ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΝΤΕΙΑ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΝΤΕΙΑ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΕΣ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΝΤΕΙΑ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΕΣ

2 Είχαν οι Έλληνες της αρχαϊκής εποχής πολιτική ενότητα;

3 Οι αρχαίοι Έλληνες ζούσαν χωρισμένοι και σκορπισμένοι σε έναν ευρύ γεωγραφικό χώρο. Ούτε και την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου Ελληνιστικά χρόνια (4 ος αι. 1 ος αι. π.χ.) δε συγκρότησαν ενιαίο κράτος με τη σημερινή έννοια του όρου.

4 Τι βοήθησε τους Έλληνες να αντιληφθούν την εθνική τους ιδιαιτερότητα και ενότητα;

5 Η επαφή με τους άλλους λαούς: το εμπόριο η μετανάστευση (ο αποικισμός)

6 Ποιοι ήταν οι κοινοί δεσμοί των Ελλήνων της αρχαϊκής εποχής;

7 α) Η κοινή γλώσσα αν και υπήρχαν διαλεκτικές διαφορές (ομόγλωσσον). β) Η κοινή θρησκεία και οι ομοιότητες στα ταφικά έθιμα (ομόθρησκον). γ) Η κοινή καταγωγή ονομάζονταν όλοι Έλληνες από τον Έλληνα, γιο του Δευκαλίωνα (του δικού μας Νώε) και πατέρα του Αίολου, του Δώρου και παππού του Αχαιού και του Ίωνα (όμαιμον). δ) Οι ομοιότητες στην κοινωνικο-πολιτική οργάνωση, τον πολιτισμό, στα ήθη και τα έθιμα (ομότροπον). ε) Οι πανελλήνιες θρησκευτικές γιορτές, οι πανελλήνιοι ιεροί αγώνες ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ και τα ΧΡΗΣΤΟΣ πανελλήνια ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ιερά.

8 ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σπαρτιάτες και Αθηναίοι συμφωνούν να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τον περσικό κίνδυνο. Ειδικότερα, απαντώντας οι Αθηναίοι στους απεσταλμένους της Σπάρτης δηλώνουν: «Οι Έλληνες όλοι είναι από το ίδιο αίμα, έχουν την ίδια γλώσσα, έχουν ναούς και αγάλματα θεών και θυσίες όλα κοινά και συνήθειες ίδιες». Ηρόδοτος, Ιστορία,

9 Τι ωθούσε τους Έλληνες να συμμετέχουν σε Πανελλήνιες αθλητικές και θρησκευτικές γιορτές ενώσεις, και γενικά εκδηλώσεις;

10 Η επιθυμία των πολιτικά διαιρεμένων και γεωγραφικά απομακρυσμένων Ελλήνων, για επικοινωνία με τους ομοεθνείς τους. Η νοσταλγία των μεταναστώναποίκων για τη μητέρα πατρίδα. Η ιδέα ότι ανήκαν στον ίδιο λαό.

11 Θυμάστε κάποιες από αυτές τις πανελλήνιες γιορτές & κάποια πανελλήνια ιερά;

12 α) Οι διάφοροι πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες οι πιο γνωστοί ήταν οι Ολυμπιακοί. β) Τα διάφορα μαντεία το πιο γνωστό ήταν των Δελφών.

13

14

15 Α. Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα Η λέξη αγώνας για τους αρχαίους Έλληνες σήμαινε αρχικά, συγκέντρωση πολλών ανθρώπων. Αργότερα σήμαινε και τον τόπο θρησκευτικής ή εορταστικής συγκέντρωσης κι έπειτα κάθε αγώνισμα που τελούνταν στους χώρους αυτούς. Οι αγώνες είναι δημιούργημα του ελληνικού πνεύματος και θωρούνταν θεσμός καθαρά ελληνικός. Διαμορφώθηκαν και καθιερώθηκαν από τα «ηρωικά χρόνια», τη Μυκηναϊκή εποχή. Οι αγώνες συνδέονταν στενά με τις θρησκευτικές γιορτές των αρχαίων, τις οποίες διοργάνωναν για να τιμήσουν τους θεούς τους (π.χ. Δίας), τους διακεκριμένους νεκρούς (π.χ. Πάτροκλος) και τους ξένους τους (π.χ. Οδυσσέας). Οι αρχαίοι τους αγώνες δεν τους θεωρούσαν ως επάγγελμα αλλά μέσο για να αναπτύξουν αρμονικά το σώμα και το πνεύμα τους. Οι αγώνες διακρίνονταν σε αθλητικούς, μουσικούς, ποιητικούς, δραματικούς ή σκηνικούς. Οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή των αγώνων, την τήρηση των κανονισμών και την κρίση των αθλητών λέγονταν Ελλανοδίκες. Οι αγώνες διακρίνονταν σε μικρούς τοπικούς (Παναθήναια, Ηραία, Ασκληπιεία, Πανιώνια ) και σε πανελλήνιους (Ολύμπια, Νέμεα ).

16 Στους Πανελλήνιους Αγώνες, που ήταν πολύ σπουδαίοι, έπαιρναν μέρος αθλητές από όλον τον ελληνικό κόσμο. Γίνονταν με επισημότητα, θεωρούνταν ιεροί και κατά τη διάρκεια τους σταματούσαν οι εχθροπραξίες (ιερή εκεχειρία) ανάμεσά στις ελληνικές πόλεις. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς ήταν: τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα και τα Ολύμπια. - Τα Πύθια, στους Δελφούς προς τιμήν του Απόλλωνα. Στην αρχή ήταν μόνο ποιητικοί και μουσικοί, μα αργότερα έγιναν ιππικοί και γυμνικοί. Τα έπαθλα των νικητών ήταν στεφάνια από ιερή δάφνη του Απόλλωνα. Πρώτα τελούνταν κάθε εννέα χρόνια και μετέπειτα κάθε πέντε χρόνια. - Τα Ίσθμια, στον ισθμό της Κορινθίας προς τιμήν του Ποσειδώνα. Τα έπαθλα ήταν στεφάνια από κλαδιά της ιερής κουκουναριάς. Τελούνταν κάθε τρία χρόνια. - Τα Νέμεα, στην Νεμέα προς τιμήν του Δία. Τα έπαθλα ήταν στεφάνια από αγριοσέλινο και τελούνταν κάθε δύο χρόνια.

17 Οι Πανελλήνιοι αγώνες ήταν δεμένοι με τη θρησκευτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Οι αγώνες σε ιερούς χώρους ήταν ένας τρόπος για να εκφράσουν οι αρχαίοι Έλληνες την ευσέβειά τους με την επίδειξη της σωματικής τους ρώμης, με τα αγωνίσματα, αυτοσχέδια στην αρχή, οργανωμένα και επίσημα αργότερα. Ήταν δηλαδή οι αγώνες κάτι σαν θυσία ή προσφορά προς τους θεούς, μια άλλη μορφή προσευχής. Οι αγώνες δεν ήταν μόνο αθλητικοί. Μαζί με αυτούς έκαναν επίδειξη και σε πνευματικά δημιουργήματα. Εκφωνούνταν λόγοι πανηγυρικοί, διαβάζονταν συγγράμματα, απαγγέλλονταν ποιήματα, ψάλλονταν τραγούδια, εκτελούνταν χορευτικές επιδείξεις. Οι αγώνες ήταν και μια ευκαιρία και ψυχική ανάγκη των σκόρπιων Ελλήνων σε όλες τις ακτές της Μεσογείου για επικοινωνία. Η συνάντηση στους Πανελλήνιους αγώνες τόνιζε: την κοινή καταγωγή των Ελλήνων, τόνωνε την περηφάνια της φυλής, ανανέωνε τους ψυχικούς και τους πνευματικούς δεσμούς τους, τους θωράκιζε απέναντι στον κίνδυνο της αποξένωσης και της πολιτιστικής αλλοτρίωσης.

18 Πού διεξάγονταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες;

19

20 Α. Λίγα λόγια για την αρχαία Ολυμπία Η αρχαία Ολυμπία ήταν πόλη της Πελοποννήσου στην Ηλεία, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί στη δυτική Πελοπόννησο, στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, τον Δία. Απλώνεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου λόφου, μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, που ενώνονται σε αυτή την περιοχή. Παρά την απομονωμένη θέση της κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, η Ολυμπία καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η απαρχή της λατρείας και των μυθικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ολυμπία χάνεται στα βάθη των αιώνων και σίγουρα ανάγεται στα Μυκηναϊκά χρόνια. Πέλοπας και Ηρακλής διεκδικούν τον τίτλο των ιδρυτών αυτών των ιερών αγώνων. Στην αρχαία Ολυμπία βρισκόταν ο περίφημος δωρικός ναός του Ολυμπίου Διός, μέσα στον οποίο υπήρχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογείται πίσω στο 776 π.χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Το 393 μ.χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' απαγόρευσε την τέλεσή τους ως ειδωλολατρική γιορτή.

21

22

23 14 m.

24

25 Τι ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες;

26 Ήταν η πιο μεγάλη θρησκευτικοαθλητική συνάντηση των Ελλήνων. Αποτελούσαν τους πιο φημισμένους ιερούς αγώνες, οι οποίοι διεξάγονταν προς τιμήν του Δία.

27 Κάθε πότε και πού γίνονταν;

28 Κάθε τέσσερα χρόνια (4) στην αρχαία Ολυμπία Ήλιδα, το μήνα Εκατομβαιώνα (Αύγουστο). Διαρκούσαν 5 μέρες.

29 Ποιοι συμμετείχαν;

30 Έπαιρναν μέρος: μόνο Έλληνες (από όλο τον ελληνικό κόσμο) μόνο άνδρες (αθλητές και θεατές)

31 ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ (5 ος 4 ος αι. π.χ.) Κάποτε, λένε, μια ηλικιωμένη γυναίκα πήγε στην Ολυμπία, μπήκε στο στάδιο, στάθηκε σε μια γωνιά και παρατηρούσε τους αθλητές που αγωνίζονταν. Όταν όμως την είδαν οι Ελλανοδίκες, της έκαναν παρατηρήσεις, γιατί τόλμησε να μπει στο στάδιο. Εκείνη τότε απάντησε: «Σε ποια άλλη γυναίκα ο θεός, που λατρεύεται εδώ, έδωσε τέτοια ευκαιρία να καυχιέται πως έχει πατέρα, τρία αδέλφια ολυμπιονίκες και τώρα τον γιο της έτοιμο να αγωνιστεί;» Αισχίνης, Επιστολαί, Για ποιο λόγο παρατήρησαν οι Ελλανοδίκες την Καλλιπάτειρα; Σήμερα συμβαίνει κάτι τέτοιο;

32 Η μοναδική έγγαμη γυναίκα που τόλμησε να παραβιάσει το άβατο της Ολυμπίας ήταν η Καλλιπάτειρα από τη Ρόδο, που καταγόταν από μεγάλη οικογένεια ολυμπιονικών. Ήταν κόρη του περίφημου ολυμπιονίκη Διαγόρα και σύζυγος ενός επίσης μεγάλου ολυμπιονίκη, του Καλλιάνακτος, ενώ τα αδέρφια της (Δαμάγητος, Ακουσίλαος και Δωριέας) και ο γιος της Πεισίροδος κέρδισαν κι αυτοί σημαντικές νίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα Ίσθμια. Αυτή, όταν έμεινε χήρα, ανέλαβε η ίδια την εκγύμναση και την προετοιμασία του γιου της Πεισιρόδου, για να λάβει μέρος στο αγώνισμα της πυγμαχίας κατά την 96η Ολυμπιάδα (396 π.χ.). Φλεγόμενη από επιθυμία να παρακολουθήσει τον γιο της να αγωνίζεται και να νικά στην Ολυμπία, αψήφησε τον σχετικό νόμο, μεταμφιέστηκε σε άντρα γυμναστή και πέρασε στο στάδιο. Οι ελλανοδίκες, όταν την ανακάλυψαν, από σεβασμό προς τον πατέρα, τον σύζυγο και τον γιο της, για τη σημαντική αθλητική συνεισφορά τους, δεν την τιμώρησαν, αλλά την άφησαν ελεύθερη.

33 Πότε άρχισαν να τελούνται επίσημα;

34 το 776 π.χ. το έτος αυτό αργότερα (τον 4 ο αι. π.χ.) αποτέλεσε τη βάση για τη χρονολόγηση των γεγονότων. Οι αρχαίοι έλεγαν π.χ. ότι η Μάχη των Πλαταιών έγινε το 2 ο έτος της 75 ης Ολυμπιάδας (Ολυμπιάδα = τα τέσσερα χρόνια που μεσολαβούσαν μεταξύ δύο Ολυμπιακών αγώνων).

35 ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ Ο υπολογισμός του χρόνου κατά Ολυμπιάδες εισήχθη στην αρχαία Ελλάδα από τον ιστορικό Τίμαιο τον Ταυρομενίτη ( π.χ.), ο οποίος κατέγραψε διάφορα γεγονότα κατά Ολυμπιάδες τις οποίες παρέβαλε προς τους καταλόγους των επώνυμων αρχόντων στην Αθήνα, των εφόρων στη Σπάρτη και των ιερειών της Ήρας στο ναό της στο Άργος. Ως πρώτη Ολυμπιάδα θεωρήθηκε εκείνη του 776 π.χ. κατά την οποία νικητής στον αγώνα δρόμου ήταν ο Ηλείος Κόροιβος. Τη συνήθεια του Τίμαιου, να μνημονεύονται γεγονότα κατά Ολυμπιάδες, ακολούθησαν ο Πολύβιος, ο Διόδωρος κ.ά. Το σύστημα αυτό ήταν σε χρήση μέχρι τον 4ο αιώνα μ.χ. Για να υπολογιστεί σε ποιο έτος αντιστοιχεί κάθε έτος μιας Ολυμπιάδας ακολουθείται ο εξής υπολογισμός: πολλαπλασιάζεται επί 4 ο αριθμός της προηγούμενης από τη δεδομένη Ολυμπιάδα και στο γινόμενο προστίθεται ο αριθμός του ζητούμενου έτους (1ο, 2ο, 3ο, 4ο) και το άθροισμα αφαιρείται από το 777. Παράδειγμα: για να βρεθεί το πρώτο έτος της 46ης Ολυμπιάδας έχουμε: 45Χ4 = = 181, = 596. Το πρώτο έτος δηλαδή της 46ης Ολυμπιάδας ήταν το 596 π.χ. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα (Το Βήμα) Μπορείτε να χρονολογήσετε τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.χ.) με ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ βάση τις Ολυμπιάδες; ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

36 Πώς γινόταν η αναγγελία των αγώνων;

37 Πριν από τους αγώνες (10 μήνες) κήρυκες (σπονδοφόροι) σταλμένοι από τις αρχές της Ήλιδας περιέτρεχαν την Ελλάδα και ανακοίνωναν την επικείμενη έναρξή τους.

38 Τι ήταν η ιερά εκεχειρία;

39 Ένα μήνα πριν από τη γιορτή οι άρχοντες των αγώνων κήρυτταν την ιερή εκεχειρία (ανακωχή). Οι πόλεμοι σταματούσαν για τρεις μήνες και μπορούσαν έτσι οι αντιπροσωπείες (αθλητές, επίσημοι, ιερείς, λαός) από τις ελληνικές πόλεις (εντός και εκτός Ελλάδας) να φθάσουν στην Ολυμπία χωρίς να διατρέξουν κανέναν κίνδυνο. Η ιερή εκεχειρία διαρκούσε 1-3 μήνες και αφορούσε όλο τον ελληνικό κόσμο.

40 ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ;

41

42 Τα αρχαία ολυμπιακά αθλήματα ήταν 10 ανδρικά & 4 παιδικά ΑΝΔΡΙΚΑ Στάδιον (~194 μ.) Δίαυλος (~390 μ.) Δόλιχος (~3900 μ.) Πάλη Πυγμή Παγκράτιον Αρματοδρομία Ιπποδρομία Οπλιτοδρομία Πένταθλον (ακόντιο, δίσκος, άλμα, δρόμος, πάλη) ΠΑΙΔΙΚΑ Στάδιον Πάλη Πυγμή Παγκράτιον

43 Κριτές των αγώνων ήταν οι Ελλανοδίκες

44 Έπαθλο νικητών

45 Ο αθλητής που νικούσε στεφανωνόταν με κλαδί αγριελιάς (τον κότινο) από την Άλτη, το ιερό άλσος της Ολυμπίας, που το έκοβε με χρυσό δρεπάνι ένα αγόρι, του οποίου ζούσαν και οι δύο γονείς. Άρα, οι αθλητές δεν αγωνίζονταν για να αποκτήσουν πλούτη χρήματα αλλά για την αμάραντη δόξα του κότινου.

46 Πώς αντιμετώπιζαν οι Έλληνες τον ολυμπιονίκη;

47 Κέρδιζε την αγάπη όλων, ενώ θριαμβευτική ήταν και η υποδοχή που του επιφύλασσε η πόλη του. Η είσοδος γινόταν συνήθως πάνω σε άρμα, όχι από την πύλη, αλλά από ένα άνοιγμα του τείχους που το γκρέμιζαν συμβολικά, με την πεποίθηση ότι το κενό στο εξής θα το κάλυπτε ο ίδιος με την ανδρεία του. Στη Σπάρτη μάλιστα ο ολυμπιονίκης αποκτούσε το προνόμιο να πολεμάει στη μάχη δίπλα στον βασιλιά. Ποιητές, όπως ο Πίνδαρος, αφιέρωναν ποιήματα (ολυμπιόνικους) σε νικητές αγώνων και γλύπτες σκάλιζαν τα αγάλματα τους. Πλούσιοι, άρχοντες και βασιλιάδες πήγαιναν στους Πανελλήνιους Αγώνες, για να διεκδικήσουν ένα στεφάνι. Τόση μεγάλη ήταν η τιμή του νικητή!

48 Πότε αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες;

49 1896 Τόπος: Αθήνα Εμπνευστής: Πιερ ντε Κουμπερτέν ( )

50 Σύγχρονα Ολυμπιακά Αθλήματα Αντιπτέριση Αντισφαίριση Άρση Βαρών Γυμναστική Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ιππασία Ιστιοπλοΐα Καλαθοσφαίριση Κανό-Καγιάκ Κωπηλασία Μοντέρνο Πένταθλο Μπέιζμπολ Ξιφασκία Πάλη Πετοσφαίριση Ποδηλασία Ποδόσφαιρο Πυγμαχία Σκοποβολή Σόφτμπολ Στίβος Ταεκβοντό Τζούντο Τοξοβολία Τρίαθλο Χόκεϊ Υγρός Στίβος Χειροσφαίριση

51 Ποια είναι η παιδαγωγική ωφελιμότητα των Ολυμπιακών αθλημάτων και γενικά του αθλητισμού;

52 Διδάσκουν την ευγενική άμιλλα, δηλαδή τον έντιμο συναγωνισμό (το ευ αγωνίζεσθαι). Μαθαίνουν στους νέους να θέτουν υψηλούς στόχους και να αγωνίζονται σκληρά και με έντιμα μέσα για να τους πετύχουν. (τα αγαθά κόποις κτώνται). Βοηθούν στην αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος των νέων (νους υγιής εν σώματι υγιεί).

53 Γιατί υπήρχαν τα μαντεία στα αρχαία χρόνια;

54 Στα μαντεία κατέφευγαν οι άνθρωποι, γιατί αισθάνονταν την ανάγκη: να μάθουν το μέλλον τους, να συμβουλευτούν τους θεούς για την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων ζητημάτων της καθημερινότητας, να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους βασάνιζαν, να μάθουν γιατί συνέβαιναν κάποια δυσάρεστα πράγματα στη ζωή τους.

55 Ποια ερωτήματα υπέβαλλαν στα μαντεία οι αρχαίοι πρόγονοί μας; Τα πιο συχνά ερωτήματα τα οποία έθεταν οι πρόγονοί μας, όταν επισκέπτονταν μαντεία, αποκάλυψε έρευνα που διεξήγαγε το τμήμα κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και όπως αποδεικνύεται δεν απέχουν πολύ από αυτά που διερωτώνται και οι σύγχρονοι άνθρωποι. «Θα ευτυχήσω με τη γυναίκα που θα παντρευτώ;» «Θα αποκτήσω παιδιά στον γάμο μου;» «Θα κινδυνεύσω στο επικείμενο ταξίδι μου στις αποικίες;» «Σε ποιους θεούς να απευθύνω θυσίες για να έχω καλή υγεία;» «Να φύγω ή να μείνω;», ρωτούσε τον Νάιο Δία και τη Διώνη τις θεότητες στις οποίες ήταν αφιερωμένο το μαντείο, ένας δούλος, καταγράφοντας την ερώτησή του σε μολυβένιο έλασμα, το υλικό που χρησιμοποιούσαν και οι υπόλοιποι επισκέπτες της Δωδώνης. «Ποιος έκλεψε το σεντόνι;» ή «ποιος δηλητηρίασε την Αριστοβούλα;», ήταν οι απορίες ανθρώπων που προσπαθούσαν να εξιχνιάσουν το έγκλημα που τους απασχολούσε. «Να ζητήσω την ιθαγένεια τώρα;», αναρωτιόταν ένας μέτοικος, ενώ ένας ανήσυχος σύζυγος ζητούσε να μάθει αν το παιδί που κυοφορούσε η γυναίκα του ήταν πράγματι δικό του. «Σε ποιον θεό να προσευχηθώ ώστε να πάει καλά η επιχείρησή μου» ανέφερε ένα άλλο ερώτημα, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και σύγχρονο, όπως και όλα τα παραπάνω. Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ευελπιστούσαν να αποκτήσουν μέσω των χρησμών οι αρχαίοι Έλληνες που κατέφευγαν στα μαντεία της εποχής, λαμβάνοντας όχι πάντα τις πιο σαφείς απαντήσεις.

56 Ποιο ήταν το πιο γνωστό μαντείο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και σε ποιο θεό ήταν αφιερωμένο;

57 Το μαντείο των Δελφών, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα

58 Φωκίδα, στις πλαγιές του Παρνασσού, 500 μ. υψόμετρο.

59

60

61

62 Η ιστορία του μαντείου Οι απαρχές της δελφικής λατρείας τοποθετούνται χρονικά στους μυκηναϊκούς χρόνους ( π.χ.). Φαίνεται πως η πρώτη θεότητα που λατρεύτηκε (πιθανόν στο τέμενος της Προναίας Αθηνάς) ήταν η Γη και πως η επωνυμία της, πρωτόμαντις, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη μαντείου στους Δελφούς πριν καθιερωθεί εκεί η λατρεία του Απόλλωνα. Οι χρησμοί δίνονταν από την ιέρεια της Γης, γι αυτό και αργότερα έχουμε γυναίκα και όχι άνδρα μάντη. Ο μύθος αναφέρει ότι τη Γη διαδέχτηκε η κόρη της Θέμις, ενώ ο Απόλλων ήταν ο τρίτος στη σειρά θεός που λατρεύτηκε. Η λατρεία του Απόλλωνα επικράτησε έπειτα από σύγκρουση με την παλαιά λατρεία, όπως μαρτυρεί ο μύθος για το φόνο του Πύθωνα, του δράκοντα τεράστιου φιδιού που φύλαγε το ιερό της Γης. Ακριβή στοιχεία για το χρόνο καθιέρωσης της λατρείας του Απόλλωνα στους Δελφούς δεν υπάρχουν. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι το ιερό των Δελφών αναφέρεται στον Όμηρο και στον ομηρικό ύμνο στον Απόλλωνα, πράγμα που σημαίνει πως το ιερό ήταν ονομαστό και το θεωρούσαν παλαιό ήδη από τότε. Στην Οδύσσεια μάλιστα γίνεται λόγος για προφητεία του θεού, αλλά το όνομα της μάντισσας, Πυθία, συναντάται για πρώτη φορά στην Ιστορία των Περσικών πολέμων του Ηροδότου (5 ος αι. π.χ.).

63 Το μαντείο των Δελφών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία των ελληνικών πόλεων, κυρίως στην περίοδο του β αποικισμού, καθώς προτού ξεκινήσουν οι άποικοι μετανάστες για τη νέα τους πατρίδα, ζητούσαν πάντα τη συμβουλή του θεού. Αλλά και στους πολέμους και για τα καθημερινά προβλήματα, άτομα και πόλεις κατέφευγαν στους Δελφούς για βοήθεια. Και όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και ξένοι μονάρχες από μακρινά μέρη ζητούσαν το χρησμό του Απόλλωνα και πρόσφεραν πολύτιμα αναθήματα ως αμοιβή.

64 Στα ερωτήματα των πιστών απαντούσε ο ίδιος ο θεός ή κάποιος / α ιερέας μάντης;

65 Ο θεός αυτός της μαντικής έδινε τους χρησμούς μέσω της ιέρειας Πυθίας

66 Πυθία Πυθία ονομαζόταν η εκάστοτε Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών η οποία, ευρισκόμενη σε έκσταση, μετέφερε τους χρησμούς του Θεού προς τον ενδιαφερόμενο. Πρώτη Πυθία του Μαντείου των Δελφών κατά την ελληνική μυθολογία ήταν η Φημονόη. Η λέξη «Πυθία» προέρχεται από το «Πύθων», το όνομα ενός ερπετού, φιδιού ή «δράκου» που σκότωσε κατά τη μυθολογία ο Απόλλωνας για να κυριεύσει το χώρο του μαντείου στους Δελφούς. Μέχρι τότε το μαντείο ήταν το κέντρο της χθόνιας λατρείας της Γαίας. Η μυθολογική παράδοση αναφέρει πως αρχικά η Πυθία ήταν μία νέα ανύπαντρη γυναίκα. Πάντως, όσον αφορά τις εποχές για τις οποίες διαθέτουμε αρκετά στοιχεία, η Πυθία ήταν γυναίκα άνω των 50 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αφιερωμένη στο θεό που κατοικούσε σε ιδιαίτερη κατοικία μέσα στο ιερό τέμενος του Απόλλωνα. Η Πυθία δεν προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια ούτε είχε υψηλή μόρφωση, αλλά ήταν μια απλή χωρική. Μάλλον επιλεγόταν από τις γυναίκες που εκτελούσαν ορισμένα λατρευτικά καθήκοντα στο ναό. Στα παλαιότερα χρόνια η Πυθία έδινε μόνο ένα χρησμό, κάθε Φεβρουάριο, αργότερα 9 φορές το χρόνο (εκτός από τους μήνες του χειμώνα κατά τους οποίους ο Απόλλωνας εγκατέλειπε το μαντείο και πήγαινε στο Τριόπιο της Μ. Ασίας).

67 Τι χαρακτήρα είχαν οι απαντήσεις (χρησμοί) της Πυθίας;

68 Πολλές φορές είχαν αμφίσημο (δηλ. διφορούμενο) νόημα. ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΟΥ ΕΝ ΠΟΛΕΜΩ ΘΝΗΞΕΙΣ. Οι απαντήσεις δίνονταν με λακωνικό, δυσνόητο & πλάγιο (μεταφορικό αινιγματικό) τρόπο, γι αυτό και ο Απόλλωνας ονομαζόταν Λοξίας.

69 Τη μέρα που το μαντείο έδινε χρησμούς υπήρχαν τρεις Πυθίες στο ιερό, δύο που χρησμοδοτούσαν και μία εφεδρική. Τα ξημερώματα της ορισμένης μέρας για χρησμοδοσία η Πυθία πλενόταν στην Κασταλία πηγή και θυμιατιζόταν στην ιερή εστία με καπνό από φύλλα δάφνης και σπόρους κριθαριού. Ο ιερέας προσέφερε στο θεό ως θυσία ένα κατσίκι και αν ο θεός έκανε το ζώο να τρέμει σήμαινε ότι συναινούσε και ότι θα έδινε χρησμό. Τότε η Πυθία έμπαινε στο άδυτο του ναού, μασούσε φύλλα δάφνης, έπινε ιερό νερό από την Κασταλία πηγή και τέλος καθόταν στον τρίποδα του θεού. Από τη βάση του τρίποδα έβγαιναν αναθυμιάσεις που παράγονταν με την καύση διαφόρων ψυχοτρόπων (παραισθησιογόνων) βοτάνων, εμπλουτισμένων με υψηλές ποσότητες μεθανίου που ανέδιδε ένα χάσμα της γης που υπήρχε σε εκείνο το σημείο του ναού. Στο μεταξύ ανάλογες ετοιμασίες έκαναν το ιερατείο (ο προφήτης αρχιερέας και οι άλλοι ιερείς όσιοι). Όσοι περίμεναν για το χρησμό καθαίρονταν και αυτοί, τελούσαν θυσία, πλήρωναν ένα ποσό και με την καθορισμένη σειρά έθεταν τα ερωτήματά τους όχι στην Πυθία αλλά στον προφήτη (αρχιερέα).

70 Ο προφήτης διαβίβαζε τα ερωτήματα στην Πυθία και αυτή υπό την επήρεια της δάφνης που μασούσε και των αναθυμιάσεων από τα βότανα και το φυσικό αέριο ερχόταν σε έκσταση, δηλ. έπεφτε σε παραισθήσεις και έβγαζε ασυνάρτητες κραυγές και λόγους. Ο προφήτης στη συνέχεια ερμήνευε τις ακατάληπτες, ασυνάρτητες κραυγές της και έδινε την απάντηση (χρησμό) του θεού στον πιστό. Οι ιερείς του μαντείου μετέτρεπαν τα άναρθρα αυτά λόγια σε έμμετρους χρησμούς, με διφορούμενη σημασία. Ο χρησμός π.χ. για τα ξύλινα τείχη, που θα έσωζαν την Αθήνα από τον Ξέρξη, από άλλους ερμηνεύτηκε ως καταφυγή στην Ακρόπολη και από άλλους ως ναυμαχία, επειδή τα καράβια ήταν ξύλινα. Στην ουσία λοιπόν τους χρησμούς του Απόλλωνα τους επινοούσαν οι ιερείς του μαντείου και ήταν έτσι διαμορφωμένοι, ώστε και οι πιστοί του θεού να φεύγουν πάντα ικανοποιημένοι και το κύρος του μαντείου να διασφαλίζεται ανεξάρτητα από την έκβαση που θα είχε το μέλλον τους.

71 ΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΙΟΥ Οι ερωτώντες διατύπωναν την ερώτηση γραπτά ή προφορικά... Η Πυθία, αθέατη απ' όλους, υπνωτισμένη από το μάσημα των φύλλων δάφνης, τα λιβάνια και τους καπνούς, έδινε την απάντηση με λέξεις ασυνάρτητες, κραυγές ακατάληπτες... Η απάντηση ήταν σκοτεινή και διφορούμενη, την οποία όμως οι πιστοί ερμήνευαν με τον τρόπο που τους άρεσε και μόνο αν το μέλλον ερχόταν αντίθετο, έβλεπε κανείς τη σωστή ερμηνεία. Έτσι δικαιολογείται το επίθετο του Απόλλωνα, Λοξίας. Ένα από τα γνωστότερα παραδείγματα αμφίβολου χρησμού είναι η απάντηση του μαντείου στον βασιλιά των Λυδών Κροίσο. Είχε ρωτήσει αν θα κέρδιζε πολεμώντας με τους Πέρσες. Ανάμεσα στα δύο βασίλεια ήταν το ποτάμι Άλυς. Το μαντείο απάντησε: Αν ο Κροίσος διαβεί τον Άλυ, θα καταστρέψει ένα μεγάλο κράτος. Ο Κροίσος ερμήνευσε τον χρησμό όπως του άρεσε, έκαμε τον πόλεμο, αλλά νικήθηκε. Τότε όλοι κατάλαβαν ότι το μαντείο εννοούσε ότι ο Κροίσος περνώντας τον Άλυ, δηλαδή κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά των Περσών, θα καταστρέψει το δικό του κράτος. Φ.M. Πέτσα, Δελφοί, εκδ. Κρήνη 1983, σ. 12

72 Η φήμη του μαντείου Απέκτησε μεγάλη φήμη εντός και εκτός του ελληνικού κόσμου. Βασιλιάδες από την Αίγυπτο (Άμασης) και τη Λυδία (Κροίσος) είχαν ζητήσει τη βοήθειά του.

73 Γνωρίζετε άλλο σπουδαίο μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου;

74

75 Άλλο ένα πολύ σπουδαίο μαντείο ήταν της Δωδώνης.

76 Έχετε ακουστά τον όρο «Αμφικτιονία»; Τι ήταν οι αμφικτιονίες στην αρχαίο ελληνικό κόσμο;

77 Τι ήταν οι αμφικτιονίες; Πολιτικο-θρησκευτικού χαρακτήρα ενώσεις γειτονικών πόλεων που βρίσκονταν γύρω από ένα πανελλήνιο σημαντικό ιερό. Πού αποσκοπούσαν; ρύθμιζαν θέματα που σχετίζονταν με τη λειτουργία του, την περιουσία του και την ασφάλειά του. Ποια αμφικτιονία ήταν η πιο γνωστή; Η αμφικτιονία των Δελφών (συμμετείχε η Θεσσαλία, η Αν. Στερ. Ελλάδα και η Σπάρτη). Σύνθεση λειτουργία αμφικτιονιών: Κάθε πόλη συμμετείχε στην ένωση με δύο (2) αντιπροσώπους. Οι αντιπρόσωποι συνεδρίαζαν δύο (2) φορές τον χρόνο. Τα θέματα που συζητούσαν αφορούσαν όχι μόνο το ιερό, αλλά και εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής. Μια απόφαση μάλιστα, όπως αυτή που έλεγε ότι η στέρηση νερού για οποιονδήποτε λόγο από μια πόλη αποτελεί πράξη ιεροσυλίας, θεωρείται και σήμερα ως πολύ προοδευτική. Γενικά, οι αποφάσεις των αμφικτιονιών ήταν σεβαστές από όλους. Από τις πιο γνωστές αμφικτιονίες ήταν: της Δήλου, γύρω από το ιερό του Απόλλωνα, η αμφικτυονία των έξι Δωρικών πόλεων στη Μικρά Ασία, στο Τριοπικό ιερό του Απόλλωνα, το Πανιώνιο, γύρω από το ναό του Ποσειδώνα στη Μυκάλη.

78

79 Αμφικτιονία Η Αμφικτιονία ήταν οργάνωση αρχαίων ελληνικών Πόλεων, σε ενώσεις με μέλη πολλές πόλεις, με κέντρο διάφορους ναούς. Υπήρχαν αρκετές Αμφικτιονίες, με πιο γνωστή αυτή της Κεντρικής Ελλάδας, με κέντρο τους Δελφούς. Τα κύρια καθήκοντα μιας αμφικτιονίας αφορούσαν κυρίως την εποπτεία των ιερών αυτών χώρων αλλά αποκτούσαν συχνά και πολιτική δύναμη. Ετυμολογία Η λέξη Αμφικτιονία προέρχεται από την λέξη «αμφικτίονας» που σημαίνει «αυτός που κατοικεί τριγύρω, ο γείτονας». Αυτή, με την σειρά της, προέρχεται από το πρόθεμα «αμφί-» και την λέξη «κτοίνα» που σημαίνει οικισμός. Κατά μία άλλη εκδοχή, η λέξη προέρχεται από τον Αμφικτύονα, τον αδερφό του Έλληνα, αλλά αυτή η εκδοχή αμφισβητείται. Δελφική Αμφικτυονία Η πιο σημαντική Αμφικτιονία της αρχαίας Ελλάδας αποτελούσε μία ομοσπονδία δώδεκα φυλών της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά απέκτησε πανελλήνιο χαρακτήρα. Σε αυτήν μετείχαν οι Θεσσαλοί, οι Βοιωτοί (Θήβα), οι Δωριείς (Σπάρτη), οι Ίωνες (Αθήνα), οι Περραιβοί, οι Μάγνητες, οι Λοκροί (Οπούντιοι και Οζολοί), οι Οιταίοι, οι Αχαιοί, οι Φωκείς, οι Δόλοπες και οι Μαλιείς. Κάθε φυλή είχε δύο ψήφους. Κάθε μέλος της αμφικτιονίας είχε δικαίωμα συμμετοχής στο αμφικτιονικό συμβούλιο με τρεις εκπροσώπους που ονομάζονταν πυλαγόρες και με δύο ιερομνήμονες. Το Συνέδριο λάμβανε χώρα δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το φθινόπωρο στο ιερό της Δήμητρας στην Ανθήλη κοντά στις Θερμοπύλες. Αρχικά είχε σαν σκοπό την εποπτεία των ιερών τόπων όσον αφορά τα θρησκευτικά καθήκοντα καθώς και την τέλεση των Πυθίων, αλλά στην συνέχεια απέκτησε ισχυρή πολιτική εξουσία. Θεωρείται ως μία μικρογραφία των σύγχρονων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και παλιότερα η Κοινωνία ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ των Εθνών. ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ Από την Αρχαία Ελλάδα στο Σήμερα 900 π.χ: η πρώτη γραπτή μαρτυρία 6 ος 5 ος αι.: σημαντική εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες;

Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μία σειρά αγώνων μεταξύ εκπροσώπων και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Oι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες;

Τι είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες; Αλεξία Σκουρτσή Περιεχόμενα Τι είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Σε ποια αθλήματα αγωνίζονταν οι παίδες; Ποιο ήταν το πρόγραμμα των αγώνων (5 ημέρες); Πότε ξεκίνησε η αναβίωση

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νίκος Παπουτσόπουλος, Α 2

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νίκος Παπουτσόπουλος, Α 2 Ολυμπιακοί Αγώνες Νίκος Παπουτσόπουλος, Α 2 Η αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μία σειρά αθλητικών αγώνων μεταξύ εκπροσώπων των πόλεων-κρατών και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νεφέλη Μπάρκα Α2

Ολυμπιακοί Αγώνες. Νεφέλη Μπάρκα Α2 Ολυμπιακοί Αγώνες Νεφέλη Μπάρκα Α2 Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ποιος ήταν ο ιδρυτής τους; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως είναι γνωστοί σήμερα, είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η ΑΡΧΗ Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτοι οι θεοί αγωνίστηκαν στην Ολυμπία! Επίσης κάποιες πηγές αναφέρουν αρκετούς ήρωες ως ιδρυτές των αγώνων. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Πανελλήνιοικαιτοπικοίαγώνες.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι επιθυμούσαν να γνωρίσουν το μέλλον και η ανάγκη αυτή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινότητά τους.

Εισαγωγή. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι επιθυμούσαν να γνωρίσουν το μέλλον και η ανάγκη αυτή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινότητά τους. Εργασία Ιστορίας Η ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει το μέλλον. Βρείτε πληροφορίες για τη μαντική τέχνη στην αρχαιότητα και τα είδη της μαντείας. Γνωρίζετε τρόπους με τους οποίους σήμερα οι άνθρωποι προσπαθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Β Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους Ομάδα Α

Ερευνητική εργασία Β Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους Ομάδα Α Ερευνητική εργασία Β Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Α Δεν υπάρχει σχολική έκθεση με θέμα τον αθλητισμό, που να μην περιέχει την γνωστή σε όλους μας φράση «νους υγιής εν

Διαβάστε περισσότερα

Διοργάνωση. Ίδρυση-Μυθολογία

Διοργάνωση. Ίδρυση-Μυθολογία "Όπως το νερό είναι το πολυτιμότερο από τα στοιχεία, και όπως ο χρυσός προβάλλει σαν το πιο ακριβό ανάμεσα σε όλα τα αγαθά, και όπως, τέλος, ο ήλιος φωτοβολεί περισσότερο από κάθε άλλο άστρο, έτσι και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Όπως ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχθεί επιρροές από τον ελληνικό πολιτισμό και τη μυθολογία του. Σύμφωνα με την αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε τα παρακάτω κείμενα με τις λέξεις που σας δίνονται στην παρένθεση

Να συμπληρώσετε τα παρακάτω κείμενα με τις λέξεις που σας δίνονται στην παρένθεση ΠΗΓΕΣ 1 2 Φύλλο εργασίας:1 Να συμπληρώσετε τα παρακάτω κείμενα με τις λέξεις που σας δίνονται στην παρένθεση 1) Ο Ηρακλής πρώτος, κατά την παράδοση, έφερε την -- -- -- -- -- -- -- -- στο χώρο της Ολυμπίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΕΓΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΦΟΡΤΣΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΕΓΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΦΟΡΤΣΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΕΓΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΦΟΡΤΣΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΧΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. Ενδιαφέρον θέμα. Μας δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους Ολυμπιακούς αγώνες και την παιδεία μέσα από αυτούς.. Επίσης μπορούμε να γνωρίζουμε και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΑΡΧΑΙΑ ΡΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.. 3 ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ.. 7 ΠΑΤΑΞΟΝ ΜΕΝ, ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ 10 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Η αρχαία ελληνική ρηματική φράση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Ή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Ή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Ή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ίδρυση και καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Μαντείο της Δωδώνης. Πριν την επίσκεψη

Μαντείο της Δωδώνης. Πριν την επίσκεψη 1 Μαντείο της Δωδώνης Πριν την επίσκεψη Αλήθεια ποιος δεν θα ήθελε να ξέρει το μέλλον του; Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους να ανακαλύψουν αυτό που κρύβει το αύριο. Να πάρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ...φθειρομένης τότε δή μάλιστα της Ελλάδος υπό εμφυλίων στάσεων και υπό νόσου λοιμώδους, επήλθεν αιτήσαι τον εν Δελφοίς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ «ΔΕΔΟΜΕΝΟ ή ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ»;

ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ «ΔΕΔΟΜΕΝΟ ή ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ»; ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ «ΔΕΔΟΜΕΝΟ ή ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ»; Μάιος 2014 τάξη Γ Γυμνασίου Η εργασία με τίτλο «ευ αγωνίζεσθαι: δεδομένο ή ζητούμενο»; αποτελεί μία απόπειρα προσέγγισης των αρχών του Ολυμπισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ. 11ος αι. 8 ος αι.π.χ.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ. 11ος αι. 8 ος αι.π.χ. ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 11ος αι. 8 ος αι.π.χ. ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Α ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΙΟΛΕΙΣ ΑΙΟΛΕΙΣ -ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο δίαυλος: επίσης δρόμος ταχύτητας, με διπλή διαδρομή του σταδίου. Αντιστοιχεί με το σημερινό δρόμο των 400 μ.

Ο δίαυλος: επίσης δρόμος ταχύτητας, με διπλή διαδρομή του σταδίου. Αντιστοιχεί με το σημερινό δρόμο των 400 μ. Στάδιο, πένταθλο, ακόντιο,πάλη, πυγμαχία, παγκράτιο και ιππικοί αγώνες ήταν τα αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Όλα ξεκίνησαν από τον δρόμο (στάδιον) που υπήρξε το παλαιότερο και σημαντικό άθλημα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΦΟΙ: Η ιστορία ενός ιερού τόπου

ΕΛΦΟΙ: Η ιστορία ενός ιερού τόπου Τάξη: Α Τµήµα: 3 Μάθηµα: Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα: Ελ. Σάρδη 6 ο Γυµνάσιο Νέας Ιωνίας ΕΛΦΟΙ: Η ιστορία ενός ιερού τόπου Εργασία των µαθητριών : 1. Μαυροειδή Γαρυφαλλιά 2. Σκάρα Μαρία 3. Σταυρακάκη Μαριάννα

Διαβάστε περισσότερα

Η Νίκη του Παιωνίου (435 π.χ)

Η Νίκη του Παιωνίου (435 π.χ) Η Νίκη του Παιωνίου (435 π.χ) Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Νους υγιής εν σώματι υγιεί Ήτοι Ένας νους υγιής κατοικεί μέσα σε ένα υγιές σώμα ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Η αξία της άσκησης εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα.

Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα. Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014 Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα. «Αγαπητοί συνάδελφοι και μαθητές, Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στο σχολικό αθλητισμό με ειδικότερο

Διαβάστε περισσότερα

Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι Σε ανοιχτή θάλασσα.

Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι Σε ανοιχτή θάλασσα. Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι 1900. Σε ανοιχτή θάλασσα. Τι πρέπει να γνωρίζει καλά ένας ιστιοπλόος για την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Άθληση στην αρχαία Ελλάδα

Θέμα: Άθληση στην αρχαία Ελλάδα Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ Θέμα: Άθληση στην αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΩΝΟΘΕΤΕΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ

ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΩΝΟΘΕΤΕΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΩΝΟΘΕΤΕΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Λόγοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 8. Πανελλήνια Ιερά. Δελφοί και Ολυμπία Τα Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Μελέτη Ελληνισμού

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Μελέτη Ελληνισμού ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ [www.philosophical-research.org] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-2014 Μελέτη Ελληνισμού Ιδέα 5ης Χωρολογικής Εκδρομής: Ολυμπία

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Μάθημα: Φυσική Αγωγή Υπ. Καθηγητής: Λάμπρος Αθανασόπουλος Τμήμα: Α1 Σχολικό έτος: 2013-2014 Από τους μαθητές του τμήματος Α1 Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια Αρχαϊκά Χρόνια Ερωτήσεις: 1. Να βάλεις στις σωστές απαντήσεις: Α. Οι κάτοικοι των αρχαίων ελληνικών πόλεων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής βασικό φαινόμενο που διακρίνει κάθε ζωντανό οργανισμό, είναι η κίνηση Ο βιολογικός αγώνας του ανθρώπου και μέσα από τη

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεις 1 ος 2 ος 3 ος 4 ος 5

Πόλεις 1 ος 2 ος 3 ος 4 ος 5 TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ Ο.Α. 2004 Ευάγγελος Αλμπανίδης Αναπληρωτής καθηγητής Η αποτυχημένη η διεκδίκηση η των Ο.Α. του 1996 Εορτασμός των 100 χρόνων από την αναβίωση Προβολή της

Διαβάστε περισσότερα

Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα

Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα Ενότητα 16 Περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες Αφηγούμαστε ιστορίες για αθλητές Σχηματίζουμε και χρησιμοποιούμε σωστά τα παραθετικά επιθέτων και επιρρημάτων Σχηματίζουμε σωστά την εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5)

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5) Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr 1. Ποια από τις ακόλουθες μάχες δεν έχει σχέση με τους Μηδικούς Πολέμους; α. η μάχη της Μυκάλης β. η μάχη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαια ολυμπια. Written by tasos Wednesday, 27 April :54 - Last Updated Friday, 29 April :51

Αρχαια ολυμπια. Written by tasos Wednesday, 27 April :54 - Last Updated Friday, 29 April :51 Η Ολυμπία είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και ο ιερός τόπος του Δία, η Ολυμπία καλλιέργησε ιδανικά από την αρχαιότητα. Ποτέ δεν ήταν μόνο οι αγώνες το κύριο ιδανικό, αλλά και η τιμή, η ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει το μέλλον. ΣΟΦΙΑ ΣΚΕΠΑΡΝΙΑ Α 2

ΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει το μέλλον. ΣΟΦΙΑ ΣΚΕΠΑΡΝΙΑ Α 2 ΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει το μέλλον. ΣΟΦΙΑ ΣΚΕΠΑΡΝΙΑ Α 2 Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Η αγωνία και ο φόβος του ανθρώπου για το άγνωστο είναι αυτά που τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (

ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ( ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (1100-750 π.χ.).) Ή ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Δ. ΠΕΤΡΟΥΓΑΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΌ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΜΗΡΙΚΗ. ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΟΡΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΑΙΩΝΕΣ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Να αναλύσετε το ρόλο που έπαιξαν οι Αµφικτυονίες ως θρησκευτικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί θεσµοί των αρχαίων Ελλήνων.

1. Να αναλύσετε το ρόλο που έπαιξαν οι Αµφικτυονίες ως θρησκευτικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί θεσµοί των αρχαίων Ελλήνων. 2.1.2. Κοινοί εσµοί των Αρχαίων Ελλήνων - Παιδεία Eρωτήσεις ανάπτυξης 1. Να αναλύσετε το ρόλο που έπαιξαν οι Αµφικτυονίες ως θρησκευτικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί θεσµοί των αρχαίων Ελλήνων. 2. Να αναλύσετε

Διαβάστε περισσότερα

Μπήκαμε στο «Χελωνόκοσμο» και δίναμε εντολές στη χελώνα για να περπατήσει και να φτιάξουμε τους κύκλους που αποτελούν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων

Μπήκαμε στο «Χελωνόκοσμο» και δίναμε εντολές στη χελώνα για να περπατήσει και να φτιάξουμε τους κύκλους που αποτελούν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων Μπήκαμε στο «Χελωνόκοσμο» και δίναμε εντολές στη χελώνα για να περπατήσει και να φτιάξουμε τους κύκλους που αποτελούν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων Κάναμε πολλές δοκιμές για να βρούμε τις σωστές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Η αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Η αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Η αναβίωση των αγώνων Ο Γάλλος Πιερ ντε Κουμπερτέν εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο και την απήχηση των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ 4 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 13 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΤΜΗΜΑ : Α4 ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΖΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ : ΕΥ. ΣΕΡ ΑΚΗ 1 Ο ρόλος του οίκου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ 11 - Κεφάλαιο δύο: Η Πόλη- Κράτος - onlearn.gr - ελπ - εαπ .Σε τέσσερις ενότητες η γέννηση κι η εξέλιξη της πόλης κράτους, στην οποία βασίστηκε η οργάνωση ολόκληρου του ελληνικού πολιτισμού.

ΕΛΠ 11 - Κεφάλαιο δύο: Η Πόλη- Κράτος - onlearn.gr - ελπ - εαπ .Σε τέσσερις ενότητες η γέννηση κι η εξέλιξη της πόλης κράτους, στην οποία βασίστηκε η οργάνωση ολόκληρου του ελληνικού πολιτισμού. Κεφάλαιο δύο: Η Πόλη- Κράτος Σε τέσσερις ενότητες η γέννηση κι η εξέλιξη της πόλης κράτους, στην οποία βασίστηκε η οργάνωση ολόκληρου του ελληνικού πολιτισμού. Α Ενότητα: -- > Φυλετική οργάνωση των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ολύμπια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τα Ολύμπια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Τα Ολύμπια Βρισκόμαστε στο 153 μ.χ. Το

Διαβάστε περισσότερα

Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο

Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ στην αρχαία Ελλάδα 3 Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο Πολλά αγωνίσματα της αρχαιότητας άντεξαν στο πέρασμα των αιώνων συνεχίζοντας να υπάρχουν μέχρι σήμερα θυμίζοντας τους μακρινούς

Διαβάστε περισσότερα

5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ 5 ος αι. π.χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Η Μόρφωση των νέων - αγοριών Η εκπαίδευση στην αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Τα αθλήματα: Δρόμος Το παλαιότερο και σημαντικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο δρόμος. Ο νικητής του σταδίου δρόμου ήταν εκείνος που έδινε και το όνομά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό. Ομηρική εποχή Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) ΕΙΣΑΓΩΓΗ: 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό. 1100 π.χ.: Εναρξη της ελληνικής ιστορίας. 11 ος 9 ος αιώνας:οι

Διαβάστε περισσότερα

Υγρός Στίβος - Υδατοσφαίριση (Τελικοί) Τ Τ. Περίοδος 3 * * Συγχρονισµένη Κολύµβηση T T. Στίβος Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ. Τελετή Έναρξης / Λήξης * *

Υγρός Στίβος - Υδατοσφαίριση (Τελικοί) Τ Τ. Περίοδος 3 * * Συγχρονισµένη Κολύµβηση T T. Στίβος Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ. Τελετή Έναρξης / Λήξης * * Πρόγραµµα Αγώνων ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ (OAKA) Ολ. Κέντρο Υγρού Στίβου- Κεντρική Πισίνα Ολ. Κέντρο Υγρού Στίβου- Πισίνα Συγχρονισµένης Κολύµβησης Ολυµπιακό Στάδιο Ολ. Κέντρο Υγρού Στίβου- Κολύµβηση

Διαβάστε περισσότερα

Πώς ξεκίνησαν όλα... Ο μύθος του Πέλοπα. Ο μύθος του Ηρακλή. Ο μύθος του Ίφιτου

Πώς ξεκίνησαν όλα... Ο μύθος του Πέλοπα. Ο μύθος του Ηρακλή. Ο μύθος του Ίφιτου Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 776 π.χ. και υπάρχουν διάφοροι μύθοι για το πώς ξεκίνησαν. Για την ολυμπιακή εκεχειρία όμως, ο πιο σημαντικός είναι ο μύθος του Ίφιτου, γιατί από εκείνον γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6400 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1o ΘΕΜΑ 1.α. Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Η ομηρική εποχή ονομάζεται επίσης:

Διαβάστε περισσότερα

Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα

Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ η εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα στρατιωτική. τα παιδιά μάθαιναν να αντέχουν όχι μόνο στον πόνο αλλά και σε δύσκολες συνθήκες επιβίωσης από ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗ ΖΩΗ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗ ΖΩΗ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗ ΖΩΗ Πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες: Πώς άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Ποιος ήταν ο ιδρυτής τους; Ποιοι αγωνίστηκαν πρώτοι στην Ολυμπία; Σε ποια αθλήματα αγωνίζονταν οι παίδες; Ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Πέρσες και Έλληνες. υο κόσ'οι συγκρούονται

Πέρσες και Έλληνες. υο κόσ'οι συγκρούονται Πέρσες και Έλληνες υο κόσ'οι συγκρούονται Περσική Αυτοκρατορία Ιδρυτής ο Κύρος Α Πέρσες: ινδοευρω7αϊκή ο9οεθνία Νίκησαν τους Μήδους και τους αφο9οίωσαν Κράτος 7ολυεθνικό Περσική Αυτοκρατορία Περσική Αυτοκρατορία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Του ΚΟΥΦΟΥ Αντώνη* Ο αθλητισμός και η φυσική αγωγή στην αρχαία Ελλάδα είναι αναπόσπαστο και βασικότατο κομμάτι της παιδείας και εντάσσεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Είδη άσκησης άθλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία Ευαγγελισμός Ευαγγελισμός είναι η ανακοίνωση στην Παναγία της καλής είδησης ότι θα γεννήσει τον Μεσσία, αυτόν που υποσχέθηκε ο Θεός και περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας ετών γύρω από τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα Παραολυμπιακών αγώνων

Ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας ετών γύρω από τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα Παραολυμπιακών αγώνων 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας 14-15 ετών γύρω από τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα Παραολυμπιακών αγώνων Συντονιστής: Καραμπουρνιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Τι είναι το έπος; Αρχικά η λέξη έπος σήμαινε «λόγος». Από τον 5ο αι. π.χ. όμως χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το μεγάλο αφηγηματικό ποίημα σε δακτυλικό

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Φοιτητής/ρια:.. Μάθημα: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Σχολείο:11 ο Δημοτικό Τάξη: Γ Διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. Να αναφέρετε και να εξηγήσετε ποιες ήταν οι βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη και εξέλιξη της πόλης- κράτους. 2. Να

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Η Σπάρτη ήταν πόλη- κράτος στην Αρχαία Ελλάδα, χτισμένη στις όχθες

Διαβάστε περισσότερα

Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ε Σ Ε Ρ Ε Υ Ν Α Σ Α Γ Ο Ρ Α Σ. Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Σεπτέμβριος 2012

Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ε Σ Ε Ρ Ε Υ Ν Α Σ Α Γ Ο Ρ Α Σ. Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Σεπτέμβριος 2012 Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ε Σ Ε Ρ Ε Υ Ν Α Σ Α Γ Ο Ρ Α Σ Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Σεπτέμβριος 2012 Εισαγωγή Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τους φετινούς Ολυμπιακούς καταγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Κυκλώνω το σωστό. Α. Βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας ήταν ο: α. Αθάμας β. Φρίξος γ. Αιήτης Β. Ο Αιήτης τοποθέτησε το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός 1 ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του Λεωνίδα και οι επτακόσιοι Θεσπιείς Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός Επιστημονικός σύμβουλος έκδοσης Ξανθή Προεστάκη Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαϊκή εποχή. Πότε; Π.Χ ΔΕΜΟΙΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Αρχαϊκή εποχή. Πότε; Π.Χ ΔΕΜΟΙΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ Αρχαϊκή εποχή 1 Πότε; 750 480 Π.Χ Τι εποχή είναι; 2 Εποχή προετοιμασίας και απαρχών : Οικονομικής Πολιτικής Πολιτιστικής εξέλιξης Πώς αντιμετωπίστηκε η κρίση του ομηρικού κόσμου στα μέσα του 8 ου αι π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕYΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α -----

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας H ιστορία του κάστρου της Πάτρας Από την Αρχαιότητα μέχρι την Α' περίοδο Τουρκοκρατίας Μία εργασία της ομάδας Γ (Αβούρης Ε, Γεωργίου Ν, Καρατζιάς Γ, Παπατρέχας Ι) Το κάστρο βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας,

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητισμός και ποδήλατο

Αθλητισμός και ποδήλατο Υποθέμα: Αθλητισμός και ποδήλατο Οι Γρήγορες κατσίκες ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΑΡΓΥΡΩ ΤΖΙΜΑ ΑΝΤΖΕΛΑ ΤΣΕΝΑΙ ΑΤΕΑ Οι Γρήγορες κατσίκες Τι είναι το ποδήλατο Ποδήλατο: ονομάζεται το δίτροχο όχημα που κινείται

Διαβάστε περισσότερα

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό.

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Κας ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑΣ 1 Τι ονομάζουμε έπος και ποιο είναι το περιεχόμενο του; Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό,

Διαβάστε περισσότερα

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo!

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo! Σε παρακαλούμε, Κύριε, χάρη στη μεσιτεία της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας και του Αγίου Ιωσήφ, να διατηρείς σταθερά τις οικογένειές μας στην αγάπη και στην ειρήνη σου. Από αγνή Παρθένο, μια νύχτα μυστική

Διαβάστε περισσότερα

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς. Νίκος Γκάτσος

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς. Νίκος Γκάτσος ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ Εκεί που φύτρωνε φλησκούνι και άγρια μέντα κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Οδυσσέας Περαντζάκης

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Οδυσσέας Περαντζάκης ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Οδυσσέας Περαντζάκης Α 2 Η Σπάρτη ήταν πόλη-κράτος στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία. Η Σπάρτη έχει μείνει γνωστή στην παγκόσμια ιστορία για τη στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ www.zero-project.gr Πολύ πριν τη δική µας εποχή, όταν τον κόσµο κυβερνούσαν ακόµα οι Ολύµπιοι Θεοί, γεννήθηκε η Περσεφόνη, κόρη του θεού ία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Α ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ Ολογράφως :... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2/06/2017 Υπογραφή :... ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ Σύμφωνα με τον νέο αθλητικό σχεδιασμό Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο που φιλοξενεί και

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ Σύμφωνα με τον νέο αθλητικό σχεδιασμό Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο που φιλοξενεί και ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΡΗΣ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Η Ανδρομάχη στη Ραψωδία Ζ παρουσιάζεται στις Σκαιές Πύλες με το γιο της να ψάχνουν για τον Έκτορα. Η Ανδρομάχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή μητέρα μιας και αγωνιά

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Project A3. Θέμα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την. αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Project A3. Θέμα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την. αρχαιότητα μέχρι σήμερα Project A3 Θέμα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Μαθητές που επιμελήθηκαν την εργασία: Α ομάδα: Καραλής Γιώργος Λιάλιας Αλέξανδρος Λόζος Παναγιώτης Φιλιππόπουλος Φίλιππος Μάνου Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες σχετικά με το άθλημα της αρεσκείας τους (ποδόσφαιρο, τένις, βόλεϋ, κολύμβηση,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ

Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΝΝΑ ΣΕΧΟΥ- ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑ ΑΚΗ 4 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ : Α4 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012 13 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ : ΕΥ. ΣΕΡ ΑΚΗ 1 Ογάµος Ο γάμος στη Σπάρτη ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο Ακρόπολης,

Διαβάστε περισσότερα

Ελιά και Ολυμπιακοί Αγώνες

Ελιά και Ολυμπιακοί Αγώνες Ελιά και Ολυμπιακοί Αγώνες Ελιά-Ορισμός Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών,το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικοί Αγώνες και Ιερά στην Αρχαία Ελλάδα

Αθλητικοί Αγώνες και Ιερά στην Αρχαία Ελλάδα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ Λ ΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Αθλητικοί Αγώνες και Ιερά στην Αρχαία Ελλάδα Φ Ι Λ Ι Α Τ Ε Σ 2 0 1 5 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 Η καταγωγή των αγώνων...5 Αθλητές και νικητές.. 7 Οι χώροι άθλησης.. 8 Τα αγωνίσματα..

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ 6- Απριλίου 2011 Εκπ/τήρια Μαντουλίδη & ΕΠΑΛ Καλαμαριάς

ΗΜΕΡΑ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ 6- Απριλίου 2011 Εκπ/τήρια Μαντουλίδη & ΕΠΑΛ Καλαμαριάς ΗΜΕΡΑ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ 6- Απριλίου 2011 Εκπ/τήρια Μαντουλίδη & ΕΠΑΛ Καλαμαριάς Δορυφόρος Πολυκλείτου Θέμα: Αρχαίοι Ολυμπιονίκες και αθλητές που με τις πράξεις τους δίδαξαν πανανθρώπινες διαχρονικές αξίες. Καϊμακάμης

Διαβάστε περισσότερα

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με ΜΑΘΗΜΑ 21 Ο ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ. (479: τέλος Περσικών πολέμων)

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ. (479: τέλος Περσικών πολέμων) ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 750 479 (479: τέλος Περσικών πολέμων) Γιατί ονομάστηκε «αρχαϊκή» Σε αυτή την εποχή σημειώνεται η αρχή (οι απαρχές) της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ελληνικού κόσμου

Διαβάστε περισσότερα