Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς"

Transcript

1

2 Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) ISBN (print.) Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος της παρούσας αναφοράς δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί ή να μεταδοθεί σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε τρόπο (μηχανικό, ηλεκτρονικό ή οποιοδήποτε άλλο) χωρίς την έγγραφη άδεια των συγγραφέων.

3 Προσωπικές Πληροφορίες Όνομα: sample_2_10_2 013 Φύλο: Ημερομηνία Δειγματοληψίας: Επίθετο: Ημερομηνία Γέννησης: -Dec- Ημερομηνία Έκδοσης Αναφοράς: Εισαγωγή Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Αποτελέσματα Περίληψη Γλωσσάρι Ημερομηνία Παραλαβής Δείγματος: sample_2_10_ Dec Dec-

4 Εισαγωγή Η Προγνωστική Γονιδιωματική για τον εντοπισμό και περιορισμό των κινδύνων της Υγείας Οι εξετάσεις της κατηγορίας Υγεία & Ιατρική Φροντίδα πραγματοποιούνται για την ανίχνευση συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε γονίδια που έχουν συσχετιστεί, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, με συγκεκριμένες παθήσεις. Στόχος είναι ο εντοπισμός των γενετικών παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο των ατόμων για την εκδήλωση κοινών, πολυ-παραγοντικών παθήσεων, για τις οποίες είναι αδιαμφισβήτητη η αξία των προληπτικών μέτρων και των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής. Το γενετικό προφίλ υποδεικνύει σε σημαντικό βαθμό αν είναι απαραίτητη η λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα μπορούσαν να έχουν σημαντική αξία και στις περιπτώσεις εκδήλωσης της ασθένειας, παρά τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν. Μπορούν να παρέχουν στους κλινικούς επιστήμονες και γιατρούς σημαντικές πληροφορίες, συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πάθησης. Εξερευνήστε τα γονίδιά σας, Αδράξτε την ευκαιρία για μια πιο υγιή ζωή!! Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το γενετικό σας προφίλ. Τα γονίδια εξετάζονται ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ορισμένα γονίδια ενδέχεται να εξετάζονται για περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά, καθώς ένα γονίδιο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε διάφορα βιολογικά συστήματα. Για ορισμένα γονίδια, ενδέχεται να εξετάζονται περισσότερες από μία μεταλλάξεις (πολυμορφισμοί). Εσείς θα μπορείτε σε κάθε περίπτωση να δείτε τα γονίδια που εξετάστηκαν και τα αποτελέσματα (γονότυπος) της εξέτασης. Ποια είναι η επίδραση του κάθε γονότυπου; Η επίδραση του κάθε γονότυπου περιγράφεται με χρωματισμένους κύκλους. Ανάλογα με το χρώμα του κύκλου για κάθε τύπο του γονιδίου, μπορείτε να δείτε εάν ένας συγκεκριμένος γονότυπος εκφράζει αυξημένο, μεσαίο, ή μειωμένο κίνδυνο, πάντα σε σχέση με τον κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Ο κόκκινος κύκλος αντιπροσωπεύει αυξημένο κίνδυνο. Ο κίτρινος κύκλος αντιπροσωπεύει το μέσο κίνδυνο (αντίστοιχο με αυτόν του γενικού πληθυσμού). Ο πράσινος κύκλος αντιπροσωπεύει μειωμένο κίνδυνο. Πως γίνεται η αξιολόγηση του γενετικού σας προφίλ; Το συμπέρασμα για το γονιδιακό σας προφίλ σε μια κατηγορία απεικονίζεται στην αρχή της αναφοράς με ένα γράφημα «ράβδου». Η περιοχή με κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή αυξημένου κινδύνου, ενώ η περιοχή με πορτοκαλί χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή που ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο. Η γραμμή με τα δύο βέλη πάνω στο γράφημα υποδεικνύει σε ποιά θέση εντοπίζεται το προσωπικό σας γονιδιακό προφίλ.

5 Όσο χαμηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην κόκκινη περιοχή αυξάνει ο κίνδυνος. Όσο υψηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην πορτοκαλί περιοχή, μειώνεται ο κίνδυνος. Το γράφημα «πίτας» συγκρίνει για κάθε κατηγορία την ποσοστιαία σύστασή σας σε τύπους γονιδίων (γονότυπους) με αρνητική, ουδέτερη και θετική επίδραση. Το κόκκινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό αρνητικών γονότυπων, το κίτρινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό ουδέτερων γονότυπων, το πράσινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό θετικών γονότυπων. Το τελικό συμπέρασμα που αφορά σε κάθε κατηγορία γονιδίων εξάγεται ανάλογα με τη σημαντικότητα του κάθε αρνητικού γονότυπου. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και σε περίπτωση που οι κύκλοι με πράσινο χρώμα είναι περισσότεροι από εκείνους με κόκκινο χρώμα, το γονιδιακό προφίλ για τη συγκεκριμένη κατηγορία ενδέχεται να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο / ευπάθεια. Ο όρος «αυξημένος κίνδυνος» αναφέρεται στη σύγκριση με το σχετικό κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Στην περίπτωση που ένα γονίδιο ή ένα γονιδιακό προφίλ σχετίζεται με αυξημένη ικανότητα ή κίνδυνο, αυτό δεν συνεπάγεται πως το χαρακτηριστικό που εξετάζεται θα εκδηλωθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Οι πληροφορίες που εξάγονται από την εξέταση του DNA είναι πληροφοριακές σε σημαντικό βαθμό για τις «τάσεις» των ατόμων, δεν είναι όμως περιγραφικές αλλά και ούτε προβλέπουν με βεβαιότητα αυτό που τελικά θα συμβεί. Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως σε χαρακτηριστικά και καταστάσεις για τις οποίες οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε τα πιθανά γενετικά μειονεκτήματα να μπορούν να είναι σε ένα βαθμό τροποποιήσιμα. Οι πληροφορίες που σας παρέχονται δεν επιβεβαιώνουν ούτε και αντικαθιστούν οποιαδήποτε ιατρική διάγνωση έχει γίνει από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στον τομέα της υγείας, έναν Ιατρό ή Γενετικό Σύμβουλο. Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα κατάλληλες συστάσεις βασισμένες στο γενετικό σας προφίλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να παρέχονται συστάσεις που βασίζονται στο συγκεκριμένο γονότυπο ενός γονιδίου. Εξειδικευμένες ιατρικές συμβουλές δεν παρέχονται και η εταιρεία σας παροτρύνει να συμβουλευτείτε έναν αρμόδιο Ιατρό για διάγνωση και απαντήσεις σε σας προσωπικές ερωτήσεις.

6 Αποτελέσματα ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΠΙΔΙΩΝ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εξαιτίας διαταραχών στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αποτελεί επιβλαβή παράγοντα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συμβουλευτείτε Καρδιολόγο. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2) ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ_ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εξαιτίας διαταραχών στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης με τοξικά αποτελέσματα για την καρδιά και τα αγγεία. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συμβουλευτείτε Καρδιολόγο. Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3)

7 ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συμβουλευτείτε Καρδιολόγο. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Διατηρήστε φυσιολογική πίεση αίματος. Συνιστάται έντονα η διαχείριση του άγχους. Αυξήστε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.

8 ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια για αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι ενδεικτική του μεταβολικού συνδρόμου και μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά σε διαβήτη τύπου 2. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ - ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένεια ευπάθεια στην οστεοπόρωση.ο οργανισμός είναι πιθανόν να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά για τη διατήρηση της υγείας των οστών, με αποτέλεσμα τη μείωση της οστικής πυκνότητας και τον αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα των οστών. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια περισσότερο σημαντική για τις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την εμμηνόπαυση. Ο αυξημένος κίνδυνος όμως που παρουσιάζεται σε ένα ανδρικό γονιδιακό προφίλ, χρήζει επίσης διορθωτικών κινήσεων και δεν πρέπει να αγνοείται. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συνιστάται η έκθεση με προφύλαξη- στον ήλιο (15 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα). Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Αυξήστε την πρόσληψη Ασβεστίου. Αυξήστε την πρόσληψη Βιταμίνης D. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM BONES & JOINTS MIX (N6)

9 ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια των ατόμων σε φλεγμονώδεις παθήσεις. ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.

10 ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΓΚΥΛΩΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτιδα. ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).

11 ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΨΩΡΙΑΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ψωρίαση. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συμβουλευτείτε Δερματολόγο. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται η έκθεση με προφύλαξη- στον ήλιο (15 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα). Συνιστάται έντονα η διαχείριση του άγχους. Αυξήστε την πρόσληψη Βιταμίνης D. Αυξήστε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ιχθυέλαια (ιδιαίτερα το μουρουνέλαιο) ενδέχεται να έχουν σημαντικά προστατευτικές επιδράσεις για την ψωρίαση. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Εξασφαλίστε όσο το δυνατόν την παρουσία σας σε ακίνδυνα περιβάλλοντα για μείωση κινδύνου ατυχημάτων. Συνιστάται αύξηση σωματικής άσκησης. Συνιστάται προφυλακτική αντιπηκτική θεραπεία σε περιπτώσεις αυξημένου περιβαλλοντικού κινδύνου όπως εκτεταμένη ακινησία, χειρουργική επέμβαση, λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, περίοδος λοχείας. Διατηρήστε ισορροπημένη πρόσληψη Βιταμίνης Κ μέσω της διατροφής. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3)

12 ΑΤΟΠΙΑ ΑΣΘΜΑ & ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ατοπία (αλλεργική υπερευαισθησία). ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

13 ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (ΣΠΟΡΑΔΙΚΟΣ) Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

14 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ (ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ) Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για βασικοκυτταρικό τύπο καρκίνο του δέρματος. ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο Alzheimer.

15 ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Αιμοχρωμάτωση. ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Περιοδοντίτιδα.

16 ΑΠΟΦΟΛΙΔΩΤΙΚΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αποφολιδωτικό γλαύκωμα. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας Συμβουλευτείτε έναν Οφθαλμίατρο. Πραγματοποιείστε έναν ενδελεχή οφθαλμολογικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια. Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά (που βρίσκονται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά). ΚΗΛΙΔΩΔΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κηλιδώδη εκφυλισμό.

17 ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ_ΣΥΝΔΡΟΜΟ WARFARIN Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στο αντι-θρομβωτικό φάρμακο warfarin. Είναι μάλλον πιθανότερο ότι τα άτομα θα είναι φυσιολογικοί μεταβολιστές αυτού του φαρμάκου. ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΣΠΙΡΙΝΗ & ΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με θετική ανταπόκριση στην ασπιρίνη, όσων αφορά στις αντι-πηκτικές δράσεις της.

18 ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΣΤΑΤΙΝΕΣ & ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική ανταπόκριση στις στατίνες, όταν αυτός ο τύπος φαρμάκων χρησιμοποιείται με σκοπό τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε άτομα επιρρεπή σε υψηλή χοληστερόλη ή σε καρδιαγγειακή νόσο γενικότερα. ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΙΔΟΓΡΕΛΗ (Plavix) Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με φυσιολογική λειτουργία του ενζύμου και φυσιολογικό μεταβολισμό του αντιπηκτικού φαρμάκου της κλοπιδογρέλης (Plavix). Τα άτομα είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν φυσιολογικά στο συγκεκριμένο φάρμακο, όταν αυτό χορηγείται για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

19 ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - 5-FU (5-fluorouracil) & ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη τοξικότητα του φαρμάκου 5-FU, όταν χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου. ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΘΕΙΟΠΟΥΡΙΝΕΣ & ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένη τοξικότητα των φαρμάκων θειοπουρίνης, όπως αζαθειοπρίνη, 6-μερκαπτοπουρίνη και 6-θειογουανίνη.

20 ΦΑΡΜΑΚΟΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙ-ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ (ΤΥΠΟΣ SSRIs: Επιλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης) Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με μειωμένη ανταπόκριση των ατόμων σε Αντικαταθλιπτικά φάρμακα, και συγκεκριμένα στην κατηγορία των φαρμάκων SSRIs: Επιλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Περίληψη Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, της HDL και LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της HDL-C, το ποσοστό ολικής χοληστερόλης/ HDL, τα επίπεδα γλυκόζης. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2)

21 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στην απομάκρυνση της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τα άτομα να αντιμετωπίσουν διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες πρόσληψης αυτής της Βιταμίνης. Περίληψη Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο. Αθλητές ενδέχεται να εμφανίσουν αιμολυτική αναιμία των αθλητών.

22 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια των ατόμων σε φλεγμονώδεις παθήσεις. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική αντι-οξειδωτική προστασία.

23 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική ικανότητα αποτοξίνωσης. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ - ΥΠΕΡΤΑΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, μετά από διατροφική πρόσληψη άλατος.

24 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΛΚΟΟΛ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αργό μεταβολισμό του αλκοόλ. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, να βρίσκουν το αλκοόλ ευχάριστο και να τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚAΦΕΪΝΗΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ταχύ μεταβολισμό της καφεΐνης. Ο καφές έχει φυσιολογικά, ή ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένα επίπεδα διεγερτικής δράσης. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, ότι έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κατανάλωση καφέ.

25 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη).

26 ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΠΙΔΙΩΝ APOE Ρύθμιση Επιπέδων Χοληστερόλης E4E4 Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, λόγω τουσημαντικά αυξημένου κινδύνου για συσσώρευση λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική ροή του αίματος και να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εφαρμογή κατάλληλων διατροφικών συστάσεων, με μια δίαιτα φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, έχει πολυ θετική επίδραση στην μείωση του κινδύνου που επιφέρει αυτός ο γενετικός παράγοντας. APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση τα τοιχώματα των αρτηριών σκληραίνουν και η διάμετρός τους μικραίνει. Αυτό σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως υψηλά επίπεδα γλυκόζης και υψηλή πίεση του αίματος, οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος αυτός τροποποιείται με λήψη διατροφικών και φαρμακευτικών μέτρων. APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με σημαντικά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση, μια κατάσταση κατά την οποία τα τοιχώμα των αρτηριών σκληραίνουν και η διάμετρός του μικραίνει. Αντιμετωπίζουν σε αυτή την περίπτωση αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. CETP Μεταβολισμός Χοληστερόλης Μεταβολισμός HDL TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα της HDL. Τα άτομα, ιδιαίτερα όταν δεν ασκούνται και ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος για αρτηριοσκλήρυνση είναι ιδιαίτερα αυξημένος, κατάσταση κατά την οποία τα τοιχώματα των αρηριών σκληραίνουν και η διάμετρός τους μικραίνει. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. LIPC Μεταβολισμός Λιπιδίων AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. Σε αυτή την περίπτωση τα άτομα, ιδιαίτερα οι γυναίκες και όσοι κάνουν μια καθιστική ζωή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να εξαλειφθεί όταν το λίπος που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής είναι φυτικής προέλευσης και τα άτομα ασκούνται. LPL Μεταβολισμός Λιπο-Πρωτεϊνών Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της VLDL και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ιδιαίτερα όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. Σε αυτή την περίπτωση τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδνυο για καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή των κατάλληλων διατροφικών συστάσεων που θα στοχεύουν σε αύξηση της HDL, γνωστής και ως καλής χοληστερόλης.

27 PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης AT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της LDL στο αίμα και μειωμένα επίπεδα της HDL. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακή νόσο. PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης GA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της LDL στο αίμα και μειωμένα επίπεδα της HDL. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακή νόσο. APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων AA APOB Μεταβολισμός Λιπιδίων APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων TT FABP2 Εντερική απορρόφηση λιπαρών οξέων Μεταβολισμός Λιπιδίων GJA4 (CX37) Μεταβολισμός Λιπιδίων HMGCR Μεταβολισμός Λιπιδίων APOA1 Μεταβολισμός Λιπιδίων CETP Μεταβολισμός Χοληστερόλης Μεταβολισμός HDL Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εξαιτίας διαταραχών στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αποτελεί επιβλαβή παράγοντα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ_ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗΣ COMT Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με ιδιαίτερα μειωμένα επίπεδα απενεργοποίησης της ορμόνης ντοπαμίνης. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης στο αίμα και ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε φολικό οξύ.

28 MTRR Μεταβολισμός Βιταμίνης Β12 Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυσνη ομοκυστεΐνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αρνητική επίδραση στη ρύθμιση της Ομοκυστεΐνης. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. TCN2 Ρύθμιση επιπέδων ομοκυστεΐνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα απομάκρυνσης της Ομοκυστεΐνης. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη δραστικότητα του εξεταζόμενου παράγοντα. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να αυξηθούν τα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης στο αίμα, με τοξικές επιδράσεις για τα τοιχώματα των αγγείων. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη δραστικότητα του εξεταζόμενου παράγοντα. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να αυξηθούν τα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης στο αίμα, με τοξικές επιδράσεις για τα τοιχώματα των αγγείων. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. MTR Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β (Β6, Β9, Β12) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. CBS Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης Μεταβολισμός Βιταμίνης Β6 AG Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εξαιτίας διαταραχών στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης με τοξικά αποτελέσματα για την καρδιά και τα αγγεία. ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ 1p13.3 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση AA Αυτός ο γονότυπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς. 9p21 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση

29 Αυτός ο γονότυπος σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς. 10q11.21 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση AA Αυτός ο γονότυπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς. 2q36.3 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση AC Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ 4q25 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση Αυτός ο γονότυπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. 4q25 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 HHEX Απόκριση στην ινσουλίνη Μείωση έκκριση ινσουλίνης Μείωση δείκτη ινσουλίνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων, στην έκκριση της ινσουλίνης καθώς και με μειωμένη διάσπαση της ινσουλίνης από το ήπαρ. Τα κύτταρα του οργανισμού έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια τα άτομα παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένη ευπάθεια στο διαβήτη τύπου 2. IGF2BP2 Ρύθμιση του IGF2: αυξητικός παράγοντας TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων, διαταραχές στην έκκριση της ινσουλίνης και στην απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Τα άτομα αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη και να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2. Ο υποσιτισμός κατά την ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό της γλυκόζης και να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον. SLC30A8 Ωρίμανση & αποθήκευση ινσουλίνης στα κύτταρα του παγκρέατος Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με δυσλειτουργίες των β-παγκρεατικών κυττάρων και σημαντικά μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ως απόκριση στη γλυκόζη. Τα άτομα αντιμετωπίζουν

30 αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. VDR Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη δράση της Βιταμίνης D, το οποίο επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τα άτομα εμφανίζουν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια παρουσιάζουν αυξημένη ευπάθεια στο διαβήτη τύπου 2. VDR Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη δράση της Βιταμίνης D, το οποίο επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τα άτομα εμφανίζουν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια παρουσιάζουν αυξημένη ευπάθεια στο διαβήτη τύπου 2. ADAMTS 9 Διάσπαση πρωτεο-γλυκάνων, σχηματισμός οργάνων, καταστολή αγγειογένεσης, Ευαισθησία στην ινσουλίνη Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη (αυξημένη ινσουλινο-αντίσταση), αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. CDC123/ CAMK1D Ρύθμιση κυτταρικού κύκλου AA AA: -1.0 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Οδηγεί σε διαταραχές στη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνη και μειωμένη απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη. CDKAL1 Απόκριση στην ινσουλίνη AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων και στην απόκριση των κυττάρων στην ισνουλίνη. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. CDKN2A/ 2B Ογκοκαταστολέας Αισθητήρας ινσουλίνης TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. KCNJ11 Αντλία Καλίου Απελευθέρωση ινσουλίνης TT Αυτός ο τύπος γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. PPARg2 Διαφοροποίηση λιποκυττάρων Μεταβολισμός λιπιδίων & ινσουλίνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Τα άτομα, ιδιαίτερα οι παχύσαρκοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση ινσουλινο-αντίστασης και διαβήτη τύπου 2. TCF7L2 Ομοιόσταση της γλυκόζης TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων, μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ως απόκριση στη γλυκόζη και αυξημένο ρυθμό παραγωγής γλυκόζης από το ήπαρ. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ

Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ Άσκηση, διατροφή & υγεία Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ Άσκηση, διατροφή & υγεία Μακροχρόνια επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι πολλά από

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Προστάτεψε την καρδία σου Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Καρδιοαγγειακές παθήσεις και γυναικείο φύλο Εισαγωγή Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο την κυριότερη αιτία θανάτου στο γυναικείο

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος»

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Νικολούδη Μαρία Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» Ο όρος δυσλιπιδαιμία εκφράζει τις ποσοτικές και ποιοτικές διαταραχές των λιπιδίων του αίματος. Τα λιπίδια όπως η χοληστερόλη και

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα υγειές σύστημα με ισχυρά οστά είναι απαραίτητο για την γενική υγεία και ποιότητα ζωής.

που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα υγειές σύστημα με ισχυρά οστά είναι απαραίτητο για την γενική υγεία και ποιότητα ζωής. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ : ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ! Εισαγωγή : Τα οστά είναι το σπίτι για να μείνουμε, είναι η στέγη που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Οστεοπόρωση. Διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία. Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Οστεοπόρωση. Διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία. Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Οστεοπόρωση Διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή από τις παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση. Ποιο μέτρο συχνότητας υπολογίστηκε;

Ερώτηση. Ποιο μέτρο συχνότητας υπολογίστηκε; Σε μια συγχρονική μελέτη μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος 5000 αγοριών και 5500 κοριτσιών ηλικίας 14-17 ετών. Το 15% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών ήταν υπέρβαρα. Ποιο μέτρο συχνότητας υπολογίστηκε;

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ. Κ. ΜΑΚΕΔΟΥ, Ιατρός Βιοπαθολόγος

ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ. Κ. ΜΑΚΕΔΟΥ, Ιατρός Βιοπαθολόγος ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΥ, Ιατρός Βιοπαθολόγος ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ Απόδοση λιπαρών οξέων μετά από υδρόλυση των τριγλυκεριδίων, σε περίοδο νηστείας, με σκοπό: Την παραγωγή ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ. Κέντρο Πρόληψης Γυναικείων Καρδιολογικών Νοσηµάτων Β Καρδιολογική Κλινική. Ενηµερωτικό Έντυπο

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ. Κέντρο Πρόληψης Γυναικείων Καρδιολογικών Νοσηµάτων Β Καρδιολογική Κλινική. Ενηµερωτικό Έντυπο ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Β Καρδιολογική Κλινική Ενηµερωτικό Έντυπο ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Οι γυναίκες σήµερα πληρώνουν (όπως και οι άνδρες) το τίµηµα της σύγχρονης ζωής. Η παράταση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Για την υγεία της καρδιάς μας

Για την υγεία της καρδιάς μας Για την υγεία της καρδιάς μας Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος επηρεάζει όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και βέβαια αποτελεί ένα μύθο ότι πλήττει μόνο ηλικιωμένους, άνδρες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ- ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η σωστή διατροφή για κάθε ηλικία Οι βασικές αρχές μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Κατσίκη[1], Α. Γκοτζαμάνη-Ψαρράκου[2], Φ. Ηλιάδης[1], Τρ. Διδάγγελος[1], Ι. Γιώβος[3], Δ. Καραμήτσος[1]

Ν. Κατσίκη[1], Α. Γκοτζαμάνη-Ψαρράκου[2], Φ. Ηλιάδης[1], Τρ. Διδάγγελος[1], Ι. Γιώβος[3], Δ. Καραμήτσος[1] Ολόγοςλεπτίνης/αδιπονεκτίνης ως ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας 10ετούς καρδιαγγειακού κινδύνου σε ινσουλινοθεραπευόμενους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 Ν. Κατσίκη[1], Α. Γκοτζαμάνη-Ψαρράκου[2], Φ. Ηλιάδης[1],

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Δυσλιπιδαιμίες LDL-C HDL-C < 40 mg/dl Τριγλυκερίδια 150-199 mg/dl : οριακά

Διαβάστε περισσότερα

Λαμβάνετε Plavix ή Sintrom; cardiotest. Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων. Ένα δείγμα σιέλου μπορεί να σώσει ζωές

Λαμβάνετε Plavix ή Sintrom; cardiotest. Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων. Ένα δείγμα σιέλου μπορεί να σώσει ζωές Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων Λαμβάνετε Plavix ή Sintrom; Το FDA προειδοποιεί: ελέγξτε άμεσα τη φαρμακογενετική σας ταυτότητα Ένα δείγμα σιέλου μπορεί να σώσει ζωές cardiotest Αθηρωμάτωση-Θρομβοεμβολισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ «Η μεγαλύτερη δύναμη της δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη»

Διαβάστε περισσότερα

Με ποια συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη;

Με ποια συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη; ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Σαββίδου Αβρόρα Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη «Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά» «ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του 1 Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι με μεγάλη διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Κερατέας ΚΑΡΚΙΝΟΣ & ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ. Αναστασία Σουλαχάκη Κωνσταντίνα Πρίφτη

Γυμνάσιο Κερατέας ΚΑΡΚΙΝΟΣ & ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ. Αναστασία Σουλαχάκη Κωνσταντίνα Πρίφτη Γυμνάσιο Κερατέας ΚΑΡΚΙΝΟΣ & ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ Αναστασία Σουλαχάκη Κωνσταντίνα Πρίφτη 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : Ορολογία και λίγα λόγια για τον καρκίνο Χαρακτηριστικά του καρκίνου Μεταλλάξεις Μεταλλάξεις και καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα τελομερών/τελομεράσης στις χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές

Το σύστημα τελομερών/τελομεράσης στις χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές Το σύστημα τελομερών/τελομεράσης στις χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Κορδίνας Βασίλειος Μοριακός Βιολόγος και Γενετιστής Ειδικευόμενος Παθολόγος Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Πρόληψη στα καρδιαγγειακά νοσήματα Πρόληψη στα καρδιαγγειακά νοσήματα www.pegkaspanagiotis.gr Τι εννοούμε με τον όρο πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου; Εννοούμε τη συντονισμένη δέσμη ενεργειών, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο,

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό Σύνδρομο Παχυσαρκία Υπερλιπιδιαμία Υπέρταση Σακχαρώδης Διαβήτης Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Καθώς η επιστημονική γνώση και κατανόηση αναπτύσσονται, ο μελλοντικός σχεδιασμός βιοτεχνολογικών προϊόντων περιορίζεται μόνο από τη φαντασία μας Βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ. Γαργάνη Κωνσταντίνα: ΤΕ Νοσηλεύτρια Σ/Μ ΓΝΘ Παπανικολάου

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ. Γαργάνη Κωνσταντίνα: ΤΕ Νοσηλεύτρια Σ/Μ ΓΝΘ Παπανικολάου Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ Γαργάνη Κωνσταντίνα: ΤΕ Νοσηλεύτρια Σ/Μ ΓΝΘ Παπανικολάου Η στεφανιαία νόσος είναι µία πάθηση των αρτηριών της καρδιάς που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την οστεοπόρωση ;

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την οστεοπόρωση ; ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Ο σ τ ε ο π ό ρ ω σ η καλείται η ελάττωση της οστικής μάζας, χωρίς όμως να έχουμε διαταραχή της χημικής σύστασης του οστού. Η φυσιολογική αποδόμηση του οστού δεν ακολουθείται από αντίστοιχη

Διαβάστε περισσότερα

«Μεσογειακή δίαιτα και υγεία»

«Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» Μερόπη Κοντογιάννη Επίκουρη Καθηγήτρια Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής ρ ήμ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μεσογειακή δίαιτα

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά 10 ο Κεφάλαι ο Όλοι ευχόμαστε να υπήρχε ένα μαγικό χάπι που να μας έλυνε όλα τα προβλήματα. Έπειτα από 25 χρόνια έρευνας, οι

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Κώστα κουραβανα

Από τον Κώστα κουραβανα Από τον Κώστα κουραβανα Περιεχόμενα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Ορμονικοί-Γονιδιακοί-παράγοντες Επιπτώσεις στην υγεία Θεραπεία-Δίαιτα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Σημείωση: Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα του κεφαλαίου «Χοληστερίνη και φλεγμονή». Έχει αναπαραχθεί λόγω των πολύτιμων πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία

Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία 1.Μακροζωία-αντιγήρανση Ποιος δεν θέλει να φάει τρόφιμα που θα τον βοηθήσουν να ζήσει περισσότερα χρόνια με ποιότητα ζωής χωρίς πόνους και αρρώστιες

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες οτι το αυγό, που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τον κίνδυνο δημιουργίας αρτηριοσκλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος ALZHEIMER: Συμπώματα, κληρονομικότητα, επιβαρυντικοί και προστατευτικοί παράγοντες και μελλοντικές θεραπείες-οκτ 2012

Η νόσος ALZHEIMER: Συμπώματα, κληρονομικότητα, επιβαρυντικοί και προστατευτικοί παράγοντες και μελλοντικές θεραπείες-οκτ 2012 Η νόσος ALZHEIMER: Συμπώματα, κληρονομικότητα, επιβαρυντικοί και προστατευτικοί παράγοντες και μελλοντικές θεραπείες-οκτ 2012 Eυθυμιόπουλος Σπύρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ Η δυσλιπιδαιμία χαρακτηρίζει τις μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών στο αίμα. Ορίζεται περαιτέρω ως η ύπαρξη αυξημένων συγκεντρώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Ο ρόλος της κίνησης είναι πολύ σημαντικός, ήδη από νωρίς στην ανάπτυξη του παιδιού Αισθησιοκινητική μάθηση Κινητική ανάπτυξη Σωματική ανάπτυξη Συναισθηματική ανάπτυξη Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1 Κάπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα "Κλινικά αποδεδειγµένα αποτελέσµατα σε 47 ηµέρες" Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας Ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Α. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ): ΗΛΙΚΙΑ < 50 ΕΤΩΝ: Κατάγματα χαμηλής βίας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr.

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. «Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει η αυξανόμενη τάση να αναζητούμε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες για

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση. Ποιο μέτρο συχνότητας υπολογίστηκε;

Ερώτηση. Ποιο μέτρο συχνότητας υπολογίστηκε; Ερώτηση Σε μια συγχρονική μελέτη μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος 5000 αγοριών και 5500 κοριτσιών ηλικίας 14-17 ετών. Το 15% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών ήταν υπέρβαρα. Ποιο μέτρο συχνότητας υπολογίστηκε;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ Αρτηριακή Υπέρταση είναι η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια και ενώ το άτομο βρίσκεται σε ηρεμία, συστολική πάνω από 150 mmhg και διαστολική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΒασίληςΜούγιος, PhD ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ http://mougios.webpages.auth.gr Μεταβολικό σύνδροµο Παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι MK1118 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑΤΟΥ, PHD ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ 450,000 400,000 350,000 300,000 250,000 200,000 150,000 100,000

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολικό Σύνδρομο και Άσκηση στην παιδική ηλικία: Ο Ρόλος των Αδικοπινών. Θανάσης Τζιαμούρτας ΤΕΦΑΑ Παν. Θεσσαλίας

Μεταβολικό Σύνδρομο και Άσκηση στην παιδική ηλικία: Ο Ρόλος των Αδικοπινών. Θανάσης Τζιαμούρτας ΤΕΦΑΑ Παν. Θεσσαλίας Μεταβολικό Σύνδρομο και Άσκηση στην παιδική ηλικία: Ο Ρόλος των Αδικοπινών Θανάσης Τζιαμούρτας ΤΕΦΑΑ Παν. Θεσσαλίας Μεταβολικό Σύνδρομο Δεν είναι ασθένεια αλλά ένα σύμπλεγμα από ιατρικές διαταραχές που

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Οι δυσλιπιδαιμίες είναι παθολογικές καταστάσεις με διαταραχές των λιπιδίων του αίματος ποσοτικές αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Μέλη ομάδας: Βασίλης Καρβέλας Κατερίνα Μανιαδάκη Τάσος Κελλάρης Ανδρέας Κατσαρός

Μέλη ομάδας: Βασίλης Καρβέλας Κατερίνα Μανιαδάκη Τάσος Κελλάρης Ανδρέας Κατσαρός Μέλη ομάδας: Βασίλης Καρβέλας Κατερίνα Μανιαδάκη Τάσος Κελλάρης Ανδρέας Κατσαρός Πώς συσχετίζονται ο αθλητισμός με την υγεία; Τι είναι το ντόπινγκ; Πώς επηρεάζει το ντόπινγκ τους αθλητές; Υπάρχουν έλεγχοι

Διαβάστε περισσότερα

Μέλη Ομάδας. Κυριακοπούλου Νεκταρία Μαγκαβίλα Δήμητρα Παίδαρου Δήμητρα Ράπτη Ιωάννα

Μέλη Ομάδας. Κυριακοπούλου Νεκταρία Μαγκαβίλα Δήμητρα Παίδαρου Δήμητρα Ράπτη Ιωάννα Κάπνισμα Μέλη Ομάδας Κυριακοπούλου Νεκταρία Μαγκαβίλα Δήμητρα Παίδαρου Δήμητρα Ράπτη Ιωάννα Ορισμός Καπνίσματος Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια, που ξαφνιάζει και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό, τον

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΠΙΔΙΑ - ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ΛΙΠΙΔΙΑ Τι είναι; - Λειτουργίες. Η. ΜΥΛΩΝΗΣ Κλινική Χημεια Λιπίδια-Λιποπρωτεϊνες - May 12, 2015 ΛΙΠΙΔΙΑ - ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

ΛΙΠΙΔΙΑ - ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ΛΙΠΙΔΙΑ Τι είναι; - Λειτουργίες. Η. ΜΥΛΩΝΗΣ Κλινική Χημεια Λιπίδια-Λιποπρωτεϊνες - May 12, 2015 ΛΙΠΙΔΙΑ - ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΙΔΙΑ - ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΙΔΙΑ - ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Είδη ιπιδίων Ιδιότητες Λιποπρωτείνες Ταξινόμηση Σύσταση σε ιπίδια και αποπρωτείνες Μεταβοισμός Επιθυμητές τιμές οριακές τιμές Δυσιπιδαιμίες - Υπεριποπρωτεϊναιμίες

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Στόχοι για την αντιμετώπιση του Γνώση Δεξιότητες Πηγές Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 3 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Περιεχόμενο Συνδεση με τα προηγουμενα Πριν

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συγγραφική ομάδα: Δίπλα Κωνσταντίνα, Ph.D., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ Καρατράντου Κωνσταντίνα, MSc, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Ιπποκράτης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως:

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως: ΟΡΙΣΜΟΣ: η ελάχιστη ενέργεια που δαπανάται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών σε κατάσταση ηρεμίας. Αντιπροσωπεύει την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία της αναπνοής, την κυκλοφορία του αίματος,

Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιείται έλεγχος για την ανίχνευση των κύριων μεταλλάξεων των γονιδίων:

Πραγματοποιείται έλεγχος για την ανίχνευση των κύριων μεταλλάξεων των γονιδίων: ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑΣ Πραγματοποιείται έλεγχος για την ανίχνευση των κύριων μεταλλάξεων των γονιδίων: 1) του Παράγοντα-V (Leiden) 1691A πήξης αίματος, 2) της προθρομβίνης (Παράγοντας ΙΙ-20210A),

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΚΑΡΚΙΝΟΣ: συνύπαρξη ή αιτιολογική σχέση;

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΚΑΡΚΙΝΟΣ: συνύπαρξη ή αιτιολογική σχέση; ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΚΑΡΚΙΝΟΣ: συνύπαρξη ή αιτιολογική σχέση; Δ. Καραγιάννη, Β. Κουρκούμπας, Δ. Μπαλτζής, Γ. Κοτρώνης, Ε. Κιντιράκη, Χ.Τρακατέλλη, Α. Παυλίδου, Μ. Σιών Γ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, ΓΠΝΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ, Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΜSc Εργαστήριο Ιατρικής της Άθλησης Α.Π.Θ. Πτυχιούχος

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και καρδιαγγειακά νοσήματα. Κ. Γαργάνη, Δ. Παπαδοπούλου, Κ. Καραγιαννάκη: Αιμοδυναμικό Εργαστήριο «ΓΝ Γ.

Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και καρδιαγγειακά νοσήματα. Κ. Γαργάνη, Δ. Παπαδοπούλου, Κ. Καραγιαννάκη: Αιμοδυναμικό Εργαστήριο «ΓΝ Γ. Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και καρδιαγγειακά νοσήματα Κ. Γαργάνη, Δ. Παπαδοπούλου, Κ. Καραγιαννάκη: Αιμοδυναμικό Εργαστήριο «ΓΝ Γ. Παπανικολάου» Η καρδιά αποτελεί το κέντρο της νόησης και των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Στατίνες και σακχαρώδης διαβήτης Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακός κίνδυνος Μετα-ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση. Ποιο μέτρο συχνότητας υπολογίστηκε;

Ερώτηση. Ποιο μέτρο συχνότητας υπολογίστηκε; Ερώτηση Σε μια συγχρονική μελέτη μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος 5000 αγοριών και 5500 κοριτσιών ηλικίας 14-17 ετών. Το 15% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών ήταν υπέρβαρα. Ποιο μέτρο συχνότητας υπολογίστηκε;

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 5 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 5 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 5 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. Nα επεξηγήσετε τα πιο κάτω είδη τραπεζικών καρτών, δίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Χοληστερόλη και διατροφή: ο ρόλος τους στις καρδιοπάθειες

Χοληστερόλη και διατροφή: ο ρόλος τους στις καρδιοπάθειες Χοληστερόλη και διατροφή: ο ρόλος τους στις καρδιοπάθειες Χρήστος Πίτσα6ος Αναπλ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ν αναρωτηθούμε ποια είναι η νόσος που

Διαβάστε περισσότερα

LIVE AND EAT ACCORDING TO YOUR GENES

LIVE AND EAT ACCORDING TO YOUR GENES LIVE AND EAT ACCORDING TO YOUR GENES Δρ Κονδάκη Αικατερίνη Τηλ 2130 222 789 Πρόσκληση προς τους ΕΝΔΙΑΦΕΡΌΜΕΝΟΥΣ Διαμορφώστε την εξέταση του DNA σας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας! Είμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ hs-crp ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΉ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΝΙΝΗΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΞΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ hs-crp ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΉ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΝΙΝΗΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΞΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ hs-crp ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΉ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΝΙΝΗΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΞΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ Φ Τρυποσκιάδης 1, Α Κουτσοβασίλης 2, Δ Λεβισιανού 2, Γ Κουκούλης 1, Ι Σκουλαρίγκης

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα Νερό Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας που κάνουμε για απώλεια βάρους, να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό γιατί συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ

ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ ΗΠΑΡ VLDL Ανασκόπηση μεταβολισμού λιπιδίων & λιποπρωτεϊνών ΤΡΟΦΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΗΠΑΡ Κυκλοφορία Χυλομικρά Λιπαρά οξέα HDL LDL VLDL ΗΠΑΡ Τριγλυκερίδια Φωσφολίπιδια

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.

Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Υψηλή Χοληστερίνη: Αίτια και Θεραπεία - Συνήθη Ερωτήματα των ασθενών στη Μαχόμενη Κλινική Γράφει: Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος Τι είναι η χοληστερόλη; Είναι μία χημική ουσία (στερόλη),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΖΑΪΥΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Κ.

ΠΑΖΑΪΥΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Κ. Γιατί μας απασχολεί Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2 συνοδεύονται από μικρο και μακροαγγειακές επιπλοκές Σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας του διαβητικού πληθυσμού Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα Το Μεσογειακή πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. α) Να επεξηγήσετε τον όρο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής e-catalogue 2012 Βιταμίνες Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία Αμινοξέα & Πρωτεΐνες Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Πεπτικά/Προβιοτικά Βοηθήματα Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Στατιστικά-πρόληψη

Σήμερα η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Στατιστικά-πρόληψη Σήμερα η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Στατιστικά-πρόληψη Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα ιάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΩΝ- Λίπη και αθηροσκλήρυνση. Μεσογειακή ίαιτα. Λίπη και αθηροσκλήρυνση: Ο ρόλος της άσκησης

Θέµατα ιάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΩΝ- Λίπη και αθηροσκλήρυνση. Μεσογειακή ίαιτα. Λίπη και αθηροσκλήρυνση: Ο ρόλος της άσκησης MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΩΝ- ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ Θέµατα ιάλεξης Ο ρόλος της διατροφής στην εµφάνιση ασθενειών της καρδιάς Επίδραση

Διαβάστε περισσότερα