Μάθημα: Βασικές Υπηρεσίες του Διαδικτύου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάθημα: Βασικές Υπηρεσίες του Διαδικτύου"

Transcript

1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-ΔΙΚΤΥΩΝ Η/Υ 1 ος ΚΥΚΛΟΣ Α ΤΑΞΗ Μάθημα: Βασικές Υπηρεσίες του Διαδικτύου Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν

2 ΜΑΡΤΙΟΣ

3 3 Το μάθημα Βασικές Υπηρεσίες του Διαδικτύου εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' τάξης του 1 ου Κύκλου του Τομέα Πληροφορικής-Δικτύων Η/Υ των ΤΕΕ. Διδάσκεται 3 ώρες την εβδομάδα και έχει γενικό σκοπό: να αποκτήσει ο μαθητής τις αναγκαίες γνώσεις σχετικά με τις βασικές αρχές, τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες του Διαδικτύου ώστε να είναι ικανός να τις αξιοποιεί επαρκώς και να υποστηρίζει τους χρήστες του. Το μάθημα δομείται σε τέσσερις άξονες-ενότητες: Ενότητα Περιεχόμενο Γνώσεις που αποκτάει ο μαθητής Ικανότητες που αποκτάει ο μαθητής Βασικά στοιχεία θεωρίας Δικτύων Το Διαδίκτυο Το σχήμα πελάτηςδιακομιστής 1. Δικτυακή Τεχνολογία & Διαδίκτυο 2. Διαδεδομένες Υπηρεσίες του Διαδικτύου. Διδακτικές ώρες: 12 1 Υπηρεσία www Υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Υπηρεσία μεταφοράς αρχείων Λοιπές υπηρεσίες 1 Οι ώρες διδασκαλίας προτείνονται ενδεικτικά τα δομικά στοιχεία ενός δικτύου. η ιστορική εξέλιξη, η δομή, η φιλοσοφία και η λειτουργία του Διαδικτύου. ο απαιτούμενος εξοπλισμός, τόσο σε λογισμικό όσο και σε υλικό για τη σύνδεση με το Διαδίκτυο, καθώς και οι τρόποι σύνδεσης. η έννοια και οι λειτουργίες του σχήματος πελάτης - διακομιστής. η έννοια της υπηρεσίας ο κοινωνικός και πολιτισμικός ρόλος του Διαδικτύου. αναγνωρίζει τις πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες του Διαδικτύου, καθώς και την αυτονομία τους και τους τομείς στους οποίους βρίσκουν εφαρμογή. η φιλοσοφία της κάθε υπηρεσίας, οι ιδιαιτερότητες και οι διαφορές τους. τα διαθέσιμα προϊόντα λογισμικού για τις περιγράφει τη δομή και τη λειτουργία ενός δικτύου υπολογιστών. μπορεί να αναφέρει την εξέλιξη τη δομή και τη λειτουργία του Διαδικτύου. κατανοεί τη σχετική με το Διαδίκτυο ορολογία. μπορεί να προτείνει βέλτιστες λύσεις για αποτελεσματική σύνδεση με το Διαδίκτυο. περιγράφει τη λειτουργία και τη χρηστικότητα του σχήματος πελάτης - διακομιστής. είναι εξοικειωμένος με την έννοια της υπηρεσίας, καθώς και να κατατάσσει τις παρεχόμενες από το Διαδίκτυο υπηρεσίες. μπορεί να κρίνει τις επιδράσεις του Διαδικτύου στη ζωή μας μπορεί να χρησιμοποιεί τις πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες του Διαδικτύου. μπορεί να προτείνει τη χρήση της κατάλληλης υπηρεσίας για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών και δραστηριοτήτων μπορεί να προτείνει τις βέλτιστες λύσεις, ως προς το λογισμικό, για κάθε υπηρεσία.

4 4 3. Προηγμένες υπηρεσίες Διαδικτύου Διδακτικές ώρες: 40 Συνεργατικά εργαλεία μέσω διαδικτύου Ολοκλήρωση υπηρεσιών μέσω διαδικτύου Επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο- Τηλεδιάσκεψη Διδακτικές ώρες: 15 διάφορες υπηρεσίες. οι επερχόμενες εξελίξεις στο χώρο του Διαδικτύου. οι κανόνες καλής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο. οι κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις από τη χρήση των υπηρεσιών του Διαδικτύου. τα βασικά δομικά στοιχεία μιας ιστοσελίδας (αρχείο HTML). η έννοια και οι ιδιαιτερότητες της συνεργασίας μέσω διαδικτύου τα διαθέσιμα εργαλεία για συνεργατικές δραστηριότητες στο Δαδίκτυο και η χρήση ενός τουλάχιστον. το Διαδίκτυο ως ένα σύνολο αλληλοσυμπληρούμενων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. η χρήση και οι ιδιαιτερότητες της επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο μέσω του Διαδικτύου. η διαδικασία τηλεδιάσκεψης στο Διαδίκτυο και η χρήση μιας τουλάχιστον σχετικής εφαρμογής. μπορεί να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια εφαρμογή πελάτη για κάθε μια από τις υπηρεσίες. χειρίζεται τις διάφορες υπηρεσίες σύμφωνα με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς για το Διαδίκτυο. μπορεί να κρίνει τις επιδράσεις των υπηρεσιών του Διαδικτύου στην κοινωνία και στον πολιτισμό. μπορεί να κατασκευάσει απλές ιστοσελίδες με χρήση ενός εργαλείου συγγραφής (authoring tool) αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του Διαδικτύου σαν πλατφόρμα για την εκτέλεση συνεργατικών δραστηριοτήτων. αναφέρει τα διαθέσιμα συνεργατικά εργαλεία για το Διαδίκτυο και μπορεί να εγκαθιστά και να λειτουργεί μια τουλάχιστον εφαρμογή πελάτη για συνεργατικές δραστηριότητες. παραθέτει παραδείγματα ολοκλήρωσης και συνεργασίας υπηρεσιών του Διαδικτύου. εγκαθιστά και χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μέσω του Διαδικτύου (CHAT). έχει άποψη για το περιβάλλον και τη λειτουργία των εικονικών κόσμων (MUDs). μπορεί να προσδιορίσει τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες και τη χρησιμότητα των υπηρεσιών επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο. απαριθμεί τα προτερήματα και τα προβλήματα της διαδικασίας τηλεδιάσκεψης μέσω του Διαδικτύου. μπορεί να λειτουργήσει μια εφαρμογή τηλεδιάσκεψης, σε ένα πρώτο επίπεδο.

5 5 4. Το μέλλον Οι πιθανές εξελίξεις Δυναμικό διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον Διδακτικές ώρες: 8 η προοπτική ολοκλήρωσης των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών ψυχαγωγίας και ενημέρωσης σε μια ενιαία πλατφόρμα. οι υπηρεσίες που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. το περιβάλλον του Διαδικτύου σαν ένα δυναμικό περιβάλλον. μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις αλλαγές στο χώρο του Διαδικτύου. μπορεί να σχεδιάζει και να προγραμματίζει την απαραίτητη υποδομή ώστε να είναι ευέλικτη στις επερχόμενες αλλαγές. αντιλαμβάνεται ότι η ενασχόληση με το χώρο του Διαδικτύου απαιτεί διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση.

6 6 1η Ενότητα : Δικτυακή Τεχνολογία και Διαδικτύο Ο Γενικός Σκοπός της ενότητας αυτής είναι, να έρθει ο μαθητής σε πρώτη επαφή με τις έννοιες και τα δομικά στοιχεία των δικτύων, να κατανοήσει την έννοια του Διαδικτύου, την εξέλιξη του, τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς και τους λόγους για τους οποίους έχει γίνει τόσο δημοφιλές. Ειδικοί σκοποί Οι μαθητής πρέπει: να μπορεί να διακρίνει τα βασικά μέρη ενός δικτύου. να κατανοεί τα στοιχεία, τη δομή, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του Διαδικτύου. να αναγνωρίζει τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, όσον αφορά τη χρήση τους καθώς και την εξέλιξή τους. να γνωρίζει και να αξιολογεί τις διάφορες δυνατότητες σύνδεσης με το Διαδίκτυο, καθώς και τον απαιτούμενο εξοπλισμό (υλικό και λογισμικό). να κατανοεί την αμφίδρομη σχέση μεταξύ τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου. να προσδιορίζει τι είναι πελάτης και τι διακομιστής Περιεχόμενα Γνώσεις που αποκτάει ο μαθητής Ικανότητες που αποκτάει ο μαθητής Οδηγίες-Παρατηρήσεις Ο μαθητής πρέπει να κατανοεί την έννοια του να μπορεί να περιγράφει τη δομή δικτύου και τη λειτουργία ενός δικτύου να αναγνωρίζει τα δομικά υπολογιστών. στοιχεία ενός δικτύου να μπορεί περιγράφει τις ανάγκες (ενεργητικός/παθητικός ενός δικτύου σε παθητικό και εξοπλισμός κ.τλ) ενεργητικό εξοπλισμό. να γνωρίζει σε ένα πρώτο επίπεδο τις έννοιες που να αναγνωρίζει τη διαδικασία αφορούν στα πρωτόκολλα μετάδοσης δεδομένων με τη μεταφοράς δεδομένων χρήση των πρωτοκόλλων. 1.Βασικά στοιχεία Θεωρίας Δικτύων Δομικά στοιχεία δικτύων Πρωτόκολλα μεταφοράς δεδομένων να δοθούν παραδείγματα δικτύων που μπορούν να συναντήσουν ή να σκεφτούν οι μαθητές. να επιδειχθούν τα μέρη του δικτύου του εργαστηρίου. να χρησιμοποιηθεί το δίκτυο του εργαστηρίου για την πραγματοποίηση ομαδικών δραστηριοτήτων (μεταφορά αρχείων, παιγνίδια). να γίνουν επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.λπ.,

7 7 2.Το Διαδίκτυο Ιστορική εξέλιξη Δομή και λειτουργία του Διαδικτύου Ηλεκτρονική διεύθυνση Τερματικός σταθμός και κόμβος Ιδιοκτησία - Διοίκηση - Διαχείρηση του Διαδικτύου Τύποι και τρόποι μετάδοσης δεδομένων Εύρος ζώνης Διαδίκτυο και τηλεπικοινωνίες Ασφάλεια Σύνδεση με το Διαδίκτυο Τρόποι σύνδεσης Λογισμικό - Υλικό να κατανοεί την έννοια του Διαδικτύου και να γνωρίζει τα κύρια σημεία της εξέλιξής του. να γνωρίζει τα δομικά στοιχεία του Διαδικτύου καθώς και τη λειτουργία και τη διαχείρισή του. να γνωρίζει και να αναλύει την έννοια και τα χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής διεύθυνσης. να διακρίνει τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία μεταδίνονται τα δεδομένα μέσω του Διαδικτύου, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς που επιβάλλει η χρήση τους. να διακρίνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η μετάδοση πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου, για την ασφάλεια των δεδομένων και του συστήματος. να γνωρίζει τους δυνατούς τρόπους σύνδεσης με το Διαδίκτυο, καθώς και την περιγραφή και τα να μπορεί να αναφέρει την εξέλιξη και τη λειτουργία του Διαδικτύου, τόσο από την άποψη της αποκωδικοποίησης των στοιχείων και των λειτουργιών του, όσο και από την άποψη των κοινωνικών και οικονομικών στοιχείων που καθόρισαν την εξέλιξή του. να συσχετίζει την εξέλιξη και τη λειτουργία του Διαδικτύου με αυτή των τηλεπικοινωνιών και να περιγράφει τις δυνατότητες και τα όρια των δραστηριοτήτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω του Διαδικτύου. να διακρίνει τους κινδύνους, που σχετίζονται με τη μεταφορά δεδομένων μέσω του Διαδικτύου, και να περιγράφει τους τρόπους προστασίας, τόσο του συστήματος όσο και των δεδομένων. να μπορεί να ταξινομήσει τους δυνατούς τρόπους σύνδεσης με το Διαδίκτυο και να τους ιεραρχήσει σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες. να περιγράφει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για σύνδεση με το για επίδειξη της δικτυακής υποδομής τους. να δοθούν παραδείγματα χρήσης του Διαδικτύου σε καθημερινές δραστηριότητες. να προβληματιστούν οι μαθητές με τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης του Διαδικτύου. να γίνει αναφορά σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών σχετικά με την ενότητα. να σκιαγραφηθεί η αντιστοιχία της δομής του Διαδικτύου με αυτή του τηλεφωνικού δικτύου και του δικτύου διανομής αλληλογραφίας. να γίνει σαφές στους μαθητές ότι η μετάδοση των δεδομένων στο χώρο του Διαδικτύου γίνεται μέσω των τηλεπικοινωνιακών καναλιών και επομένως η βελτίωση και η επέκτασή του συνδέεται με αυτή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. να δοθούν στους μαθητές τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι ιδιότητες και η εξέλιξη του απαιτούμενου λογισμικού και υλικού, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τον ορθολογικό σχεδιασμό ενός συστήματος για αποτελεσματική σύνδεση με το Διαδίκτυο.

8 8 3. Το σχήμα πελάτης- διακομιστής Ορισμός και λειτουργία Η έννοια της υπηρεσίας Η υπηρεσία στο Διαδίκτυο Παροχείς υπηρεσιών Κοινωνικός και πολιτισμικός ρόλος του Διαδικτύου χαρακτηριστικά του απαιτούμενου εξοπλισμού τόσο σε υλικό όσο και σε λογισμικό. να αποκωδικοποιεί τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία του σχήματος πελάτης - διακομιστής. να κατανοεί την έννοια της υπηρεσίας και τις σχετικές εφαρμογές. να αναγνωρίζει και να κατατάσσει τους παροχείς υπηρεσιών Διαδικτύου. να περιγράφει και να αποκωδικοποιεί τον κοινωνικό και πολιτισμικό ρόλο του Διαδικτύου. Διαδίκτυο και να τον κατατάσσει σύμφωνα με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τις εκάστοτε ανάγκες. να περιγράφει τη διάταξη, τη λειτουργία και τη χρηστικότητα του σχήματος, πελάτηδιακομιστή. να κατατάσσει τις παρεχόμενες από το Διαδίκτυο υπηρεσίες σύμφωνα με τομείς εφαρμογής τους, όπως: Επικοινωνία Αναζήτηση πληροφοριών Προβολή Οικονομικές συναλλαγές Ψυχαγωγία Εκπαίδευση να επιλέγει ορθολογικά τον βέλτιστο παροχέα διαδικτυακών υπηρεσιών για την εκάστοτε περίπτωση. να μπορεί να κρίνει τις επιδράσεις του διαδικτύου στην κοινωνία και στον πολιτισμό. να γίνει κατανοητό ότι το Διαδίκτυο είναι ευάλωτο από την άποψη της ασφάλειας και να δοθούν παραδείγματα διαδικασιών και μέσων που εξασφαλίζουν, ως ένα βαθμό, ασφάλεια. να δοθούν στους μαθητές παραδείγματα από την σχέση πελάτη-διακομιστή στο Διαδίκτυο. να δοθούν παραδείγματα πελάτηδιακομιστή από άλλους τομείς της πληροφορικής. να δοθούν παραδείγματα πελάτη εξυπηρετητή από δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. να ζητηθεί από τους μαθητές να αναφέρουν παραδείγματα από τις δικές τους δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, στους οποίους θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογές οι υπηρεσίες του Διαδικτύου. να προσδιοριστούν οι ανάγκες και να αναπτυχθούν τα κριτήρια, βάσει των οποίων μπορεί να γίνει μια ορθολογική επιλογή ενός παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου να ενθαρρυνθεί η συζήτηση και ο προβληματισμός σχετικά με τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση υπηρεσιών και δραστηριοτήτων μέσω του

9 Διαδικτύου. 9

10 10 2η Ενότητα: Διαδεδομένες υπηρεσίες του Διαδικτύου Ο Γενικός σκοπός της ενότητας αυτής είναι, να αποκτήσει ο μαθητής την ικανότητα να χρησιμοποιεί τις πιο διαδεδομένες υπηρεσίες του Διαδικτύου και να εγκαθιστά τις αντίστοιχες εφαρμογές πελάτη. Ειδικοί σκοποί Ο μαθητής πρέπει: να αναγνωρίζει τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχονται από το Διαδίκτυο καθώς και την αυτονομία τους και τις ιδιαίτερες χρήσεις τους. να είναι σε θέση να κατανοήσει τη φιλοσοφία και τις διαφορές των παρεχόμενων υπηρεσιών. να γνωρίζει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο. να μπορεί να επιλέγει και να προτείνει το καταλληλότερο λογισμικό για τη βέλτιστη αξιοποίηση των υπηρεσιών του Διαδικτύου. να μπορεί να χρησιμοποιεί και να εγκαθιστά εφαρμογές πελάτες για την υπηρεσία WWW. να μπορεί να χρησιμοποιεί και να εγκαθιστά εφαρμογές πελάτες για την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( ). να μπορεί να χρησιμοποιεί και να εγκαθιστά εφαρμογές πελάτες για την υπηρεσία μεταφοράς αρχείων (ftp). να μπορεί να χρησιμοποιεί και να εγκαθιστά εφαρμογές πελάτες για άλλες υπηρεσίες όπως News, telnet κτλ Περιεχόμενα Γνώσεις που αποκτάει ο μαθητής Ικανότητες που αποκτάει ο μαθητής Οδηγίες-Παρατηρήσεις Ο μαθητής πρέπει 1. Υπηρεσία WWW να αναγνωρίζει τη σημασία να διακρίνει το Διαδίκτυο από να δοθούν πολλά παραδείγματα Ιστορική εξέλιξη εφαρμογών των λογισμικών πελάτη για τον WWW. ιστοσελίδων εταιρειών, πελάτη για την αναζήτηση την αναζήτηση πληροφοριών, να περιγράφει και να αιτιολογεί οργανισμών, εκπαιδευτικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο. καθώς και την εξέλιξή τους. τις καινοτομίες που επέφερε η ιδρυμάτων κτλ. Έτσι θα Ιδιαιτερότητες και καινοτομίες του να αναγνωρίζει τις χρήση του WWW στη χρήση συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την παγκόσμιου ιστού WWW ιδιαιτερότητες και τα του Διαδικτύου. παγκοσμιότητα της υπηρεσίας και HTTP - Εννοιες- Δομή χαρακτηριστικά του WWW. να αναφέρει τη δομή και τη την οικονομική διάσταση της. Υπερκειμένων URL να κατανοεί τις βασικές λειτουργία της τεχνολογίας των να επικεντρωθεί η προσοχή των Δομή παρουσίαση -λειτουργία έννοιες και λειτουργίες της υπερμέσων, καθώς και την μαθητών στις γενικές αρχές των Ιστιοσελίδας - HTML τεχνολογίας υπερμέσων, εφαρμογή τους στη λειτουργία ιστοσελίδων και όχι στις ιδιαιτερότητες κάποιων

11 11 Λειτουργίες αλληλεπίδρασης. Διαδικασία και προβλήματα πλοήγησης - Μηχανές αναζήτησης πληροφοριών. Τα λογισμικά πελάτη για την υπηρεσία WWW- Φυλλομετρητές (browsers) Εγκατάσταση Δυνατότητες Χρήση Πολυμέσα και WWW Ο WWW αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης δραστηριότητας. καθώς και την επανάσταση που έφερε η εισαγωγή τους μέσω του πρωτοκόλλου http στο περιβάλλον της υπηρεσίας WWW να κατανοεί την έννοια του URL. να αποκωδικοποιεί τη δομή και τη λειτουργία της ιστοσελίδας, καθώς και την έννοια και τον τρόπο λειτουργίας της HTML. να αναγνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας των αλληλεπιδραστικών εργασιών μέσω του Διαδικτύου, τόσο με εφαρμογές που εκτελούνται στη μεριά του πελάτη (Java), όσο και με εφαρμογές που εκτελούνται στη μεριά του διακομιστή (CGI). να κατανοεί την σημασία και τα προβλήματα της πλοήγησης μέσω των πληροφοριών. Να γνωρίζει τις διαδικασίες πλοήγησης. Να γνωρίζει την ύπαρξη, τη λειτουργία και τη χρησιμότητα των δημοφιλών μηχανών αναζήτησης. να γνωρίζει τις πλέον δημοφιλείς και εξελιγμένες εφαρμογές πελάτη για τη του WWW. να αποκωδικοποιεί και να αναλύει τα τμήματα της URL και να τα αντιστοιχεί με αυτά της ηλεκτρονικής διεύθυνσης. να περιγράφει τη δομή και τη λειτουργία της ιστοσελίδας, καθώς και τον τρόπο δημιουργίας της μέσω της HTML. να περιγράφει τον τρόπο εισαγωγής και λειτουργίας αλληλεπιδραστικών εργασιών στον WWW. Nα μπορεί να διαχωρίσει τις εφαρμογές αλληλεπίδρασης που εκτελούνται στη μεριά του πελάτη (εισαγωγή της έννοιας της Java), από εκείνες που εκτελούνται στη μεριά του διακομιστή με εντολή του πελάτη (CGI). Να μπορεί να απαριθμεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των παραπάνω μεθόδων. να αναγνωρίζει τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο χρήστης κατά τη διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο. να εκτελεί διαδικασίες πλοήγησης με τη χρήση της μεμονωμένων περιπτώσεων. να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να αναζητήσουν πληροφορίες των δικών τους ενδιαφερόντων. να γίνει σύγκριση ανάκτησης πληροφοριών μέσω του περιβάλλοντος του παγκόσμιου ιστού και μέσω του περιβάλλοντος των «προγόνων» του. να αναλυθεί η URL και να δοθεί η αντιστοιχία με την ηλεκτρονική διεύθυνση (IP). να αναδειχθούν τα δομικά στοιχεία καθώς και οι παρεχόμενες δυνατότητες της ιστοσελίδας. να παρουσιαστεί η έννοια της HTML σαν συνδετικό μέσο των διαφόρων στοιχείων της ιστοσελίδας, (να αναδειχθεί ο περιγραφικός χαρακτήρας της HTML) να γίνει μια απλή παρουσίαση των προγραμματιστικών εργαλείων μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η προσθήκη στοιχείων αλληλεπίδρασης καθώς και στοιχείων επικοινωνίας πελάτη εξυπηρετητή.(java, CGI). να παρουσιαστεί η μεθοδολογία διατύπωσης ερωτήσεων στις μηχανές αναζήτησης.

12 12 2. Υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Περιγραφή - Χρησιμότητα της χρήση του WWW, καθώς και τις λειτουργίες και τις δυνατότητες τους. να κατανοεί τις δυνατότητες και τα προβλήματα της χρήσης πολυμεσικών παρουσιάσεων μέσω του WWW. Να γνωρίζει για την ύπαρξη των εικονικών κόσμων. να κατανοεί τη σημασία και τις διαστάσεις, που έχει προσλάβει η χρήση του WWW σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. να γνωρίζει τη βασική χρήση ενός εργαλείου συγγραφής ιστοσελίδων. να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία, καθώς και να αναλύει την υπερμεσικής δομής, των URL, καθώς και με τη χρήση των πιο δημοφιλών μηχανών αναζήτησης. να μπορεί να εγκαθιστά να ρυθμίζει και να εκμεταλλεύεται τις λειτουργίες και τις δυνατότητες, μιας από τις δημοφιλείς εφαρμογές πελάτη για την υπηρεσία WWW. να μπορεί να κρίνει και να αξιολογήσει τις πληροφορίες που μπορεί που αντλούνται από τον WWW. Να αναλύει τις επιπτώσεις θετικές και αρνητικές από την όλο και ευρύτερη χρήση του Διαδικτύου, μέσω του WWW σε παγκόσμιο επίπεδο. Ννα μπορεί να κατασκευάζει απλές ιστοσελίδες με χρήση εργαλείου συγγραφής. να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία, καθώς και τη σημασία της. να παρουσιαστούν τρόποι εξεύρεσης ηλεκτρονικών διευθύνσεων (βιβλία, περιοδικά, ιστοσελίδες). να επιδιωχθεί να βρεθούν οι μαθητές αντιμέτωποι με την αίσθηση "χαμένος στον κυβερνοχώρο" για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα των διαδικασιών πλοήγησης. να παρουσιαστούν στους μαθητές πολυμεσικές εφαρμογές μέσω του Παγκόσμιου Ιστού καθώς και κόσμων εικονικής πραγματικότητας, έτσι ώστε να γνωρίζουν τις υπηρεσίες και τις αδυναμίες τους. να ενθαρρυνθούν συζητήσεις σχετικές με την αξιοπιστία και την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται μέσω του WWW. Να τονιστεί η αναγκαιότητα προγραμματισμένης και ορθολογικής χρήσης της υπηρεσίας. να παρουσιαστεί χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες ένα τουλάχιστον εργαλείο συγγραφής ιστοσελίδων. να δοθούν παραδείγματα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

13 13 υπηρεσίας Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - περιγραφή. Δομή ηλεκτρονικού μηνύματος Διεύθυνση παραλήπτη Θέμα Κοινοποιήσεις Διαδικασία Λήψης μηνύματος, απάντησης, προώθησης Διαδικασία συνημμένου αρχείου σε μήνυμα. Διαδικασία διαχείρισης και ταξινόμησης μηνυμάτων Δημιουργία υπογραφών και λιστών διευθύνσεων. Προγράμματα πελατών για τη χρήση της υπηρεσίας Ταχυδρομικές λίστες Κανόνες καλής συμπεριφοράς στη χρήση των επικοινωνιακών δυνατοτήτων του Διαδικτύου. επανάσταση που έχει επιφέρει στο χώρο της επικοινωνίας η ευρεία χρήση της. να κατανοεί τα τμήματα και το ρόλο της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. να περιγράφει τη δομή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, καθώς και να κατανοεί την χρησιμότητα και τη λειτουργία των στοιχείων, που την απαρτίζουν (Διεύθυνση, κοινοποίηση, θέμα) να γνωρίζει τη διαδικασία επισύναψης αρχείου σε μήνυμα, καθώς και αυτή της αποθήκευσης και ανάγνωσης συνημμένου αρχείου. να γνωρίζει τη διαδικασία αποθήκευσης και οργάνωσης διευθύνσεων και μηνυμάτων. να είναι εξοικειωμένος με τη χρήση και λειτουργία μιας τουλάχιστον εφαρμογής πελάτη (ανεξάρτητης εφαρμογής είτε μέσω του φυλλομετρητή). να γνωρίζει τη λειτουργία και τη χρησιμότητα των ταχυδρομικών λιστών, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα να αναλύει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τον ιδιοκτήτη της. να είναι σε θέση να αποστείλει μήνυμα σε πολλαπλούς παραλήπτες, καθορίζοντας το θέμα και επισυνάπτοντας διαφόρων μορφών αρχεία. να λαμβάνει μηνύματα τα οποία περιλαμβάνουν συνημμένα και να τα διαχειρίζεται. να οργανώνει ένα διευθυνσιογράφο, καθώς και λίστες παραληπτών. να μπορεί να εγκαθιστά κάποια εφαρμογή πελάτη για τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για την εκτέλεση όλων των παραπάνω ενεργειών. να γνωρίζει τη λειτουργία των ταχυδρομικών λιστών και να μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες χρήσης τους (Σύνδεση, αποσύνδεση, διακοπή). να μπορεί να συντάξει ορθολογικά ένα μήνυμα και να μεταξύ υπηρεσιών και πολιτών, επιχειρήσεων, μαθητών κτλ. να εξηγηθεί ο σημαντικός ρόλος των ταχυδρομικών λιστών και να δημιουργήσουν οι μαθητές ψευδολίστες με χρήση του προγράμματος πελάτη. να δοθούν παραδείγματα χρήσης της υπηρεσίας σε συνδυασμό με άλλες, όπως η υπηρεσία καταλόγου. να γίνουν ανταλλαγές ταχυδρομείου με άλλες εκπαιδευτικές μονάδες για εμπέδωση της χρήσης της υπηρεσίας. να επισημανθεί ο σημαντικός ρόλος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην καθημερινή ζωή καθώς και ο τρόπος με τον οποίο έχει επηρεάσει την επικοινωνιακή διαδικασία. να συγκριθεί η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με άλλες μορφές επικοινωνίας. να δοθούν παραδείγματα ορθολογικής σύνταξης μηνυμάτων με χρήση συντομεύσεων. να τονιστεί η ανάγκη για τήρηση των κανόνων καλής συμπεριφοράς στην χρήση του ηλεκτρονικού

14 14 μειονεκτήματα που έχουν. να γνωρίζει ότι η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου διέπεται από κανόνες καλής συμπεριφοράς, όπως κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα. είναι προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση αγενών αποστολέων. να είναι εξοικειωμένος με την χρήση συμβόλων για την παρουσίαση συναισθημάτων. ταχυδρομείου και να προετοιμαστούν οι μαθητές να αντιμετωπίσουν χρήστες με κακή συμπεριφορά. 3. Υπηρεσία μεταφοράς αρχείων Περιγραφή - Ιστορική εξέλιξη - Σημασία της υπηρεσίας Εφαρμογές πελάτη για την υπηρεσία μεταφοράς αρχείων (ftp). Δομή και τύποι των αρχείων σε διακομιστές μεταφοράς αρχείων (ftp). Διαδικασία μεταφοράς αρχείων με τη χρήση της υπηρεσίας. να γνωρίζει την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου τρόπου επικοινωνίας (Έλλειψη δυνατότητας μεταφοράς μη λεκτικών παραμέτρων). να κατανοεί τη σημασία της μεταφοράς μεγάλων σε έκταση αρχείων μεταξύ απομακρυσμένων χρηστών. να γνωρίζει την περιγραφή και τη λειτουργία της υπηρεσίας, καθώς και την εξέλιξή της. να γνωρίζει πολύ καλά μια εφαρμογή πελάτη για τη μεταφορά αρχείων. να γνωρίζει τη λειτουργία της υπηρεσίας μέσω των φυλλομετρητών. Να αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο τύπων εφαρμογών. να κατανοεί τη δομή με την οποία είναι διατεταγμένα τα να αναλύει τις δυνατότητες που δίνει η χρήση της υπηρεσίας σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. να εγκαθιστά, ρυθμίζει και χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μια εφαρμογή πελάτη για την υπηρεσία. να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μέσω του φυλλομετρητή. να μπορεί να προσδιορίσει τη θέση ενός αρχείου στο σύστημα αποθήκευσης του διακομιστή μεταφοράς αρχείων. να αποκωδικοποιεί τους τύπους αρχείων που είναι διαθέσιμα για μεταφορά. να μεταφέρει και να αποθηκεύει να γίνει παρουσίαση της χρήσης της υπηρεσίας από την ίδια τη σχολική μονάδα πχ, για ενημέρωση σε εκπαιδευτικά θέματα. να ανταλλάξουν οι μαθητές αρχεία μεταξύ τους αλλά και με άλλες σχολικές μονάδες. να παρουσιαστεί ή χρήση της υπηρεσίας και μέσα από άλλες υπηρεσίες, που έχουν δει ήδη οι μαθητές όπως μεταφορά αρχείων μέσα από ιστοσελίδες. να δοθούν πολλά παραδείγματα από ftp sites όπου οι μαθητές θα μπορούν να βρουν ελεύθερες εκδόσεις λογισμικού (πχ. ftp.ntua.gr). να συγκριθούν οι εφαρμογές πελάτη για μεταφορά αρχείων με

15 15 4. Λοιπές Υπηρεσίες Υπηρεσία ομάδων συζήτησης (news) Υπηρεσία προσομοίωσης τερματικού (telnet) υπηρεσία ping αρχεία στους διακομιστές μεταφοράς αρχείων και τους τύπος των αρχείων που είναι διαθέσιμα. να γνωρίζει τη διαδικασία μεταφοράς των αρχείων από το διακομιστή στον πελάτη, καθώς και σε ποιους τύπους εξυπηρετητών και αρχείων υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. να γνωρίζει την περιγραφή τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της υπηρεσίας ομάδων συζήτησης. να γνωρίζει τη διαδικασία προσπέλασης της υπηρεσίας μέσα από κάποια εφαρμογή πελάτη, καθώς και μέσω του φυλλομετρητή. να αναγνωρίζει τη διαδικασία αναζήτησης ομάδων συζητήσεων να γνωρίζει τη διαδικασία σύνδεσης - αποσύνδεσης με αυτές. να γνωρίζει την υπηρεσία προσομοίωσης τερματικού τη λειτουργία και χρησιμότητα της. να γνωρίζει την υπηρεσία ping για την επικοινωνία πελάτη αποτελεσματικά αρχεία από διάφορους διακομιστές να αναλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα και τη χρησιμότητα των ομάδων συζήτησης, καθώς και τους τομείς στους οποίους μπορούν να βρουν εφαρμογή στο πλαίσιο των δικών του ενδιαφερόντων. να μπορεί να ανακαλύψει μέσω κάποιας εφαρμογής πελάτη κάποια ενδιαφέρουσα για τον ίδιο ομάδα συζήτησης και να παρακολουθήσει τη συζήτηση και να λάβει ενδεχομένως μέρος. να συνδεθεί με απομακρυσμένο διακομιστή μέσω της υπηρεσίας προσομοίωσης τερματικού. να επικοινωνήσει με απομακρυσμένο διακομιστή μέσω της υπηρεσίας ping την δυνατότητα πρόσβασης στην υπηρεσία που παρέχουν οι φυλλομετρητές. να γίνει ποιοτική αναγνώριση των αρχείων που περιέχονται σε εξυπηρετητές FTP, καθώς και αναλυτική παρουσίαση της δομής των αρχείων αυτών. να μη δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιττές λεπτομέρειες και τεχνικές που θα συναντήσουν οι μαθητές στους στόχους άλλων μαθημάτων να γίνει επίδειξη της χρήσης όσο τον δυνατόν περισσότερων υπηρεσιών και πέρα από αυτές που αναφέρθηκαν, έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές να τις αναγνωρίσουν στο μέλλον. να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το περιβάλλον των ομάδων συζητήσεων, τόσο από άποψη περιεχομένου, όσο κι από άποψη κανόνων λειτουργίας. να γίνει κατανοητό στους μαθητές ότι με την υπηρεσία προσομοίωσης τερματικού η επικοινωνία με τον διακομιστή γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

16 διακομιστή. 16

17 17 3η Ενότητα: Προηγμένες Υπηρεσίες του Διαδικτύου Ο Γενικός σκοπός της ενότητας αυτής είναι, να αποκτήσει ο μαθητής την ικανότητα να αναγνωρίζει και να χρησιμοποιεί υπηρεσίες του Διαδικτύου επιπλέον αυτών που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα. Ειδικοί σκοποί Ο μαθητής πρέπει: να εξοικειωθεί με τη χρήση των υπηρεσιών επικοινωνίας του Διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο, καθώς και με τις εφαρμογές τους που συναντά στην καθημερινή ζωή. να έρθει σε μία πρώτη επαφή με τα προηγμένα εργαλεία επικοινωνίας με χρήση εικόνας και ήχου. να μπορεί να χρησιμοποιεί με επιτυχία υπηρεσίες που ανήκουν στα «συνεργατικά εργαλεία». να παραθέτει παραδείγματα ολοκλήρωσης και συνεργασίας υπηρεσιών του Διαδικτύου. να μπορεί να χρησιμοποιεί με επιτυχία μια τουλάχιστον εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Περιεχόμενα Γνώσεις που αποκτάει ο μαθητής Ικανότητες που αποκτάει ο μαθητής Οδηγίες-Παρατηρήσεις Ο μαθητής πρέπει να κατανοεί τη έννοια της να αντιμετωπίζει το Διαδίκτυο συνεργατικότητας μέσω του σαν μια πλατφόρμα Διαδικτύου συνεργασίας. να αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της να κάνει χρήση κάποιου συνεργασίας με συνεργάτες οι οποίοι συνεργατικού εργαλείου, βρίσκονται σε διαφορετικούς διαθέσιμου στο Διαδίκτυο. γεωγραφικούς χώρους. να αναγνωρίζει εφαρμογές συνεργατικών εργαλείων (πχ. το Lotus Notes, BSCW κτλ.) 1. Συνεργατικά εργαλεία μέσω του Διαδικτύου Συνεργατικές δραστηριότητες μέσω του Διαδικτύου Εφαρμογές συνεργατικών εργαλείων να δοθούν παραδείγματα ομαδικής τηλεεργασίας, με χρήση συνεργατικών εργαλείων. να παρουσιαστούν οι δυνατότητες ενός συνεργατικού εργαλείου που είναι ελεύθερο προς χρήση στο Διαδίκτυο. να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας με άλλες εκπαιδευτικές μονάδες με χρήση του εργαλείου. να αναδειχθούν τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες της συνεργατικής εργασίας από απόσταση. να παρουσιαστούν οι καινούργιοι

18 18 2. Ολοκλήρωση υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου 3. Επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο - Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης Υπηρεσίες σύγχρονης επικοινωνίας CHAT MUDs Εφαρμογές τηλεδιάσκεψης να διακρίνει τις δραστηριότητες και τις περιπτώσεις όπου αξιοποιούνται περισσότερες από μια υπηρεσίες του Διαδικτύου. να αντιλαμβάνεται το Διαδίκτυο σαν ένα σύνολο αλληλοσυμπληρούμενων υπηρεσιών. να γνωρίζει την περιγραφή, τη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο. να κατανοεί τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο. να περιγράφει τη λειτουργία του λογισμικού πελάτη καθώς και του τρόπου σύνδεσης για επικοινωνία μέσω CHAT να κάνει χρήση της υπηρεσίας του WWW σε συνδυασμό με αυτή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την υπηρεσία WWW σε συνδυασμό με την υπηρεσία μεταφοράς αρχείων. να χρησιμοποιεί συνεργατικά εργαλεία σε συνδυασμό με υπηρεσίες σύγχρονης ή ασύγχρονης επικοινωνίας. να προτείνει δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες σύγχρονης επικοινωνίας. να χρησιμοποιεί με επιτυχία μια εφαρμογή πελάτη για επικοινωνία μέσω CHAT. να συνδέεται επιτυχώς με ένα κόσμο MUD ορίζοντες που προκύπτουν στον τομέα της εργασίας με τη χρήση και την εξέλιξη των παραπάνω εφαρμογών. να γίνει επίδειξη της χρήσης των δημοφιλών υπηρεσιών σε συνεργασία, όπως καταχώρηση προσωπικών στοιχειών μέσα από ιστοσελίδες και αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος καταχώρησης (registration) ή μεταφορά αρχείων μετά από registration. να γίνει παρουσίαση χρήσης υπηρεσιών όπως ftp μέσα από πελάτες www, για να κατανοήσουν την διαπλοκή των υπηρεσιών. να γίνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους για να δουν οι μαθητές το βαθμό εφαρμογής των υπηρεσιών Διαδικτύου. να συνδεθούν οι μαθητές σε ήδη υπάρχοντα κανάλια συζήτησης μέσω CHAT και να δημιουργήσουν καινούργια για την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με τους απομακρυσμένους "συμμαθητές", με τους οποίους συνεργάστηκαν. να γίνει επίδειξη στους μαθητές του περιβάλλοντος των " κόσμων"

19 19 Nα αναγνωρίζει τη διαδικασία σύνδεσης και λειτουργίας των "κόσμων" τύπου MUDs. να γνωρίζει τη χρήση μιας τουλάχιστον εφαρμογής τηλεδιάσκεψης. Να κατανοεί τις γενικές αρχές της υπηρεσίας αποφεύγοντας την απομνημόνευση ρυθμίσεων της όποιας συγκεκριμένης εφαρμογής. να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τους περιορισμούς και τις δυνατότητες των συγκεκριμένων εφαρμογών. Να κάνει χρήση μιας εφαρμογής τηλεδιάσκεψης. MUDs (σε αυτή τη φάση οι μαθητές θα μπορούσαν απλά να παρακολουθούν τη διαδικασία αφού η συμμετοχή απαιτεί κάποιο βαθμό εξοικείωσης). να χρησιμοποιηθεί μια τουλάχιστον εφαρμογή από τις διαδεδομένες (Cu-Seeme, Netmeeting κτλ.) στο σχολικό εργαστήριο, χωρίς να γίνει ανάλωση του χρόνου σε ρυθμίσεις και περιττά τεχνικά θέματα. να γίνουν επιδείξεις χρήσης της υπηρεσίας σε συνεργασία με άλλες εκπαιδευτικές μονάδες.

20 20 4η Ενότητα: Το μέλλον Ο Γενικός σκοπός της ενότητας αυτής είναι, να αποκτήσει ο μαθητής την ικανότητα να διακρίνει τις αλλαγές στις υπηρεσίες του Διαδικτύου, να εξοικειώνεται με αυτές και να προσαρμόζεται στα νέα κάθε φορά δεδομένα που θα δημιουργούνται στο εργασιακό του περιβάλλον. Ειδικοί σκοποί Ο μαθητής πρέπει: να μπορεί να ενημερώνεται για τις διαρκείς αλλαγές και καινοτομίες στις υπηρεσίες του Διαδικτύου. να μπορεί να παρακολουθεί κάποιες πιλοτικές υπηρεσίες του Διαδικτύου. να μπορεί να προβληματισθεί για τη δυναμική και τη ρευστότητα των υπηρεσιών του Διαδικτύου. Περιεχόμενα 1. Οι πιθανές εξελίξεις. να είναι ενημερωμένος για τις πιθανές εξελίξεις στο χώρο του Διαδικτύου. να κατανοεί την πιθανότητα, κλασσικές υπηρεσίες όπως οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις να πραγματοποιούνται στο μέλλον μέσα από το Διαδίκτυο. να αναφέρει υπηρεσίες που βρίσκονται σε ανάπτυξη. να γνωρίζει την ύπαρξη και τις δυνατότητες των συνδέσεων ISDN. Γνώσεις που αποκτάει ο Ικανότητες που αποκτάει ο μαθητής μαθητής Ο μαθητής πρέπει να παρακολουθεί τον διαρκώς μεταβαλλόμενο χώρο της τεχνολογίας του Διαδικτύου, χωρίς να αιφνιδιάζεται να σχεδιάζει και να προγραμματίζει την απαραίτητη υποδομή, σύμφωνα με τις άμεσες εξελίξεις. να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις και τις δημοσιεύσεις που αναφέρονται στις καινοτομίες και τις εξελίξεις. Οδηγίες-Παρατηρήσεις να παρουσιαστούν χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες άρθρα ειδικών περιοδικών που αναφέρονται στην μετεξέλιξη του Διαδικτύου. να γίνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα για επίδειξη ερευνητικών δραστηριοτήτων. να επισκεφθούν οι μαθητές ιδρύματα ή εταιρείες τα οποία κάνουν χρήση των γραμμών ISDN, να περιγραφούν οι δυνατότητες της ψηφιακής τηλεόρασης και η

21 21 2. Δυναμικό διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. να γνωρίζει την προοπτική της ολοκλήρωσης των υπηρεσιών που παρέχουν πρόσβαση στην επικοινωνία, στην πληροφορία, στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία μέσω του Διαδικτύου. να αντιλαμβάνεται ότι η γνώση αποτελεί μια δυναμική διαδικασία. να αναγνωρίζει ότι ο κόσμος και οι υπηρεσίες του Διαδικτύου, αποτελούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο σύστημα, η παρακολούθηση του οποίου απαιτεί διαρκή ενημέρωση να συνειδητοποιεί ότι η ενασχόληση με την αιχμή της τεχνολογίας απαιτεί διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση. να αποκτήσει κάποιες νοητικές εικόνες και σχήματα αναφορικά με την ταχύτητα εξέλιξης και την πορεία της τεχνολογίας στο χώρο του Δαδικτύου. ολοκλήρωση της με τις υπηρεσίες του Διαδικτύου. να ζητηθεί από τους μαθητές να δώσουν τη δική τους εικόνα για το πώς φαντάζονται το μέλλον του Διαδικτύου, καθώς και τον ρόλο και τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει η χρήση του στον κοινωνικό ιστό. χρησιμοποιώντας τις ήδη γνωστές στους μαθητές υπηρεσίες, να γίνουν ανταλλαγές απόψεων με μαθητές άλλων σχολείων ή και με άτομα εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας. να γίνει κατανοητό στους μαθητές ότι ο σκοπός του μαθήματος είναι να τους παράσχει το κατάλληλο υπόβαθρο για να είναι σε θέση να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις μεταβολές στο χώρο του Διαδικτύου. να αναζητηθούν δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο που να επιδεικνύουν τις τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα των υπηρεσιών του.

Μάθημα: Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο

Μάθημα: Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-ΔΙΚΤΥΩΝ Η/Υ 2 ο ς Κ Υ Κ Λ Ο Σ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάρτιος 1998 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Εργαλεία Ανάπτυξης εφαρμογών internet.

ΜΑΘΗΜΑ: Εργαλεία Ανάπτυξης εφαρμογών internet. ΜΑΘΗΜΑ: Εργαλεία Ανάπτυξης εφαρμογών internet. ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μικτό Γενικός σκοπός είναι να αποκτήσει ο καταρτιζόμενος τις αναγκαίες γνώσεις σχετικά με εργαλεία και τις τεχνικές για

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Πιλοτικές Παρεμβάσεις υποστήριξης Πιστοποίησης μαθητών Γ τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παπαντώνη Μαρία, ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» Αθήνα, Μάιος 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Γενικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα:Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα

Μάθημα:Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥ- ΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-ΔΙΚΤΥΩΝ Η/Υ 1 ος ΚΥΚΛΟΣ Α ΤΑΞΗ Μάθημα:Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα Π Ρ

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεργασία Ασύγχρονη και Σύγχρονη Συνεργασία από απόσταση

Τηλεργασία Ασύγχρονη και Σύγχρονη Συνεργασία από απόσταση 119 Τηλεργασία Ασύγχρονη και Σύγχρονη Συνεργασία από απόσταση Διδακτικές ενότητες: 14.1 Τηλεργασία 14.2 Επικοινωνία και Συνεργασία από απόσταση Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι να ενημερωθούν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες αξιοποίησης για τον Εκπαιδευτικό

Οδηγίες αξιοποίησης για τον Εκπαιδευτικό Ανάδοχοι Φορέας Υλοποίησης Έργο ΛΑΕΡΤΗΣ Λογισμικό Δικτύων Οδηγίες αξιοποίησης για τον Εκπαιδευτικό Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Ανάδοχος φορέας: CONCEPTUM A.E. 1 Προσομοίωση

Διαβάστε περισσότερα

Τηλε-εργασία εργασία - Έννοια

Τηλε-εργασία εργασία - Έννοια Τηλε-εργασία Τηλε-εργασία εργασία - Έννοια Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή αξιοποιείται στη παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια εργασιακών δραστηριοτήτων από απόσταση Η τηλε-εργασία πραγματοποιείται : Είτε από το

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό Σχολείο 2.0. Βασικές έννοιες Υποδομές Ηλεκτρονική Μάθηση Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης Οργάνωση Ηλεκτρονικού Μαθήματος

Ψηφιακό Σχολείο 2.0. Βασικές έννοιες Υποδομές Ηλεκτρονική Μάθηση Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης Οργάνωση Ηλεκτρονικού Μαθήματος Βασικές έννοιες Υποδομές Ηλεκτρονική Μάθηση Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης Οργάνωση Ηλεκτρονικού Μαθήματος Βασικές έννοιες Υποδομές H ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04)

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04) «Επιµόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.1, Κατηγορία Πράξεων 2.1.1 θ) Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών για

Διαβάστε περισσότερα

Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση

Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση Δρ Κώστας Χαμπιαούρης Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Συντονιστής Άξονα Αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του έργου. και η πιλοτική λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σχολείων

Σκοπός του έργου. και η πιλοτική λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σχολείων Σκοπός του έργου Σκοπός του έργου είναι, σε γενικές γραμμές, οσχεδιασμός, ηανάπτυξη και η πιλοτική λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σχολείων αποτελούμενου από 3 σχολικά εργαστήρια - με ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Τίτλος: Τα συνεργατικά περιβάλλοντα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων Εκτιμώμενη διάρκεια εκπαιδευτικού σεναρίου: Προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 3 διδακτικές ώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΣΙΜΠΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΞΗΝΤΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. Α Γενικού Λυκείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. Α Γενικού Λυκείου Α Γενικού Λυκείου 87 Διδακτικές ενότητες 10.1 Υπηρεσίες Διαδικτύου 10.2 Ο παγκόσμιος ιστός, υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να μπορούν να διακρίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 7 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

2. Αλγόριθμοι, δομές δεδομένων και πολυπλοκότητα

2. Αλγόριθμοι, δομές δεδομένων και πολυπλοκότητα 1. Εισαγωγή 1.1 O Υπολογιστής ως εργαλείο μηχανικού 1.2 Η Επιστήμη των υπολογιστών 1.3 Ιστορικό Σημείωμα 1.4 Ο υπολογιστής μηχανή επεξεργασίας ψηφιακής πληροφορίας 1.5 Ψηφιοποίηση πληροφορίας 1.5.1 ψηφιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Περιγραφή του μαθήματος - στόχοι: Το μάθημα εξετάζει τις κοινωνικές, πολιτισμικές και ιστορικές διαστάσεις της ανάπτυξης του θεσμού του μουσείου και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015 Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης 90279 Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα 61 18 Ιανουαρίου 2015 Web 2.0 Ενσωμάτωση στις εφαρμογές του παγκόσμιου ιστού (www) στοιχείων:

Διαβάστε περισσότερα

Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής

Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής Ε. Κολέζα, Γ. Βρέταρος, θ. Δρίγκας, Κ. Σκορδούλης Εισαγωγή Ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Εκπαιδευτικά υπερμεσικά περιβάλλοντα Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου http:// e-learning.sch.gr http://opensoft.sch.gr Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαργαρίτης Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών 3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Παρουσίαση βασισμένη στο κείμενο: «Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ Ανάπτυξη ιστολογίου Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ 2. Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τα Μαθηματικά 2.1 Κύρια χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού λογισμικού για την Διδακτική των Μαθηματικών 2.2 Κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Ομάδα: Αριστερίδου Δανάη Ελένη (08) Ευαγγελόπουλος Νίκος (670)

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Τι είναι η «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» (1) Εκπαιδευτική Τεχνολογία είναι «η εφαρμογή τεχνολογικών διαδικασιών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

... Τεχνολογία Επικοινωνιών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

... Τεχνολογία Επικοινωνιών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 351 ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ Τζουμάκας Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου vtzoum@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Γενικό Λύκειο & Επαγγελματική Εκπαίδευση Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΡΔΗ ΜΑΡΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

ΒΑΡΔΗ ΜΑΡΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΒΑΡΔΗ ΜΑΡΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 είναι τα πολυμέσα; Το να μιλάει κανείς ςγια τα πολυμέσα είναι σαν να μιλάει για την αγάπη. (διευθύντρια

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη,

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη, ΕΠΑΝΕΓΓΡAΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Νικολιδάκης Συμεών, simosnikoli@yahoo.gr Τσάνταλη Καλλιόπη, calliopetsantali@yahoo.gr ta oo Εισαγωγή Στην

Διαβάστε περισσότερα

Το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που

Το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ορίζεται: Το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου internet χωρίς να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΝΤΟΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΝΤΟΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ Τεχνολογία Γ! τάξης γυμνασίου Οργάνωση και προγραμματισμός μεθόδου «ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΝΤΟΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ Προβληματισμοί στο ξεκίνημα της χρονιάς. Η υποδομή του σχολείου μου πως μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο Κεφ10: Υπηρεσίες και Εφαρμογές Διαδικτύου 10.1 Υπηρεσίες Διαδικτύου Υπηρεσίες Επικοινωνίας Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail) Υπηρεσία του Διαδικτύου για διακίνηση γραπτών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 7 ο Γυμνάσιο Περιστερίου

ΣΧΟΛΕΙΟ: 7 ο Γυμνάσιο Περιστερίου ΣΧΟΛΕΙΟ: 7 ο Γυμνάσιο Περιστερίου Σχέδιο δράσης Τομέας: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ Δείκτης: Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. ΤΙΤΛΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (περιγραφή) Περιγραφή του περιεχομένου της ενότητας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (περιγραφή) Περιγραφή του περιεχομένου της ενότητας. Α/Α ΣΤΟΧΟΙ (επιθυμητές γνώσεις-δεξιότητες-ικανότ ητες) ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ (Τίτλοι) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (περιγραφή) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ (ενδεικτικά σε ώρες) Το Πρόγραμμα πιστοποιήθηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί και Διαδίκτυο στο Σχολείο και στο Σπίτι: Η Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου

Παιδί και Διαδίκτυο στο Σχολείο και στο Σπίτι: Η Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου Παιδί και Διαδίκτυο στο Σχολείο και στο Σπίτι: Η Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Εκπαιδευτικής Μηχανικής, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Ενότητα 1: Διαδικαστικά Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης Μαθησιακοί Στόχοι Παρουσίαση της δομής και των περιεχομένων του μαθήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον)

Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ με τη βοήθεια του λογισμικού Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον) Φυσική Β Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Νοέμβριος 2013 0 ΤΙΤΛΟΣ ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Πρόλογος...7 Πρόλογος Επιμελητή...9 Εισαγωγή Τεχνολογίες για την ανάπτυξη ικανοτήτων...23 Σκοπός του βιβλίου...24 Eνα μοντέλο για την παιδαγωγική χρήση των εργαλείων με γνωστικό δυναμικό...26

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ισαβέλλα Κοτίνη, Σοφία Τζελέπη 27/5/2013 ΚΣΕ ΠΕ19 20 ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΚΟΤΙΝΗ, ΣΟΦΙΑ ΤΖΕΛΕΠΗ

Ισαβέλλα Κοτίνη, Σοφία Τζελέπη 27/5/2013 ΚΣΕ ΠΕ19 20 ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΚΟΤΙΝΗ, ΣΟΦΙΑ ΤΖΕΛΕΠΗ Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο 2007 2013 και για το 2020. Ισαβέλλα Κοτίνη, Σοφία Τζελέπη Ευρωπαϊκές Πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες.

Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες. Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες. Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΙΑΣΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 10: Πληροφορική και γενική παιδεία Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Προηγµένες Μαθησιακές Τεχνολογίες ιαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση

Προηγµένες Μαθησιακές Τεχνολογίες ιαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Π Α Ι Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Τ Μ Η Μ Α Η Μ Ο Τ Ι Κ Η Σ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Σ Η Σ Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Τ Η Ν Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Σ Η Ι ΑΣΚΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Προηγµένες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι:

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι: Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο Εξαιρούνται οι παράγραφοι: 12.1 12.3.2 12.3.7 12.4 1 12.2 Ηλεκτρονική επικοινωνία Τι ονομάζουμε τηλεπικοινωνία; Την επικοινωνία από απόσταση Τι ονομάζουμε ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 1 / 34 Όλες οι υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, όπως και πολλές εφαρμογές λογισμικού, στηρίζονται στο μοντέλο Πελάτη Εξυπηρετητή. 2 / 34 Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο ο Εξυπηρετητής οργανώνει,

Διαβάστε περισσότερα

Παραδόσεις 4. Ειδικής Υποδομής Υποχρεωτικό. Δεν υπάρχουν. Ελληνική/Αγγλική

Παραδόσεις 4. Ειδικής Υποδομής Υποχρεωτικό. Δεν υπάρχουν. Ελληνική/Αγγλική ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD2740 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ψηφιακές Επικοινωνίες ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑΛ Θήβας Τομέας Πληροφορικής

1o ΕΠΑΛ Θήβας Τομέας Πληροφορικής 1o ΕΠΑΛ Θήβας Τομέας Πληροφορικής 2 ο χμ Θηβών-Χαλκίδας Τηλ.: 2262027893 Φαξ: 2262027893 Email: mail@1epal-thivas.voi.sch.gr Website: 1epal-thivas.voi.sch.gr plhroforikh.1epalthivas Ειδικότητες Τεχνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΓΝΗ ΚΟΚΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΓΝΗ ΚΟΚΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΓΝΗ ΚΟΚΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Το σενάριο αυτό επιδιώκει να υπηρετήσει τους παρακάτω γενικούς διδακτικούς σκοπούς. Να αποκτήσει το παιδί γενικές γνώσεις και προσλαμβάνουσες παραστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Μάθηση και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Ηλεκτρονική Μάθηση και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Ε.Κ.Δ.Δ.Α. Ινστιτούτο Επιμόρφωσης ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ηλεκτρονική Μάθηση και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Κωνσταντίνος Καλτσάς Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. kaltsask@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής

7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής 7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής Ερωτήσεις 1. Ποιος ο ρόλος των πρωτοκόλλων εφαρµογής και πώς χειρίζονται τις συνδέσεις δικτύου; 2. Γιατί κάθε πρωτόκολλο εφαρµογής ορίζει συγκεκριµένο τρόπο παρουσίασης των δεδοµένων;

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή. Θα παρουσιαστεί µε τρόπο απλό και κατανοητό,

Α ΤΑΞΗ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή. Θα παρουσιαστεί µε τρόπο απλό και κατανοητό, 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή 1. εδοµένα, Πληροφορίες και Υπολογιστές 2. Πώς φτάσαµε στους σηµερινούς υπολογιστές 3. Το υλικό ενός υπολογιστικού συστήµατος 4. Το λογισµικό ενός υπολογιστικού συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14. ΠΜΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 6 η

Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14. ΠΜΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 6 η Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14 ΠΜΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 6 η Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργασία στο Μαθήμα Σχεδίαση Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Επικοινωνιών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Β Ημερησίου και Γ Εσπερινού Γενικού Λυκείου)

Τεχνολογία Επικοινωνιών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Β Ημερησίου και Γ Εσπερινού Γενικού Λυκείου) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Υπηρεσίες Διαδικτύου ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Διεύθυνση: Ασκληπιού 18 Τηλέφωνο: 215.5515254

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Υπηρεσίες Διαδικτύου ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Διεύθυνση: Ασκληπιού 18 Τηλέφωνο: 215.5515254 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Υπηρεσίες Διαδικτύου ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERMEDIATE Το Intermediate είναι εστιασμένο σε γνώσεις πληροφορικής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα Ενότητα 2: Εκπαίδευση με ΤΠΕ Βασιλική Μητροπούλου-Μούρκα Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Κάργα Σουλτάνα MSc Πληροφορικός skarga@uom.gr Κατσάνα Αικατερίνη MSc Πληροφορικός akatsana@uom.gr «18 ο Συνάντηση Εκπαιδευτικών για θέματα Τ.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία»,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Απρίλιος 2005 ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Γενική κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό για την «Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων» 1 ο µέρος:

Εκπαιδευτικό Υλικό για την «Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων»  1 ο µέρος: Πανελλήνιο Σχολικό ίκτυο Εκπαιδευτικό Υλικό για την «Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων» http://blogs.sch.gr 1 ο µέρος: Χρήση Ιστολογίου ως εκπαιδευτικό εργαλείο Ερευνητικό Ακαδηµαϊκό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Υπηρεσίες διαδικτύου (IE, Microsoft outlook) Υπηρεσίες διαδικτύου (IE, Microsoft outlook) 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο. α. Όροι και Έννοιες. α1. α2. α3. Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού Παρουσίαση 1 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Τι είναι το Διαδίκτυο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Προηγμένες Υπηρεσίες Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του

Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παπαντώνη Μαρία, ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 9 ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» Αθήνα, Μάιος 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Παράθυρο στη γνώση. Ευρυζωνικότητα για όλους. Συνδέσου ασύρματα και δωρεάν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα www.broadbandcity.

Παράθυρο στη γνώση. Ευρυζωνικότητα για όλους. Συνδέσου ασύρματα και δωρεάν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα www.broadbandcity. Παράθυρο στη γνώση Ευρυζωνικότητα για όλους Συνδέσου ασύρματα και δωρεάν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα www.broadbandcity.gr 0101011011101010000000010101010101 010000101010000101010101010101011111111111010101010101010000001010101010101011111111111110101010101010

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό της γης

Το εσωτερικό της γης Το εσωτερικό της γης Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Γεωγραφία (ΔΕ) Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΡΩΝΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Χρήση υπολογιστή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση Χρήση υπολογιστή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται: Για την παροχή πληροφοριών με ταχύτητα Για να διδάσκουν κριτική σκέψη και τρόπους επίλυσης προβλημάτων Για την κατασκευή προσομοιώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται:

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται: Μάθημα 10 Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Chapter 10 Knowledge Transfer In The E-world Chapter 13 Knowledge Management Tools and Knowledge Portals Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Διδακτική της Πληροφορικής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Διδακτική της Πληροφορικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Διδακτική της Πληροφορικής Η Πληροφορική ως αντικείμενο και ως εργαλείο μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9: Διδακτικός Σχεδιασμός Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch

Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Ουρανία Καλαντζή ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές λειτουργίας τρανζίστορ BJT Ευθεία φόρτου - Σημείο Q

Περιοχές λειτουργίας τρανζίστορ BJT Ευθεία φόρτου - Σημείο Q Περιοχές λειτουργίας τρανζίστορ BJT Ευθεία φόρτου - Σημείο Q Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ηλεκτρονική - Αυτοματισμός (Ε.Ε.) Δημιουργός: ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές Θεωρίες Μάθησης & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις Η σκέψη αναπτύσσεται (προϊόν οικοδόμησης και αναδόμησης γνώσεων) στα πλαίσια συνεργατικών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης Διάλεξη 2 Open eclass Εφαρμογές ΤΠΕ στην Εκπαίδευση & την Ειδική Αγωγή Χαράλαμπος Καραγιαννίδης karagian@uth.gr Διάλεξη 2: elearning Envs, Open eclass 1/18 4/10/2016 Σύνοψη μαθήματος 1. Εισαγωγή 2. Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

επαγγέλματα του κλάδου Πληροφορικής χτυπά η καρδιά του μέλλοντος... Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης είναι πολύ θετικό".

επαγγέλματα του κλάδου Πληροφορικής χτυπά η καρδιά του μέλλοντος... Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης είναι πολύ θετικό. ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Στο βιβλίο του Θ. Κατσανέβα "Επαγγέλματα τον μέλλοντος", όπου καταγράφονται τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς

Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς Ζούμε στην περίοδο όπου η διαρκής επιμόρφωση έχει γίνει απαραίτητη. Τόσο οι προσωπικές όσο και οι επαγγελματικές ανάγκες για γνώσεις και επαγγελματικά εφόδια, σε συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Έρευνα Μάρκετινγκ ως εργαλείο ανάπτυξης νέων προϊόντων ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Πίνακας περιεχομένων Τίτλος της έρευνας (title)... 2 Περιγραφή του προβλήματος (Statement of the problem)... 2 Περιγραφή του σκοπού της έρευνας (statement

Διαβάστε περισσότερα

2007 δράσης 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2007 δράσης 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Εφαρµογή Μεθοδολογίας Υλοποίησης Η µεθοδολογία που χρησιµοποιήθηκε είναι η µεθοδολογία του ερευνητικού προγράµµατος Ο ΥΣΣΕΑΣ. Με βάση αυτό σχεδιάστηκαν τέσσερις τηλεδιασκέψεις. Τα στάδια υλοποίησης των

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Το 1966 αρχίζει ο σχεδιασμός του ARPANET, του πρώτου

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός Στόχος της Τεχνολογίας στην Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Προσομοίωση μετρήσεων επί αεροτομών αεροσκαφών, με το λογισμικό Foilsim ΙΙΙ

Προσομοίωση μετρήσεων επί αεροτομών αεροσκαφών, με το λογισμικό Foilsim ΙΙΙ Προσομοίωση μετρήσεων επί αεροτομών αεροσκαφών, με το λογισμικό Foilsim ΙΙΙ Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Μηχανολογία (Ε.Ε.) Δημιουργός: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 1 Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τι είναι οι Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο. Καθηγητής Τ. Α. Μικρόπουλος

Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο. Καθηγητής Τ. Α. Μικρόπουλος Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο Καθηγητής Τ. Α. Μικρόπουλος Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών ΟιΤΠΕχαρακτηρίζουνόλαταμέσαπουείναιφορείς άυλων μηνυμάτων (χαρακτήρες, εικόνες, ήχοι). Η αξιοποίησή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix

Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Βασίλειος Βασιλάκης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

τεχνολογιών χαρτοσύνθεσης σε περιβάλλον διαδικτύου

τεχνολογιών χαρτοσύνθεσης σε περιβάλλον διαδικτύου Μία πρόταση για τη διδασκαλία των τεχνολογιών χαρτοσύνθεσης σε περιβάλλον διαδικτύου Ανδριανή Σκοπελίτη, Βύρων Αντωνίου, Λύσανδρος Τσούλος Εργαστήριο Χαρτογραφίας, Ε.Μ.Π. 13ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας

Διαβάστε περισσότερα