«Σχεδιασμός Κυκλώματος Τάσης Αναφοράς σε

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Σχεδιασμός Κυκλώματος Τάσης Αναφοράς σε"

Transcript

1 Σ ε λ ί δ α 1 «Σχεδιασμός Κυκλώματος Τάσης Αναφοράς σε 180nm CMOS Τεχνολογία» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Λουίζα Α. Γκανή Επιβλέπων : Σταμούλης Γεώργιος Δεύτερο Μέλος Επιτροπής : Πλέσσας Φώτιος Βόλος, Οκτώβριος 2013

2 Σ ε λ ί δ α 2 Λουίζα Α. Γκανή Διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Copyright Λουίζα Γκανή, 2013 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved. Απαγορεύεται η αντιγραφή, αποθήκευση και διανομή της παρούσας εργασίας εξ ολοκλήρου ή τμήματος αυτής για εμπορικό σκοπό. Επιτρέπεται η ανατύπωση, αποθήκευση και διανομή για σκοπό μη κερδοσκοπικό, εκπαιδευτικής ή ερευνητικής φύσης υπό την προϋπόθεση να αναφέρεται η πηγή προέλευσης και να διατηρείται το παρών μήνυμα. Ερωτήματα που αφορούν τη χρήση της εργασίας για κερδοσκοπικό σκοπό θα πρέπει να απευθύνονται προς το συγγραφέα. Οι απόψεις και τα συμπεράσματα που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο εκφράζουν το συγγραφέα και δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.

3 Σ ε λ ί δ α 3 Περίληψη : nn μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ Σκοπός της διπλωματικής αυτής είναι η μελέτη και η κατασκευή του κυκλώματος της συμβατικής τάσης αναφοράς Bandgap(conventional BGR ). Η υλοποίηση γίνεται με την βοήθεια του εργαλείου ADS, σε τεχνολογία CMOS με «0.18 um» μήκος καναλιού (TSMC RF CMOS 0.18um),η εφαρμόσιμη τροφοδοσία είναι 1.8V και το αποτέλεσμα στην έξοδο είναι μια τάση αναφοράς με τιμή VREF 1.25V. B, Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται θεωρητική μελέτη βασικών στοιχείων: μιας PTAT τάσης,μιας CTAT τάσης αλλά και της τάσης που είναι ανεξάρτητη της θερμοκρασίας ( temperature independent ). B ν Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται σχεδίαση στο εργαλείο ADS των επιμέρους στοιχείων που αποτελούν την συμβατική τάση αναφοράς Bandgap(conventional BGR ) : της PTAT τάσης,της CTAT τάσης και του τελεστικού ενισχυτή ( ιδανικός και μη-ιδανικός ),παρουσίαση των αντίστοιχων γραφικών παραστάσεων και συμπεράσματα για τον τελεστικό ενισχυτή. Λ μ Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται θεωρητική μελέτη και απόδειξη των τιμών της conventional BGR καθώς και σχεδίαση στο εργαλείο ADS του κυκλώματος της συμβατικής τάσης αναφοράς Bandgap ( conventional BGR ) ενώ τέλος παρουσιάζονται συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της σχεδίασης της συμβατικής τάσης αναφοράς Bandgap.

4 Σ ε λ ί δ α 4 Ευχαριστίες : Στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με στήριξαν και με καθοδήγησαν μέχρι και σήμερα καθ όλη τη διάρκεια της φοίτησης μου στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καταρχάς τους γονείς μου και τον αδερφό μου, οι οποίοι με τη συμπαράσταση τους, ψυχολογική και υλική ήταν πάντα δίπλα μου. Επιπλέον, τους φίλους μου, που ήταν πάντα υποστηρικτές των προσπαθειών μου. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω θερμά τον επιβλέπων καθηγητή μου κύριο Γεώργιο Σταμούλη. Αλλά ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στον υπεύθυνο καθηγητή μου, κύριο Φώτιο Πλέσσα, που μου προσέφερε την καθοδηγησή του με τις γνώσεις του αλλά και την υποστηριξή του όχι μόνο κατά τη διάρκεια της διπλώματικής αλλά και καθ όλη την διάρκεια των σπουδών μου.

5 Σ ε λ ί δ α 5 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ Common types and topologies of voltage references Χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης τάσεων αναφοράς μμμbandgap Εξέλιξη του κυκλώματος Bandgap και η βασική ιδέα για μμμκατασκευή μιας τάσης ανεξάρτητης της θερμοκρασίας Σχέση τάσης αναφοράς με την θερμοκρασία Εξάρτηση τάσης αναφοράς από παραμέτρους κατασκευής Τάσεις αναφοράς PTAT Τάσεις αναφοράς CTAT Τάσεις αναφοράς Temperature independent Ενδεικτικός ορισμός τάσης αναφοράς temperature independent νγια c1=1 και c2= ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ Περιγραφή κυκλώματος συμβατικής τάσης αναφοράς Bandgap Σημαντικές διευκρινίσεις Σχεδιασμός και προσομοίωση PTAT τάσης στο ADS Σχεδιασμός και προσομοίωση CTAT τάσης στο ADS Σχεδιασμός και προσομοίωση του τελεστικού ενισχυτή ( ΤΕ / nnnopamp ) στο ADS...34

6 Σ ε λ ί δ α DC Χαρακτηριστικές Μεταφοράς του ΤΕ Συμπεράσματα για τον ΤΕ που κατασκευάσαμε...45 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρατηρήσεις για τη συμβατική τάση αναφοράς Bandgap Παράδειγμα τάσης αναφοράς για απόδειξη τιμών θεωρητικά Σχεδιασμός και προσομοίωση συμβατικής τάσης αναφοράς βbandgap (BGR) στο ADS Συμπεράσματα για την συμβατική τάσης αναφοράς Bandgap.55 ΑΝΑΦΟΡΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ...56

7 Σ ε λ ί δ α 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα κυκλώματα τάσεων αναφοράς ( Reference Voltages ) αποτελούν ένα από τα βασικότερα δομικά στοιχεία πολλών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (IC) και συγκεκριμένα αναλογικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων αλλά και ψηφιακών κυκλωμάτων και κυκλωμάτων μικτού σήματος. Οι τάσεις αναφοράς εμφανίζουν μια μικρή εξάρτηση από την τάση τροφοδοσίας,τις διάφορες παραμέτρους κυκλωματικών στοιχείων αλλά και μια καλά ορισμένη σχέση με την θερμοκρασία. Σ ένα κύκλωμα μπορεί να χρειαστούμε τάσεις αναφοράς σε πολλά σημεία του κυκλώματος και ίσως σε διαφορετικές τιμές κάθε φορά και γι αυτό επιβάλλεται η κατασκευή της τάσης αναφοράς ως υποκύκλωμα μέσα στο κυρίως κύκλωμα και δεν είναι εφικτή η χρήση της εξωτερικής τροφοδοσίας ως τάση αναφοράς. Ωστόσο το υποκύκλωμα αυτό χρησιμοποιεί την τροφοδοσία του κυρίως κυκλώματος, καταφέρνει να λειτουργεί υπό τις ίδιες συνθήκες που λειτουργεί και το κυρίως κύκλωμα αλλά και να εξαρτάται από τις παραμέτρους που επιρεάζουν το συνολικό κύκλωμα σχεδόν παρόμοια με το συνολικό κύκλωμα. Παρατήρηση: Χρήση της εξωτερικής τροφοδοσίας ως τάση αναφοράς θα είχε μεγάλο κόστος ενώ παράλληλα δεν θα είχαμε την απαραίτητη ακριβεία σε τιμές.

8 Σ ε λ ί δ α Common types of voltage references : Υπάρχουν δύο τύποι τάσης αναφοράς: i) Shunt references : Μια shunt voltage reference είναι μια συσκευή two terminal,όπου η shunt reference είναι παράλληλα συνδεδεμένη με το φορτίο. ii) Series references : Μια series voltage reference είναι μια συσκευή three terminal η οποία is referenced to ground. Εδώ η τάση αναφοράς συνδέεται σε σειρά με το φορτίο. Common topologies of voltage references : Υπάρχουν δύο βασικές τοπολογίες τάσης αναφοράς : i) Zener based references ii) Bandgap references Αναμφίβολα όμως το πιο διαδεδομένο υποκύκλωμα τάσης αναφοράς,είναι η τάση αναφοράς Bandgap (Bandgap Voltage Reference / BGR ),η οποία δίνει ως αποτέλεσμα μια σταθερή DC τάση, ανεξάρτητη της θερμοκρασίας. Η τάση αναφοράς Bandgap είναι εφαρμόσιμη τόσο σε Bipolar όσο και σε CMOS τεχνολογίες κατασκευής.

9 Σ ε λ ί δ α Χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης τάσεων αναφοράς Bandgap: 1) Σε συστήματα μετατροπής δεδομένων,όπως i) Analog to digital converters και ii)digital to analog converters, 2) Σε κύκλωμα comparator, 3) Σε detection circuit, 4) Για ρύθμιση της τάσης τροφοδοσίας, 5) Για πόλωση ενεργών στοιχείων, 6) Σε κυκλώματα ταλαντωτών, 7) Στα PLL (Phase Locked Loop), 8) Στα RFID (Radio Frequency Identification), 9) Σε συσκευές Flash memory και φυσικά σε πολλές άλλες εφαρμογές.

10 Σ ε λ ί δ α Εξέλιξη του κυκλώματος Bandgap : Όπως αναφέραμε και προηγουμένως το πιο διαδεδομένο υποκύκλωμα τάσης αναφοράς ανεξάρτητο της θερμοκρασίας είναι η τάση αναφοράς Bandgap. Χρησιμοποιείται ευρέως στα ολοκληρωμένα κυκλώματα και συνήθως δίνει τάση εξόδου γύρω στα 1.25V,κοντά στην θεωρητική τιμή 1.22 ev bandgap of silicon σε 0 K. Η ιδέα του κυκλώματος Bandgap δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1964 από τον Hilbiber. Στη συνέχεια το 1971 πραγματοποιήθηκε η πρώτη υλοποίηση του κυκλώματος από τον Widlar,ενώ το 1974 έγινε μια ακόμα πιο βελτιωμένη προσέγγιση του κυκλώματος από τον Brokaw, του οποίου το κύκλωμα χρησιμοποιεί feedback( ανάδραση ) για να βελτιώσει την ακρίβεια και να μειώσει τα σφάλματα. Βασική ιδέα για κατασκευή μιας τάσης ανεξάρτητης της θερμοκρασίας : Προκειμένου να παραχθεί μια τάση αναφοράς ανεξάρτητη της θερμοκρασίας πρέπει να προστεθούν δύο τάσεις που έχουν αντίθετους θερμοκρασιακούς συντελεστές. Θερμοκρασιακός συντελεστής μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η τάση όταν παράλληλα μεταβάλλεται και η θερμοκρασία. Αρνητικό θερμοκρασιακό συντελεστή παρουσιάζει η τάση βάσηςεκπομπού στα άκρα ενός διοδικά συνδεδεμένου BJT (σελ.17). Ενώ θετικό θερμοκρασιακό συντελεστή παίρνουμε από τη διαφορά τάσεων βάσης - εκπομπού δύο διοδικά συνδεδεμένων τρανζίστορ (2 περιπτώσεις (σελ.13).

11 Σ ε λ ί δ α Σχέση τάσης αναφοράς με την θερμοκρασία : Μιλήσαμε για τάσεις αναφοράς ανεξάρτητες της θερμοκρασίας, όπως η Bandgap που θα υλοποιήσουμε στα πλαίσια αυτής της πτυχιακής, όμως γενικά υπάρχουν οι εξής κατηγορίες τάσεων αναφοράς σε σχέση με την θερμοκρασία : PTAT ( Proportional To Absolute Temperature ) τάση : μια VPTAT τάση είναι ανάλογη ως προς τις μεταβολές της θερμοκρασίας και συνήθως γραμμικά ανάλογη. Ακόμη μια VPTAT τάση παρουσιάζει θετικό θερμοκρασιακό συντελεστή. CTAT ( Complementary To Absolute Temperature ) τάση : μια VCTAT τάση είναι συμπληρωματική( αντιστρόφως ανάλογη) ως προς τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Ακόμη μια VCTAT τάση παρουσιάζει αρνητικό θερμοκρασιακό συντελεστή. Τάση αναφοράς ανεξάρτητη της θερμοκρασίας Μια τάση αναφοράς που είναι temperature independent, έχει θερμοκρασικό συντελεστή σχεδόν μηδέν. 1.5 Εξάρτηση τάσης αναφοράς από παραμέτρους κατασκευής : Παρόλο που το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τάση αναφοράς Bandgap( BGR ) είναι σχετικά με τις μεταβολές της θερμοκρασίας και της τάσης τροφοδοσίας,ωστόσο και η μεταβολή των παραμέτρων κατασκευής ( process variations ) επιρεάζει σημαντικά την απόδοση του κυκλώματος της BGR. Συγκεκριμένα από την μεταβολή των παραμέτρων επιρεάζεται η ακριβεία της τιμής της τάσης αναφοράς. Αν και τα βασικά στοιχεία οι μεταβολές στις τιμές των οποίων είναι και οι πιο καθοριστικές για την ακρίβεια του αποτελέσματος της BGR είναι τα BJT και MOS τρανζίστορς,πολλές φορές υπάρχει εξάρτηση και από τις αντιστάσεις και τους πυκνωτές.

12 Σ ε λ ί δ α 12 MOS τρανζίστορς : Διαφοροποιούνται η τάση κατωφλίου (VT) και ο συντελεστής Nρεύματος (Δβ) λόγω αλλαγών στο μήκος (L),στο πλάτος (W) και στο Mπάχος οξειδίου (COX) της πύλης του τρανζίστορ. BJT τρανζίστορς : Διαφοροποιείται η διαγωγιμότητα λόγω αλλαγών στο πάχος της Mβάσης και το πάχος του εκπομπού του τρανζίστορ. Aντιστάσεις : Διαφοροποιείται η τιμή των αντιστάσεων όταν αλλάζούν το BBμήκος(L) και το πλάτος (W). Πυκνωτές : Διαφοροποιείται η τιμή των πυκνωτών όταν αλλάζούν το μήκος(l), ψκαι το πλάτος (W).

13 Σ ε λ ί δ α Τάσεις αναφοράς PTAT : Δύο περιπτώσεις 1) Η διαφορά των τάσεων βάσης εκπομπού δύο όμοιων διόδων (Σχήμα 1.1) ή δύο όμοιων διοδικά συνδεδεμένων BJT τρανζίστορ,τα οποία όμως λειτουργούν σε διαφορετικές πυκνότητες ρεύματος έχει ως αποτέλεσμα μια τάση PTAT και θερμοκρασιακό συντελεστή (TC Temperature Coefficient) της διαφοράς τάσεων ανεξάρτητο της θερμοκρασίας και του ρεύματος,αλλά και θετικό σε τιμή. Σχήμα 1.1 Τυπική μορφή PTAT τάσης με όμοιες διόδους Η ισότητα Ebers Moll ορίζει το ρεύμα που διαρρέει ένα τρανζίστορ ως εξής: V BE V I C = I S [e T 1] I S e V BE V T Άρα τελικά τα ρεύματα που διαρρέουν τα τρανζίστορ δίνονται από τις παρακάτω σχέσεις :

14 Σ ε λ ί δ α 14 V BE1 V BE2 V I C1 = I S e T V και I C2 = I S e T Και συνεπώς προκύπτει ότι οι τάσεις των τρανζίστορ είναι: V BE1 = V T ln ( I C1 I S ) και V BE2 = V T ln ( I C2 I S ) Παρατηρήσεις : IC είναι το ρεύμα συλλέκτη ή αλλιώς το ρεύμα που διαρρέει την δίοδο (διοδικά συνδεδεμένο τρανζίστορ). IS είναι το ρεύμα κόρου της διόδου. VBE είναι η τάση της διόδου ή αλλιώς η τάση βάσης εκπομπού του διοδικά συνδεδεμένου BJT. VT είναι η θερμική τάση και ισούται με V T= kt q, όπου k η σταθερά του Boltzmann,T είναι η απόλυτη θερμοκρασία και q το φορτίο του ηλεκτρονίου. Εφόσον έχουμε όμοιες διόδους το ρεύμα κόρου που διαρρέει τις δύο διόδους είναι ίσο : IS = IS1 = IS2 Οι δύο διόδοι έχουν διαφορετικές πυκνότητες ρεύματος και αυτό σημαίνει ότι IC1 IC2. Αν θεωρήσουμε ότι IC2 = I0 και IC1 = Ν I0, τότε ο λόγος των ρευμάτων IC1/ IC2 είναι ίσος με Ν. Συνεπώς προκύπτει ότι η διαφορά των τάσεων βάσης εκπομπού των δύο όμοιων διόδων ορίζεται ως εξής και είναι μια PTAT τάση :

15 Σ ε λ ί δ α 15 ΔVBE = VBE1 VBE2 = = V T ln ( N I O ) V I T ln ( I O ) = V S I T ln ( S N I O I S I O I S ) = V T ln (N ) = ( kt q )ln ( N ) και έχει θερμοκρασιακό συντελεστή : TC PTAT = ΔV BE T = k ln (N ) q ο οποίος είναι αναμφίβολα θετικός και σταθερός ανεξάρτητα από γτις οποιεσδήποτε μεταβολές θερμοκρασίας ή ρεύματος. 2) Η διαφορά των τάσεων βάσης εκπομπού δύο ανόμοιων διόδων (Σχήμα 1.2)ή δύο ανόμοιων διοδικά συνδεδεμένων BJT τρανζίστορ,τα οποία όμως λειτουργούν σε ίδιες πυκνότητες ρεύματος έχει και πάλι ως αποτέλεσμα μια τάση PTAT και θερμοκρασιακό συντελεστή (TC Temperature Coefficient) της διαφοράς τάσεων ανεξάρτητο της θερμοκρασίας και του ρεύματος,αλλά και θετικό σε τιμή.

16 Σ ε λ ί δ α 16 Σχήμα 1.2 Τυπική μορφή PTAT τάσης με ανόμοιες διόδους Εδώ οι τάσεις των τρανζίστορ δίνονται από τις παρακάτω σχέσεις : V BE1 = V T ln ( I C I S1 ) και V BE2 = V T ln ( I C I S2 ) Παρατηρήσεις : Ισχύει ότι Μ δίοδοι συνδεδεμένες παράλληλα ισοδυναμούν με μια δίοδο με Μ-πλάσιο ΙS. Εφόσον έχουμε ανόμοιες διόδους το ρεύμα κόρου που διαρρέει τις δύο διόδους είναι διαφορετικό : IS1 IS2. Αν θεωρήσουμε ότι IS1 = I0 και IS2 = Μ I0, τότε ο λόγος των ρευμάτων IS2/ IS1 είναι ίσος με Μ. Οι δύο διόδοι έχουν ίδιες πυκνότητες ρεύματος και αυτό σημαίνει ότι IC1 = IC2 = IC. Συνεπώς προκύπτει ότι η διαφορά των τάσεων βάσης εκπομπού των δύο ανόμοιων διόδων ορίζεται ως εξής και είναι μια PTAT τάση :

17 Σ ε λ ί δ α 17 ΔVBE = VBE1 VBE2 = I C = V T ln ( I C ) V I T ln ( ) O M I = O = V T ln (M )= kt q ln (M ) και έχει θερμοκρασιακό συντελεστή : TC PTAT = ΔV BE T = k ln (M ) q ο οποίος και πάλι είναι θετικός και σταθερός ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε μεταβολές θερμοκρασίας ή ρεύματος. 1.7 Τάσεις αναφοράς CTAT : Η τάση βάσης-εκπομπού (Σχήμα 1.3) ενός διοδικά συνδεδεμένου διπολικού τρανζίστορ, ή αλλιώς η τάση στα άκρα μιας διόδου παρουσιάζει αρνητικό θερμοκρασιακό συντελεστή (TC Temperature Coefficient). Σχήμα 1.3 Τυπική μορφή CTAT τάσης

18 Σ ε λ ί δ α 18 Ξεκινώντας από την σχέση που ισχύει για το ρεύμα συλλέκτη ενός διοδικά συνδεδεμένου BJT (δηλαδή μιας διόδου) θα αποδείξουμε τελικά ότι ο θερμοκρασιακός συντελεστής (TC) της VD που φαίνεται στο σχήμα 1.3 είναι αρνητικός : V BE V I C = I S e T και συνεπώς V BE = V T ln ( I C ) I σχέση (1.1). S Παρατηρήσεις : ΙS το ρεύμα κόρου. V T = kt q είναι η θερμική τάση, όπου k η σταθερά του Boltzmann, T είναι η απόλυτη θερμοκρασία και q το φορτίο του ηλεκτρονίου. Η σχέση εξάρτησης του ρεύματος κόρου ΙS από την θερμοκρασία είναι : I S = bt 4+ m exp ( E g kt ), Όπου b είναι ο συντελεσής ρεύματος που διαρρέει την δίοδο, T είναι η απόλυτη θερμοκρασία, m είναι η παράμετρος θερμοκρασιακής εξάρτησης του IS γκαι ισούται με m 3 2, Eg είναι η ενέργεια χάσματος του πυριτίου E g 1.12eV και k η σταθερά του Boltzmann.

19 Σ ε λ ί δ α 19 Ζητούμενο είναι να υπολογίσουμε τον TC της VBE από την σχέση (1.1) : TC CTAT = V BE T = V T T ln ( I C I S )+ V T I C I C T V T I S I S T όπου Θεωρούμε ότι: I C T = 0, και τότε ο θερμοκρασιακός συντελεστής δίνεται από τον ψωψωω εξής τύπο : TC CTAT = V BE T = V T T ln ( I C ) V T I S I S I S T, όπου V T T = V T T και I S T = b(4+ m)t 3+ m e ( E g/ kt ) + bt 4+ m e ( E g/ kt ) ( E g kt 2 )= (4+ m) I S T + I S( E g kt 2 ) Άρα τελικά προκύπτει η σχέση (1.2) : TC CTAT = V BE T = V T T ln ( I C ) (4+ m) V T I S T E g kt V T= V BE (4+ m)v T E g /q 2 T Συνεπώς αποδείξαμε ότι ο θερμοκρασιακός συντελεστής εξαρτάται από τη θερμοκρασία καθώς επίσης και από το ρεύμα πόλωσης της διόδου έμμεσα λόγω εξάρτησης του TC από την VBE.

20 Σ ε λ ί δ α Τάσεις αναφοράς Temperature independent : Η ιδέα για να πετύχουμε TC σχεδόν μηδενικό για μια τάση είναι η πρόσθεση μιας PTAT τάσης με μια CTAT τάση,δηλαδή να προσθέσουμε δύο τάσεις οι οποίες έχουν αντίθετους θερμοκρασιακούς συντελεστές με συγκεκριμένες σταθερές πολλαπλασιασμού(c1,c2): V ref = c 1 V 1 + c 2 V 2 V ref T = c V 1 1 T + c V 2 2 T = 0 άρα εάν c 1,c 2 > 0 V 1 T < 0, V 2 T > Ενδεικτικός ορισμός τάσης αναφοράς temperature independent ΒΒΒγια c1=1 και c2=1: Εφόσον η τάση αναφοράς Bandgap είναι το άθροισμα μιας PTAT τάσης με μια CTAT : VPTAT= ΔVBE=VT lnn και VCTAT= VBE. Εάν υποθέσουμε c1=1 και c2=1. Τότε ορίζουμε την τάση αναφοράς που θα προκύψει τελικά ίση με : και ο θερμοκρασιακός συντελεστής της VREF είναι : V ref = V BE + V T ln (n) σχέση (1.3) V REF T = V BE T + V T T ln (n). Όμως βάσει όσων είπαμε εφόσον η τάση αναφοράς που παίρνουμε είναι ανεξάρτητη της θερμοκρασίας τότε ο θερμοκρασιακός συντελεστής της είναι σχεδόν μηδενικός,έτσι ισχύει V REF T = 0.

21 Σ ε λ ί δ α 21 Άρα V BE T + V T T ln (n)= 0 σχέση (1.4) : Aντικαθιστώντας όμως το V BE T V BE (4+ m)v T E g /q = V T T T ln (n) σχέση (1.5). με την σχέση (1.2) τότε η (1.4) γίνεται Τελικά η τάση αναφοράς Bandgap όταν I C T = 0 ισούται με V REF = E g q + (4+ m)v T,μετά από αντικατάσταση στην σχέση (1.3) του V T ln (n) από την σχέση (1.5). Παρατήρηση : Η τάση αναφοράς τελικά εάν η θερμοκρασία T 0 ισούται με V REF = E g q

22 Σ ε λ ί δ α 22 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο κεφάλαιο αυτό θα γίνει λεπτομερής ανάλυση και σχεδίαση όλων των στοιχείων που αποτελούν το πρώτο υλοποιημένο κύκλωμα τάσης αναφοράς Bandgap. Δηλαδή όλων εκείνων των στοιχείων που αποτελούν την τοπολογία της συμβατικής τάσης αναφοράς Bandgap. Με βάση την ιδέα Hilbiber όλα τα κυκλώματα τάσης αναφοράς Bandgap και συνεπώς και η συμβατική Bandgap (conventional BGR) σχηματίζονται από δύο ομάδες διοδικά συνδεδεμένων BJT τρανζίστορ που λειτουργούν σε διαφορετικές πυκνότητες ρεύματος εκπομπού. Συγκεκριμένα μια DC σταθερή τάση περίπου 1.25V προκύπτει στην έξοδο η οποία είναι ανεξάρτητη της θερμοκρασίας λόγω ακύρωσης του αρνητικού θερμοκρασιακού συντελεστή των PN ενώσεων της μιας ομάδας των τρανζίστορ με τον θετικό θερμοκρασιακό συντελεστή PTAT κυκλώματος το οποίο περιλαμβάνει την δεύτερη ομάδα των τρανζίστορ.

23 Σ ε λ ί δ α Περιγραφή κυκλώματος συμβατικής τάσης αναφοράς Bandgap: Συμβατική τάση αναφοράς Bandgap Λειτουργία κυκλώματος: 1) O τελεστικός ενισχυτής έχει ως αποτέλεσμα τα δυναμικά των vvvvvδύο άκρων να είναι ίσα,δηλαδή Va=Vb. 2) Οι αντιστάσεις R1 και R2 είναι ίσες, δηλαδή R1=R2. 3) Συνεπώς προκύπτει ότι Ι1=Ι2. 4) Η τάση Vf1 είναι CTAT τάση. 5) Καθώς τα ρεύματα Ι1 και Ι2 είναι ίσα, η τάση dvf =Vf1 Vf2 φ,φ,φφείναι PTAT. 6) Εφόσον η τάση dvf που διαρρέει την R3 είναι PTAT,αυτό φω/ φκσημαίνει ότι και το ρεύμα Ι3 που διαρρέει την R3 είναι και φγγγγγαυτό PTAT.

24 Σ ε λ ί δ α 24 Από το κύκλωμα ισχύει Ι1=Ι2=Ι3. Όπου I 3 = 1 R 3 V f και V f = V f1 V f2 = ( kt q )ln ( N ). Άρα I 3= 1 R 3 kt q ln (N ). 7) Απόδειξη σχέσης τάσης αναφοράς : Ισχύουν οι παρακάτω ισότητες : Ι2=Ι3, Ι2= (Vref - Vb ) / R2, I 3 = 1 R 3 kt q ln (N ) και Va=Vb=Vf1. Άρα η τάση αναφοράς προκύπτει ως εξής: (V ref V b ) R 2 = 1 R 3 kt q ln (N ) και αντικαθιστώντας Vb=Vf1 έχουμε V ref = V f1 + R 2 R 3 kt q ln (N ). Στη συνέχεια του κεφαλαίου αυτού θα γίνει ο σχεδιασμός και η φφπροσομοίωση στο εργαλείο ADS (Advanced Design System) όλων ωωτων στοιχείων που συνθέτουν την BGR : της PTAT τάσης, της CTAT CC τάσης και του τελεστικού ενισχυτή (Opamp).

25 Σ ε λ ί δ α Σημαντικές διευκρινίσεις : Πριν προχωρήσουμε όμως στη σχεδίαση θα ήθελα να κάνω τρείς πολύ σημαντικές παρατηρήσεις : 1) Όπως ανέφερα και στην αρχή η «τάση αναφοράς Bandgap είναι εφαρμόσιμη τόσο σε Bipolar όσο και σε CMOS τεχνολογίες κατασκευής». Ωστόσο η τεχνολογία CMOS θα είναι η επιλογή μας και συγκεκριμένα η τεχνολογία TSMC RF CMOS με «0.18um» μήκος καναλιού. Είναι γεγονός πως η CMOS τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο χρήσιμη στην κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ( IC ) και αυτό διότι η κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με CMOS τεχνολογία αντί με διπολική τεχνολογία έχει πολλά οφέλη. Τα κυριότερα οφέλη όμως είναι : i) Η CMOS είναι πιο φθηνή τεχνολογία, διότι το μέγεθος των chip είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό της διπολικής τεχνολογίας. ii) Μερικές επιλογές στον σχεδιασμό κυκλωμάτων (π.χ αλλαγή πυκνωτών) προσφέρονται μόνο από την CMOS τεχνολογία.έτσι επιτυγχάνεται ένας πιο ευέλικτος σχεδιασμός. 2) Σε τεχνολογίες CMOS, όπου ανεξάρτητα διπολικά τρανζίστορ δεν είναι διαθέσιμα χρησιμοποιούνται παρασιτικά διπολικά τρανζίστορ (δηλαδή κάθετα διπολικά τρανζίστορ με πηγάδι ως βάση και υπόστρωμα για τον συλλέκτη ). Όπου υπάρχουν οι δύο τύποι :

26 Σ ε λ ί δ α 26 i) Σε τεχνολογία n-πηγαδιού,τα τρανζίτορ είναι τύπου pnp και ο συλλέκτης συνδεδεμένος στην γείωση. ii) Σε τεχνολογία p-πηγαδιού, έχουμε npn τρανζίστορ με το συλλέκτη συνδεδεμένο στη τάση τροφοδοσίας. Όμως η συνηθέστερη τεχνολογία είναι η n- πηγαδιού. Υλοποίηση εκπομπού με περιοχή p+ μέσα σε n πηγάδι, η βάση υλοποιείται σε n πηγάδι,ενώ p-υπόστρωμα αποτελεί τον συλλέκτη.έτσι το pnp τρανζίστορ έχει την εξής μορφή : Παρασιτικό pnp τρανζίστορ σε CMOS τεχνολογία 3) Η απεικόνιση των BJT - τρανζίστορ διοδικά συνδεδεμένων που χρειαζόμαστε υλοποιείται ως εξής : Σχήμα 2.1 Συνδεσμολογία διόδου pnp διπολικού τρανζίστορ

27 Σ ε λ ί δ α Σχεδιασμός και προσομοίωση της PTAT τάσης στο ADS νβνβνβννννννννννννννννννννννννννννννννννννννββββββββββββββββββββ μ.,μνμ/ν Προσομοιώνουμε το κύκλωμα της περίπτωσης δύο ανόμοιων διόδων ή δύο ανόμοιων διοδικά συνδεδεμένων BJT τρανζίστορ,τα οποία λειτουργούν σε ίδιες πυκνότητες ρεύματος για Μ=5 διόδους συνδεδεμένες παράλληλα.(σχήμα 2.2) / Σχήμα 2.2 Υλοποίηση PTAT τάσης ηγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγηγγγγηηηηηηηηη Παρατηρήσεις : Χρησιμοποιούμε τεχνολογία TSMC RF CMOS 0.18um, δηλαδή «0.18um» μήκος καναλιού. Η τροφοδοσία του κυκλώματος είναι στα 1.8V,με χρήση DC Voltage Source. Οι δύο κλάδοι διαρρέονται από το ίδιο ρεύμα Ι=1 ua.

28 Σ ε λ ί δ α 28 Υλοποίηση με παρασιτικά pnp BJTs της TSMC RF CMOS 0.18um (TSMC_CM018RF_PNP), όπου βάση και συλλέκτης είναι συνδεδεμένα στην γείωση. DC προσομοίωση της ΔVBE ως προς T για τις θερμοκρασίες ο C. Έτσι προκύπτει το ακόλουθο σχήμα(2.3) της PTAT τάσης vs T : Σχήμα 2.3 Τάση PTAT vs T για ρεύμα κλάδου Ι=1 ua και Μ=5 Συνεχίζουμε με τον θερμοκρασιακό συνταλεστή της ΔVBE : TC PTAT = ΔV BE T,δηλαδή η παράγωγος της ΔVBE ως προς T μας δίνει τον TCPTAT και προκύπτει το ακόλουθο σχήμα (2.4) του TCPTAT vs T :

29 Σ ε λ ί δ α 29 Σχήμα 2.4: TCPTAT vs T για ρεύμα κλάδου Ι=1 ua και Μ=5 Σχήμα 2.5: TCPTAT vs T για ρεύμα κλάδου Ι=1 ua και Μ=6

30 Σ ε λ ί δ α 30 Σχήμα 2.6: TCPTAT vs T για ρεύμα κλάδου Ι=7 ua και Μ=5 Αποτελέσματα της προσομοίωσης Η διαφορά των τάσεων είναι ανάλογη με την μεταβολή της θερμοκρασίας, όπως αναμενόταν. Η τιμή του TCPTAT είναι θετική και εξαρτάται από τον αριθμό Μ των τρανζίστορ (για Μ=5 ο TCPTAT κυμαίνεται από uv/c στους 0 C έως uv/c στους 100 C ) ενώ για (για Μ=6 και ρεύμα για τους δύο κλάδους Ι=1 ua όπως και πριν ο TCPTAT κυμαίνεται από uv/c στους 0 C έως uv/c στους 100 C (Σχήμα 2.5) ) και δεν εξαρτάται από το ρεύμα που διαρρέει τους δύο κλάδους, ούτε και από την θερμοκρασία. Προσομοιώνοντας για άλλη τιμή ρεύματος στους κλάδους π.χ για Ι=7 ua (Σχήμα 2.6): προκύπτει ότι τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια, καθώς θεωρητικά δεν υπάρχει εξάρτηση του TCPTAT από το ρεύμα που διαρρέει τους δύο κλάδους(για Ι=7 ua και Μ=5 ο TCPTAT κυμαίνεται από uv/c στους 0 C έως uv/c στους 100 C).

31 Σ ε λ ί δ α Σχεδιασμός και προσομοίωση CTAT τάσης στο ADS: ξ,ξηξ Προσομοιώνουμε την τάση βάσης-εκπομπού (Σχήμα 2.7 ) ενός διπολικού τρανζίστορ, ή αλλιώς την τάση στα άκρα μιας διόδου. μμ βν γβγ γγγβφ φφφ φγηγηγηηφφφ φφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφ γη ηηηη ηγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγγηγγγγηηηηηηηηη Σχήμα 2.7 Υλοποίηση CTAT τάσης Παρατηρήσεις : Χρησιμοποιούμε τεχνολογία TSMC RF CMOS 0.18um, δηλαδή «0.18um» μήκος καναλιού. Η τροφοδοσία του κυκλώματος είναι στα 1.8V,με χρήση DC Voltage Source. DC Current Source με τιμή Ι=1 ua που διαρρέει το τρανζίστορ.

