξη Σενάριο: Ο Αντώνης και η Χαρούλα είναι δύο αδερφάκια που ζουν στην εξοχή. Κοντά στο σπίτι τους βρίσκεται το περιβόλι του παππού τους. Τα παιδιά πηγαίνουν συχνά για να κόψουν φρούτα και λαχανικά. Σήμερα η μητέρα τους χρειάζεται πορτοκάλια κι έτσι τα παιδιά ξεκίνησαν για το περιβόλι. «- Δεν μπορώ να περπατήσω άλλο» παραπονέθηκε ο Αντώνης. «- Έλα καϋμενε Αντώνη! Σταμάτα να γκρινιάζεις! Ώσπου να μετρήσουμε ως το 15 θα έχουμε φτάσει!» είπε η Χαρούλα. Ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν παρέα στα 2 αδελφάκια και να μετρήσουν όλοι μαζί ως το 15 (στόχος 1)

18 Μόλις έφτασαν στο περιβόλι άκουσαν τιτιβίσματα πουλιών και ψάχνοντας βρέθηκαν σε μια όμορφη πορτοκαλιά στη μέση του περιβολιού. Πάνω σ αυτή υπήρχαν 2 φωλιές που είχαν μέσα μικρά πουλάκια. Στη μια υπήρχαν 5 πουλιά και στην άλλη 3. «Έλα Χαρούλα να δούμε πόσα είναι τα πουλιά και στις 2 φωλιές» πρότεινε ο Αντώνης και ξεκίνησαν το μέτρημα. Ζητάμε από τα νήπια να βοηθήσουν τα παιδιά να υπολογίσουν πόσα είναι τα πουλιά και στις 2 φωλιές (στόχος 4) Αφού τα αδέλφια βρήκαν ότι τα πουλάκια ήταν 8 άρχισαν να τα παρατηρούν. Είχαν πολύ μικρά φτερά, ράμφοι και ματάκια. Πάντα με το στόμα ανοικτό περίμεναν φαγητό από τους γονείς τους. Ξαφνικά μερικά από αυτά τίναξαν τις φτερούγες τους και πέταξαν ψηλά. Η Χαρούλα έβγαλε τη φωτογραφική της μηχανή και τα φωτογράφισε, ενώ ο Αντώνης προσπάθησε να τα μετρήσει. Ήταν όμως δύσκολο γιατί τα πουλάκια πετούσαν συνεχώς. Η Χαρούλα του έδωσε τη μηχανή της και του πρότεινε να τα μετρήσει από τη φωτογραφία. Ελάτε να τη δούμε κι εμείς και να τα μετρήσουμε! Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τα 6 πουλιά και τους ζητάμε να μας πουν πόσα είναι (στόχος 2)

19 Τα πουλάκια ξαναγύρισαν στην φωλιά τους και τα 2 αδέλφια άρχισαν να μαζεύουν πορτοκάλια. Μάζεψαν πρώτα τα πορτοκάλια που υπήρχαν στην πορτοκαλιά με τις φωλιές. Τα πορτοκάλια ήταν μεγάλα και ζουμερά. Δεν άφησαν ούτε ένα. Τα μέτρησαν και πήγαν παρακάτω. Ελάτε να δούμε πόσα ήταν! Ζητάμε από τα νήπια να μετρήσουν τα πορτοκάλια που είναι πάνω στη πορτοκαλιά (στόχος 2) «Πρέπει να δώσουμε και στον παππού» είπε ο Αντώνης. Μάζεψαν ακόμα μερικά πορτοκάλια από ένα άλλο δέντρο, τα έβαλαν σε 2 καλάθια που είχαν μαζί τους και άρχισαν πάλι το μέτρημα. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τα 12 πορτοκάλια και τα 2 καλάθια και τους ζητάμε να βάλουν στο καλάθι της Χαρούλας 6 πορτοκάλια ενώ στο καλάθι του Αντώνη 4 (στόχος 2) και μετά ζητάμε να μας πουν πόσα πορτοκάλια είχαν και τα 2 καλάθια μαζί (στόχος 3) «- Η μαμά θα είναι ευχαριστημένη με τόσα πορτοκάλια που θα τις πάρουμε» είπε ο Αντώνης. Όταν έφτασαν στο σπίτι η μαμά πήρε από το καλάθι της Χαρούλας 3 πορτοκάλια και τα έστειλε του παππού. Αυτά που έμειναν τα έβαλε στο γλυκό που έφτιαχνε. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα πορτοκάλια θα έμεναν στο καλάθι της Χαρούλας αν έδιναν τα 3 στον παππού (στόχος 3) Από το καλάθι του Αντώνη η μητέρα πήρε 2 πορτοκάλια τα καθάρισε και τους τα έδωσε για να τα φάνε. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα πορτοκάλια έμειναν στο καλάθι του Αντώνη αφού πήρε τα 2 η μαμά του (στόχος 3) Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα αλλά και κουρασμένα από την επίσκεψη στο περιβόλι του παππού γι αυτό έπεσαν νωρίς για ύπνο εκείνη την ημέρα.

20 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων (3-6) Υλικό: Οι φιγούρες των δύο ηρώων της ιστορίας Η φιγούρα μιας γάτας Δυο καλάθια Κάρτα με 4 κοχύλια σε διάταξη ζαριού Κάρτα με 3 βραχάκια στη σειρά Πίνακας χωρισμένος σε 2 στήλες. Στην πρώτη υπάρχουν 4 ψάρια (1 μωβ, 1 πράσινο, 1 κόκκινο και 1 κίτρινο) και στη δεύτερη κενό για τη γραφή των αριθμών Μακέτα που αναπαριστά το βυθό με 9 ψάρια σε γραμμική διάταξη, 4 αστερίες και 1 καβούρι Κάρτες με 3 καρότα, 2 κρεμμύδια, 6 ψάρια, 4 πατάτες και 3 πιπεριές (οι οποίες θα μοιραστούν σε 3 ομάδες) Σενάριο: Τα δύο αδερφάκια μαζί με τη γατούλα τους τη Κλοκλό αποφάσισαν μια όμορφη ημέρα να πάνε για καταδύσεις στη θάλασσα. Μαζί τους πήραν μάσκες, βατραχοπέδιλα, την υποβρύχια κάμερα και τα καλάμια του ψαρέματος. Αν υπήρχαν αρκετά ψάρια, θα ψάρευαν μερικά για να φτιάξουν μια νόστιμη ψαρόσουπα.

21 Μόλις έφτασαν φόρεσαν τις στολές τους και καταδύθηκαν στο βυθό. Αστερίες, καβούρια, κοχύλια και ψάρια κολυμπούσαν ανάμεσα στις πέτρες και τα φύκια. Η Κλοκλό έφτιαξε μια μακέτα για να θυμάται την εμπειρία της. Ελάτε να τη δούμε! Δείχνουμε στα νήπια τη μακέτα με το βυθό και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: 1. Πόσα είναι όλα τα ψάρια (στόχος 1) 2. Πόσα είναι τα μωβ και να γράψουν τον αριθμό πάνω στο πίνακα (στόχος 1,3) 3. Πόσα είναι τα κίτρινα και να γράψουν τον αριθμό πάνω στο πίνακα (στόχος 1,3) 4. Πόσα είναι τα κόκκινα και να γράψουν τον αριθμό πάνω στο πίνακα (στόχος 1,3) 5. Πόσα είναι τα πράσινα και να γράψουν τον αριθμό πάνω στο πίνακα (στόχος 1,3) 6. Πόσοι είναι οι αστερίες (στόχος 1)

22 Τα αδελφάκια, εκτός από τα ψαράκια και τα θαλασσινά, είδαν κοχύλια και βραχάκια. Όμως επειδή κολυμπούσαν πολύ γρήγορα περνούσαν και οι εικόνες γρήγορα από μπροστά τους. Θέλετε να δείτε πόσο γρήγορα; Εξηγούμε στα νήπια ότι θα τους δείξουμε για πολύ λίγο τα κοχύλια του βυθού ( την κάρτα με τα κοχύλια) γι αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά. Ζητάμε να μας πουν πόσα είδαν και πως τα είδαν (στόχος 5) Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για τα 3 βραχάκια (στόχος 5) Όταν τα αδέλφια ανέβηκαν από το βυθό έβγαλαν τις στολές τους, πήραν τα καλάμια του ψαρέματος και άρχισαν το ψάρεμα. Κάθε φορά που έπιαναν ψάρι το έβαζαν στα καλάθια τους. Έπιασαν αρκετά ψάρια και η Κλοκλό θέλησε να τα μετρήσει. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τα δύο καλάθια με τα ψάρια πάνω στα οποία έχουμε κολλήσει τον αριθμό 4 στο καλάθι της Χαρούλας και τον αριθμό 5 στο καλάθι του Αντώνη. Τους εξηγούμε ότι η Χαρούλα και ο Αντώνης ψάρεψαν τόσα ψαράκια όσα δείχνουν οι αριθμοί που βρίσκονται πάνω στα καλάθια τους. Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν στα εξής: 1. Πόσα ψάρια ψάρεψε η Χαρούλα; (στόχος 4) 2. Πόσα ψάρια ψάρεψε ο Αντώνης; (στόχος 4) 3. Πόσα είναι όλα τα ψάρια μαζί; (στόχος 2) 4. Ο Αντώνης είχε στο καλάθι του 5 ψαράκια και έδωσε στη γάτα τους που πεινούσε, τα 2. Πόσα ψαράκια έχει τώρα στο καλάθι του; (στόχος 2)

23 Η Χαρούλα και ο Αντώνης γύρισαν χαρούμενοι στο σπίτι, έδειξαν τα ψάρια στον παππού και αποφάσισαν να ετοιμάσουν όλοι μαζί μια γευστική ψαρόσουπα. Έπρεπε όμως να περάσουν και από το μανάβικο για να αγοράσουν λαχανικά, αφού στο σπίτι δεν είχαν όλα τα απαραίτητα υλικά για τη συνταγή. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 3 ομάδες και δίνουμε σε κάθε ομάδα από 5 φύλλα εργασίας για να γράψουν με αριθμούς τις ποσότητες των υλικών που έβλεπαν (4 πατάτες, 3 καρότα, 2 κρεμμύδια και 3 κολοκύθάκια) που μαζί με τα 6 ψάρια θα έφτιαχναν μια υπέροχη ψαρόσουπα. - Πόσα καρότα υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) - Πόσα ψάρια υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) - Πόσες πατάτες υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) - Πόσα κρεμμύδια υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) - Πόσα κολοκύθάκια υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) Η ψαρόσουπα έγινε καταπληλτική και την απόλαυσαν όλοι με πρώτη και καλύτερη την Κλοκλό

24 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 «Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων (3,6) Υλικό: Οι φιγούρες των δύο ηρώων της ιστορίας μακέτα που αναπαριστά ένα ενυδρείο με 8 ψάρια σε τυχαία τοποθέτηση, κοχύλια και αστερίες 7 ψάρια κίτρινα (4 μεγάλα και 3 μικρά) 8 ψάρια κόκκινα (3 μεγάλα και 5 μικρά) Ένα αυτοσχέδιο τρισδιάστατο χταπόδι Μια κάρτα με 5 αστερίες σε διάταξη ζαριού Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 μεχρι το 8 (μαγική εικόνα) τόσες όσα και τα νήπια Φύλλο εργασίας (ένα για κάθε παιδί) με τον αριθμό 6 Σενάριο; Η Χαρούλα και ο Αντώνης πήγαν μια μέρα επίσκεψη στο ενυδρείο. Υπήρχαν πολλές δεξαμενές γεμάτες νερό που φιλοξενούσαν πολλά και υπέροχα θαλάσσια πλάσματα. Στην πρώτη υπήρχαν πολύχρωμα ψάρια και τα παιδιά άρχισαν να τα μετρούν. Ελάτε να δούμε πόσα είναι! Παρουσιάζουμε το ενυδρείο στα παιδιά και τους ζητάμε να μας μετρήσουν τα ψάρια (στόχος 1) Στη δεύτερη υπήρχαν αστερίες. Τα παιδιά τους είδαν για πολύ λίγο γιατί κρύφτηκαν πίσω από κάτι φύκια. O Αντώνης ήθελε να μάθει πόσοι ήταν. Η Χαρούλα είχε προλάβει να μετρήσει πόσοι ήταν και απόφάσισε να παίξει με τον Αντώνη ένα παιχνίδι. Θα ζωγράφιζε τους αστερίες

25 θα τους έδειχνε στον Αντώνη για λίγο και αυτός έπρεπε να της πει πόσοι ήταν και πως ήταν πάνω στο χαρτί. Ελάτε να παίξουμε μαζί τους! Να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί. Δείχνουμε την κάρτα με τους αστερίες στα νήπια και τους ζητάμε να μας πουν πόσοι ήταν και πώς ήταν ζωγραφισμένοι πάνω στο χαρτί (στόχος 4) Στην επόμενη δεξαμενή υπήρχε ένα τεράστιο χταπόδι. Ήταν τόσο ήρεμο που τα παιδιά μπορούσαν να το κοιτάξουν από κοντά και να το χαϊδεύσουν χωρίς να φοβηθούν καθόλου. Η Χαρούλα διάβασε στην ετικέτα δίπλα στην δεξαμενή ότι το χταπόδι πήρε το όνομά του από τα 8 πόδια του. Ο Αντώνης όμως απορημένος προσπαθούσε να μετρήσει τα πόδια του χταποδιού. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Δίνουμε το χταπόδι στα παιδιά και τους ζητάμε να μετρήσουν τα πόδια του (στόχος 1) Το χταπόδι είχε τελικά 7 πόδια και τα 2 αδέλφια προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς χάθηκε το ένα πόδι του χταποδιού. Συζητάμε με τα νήπια διάφορα σενάρια για το πώς μπορεί το χταπόδι να έχασε το πόδι του. Εκείνη τη στιγμή ήρθαν στο ενυδρείο καινούργια ψάρια τα οποία έπρεπε να τοποθετηθούν στη θέση τους. Οι υπάλληλοι του ενυδρείου έπρεπε να τα χωρίσουν σε ομάδες, να τα καταγράψουν και να τα τοποθετήσουν στις θέσεις τους. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Δίνουμε στα νήπια τα 7 κίτρινα και τα 8 κόκκινα ψάρια και ζητάμε τα εξής:

26 1. Να χωρίσουν σε ομάδες τα μεγάλα και τα μικρά ψάρια. Να μετρήσουν πόσα είναι τα μεγάλα κίτρινα και κόκκινα ψάρια (στόχος 2) 2. Να μετρήσουν πόσα είναι τα μικρά κίτρινα και κόκκινα ψάρια (στόχος 2) Οι υπεύθυνοι του ενυδρείου για να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους χάρισαν μια μαγική εικόνα. Αν ένωναν με τη σωστή σειρά τους αριθμούς, θα εμφανιζόταν μια εικόνα «θαλασσινή». Ελάτε να τους ενώσουμε για να μάθουμε τι είδαν ο Αντώνης και η Χαρούλα. Μοιράζουμε στα νήπια τις κάρτες με τους αριθμούς και ζητάμε να τους ενώσουν με τη σωστή σειρά για να δουν τη μαγική εικόνα (στόχος 3) Τα 2 αδέλφια γύρισαν στο σπίτι χαρούμενα. Ήταν τόσο ενθουσιασμένα από την επίσκεψή τους στο ενυδρείο που πήραν ένα χαρτί με έναν αριθμό από τη βιβλιοθήκη και ζωγράφισαν τόσα κοχύλια όσα έλεγε ο αριθμός αυτός. Ελάτε να φτιάξετε κι εσείς την ίδια ζωγραφιά! Δίνουμε στα παιδιά τα φύλλα εργασίας και ζητάμε να μας ζωγραφίσουν τόσα βότσαλα όσα δείχνει ο αριθμός (στόχος 3, 1)

27 ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ» Μαθησιακοί Στόχοι 1. Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων (3-6) 5. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό Οι φιγούρες του Αντώνη, της Χαρούλας, του Γιώργου, της Άννας και της Κλοκλό Πλαστικό με διαδρομές από χρωματιστούς κύκλους (επιδαπέδιο) Ένα μεγάλο ζάρι από χαρτόνι Κάρτες 4 χρωμάτων με ερωτήσεις Το μπαουλάκι του τερματισμού γεμάτο δώρα

28 Σενάριο Σήμερα ο Αντώνης και η Χαρούλα κάλεσαν τους φίλους τους Γιώργο και Άννα για να παίξουν ένα επιδαπέδιο παιχνίδι που τους χάρισε η γιαγιά τους. Απαραίτητη στην παρέα τους και η Κλοκλό. Μας καλούν στην παρέα τους να παίξουμε μαζί τους. Κανόνες παιχνιδιού: Χωρίζουμε τα παιδιά σε 4 ομάδες. Σε κάθε ομάδα αντιστοιχεί μια από τις 4 φιγούρες-πιόνια Κάθε ομάδα παίζει εναλλάξ Παίζει πρώτη η ομάδα που θα φέρει το μεγαλύτερο αριθμό στο ζάρι Κάθε πιόνι προχωρά τόσα βήματα όσα δείχνει το ζάρι του, μόνο αφού απαντήσουν σωστά τα παιδιά της ομάδας του σε μία ερώτηση Οι ερωτήσεις είναι ταξινομημένες σε 4 κατηγορίες. Σ αυτές που είναι γραμμένες σε κόκκινες, σε κίτρινες, σε μπλε και σε πράσινες κάρτες Αν το πιόνι βρίσκεται σε κόκκινο κύκλο η ερώτηση που θα απαντήσουν τα παιδιά της ομάδας θα πρέπει να είναι γραμμένη σε κόκκινη κάρτα, σε κίτρινο - κίτρινης κάρτας κ.λ.π Η Κλοκλό, βοηθά τους παίκτες της ομάδας που δυσκολεύονται να απαντήσουν, δίνοντάς τους διευκρινήσεις Νικήτρια είναι η ομάδα που θα διασχίσει πρώτη το δρόμο με τους χρωματιστούς κύκλους Ερωτήσεις πράσινων καρτών Πόσους αστερίες είδες; Κάρτα με 3 αστερίες σε διάταξη ζαριού (στόχος 4) Μπορείς να μου πεις πόσα ποντικάκια υπάρχουν στη εικόνα; Κάρτα με 6 ποντικάκια σε τυχαία τοποθέτηση (στόχος 2) Μπορείς να μου μετρήσεις μέχρι το 20; (στόχος 1) Μπορείς να μου πεις πόσα ψαράκια υπάρχουν εδώ; Κάρτα με 8 ψαράκια σε γραμμική διάταξη (στόχος 2) Κύκλωσε τον αριθμό 3. Κάρτα με τους αριθμούς 5, 3, 8 (στόχος 3) Προχώρησε 2 κύκλους μπροστά (στόχος 2) Πήγαινε ένα κύκλο πίσω (στόχος 2) Ερωτήσεις κόκκινων καρτών Πόσες κουκίδες είδες; Κάρτα με 5 κουκίδες σε σχηματισμό ζαριού (στόχος 4) Γράψε μου πόσα βραχάκια είδες. Κάρτα με 3 βραχάκια (στόχος 5) Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Κάρτα με τον αριθμό 7 (στόχος 3) Μπορείς να μου πεις πόσα ποντικάκια υπάρχουν στη εικόνα; Κάρτα με 9 ποντικάκια σε γραμμική διάταξη (στόχος 2) Προχώρησε 2 κύκλους πίσω (στόχος 2) Μπορείς να μου πεις ποιος αριθμός είναι μετά το πέντε; Πως το βρήκες; (στόχος 1) Μπορείς να μου πεις πόσα ψαράκια υπάρχουν εδώ; Κάρτα με 7 ψαρλακια σε κυκλική διάταξη (στόχος 2)

29 Ερωτήσεις κίτρινων καρτών Μπορείς να μου πεις ποιος αριθμός είναι πριν το 4; Πως το βρήκες; (στόχος 1) Μπορείς να χτυπήσεις παλαμάκια 10 φορές; (στόχος 2) Μπορείς να μου πεις πόσα πουλάκια υπάρχουν στη εικόνα; Κάρτα με 10 πουλάκια σε γραμμική διάταξη (στόχος 2) Πήγαινε ένα κύκλο πίσω (στόχος 2) Πόσα κοχύλια είδες; Κάρτα με 4 κοχύλια (3 και 1) (στόχος 4) Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Κάρτα με τον αριθμό 7 (στόχος 3) Μπορείς να μου πεις ποιος αριθμός είναι μετά το 7; Πως το βρήκες; (στόχος 1) Προχώρησε 2 κύκλους μπροστά (στόχος 2) Ερωτήσεις μπλε καρτών Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Κάρτα με τον αριθμό 10 (στόχος 3) Πόσες κουκίδες είδες; Κάρτα με 6 κουκίδες σε σχηματισμό ζαριού (στόχος 4) Κύκλωσε τον αριθμό 6. Κάρτα με τους αριθμούς 2, 6, 9 (στόχος 3) Προχώρησε 2 κύκλους μπροστά (στόχος 2) Μπορείς να μου πεις πόσα ψαράκια υπάρχουν εδώ; Κάρτα με 9 ψαράκια σε κυκλική διάταξη (στόχος 2)

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή των αριθμητικών

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών

Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγείο Νέα Δημιουργία Ιούνιος, 2014

Νηπιαγωγείο Νέα Δημιουργία Ιούνιος, 2014 Νηπιαγωγείο Νέα Δημιουργία Ιούνιος, 2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοστρόγγυλο σαν σφαίρα καρπούζι, φορτωμένο μαζί με άλλα καρπούζια πάνωπάνω στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Ο αγρότης πήγαινε

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ Η μέρα που γεννιέμαι! Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια σκυλίτσα, από βασιλική οικογένεια. Η μαμά της ήταν μοντέλο και η γιαγιά της,τι να σας πω είχε ολόκληρο οίκο

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριοπούλου Ελένη Τάξη: 1ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων- Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 3.2: Υλικότητα Βιβλίου Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) Διδακτική Πρακτική Διδακτική πρακτική:

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Τάξη Γ'

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Τάξη Γ' 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Τάξη Γ' Επιτραπέζιο Παιχνίδι: Το σαλιγκάρι της Κυκλοφοριακής Αγωγής Σχ. Έτος 2014-2015 Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Πληροφορικής: Νικολού Αγγελική Δασκάλα Τάξης:

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Αναστασία Τζαβάρα Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Μέσα σε μια πολιτεία δεινοσαύρων μπορείς να βρεις μεγαλόσωμους δεινόσαυρους με ουρές μακριές σαν σωλήνες, αστραφτερά

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είχε ζωάκια, ωραία χρώματα και ωραία σχέδια. Όμως δε

Διαβάστε περισσότερα

Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Τα βιβλία που μας «δάνεισαν» τους τίτλους τους:

Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Τα βιβλία που μας «δάνεισαν» τους τίτλους τους: Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Αν σου δώσω τον τίτλο ενός βιβλίου, τι μπορείς να φανταστείς για αυτό; Μπορείς να μαντέψεις το περιεχόμενό του; να περιγράψεις τους ήρωές του; να αφηγηθείς τις ιστορίες

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση παγωτού Βανίλια Αριθμός παιδιών Σοκολάτα Φράουλα Λεμόνι Κάθε αντιστοιχεί σε 4 παιδιά Πόσα παιδιά προτιμούν το παγωτό βανίλιας; Απάντηση:

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Εισαγωγή Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Ο κυρ Γιάννης έχει κληρονομιά ένα παλιό μπαούλο με ό,τι αντικείμενα μπορείς να φανταστείς! Τα ανίψια του, ο Λευτεράκης και η Βασούλα, θέλουν να τα δουν, αλλά για να τα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 2 η Ενότητα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 2 η Ενότητα Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 2 η Ενότητα Πηγή: e-selides 1. Βρίσκω και γράφω τα γινόμενα: 4Χ8= 3Χ8= 4Χ9= 3Χ9= 2Χ8= 8Χ8= 6Χ8= 8Χ9= 6Χ9= 2Χ9=

Διαβάστε περισσότερα

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν http://hallofpeople.com/gr/bio/andersen.php Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας γκρινιάρης βασιλιάς. Κάθε μέρα ζητούσε από

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες 1 Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές. Αγοράζω Πληρώνω Παίρνω ρέστα Συνεργάστηκαν οι: Σπίνος Γεράσιμος, Υποδ/ντής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ Η Λιλή και η Μπρίκνεη δυο σταγόνες που ζούσαν σ έναν νερόμυλο στην Έδεσσα ξεκίνησαν μια μέρα για να πάνε στο σχολείο. Καθώς προχωρούσαν, βρήκαν και τρεις φίλους τους: τον Τζο, τον

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Παραμυθάδες Γ1

Μικροί Παραμυθάδες Γ1 Μικροί Παραμυθάδες 24ο Δημοτικό Περιστερίου 2017-2018 Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία πριγκίπισσα που την έλεγαν ΑΡΙΑΔΝΗ. Ζούσε σε ένα πλουμιστό παλάτι με τον βασιλιά που τον έλεγαν Νίνο.

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports

Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports Για την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Εκπαιδευτικη βαλίτσα Οι βαλίτσες της SAFEWATERSPORTS ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο με βασικό σκοπό τη δημιουργία μιας

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Μαθηματικά. Α και Β Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Μαθηματικά. Α και Β Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Μαθηματικά Α και Β Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών α τεύχος Προσαρμοσμένη έκδοση για την ενίσχυση της προσβασιμότητας με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα δείγμα αυτής της δουλειάς, είναι η παρακάτω ιστορία που φτιάχτηκε από 12 παιδιά: 3 / 10

Ένα δείγμα αυτής της δουλειάς, είναι η παρακάτω ιστορία που φτιάχτηκε από 12 παιδιά: 3 / 10 ΚΥΒΟΪΣΤΟΡΙΕΣ Παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια μαζί με τα παιδιά, ξεχωρίσαμε ένα παιχνίδι που συνέβαλε στη λεκτική ανάπτυξή τους. Το παιχνίδι ονομάζεται Κυβοϊστορίες και αποτελείται από 9 ζάρια που η κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΝΙΑΤΗ Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά EΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Περιεχόμενα Η παρέα στον παιδικό σταθμό Στον παιδικό σταθμό...6

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες.

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Κείμενο 1 Διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο για τα τρόφιμα και απαντάμε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, βάζοντας κάτω

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας, τα παιδιά της Α 1 αποφάσισαν να γράψουν ένα δικό τους παραµύθι µε θέµα την Κυκλοφοριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την EASST, μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 στην Αγγλία με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων 2B TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 9:48 π.μ. Page 1 2ο Tετράδιο ασκήσεων TAΞH B Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κα. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κα. ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΓΙΟΡΤΉ ΈΝΑΡΞΗΣ (3 εθελοντές, 15 αναγνώστες) Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει;

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; Η ΕΣΤΙΑΣΗ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; 1. Μηδενική εστίαση Αφηγητής > Ήρωα ήρωες 2. Εσωτερική εστίαση Αφηγητής = Ήρωα ήρωες 2.α.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 5 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Περιεχόμενα Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 5 και μπορώ!!!...10 Aς γνωριστούμε...12 H οικογένειά μου...13

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Αυγοδρομίες Οι αυγοδρομίες ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά το Πάσχα στην πλατεία του χωριού. Είναι ένας διαγωνισμός όπου τα παιδιά κρατούν στο στόμα τους κουτάλια με

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ιστορίες που ρωτάνε

Δύο ιστορίες που ρωτάνε ...... Δύο ιστορίες που ρωτάνε Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 1991 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Η παρούσα 18η έκδοση, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Η αξιοποίηση του ονόματος του παιδιού για το γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 0-0 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 0 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής). THE G

Διαβάστε περισσότερα

Σακιδη Δανάη του Αλέξανδρου, 13 ετών

Σακιδη Δανάη του Αλέξανδρου, 13 ετών Σακιδη Δανάη του Αλέξανδρου, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα