ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Σχετικά έγγραφα
ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Β ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Επιτρεπόμενη διάρκεια γραπτού 2,5 ώρες (150 λεπτά)

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓ. ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ Ημερομηνία: 31 /05 / 2011 Διάρκεια:

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ. α) έχουν κάθε χρονική στιγμή την ίδια οριζόντια συνιστώσα ταχύτητας, και την ίδια κατακόρυφη συνιστώσα ταχύτητας.

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI).

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Επαναληπτικός ιαγωνισμός)

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Επαναληπτικός ιαγωνισμός)

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β ΛΥΚΕΙΟΥ 15 / 04 / 2018

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ. α) η επιτάχυνση του σώματος έχει κατεύθυνση αντίθετη από την κατεύθυνση της ταχύτητας.

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡ.: 31/05/2011

ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της κάθε μιας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος. και Α 2

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί.

Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις Ιουνίου 2012

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

F Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

των δύο σφαιρών είναι. γ.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Στερεό (Μέχρι Ροπή Αδράνειας) Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Α)Σε κάθε μια από τις ερωτήσεις (1-4) να σημειώσετε στο τετράδιό σας τη σωστή απάντηση.

2) Βάρος και κυκλική κίνηση. Β) Κυκλική κίνηση

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ÅÐÉËÏÃÇ

Στις παρακάτω προτάσεις A1 A4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της κάθε μιας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

2 ο Διαγώνισμα Γ Λυκείου

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ. Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες και χωρίζεται σε δύο μέρη Α και Β στα οποία αντιστοιχούν συνολικά 50 μονάδες.

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s]

ΦΥΕ 14 5η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση ( Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες) Άσκηση 1 : Aσκηση 2 :

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Μονάδες 6

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

α. β. γ. δ. Μονάδες 5 α. β. γ. δ. Μονάδες 5 α. ελαστική β. ανελαστική γ. πλαστική δ. έκκεντρη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/2014

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

το άκρο Β έχει γραμμική ταχύτητα μέτρου.

ΘΕΜΑ Α A1. Στις ερωτήσεις 1 9 να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση, χωρίς να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής. Έργο και ισχύς σταθερής ροπής)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΜΟΝΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

Μονάδες β. Μονάδες Μονάδες 5

Α3. Ιδανικό κύκλωμα LC εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις συχνότητας f. (Μονάδες 5)

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ)

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ & ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΜΟΝΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

Η Διεύθυνση και οι καθηγητές του Σχολείου σάς εύχονται καλή επιτυχία στις εξετάσεις

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ

1. Ένα σώμα A μάζας, κινούμενο με ταχύτητα πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο κατά τη θετική κατεύθυνση του άξονα x Ox, συγκρούεται με ακίνητο σώμα Β.

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

α.- β. γ. δ. Μονάδες 5

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 7 Μάη 2017 Οριζόντια Βολή-Κυκλική Κίνηση-Ορµή Ηλεκτρικό& Βαρυτικό Πεδίο

ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ F 2 F 3 F 1 F 4

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ

7. Ένα σώμα εκτελεί Α.Α.Τ. Η σταθερά επαναφοράς συστήματος είναι.

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου]

ΕΡΓΟ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΙΣΧΥΣ

Έργο-Ενέργεια Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας Θεώρηµα Μεταβολής της Κινητικής Ενέργειας. ΘΜΚΕ Μεταβλητή δύναµη και κίνηση

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

Προτεινόμενα ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

r r r r r r r r r r r Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικής Προσανατολισμού Γ Λυκείου ~~ Διάρκεια: 3 ώρες ~~

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2009

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΛΕΜΕΣΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ (ΚΑΤ.

Physics by Chris Simopoulos

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Transcript:

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΓΚΥΠΡΙ ΟΛΥΜΠΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, πριλίου, Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση Γενικές Οδηγίες: ) Είναι πολύ σημαντικό να δηλώσετε ορθά στον κατάλληλο χώρο στο εξώφυλλο του τετραδίου απαντήσεων τα εξής στοιχεία: (α) Όνομα και Επώνυμο, (β) Όνομα πατέρα, (γ) Σχολείο, (δ) Τηλέφωνο. ) Το δοκίμιο αποτελείται από επτά (7) σελίδες και περιέχει οκτώ (8) θέματα. ) Η εξέταση διαρκεί τρεις () ώρες. 4) Η συνολική βαθμολογία του εξεταστικού δοκιμίου είναι μονάδες. 5) Χρησιμοποιήστε μόνο στυλό με μελάνι χρώματος μπλε ή μαύρο. Οι γραφικές παραστάσεις μπορούν να γίνουν και με μολύβι. 6) εν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού υγρού. 7) Επιτρέπεται η χρήση μόνο μη προγραμματισμένης υπολογιστικής μηχανής. 8) ηλώστε στις σελίδες του τετραδίου απαντήσεων τον αριθμό του προβλήματος και το αντίστοιχο γράμμα του ερωτήματος που απαντάτε. 9) Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιες σελίδες του τετραδίου απαντήσεων για δικές σας σημειώσεις που δεν επιθυμείτε να βαθμολογηθούν, βάλτε ένα μεγάλο σταυρό (Χ) σε αυτές τις σελίδες ώστε να μην ληφθούν υπόψη στη βαθμολόγηση. ) Να χρησιμοποιείτε μόνο σταθερές ή σχέσεις που δίνονται στο αντίστοιχο θέμα αλλά και στο τέλος των γενικών οδηγιών. ) Τα σχήματα όλων των θεμάτων δεν είναι υπό κλίμακα. Σταθερές:,4, g( ) / s, εδομένα: 4 Vί, d. V K 9 x N.. C 9, G x N kg 6,67.., Η αντίσταση του αέρα να θεωρηθεί αμελητέα. Να απαντήσετε όλα τα προβλήματα που ακολουθούν.

5η ΠΓΚΥΠΡΙ ΟΛΥΜΠΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Πρόβλημα - ( μονάδες) Στο σχήμα τα σώματα, Β και Γ έχουν μάζες, και αντίστοιχα. Τα σώματα Β και Γ συνδέονται με μη εκτατό και αβαρές νήμα. Το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια επιφάνεια. Πάνω στο σώμα A ασκείται η δύναμη μέτρου F, με οριζόντια διεύθυνση και φορά προς τα δεξιά, έτσι ώστε το σώμα να ολισθαίνει πάνω στην οριζόντια επιφάνεια και το σώμα Γ ούτε ανεβαίνει ούτε κατεβαίνει. Θεωρήστε ότι μεταξύ όλων των επιφανειών δεν υπάρχει τριβή. ίνεται η επιτάχυνση της βαρύτητας g. F (α) Να εξάγετε τη σχέση που δίνει το μέτρο της επιτάχυνσης του σώματος Β, ως συνάρτηση των μαζών, και της επιτάχυνσης της βαρύτητας g. ( μον.) (β) Να σημειώσετε, σε ελεύθερο διάγραμμα δυνάμεων, όλες τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα, στην οριζόντια διεύθυνση. Να αναφέρετε το σώμα που ασκεί την καθεμιά από τις δυνάμεις αυτές. ( μον.) (γ) Να εξάγετε τη σχέση που δίνει το μέτρο της δύναμης F, ως συνάρτηση των μαζών,, και της επιτάχυνσης της βαρύτητας g. Ένωση Κυπρίων Φυσικών Σελ.

5η ΠΓΚΥΠΡΙ ΟΛΥΜΠΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Πρόβλημα - ( μονάδες) (α) Να χρησιμοποιήσετε τον ορισμό της έντασης του πεδίου βαρύτητας σε απόσταση r από το κέντρο ενός πλανήτη και το νόμο της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα μεταξύ του πλανήτη και ενός σώματος για να αποδείξετε ότι η ένταση του πεδίου βαρύτητας του πλανήτη σε απόσταση r από το κέντρο του, σε σχέση με την πυκνότητα d και την 4 ακτίνα του πλανήτη, δίνεται από τη σχέση, gr Gd, όπου r και r G είναι η παγκόσμια σταθερά βαρύτητας. Θεωρήστε τον πλανήτη σφαιρικό και με σταθερή πυκνότητα. (β) Η Ιώ είναι ένας από τους δορυφόρους του πλανήτη ία που ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο τον Ιανουάριο του 6 και σχεδόν συγχρόνως από το Γερμανό αστρονόμο Μάγερ Σίμωνα. Η Ιώ έχει ακτίνα κυκλικής τροχιάς γύρω από το ία 47 k και περίοδο 4 ώρες, 7 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα. Η (μέση) πυκνότητα του ία είναι, 6 g / c. Να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα αυτά μαζί με τη σχέση που αποδείξατε στο (α) ερώτημα για να υπολογίσετε τη (μέση) ακτίνα του ία. Πρόβλημα - ( μονάδες) Στο σχήμα τα σώματα και Β με μάζες και αντίστοιχα συνδέονται μεταξύ τους με αβαρές και μη εκτατό νήμα διαμέσου της σταθερής τροχαλίας Τ και της κινούμενης τροχαλίας Τ. Οι τροχαλίες είναι αμελητέου βάρους και δεν παρουσιάζουν τριβές με το νήμα. Μεταξύ του σώματος και της οριζόντιας επιφάνειας υπάρχει τριβή με συντελεστή τριβής ολίσθησης. φήνουμε τα σώματα να κινηθούν από την ηρεμία. Το βάρος του σώματος Β είναι αρκετό για να προκαλέσει ολίσθηση στο σώμα. (α) Να εξηγήσετε αν τα σώματα θα έχουν την ίδια κατά μέτρο ταχύτητα σε οποιαδήποτε στιγμή της κίνησής τους. ν όχι να προσδιορίσετε το λόγο του μέτρου της ταχύτητας του προς το μέτρο της ταχύτητας του Β. (4 μον.) (β) Να δείξετε ότι το μέτρο της επιτάχυνσης του σώματος Β δίνεται από τη σχέση, ( ) g a. 4 Τ Τ Β Ένωση Κυπρίων Φυσικών Σελ.

5η ΠΓΚΥΠΡΙ ΟΛΥΜΠΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Πρόβλημα - 4 ( μονάδες) Ένα σώμα μάζας με αρχική ταχύτητα u, στο σημείο του σχήματος, διανύει απόσταση s σε οριζόντια επιφάνεια και μετά εκτελεί οριζόντια βολή, από την κορυφή Β μιας σκάλας, υπό την επίδραση μόνο του βάρους του. Μεταξύ της οριζόντιας επιφάνειας και του σώματος υπάρχει τριβή με συντελεστή τριβής ολίσθησης. Το σώμα συναντά την άκρη του τρίτου σκαλοπατιού, στο σημείο Γ. Το κάθε σκαλοπάτι έχει ύψος και πλάτος d. ίνεται η επιτάχυνση της βαρύτητας g. Β u s d Γ (α) Να εξάγετε τη σχέση που δίνει το μέτρο της ταχύτητας του σώματος όταν εγκαταλείπει την οριζόντια επιφάνεια, u, στο σημείο Β, ως συνάρτηση των μεγεθών u,, s και g. x (β) Να εξάγετε τη σχέση που δίνει την απόσταση s, ως συνάρτηση των μεγεθών u,, d, και g. Ένωση Κυπρίων Φυσικών Σελ. 4

5η ΠΓΚΥΠΡΙ ΟΛΥΜΠΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Πρόβλημα - 5 ( μονάδες) Ο ομογενής κύλινδρος στο σχήμα έχει μάζα και ακτίνα. Να δείξτε ότι η ελάχιστη οριζόντια δύναμη F, με διεύθυνση που περνά από το κέντρο του κυλίνδρου, που χρειάζεται για να σπρώξει τον κύλινδρο για να υπερπηδήσει ένα g ( ) σκαλί ύψους, (όπου ), έχει μέτρο F, όπου g είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας. εν υπάρχουν τριβές μεταξύ του κυλίνδρου και των επιφανειών επαφής με αυτόν. F Πρόβλημα - 6 (5 μονάδες) Τρία θετικά σημειακά φορτία το καθένα με φορτίο C βρίσκονται σε περιφέρεια κύκλου ακτίνας c, όπως δείχνει το σχήμα. (Τα φορτία κρατούνται ακίνητα με κατάλληλο μηχανισμό). Q Q Κ Q (α) Να υπολογίσετε το μέτρο της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου του συστήματος των τριών φορτίων στο σημείο, που βρίσκεται αντιδιαμετρικά με το φορτίο Q. (β) Να υπολογίσετε την ηλεκτρική δυναμική ενέργεια του συστήματος των τριών φορτίων. (Θεωρήστε το άπειρο ως σημείο μηδενικής ηλεκτρικής δυναμικής ενέργειας). (γ) Να εξηγήσετε πώς μεταβάλλεται η ηλεκτρική δυναμική ενέργεια του συστήματος αν μετακινήσουμε το φορτίο Q κατά μήκος της διαμέτρου μέχρι το σημείο. Ένωση Κυπρίων Φυσικών Σελ. 5

5η ΠΓΚΥΠΡΙ ΟΛΥΜΠΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Πρόβλημα - 7 (5 μονάδες) Το σώμα Σ στο σχήμα κινείται ελεύθερα σε κατακόρυφο επίπεδο μέσα σε αυλακωτή τροχιά. Το σώμα αφήνεται από την ηρεμία να κινηθεί από ύψος πάνω από το οριζόντιο επίπεδο. Η τροχιά είναι ευθύγραμμη μέχρι το σημείο. Μεταξύ των σημείων και η τροχιά αποτελείται από κυκλικά τμήματα ακτίνας. πό το σημείο που το σώμα αφήνεται να κινηθεί μέχρι το σημείο δεν υπάρχει τριβή. πό το σημείο και μετά η τροχιά είναι ευθύγραμμη και υπάρχει τριβή με συντελεστή τριβής ολίσθησης. Οριζόντιο επίπεδο (α) Να εξάγετε τη σχέση, ως συνάρτηση της ακτίνας, που δίνει το ύψος,, πάνω από το οριζόντιο επίπεδο, από το οποίο θα αφήνεται να κινηθεί το σώμα και δεν θα χάνει επαφή με την τροχιά, σε οποιοδήποτε σημείο της. Θεωρήστε για τα ερωτήματα που ακολουθούν ότι η ακτίνα των κυκλικών τμημάτων της τροχιάς είναι και ότι το σώμα αφήνεται να κινηθεί από την ηρεμία από ύψος, 45. Η μάζα του σώματος είναι kg. Η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι g / s. (β) Να υπολογίσετε το μέτρο της δύναμης που ασκεί η τροχιά στο σώμα: (i) Στο χαμηλότατο σημείο Β, και (ii) Στο ανώτατο σημείο Γ. (4 μον.) (γ) Να υπολογίσετε την απόσταση που διανύει το σώμα, από το σημείο και μετά, μέχρι να σταματήσει. ίνεται ο συντελεστής τριβής ολίσθησης,, 5. Ένωση Κυπρίων Φυσικών Σελ. 6

5η ΠΓΚΥΠΡΙ ΟΛΥΜΠΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Πρόβλημα - 8 ( μονάδες) Μια χάντρα μάζας κινείται χωρίς τριβές σε Δ κατακόρυφη κυκλική στεφάνη ακτίνας. Η στεφάνη είναι αμελητέας μάζας και ακλόνητη. Η χάντρα είναι συνδεδεμένη με αβαρές ελατήριο σταθεράς K, που ικανοποιεί το νόμο του Hooke, σε όλα τα σημεία της κίνησης του σώματος. Το άλλο άκρο του ελατηρίου Κ Ο Γ συνδέεται με το ακίνητο σημείο Ο το οποίο βρίσκεται πάνω στην οριζόντια ακτίνα Κ και απέχει K από το κέντρο Κ της στεφάνης απόσταση ίση με 5 ( KO), όπως δείχνει το σχήμα. Β ίνουμε στη χάντρα στο σημείο αρχική ταχύτητα μέτρου u, με διεύθυνση εφαπτομενικά της τροχιάς και φορά προς τα κάτω, και την αφήνουμε να κινηθεί στην κατακόρυφη περιφέρεια της στεφάνης. Στο σημείο το ελατήριο έχει το φυσικό του μήκος. ίνεται η σταθερά της επιτάχυνσης της βαρύτητας g. (α) Να εξηγήσετε αν το μέτρο της ταχύτητας της χάντρας στο σημείο Γ (που βρίσκεται αντιδιαμετρικά από το σημείο ), είναι μεγαλύτερο, μικρότερο ή ίσο με το μέτρο της ταχύτητας στο. (β) Να εξάγετε τη σχέση που δίνει το μέτρο της ταχύτητας της χάντρας στο κατώτατο σημείο Β της τροχιάς, ως συνάρτηση των μεγεθών u,, K, και g. (γ) Να εξάγετε τη σχέση που δίνει το ελάχιστο μέτρο της ταχύτητας της χάντρας στο σημείο, u (in), ως συνάρτηση των μεγεθών, K, και g, ώστε η χάντρα να μπορεί να εκτελεί πλήρη κυκλική τροχιά. (8 μον.) Ένωση Κυπρίων Φυσικών Σελ. 7