32 Σ ε λ ί δ α 32 Υλοποίηση με παρασιτικό pnp BJT της TSMC RF CMOS 0.18um (TSMC_CM018RF_PNP), όπου βάση και συλλέκτης είναι συνδεδεμένα στην γείωση. DC προσομοίωση της VBE ως προς T για τις θερμοκρασίες ο C. Έτσι προκύπτει το ακόλουθο σχήμα(2.8) της CTAT τάσης vs T : Σχήμα 2.8 Τάση CTAT vs T για ρεύμα κλάδου Ι=1 ua Συνεχίζουμε με τον θερμοκρασιακό συνταλεστή της VBE : TC CTAT = V BE T,δηλαδή η παράγωγος της VBE ως προς T μας δίνει τον TCCTAT και προκύπτει το ακόλουθο σχήμα (2.9) του TCCTAT vs T :

33 Σ ε λ ί δ α 33 Σχήμα 2.9: TCCTAT vs T για ρεύμα κλάδου Ι=1 ua Σχήμα 2.10: TCCTAT vs T για ρεύμα κλάδου Ι= 7 ua

34 Σ ε λ ί δ α 34 Αποτελέσματα της προσομοίωσης Η τάση βάσης-εκπομπού του pnp είναι αντιστρόφως ανάλογη της θερμοκρασίας όπως αναμενόταν. Η τιμή του TCCTAT είναι αρνητική και εξαρτάται από την θερμοκρασία και το ρεύμα που διαρρέει το τρανζίστορ.συγκεκριμένα (για I=1 ua ο TCCTAT κυμαίνεται από mv/c στους 0 C έως mv/c στους 100 C ) Προσομοιώνοντας για άλλη τιμή ρεύματος π.χ Ι=7 ua (Σχήμα 2.10): προκύπτει ότι τα αποτελέσματα των TCCTAT διαφέρουν, καθώς θεωρητικά υπάρχει εξάρτηση του TCCTAT από το ρεύμα του τρανζίστορ. Συγκεκριμένα (για I=7 ua ο TCCTAT κυμαίνεται από mv/c στους 0 C έως mv/c στους 100 C ) 2.5 Σχεδιασμός και προσομοίωση του τελεστικού ενισχυτή ( ΤΕ / nnnopamp ) στο ADS γ Προσομοίωση τελεστικού ενισχυτή με τρείς τρόπους. i)αρχικά σχεδιασμός του τελεστικού ενισχυτή με βάσει το έτοιμο component (Operational Amplifier) από την βιβλιοθήκη System-Amps & Mixers του ADS, δηλαδή ιδανικός ενισχυτής (Σχήμα 2.11 ) :

35 Σ ε λ ί δ α 35 Σχήμα 2.11 Ιδανικός ΤΕ για συμβατική BGR Παρατηρήσεις : Στο έτοιμο component (Operational Amplifier) ορίσαμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά όπως : ωωωωωωωωωωωωωωωωvcc =1.8 V (τροφοδοσία), J VEE= -1.8V (γείωση), g BW= 1.2 GHz: Gain bandwidth product. Στις δύο εισόδους του τελεστικού συνδέονται πηγές AC Voltage Source με DC τιμή τάσης 0.4V και διαφορά φάσης 180 μοίρες. Συγκεκριμένα στην αναστρέφουσα είσοδο η φάση είναι 180 μοίρες και στην μη αναστρέφουσα είσοδο η φάση είναι μηδέν. H DC τιμή τάσης ορίστηκε 0.4V διότι μετά από προσομοιώσεις του κυκλώματος της Bandgap βρέθηκε ότι τόση περίπου πρέπει να είναι η τάση στις δύο εισόδους του ΤΕ.

36 Σ ε λ ί δ α 36 Πραγματοποιούμε AC και DC προσομοίωση. Η AC προσομοίωση είναι για συχνότητες από 1MHz έως 3GHz με βήμα 10 MHz. Ακολουθούν οι γραφικές παραστάσεις του κέρδους(σχήμα 2.12 ), της φάσης της Vout (Σχήμα 2.13 ) και των (τιμών της Vout και της Vin σε db (Σχήμα 2.14 )). Σχήμα 2.12 Διαφορικό κέρδος ιδανικού ΤΕ Σχήμα 2.13 Φάση σήματος εξόδου

37 Σ ε λ ί δ α 37 Σχήμα 2.14 Τιμές Vout και Vin σε db Αποτελέσματα της προσομοίωσης Κέρδος (DC) Συχνότητα fτ db 2.4 GHz ii) Συνεχίζουμε με σχεδιασμό τελεστικού ενισχυτή χωρίς την χρήση του έτοιμου component,δηλαδή είναι μη-ιδανικός ο ενισχυτής (Σχήμα 2.15 ) που θα κατασκευάσουμε. Ο ενισχυτής αυτός αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο είναι ένας διαφορικός ενισχυτής (δηλαδή ενισχύει κάθε διαφορά σήματος μεταξύ των δύο εισόδων του και απορρίπτει ταυτόχρονα κάθε κοινό σήμα σ' αυτές.) και το δεύτερο είναι ένα common source στάδιο εξόδου. Ακολουθεί το σχηματικό του τελεστικού ενισχυτή που περιγράψαμε στο ADS :

38 Σ ε λ ί δ α 38 μσμμσχήμα 2.15 Μη-ιδανικός ΤΕ για συμβατική BGR

39 Σ ε λ ί δ α 39 Παρατηρήσεις : Χρησιμοποιούμε τεχνολογία TSMC RF CMOS 0.18um, δηλαδή «0.18um» μήκος καναλιού. Η τροφοδοσία του κυκλώματος είναι στα 1.8V,με χρήση DC Voltage Source. Xρειαζόμαστε PMOS και NMOS τρανζίστορ της TSMC RF CMOS 0.18um και συγκεκριμένα (TSMC_CM018RF_PMOS_RF και TSMC_CM018RF_NMOS_RF ). NMOS τρανζίστορ αποτελούν το common source στάδιο εξόδου, ενώ το διαφορικό ζευγάρι αποτελείται από PMOS τρανζίστορ. Όλα τα τρανζίστορ του κυκλώματος ανεξαρτήτως τύπου έχουν nr=32. Το bulk όλων των NMOS είναι συνδεδεμένο με την γείωση, ενώ το bulk όλων των PMOS είναι συνδεδεμένο με την τροφοδοσία. Όπως και προηγουμένως στις δύο εισόδους του διαφορικού συνδέονται πηγές AC Voltage Source με DC τιμή τάσης 0.4V και διαφορά φάσης 180 μοίρες. Πραγματοποιούμε AC και DC προσομοίωση. Η AC προσομοίωση είναι για συχνότητες από 1MHz έως 3GHz με βήμα 10 MHz. Ακολουθούν οι γραφικές παραστάσεις του κέρδους(σχήμα 2.16 ), της φάσης της Vout (Σχήμα 2.17 ) και των (τιμών της Vout και της Vin σε db (Σχήμα 2.18 )).

40 Σ ε λ ί δ α 40 Σχήμα 2.16 Διαφορικό κέρδος μη-ιδανικού ΤΕ Σχήμα 2.17 Φάση σήματος εξόδου Σχήμα 2.18 Τιμές Vout και Vin σε db

41 Σ ε λ ί δ α 41 Αποτελέσματα της προσομοίωσης Κέρδος (DC) Συχνότητα fτ db 2.4 GHz iii) Σχεδιασμός του ίδιου ακριβώς κυκλώματος με αυτό που περιγράφτηκε στο ii) αλλά με χρήση Component Library(Σχήμα 2.19 ). Δηλαδή όλο το κύκλωμα του μη-ιδανικού τελεστικού ενισχυτή που κατασκευάσαμε στο ii) ενσωματώνεται σ ένα σύμβολο το οποίο δέχεται όπως και ο ΤΕ από το ii) ως εισόδους τις δύο AC πηγές τάσης,την DC πηγή ρεύματος,την τάση τροφοδοσίας και την γείωση.ενώ δίνει ως έξοδο την Vout. j jk Ακολουθεί το σχηματικό του τελεστικού ενισχυτή που περιγράψαμε στο ADS : NN Σχήμα 2.19 Μη-ιδανικός ΤΕ με Component Library για συμβατική BGR

42 Σ ε λ ί δ α 42 Παρατηρήσεις : Χρησιμοποιούμε τεχνολογία TSMC RF CMOS 0.18um, δηλαδή «0.18um» μήκος καναλιού. Η τροφοδοσία του κυκλώματος είναι στα 1.8V,με χρήση DC Voltage Source. Όπως και στο προηγούμενο κύκλωμα οι πηγές AC Voltage Source έχουν DC τιμή τάσης 0.4V και διαφορά φάσης 180 μοίρες. Πραγματοποιούμε AC και DC προσομοίωση. Η AC προσομοίωση είναι για συχνότητες από 1MHz έως 3GHz με βήμα 10 MHz. Ακολουθούν οι γραφικές παραστάσεις του κέρδους(σχήμα 2.20 ), της φάσης της Vout(Σχήμα 2.21 ) και των (τιμών της Vout και της Vin σε db (Σχήμα 2.22 )). Σχήμα 2.20 Διαφορικό κέρδος μη-ιδανικού ΤΕ με Component Library

43 Σ ε λ ί δ α 43 Σχήμα 2.21 Φάση σήματος εξόδου Σχήμα 2.22 Τιμές Vout και Vin σε db Αποτελέσματα της προσομοίωσης Κέρδος (DC) Συχνότητα fτ db 2.4 GHz

44 Σ ε λ ί δ α DC Χαρακτηριστικές Μεταφοράς του ΤΕ :, 1) DC χαρακτηριστική μεταφοράς από προσομοίωση του μη-ιδανικού ββτελεστικού ενισχυτή με τον τρόπο ii) : fm ΣmΣχήμα 2.23 DC χαρακτηριστική μεταφοράς μη-ιδανικού ΤΕ ddcd vfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff f2) DC χαρακτηριστική μεταφοράς από προσομοίωση του,,,,,μη-ιδανικού τελεστικού ενισχυτή με τον τρόπο iii) : b fg Σχήμα 2.24 DC χαρακτηριστική μεταφοράς μη-ιδανικού ΤΕ με Component Library

45 Σ ε λ ί δ α Συμπεράσματα για τον ΤΕ που κατασκευάσαμε : Το κέρδος ( 27.5 db) του μη-ιδανικού ΤΕ που προκύπτει είναι ψαρκετά ικανοποιητικό. Το κέρδος του ιδανικού ΤΕ είναι ( 26 db). Συνεπώς παρατηρούμε πως δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά των αποτελεσμάτων ανάμεσα βστους δύο τελεστικούς ενισχυτές(ιδανικό και μη-ιδανικό),κάτι το οποίο ήταν και σκοπός μας. Στους τελεστικούς ενισχυτές ορίζεται η συχνότητα μοναδιαίου κέρδους f Τ, που είναι η συχνότητα στην οποία το κέρδος τάσης του ενισχυτή είναι ίσο με 1 ή αλλιώς είναι η οριακή συχνότητα μέχρι την οποία ο ενισχυτής ενισχύει το σήμα. Στον τελεστικό μας ενισχυτή η f Τ 2.4 GHz, η οποία είναι σχετικά χαμηλή τιμή. Η κατανάλωση του συγκεκριμένου μη-ιδανικού ΤΕ που κατασκευάστηκε είναι αρκετά χαμηλή,άρα ικανοποιητική και περίπου mw, για τάση τροφοδοσίας Vdd=1.8 V. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι ο μη-ιδανικός τελεστικός ενισχυτής που κατασκευάστηκε λέγεται ΤΕ με αντιστάθμιση Miller.

46 Σ ε λ ί δ α 46 Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Miller Opamp είναι ότι στο δεύτερο στάδιο (common source στάδιο εξόδου) του Opamp ένας πυκνωτής και μια αντίσταση ( συνδεδεμένα σε σειρά ) προστίθενται μεταξύ της εξόδου του πρώτου σταδίου και της εισόδου του δεύτερου σταδίου. Αυτό παρέχει ανάδραση στην είσοδο του δεύτερου σταδίου οδηγώντας σε μεγαλύτερη σταθερότητα του κυκλώματος και γνωρίζουμε ότι οι διατάξεις κλειστού-βρόγχου ενός ΤΕ (Opamp) απαιτούν σταθερότητα σε όλες τις συχνότητες του εύρους συχνοτήτων του κυκλώματος. Η χρήση της ανάδρασης που παρέχει σταθερότητα στο κύκλωμα είναι γνωστή ως τεχνική αντιστάθμισης. Στον μη-ιδανικό ΤΕ που κατασκευάστηκε ο πυκνωτής και η αντίσταση που είναι συνδεδεμένα σε σειρά όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι μη-πραγματικά στοιχεία,αλλά θα μπορούσαν να είναι και πραγματικά. v ff

47 Σ ε λ ί δ α 47 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 o ηημημμημγνγν \\\\\\\\\\\\\ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο κεφάλαιο αυτό θα γίνει ο σχεδιασμός και η πρoσομοίωση του τελικού κυκλώματος που αποτελεί την συμβατική τάση αναφοράς Bandgap. Όπως αναφέραμε και στο δεύτερο κεφάλαιο η συμβατική τάση αναφοράς έχει την εξής μορφή : Σχήμα 3.1 Συμβατική τάση αναφοράς Bandgap Έχει τιμή V ref = V f1 + R 2 R 3 kt q ln (N ) (σχέση 3.1) και η λειτουργία της εξηγήθηκε ήδη στο δεύτερο κεφάλαιο (σελ.23 / ενότητα 2.1). Από τον τύπο της Vref είναι εμφανές πώς η τάση Vf1 είναι CTAT τάση και ο δεύτερος όρος είναι μια PTAT τάση,ακόμη προκύπτει ότι οι κατάλληλες τιμές των R2, R3 και Ν μπορούν να μας δώσουν για μια τιμή θερμοκρασίας μέσα στο εύρος θερμοκρασιών της λειτουργίας του ολοκληρωμένου κυκλώματος μηδενικό TC για τη Vref.

48 Σ ε λ ί δ α Παρατηρήσεις για την συμβατική τάση αναφοράς Bandgap : 1) Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο θερμοκρασιακός συντελεστής της τάσης αναφοράς είναι μηδενικός σε μια μόνο θερμοκρασία, και θετικός ή αρνητικός στις υπόλοιπες θερμοκρασίες, συνεπώς πρέπει να ορίσουμε αυτό το σημείο όπου ο TC=0, στην κατάλληλη θερμοκρασία. 2) Όπως έχουμε πει η τάση αναφοράς που παίρνουμε είναι σχεδόν ανεξάρτητη της θερμοκρασίας,άρα η γραφική της τάσης ως προς την θερμοκρασία αναμένουμε να έχει περίπου την παρακάτω μορφή : Σχήμα 3.2 Γενική μορφή καμπύλης VREF vs T ως αποτέλεσμα πρόσθεσης μιας CTAT τάσης με μια PTAT φ ρ ττάση, δηλαδή :

49 Σ ε λ ί δ α 49 Σχήμα 3.3 Απόδειξη τυπικής μορφής καμπύλης τάσης αναφοράς Όπου στο σχήμα 3.2 στην θερμοκρασία Το, ο θερμοκρασιακός φ,συντελεστής της Vref είναι μηδενικός όταν ισχύει : δ φφ,,,,,,,,,,,,(r2/r3)*tcptat=tcctat λόγω μηδενισμού του TC της Vref βγγγγγγαπό την σχέση (3.1) 3) Η ελάχιστη τροφοδοσία που χρειάζεται το κύκλωμα είναι: με V DSsat (PMOS ) 100 mv. VDD min =V ref +V DSsat (PMOS )

50 Σ ε λ ί δ α Παράδειγμα τάσης αναφοράς για απόδειξη τιμών θεωρητικά : Θεωρούμε τα ρεύματα των δύο κλάδων του σχήματος 3.1 : Ι1=Ι2=12 ua. Για το ρεύμα κόρου ισχύει :ΙS1=12 ua και ΙS2=1.2 ua (επειδή N=10). Για Ι1=12 ua προκύπτει Vf1=659 mv και TCCTAT mv / C στους 50 C. Ενώ για Ι2=12 ua είναι Vf2=595 mv και TCPTAT uv / C στους 50 C. Άρα dvf= Vf1 - Vf2 = 64 mv και R 3 = V f I 1 = 5.3 kω Όμως για να έχει η τάση αναφοράς μηδενικό TC σε μια θερμοκρασία, πρέπει σε αυτό το σημείο να ισχύει (R2/R3)*TCPTAT=TCCTAT. Οπότε βρίσκουμε την τιμή της αντίστασης R2 = (R3) * TCCTAT / TCPTAT = kω 51 kω,επειδή R2 =R1, R1 51 kω. Όμως Vref = Vf1 + Ι2* R2 αν αντικαταστήσουμε το Ι3= Ι2 όπου I 3 = 1 R 3 kt q ln (N ) στην σχέση (3.1) προκύπτει η τιμή της Vref = 1271 mv. 3.3 Σχεδιασμός και προσομοίωση συμβατικής τάσης αναφοράς Bandgap (BGR) στο ADS:. Προσομοίωση συμβατικής τάσης αναφοράς Bandgap με βάσει τον ιδανικό τελεστικό ενισχυτή. Σχεδιασμός της τάσης αναφοράς Bandgap χρησιμοποιώντας ως,,, τελεστικό ενισχυτή το έτοιμο component (Operational Amplifier) Ν από την βιβλιοθήκη System-Amps & Mixers του ADS (Σχήμα 3.4) :

51 Σ ε λ ί δ α 51 Σχήμα 3.4 Υλοποίηση συμβατικής τάσης αναφοράς Bandgap

52 Σ ε λ ί δ α 52 η Παρατηρήσεις : Χρησιμοποιούμε τεχνολογία TSMC RF CMOS 0.18um, δηλαδή «0.18um» μήκος καναλιού. Η τροφοδοσία του κυκλώματος είναι στα 1.8V,με χρήση DC Voltage Source. Στο έτοιμο component (Operational Amplifier) ορίσαμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά όπως : VCC =1.8V, J VEE= -1.8V, g BW= 1.2 GHz: Gain bandwidth product. Υλοποίηση με παρασιτικά pnp BJT της τεχνολογίας TSMC RF CMOS 0.18um (TSMC_CM018RF_PNP), όπου βάση και συλλέκτης είναι συνδεδεμένα στην γείωση. Στον αριστερό κλάδο σχηματίζεται μια CTAT τάση και το ρεύμα που τον διαρρέει είναι I1 12 ua. Ο αριστερός με τον δεξί κλάδο μαζί σχηματίζουν μια PTAT τάση όπου I2 12 ua και N=10 (αριθμός διοδικά συνδεδεμένων BJT τρανζίστορ στον δεξί κλάδο). Οι αντιστάσεις έχουν τιμές R1=R2 = KΩhm και ΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ R3 = 5.3 KΩhm, δηλαδή τις θεωρητικές τιμές του παραδείγματος. Στη συνέχεια αλλάζουμε ελαφρώς την τιμή της R3 μμμμμπροκειμένου να πετύχουμε μηδενικό TC στη νννννν μμμμμθερμοκρασία T= 50 βαθμοί C. Οι αντιστάσεις που χρησιμοποιούμε είναι μη-πραγματικά στοιχεία της τεχνολογίας TSMC RF CMOS 0.18um, αλλά θα μπορούσαν να είναι και πραγματικά. Η έξοδος του τελεστικού ενισχυτή συνδέεται στο Gate του PMOS τρανζίστορ.

53 Σ ε λ ί δ α 53 Εφαρμόζουμε DC προσομοίωση με παράμετρο την θερμοκρασία (temp) για τις θερμοκρασίες ο C. Ακολουθεί η γραφική παράσταση της vout ως προς temp για R3=5.3kΩ (σχήμα 3.5) : Κ νννννννννννννννννσχήμα 3.5 vout vs T Προκειμένου όμως να πετύχουμε μηδενικό TC στη θερμοκρασία T= 50 ν βαθμοί C θέτουμε την αντίσταση R3=5.35 kω. Ακολουθεί η γραφική παράσταση της vout ως προς temp για vr3=5.35kω (σχήμα 3.6) : μμμσχήμα 3.6 vout vs T μετά την νέα τιμή της R3

54 Σ ε λ ί δ α 54 Όπως είναι φανερό και από την γραφική (Σχήμα 3.6) η τάση αναφοράς παρουσιάζει μέγιστο στην θερμοκρασία των 50 βαθμών C Vref = 1.303V. Προσομοιώνοντας τώρα το κύκλωμα έτσι ώστε η τροφοδοσία (vdd) του κυκλώματος να είναι μεταβλητή από 0 έως 2 V με βήμα 0.25 V προκύπτει : H γραφική της vout vs vdd (σχήμα 3.7) : Σχήμα 3.7 vout vs VDD ι Από την γραφική προκύπτει ότι VDD min 1.5 V1.5 VDD min

55 Σ ε λ ί δ α Συμπεράσματα για την συμβατική τάση αναφοράς Bandgap : 1) Η τιμή της τάσης αναφοράς Bandgap που κατασκευάστηκε είναι σχεδόν 1.3 V (αναμενόμενη τιμή και από το θεωρητικό παράδειγμα). Αυτό όμως οδηγεί σε,ελάχιστη προαπαιτούμενη τροφοδοσία V DDmin 1.5V,τιμή η οποία είναι σχεδόν απαγορευτική σε σύγχρονές τεχνολογίες όπου η τάση τροφοδοσίας είναι κοντά στο 1 V. Συνεπώς η συμβατική τοπολογία της Bandgap δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νέου τύπου τεχνολογίες. 2) Συγχρονές τοπολογίες τάσης αναφοράς Bandgap που χρησιμοποιούν τάση τροφοδοσιας κοντά στο 1 V έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερη σταθερότητα ως προς τη θερμοκρασία (ή αλλιώς μικρότερη επίδραση ως προς τις μεταβολές της θερμοκρασίας ) σε σχέση με την συμβατική τάση αναφοράς Bandgap. 3) Όμως η συμβατική τάση αναφοράς Bandgap συνεχίζει να παραμένει χρήσιμη & σημαντική διότι στην ιδέα αυτής της υλοποίησης βασίζονται νέες τοπολογίες τάσης αναφοράς Bandgap και διότι η συμβατική αυτή τοπολογία επιτυγχάνει αντιστάθμιση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου «avalanche breakdown» μιας διόδου,κάτι το οποίο χρησιμοποιείται σε όλες τις νέες τοπολογίες.

56 Σ ε λ ί δ α 56 ΑΝΑΦΟΡΕΣ- ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ [1] Shopan din Ahmad Hafiz, Md. Shafiullah and Shamsul Azam mmchowdhury, Design of a Simple CMOS Bandgap Reference, mmj.electrical & Computer Sciences IJECS-IJENS, vol.10,no.5,pp.6-9 [2] R.Pandey, N.Pandey and R.Anurag, Voltage Reference Circuits: A nnnnclassification,j.engineering Science and Technology,vol. 2,no.9, nnnnpp ,2010 [3] H. Banba, H. Singa, A. Umezawa, T. Miyaba, T. Tanzawa, S.Atsumi, nnnnand K. Sakui, A CMOS Bandgap Reference Circuit with bbbbsub-1-v Operation, IEEE J. Solid-state Circuits, vol.34, no. 5, llllllllllpp ,may 1999 [4] P.Malcovati, F.Maloberti, C.Fiocchi and M.Pruzzi, "Curvature - nnnncompensated BiCMOS Bandgap with 1-V Supply Voltage,", IEEE mm J. Solid-state Circuits, vol.36, no.7,pp , July 2001 [5] A. Sedra and K.Smith, Microelectronic Circuits, Third Edition [6] Paul R.Gray,Paul J.Hurst,Stephen H.Lewis and Robert mmmg.meyer, Analysis and Design of Analog Integrated μμμμcircuits,forth Edition [7] Advanced Design System Quick Start

Σχεδίαση τάσης αναφοράς Bandgap σε τεχνολογία ΙΒΜ 90 nm

Σχεδίαση τάσης αναφοράς Bandgap σε τεχνολογία ΙΒΜ 90 nm ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σχεδίαση τάσης αναφοράς Bandgap σε τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ335: Προχωρημένη Ηλεκτρονική

ΗΥ335: Προχωρημένη Ηλεκτρονική ΗΥ335: Προχωρημένη Ηλεκτρονική «Καθρέπτες ρεύματος, ενεργά φορτία και αναφορές τάσης ρεύματος» Φώτης Πλέσσας fplessas@inf.uth.gr ΤΗΜΜΥ Σκοπός διάλεξης Παρουσίαση των καθρεπτών ρεύματος και της χρήσης τους

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική ΙIΙ. 6 ο εξάμηνο

Ηλεκτρονική ΙIΙ. 6 ο εξάμηνο Ηλεκτρονική ΙIΙ 6 ο εξάμηνο 1. Σχεδίαση τελεστικών ενισχυτών 2. Κυκλώματα ανόρθωσης - δίοδοι zener 3. Κυκλώματα αναφοράς 4. Ενισχυτές ισχύος 5. Ηλεκτρονικά ελέγχου ισχύος 1/38 1 Πηγή ρεύματος Widlar με

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΙIΙ Ενότητα 3

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΙIΙ Ενότητα 3 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΙIΙ Ενότητα 3: Κυκλώματα αναφοράς Χατζόπουλος Αλκιβιάδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Τελεστικός ενισχυτής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Τελεστικός ενισχυτής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Τελεστικός ενισχυτής Ο τελεστικός ενισχυτής, TE (operational ampliier, op-amp) είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αναλογικά κυκλώματα. Κατασκευάζεται ως ολοκληρωμένο κύκλωμα (integrated circuit) και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Διαφορικός ενισχυτής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Διαφορικός ενισχυτής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Διαφορικός ενισχυτής Ο διαφορικός ενισχυτής (differential amplifier) είναι από τα πλέον διαδεδομένα και χρήσιμα κυκλώματα στις ενισχυτικές διατάξεις. Είναι βασικό δομικό στοιχείο του τελεστικού

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 1η. Σημειώσεις μαθήματος: E mail:

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 1η. Σημειώσεις μαθήματος: E mail: Ιατρικά Ηλεκτρονικά Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio127/ E mail: pasv@teiath.gr 2 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Αναλογικών Κυκλωμάτων VLSI

Σχεδίαση Αναλογικών Κυκλωμάτων VLSI Σχεδίαση Αναλογικών Κυκλωμάτων VLSI «Τρανζίστορ και Απλά Κυκλώματα» (επανάληψη βασικών γνώσεων) Φώτης Πλέσσας fplessas@inf.uth.gr Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ 1 Δομή Παρουσίασης MOSFET

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι Ο ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι Ο ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικού & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι Ο ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ 1.1 Τελεστικοί ενισχυτές 1.1.1 Εισαγωγή: Αντικείµενο της εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτές Μετρήσεων. 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής

Ενισχυτές Μετρήσεων. 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής 3 Ενισχυτές Μετρήσεων 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής Πολλές φορές ένας ενισχυτής σχεδιάζεται ώστε να αποκρίνεται στη διαφορά µεταξύ δύο σηµάτων εισόδου. Ένας τέτοιος ενισχυτής ονοµάζεται ενισχυτής διαφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτημένες Πηγές και Τελεστικός Ενισχυτής

Εξαρτημένες Πηγές και Τελεστικός Ενισχυτής Ανάλυση Κυκλωμάτων Εξαρτημένες Πηγές και Τελεστικός Ενισχυτής Φώτης Πλέσσας fplessas@inf.uth.gr Εισαγωγή Οι εξαρτημένες πηγές είναι πολύ ενδιαφέροντα ηλεκτρικά στοιχεία, αφού αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

«Ενισχυτές ενός τρανζίστορ και πολλών τρανζίστορ»

«Ενισχυτές ενός τρανζίστορ και πολλών τρανζίστορ» ΗΥ335: Προχωρημένη Ηλεκτρονική «Ενισχυτές ενός τρανζίστορ και πολλών τρανζίστορ» Φώτης Πλέσσας fplessas@inf.uth.gr ΤΗMMΥ Σκοπός διάλεξης Παρουσίαση των σημαντικότερων τοπολογιών ενισχυτών με ένα και περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορικοί Ενισχυτές

Διαφορικοί Ενισχυτές Διαφορικοί Ενισχυτές Γενικά: Ο Διαφορικός ενισχυτής (ΔΕ) είναι το βασικό δομικό στοιχείο ενός τελεστικού ενισχυτή. Η λειτουργία ενός ΔΕ είναι η ενίσχυση της διαφοράς μεταξύ δύο σημάτων εισόδου. Τα αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5. Τρανζίστορ Διπολικής Επαφής σε συνδεσμολογία Κοινής Βάσης

Άσκηση 5. Τρανζίστορ Διπολικής Επαφής σε συνδεσμολογία Κοινής Βάσης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι (ΕΡ) Άσκηση 5 Τρανζίστορ Διπολικής Επαφής σε συνδεσμολογία Κοινής Βάσης Στόχος Ο στόχος της εργαστηριακής άσκησης είναι η μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτικές Διατάξεις 1. Ο Τελεστικός ενισχυτής 741

Ενισχυτικές Διατάξεις 1. Ο Τελεστικός ενισχυτής 741 Ενισχυτικές Διατάξεις 1 Ο Τελεστικός ενισχυτής 741 Ενισχυτικές Διατάξεις 2 Iστορική Αναδρομή 1964 Ο Bob Widlar σχεδιαζει το πρώτο ΤΕ: τον 702. Μόνο 9 transistors, απολαβή OL: 1000 Πολύ ακριβός : $300 per

Διαβάστε περισσότερα

Να σχεδιαστεί ένας ενισχυτής κοινού εκπομπού (σχ.1) με τα εξής χαρακτηριστικά: R 2.3 k,

Να σχεδιαστεί ένας ενισχυτής κοινού εκπομπού (σχ.1) με τα εξής χαρακτηριστικά: R 2.3 k, Να σχεδιαστεί ένας ενισχυτής κοινού εκπομπού (σχ) με τα εξής χαρακτηριστικά: 3 k, 50, k, S k και V 5 α) Nα υπολογιστούν οι τιμές των αντιστάσεων β) Να επιλεγούν οι χωρητικότητες C, CC έτσι ώστε ο ενισχυτής

Διαβάστε περισσότερα

Τελεστικοί Ενισχυτές

Τελεστικοί Ενισχυτές Τελεστικοί Ενισχυτές Ενισχυτές-Γενικά: Οι ενισχυτές είναι δίθυρα δίκτυα στα οποία η τάση ή το ρεύμα εξόδου είναι ευθέως ανάλογη της τάσεως ή του ρεύματος εισόδου. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη ενισχυτών:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Μοντέλα για Ενεργές Συσκευές Ολοκληρωμένου Κυκλώματος. 1.1 Εισαγωγή

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Μοντέλα για Ενεργές Συσκευές Ολοκληρωμένου Κυκλώματος. 1.1 Εισαγωγή Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Μοντέλα για Ενεργές Συσκευές Ολοκληρωμένου Κυκλώματος 1.1 Εισαγωγή 1.2 Περιοχή Απογύμνωσης μιας Επαφής pn 1.2.1 Χωρητικότητα της Περιοχής Απογύμνωσης 1.2.2 Κατάρρευση Επαφής 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Αναλογικών Κυκλωμάτων VLSI Υπεύθυνος καθηγητής Πλέσσας Φώτιος

Εργαστήριο Αναλογικών Κυκλωμάτων VLSI Υπεύθυνος καθηγητής Πλέσσας Φώτιος Εργαστήριο Αναλογικών Κυκλωμάτων VLSI Υπεύθυνος καθηγητής Πλέσσας Φώτιος Αναφορά αποτελεσμάτων εργαστηριακών μετρήσεων και μετρήσεων προσομοίωσης κυκλωμάτων εργαστηρίου Ονόματα φοιτητών ομάδας Μουστάκα

Διαβάστε περισσότερα

1993 (Saunders College 1991). P. R. Gray, P. J. Hurst, S. H. Lewis, and R. G. Meyer, Analysis and Design of Analog Integrated Circuits, 4th ed.

1993 (Saunders College 1991). P. R. Gray, P. J. Hurst, S. H. Lewis, and R. G. Meyer, Analysis and Design of Analog Integrated Circuits, 4th ed. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΗΥ430: Εργαστήριο Αναλογικών Κυκλωμάτων Άνοιξη 2005 Εργαστηριακές Ασκήσεις Περιεχόμενα 1 Διπολικό και MOS τρανσίστορ................................... 2 2 Ενισχυτές με διπολικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ένα: ιπολικά Transistor

Κεφάλαιο Ένα: ιπολικά Transistor Κεφάλαιο Ένα: 1.1 Εισαγωγή Το 1951 ο William Schockley εφεύρε το πρώτο transistor επαφής, µια ηµιαγωγική διάταξη η οποία µπορεί να ενισχύσει ηλεκτρονικά σήµατα, όπως ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σήµατα.

Διαβάστε περισσότερα

4 η ενότητα ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ

4 η ενότητα ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ρ. Λάμπρος Μπισδούνης Καθηγητής 4 η ενότητα ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ T..I. ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Περιεχόμενα 4 ης ενότητας Στην τέταρτη ενότητα θα μελετήσουμε τους ενισχυτές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ Διπολικά τρανζίστορ Το διπολικό τρανζίστορ (bipolar ή BJT) είναι ένας κρύσταλλος τριών στρωμάτων με διαφορετικό επίπεδο εμπλουτισμού: τον εκπομπό Ε, τη βάση

Διαβάστε περισσότερα

Μετρολογικές Διατάξεις Μέτρησης Θερμοκρασίας. 4.1. Μετρολογικός Ενισχυτής τάσεων θερμοζεύγους Κ και η δοκιμή (testing).

Μετρολογικές Διατάξεις Μέτρησης Θερμοκρασίας. 4.1. Μετρολογικός Ενισχυτής τάσεων θερμοζεύγους Κ και η δοκιμή (testing). Κεφάλαιο 4 Μετρολογικές Διατάξεις Μέτρησης Θερμοκρασίας. 4.1. Μετρολογικός Ενισχυτής τάσεων θερμοζεύγους Κ και η δοκιμή (testing). Οι ενδείξεις (τάσεις εξόδου) των θερμοζευγών τύπου Κ είναι δύσκολο να

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι. Ενότητα 4: Ενισχυτής κοινού εκπομπού. Επ. Καθηγητής Γαύρος Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι. Ενότητα 4: Ενισχυτής κοινού εκπομπού. Επ. Καθηγητής Γαύρος Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι Ενότητα 4: Ενισχυτής κοινού εκπομπού Επ. Καθηγητής Γαύρος Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Σκοπός : 1. Γνωριμία με το τρανζίστορ. Μελέτη πόλωσης του τρανζίστορ και ευθεία φορτίου. 2. Μελέτη τρανζίστορ σε λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

1. ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ 1. ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ Ο τελεστικός ενισχυτής αποτελεί την βασική δομική μονάδα των περισσοτέρων αναλογικών κυκλωμάτων. Στην ενότητα αυτή θα μελετήσουμε τις ιδιότητες του τελεστικού ενισχυτή, μερικά βασικά

Διαβάστε περισσότερα

5 η ενότητα ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

5 η ενότητα ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ρ. Λάμπρος Μπισδούνης Καθηγητής 5 η ενότητα ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ T.E.I. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 1 Περιεχόμενα 5 ης ενότητας Στην πέμπτη ενότητα θα μελετήσουμε την ανατροφοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

«Ενισχυτές με διπολικό transistor»

«Ενισχυτές με διπολικό transistor» ΗΥ335: Προχωρημένη Ηλεκτρονική «Ενισχυτές με διπολικό transistor» Φώτης Πλέσσας fplessas@inf.uth.gr ΤΗΜΜΥ Δομή Πόλωση Αρχές ενίσχυσης Μοντέλα και υλοποιήσεις μικρού σήματος για BJT ΤΗΜΜΥ 2 Σκοπός αυτής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Λογικές Πύλες

Κεφάλαιο 3. Λογικές Πύλες Κεφάλαιο 3 Λογικές Πύλες 3.1 Βασικές λογικές πύλες Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που εκτελούν τις βασικές πράξεις της Άλγεβρας Boole καλούνται λογικές πύλες.κάθε τέτοια πύλη δέχεται στην είσοδό της σήματα με

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικού & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΙI ΤΟ ΙΠΟΛΙΚΟ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ 3.1 ιπολικό Τρανζίστορ 3.1.1 Εισαγωγή: Αντικείµενο της εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ; Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Κινητά τηλέφωνα Τηλεπικοινωνίες Δίκτυα Ο κόσμος της Ηλεκτρονικής Ιατρική Ενέργεια Βιομηχανία Διασκέδαση ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Τι περιέχουν οι ηλεκτρονικές

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 2η. Σημειώσεις μαθήματος: E mail:

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 2η. Σημειώσεις μαθήματος: E mail: Ιατρικά Ηλεκτρονικά Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio127/ E mail: pasv@teiath.gr 2 1 Όπως

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11. Κυκλώματα Χρονισμού

Κεφάλαιο 11. Κυκλώματα Χρονισμού Κεφάλαιο 11. Κυκλώματα Χρονισμού Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό αναλύεται η λειτουργία των κυκλωμάτων χρονισμού. Τα κυκλώματα αυτά παρουσιάζουν πολύ μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον και απαιτείται να λειτουργούν με

Διαβάστε περισσότερα

Πόλωση των Τρανζίστορ

Πόλωση των Τρανζίστορ Πόλωση των Τρανζίστορ Πόλωση λέμε την κατάλληλη συνεχή τάση που πρέπει να εφαρμόσουμε στο κύκλωμα που περιλαμβάνει κάποιο ηλεκτρονικό στοιχείο (π.χ τρανζίστορ), έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ Εισαγωγή Ιστορικά στοιχεία Οι πρώτοι τελεστικοί ενισχυτές χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την εκτέλεση μαθηματικών πράξεων, δηλαδή πρόσθεση, αφαίρεση, ολοκλήρωση και διαφόριση.

Διαβάστε περισσότερα

K14 Αναλογικά Ηλεκτρονικά 9: Διαφορικός Ενισχυτής Τελεστικός Ενισχυτής

K14 Αναλογικά Ηλεκτρονικά 9: Διαφορικός Ενισχυτής Τελεστικός Ενισχυτής K14 Αναλογικά Ηλεκτρονικά 9: Διαφορικός Ενισχυτής Τελεστικός Ενισχυτής Γιάννης Λιαπέρδος TEI Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Γενικά Περιεχόμενα 1 Γενικά 2 Διαφορικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Περιληπτικές σημειώσεις ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Κυκλωμάτων RF

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Κυκλωμάτων RF Εισαγωγή στη Σχεδίαση Κυκλωμάτων RF Κεφάλαιο 6. NA Σωτήριος Ματακιάς, -3, Σχεδίαση Τηλεπικοινωνιακών I Κυκλωμάτων, Κεφάλαιο 5 /3 Βασικές παράμετροι των NA: Receiver Front End Z =5Ω RF Filter - -8dB Z =5Ω

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ανάλυση Κυκλωμάτων Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστήριο 8 Τελεστικός Ενισχυτής Φ. Πλέσσας Βόλος 2015 Σκοπός Σκοπός του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Λ. ΜΠΙΣΔΟΥΝΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/01/2015

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Λ. ΜΠΙΣΔΟΥΝΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/01/2015 ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8//5 ΘΕΜΑ ο (.5 μονάδες) Η έξοδος του αισθητήρα του παρακάτω σχήματος είναι γραμμικό σήμα τάσης, το οποίο εφαρμόζεται για χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 21/06/2011 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 21/06/2011 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 2/06/20 ΘΕΜΑ ο (2 μονάδες) Το ρεύμα που διαρρέει κλάδο ενός ηλεκτρικού δικτύου μετρήθηκε με ηλεκτρονικό πολύμετρο και προέκυψαν οι ακόλουθες μετρήσεις: Μέτρηση Τιμή (ma) 4.75

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Εισαγωγή στη Μικροηλεκτρονική (ΕΤΥ-482) 1 ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ A. Πίνακες αληθείας λογικών πυλών. Στη θετική λογική το λογικό 0 παριστάνεται µε ένα χαµηλό δυναµικό, V L, ενώ το λογικό 1

Διαβάστε περισσότερα

του διπολικού τρανζίστορ

του διπολικού τρανζίστορ D λειτουργία - Πόλωση του διπολικού τρανζίστορ ρ Παραδείγματα D ανάλυσης Παράδειγμα : Να ευρεθεί το σημείο λειτουργίας Q. Δίνονται: β00 και 0.7. Υποθέτουμε λειτουργία στην ενεργό περιοχή. 4 a 4 0 7, 3,3

Διαβάστε περισσότερα

6. Τελεστικοί ενισχυτές

6. Τελεστικοί ενισχυτές 6. Τελεστικοί ενισχυτές 6. Εισαγωγή Ο τελεστικός ενισχυτής (OP AMP) είναι ένας ενισχυτής με μεγάλη απολαβή στον οποίο προσαρτάται ανάδραση, ώστε να ελέγχεται η λειτουργία του. Χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε Ιατρικά Ηλεκτρονικά Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio127/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio101/

Διαβάστε περισσότερα

Υ60 Σχεδίαση Αναλογικών Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων 12: Καθρέφτες Ρεύματος και Ενισχυτές με MOSFETs

Υ60 Σχεδίαση Αναλογικών Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων 12: Καθρέφτες Ρεύματος και Ενισχυτές με MOSFETs Υ60 Σχεδίαση Αναλογικών Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων 12: Καθρέφτες Ρεύματος και Ενισχυτές με MOSFETs Γιάννης Λιαπέρδος TEI Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Ενισχυτής

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτικές Διατάξεις 1. Πόλωση BJT

Ενισχυτικές Διατάξεις 1. Πόλωση BJT Ενισχυτικές Διατάξεις 1 Πόλωση BJT Η πόλωση τρανζίστορ όπως την έχετε γνωρίσει, υποφέρει από δύο βασικά μειονεκτήματα: Υπερβολική χρήση πηγών dc. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε κυκλώματα πολυβάθμιων

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Φυσική & Οπτικοηλεκτρονική

Ηλεκτρονική Φυσική & Οπτικοηλεκτρονική Ηλεκτρονική Φυσική & Οπτικοηλεκτρονική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ενότητα 5: Τρανζίστορ Επίδρασης Πεδίου (MOS-FET, J-FET) Δρ. Δημήτριος Γουστουρίδης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ταλαντωτές Οι ταλαντωτές είναι από τα βασικότερα κυκλώματα στα ηλεκτρονικά. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα

Εισαγωγή στους Ταλαντωτές Οι ταλαντωτές είναι από τα βασικότερα κυκλώματα στα ηλεκτρονικά. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Υλοποίηση και Εργαστηριακή Αναφορά Ring και Hartley Ταλαντωτών Φοιτητής: Ζωγραφόπουλος Γιάννης Επιβλέπων Καθηγητής: Πλέσσας Φώτιος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές Ασκήσεις ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ

Εργαστηριακές Ασκήσεις ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Εργαστηριακές Ασκήσεις ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ (μέσω προσομοίωσης) Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ VΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ VΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ VΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ 45 ίοδοι - Επαφή p-n Τα ηλεκτρονικά εξαρτήµατα κατασκευάζονται µε βάση έναν κρύσταλλο πυριτίου. Το πυρίτιο σε πολύ χαµηλή θερµοκρασία έχει τα τέσσερα ηλεκτρόνια σθένους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1ο Μέρος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1...9 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ... 9 1.1 Εισαγωγή... 9 1.2 Ακρίβεια (Αccuracy)... 10 1.2.1 Παράδειγμα... 11 1.2.2 Παράδειγμα... 12 1.3 Σαφήνεια (Precision)...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ 5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΗΜΜΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ 1 Ι. ΠΑΠΑΝΑΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις στην ενότητα: Γενικά Ηλεκτρονικά

Ερωτήσεις στην ενότητα: Γενικά Ηλεκτρονικά Ερωτήσεις στην ενότητα: Γενικά Ηλεκτρονικά -1- Η τιμή της dc παραμέτρου β ενός npn transistor έχει τιμή ίση με 100. Το transistor λειτουργεί στην ενεργή περιοχή με ρεύμα συλλέκτη 1mA. Το ρεύμα βάσης έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1περίοδος

ΘΕΜΑ : ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1περίοδος ΘΕΜΑ : ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1περίοδος Ο τελεστικός ενισχυτής μπορεί να συνδεθεί σε διάφορες συνδεσμολογίες δημιουργώντας πολύ χρήσιμα κυκλώματα. τόσο στα αναλογικά κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. Δρ. Δ. Λαμπάκης (9 η σειρά διαφανειών)

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. Δρ. Δ. Λαμπάκης (9 η σειρά διαφανειών) ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ Δρ. Δ. Λαμπάκης (9 η σειρά διαφανειών) Διεργασίες Μικροηλεκτρονικής Τεχνολογίας, Οξείδωση, Διάχυση, Φωτολιθογραφία, Επιμετάλλωση, Εμφύτευση, Περιγραφή CMOS

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Ένα τρανζίστορ διπλής επαφής είναι πολωµένο σωστά όταν: α. Η βάση είναι σε υψηλότερο δυναµικό από τον εκποµπό και σε χαµηλότερο από το συλλέκτη β. Η βάση είναι σε χαµηλότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΣΤΟΙΧΙΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 5

ΤΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΣΤΟΙΧΙΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 ΤΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΣΤΟΙΧΙΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 Cascode Κυκλώματα (1/2) Χρησιμοποιούμε ένα κοινήςπύλης/βάσης τρανζίστορ για να: Βελτιώσουμε την αντίσταση εξόδου ενός άλλου τρανζίστορ. V drain Μειώσουμε το φαινόμενο Gate-to-

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ IΙ Ενότητα 5

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ IΙ Ενότητα 5 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ IΙ Ενότητα 5: Πολυβάθμιοι ενισχυτές Χατζόπουλος Αλκιβιάδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ταλαντωτές. Ηλεκτρονική Γ Τάξη Β εξάμηνο Μάρτιος 2011 Επ. Καθ. Ε. Καραγιάννη

Ταλαντωτές. Ηλεκτρονική Γ Τάξη Β εξάμηνο Μάρτιος 2011 Επ. Καθ. Ε. Καραγιάννη Ταλαντωτές Ηλεκτρονική Γ Τάξη Β εξάμηνο Μάρτιος Επ. Καθ. Ε. Καραγιάννη Ταλαντωτές ΑΝΑΔΡΑΣΗ Στοιχεία Ταλάντωσης Ενισχυτής OUT Ταλαντωτής είναι ένα κύκλωμα που παράγει ηλεκτρικό σήμα σταθερής συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΙ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23/06/2016 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΙ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23/06/2016 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΙ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: /6/6 ΘΕΜΑ ο (5 μονάδες Για τον ενισχυτή του παρακάτω σχήματος δίνονται: =, = 6 kω, = kω και = = Ε = = kω, ενώ για το τρανζίστορ δίνονται: = 78, β

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Ι. Ασκήσεις. Χατζόπουλος Αλκιβιάδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών Α.Π.Θ.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Ι. Ασκήσεις. Χατζόπουλος Αλκιβιάδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών Α.Π.Θ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Ι Ασκήσεις Χατζόπουλος Αλκιβιάδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2015 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο : FET (Τρανζίστορ επίδρασης πεδίου)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο : FET (Τρανζίστορ επίδρασης πεδίου) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο : FET (Τρανζίστορ επίδρασης πεδίου) 1 FET Δομή και λειτουργία Τα τρανζίστορ επίδρασης πεδίου είναι ηλεκτρονικά στοιχεία στα οποία οι φορείς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτικές Διατάξεις 1. Τάξη Α. Αγει καθ ολη τη διάρκεια της περιόδου της v I. οπου. όταν

Ενισχυτικές Διατάξεις 1. Τάξη Α. Αγει καθ ολη τη διάρκεια της περιόδου της v I. οπου. όταν Ενισχυτικές Διατάξεις 1 Τάξη Α Αγει καθ ολη τη διάρκεια της περιόδου της v I οπου όταν Ενισχυτικές Διατάξεις 2 Ακόλουθος εκποµπού (CC) πολωµένος µε σταθερό ρεύµα Λόγω της χαµηλής αντίστασης εξόδου, ο ακόλουθος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Σχ.6.1. Απλή συνδεσµολογία καθρέπτη ρεύµατος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Σχ.6.1. Απλή συνδεσµολογία καθρέπτη ρεύµατος. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 6.1 ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Σε ένα καθρέπτη ρεύµατος, το ρεύµα του κλάδου της εξόδου είναι πάντα ίσο µε το ρεύµα του κλάδου της εισόδου, αποτελεί δηλαδή το είδωλο του. Μία τέτοια διάταξη δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

2 η ενότητα ΤΑ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

2 η ενότητα ΤΑ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ρ. Λάμπρος Μπισδούνης Καθηγητής 2 η ενότητα ΤΑ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ T.E.I. ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 1 Περιεχόμενα 2 ης ενότητας Στην δεύτερη ενότητα θα ασχοληθούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ335: Προχωρημένη Ηλεκτρονική. «Βαθμίδες Εξόδου» Φώτης Πλέσσας UTH ΤHMMY

ΗΥ335: Προχωρημένη Ηλεκτρονική. «Βαθμίδες Εξόδου» Φώτης Πλέσσας UTH ΤHMMY ΗΥ335: Προχωρημένη Ηλεκτρονική «Βαθμίδες Εξόδου» Φώτης Πλέσσας fplessas@inf.uth.gr ΤHMMY Σκοπός διάλεξης Γιατί χρησιμοποιούμε στάδια εξόδου Ακόλουθος εκπομπού Παρουσίαση των βασικών προδιαγραφών του Ψαλιδισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τελεστικοί Ενισχυτές. Σπύρος Νικολαΐδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέας Ηλεκτρονικής & ΗΥ Τμήμα Φυσικής

Τελεστικοί Ενισχυτές. Σπύρος Νικολαΐδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέας Ηλεκτρονικής & ΗΥ Τμήμα Φυσικής Τελεστικοί Ενισχυτές Σπύρος Νικολαΐδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέας Ηλεκτρονικής & ΗΥ Τμήμα Φυσικής Ο ιδανικός τελεστικός ενισχυτής Είσοδος αντιστροφής Ισοδύναμα Είσοδος μη αντιστροφής A( ) A d 2 1 2 1

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικού & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ 4.1 MOS Τρανζίστορ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙV ΤΟ MOS ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ 4.1.1 Εισαγωγή: Αντικείµενο της εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΙ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/02/2013

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΙ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/02/2013 ΘΕΜΑ ο (.5 μονάδες) Για τον ενισχυτή του παρακάτω σχήματος δίνονται: Β 90 kω, C kω, Ε E kω, kω, V CC V, V B 0.70 V και Ι Β 0 μα. Επίσης, για τα δύο τρανζίστορ του ενισχυτή δίνονται: β h e h e 00 και h

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτής κοινής πηγής (common source amplifier)

Ενισχυτής κοινής πηγής (common source amplifier) Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Βασικά κυκλώµατα ενισχυτών µε transstr MOS Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Transstr ως ενισχυτής Ενισχυτής κοινής πηγής (cmmn surce amplfer (κύκλωµα αντιστροφέα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα & Δίκτυα ΙΙ. Ανασκόπηση Κεφαλαίου

Ηλεκτρικά Κυκλώματα & Δίκτυα ΙΙ. Ανασκόπηση Κεφαλαίου Ηλεκτρικά Κυκλώματα & Δίκτυα ΙΙ Εισαγωγή στα Ολο. Κυκλ. Βασική Φυσική MOS Ενισχυτές ενός σταδίου Διαφορικοί Ενισχυτές Καθρέφτες Ρεύματος Απόκριση Συχνότητας Ηλεκτρικός Θόρυβος Ανατροφοδότηση Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Μικροηλεκτρονική (ETY-482) 1 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΗΣ-ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΘΕΙΑ ΦΟΡΤΟΥ

Εισαγωγή στη Μικροηλεκτρονική (ETY-482) 1 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΗΣ-ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΘΕΙΑ ΦΟΡΤΟΥ Εισαγωγή στη Μικροηλεκτρονική (ETY-482) 1 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΗΣ-ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΘΕΙΑ ΦΟΡΤΟΥ Σχήµα 1. Κύκλωµα DC πόλωσης ηλεκτρονικού στοιχείου Στο ηλεκτρονικό στοιχείο του σχήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 η Ο ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΑΣ CMOS

ΑΣΚΗΣΗ 3 η Ο ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΑΣ CMOS ΑΣΚΗΣΗ 3 η Ο ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΑΣ CMOS ΘΕΩΡΙΑ Οι ασκήσεις 3 και 4 αφορούν τον αντιστροφέα CMOS, ο οποίος είναι η απλούστερη αλ α ταυτόχρονα και σημαντικότερη πύλη για την κατανόηση της λειτουργίας των Ολοκληρωμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. Δρ. Δ. Λαμπάκης (10 η σειρά διαφανειών)

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. Δρ. Δ. Λαμπάκης (10 η σειρά διαφανειών) ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ Δρ. Δ. Λαμπάκης (10 η σειρά διαφανειών) Σχεδιασμός και Προσομοίωση Βασικών Κυκλωμάτων Τεχνολογίας CMOS Με βάση το εργαλείο σχεδιασμού Microwind Σκοπός: η

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική. Ενότητα 5: DC λειτουργία Πόλωση του διπολικού τρανζίστορ. Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Ηλεκτρονική. Ενότητα 5: DC λειτουργία Πόλωση του διπολικού τρανζίστορ. Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Ενότητα 5: D λειτουργία Πόλωση του διπολικού τρανζίστορ Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης reative

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ 05/07/2010 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ 05/07/2010 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ 05/07/00 ΘΕΜΑ ο ( μονάδες) Ένας μετρητής μηχανικής τάσης με αντίσταση R 00 Ω και παράγοντα G. συνδέεται ακλόνητα σε αντικείμενο με σκοπό την ανίχνευση της συμπίεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ Α.Μ. ΤΜΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:.... /..../ 20.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ:.... /..../ 20.. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Αντικείμενο της εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 ΛΥΣΗ. Το Q Στη χαρακτηριστική αντιστοιχεί σε ρεύµα βάσης 35 (Fig.2). Η πτώση τάσης πάνω στην : Στο Q έχω

Άσκηση 1 ΛΥΣΗ. Το Q Στη χαρακτηριστική αντιστοιχεί σε ρεύµα βάσης 35 (Fig.2). Η πτώση τάσης πάνω στην : Στο Q έχω ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ Άσκηση 1 To κύκλωµα του Fig.1 χρησιµοποιεί τρανζίστορ Ge (αγνοείστε τη Vbe) και οι χαρακτηριστικές του δίδονται στο Fig.2. Να υπολογίσετε τις αντιστάσεις εκποµπού και συλλέκτη, έτσι ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο 1 0 Homework στην Προχωρημένη Ηλεκτρονική Εαρινό Εξάμηνο

Απαντήσεις στο 1 0 Homework στην Προχωρημένη Ηλεκτρονική Εαρινό Εξάμηνο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Απαντήσεις στο 1 0 Homework στην Προχωρημένη Ηλεκτρονική Εαρινό Εξάμηνο 2014 2015 Διδάσκων: Πλέσσας Φώτιος Βοηθός Διδασκαλίας: Ζωγραφόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

8. ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ PUSH-PULL

8. ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ PUSH-PULL ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ. Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΙ ΣΤΟΧΟΙ Ημερομηνία:.... /.... /...... Τμήμα:.... Ομάδα: 8. ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ USH-ULL η κατανόηση της αρχής λειτουργίας ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική ΙΙ 5 ο εξάμηνο

Ηλεκτρονική ΙΙ 5 ο εξάμηνο 5 ο εξάμηνο Αλκης Χατζόπουλος Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών Α.Π.Θ. Εργαστήριο Ηλεκτρονικής 1/33 Αλκης Χατζόπουλος - Eργαστήριο Ηλεκτρονικής Τμ.Η.Μ.Μ.Υ. Α.Π.Θ. 5 ο εξάμηνο 1. Διαφορικός

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική. Ενότητα 7: Βασικές τοπολογίες ενισχυτών μιας βαθμίδας με διπολικά τρανζίστορ. Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Ηλεκτρονική. Ενότητα 7: Βασικές τοπολογίες ενισχυτών μιας βαθμίδας με διπολικά τρανζίστορ. Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Ενότητα 7: Βασικές τοπολογίες ενισχυτών μιας βαθμίδας με διπολικά τρανζίστορ Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Περιεχόμενα ενότητας Ενισχυτής κοινού εκπομπού, ενισχυτής

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 10 Στοιχεία ηλεκτρονικής τεχνολογίας

Άσκηση 10 Στοιχεία ηλεκτρονικής τεχνολογίας Άσκηση 10 Στοιχεία ηλεκτρονικής τεχνολογίας ΔΙΟΔΟΣ Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές όπως οι τηλεοράσεις, τα στερεοφωνικά συγκροτήματα και οι υπολογιστές χρειάζονται τάση dc για να λειτουργήσουν σωστά.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ) ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΛΥΣΕΙΣ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ) ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΕΙ ΚΛΜΤΣ ΤΜΗΜ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΝΛΟΓΙΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚ Δ-ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ) ΣΚΗΣΕΩΝ ΘΕΩΡΙΣ Δίνεται το κύκλωμα του πιο κάτω σχήματος, όπου ο τελεστικός ενισχυτής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (Θ) Ενότητα 1: Μικροκυματικές Διατάξεις ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 4α. Σημειώσεις μαθήματος: E mail:

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 4α. Σημειώσεις μαθήματος: E mail: Ιατρικά Ηλεκτρονικά Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio27/ E mail: pasv@teiath.gr 2 Κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

3. ίοδος-κυκλώµατα ιόδων - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Kρυσταλλοδίοδος ή δίοδος επαφής. ίοδος: συνδυασµός ηµιαγωγών τύπου Ρ και Ν ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ

3. ίοδος-κυκλώµατα ιόδων - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Kρυσταλλοδίοδος ή δίοδος επαφής. ίοδος: συνδυασµός ηµιαγωγών τύπου Ρ και Ν ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ 3. ίοδος-κυκλώµατα ιόδων - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 3. ΙΟ ΟΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΙΟ ΩΝ Kρυσταλλοδίοδος ή δίοδος επαφής ίοδος: συνδυασµός ηµιαγωγών τύπου Ρ και Ν 3. ίοδος-κυκλώµατα ιόδων - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ Α.Μ. ΤΜΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:.... /..../ 20.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ:.... /..../ 20.. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΣΤΟΧΟΙ η

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα & Δίκτυα ΙΙ. Ανασκόπηση Κεφαλαίου «Τελεστικοί Ενισχυτές»

Ηλεκτρικά Κυκλώματα & Δίκτυα ΙΙ. Ανασκόπηση Κεφαλαίου «Τελεστικοί Ενισχυτές» Ηλεκτρικά Κυκλώματα & Δίκτυα ΙΙ Εισαγωγή στα Ολο. Κυκλ. Βασική Φυσική MOS Ενισχυτές ενός σταδίου Διαφορικοί Ενισχυτές Καθρέφτες Ρεύματος Απόκριση Συχνότητας Ηλεκτρικός Θόρυβος Ανατροφοδότηση Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΗΜΙΑΓΩΓΙΚΗ ΙΟ ΟΣ 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΗΜΙΑΓΩΓΙΚΗ ΙΟ ΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΗΜΙΑΓΩΓΙΚΗ ΙΟ ΟΣ 1 1-1 Ενεργειακές Ζώνες 3 1-2 Αµιγείς και µη Αµιγείς Ηµιαγωγοί 5 ότες 6 Αποδέκτες 8 ιπλοί ότες και Αποδέκτες 10 1-3 Γένεση, Παγίδευση και Ανασύνδεση Φορέων 10 1-4 Ένωση pn

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΤΑΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (BANDGAP REFERENCE)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΤΑΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (BANDGAP REFERENCE) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΤΑΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (BANDGAP

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. Δρ. Δ. Λαμπάκης (8 η σειρά διαφανειών)

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. Δρ. Δ. Λαμπάκης (8 η σειρά διαφανειών) ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ Δρ. Δ. Λαμπάκης (8 η σειρά διαφανειών) Τα μοντέρνα ψηφιακά κυκλώματα (λογικές πύλες, μνήμες, επεξεργαστές και άλλα σύνθετα κυκλώματα) υλοποιούνται σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1-3 Κέρδος Τάσης του ιαφορικού Ενισχυτή µε FET s 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1-3 Κέρδος Τάσης του ιαφορικού Ενισχυτή µε FET s 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ 1 1-1 Κέρδος Τάσης του ιαφορικού Ενισχυτή µε BJT s 1 και ιπλή Έξοδο Ανάλυση µε το Υβριδικό Ισοδύναµο του Τρανζίστορ 2 Ανάλυση µε βάση τις Ενισχύσεις των Βαθµίδων CE- 4

Διαβάστε περισσότερα

Το διπολικό τρανζίστορ

Το διπολικό τρανζίστορ 2 4 η ΕΝΟΤΗΤΑ Το διπολικό τρανζίστορ 11 ο 12 ο 13 ο 14 ο Εργαστήριο ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 Άσκηση 11 η. 11.1 Στατικές χαρακτηριστικές κοινού εκπομπού του διπολικού τρανζίστορ. Στόχος: Μελέτη και χάραξη των χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΕΚΠΟΜΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗ DC ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Στο σχήμα φαίνεται ένα κύκλωμα κοινού εκπομπού από το βρόχο εισόδου Β-Ε ο νόμος του Kirchhoff δίνει: Τελικά έχουμε: I I BB B B E E BE B BB E IE

Διαβάστε περισσότερα

5. ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

5. ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ. Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΙ Ημερομηνία:.... /.... /...... Τμήμα:.... Ομάδα: 5. ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΧΟΙ η κατανόηση της επίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα & Δίκτυα ΙΙ. Ανασκόπηση Κεφαλαίου «Ανατροφοδότηση»

Ηλεκτρικά Κυκλώματα & Δίκτυα ΙΙ. Ανασκόπηση Κεφαλαίου «Ανατροφοδότηση» Ηλεκτρικά Κυκλώματα & Δίκτυα ΙΙ Εισαγωγή στα Ολο. Κυκλ. Βασική Φυσική MOS Ενισχυτές ενός σταδίου Διαφορικοί Ενισχυτές Καθρέφτες Ρεύματος Απόκριση Συχνότητας Ηλεκτρικός Θόρυος Ανατροφοδότηση Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

R 1. Σχ. (1) Σχ. (2)

R 1. Σχ. (1) Σχ. (2) Ηλ/κά ΙΙ, Σεπτ. 05 ΘΕΜΑ 1 ο (2,5 µον.) R 1 (Ω) R B Ρελέ R2 R3 Σχ. (1) Σχ. (2) Φωτεινότητα (Lux) Ένας επαγγελµατίας φωτογράφος χρειάζεται ένα ηλεκτρονικό κύκλωµα για να ενεργοποιεί µια λάµπα στο εργαστήριό

Διαβάστε περισσότερα