Όνομα: Στέφανος Λιγουδιστιανός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Όνομα: Στέφανος Λιγουδιστιανός"

Transcript

1 Περιεχόμενα Στέφανος Λιγουδιστιανός... 2 Γιώργος Παπαδάτος... 3 Δήμητρα Σιάφαρη... 4 Λευτέρης Φωτίου... 5 Νικόλαος-Μάριος Αντωνόπουλος, Νικόλαος Λάζαρος... 7 Ελευθερία Βοσινάκη, Άρτεμις-Αικατερίνη Δρόσου, Μελπομένη-Σωτηρία Θωμαδάκη-Κυριακοπούλου, Αλίκη Λερίδη... 8 Θεοφάνης Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Μπόμπος Ηλίας Δεληολάνης Παναγιώτης Διακουμάκος, Ελένη-Θεώνη Μιχαλαρόγιαννη, Σοφία Σκεπαρνιά Σταματίνα Θωμαδάκη-Κυριακοπούλου, Ευαγγελία Γκιόλα, Αλεξάνδρα Κακάμπουρα Αλέξανδρος Καντζάβελος Βασίλειος Καπογιάννης Κωνσταντίνος-Παναγιώτης Καραμολέγκος, Μίνως Σβολόπουλος Δημήτριος Λώλης-Λολγιάννης, Νικόλαος Μάγγος Ηλίας Μπαλατσούρας Κωνσταντίνα Τσούκα, Ελεάννα Ξενίδη, Ηλιάνα Παυλή, Ελισάβετ Χονδρογιάννη Δήμητρα Σπυροπούλου, Ελένη Σπυροπούλου Μάριος-Ιωάννης Τζελέπης Καραντώνιας Ηλίας Δημήτρης Στογιάννος και Πάνος Λώλος Αικατερίνη Μαρία Μπάλλα... 24

2 Όνομα: Στέφανος Λιγουδιστιανός Σχολείο: Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Ε Δημοτικού Σχετικά με τους τρεις στόχους που μπορεί να φωτογραφίσει το Κασσίνι, πιστεύω ότι θα αποφέρει στην επιστήμη περισσότερα ο δεύτερος στόχος, δηλαδή μία μακρινή φωτογράφιση του Δία. Οι επιστήμονες μπορούν την φωτογραφία να την κάνουν καλύτερη και πιο ξεκάθαρη με αρκετές προσπάθειες χρησιμοποιώντας εξελιγμένα τεχνικά μέσα. Θα πρέπει να τραβήξουν αρκετές φωτογραφίες ώστε κάθε φορά να μεγεθύνουν περισσότερο με την κάμερα του Κασσίνι και να τραβήξουν μια τελική φωτογραφία με τέλεια ανάλυση. Η φωτογραφία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση εξωπλανητών μέσα από το δικό μας ηλιακό σύστημα, χωρίς να χρειάζεται να στείλουμε κάτι πιο έξω από αυτό. Αυτή η φωτογραφία μπορεί να βοηθήσει στο να καταλάβουμε περισσότερο το σύμπαν και τα μυστήρια που κρύβονται σε αυτό. Αν βρούμε κάποια βασικά μυστήρια του σύμπαντος θα βοηθηθούμε πάρα πολύ στην εύρεση εξωγήινης νοημοσύνης και στην εύρεση ενός πλανήτη που μπορούμε να φτάσουμε αν καταστραφεί ο πλανήτης μας. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι μπορεί να έχουμε μια νέα γενιά στις φωτογραφήσεις, ακόμα και στην Γη. Δηλαδή το ζουμ αυτή την στιγμή μίας κοινής φωτογραφικής μηχανής μεγεθύνει κάποιες, λίγες φορές. Μπορεί από αυτήν τη μελέτη να βρεθεί τρόπος να μεγεθύνει ακόμα περισσότερες φορές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ τους φωτογράφους στη Γη, στις υποθαλάσσιες φωτογραφίες αλλά και στον αέρα. Τέλος μπορεί να βοηθήσει και στο να έχουμε πιο καλά μικροσκόπια, δηλαδή να μεγεθύνουν πιο πολύ και να φτάσουμε άκομη πιο βαθιά. Μια τέτοια ανακάλυψη θα βοηθήσει πολύ στην Ιατρική και στην Φυσική. Στην Ιατρική θα μπορούσε να βοηθήσει γιατί με τέτοια μεγέθυνση μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα βακτήρια, να αντιμετωπίσουμε νέες αρρώστιες αλλά και φάρμακα για αυτές. Στην Φυσική θα μας βοηθήσει στην εύρεση σωματιδίων. Γενικά, μια τέτοια φωτογραφία μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ. Όπως ήδη είπαμε, μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι και σε μια από τις σημαντικότερες ή μάλλον στην σημαντικότερη ανακάλυψη στην ανθρώπινη ιστορία, δηλαδή, στην εύρεση εξωγήινης νοημοσύνης. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση ενός πλανήτη, που μπορούμε να εγκατασταθούμε αν καταστραφεί ο πλανήτης μας.

3 Όνομα: Γιώργος Παπαδάτος Σχολείο: 1ο 12/θ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλικία: 11 ετών. O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Ο Δίας είναι ένας γίγαντας αερίων που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, έχει βραχώδη πυρήνα και το σχήμα του είναι ενός πεπλατυσμένου σφαιροειδούς. Περιβάλλεται από τουλάχιστον 67 φεγγάρια, συμπεριλαμβάνονται τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Γαλιλαίου, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο στις 13 Ιανουαρίου του Ο Γανυμήδης, είναι ο μεγαλύτερος από τα φεγγάρια καθώς έχει μεγαλύτερη διάμετρο από τον πλανήτη Ερμή. Η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από της Γης. Ο όγκος του είναι φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης επίσης ο πυρήνας του Δία έχει 45 φορές τη μάζα της Γης. Η απόστασή του από τη Γη είναι ανάμεσα στα χλμ.. Περιστρέφεται πάρα πολύ γρήγορα γύρω από τον άξονά του, σε 9 ώρες και 51 λεπτά πιο γρήγορα από όλους τους πλανήτες. Με αυτό το ρυθμό της περιστροφής, ο Δίας, που είναι φτιαγμένος κατά κύριο λόγο από αέριο και υδρογόνο. Ο χρόνος που χρειάζεται για μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο είναι γύρω στα 11 χρόνια και 315 ημέρες (σε γήινο χρόνο). Ο Δίας έχει και ένα τεράστιο μαγνητικό δίπολο, 14 φορές ισχυρότερο από εκείνο της Γης με ισχύ και 10 με 14 gauss στους πόλους και 4,2 gauss στον ισημερινό. Ο Δίας έχει ένα σύστημα δακτυλίων που αποτελείται από τρία κύρια τμήματα: τον εσωτερικό δακτύλιο σωματιδίων, ένα φωτεινό κύριο δακτύλιο και ένα εξωτερικό αραχνοΰφαντο δακτύλιο. Οι δακτύλιοι του Δία φαίνεται να μην έχουν προέλθει από πάγο όπως με τους δακτυλίους του Κρόνου αλλά από σκόνη. Εγώ επέλεξα τον 2ο στόχο επειδή οι εικόνες που μας έχει στείλει από τον Κρόνο ο Cassini είναι ιδιαίτερα αναλυτικές. Έτσι πιστεύω πως αν προσπαθήσει να πλησιάσει τον Δία αυτά τα τελευταία 2 χρόνια που υπολογίζεται ότι ο Cassini θα παραμείνει σε λειτουργεία, και καταφέρει να τραβήξει μια φωτογραφία του Δία ακόμα και από μία μακρινή απόσταση, με τις ικανότητες του Cassini που θα τραβήξει την φωτογραφία και με το απαραίτητο επίπεδο μεγέθυνσης θα έχουμε μια φωτογραφία του Δία που θα είναι από μακρινή απόσταση αλλά θα έχει μια πολύ καλή ανάλυση για να παρατηρήσουμε τον Δία από μακριά σε καθαρή εικόνα. Ο Cassini έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να παρακολουθήσει πλανήτες από μακρινή απόσταση για αυτόν τον λόγο εγώ επέλεξα τον στόχο 2. Επίσης προτείνω κάτι: ο Cassini που όπως ξαναείπα έχει πολλές δυνατότητες εφόσον έχει μόνο 2 χρόνια λειτουργίας ακόμα θα ήταν καλό να δημιουργηθούν και άλλοι δορυφόροι με τις ικανότητες του Cassini και να σταλθούν σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος για να έχουμε μια πιο αναλυτική εικόνα των άλλων πλανητών.

4 Όνομα: Δήμητρα Σιάφαρη Σχολείο: 1ο 12/θ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλικία: 11 ετών. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Η ύπαρξή του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Είναι 318 φορές μεγαλύτερος από την Γη. Είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να έχει στο εσωτερικό του όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Είναι ο πέμπτος πλανήτης στη σειρά ξεκινώντας από τον Ήλιο. Είναι ένας γίγαντας αερίων όπως ο Κρόνος, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός. Η μέση απόσταση από τον Κρόνο είναι 645 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο Δίας μπορεί να γίνει το τρίτο σε σειρά φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό τη νύχτα μετά από την Σελήνη και την Αφροδίτη. Ανήκει στους εξωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Ο Δίας δεν παρατηρείται με γυμνό μάτι παρά μόνο με το τηλεσκόπιο. Ο Δίας έχει τουλάχιστον 67 φεγγάρια και 67 δορυφόρους όπως ο Γανυμήδης, η Καλλιστώ, η Ιώ και η Ευρώπη. Ο Δίας πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από τον άρχοντα των θεών Δία. Ο Δίας έχει διάμετρο περίπου χιλιόμετρα, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10 ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε περίπου 12 χρόνια. Η κανονική του θερμοκρασία φτάνει περίπου τους 110 βαθμούς κελσίου. Όμως η χαμηλότερη θερμοκρασία του Δία φτάνει περίπου τους 150 βαθμούς κελσίου υπό το μηδέν. Επέλεξα αυτόν τον στόχο για τρείς λόγους: Πρώτον γιατί δεν έχουμε κάνει σχεδόν καμία έρευνα πάνω του, δεύτερον ξέρουμε ελάχιστα πράγματα γι αυτόν (γεγονός που μάλλον δεν θα μας ωφελήσει καθόλου τα επόμενα χρόνια που πιθανόν θα γίνουν έρευνες και μελέτες και λογικά θα χρειάζονται κάποιες παραπάνω πληροφορίες από ότι έχουμε τώρα)και τρίτον γιατί είναι πολύ πιθανόν ο Δίας να μας χρησιμεύσει σε κάποιες πολύ σημαντικές θεωρίες και υπολογισμούς. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί αυτός ο στόχος για 5 λόγους: Πρώτον τον Κρόνο τον μελετάει ο Cassini για πολύ καιρό. Επειδή όμως ο Κρόνος και ο Δίας είναι και οι δύο αέρινοι πλανήτες, αυτό δεν σημάνει ότι είναι ίδιοι σε όλα τους τα χαρακτηριστικά. Δεύτερον ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος και γι αυτό πρέπει να μελετηθεί λίγο πιο πολύ γιατί αν δεν μελετήσουμε τον μεγαλύτερο πλανήτη μας ποιόν θα μελετήσουμε; Τρίτον έχουμε χιλιάδες φωτογραφίες από τον Κρόνο αλλά από τον Δία δεν έχουμε πάρα πολλές. Τέταρτον οι εικόνες του Δία από τον Κρόνο παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες που σχεδιάζουν συσκευές μελλοντικών αποστολών για τη μελέτη των εξωτερικών πλανητών. Και πέμπτον και σημαντικότερον από κάποιες φωτογραφίες του Δία νομίζουμε πως κάτω από την επιφάνεια του υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός. Ευκαιρία να μάθουμε αν είναι αλήθεια αυτό και αν το νερό του είναι πόσιμο. Γι αυτούς τους λόγους πιστεύω πως πρέπει να εφαρμοστεί ο στόχος 2 και όχι οι στόχοι 1 και 3 γιατί οι στόχοι 1 και 3 έχουν σχέση με τον Κρόνο και ο στόχος 2 είναι ο μόνος που έχει σχέση με τον Δία.

5 Όνομα: Λευτέρης Φωτίου Σχολείο:1ο 12/θ Πειραματικό Δ.Σχ.πανεπιστημίου Αθηνών. Ηλικία: 11 ετών. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι 1000 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Η μέση απόσταση του Δια από τον Κρόνο είναι 645 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Λόγω αυτής της μεγάλής απόστασης,παρά τις τεράστιες διαστάσεις του Δια,στην φωτογραφία από την κάμερα του Cassini ο Δίας θα φαίνεται μια μικρή κουκίδα. Ο Δίας είναι ένας γίγαντας αερίων. Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης, και 2,5 φορές μεγαλύτερη του συνόλου των πλανητών και δορυφόρων. Ο όγκος του είναι φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης. Παρά ταύτα η πυκνότητά του είναι μόλις 1,33 έναντι της πυκνότητας της Γης που είναι 5,52 και κοντινή στην πυκνότητα του Ήλιου(1,4), λαμβάνοντας ως μονάδα την πυκνότητα του ύδατος. Η μέση διάμετρός του είναι χλμ. Η ένταση του πεδίου βαρύτητας υπολογίζεται 2,5 φορές μεγαλύτερη της έντασης της Γης. Δέχεται δε από τον Ήλιο ποσότητα φωτός και θερμότητα ίση προς το 1/25 εκείνης που φθάνει στη Γη. Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας του Δία είναι η κόκκινη κηλίδα (ερυθρά κηλίδα) με διάμετρο τετραπλάσια του γήινου δίσκου. Είναι ένας μόνιμος αντικυκλώνας που βρίσκεται 22 μοίρες νότια του ισημερινού. Καλύπτει περίπου το 1% της επιφάνειας του Δία, και φαίνεται να μετατοπίζεται αργά. Το χρώμα της και ο χρόνος περιστροφής αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Υποστηρίζεται πως η μεγάλη κόκκινη κηλίδα είναι μια τεράστια καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, που κρατάει εδώ και 300 χρόνια ή νησίδα ατμοσφαιρικής ύλης μεταξύ υγρής και αεριώδους κατάστασης. Το 2005 μια ακόμα μεγάλου μεγέθους κηλίδα, η μικρή κόκκινη κηλίδα έκανε την εμφάνισή της κοντά στη μεγάλη. Παρόμοιοι σχηματισμοί έχουν παρατηρηθεί και στους άλλους γίγαντες αερίων, και υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς και στην ατμόσφαιρα του Δία. Ωστόσο, δεν έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια της μεγάλης κόκκινης κηλίδας. Ο Δίας θεωρείται ότι αποτελείται από ένα πυκνό πυρήνα με ένα μείγμα στοιχείων, ένα στρώμα υγρού μεταλλικού υδρογόνου με λίγο ήλιο που τον περιβάλλει, και ένα εξωτερικό στρώμα κυρίως από μοριακό υδρογόνο. Πέραν αυτής της βασικής διάρθρωσης, υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα. Ο πυρήνας συχνά περιγράφεται ως βραχώδης, αλλά κάθε λεπτομέρεια στη σύνθεση του είναι άγνωστη, όπως και οι ιδιότητες των υλικών σε θερμοκρασίες και πιέσεις σε τέτοια βάθη. Το 1997, είχε προταθεί από βαρυτικές μετρήσεις, ότι ο πυρήνας του Δία έχει 12 έως 45 φορές τη μάζα της Γης, ή περίπου το 3% -15% της συνολικής Μάζας του Δία.[19] Η παρουσία του πυρήνα κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός μέρους της ιστορίας του Δία προτείνεται από τα μοντέλα του πλανητικού σχηματισμού που αφορούν την αρχική σύσταση ενός βραχώδους ή παγωμένου πυρήνα που είναι αρκετά ογκώδης για να συλλέξει μέρος του όγκου από υδρογόνο και ήλιο από το πρωτοηλιακό νεφέλωμα. Αν

6 υποθέσουμε ότι υπήρχε, μπορεί να έχει συρρικνωθεί καθώς ρεύματα μεταφοράς θερμού υγρού μεταλλικού υδρογόνου αναμίχθηκαν με το λειωμένο πυρήνα και μετέφεραν το περιεχόμενό του σε υψηλότερα επίπεδα στο πλανητικό εσωτερικό. Ο πυρήνας μπορεί τώρα να απουσιάζει εντελώς, καθώς οι μετρήσεις δεν είναι ακόμα αρκετά ακριβείς ώστε να αη απόστασή του από τη Γη κυμαίνεται ανάμεσα στα χλμ και χλμ. (περίπου ± 5,2 α.μ.). Περιστρέφεται πάρα πολύ γρήγορα γύρω από τον άξονά του, περίπου σε 10 ώρες, πιο γρήγορα από όλους τους πλανήτες. Για την ακρίβεια περιστρέφεται σε 9 ώρες και 51 λεπτά. Με αυτό το ρυθμό της περιστροφής, ο Δίας, που είναι φτιαγμένος κατά κύριο λόγο από αέριο υδρογόνο παρουσιάζει πλάτυνση ίση προς 1/15. Ο χρόνος που χρειάζεται για μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο είναι περίπου 12 γήινα χρόνια (11 έτη και 315 ημέρες Γης).αποκλειστεί η δυνατότητα αυτή.[20]

7 Ονοματα : Νικόλαος-Μάριος Αντωνόπουλος, Νικόλαος Λάζαρος Ηλικία: ετών Αυτό το κείμενο αναφέρεται στην αποστολή του οχήματος Cassini, που βρίσκεται σε τροχιά, γύρω από τον Κρόνο, από το Τα σήματα που στέλνουμε από τη Γη στο Cassini, λόγω του ότι ο Κρόνος βρίσκεται πολύ μακριά από τη Γη, χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στο διαστημικό όχημα και, επίσης, επειδή το Cassini έχει μόνο μία κάμερα, αυτό μας αναγκάζει να επιλέξουμε μόνο έναν από τους στόχους. Ο στόχος που επιλέξαμε είναι ο δεύτερος, δηλαδή θα θέλαμε η κάμερα του Cassini να στραφεί προς τον Δία, ώστε να έχουμε μια μακρινή φωτογραφία του. Η συγκεκριμένη φωτογραφία του Δία, αν και μακρινή, θα μπορούσε να μας δώσει πολλές πληροφορίες για αυτόν, που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε. Επιπλέον, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να συγκρίνουν τη φωτογραφία αυτή με φωτογραφίες που έχουν από εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, κι αυτό θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτούς. Επιλέξαμε να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό, γιατί μας συναρπάζει η εξερεύνηση του διαστήματος, και, επίσης, επειδή πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο με περισσότερες πληροφορίες.

8 Ονόματα: Ελευθερία Βοσινάκη, Άρτεμις-Αικατερίνη Δρόσου, Μελπομένη-Σωτηρία Θωμαδάκη-Κυριακοπούλου, Αλίκη Λερίδη Ηλικία: ετών Η ομάδα μας επέλεξε να προτείνει να στρέψουμε την κάμερα του Cassini προς τον Δία (στόχος 2), διότι πιστεύουμε ότι μπορούμε, μέσα από τις ανακαλύψεις που πιθανόν να προκύψουν, να σώσουμε εκατομμύρια ζωές στο μέλλον. Παρακάτω, αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε την επιλογή αυτή σωστή. Είμαστε πεπεισμένες ότι η φωτογραφία που θα τραβήξει το Cassini, καθώς βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, όπου ο Δίας θα φαίνεται από πολύ μακριά, σαν εξωπλανήτης, πιθανότατα να οδηγήσει στην ανακάλυψη άγνωστων μέχρι τώρα πλανητών που υπάρχουν έξω από το ηλιακό μας σύστημα και δεν έχουν ακόμα βρεθεί και ερευνηθεί. Αυτό θα ήταν πολύ συναρπαστικό και θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μελετηθούν ακόμα πιο βαθιά τα μυστικά του διαστήματος, κάτι πολύ σημαντικό για την επιστήμη της αστρονομίας και την ανθρωπότητα ολόκληρη. Η ανακάλυψη και μελέτη εξωπλανητών, παρόμοιων με τη Γη, μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη στοιχείων ζωής σε άλλα ηλιακά συστήματα, όπως νερό, πλάσματα ή φυτά. Είναι σπουδαίο να ανακαλυφθεί ζωή, κάτι που η ανθρωπότητα επιθυμεί και αναζητά από πάντα. Η ανακάλυψη ζωής σε άλλον πλανήτη θα μπορούσε να δώσει στον άνθρωπο την ευκαιρία στο μακρινό μέλλον να αποικήσει αλλού, στην περίπτωση που οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στη γη, το καταστήσουν αναγκαίο. Ήδη γνωρίζουμε πολλά για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά όλες οι εκπλήξεις και τα καινούρια σίγουρα βρίσκονται έξω από αυτό. Ο Δίας, που είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, δεν έχει ακόμα μελετηθεί ούτε ερευνηθεί από τους επιστήμονες του Cassini τόσο, όσο άλλοι πλανήτες, επομένως υπάρχουν πολλά μυστήρια και ερωτήματα που περιμένουν απάντηση. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον να μάθουμε και άλλα στοιχεία για τον Δία. Ένας φυσικός επιστήμονας, ο Σαγκάν, είπε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια μορφή ζωής στα ανώτερα στρώματα του Δία που μοιάζει με φυτοπλαγκτόν και τώρα είναι η ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε. Είναι, επίσης, ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε ό,τι άλλο γνωρίζουμε γι αυτόν τον πλανήτη, αφού μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να τον εξερευνήσουμε με πιο σύγχρονα μέσα. Ίσως έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στον πυρήνα του και αυτός να μας δώσει νέες επιστημονικές γνώσεις. Τέλος, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες του Δία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αρχικά για επιστημονική μελέτη, ακόμα και για την οπτικοποίηση της κίνησης του πλανήτη, αν τραβηχτούν πολύ κοντά η μία με την άλλη. Επίσης, θα μπορούσαν να εμπνεύσουν με νέες ιδέες και πολλή φαντασία αυτούς που γράφουν και σκηνοθετούν

9 σενάρια για το διάστημα, ή κινούμενα σχέδια για παιδιά, όπως το Star Wars. Τα χρώματα που περιβάλλουν τον Δία δείχνουν ήδη από τις φωτογραφίες που έχουμε, πολύ συναρπαστικά. Θα θέλαμε, ωστόσο, κλείνοντας, να τονίσουμε ότι η ανθρωπότητα πρέπει πάνω απ όλα να φροντίσει για το σπίτι της, τη Γη μας. Σας ευχαριστούμε.

10 Ονόματα: Θεοφάνης Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Μπόμπος Ηλικία: ετών Αγαπητοί επιστήμονες, σας προτείνουμε να στρέψετε την κάμερα του Cassini προς τον στόχο 2, που είναι μια μακρινή εικόνα του Δία. Οι λόγοι που διαλέξαμε αυτόν τον στόχο σχετίζονται με το μέλλον της ανθρωπότητας. Η μακρινή εικόνα του Δία από το Cassini, θα δείχνει τον Δία σαν εξωπλανήτη. Θεωρούμε ότι η εξερεύνηση των εξωπλανητών θα μας βοηθήσει να βρούμε πλανήτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να κατοικηθούν από τους ανθρώπους. Γνωρίζουμε ότι μετά από δισεκατομμύρια χρόνια το ηλιακό μας σύστημα θα καταστραφεί, οπότε εδώ και χρόνια οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν άλλους πλανήτες στους οποίους θα μπορούσαν να ζήσουν. Η συγκεκριμένη φωτογραφία του Δία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τους εξωπλανήτες που έχουν ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πολλούς εξωπλανήτες που μοιάζουν πολύ με την Γη. Επίσης, έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει υγρό νερό στον Άρη, οπότε, ποιος ξέρει, ίσως να υπάρχουν και άλλοι πλανήτες σαν κι αυτόν, όπου να μπορεί να αναπτυχθεί ζωή. Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε και ελπίζουμε να διαλέξετε τον στόχο 2, γιατί νομίζουμε πως είναι ο πιο σημαντικός στόχος για το μέλλον της ανθρωπότητας.

11 Όνομα: Ηλίας Δεληολάνης Ηλικία: ετών Μελετώντας τους τρεις στόχους που μπορεί να φωτογραφίσει το Cassini κατέληξα ότι ο δεύτερος στόχος, ο οποίος είναι μια μακρινή εικόνα του Δία, μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα για την επιστήμη. Λόγω του μεγέθους του Δία, που είναι χίλιες φορές μεγαλύτερος από τη Γη, και λόγω της απόστασής του από τον Ήλιο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, αν είχαν περισσότερες τέτοιες φωτογραφίες, θα μπορούσαν να μελετήσουν τον Δία σαν να ήταν εξωπλανήτης. Αυτό θα τους έδινε περισσότερες πληροφορίες για το πώς πρέπει να μελετούν εξωπλανήτες με ατμόσφαιρα, οι οποίοι βρίσκονται δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Οι εξωπλανήτες είναι πλανήτες που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα και περιστρέφονται γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο μας. Πιστεύω πως μελετώντας τους εξωπλανήτες μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που απασχολούν τους επιστήμονες, σχετικά με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Για παράδειγμα, γιατί οι τέσσερις από αυτούς (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης) είναι τόσο μικροί, έχουν στερεή επιφάνεια, αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα και βρίσκονται τόσο κοντά στον ήλιο, ενώ οι άλλοι τέσσερις (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας) είναι τεράστιοι, αποτελούνται από αέρια και είναι τόσο μακριά από τον ήλιο; Μελετώντας εξωπλανήτες που είναι σε ηλικία μεγαλύτεροι από τη Γη μας, μπορούμε, ίσως, να προβλέψουμε ποιο θα είναι το μέλλον του δικού μας πλανήτη! Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να πάρουμε μέτρα για το πώς να προστατεύσουμε τη Γη και το περιβάλλον που ζούμε. Για εμένα, όμως, το πιο σημαντικό ερώτημα που θα μπορούσε να απαντηθεί είναι αν υπάρχει κάποιος εξωπλανήτης, στον οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να κατοικήσει το ανθρώπινο είδος! Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από εξωπλανήτες, από τους οποίους δεκαέξι περίπου, ίσως έχουν «κατοικήσιμο» περιβάλλον, δηλαδή παρόμοιο με αυτό της Γης. Γενικά, πιστεύω πως η μελέτη του διαστήματος μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε καινούρια μονοπάτια, που ο ανθρώπινος νους δεν έχει καν φανταστεί!

12 Ονόματα: Παναγιώτης Διακουμάκος, Ελένη-Θεώνη Μιχαλαρόγιαννη, Σοφία Σκεπαρνιά Ηλικία: ετών Αγαπητοί επιστήμονες Cassini, Αφού μελετήσαμε και τους 3 στόχους του διαγωνισμού, αποφασίσαμε να διαλέξουμε τον δεύτερο στόχο. Αποφασίσατε να αλλάξετε την πορεία της κάμερας του Cassini και εμείς πιστεύουμε ότι ο δεύτερος στόχος είναι ο πιο ενδιαφέρων, καθώς θα μας δώσει πολλές και σημαντικές πληροφορίες τόσο για τους εξωπλανήτες όσο και για τον πλανήτη Δία. Στρέφοντας την κάμερα προς τον Δία και λαμβάνοντας μια μακρινή φωτογραφία του, θα μπορέσουμε να μελετήσουμε τον Δία σαν εξωπλανήτη. Oι εξωπλανήτες είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την ύπαρξη ζωής στο διάστημα. Επιπλέον, θα μπορέσουμε να μελετήσουμε και να μαζέψουμε πληροφορίες για το περίφημο μάτι του Δία, για το οποίο δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μελετήσει πολλούς πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας όμως αποτελεί εξαίρεση, οπότε επιλέγοντας τον συγκεκριμένο στόχο θα μπορέσουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα για τους αέριους πλανήτες. Επίσης, θα ήταν ενδιαφέρον αν μαθαίναμε περισσότερα πράγματα για τον πυρήνα και την ατμόσφαιρα του. Ευχαριστούμε πολύ.

13 Ονόματα: Σταματίνα Θωμαδάκη-Κυριακοπούλου, Ευαγγελία Γκιόλα, Αλεξάνδρα Κακάμπουρα Ηλικία: ετών Πιστεύουμε ότι η επιλογή του δεύτερου στόχου, «Μια μακρινή εικόνα του Δία», είναι η καλύτερη επιλογή. Το πιστεύουμε διότι, λόγω της συγκεκριμένης απόστασης του Δία από την Ήλιο και λόγω του μεγέθους του, σε αυτή η φωτογραφία ο Δίας θα φαίνεται σαν εξωπλανήτης και αυτό θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τους εξωπλανήτες που βρίσκονται σε άλλα ηλιακά συστήματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία θα μας δώσει αρκετές πληροφορίες για το πώς μοιάζει η ατμόσφαιρα των εξωπλανητών. Και αυτή η φωτογραφία θα είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που τραβήχτηκε πριν από 25 χρόνια περίπου από τον Voyager 1, διότι το Cassini είναι πιο εξελιγμένο. Η περαιτέρω μελέτη των εξωπλανητών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στην επιστήμη όσο και στην ανθρωπότητα. Μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον και η εξέλιξη της γης, εάν υπάρχει κάποιος πλανήτης που στο μέλλον θα μπορούσε να κατοικηθεί από τον άνθρωπο, και πολλά άλλα που ίσως ακόμη δεν έχουμε σκεφτεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε ότι η κάμερα του Cassini πρέπει να στραφεί, αυτή τη φορά, προς τον πλανήτη Δία.

14 Όνομα: Αλέξανδρος Καντζάβελος Ηλικία: ετών Αγαπητοί επιστήμονες της NASA, Έχω ακούσει τόσα για εσάς, τρέφω απεριόριστο θαυμασμό για τις έρευνες και την επιστημονική σας κατάρτιση και με αυτό το κείμενο, θα ήθελα να σας βοηθήσω σε μία πολύ δύσκολη απόφαση που έχετε κληθεί να πάρετε. Σχετικά με το προς τα πού θα πρέπει να στοχεύσει η κάμερα του ρομποτικού οχήματος Cassini, το οποίο εκτοξεύσατε το 1999 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο το 2004, ώστε να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον πλανήτη, τους δακτυλίους και τους δορυφόρους του, επιλέγω τον δεύτερο στόχο. Θεωρώ ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή, διότι μέσα από αυτήν θα μπορέσουμε να μελετήσουμε καλύτερα τον Δία αλλά και τους εξωπλανήτες, για τους οποίους, ενώ «τρέφουμε» πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε αποκτήσει ελάχιστες πληροφορίες. Ελπίζω να σας βοήθησα!!!

15 Όνομα: Βασίλειος Καπογιάννης Ηλικία: ετών Ο στόχος που επέλεξα είναι ο δεύτερος, δηλαδή μια μακρινή εικόνα του Δία. Διάλεξα τον στόχο 2, επειδή πιστεύω πως θα βοηθήσει στη μελέτη των εξωπλανητών σε πολλούς τομείς. Συγκεκριμένα, θα μας βοηθήσει στο να μάθουμε να μελετάμε σωστά τους εξωπλανήτες, θα μας βοηθήσει στο να συγκεντρώσουμε στοιχεία για το πώς θα είναι η γη στο μέλλον και ακόμα, θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε εξωπλανήτες στους οποίους ίσως να υπάρχει ζωή. Έτσι, μπορεί κάποια μέρα να ανακαλύψουμε έναν εξωπλανήτη, στον οποίο θα μπορέσουμε να εγκατασταθούμε μόνιμα. Αυτό μπορεί να είναι αναγκαίο στο μέλλον, επειδή η Γη δεν έχει αιώνια διάρκεια ζωής και κάποια στιγμή δε θα μπορεί να κατοικείται. Αλλά και πάλι, αν δεν μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε στους εξωπλανήτες, αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να εκτιμήσουν την αξία της Γης και να σταματήσουν να την καταστρέφουν. Παρ όλα αυτά, οι εξωπλανήτες είναι γεμάτοι μυστήρια που άξιζε να λύσουμε. Γι αυτό προτείνω το Cassini να στρέψει την κάμερά του προς τον στόχο 2.

16 Ονόματα: Κωνσταντίνος-Παναγιώτης Καραμολέγκος, Μίνως Σβολόπουλος Ηλικία: ετών Πιστεύουμε ότι το όχημα Cassini πρέπει να φύγει από τον Κρόνο, σύμφωνα με το site της Nasa, επειδή έχει γυρίσει γύρω από τον Κρόνο χιλιάδες φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα και τον έχει φωτογραφήσει πολλές φορές, αντλώντας αρκετές πληροφορίες. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι δορυφόροι που γυρίζουν γύρω από τον Κρόνο, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν πληροφορίες για τον Κρόνο και την γύρω από αυτόν περιοχή. Έτσι, το Cassini μπορεί να μείνει ελεύθερο άμεσα και να κατευθυνθεί προς τον Δία, στρέφοντας προς αυτόν την κάμερά του, αρχίζοντας να λαμβάνει νέες πληροφορίες, τόσο από τον ίδιο τον Δία όσο και από την περιοχή του. Αν στρέφαμε την κάμερα του Cassini προς τα δαχτυλίδια του Κρόνου, καταγράφοντας ταυτόχρονα και τα τρία φεγγάρια του, Τηθύ, Εγκέλαδο και Μίμα, ουσιαστικά θα λαμβάναμε πληροφορίες, πολλές από τις οποίες ήδη γνωρίζουμε, χωρίς να δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα προοπτική ανακάλυψης νέων πληροφοριών από άγνωστες για εμάς περιοχές. Αποφασίζοντας να στρέψουμε το Cassini και την κάμερά του προς τον Δία, παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο, μιας και σε λίγα χρόνια θα τελειώσουν τα καύσιμά του. Έτσι, το Cassini μπορεί να μην φτάσει εκεί ή να ανατιναχθεί για διαφόρους λόγους στη διαδρομή, μη πετυχαίνοντας τον σκοπό της σκέψης μας. Για τον λόγο αυτό πρέπει άμεσα να στρέψουμε το Cassini προς τον Δία, ώστε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε νέες πληροφορίες και βέβαια να έχει τον χρόνο να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά του. Όμως, ακόμα κι αν καταφέρει να φτάσει στον Δία και προσεδαφιστεί, κάποια στιγμή θα τελειώσουν τα καύσιμά του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιστρέψει και να χαθεί. Όμως, εμείς θεωρούμε πως αξίζει το ρίσκο, καθώς, αν πετύχει, θα μας βοηθήσει αρκετά στη συλλογή νέων πληροφοριών, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις. Έτσι, ίσως μπορέσουμε να ανακαλύψουμε περισσότερα φεγγάρια του πλανήτη ή ακόμη και να ανακαλύψουμε νέους πλανήτες, οι οποίοι δεν είναι ορατοί από τη θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Cassini. Έτσι, ίσως συλλεχθούν πληροφορίες για τους πλανήτες αυτούς, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατον. Οι πληροφορίες μπορεί να μας βοηθήσουν στο μακρινό μέλλον να φτάσουμε σε αυτούς και να τους κατοικήσουμε ή να βρούμε σε αυτούς τους νέους πλανήτες εξωγήινους οργανισμούς που αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχουμε. Συγχρόνως, στρέφοντας το Cassini και την κάμερά του προς τον Δία, είναι δυνατόν, λόγω των νέων πληροφοριών που θα λαμβάνουμε, να αναπτύξουμε περαιτέρω την επιστήμη και να δημιουργήσουμε πιο εξελιγμένη τεχνολογία, πράγμα που θα μας βοηθήσει τόσο στην εξερεύνηση του διαστήματος όσο και στην καλυτέρευση της ανθρώπινης ζωής.

17 Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε ότι ο στόχος δύο είναι προτιμότερος, αν και περιέχει αρκετά μεγάλο ρίσκο. Ονόματα: Δημήτριος Λώλης-Λολγιάννης, Νικόλαος Μάγγος Ηλικία: ετών Επιλέγουμε η κάμερα του Cassini να στραφεί προς τον στόχο Νο2, επειδή πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερο να αρχίσουμε να ψάχνουμε για «αντικαταστάτη» της Γης. Μια μακρινή φωτογραφία του Δία θα μπορούσε να δώσει πολλές πληροφορίες στους επιστήμονες, σχετικά με το πώς πρέπει να μελετούν εξωπλανήτες με ατμόσφαιρα. Έτσι, ίσως μπορέσουν να βρουν έναν παρόμοιο πλανήτη με τη Γη, με σκοπό τη μελλοντική αποίκησή του. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 2000 εξωπλανήτες και η αναζήτηση να βρούμε τον καλύτερο για αποίκηση συνεχίζεται. Η περαιτέρω μελέτη των εξωπλανητών θα μπορούσε να απαντήσει και σε άλλα ερωτήματα, όπως για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Γιατί, για παράδειγμα, οι τέσσερις πιο κοντινοί στον Ήλιο πλανήτες είναι στερεοί και μικροί σε μέγεθος, ενώ οι άλλοι τέσσερις είναι αέριοι, τεράστιοι και τόσο μακριά από τον Ήλιο; Επίσης, η μελέτη των εξωπλανητών θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί στο μέλλον το περιβάλλον της Γης. Αυτά ήταν τα επιχειρήματά μας και ελπίζουμε ότι καταφέραμε να σας πείσουμε πως η επιλογή του στόχου 2 είναι η καλύτερη!

18 Όνομα:Ηλίας Μπαλατσούρας Ηλικία: ετών Το όνομά μου είναι Ηλίας και είμαι μαθητής στη Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου. Πιστεύω ότι πρέπει να στρέψουμε την κάμερα του Cassini στον δεύτερο στόχο. Κι αυτό, επειδή δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα ούτε για τον Δία ούτε για τους εξωπλανήτες (πλανήτες που βρίσκονται έξω από το Ηλιακό μας Σύστημα), οι οποίοι θεωρώ ότι κρύβουν πολλά μυστικά. Μια μακρινή λήψη του Δία θα μας έδινε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη σύστασή του. Επιπλέον, θα μας βοηθούσε στο να μελετήσουμε καλύτερα τους εξωπλανήτες. Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα (Ιανουάριος 2016), έχουμε ανακαλύψει εξωπλανήτες και περισσότερα από Ηλιακά Συστήματα. Οι περισσότεροι εξωηλιακοί πλανήτες που βρέθηκαν είναι γιγάντιοι πλανήτες που μοιάζουν περισσότερο στον Δία παρά στη Γη. Επίσης, θα χρειαστεί να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την μαγνητόσφαιρα που περιβάλλει αυτόν τον όμορφο πλανήτη. Αν εγώ αποφάσιζα για την τύχη του Cassini, θα τον έστελνα στον στόχο 2, για να με ξεναγήσει στον τεράστιο αυτόν πλανήτη που πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον. Ο Δίας δε φαίνεται πολύ καλά με τηλεσκόπιο, αλλά με το Cassini μπορούμε να βρούμε πληροφορίες σχετικά με την ατμόσφαιρά του, η οποία, από όσο ξέρουμε, αποτελείται από 78% υδρογόνο, 11% ήλιο και το υπόλοιπο 1% από άλλα αέρια, όπως αμμωνία, μεθάνιο, νερό, αιθάνιο και υδροκυάνιο σε μορφή πάγου. Ο διαγωνισμός αυτός μου αρέσει γιατί είναι πρωτότυπος και, επίσης, επειδή με ενδιαφέρει η Φυσική, αλλά κυρίως η Αστροφυσική.

19 Ονόματα : Κωνσταντίνα Τσούκα, Ελεάννα Ξενίδη, Ηλιάνα Παυλή, Ελισάβετ Χονδρογιάννη Ηλικία: ετών Επιλέξαμε τον δεύτερο στόχο που αναφέρεται σε μια μακρινή φωτογράφιση του Δία. Λόγω του μεγέθους του Δία, της απόστασής του από τον Ήλιο και, επειδή ο Δίας είναι αέριος πλανήτης, έχει διαπιστωθεί ότι στη συγκεκριμένη φωτογραφία ο Δίας θα φαίνεται σας εξωπλανήτης με ατμόσφαιρα. Ο βασικός ορισμός για τους εξωπλανήτες είναι ότι είναι πλανήτες που δεν ανήκουν στο δικό μας ηλιακό σύστημα, αλλά περιφέρονται γύρω από άλλα άστρα σαν τον ήλιο μας. Θεωρούμε ότι μια φωτογραφία του Δία που θα μοιάζει με εξωπλανήτη θα μας δώσει πολλές πληροφορίες για το πώς πρέπει να μελετούμε εξωπλανήτες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Γη και την ιδανική απόσταση από τον ήλιο τους για να υπάρξει ζωή. Πιθανώς, λοιπόν, στο μέλλον να αποτελέσουν τόπο αποίκισης των ανθρώπων. Τέλος, πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία του Δία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως: Πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος; Πώς προβλέπεται το μέλλον της Γης; Υπάρχει κάποιος εξωπλανήτης, στον οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να κατοικήσει ο άνθρωπος;

20 Όνοματα: Δήμητρα Σπυροπούλου, Ελένη Σπυροπούλου Ηλικία: ετών Αγαπητοί επιστήμονες του CASSINI, κατανοούμε το γεγονός ότι δεν έχετε καταλήξει πού θα τοποθετήσετε την κάμερά σας, καθώς και οι 3 στόχοι είναι πολύ ιδιαίτεροι. Η αλήθεια είναι πως αντιμετωπίσαμε και εμείς τον ίδιο προβληματισμό. Χαιρόμαστε, όμως, που θέλετε και τη γνώμη των παιδιών και γι αυτό σας παραθέτουμε την τελική μας άποψη, αφού προβληματιστήκαμε για κάθε στόχο ξεχωριστά. Συμφωνούμε περισσότερο με την επιστήμονα Estelle Deau, που υποστηρίζει τον στόχο 2, επειδή πιστεύουμε πως, αν στρέψουμε την κάμερα προς τον Δία, παρότι ο Δίας θα φαίνεται σαν μία μικρή κουκίδα, οι φωτογραφίες που θα προκύψουν θα μπορούν να μελετηθούν από τους επιστήμονες σαν να ήταν ο Δίας ένας εξωπλανήτης και όχι ένας πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, κι αυτό εξαιτίας του μεγέθους του και της απόστασής του από τον Ήλιο. Οι φωτογραφίες αυτές θα δώσουν πολλές πληροφορίες στους επιστήμονες για την καλύτερη μελέτη εξωπλανητών που βρίσκονται δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, όπως για το αν μπορούν να κατοικηθούν, για την ατμόσφαιρά τους, καθώς και για το εσωτερικό τους. Το Cassini έχει ήδη δώσει φωτογραφίες που δείχνουν πώς φαίνονται η Γη, η Σελήνη, ο Ουρανός και ο Πλούτωνας από τον Κρόνο. Πιστεύουμε ότι τώρα ήρθε η ώρα για τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, οπότε σας προτείνουμε να στρέψετε την κάμερα του Cassini προς τα εκεί!!!

21 Όνομα: Μάριος-Ιωάννης Τζελέπης Ηλικία: ετών Το Cassini-Huygens είναι μια κοινή αποστολή ρομποτικού διαστημικού οχήματος από τη NASA, την ESA και την ιταλική ASI, με σκοπό τη μελέτη του Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του. Αυτή τη στιγμή το Cassini, ως ένα μέρος του αρχικού οχήματος, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004 και η αποστολή του παρατάθηκε έως το Πιστεύω για το Cassini ότι η τελευταία φωτογράφισή του θα πρέπει να είναι «μια μακρινή εικόνα του Δία», γι αυτό και υπερασπίζομαι τον στόχο 2, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Γίνε επιστήμονας Cassini για μία ημέρα» που διοργανώνεται για την Ελλάδα από το Ε.Κ.Φ.Ε Αιγάλεω και την ESA. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης, αλλά λόγω της μικρής του πυκνότητας, ο όγκος του είναι φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης. Η πυκνότητά του είναι κοντινή στην πυκνότητα του Ήλιου. Η βαρύτητα υπολογίζεται 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης. Η ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία περιέχει υδρογόνο (88-92%) και ήλιο (8-12%) σε αναλογίες πολύ κοντά στη θεωρητική σύνθεση του αρχέγονου ηλιακού νεφελώματος. Η ατμόσφαιρα του Δία εκτείνεται σε πλάτος μεγαλύτερο των χλμ. και είναι η μεγαλύτερη στο ηλιακό σύστημα. Στην ατμόσφαιρά του βρίσκεται και η ερυθρά κηλίδα, μία τεράστια καταιγίδα 300 χρόνων, με διάμετρο 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Για την εσωτερική του δομή οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ούτε συμφωνούν μεταξύ τους. Άλλοι θεωρούν ότι ο πυρήνας του Δία είναι πυκνός και υγρός, άλλοι ότι είναι βραχώδης, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι ο πυρήνας μπορεί να απουσιάζει εντελώς. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ο Δίας έχει ένα ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο, 14 φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης. Επίσης, εμφανίζεται πολικό σέλας, όπως στη Γη. Μια εικόνα του Δία από το Cassini μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα την ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει αλλά και την εσωτερική του δομή και να κατανοήσουμε καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ίσως έτσι καταλάβουμε περισσότερα για τον θαυμαστό κόσμο που μας περιβάλλει.

22 Ονομα: Καραντώνιας Ηλίας Σχολείο: 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας Ηλικία:11 ετών Μετά από πολύωρη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι πραγματοποιούνται πολλές αποστολές σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος. Συγκεκριμένα γίνονται συνεχείς προσπάθειες με σκοπό την ανακάλυψη εξωπλανητών. Μέχρι τώρα έχουν ήδη ανακαλυφθεί πολλοί και οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά τους. Γνωρίζουμε ότι το διαστημικό σκάφος Cassini βρίσκεται ακόμη σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες τόσο για τον πλανήτη Κρόνο όσο και τα φεγγάρια του. Θεωρώ ότι θα ήταν εξίσου σημαντική, αν και μακρινή, η λήψη φωτογραφίας από το διαστημικό σκάφος με στόχο τον πλανήτη Δία επειδή θα δώσει πολλές και αξιόλογες πληροφορίες για την ύπαρξη εξωπλανητών μεταξύ του Κρόνου και του Δία. Μετά απο τη μελέτη των εξωπλανητών που θα ανακαλυφθούν και εξερευνώντας τα χαρακτηριστικά τους, μέγεθος, ανάγλυφο εδάφους, θερμοκρασία, κ.τ.λ., οι επιστήμονες θα καταλήξουν σε σημαντικά συμπεράσματα για τυχόν ύπαρξη ζωής στους πλανήτες αυτούς ή και για τη δυνατότητα ανάπτυξης ζωής. Γνωρίζοντας ότι ο πλανήτης Γη στον οποίο εμείς ζούμε αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, όπως είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ο εξοπλισμός πολλών κρατών με χημικά όπλα κ.τ.λ., συνειδητοποιούμε ότι συνεχίζοντας να ζούμε στη Γη, η ατμόσφαιρα θα μολυνθεί περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πια ν αναπνέουμε καθαρό αέρα, να τρεφόμαστε με σωστή τροφή κ.τ.λ. Η επιθυμία μου, λοιπόν, είναι να βρεθεί ένας εξωπλανήτης με κλιματολογικές συνθήκες όμοιες με της Γης, ο οποίος θα μπορέσει να μας φιλοξενήσει για να συνεχίσουμε τη ζωή μας εκεί σε περίπτωση που καταστραφεί ο δικός μας πλανήτης.

23 Ονόματα: Δημήτρης Στογιάννος και Πάνος Λώλος Σχολείο: Εκπαιδευτήρια "Ο ΠΛΑΤΩΝ Ηλικία: 11 & 12 ετών Για σας είμαστε ο Πάνος Λώλος και ο Δημήτρης Στογιάννος. Θα σας πούμε τη γνώμη μας για τον στόχο που πρέπει να εκτελέσει το cassini. Επιλέξαμε τον στόχο 2.Αν γίνει ο στόχος 2 θα φοτογραφιθεί ο Δίας με την κάμερα του Cassini που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να σχεδιάσουν αποστολές στο άμεσο μέλον. Λόγοι για την επιλογή που κάναμε: 1. Οπως αναφέραμε και πιο πάνω,οι επιστήμονες θα μπορέσουν να σχεδιάσουν μια αποστολή προσεδάφισης στο άμεσο μέλλον. 2. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα σε διαστάσεις και μάζα άρα αξίζει να τον εξερευνήσουμε. 3. Λόγο της καλής κάμερας του Cassini θα μπορέσουμε να βγάλουμε καλύτερες αλλα και περισσότερες φοτογραφίες του Δία από αυτές που ήδη έχουμε. Λόγοι που δεν επιλέξαμε τα άλλα σενάρια : Δεν επιλέξαμε το 1 γιατί : 1. Γιατι στα φεγγαρια δεν μπορει ούτε να υπαρξει ζωή και ούτε να προσεδαφιστούν διαστημόπλοια. 2. Τα φεγγάρια αυτά δε μπορεί να υποστηρίζουν ζωή. Λόγοι που δεν επιλέξαμε το 3: 1. Δεν θα μπορέσουν οι επιστήμονες να σχεδιάσουν αποστολές στο μέλλον για να προσεδαφιστούν στα φεγγάρια αυτά. 2. Δεν θα μπορέσουν να κάνουν σχεδόν τίποτα με αυτή τη ταινία. 3. Ελπίζουμε να εκτιμήσετε τις απόψεις μας και να πετύχει όποια αποστολή και να γίνει!!!

24 Όνομα: Αικατερίνη Μαρία Μπάλλα Σχολείο: Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Δημοτικό Σχολείο «Γλυκερία Τζιουμάκη άξιον εστί» Ηλικία: 11 ετών Ο λαός μας πολλές φορές υποστηρίζει ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Πόσο ενδιαφέρον θα ήταν να «ανανεώσουμε» αυτή τη φράση και να δούμε σε πόσες λέξεις αντιστοιχεί και αν αντιστοιχεί, μια φωτογραφία τραβηγμένη από το διάστημα, όπου θα απεικονίζεται ο πλανήτης Δίας. Ο άνθρωπος από τη γέννησή του έχει την τάση να αναζητά και να ερευνά διεξοδικά τα δεδομένα που του δίνονται για την ανακάλυψη της αλήθειας. Έτσι, κατορθώνει την ανύψωση της πνευματικής, υλικής και ηθικής ζωής του. Ο άνθρωπος, στηριζόμενος στην επιστήμη καταφέρνει να νικήσει τις δεισιδαιμονίες και να απαλλαχθεί από τους φόβους. Επίσης, μέσα από αυτή τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας διευρύνονται ορίζοντες και οξύνεται η κριτική του σκέψη. Ένα ταξίδι στο διάστημα, λοιπόν, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του παρόντος και τις προϋποθέσεις του μέλλοντος, καθώς θα συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν. Αυτό το ταξίδι ακούγεται δελεαστικό, διότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Επί χιλιετίες ολόκληρες οι άνθρωποι ατένιζαν τον ουρανό επινοώντας φανταστικούς κόσμους. Ο Γαλιλαίος κατόρθωσε να μας προσφέρει μια ορθολογική σκέψη, αφού με τηλεσκόπιο δικής του κατασκευής αποκάλυψε την αστρική φύση, τον γαλαξία μας και παρατηρώντας τις φάσεις της Αφροδίτης ανακάλυψε τέσσερις από τους δορυφόρους του Δία, την Ιώ, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, τους οποίους ονόμασε άστρα των Μεδικών. Το Cassini- Χόιχενς είναι μια αποστολή ρομποτικού οχήματος από τη N.A.S.A, την E.S.A και την ιταλική A.S.I για τη μελέτη του Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του. Το Cassini ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου του 1997 και μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο.Σίγουρα ο πλανήτης Δίας είναι στη μορφή τόσο εντυπωσιακός και επιβλητικός όσο φαντάζονταν οι αρχαίοι το θεό Δία. Αποτελείται από υδρογόνο με το ένα τέταρτο της μάζας να είναι ήλιος. Μπορεί να έχει βραχώδη πυρήνα που αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία. Λόγω της ταχείας περιστροφής του το σχήμα του Δία είναι αυτό ενός πεπλατυσμένου σφαιροειδούς. Η ατμόσφαιρα του Δία είναι η μεγαλύτερη στο ηλιακό σύστημα,καθώς εκτείνεται σε πλάτος μεγαλύτερο των χιλιομέτρων.με το τηλεσκόπιο δεν φαίνεται η επιφάνεια του πλανήτη αλλά η πυκνή ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει και η οποία παρουσιάζει πλατιές, σκοτεινές ταινίες, παράλληλες προς τον ισημερινό του πλανήτη, που διαχωρίζονται από φωτεινές ζώνες. Χαρακτηριστικό του Δία είναι η κόκκινη κηλίδα με διάμετρο τετραπλάσια του γήινου δίσκου. Το χρώμα της και ο

25 χρόνος περιστροφής αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Το 2005 μια ακόμη μεγάλους μεγέθους κηλίδα, η μικρή κόκκινη κηλίδα έκανε την εμφάνισή της κοντά στη μεγάλη. Παρομοίως σχηματισμοί έχουν παρατηρηθεί και στους γίγαντες αερίων και υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς και στην ατμόσφαιρα του Δία. Με τη λήψη της εικόνας του πλανήτη Δία από το Cassini θα μας δοθούν επιπρόσθετα χαρακτηριστικά του Δία αλλά και του συστήματος των δορυφόρων του και ίσως απαντήσει το ερώτημα αν επηρεάζει την κίνηση των άλλων πλανητών. Το Cassini εξάλλου έχει καλύτερο εξοπλισμό σε σχέση με τις αποστολές Βόγιατζερ 1 και 2 πριν χρόνια, αλλά και εμπειρία στη μελέτη μακρινών πλανητών, καθώς έχει φωτογραφίσει ήδη τη Γη, τη Σελήνη, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα. Αναμφισβήτητα, η επιστήμη ισοδυναμεί με την έρευνα και είναι από τους καλύτερους αρωγούς στην επίλυση προβλημάτων. Ίσως όλες αυτές οι παρατηρήσεις οδηγήσουν σε εξερεύνηση συνθηκών ζωής τόσο σε κάποιο δορυφόρο του Δία όσο και σε πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι ανακαλύψεις προσφέρουν ασφάλεια για το μέλλον, εξασφάλιση ποιότητας ζωής με αποτέλεσμα την καλύτερη επιβίωση αλλά και διαβίωση.

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Το χρώμα της Αφροδίτη είναι κίτρινο προς κόκκινο. Το μέγεθός της είναι 9,38-10 χλ. Η απόσταση από τη γη είναι 41.400.000 χλ. Δεν είναι αρκετή απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Cassini Scientist for a Day Essay. Για µαθητές από ετών

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Cassini Scientist for a Day Essay. Για µαθητές από ετών ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2010 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Cassini Scientist for a Day Essay. Για µαθητές από 10-18 ετών Καλωσορίσατε στην 9η έκδοση του παγκόσµιου διαγωνισµού ''Επιστήµονας του Κασίνι για µια µέρα'' (Cassini-Scientist

Διαβάστε περισσότερα

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή.

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Το Ηλιακό Σύστημα. Ήλιος Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του Ηλιακού μας Συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χμ. Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ Ε - ΣΤ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 Στην ελληνική μυθολογία ο Ήλιος ήταν προσωποποιημένος ως θεότητα που οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό. Σαν πλανήτης είναι ο αστέρας του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΉΛΙΟΣ Βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, ένα κίτρινο αστέρι της κύριας ακολουθίας ηλικίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων χρόνων.

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΉΛΙΟΣ Βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, ένα κίτρινο αστέρι της κύριας ακολουθίας ηλικίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων χρόνων. ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως ηλιακό σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκροτούνται σε τροχιά γύρω του χάρης στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν όλα πριν 4,6 δις έτη σε ένα γιγάντιο μοριακό νέφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Περιεχόμενα Τι είναι το Διάστημα;... 2 Το ηλιακό σύστημα... 4 Οι πλανήτες... 6 Ο Ήλιος... 10 Η Σελήνη... 12 Αστέρια και κομήτες... 14

Διαβάστε περισσότερα

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση):

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση): 1 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας για µαθητές Δηµοτικού 1. Το διαστηµικό τηλεσκόπιο Χάµπλ (Hubble) πήρε πρόσφατα αυτή την φωτογραφία όπου µπορείτε να διακρίνετε ένα «χαµογελαστό πρόσωπο».

Διαβάστε περισσότερα

Ήλιος. Αστέρας (G2V) με Ζ= Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km. Μέση απόσταση: 1 AU = x 108 km

Ήλιος. Αστέρας (G2V) με Ζ= Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km. Μέση απόσταση: 1 AU = x 108 km Το Ηλιακό Σύστημα Ήλιος Αστέρας (G2V) με Ζ=0.012 Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km Μέση απόσταση: 1 AU = 1.496 x 108 km Τροχιές των πλανητών Οι νόμοι του Kepler: Ελλειπτικές τροχιές

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε επιστήµονας του Κασίνι για µια µέρα (Cassini Scientist for a Day Essay)

Γίνε επιστήµονας του Κασίνι για µια µέρα (Cassini Scientist for a Day Essay) ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2012 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Γίνε επιστήµονας του Κασίνι για µια µέρα (Cassini Scientist for a Day Essay) Για µαθητές από 10-18 ετών Καλωσορίσατε στην 3 η Ελληνική έκδοση και 11 η διεθνή του µαθητικού διαγωνισµού

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος;

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Μαγνητικό πεδίο. Κρατήρες. Ο πρώτος άνθρωπος που πήγε

Διαβάστε περισσότερα

Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος: Ερευνητική εργασία:

Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος: Ερευνητική εργασία: Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος:2015-16 Ερευνητική εργασία: Διάστημα ΑΣΤΕΡΙΑ Τα αστέρια ειναι : Κυρίως ήλιοι άλλων

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΩΡΙΩΝ, 9/1/2008 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Γη, ο τρίτος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος Περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο, ένα τυπικό αστέρι της κύριας ακολουθίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα

Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα Αφορμή για την επιλογή του θέματος υπήρξε η ενότητα «Το ηλιακό μας σύστημα» του κεφαλαίου «Μαθαίνουμε για τη Γη» από το μάθημα της Γεωγραφίας. Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;;

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Ο ουρανός από πάνω μας : Η ανάλυση Όποιος έχει βρεθεί μακριά από τα φώτα της πόλης κοιτώντας τον νυχτερινό ουρανό αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ»

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Θέμα 1 ο (Σύντομης ανάπτυξης): 18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Θέματα του Γυμνασίου (Α) Ποιοι πλανήτες ονομάζονται Δίιοι; (Β) Αναφέρατε και

Διαβάστε περισσότερα

Ονόματα: Βασιλειάδης Παύλος, Ντόσκου Αλέξης, Τσελεπή Σαββούλα

Ονόματα: Βασιλειάδης Παύλος, Ντόσκου Αλέξης, Τσελεπή Σαββούλα Περιεχόμενα Βασιλειάδης Παύλος, Ντόσκου Αλέξης, Τσελεπή Σαββούλα... 2 Γιώργος Παλιούρας... 3 Νικόλαος Σιούτας... 4 Βασιλείου Ευτυχία... 5 Καλλινίκου Άννα... 6 Άντζελα Μπινιάκου... 8 Ειρήνη - Σωτηρία Λόλα...

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Χριστιάνα Κεφαλωνίτη

Όνομα: Χριστιάνα Κεφαλωνίτη Περιεχόμενα Όνομα: Χριστιάνα Κεφαλωνίτη... 2 Όνομα: Δανάη Λεβή... 4 Ονόματα: Ιωάννα Μιχαλέλη, Ελένη Πίτσικου... 6 Όνομα: Γιάννης Μπαρτσώτας... 7 Όνομα: Αιμιλία Χιώτη... 8 Ονομα: Δημήτριος Βασιλείου...

Διαβάστε περισσότερα

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ Ι: H ΣΕΛΗΝΗ

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ Ι: H ΣΕΛΗΝΗ AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ Ι: H ΣΕΛΗΝΗ 1. Η Σελήνη μας είναι ο πέμπτος σε μέγεθος δορυφόρος του Ηλιακού μας συστήματος (εικόνα 1) μετά από τον Γανυμήδη (Δίας), τον Τιτάνα (Κρόνος), την Καλλιστώ (Δίας) και

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ''Επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα'' (Cassini-Scientist for a day Essay)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ''Επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα'' (Cassini-Scientist for a day Essay) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ''Επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα'' (Cassini-Scientist for a day Essay) Για μαθητές από 10-18 ετών Γίνε κι εσύ μέλος της επιστημονικής ομάδας του Cassini έχοντας ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τα μέλη του Ομίλου: ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΟΓΛΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΓΙΑΠΑΝΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΡΙΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ. Νικολέτα Δριγκάκη Ευαγγελία Δαβίλλα Θέλξη Κιμπιζή ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤHΜΑ.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ. Νικολέτα Δριγκάκη Ευαγγελία Δαβίλλα Θέλξη Κιμπιζή ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤHΜΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Νικολέτα Δριγκάκη Ευαγγελία Δαβίλλα Θέλξη Κιμπιζή ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤHΜΑ. Το Ηλιακό Σύστημα. Το ηλιακό σύστημα δημιουργήθηκε από την κατάρρευση ενός τεράστιου μοριακού νέφους

Διαβάστε περισσότερα

Ρωμέση Χριστιάνα Τσιγγέλη Δήμητρα

Ρωμέση Χριστιάνα Τσιγγέλη Δήμητρα Ρωμέση Χριστιάνα Τσιγγέλη Δήμητρα Ηλιακό σύστημα Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν όλα πριν 4,6 δις έτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ: απειλή από σκόνη

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ: απειλή από σκόνη ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ: απειλή από σκόνη Το πέρασμα ενός δίδυμου αστεροειδούς από τη γειτονιά της Γης αποκάλυψε το μυστικό του: δεν ήταν παρά ένα σύννεφο σκόνης... Η διαπίστωση είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Μέλη ομάδας Οικονόμου Γιώργος Οικονόμου Στέργος Πιπέρης Γιάννης Χατζαντώνης Μανώλης Χαυλή Αθηνά Επιβλέπων Καθηγητής Βασίλειος Βαρσάμης Στόχοι: Να μάθουμε τα είδη των

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. Μια σύντοµη περιγραφή της εργασίας που εκπονήσατε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Αστρονοµίας. Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές

Διαβάστε περισσότερα

STAR WARS. Βασίλης Μπαντέκας Βασίλης Μόρφος Χάρης Μπαλοδήμας Δημήτρης Παρασκευάς Μάριο Λίτο

STAR WARS. Βασίλης Μπαντέκας Βασίλης Μόρφος Χάρης Μπαλοδήμας Δημήτρης Παρασκευάς Μάριο Λίτο STAR WARS Βασίλης Μπαντέκας Βασίλης Μόρφος Χάρης Μπαλοδήμας Δημήτρης Παρασκευάς Μάριο Λίτο Θέμα: ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΥΠΟΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: Διαστημικά φαινόμενα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Ευσταθία - Λευκοθέα Παπαδιαμάντη... 2 Αθηνά Πανταζή - Σταύρος Τζίκας... 4

Περιεχόμενα. Ευσταθία - Λευκοθέα Παπαδιαμάντη... 2 Αθηνά Πανταζή - Σταύρος Τζίκας... 4 Περιεχόμενα Ευσταθία - Λευκοθέα Παπαδιαμάντη... 2 Αθηνά Πανταζή - Σταύρος Τζίκας... 4 Όνομα: Ευσταθία - Λευκοθέα Παπαδιαμάντη Σχολείο: 5ο Γενικό Λύκειο Βύρωνα Τάξη: Β Στην αρχή υπήρχε μόνο σκοτάδι. Έπειτα

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» Ανάπτυξη σχεδίου εργασίας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο. Εισηγητής: Μακρής Νικόλαος

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» Ανάπτυξη σχεδίου εργασίας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο. Εισηγητής: Μακρής Νικόλαος Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» Ανάπτυξη σχεδίου εργασίας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Εισηγητής: Μακρής Νικόλαος Γενικός τίτλος «Ένας μαγικός αλλά άγνωστος κόσμος» Ένας μαγικός αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM. Μάθημα 2. Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος

ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM. Μάθημα 2. Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM Μάθημα 2 Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος 2 Ένα μοντέλο του Ηλιακού μας Συστήματος Εισαγωγή Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Αστρονομία Μπιρσιάνης Γιώργος Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Λαμπρότητα : 100 φορές τη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Θέμα: Σχεδιασμός παιχνιδιού με κάρτες για το Ηλιακό Σύστημα Μάθημα: Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙΙ Δήμητρα Μισιτζή 1 (ΑΜ:131/2008092)

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Γυμνασίου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017

Ερωτήσεις Γυμνασίου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017 ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα συμπληρώσετε τίποτα πάνω σε αυτό το έγγραφο, ούτε θα το αποστείλετε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail). Απλά το αναρτήσαμε για την δική σας διευκόλυνση. Μόλις βρείτε τις απαντήσεις που γνωρίζετε,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Οι τέσσερις εσωτερικοί πλανήτες, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν τους λεγόμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος σεμιναρίων Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία

Κύκλος σεμιναρίων Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία Κύκλος σεμιναρίων Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία Ο ουράνιος θόλος είναι ένα μέρος που μπορεί να προσφέρει σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, άπειρες συγκινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:.

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Φύλλο Εργασίας Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Δραστηριότητα 1: Προβολή βίντεο (3 λεπτά) Δραστηριότητα 2: Ερωτήματα μαθητών (2 λεπτά) Να διατυπώσετε τα ερωτήματα σας με βάση την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αφροδίτη

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αφροδίτη ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος Αφροδίτη Η Αφροδίτη, ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο, είναι ο θερμότερος κόσμος του ηλιακού μας συστήματος (μαζί με τον δορυφόρο του Δία

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του Είμαστε αστερόσκονη Είμαστε αστερόσκονη Αν θέλετε να ακουμπήσετε, να πιάσετε στα χέρια σας το εσωτερικό ενός άστρου αρκεί να χαϊδέψετε το πρόσωπό σας ή κάποιο αντικείμενο δίπλα σας. Όλα αυτά αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Μέρος 8ο (Πλανήτες) Ν. Στεργιούλας ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ Γη Άρης Αφροδίτη Ερμής Πλούτωνας ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ Δίας Κρόνος Ουρανός Γη Ποσειδώνας Πλούτωνας ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ Ήλιος Γη Δίας Πλούτωνας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Εισαγωγή Η πιο κάτω παρουσίαση είναι η αρχή του δρόµου στη µακριά λεωφόρο της γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

από τη μάζα του Ήλιου μετατρέπονται σε 650 εκατομμύρια τόνους ηλίου που συνεχίζουν να αποτελούν μάζα του Ήλιου. Από τη διαφορά αυτή 4,6 εκατομμύρια τό

από τη μάζα του Ήλιου μετατρέπονται σε 650 εκατομμύρια τόνους ηλίου που συνεχίζουν να αποτελούν μάζα του Ήλιου. Από τη διαφορά αυτή 4,6 εκατομμύρια τό Ο άνθρωπος πάντα ήθελε να ταξιδεύει μακριά, να γνωρίζει νέους τόπους και να κατακτά όλο και πιο μακρινούς ορίζοντες. Το ταξίδι στο διάστημα ήταν πάντα μια μακρινή μεν, αλλά μεγάλη του επιθυμία και η εξερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

= 2, s! 8,23yr. Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016

= 2, s! 8,23yr. Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 1. Αστρική μέρα ονομάζουμε: (α) τον χρόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση ενός αστέρα (β) τον χρόνο περιστροφής ενός αστέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Λεονάρδος Γκουβέλης. Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου

ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Λεονάρδος Γκουβέλης. Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ Λεονάρδος Γκουβέλης Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου Συνοπτικά: Κοσμολογικές θεωρίες ανά τους αιώνες Σύγχρονη κοσμολογική άποψη Αστρονομικές αποδείξεις της θεωρίας του Big Bang Μεγάλα

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάκτηση της Σελήνης

Η κατάκτηση της Σελήνης Η κατάκτηση της Σελήνης Η εργασία συντελέστηκε μετά από ώρες προσπάθειας των μαθητών: Νίκου Γκίτσιου Μάνου Βαφειάδη Η απογείωση των πρώτων που άφησαν το στίγμα τους στην Σελήνη Apollo 11 Η πιο σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης αναφέρεται στον δικό μας

βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης αναφέρεται στον δικό μας Οι γαλαξίες αποτελούν τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκόνης και (πιθανώς) αόρατης σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει άξονας

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Voyager 1. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σχολικό έτος Εργασία Φυσικής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σ.

Voyager 1. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σχολικό έτος Εργασία Φυσικής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σ. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σχολικό έτος 2012-2013 Εργασία Φυσικής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σ. Παπανδρέου Voyager 1 Τάξη: Α Τμήμα: 3 Μαθήτρια: Παυλοπούλου Καλλιόπη- Έλλη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αστρονομία τι θα κάνουμε δηλαδή??? Ήλιος, 8 πλανήτες και πάνω από 100 δορυφόροι τους. Το πλανητικό μας σύστημα Οι πλανήτες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Διαστημικός καιρός. Αποτελεί το σύνολο της ηλιακής δραστηριότητας (ηλιακός άνεμος, κηλίδες, καταιγίδες, εκλάμψεις, προεξοχές, στεμματικές εκτινάξεις ηλιακής μάζας) που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Που β ρί σκε ται λοι πόν οή λιο ς, μ έσα στο ν γα λαξ ία;

Που β ρί σκε ται λοι πόν οή λιο ς, μ έσα στο ν γα λαξ ία; Ο ήλιος Τι είναι ο ήλιος; Ο Ήλιος είναι ένα άστρο του Γαλαξία μας, όπως τα άστρα που βλέπετε την νύχτα στον ουρανό! Ο Ήλιος είναι μία τεράστια σφαίρα αερίων, δηλαδή, αποτελείται από υδρογόνο σε ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν οι Μελανές Οπές;

Υπάρχουν οι Μελανές Οπές; Υπάρχουν οι Μελανές Οπές; ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη, 10/2/2014 Σκοτεινοί αστέρες 1783: Ο John Michell ανακαλύπτει την έννοια ενός σκοτεινού αστέρα,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Πρόγραμμα βραδιών παρατηρήσεων Μάιος 2009 7 Μαΐου 14 Μαΐου 21 Μαΐου 28 Μαΐου

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Πρόγραμμα βραδιών παρατηρήσεων Μάιος 2009 7 Μαΐου 14 Μαΐου 21 Μαΐου 28 Μαΐου ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πρόγραμμα βραδιών παρατηρήσεων Μάιος 2009 7 Μαΐου 14 Μαΐου 21 Μαΐου 28 Μαΐου www.ea.gr/ep/cosmos www.discoveryspace.net Οι βραδιές παρατήρησης υποστηρίζονται από τα

Διαβάστε περισσότερα

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία Sfaelos Ioannis 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η Γη είναι ο τρίτος στη σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. έ θ Η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 149.600.000 km.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΟΥΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕ03 1 ου ΓΕΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αφορμή για την παρουσίαση αυτή το γεγονός ότι τα τρία τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Μία απεικόνιση του Ήλιου: 1. Πυρήνας 2. Ζώνη ακτινοβολίας 3. Ζώνη μεταφοράς 4. Φωτόσφαιρα 5. Χρωμόσφαιρα 6. Σέ Στέμμα 7. Ηλιακή κηλίδα 8. Κοκκίδωση 9. Έκλαμψη Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ίδιο από τη Γη. Τα δύο σηµεία που έχουν ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Φαντάσου πως κάποια μέρα μπορεί αντί να κατοικούμε στην Γη, να «μεταναστεύσουμε» σε έναν άλλο πλανήτη! Όσο απίθανο και αν ακούγεται, επιστήμονες εξετάζουν την πιθανή κατάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής. «Ένας περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα»

Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής. «Ένας περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα» Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής «Ένας περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα» Εκπαιδευτικός: Μπλούχου Στεφανία Τάξη: Β Σχολικό έτος: 2012-13 ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου 1 Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Ζαντής Γιώργος, Παρεκκλησίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 < > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για τα τεράστια συμπλέγματα γαλαξιών, τις πιο μακρινές

Διαβάστε περισσότερα

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ 1. Ο Ήλιος μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της περιοχής μας, του Γαλαξία μας αλλά και του σύμπαντος (NASA Science, εικόνα 1), όντας ο μοναδικός στο ηλιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ

ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Mcs χημικός www.polkarag.gr Μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος 380.000 έτη 6000 ο C Τα ηλεκτρόνια μπορούν να συνδεθούν με τα πρωτόνια ή τους άλλους

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Δημιουργία του Κόσμου Μαθητές : Νίκος Μάντζιος Λευτέρης Δεληγιάννης Σπύρος Κούφαλης Χριστόφορος Τζόλος Εκπαιδευτικοί : Άννα Αθανασοπούλου,Χημικός Θανάσης Παπαθανασίου,Θεολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα διαγωνισμού «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών» 2017

Θέματα διαγωνισμού «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών» 2017 Θέματα διαγωνισμού «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών» 2017 ΘΕΜΑ Α Μέτρο αδράνειας υλικού αντικειμένου είναι η μάζα και τίποτε άλλο δεν μας ενδιαφέρει! Επομένως μεγαλύτερη αδράνεια έχει η m 2. (Σ) Σταματάει δηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Πληροφοριακό υλικό Κέντρο Επισκεπτών Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Την Παρασκευή 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 -

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 - ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ H Γη είναι ένας πλανήτης από τους οκτώ συνολικά του ηλιακού μας συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα του Γαλαξία μας, ο οποίος με την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Π.» ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Π.» ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Π.» ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 2 ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΙΑΣΤΗΜΑ-Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Παρατηρώντας τη νύχτα τον ουρανό µπορούµε να δούµε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν. Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016

Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν. Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016 Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016 Αστροφωτογραφία Είδη αστροφωτογραφίας Τρία βασικά είδη (με απλουστευτική προσέγγιση) Ηλιακού συστήματος Βαθέως

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :02

Συντάχθηκε απο τον/την ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :02 Η Κίνα σημείωσε ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που πρώτη «πάτησε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε το ρομποτικό σκάφος της Chang'e-4. 1 / 6 Το σκάφος, που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΚΙΝΗΣΕΙΣ 2.1 Περιγραφή της κίνησης Ο κλάδος της Φυσικής που ασχολείται με την περιγραφή της κίνησης των σωμάτων χωρίς να αναζητά τα αίτια που την προκαλούν, ονομάζεται κινηματική. Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μας είναι η γη

Σπίτι μας είναι η γη Σπίτι μας είναι η γη 1.α. Ο αρχηγός των Ινδιάνων λέει ότι η φύση είναι το σπίτι τους. Τι εννοεί; β. Πώς βλέπει ο λευκός τη φύση, σύμφωνα με τον Ινδιάνο; α. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

Η έκθεση Πέλε - 7η Οκτωβρίου του Γεια σας!

Η έκθεση Πέλε - 7η Οκτωβρίου του Γεια σας! Η έκθεση Πέλε - 7η Οκτωβρίου του 2015 Γεια σας! * ο Kaypacha δείχνει στην οθόνη την εφαρμογή Solar System Scope (Πεδίο του Ηλιακού Συστήματος) για το πρώτο μισό της Έκθεσης Πέλε ( καλό είναι να βλέπει

Διαβάστε περισσότερα

ºΚåεÝίµåεîνïο ΑæφÜήçγèηóσèη ς

ºΚåεÝίµåεîνïο ΑæφÜήçγèηóσèη ς I. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ Ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό από την Γη, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε την θαυμαστή πολυπλοκότητα του Σύμπαντος. Ο Γαλαξίας μας μόνο κρύβει μέσα του δισεκατομμύρια πλανητικά

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας

Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας Ελληνική Αστρονομική Ένωση (Ε.Α.Ε.) Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας του Άρη Μυλωνά Εισαγωγή Έχετε βρεθεί ποτέ στην εξοχή; Έχετε βρεθεί σε σκοτεινό νυκτερινό ουρανό, μακριά από τα φώτα των πόλεων; Έχετε

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ 1.1. Γενικά 1.2. Στρώματα ή περιοχές της ατμόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ Φωτογρ:Παν. Φιλίππου Ντασκάλου Ντιάνα Παστρή Γεωργία Τσάτση Μαρία Ντίνο Ιωσήφ Σιαφάκας Σωτήρης Σπυρόπουλος Παναγιώτης Στάμος Νίκος Ερευνητική εργασία, Τμήμα Α3

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΙΟΣ Β - ΠΡΟΚΥΩΝ Β H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΝΑΝΩΝ

ΣΕΙΡΙΟΣ Β - ΠΡΟΚΥΩΝ Β H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΝΑΝΩΝ 2018 2027 ΣΕΙΡΙΟΣ Β - ΠΡΟΚΥΩΝ Β H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΝΑΝΩΝ Σείριος Β Προκύων Β Τα επόμενα έτη 2018-2027 οι δύο διασημότεροι, εγγύτεροι, αλλά και δυσκολότεροι, για τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, λευκοί νάνοι

Διαβάστε περισσότερα

Φανταστικά ταξίδια στο διάστημα

Φανταστικά ταξίδια στο διάστημα Φανταστικά ταξίδια στο διάστημα Ο Πότης Ράτος ζούσε στα 1880 μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του κάπου στην Ελλάδα. Λαχταρούσε να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Όχι στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος»

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Σωτήρης Τσαντίλας (PhD, MSc), Μαθηματικός Αστροφυσικός Σύντομη περιγραφή: Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Προβολή βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=ieque5n3rwq

Προβολή βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=ieque5n3rwq Το Hλιακό Σύστημα Το Hλιακό Σύστημα Στο σημερινό μάθημα θα δούμε τα ουράνια σώματα που αποτελούν το Ηλιακό Σύστημα και θα μελετήσουμε τους κύριους παράγοντες για την ύπαρξη ζωής εκτός της Γης. Προβολή

Διαβάστε περισσότερα

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται:

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται: 3ST TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 7:45 μ.μ. Page 1 Διάστημα Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, χρειάζεται: μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα