ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 5ο: Φύση και Διάδοση φωτός Ανάκλαση του φωτός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 5ο: Φύση και Διάδοση φωτός Ανάκλαση του φωτός"

Transcript

1 ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 5ο: Φύση και Διάδοση φωτός Ανάκλαση του φωτός

2 ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ' Τάξη του Γυμνασίου 1. Φως σελ Η ταχύτητα του φωτός σελ Ανάκλαση του φωτός σελ. 140

3 Φως - Ταχύτητα φωτός - Ανάκλαση φωτός Φως και όραση Πότε μπορούμε να διακρίνουμε ένα σώμα; Για να διακρίνουμε ένα σώμα, πρέπει το φως που προέρχεται από αυτό να μπει στα μάτια μας, να διεγείρει τα οπτικά κύτταρα και η διέγερση αυτή να μεταβιβαστεί στον εγκέφαλο. Ο Πλάτωνας, ο Εμπεδοκλής και ο Ευκλείδης πίστευαν ότι διακρίνουμε ένα σώμα όταν ρεύμα φωτός εξέρχεται από τα μάτια μας και πέφτει επάνω στο αντικείμενο. Πότε ένα σώμα λέγεται αυτόφωτο; Ένα σώμα χαρακτηρίζεται ως αυτόφωτο όταν εκπέμπει δικό του φως. Για παράδειγμα: Αυτόφωτα σώματα είναι ο Ήλιος, ένα αναμμένο κερί και μία αναμμένη ηλεκτρική λάμπα. Πότε ένα σώμα χαρακτηρίζεται ετερόφωτο; Η Σελήνη είναι ετερόφωτο ουράνιο σώμα. Την βλέπουμε γιατί αντανακλά φως από τον Ήλιο. Ετερόφωτα χαρακτηρίζονται τα σώματα τα οποία δεν εκπέμπουν δικό τους φως, αλλά φωτίζονται από άλλα. Διακρίνουμε τα ετερόφωτα σώματα γιατί στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση το φως που φτάνει πάνω τους, το οποίο προέρχεται από άλλα σώματα. Για παράδειγμα: Ετερόφωτα σώματα είναι η Σελήνη, μία πέτρα και ένα βιβλίο.

4 124 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Φως και ενέργεια: Να αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα από τα οποία να συμπεραίνουμε ότι το φως μεταφέρει ενέργεια. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ηλιακό φως προκαλεί θέρμανση, μαυρίζει το δέρμα μας και χάρις σε αυτό αναπτύσσονται τα φυτά. Επίσης πολλές ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν χρησιμοποιώντας το. Δηλαδή, βλέπουμε ότι το φως προκαλεί μεταβολές. Όμως γνωρίζουμε ότι σε κάθε μεταβολή έχουμε μεταφορά ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο ή μετατροπή ενέργειας από μία μορφή σε μία άλλη. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το φως μεταφέρει ενέργεια. Ο Ήλιος με την φωτεινή ακτινοβολία του μεταφέρει ενέργεια στη Γη. Να αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα στα οποία να φαίνεται η προέλευση της ενέργειας του φωτός. Από το νόμο διατήρησης της ενέργειας γνωρίζουμε ότι η ενέργεια δε δημιουργείται από το μηδέν. Άρα και η ενέργεια του φωτός «προϋπάρχει» σε κάποιο άλλο σώμα ή με κάποια άλλη μορφή. Για παράδειγμα: α. Σε έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα έχουμε μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική και ενέργεια φωτός. β. Σε ένα αναμμένο κερί έχουμε μετατροπή της εσωτερικής ενέργειας της ουσίας που καίγεται σε θερμική και ενέργεια φωτός. Να τονίσουμε ότι υπάρχουν και σώματα τα οποία εκπέμπουν φως και βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για παράδειγμα, η οθόνη του υπολογιστή.

5 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 125 Η εκπομπή φωτός από σώματα υψηλής θερμοκρασίας οφείλεται στο γεγονός ότι τα μόριά τους κινούνται πολύ έντονα, συγκρούονται μεταξύ τους και ένα μέρος της ενέργειάς τους μετατρέπεται σε ενέργεια φωτός Να αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα στα οποία να φαίνονται τα αποτελέσματα της ενέργειας του φωτός. Ορισμένα παραδείγματα στα οποία φαίνονται τα αποτελέσματα της ε- νέργειας του φωτός είναι: α. Όταν πέσει φως πάνω σε ένα ακτινόμετρο, τότε ο τροχός με τα πτερύγια του ακτινομέτρου περιστρέφεται. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μετατροπή της ενέργειας του φωτός σε κινητική ενέργεια. β. Όταν τα σώματα απορροφούν ηλιακό φως, θερμαίνονται. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μετατροπή της ενέργειας του φωτός σε θερμική ενέργεια. γ. Κατά τη φωτοσύνθεση, με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό αντιδρούν και παράγονται σάκχαρα και οξυγόνο. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μετατροπή της ενέργειας του ηλιακού φωτός σε εσωτερική ενέργεια των σακχάρων. Διάδοση του φωτός: Τι ονομάζεται ακτίνα φωτός; Ακτίνα φωτός ονομάζεται μία πολύ λεπτή δέσμη φωτός. Μία ακτίνα φωτός δημιουργείται αν μπροστά από ένα προβολέα τοποθετήσουμε διάφραγμα με πολύ μικρή σχισμή. Η ακτίνα φωτός χρησιμεύει στο σχεδιασμό της πορείας διάδοσης του φωτός.

6 126 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Για τη διάδοση του φωτός δεν είναι απαραίτητη η παρουσία ύλης, δηλαδή το φως διαδίδεται και στο κενό. Πως διαδίδεται το φως σε ομοιογενή υλικά; Μέσα σε ομοιογενή υλικά, το φως διαδίδεται ευθύγραμμα. Να σημειώσουμε ότι ομοιογενή χαρακτηρίζονται τα υλικά που έχουν τις ίδιες ιδιότητες σε όλα τα σημεία τους. Ποια σώματα χαρακτηρίζονται διαφανή; Διαφανή χαρακτηρίζονται τα σώματα που επιτρέπουν στο φως να περνά μέσα από αυτά και μπορούμε να δούμε αντικείμενα που βρίσκονται πίσω τους. Για παράδειγμα: Ο αέρας, το γυαλί και το νερό είναι διαφανή σώματα. Το γυαλί μπορεί να είναι διαφανές, δοχεία από γυαλί μας επιτρέπουν να δούμε το περιεχόμενό τους. Ποια σώματα χαρακτηρίζονται αδιαφανή; Αδιαφανή χαρακτηρίζονται τα σώματα που δεν επιτρέπουν στο φως να περνά μέσα από αυτά. Για παράδειγμα: Το ξύλο και η πέτρα είναι αδιαφανή υλικά. Ποια σώματα χαρακτηρίζονται ημιδιαφανή; Ημιδιαφανή χαρακτηρίζονται τα σώματα που επιτρέπουν ένα μέρος του φωτός να περάσει από μέσα τους και μπορούμε να διακρίνουμε μόνο το περίγραμμα των αντικειμένων που βρίσκονται πίσω από αυτά.

7 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 127 Για παράδειγμα: Τα γαλακτόχρωμα τζάμια είναι ημιδιαφανή. Πως δημιουργείται η σκιά; Αν μία δέσμη φωτός συναντήσει στην πορεία της ένα αδιαφανές σώμα, τότε πίσω από το σώμα υπάρχει μία περιοχή στην οποία δε φτάνει το φως. Στην περιοχή αυτή σχηματίζεται η σκιά του σώματος. Δηλαδή η σκιά είναι αποτέλεσμα της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός. Πως δημιουργείται η παρασκιά; Στην περίπτωση που η φωτεινή πηγή έχει μεγάλες διαστάσεις ή βρίσκεται πολύ κοντά στο αδιαφανές σώμα, γύρω από τη σκιά σχηματίζεται μία αμυδρά φωτισμένη περιοχή, η οποία φωτίζεται μόνο από ορισμένα σημεία της φωτεινής πηγής και ονομάζεται παρασκιά. Πότε έχουμε έκλειψη Σελήνης; Έκλειψη Σελήνης παρατηρείται όταν η Γη βρεθεί μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης και η Σελήνη βρεθεί μέσα στη σκιά της. Επειδή οι τροχιές της Γης και της Σελήνης δε βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, δεν παρατηρούμε έκλειψη Σελήνης σε κάθε Σεληνιακό κύκλο.

8 128 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Ανακεφαλαίωση: Βλέπουμε ένα αντικείμενο όταν φως που προέρχεται από αυτό μπει στα μάτια μας, διεγείρει τα οπτικά κύτταρα και η διέγερση αυτή μεταβιβαστεί στον εγκέφαλο. Το φως μεταφέρει ενέργεια, για αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες μεταβολές. Ακτίνα φωτός ονομάζεται μία πολύ λεπτή δέσμη φωτός. Στα ομοιογενή υλικά το φως διαδίδεται ευθύγραμμα. Διαφανή χαρακτηρίζονται τα σώματα που επιτρέπουν το φως να περνά μέσα από αυτά και μπορούμε να δούμε αντικείμενα που βρίσκονται πίσω τους. Αδιαφανή χαρακτηρίζονται τα σώματα που δεν επιτρέπουν στο φως να περνά μέσα από αυτά. Ημιδιαφανή χαρακτηρίζονται τα σώματα που επιτρέπουν να περάσει από μέσα τους ένα μέρος του φωτός και μπορούμε να διακρίνουμε μόνο το περίγραμμα των αντικειμένων που βρίσκονται πίσω από αυτά.

9 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 129 Λυμένες ασκήσεις: 24. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Διακρίνουμε ένα αντικείμενο, όταν ρεύμα φωτός εξέρχεται από τα μάτια μας και πέφτει πάνω στο αντικείμενο. β. Στον ηλεκτρικό λαμπτήρα, έχουμε μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική και ενέργεια φωτός. γ. Το φως διαδίδεται και στο κενό. δ. Οι σκιές είναι αποτέλεσμα της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός. Λύση α. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί διακρίνουμε ένα αντικείμενο όταν φως που προέρχεται από αυτό μπει στα μάτια μας. β. Η πρόταση είναι σωστή. γ. Η πρόταση είναι σωστή. δ. Η πρόταση είναι σωστή. 25. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Το φως μπορεί να προκαλέσει ποικίλες μεταβολές. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι το φως μεταφέρει.. β. Μία πολύ λεπτή δέσμη φωτός ονομάζεται.... γ. Στον ηλεκτρικό λαμπτήρα.. ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική και ενέργεια.. δ. Τα σώματα μέσα από τα οποία διαδίδεται το φως ονομάζονται.. Λύση α. ενέργεια β. ακτίνα φωτός γ. ηλεκτρική, φωτός δ. διαφανή

10 130 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 26. Να αντιστοιχίσετε τα σώματα της στήλης Α με το χαρακτηρισμό της στήλης Β: Στήλη Α α. Ήλιος β. Σελήνη γ. Καθρέφτης δ. Κερί ε. Κρόνος Στήλη Β 1. Αυτόφωτο 2. Ετερόφωτο Λύση α. 1 β. 2 γ. 2 δ. 1 ε Ποιο μήκος έχει η σκιά ενός κάκτου ύψους 4,2 m, όταν οι ηλιακές ακτίνες σχηματίζουν με το οριζόντιο επίπεδο γωνία 35 o ; Δίνεται: εφ35 ο = 0,7 Λύση Σύμφωνα με το διπλανό σχήμα, (ΑΓ) είναι το ύψος του κάκτού και (ΒΓ) το μήκος της σκιάς του. Το τρίγωνο ΑΒΓ είναι ορθογώνιο, συνεπώς: εφ35 ο (ΑΓ) (ΒΓ) 4,2m 0,7 (ΒΓ) 0,7(ΒΓ) 4,2m 4,2 (BΓ) m 0,7 (ΒΓ) = 6 m Άρα, η σκιά του κάκτου έχει μήκος 6 m.

11 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 131 Ασκήσεις για λύση: 52. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Μέσα σε ομοιογενή υλικά, το φως διαδίδεται.. β. Τα σώματα που δεν επιτρέπουν στο φως να περάσει μέσα από αυτά χαρακτηρίζονται ως.. γ. Το φως προκαλεί ποικίλες μεταβολές, άρα μεταφέρει.. δ. Σώματα πίσω από τα οποία διακρίνουμε μόνο το περίγραμμα των αντικειμένων ονομάζονται Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Τα σώματα που δεν εκπέμπουν δικό τους φως αλλά φωτίζονται από άλλα σώματα, χαρακτηρίζονται ετερόφωτα. β. Για να εκπέμψει ένα σώμα φως, πρέπει να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή του περιβάλλοντος. γ. Στη φωτοσύνθεση, έχουμε μετατροπή της ενέργειας του ηλιακού φωτός σε εσωτερική ενέργεια των σακχάρων. δ. Όλα τα σώματα δημιουργούν σκιά. 54. Να αντιστοιχίσετε τα σώματα της στήλης Α με το χαρακτηρισμό της στήλης Β: Στήλη Α α. Χαρτί β. Τζάμι γ. Τούβλο δ. Ομίχλη ε. Πετρέλαιο Στήλη Β 1. Διαφανές 2. Ημιδιαφανές 3. Αδιαφανές 55. Ποια γωνία πρέπει να σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με το οριζόντιο επίπεδο, ώστε ένας τοίχος να μην έχει καθόλου σκιά;

12 132 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Θέμα 1 ο 13 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: α. Πότε βλέπουμε ένα αντικείμενο; β. Τι γνωρίζετε για την παρασκιά; Θέμα 2 ο α. Μπορεί το φως να διαδοθεί στο κενό; Δώστε ένα παράδειγμα το οποίο να επιβεβαιώνει την άποψή σας. β. Τί ονομάζεται ακτίνα φωτός και σε τι χρησιμεύει; Θέμα 3 ο α. Ποια σώματα χαρακτηρίζονται αυτόφωτα και ποια ετερόφωτα; Δώστε από ένα παράδειγμα. β. Ποια σώματα χαρακτηρίζονται διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή; Θέμα 4 ο Μία καλοκαιρινή μέρα, οι ηλιακές ακτίνες σχηματίζουν με το οριζόντιο επίπεδο γωνία 42 ο. Πόσο είναι το μήκος της σκιάς ενός δένδρου ύψους 9 m; Δίνεται: εφ42 ο = 0,9.

13 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 133 Η ταχύτητα του φωτός: Τι γνωρίζετε για την ταχύτητα του φωτός; Η ταχύτητα του φωτός στο κενό και στον αέρα είναι Κm/s. Η ταχύτητα αυτή είναι η μεγιστη ταχύτητα που μπορεί να υπάρξει. Ο συγκεκριμένος περιορισμός προκύπτει από την ειδική θεωρία της σχετικότητας που διατυπώθηκε από το Γερμανό φυσικό Άλμπερτ Αϊνστάιν. Να τονίσουμε ότι η ταχύτητα διάδοσης του φωτός εξαρτάται άμεσα από το υλικό στο οποίο διαδίδεται. Για παράδειγμα: Η ταχύτητα διάδοσης του φωτός στο νερό είναι Κm/s και στο διαμάντι Κm/s. Το φως διανύει την απόσταση Ήλιου Γης περίπου σε 8 min και την απόσταση Σελήνης Γης περίπου σε 1 s. Η ταχύτητα ορίζεται ως το πηλίκο της απόστασης που διανύει ένα κινητό προς το χρόνο που χρειάστηκε για να διανύσει την απόσταση. Τι είναι το έτος φωτός και που χρησιμοποιείται; Το έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε χρονικό διάστημα ενός έτους, δηλαδή σε 365 ημέρες. Το έτος φωτός χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης της απόστασης στην αστρονομία. Για παράδειγμα: Ο κοντινότερος στη Γη αστέρας (εκτός του Ήλιου) είναι ο Α του Κενταύρου, που απέχει 4 έτη φωτός, Δηλαδή για να φτάσει το φως του στη Γη θέλει περίπου 4 χρόνια.

14 134 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Η μέτρηση της ταχύτητας του φωτός έγινε με ακρίβεια το 1881 από τους Μάικελσον και Μόρλεϋ. Να διατυπώσετε την αρχή του ελάχιστου χρόνου. Σύμφωνα με την αρχή του ελάχιστου χρόνου που διατυπώθηκε από το Γάλλο μαθηματικό Φερμά: Όταν το φως διαδίδεται από ένα σημείο σε ένα άλλο, ακολουθεί την πορεία για την οποία απαιτείται ο ελάχιστος χρόνος. Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την αρχή του ελάχιστου χρόνου; Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αρχή του ελάχιστου χρόνου είναι: α. Επειδή ο χρόνος κίνησης του φωτός δεν εξαρτάται μόνο από την απόσταση που διανύει, αλλά και από την ταχύτητα κίνησης, το φως δεν επιλέγει τη διαδρομή με το μικρότερο μήκος, αλλά τη διαδρομή η οποία του εξασφαλίζει τον ελάχιστο χρόνο κίνησης. β. Όταν το φως διαδίδεται σε ομογενή υλικά έχει σταθερή ταχύτητα. Στην περίπτωση αυτή, η διαδρομή με τον ελάχιστο χρόνο είναι αυτή με το ελάχιστο μήκος, δηλαδή η ευθύγραμμη. γ. Αν η πηγή φωτός και ο παρατηρητής αλλάξουν αμοιβαία θέσεις, το φως διαδίδεται αντίστροφα, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

15 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 135 Ανακεφαλαίωση: Η ταχύτητα του φωτός στο κενό και στον αέρα είναι Κm/s. ή m/s. Έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε 1 έτος. Σύμφωνα με την αρχή του ελάχιστου χρόνου, όταν το φως διαδίδεται από ένα σημείο σε ένα άλλο, ακολουθεί την πορεία για την οποία απαιτείται ο ελάχιστος χρόνος. Αν η πηγή φωτός και ο παρατηρητής αλλάξουν αμοιβαία θέσεις, το φως διαδίδεται αντίστροφα, ακολουθόντας την ίδια διαδρομή.

16 136 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Λυμένες ασκήσεις: 28. Η απόσταση δύο πόλεων σε ευθεία γραμμή είναι Κm. Πόσο χρόνο χρειάζεται το φως για να διανύσει την παραπάνω απόσταση; Λύση Γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα του φωτός στον αέρα είναι Κm/s. Άρα: Τα Κm τα διανύει σε 1 s. Tα Km τα διανύει σε x; x = s x = 6.000/ s x = 0,02 s Δηλαδή, το φως διανύει την παραπάνω απόσταση σε 0,02 s. 29. Aν το φως διανύει την απόσταση Ηλίου Γης σε χρονικό διάστημα 8,3 min, πόση είναι η απόσταση Ήλιου Γης; Λύση Αρχικά, μετατρέπουμε το χρονικό διάστημα από min σε s: 8,3 min = 8,3 60 s = 498 s Γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι Κm/s. Άρα: Σε 1 s το φως διανύει Κm. Σε 498 s το φως διανύει x; x = Km x = Km Δηλαδή, η απόσταση Ήλιου Γης είναι Κm.

17 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Σε μία καταιγίδα, ο ήχος της βροντής μίας αστραπής, φτάνει στα αυτιά μας μετά από 300 s από τη στιγμή που δημιουργήθηκε. Πόσο χρόνο χρειάστηκε το φως της αστραπής για να φτάσει στα μάτια μας; Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα: 340 m/s. Λύση Με τη βοήθεια της ταχύτητας του ήχου, υπολογίζουμε την απόσταση της αστραπής από εμάς: Σε 1 s ο ήχος διανύει 340 m. Σε 300 s o ήχος διανύει x; x = m x = m Μετατρέπουμε την απόσταση που βρήκαμε από m σε Κm: m = / Km = 102 Km Γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα του φωτός στον αέρα είναι Κm/s. Άρα: Τα Κm το φως τα διανύει σε 1 s. Τα 102 Κm το φως τα διανύει σε x; x = 102 s x = 102 / s x = 0,00034 s Δηλαδή το φως της αστραπής χρειάζεται 0,00034 s για να φτάσει στα μάτια μας.

18 138 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Ασκήσεις για λύση: 56. Για να διανύσει μία απόσταση το φως στο κενό, χρειάστηκαν 2 min. α. Πόσα Km ήταν η απόσταση αυτή; β. Αν η ταχύτητα του φωτός στο γυαλί είναι Κm/s, πόσο χρόνο χρειάζεται το φως για να διανύσει την ίδια απόσταση στο γυαλί; 57. Για να διανύσει το φως μία απόσταση, χρειάστηκε 5 min. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να διανύσει την ίδια απόσταση, ένα όχημα που κινείται με ταχύτητα 600 m/s; 58. Την πρωτοχρονιά του 2005, ένα αστέρι που απέχει από τη Γη 10 έτη φωτός, εκρήγνυται. α. Πότε θα παρατηρήσουμε την έκρηξη αυτή στη Γη; β. Πόση είναι η απόσταση του αστεριού από τη Γη; 59. Ένα αεροπλάνο κινείται με ταχύτητα 450 m/s, για 5 ώρες. Πόσο χρόνο χρειάζεται το φως για να διανύσει την ίδια απόσταση με το αεροπλάνο;

19 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 139 Θέμα 1 ο 14 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: α. Τι είναι το έτος φωτός; β. Να συμπληρώσετε τα κενά στην ακόλουθη φράση: Τίποτα στον κόσμο δε μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του... στο..., η οποία είναι... Θέμα 2 ο Να διατυπώσετε την αρχή του ελάχιστου χρόνου. Θέμα 3 ο Με βάση την αρχή του ελάχιστου χρόνου, να εξηγήσετε γιατί το φως σε ομοιογενές υλικό διαδίδεται ευθύγραμμα. Θέμα 4 ο Το φως διανύει την απόσταση μεταξύ δύο πλανητών σε 6 min. α. Πόσα Κm απέχουν μεταξύ τους οι πλανήτες; β. Σε πόσο χρόνο διανύει την ίδια απόσταση ένα διαστημόπλοιο το οποίο κινείται με ταχύτητα 900 Km/h;

20 140 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Ανάκλαση του φωτός Τι είναι η ανάκλαση του φωτός; Ανάκλαση ονομάζεται το φαινόμενο της αλλαγής της κατεύθυνσης του φωτός, όταν συναντήσει την επιφάνεια ενός σώματος και παραμείνει μέσα στο ίδιο διαφανές υλικό. Πότε έχουμε κανονική ανάκλαση; Όταν μία παράλληλη φωτεινή δέσμη συναντά μία λεία επίπεδη και γυαλιστερή επιφάνεια, τότε μετά την ανάκλαση ακολουθεί μία εντελώς καθορισμένη διεύθυνση. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε κανονική ανάκλαση. Για παράδειγμα: Κανονική ανάκλαση έχουμε όταν το φως συναντά την επιφάνεια ενός καθρέπτη. Στην εικόνα παρατηρούμε την κανονική ανάκλαση. Πότε έχουμε διάχυση του φωτός; Όταν μία παράλληλη φωτεινή δέσμη συναντά μία τραχιά επιφάνεια, τότε μετά την ανάκλαση, δε μπορούμε να διακρίνουμε ανακλώμενη δέσμη, αλλά το φως διαδίδεται προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό το είδος ανάκλασης ονομάζεται διάχυση. Για παράδειγμα: Το φως διαχέεται όταν συναντήσει ένα φύλλο χαρτιού. Λόγω της διάχυσης μπορούμε και βλέπουμε τα ετερόφωτα αντικείμενα, όταν αυτά φωτίζονται. Στην εικόνα παρατηρούμε την διάχυση του φωτός.

21 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 141 Για παράδειγμα: Μπορούμε να δούμε τα αντικείμενα που υπάρχουν σε ένα δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς αυτό να φωτίζεται απ ευθείας από τον Ήλιο, γιατί το ηλιακό φως διαχέεται από τα μόρια του αέρα και εισέρχεται μέσα στο δωμάτιο. Να διατυπώσετε τους νόμους της κανονικής ανάκλασης του φωτός. Στην εικόνα παρατηρούμε την ανάκλαση μίας ακτίνας φωτός πάνω σε ένα καθρέφτη. Παρατηρώντας την εικόνα, μπορούμε να διατυπώσουμε τους νόμους της κανονικής ανάκλασης του φωτός: α. Η ακτίνα πρόσπτωσης, η ακτίνα ανάκλασης και η κάθετη ευθεία επάνω στο καθρέφτη στο σημείο πρόσπτωσης βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. β. Η γωνία πρόσπτωσης είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης: (θ 1 = θ 2 ) Να σημειώσουμε ότι γωνία πρόσπτωσης και γωνία ανάκλασης είναι οι γωνίες που σχηματίζει η κάθετη στο σημείο πρόσπτωσης με την προσπίπτουσα και την ανακλώμενη ακτίνα αντίστοιχα. Να εξηγήσετε γιατί το φως διαχέεται σε μία τραχιά επιφάνεια. Στην εικόνα παρατηρούμε την διάχυση του φωτός. Η τραχιά επιφάνεια μπορούμε να υποθέσουμε ότι αποτελείται από πολλούς μικροσκοπικούς καθρέφτες με διάφορους προσανατολισμούς. Όταν οι ακτίνες μίας παράλληλης προσπίπτουσας δέσμης φωτός συναντούν την τραχιά επιφάνεια, τότε σε κάθε μικροσκοπικό καθρέφτη το φως ανακλάται κανονικά. Όμως, επειδή έχουν διάφορους προσανατολισμούς, οι ανακλώμενες ακτίνες έ- χουν διάφορες διευθύνσεις, με αποτέλεσμα η παράλληλη δέσμη μετά την ανάκλασή της από την τραχιά επιφάνεια να διαχέεται προς κάθε κατεύθυνση.

22 142 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Καθρέφτες: Τι ονομάζεται είδωλο; Αν τοποθετήσουμε μπροστά σε ένα καθρέφτη κάποιο αντικείμενο, τότε παρατηρούμε την εικόνα του αντικειμένου να σχηματίζεται από τον καθρέφτη. Είδωλο ονομάζεται η εικόνα ενός αντικειμένου που σχηματίζεται από ένα καθρέφτη. Πότε ένα είδωλο χαρακτηρίζεται φανταστικό και πότε πραγματικό; Φανταστικό χαρακτηρίζεται το είδωλο που σχηματίζεται από τις προεκτάσεις των ανακλώμενων ακτινών. Πραγματικό χαρακτηρίζεται το είδωλο που σχηματίζεται από τις ανακλώμενες ακτίνες. Να περιγράψετε το σχηματισμό ειδώλου σε έναν επίπεδο καθρέφτη. Θα περιγράψουμε το σχηματισμό του ειδώλου του κεριού του σχήματος. Οι φωτεινές ακτίνες που προέρχονται από το σημείο Α του κεριού, ανακλώνται πάνω στον επίπεδο καθρέφτη και αλλάζουν κατεύθυνση. Οι προεκτάσεις των ανακλώμενων ακτινών του σημείου Α συναντιούνται στο σημείο Ε. Το μάτι του παρατηρητή δέχεται τις ανακλώμενες ακτίνες σαν αυτές να προέρχονται από το σημείο Ε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο παρατηρητής να βλέπει το είδωλο του σημείου Α στο σημείο Ε, πίσω από την επιφάνεια του καθρέφτη. Τι γνωρίζετε για τα είδωλα που σχηματίζονται από επίπεδους καθρέφτες; Για τα είδωλα που σχηματίζονται από επίπεδους καθρέφτες ισχύουν τα παρακάτω: α. Είναι φανταστικά, δηλαδή σχηματίζονται από τις προεκτάσεις ανακλώμενων ακτινών.

23 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 143 β. Η απόσταση των ειδώλων από το καθρέφτη είναι ίση με την απόσταση των αντικειμένων από τον καθρέφτη. γ. Είναι όρθια προς το αντικείμενο, όμως η αριστερή πλευρά των ειδώλων φαίνεται σαν δεξιά των αντικειμένων. δ. Τα είδωλα έχουν ίσο μέγεθος με τα αντικείμενα. Το είδωλο ενός επίπεδου καθρέφτη, όπως και όλα τα φανταστικά είδωλα, δε μπορούν να προβληθούν σε οθόνη. Τι γνωρίζετε για τους καμπύλους καθρέφτες; Στον κοίλο καθρέφτη οι ακτίνες του φωτός συγκλίνουν. Στον κυρτό καθρέφτη οι ακτίνες του φωτός αποκλίνουν. Οι καμπύλοι καθρέφτες διακρίνονται σε κοίλους και κυρτούς. Μία περίπτωση καμπύλου καθρέφτη είναι η εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια ενός γυαλισμένου κουταλιού. Κοίλοι ονομάζονται οι καθρέφτες των οποίων η ανακλαστική επιφάνεια είναι καμπύλη προς τα μέσα. Κοίλος καθρέφτης είναι η εσωτερική επιφάνεια ενός κουταλιού. Κυρτοί ονομάζονται οι καθρέφτες των οποίων η ανακλαστική επιφάνεια είναι καμπύλη προς τα έξω. Κυρτός καθρέφτης είναι η εξωτερική επιφάνεια ενός κουταλιού. Τι ονομάζουμε εστία ενός καμπύλου καθρέφτη; Αν φωτεινές ακτίνες παράλληλες μεταξύ τους συναντήσουν την επιφάνεια ενός κοίλου καθρέφτη ανακλώνται σε αυτόν και μετά την ανάκλασή τους συγκλίνουν σε ένα σημείο Ε. Αν φωτεινές ακτίνες παράλληλες μεταξύ τους συναντήσουν την επιφάνεια ενός κυρτού καθρέφτη ανακλώνται σε αυτόν και μετά την ανάκλασή τους αποκλίνουν. Οι προεκτάσεις των ανακλώμενων ακτινών συγκλίνουν σε ένα σημείο Ε πίσω από τον καθρέφτη.

24 144 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Το σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι ανακλώμενες ακτίνες ή οι προεκτάσεις τους ονομάζεται εστία του καθρέφτη. Πως ερμηνεύεται η συμπεριφορά των καμπύλων καθρεφτών; Θεωρούμε ότι κάθε καμπύλος καθρέφτης αποτελείται από μικροσκοπικούς επίπεδους καθρέφτες. Σε κάθε έναν από αυτούς το φως ανακλάται κανονικά. Όμως, επειδή αυτοί οι μικροσκοπικοί καθρέφτες είναι διατεταγμένοι επάνω στην καμπύλη επιφάνεια, οι ανακλώμενες ακτίνες μίας παράλληλης προσπίπτουσας δέσμης ακτινών ή οι προεκτάσεις τους, περνούν από το ίδιο σημείο, την εστία του καθρέφτη. Τι ονομάζεται κύριος άξονας και τι κύρια εστία ενός καμπύλου καθρέφτη; Κύριος άξονας είναι ο γεωμετρικός άξονας συμμετρίας του καθρέφτη και κύρια εστία είναι η εστία που βρίσκεται πάνω στον κύριο άξονα. Να αναφέρετε ορισμένες εφαρμογές των καμπύλων καθρεφτών. Με κοίλους καθρέφτες δημιουργούμε παράλληλη δέσμη φωτός στους προβολείς των αυτοκινήτων, των γηπέδων, των θεάτρων κ.α. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με την αρχή της αντίστροφης πορείας του φωτός, όταν φωτεινές ακτίνες διέρχονται από την εστία ενός κοίλου καθρέφτη, μετά την ανάκλασή τους διαδίδονται παράλληλα μεταξύ τους. Τους κυρτούς καθρέφτες τους χρησιμοποιούμε για να αυξήσουμε το πεδίο της ορατότητάς μας, όπως για παράδειγμα, στους καθρέφτες των αυτοκινήτων. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την ανάκλαση μίας παράλληλης δέσμης φωτός σε ένα κυρτό καθρέφτη, οι ανακλώμενες ακτίνες αποκλίνουν, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το πεδίο της ορατότητάς μας. Λάμπα με κοίλο κάτοπτρο. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο ανακλούνται οι ακτίνες του φωτός.

25 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 145 Με ποιους κανόνες μπορούμε να βρούμε γραφικά το είδωλο κάθε σημείου ενός αντικειμένου σε έναν καμπύλο καθρέφτη; Για να βρούμε το είδωλο ενός σημείου ενός αντικειμένου σε ένα καμπύλο καθρέφτη, εφαρμόζουμε τους παρακάτω κανόνες: α. Ακτίνα παράλληλη προς τον κύριο άξονα του καθρέφτη διέρχεται μετά την ανάκλασή της από την κύρια εστία του καθρέφτη. β. Ακτίνα που διέρχεται από την κύρια εστία του καθρέφτη, μετά την ανάκλασή της γίνεται παράλληλη προς τον κύριο άξονα. Να τονίσουμε ότι το σημείο τομής των δύο παραπάνω ανακλώμενων ακτινών είναι το είδωλο του σημείου από το οποίο ξεκινούν οι προσπίπτουσες ακτίνες. Τι γνωρίζετε για το είδωλο ενός αντικειμένου σε έναν κοίλο καθρέφτη; Όταν το αντικείμενο βρίσκεται πριν την κύρια εστία του καθρέφτη, τότε το είδωλό του είναι: α. Πραγματικό β. Αντιστραμμένο. γ. Μικρότερο ή ίσο ή μεγαλύτερο από το αντικείμενο, ανάλογα με την απόσταση του αντικειμένου από τον καθρέφτη. Να σημειώσουμε ότι όσο πλησιάζει το αντικείμενο στον καθρέφτη, το είδωλό του μεγαλώνει. Όταν το αντικείμενο βρίσκεται μεταξύ κύριας εστίας και καθρέφτη, τότε το είδωλό του είναι: α. Φανταστικό. β. Όρθιο. γ. Μεγαλύτερο από το αντικείμενο.

26 146 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Τι γνωρίζετε για το είδωλο ενός αντικειμένου σε έναν κυρτό καθρέφτη; Το είδωλο ενός αντικειμένου σε έναν κυρτό καθρέφτη είναι: α. Φανταστικό. β. Όρθιο. γ. Μικρότερο από το αντικείμενο. Ανακεφαλαίωση: Ανάκλαση ονομάζεται το φαινόμενο της αλλαγής της κατεύθυνσης του φωτός, όταν συναντήσει την επιφάνεια ενός σώματος και παραμείνει μέσα στο ίδιο διαφανές υλικό. Όταν η επιφάνεια που συναντά το φως είναι τραχιά, τότε έχουμε διάχυση. Όταν η επιφάνεια που συναντά το φως είναι λεία και γυαλιστερή, τότε έχουμε κανονική ανάκλαση. Οι νόμοι της κανονικής ανάκλασης είναι: α. Η ακτίνα πρόσπτωσης, η ακτίνα ανάκλασης και η κάθετη ευθεία επάνω στο καθρέφτη στο σημείο πρόσπτωσης βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. β. Η γωνία πρόσπτωσης είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης. Είδωλο ονομάζεται η εικόνα ενός αντικειμένου που σχηματίζεται από ένα καθρέφτη. Κοίλοι ονομάζονται οι καθρέφτες των οποίων η ανακλαστική επιφάνεια είναι καμπύλη προς τα μέσα. Κυρτοί ονομάζονται οι καθρέφτες των οποίων η ανακλαστική επιφάνεια είναι καμπύλη προς τα έξω. Το σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι ανακλώμενες ακτίνες ή οι προεκτάσεις τους ονομάζεται εστία του καθρέφτη. Κύριος άξονας είναι ο γεωμετρικός άξονας συμμετρίας του καθρέφτη και κύρια εστία είναι η εστία που βρίσκεται πάνω στον κύριο άξονα.

27 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 147 Λυμένες ασκήσεις: 31. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Στην κανονική ανάκλαση, η γωνία πρόσπτωσης είναι ίση με τη.... β. Κάθε είδωλο που σχηματίζεται από τις προεκτάσεις των ανακλώμενων ακτινών ονομάζεται.. γ. Φωτεινές ακτίνες παράλληλες μεταξύ τους, μετά την ανάκλασή τους επάνω σε.. καθρέφτη, συγκλίνουν. δ. Το είδωλο ενός αντικειμένου σε ένα κυρτό καθρέφτη είναι πάντα.. από το αντικείμενο,.. και.. Λύση α. γωνία ανάκλασης β. φανταστικό γ. κοίλο δ. μικρότερο, όρθιο, φανταστικό 32. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Όταν το φως συναντά την επιφάνεια ενός χαρτιού διαχέεται. β. Τα είδωλα που σχηματίζουν οι επίπεδοι καθρέφτες είναι πραγματικά. γ. Φωτεινές ακτίνες παράλληλες μεταξύ τους, μετά την ανάκλασή τους σε κυρτό καθρέφτη, αποκλίνουν. δ. Τα είδωλα σε κοίλους καθρέφτες είναι πάντα φανταστικά. Λύση α. Η πρόταση είναι σωστή. β. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί τα είδωλα είναι φανταστικά. γ. Η πρόταση είναι σωστή. δ. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί τα είδωλα είναι φανταστικά, μόνο όταν το αντικείμενο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από την εστιακή απόσταση.

28 148 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 33. Ένα ρολόι με δείκτες που δείχνουν 9.00 τοποθετείται μπροστά σε ένα επίπεδο καθρέφτη. Να απεικονίσετε το ρολόι και το είδωλό του. Λύση Το ρολόι και το είδωλό του απεικονίζονται στο παρακάτω σχήμα: 34. Μία ακτίνα πέφτει σε επίπεδο καθρέφτη και η γωνία πρόσπτωσης είναι 40 ο. α. Να σχεδιάσετε την πορεία της προσπίπτουσας και της ανακλώμενης ακτίνας. β. Να σημειώσετε στο σχήμα την τιμή της γωνίας ανάκλασης. γ. Να σημειώσετε στο σχήμα και να υπολογίσετε τη γωνία που σχηματίζουν η προέκταση της προσπίπτουσας με την ανακλώμενη, δηλαδή τη γωνία εκτροπής.

29 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική 149 Λύση α. Η πορεία της προσπίπτουσας και της ανακλώμενης ακτίνας φαίνονται στο διπλανό σχήμα. β. Γνωρίζουμε ότι η γωνία πρόσπτωσης είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης, συνεπώς η γωνία ανάκλασης είναι ίση με 40 ο. γ. Από το σχήμα βλέπουμε ότι η γωνία πρόσπτωσης, η γωνία ανάκλασης και η γωνία εκτροπής έχουν άθροισμα 180 ο. Άρα η γωνία εκτροπής θα είναι ίση με: 180 ο 40 ο 40 ο = 100 ο

30 150 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Ασκήσεις για λύση: 60. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Η κανονική ανάκλαση παρατηρείται όταν η επιφάνεια που συναντά το φως είναι.. και.. β. Η εικόνα ενός αντικειμένου που σχηματίζεται από ένα καθρέφτη ονομάζεται.. γ. Οι καμπύλ οι καθρέφτες δια κρίνονται σε.. και.. δ. Ακτίνα που διέρχεται από την κύρια εστία ενός καμπύλου καθρέφτη, μετά την ανάκλασή της γίνεται.. προς τον κύριο άξονα. 61. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Όταν το φως ανακλάται, αλλάζει κατεύθυνση παραμένοντας μέσα στο ίδιο διαφανές υλικό. β. Στους επίπεδους καθρέφτες, το είδωλο είναι μεγαλύτερο από το αντικείμενο. γ. Ο γεωμετρικός άξονας συμμετρίας ενός καθρέφτη ονομάζεται κύριος άξονας του καθρέφτη. δ. Τα είδωλα στους κυρτούς καθρέφτες είναι φανταστικά. 62. Ένα φωτεινό αντικείμενο με σχήμα (Α) είναι τοποθετημένο κάθετα στον άξονα κοίλου καθρέφτη και απέχει από την κορυφή του απόσταση μεγαλύτερη από την εστιακή απόσταση του καθρέφτη. Να σχεδιάσετε το είδωλο του αντικειμένου. 63. Ένα φωτεινό αντικείμενο με σχήμα (Α) είναι τοποθετημένο κάθετα στον άξονα κυρτού καθρέφτη. Να σχεδιάσετε το είδωλο του αντικειμένου. 64. Ένα ρολόι με δείκτες που δείχνουν 7.00 τοποθετείται μπροστά σε ένα επίπεδο καθρέφτη. Να απεικονίσετε το ρολόι και το είδωλό του.

31 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Μία ακτίνα πέφτει σε επίπεδο καθρέφτη και η γωνία πρόσπτωσης είναι 55 ο. α. Να σχεδιάσετε την πορεία της προσπίπτουσας και της ανακλώμενης ακτίνας. β. Να σημειώσετε στο σχήμα και να υπολογίσετε τη γωνία που σχηματίζουν η προέκταση της προσπίπτουσας με την ανακλώμενη, δηλαδή τη γωνία εκτροπής.

32 152 ΦΥΣΙΚΗ: Οπτική Θέμα 1 ο 15 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: α. Να αναφέρετε τους νόμους της κανονικής ανάκλασης του φωτός. β. Να συμπληρώσετε τα κενά στην ακόλουθη φράση: Το σημείο στο οποίο... οι ανακλώμενες ακτίνες ή οι... παράλληλης δέσμης ακτινών που πέφτει πάνω σε καμπύλο καθρέφτη, ονομάζεται... του καθρέφτη. Θέμα 2 ο α. Πότε το είδωλο ενός αντικειμένου χαρακτηρίζεται πραγματικό και πότε φανταστικό; β. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; 1. Όταν το φως συναντά την επιφάνεια ενός τοίχου, διαχέεται. 2. Το είδωλο ενός αντικειμένου σε κυρτό καθρέφτη είναι πραγματικό. 3. Τους κυρτούς καθρέφτες τους χρησιμοποιούμε για να αυξήσουμε το πεδίο της ορατότητάς μας. Θέμα 3 ο α. Ποιοι καθρέφτες χαρακτηρίζονται κοίλοι και ποιοι κυρτοί; β. Να εξηγήσετε γιατί το φως διαχέεται σε μία τραχιά επιφάνεια. Θέμα 4 ο Ένα αντικείμενο με σχήμα (Δ) είναι τοποθετημένο κάθετα στον άξονα καμπύλου καθρέφτη και απέχει από την κορυφή του απόσταση μεγαλύτερη από την εστιακή απόσταση του καθρέφτη. Να σχεδιάσετε το είδωλο του αντικειμένου αν ο καθρέφτης είναι: α. Κοίλος β. Κυρτός

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Πουλιάσης Αντώνης Φυσικός M.Sc. 2 Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός Γεωμετρική Οπτική Φύση του φωτός Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: ΚΥΜΑΤΙΚΗ Βασική ιδέα Το φως είναι μια Η/Μ διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο Βασική Εξίσωση Φαινόμενα που εξηγεί καλύτερα (κύμα) μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ Ανάκλαση Κάτοπτρα Διάθλαση Ολική ανάκλαση Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου Μετατόπιση ακτίνας Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ - Ανάκλαση Επιστροφή σε «γεωμετρική οπτική» Ανάκλαση φωτός ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ 1 2 Ισχύς που «καταναλώνει» μια ηλεκτρική_συσκευή Pηλ = V. I Ισχύς που Προσφέρεται σε αντιστάτη Χαρακτηριστικά κανονικής λειτουργίας ηλεκτρικής συσκευής Περιοδική

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΤΑΞΗ: Α Λυκείου Προσανατολισμού 1,3,4. ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 6ο: Διάθλαση του φωτός Φακοί & οπτικά όργανα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 6ο: Διάθλαση του φωτός Φακοί & οπτικά όργανα ΓΓ/Μ6 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 6ο: Διάθλαση του φωτός Φακοί & οπτικά όργανα ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ' Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Ο15. Κοίλα κάτοπτρα. 2. Θεωρία. 2.1 Γεωμετρική Οπτική

Ο15. Κοίλα κάτοπτρα. 2. Θεωρία. 2.1 Γεωμετρική Οπτική Ο15 Κοίλα κάτοπτρα 1. Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι η εύρεση της εστιακής απόστασης κοίλου κατόπτρου σχετικά μεγάλου ανοίγματος και την μέτρηση του σφάλματος της σφαιρικής εκτροπής... Θεωρία.1 Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση d=0.20 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,20 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ύλης Έτους Τάξη Α Κοινός Κορμός

Προγραμματισμός Ύλης Έτους Τάξη Α Κοινός Κορμός Προγραμματισμός Ύλης Έτους Τάξη Α Κοινός Κορμός Μάθημα: Φυσική Τμήματα:,.. Τάξη: Α Ομάδα Προσανατολισμού 1,3,4 Καθηγητές: Περ. Εβδομ: 2 ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Φυσικά Μεγέθη Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 1 c 0 0 Όταν το φως αλληλεπιδρά με την ύλη, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του

Διαβάστε περισσότερα

EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ

EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση Κυματική οπτική Η κυματική οπτική ασχολείται με τη μελέτη φαινομένων τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε επαρκώς με τις αρχές της γεωμετρικής οπτικής. Στα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Β Β.1 Α) Μονάδες 4 Μονάδες 8 Β.2 Α) Μονάδες 4 Μονάδες 9

ΘΕΜΑ Β Β.1 Α) Μονάδες 4  Μονάδες 8 Β.2 Α) Μονάδες 4 Μονάδες 9 Β.1 O δείκτης διάθλασης διαφανούς υλικού αποκλείεται να έχει τιμή: α. 0,8 β. 1, γ. 1,4 Β. Το ηλεκτρόνιο στο άτομο του υδρογόνου, έχει κινητική ενέργεια Κ, ηλεκτρική δυναμική ενέργεια U και ολική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ.Π. Γ Λυκείου / Το Φως 1. Η υπεριώδης ακτινοβολία : a) δεν προκαλεί αμαύρωση της φωτογραφικής πλάκας. b) είναι ορατή. c) χρησιμοποιείται για την αποστείρωση ιατρικών εργαλείων. d) έχει μήκος κύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση =0.0 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,0 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές φωτίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 693 946778 www.pmoira.weebly.com ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπέμπεται, διαδίδεται, προσπίπτει. Το φως και η όραση. Το φαινόμενο σκιά Το φαινόμενο ανάκλαση. Το φαινόμενο διάθλαση

Εκπέμπεται, διαδίδεται, προσπίπτει. Το φως και η όραση. Το φαινόμενο σκιά Το φαινόμενο ανάκλαση. Το φαινόμενο διάθλαση ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Το ΦΩΣ Εκπέμπεται, διαδίδεται, προσπίπτει Το φως και η όραση Το φαινόμενο σκιά Το φαινόμενο ανάκλαση Το φαινόμενο διάθλαση Επιστροφή στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ από αυτόφωτα σώματα υψηλής θερμοκρασίας, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρική Οπτική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 34

Γεωμετρική Οπτική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 34 Γεωμετρική Οπτική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 34 Γεωμετρική Οπτική Γνωρίζουμε τα βασικά Δηλαδή, πως το φως διαδίδεται και αλληλεπιδρά με σώματα διαστάσεων πολύ μεγαλύτερων από το μήκος κύματος. Ανάκλαση: Προσπίπτουσα ακτίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Σύμφωνα με την ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Maxwell, το φως είναι εγκάρσιο ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Η θεωρία αυτή α. δέχεται ότι κάθε φωτεινή πηγή εκπέμπει φωτόνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11Α «Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα» Εισαγωγή - Ανάκλαση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11Α «Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα» Εισαγωγή - Ανάκλαση ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α «Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα» Εισαγωγή - Ανάκλαση Μαρία Κατσικίνη katsiki@auth.gr users.auth.gr/~katsiki Ηφύσητουφωτός 643-77 Netwon Huygens 69-695 Το φως είναι δέσμη σωματιδίων Το φως

Διαβάστε περισσότερα

5 Δεκεμβρίου 2015 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

5 Δεκεμβρίου 2015 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2016 ΦΥΣΙΚΗ 5 Δεκεμβρίου 2015 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2.. 3.. ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Μελέτη οπτικών ιδιοτήτων διαφανούς υλικού με τη βοήθεια πηγής φωτός laser Είστε στο δωμάτιό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ;

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; Λόγω της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός, όταν μεταξύ μιας φωτεινής πηγής και ενός περάσματος παρεμβάλλεται ένα αδιαφανές σώμα, δημιουργείτε στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ Μάθημα προς τους ειδικευόμενους γιατρούς στην Οφθαλμολογία, Στο Κ.Οφ.Κ.Α. την 18/11/2003. Υπό: Δρος Κων. Ρούγγα, Οφθαλμιάτρου. 1. ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Όταν μια φωτεινή ακτίνα ή

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 1. Πότε τα σώματα θεωρούνται υλικά σημεία; Αναφέρεται παραδείγματα. Στη φυσική πολλές φορές είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τα σώματα χωρίς να λάβουμε υπόψη τις διαστάσεις τους. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3 Φυσική ΘΕΜΑ 1 1) Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη φορτίου που ονομάστηκαν θετικό και αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο αντίστοιχα. Τα σώματα που έχουν θετικό φορτίο λέμε ότι είναι θετικά φορτισμένα (π.χ. μια γυάλινη

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton

Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton.Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι η μελέτη της εστιακής απόστασης συστήματος φακών, η εύρεση της ισοδύναμης εστιακής απόστασης του συστήματος αυτού καθώς και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Β ΘΕΜΑΤΑ ΦΩΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 04-05 ΠΟΡΕΙΑ ΑΚΤΙΝΑΣ. Β. Στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscorses.wordpress.com/ Βασικές Έννοιες Ένα σώμα καθώς κινείται περνάει από διάφορα σημεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Δ ΘΕΜΑΤΑ ΦΩΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ 1. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

sin 2 n = sin A 2 sin 2 2 n = sin A = sin = cos

sin 2 n = sin A 2 sin 2 2 n = sin A = sin = cos 1 Σκοπός Βαθμός 9.5. Ηθελε να γραψω καλύτερα το 9 ερωτημα. Σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η μελέτη της ανάκλασης, διάθλασης και πόλωσης του φωτός. Προσδιορίζουμε επίσης τον δείκτη διάθλασης

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιδιότητες φακών. 1 Λεπτοί φακοί. 2 Απριλίου Βασικές έννοιες

1. Ιδιότητες φακών. 1 Λεπτοί φακοί. 2 Απριλίου Βασικές έννοιες . Ιδιότητες φακών 2 Απριλίου 203 Λεπτοί φακοί. Βασικές έννοιες Φακός είναι ένα οπτικό σύστημα με δύο διαθλαστικές επιφάνειες. Ο απλούστερος φακός έχει δύο σφαιρικές επιφάνειες αρκετά κοντά η μία με την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει:

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: 1. Να πειραματιστεί σχετικά με το σχηματισμό σκιάς όταν ένα αντικείμενο διακόπτει τη διαδρομή του φωτός. 2. Να παρατηρήσει ότι το σχήμα της σκιάς που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Aν ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος είναι σταθερός, τότε το σώμα: (i) Ηρεμεί. (ii) Κινείται με σταθερή ταχύτητα. (iii) Κινείται με μεταβαλλόμενη

Διαβάστε περισσότερα

7α Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα

7α Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα 7α Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα Εισαγωγή ορισμοί Φύση του φωτός Πηγές φωτός Δείκτης διάθλασης Ανάκλαση Δημιουργία ειδώλων από κάτοπτρα Μαρία Κατσικίνη katsiki@auth.gr users.auth.gr/katsiki Ηφύσητουφωτός

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Οπτική. Γεωμετρική Οπτική

Εφαρμοσμένη Οπτική. Γεωμετρική Οπτική Εφαρμοσμένη Οπτική Γεωμετρική Οπτική Κύρια σημεία του μαθήματος Η προσέγγιση της γεωμετρικής οπτικής Νόμοι της ανάκλασης και της διάθλασης Αρχή του Huygens Αρχή του Fermat Αρχή της αντιστρεψιμότητας (principle

Διαβάστε περισσότερα

10. Το ορατό φως έχει μήκη κύματος στο κενό που κυμαίνονται περίπου από: α nm β. 400nm - 600nm γ. 400nm - 700nm δ. 700nm nm.

10. Το ορατό φως έχει μήκη κύματος στο κενό που κυμαίνονται περίπου από: α nm β. 400nm - 600nm γ. 400nm - 700nm δ. 700nm nm. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΟ ΦΩΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Με τον όρο ότι το φως έχει διπλή φύση εννοούμε ότι: α. είναι εγκάρσιο κύμα. β. αποτελείται από μικρά σωματίδια. γ. συμπεριφέρεται σαν κύμα και σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΕΙΔΩΛΟ

ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΕΙΔΩΛΟ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΕΙΔΩΛΟ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η ικανότητα συναρμολόγησης μιας απλής πειραματικής διάταξης. Η ικανότητα χρήσης καθρέφτη και πηγής laser. Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 05 2 0 ΘΕΡΙΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/2012 ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 10:30-13:30

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/2012 ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 10:30-13:30 ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/2012 ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 10:30-13:30 Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 [1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/9/2013 ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός χρονομέτρησε τη διαδρομή από την είσοδο της ευθύγραμμης σήραγγας του Αρτεμισίου μέχρι την έξοδο και βρήκε ότι χρειάστηκε 70s.

Ένας οδηγός χρονομέτρησε τη διαδρομή από την είσοδο της ευθύγραμμης σήραγγας του Αρτεμισίου μέχρι την έξοδο και βρήκε ότι χρειάστηκε 70s. 1 ευθύγραμμη ομαλή κίνηση Θέμα 1 ο Ένας οδηγός χρονομέτρησε τη διαδρομή από την είσοδο της ευθύγραμμης σήραγγας του Αρτεμισίου μέχρι την έξοδο και βρήκε ότι χρειάστηκε 70s. α. Πόσο είναι το μέτρο της μέσης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΑΞΗ: Α Προσανατολισμού 2. ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΔΕΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Φύση του Φωτός. Τα Δ Θεματα της τράπεζας θεμάτων

Η Φύση του Φωτός. Τα Δ Θεματα της τράπεζας θεμάτων Η Φύση του Φωτός Τα Δ Θεματα της τράπεζας θεμάτων Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Θέμα Δ 4_2153 Δύο μονοχρωματικές ακτινοβολίες (1) και (2), που αρχικά διαδίδονται στο κενό με μήκη κύματος λ ο1 = 4 nm και λ ο2 = 6 nm

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. G. Mitsou

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. G. Mitsou ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ Διάθλαση σε σφαιρική επιφάνεια Φακοί Ορισμοί Λεπτοί φακοί Συγκλίνοντες φακοί Δημιουργία ειδώλων Αποκλίνοντες φακοί Γενικοί τύποι φακών Σύστημα λεπτών φακών σε επαφή Ασκήσεις Διάθλαση

Διαβάστε περισσότερα

κριτήρια αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 1o Κριτήριο αξιολόγησης

κριτήρια αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 1o Κριτήριο αξιολόγησης 1o Κριτήριο αξιολόγησης Θέμα 1ο α Δύο σφαίρες Α και Β συγκρούονται κεντρικά ελαστικά Ποια ή ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και γιατί; Α Η σφαίρα Α θα γυρίσει προς τα πίσω αν είναι m A

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β )

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 13/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ (13) ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Στις ερωτήσεις Α1

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

1 Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις - 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία τη συμπληρώνει σωστά

Διαβάστε περισσότερα

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s;

2. Μια μοτοσυκλέτα τρέχει με ταχύτητα 108 km/h. α) Σε πόσο χρόνο διανύει τα 120 m; β) Πόσα μέτρα διανύει σε 5 s; 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 36 km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ o ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ.) Τ ι γνωρίζετε για την αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων; Σε πολλές περιπτώσεις ένα σώμα εκτελεί σύνθετη κίνηση, δηλαδή συμμετέχει σε περισσότερες από μία κινήσεις. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. ΑΣΚΗΣΗ 10 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΟΥ

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. ΑΣΚΗΣΗ 10 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 0 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΟΥ . Γεωμετρική οπτική ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Η Γεωμετρική οπτική είναι ένας τρόπος μελέτης των κυμάτων και χρησιμοποιείται για την εξέταση μερικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 η - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/09/2014 ΘΕΜΑ Α

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 η - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/09/2014 ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 η - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/09/2014 ΘΕΜΑ Α Α1. Κατά την ανάλυση λευκού φωτός από γυάλινο πρίσμα, η γωνία εκτροπής του κίτρινου χρώματος είναι:

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έλλειψης

Μεθοδολογία Έλλειψης Μεθοδολογία Έλλειψης Έλλειψη ονομάζεται ο γεωμετρικός τόπος των σημείων, των οποίων το άθροισμα των αποστάσεων από δύο σταθερά σημεία Ε και Ε είναι σταθερό και μεγαλύτερο από την απόσταση (ΕΕ ). Στη Φύση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 32 Φως: Ανάκλασηκαι ιάθλαση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 32 Φως: Ανάκλασηκαι ιάθλαση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 32 Φως: Ανάκλασηκαι ιάθλαση Γεωµετρική θεώρηση του Φωτός Ανάκλαση ηµιουργίαειδώλουαπόκάτοπτρα. είκτης ιάθλασης Νόµος του Snell Ορατό Φάσµα και ιασπορά Εσωτερική ανάκλαση Οπτικές ίνες ιάθλαση σε

Διαβάστε περισσότερα

Οι νόμοι των δυνάμεων

Οι νόμοι των δυνάμεων Φυσική Α Λυκείου Οι νόμοι των δυνάμεων 1. Η «αλληλεπίδραση»: Οι δυνάμεις στη φύση εμφανίζονται σε ζευγάρια: «Δράση Αντίδραση». Έτσι, κάθε σώμα που ασκεί σε ένα άλλο μία δύναμη -«δράση», δέχεται από αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΦΩΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΦΩΤΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΦΩΤΟΣ 1.. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες λανθασμένες (Λ); α. Στη διάθλαση όταν το φως διέρχεται από ένα οπτικά πυκνότερο υλικό σε ένα οπτικά αραιότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

OΠΤIKH. Επειδή είναι πάντα υ<c (

OΠΤIKH. Επειδή είναι πάντα υ<c ( OΠΤIKH Η ταχύτητα του φωτός δεν είναι πάντα ίδια αλλά αλλάζει όταν το φως από ένα μέσο περνά σε κάποιο άλλο. Αν c είναι η ταχύτητα του φωτός στο κενό και υ η ταχύτητά του σε ένα άλλο υλικό τότε, ορίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΤΣΕΛΦΕΣ Β. & ΠΑΡΟΥΣΗ Α. ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ: ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ ΑΜΑΛΙΑ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ ΜΑΡΘΑ ΝΙΑΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΤΣΕΛΦΕΣ Β. & ΠΑΡΟΥΣΗ Α. ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ: ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ ΑΜΑΛΙΑ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ ΜΑΡΘΑ ΝΙΑΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΤΣΕΛΦΕΣ Β. & ΠΑΡΟΥΣΗ Α. ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ: ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ ΑΜΑΛΙΑ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ ΜΑΡΘΑ ΝΙΑΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΧΡΥΣΑ Κεντρική ιδέα Δύο συγκρατούμενοι μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. ΘΕΜΑ 2 ο. ΘΕΜΑ 3 ο. ΘΕΜΑ 4 ο ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑΤΑ. 1. Να διατυπωθούν οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα.

ΘΕΜΑ 1 ο. ΘΕΜΑ 2 ο. ΘΕΜΑ 3 ο. ΘΕΜΑ 4 ο ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑΤΑ. 1. Να διατυπωθούν οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα. ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να διατυπωθούν οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα. ΘΕΜΑ 2 ο 1. Να διατυπώσετε το νόμο της παγκόσμιας έλξης. 2. Τι είναι το έργο και τι η ενέργεια; 3. Πως ορίζετε η μέση διανυσματική ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ :

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : 10.64.5.777 ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 014 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟ 1. Πότε λέμε ότι ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο; Ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο όταν έχει την ιδιότητα να έλκει άλλα μικρά σώματα (μικρά κομμάτια χαρτιού, φελιζόλ, κ.α.). 2. Πως λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού

ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού Ηλεκτρομαγνητικά κύματα - Φως Θα διερευνήσουμε: 1. Τί είναι το φως; 2. Πως παράγεται; 3. Χαρακτηριστικά ιδιότητες Γεωμετρική οπτική:

Διαβάστε περισσότερα

γ) Να σχεδιάσετε τις γραφικές παραστάσεις απομάκρυνσης - χρόνου, για τα σημεία Α, Β και Γ, τα οποία απέχουν από το ελεύθερο άκρο αντίστοιχα,,

γ) Να σχεδιάσετε τις γραφικές παραστάσεις απομάκρυνσης - χρόνου, για τα σημεία Α, Β και Γ, τα οποία απέχουν από το ελεύθερο άκρο αντίστοιχα,, 1. Κατά μήκος μιας ελαστικής χορδής μεγάλου μήκους που το ένα άκρο της είναι ακλόνητα στερεωμένο, διαδίδονται δύο κύματα, των οποίων οι εξισώσεις είναι αντίστοιχα: και, όπου και είναι μετρημένα σε και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/02/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/02/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9/02/7 ΕΠΙΜΕΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφή:... Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφές:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: , /

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: ,  / Γ.Κονδύλη & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο:20-6.24.000, http:/ / www.akadimos.gr ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 204 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Θεμάτων: Παπαδόπουλος Πασχάλης ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές αποστάσεις σε έτη φωτός: Το φως χρειάζεται 8,3 λεπτά να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη (απόσταση που είναι περίπου δεκάξι εκατομμυριοστά του

Μερικές αποστάσεις σε έτη φωτός: Το φως χρειάζεται 8,3 λεπτά να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη (απόσταση που είναι περίπου δεκάξι εκατομμυριοστά του ΦΩΣ Το έτος φωτός είναι μονάδα μέτρησης μήκους - απόστασης (και όχι χρόνου). Ορίζεται ως η απόσταση που θα ταξιδέψει ένα φωτόνιο, κινούμενο στο κενό, μακριά από μάζες και ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ENOTHTA 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ENOTHT 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Κρούση: Κρούση ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερα σώματα έρχονται σε επαφή για πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 3 ΜΑΪOY 016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι

ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι Θέμα 1 ο ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι Στα ερωτήματα 1 5 του πρώτου θέματος, να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα της απάντησης που θεωρείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 72km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ερωτήσεις Α.1- Α.4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ερωτήσεις Α.1- Α.4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ερωτήσεις Α.1- Α.4 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Παραβολής

Μεθοδολογία Παραβολής Μεθοδολογία Παραβολής Παραβολή είναι ο γεωμετρικός τόπος των σημείων που ισαπέχουν από μια σταθερή ευθεία, την επονομαζόμενη διευθετούσα (δ), και από ένα σταθερό σημείο Ε που λέγεται εστία της παραβολής.

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποια η σημασία των παρακάτω μεγεθών; Αναφερόμαστε στην κυκλική κίνηση. Α. Επιτρόχια επιτάχυνση: Β. Κεντρομόλος επιτάχυνση: Γ. Συχνότητα: Δ. Περίοδος: 2. Ένας τροχός περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φαινόμενο, ονομάζεται οτιδήποτε συμβαίνει τριγύρω μας. Για παράδειγμα η αύξηση του ύψους του ανθρώπου, η έκρηξη ενός ηφαιστείου κλπ. Τις μεταβολές αυτές, που συμβαίνουν στην φύση

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής 1. To βάθος µιας πισίνας φαίνεται από παρατηρητή εκτός της πισίνας µικρότερο από το πραγµατικό, λόγω του φαινοµένου της: α. ανάκλασης β. διάθλασης γ. διάχυσης

Διαβάστε περισσότερα

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Πληροφοριακό υλικό Κέντρο Επισκεπτών Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Την Παρασκευή 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΝΑΚΛΑΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΝΑΚΛΑΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ. ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΝΑΚΛΑΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ. Πρόκειται για εικόνες τις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε χρησιμοποιώντας κατάλληλες ανακλαστικές επιφάνειες, οι οποίες συνήθως είναι κωνικές ή κυλινδρικές

Διαβάστε περισσότερα

3o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΑΝΑΣΙΟΥ ΕΚΦΩΝΣΕΙΣ

3o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΑΝΑΣΙΟΥ ΕΚΦΩΝΣΕΙΣ 3o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΑΝΑΣΙΟΥ ΕΚΦΩΝΣΕΙΣ Θέμα 1 Να συμπληρώσετε τις λέξεις που λείπουν στο παρακάτω κείμενο ώστε οι προτάσεις που προκύπτουν να είναι επιστημονικά ορθές.

Διαβάστε περισσότερα

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο Στι ερωτήσει - 4 να γράψετε στο τετράδιό σα τον αριθµό των ερώτηση και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τροχό κυλίεται πάνω σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχηματισμός ειδώλων. Εισαγωγή

Σχηματισμός ειδώλων. Εισαγωγή Σχηματισμός ειδώλων Είδωλα πραγματικών αντικειμένων σχηματίζονται όταν οι ακτίνες φωτός (που εκπέμπονται από αυτά τα αντικέιμενα) συναντούν επίπεδες ή καμπύλες επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ δύο μέσων.

Διαβάστε περισσότερα

είναι τα μήκη κύματος του φωτός αυτού στα δύο υλικά αντίστοιχα, τότε: γ. 1 Β) Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.

είναι τα μήκη κύματος του φωτός αυτού στα δύο υλικά αντίστοιχα, τότε: γ. 1 Β) Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Β.1 Μονοχρωματικό φως, που διαδίδεται στον αέρα, εισέρχεται ταυτόχρονα σε δύο οπτικά υλικά του ίδιου πάχους d κάθετα στην επιφάνειά τους, όπως φαίνεται στο σχήμα. Οι χρόνοι διάδοσης του φωτός στα δύο υλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΘΕΜΑ A ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 Παρασκευή, 0 Μαΐου 0 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Στις ερωτήσεις Α -Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΕΜΑ Δ. Δίνονται: η ταχύτητα του φωτός στο κενό c 0 = 3 10, η σταθερά του Planck J s και για το φορτίο του ηλεκτρονίου 1,6 10 C.

ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΕΜΑ Δ. Δίνονται: η ταχύτητα του φωτός στο κενό c 0 = 3 10, η σταθερά του Planck J s και για το φορτίο του ηλεκτρονίου 1,6 10 C. Σε μια διάταξη παραγωγής ακτίνων X, η ηλεκτρική τάση που εφαρμόζεται μεταξύ της ανόδου και της καθόδου είναι V = 25 kv. Τα ηλεκτρόνια ξεκινούν από την κάθοδο με μηδενική ταχύτητα, επιταχύνονται και προσπίπτουν

Διαβάστε περισσότερα

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 [1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης

Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης 3 Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης Μέθοδος Σε σώμα διαφανές ημικυλινδρικού σχήματος είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί ο νόμος του Sell και να εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s η 7 σειρά ασκήσεων Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s 1. Εξηγήστε γιατί, όταν φως διαπερνά μία διαχωριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Μία ηχητική πηγή που εκπέμπει ήχο συχνότητας κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας ακίνητο παρατηρητή, ενώ απομακρύνεται από άλλο ακίνητο παρατηρητή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 13 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ

ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 13 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 13 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 Διάρκεια: 60 min ΣΑΒΒΑΤΟ 06/12/2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Μαθητές: Σχολική Μονάδα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Στο διάγραμμα αποδίδεται γραφικά η ταχύτητα ενός κινητού οε συνάρτηση με το χρόνο. Α. Να περιγράψετε την κίνηση του κινητού έως τη χρονική στιγμή 20s.

Στο διάγραμμα αποδίδεται γραφικά η ταχύτητα ενός κινητού οε συνάρτηση με το χρόνο. Α. Να περιγράψετε την κίνηση του κινητού έως τη χρονική στιγμή 20s. ΣΧΟΛIKO BIBΛIO / ΑΣΚ 19. Στο διάγραμμα αποδίδεται γραφικά η ταχύτητα ενός κινητού οε συνάρτηση με το χρόνο. Α. Να περιγράψετε την κίνηση του κινητού έως τη χρονική στιγμή 0s. υ ( m/sec) Β. Να υπολογίσετε

Διαβάστε περισσότερα