ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή των αριθμητικών συμβόλων Ανάλυση των αριθμών 3-7 Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΛΑΓΟΥΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΛΑΓΟΥΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 4. Ανάλυση του αριθμού 4 σε δύο προσθετέους Υλικό: Μακέτα με ένα λαγούμι (από πηλό), δύο δέντρα, γρασίδι από γκοφρέ χαρτί, λίμνη από σελοφάν και πουλάκια πάνω στα δέντρα Φιγούρες κουνελιών (Λίνος, Λίνα, μαμά, μπαμπάς) Κάρτες με 6 κόκκινα αυγά σε κυκλική διάταξη και 6 άσπρα αυγά σε γραμμική διάταξη Φύλλο αξιολόγησης, ένα για κάθε παιδί, με 2 καραμέλες, 5 κουλουράκια, 6 γλειφιτζούρια και 3 μήλα 2 καλαθάκια πασχαλινά Πλαστικά χρωματιστά αυγά Πίνακας για την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης του αριθμού 4 Σενάριο: Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε στο ξέφωτο ενός δάσους μια λαγουδοοικογένεια, η μαμά Λαγουδίνα, ο μπαμπάς Λαγός και τα παιδιά τους, ο Λίνος και η Λίνα. Πλησίαζε το Πάσχα και η μαμά Λαγουδίνα είχε πολλές ετοιμασίες. Τα παιδιά, για να μην την ενοχλούν, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια. Μια μέρα, έπαιζαν το παιχνίδι των ερωτήσεων. Στη Λίνα άρεσε να μετρά, γι αυτό οι ερωτήσεις που έκανε στο Λίνο είχαν όλες αριθμούς. Ελάτε να παίξουμε μαζί τους! Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε το Λίνο να μετρήσει ως το 10 (στόχος 1) και να βρει ποιος αριθμός είναι μετά το 3 και ποιος αριθμός είναι πριν από το 5 (στόχος 1) Εκείνη τη μέρα, η μαμά Λαγουδίνα πήγε στο αγρόκτημα της κυρίας Μαρίας και αγόρασε αυγά. Από αυτά, κάποια τα έβαψε και τα υπόλοιπα τα κράτησε για να φτιάξει κουλουράκια. Ελάτε να μετρήσουμε πόσα αυγά έβαψε η μαμά Λαγουδίνα και πόσα κράτησε για να κάνει κουλουράκια (στόχος 2)

3 Η κυρία Μαρία φίλεψε τη μαμά Λαγουδίνα καραμέλες, κουλουράκια, γλειφιτζούρια και μήλα. «- Πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία για τις λιχουδιές της» είπε ο Λίνος. «- Βέβαια! Τα καλούδια της ήταν πολλά και καλά» παρατήρησε η Λίνα. «Έλα να μετρήσουμε και να γράψουμε πόσα μας έδωσε από το καθένα!» Δίνουμε στα νήπια το φύλλο εργασίας και ζητάμε από αυτά να μετρήσουν τις λιχουδιές και να γράψουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2, 3) Στα παιχνίδια των παιδιών υπήρχαν 4 πλαστικά κίτρινα αυγά και 2 καλαθάκια. Η Λίνα σκέφτηκε να παίξουν με αυτά ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Έπρεπε να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα μπορούσαν να βάλουν τα 4 αυγά στα 2 καλαθάκια. Δείχνουμε στα παιδιά τα 2 καλαθάκια και τα 4 αυγά και τους ζητάμε να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους, μπορούν να τοποθετήσουν τα 4 αυγά στα 2 καλαθάκια (πόσα αυγά στο ένα καλάθι και πόσα στο άλλο). Πάνω στον πίνακα καταγράφουμε κάθε φορά το αποτέλεσμα (στόχος 4)

4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 4. Ανάλυση του αριθμού 5 σε δύο προσθετέους Υλικό: 6 σκιουράκια Μακέτα με ένα λαγούμι (από πηλό), δύο δέντρα, γρασίδι από γκοφρέ χαρτί, λίμνη από σελοφάν και πουλάκια πάνω στα δέντρα. Φιγούρες λαγών (Λίνος, Λίνα, μαμά, μπαμπάς) Χάρτινα παπάκια Παπάκια φτιαγμένα από πηλό Κάρτες με τους αριθμούς 2 και 3 Πίνακας για την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης του αριθμού 5 Σενάριο: Σήμερα η Λαγουδοοικογένεια αποφάσισε να πάει μια βόλτα στην περιοχή των λιμνών. Στο δρόμο συνάντησε τους φίλους της, τα σκιουράκια, που έπαιζαν πάνω στα δένδρα. Θέλετε να μάθουμε πόσοι είναι οι φίλοι τους; Είναι 4 στο ένα δένδρο και 2 στο άλλο. Πόσοι είναι όλοι μαζί; (στόχος 1) Επιτέλους έφτασαν στην περιοχή των λιμνών. Η μαμά Λαγουδίνα άρχισε να ζωγραφίζει το τοπίο, ενώ ο μπαμπάς και τα παιδιά άρχισαν το παιχνίδι. Η Λαγουδίνα ζωγράφισε τις 2 λίμνες, αλλά δεν μπόρεσε να ζωγραφίσει τα παπάκια. Αποφάσισε να κολλήσει στον πίνακά της χάρτινα παπάκια και να φτιάξει ένα κολλάζ. Ελάτε να τη βοηθήσουμε. Στη μία λίμνη κολυμπούσαν τόσα παπάκια. Δείχνουμε στα παιδιά τον αριθμό 2 και ζητάμε να δώσουν τόσα παπάκια στην Λαγουδίνα. Το ίδιο γίνεται και για τον αριθμό 3 (στόχος 2, 3) Εκείνη τη στιγμή 5 αγριόπαπιες πλησίασαν τις 2 λίμνες και θέλησαν να δροσιστούν στα νερά τους. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να βουτήξουν στα νερά των 2 λιμνών οι 5 αγριόπαπιες (πόσες στη μία λίμνη και πόσες στην άλλη) (στόχος 4 )

