Βασικοί τομείς, είδη δημοσιογραφίας Ι. Η Είδηση και το σχόλιο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βασικοί τομείς, είδη δημοσιογραφίας Ι. Η Είδηση και το σχόλιο"

Transcript

1 1 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βασικοί τομείς, είδη δημοσιογραφίας Ι. Η Είδηση και το σχόλιο 1) Eιδησεογραφία, δηλαδή η καθαρή είδηση Σκοπός της: να ανακοινώσει γεγονότα Μέθοδος : αναγράφει ειδήσεις Προέλευσή της: εξακριβωμένα στοιχεία και γεγονότα Περιεχόμενο: είναι αντικειμενικό Απήχηση: θετική 2) Ερμηνευτική δημοσιογραφία με σχολιασμό που διακρίνεται σε: - Αρθρο είναι δημοσιογραφικό κείμενο που περιέχει υποκειμενικές αναλύσεις και σχολιάζει γεγονότα της επικαιρότητας. - Γελοιογραφία - Σχόλιο - Χρονογράφημα είναι δημοσιογραφικό κείμενο που σατυρίζει επίκαιρα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα με λογοτεχνικό χρώμα και εύθυμο τρόπο. Σκοπός της ερμηνευτικής δημοσιογραφίας: να σχολιάσει γεγονότα Μέθοδος: ερμηνεύει ειδήσεις

2 2 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Προέλευσή της: η αντικειμενική γνώση αλλά και τα συναισθήματα του δημοσιογράφου που την παρουσιάζει. Περιεχόμενο: υποκειμενικό Απήχηση: Με επιφυλάξεις. Είναι το είδος επικοινωνίας που έχει μέσο το γραπτό λόγο Απαιτείται: - Πομπός - Δημοσιογράφος - Δέκτης (αναγνώστης) Βέβαια το μήνυμα μπορεί να μην γίνει αντιληπτό από όλους τους αναγνώστες με τον ίδιο τρόπο. Π.χ η είδηση «σφαγή στου Καραϊσκάκη» θα εκληφθεί διαφορετικά από κάποιον άσχετο με τα αθλητικά. Γεγονός : - Πράξη που έχει συντελεστεί, συμβάν, π.χ η μάχη της Αλαμάνας αποτέλεσε μια από τα ηρωικότερα γεγονότα της επανάστασης του πράγμα βέβαιο αναμφισβήτητο, π.χ είναι γεγονός πως η κρίση μας επηρεάζει. - δεδομένο, βάση συλλογισμού ή συμπεράσματος, π.χ το γεγονός ότι είσαι δικαστής επιβάλλει - γεγονός τετελεσμένο, π.χ τον έφερε προ τετελεσμένου γεγονότος. Σχόλιο: - κρίση για πράξεις ή γεγονότα, π.χ είχε ενθουσιώδη σχόλια για την ερμηνεία του. - σύντομη ερμηνεία λέξεων και φράσεων κάποιου κειμένου και μάλιστα αρχαίων συγγραφέων, π.χ τα σχόλια του Κακριδή για την «Οδύσσεια».

3 3 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Παράδειγμα είδησης χωρίς σχόλιο 1) Οι μαθητές της Γ Λυκείου στο σχολείο μας σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις για Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. Οι περισσότεροι μάλιστα μπήκαν στη σχολή που επιθυμούσαν. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές ήσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα Παράδειγμα είδησης με σχόλιο 2) Το σχολείο μας θριάμβευσε!! Σε ποσοστό που πλησιάζει το 100% οι συμμαθητές μας είναι οι μεγάλοι νικητές των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων. Ο ενθουσιασμός τους, όπως και εκείνος των καθηγητών ήταν απερίγραπτος. Η επιτυχία όμως η δική μας του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Συχνά ο δημοσιογράφος παρεμβάλλει σχετικά σχόλια που έκαναν άλλα πρόσωπα. Τότε υπάρχουν: - ειδικά σημεία στίξης (κόμματα, εισαγωγικά, παρενθέσεις, διαφορετικά γράμματα, διπλή παύλα). - Ειδικές εκφράσεις (όπως δήλωσε, ισχυρίστηκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές). Παράδειγμα είδησης με σχoλιασμό «Λίγο μετά το τέλος του δραματικού αγώνα ο οποίος έληξε με σκορ 2-1, που σημειώθηκε το τελευταίο τέταρτο του ματς, οι προπονητές των 2 ομάδων έκαναν δηλώσεις. Όπως ανακοίνωσε ο προπονητής της νικήτριας ομάδας, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, γιατί οι παίκτες του έπαιξαν απίθανα. Σύμφωνα με τη γνώμη του άλλου προπονητή το αποτέλεσμα δεν ήταν δίκαιο, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, η ομάδα του έπαιξε καλύτερα και έχασε από κακοτυχία». Παράδειγμα είδησης με σημεία στίξης ως σχόλιο - Η Τροχαία δεν αφήνει από την τσιμπίδα της ούτε παπάκι.

4 4 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - Μπαρούτι το γάλα! Γάλα με ραδιενέργεια που φτάνει 154 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο Ελληνόπουλα στο σφαγείο! Άρχισαν σήμερα οι γενικές εξετάσεις Εφόσον σε μια είδηση διαπλέκονται γεγονότα (αντικειμενικά στοιχεία) και σχόλια (υποκειμενικά στοιχεία), το αποτέλεσμα μπορεί να είναι: - θετικό = όταν ο αναγνώστης έχει σφαιρική πληροφόρηση και γίνεται φανερή η διάκριση ερμηνειών από τα γεγονότα στην είδηση. - αρνητικό = ταυτίζεται το γεγονός με το σχόλιο και παραπλανάται ο αναγνώστης. Επομένως επιβάλλεται ο αναγνώστης να έχει κρίση και ήθος ο δημοσιογράφος. Παράδειγμα είδησης Είδηση: Το ποσό των 640 εκατομμυρίων δραχμών ξοδεύτηκε για την ενοικίαση γραφείων που είχαν έδρα τα μέλη της Ελληνικής αποστολής στη διάρκεια της Ολυμπιάδας στο Σίδνεϋ. Σχόλια: Το ποσόν δεν είναι εξωφρενικό, αν σκεφτεί κανείς πως οι άλλες χώρες είχαν τακτοποιήσει το σχετικό θέμα πριν ένα χρόνο, ενώ εμείς φροντίσαμε τους δυο τελευταίους μήνες. Βέβαια, άλλοι το θεώρησαν υπέρογκο σε μια εποχή λιτότητας. Και τόνιζαν πως έπρεπε να αρκεστούν τα μέλη της Ελληνικής αποστολής σε πολύ λιγότερα χρήματα. Για να παρακολουθήσουμε ένα γεγονός δηλώνουμε συνήθως: Τον τόπο Το χρόνο τον τρόπο την αιτία το σκοπό το αποτέλεσμα Για να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο δηλώνουμε συνήθως:

5 5 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το όνομα Την ηλικία Την καταγωγή, το επάγγελμα ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΒΑΘΜΙΔΑ, ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ Στην πρώτη βαθμίδα, τη γενική συνοψίζονται τα γεγονότα σε μια περίοδο λόγου. ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΙΔΑ, ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ Παρουσιάζονται περιληπτικά ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της είδησης στην πρώτη ή στις δυο πρώτες παραγράφους. ΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΒΑΘΜΙΔΑ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ Εκτίθενται αναλυτικά τα γεγονότα στις επόμενες παραγράφους Η ανεστραμμένη πυραμίδα έγινε, γιατί εξυπηρετεί τους αναγνώστες. Τη σημερινή εποχή της ταχύτητας και του πλήθους των ειδήσεων χρειαζόταν με κάποιο τρόπο ο αναγνώστης να βλέπει το θέμα κάθε είδησης από τον τίτλο και κατόπιν, αν ενδιαφέρεται, να διαβάσει την περίληψη στις πρώτες παραγράφους. Όταν έχει χρόνο και τα νέα τον ενδιαφέρουν, μπορεί να διαβάσει τις λεπτομέρειες ή να επιλέξει ένα θέμα περισσότερο ενδιαφέρον. Παράδειγμα είδησης με την τεχνική της ανεστραμμένης πυραμίδας Είδηση: παραλίγο τραγωδία από έκρηξη θερμάστρας. Συνοπτικά: Προχτές μια δυνατή έκρηξη συντάραξε την οδό Σπάρτης στον Βύρωνα. Η αιτία δεν ήταν από εμπρηστική βόμβα αλλά από σόμπα υγραερίου, την οποία ο ιδιοκτήτης άναψε απρόσεκτα, χωρίς να πάθει τίποτα σοβαρό, ενώ το οίκημα του υπέστη μεγάλες ζημιές. Ανάπτυξη της είδησης: Χτες το απόγευμα στην οδό Σπάρτης στο Βύρωνα μια έκρηξη αναστάτωσε τους περίοικους και τους έκανε να βγουν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους, μην ξέροντας τι να υποθέσουν. Γρήγορα όμως έμαθαν την αιτία. Ο ιδιοκτήτης του οικήματος στον αριθμό 35 λόγω του μεγάλου κρύου ήθελε να ανάψει τη σόμπα υγραερίου που είχε. Αλλά ενώ την άναβε, κάπνιζε τσιγάρο!! Η έκρηξη ήταν πολύ δυνατή και τον πέταξε μακριά τρομοκρατημένο αλλά σώο και μόνο με μικροτραυματισμούς. Το μικρό σπίτι όμως έπαθε μεγάλες ζημιές.

6 6 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Απαρηγόρητος ο Κ.Κ απέδωσε το συμβάν στην κακιά ώρα - και στην απροσεξία του - θα λέγαμε εμείς. Ο δημοσιογράφος δεν καταγράφει απλώς σαν ουδέτερος παρατηρητής τα γεγονότα, αλλά και τα παρουσιάζει ανάλογα με αυτό που θέλει να τονίσει πιο πολύ. Αναμφίβολα έχει αποστολή πρώτα να ενημερώνει και ύστερα να διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Το πρώτο του καθήκον, που είναι να συγκεντρώνει ειδήσεις και να τις δίνει αντικειμενικά, απαιτεί πολύ κόπο, ενώ του δίνει μικρή ικανοποίηση. Το δεύτερο γίνεται με την ευθύνη του να εκφέρει γνώμες, χωρίς όμως να αποσιωπά τα γεγονότα και του χαρίζει κύρος, επιρροή, καλή φήμη. Έτσι πολύ σωστά η δημοσιογραφία ονομάζεται τέταρτη εξουσία δίπλα στη νομοθετική, τη δικαστική και την εκτελεστική. Παραλείπονται: - Οι λέξεις που λείπουν είναι όσες εννοούνται από τα συμφραζόμενα. - Από τα μέρη του λόγου παραλείπεται το ρήμα ή αν υπάρχει, είναι συνήθως γ προσώπου σε απλό ή ιστορικό Ενεστώτα ή Αόριστο. Η σύνταξη είναι ενεργητική ή παθητική όταν δεν αναφέρεται ποιος έκανε την πράξη. Το ύφος των τίτλων μπορεί να είναι χιουμοριστικό, δραματικό, σοβαρό, περιγραφικό. Η στίξη περιέχει αποσιωπητικά, θαυμαστικά, εισαγωγικά. Όλα αυτά προσφέρουν στον τίτλο σπουδαιότητα, εκκρεμότητα και ένταση. Όσον αφορά τη λειτουργία της γλώσσας στους τίτλους. - Όσοι έχουν σοβαρό ύφος κάνουν λογική χρήση της γλώσσας, - η ποιητική λειτουργία της γλώσσας γίνεται με λογοπαίγνια, μεταφορές, ομοιοκαταληξία, παρηχήσεις, ενώ όσοι έχουν χιουμοριστικό ή αστείο ύφος προτιμούν τη συναισθηματική χρήση της.

7 7 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Παράδειγμα τίτλων - Κυνηγητό άγριο έχει εξαπολύσει η Τροχαία στα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα. - Σιαμαία γεννήθηκαν προχθές σε κλινική της Λίμας. - Σεισμός εντάσεως 6,9 της κλίμακας Ρίχτερ στον Πύργο. - Φοβερό ναυάγιο στο Ιόνιο! - Κατά 25% αυξάνονται τα τηλεφωνικά τέλη. - Ακονίζουν τα μαχαίρια οι 2 αιώνιοι αντίπαλοι Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός πριν το τελικό ντέρμπυ. Α) Η χρήση των λεκτικών συνόλων στην είδηση Β) Ενεργητική και παθητική σύνταξη στην είδηση Γ) Η χρήση των ονοματικών προσδιορισμών στην είδηση Δ) Ο προσδιορισμός χρόνου στην είδηση. Α) Η χρήση των λεκτικών συνόλων στην είδηση Κανονική σειρά: Υ-Ρ Υ-Ρ-Α Υ-Ρ-Α-Α Υ-Ρ-Α-Κ Β) Ενεργητική και παθητική σύνταξη στην είδηση Ενεργητική: δίνει έμφαση στο υποκείμενο του ρήματος. Παθητική: δίνει έμφαση στην πράξη ή αποσιωπά το υποκείμενο Π.χ για αποσιώπηση ή άγνοια του δράστη: - Δεν αντιμετωπίζονται με το σωστό τρόπο τα θέματα της παιδείας.

8 8 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - Απαγορεύτηκε η απογείωση των αεροπλάνων από το αεροδρόμιο Ελληνικού μέχρι νεωτέρας εντολής. - Αντιμετωπίζονται θετικά τα αιτήματα των λιμενεργατών. Π.χ για έμφαση στην πράξη: - φοβερό έγκλημα διαπράχθηκε χτες στον Βόλο. - Τραγικό αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε στο Παρίσι. - Πέντε χωριά επλήγησαν από ξαφνική νεροποντή. Ο όρος που τονίζεται τίθεται στην αρχή της πρότασης. Γ) Η χρήση των ονοματικών προσδιορισμών στην είδηση Συχνή είναι η χρήση των Ομοιόπτωτων ή Ετερόπτωτων, γιατί συντομεύουν την είδηση. Αποδίδονται έτσι τα βασικά χαρακτηριστικά (όνομα, καταγωγή, επάγγελμα) των προσώπων τα οποία συμμετέχουν στα γεγονότα που αναφέρει ο δημοσιογράφος. Π.χ κεραυνός χτύπησε χτες αφήνοντας θύματα σε αγροτική περιοχή έξω από τη Λαμία. Νεκροί είναι ο γεωργός Χ.Β. 55 ετών, και η γυναίκα του Η.Λ. 50 ετών, νοικοκυρά, κάτοικοι και ο δυο της Γραβιάς. Δ) Ο προσδιορισμός χρόνου στην είδηση. Ο χρόνος προσδιορίζεται με: - Επιρρηματικούς προσδιορισμούς (π.χ ήρθες αργά) - Εμπρόθετους προσδιορισμούς (π.χ με το χάραμα ξεκίνησαν) - Προσδιορισμούς σε πτώσεις (π.χ επέστρεψε τη νύχτα) - Χρονικές προτάσεις (π.χ όταν διαβάσεις να πας βόλτα) - Χρονικές μετοχές (π.χ Μιλώντας συνέχισε να βαδίζει) - Χρονικές επιρρηματικές εκφράσεις (π.χ αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα) - Επιρρηματικό κατηγορούμενο (π.χ έφτασε καθυστερημένος) Σε μια αφήγηση απαιτείται να προσδιορίσουμε τα γεγονότα από την άποψη του χρόνου. Να δηλώσουμε δηλαδή: 1. Χρονική βαθμίδα: Παρελθόν, π.χ οι Έλληνες νίκησαν παρόν, π.χ οι Έλληνες νικούν μέλλον, π.χ οι Έλληνες θα νικούν. 2. τρόπο:

9 9 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Εξακολουθητικό (θα γράφω), Συνοπτικό (θα γράψω), συντελεσμένο (θα έχω γράψει). 3. Χρονική στιγμή, π.χ τότε εμφανίστηκε το αγόρι. 4. Βαθμός χρονικής διάρκειας, π.χ για πολλά χρόνια δεν τον είδε. 5. Χρονική αφετηρία, π.χ έχει να εμφανιστεί εδώ και έξι μήνες. 6. Χρονικό τέρμα, π.χ εργάστηκε ως αργά τη νύχτα 7. Χρονική επανάληψη, π.χ τον συμβουλεύω κάθε μέρα. 8. Χρονική σχέση: - σύγχρονο, π.χ ενώ εκείνος διάβαζε, η αδελφή του πότιζε τον κήπο. - προτερόχρονο, π.χ όταν το άκουσε, ευχαριστήθηκε. - υστερόχρονο, π.χ θα συνεχίσει μέχρις ότου τελειώσει την εργασία. Στις εφημερίδες υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που σχολιάζουν ειδήσεις της επικαιρότητας. Π.χ Ετοιμη να αποδεχτεί τα μέτρα η κοινωνία «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί τα μέτρα για το κάπνισμα και αυτό αποτελεί το θετικό της όλης υπόθεσης. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν εντυπωσιακά ποσοστά αποδοχής των μέτρων. Είμαστε έτοιμοι να επαναδιαχειριστούμε την καπνιστική συνήθεια. Το γεγονός αυτό εγγυάται την επιτυχία της προσπάθειας». Οι δημοσιογράφοι ιεραρχούν τις ειδήσεις ανάλογα με τα διακριτικά στοιχεία, «τα αστέρια» της είδησης. Αυτά είναι: Επικαιρότητα (ανάλογα με την επικαιρότητα των ειδήσεων). Εγγύτητα (ανάλογα με το πόσο κοντά συμβαίνουν). Σπουδαιότητα (ανάλογα με το πόσο σπουδαίο είναι το γεγονός). Σπανιότητα (ανάλογα με το πόσο σπάνιο και ασυνήθιστο είναι το γεγονός).

10 10 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Εκρηκτικότητα (ανάλογα με το αν το γεγονός της είδησης προκαλεί κάποιου είδους σύγκρουση). Συγκίνηση (αν προξενεί ενδιαφέρον και συγκίνηση). Συνέπειες (ανάλογα με τις συνέπειες που θα έχει). Όσο πιο πολλά αστέρια έχει μια είδηση τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα είναι. Π.χ «Αλλεπάλληλα κύματα προσφορών σχεδιάζουν για τους καλοκαιρινούς μήνες οι έμποροι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βουτιά στον τζίρο, που έφτασε έως και 40% τον Μάιο. Το πρώτο καλοκαιρινό κύμα προσφορών ξεδιπλώνεται τις ημέρες αυτές, με μεγάλους αλλά και μικρούς εμπόρους να ρίχνουν τις τιμές έως και 50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 60%. Ο καύσωνας δεκαήμερων προσφορώνπου εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς, από την ένδυση και την υπόδηση μέχρι τα ηλεκτρικά, τα παιχνίδια και τα καλλυντικά- αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις εκπτώσεις στις 15 Ιουλίου, καθώς οι έμποροι ανησυχούν ότι η πτώση στις πωλήσεις θα διατηρηθεί αμείωτη». Η είδηση αυτή έχει Επικαιρότητα, Εγγύτητα, Συνέπειες. Η εγγύτητα αποτελεί ένα από τα αστέρια της είδησης. Όσο πιο κοντά διαδραματίζεται το γεγονός τόσο πιο ενδιαφέρον είναι. Έτσι αν γινόταν ένα ναυάγιο με 80 νεκρούς σε μια μακρινή χώρα, θα περνούσε στα «ψιλά» των εφημερίδων. Το ναυάγιο όμως του πλοίου «Σάμινα» μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού για πολλές μέρες, ενώ δόθηκαν άφθονες πληροφορίες για άλλα παλαιότερα τραγικά ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες, επειδή ακριβώς συνέβη τόσο κοντά μας. Διάάγγρραμμμμα 1) Βίος βιογραφία / Μυθιστορηματική βιογραφία 2) Βιογραφικό σημείωμα 3) Αυτοβιογραφία, Μυθιστορηματική αυτοβιογραφία 4) Αυτοβιογραφικό σημείωμα 5) Απομνημονεύματα 6) Ημερολόγιο 7) Συστατική επιστολή 8) Βίος- Συναξάρι (βιογραφίες αγίων)

11 11 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Αρχικά θα εξετάσουμε τα δυο πρώτα 1) Βίος βιογραφία / Μυθιστορηματική βιογραφία 2) Βιογραφικό σημείωμα α) Τα γεγονότα και τα σχόλια σε ένα βιογραφικό σημείωμα β) Η δομή και το περιεχόμενο ενός βιογραφικού σημειώματος γ) Το διάγραμμα ενός βιογραφικού σημειώματος δ) Λεξιλόγιο ενός βιογραφικού σημειώματος Παραδείγματα διαφόρων βιογραφικών ειδών: Πλούταρχος = Bίοι παράλληλοι. Τ. Αθανασιάδη = Αλβέρτος Σβάϊτσερ. Μ. Ιορδανίδου = Λωξάντρα. Μακρυγιάννη = Απομνημονεύματα. Γ. Τερτσέτη = Tα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη. Ορισμός: Αφήγηση για το έργο και τη ζωή ενός μόνο ανθρώπου που ξεχώρισε σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής. Στόχος του συγγραφέα: - Να αφήσει στις επόμενες γενιές υλικό άξιο μνήμης για τον βιογραφούμενο και την εποχή του. - Να διδάξει άμεσα ή έμμεσα. Χαρακτηριστικά ύφος: - Είναι υποβοηθητική πηγή της ιστορίας και η αφήγηση γίνεται αντικειμενικά. Ορισμός: Αποτελεί ό,τι και η βιογραφία αλλά με πιο λογοτεχνική μορφή. Στόχος του συγγραφέα: - Να αφήσει στις επόμενες γενιές υλικό άξιο μνήμης για τον βιογραφούμενο και την εποχή του.

12 12 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - Να διδάξει άμεσα ή έμμεσα. Χαρακτηριστικά ύφος: - Ελκει περισσότερο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την απλή βιογραφία. - Πρέπει να αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά ως ιστορική πηγή. - Το ύφος είναι λογοτεχνικό. Ορισμός: Κείμενο που περιέχει στοιχεία από τη ζωή και τη δράση ενός ατόμου. Συγγραφέας: Αφηγητής είναι ένα άλλο πρόσωπο μεταγενέστερο ή σύγχρονο του βιογραφούμενου. Στόχος του συγγραφέα: Επιδιώκει να πληροφορήσει τον αναγνώστη με στοιχεία για τη ζωή του βιογραφούμενου. α) Τα γεγονότα και τα σχόλια σε ένα βιογραφικό σημείωμα Χρειάζεται να ξεχωρίζει το γεγονός από το σχόλιο του συγγραφέα β) Η δομή και το περιεχόμενο ενός βιογραφικού σημειώματος Η ζωή α. Καταγωγή β. σπουδές γ. Βιοπορισμός δ. Γνωρίσματα του χαρακτήρα του

13 13 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το έργο Α. γενικός χαρακτηρισμός Β. Η ποιότητά του (τα θέματα τους, το κλίμα τους, η γλώσσα τους, η σύνθεσή τους). Γ. η έκδοση του έργου του (πριν και μετά το θάνατό του). Παράδειγμα βιογραφικού σημειώματος Η ζωή Α. O Κ. Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, που είχε ανθούσα ελληνική παροικία το 1863 και εκεί πέθανε το Μετά το θάνατο του πατέρα του που ήταν έμπορος, η οικογένειά του αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Έζησαν στην Κων/λη και το Λονδίνο. Β. Δεν ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές αλλά είχε μεγάλη μόρφωση λόγω της προσωπικής του μελέτης. Γνώριζε γαλλικά και αγγλικά. Γ. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως υπάλληλος στην Εταιρεία υδάτων της Αλεξάνδρειας. Δ. Εζησε σε κοσμοπολίτικα κέντρα της εποχής, κυρίως στην Αλεξάνδρεια και απέκτησε μεγάλη πείρα ζωής. Ήταν μοναχικός και εσωστρεφής. Το έργο Α. Το προσωπικό του ύφος που διακρινόταν για την εκφραστικότητα, τη λεπτή ειρωνεία και την παραστατικότητα. Β. Αρχικά τα ποιήματά του ήταν στην καθαρεύουσα και επηρεασμένα από το ρομαντισμό. Γρήγορα όμως βρήκε το προσωπικό του ύφος. Η ποίησή του δεν έμοιαζε με την ποίηση του Παλαμά, που είχε καθιερωθεί και άργησε να γίνει γνωστός. Τον πρωτοπαρουσίαε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος με άρθρο του στο περιοδικό Παναθήναια. Γ. Γρήγορα η ποίησή του βρήκε οπαδούς. Πάντως μετά το θάνατό του το έργο του καταξιώθηκε περισσότερο. Θίγει θέματα που ταλανίζουν και το σύγχρονο άνθρωπο. Γνώρισε το έργο του αλλεπάλληλες εκδόσεις και μεταφράσεις σε πολλές γλώσσες. Ένα βιογραφικό σημείωμα προσφέρει στον αναγνώστη όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να κρίνει ένα πρόσωπο. Το ενδιαφέρον μας ελκύουν προσωπικότητες του καλλιτεχνικού ή του επιστημονικού κόσμου. Γνωρίζοντας τα σημαντικά γεγονότα της ζωής ενός ανθρώπου αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τη σημασία του έργου του. Επιπλέον ο γενικός χαρακτηρισμός ενός προσώπου επιτρέπει στους αναγνώστες να κρίνουν αν έχει τα προσόντα για μια συγκεκριμένη θέση.

14 14 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ γ) Το διάγραμμα ενός βιογραφικού σημειώματος Η ζωή α. Καταγωγή β. σπουδές γ. Βιοπορισμός δ. Γνωρίσματα του χαρακτήρα του Το έργο Α. γενικός χαρακτηρισμός Β. Η ποιότητά του (τα θέματα τους, το κλίμα τους, η γλώσσα τους, η σύνθεσή τους, Γ. η έκδοση του έργου του (πριν και μετά το θάνατό του) δ) Λεξιλόγιο ενός βιογραφικού σημειώματος Έργο = το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μιας ενέργειας, το καθήκον. Εργασία = δουλειά. Σταδιοδρομία = η επαγγελματική δραστηριότητα με προοπτική διάρκειας. Επάγγελμα = η κύρια εξειδικευμένη εργασία που ασκείται για βιοπορισμό. Άεργος = ο αδρανής. Άνεργος = όποιος δε βρίσκει εργασία. Απασχόληση = η χρησιμοποίηση κάποιου για όλο τον εργάσιμο χρόνο. Υποαπασχόληση = μερική απασχόληση. Πρόσληψη = η τοποθέτηση εργαζόμενου σε κανονική θέση εργασίας. Διορισμός = η τυπική πράξη της πρόσληψης. Διαθεσιμότητα = απομάκρυνση υπαλλήλου από την εργασία του, χωρίς όμως στέρηση του μισθού του. Απόλυση = η διακοπή εργασιακής σχέσης και μισθού αλλά με ισχύοντα τα δικαιώματα συνταξιοδότησης. Παραίτηση = η οικειοθελής (με τη θέλησή του) απομάκρυνση του εργαζόμενου με διακοπή μισθού αλλά δικαίωμα συνταξιοδότησης, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. 1) Βίος βιογραφία / Μυθιστορηματική βιογραφία 2) Βιογραφικό σημείωμα 3) Αυτοβιογραφία, Μυθιστορηματική αυτοβιογραφία 4) Αυτοβιογραφικό σημείωμα 5) Απομνημονεύματα

15 15 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 6) Ημερολόγιο 7) Συστατική επιστολή 8) Βίος- Συναξάρι (βιογραφίες αγίων) Θα εξετάσουμε τα 3,4 3) Αυτοβιογραφία, Μυθιστορηματική αυτοβιογραφία 4) Αυτοβιογραφικό σημείωμα Α) Σύγκριση ενός αυτοβιογραφικού σημειώματος με ένα βιογραφικό σημείωμα Β) Το έμμεσο σχόλιο στο αυτοβιογραφικό σημείωμα Γ) Σύγκριση δυο Αυτοβιογραφικών σημειωμάτων Δ) Ο πρακτικός σκοπός ενός (αυτό)βιογραφικού σημειώματος Χαρακτηριστικά ύφος: - Μη λογοτεχνικό ύφος - Ο αφηγητής συμμετέχει στα γεγονότα ως αυτόπτης μάρτυρας ή ως πρωταγωνιστής. - Χρησιμοποιείται συνήθως α ρηματικό πρόσωπο. - Ο αφηγητής αναφέρει όσα εμπίπτουν στην αντίληψή του. Χαρακτηριστικά ύφος: - Λογοτεχνικό ύφος - Χρησιμοποιείται συνήθως γ ρηματικό πρόσωπο. - Αφηγητής / παντογνώστης. Ο αφηγητής δεν αναφέρει μόνο όσα εμπίπτουν στην αντίληψή του, αλλά γνωρίζει τα πάντα. Στην αυτοβιογραφία ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει γεγονότα της ζωής του σε πρώτο πρόσωπο και βέβαια κεντρικό πρόσωπο αποτελεί ο γράφων Αντιθέτως η

16 16 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ μυθιστορηματική βιογραφία αποτελεί σύνθεση πολύπλοκη. Ο συγγραφέας είναι το κεντρικό πρόσωπο, ίσως όμως με διαφορετικό όνομα. Ενδιαφέρει κυρίως η πλοκή και ο γράφων έχει ρόλο παρατηρητή, χρησιμοποιώντας αφήγηση στο γ πρόσωπο. Ορισμός: Κείμενο που περιέχει στοιχεία για τη ζωή του ίδιου του συγγραφέα. Συγγραφέας : Όποιος συντάσσει το κείμενο. Στόχος του συγγραφέα: - Γράφεται για πρακτικούς σκοπούς, όπως την κατάληψη θέσεως εργασίας, μια υποτροφία. Παρουσιάζει τα στοιχεία που εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό. - Μπορεί να περιέχει πολλά στοιχεία ή να μην αναφέρει άλλα, ανάλογα με το σκοπό του συντάκτη του. Χαρακτηριστικά ενός (αυτό)βιογραφικού σημειώματος : Υπάρχουν κάποια σταθερά στοιχεία, όπως: 1. Έτος, τόπος γέννησης, 2. Οικογενειακή κατάσταση 3. Σπουδές 4. Στρατιωτικές υποχρεώσεις 5. Προϋπηρεία 6. Συστατικές επιστολές Β)Το έμμεσο σχόλιο στο αυτοβιογραφικό σημείωμα (Γ. Ψυχάρης)

17 17 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το αυτοβιογραφικό σημείωμα του Παπαδιαμάντη (δες σχολικό σελ. 86) περιέχει πληροφορίες έμμεσες για την οικογενειακή του ζωή, τα οικονομικά του προβλήματα και για τη θρησκευτικότητά του: ταξίδι στο Άγιο Όρος, αγιογραφίες του, δημοσίευση θρησκευτικού ποιήματος. Όσον αφορά το έργα του δεν αναφέρει καθόλου αυτά που ακόμη δεν είχαν δημοσιευτεί. Αντιλαμβανόμαστε όμως πως η διηγηματογραφία ήταν η βασική του απασχόληση. Πάντως συμπεραίνουμε ότι ήταν άτομο που δεν πρόβαλε καθόλου τον εαυτό του. Κανείς δεν μπορεί να κάνει απόλυτα αντικειμενική αυτοβιογραφία. Γράφει συνήθως όσα θεωρεί σημαντικά για τη ζωή του και πιθανόν να αποκρύψει για προσωπικούς λόγους γεγονότα. Έτσι παρατηρούμε ότι ο Παπαδιαμάντης δεν αναφέρει τίποτα για την οικογενειακή ή την οικονομική του κατάσταση. Παρουσιάζεται με αξιοπρέπεια και σεμνότητα, χωρίς να επιζητά να αποσπάσει τη λύπηση των άλλων. Γ) Σύγκριση δυο Αυτοβιογραφικών σημειωμάτων Ενώ ο Παπαδιαμάντης γράφει τόσο ταπεινά, ο Γ. Ψυχάρης αντίθετα στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα (δες σχολικό σελ. 88) δεν αναφέρεται καθόλου στην εσωτερική πορεία του ούτε βασίζεται σε χρονολογίες, αλλά επιδιώκει να δώσει μια εντυπωσιακή εικόνα του εαυτού του. Ελάχιστα σημεία της ζωής του αναφέρει και άλλα εννοούνται. Γράφει με τη γλώσσα εκείνη που υποστήριξε στο έργο του, τη δημοτική με τονισμένα στο έπακρο μερικά γνωρίσματά της. Δ) Ο πρακτικός σκοπός ενός (αυτό)βιογραφικού σημειώματος Γράφεται για πρακτικούς σκοπούς, όπως την κατάληψη θέσεως εργασίας, μια υποτροφία. Παρουσιάζει τα στοιχεία που εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό. 1) Βίος βιογραφία / Μυθιστορηματική βιογραφία 2) Βιογραφικό σημείωμα 3) Αυτοβιογραφία, Μυθιστορηματική αυτοβιογραφία 4) Αυτοβιογραφικό σημείωμα

18 18 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 5) Απομνημονεύματα 6) Ημερολόγιο 7) Συστατική επιστολή 8) Βίος- Συναξάρι (βιογραφίες αγίων) Θα εξετάσουμε τα 5,6,7,8 5) Απομνημονεύματα 6) Ημερολόγιο 7) Συστατική επιστολή 8) Βίος- Συναξάρι (βιογραφίες αγίων) Ορισμός: Αφηγήσεις γεγονότων από πρόσωπο που συμμετείχε σε αυτά. Χαρακτηριστικά: - Έχουν προσωπικό χαρακτήρα, αλλά τονίζονται πιο πολύ οι κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές συνθήκες. - Καταγράφονται σε μεταγενέστερο χρόνο από τότε που συνέβησαν. - Μπορούν να αποτελέσουν ιστορική πηγή αφού διασταυρωθούν με άλλες. Τα Απομνημονεύματα μπορεί να αναφέρονται σε πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, ενώ τα ημερολόγια σε προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα. Ορισμός: Καταγράφονται οι εμπειρίες του συγγραφέα με χρονολογική σειρά. Συγγραφέας: Το ίδιο πρόσωπο που γράφει το ημερολόγιο, σε α ενικό πρόσωπο. Στόχος του συγγραφέα: Επιδιώκει να εκφράσει τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του και τα συναισθήματά του. Μπορεί να απευθύνεται στον εαυτό του ή σε μελλοντικούς αναγνώστες.

19 19 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Εξωτερικά στοιχεία: Έχουμε ημερομηνία, χρονολογία και προσδιορισμούς τόπου. Ύφος: Μπορεί να είναι ανεπίσημο ή επιμελημένο ή οικείο και έχει εξομολογητικό χαρακτήρα. Το περιεχόμενο = αναφέρεται σε προσωπικά βιώματα ή γεγονότα ή σε προβλήματα της εποχής. Τα γραφόμενα είναι από τη σκοπιά εκείνου που κρατά το ημερολόγιο και συνήθως αφορούν τον ίδιο. Εξωτερικά γνωρίσματα = τα γεγονότα στο ημερολόγιο βρίσκονται με αυστηρά χρονολογική σειρά. Σε κάθε σελίδα του υπάρχει ημερομηνία. Ο αφηγητής γράφει σε α πρόσωπο συνήθως, σχολιάζει, παρατηρεί και οι φράσεις συχνά είναι επιγραμματικές. Σε ποιον απευθύνεται = εκείνος που το γράφει κυρίως απευθύνεται στον εαυτό του, γιατί οι εξομολογήσεις είναι αυστηρά προσωπικές. Μερικές φορές όμως απευθύνεται σε άλλο πρόσωπο ή γενικά στους ανθρώπους. Τότε το ύφος γίνεται πιο κατανοητό, ενώ στην περίπτωση της προσωπικής εξομολόγησης, η γλώσσα του μπορεί να είναι συνθηματική ή συνειρμική. Ενδιαφέρον = Έχει πολύ μεγάλο, αφού μέσα από τις σελίδες του, αν μάλιστα έχει ζωντανή γλώσσα, εμφανίζεται μια ολόκληρη εποχή. Εξάλλου βλέπουμε τον τρόπο σκέψης του συγγραφέα, τις ανησυχίες του. Όταν μάλιστα είναι επώνυμο πρόσωπο, τότε κατανοούμε το έργο του και αποκτάμε πολύτιμα στοιχεία για το χαρακτήρα του. Σχέση ανάμεσα σε ημερολόγια και απομνημονεύματα = το ημερολόγιο αναφέρεται σε γεγονότα τη στιγμή που διαδραματίζονται και έχει αμεσότητα, ενώ τα απομνημονεύματα είναι επανεξέταση του παρελθόντος και για αυτό έχουν το χάρισμα της πιο αντικειμενικής ματιάς. Πάντως και τα 2 συνήθως γνωστοποιούνται στους ανθρώπους πολύ χρόνο ύστερα από τη συγγραφή τους. Ορισμός: Κείμενο στο οποίο γίνονται συστάσεις για κάποιο άτομο. Συγγραφέας : Κάποιος που γνωρίζει καλά το συστηνόμενο πρόσωπο. Στόχος του συγγραφέα: Γράφεται για πρακτικούς σκοπούς, όπως την κατάληψη θέσεως εργασίας, μια υποτροφία. Βεβαιώνει πως έχει τα ανάλογα προσόντα. Χαρακτηριστικά:

20 20 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Να είναι περιεκτική και ειλικρινής. Δομή: 1. Πρόλογος (αναφέρει πόσο γνωρίζει τον ενδιαφερόμενο και συνοψίζει τη θέση του). 2. Ανάπτυξη (περιγράφει τα προσόντα και τα αρνητικά του υποψηφίου). 3. Επίλογος (αποτρέπει ή προτρέπει για τον ενδιαφερόμενο). Η συστατική επιστολή αποτελεί επίσημο έγγραφο, ένα είδος διαπιστευτηρίου για κάποιο πρόσωπο και χρησιμοποιείται για πρόσληψη σε εργασία, επιλογή για υποτροφία, απευθυνόμενο σε δημόσιους οργανισμούς, σχολεία, εργοδότες. Το ύφος του επιβάλλεται να είναι όπως όλων των επισήμων εγγράφων τυπικό, σοβαρό, όχι όμως ψυχρό. Παράδειγμα θετικής συστατικής επιστολής Ξάνθη 4/5/2010 Κύριοι, Στο χρονικό διάστημα 1998 έως 2009 o μηχανολόγος- μηχανικός Α.Ζ εργάστηκε στην εταιρεία μου ως υπεύθυνος παραγωγής και αποδείχθηκε εξαιρετικός υπάλληλος. Επέδειξε μεγάλη προθυμία, προνοητικότητα και πρωτοβουλία. Κατέχει άριστα το αντικείμενό του, είναι συνεργάσιμος και διευθύνει άριστα τους υφισταμένους του. Συνδυάζει έμφυτα χαρίσματα και αντικειμενικά προσόντα (γλωσσομάθεια, σοβαρές σπουδές). Προσωπικά συνιστώ ανεπιφύλακτα να τον προσλάβετε. Είμαι σίγουρος πως θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εργασία του. Με εκτίμηση Γ. Ρ. Ορισμός: Το συναξάρι είναι η διήγηση και η περιγραφή, πρώτον, του μαρτυρικού θανάτου του πιστού χριστιανού και δεύτερον, του βίου όλων των Αγίων της εκκλησίας, γεγονότα τα οποία προέρχονται από τις συνέπειες της ομολογίας της ορθοδόξου πίστεως Συγγραφέας: Τα Συναξάρια δημιουργήθηκαν από συντμήσεις Μαρτυρίων και Βίων αγίων τα οποία γράφτηκαν από διάφορους ανώνυμους μεταγενέστερους συγγραφείς.

21 21 ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώςεισ Θεωρίασ II: Είδηςη klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικά είδη. Σοβαρό, επίσηµο, τυπικό

Βιογραφικά είδη. Σοβαρό, επίσηµο, τυπικό Βιογραφικά είδη (Βιογραφία, µυθιστορηµατική βιογραφία, αυτοβιογραφία, µυθιστορηµατική αυτοβιογραφία, βιογραφικό σηµείωµα, αυτοβιογραφικό σηµείωµα, αποµνηµονεύµατα, ηµερολόγιο, συστατική επιστολή) Περιεχόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας

Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας Διδάσκουσα: Δέσποινα Καραβαγγέλη 1. Αφηγηματικές τεχνικές Η αφηγηματολογία είναι η επιστήμη που μελετά την αφηγηματική λειτουργία και µας προσφέρει ό,τι απαιτείται για να

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ Α.1. ΦΩΝΗ Τα ρήματα σχηματίζουν δύο φωνές. α. Ενεργητική Φωνή β. Παθητική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά):

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά): Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις) μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΔΡΟΥΛΙΑΣ Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα Παραγωγή λόγου για την Ε και την ΣΤ Δημοτικού ΠΡΟΛΟΓΟΣ Για να κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σημαίνει ότι θέλεις να μάθεις να εκφράζεσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία 7ο Λύκειο Καλλιθέας Α4

Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία 7ο Λύκειο Καλλιθέας Α4 Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία 7ο Λύκειο Καλλιθέας Α4 Ευχαριστίες Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αποδώσω τις ευχαριστίες μου σε όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους στην εκπόνηση αυτής της εργασίας. Αρχικά, θα

Διαβάστε περισσότερα

WebQuest. Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και µάθησης µε την αξιοποίηση των ΤΠΕ.

WebQuest. Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και µάθησης µε την αξιοποίηση των ΤΠΕ. WebQuest Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και µάθησης µε την αξιοποίηση των ΤΠΕ. Α. Στοιχεία του σεναρίου Α1 Συγγραφέας: Σιακοβέλη Παναγιώτα, Εκπ/κός κλ. ΠΕ02, 8 ο ΓΕΛ Πάτρας Α2 Γνωστικό αντικείµενο: Νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΗΓΗΣΗ 1. Ποιος αφηγείται; 2. Τι αφηγείται; 3. Πώς αφηγείται;

ΑΦΗΓΗΣΗ 1. Ποιος αφηγείται; 2. Τι αφηγείται; 3. Πώς αφηγείται; ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓΟΣΕΦΝΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗ 1. Ποιος αφηγείται; 2. Τι αφηγείται; 3. Πώς αφηγείται; 1. Ποιος αφηγείται; Ο αφηγητήσ δεν είναι ίδιοσ με τον ςυγγραφζα, εκτόσ από τισ περιπτώςεισ αυτοβιογραφίασ ή απομνημονευμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές Οι λειτουργίες του αφηγητή 0 αφηγητής μπορεί να είναι πρόσωπο της αφήγησης, με πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα ρόλο, ή μπορεί να είναι αμέτοχος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΚΘΓΣΗΣ Β ΛΥΚΓΙΟΥ ΣΑ ΠΡΟΟΝΣΑ ΠΟΤ ΖΗΣΟΤΝ ΟΙ ΠΟΛΤΕΘΝΙΚΕ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΚΘΓΣΗΣ Β ΛΥΚΓΙΟΥ ΣΑ ΠΡΟΟΝΣΑ ΠΟΤ ΖΗΣΟΤΝ ΟΙ ΠΟΛΤΕΘΝΙΚΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΚΘΓΣΗΣ Β ΛΥΚΓΙΟΥ ΣΑ ΠΡΟΟΝΣΑ ΠΟΤ ΖΗΣΟΤΝ ΟΙ ΠΟΛΤΕΘΝΙΚΕ Θέσεις για νέους εργαζομένους δεν υπάρχουν μόνο στις ελληνικές εταιρείες, αλλά και σε πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α ΚΕΙΜΕΝΟ 1) Διαβάζοντας το κείμενο, αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο του ρατσισμού, έχει αρκετές συνέπειες και για εκείνον που το υποστηρίζει και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1.α. Το κείμενο: Ο Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματα στις 26 Φεβρουαρίου του 1829 στο Άργος όπου είχε οριστεί Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι Εισαγωγή

Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι Εισαγωγή Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι Εισαγωγή ΘΟΥΚΥ Ι ΗΣ ΟΛΟΡΟΥ ΑΛΙΜΟΥΣΙΟΣ Η ΖΩΗ ΤΟΥ Α. Ελεύθερης ανάπτυξης 1. Να γράψετε ένα κατατοπιστικό βιογραφικό σηµείωµα για το Θουκυδίδη, που θα µπορούσε να αποτελέσει

Διαβάστε περισσότερα

2 - µεταδιηγητικό ή υποδιηγητικό επίπεδο = δευτερεύουσα αφήγηση που εγκιβωτίζεται στη κύρια αφήγηση, π.χ η αφήγηση του Οδυσσέα στους Φαίακες για τις π

2 - µεταδιηγητικό ή υποδιηγητικό επίπεδο = δευτερεύουσα αφήγηση που εγκιβωτίζεται στη κύρια αφήγηση, π.χ η αφήγηση του Οδυσσέα στους Φαίακες για τις π 1 ΟΡΟΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Εστίαση (πρόκειται για τη σχέση του αφηγητή µε τα πρόσωπα της ιστορίας). Μηδενική = όταν έχουµε αφηγητή έξω από τη δράση (αφηγητής παντογνώστης). Εξωτερική = ο αφηγητής γνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 202-203 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα η Ενότητα Οι πρώτες μέρες σε ένα σχολείο Διδακτικές : 9

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Η επιστολή ή το γράμμα είναι ένα είδος επικοινωνιακού λόγου, πολύ χρήσιμο για την κοινωνική μας ζωή. Υπάρχουν διάφορα είδη επιστολών. Μια επιστολή μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Κείμενο Κλίση και επάγγελμα Σωκράτης Γκίκας Υπάρχει η αντίληψη ότι κάθε εκλογή επαγγέλματος, που γίνεται με βάση τις κλίσεις μας και τις έμφυτες ικανότητές μας,

Διαβάστε περισσότερα

Συνοδευτική Επιστολή

Συνοδευτική Επιστολή 1. Τι είναι η συνοδευτική επιστολή; Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί μια εισαγωγή για το μελλοντικό εργοδότη και μια θετική και ειλικρινή παρουσίαση των προσόντων και των προσωπικών ικανοτήτων σας, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΝΑΓΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 2 ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ Είτε κάνετε αίτηση για θέση εργασίας, είτε για τη συμμετοχή σας σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ή ακόμα και σε πρόγραμμα προπτυχιακών σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και συνεχίζει να είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο : Μ.Μ.Ε. και ρατσισμός

Κείμενο : Μ.Μ.Ε. και ρατσισμός ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ- ΕΚΦΡΑΣΗ 21 Β Λυκείου Γεν. Παιδείας Ον\ μο :. 18\01\2015 Κείμενο : Μ.Μ.Ε. και ρατσισμός Υπάρχουν ήδη ορισμένες αξιόλογες μελέτες και εμπειρικές έρευνες που ασχολούνται με το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Το ένα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο! Το ένα στα δύο δε συνηθίζει να τρώει πρωινό

Το ένα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο! Το ένα στα δύο δε συνηθίζει να τρώει πρωινό ΚΕΙΜΕΝΟ: Eίμαστε ό,τι τρώμε Το ένα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο! Το ένα στα δύο δε συνηθίζει να τρώει πρωινό και όλα σχεδόν έμαθαν να τρώνε σαν τα Αμερικανάκια. Και όλα αυτά όταν στη νότια Ασία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ Προτεινόμενα Θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου Κείμενο: «Εργαζόμενοι από το σπίτι» Στην εποχή της ταχύτητας που ζούμε οι αλλαγές είναι αναμενόμενες σε πολλούς τομείς. Έτσι και στον εργασιακό χώρο παρατηρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α.ΚΕΙΜΕΝΟ Η πρώτη εμφάνιση αυτού που θα ονομάσουμε σύγχρονο κουτσομπολιό έγινε μέσω του Τύπου. Κάποτε υπήρχαν ειδικά έντυπα που ασχολούνταν με κουτσομπολιά για

Διαβάστε περισσότερα

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος 2018 Αξιολόγηση περίληψης Η δυσκολία συγκρότησης (και αξιολόγησης) της περίληψης Η περίληψη εμπεριέχει μια (φαινομενική) αντίφαση: είναι ταυτόχρονα ένα κείμενο δικό μας και ξένο.

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2015 16 ΤΑΞΗ Β ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΛΗ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Παρ. 1.1.1, 1.1.2,

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας 12 Στην εξεταστέα ύλη του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' τάξης Ηµερησίου Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν από τα Μ.Μ.Ε εκρήξεις ηφαιστείων το θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΜΑΤΑ. Στην πρώτη περίπτωση κάποιος ενεργεί (ρήμα) και η ενέργειά του αυτή ασκείται σε ένα άλλο πρόσωπο ή πράγμα έξω από αυτόν.

ΡΗΜΑΤΑ. Στην πρώτη περίπτωση κάποιος ενεργεί (ρήμα) και η ενέργειά του αυτή ασκείται σε ένα άλλο πρόσωπο ή πράγμα έξω από αυτόν. ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πλήθος ομάδα λέξεων μετά τα ουσιαστικά. Τα ρήματα δείχνουν πράξεις. Όπως δείχνουν και τα παρακάτω σχήματα έχουμε τις εξής περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ Ιδ. Γεν. Λύκειο Ηρακλείου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ Ιδ. Γεν. Λύκειο Ηρακλείου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ιδ. Γεν. Λύκειο Ηρακλείου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΛΗ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ / ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 Εξετάζονται οι ενότητες: ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Επιμέλεια: Μαρία Πουλάκου, Φιλόλογος Μεθοδολογία επιστολής Η επιστολή είναι γραπτός λόγος που χρησιμοποιούμε, για να επικοινωνήσουμε με πρόσωπα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Σχολ. Έτος: 2016 Β Τετράμηνο Τάξη: Α Λυκείου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ζωγράφου Ιωάννα. Μαθήτριες: Ντασιώτη Μαρία Ντρίζα Τζέσικα Τσιάρα Αλεξάνδρα

Σχολ. Έτος: 2016 Β Τετράμηνο Τάξη: Α Λυκείου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ζωγράφου Ιωάννα. Μαθήτριες: Ντασιώτη Μαρία Ντρίζα Τζέσικα Τσιάρα Αλεξάνδρα Σχολ. Έτος: 2016 Β Τετράμηνο Τάξη: Α Λυκείου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ζωγράφου Ιωάννα Μαθήτριες: Ντασιώτη Μαρία Ντρίζα Τζέσικα Τσιάρα Αλεξάνδρα Το συγκεκριμένο διήγημα του Γ. Ιωάννου, ανήκει στη συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό του βιογραφικού σας σημειώματος. Σας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνετε στο βιογραφικό σας σημείωμα ή ακόμη να το παρουσιάσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ» ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ» ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ» Ο Σελεστέν Φρενέ, ένας από τους οπαδούς της μαθητοκεντρικής παιδαγωγικής, έλεγε πως ο μόνος λόγος να γράψει το παιδί είναι για να φτάσει η σκέψη του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Πώς θα πρέπει να είναι: Σύντομο (μικρές προτάσεις & να είναι 2-3 σελίδες συνολικά) Ορθογραφημένο (χωρίς ορθογραφικά λάθη) Ευανάγνωστο (να μπορεί εύκολα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Προς τους αναγνώστες Στο σχολικό εγχειρίδιο Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Νέα Αθηναϊκή Σχολή Λογοτεχνία Β Λυκείου Εισαγωγή Επιμέλεια: Τ. Γιακουμάτου www.netschoolbook.gr 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Εσωτερική αναδιάρθρωση κράτους-στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Η ύλη για τις εξετάσεις υποτροφιών: (για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των φροντιστηρίων).

Η ύλη για τις εξετάσεις υποτροφιών: (για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των φροντιστηρίων). Η ύλη για τις εξετάσεις υποτροφιών: (για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των φροντιστηρίων). ΑΛΓΕΒΡΑ: από το βιβλίο Άλγεβρα και στοιχεία πιθανοτήτων της Α Γενικού Λυκείου.

Διαβάστε περισσότερα

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης;

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; Κεφάλαιο 2 ο Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Όταν το άτομο δημιούργησε ομάδες. Για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919.

Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση στον λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων Ζητείται ελπίς. Πρόκειται για έναν από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο 1 [Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση]

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο 1 [Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση] ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 [Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση] Για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού είναι απαραίτητη η εξασφάλιση πλούσιων ερεθισμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα. Οι δύο λειτουργίες που πρέπει να επιτελεί για να είναι επιτυχημένο είναι:

Βιογραφικό σημείωμα. Οι δύο λειτουργίες που πρέπει να επιτελεί για να είναι επιτυχημένο είναι: Βιογραφικό σημείωμα Οι δύο λειτουργίες που πρέπει να επιτελεί για να είναι επιτυχημένο είναι: Να πληροφορεί τον εργοδότη για τα προσόντα μας. Να τον πείθει ότι είμαστε κατάλληλοι για την συγκεκριμένη θέση

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ-ΙΣΠΑΝΙΚΑ-ΙΤΑΛΙΚΑ-ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ-ΙΣΠΑΝΙΚΑ-ΙΤΑΛΙΚΑ-ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Β' Λυκείου (CEFR: Α1) ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ-ΙΣΠΑΝΙΚΑ-ΙΤΑΛΙΚΑ-ΡΩΣΙΚΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές να κατανοούν και να περιγράφουν με απλό τρόπο την εξωτερική εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ Εισαγωγικά: Τι είναι λογοτεχνικό αρχείο; Τι περιέχει το αρχείο ενός ποιητή; Ποιος είναι ο πονοκέφαλος ενός εκδότη; Τι ηθικά διλήμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013 Κείμενο Τηλεόραση και νέοι Η τηλεόραση επηρεάζει τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις συμπεριφορές των τηλεθεατών, δεν τους επηρεάζει όλους, όμως,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Διδασκαλία της λογοτεχνίας με τη μέθοδο project ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΗΛΙΑΔΗ ΑΜΑΛΙΑ ΠΕ02, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Απελευθέρωση του μαθητή αναγνώστη από το άγχος

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Γραμματική εντάσσεται στα ευρύτερα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος. Δε διδάσκεται χωριστά, αλλά με βάση την ενιαία προσέγγιση της γλώσσας, όπου έμφαση δίνεται στη λειτουργική χρήση της. Διδάσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. καθημερινό λεξιλόγιο: «κάτι», «ἀρμαθιά»

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ. Η σύνταξη μιας πρότασης

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ. Η σύνταξη μιας πρότασης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Η σύνταξη μιας πρότασης Τα δύο πιο βασικά στοιχεία σε κάθε πρόταση είναι το ρήμα και το ουσιαστικό. Το κομμάτι της πρότασης που αναφέρεται στο ρήμα το λέμε ρηματικό σύνολο (ΡΣ) ή ρηματικό

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο»

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ «Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» Ημερομηνία: 13 Μαρτίου 2019, 20:33 Κατηγορία: Βιβλίο, Συνεντεύξεις ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Θεσμικό πλαίσιο. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος

Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Θεσμικό πλαίσιο. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Θεσμικό πλαίσιο Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος 20-03-2018 Η δημιουργικότητα στο σχολείο Τυπικός γραμματισμός Δημιουργικές Εργασίες (ΓΕΛ) Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΓ

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΓ 2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΓ 2.1. Πρόγραμμα Σπουδών Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας του Νηπιαγωγείου Στόχοι - Άξονες Περιεχομένου Κατανόηση θέματος που εκφέρεται στην ΕΝΓ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι Οι διδακτικοί στόχοι για τη διδασκαλία της εισαγωγής προσδιορίζονται στο βιβλίο για τον καθηγητή, Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου Στοιχεία Θεωρίας Σημεία Στίξης Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Τελεία Οριοθέτηση περιόδων - Η γνώση είναι δύναμη. Συντομογραφίες (Μ.Κ.Ο.) Χωρισμός μεγάλων αριθμών (1.450.800.000) Ώρα

Διαβάστε περισσότερα

1. Με ποια μέσα ο συγγραφέας γίνεται σαφής, κάνει ζωντανό το λόγο του και επικοινωνεί με τον αναγνώστη; Απάντηση

1. Με ποια μέσα ο συγγραφέας γίνεται σαφής, κάνει ζωντανό το λόγο του και επικοινωνεί με τον αναγνώστη; Απάντηση 1. Με ποια μέσα ο συγγραφέας γίνεται σαφής, κάνει ζωντανό το λόγο του και επικοινωνεί με τον αναγνώστη; Συνηθέστερα μέσα είναι: το α' πρόσωπο, οι παρενθέσεις, τα παραδείγματα, ο ευθύς λόγος, η αμεσότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Μετά την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων το σχολικό έτος 2006-2007 και επειδή, λόγω της εφαρμογής κύκλων συνδιδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Τα 39 στοιχεία, που αναζητούν οι Κέιχιλ, υπόσχονται τεράστια εξουσία. Η Έιμι με τον αδελφό της, Νταν, διαπιστώνουν με έκπληξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Πολύς λόγος έχει γίνει για τα ποικίλα συνθήματα που βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 013-014 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προγραμματισμός κατά ενότητα 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;»

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έρευνα «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» πραγματοποιήθηκε τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2014 σε πέντε σχολεία της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα. Published on career.uop.gr ( Τι είναι το Βιογραφικό Σημείωμα. Η μορφή του Βιογραφικού Σημειώματος

Βιογραφικό Σημείωμα. Published on career.uop.gr (  Τι είναι το Βιογραφικό Σημείωμα. Η μορφή του Βιογραφικού Σημειώματος Published on career.uop.gr (https://career.uop.gr) Αρχική > Συμβουλευτική > Βιογραφικό Σημείωμα Βιογραφικό Σημείωμα Τι είναι το Βιογραφικό Σημείωμα Η μορφή του Βιογραφικού Σημειώματος Τα είδη του Βιογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία: Συμβουλές για... γονείς σε απόγνωση (1951)

Εφηβεία: Συμβουλές για... γονείς σε απόγνωση (1951) Κείμενο Εφηβεία: Συμβουλές για... γονείς σε απόγνωση (1951) Έχετε περάσει την αγωνία των πρώτων ημερών της ζωής του παιδιού σας. Έχετε (ξε)περάσει εκείνες τις νύχτες που έπρεπε να σηκώνεστε στις 3 τα ξημερώματα

Διαβάστε περισσότερα

[H επίδραση της τεχνολογίας στη γλωσσική ποικιλότητα]

[H επίδραση της τεχνολογίας στη γλωσσική ποικιλότητα] Κείμενο [H επίδραση της τεχνολογίας στη γλωσσική ποικιλότητα] Ένας χώρος με ιδιαίτερη επίδραση στο θέμα της γλωσσικής διαφοροποίησης και της διερεύνησης της γλωσσικής ποικιλότητας είναι ο χώρος της τεχνολογίας.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη βιογραφικού γράμματος

Σύνταξη βιογραφικού γράμματος Σύνταξη βιογραφικού γράμματος ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Το Βιογραφικό Σημείωμα έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται και η Tεχνική του. Μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, που είναι ο χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Η κατηγοριοποίηση των θεμάτων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο μάθημα της ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ έγινε με βάση την τρέχουσα πορεία της ύλης στο μάθημα, αλλά και με βάση τη ροή της ύλης,

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Αυτό το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών για Κωφούς και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω 1 ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα ανήκουν στα κλιτά μέρη του λόγου και φανερώνουν ότι κάποιο πρόσωπο, ζώο ή πράγμα κάνει κάτι (κάποια ενέργεια), ή παθαίνει κάτι από κάποιον άλλον, ή από τον εαυτό του ή βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Ρήματα λέγονται οι λέξεις που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μία κατάσταση.

Ρήματα λέγονται οι λέξεις που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μία κατάσταση. Τι είναι ρήμα; Παραδείγματα: α) Ο εργάτης δουλεύει β) Ο ήλιος σκεπάστηκε από τα σύννεφα γ) Το μωρό κοιμάται Οι λέξεις «δουλεύει», «σκεπάστηκε», «κοιμάται», λέγονται ρήματα γιατί φανερώνουν ότι ο εργάτης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 3.2 Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων Να επιδεικνύουν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας Να επιδεικνύουν ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα Ενότητα: Εργασία Επαγγέλματα (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: A1, A2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες Διάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα