Μεταφορά νερού, ανόργανων θρεπτικών στοιχείων και φωτοσυνθετικών προϊόντων: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πολύπλοκου οργανισμού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μεταφορά νερού, ανόργανων θρεπτικών στοιχείων και φωτοσυνθετικών προϊόντων: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πολύπλοκου οργανισμού"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Μεταφορά νερού, ανόργανων θρεπτικών στοιχείων και φωτοσυνθετικών προϊόντων: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πολύπλοκου οργανισμού openeclass gliak@aua.gr

2 Οι οδοί μεταφοράς συστατικών στο φυτικό σώμα

3 Ενότητα Α: Η μεταφορά νερού από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα μέσω του φυτού

4 Μορφές εδαφικού νερού και απορρόφησή του από τα φυτά

5 Οι ρίζες αλλά και η εξάτμιση προκαλούν τοπικές ανομοιομορφίες στην εδαφική υγρασία Το νερό του εδάφους κινείται μέσω διάχυσης και μαζικής ροής από περιοχές υψηλής προς περιοχές χαμηλής εδαφικής υγρασίας. Οι ρίζες τροποποιούν τα χαρακτηριστικά τους ώστε να αυξήσουν την απορροφητική τους ικανότητα -Με την εξάπλωση σε νέες περιοχές του εδάφους. -Με την ελάττωση του δυναμικού του νερού των ριζικών τριχιδίων.

6 Μετά την είσοδό του στη ρίζα, το νερό θα πρέπει να κατευθυνθεί στα αγγεία του ξύλου Η κίνηση αυτή του νερού μπορεί να ακολουθήσει τρεις εναλλακτικές οδούς: την αποπλασμική, τη συμπλασμική και τη διαμεμβρανική οδό. -Η αποπλασμική οδός περιλαμβάνει την κίνηση του νερού μέσω του αποπλάστη, δηλ. των κυτταρικών τοιχωμάτων. -Η συμπλασμική οδός περιλαμβάνει τη κίνηση του νερού μέσω του συμπλάστη, δηλ. του κυτταροπλάσματος γειτονικών κυττάρων της ρίζας και πραγματοποιείται μέσω των πλασμοδεσμάτων.

7 Η κίνηση του νερού από το εδαφικό διάλυμα κατά την ακτίνα της ρίζας και μέχρι τα αγγεία του ξύλου

8 Μετά την είσοδό του στη ρίζα, το νερό θα πρέπει να κατευθυνθεί στα αγγεία του ξύλου Η κίνηση αυτή του νερού μπορεί να ακολουθήσει τρεις εναλλακτικές οδούς: την αποπλασμική, τη συμπλασμική και τη διαμεμβρανική οδό. -Η αποπλασμική οδός περιλαμβάνει την κίνηση του νερού μέσω του αποπλάστη, δηλ. των κυτταρικών τοιχωμάτων. -Η συμπλασμική οδός περιλαμβάνει τη κίνηση του νερού μέσω του συμπλάστη, δηλ. του κυτταροπλάσματος γειτονικών κυττάρων της ρίζας και πραγματοποιείται μέσω των πλασμοδεσμάτων. -Η διαμεμβρανική οδός περιλαμβάνει την κίνηση του νερού από κύτταρο σε κύτταρο μέσω της κυτταροπλασματικής μεμβράνης ή/και του τονοπλάστη.

9 Οι υδατοπορίνες είναι μεμβρανικές πρωτεΐνες-δίαυλοι μέσω των οποίων διευκολύνεται η κίνηση των μορίων του νερού

10 Η σχετική συνεισφορά κάθε οδού κίνησης εξαρτάται από τις συνθήκες και την ηλικία της ρίζας -Σε φυτά που διαπνέουν έντονα η αποπλασμική οδός υπερισχύει, ενώ οι άλλες δύο εναλλακτικές οδοί υπερισχύουν όταν η ταχύτητα της διαπνοής παραμένει χαμηλή ή σταματά. -Όταν η ρίζα είναι πολύ νεαρή (οι ιστοί μεταφοράς είναι ακόμα αδιαφοροποίητοι) η ενδοδερμίδα είναι πλήρως περατή στο νερό και τα θρεπτικά στοιχεία. -Σε ένα δεύτερο στάδιο, τα αντικλινή κυτταρικά τοιχώματα των κυττάρων της ενδοδερμίδας αποκτούν την κασπαρική λωρίδα. -Στο τελικό στάδιο διαφοροποίησης της ενδοδερμίδας, τα κυτταρικά τοιχώματα αποφελλώνονται καθ όλη την έκτασή τους.

11 Η κίνηση του νερού στα αγγεία του ξύλου συμβαίνει μέσω μαζικής ροής που οφείλεται είτε σε αρνητική πίεση (τάση) που αναπτύσσεται στο υπέργειο τμήμα είτε σε θετική πίεση που αναπτύσσεται στη ρίζα

12 Η θεωρία της συνοχής-τάσης εξηγεί την άνοδο του ανιόντος χυμού στα αγγεία του ξύλου μεταξύ ρίζας και φύλλων Σε συνθήκες επάρκειας νερού και ενεργού διαπνοής, η κινητήρια δύναμη ανύψωσης του νερού μέσα στα αγγεία του ξύλου είναι η εξάτμιση του νερού από τα φύλλα. Σύμφωνα με τη θεωρία συνοχής τάσης, η συνεχής εξάτμιση νερού από τα φύλλα κατά τη διάρκεια της διαπνοής δημιουργεί διαφορά δυναμικού μεταξύ των κυττάρων του μεσοφύλλου και των αγγείων του ξύλου, η οποία προκαλεί την έξοδο του νερού από τα αγγεία.

13 Η θεωρία της συνοχής-τάσης εξηγεί την άνοδο του ανιόντος χυμού στα αγγεία του ξύλου μεταξύ ρίζας και φύλλων Η τάση αυτή ουσιαστικά αντλεί το νερό προς τα πάνω. Εάν η στήλη του νερού είναι συνεχής μέσα στα αγγεία, τότε η τάση μεταδίδεται σε όλο το μήκος τους, έως τη ρίζα. Η ακεραιότητα της στήλης του νερού αποτελεί βασική προϋπόθεση της μαζικής ροής, διότι εάν διακοπεί η ροή θα σταματήσει.

14 Η θεωρία της συνοχής-τάσης εξηγεί την άνοδο του ανιόντος χυμού στα αγγεία του ξύλου μεταξύ ρίζας και φύλλων Η στήλη του νερού σε κανονικές συνθήκες παραμένει συνεχής για δύο λόγους: 1. Οι δυνάμεις συνοχής μεταξύ των μορίων του νερού είναι εξαιρετικά ισχυρές όπως και οι δυνάμεις συνάφειας μεταξύ του νερού και των κυτταρικών τοιχωμάτων των αγγείων του ξύλου. 2. Τα λιγνινοποιημένα κυτταρικά τοιχώματα των αγγείων είναι αρκετά ισχυρά ώστε να μη συνθλίβονται προς το κέντρο του αγγείου λόγω της τάσης.

15 Η θεωρία της συνοχής-τάσης εξηγεί την άνοδο του ανιόντος χυμού στα αγγεία του ξύλου μεταξύ ρίζας και φύλλων Ακραίες συνθήκες που προκαλούν έντονη διαπνοή σε συνδυασμό με έλλειψη νερού στο έδαφος οδηγούν στην ανάπτυξη πολύ έντονης τάσης στα αγγεία. Τότε, μπορεί να ξεπεραστεί το όριο θραύσης της στήλης του νερού και να δημιουργηθούν φυσαλίδες μέσα στα αγγεία. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως εμβολή και οδηγεί στο σταμάτημα της ροής του ανιόντος χυμού.

16 Προοδευτική επέκταση εμβολής σε αγγεία ξύλου

17 Η αντιμετώπιση των εμβολών γίνεται με μηχανισμούς επιδιόρθωσης, αποφυγή με στενότερα αγγεία και αντικατάσταση των αγγείων -Στα ποώδη φυτά υπάρχει δυνατότητα συρρίκνωσης των φυσαλίδων μέσω της ριζικής πίεσης. -Φυτά τα οποία διαβιούν σε περιβάλλοντα με συχνή και έντονη έλλειψη νερού είναι εφοδιασμένα με στενότερα αγγεία του ξύλου. -Η αυξημένη πυκνότητα στομάτων στα φυτά αυτά στοχεύει στον ισχυρό έλεγχο της διαπνοής. Τα στόματα παίζουν το ρόλο των βαλβίδων που αποτρέπουν τη δημιουργία πολύ αρνητικών πιέσεων στα αγγεία του ξύλου και επομένως των εμβολών.

18 Η αντιμετώπιση των εμβολών γίνεται με μηχανισμούς επιδιόρθωσης, αποφυγή με στενότερα αγγεία και αντικατάσταση των αγγείων -Από την άλλη πλευρά τα πολυετή δενδρώδη είδη τα οποία μπορεί να υποστούν επεισόδια παγετού τη χειμερινή περίοδο, αντικαθιστούν το σύνολο των αγγείων τους με νέα κατά τη δευτερογενή ανάπτυξη στη διάρκεια της άνοιξης. -Μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού όπου ο κίνδυνος εμβολών αυξάνεται σημαντικά, παρατηρείται διαφοροποίηση όσον αφορά στο πλήθος και τη διάμετρο των αγγείων. Το καλοκαιρινά αγγεία ξύλου είναι περισσότερα και στενότερα (ασφαλέστερα) σε σύγκριση με τα ανοιξιάτικα, τα οποία είναι λιγότερα και περισσότερο ευρύπορα.

19 Η ριζική πίεση αποτελεί έναν εναλλακτικό μηχανισμό μετακίνησης νερού που συμβαίνει σε συνθήκες μειωμένης ή μηδενικής διαπνοής -Σε καλοποτισμένα φυτά οι συνθήκες αυτές δημιουργούνται είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας (οπότε τα στόματα παραμένουν κλειστά) είτε όταν η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι εξαιρετικά υψηλή, όπως σε θερμοκήπια με ανεπαρκή αερισμό (οπότε η εξάτμιση του νερού από τα φύλλα είναι μειωμένη). -Στις συνθήκες αυτές η διαπνοή σταματά, ωστόσο, η ενεργός πρόσληψη ιόντων από το έδαφος και η είσοδος νερού στη ρίζα συνεχίζονται απρόσκοπτα. Η συσσώρευση ιόντων στη βάση των αγγείων προκαλεί πτώση του οσμωτικού δυναμικού και είσοδο νερού σε αυτά.

20 Η ριζική πίεση αποτελεί έναν εναλλακτικό μηχανισμό μετακίνησης νερού που συμβαίνει σε συνθήκες μειωμένης ή μηδενικής διαπνοής -Επομένως εμφανίζεται στη βάση των αγγείων θετική υδροστατική πίεση η οποία ωθεί το νερό προς τα πάνω. Για την είσοδο των ιόντων από το έδαφος στα κύτταρα της ρίζας καταναλώνεται ενέργεια, επομένως η ριζική πίεση συνεπάγεται ενεργειακό κόστος αν και είναι κοινό με το κόστος απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων.

21 Η κίνηση του νερού στα αγγεία του ξύλου συμβαίνει μέσω μαζικής ροής που οφείλεται είτε σε αρνητική πίεση (τάση) που αναπτύσσεται στο υπέργειο τμήμα είτε σε θετική πίεση που αναπτύσσεται στη ρίζα

22 Σταγονόρροια στα φύλλα κολοκυθιάς

23 Η υδραυλική ανακατανομή του νερού μέσω των ριζών είναι μια παθητική διαδικασία που οδηγεί στην εξίσωση της εδαφικής υγρασίας -Η συνεχής απορρόφηση νερού από μια ενεργό ρίζα μπορεί να προκαλέσει τοπική ξήρανση στο έδαφος. Αυτό συμβαίνει όταν η ταχύτητα αναπλήρωσης του νερού από το παρακείμενο έδαφος είναι μικρότερη από την ταχύτητα απορρόφησης του νερού από τη ρίζα. -Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατή η μεταφορά νερού στα ξηρότερα στρώματα του εδάφους από στρώματα με περισσότερη υγρασία μέσω των ριζών. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται με τον όρο υδραυλική ανακατανομή του νερού.

24 Η υδραυλική ανακατανομή του νερού μέσω των ριζών είναι μια παθητική διαδικασία που οδηγεί στην εξίσωση της εδαφικής υγρασίας -Είναι μια παθητική διαδικασία στην οποία η κινούσα δύναμη προέρχεται από τη διαβάθμιση του δυναμικού νερού μεταξύ των στρωμάτων του εδάφους που έρχονται σε επαφή με τη ρίζα. -Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά και η διαπνοή είναι πολύ χαμηλή, αποκαθίσταται ισορροπία μεταξύ των δυναμικών νερού των ριζών και του εδάφους μέσω εξόδου νερού από τις ρίζες προς τις ξηρότερες περιοχές του εδάφους. -Η υδραυλική ανακατανομή του νερού συμβάλλει στην ύγρανση της ριζόσφαιρας ώστε να συντηρείται η εδαφική μικροβιακή δραστηριότητα και η απορρόφηση ιόντων από το έδαφος.

25 Ενότητα Β: Η πρόσληψη, μεταφορά και αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων

26 Η ρίζα απορροφά θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος τα οποία μεταφέρονται στο υπέργειο μέρος του φυτού -Το διαπνευστικό ρεύμα τροφοδοτεί το φυτό με τα απαραίτητα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία τα οποία μεταφέρονται ως αραιό διάλυμα ανιόντος χυμού. Απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο θεωρείται εκείνο που ικανοποιεί τα παρακάτω τρία κριτήρια: 1. Το φυτό δεν μπορεί να ολοκληρώσει το βιολογικό του κύκλο χωρίς το συγκεκριμένο θρεπτικό στοιχείο 2. Το θρεπτικό στοιχείο είναι αναπόσπαστο, ουσιώδες συστατικό, ενός τουλάχιστον λειτουργικού ή δομικού συστατικού των φυτών. 3. Το θρεπτικό στοιχείο δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από άλλο.

27 Διαθέσιμη μορφή, συγκέντρωση και κύριοι φυσιολογικοί ρόλοι των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων

28 Διαθέσιμη μορφή, συγκέντρωση και κύριοι φυσιολογικοί ρόλοι των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων

29 Διαθέσιμη μορφή, συγκέντρωση και κύριοι φυσιολογικοί ρόλοι των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων

30 Η διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους προς τα φυτά -Τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος βρίσκονται είτε στο εδαφικό διάλυμα σε χαμηλές συγκεντρώσεις, είτε προσροφημένα στα εδαφικά κολλοειδή και στα χουμικά οξέα. -Στη πρώτη περίπτωση βρίσκονται διαλυμένα ως ιόντα. Στη δεύτερη περίπτωση, λόγω των αρνητικών φορτίων των εδαφικών συστατικών, προσροφώνται σε αυτά μόνο τα θρεπτικά στοιχεία που σχηματίζουν κατιόντα, π.χ. τα νιτρικά ανιόντα δεν προσροφώνται στα κολοειδή του εδάφους. -Οι ρίζες απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία κυρίως από το εδαφικό διάλυμα και δευτερευόντως από τα εδαφικά κολλοειδή.

31 Η διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους προς τα φυτά -Τα εδαφικά κολλοειδή αποτελούν μια δεξαμενή θρεπτικών στοιχείων η οποία βρίσκεται συνεχώς σε δυναμική ισορροπία με το εδαφικό διάλυμα. Υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων στο εδαφικό διάλυμα, συνήθως λόγω λιπάνσεων, ευνοεί τον εμπλουτισμό και της δεξαμενής των εδαφικών κολλοειδών. -Εάν η συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στο εδαφικό διάλυμα μειωθεί, λ.χ. λόγω έκπλυσης ή απορρόφησής τους από τις ρίζες, το έλλειμμα σε θρεπτικά στοιχεία αναπληρώνεται μέσω της δεξαμενής των εδαφικών κολλοειδών, εφόσον η δεξαμενή αυτή διαθέτει αποθέματα.

32 Οι ρίζες προσλαμβάνουν τα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία κυρίως από το εδαφικό διάλυμα, αλλά και από τα εδαφικά κολλοειδή

33 Η διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους προς τα φυτά -Η διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων επηρεάζεται από το ph του εδαφικού διαλύματος, την εδαφική υγρασία και τη συγκέντρωση του οξυγόνου. -Το ph καθορίζει την ισορροπία μεταξύ αφομοιώσιμων και μη αφομοιώσιμων (π.χ. διαλυτών και μη διαλυτών) μορφών των θρεπτικών στοιχείων. -Η έλλειψη εδαφικής υγρασίας περιορίζει την απορρόφηση νερού από τις ρίζες και ταυτόχρονα και αυτή των ιόντων των θρεπτικών στοιχείων. Επίσης, επειδή το εδαφικό διάλυμα γίνεται πυκνότερο, αυξάνεται η οσμωτική καταπόνηση των κυττάρων της ρίζας.

34 Η διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους προς τα φυτά -Υπό έλλειψη οξυγόνου, τα φυτά υποφέρουν από έλλειψη μεταβολικής ενέργειας στην περιοχή της ρίζας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσχέρειες στην ενεργό απορρόφηση των ιόντων.

35 Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες Τι είναι το ηλεκτροχημικό δυναμικό; -Η κίνηση των μορίων με διάχυση πραγματοποιείται πάντοτε αυθόρμητα από περιοχές με υψηλό ηλεκτροχημικό δυναμικό προς περιοχές με χαμηλό ηλεκτροχημικό δυναμικό. -Το ηλεκτροχημικό δυναμικό μιας ουσίας εξαρτάται από τη συγκέντρωσή της και το φορτίο του μορίου. Επομένως η κατεύθυνση της διάχυσης δεν εξαρτάται μόνο από τη διαφορά συγκεντρώσεων, αλλά και από το φορτίο του μορίου.

36 Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες Τα θρεπτικά στοιχεία απορροφώνται με τους ίδιους μηχανισμούς με τους οποίους απορροφάται το νερό; -Παρόλο που τα θρεπτικά στοιχεία βρίσκονται διαλυμένα στο εδαφικό διάλυμα, η είσοδός τους ακολουθεί διαφορετική πορεία από αυτήν του νερού. Θα περίμενε κανείς ότι το νερό θα μπορούσε να συμπαρασύρει τα θρεπτικά στοιχεία και επομένως η είσοδός τους να είναι παθητική, δηλ. να βασίζεται στους νόμους της διάχυσης. Ωστόσο η παθητική μεταφορά των ιόντων των απαραίτητων στοιχείων από το εδαφικό διάλυμα προς το εσωτερικό της ρίζας δεν ευνοείται.

37 Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες Γιατί δεν ευνοείται η παθητική μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά; 1. Ενώ η είσοδος του νερού συμβαίνει αυθόρμητα επειδή το δυναμικό του νερού του εδάφους είναι υψηλότερο εκείνου των ιστών της ρίζας, η αυθόρμητη είσοδος των ιόντων με διάχυση δεν μπορεί να συμβεί, επειδή το ηλεκτροχημικό δυναμικό των ιόντων στο εδαφικό διάλυμα είναι χαμηλότερο εκείνου των κυττάρων της ρίζας. Συνεπώς θα πρέπει να μεσολαβεί άντληση των ιόντων προς στο εσωτερικό της ρίζας, μηχανισμός που απαιτεί δαπάνη ενέργειας.

38 Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες Γιατί δεν ευνοείται η παθητική μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά; 2. Όπως και στην περίπτωση του νερού, στην κίνηση των θρεπτικών στοιχείων προς το εσωτερικό των κυττάρων παρεμβάλλεται η κυτταρική μεμβράνη. Ενώ η διέλευση του νερού διαμέσου της μεμβράνης είναι εξασφαλισμένη λόγω των υδατοπορινών, η μεμβράνη δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτη είσοδο ιόντων. Η είσοδος των ιόντων ελέγχεται από ειδικές μεμβρανικές πρωτεΐνες οι οποίες ονομάζονται πρωτεΐνες μεταφοράς και αναλαμβάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.

39 Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες Ποιες είναι οι πρωτεΐνες μεταφοράς και πως λειτουργούν; Στη περίπτωση της παθητικής μεταφοράς, η ελεγχόμενη απορρόφηση των ιόντων συμβαίνει μέσω πρωτεϊνών που είναι ενσωματωμένες στην κυτταροπλασματική μεμβράνη των κυττάρων της ρίζας και ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες, τους διαύλους και τους φορείς.

40 Διαφορετικοί τρόποι μεταφοράς μορίων διαμέσου των πλασματικών μεμβρανών. 1. Απλή διάχυση κατά μήκος μιας ευνοϊκής διαβάθμισης ηλεκτροχημικού δυναμικού (γκρίζα κεφαλή βέλους). Π.χ. μόρια των αερίων O 2 και CO 2 διαπερνούν την πλασματική μεμβράνη μέσω απλής διάχυσης. Τα αέρια διαπερνούν τις πλασματικές μεμβράνες με σχετική ευκολία.

41 Διαφορετικοί τρόποι μεταφοράς μορίων διαμέσου των πλασματικών μεμβρανών. 2. Οι δίαυλοι διευκολύνουν τη μεταφορά ιόντων και μορίων διαμέσου της διόδου χαμηλής αντίστασης που διαθέτουν (πράσινη κεφαλή βέλους). Οι δίαυλοι ιόντων εμφανίζουν σχετική εξειδίκευση όσον αφορά στο ιόν το οποίο μεταφέρεται, ενώ οι πύλες τους μπορούν να ανοιγοκλείνουν ως απόκριση σε ενδοκυτταρικά ή εξωκυτταρικά ερεθίσματα.

42 Διαφορετικοί τρόποι μεταφοράς μορίων διαμέσου των πλασματικών μεμβρανών. 3. Οι φορείς συνδέονται με το προς μεταφορά ιόν ή μόριο (πορτοκαλί χρώμα) και το μεταφέρουν στο εσωτερικό του κυττάρου. Οι φορείς λειτουργούν εκμεταλλευόμενοι την ευνοϊκή διαβάθμιση ηλεκτροχημικού δυναμικού ενός δεύτερου ιόντος (δεν απεικονίζεται εδώ, δείτε ένα παράδειγμα παρακάτω).

43 Διαφορετικοί τρόποι μεταφοράς μορίων διαμέσου των πλασματικών μεμβρανών. 4. Οι αντλίες μεταφέρουν μόρια ή ιόντα αντίθετα προς τη διαβάθμιση ηλεκτροχημικού δυναμικού (κόκκινη κεφαλή βέλους). Για να πραγματοποιηθεί αυτού του είδους η μεταφορά δαπανάται μεταβολική ενέργεια (συνήθως υπό μορφή του ATP). Τέτοιου είδους αντλίες μεταφέρουν συνήθως πρωτόνια (Η + -ΑΤΡάσες) ή κατιόντα ασβεστίου.

44 Οι φορείς συνδέονται με το προς μεταφορά ιόν ή μόριο (πορτοκαλί χρώμα) και το μεταφέρουν στο εσωτερικό του κυττάρου.

45 Σύνοψη των πρωτεϊνών μεταφοράς και του τρόπου λειτουργίας τους

46 Κίνηση των θρεπτικών στοιχείων από τη ρίζα προς τους τελικούς αποδέκτες -Μετά την είσοδό τους στα ριζικά τριχίδια, τα ιόντα κατευθύνονται κυρίως στα αγγεία του ξύλου, μέσω των οποίων θα μεταφερθούν στο υπέργειο τμήμα με τη μορφή του ανιόντος χυμού. -Τα ιόντα θα πρέπει να διασχίσουν το φλοιώδες παρέγχυμα, την ενδοδερμίδα και το περικύκλιο προκειμένου να εισέλθουν στα αγγεία του ξύλου που εντοπίζονται στο κεντρικό κύλινδρο. -Η κίνηση αυτή των ιόντων ακολουθεί τις τρεις εναλλακτικές οδούς που προαναφέρθηκαν: την αποπλασμική, τη συμπλασμική ή τη διαμεμβρανική οδό.

47 Κίνηση των θρεπτικών στοιχείων από τη ρίζα προς τους τελικούς αποδέκτες -Έως την ενδοδερμίδα τα ιόντα κινούνται κυρίως μέσω της αποπλασμικής οδού. Ωστόσο στην περιοχή της ενδοδερμίδας η λιγνινοποίηση ή/και αποφέλλωση των κυτταρικών τοιχωμάτων των κυττάρων προβάλλει ισχυρή αντίσταση στη δίοδο των ιόντων μέσω της αποπλασμικής οδού, οπότε τα ιόντα αναγκάζονται να διέλθουν συμπλασμικά και διαμεμβρανικά. -Στη συνέχεια κινούνται συμπλασμικά ή και αποπλασμικά μέχρι τα αγγεία του ξύλου από όπου και ακολουθούν τη μαζική ροή του νερού προς το υπέργειο μέρος των φυτών.

48 Το άζωτο αποτελεί απαραίτητο συστατικό πρωτεϊνών, νουκλεϊνικών οξέων και συνενζύμων -Μετά τον άνθρακα, το οξυγόνο και το υδρογόνο το άζωτο είναι το τέταρτο κατά σειρά αφθονίας απαραίτητο στοιχείο. -Αποτελεί ουσιώδες συστατικό των πρωτεϊνών, των νουκλεϊνικών οξέων, ορισμένων ορμονών, της χλωροφύλλης και αρκετών άλλων σημαντικών μεταβολιτών του πρωτογενούς και δευτερογενούς μεταβολισμού των φυτών.

49 Αφομοίωση του αζώτου

50 Αζωτούχος λίπανση, έδαφος και βροχοπτώσεις -Τα νιτρικά ιόντα προσλαμβάνονται άμεσα από τα φυτά, παρουσιάζουν όμως το μειονέκτημα ότι δεν συγκρατούνται από τα εδαφικά κολλοειδή και επομένως είναι διαθέσιμα στα φυτά μόνον εφόσον παραμένουν στο εδαφικό διάλυμα. -Μετά από έντονη βροχόπτωση ή πότισμα, τα νιτρικά εκπλένονται από το έδαφος και κινούνται με το βαρυτικό νερό εκτός της περιοχής του ριζικού συστήματος με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα λίπανση. -Αυτό αποτελεί την κύρια αιτία για την οποία αποφεύγονται οι νιτρικές λιπάνσεις σε βροχερές περιόδους και προτιμώνται οι αμμωνιακές.

51 Αζωτούχος λίπανση, έδαφος και βροχοπτώσεις -Τα αμμωνιακά ιόντα, παρόλο που δεν απορροφώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις από τα φυτά, παραμένουν για περισσότερο χρονικό διάστημα στο έδαφος επειδή συγκρατούνται από τα αρνητικά φορτισμένα εδαφικά κολλοειδή. -Συνεπώς λιπάνσεις με αμμωνιακά λιπάσματα μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε περιόδους βροχοπτώσεων, αφού τα αμμωνιακά ιόντα παραμένουν διαθέσιμα στα φυτά για αρκετό χρονικό διάστημα. Τα αμμωνιακά ιόντα παρουσιάζουν επίσης το πλεονέκτημα ότι μετατρέπονται βαθμιαία σε νιτρικά τα οποία αποδίδονται σταδιακά στο εδαφικό διάλυμα.

52 Η κύρια οδός αφομοίωσης των αμμωνιακών ιόντων, μέσω της ενσωμάτωσής τους σε γλουταμινικό οξύ

53 Η εναλλακτική οδός αφομοίωσης των αμμωνιακών ιόντων με την ενσωμάτωσή τους σε 2-κετογλουταρικό οξύ

54 Το κάλιο αποτελεί απαραίτητο συμπαράγοντα ενζύμων και οσμωρυθμιστικό παράγοντα -Παρόλο ότι το κάλιο απαιτείται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα φυτά, ο ρόλος του δεν είναι εντοπισμένος. -Το κάλιο αποτελεί το κύριο συνοδευτικό ιόν των ανιόντων στη διαμόρφωση του οσμωτικού δυναμικού των κυττάρων (π.χ. στόματα) και παίζει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες διάτασης των κυτταρικών τοιχωμάτων κατά τη κυτταρική επιμήκυνση. -Εμπλέκεται επίσης στη ρύθμιση του ph, εξουδετερώνοντας τα ανιόντα οργανικών και ανόργανων οξέων. -Εκτός αυτών το κάλιο αναφέρεται ως απαραίτητος συμπαράγοντας περίπου 80 ενζύμων.

55 Ο φωσφόρος αποτελεί συστατικό νουκλεϊκών οξέων, σακχάρων, πρωτεϊνών, λιπιδίων, και παίρνει μέρος στη διαχείριση της ενέργειας -Αποτελεί συστατικό των νουκλεϊνικών οξέων δηλ. του DNA και του RNA, των φωσφορολιπιδίων των μεμβρανών, και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μεταφορά της ενέργειας (κυρίως μέσω των UTP και ATP). -Ο φωσφόρος στα ελληνικά εδάφη απαντάται κυρίως με τη μορφή φωσφορικών αλάτων τα οποία παρουσιάζουν πολύ χαμηλή διαλυτότητα, επομένως η απορρόφηση του φωσφόρου είναι δυσχερής. -Λόγω της χαμηλής διαλυτότητας των αλάτων αυτών η πρόσληψη των φωσφορικών ιόντων από τις ρίζες οδηγεί σε τοπική μείωση των συγκεντρώσεών τους σε περιοχές του εδάφους που βρίσκονται σε επαφή με τη ριζόσφαιρα.

56 Ο φωσφόρος αποτελεί συστατικό νουκλεϊκών οξέων, σακχάρων, πρωτεϊνών, λιπιδίων, και παίρνει μέρος στη διαχείριση της ενέργειας -Η ζώνη εξάντλησης, όπως ονομάζεται, δημιουργείται επειδή ο ρυθμός πρόσληψης των φωσφορικών ιόντων από τις ρίζες είναι μικρότερος του ρυθμού με τον οποίον αναπληρώνονται. -Για το λόγο αυτό τα φυτά διαθέτουν μια σειρά από στρατηγικές που αυξάνουν την ικανότητα πρόσληψης ή τη διαθεσιμότητα των φωσφορικών ιόντων στο έδαφος. -Η ικανότητα πρόσληψης βελτιώνεται μέσω συμβιωτικών σχέσεων που ονομάζονται μυκόρριζες.

57 Ο φωσφόρος αποτελεί συστατικό νουκλεϊκών οξέων, σακχάρων, πρωτεϊνών, λιπιδίων, και παίρνει μέρος στη διαχείριση της ενέργειας -Η διαθεσιμότητα των φωσφορικών ιόντων στο εδαφικό διάλυμα βελτιώνεται μέσω της δημιουργίας πυκνών ομάδων ριζών (πρωτεοειδείς ρίζες) που παράγουν και απεκκρίνουν στο έδαφος ανιόντα οργανικών οξέων (κυρίως των οξέων μηλικού και κιτρικού). -Η απέκκριση των οργανικών οξέων προκαλεί πτώση του ph και διάβρωση των εδαφικών συστατικών με τελικό αποτέλεσμα την απελευθέρωση φωσφορικών ιόντων στο εδαφικό διάλυμα.

58 Το μαγνήσιο αποτελεί συστατικό της χλωροφύλλης και συμπαράγοντα πολυάριθμων ενζύμων -Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πολυάριθμες ζωτικές λειτουργίες των φυτικών κυττάρων, οι οποίες περιλαμβάνουν: 1. τη φωτοφωσφορυλίωση, 2. την φωτοσυνθετική αφομοίωση του διοξειδίου του άνθρακα, 3. την πρωτεϊνοσύνθεση, 4. τη σύνθεση της χλωροφύλλης, αφού το μαγνήσιο αποτελεί συστατικό της 5. τη φόρτωση του ηθμού με φωτοσυνθετικά προϊόντα και 6. τη διαμερισματοποίηση και τη χρήση των προϊόντων της φωτοσύνθεσης.

59 Το ασβέστιο αποτελεί συστατικό κυτταρικών τοιχωμάτων, μεμβρανών, συμπαράγοντα ενζύμων, και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαβίβαση σημάτων -Το ασβέστιο αποτελεί βασικό συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων και συμβάλλει στη σταθερότητά τους διότι σχηματίζει δια-δεσμούς (δεσμούς-γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολυμερών) μεταξύ των αλυσίδων των πηκτινών. Σε υποκυτταρικό επίπεδο το ασβέστιο συμμετέχει στους μηχανισμούς διαβίβασης σήματος μέσω της ιδιότητάς του να ενεργοποιεί ή να παρεμποδίζει την δραστηριότητα ενζύμων και ρυθμιστικών πρωτεϊνών.

60 Το θείο αποτελεί συστατικό ορισμένων αμινοξέων και συνενζύμων καθώς και λειτουργικό παράγοντα σε πρωτεΐνες -Αποτελεί συστατικό των αμινοξέων κυστεΐνη και μεθειονίνη και συνεπώς των πρωτεϊνών. Αποτελεί επίσης δομικό στοιχείο ορισμένων συνενζύμων και προσθετικών ομάδων όπως του συνενζύμου Α, της φερρεδοξίνης, της βιοτίνης και της πυροφωσφορικής θειαμίνης.

61 Ο σίδηρος αποτελεί συστατικό κυτοχρωμάτων και σιδηροθειοπρωτεϊνών -Ο σίδηρος, προσλαμβάνεται από τις ρίζες ως δισθενές και δευτερευόντως ως τρισθενές ιόν. -Συμμετέχει στη διαμόρφωση της δομής σιδηροθειοπρωτεϊνών και αιμοπρωτεϊνών (π.χ. κυτοχρώματα) που συμμετέχουν στις αλυσίδες μεταφοράς ηλεκτρονίων κατά τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή. Τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται μέσω των πρωτεϊνών αυτών κατά τη μεταβολή του σθένους του σιδήρου:

62 Ο σίδηρος αποτελεί συστατικό κυτοχρωμάτων και σιδηροθειοπρωτεϊνών -Επίσης αποτελεί συστατικό ορισμένων ενζύμων με προσθετική ομάδα την αίμη (υπεροξειδάση και καταλάση), τα οποία σχετίζονται με τη διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου. -Η διαθεσιμότητα του σιδήρου στο εδαφικό περιβάλλον, αλλά και σε θρεπτικά διαλύματα, παρουσιάζει προβλήματα επειδή το στοιχείο αυτό σχηματίζει αδιάλυτα οξείδια όταν αντιδρά με υδροξύλια, ενώ τα άλατα του σιδήρου δεν είναι ευδιάλυτα όταν το ph του εδαφικού διαλύματος είναι υψηλότερο του 5. Από τις δύο ιοντικές μορφές του σιδήρου, ο τρισθενής είναι περισσότερο δυσδιάλυτος σε ουδέτερο ph.

63 Ο σίδηρος αποτελεί συστατικό κυτοχρωμάτων και σιδηροθειοπρωτεϊνών -Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι ρίζες υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες αυτών που ακολουθούν στην περίπτωση του φωσφόρου. -Απεκκρίνουν οργανικά οξέα (όπως το κιτρικό και το μηλικό) τα οποία 1. Προκαλούν οξίνιση του εδάφους οπότε αυξάνεται η διαλυτότητα του Fe 3+ και 2. Σχηματίζουν σύμπλοκα με το στοιχείο τα οποία στη συνέχεια αποδίδουν το μεταλλικό ιόν στη ρίζα. -Στα αγρωστώδη ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει τη σύνθεση και απέκκριση στη ριζόσφαιρα πεπτιδίων χαμηλού μοριακού βάρους, των φυτοσιδηροφόρων. Σε συνθήκες καλλιέργειας το πρόβλημα της διαλυτότητας αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή χηλικών ενώσεων του σιδήρου.

64 Οι ευεργετικές δράσεις των πέντε σημαντικότερων ωφέλιμων στοιχείων και οι οικογένειες ή λειτουργικές ομάδες φυτών τα οποία επωφελούνται

65 Η επίδραση της διαθεσιμότητας ενός απαραίτητου θρεπτικού στοιχείου στην ανάπτυξη των φυτών (ως παραγόμενης βιομάζας). Παρουσιάζονται τα όρια ανεπάρκειας, επάρκειας και τοξικότητας.

66 Ενότητα Γ: Η πρόσληψη, μεταφορά και αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων

67 Ο ηθμός αποτελεί τον κύριο ιστό μεταφοράς των φωτοσυνθετικών προϊόντων από τις πηγές στους αποδέκτες -Τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης θα πρέπει να μεταφερθούν από τα φύλλα προς τα υπόλοιπα (ετερότροφα) όργανα, όπως είναι η ρίζα. -Η μεταφορά των προϊόντων της φωτοσύνθεσης δεν μπορεί να γίνει μέσω των αγγείων του ξύλου και του διαπνευστικού ρεύματος. Οι ηθμαγγειώδεις δεσμίδες, εκτός των αγγείων του ξύλου, περιλαμβάνουν και έναν δεύτερο ιστό μεταφοράς, τον ηθμό. Μέσω του ηθμού μεταφέρονται τα φωτοσυνθετικά προϊόντα από τις πηγές προς τους αποδέκτες.

68 Ο ηθμός αποτελεί τον κύριο ιστό μεταφοράς των φωτοσυνθετικών προϊόντων από τις πηγές στους αποδέκτες -Η αδυναμία μεταφοράς των φωτοσυνθετικών προϊόντων μέσω του διαπνευστικού ρεύματος οφείλεται: 1. Στο γεγονός ότι τα αναπτυσσόμενα όργανα που έχουν ανάγκη τροφοδοσίας με υδατάνθρακες συνήθως δεν διαπνέουν. 2. Συχνά, η μεταφορά είναι αντίθετη με τη φορά κίνησης του διαπνευστικού ρεύματος. 3. Η μεταφορά πραγματοποιείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας. 4. Η φορά της μεταφοράς χρειάζεται να αλλάζει κατά τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου του φυτού.

69 Οι πηγές περιλαμβάνουν: 1. Τα φωτοσυνθετικά όργανα (κυρίως τα φύλλα) που παράγουν και εξάγουν φωτοσυνθετικά προϊόντα και 2. Τα όργανα στα οποία έχουν αποθηκευτεί τα φωτοσυνθετικά προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια τα εξάγουν (π.χ. βλαστός, ριζώματα, κ.α.).

70 Οι αποδέκτες περιλαμβάνουν: -όργανα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους από δικούς τους πόρους, και τις οποίες αναγκαστικά καλύπτουν με εισαγωγή των φωτοσυνθετικών προϊόντων από τις πηγές (χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ρίζες, τα αναπαραγωγικά όργανα (άνθη, καρποί και σπέρματα) αλλά και τα φύλλα στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους.

71 Η προσομοίωση της λειτουργίας του ηθμού με τη λειτουργία του οσμώμετρου

72 Η φόρτωση, η μεταφορά και η εκφόρτωση σακχαρόζης μέσω του ηθμού

73 Η αρχή λειτουργίας των ηθμοσωλήνων -Η σακχαρόζη μεταφέρεται τελικά στους ηθμοσωλήνες ενεργητικά ή παθητικά, με αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης της σακχαρόζης στους ηθμοσωλήνες. -Εξαιτίας της μείωσης του δυναμικού του νερού που επέρχεται με την αύξηση της συγκέντρωσης της σακχαρόζης, εισέρχεται νερό στους ηθμοσωλήνες από τα πλησιέστερα αγγεία του ξύλου αυξάνοντας την υδροστατική πίεση των ηθμοσωλήνων. -Η αύξηση της προκαλεί μετακίνηση του διαλύματος των ηθμοσωλήνων προς τους αποδέκτες.

74 Η αρχή λειτουργίας των ηθμοσωλήνων -Στους αποδέκτες η σακχαρόζη εκφορτώνεται από τους ηθμοσωλήνες και μπορεί να ακολουθήσει δύο πορείες: 1. να καταναλωθεί άμεσα ή 2. να μετατραπεί σε άμυλο και να αποθηκευτεί. -Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι η ελάττωση της συγκέντρωσης της σακχαρόζης, οπότε το δυναμικό του νερού αυξάνεται με τελικό αποτέλεσμα την επιστροφή του νερού στα αγγεία του ξύλου και τη μείωση της υδροστατικής πίεσης.

75 Ομοιότητες και διαφορές της λειτουργίας των αγγείων του ξύλου και των ηθμοσωλήνων

76 Οι τρεις δυνατότητες φόρτωσης του ηθμού Α. Η ενεργός αποπλασμική φόρτωση

77 Ο μηχανισμός συμμεταφοράς σακχαρόζης - πρωτονίων

78 Οι τρεις δυνατότητες φόρτωσης του ηθμού Α. Η ενεργός αποπλασμική φόρτωση

79 Οι τρεις δυνατότητες φόρτωσης του ηθμού Β. Η συμπλασμική φόρτωση μέσω παγίδευσης πολυμερών

80 Οι τρεις δυνατότητες φόρτωσης του ηθμού Γ. Η παθητική φόρτωση μέσω διατήρησης υψηλών συγκεντρώσεων σακχαρόζης.

81 Η παθητική φόρτωση παρατηρείται ιδιαίτερα στα δένδρα -Η φόρτωση του ηθμού στα είδη αυτά γίνεται παθητικά, μέσω της διατήρησης υψηλών συγκεντρώσεων σακχαρόζης, και σε ορισμένες περιπτώσεις σακχαραλκοολών, στα κύτταρα του μεσόφυλλου. -Στηρίζεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλότερα στο μεσόφυλλο από ό,τι στον ηθμό και ως εκ τούτου διαχέονται παθητικά μέχρι τους ηθμοσωλήνες. -Η κινητήρια δύναμη του μηχανισμού αυτού προέρχεται από τη δημιουργία ευνοϊκής διαβάθμισης συγκεντρώσεων σακχαρόζης μεταξύ φωτοσυνθετικών και συνοδών κυττάρων.

82 Παθητική φόρτωση εναντίον ενεργού μεταφοράς: -Η παθητική φόρτωση παρουσιάζει το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά υστερεί στην ταχύτητα μεταφοράς έναντι της ενεργού φόρτωσης. -Η ενεργός φόρτωση αυξάνει την απόδοση της μεταφοράς φωτοσυνθετικών προϊόντων καθώς μεγιστοποιεί την ποσότητα του άνθρακα και της ενέργειας που μεταφέρεται ανά μονάδα όγκου. -Η πορεία αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα ποώδη φυτά

83 Παθητική φόρτωση εναντίον ενεργού μεταφοράς: -Στα ποώδη φυτά, η ανάπτυξη είναι ταχεία και η παραγωγή των φύλλων συνεχής (προοδευτική παραγωγή νέων φύλλων καθ όλη τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου). -Στα δένδρα, η παραγωγή των φύλλων συμβαίνει κατά κύματα και το μεγαλύτερο μέρος των σακχάρων που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή της νέας βιομάζας προέρχεται από αποθηκευτικούς ιστούς (π.χ. το φλοιώδες παρέγχυμα του κορμού). -Συνεπώς η ταχύτερη μεταφορά της ενεργού φόρτωσης δεν φαίνεται να προσδίδει ανάλογα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στα δένδρα, τα οποία ούτως η άλλως παρουσιάζουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι των ποωδών.

84 Κατανομή των φωτοσυνθετικών προϊόντων -Η κατανομή των φωτοσυνθετικών προϊόντων βασίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφορετικών αποδεκτών. Συνεπώς, το μεγάλο μέγεθος και ταχύτητα αύξησης ενός αποδέκτη αυξάνουν τις απαιτήσεις του σε σάκχαρα έναντι των υπολοίπων. -Επίσης το είδος και οι απαιτήσεις των αποδεκτών μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου των φυτών. -Από την άλλη πλευρά οι πηγές (δηλ. τα φωτοσυνθετικώς ενεργά φύλλα) κατανέμουν τα φωτοσυνθετικά προϊόντα ανάλογα με τις απαιτήσεις και την απόσταση από τον αποδέκτη.

85 Η διακίνηση των φωτοσυνθετικών προϊόντων σε τρία στάδια ανάπτυξης της τοματιάς

86

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Κίνηση στα αγγεία του ξύλου Κίνηση μέσω του φλοιού Τρόποι μετακίνησης των θρεπτικών στοιχείων στο εσωτερικό της ρίζας: Κίνηση με διάχυση

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά στο φλοίωμα

Μεταφορά στο φλοίωμα Μεταφορά στο φλοίωμα τα φωτοσυνθετικά προϊόντα μεταφέρονται από τις πηγές προς τους αποδέκτες φωτοσυνθετικά όργανα (κυρίως τα φύλλα) που παράγουν και εξάγουν φωτοσυνθετικά προϊόντα όργανα στα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργικότητα του νερού στο φυτό

Η λειτουργικότητα του νερού στο φυτό Η λειτουργικότητα του νερού στο φυτό Φυσιολογία Φυτών 3 ου Εξαμήνου Δ. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Το φυτό είναι αντλία νερού: παραλαμβάνει νερό από το εδαφικό διάλυμα σε υγρή μορφή και το μεταφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Η ανόργανη θρέψη των φυτών

Η ανόργανη θρέψη των φυτών Η ανόργανη θρέψη των φυτών Οργανικά θρεπτικά στοιχεία σάκχαρα που προέρχονται από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης με τις επακόλουθες μετατροπές Ανόργανα θρεπτικά στοιχεία προέρχονται από το έδαφος, με τη

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 6.1. Οι οδοί μεταφοράς συστατικών στο φυτικό σώμα. Αριστερά η ανοδική κίνηση του νερού από τη ρίζα προς τα φύλλα, από τα οποία

Εικόνα 6.1. Οι οδοί μεταφοράς συστατικών στο φυτικό σώμα. Αριστερά η ανοδική κίνηση του νερού από τη ρίζα προς τα φύλλα, από τα οποία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Η μεταφορά νερού, ανόργανων θρεπτικών στοιχείων και φωτοσυνθετικών προϊόντων: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πολύπλοκου οργανισμού. Η αποτελεσματικότητα των ζωτικών λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Θερινό εξάμηνο 2011 Ο ρόλος του νερού στο φυτό Βασικότερο συστατικό των ιστών

Διαβάστε περισσότερα

Η ανόργανη θρέψη των φυτών

Η ανόργανη θρέψη των φυτών Η ανόργανη θρέψη των φυτών Οργανικά θρεπτικά στοιχεία σάκχαρα που προέρχονται από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης με τις επακόλουθες μετατροπές Ανόργανα θρεπτικά στοιχεία προέρχονται από το έδαφος, με τη

Διαβάστε περισσότερα

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες Το νερό στο φυτό Άριστος διαλύτης συμμετέχει στη διαμόρφωση της λειτουργικής στερεοδομής των μακρομορίων παίζει ενεργό ρόλο στο μεταβολισμό αποτελεί τον πρωταρχικό δότη e - κατά τη φωτοσυνθετική ροή e

Διαβάστε περισσότερα

Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας

Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας Η Σεκόγια (Sequoia) «Redwood» είναι το ψηλότερο δέντρο στο κόσμο και βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ 130 μέτρα ύψος

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργία: Διακίνηση (μεταφορά) υλικών μέσα στο φυτικό σώμα

Λειτουργία: Διακίνηση (μεταφορά) υλικών μέσα στο φυτικό σώμα Λειτουργία: Διακίνηση (μεταφορά) υλικών μέσα στο φυτικό σώμα Διακίνηση σε μικρή απόσταση από κύτταρο σε κύτταρο μέσα στον ιστό μηχανισμός διάχυσης Διακίνηση σε μεγάλη απόσταση από όργανο σε όργανο μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Μάθημα: «Επίδραση του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος στην παραγωγή των φυτών» Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Το φωσφορικό ανιόν δεν ανάγεται µέσα στο φυτό. Παραµένει στην υψηλότερη οξειδωτική µορφή του

Το φωσφορικό ανιόν δεν ανάγεται µέσα στο φυτό. Παραµένει στην υψηλότερη οξειδωτική µορφή του Το φωσφορικό ανιόν δεν ανάγεται µέσα στο φυτό Παραµένει στην υψηλότερη οξειδωτική µορφή του 1)ελεύθερο Pi (inorganic phosphate) 2)προσαρτηµένο ως φωσφορική οµάδα πάνω σε κάποιο µόριο το συµβολίζουµε ως

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες Το νερό στο φυτό Άριστος διαλύτης συμμετέχει στη διαμόρφωση της λειτουργικής στερεοδομής των μακρομορίων παίζει ενεργό ρόλο στο μεταβολισμό αποτελεί τον πρωταρχικό δότη e - κατά τη φωτοσυνθετική ροή e

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Φυσιολογία;

Τι είναι η Φυσιολογία; ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Πρόσληψη και µεταφορά του νερού στα φυτά» Τι είναι η Φυσιολογία; Η φυσιολογία αποτελεί τον επιστημονικό κλάδο που ερευνά τις αντιδράσεις και τους χημικούς μηχανισμούς που πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου στους χλωροπλάστες και της σακχαρόζης στο κυτταρόπλασμα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου

Διαβάστε περισσότερα

Ρίζα. νερού και θρεπτικών. Στήριξη και πρόσληψη

Ρίζα. νερού και θρεπτικών. Στήριξη και πρόσληψη Ρίζα νερού και θρεπτικών Στήριξη και πρόσληψη Η ρίζα Ρόλος 1. στήριξη 2. πρόσληψη νερού & αλάτων 3. παραγωγή ορμονών (κυτοκινίνη & γιβερελίνη) 4. αποταμίευση μερική αυτονομία στη διαχείριση των υδατανθράκων,

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Φυσιολογία;

Τι είναι η Φυσιολογία; Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Πρόσληψη και µεταφορά του νερού στα φυτά» Τι είναι η Φυσιολογία; Η φυσιολογία αποτελεί τον επιστημονικό κλάδο που ερευνά τις

Διαβάστε περισσότερα

Το μονοπάτι της κίνησης του νερού

Το μονοπάτι της κίνησης του νερού Το μονοπάτι της κίνησης του νερού Κίνηση στο έδαφος πρόσληψη νερού από τις ρίζες τοπική ξήρανση εντονότερη προσκόλληση μορίων νερού στα σωματίδια του εδάφους μείωση Ψ κίνηση νερού από υγρότερες σε ξηρότερες

Διαβάστε περισσότερα

προσλαμβάνουν από το έδαφος

προσλαμβάνουν από το έδαφος Τα φυτά με αρχική πηγή τους υδατάνθρακες που παράγουν κατά τη φωτοσύνθεση είναι ικανά να συνθέσουν όλες τις απαραίτητες οργανικές ενώσεις, χρησιμοποιώντας και άλλα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία τα οποία μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης

Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης Διαφυγή Αποφυγή Ανθεκτικότητα Δ ι α φ υ γ ή Επιλέγεται από ετήσιες ή εφήμερες μορφές ζωής. Τα φυτά αυτά ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την αύξηση των φυτών: Μακροστοιχεία: C, H, O, N, P, S, K,

Διαβάστε περισσότερα

Mεταφορά βιομορίων στον ηθμό (φλοίωμα)

Mεταφορά βιομορίων στον ηθμό (φλοίωμα) Mεταφορά βιομορίων στον ηθμό (φλοίωμα) Ανατομία του φλοιώματος Ανατομία του φλοιώματος Ηθμώδη κύτταρα (γυμνόσπερμα, τραχεόφυτα) Ηθμώδη στοιχεία Ηθμώδη άρθρα- ηθμοσωλήνες (αγγειόσπερμα) Συνοδά κύτταρα (ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: 1. Οι εδαφικές ιδιότητες μεταβάλλονται: Α. Κατά μήκος των τριών αξόνων (x, y, z) Β. Με το πέρασμα του

Διαβάστε περισσότερα

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Ορεστιάδα 2017 Απαραίτητο θεωρείται ένα στοιχείο όταν: 1. Η έλλειψη του εµποδίζει την ολοκλήρωση του φυτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους συνήθως δεν μπορούν να τα αξιοποίησουν άμεσα. Η αξιοποίησή τους

Διαβάστε περισσότερα

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο Μέρη Δένδρου Υπόγειο Επίγειο Μέρη Δένδρου Ακραίο μερίστωμα βλαστού Οφθαλμός Καταβολή φύλλου Φύλλο Λαιμός Ριζικά τριχίδια Ακραίο μερίστωμα ρίζας Καλύπτρα Ρίζα Ο ώριμος σπόρος (έμβρυο) έχει ριζικές καταβολές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ. Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας

ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ. Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστηµών Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ευάγγελος Κουντούρης, Φυσικός Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Α Γυµνασίου: Η µεταφορά ουσιών στα φυτά Επιµέλεια-Παρουσίαση: Λαµπρινή Σιαφάκα

Διαβάστε περισσότερα

εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν

εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν Κατιόν µαγνησίουmg 2+ εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν Θρέψη Φυτών. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Επίπεδο Μg για κανονική αύξηση 0,15 0,35% ή60 140 µmol Mg gξμ -1 ΤοMgκινείταιστοΞΑΣκαιστοΗΑΣ HΑΣ100

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δομή του Γονιδιώματος και Γονιδιακή Έκφραση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ημιαυτόνομα Οργανίδια που Διαιρούνται Ανεξάρτητα από τη Διαίρεση του Πυρήνα

Περιεχόμενα. Δομή του Γονιδιώματος και Γονιδιακή Έκφραση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ημιαυτόνομα Οργανίδια που Διαιρούνται Ανεξάρτητα από τη Διαίρεση του Πυρήνα Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Φυτικά Κύτταρα Η Ζωή των Φυτών: Γενικές Αρχές Επισκόπηση της Δομής των Φυτών Φυτικά Κυτταρικά Οργανίδια Το Ενδομεμβρανώδες Σύστημα Οργανίδια που Προέρχονται από το Ενδομεμβρανώδες

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια με τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Το μονοπάτι της κίνησης του νερού

Το μονοπάτι της κίνησης του νερού Το μονοπάτι της κίνησης του νερού Κίνηση στο έδαφος πρόσληψη νερού από τις ρίζες τοπική ξήρανση εντονότερη προσκόλληση μορίων νερού στα σωματίδια του εδάφους μείωση Ψ κίνηση νερού από υγρότερες σε ξηρότερες

Διαβάστε περισσότερα

Η δυναμική της κίνησης του Καλίου στο έδαφος

Η δυναμική της κίνησης του Καλίου στο έδαφος Η δυναμική της του στο κίνησης Καλίου έδαφος 1. Δείκτες διαθέσιμου καλίου στο έδαφος Πρόσληψη Κ από τα φυτά (kg/ha) Πρόσληψη Κ από τα φυτά (kg/ha) Εναλλάξιμο Κ (mg/100g εδάφους) Συγκέντρωση Κ (me/l εδαφ.

Διαβάστε περισσότερα

υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα

υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα λειτουργικότητα βλαστού βλαστός υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα στηρίζει φύλλα, άνθη, καρπούς παράγει νέους ιστούς και όργανα (ιστογένεση/οργανογένεση) ο πράσινος βλαστός

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη του καλίου, γενικά Προάγει την φωτοσύνθεση Επιταχύνει την μεταφορά των προϊόντων μεταβολισμού Ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως:

ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως: ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως: Το νερό (Η 2 Ο) Το οξυγόνο (Ο 2 ) Ο άνθρακας (C) Το άζωτο (N 2 ) Το θείο (S) Οφώσφορος(P) κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Οργανική ουσία είναι όλα τα οργανικά υπολείμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. 2. Πώς οι αυτότροφοι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Χημεία της ζωής 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Χημεία της ζωής 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Χημεία της ζωής 1 2.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η Βιολογία μπορεί να μελετηθεί μέσα από πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Οι βιοχημικοί, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ. Πετρολιάγκης Σταμάτης Τμήμα Γ4

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ. Πετρολιάγκης Σταμάτης Τμήμα Γ4 ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ Πετρολιάγκης Σταμάτης Τμήμα Γ4 ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ Η κυτταρική μεμβράνη ή πλασματική μεμβράνη είναι η εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει το κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Τ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΜΗΜΑ Β3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ο όρος ενέργεια σημαίνει δυνατότητα παραγωγής έργου.

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι:

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Για να είναι μια αντίδραση αυθόρμητη, πρέπει η μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας της αντίδρασης να είναι αρνητική. Η μεταβολή της

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαίτερη φυσιολογική σηµασία έχει το κλάσµα σιδήρου που υφίσταται αντιστρεπτή οξειδοαναγωγή

Ιδιαίτερη φυσιολογική σηµασία έχει το κλάσµα σιδήρου που υφίσταται αντιστρεπτή οξειδοαναγωγή Σίδηρος Fe βρίσκεταισε2 µορφέςµέσαστοφυτό oξειδωµένηµορφήfe 3+ ανηγµένηµορφήfe 2+ Η ανηγµένη µορφή είναι ο ενεργός σίδηρος Ο περισσότερος σίδηρος µέσα στο φυτό είναι οξειδωµένος σίδηρος Ιδιαίτερη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Χρήση των συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της παραγωγής ενέργειας: (πως να χρησιμοποιείτε την Ουβικινόλη, την L-γλουταμίνη και βιταμίνη Β1 για να λειτουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Ησυμβιωτικήσχέσημε ενδομυκορριζικούς μύκητες ως στρατηγική αφομοίωσης ανοργάνων θρεπτικών από τα φυτά

Ησυμβιωτικήσχέσημε ενδομυκορριζικούς μύκητες ως στρατηγική αφομοίωσης ανοργάνων θρεπτικών από τα φυτά Ησυμβιωτικήσχέσημε ενδομυκορριζικούς μύκητες ως στρατηγική αφομοίωσης ανοργάνων θρεπτικών από τα φυτά 1 Η ικανότητα των φυτών να προσλαμβάνουν νερό και ανόργανα θρεπτικά από το έδαφος σχετίζεται και με

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ 2015 2 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Λέξεις-κλειδιά Κυτταρική ή πλασματική μεμβράνη... Βασικές ιδιότητες της πλασματικής μεμβράνης... Βασικές λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ:Β 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Είναι γνωστό πως οποιοσδήποτε οργανισμός, για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών Οργάνωση μία ομάδα παρόμοιων σε μορφή κυττάρων, τα οποία βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, διαθέτουν ομοειδές περιεχόμενο και επιτελούν συγκεκριμένη λειτουργία ή λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Μία αλεπού και ένα τσακάλι που ζουν σε ένα οικοσύστημα ανήκουν: Α. Στον ίδιο πληθυσμό Β. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ Διάχυση Η διάχυση είναι το κύριο φαινόμενο με το οποίο γίνεται η παθητική μεταφορά διαμέσου ενός διαχωριστικού φράγματος Γενικά στη διάχυση ένα αέριο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Τάξη Β1 Δ. Λουκία Μεταβολισμός ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κάτι απαραίτητο για όλες της διαδικασίες της ζωής, από την πιο απλή και ασήμαντη έως τη πιο πολύπλοκη και σημαντική. Έτσι σ ' αυτή την περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 4 η Κάλιο (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 4 η Κάλιο (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Θρέψη Φυτών Ενότητα 4 η Κάλιο (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Στόχοι ενότητας 1. Η πρόσληψη του καλίου από τα φυτά και ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14 ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Μπορεί να λειτουργήσει ένα οικοσύστημα α) με παραγωγούς και καταναλωτές; β) με παραγωγούς και αποικοδομητές; γ)με καταναλωτές και αποικοδομητές; Η διατήρηση των οικοσυστημάτων προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» Μάθημα: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών Υδροπονία

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» Μάθημα: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών Υδροπονία 1 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» Μάθημα: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών Υδροπονία ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ 1. ΘΡΕΨΗ ΦΥΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘρέψηΦυτών Θείο. Θειϊκόανιόν SO 4. Παραλαµβάνεται µε µεταφορέα από τη ρίζα. Θειώδεςανιόν SO 3. Θρέψη Φυτών. Μπουράνης, Σ.

ΘρέψηΦυτών Θείο. Θειϊκόανιόν SO 4. Παραλαµβάνεται µε µεταφορέα από τη ρίζα. Θειώδεςανιόν SO 3. Θρέψη Φυτών. Μπουράνης, Σ. Θειϊκόανιόν SO 4 2- Παραλαµβάνεται µε µεταφορέα από τη ρίζα Θειώδεςανιόν SO 3 2- Θρέψη Φυτών. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Το φυτό χρειάζεται θείο σε επίπεδο 0,1-0,5% της ΞΜ 0,2% = 62 µmol S g -1 ΞΜ ΤοθειϊκόκινείταιστοΞΑΣκαιστοΗΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Δημήτρης Η. Β 1 25.3.14 3 Ο Κεφάλαιο 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια έχει κεντρική σημασία για έναν οργανισμό, γιατί ό,τι και να κάνουμε χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο κλάδος της βιολογίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

All from a Single Source

All from a Single Source All from a Single Source Το PeKacid TM είναι μια νέα, καινοτόμος λύση για τον φώσφορο σε ασβεστούχα εδάφη και νερά με μεγάλη σκληρότητα. Στερεό φωσφορικό οξύ σε σάκους Μονοκρυσταλλικό, με χαμηλό ph (2.2)

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Αντίθετα οι φωτοσυνθετικοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ Τα πιο διαδεδομένα είδη της γήινης βλάστησης βάση διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010

CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Μεγεθυντική ικανότητα και διακριτική ικανότητα ή ανάλυση Μέγιστη ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Η σημασία της ενέργειας στους οργανισμούς. Η ενέργεια είναι ένας παράγοντας σημαντικός για τους οργανισμούς γιατί όλες οι λειτουργίες τους απαιτούν

Διαβάστε περισσότερα

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) Θάνος Α. Β1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων Επιβίωση οργανισμών Ύλη o Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. Β1 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες. Καλή θρέψη. Απόδοση Ποιότητα. Τιμή/ Εισόδημα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες. Καλή θρέψη. Απόδοση Ποιότητα. Τιμή/ Εισόδημα ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Η απόδοση των γεωργικών φυτών και η ποιότητα της παραγωγής σχετίζονται στενά µε την θρεπτική τους κατάσταση* Καλή θρέψη Απόδοση Ποιότητα Τιμή/ Εισόδημα 2018 Απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

Η αποβολή άνθρακα στη ριζόσφαιρα. 30 60% του καθαρού φωτοσυνθετικού άνθρακα κατανέµεται στη ρίζα

Η αποβολή άνθρακα στη ριζόσφαιρα. 30 60% του καθαρού φωτοσυνθετικού άνθρακα κατανέµεται στη ρίζα Ριζοαπόθεση Η αποβολή άνθρακα στη ριζόσφαιρα 30 60% του καθαρού φωτοσυνθετικού άνθρακα κατανέµεται στη ρίζα 5 70% τουκατανεµηθέντοςστηρίζα αποβάλλεται στη ριζόσφαιρα αποβολή γίνεται από τα αυξανόµενα µέρη

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1.1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1.1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1.1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 6 η Ενότητα Βασικές διαδικασίες πρωτογενούς παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ Προσοµοίωση Είναι γνωστό ότι η εξάσκηση των φοιτητών σε επίπεδο εργαστηριακών ασκήσεων, µε χρήση των κατάλληλων πειραµατοζώων, οργάνων και αναλωσίµων

Διαβάστε περισσότερα

1η Διάλεξη ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

1η Διάλεξη ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1η Διάλεξη ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ Τροφοδότηση του εδαφικού διαλύματος Απορρόφηση Ρίζας Οργανική ουσία Ανταλλαγή κατιόντων Εδαφικό διάλυμα Μικροοργανισμοί εδάφους Προσρόφηση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ"

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ" ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Καθ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου www.teilar.gr/~mantanis ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοσύνθεση. κυτταρική αναπνοή άμυλο. άλλες οργανικές ουσίες

Φωτοσύνθεση. κυτταρική αναπνοή άμυλο. άλλες οργανικές ουσίες Φωτοσύνθεση Φωτοσύνθεση Φωτοσύνθεση κυτταρική αναπνοή άμυλο άλλες οργανικές ουσίες γίνεται δυνατή μια αντίδραση που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να συμβεί. Τι είναι και γιατί χρειάζεται το NADPH

Διαβάστε περισσότερα

Η βαθμίδα του ηλεκτρικού πεδίου της μεμβράνης τείνει να συγκρατήσει τα θετικά φορτισμένα ιόντα.

Η βαθμίδα του ηλεκτρικού πεδίου της μεμβράνης τείνει να συγκρατήσει τα θετικά φορτισμένα ιόντα. Τα ιόντα χλωρίου βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό του κυττάρου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται παθητικό ρεύμα εισόδου τους στο κύτταρο. Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ 14 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Θερινό εξάμηνο 2015 Φωτοσύνθεση Η δέσμευση ηλιακής ενέργειας από τα φυτά, η μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ της Νικολέτας Ε. 3ο Κεφάλαιο Περιληπτική Απόδοση 3.1. Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία Θέματα πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Μετουσίωση είναι το φαινόμενο α. κατά το οποίο συνδέονται δύο αμινοξέα για τον σχηματισμό μιας πρωτεΐνης β. κατά

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

CO 2 H 2 O O 2 C 6 H 12 O 6 ATP ADP DNA NADPH - TAC AAA CAT CCC GGG TTT ATT

CO 2 H 2 O O 2 C 6 H 12 O 6 ATP ADP DNA NADPH - TAC AAA CAT CCC GGG TTT ATT ΘΕΜΑ ο Α. (Μ 5) Ποιο φαινόµενο ονοµάζεται «µετουσίωση των πρωτεινών»; Να αναφέρεις ένα παράδειγµα. Β. (Μ 5) Να περιγράψεις το φαινόµενο της «ενδοκύττωσης» Γ. (Μ 5) Στις παρακάτω ερωτήσεις -5 να γράψεις

Διαβάστε περισσότερα

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Οξείδωση της γλυκόζης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Καταβολισµός ή ανοµοίωση» C 6 H 12 O+6O 2 +6H 2 O 12H 2 O+6CO 2 +686 Kcal/mol Πηγές ενέργειας κατά την

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός. Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες

KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός. Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες Να συμπληρώσετε με τους κατάλληλους όρους τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Ο καταβολισμός περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 5 η Ενότητα Παραγωγικότητα (Εισαγωγή) Εισηγητής: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Provides Flexibility

Provides Flexibility Provides Flexibility Το Άζωτο είναι το σημαντικότερο θρεπτικό στοιχείο στη γεωργία, και αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Η άριστη εναρμόνιση της αζωτούχου

Διαβάστε περισσότερα

Χαρίλαος Μέγας Ελένη Φωτάκη Ελευθέριος Νεοφύτου

Χαρίλαος Μέγας Ελένη Φωτάκη Ελευθέριος Νεοφύτου Χαρίλαος Μέγας Ελένη Φωτάκη Ελευθέριος Νεοφύτου Απαντήσεις στις ερωτήσεις: Πρόλογος Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να βοηθήσει το μαθητή της Γ Γυμνασίου στην κατανόηση των θεμελιωδών γνώσεων της Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός: Περιγραφή της συμπεριφοράς των νευρικών κυττάρων και ποσοτικά και ποιοτικά.

Σκοπός: Περιγραφή της συμπεριφοράς των νευρικών κυττάρων και ποσοτικά και ποιοτικά. Σκοπός: Περιγραφή της συμπεριφοράς των νευρικών κυττάρων και ποσοτικά και ποιοτικά. Τα νευρικά κύτταρα περιβάλλονται από μία πλασματική μεμβράνη της οποίας κύρια λειτουργία είναι να ελέγχει το πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα Ι. Οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. α) Να αναφέρετε από δύο παραδείγματα μονοσακχαριτών, δισακχαριτών και πολυσακχαριτών. (6μ) β) Σε ένα κύτταρο συναντώνται

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Τα τρόφιμα είναι σύνθετοι συνδυασμοί που προέρχονται από πολλές πηγες. Όλα τα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα αλλεπίδρασης (χημικής) σε διαφορετικό βαθμό.

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 Αύξηση Η μη αντιστρέψιμη μεγέθυνση ή διόγκωση, που συνοδεύεται από

Διαβάστε περισσότερα

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 8 η Σίδηρος. Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 8 η Σίδηρος. Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Θρέψη Φυτών Ενότητα 8 η Σίδηρος Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Στόχοι ενότητας 1. Εξοικείωση με τις μορφές του σιδήρου μέσα στο φυτό. 2.

Διαβάστε περισσότερα