5 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η ΑΝΝΟΥΛΑ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «Η ΑΝΝΟΥΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Λεκτικά προβλήματα 3. Ανάλυση του αριθμού 4 σε δύο προσθετέους Υλικό: Εικόνα με 14 πάπιες σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 9 νούφαρα σε κυκλική διάταξη Εικόνα με 9 βατράχια σε τυχαία τοποθέτηση 2 γυάλες και 4 πλαστικά παπάκια Χαρτόνι για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 Σενάριο: Η Αννούλα κάθε πρωί, για να πάει στο σχολείο, περνάει μέσα από ένα πάρκο. Στο πάρκο υπάρχουν 2 λίμνες γεμάτες πάπιες, νούφαρα και βατραχάκια. Η Αννούλα έχει βγάλει φωτογραφίες και μας τις έφερε! Ελάτε να τις δούμε! Τοποθετούμε στο πάτωμα τη φωτογραφία- εικόνα με τις πάπιες και ζητάμε από 2 παιδιά να τις μετρήσουν (στόχος 1) Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τη φωτογραφία- εικόνα με τα νούφαρα και τη φωτογραφίαεικόνα με τα βατραχάκια (στόχος 1)

6 Σήμερα καθώς πήγαινε στο σχολείο της η Αννούλα παρατήρησε ότι οι πάπιες ήταν λιγότερες. Τις μέτρησε και βρήκε ότι ήταν 7. Εκείνη τη στιγμή 4 πάπιες πέταξαν ψηλά. Πόσες πάπιες έμειναν στις λίμνες; Ζητάμε από τα παιδιά να μας απαντήσουν στο εξής: Αν από τις 7 πάπιες πετάξουν 4, πόσες θα μείνουν στις 2 λίμνες; (στόχος 2) Οι 4 πάπιες πέταξαν ψηλά στον ουρανό. Όταν κουράστηκαν, ξαναγύρισαν στις 2 λίμνες και άρχισαν να κολυμπούν. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να κολυμπήσουν οι 4 πάπιες στις 2 λίμνες του πάρκου (πόσες στη μία λίμνη και πόσες στην άλλη) Τοποθετούμε στο πάτωμα τον πίνακα και τα νήπια καταγράφουν κάθε φορά το αποτέλεσμα (στόχος 3)

7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «Η ΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Ανάλυση του αριθμού Λεκτικό πρόβλημα πρόσθεσης 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Εικόνα με 14 πουλιά σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 7 πουλιά σε κυκλική διάταξη Εικόνα με 12 χελιδόνια σε τυχαία τοποθέτηση Πίνακας με 2 δένδρα και 5 πουλιά για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Ατομικό φύλλο εργασίας πάνω στο οποίο υπάρχουν 3 σειρές με 5, 8 και 10 παπαγαλάκια Σενάριο: Η Αννούλα και ο Γιαννάκης, ο φίλος της, πήγαν εκδρομή στο δάσος με το σχολείο τους. Καθώς περπατούσαν, άκουσαν τιτιβίσματα ψηλά στα δένδρα. «- Πω!πω! τι ωραία πουλιά» είπε ο Γιαννάκης. «- Είναι καναρίνια και είναι πολλά» παρατήρησε η Αννούλα. «Άραγε θα μπορέσουμε να τα μετρήσουμε;» «- Αν είμαστε πολύ προσεκτικοί και ήσυχοι, ίσως τα καταφέρουμε» απάντησε ο Γιάννης. «Ας αρχίσουμε!» Δείχνουμε την πρώτη εικόνα στα παιδιά και ζητάμε από 2 νήπια να βοηθήσουν τους 2 φίλους να μετρήσουν τα καναρίνια (στόχος 1) «Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, γι αυτό προτείνω να μετράμε όσα πουλιά συναντάμε» είπε ο Γιάννης. Πιο κάτω, πάνω σε άλλα δένδρα, άκουσαν σπουργίτια και χελιδόνια να κελαηδούν. Η Αννούλα και ο Γιάννης άρχισαν το μέτρημα. ελάτε παιδιά να δούμε πόσα ήταν τα πουλιά που συνάντησαν τα παιδιά. Δείχνουμε τις εικόνες με τα σπουργίτια και τα χελιδόνια στα παιδιά και ζητάμε να τα μετρήσουν (στόχος 1)

8 Οι 2 φίλοι είδαν πιο κάτω 5 πουλιά που πετούσαν στον ουρανό. Κάθε τόσο τα πουλιά πήγαιναν και ξεκουράζονταν στα κλαδιά 2 δένδρων. Η Αννούλα και ο Γιαννάκης θέλησαν να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να ξεκουραστούν τα 5 πουλιά στα 2 δένδρα (πόσα πουλιά θα καθίσουν να ξεκουραστούν στο ένα δένδρο και πόσα στο άλλο). Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να ξεκουραστούν τα 5 πουλιά στα 2 δένδρα (πόσα πουλιά θα καθίσουν να ξεκουραστούν στο ένα δένδρο και πόσα στο άλλο). Τοποθετούμε στο πάτωμα τον πίνακα και γίνεται η καταγραφή των αποτελεσμάτων (στόχος 2) Στην παρέα των 5 πουλιών ήρθαν άλλα 3 πουλιά και άρχισαν να πετούν μαζί τους. Πόσα πουλιά πετούν τώρα στον ουρανό; Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν σ αυτό το ερώτημα (στόχος 3) Η δασκάλα τούς είπε ότι στο τμήμα Φυσικής Ιστορίας του σχολείου υπάρχουν παπαγάλοι. Είναι τόσο πολλοί, που είναι μοιρασμένοι σε 3 κλουβιά. Ελάτε να τους γνωρίσουμε! Μοιράζουμε στα παιδιά φύλλα εργασίας, στα οποία τα νήπια καλούνται να μετρήσουν τα παπαγαλάκια που υπάρχουν σε κάθε κλουβί και να γράψουν το σωστό αριθμό στο αντίστοιχο κουτάκι (στόχος 1,4)

9 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 «ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 2. Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Το άλμπουμ των Μαθηματικών Σενάριο: Η Άννα και ο Γιάννης αποφάσισαν να φτιάξουν το «Άλμπουμ των μαθηματικών» που τόσο επιθυμούσαν. Προτείνουμε στα παιδιά να βοηθήσουν τους φίλους μας να φτιάξουν το Άλμπουμ. Στην πρώτη σελίδα, τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν τα αριθμητικά σύμβολα που είναι γραμμένα και να κολλήσουν δίπλα σ αυτά τόσα αυτοκόλλητα όσα αντιστοιχούν στον κάθε αριθμό (στόχος 1, 2) Στη 2 η σελίδα του άλμπουμ υπάρχει μια πυραμίδα η οποία στη βάση της έχει τον αριθμό 5, στην κορυφή τον αριθμό 10 και ενδιάμεσα τον αριθμό 7. Τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν τα κενά στις πλευρές της πυραμίδας (στόχος 3)

10 Η επόμενη σελίδα απεικονίζει μια αριθμογραμμή με αριθμούς από το 1 έως το 10, η οποία όμως δεν είναι πλήρως συμπληρωμένη. Τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν τους αριθμούς που λείπουν (στόχος 3)

11 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΩΡΙΟ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΜΦΙΤΑΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Λεκτικό πρόβλημα πρόσθεσης. 3. Ανάλυση του αριθμού Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα με το στρουμφοχωριό πάνω στην οποία υπάρχουν 7 σπιτάκια και 6 στρουμφάκια (τυχαία τοποθέτηση) 4 μαργαρίτες 3 καμπανούλες 2 τουλίπες Εικόνα που απεικονίζει λουλούδια στα βάζα. Δίπλα από κάθε βάζο υπάρχει κενό για την γραφή του αριθμού. 2 ανθοδέσμες Πίνακας με το Σπιρτούλη και το Χαχανούλη, για την καταγραφή των αποτελεσμάτων Σενάριο: Η φίλη μας η Στρουμφίτα μένει σ ένα όμορφο χωριό μέσα στο δάσος μαζί με άλλα Στρουμφάκια. Να, αυτό είναι το χωριό τους! Δείχνουμε στα παιδιά τη μακέτα και ζητάμε να μετρήσουν τα σπιτάκια (στόχος 1) Αυτή τη στιγμή στο στρουμφοχωριό βρίσκονται αρκετά στρουμφάκια. Ζητάμε από δυο παιδιά να μετρήσουν τα Στρουμφάκια (στόχος 1) Η φίλη μας η Στρουμφίτα έχει ένα χόμπι. Αγαπά πολύ τα λουλούδια. Κάθε μέρα κόβει φρέσκα από το δάσος, για να διακοσμήσει το σπίτι της και να χαρίσει και στους φίλους της. Σήμερα βρήκε πολλά λουλούδια, πανέμορφα και δροσερά. Ελάτε να μετρήσουμε πόσα λουλούδια μάζεψε η Στρουμφίτα! Δείχνουμε τα λουλούδια και ζητάμε από τα παιδιά να τα μετρήσουν (στόχος 1)

12 Η Στρουμφίτα, με τα λουλούδια αγκαλιά, ξεκίνησε για το σπίτι. Στο δρόμο συνάντησε το φίλο της τον Γκρινιάρη. Ο Γκρινιάρης είναι εκνευρισμένος, γιατί δεν μπορεί να βρει το Λιχούδη. Η Στρουμφίτα, για να του φτιάξει τη διάθεση, αποφάσισε να του χαρίσει μία από τις τουλίπες της. Ζητάμε από ένα παιδί να μας απαντήσει στο εξής ερώτημα: Η Στρουμφίτα είχε 2 τουλίπες. Αν χαρίσει στον Γκρινιάρη 1, πόσες θα τις μείνουν; (στόχος 2) Γυρνώντας στο σπίτι η Στρουμφίτα τοποθέτησε τα λουλούδια της σε όμορφα βάζα. Ελάτε να μετρήσουμε και να γράψουμε πόσα λουλούδια έχει το κάθε βάζο! Ζητάμε από ένα παιδί να μετρήσει τα λουλούδια από το πρώτο βάζο και να γράψει τον αριθμό. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για όλα τα βάζα (στόχος 1,4) Η Στρουμφίτα με τα υπόλοιπα λουλούδια αποφάσισε να φτιάξει 2 ανθοδέσμες, μια για τον Σπιρτούλη και μια για τον Χαχανούλη. Στις ανθοδέσμες θα τοποθετήσει και 4 μαργαρίτες. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να τοποθετήσει η Στρουμφίτα τις 4 μαργαρίτες στις 2 ανθοδέσμες (πόσες στην ανθοδέσμη του Σπιρτούλη και πόσες στην ανθοδέσμη του Χαχανούλη) Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα (στόχος 3)

13

14 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΟΣΠΙΤΟ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων στην αριθμοσειρά Υλικό: Μακέτα με το Στρουμφοχωριό και το καραμελόσπιτο 7 δένδρα σε τυχαία τοποθέτηση Ο τιμοκατάλογος των γλυκών Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 10 Σενάριο: Ο Μπαρμπαστρούμφ, το σοφό Στρουμφάκι, είναι ο δάσκαλός τους. Σήμερα αποφάσισε να μάθει στα Στρουμφάκια να μετρούν σωστά από το 1 μέχρι το 10. Αν τα καταφέρουν θα πάνε εκδρομή στο καραμελόσπιτο με τα πολλά δένδρα. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουμε όλοι μαζί σωστά μέχρι το 10, για να βοηθήσουμε τα Στρουμφάκια να πάνε εκδρομή (στόχος 1) Χαρούμενα τα Στρουμφάκια ξεκίνησαν. Ο Γκρινιάρης όμως σε όλη τη διαδρομή γκρίνιαζε λέγοντας ότι οι καραμέλες δεν έχουν καμιά δουλειά με τα δέντρα και δεν έπρεπε η τοποθεσία να λέγεται καραμελόσπιτο με τα πολλά δένδρα αλλά καραμελόσπιτο με τις πολλές καραμέλες. Ο Μπαρμπαστρουφ του εξήγησε ότι το όνομα το πήρε από τα πολλά δέντρα που υπάρχουν εκεί. Δείχνουμε στα παιδιά τη μακέτα με το καραμελόσπιτο και ζητάμε να μας μετρήσουν τα δένδρα που υπάρχουν γύρω του (στόχος 2) Μόλις έφτασαν στο δάσος, το πρώτο πράγμα που έκαναν τα Στρουμφάκια ήταν να πάνε στο καραμελόσπιτο να αγοράσουν γλυκά. Ο Γκρινιάρης θέλησε να αγοράσει ένα γλυκό στο φίλο του τον Λιχούδη και επειδή τα λεφτά που κρατούσε ήταν λίγα, αποφάσισε να αγοράσει το γλυκό που κόστιζε 3 ευρώ. Δείχνουμε στα παιδιά τον τιμοκατάλογο με τα γλυκά και ζητάμε να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε ο Γκρινιάρης (στόχος 3)

15 Ο Σπιρτούλης πλήρωσε για το γλυκό του 5 ευρώ. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε ο Σπιρτούλης (στόχος 3) Η Στρουμφίτα πλήρωσε στον ζαχαροπλάστη 8 ευρώ. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο γλυκό αγόρασε η Στρουμφίτα (στόχος 3) Αφού έφαγαν τα γλυκά τους, ήρθε η ώρα για παιχνίδι. Τα Στρουμφάκια έπαιξαν κρυφτό και κυνηγητό. Μόνο ο Χουζούρης ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο να πάρει έναν υπνάκο. Κοιμήθηκε τόσο βαθιά που είδε και όνειρο. Στο όνειρο έρχονταν διάφορα συννεφάκια φορτωμένα με αριθμούς. Οι σειρές όμως των αριθμών είχαν κενά που έπρεπε να συμπληρωθούν. Ο Χουζούρης προσπαθούσε να βρει τους σωστούς αριθμούς και ο ύπνος του έγινε πολύ ανήσυχος. Ελάτε να συμπληρώσουμε τους αριθμούς που λείπουν για να μπορέσει ο Χουζούρης να συνεχίσει ήσυχος τον ύπνο του (στόχος 4) Είχε αρχίσει να νυχτώνει και επιτέλους ο Χουζούρης ξύπνησε. Ο Μπαρμπαστρούμφ αποφάσισε να γυρίσουν πίσω στο χωριό. Πρώτα όμως έπρεπε να δει αν όλα τα Στρουμφάκια ήταν εκεί. Τα έβαλε λοιπόν στη σειρά για να τα μετρήσει. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τον Μπαρμπαστρούμφ και να μετρήσουν τα Στρουμφάκια (στόχος 1)

16 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΟΥΙΝΙ ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Γραφή αριθμητικού συμβόλου 4. Ανάλυση των αριθμών Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης Υλικό: Μακέτα του δάσους με ποτάμι, βραχάκια από γκοφρέ χαρτί, βατραχάκια και δένδρα. Φύλλα πράσινα από χαρτόνι Καρτελάκια με τους αριθμούς από το 1 10 Πορτοκάλια από χαρτόνι. Μπίλιες και σακουλάκια Σενάριο: Ένα ηλιόλουστο πρωινό ο Γουίνι και ο φίλος του το γουρουνάκι, αποφάσισαν να εξερευνήσουν το μαγικό δάσος. Καθώς περπατούσαν στο σκοτεινό μονοπάτι το γουρουνάκι εξαφανίστηκε. Τρομαγμένος ο Γουίνι άρχισε να το ψάχνει αλλά μάταια. Εκείνη τη στιγμή παρουσιάστηκε η καλή νεράιδα του δάσους η οποία του έδωσε μια πληροφορία. Το φίλο του τον είχαν απαγάγει τα ζαβολιάρικα ξωτικά. Του είπε να μη στεναχωριέται γιατί θα τον βοηθούσε να το βρει. Η πορεία μέσα στο μαγικό δάσος ήταν δύσκολη. Για να βρουν το φίλο του έπρεπε να περάσουν αρκετές δοκιμασίες. Η πρώτη δοκιμασία ήταν να διασχίσουν το αγριεμένο ποτάμι. Για να το περάσουν έπρεπε να μετρήσουν σωστά τους βράχους του αγριεμένου ποταμού και μετά τα μέλη μιας οικογένειας βατράχων που ζούσαν στην όχθη του. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τους ήρωές μας και να μετρήσουν τους βράχους και τα βατράχια (στόχος 1) Επιτέλους τα νερά του ποταμού ηρέμησαν και ο Γουίνι με τη νεράιδα πέρασαν απέναντι. Στο δρόμο τους συνάντησαν ένα περίεργο δέντρο που αντί για φρούτα είχε στα φύλλα του αριθμούς. Πλησίασαν και άκουσαν το δέντρο να λέει τα εξής: «Αν θέλεις το φίλο σου να βρεις βάλε στα κλαδιά μου τόσα πορτοκάλια, όσα λένε οι αριθμοί».

17 Αμέσως η καλή νεράιδα κούνησε το μαγικό της ραβδί και πολλά πορτοκάλια παρουσιάστηκαν μπροστά τους. Ο Γουίνι και η καλή νεράιδα στρώθηκαν στη δουλειά. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Ζητάμε από τα νήπια να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να τοποθετήσουν στα φύλλα τόσα πορτοκάλια όσα λέει ο κάθε αριθμός (στόχος 2,1) Το δέντρο ευχαρίστησε το Γουίνι και τη νεράιδα και τούς έδειξε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν. Καθώς προχωρούσαν είδαν μπροστά τους ένα φως σαν κάτι να γυάλιζε. Πλησιάσαν και αντίκρισαν μπίλιες μαγικές- χρωματιστές και ένα χαρτί που έγραφε! «Πρέπει να γράψεις στο χαρτί πόσες είναι οι μπλε, οι κίτρινες, οι κόκκινες και οι πράσινες μπίλιες και το γουρουνάκι ευθύς θα εμφανιστεί». Θέλετε να τους βοηθήσουμε να βρουν το γουρουνάκι; Ελάτε να μετρήσουμε και να γράψουμε! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τις μπίλιες και να γράψουν πόσες είναι οι κόκκινες, οι κίτρινες, οι πράσινες και οι γαλάζιες μπίλιες (στόχος 1,3) Μόλις έγραψαν και τον τελευταίο αριθμό παρουσιάστηκε μπροστά τους το γουρουνάκι. Ήταν πολύ χαρούμενο γιατί με τα ξωτικά είχε κάνει μια ιπτάμενη εξερεύνηση στο δάσος. Ναι καλά ακούσατε, τα ξωτικά του χάρισαν 2 φτερά και πέταξε μαζί τους. Τόν πήγαν πρώτα- πρώτα στην γειτονιά των πουλιών. 3 πολύχρωμες πεταλούδες χόρευαν σε 2 θάμνους. -Μπορείς Γουίνι να μου πεις με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να χορέψουν οι 3 πεταλούδες στους 2 θάμνους; Πόσες στον ένα και πόσες στον άλλο; Ρώτησε το γουρουνάκι. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν το Γουίνι να βρει τη λύση σ αυτό το πρόβλημα Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα (στόχος 4)

18 Φεύγοντας από το δάσος συνάντησαν αγριοφραουλιές και βατόμουρα. Ο Γουίνι έκοψε 3 φράουλες και 2 βατόμουρα και τα χάρισε στη νεράιδα για να την ευχαριστήσει. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα φρούτα χάρισε ο Γουίνι στη νεράιδα (στόχος 5) Το γουρουνάκι μάζεψε 4 βατόμουρα και πεινασμένο από τη βόλτα, αποφάσισε να φάει τα 3. Ζητάμε από τα παιδιά να μας απαντήσουν στο εξής: Το γουρουνάκι είχε 6 βατόμουρα. Αν φάει τα 3, πόσα βατόμουρα θα του μείνουν; (στόχος 5) Επιτέλους έφτασαν στο σπίτι τους. Ήταν πολύ κουρασμένοι και έπεσαν αμέσως για ύπνο.

19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση αριθμητικού συμβόλου 4. Προφορική αρίθμηση 5. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης Υλικό: 2 CD 6 καπελάκια, 6 ποτηράκια,6 πιατάκια 6 προσκλήσεις προσκλήσεις τούρτα με 8 κεράκια. 6 δώρα Σενάριο: Ο Πέτρος έχει τα γενέθλιά του και θα τα γιορτάσει με τους φίλους του. Πήγε λοιπόν με τη μαμά του να αγοράσει τα πράγματα που χρειάζεται. Μπορείτε να μου πείτε πόσα CD αγόρασε ο Πέτρος για τα γενέθλιά του; Πόσα καπελάκια/ ποτηράκια/ πιατάκια αγόρασε ο Πέτρος για το πάρτι του ; (στόχος 1) Μπορείτε να μου γράψετε σ αυτό το χαρτί πόσα καπελάκια αγόρασε ο Πέτρος για το πάρτι του; (στόχος 2)

20 Αφού λοιπόν ο Πέτρος αγόρασε ότι χρειαζόταν, έγραψε με τη βοήθεια της μαμάς του τις προσκλήσεις. Ο Πέτρος στις προσκλήσεις εκτός από την ημέρα και την ώρα, έγραψε την οδό και τον αριθμό του σπιτιού του. Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν στα εξής: Ποιος είναι ο αριθμός του σπιτιού του Πέτρου; (στόχος 3) Πόσες προσκλήσεις έστειλε ο Πέτρος; (στόχος 1) Η μέρα των γενεθλίων έφθασε. Η μητέρα του έφερε την τούρτα με τα κεράκια. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα κεράκια για να δούμε πόσο χρονών είναι ο Πέτρος και να γράψουν τον αριθμό (στόχος 1, 2) Στο πάρτι του Πέτρου όλοι πέρασαν τέλεια. Οι φίλοι του έφεραν δώρα και ο Πέτρος ήταν πολύ χαρούμενος. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα δώρα του Πέτρου (στόχος 1) Ο Πέτρος πήρε 6 δώρα από τους φίλους του και 2 από τη γιαγιά του. Πόσα είναι όλα τα δώρα του Πέτρου; (στόχος 5)

21 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων. 3. Ανάλυση του αριθμού Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης Υλικό: 1 μηλιά με 3 μήλα 1 λεμονιά με 8 λεμόνια 1 πορτοκαλιά με 5 πορτοκάλια Πίνακας καταγραφής των αποτελεσμάτων 2 καλάθια 3 μήλα. 10 τουλίπες, 9 μαργαρίτες και 7 γαρύφαλλα Σενάριο: Ένα σαββατοκύριακο 2 αδέλφια η Μαίρη και ο Νίκος αποφάσισαν να πάνε εκδρομή στο περιβόλι του παππού τους. Το περιβόλι ήταν γεμάτο δέντρα και λουλούδια. Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες από τα δένδρα του παππού και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: Πόσα είναι τα μήλα στη μηλιά; (στόχος 1) Πόσα είναι τα λεμόνια ; (στόχος 1) Πόσα είναι τα πορτοκάλια; (στόχος 1) Γράψτε στο χαρτί πόσα είναι τα πορτοκάλια (στόχος 2) Τα 2 παιδιά έκοψαν 3 μήλα για να πάρουν στο σπίτι. Είχαν μαζί τους 2 καλάθια. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να βάλουν στα 2 καλάθια, τα 3 μήλα ( πόσα στο ένα καλάθι και πόσα στο άλλο) (στόχος 3) Γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων στον πίνακα.

22 Η Μαίρη έκοψε από την πορτοκαλιά 2 πορτοκάλια και ο Νίκος άλλα 2. Πόσα πορτοκάλια έκοψαν και οι 2 μαζί; (στόχος 4) Ο Νίκος και η Μαίρη άρχισαν να παρατηρούν τα ανθισμένα λουλούδια. «- Είναι τόσο ωραία! Ο παππούς εκτός από δέντρα έχει φυτέψει και υπέροχα λουλούδια.» είπε η Μαίρη. «- Και όλα είναι ανθισμένα και πολύχρωμα.» συμπλήρωσε ο Νίκος. Τα παιδιά αποφάσισαν να περιγράψουν τον ανθόκηπο στη μαμά γι αυτό κοίταξαν προσεκτικά τα είδη των λουλουδιών και τα άνθη τους. Ζητάμε από τα νήπια τα εξής: Να βοηθήσουν τη Μαίρη και το Νίκο να μετρήσουν τις τουλίπες, τις μαργαρίτες και τα γαρύφαλλα που υπάρχουν στο περιβόλι του παππού; (στόχος 1) Πόσα πέταλα έχει η κάθε μαργαρίτα; (στόχος 1) Να γράψουν τον αριθμό στο χαρτί (στόχος 2) Τα παιδιά έκοψαν λουλούδια για να προσφέρουν στη μαμά τους. Ο Νίκος έκοψε 2 γαρύφαλλα και η Μαίρη 4. Ο Νίκος έκοψε 2 γαρύφαλλα και η Μαίρη 4 γαρύφαλλα. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα γαρύφαλλα έκοψαν και οι 2 μαζί για να προσφέρουν στη μαμά τους (στόχος 4)

23 ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΠΟΙΟΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΜΗΛΟ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση αριθμητικού συμβόλου 4. Προφορική αρίθμηση 5. Λεκτικά προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης Υλικό: Ένα μεγάλο δένδρο με ένα μήλο πάνω του 2 διαδρομές 1 κόκκινη και 1 κίτρινη 2 ζωάκια Κάρτες με τους αριθμούς 7 και 5 Εικόνα με 8 σκουληκάκια σε γραμμική διάταξη Εικόνα με 6 σκουληκάκια σε τυχαία τοποθέτηση Σενάριο: Μια μέρα σε ένα δάσος συναντήθηκαν τυχαία 2 ζώα. Τα 2 ζωάκια ήταν πολύ πεινασμένα κι έψαχναν στο δάσος να βρουν τροφή. Ξαφνικά βλέπουν ένα τεράστιο δέντρο το οποίο είχε μόνο ένα μήλο. Άρχισαν να μαλώνουν για το ποιος θα φάει το μήλο. Η σοφή κουκουβάγια όμως τους έδωσε τη λύση. Θα έπαιζαν ένα παιχνίδι οι κανόνες του οποίου ήταν οι εξής: -Θα τους έκανε κάποιες ερωτήσεις. - Με κάθε σωστή απάντηση θα προχωρούσαν ένα βήμα προς το σημείο που βρίσκεται το μήλο. -Όποιος έφτανε πρώτος στο μήλο θα το έτρωγε. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες την κίτρινη και την κόκκινη για να αρχίσει ο αγώνας. Ερωτήσεις που απαντούν τα παιδιά της κίτρινης ομάδας: Πόσα σκουλήκια βλέπετε στην εικόνα; (στόχος 1) Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; (κάρτα με τον αριθμό 5) (στόχος 3) Γράψτε μου τον αριθμό 5 (στόχος 2) Μέτρησε μου από το 1-10 (στόχος 4) Γράψτε μου τον αριθμό που βρίσκεται μετά τον αριθμό 3 (στόχος 2,4) Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά το 5; (στόχος 4) Γράψτε μου τους αριθμούς από το 1-5 (στόχος 2,4) Ο Νίκος είχε 4 αυτοκίνητα και η μαμά του αγόρασε ακόμα 2. Πόσα αυτοκίνητα έχει τώρα; (στόχος 5) Η Μαρία είχε 4 μήλα. Πεινούσε όμως κι έφαγε τα 2. Πόσα μήλα της έμειναν; (στόχος 5) Ποιος αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στο 4 και 6; (στόχος 4) Ερωτήσεις που απαντούν τα παιδιά της κόκκινης ομάδας: Μετρήστε μου από το 1-10 (στόχος 4) Γράψτε μου τον αριθμό που βρίσκεται μετά το 3 (στόχος 4, 2)

24 Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; (κάρτα με τον αριθμό 7) (στόχος 3) Γράψτε μου τους αριθμούς από το 1-5 (στόχος 4, 2) Πόσα σκουλήκια βλέπετε στην εικόνα; (στόχος 1) Γράψτε μου τον αριθμό 7 (στόχος 2) Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά τον αριθμό 8; (στόχος 4) Ποιος αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στο 4 και 6; (στόχος 4) Η Μαρία είχε 4 κούκλες. Χάρισε 1 κούκλα στη φίλη της Σοφία. Πόσες κούκλες της έμειναν; (στόχος 5) Ο Νίκος είχε 5 καραμέλες και η μαμά του αγόρασε ακόμα 2. Πόσες καραμέλες έχει τώρα; (στόχος 5)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ Η μέρα που γεννιέμαι! Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια σκυλίτσα, από βασιλική οικογένεια. Η μαμά της ήταν μοντέλο και η γιαγιά της,τι να σας πω είχε ολόκληρο οίκο

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού.

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μια αλεπού πεινούσε πολύ! Είδε σε ένα δέντρο μια κληματαριά γεμάτη σταφύλια. Ήθελε να φάει!

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Γ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2015

Kangourou Greek Competition 2015 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2015 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 14 Νοεμβρίου/November 2015 10:00 11:15 Ερώτηση 1 10: 3 βαθμοί Ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΖΩΑ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Θα διαβάσουμε ένα κείμενο για την αγαπημένη παιδική σειρά «Πέππα το γουρουνάκι». Διάβασε προσεκτικά το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Αναστασία Τζαβάρα Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Μέσα σε μια πολιτεία δεινοσαύρων μπορείς να βρεις μεγαλόσωμους δεινόσαυρους με ουρές μακριές σαν σωλήνες, αστραφτερά

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Παραμυθάδες Γ1

Μικροί Παραμυθάδες Γ1 Μικροί Παραμυθάδες 24ο Δημοτικό Περιστερίου 2017-2018 Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία πριγκίπισσα που την έλεγαν ΑΡΙΑΔΝΗ. Ζούσε σε ένα πλουμιστό παλάτι με τον βασιλιά που τον έλεγαν Νίνο.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Π Α Ρ Κ Ι Α Σ Τ Η Σ ΛΛΗΝΟΜΑΘΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ι Ρ Α Δ Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Σ 1 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Α Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 2 η Ενότητα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 2 η Ενότητα Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη - 2 η Ενότητα Πηγή: e-selides 1. Βρίσκω και γράφω τα γινόμενα: 4Χ8= 3Χ8= 4Χ9= 3Χ9= 2Χ8= 8Χ8= 6Χ8= 8Χ9= 6Χ9= 2Χ9=

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο... ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΘΕΠΡΩΤΙΑ ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... Η ΕΦΟ Ρ ΕΙΑ Π ΡΟ Ϊ ΤΟ ΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί πριν από πολύ καιρό ένας κακός μάγος μάγεψε το χωριό

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα: Αγόρασα μία φόρμα γυμναστικής. Πήρα ακόμα μία φούστα. Α και ένα ζευγάρι παπούτσια. Εσύ;

Κατερίνα: Αγόρασα μία φόρμα γυμναστικής. Πήρα ακόμα μία φούστα. Α και ένα ζευγάρι παπούτσια. Εσύ; Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΓΟΡΑ Κατανόηση προφορικού λόγου Αγορά Μαρία:Κατερίνα! Γεια! Κατερίνα: Γεια σου Μαρία. Τι κάνεις; Μαρία: Καλά! Κι εσύ για ψώνια; Τι αγόρασες; Κατερίνα:

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Μαθηματικά. Α και Β Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Μαθηματικά. Α και Β Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Μαθηματικά Α και Β Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών α τεύχος Προσαρμοσμένη έκδοση για την ενίσχυση της προσβασιμότητας με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΝΙΑΤΗ Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά EΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Περιεχόμενα Η παρέα στον παιδικό σταθμό Στον παιδικό σταθμό...6

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Η γάτα θέλει να πάει στο γάλα και το ποντίκι στο τυρί, ακολουθώντας τους δρόµους του κήπου. Οι διαδροµές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

Η γειτονιά μας, η πόλη μας. Περιβαλλοντικά μονοπάτια

Η γειτονιά μας, η πόλη μας. Περιβαλλοντικά μονοπάτια Tη σχολική χρονιά 2013-2014 το σχολείο μας συμμετείχε στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία». Η επιδίωξη του Δικτύου για τη δημιουργία ενημερωμένων ενεργών

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο Κοράκου και βρίσκεται στην Κοράκου, ένα πολύ όμορφο χωριό. Αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1900. Απ έξω η αυλή έχει μπασκέτες για να παίζουμε τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 Δέκα μαθητές (εθελοντές) θα μοιραστούν 6 σοκολάτες που βρίσκονται πάνω σε 3 καρέκλες, όπως δείχνει η εικόνα. Κάθε ένας πρέπει να κατευθυνθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων Η Γειτονιά των Χρωμάτων Αναστασία Στολτίδου -Στην Γκρίζα πολιτεία που λείπει το χρώμα, που τα σπίτια, τα αυτο- κίνητα, τα μαγαζιά, ο ουρανός, ο ήλιος, οι άνθρωποι είναι γκρι, τα παι- διά δεν έχουν καμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

TO ΠAPTI EKΠΛHΞH. και. Περιεχόμενα. Καλωσόρισες στη Φωτεινούπολη! Ώρα για διακόσμηση. Φτιάξε τη δική σου Φωτεινούπολη! Ένα δώρο ζωγραφιστό

TO ΠAPTI EKΠΛHΞH. και. Περιεχόμενα. Καλωσόρισες στη Φωτεινούπολη! Ώρα για διακόσμηση. Φτιάξε τη δική σου Φωτεινούπολη! Ένα δώρο ζωγραφιστό και TO ΠAPTI EKΠΛHΞH Περιεχόμενα 2 Καλωσόρισες στη Φωτεινούπολη! 32 Ώρα για διακόσμηση 4 Φτιάξε τη δική σου Φωτεινούπολη! 35 Ένα δώρο ζωγραφιστό 9 Μάθε περισσότερα για τη Ρόζη 36 Η λίστα με τα ψώνια 10

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:...

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:... ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γραπτή Έκφραση Όνομα:...................... Επώνυμο:................................................. Γραπτή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είχε ζωάκια, ωραία χρώματα και ωραία σχέδια. Όμως δε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μου ζώο. παπαγάλος. μου το πήρε η μαμά τα Χριστούγεννα έχει χρώμα μπλε και κόκκινο και το κεφάλι του είναι πράσινο.

Το αγαπημένο μου ζώο. παπαγάλος. μου το πήρε η μαμά τα Χριστούγεννα έχει χρώμα μπλε και κόκκινο και το κεφάλι του είναι πράσινο. Το αγαπημένο μου ζώο παπαγάλος μου το πήρε η μαμά τα Χριστούγεννα έχει χρώμα μπλε και κόκκινο και το κεφάλι του είναι πράσινο. Του αρέσει να κάθεται σπίτι του. Τον αγαπώ πολύ. Γιώργος και Γιώργος Θ. Σκύλος

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Στ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Στ Τάξη Δοκίμιο Αξιολόγησης τ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης τ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ορθογραφία. 2. Άκουσε προσεκτικά και κύκλωσε ανάλογα, για το σωστό και για το λάθος. 1. Η Αλεξάνδρα είναι στενοχωρημένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ. 4 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Σχολικό Έτος 2013-2014

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ. 4 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Σχολικό Έτος 2013-2014 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ 4 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας Σχολικό Έτος 2013-2014 Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης, τα παιδιά της Β τάξης του σχολείου μας, ανακατεύοντας φρούτα και φαντασία, δημιούργησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια έκδοσης: Καρακώττα Τάνια. 3 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Έτος έκδοσης: 2017 ISBN:

Επιμέλεια έκδοσης: Καρακώττα Τάνια. 3 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Έτος έκδοσης: 2017 ISBN: Η συγγραφή-εικονογράφηση του παραμυθιού έγινε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ2 τμήματος του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σπίτι για όλους-δραστηριότητες και υλικό για ένα μαγικό βιβλίο

Ένα σπίτι για όλους-δραστηριότητες και υλικό για ένα μαγικό βιβλίο Ένα σπίτι για όλους-δραστηριότητες και υλικό για ένα μαγικό βιβλίο 02/02/2017 18:00:00 Ένα σπίτι για όλους. Ή Deep in the Woods (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του παραμυθιού). Αυτό είναι το εξαιρετικό

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 7 η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 Το ταξίδι του Γομφούλη Ένα δοντάκι ο Γομφούλης, ξέρετε παιδιά, από αυτά τα πίσω δόντια που έχουμε και μασάμε, ήτανε πολύ εργατικό. Κάθε μέρα δούλευε πάρα πολύ! Μασούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ Η Λιλή και η Μπρίκνεη δυο σταγόνες που ζούσαν σ έναν νερόμυλο στην Έδεσσα ξεκίνησαν μια μέρα για να πάνε στο σχολείο. Καθώς προχωρούσαν, βρήκαν και τρεις φίλους τους: τον Τζο, τον

Διαβάστε περισσότερα

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί.

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Το σπίτι μου Ένα σπίτι θα χτίσω στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Ένα σπίτι θα χτίσω μακριά στην θάλασσα να σου το κύμα που θα

Διαβάστε περισσότερα

σχολείο παραμύθι μπαλόνι αηδόνι πάρκο Δευτέρα τσάντα θάλασσα 1. Χωρίζω τις παρακάτω λέξεις σε συλλαβές.

σχολείο παραμύθι μπαλόνι αηδόνι πάρκο Δευτέρα τσάντα θάλασσα 1. Χωρίζω τις παρακάτω λέξεις σε συλλαβές. Όνομα:. Ημερομηνία :. Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Χωρίζω τις παρακάτω λέξεις σε συλλαβές. σχολείο παραμύθι μπαλόνι αηδόνι πάρκο Δευτέρα τσάντα θάλασσα 2. Χρωματίζω με κόκκινο χρώμα τις φράσεις που θα έλεγα στον δάσκαλό

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Τάξη Α Κ Α Λ Ο

Όνομα: Τάξη Α Κ Α Λ Ο Όνομα: Τάξη Α Κ Α Λ Ο Π Α Σ Χ Α Συμπλήρωσε στα αυγουλάκια τα γράμματα που λείπουν: Α,α Γ,γ Δ,δ Η,η Ν,ν Ρ,ρ Υ,υ Χ,χ Βάλε τώρα σε αλφαβητική σειρά λέξεις που έχουν σχέση με το Πάσχα. αυγά παπάς λαμπάδα τσουρέκι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Όμιλος Λογοτεχνίας 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Σχ. Έτος 2017-18 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αγγελική Χειλάκη- ΠΕ70 «ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ»

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης. Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς

Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης. Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς Τα δεδομένα Παρατηρήθηκε Απαξιωτική στάση/συμπεριφορά για το σχολείο, τα μαθήματα και το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ι Δηµοτικό Σχολείο Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Συνεργαζόµαστε στις οµάδες µας και γράφουµε το δικό µας παραµύθι, χρησιµοποιώντας τις λέξεις: άµαξα, βαρέλι, βιολί, νησί, πειρατής, ήλιος, διαµάντι, πυξίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αρχικής Διάγνωσης Γνώσεων Ελληνικών ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ

Δοκίμιο Αρχικής Διάγνωσης Γνώσεων Ελληνικών ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ Όνομα μαθητή/τριας: Χώρα Καταγωγής: Χρονιά Ενίσχυσης: Τμήμα: Εκπαιδευτικός: Βαθμός:../25 1. Βάλε τον αριθμό της εικόνας που ταιριάζει σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που θα σας διηγηθώ δεν είναι παραμύθι. Eίναι η αληθινή ιστορία της διπλής ζωής μου, η οποία αρχίζει με παραμυθένιο και μαγευτικό τρόπο.

Αυτό που θα σας διηγηθώ δεν είναι παραμύθι. Eίναι η αληθινή ιστορία της διπλής ζωής μου, η οποία αρχίζει με παραμυθένιο και μαγευτικό τρόπο. «Μία ιστορία για νεράιδες» Αυτό που θα σας διηγηθώ δεν είναι παραμύθι. Eίναι η αληθινή ιστορία της διπλής ζωής μου, η οποία αρχίζει με παραμυθένιο και μαγευτικό τρόπο. Η ιστορία μου ξεκινάει όταν ήμουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Μάγισσα η Σουµουτού και οι ράκοντες Βάσω Ψαράκη Εικονογράφηση: Βάσω Ψαράκη Σελ. 81 ραστηριότητες για Α & Β τάξη

Η Μάγισσα η Σουµουτού και οι ράκοντες Βάσω Ψαράκη Εικονογράφηση: Βάσω Ψαράκη Σελ. 81 ραστηριότητες για Α & Β τάξη 1 Σειρά Μικρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Η Μάγισσα η Σουµουτού και οι ράκοντες Βάσω Ψαράκη Εικονογράφηση: Βάσω Ψαράκη Σελ. 81 ραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας:Η Βάσω Ψαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη Άμπρα Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια κατάμπρα Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα... 7 Ας παίξουμε με τις λέξεις Το αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα