Μαγγελάνος (ιταλ. Magellano) Fabio Turchetti και Luca Congedo

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μαγγελάνος (ιταλ. Magellano) Fabio Turchetti και Luca Congedo"

Transcript

1 Μαγγελάνος (ιταλ. Magellano) Fabio Turchetti και Luca Congedo Μετάφραση: Κυριακή Γρίβα (μεταφράστρια), Γεώργιος Παππάς (ΤΕΙ Ηπείρου), Κων/νος Σκανδάλης Επιμέλεια μετάφρασης: Ελένη Κασάπη και φοιτητές από την κατεύθυνση ιταλικής ΕΜΤμετάφρασης και διερμηνείας, Α.Π.Θ. (Δήμητρα Αντωνίου, Δέσποινα Πασσαλή, Αλεξάνδρα Στέλλα). Περίληψη Μετάφραση από τα ιταλικά θεατρικού έργο των Fabio Turchetti και Luca Congedo βασισμένο σε χειρόγραφο του Antonio Pigafetta, με τίτλο Relazione del primo viaggio intorno al mondo, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η πρώτη αποστολή περίπλου της Γης του Μαγγελάνου. Στόχος του κειμένου είναι η ανάδειξη του συναισθηματικού κόσμου και της εσωτερικής πάλης που βίωσε ο Μαγγελάνος ανάμεσα στις καθιερωμένες αξίες που είχε ο ίδιος ως Ευρωπαίος πολίτης του 16ου αι. και στην επαφή του με το διαφορετικό του νέου κόσμου που ανακαλύπτει. Το έργο μεταφράστηκε για τις ανάγκες μουσικοθεατρικής παράστασης που δόθηκε στα Ιωάννινα, με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων και της Περιφέρειας της Απουλίας (Ιταλία) με τη συμμετοχή των: Luca Congedo, Fabio Turchetti, Vincenzo Urso, Hermes Mangialardo και Ελένης Σοκορέλη.

2 Πράξη 1η Ο νομάζομαι Φερδινάνδος Μαγγελάνος. Ήμουν Πορτογάλος θαλασσοπόρος στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας. Προσπάθησα να κάνω πρώτος το γύρο του κόσμου. Δεν τα κατάφερα. Κάποιοι σύντροφοί μου ναι, εκείνοι επέστρεψαν στην πατρίδα. Εγώ όχι. Πέθανα σε ένα νησί των Φιλιππίνων. Έπεσα στη μάχη, με το πρόσωπο μέσα στην, βαμμένη απ το δικό μου αίμα, άμμο. Ούτε καν με έθαψαν. Εκπλήρωσα το πεπρωμένο μου. Πού πήγε η γριά, που το χε προβλέψει; Πού πήγαν οι ναύτες μου; Ήταν η ανησυχία που με οδήγησε ως εκεί Η ανησυχία ήταν σύντροφός μου μια ζωή. Ποιος περισσότερο ονειρεύεται, θα μου πεις-εκείνος που βλέπει τον κατά συνθήκη κόσμο ή όποιος στα όνειρα χάνεται; Τι είναι αληθινό; Τι πραγματικά ισχύει- το ψέμα που υπάρχει στην αλήθεια ή το ψέμα που το όνειρο γεννά; Ποιος απ την αλήθεια απέχει περισσότερο- αυτός που βλέπει την αλήθεια στη σκιά ή αυτός που φωτισμένο όνειρο βλέπει; Σαλπάραμε από την προβλήτα της Σεβίλλης στις 10 Αυγούστου 1519 με 5 καράβια και 237 ναύτες. Στην αποστολή υπήρχε κι ένας Ιταλός ο Αντόνιο Πιγκαφέττα, Ιππότης της Ρόδου, απ τη Βιτσέντζα. Προσχώρησε σ εμάς ως μισθοφόρος. Δεν είχε πραγματικό λόγο να έρθει. Το έκανε μόνο για την περιπέτεια. Γνώριζε πως οργάνωνα ένα ταξίδι σε μακρινές θάλασσες και μου ζήτησε την άδεια να ενταχθεί. Στην αρχή δεν μου άρεσε. Μετά έγινε σαν αδερφός μου. Κράτησε ένα πολύτιμο ημερολόγιο όπου κατέγραψε όλα όσα συνέβησαν. Οι ναύτες μου του αφιέρωσαν μία μπαλάντα. Αφιερώνω αυτό το ταξίδι στον πατέρα μου. Προσπάθησα, πριν αναχωρήσω, να διαβάσω όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης του. Αν θες να γνωρίσεις πραγματικά έναν άνθρωπο- έλεγε κάποιοςπρέπει να ξέρεις τι έχει διαβάσει. Μου αρέσει να διαβάζω. Και να γράφω επίσης. Όμως δεν μου αρκεί. Η αφήγηση απλώς, για μένα δεν είναι αρκετή. Νιώθω σα να ισοπεδώνομαι στο χαρτί. Η ανησυχία που με καίει με οδηγεί πάντα στην αναζήτηση και των τριών διαστάσεων. Είναι σαν να νιώθω την ανάγκη να βγω από το βιβλίο και να συλλάβω το χρόνο και το χώρο. Τον ίδιο τεράστιο χώρο που μας περιβάλλει. Τον ουρανό και τη θάλασσα. Δύο γραμμές παράλληλες. Ο Αντόνιο Πιγκαφέττα αναφέρει πως η Δημιουργικότητα είναι το κεντρικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Δύο γραμμές παράλληλες είναι το σύμβολο της δημιουργίας. Η Βίβλος ξεκινά με το γράμμα Βήτα, η μορφή του οποίου στην εβραϊκή θυμίζει το νούμερο δύο, δηλαδή τη δυνατότητα επιλογής.

3 Πράξη 2η Κ ι επιτέλους φτάσαμε στη Βραζιλία. Αυτή η γη είναι του βασιλιά της Πορτογαλίας. Είναι τεράστια μεγαλύτερη από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία μαζί. Οι λαοί που κατοικούν εδώ είναι πραγματικά παράξενοι, τριγυρνούν γυμνοί. Ζωγραφίζουν το σώμα τους με τατουάζ, τρυπούν τα χείλη τους και διακοσμούν τα καπέλα τους με φτερά παπαγάλων. Κοιμούνται σε δίχτυα από σχοινιά που λέγονται «αμάκε» και ζουν όλοι μαζί σε μεγάλες καλύβες που ονομάζονται «μπόιι». Έχουν βάρκες φτιαγμένες από ολόκληρο κορμό δέντρου, που τις λένε «κανό». Τρώνε το ανθρώπινο κρέας των εχθρών που σκοτώνουν, όχι γιατί είναι νόστιμο, αλλά γιατί σύμφωνα με το έθιμο έτσι θα τους θυμούνται Η Μαραγκατούμ ήταν μία πανέμορφη Ινδιάνα. Το όνομά της σημαίνει «η κάλλιστη». Μία μέρα ανέβηκε στο καράβι κι έκανε πίρσινγκ. Πήρε ένα καρφί μακρύ όσο ένα δάχτυλο, το οποίο βρήκε ποιος ξέρει πού, και τρύπησε το κρέας της εγώ την παρακολουθούσα έτσι, χωρίς να μιλώ, έχασα τα λόγια μου. Η αγάπη, όταν αποκαλύπτεται, δεν ξέρει πώς να φανερωθεί. Ξέρει καλά πώς να την κοιτάζει μα δεν ξέρει πώς να της μιλά. Όποιος θέλει να πει αυτό που νιώθει δεν ξέρει τι πρέπει να πει. Μιλά: μοιάζει σα να ψεύδεται Σιωπά: μοιάζει σα να ξεχνά Αχ, αν όμως εκείνη μάντευε, αν μπορούσε να ακούσει το βλέμμα, κι αν ένα βλέμμα της αρκούσε για να ξέρει πως την αγαπούν! Αλλά όποιος νιώθει πολλά, σιωπά. Όποιος θέλει να πει αυτό που νιώθει μένει δίχως ψυχή και λέξεις, Μένει μόνος, τελείως! Μείναμε σε αυτή τη γη 13 μέρες. Έπειτα συνεχίσαμε την πορεία μας προς την Ανταρκτική. Στις 34 μοίρες πλάτος Νότια συναντήσαμε ένα τεράστιο ποτάμι με γλυκό νερό. Σκεφτόμουν πως από εδώ θα μπορούσε κανείς να περάσει στη Νότια Θάλασσα αλλά έκανα λάθος. Χώρος είναι η σωστή λέξη. Υπάρχει ακόμη χώρος μέσα μου. Χώρος προς αναπλήρωση στην καρδιά μου. Χώρος για να μάθω νέες λέξεις. Χώρος του ωκεανού. Χώρος της Αμερικής. Ερωτική ανησυχία και χώροι ήσυχοι. Πλώρη για Νότια. Ο Αντόνιο Πιγκαφέττα θεωρεί πως το να δαμάσεις τη ζωή είναι σα να ιππεύεις ένα αραβικό άλογο, πρέπει να εξοικειωθείς με κάθε κίνησή του για να το κάνεις να σε πάει εκεί που θες. Εγώ πάντα έψαχνα την ελευθερία αλλά επέβαλλα στον εαυτό μου και μια αυστηρή πειθαρχία. Μόνον έτσι κατάφερα να με αποδεχτώ.

4 Πράξη 3 η Ό ταν ήρθαν τα κρύα, σταματήσαμε για να ξεχειμωνιάσουμε. Ήμασταν ήδη αρκετά νότια, 49 μοίρες στην Ανταρκτική. Για δύο μήνες δεν είδαμε ψυχή ζώσα. Μία μέρα ο Τζοβάνι εμφανίστηκε από το πουθενά. Είχε ανάστημα γίγαντα και στεκόταν γυμνός στην άλλη όχθη, χόρευε και τραγουδούσε πετώντας σκόνη πάνω από το κεφάλι του. Όταν εμφανίστηκε βάλθηκε να δείχνει τον ουρανό με το δάχτυλο: νόμιζε πως ήρθαμε από εκεί. Ο Τζοβάνι ήταν πραγματικά τεράστιος. Είχε το πρόσωπο βαμμένο κόκκινο και κίτρινο και λίγα μαλλιά βαμμένα λευκά. Ήταν ντυμένος με ραμμένα δέρματα ζώου και κρατούσε ένα κοντόχοντρο τόξο. Όταν είδε για πρώτη φορά τον εαυτό του σε έναν καθρέφτη έμεινε έκπληκτος. «Τζοβάνι» δεν ήταν το πραγματικό του όνομα. Τον βαφτίσαμε έτσι γιατί έμεινε κάποιο διάστημα μαζί μας. Μου έμαθε ένα σωρό λέξεις της γλώσσας του. Μία μέρα, έτσι όπως ήρθε, εξαφανίστηκε. Τον σφυγμό της ζωής φαίνεται πως η θλίψη τον συντρίβει σαν σε μία πορεία ξέφρενη. Μείναμε σε αυτή τη γη που λέγεται Παταγονία για πέντε ατελείωτους μήνες. Έγινε μία συνωμοσία εναντίον μου. Οι καπετάνιοι των άλλων τεσσάρων πλοίων ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα και θέλησαν να με κάνουν πέρα. Κατάφερα να τους προλάβω. Έναν τον εκτέλεσα. Τους άλλους τους συγχώρησα. Ένιωσα πολύ μόνος. Σωματική και συναισθηματική στασιμότητα. Μόνο η γλώσσα μοιάζει να κινείται. Θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε τη ανακάλυψη νέων λέξεων με την ανακάλυψη νέων χωρών; Γιατί όχι; Δεν είναι το ίδιο γοητευτικό; Ο Αντόνιο Πιγκαφέττα θεωρεί πως το να βρεις κάποιον να σου μάθει τη γλώσσα του τόπου όπου βρίσκεσαι λέγεται γλωσσική φιλοξενία. Είναι αλήθεια: κάθε φορά που μιλάμε, μεταφράζουμε με λέξεις αυτό που έχουμε μέσα μας και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι η ουσία της επικοινωνίας.

5 Πράξη 4 Φ τάσαμε ήδη στον Οκτώβρη κι η νύχτα διαρκούσε τρεις ώρες μόνο. Ταξιδεύοντας πάντα προς Νότο, μια μέρα, συναντήσαμε ένα στενό. Το διασχίσαμε για να διαπιστώσουμε πού οδηγούσε. Είχε μήκος 110 λεύγες και πλάτος μόλις μισή λεύγα κι ήταν περιτριγυρισμένο από πανύψηλα βουνά, φορτωμένα με χιόνι. Το άλλο άκρο του κατέληγε σε μία μεγαλύτερη θάλασσα. Τον Ειρηνικό Ωκεανό Όταν το επιβεβαίωσα, ξέσπασα σε δάκρυα χαράς. Η έξοδος απ το στενό δεν ήταν εύκολη. Έπρεπε πρώτα να εντοπίσουμε την έξοδο εξερευνώντας την ακτογραμμή σπιθαμή προς σπιθαμή. Περάσαμε αρκετές μέρες σε αυτά τα πανέμορφα βουνά. Εν τω μεταξύ, ο Στέφαν Γκόμεζ, με πρόδωσε. Ήταν ο πλοίαρχος του Σαντ Αντόνιο. Τον έστειλα σε αποστολή αναγνώρισης κι αυτός αυτομόλησε. Επέστρεψε στην Ισπανία με το πλοίο του. Γνωρίζω μετά βεβαιότητας πως με μισούσε. Είχα επιθυμίες, αλλά δεν είχα το δικαίωμα να τις έχω. Έχω αμφιβολίες για τα πάντα, συχνά χωρίς να γνωρίζω το γιατί. Έσφαλα πάντα εκεί που κανένας άλλος δε λαθεύει. Έκανα πάντα ό,τι ήταν δυνατόν για να δοκιμάσω να κάνω αυτό που όλοι ξέρουν να κάνουν. Θέλω πάντα να παίρνω αυτό που οι άλλοι χωρίς κόπο έχουν κι ας μην το θέλουν. Ανάμεσα σε μενα και τη ζωή ορθώνεται πάντα ένα θολό γυαλί...ποτέ δεν κατάλαβα αν ήμουν υπερβολικά ευαίσθητος από την ευφυΐα που διέθετα ή το αντίστροφο. Καθυστερούσα πάντα. Δεν ξέρω για ποιο από τα δύο καθυστερούσα: ίσως και για τα δύο, ίσως για ένα από τα δύο. Ή ίσως και για κάτι άλλο. Ο Αντόνιο Πιγκαφέττα υποστηρίζει πως η Γη κι η θάλασσα μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Η γήινη κινείται οριζόντια, η θαλάσσια κάθετα. Η πρώτη είναι φτιαγμένη από λέξεις, συναντήσεις, εντάσεις, πτώσεις και ανυψώσεις. Η δεύτερη είναι φτιαγμένη από σιωπές, είναι το άνω και το κάτω, ο ουρανός και η άβυσσος... Πρόκειται για το άνω και το κάτω, για τον ουρανό και την άβυσσο. Συμφωνώ! Η Παταγονία είναι το τέλος ενός κόσμου κι η απαρχή ενός άλλου. Το τέλος μιας γλώσσας κι η αρχή μιας άλλης.

6 Πράξη 5 η Τ ην Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 1520 ήμασταν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύντομα, ξεμείναμε από τρόφιμα. Περάσαμε τρεις εφιαλτικούς μήνες. Είχαμε μόνο παξιμάδια ή τα ψίχουλα που είχαν απομείνει και τα σκουλήκια που είχαν μέσα. Βρομούσε κάτουρο ποντικιών. Το πόσιμο νερό ήταν κίτρινο και σε αποσύνθεση. Τρώγαμε μέχρι και ποντίκια. Πωλούνταν μισό δουκάτο το ένα. Από το σκορβούτο πρήζονταν τα ούλα πάνω και κάτω μέχρι που να μην μπορούμε πια να μασήσουμε. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους έτσι, χωρίς να χουν βάλει κάτι στο στόμα τους. Ο Πάολο ήταν ο γίγαντάς από τη Γη του πυρός, που μας μάθαινε λέξεις της δικής του γλώσσας. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αλλαξοπίστησε κι έτσι του δώσαμε ένα χριστιανικό όνομα. Πέθανε κι αυτός όπως και πολλοί άλλοι ναύτες μου. Ήμασταν όλοι ετοιμοθάνατοι. Μέσα μου υπάρχει κυρίως κούραση.όχι για κάτι συγκεκριμένο ή χωρίς λόγο. Κούραση Απλά και μόνον κούραση Η φινέτσα των ανώφελων αισθήσεων, τα βίαια πάθη για το τίποτα, οι έντονοι έρωτες γι αυτό που υποθέτουμε πως κάποιος έχει. Όλα αυτά, κι εκείνο που τους λείπει αιώνια-όλα αυτά προκαλούν κούραση, ετούτη την κούραση. Κούραση. Υπάρχουν σίγουρα όσοι αγαπούν το άπειρο. Υπάρχουν σίγουρα όσοι ζητούν το αδύνατο. Υπάρχουν αναμφίβολα κι αυτοί που δεν επιθυμούν απολύτως τίποτα. Τρία είδη ιδεαλιστών, κι εγώ κανένα από αυτά: διότι εγώ αγαπώ απεριόριστα το άπειρο, διότι εγώ επιθυμώ ανέφικτα το εφικτό, διότι εγώ τα θέλω όλα κι ακόμα περισσότερα, εάν βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή ακόμα και ανέφικτο... Και το αποτέλεσμα;γι αυτούς η ζωή που έζησαν ή ονειρεύτηκαν, γι αυτούς το όνειρο που ονειρεύτηκαν ή έζησαν, γι αυτούς ό,τι υπάρχει ανάμεσα στο όλα και στο τίποτα, δηλαδή η ζωή Για μένα, όμως, μία βαθιά και στείρα κούραση. Για μένα μόνο μια μεγάλη, μια βαθιά- και αχ! μα ποια ευτυχία!- ατελείωτη κούραση. Μία αφόρητη κούραση. Αφόρητη, αφόρητη κούραση... O Antonio Pigafetta υποστηρίζει ότι η πίστη στον Θεό είναι λεπτεπίλεπτη, αέρινη, ανεπαίσθητη ή βαριά και σκληρή σαν πέτρα. Μια πέτρα που εκτοξεύεται προς τον ουρανό. Αυτό που συμβαίνει στην πέτρα συμβαίνει και σε μένα. Τα πόδια μου είναι τόσο κουρασμένα που τα αισθάνομαι σαν πέτρα. Για μια στιγμή είμαι κι εγώ μια πέτρα που εκτοξεύεται στον ουρανό Πράξη 6 η

7 Τ α μάτια βλέπουν, γι αυτό είναι σημαντικά. Είναι τα μοναδικά που μπορούν να συλλάβουν την ομορφιά. Η όραση μπορεί να είναι συμμετρική, γραμμική ή παράλληλη σε τέλεια ακολουθία με τον ορίζοντα. Όμως μπορεί να είναι και ασύμμετρη, κυρτή, παλαβή, δεν έχει σημασία γιατί η ομορφιά μπορεί να περνά από τις πιο παράξενες οδούς, ακόμη κι από εκείνες που δεν έχει δεχτεί η κοινή λογική. Και λοιπόν η ομορφιά φαίνεται, γιατί είναι ζωντανή και άρα πραγματική. Θα λέγαμε καλύτερα, πως μπορεί να τύχει να τη δούμε. Εξαρτάται από το πού αποκαλύπτεται. Αλλά το ότι κάποιες φορές αποκαλύπτεται δεν χωρά αμφιβολία[ ].Το πρόβλημα είναι να έχεις μάτια και να μην ξέρεις να βλέπεις, να μην βλέπεις όσα συμβαίνουν, ούτε καν το ελάχιστο στημόνι της πραγματικότητας. Μάτια κλειστά. Μάτια που δεν βλέπουν πια. Που δεν έχουν περιέργεια. Που τίποτα πλέον δεν περιμένουν να συμβεί. Ίσως γιατί πιστεύουν πως η ομορφιά δεν υπάρχει. Μα από την ερημιά των δρόμων μας Εκείνη περνά, σπάζοντας το πεπερασμένο όριο και γεμίζοντας τα μάτια μας με ατελείωτο πόθο. Επιτέλους μια μέρα είδαμε ξηρά. Δύο μεγάλες βάρκες γεμάτες με άντρες ήρθαν προς το μέρος μας, στην πιο μεγάλη καθόταν ο Βασιλιάς τους. Όταν έφτασαν στο καράβι, μας ο διερμηνέας μας τους μίλησε σε μαλαισιανή διάλεκτο κι εκείνοι τον κατάλαβαν. Άλλοι ανέβηκαν στο καράβι μας, εγώ τους έδειξα τα δώρα, που φέρναμε στο Βασιλιά τους. Με τη σειρά του κι εκείνος μας έκανε δώρο μια ράβδο χρυσού κι έναν σάκο γεμάτο τζίντζερ. Την επόμενη μέρα ο Βασιλιάς επέστρεψε με κάποιους ευγενείς και ανέβηκαν στη βάρκα. Όταν αγκαλιαστήκαμε για μένα ήταν μια απίστευτη αίσθηση. Έτσι ξεκίνησαν μέρες γιορτής. Η Βασίλισσα ήταν νέα κι όμορφη και ήταν καλυμμένη ολόκληρη με ένα ασπρόμαυρο ύφασμα. Είχε κατακόκκινα χείλη και νύχια και στο κεφάλι ένα καπέλο από φύλλα φοίνικα. Έριξα τουφεκιές σε ένδειξη γιορτής. Ο Βασιλιάς με αποκάλεσε αδερφό. Τις επόμενες μέρες βαφτίσαμε περισσότερες από 800 ψυχές μεταξύ των οποίων άντρες, γυναίκες και παιδιά. Να η φωνή της ανησυχίας μου! Την ακούω καθαρά και δυνατά! Κι επίσης ο ρυθμός που τη συνοδεύει. Εγώ τρέφομαι από αυτόν το ρυθμό. Ο μουγκλατίκ είναι ένας αντρικός χορός, όπου φορούνε πανοπλίες φτιαγμένες από κελύφη κούφιων καρύδων, οι άντρες συγκρούονται και χτυπούν ο ένας τον άλλον, μοιάζει με μάχη. Στον καλατόνγκ αντίθετα οι χορευτές χτυπούν στη γη κομμάτια άδειου μπαμπού. Ο σουμπλιάν είναι ένας θρησκευτικός χορός, που σκοπό του έχει να ευχαριστήσουν το ηφαίστειο όταν ξυπνά. Οι χοροί στις Φιλιππίνες δέχθηκαν πολλές επιρροές: ινδικές, αραβικές, μουσουλμανικές. Μου αρέσει αυτός ο συγκρητισμός.

8 Ο Αντόνιο Πιγκαφέττα αναφέρει πως αληθινός τόπος γέννησης είναι εκείνος, όπου για πρώτη φορά είδαμε συνειδητά τον εαυτό μας. Αυτή η γη είναι η πραγματική μου πατρίδα. Αυτός είναι ο τόπος, όπου δένω το όνομά μου για πάντα. Πράξη 7η Τ α μεσάνυχτα σαλπάραμε για το Μακτάν. Με το πρώτο φως της ανατολής κατεβήκαμε από τις βάρκες, πηδώντας μέχρι το γόνατο μέσα στο νερό. Τα βράχια δεν επέτρεπαν στις βάρκες να φτάσουν ως την ακτή. Μόλις πατήσαμε στην άμμο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον Λάπου-Λάπου και τους άντρες του. Θα ταν τουλάχιστον Εμείς δεν ήμασταν ούτε 50. Στην αρχή φοβόντουσαν τα όπλα μας. Μετά άρχισαν να μας ρίχνουν ό,τι έβρισκαν: βέλη, πέτρες, κοντάρια, δηλητηριασμένα καλάμια. Διέταξα οπισθοχώρηση, αλλά ήταν ήδη αργά. Ένα βέλος μου διαπέρασε το πόδι. Μετά ένα χτύπημα από δόρυ στο πρόσωπο με έριξε κάτω. Μέσα σε μία στιγμή όλοι ήταν από πάνω μου. Με χτυπούσαν με μένος μέχρι τέλους. Έτσι πέθανα, το πρωί της 27 ης Απριλίου 1521, με το πρόσωπο στην, ποτισμένη από το δικό μου αίμα, άμμο. Ο Αντόνιο Πιγκαφέττα θεωρεί πως υπάρχουν στιγμές που νιώθεις τον χρόνο να σταματά. Όπως όταν βλέπουμε τη ροή ενός ποταμού ή τον καπνό ενός κλαδιού θυμιάματος που καίγεται. Αυτός τον ονομάζει μυθικό χρόνο. Είναι ο ακίνητος εκείνος χρόνος, που εναλλάσσεται με τη κανονική ροή της άμμου στην κλεψύδρα. Υπάρχει ο χρόνος της ανησυχίας και ο μυθικός χρόνος. Χρόνος που κινείται, χρόνος ακίνητος. Κίνηση και στάση. Είναι μια ταλάντωση. Κινούμαστε, αναζητούμε πράγματα, αφήνουμε ίχνη της πορείας μας. Μετά ο μύθος, ο ακίνητος χρόνος, επιστρέφει. Η πίστη στο Θεό θα μπορούσε να είναι κι αυτό. Να αποδέχεσαι πως όλα είναι μάταια. Να θέτεις αναπάντητα ερωτήματα. Ποιος μπορεί να πει τι είναι η αλήθεια; Μου αρέσει να σκέφτομαι το μυθικό χρόνο. Σα να βυθίζομαι στο νερό ενός ποταμού. Να προσεύχομαι με το άρωμα του λιβανιού. Να κάνω μια κίνηση αφοσίωσης. Ο θάνατος είναι η στροφή του δρόμου, όταν πεθαίνεις, απλά, δεν είσαι ορατός. Αν αφουγκραστώ, νιώθω την ύπαρξη των βημάτων σου, όπως υπάρχω κι εγώ. Η γη φτιάχτηκε από ουρανό. Δεν έχει φωλιά το ψέμα. Ποτέ κανείς δεν χάθηκε. Όλα είναι αλήθεια και όλα είναι δρόμος. Ακολουθεί το πρωτότυπο στην ιταλική γλώσσα

9 Quadro 1 Mi chiamo Ferdinando Magellano. Sono stato un navigatore portoghese al servizio del re di spagna. Ho cercato di compiere per primo il giro del mondo. Non ci sono riuscito. Alcuni miei compagni sì, loro sono ritornati a casa. Io no. Sono morto su un isola delle filippine. Sono caduto in combattimento, con la faccia dentro la sabbia bagnata dal mio sangue. Non mi hanno nemmeno seppellito. Ho compiuto il mio destino. Dove è finita la vecchia che me lo aveva predetto? Dove sono finiti tutti i miei marinai? È stata l Inquietudine che mi ha spinto fin là L inquietudine è stata la mia compagna di una vita Chi sogna di più, mi dirai Colui che vede il mondo convenuto O chi si perse in sogni? Che cosa è vero? Cosa sarà di più La bugia che c'è nella realtà O la bugia che si trova nei sogni? Chi è più distante dalla verità

10 Chi vede la verità in ombra O chi vede il sogno illuminato? Siamo salpati dal molo di Siviglia il 10 agosto 1519 con 5 navi e 237 marinai. Nella spedizione c era anche un italiano Antonio Pigafetta., vicentino, cavaliere di Rodi Si è aggiunto a noi come uomo d armi. Non aveva una vera ragione per venire. Lo ha fatto solo per spirito di avventura. Sapeva che stavo organizzando un viaggio verso mari lontani e mi ha chiesto il permesso di unirsi. All inizio non mi piaceva. poi è diventato come un fratello. Ha tenuto un diario prezioso dove ha registrato tutto quello che è successo I miei marinai gli hanno dedicato una ballata. Dedico questo viaggio a mio padre. Ho cercato di leggere tutti i libri della sua biblioteca prima di partire. Se vuoi conoscere davvero un uomo- diceva qualcuno-devi sapere quello che ha letto. Mi piace leggere. E anche scrivere. Eppure non mi basta. il solo raccontare per me non è abbastanza. Mi sembra di appiattirmi sulla carta.

11 l Inquietudine che mi brucia mi porta a cercare sempre la tridimensionalità. E come se sentissi il bisogno di uscire dal libro e di prendere del tempo e dello spazio. lo stesso spazio immenso che ci circonda. Il Cielo e il mare Due Linee parallele. Antonio Pigafetta sostiene che la Creatività è l elemento centrale dell esperienza umana. Due Linee parallele sono il simbolo della creazione la bibbia comincia infatti con la lettera Bet la cui forma nell alfabeto ebraico ricorda il numero due quindi la possibilità di scegliere Quadro 2 E finalmente siamo arrivati in Brasile. Questa terra è del re del Portogallo È grandissima, più di Spagna Italia e Francia messe insieme. I popoli che abitano questi luoghi sono veramente strani vanno in giro nudi.si dipingono il corpo di tatuaggi, si bucano le labbra e si ornano i capelli con le piume di pappagallo.

12 Dormono in reti di corda chiamate amache e vivono tutti insieme in grandi capanne chiamate boii. Hanno barche ricavate da un solo albero chiamate canoe. Mangiano la carne umana dei nemici uccisi non perché sia buona ma per l usanza di ricordarli in questo modo. Maragatum era un india bellissima Il suo nome vuol dire più che buono. un giorno è salita sulla nave e si è fatta un piercing. ha preso un chiodo lungo un dito trovato chissa dove e si è bucata la carne io la guardavo così, senza parlare, non trovavo le parole. L'amore, quando si rivela, Non si sa rivelare. Sa bene guardare lei, Ma non le sa parlare. Chi vuol dire quel che sente Non sa quel che deve dire. Parla: sembra mentire... Tace: sembra dimenticare... Ah, ma se lei indovinasse, Se potesse udire lo sguardo, E se uno sguardo le bastasse Per sapere che stanno amandola! Ma chi sente molto, tace; Chi vuol dire quello che sente Resta senz'anima né parola, Resta solo, completamente! Ma se questo potesse raccontarle Quel che non oso raccontarle,

13 Non dovrò più parlarle, Perché le sto parlando... Siamo rimasti in questa terra 13 giorni. Poi abbiamo ripreso il nostro cammino verso l Antartide. A 34 gradi di latitudine sud abbiamo incontrato un enorme fiume di acqua dolce. Già pensavo che da qui si potesse passare nel mare del sud ma mi sbagliavo. Spazio è la parola giusta. C è ancora spazio dentro di me Spazio nel mio cuore da riempire spazio per parole nuove da imparare. spazio dell oceano spazio dell America Inquietudine d amore e spazi silenti, prua verso sud. Antonio Pigafetta sostiene che cavalcare la vita è come salire su un cavallo arabo, bisogna sposare ogni suo movimento per farsi portare dove si vuole. Io ho sempre cercato la libertà ma mi sono imposto anche una ferrea disciplina solo così sono riuscito ad accettare me stesso Quadro 3 Arrivato l inverno ci siamo fermati a svernare.

14 Eravamo già molto a sud, 49 gradi all antartico. Per due mesi non abbiamo visto anima viva. Un giorno Giovanni si è presentato all improvviso.aveva una statura da gigante e se ne stava nudo sull altra riva a ballare e cantare buttandosi polvere sopra la testa. Quando si è presentato si è messo a indicare il cielo con un dito: pensava che venissimo da lì. Giovanni era veramente enorme. Aveva la faccia dipinta di rosso e di giallo e pochi capelli dipinti di bianco. Era vestito di pelli di animale cucite insieme e imbracciava un arco corto e grosso. Quando si è visto per la prima volta in uno specchio si è spaventato. Giovanni non era il suo vero nome. lo abbiamo ribattezzato così perché è stato un po di tempo con noi. Mi ha insegnato un sacco di parole della sua lingua. Un giorno, come è venuto, è scomparso. I battiti della vita sembra che uno sgomento li travolga come in una corsa precìpite. Siamo stati in questa terra chiamata Patagonia per cinque lunghi mesi. C è stata una congiura contro di me I capitani delle altre quattro navi volevano tornare a casa e volevano farmi fuori. Sono riuscito ad anticiparli Qualcuno l ho fatto giustiziare. altri li ho graziati. Mi sono sentito molto solo Staticità fisica ed emotiva. Solo la lingua sembra muoversi

15 Si può fare un parallelo tra l incontro con parole nuove e la scoperta di nuove terre? Perché no? non è altrettanto affascinante? Antonio Pigafetta sostiene che trovare qualcuno che ti insegna la lingua del posto in cui ti trovi si chiama ospitalità linguistica. È vero: Ogni volta che parliamo traduciamo con le parole quello che abbiamo dentro e la lingua che usiamo è l essenza stessa della comunicazione. Quadro 4 Eravamo già in ottobre e la notte durava solo tre ore. navigando sempre verso sud un giorno abbiamo trovato uno stretto. Lo abbiamo imboccato per vedere dove portava. è lungo 110 leghe e largo solo mezza è circondato da montagne altissime cariche di neve,. Alla fine sfocia in un altro mare grande. l oceano pacifico.. quando ne ho avuto la certezza ho pianto per la gioia. Uscire da questo stretto non è stato facile, abbiamo dovuto cercare lo sbocco esplorando ogni fiordo. Siamo stati per molti giorni fra queste montagne bellissime. Nel frattempo Stefan Gomes mi ha tradito. Era il comandante della Sant Antonio, l ho mandato in ricognizione e lui ha disertato.

16 è tornato indietro in spagna con la sua nave. So per certo che mi odiava. Ho avuto desideri, ma mi è stata negata la ragione di averli. Per ogni cosa ho esitazione, spesso senza sapere perché. Ho sempre sbagliato i gesti che nessuno sbaglia. Ho sempre fatto il possibile per tentare di fare quello che tutti sanno fare. Voglio sempre ottenere ciò che gli altri riescono a ottenere senza volerlo. Fra me e la vita ci sono sempre stati dei vetri opachi... Non ho mai saputo se era eccessiva la mia sensibilità per la mia intelligenza o la mia intelligenza per la mia sensibilità. Ho tardato sempre. Non so per quale delle due ho tardato: forse per entrambe, o per l'una o per l'altra. O forse la terza ha tardato. Antonio Pigafetta sostiene che Terra e mare hanno linguaggi diversi, quello terrestre si muove in orizzontale quello marino in verticale. Il primo è fatto di parole, di incontri e di scontri di discese e di salite. Il secondo è fatto di silenzi, è il sopra e il sotto, il cielo e l abisso. Sono d accordo la Patagonia è la fine di un mondo l inizio di un altro

17 La fine di un linguaggio l inizio di un altro. Quadro 5 Mercoledì 28 Novembre 1520 siamo entrati nel mar Pacifico. Presto siamo rimasti senza cibo abbiamo passato tre mesi di inferno. Avevamo solo pane biscotto o la polvere di quello che ne restava, compreso i vermi che c erano dentro. Puzzava di orina di topi. L acqua da bere era gialla e putrefatta. Mangiavamo perfino i sorci. Si vendevano a mezzo ducato l uno. Lo scorbuto ci faceva crescere le gengive sopra e sotto i denti fino a quando non si poteva più masticare. Tanti son morti così, senza nemmeno riuscire più a mangiare. Paolo era il gigante della terra del fuoco che ci insegnava le parole della sua lingua. Nei suoi ultimi giorni di vita si è convertito e gli abbiamo dato un nome cristiano. È morto insieme a tanti miei marinai. Eravamo tutti moribondi.

18 Quello che c'è in me è soprattutto stanchezza non di questo o di quello e neppure di tutto o di niente: stanchezza semplicemente, in sé, stanchezza. La sottigliezza delle sensazioni inutili, le violente passioni per nulla, gli amori intensi per ciò che si suppone in qualcuno, tutte queste cose - queste e ciò che manca in esse eternamente - tutto ciò produce stanchezza, questa stanchezza, stanchezza. C'è senza dubbio chi ama l'infinito, c'è senza dubbio chi desidera l'impossibile, c'è senza dubbio chi non vuole niente - tre tipi di idealisti, e io nessuno di questi: perché io amo infinitamente il finito, perché io desidero impossibilmente il possibile, perché voglio tutto, o ancora di più, se può essere, o anche se non può essere... E il risultato? Per loro la vita vissuta o sognata, per loro il sogno sognato o vissuto, per loro la media fra tutto e niente, cioè la vita... Per me solo una grande, una profonda, e, ah, con quale felicità, infeconda stanchezza, una supremissima stanchezza, issima, issima, issima, stanchezza... Antonio Pigafetta sostiene che la fede in dio è qualcosa di slanciato, di aereo, di impalpabile eppure è pesante e dura come la pietra.

19 È una pietra lanciata verso il cielo. quello che succede alla pietra succede anche a me Le mie gambe sono così stanche da sentirle di pietra. Per un momento sono pietra lanciata al cielo anche io. Quadro 6 L'occhio guarda, per questo è fondamentale. E' l'unico che può accorgersi della bellezza. La visione può essere simmetrica lineare o parallela in perfetto affiancamento con l'orizzonte. Ma può essere anche asimmetrica, sghemba, capricciosa, non importa, perché la bellezza può passare per le più strane vie, anche quelle non codificate dal senso comune. E dunque la bellezza si vede perché è viva e quindi reale. Diciamo meglio che può capitare di vederla. Dipende da dove si svela. Ma che certe volte si sveli non c'è dubbio [...]. Il problema è avere occhi e non saper vedere, non guardare le cose che accadono,

20 nemmeno l'ordito minimo della realtà. Occhi chiusi. Occhi che non vedono più. Che non sono più curiosi. Che non si aspettano che accada più niente. Forse perché non credono che la bellezza esista. Ma sul deserto delle nostre strade Lei passa, rompendo il finito limite e riempiendo i nostri occhi di infinito desiderio Finalmente un giorno abbiamo visto terra. Due grandi barche piene di uomini sono venute verso di noi, nella più grande stava seduto il loro Re. Giunte sotto la nostra nave il nostro interprete gli ha parlato nella lingua di malacca e loro lo hanno capito. Alcuni uomini sono saliti sulla nostra nave, io gli ho fatto avere dei doni da portare al loro Re. A sua volta lui ci ha fatto dono di una barra d oro e di una sporta piena di zenzero. Il giorno seguente il Re è tornato con alcuni nobili salendo sulla nave. Quando ci siamo abbracciati per me è stata una sensazione incredibile. Sono iniziati così giorni di festa. La Regina era giovane e bella, tutta coperta di un panno bianco e nero. Aveva la bocca e le unghie rossissime, in capo un grande cappello di foglie di palma.

21 Ho fatto sparare a salve in segno di festa. Il re mi ha chiamato fratello. Nei giorni seguenti abbiamo battezzato più di 800 anime tra uomini donne e fanciulli. Ecco il suono della mia inquietudine. Lo sento chiaro e forte E anche il ritmo che lo accompagna Io mi nutro di questo ritmo. Il muglatik è una danza tra uomini, indossano delle corazze formate da gusci di noci di cocco vuoti, si scontrano e si percuotono a vicenda, simula una lotta. Nel kalatong invece i ballerini percuotono a terra dei pezzi di bambù vuoti. Il sublian è una danza religiosa, serve ad ingraziarsi il vulcano quando si sveglia. Le Danze filippine risentono di tante influenze: indiane, arabe, musulmane. Mi piace questo sincretismo. La somma di tutte queste influenze da sola non pareggerebbe il conto. Antonio Pigafetta sostiene che il vero luogo natio è quello in cui per la prima volta si è posato uno sguardo consapevole su se stessi. Questa terra è la mia vera patria. Questo è il posto cui legare il mio nome per sempre. Quadro 7 A mezzanotte siam salpati per Mactan.

22 Alle prime luci dell alba siamo sbarcati saltando giù nell acqua fino al ginocchio. Gli scogli non permettevano alle barche di arrivare fino a riva. Quando abbiamo risalito la spiaggia ci siamo trovati davanti Lapu Lapu e i suoi uomini. Saranno stati almeno Noi non eravamo nemmeno 50. All inizio avevano paura dei nostri schioppi. Poi hanno cominciato a tirarci di tutto: frecce, pietre, pali, canne avvelenate. Ho ordinato la ritirata, ma ormai era tardi. Una freccia mi ha trapassato una gamba. Poi un colpo di lancia nel viso mi ha fatto cadere. In un attimo li ho avuti tutti addosso. Si sono accaniti su di me fino alla fine. Sono morto così, la mattina del 27 aprile 1521, con la faccia nella sabbia bagnata dal mio sangue. Antonio Pigafetta sostiene che ci sono momenti in cui ti sembra che il tempo si fermi. Come quando guardiamo lo scorrere di un fiume o il fumo di un bastoncino di incenso che brucia.. Lui lo chiama il tempo del mito. È quello fermo, che si alterna con il normale scorrere della sabbia nella clessidra. C è un tempo dell inquietudine e un tempo del mito. Tempo che si muove, tempo fermo Movimento e stasi. È un oscillazione.

23 Ci muoviamo, andiamo alla ricerca delle cose, lasciamo tracce del nostro passaggio. poi il mito, il tempo immobile, ritorna. La fede in Dio potrebbe essere anche questo. Accettare che sia tutto inutile. Farsi delle domande senza risposta. Chi può dire che cosa sia la realtà? Mi piace pensare al tempo del mito. Come immergersi nell acqua di un fiume. Pregare col profumo dell incenso. Fare un gesto di devozione. La morte è la curva della strada, morire è solo non essere visto. Se ascolto, sento i tuoi passi esistere come io esisto. La terra è fatta di cielo. Non ha nido la menzogna. Mai nessuno s'è smarrito. Tutto è verità e passaggio.

Ακαδημαϊκός Λόγος Εισαγωγή

Ακαδημαϊκός Λόγος Εισαγωγή - Nel presente studio/saggio/lavoro si andranno ad esaminare/investigare/analizzare/individuare... Γενική εισαγωγή για μια εργασία/διατριβή Per poter rispondere a questa domanda, mi concentrerò in primo

Διαβάστε περισσότερα

G. Parmeggiani, 15/1/2019 Algebra Lineare, a.a. 2018/2019, numero di MATRICOLA PARI. Svolgimento degli Esercizi per casa 12

G. Parmeggiani, 15/1/2019 Algebra Lineare, a.a. 2018/2019, numero di MATRICOLA PARI. Svolgimento degli Esercizi per casa 12 G. Parmeggiani, 5//9 Algebra Lineare, a.a. 8/9, Scuola di Scienze - Corsi di laurea: Studenti: Statistica per l economia e l impresa Statistica per le tecnologie e le scienze numero di MATRICOLA PARI Svolgimento

Διαβάστε περισσότερα

!Stato di tensione triassiale!stato di tensione piano!cerchio di Mohr

!Stato di tensione triassiale!stato di tensione piano!cerchio di Mohr !Stato di tensione triassiale!stato di tensione piano!cerchio di Mohr Stato di tensione F A = F / A F Traione pura stato di tensione monoassiale F M A M Traione e torsione stato di tensione piano = F /

Διαβάστε περισσότερα

IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA

IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PADOVA - CENTRO LINGUISTICO DI ATENEO IMPARA LE LINGUE CON I FILM AL CLA Vedere film in lingua straniera è un modo utile e divertente per imparare o perfezionare una lingua straniera.

Διαβάστε περισσότερα

Un calcolo deduttivo per la teoria ingenua degli insiemi. Giuseppe Rosolini da un università ligure

Un calcolo deduttivo per la teoria ingenua degli insiemi. Giuseppe Rosolini da un università ligure Un calcolo deduttivo per la teoria ingenua degli insiemi Giuseppe Rosolini da un università ligure Non è quella in La teoria ingenua degli insiemi Ma è questa: La teoria ingenua degli insiemi { < 3} è

Διαβάστε περισσότερα

Stato di tensione triassiale Stato di tensione piano Cerchio di Mohr

Stato di tensione triassiale Stato di tensione piano Cerchio di Mohr Stato di tensione triassiale Stato di tensione iano Cerchio di Mohr Stato di tensione F A = F / A F Traione ura stato di tensione monoassiale F M A M Traione e torsione stato di tensione iano = F / A =

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 11 η ενότητα: Appuntamenti nel tempo libero. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 11 η ενότητα: Appuntamenti nel tempo libero. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 11 η ενότητα: Appuntamenti nel tempo libero. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Passato Prossimo = ΠΡΚ-ΑΟΡΙΣΤΟΣ

Passato Prossimo = ΠΡΚ-ΑΟΡΙΣΤΟΣ Passato Prossimo = ΠΡΚ-ΑΟΡΙΣΤΟΣ avere Η essere + ΜΕΤΟΧΗ ΡΗΜΑΤΟΣ Ieri =χθες Verbi in are Verbi in ere Verbi in ire ( -ato ) (-uto ) ( -ito ) Da Kalantzi Vasiliki Parlare=μίλησα Ιο ho parlato Tu hai parlato

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 1 η ενότητα: Raccontare situazioni e abitudini del passato. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Ιταλική Γλώσσα Β1. 1 η ενότητα: Raccontare situazioni e abitudini del passato. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 1 η ενότητα: Raccontare situazioni e abitudini del passato Ελένη Κασάπη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

LIVELLO A1 & A2 (secondo il Consiglio d Europa)

LIVELLO A1 & A2 (secondo il Consiglio d Europa) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Ministero Greco della Pubblica Istruzione e degli Affari Religiosi Certificazione di Lingua Italiana LIVELLO A1 & A2 (secondo

Διαβάστε περισσότερα

Dove posso trovare il modulo per? Dove posso trovare il modulo per? Για να ρωτήσετε που μπορείτε να βρείτε μια φόρμα

Dove posso trovare il modulo per? Dove posso trovare il modulo per? Για να ρωτήσετε που μπορείτε να βρείτε μια φόρμα - Γενικά Dove posso trovare il modulo per? Dove posso trovare il modulo per? Για να ρωτήσετε που μπορείτε να βρείτε μια φόρμα Quando è stato rilasciato il suo [documento]? Για να ρωτήσετε πότε έχει εκδοθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

TRIGONOMETRIA: ANGOLI ASSOCIATI

TRIGONOMETRIA: ANGOLI ASSOCIATI FACOLTÀ DI INGEGNERIA CORSO DI AZZERAMENTO - MATEMATICA ANNO ACCADEMICO 010-011 ESERCIZI DI TRIGONOMETRIA: ANGOLI ASSOCIATI Esercizio 1: Fissata in un piano cartesiano ortogonale xoy una circonferenza

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 6 η ενότητα: La famiglia italiana e la televisione. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 6 η ενότητα: La famiglia italiana e la televisione. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 6 η ενότητα: La famiglia italiana e la televisione Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ KAI ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Esercizi sui circoli di Mohr

Esercizi sui circoli di Mohr Esercizi sui circoli di Mohr ESERCIZIO A Sia assegnato lo stato tensionale piano nel punto : = -30 N/mm² = 30 N/mm² x = - N/mm² 1. Determinare le tensioni principali attraverso il metodo analitico e mediante

Διαβάστε περισσότερα

Lungo una curva di parametro λ, di vettore tangente. ;ν = U ν [ V µ. ,ν +Γ µ ναv α] =0 (2) dλ +Γµ να U ν V α =0 (3) = dxν dλ

Lungo una curva di parametro λ, di vettore tangente. ;ν = U ν [ V µ. ,ν +Γ µ ναv α] =0 (2) dλ +Γµ να U ν V α =0 (3) = dxν dλ TRASPORTO PARALLELO Lungo una curva di parametro λ, di vettore tangente U µ = dxµ dλ, (1) il vettore è trasportato parallelamente se soddisfa le equazioni del trasporto parallelo dove si è usato il fatto

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Immigrazione Documenti

Immigrazione Documenti - Generale Πού μπορώ να βρω τη φόρμα για ; Domandare dove puoi trovare un modulo Πότε εκδόθηκε το [έγγραφο] σας; Domandare quando è stato rilasciato un documento Πού εκδόθηκε το [έγγραφο] σας; Domandare

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ονοματεπώνυμο: Βάσκο Ντά Γκάμα Χρονολογία γέννησης:3 Σεπτεμβρίου 1449 Χρονολογία θανάτου:3 Ιανουαρίου 1524 Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ανακαλύψεις: Ανακάλυψε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 12 η ενότητα: Giorno e notte estate. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 12 η ενότητα: Giorno e notte estate. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 12 η ενότητα: Giorno e notte estate. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 3 η ενότητα: Οrientarsi in città. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 3 η ενότητα: Οrientarsi in città. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 3 η ενότητα: Οrientarsi in città Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIA MONETARIA (parte generale) Prof. Guido Ascari LEZIONE 3 LA DOMANDA DI MONETA

ECONOMIA MONETARIA (parte generale) Prof. Guido Ascari LEZIONE 3 LA DOMANDA DI MONETA ECONOMIA MONETARIA (parte generale) Prof. Guido Ascari Anno 2006-2007 2007 LEZIONE 3 LA DOMANDA DI MONETA LA DOMANDA DI MONETA Teoria Macro Micro Th.Quantitativa Th.. Keynesiana => Keynes, Tobin Th. Friedman

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1 Θεωρία: Γραμματική

Ιταλική Γλώσσα Β1 Θεωρία: Γραμματική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιταλική Γλώσσα Β1 Θεωρία: Γραμματική 1 η ενότητα: Riflessione grammaticale - il passato prossimo Μήλιος Βασίλειος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Παραμυθάδες Γ1

Μικροί Παραμυθάδες Γ1 Μικροί Παραμυθάδες 24ο Δημοτικό Περιστερίου 2017-2018 Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία πριγκίπισσα που την έλεγαν ΑΡΙΑΔΝΗ. Ζούσε σε ένα πλουμιστό παλάτι με τον βασιλιά που τον έλεγαν Νίνο.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Giuseppe Guarino - CORSO DI GRECO BIBLICO. Lezione 11. L imperfetto del verbo essere. ἐν - ἀπό. ἡ ἀρχὴ - ἀρχὴ

Giuseppe Guarino - CORSO DI GRECO BIBLICO. Lezione 11. L imperfetto del verbo essere. ἐν - ἀπό. ἡ ἀρχὴ - ἀρχὴ Lezione 11 L imperfetto del verbo essere. ἐν - ἀπό ἡ ἀρχὴ - ἀρχὴ Abbiamo studiato il verbo εἰµί al presente. Adesso lo vedremo al passato (diremo così per semplicità) espresso con il tempo Imperfetto.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

bab.la Φράσεις: Προσωπική Αλληλογραφία Ευχές ελληνικά-ιταλικά

bab.la Φράσεις: Προσωπική Αλληλογραφία Ευχές ελληνικά-ιταλικά Ευχές : Γάμος Συγχαρητήρια. Σας ευχόμαστε όλη την ευτυχία του κόσμου. Congratulazioni. I nostri migliori auguri e tanta felicità. νιόπαντρο ζευγάρι Θερμά συγχαρητήρια για τους δυο σας αυτήν την ημέρα του

Διαβάστε περισσότερα

Integrali doppi: esercizi svolti

Integrali doppi: esercizi svolti Integrali doppi: esercizi svolti Gli esercizi contrassegnati con il simbolo * presentano un grado di difficoltà maggiore. Esercizio. Calcolare i seguenti integrali doppi sugli insiemi specificati: a) +

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 5 η ενότητα: L abbigliamento e la casa. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 5 η ενότητα: L abbigliamento e la casa. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 5 η ενότητα: L abbigliamento e la casa Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

IL LEGAME COVALENTE. Teoria degli orbitali molecolari

IL LEGAME COVALENTE. Teoria degli orbitali molecolari IL LEGAME COVALENTE Teoria degli orbitali molecolari Gli orbitali MOLECOLARI Molecola biatomica omonucleare A-B Descrizione attraverso un insieme di ORBITALI MOLECOLARI policentrici, delocalizzati Gli

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

S.Barbarino - Esercizi svolti di Campi Elettromagnetici. Esercizi svolti di Antenne - Anno 2004 I V ...

S.Barbarino - Esercizi svolti di Campi Elettromagnetici. Esercizi svolti di Antenne - Anno 2004 I V ... SBarbarino - Esercizi svolti di Campi Elettromagnetici Esercizi svolti di Antenne - Anno 004 04-1) Esercizio n 1 del 9/1/004 Si abbia un sistema di quattro dipoli hertziani inclinati, disposti uniformemente

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι Γενικά. Γενικά - Τα απαραίτητα. Γενικά - Συνομιλία. Παράκληση για βοήθεια. Ερώτηση σε πρόσωπο αν μιλά αγγλικά

Ταξίδι Γενικά. Γενικά - Τα απαραίτητα. Γενικά - Συνομιλία. Παράκληση για βοήθεια. Ερώτηση σε πρόσωπο αν μιλά αγγλικά - Τα απαραίτητα Can you help me, please? Παράκληση για βοήθεια Do you speak English? Ερώτηση σε πρόσωπο αν μιλά Do you speak _[language]_? Ερώτηση σε πρόσωπο αν μιλά ορισμένη γλώσσα I don't speak_[language]_.

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας σε συνδικαλιστές

Αποτελέσματα έρευνας σε συνδικαλιστές From law to practice-praxis Αποτελέσματα έρευνας σε συνδικαλιστές Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γνωρίζετε τι προβλέπει η Οδηγία 2002/14; Sa che cosa

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1 Θεωρία: Γραμματική

Ιταλική Γλώσσα Β1 Θεωρία: Γραμματική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιταλική Γλώσσα Β1 Θεωρία: Γραμματική 6 η ενότητα: Riflessione lessicale allenamento e sport Μήλιος Βασίλειος Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΙΑΣΚΕΥΗ/ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Δρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΚΑ 2015/16 * ΡΟΛΟΙ: ΠΟΥΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑ:Γ1 ΣΧΟΛΟΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-2008 ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (Στίχοι που δείχνουν τα όνειρα και τον πόνο των ερωτευμένων) Όλοι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Πρώτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Πρώτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε το ένα ένα λάθος που στερεί από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλική Γλώσσα Β1. 9 η ενότητα: Orientamento nello spazio e percorsi. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιταλική Γλώσσα Β1. 9 η ενότητα: Orientamento nello spazio e percorsi. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9 η ενότητα: Orientamento nello spazio e percorsi. Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Χ ρ ο ν ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς. Υ π ο θ ε τ ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς

Χ ρ ο ν ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς. Υ π ο θ ε τ ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Α ι τ ι ο λ ο γ ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς γιατί διότι επειδή καθώς εφόσον αφού - μια και - (που) -(για να) - (και) Αιτία π.χ. Δε διάβασα, γιατί ήμουν άρρωστος Για

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Κάραβαλ: Μην ξεχνάς ποτέ είναι μόνο ένα παιχνίδι

Κάραβαλ: Μην ξεχνάς ποτέ είναι μόνο ένα παιχνίδι DECEMBER 16, 2018 Κάραβαλ: Μην ξεχνάς ποτέ είναι μόνο ένα παιχνίδι Αναμφισβήτητα ένα απο τα ωραιότερα βιβλία που διάβασα τώρα στην δύση της φετινής χρονιάς, είναι το Κάραβαλ της Στέφανι Γκάρμπερ, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και

Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και να καταγράψει τη διαμετακόμιση της Αφροδίτης κατά μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Corrispondenza Lettera

Corrispondenza Lettera - Indirizzo Cardinelli Domenico & Vittorio via delle Rose, 18 Petrignano 06125 Perugia Formato indirizzo italiano: via, numero civico località, Mr. J. Rhodes 212 Silverback Drive California Springs CA

Διαβάστε περισσότερα

Αντί ανταπόκρισης από την διαδήλωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού [12 Νοεμβρίου 2016]

Αντί ανταπόκρισης από την διαδήλωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού [12 Νοεμβρίου 2016] Αντί ανταπόκρισης από την διαδήλωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού [12 Νοεμβρίου 2016] provo.gr/antirape_cult/ Athos Simonetis 15/11/2016 1/43 2/43 3/43 4/43 5/43 6/43 7/43 8/43 9/43 10/43 11/43 12/43

Διαβάστε περισσότερα

Conferenza di N. Lygeros avente per tema L insurrezione Greca quale esempio di resistenza. Pafo 24/03/2015

Conferenza di N. Lygeros avente per tema L insurrezione Greca quale esempio di resistenza. Pafo 24/03/2015 Conferenza di N. Lygeros avente per tema L insurrezione Greca quale esempio di resistenza. Pafo 24/03/2015 Scosta il sipario che è dietro al leggio e scopre uno stendardo che riguarda la Rivoluzione e

Διαβάστε περισσότερα

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού.

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού. Το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ" επιλέχθηκε για να αποτελέσει τη βάση για το θεατρικό δρώμενο, που θα αποτελέσει την παρουσίαση της Ερευνητικής Εργασίας :

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα