Ανακύκλωση Μπαταριών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανακύκλωση Μπαταριών"

Transcript

1 Ανακύκλωση Μπαταριών

2 Ο φορέας ανακύκλωσης οικιακών μπαταριών στην Ελλάδα ονομάζεται AΦΗΣ ΑΕ. Είναι ο υπεύθυνος φορέας για τη συλλογή και ανακύκλωση μπαταριών στη χώρα μας.

3 Η μπαταρία του Volta (βολταϊκή στήλη) Ας πούμε μερικά πράγματα για την ιστορία της μπαταρίας. Οι επιστήμονες Luigi Galvani και Alessandro Cont di Volta ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν τα ηλεκτρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους στους οργανισμούς. Ο Volta κατασκεύασε την πρώτη μπαταρία, από πλάκες ψευδαργύρου και χαλκού. Alessandro Cont di Volta ( ) Luigi Galvani ( )

4 Το 1938 ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhem Konig ανακάλυψε μία κατασκευή παρόμοια με την μπαταρία στην Βαγδάτη. Η κατασκευή είχε το μέγεθος μίας γροθιάς και ήταν φτιαγμένη από πηλό. Δεν έχει αποδειχθεί όμως οτι ήταν όντως μία πρωτόγονη μπαταρία. Η μπαταρία της Βαγδάτης

5 Μία μπαταρία αποτελείται από ένα ή περισσότερα ηλεκτρικά στοιχεία. Ένα ηλεκτρικό στοιχείο αποτελείται από δύο πλάκες φτιαγμένες από διαφορετικά μέταλλα, βουτηγμένες σε υγρό που επιτρέπει την ροή ρεύματος (ηλεκτρολύτης). Οι μεταλλικές πλάκες αντιδρούν χημικά με τον ηλεκτρολύτη και αν τα συνδέσουμε με αγωγό, θα έχουμε την ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Μπαταρία αυτοκινήτου.

6 Διάφορες πρωτογενείς (μη επαναφορτιζόμενες) μπαταρίες Οι πρωτογενείς μπαταρίες, είναι οι μη επαναφορτιζόμενες. Αυτές είναι οι: Ψευδαργύρου/ Άνθρακα: οι γνωστές σε όλους απλές μπαταρίες. Ψευδαργύρου/ Χλωριδίου: οι απλές μπαταρίες μεγάλης διαρκείας Αλκαλικές Μαγγανίου: οι γνωστές αλκαλικές μπαταρίες, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις τις παραπάνω μπαταρίες.

7 Αργύρου: συνήθως κομβιόσχημες, χρησιμοποιούνται σε ρολόγια κυρίως. Λιθίου: μεγάλης διάρκειας ζωής, χρήσιμες κυρίως σε φωτογραφικό εξοπλισμό και σε κινητά τηλέφωνα. Ψευδαργύρου αέρα: κομβιόσχημες, χρησιμοποιούν αέρα για αρνητικό πόλο. Υδραργύρου: χρησιμοποιούνται σε ιατρικές συσκευές όπως ακουστικά βαρυκοϊας. Όμως ο υδράργυρος είναι βλαβερός και γι αυτό γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση τους. Διάφορες πρωτογενείς (μη επαναφορτιζόμενες) μπαταρίες

8 Οι δευτερογενείς μπαταρίες, είναι οι επαναφορτιζόμενες. Αυτές είναι οι: Σύστημα Νικελίου/Καδμίου: Οι πρώτες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που φτιάχτηκαν ποτέ. Δυστυχώς το κάδμιο είναι βλαβερό. Σύστημα Νικελίου/Μετάλλου υδριδίου: Φιλικότερες στο περιβάλλον από τις Νικελίου Καδμίου και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τείνουν να αντικαταστήσουν τις Νικελίου/Καδμίου. Μπαταρίες Νικελίου/ Καδμίου

9 Σύστημα Μολύβδου: Η ανακάλυψή τους έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όλες οι μπαταρίες αυτοκινήτων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δυστυχώς ο μόλυβδος είναι επίσης βλαβερός για το περιβάλλον. Γι αυτό οι μπαταρίες αυτοκινήτων συλλέγονται και ανακυκλώνονται. Νικελίου / Μετάλλου υδριδίου στον φορτιστή τους Μπαταρίες Μολύβδου

10 Διάφορες φορητές συσκευές Ας δούμε τώρα μερικές συσκευές που χρειάζονται μπαταρίες για να λειτουργήσουν: Κασετόφωνα / Ραδιόφωνα CD players Walkman/ discman Παιχνιδομηχανές τσέπης Κινητά τηλέφωνα Ασύρματα τηλέφωνα Παιχνίδια (τηλεκατευθυνόμενα, κούκλες κλπ) Αυτοκίνητα Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

11 Διάφορες φορητές συσκευές Φακοί Ρολόγια Φωτογραφικές μηχανές Ηλεκτρικά φορητά εργαλεία (τρυπάνια κλπ) Βιντεοκάμερες Ακουστικά βαρυκοΐας Walky Talky και λοιποί ασύρματοι Τηλεχειριστήρια. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις συσκευές. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιείται στην βιομηχανία και αυτές οι μπαταρίες ονομάζονται: «βιομηχανικοί συσσωρευτές».

12 Νέα μπαταρία Νέα προϊόντα Εισαγωγέας Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ Κατάστημα Απορρίμματα Διαλογή Μπαταριών Καταναλωτής Κάδοι Συλλογής Υδροφόρος Ορίζοντας Αυτός είναι ο κύκλος ζωής της μπαταρίας. Πρέπει να μην διακόπτουμε τον κύκλο της πετώντας την στα σκουπίδια, για να μπορούμε να φτιάξουμε νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα.

13 Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέαμα σε όλες τις χωματερές της χώρας μας. Τα σκουπίδια μαζεύονται διαρκώς και ο,τι και να κάνει ο δήμος μας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εκτός από το άσχημο θέαμα και την απαίσια μυρωδιά, αυτές οι χωματερές αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όλων μας.

14 Με την ανακύκλωση, έχουμε οφέλη: Μειώνουμε σημαντικά τον όγκο των απορριμάτων. Έτσι λιγότερα σκουπίδια καταλήγουν στις ήδη υπερφορτωμένες χωματερές. Δεν σπαταλάμε χρήσιμα υλικά. Είναι πάρα πολλά τα υλικά τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά σε νέα προϊόντα. Έτσι δεν αδειάζουμε την γη μας από μέταλλα ή άλλα υλικά που ανακυκλώνονται.

15 Εξοικονομούμε χρήματα. Όλα αυτά τα υλικά και η ενέργεια που εξοικονομούμε από την ανακύκλωση, κοστίζουν χρήματα που τελικά, αν δεν τα ανακυκλώσουμε, τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας. Ακόμη και αν είχαμε πάρα πολύ χώρο για χωματερές, τόσα σκουπίδια μαζεμένα θα έκαναν μεγάλη ζημιά στην δημόσια υγεία.

16 Εξοικονομούμε ενέργεια. Ανακυκλώνοντας τα διάφορα υλικά αντί να τα πετάμε, μπορούμε να ξαναφτιάξουμε νέα προϊόντα και να μην χρειαστεί να ξαναμπούμε στην διαδικασία της παραγωγής μετάλλων από ορυκτά ή χαρτιού από δέντρα. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας εξοικονομείται.

17 Κάδμιο Ποια είναι τα επικίνδυνα υλικά μιας μπαταρίας; Οι μπαταρίες περιέχουν μέταλλα, που επειδή είναι βαρύτερα από τον σίδηρο, τα ονομάζουμε βαρέα μέταλλα. Αυτά που βρίσκουμε στις μπαταρίες, είναι κυρίως τρία: Μόλυβδος Υδράργυρος Κάδμιο Αυτά τα μέταλλα όταν ελευθερωθούν στο περιβάλλον, μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και από κει καταλήγουν στον οργανισμό μας.

18 Υδράργυρος Μόλυβδος Κάποια μέταλλα (σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο) είναι φυσικά συστατικά του οργανισμού μας. Τα βαρέα μέταλλα όμως όχι και γι αυτό δεν θα πρέπει να βρεθούν στο φαγητό ή το νερό μας. Γι αυτό θα πρέπει, όταν τα χρησιμοποιούμε (όπως π.χ. στις μπαταρίες) να βεβαιωνόμαστε ότι θα επιστρέψουν σε ειδικά εργοστάσια όπου και θα ανακυκλωθούν.

19 Για να μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιαδήποτε υλικά, θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε πρώτα. Όσο προχωρημένη τεχνολογία και να έχει ένας δήμος, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι όταν εμείς τους δίνουμε σακούλες γεμάτες ανακατεμένα και λερωμένα υλικά! Η καλύτερη λύση είναι να τα ξεχωρίσουμε εμείς πριν τα πετάξουμε έτσι ώστε οι εργάτες να μπορούν ευκολότερα να βρουν μέσα σε αυτά οτιδήποτε χρήσιμο. Το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, οι μπαταρίες μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα αν μάθουμε εμείς πρώτοι να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια μας.

20 Καταρχήν, ας δούμε γιατί δεν πρέπει να ανοίγουμε μία μπαταρία ή να την πετάμε στα σκουπίδια. Τα μέταλλα που περιέχει η μπαταρία, με χημικές αντιδράσεις παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Και όπως ξέρουμε, αν είμαστε απρόσεκτοι με το ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Έτσι και στις μπαταρίες, αν αυτές σπάσουν και υγρανθούν ή ζεσταθούν, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Ειδικά σε μία χωματερή γεμάτη εύφλεκτα υλικά, φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μία πυρκαγιά.

21 Τα σκουπίδια όταν καίγονται είναι βλαβερά διότι περιέχουν διάφορα χημικά που πετάμε. Με την πυρκαγιά αυτά ελευθερώνονται στον αέρα και με τη βροχή καταλήγουν στο έδαφος. Έτσι, βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την υγεία των εργαζόμενων στις χωματερές. Επίσης, αν οι μπαταρίες είναι σπασμένες και βραχούν, τα μέταλλα που περιέχουν διαλύονται στο νερό και ελευθερώνονται στο υπέδαφος, μολύνοντας τα υπόγεια νερά και το χώμα.

22 Οι κατασκευαστές μπαταριών προσέχουν πολύ ώστε τα επικίνδυνα υλικά που περιέχουν οι μπαταρίες να μην ελευθερώνονται στο περιβάλλον. Οι συσκευασίες των μπαταριών είναι ερμητικά κλειστές και όταν τις χρησιμοποιούμε σωστά και τις ανακυκλώνουμε, δεν υπάρχει κανένας φόβος για την υγεία μας. Όμως οι κατασκευαστές μπαταριών δεν μπορούν να είναι σίγουροι πως εμείς χειριζόμαστε τις μπαταρίες με την ίδια προσοχή.

23 Μπαταρίες που στοιβάζονται στα σκουπίδια, ή μπαταρίες που εμείς εκθέτουμε σε υγρασία και ήλιο, ή προσπαθούμε να τις ανοίξουμε για να δούμε τι έχουν μέσα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να τις χειριζόμαστε σωστά, για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε άφοβα. Γι αυτό θα σας δώσω μερικές απλές συμβουλές, για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις μπαταρίες χωρίς κίνδυνο για σας ή το περιβάλλον.

24 Για να είμαστε βέβαιοι ότι χειριζόμαστε τις μπαταρίες με υπευθυνότητα θα πρέπει: Να αποφεύγουμε την χρήση μπαταριών αν μπορούμε να βάλουμε την συσκευή στην πρίζα. Να προτιμάμε ηλιακές ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Δεν τοποθετούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούριες στην ίδια συσκευή. Είναι επικίνδυνο και βλάπτει ακόμη και τις μπαταρίες. Τις αποθηκεύουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος.

25 Δεν τις ανοίγουμε. Δεν πιάνουμε μπαταρίες που έχουν σπάσει και στάζουν με γυμνά χέρια. Προστατεύουμε τις μπαταρίες από την υγρασία και το σκούριασμα. Βάζουμε λίγη κολλητική ταινία στους πόλους της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας μόλις την αφαιρέσουμε από την συσκευή. Δεν προσπαθούμε να επαναφορτίσουμε μπαταρίες μίας χρήσεως. Δεν αφήνουμε τις μπαταρίες σε συσκευές που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε για καιρό.

26 Γνωρίζετε πως... Οι ουσίες που περιέχει μία μικρή (κομβιόσχημη) μπαταρία είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό! Τα μέταλλα από τις μπαταρίες αποτελούν το 60%-80% της μπαταρίας. Η ενέργεια που σώζεται από την ανακύκλωση μπαταριών σε ένα χρόνο υπολογίζεται ότι αρκεί για να καλύψει την κατανάλωση γκαζιού (για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα) σε 223 νοικοκυριά!

27 Πάνω από δέκα δισεκατομμύρια μπαταρίες παράγονται στην γη κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ αγοράζονται κάθε χρόνο 2 δις μπαταρίες, και στην Γαλλία 720 εκατομμύρια. Έρευνες που έγιναν σε 11 χωματερές στις ΗΠΑ και στον Καναδά αποκάλυψαν πως, αν και οι μπαταρίες αποτελούν μόνο το 0,2% του όγκου των απορριμμάτων, από αυτές προέρχονται το 20% των τοξικών ουσιών!

28 Όλα τα παραπάνω είναι για να μάθουμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε την ανακύκλωση συνήθεια. Ζούμε σε μία εποχή όπου η τεχνολογία διαρκώς προοδεύει και η πρόοδος αυτή δυστυχώς συνοδεύεται με απορρίμματα. Αυτά τα απορρίμματα δεν είναι τα ίδια με αυτά που κάναμε πριν 100 χρόνια. Πλέον δεν είναι τόσο εύκολο η φύση να τα διασπάσει μόνη της και όσο προχωράμε θα είναι όλο και πιο δύσκολο.

29 Αν λοιπόν θέλουμε να συνεχίσουμε τον άνετο τρόπο ζωής που μας παρέχει η τεχνολογία, θα πρέπει να κάνουμε την ανακύκλωση συνήθεια. Δεν είναι δύσκολο. Πετάτε τις μπαταρίες σας στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και ζητήστε από την μαμά σας να σας δίνει και τις δικές της. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε τον άνετο τρόπο ζωής μας και να ζούμε σε αυτό τον όμορφο πλανήτη για πολύ καιρό ακόμη.

Ανακύκλωση Μπαταριών

Ανακύκλωση Μπαταριών Ανακύκλωση Μπαταριών Ο φορέας ανακύκλωσης οικιακών μπαταριών στην Ελλάδα ονομάζεται ΑΦΗΣ ΑΕ. Είναι ο υπεύθυνος φορέας για την συλλογή και ανακύκλωση μπαταριών στη χώρα μας. Alessandro Cont di Volta (1745-1827)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΣΤΗΛΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΣΤΗΛΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΛΩΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Α.Φ.Η.Σ. Συλλογικό σύστημα Μη κερδοσκοπικός οργανισμός Υπό την αιγίδα και έγκριση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (ΦΕΚ 1056Β / 14.7.2004) Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ Η ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Σχολική Παρουσίαση ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Ποιοί είμαστε. H Α.Φ.Η.Σ. Α.Ε. είναι ένα συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης φορητών μπαταριών. Ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, που έχει σαν αποστολή του την συλλογή και

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε: Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Ένας θησαυρός στα σκουπίδια μας

Ένας θησαυρός στα σκουπίδια μας (Το τηλεπαιχνίδι που αφορά την ανακύκλωση. Το κείμενο είναι γραμμένο από μαθητές και δάσκαλο και περιλαμβάνει 11 ρόλους. Ακούγεται μουσική σχετική με την ανακύκλωση.) Α.: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γεια σας! Είμαι η Μαρία και θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση μπαταριών. Γεια σας! Είμαι η Χαριτίνη και θα σας μιλήσω για την κομποστοποίηση. Γεια σας! Είμαι

Διαβάστε περισσότερα

Ονομάζεται και οξείδωση Τα μέταλλα τείνουν να επιστρέφουν στη μορφή του οξειδίου Τρεις βασικές μορφές: 1. αλλοίωση μάζας 2. αποφλοίωση 3.

Ονομάζεται και οξείδωση Τα μέταλλα τείνουν να επιστρέφουν στη μορφή του οξειδίου Τρεις βασικές μορφές: 1. αλλοίωση μάζας 2. αποφλοίωση 3. Α. Λόγοι συντήρησης Ονομάζεται και οξείδωση Τα μέταλλα τείνουν να επιστρέφουν στη μορφή του οξειδίου Τρεις βασικές μορφές: 1. αλλοίωση μάζας 2. αποφλοίωση 3. ευλογίαση Είδος διάβρωσης Επιστημονικά ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουμε για την ενέργεια

Μαθαίνουμε για την ενέργεια Μαθαίνουμε για την ενέργεια Εργασίες από τα παιδιά του Ε 2 2013-2014 Απακίδης Ανατόλι, Κολοβός Δημήτρης, Κυριάκου Σάββας Κρυπτόλεξο Ε Β Η Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Λ Π Υ Β Κ Δ Ξ Υ Θ Ο Η Λ Ι Ο Σ Ω Δ Η Θ Ο Ο Φ Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Ρύπανση του εδάφους

4.2 Ρύπανση του εδάφους 110 Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 4.2 Ρύπανση του εδάφους Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ρυπαίνουν το έδαφος Ερωτήσεις κατανόησης θεωρίας και προβλήματα 2-1. Η ρύπανση του εδάφους οφείλεται κυρίως στη

Διαβάστε περισσότερα

RL-PS7 Ζυγαριά Μπάνιου. Οδηγίες χρήσης

RL-PS7 Ζυγαριά Μπάνιου. Οδηγίες χρήσης RL-PS7 Ζυγαριά Μπάνιου Οδηγίες χρήσης Περιγραφή A. Επιφάνεια B. Οθόνη LCD C. Κουμπί επιλογής μονάδας μέτρησης D. Καπάκι τμήματος μπαταριών Συμβουλές ασφαλείας και προειδοποιήσεις Διαβάστε τις παρούσες

Διαβάστε περισσότερα

όπως 1,5 Volt 4,5 Volt 9 Volt 12 Volt και

όπως 1,5 Volt 4,5 Volt 9 Volt 12 Volt και Κατασκευή Ηλεκτρικής Στήλης από απλά υλικά 1 ο κεφάλαιο Ανάλυση της τεχνολογικής ενότητας που ανήκει η κατασκευή Ενέργεια είναι µια από τις πιο δύσκολες έννοιες της φυσικής. παράλληλα όµως εµφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Οίκος + Λόγος Η μελέτη του φυσικού οίκου Η επιστήμη που μελετά τη σχέση oργανισμών με το περιβάλλον Ernst Hekel ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Ανακύκλωση Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Θέμα: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών Στόχοι ομάδας: -Ανεύρεση

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο 35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο Ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρικές πηγές, ηλεκτρικοί πόλοι, καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης.

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Πατρών Άγιος Στέφανος,Τ.Κ.25200. ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης Σπασμένα γυαλιά Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ DC σε AC ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ UPS

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ DC σε AC ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ UPS ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ DC σε AC ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ UPS SIU 150 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που ακολουθούν προκειμένου να αποφύγετε

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Λεπίδα για τη μύτη Διακόπτης ON/OFF Κυρίως σώμα Λεπίδα για φαβορίτες Κεφαλή Βούρτσα Σχ.1 Θέση μπαταρίας Θήκη ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλεία Αλεξανδροπούλου ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλεία Αλεξανδροπούλου ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Μαθητές της ομάδας Βιργινία Καρασταμάτη Σταματία Κουτσίκου Νικολοπούλου Μαρία- Ελένη Ντούνκιεβτς Λάουρα Μωϊσιάδη Λυδία Αναστασία Χουτζούμη Κουρούβανης Κων/νος Αδαμαντία Ριτσοτάκη Κουρούπη Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Ονομαστική τιμή. Τάση Χωρητικότητα (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1, ,9 5,4 0,83

Ονομαστική τιμή. Τάση Χωρητικότητα (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1, ,9 5,4 0,83 Προϊόν Μπαταρία ψευδαργύρου-αέρος Όνομα μοντέλου IEC Ονομαστική τιμή Ονομαστική τιμή Διάμετρος Ύψος: Βάρος Τάση Χωρητικότητα (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) 313 Κ.Δ.Π. 82/2003 Αρ. 3679, 31.1.2003 Αριθμός 82 Οι περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Ηλεκτρικές Στήλες ή Συσσωρευτές) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό Βραχύ-Κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Επεξεργασία-Απαντήσεις δραστηριοτήτων και ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

CONSLEG - 76L /12/ σ.

CONSLEG - 76L /12/ σ. Οδηγία 91/157/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 18ης Μαρτίου 1991 για τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές που περιέχουν ορισµένες επικίνδυνες ουσίες Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L 078 της 26/03/1991 σ. 0038-0041

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: «ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» ΚΑΙ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ»

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: «ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» ΚΑΙ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: «ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» ΚΑΙ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ: ΔΟΣΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟ ΑΝΔΡΕΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρική Λίμα Ποδιών Μοντέλο

Ηλεκτρική Λίμα Ποδιών Μοντέλο ΕΝ ΕΛ Ηλεκτρική Λίμα Ποδιών Μοντέλο ΕΛ Ηλεκτρική Λίμα Ποδιών Οδηγίες χρήσεως Αγαπητέ Πελάτη: Ευχαριστούμε που αγοράσατε προϊόντα LAFE. Είναι μια συσκευή σχεδιασμένη για τη φροντίδα του δέρματος

Διαβάστε περισσότερα

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά!

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Μέσα στο πιο κάτω ορθογώνιο υπάρχουν κρυμμένες λέξεις που έχουν σχέση με το νερό. Μπορείς να τις βρεις και να τις κυκλώσεις; Ψάξε οριζόντια, κάθετα και διαγώνια! Οι

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

THE GREEN RECYCLE RIGHT. Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος. ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως.

THE GREEN RECYCLE RIGHT. Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος. ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως. THE Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως. powered by To Green Mission...αποτελεί µία «πράσινη αποστολή» δεκάδων επιχειρήσεων από διάφορους επιχειρηµατικούς κλάδους, που

Διαβάστε περισσότερα

Μια εντελώς ενδεικτική ταξινόμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι η εξής (από τον πιο ακατάλληλο τύπο για βαθιές εκφορτίσεις στον πιο κατάλληλο):

Μια εντελώς ενδεικτική ταξινόμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι η εξής (από τον πιο ακατάλληλο τύπο για βαθιές εκφορτίσεις στον πιο κατάλληλο): Οδηγός χρήσης Συσσωρευτής 12V. Πρόκειται για ανθεκτικό συσσωρευτή, κατάλληλο και για βαθιές εκφορτίσεις. Είναι κλειστού τύπου, που σημαίνει πως δεν απαιτεί συντήρηση, προσθήκη υγρών κ.λπ. Γενικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΚΟΝΙΣΤΗΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΚΟΝΙΣΤΗΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΚΟΝΙΣΤΗΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua.

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua. χαρτί χαρτόνι γυαλί πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα υπόλοιπα απόβλητα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! «Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικού συστήματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ 24ΩΡΟ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για το οικολογικό αποτύπωμα ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ Ο πλανήτης κινδυνεύει. Αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για να τον προστατέψεις; Στο παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

VIDEO Test ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΣΤ 1 ΜΙΓΜΑΤΑ

VIDEO Test ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΣΤ 1 ΜΙΓΜΑΤΑ ΜΙΓΜΑΤΑ Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλά αντικείμενα, που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά. Ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι καθαρές ουσίες. Οι καθαρές ουσίες μπορεί να είναι χημικά

Διαβάστε περισσότερα

HERENTHAL. Tοστιέρα HT-ST Οδηγίες Χρήσης

HERENTHAL. Tοστιέρα HT-ST Οδηγίες Χρήσης HERENTHAL Tοστιέρα HT-ST750.14 Οδηγίες Χρήσης Aγαπητέ πελάτη, Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν συνδέσετε τη συσκευή στην πρίζα για την αποφυγή πρόκλησης ζημιάς από λανθασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010

Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010 Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010 Σάκης Θεοδοσίου Εμπορικός Διευθυντής Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Το μόνο αδειοδοτημένο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Επαναφορτιζόμενη κουρευτική μηχανή για επαγγελματική χρήση

Οδηγίες Χρήσης Επαναφορτιζόμενη κουρευτική μηχανή για επαγγελματική χρήση Οδηγίες Χρήσης Επαναφορτιζόμενη κουρευτική μηχανή για επαγγελματική χρήση Αρ. μοντέλου ER140/ER1410 Πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή, παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. ER140_EU.indb 1

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ Εισαγωγή Στην παραπάνω εικόνα βλέπεις έναν ανεµόµυλο. H φτερωτή του κινείται µε τη βοήθεια του ανέµου. Την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στις εικόνες φαίνονται πολλές ηλεκτρικές πηγές που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα διάφορα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήλθατε. Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Ξάνθης ενημερώνει: Εμείς και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας

Καλώς ήλθατε. Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Ξάνθης ενημερώνει: Εμείς και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας Καλώς ήλθατε Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Ξάνθης ενημερώνει: Εμείς και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κίνδυνοι και μέτρα 1 Ηλεκτρικό ρεύμα και κίνδυνοι Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό και

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων Νομικού Χριστίνα μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Μετασχηματισμός του παραδοσιακού σχολείου σε αειφόρο Α. Στον παιδαγωγικό τομέα Μαθητοκεντρικές

Διαβάστε περισσότερα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα Ε. Ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος στα Καταστήματα Το πρόγραμμα ανακατασκευής των καταστημάτων μας το 1, είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα καταστήματά μας, η οποία μειώθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Λύσεις και αντιμετώπιση της ρύπανσης από βαριά μέταλλα) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ σ.

ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Λύσεις και αντιμετώπιση της ρύπανσης από βαριά μέταλλα) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ σ. ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Λύσεις και αντιμετώπιση της ρύπανσης από βαριά μέταλλα) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ σ. 2 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ.σ.3 Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3 εργασία Οικιακής Οικονομίας Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3 Η ρύπανση του περιβάλλοντος Εισαγωγή Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια, η οποία περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τηγανέλαια της οικογένειας Τηγανοπούλου!

1. Τα τηγανέλαια της οικογένειας Τηγανοπούλου! 1. Τα τηγανέλαια της οικογένειας Τηγανοπούλου! 1. Γνωρίστε την οικογένεια Τηγανοπούλου! Αφού διαβάσετε την πιο κάτω ιστορία να εντοπίσετε τον προβληματισμό της κυρίας Μαρίας Τηγανοπούλου Η κυρία Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΜΕΙ. Κουρευτική Μηχανή KM-605. Οδηγίες Χρήσης

ΚΕΜΕΙ. Κουρευτική Μηχανή KM-605. Οδηγίες Χρήσης ΚΕΜΕΙ Κουρευτική Μηχανή KM-605 Οδηγίες Χρήσης 2 Η συσκευασία περιλαμβάνει: Επαναφορτιζόμενη κουρευτική μηχανή με κεφαλή 40mm από ανοξείδωτες λεπίδες υψηλής απόδοσης (1) 1 φορτιστή (2) 2 αποσπώμενα χτενάκια

Διαβάστε περισσότερα

Ο 1 1-1,18-1,29 + + 2Η2SO4 -> + 2H2O, 1,98 V 2,4 V. 1,74 V 1,65 V.

Ο 1 1-1,18-1,29 + + 2Η2SO4 -> + 2H2O, 1,98 V 2,4 V. 1,74 V 1,65 V. ΜΠΑΤΑΡΙΑ Η μπαταρία το Ελληνικό όνομα της οποίας είναι Συσσωρευτής ηλεκτρικής ενέργειας, (το όνομα μπαταρία προέρχεται από το Ιταλικό Batteria που σημαίνει συστοιχία και αναφέρεται στην συστοιχία ηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, καθώς σας

Διαβάστε περισσότερα

Το τηγανόλαδο και η ανακύκλωσή του Βούλα Τσολακίδου

Το τηγανόλαδο και η ανακύκλωσή του Βούλα Τσολακίδου Το τηγανόλαδο και η ανακύκλωσή του Βούλα Τσολακίδου Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Σχετικά με το μαγείρεμα και το τηγάνισμα Η κουζίνα είναι ο χώρος του σπιτιού στον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον (YRE) έχει σκοπό: α) Να θέσει σε δράση και να ευαισθητοποιήσει τις ομάδες των μαθητών των Ν.Δ,να διερευνήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΗΛΕΙΑΣ Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΗΛΕΙΑ Κέντρο Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών 9 ΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2007 Περιεχόμενα Νέα & ανακοινώσεις Λειτουργία ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Ηλείας κατά το σχολικό έτος 2007-8 Πρωτοβουλία

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Β Λυκείου ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Φυσική Β Λυκείου ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Φυσική Β Λυκείου ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Που χρησιμοποιούνται οι Ηλεκτρικές πηγές; Από την καθημερινότητα ξέρουμε ότι για να λειτουργήσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή χρειάζεται μια μπαταρία. Οι ι ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - Α2 ΤΑΞΗ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ»

1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - Α2 ΤΑΞΗ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - Α2 ΤΑΞΗ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, προικισμένος με πράσινο και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας Τσόγκας Βασίλης ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κοινωνική και τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΩΣ ΠΟΡΟΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΩΣ ΠΟΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΩΣ ΠΟΡΟΙ Αγγελική Καλλία Αντωνίου Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, ankallia@auth.gr 2 δισ. τόνοι αποβλήτων /χρόνο παράγονται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωσε την παλιά μπαταρία του αυτοκινήτου σου στο πιο κοντινό "Green Spot" της περιοχής σου! powered by

Ανακύκλωσε την παλιά μπαταρία του αυτοκινήτου σου στο πιο κοντινό Green Spot της περιοχής σου! powered by Ανακύκλωσε την παλιά μπαταρία του αυτοκινήτου σου στο πιο κοντινό "Green Spot" της περιοχής σου! powered by Συσσωρευτές Μολύβδου Το πρόβλημα στη χώρα μας Μία στις δύο μπαταρίες μολύβδου οξέος στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά.

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068 Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Διαβάστε όλες τις οδηγίες πριν τη

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΦΙΛΤΡΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΦΙΛΤΡΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΦΙΛΤΡΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, καθώς σας παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

SUPERMARKET SURVEY RESULTS

SUPERMARKET SURVEY RESULTS Είσαι οικολόγος καταναλωτής; 6 th grade pupils Iamatiki Primary School 2013 2014 SUPERMARKET SURVEY RESULTS Ερώτηση 1: Ετοιμάζετε λίστα με ό,τι χρειάζεστε πριν πάτε στην υπεραγορά; 45 40 42 35 30 25 20

Διαβάστε περισσότερα

Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων. Σχολικό έτος: 2013-2014

Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων. Σχολικό έτος: 2013-2014 Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων Σχολικό έτος: 2013-2014 Στόχοι της έρευνας Να γνωρίσουµε το πρόβληµα που υπάρχει στον πλανήτη µας σε σχέση µε τα απορρίµµατα και την µόλυνση του περιβάλλοντος Να

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων στον κόσμο Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων Πηγές: Eurostat (SBS), Being wise with waste: the EU s approach to waste management (European Union 2010) Στο κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΙΩΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Η ΜΕΙΩΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Η ΜΕΙΩΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Εργασία στο μάθημα Τεχνολογίας Γ Γυμνασίου της μαθήτριας του Γ1 τμήματος: ΔΗΜΗΣΙΑΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας στη δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτών που διοργανώνει το MEDASSET. Ετοιμάσαμε αυτό το σύντομο

Διαβάστε περισσότερα

Τοδιεθνέςσύμβολοτης ανακύκλωσης

Τοδιεθνέςσύμβολοτης ανακύκλωσης ΤΜΗΜΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝΜΗΧΑΝΙΚΩΝΔ.Π.Θ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥΣΤΟΜΑΘΗΜΑΤΗΣΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑκαΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣΒΑΣΙΛΙΚΗΡΟΥΣΣΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΧΑΡΙΤΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΞΑΝΘΗ 2010 Τιείναιανακύκλωση Η ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΟΥΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΣΑΟΥΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΟΥΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, καθώς σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες ασφαλείας για την τοποθέτηση, χρήση και συντήρηση και σας βοηθούν

Διαβάστε περισσότερα

LEAF. Εγχειρίδιο χρήσης

LEAF. Εγχειρίδιο χρήσης LEAF Εγχειρίδιο χρήσης Το LEAF είναι ένα μόνιτορ ύπνου, κίνησης και στρες. Μπορεί να φορεθεί ως κολιέ, βραχιόλι ή κλπ. Συγχρονίζεται με την εφαρμογή LEAF και όλα τα δεδομένα μεταφέρονται ασύρματα. Ο αισθητήρας

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός Οδηγός Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Γενικός Οδηγός Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Γενικός Οδηγός Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων 1 Copyright 2013-2014 Προστατεύεται από Πνευματικά Δικαιώματα Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή. - Agreenenergy.gr Πίνακας Περιεχομένων AlphaGreen

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στη ζωή μας

Η ανακύκλωση στη ζωή μας Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η ανακύκλωση στη ζωή μας Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc23

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Επαναχρησιμοποιημένα υλικά μεταμόρφώθηκαν σε όμορφα διακοσμητικά και χριστουγενιάτικα στολίδια με όπλο τη φαντασία. Γυάλινα βαζάκια μετατράπηκαν σε φωτεινά κηροπήγια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΞΕΡ ΧΕΙΡΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΙΞΕΡ ΧΕΙΡΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΙΞΕΡ ΧΕΙΡΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, καθώς σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες ασφαλείας για την τοποθέτηση, χρήση και συντήρηση και σας βοηθούν να αποφύγετε

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση της περιβαλλοντικής Συνείδησης στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία σε Δράση

Ενίσχυση της περιβαλλοντικής Συνείδησης στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία σε Δράση ΝΕΟΙ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Συμμαχία για την Ενίσχυση της περιβαλλοντικής Συνείδησης στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία σε Δράση Διερεύνηση της Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας των Νέων ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 313/3

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 313/3 30.11.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 313/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1103/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Νοεμβρίου 2010 για τη θέσπιση κανόνων, κατ εφαρμογή της οδηγίας 2006/66/ΕΚ του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Σειρά1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4 ΕΡΩΤΗΣΗ 1

ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Σειρά1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΩΤΗΣΗ 1 35 30 25 20 15 Σειρά1 10 5 0 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Μέσα από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ομάδα εξοικονόμησης ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Ο πλανήτης μας είναι καλυμμένος με νερό σε ποσοστό 75%. Το 97,5% αυτού του νερού είναι αλμυρό (θάλασσες). Το 2,5% είναι γλυκό νερό και πάγοι. Λιγότερο από 1% είναι διαθέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΟΡΟΦΗΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ LED 52 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΟΡΟΦΗΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ LED 52 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΟΡΟΦΗΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ LED 52 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΟΝΤΕΛΑ: MCF-16233 / MCF-16234 Διαβάστε τις οδηγίες και κρατήστε τις για μελλοντική αναφορά 1 ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατά τη χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

Απαγορεύετε η χρήση διορθωτικού (τίπεξ) είτε υγρού είτε στερεού (διορθωτική ταινία) Καλή Επιτυχία. ΜΕΡΟΣ Α: Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις.

Απαγορεύετε η χρήση διορθωτικού (τίπεξ) είτε υγρού είτε στερεού (διορθωτική ταινία) Καλή Επιτυχία. ΜΕΡΟΣ Α: Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. ΓΥΜΝΑΣΙΟ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Διάρκεια: 40 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 Όνομα: Τμήμα: Βαθμός: Υπ Κηδεμόνα: Απαγορεύετε η χρήση διορθωτικού (τίπεξ) είτε υγρού είτε στερεού (διορθωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΙΣΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΣΥΣΚΕΥΗ ΙΣΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗ ΙΣΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεκτικά, καθώς σας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Βασιλική Ηρακλέους Στ 1 Το διαβάζουμε, το μουτζουρώνουμε, το πετάμε. Μετά από τον μπλε κάδο, τι; Η ανακύκλωση χαρτιού είναι μια χρήσιμη διαδικασία, στην οποία συμβάλλουμε οι περισσότεροι, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. Οφέλη Ανακύκλωσης Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc25

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Σώστε το περιβάλλον σας Β Λυκείου

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Σώστε το περιβάλλον σας Β Λυκείου Λύκειο Αγίου Γεωργίου ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Σώστε το περιβάλλον σας Β Λυκείου Ασημάκης Σπύρος Γούλας Παναγιώτης Δούνη Σωτηρία Ζαφείρα Ελένη Κακοσούρη Μαρία Κόκορης Κώστας Λοιδώρης Θανάσης Νταλιάνης Παναγιώτης Παπαδιά

Διαβάστε περισσότερα