Η «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ"

Transcript

1 Η «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ Η ιστορική πορεία και προσφορά της Αδελφότητος ως αφετηρία για τη σύγχρονη εποχή Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης - Φ.Α.Α.Θ. ιδρύθηκε το 1871 την περίοδο της Οθωµανικής καταδυνάστευσης, µε τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να αποτελούν πεδία διεκδικήσεων και έντονων αντιπαραθέσεων. Η ιστορική αυτή πραγµατικότητα της εποχής απορρόφησε το σύνολο των δραστηριοτήτων της Αδελφότητος προς την κατεύθυνση της ηθικής και υλικής υποστήριξης της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και της ενδυνάµωσης των πατριωτικών αισθηµάτων των µελών της. Παράλληλα, υποστήριξε ενεργά τον Μακεδονικό Αγώνα και συνεισέφερε στην επιτυχή έκβασή του. Τα χρόνια που ακολούθησαν µετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, η Αδελφότητα έστρεψε τις δραστηριότητές της σε έργα ευποιΐας και υποστήριξης των αναξιοπαθούντων. Συνέδραµε χιλιάδες έλληνες πρόσφυγες από τη γη της Ιωνίας και της Θράκης, που κατέφυγαν µαζικά στην ελεύθερη Ελλάδα. Στάθηκε αρωγός στη νεολαία της πόλης, κατά την περίοδο της τριπλής Γερµανικής, Ιταλικής και Βουλγαρικής κατοχής, οργανώνοντας συσσίτια και παρέχοντας στέγη. Ενίσχυσε φιλανθρωπικά Σωµατεία και Οργανώσεις, Εκκλησίες και Ενορίες, άπορους φοιτητές και άνεργους πολίτες, ασθενείς και ανήµπορους συνανθρώπους µε τρόπο διακριτικό, αλλά πάντα ουσιαστικό και άµεσο. Επί 142 χρόνια, η Φ.Α.Α.Θ. αναπτύσσει το ποικιλόµορφο φιλάνθρωπο έργο της ευελπιστώντας, ότι η ελληνική κοινωνία θα εξελιχθεί σε µία κοινωνία ίσων ευκαιριών και ευτυχισµένων πολιτών, µε µηχανισµούς κρατικής µέριµνας, που θα λειτουργούν αποτελεσµατικά προς στήριξη των εχόντων ανάγκη. ιανύοντας ήδη τη δεύτερη δεκαετία του 21 ου αιώνα και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται µεταξύ των αναπτυγµένων χωρών του κόσµου, οι κοινωνικές ανισότητες υφίστανται και ο κρατικός µηχανισµός παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας παραµένει ατελής. Τα δεδοµένα αυτά υποχρεώνουν την Αδελφότητα να συνεχίσει το έργο της, επαναπροσδιορίζοντας, όµως, τις επιλογές και τη µεθοδολογία της φιλοπτώχου πολιτικής που ασκεί µε σύγχρονα κριτήρια. Ωστόσο, πρέπει να επισηµανθεί ότι η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, όπως κάθε Σύλλογος, Φορέας ή Ίδρυµα, βίωσε, κατά διάρκεια των 142 χρόνων από την ίδρυσή της µέχρι σήµερα, περιόδους αξιοσηµείωτης δραστηριότητας, αλλά και αδράνειας, που άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα εµφανής από το 1970 και µετέπειτα.

2 Η πραγµατικότητα αυτή άλλαξε άρδην στις 30 Μαρτίου 2008 µε την εκλογή Διοικητικού Συµβουλίου, του οποίου η σύνθεση σε πρόσωπα και κυρίως η διάθεση για παραγωγή πρωτοπόρου έργου επανέφερε την Αδελφότητα στη θέση, στην οποία αρµόζει, λόγω της ιστορικής της πορείας. Ειδικότερα, στα λίγα χρόνια που µεσολάβησαν από το 2008 µέχρι σήµερα οι προσπάθειες του Διοικητικού Συµβουλίου, έχουν αποδώσει απτά αποτελέσµατα, τα οποία καθιστούν την Αδελφότητα οργανωτικά συγκροτηµένη και επαρκώς ικανή να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις του 21 ου αιώνα στα πεδία της φιλανθρωπίας και της ιατροκοινωνικής προσφοράς. Η εσωτερική οργάνωση της Φ.Α.Α.Θ. σε επίπεδο διοίκησης και ανάπτυξης δομών και υποδομών Η εσωτερική οργάνωση, σε επίπεδο διοίκησης και ανάπτυξης δοµών και υποδοµών ενός Σωµατείου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας, αξιοσηµείωτης αποτελεσµατικότητας και διάρκειας χρόνου. Από το 2008 µέχρι σήµερα αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν στο συγκεκριµένο πεδίο, επιγραµµατικά, τα εξής: 1. Λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου: Μεθοδεύτηκε επαναπροσέγγιση της λειτουργίας του Δ.Σ. σε επίπεδο σύγκλησης και διαδικασίας των συνεδριάσεων, τήρησης των πρακτικών, παρουσίας των µελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής στις συνεδριάσεις του και άλλα, που συνολικά συνεισέφεραν στην αύξηση του παραγόµενου έργου του Δ.Σ. τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. 2. Οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών: Η απουσία οργανωτικής δοµής των παρεχόµενων υπηρεσιών της Φ.Α.Α.Θ. σε διοικητικό επίπεδο, όπως επίσης και η απουσία κάποιας µορφής ιεραρχίας µεταξύ των εργαζοµένων, αποκαταστάθηκαν πλήρως, το 2008, µε την υλοποίηση των εξής αποφάσεων: α. Οργάνωση των υπηρεσιών της Αδελφότητος µε τη συγκρότηση επτά (7) τµηµάτων. β. Καθιέρωση υπαλληλικής ιεραρχίας και επιλογή προϊσταµένης υπηρεσιών. γ. Σύνταξη Εσωτερικού Κανονισμού Οργάνωσης Υπηρεσιών και Καθηκοντολογίου Εργαζομένων, κ.ά. 3. Συγκρότηση Επιτροπών Εργασίας: Τον Απρίλιο του 2008 αποφασίστηκε η συγκρότηση δεκατριών (13) Επιτροπών Εργασίας. Οι Επιτροπές πλαισιώθηκαν από µέλη της Αδελφότητος µε εµπειρία και τεχνογνωσία επί ειδικών θεµάτων, ώστε να παρέχουν γνωµοδοτήσεις προς το Δ.Σ. Με τη λειτουργία των Επιτροπών Εργασίας επιτεύχθηκαν τα εξής: α. Ενεργοποιήθηκε σηµαντικός αριθµός µελών της Αδελφότητος.

3 β. Αποσυµφορήθηκε το έργο του Διοικητικού Συµβουλίου. γ. Οι σύνθετες αποφάσεις που εγκρίνονται από το Δ.Σ., στηρίζονται σε επεξεργασµένες και τεκµηριωµένες εισηγήσεις ειδικών. 4. Αναθεώρηση του Καταστατικού: Το Καταστατικό της Φ.Α.Α.Θ. (αρχική έγκριση το έτος 1914 και τελευταία αναθεώρηση άρθρων του το έτος 1971), αναθεωρήθηκε ριζικά το 2010, αφού προηγήθηκε µακρά προεργασία. Το αναθεωρηµένο Καταστατικό, µεταξύ άλλων, προβλέπει τις εξής καινοτοµίες: α. Αναβάθµιση της Φ.Α.Α.Θ. σε µη Κυβερνητική Οργάνωση µε στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε διεθνές επίπεδο και την άντληση πόρων από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Ένωση. β. Διεύρυνση των σκοπών της Φ.Α.Α.Θ., µεταξύ άλλων και προς την κατεύθυνση της εκπόνησης ερευνητικών προγραµµάτων και µελετών, που άπτονται της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. γ. Άρθρα, τα οποία περιλαµβάνουν γενικές αρχές χωρίς αναφορές σε λεπτοµέρειες, που εγκυµονούν τον κίνδυνο να προκαλέσουν δυσλειτουργίες. 5. Μηχανοργάνωση: Αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε, µε την απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισµού, η µηχανοργάνωση των υπηρεσιών της Αδελφότητος στους τοµείς της Γραµµατείας, του Λογιστηρίου, του Μητρώου Μελών, της ακίνητης και κινητής περιουσίας, κ.ά. 6. Οργάνωση Ιστορικού Αρχείου: Επανασυγκροτήθηκε και θεσµοθετήθηκε διαδικασία συστηµατικής διαφύλαξης, συνεχούς ενηµέρωσης και ανάδειξης του Ιστορικού Αρχείου της Φ.Α.Α.Θ. Η συγκεκριµένη προσπάθεια από το 2008 µέχρι σήµερα έχει αποδώσει τα εξής: α. Συγκρότηση 537 φακέλων και υποφακέλων εγγράφων. β. Συγκρότηση 25 µεγαλόσχηµων φακέλων φύλαξης εγγράφων και άλλων ιστορικών τεκµηρίων µεγάλων διαστάσεων. γ. Συγκρότηση 35 κυτίων φύλαξης εγγράφων και άλλων τεκµηρίων. δ. Καταγραφή και ταξινόµηση 101 βιβλίων Διοικητικής Λειτουργίας της Αδελφότητος. Επιπρόσθετα, ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται µία συστηµατική προσπάθεια ψηφιοποίησης και τεκµηρίωσης του Αρχείου της Φ.Α.Α.Θ., τα αποτελέσµατα της οποίας αναρτώνται σταδιακά στο διαδίκτυο µε µία διαδικτυακή εφαρµογή (web application), παρόµοια µε εκείνες άλλων Ιδρυµάτων και Φορέων, που επέλεξαν να δώσουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχειακό τους υλικό. 7. Οργάνωση «Κέντρου Ερευνών της Φ.Α.Α.Θ.»: Στις αρχές του 2012 αποφασίστηκε η οργάνωση, η στελέχωση και η λειτουργία Κέντρου Ερευνών Φ.Α.Α.Θ. Σκοπός του Κέντρου είναι η ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων µε

4 πεδία, σε πρώτο στάδιο, το αρχείο της Αδελφότητος και στη συνέχεια αρχεία και άλλες πηγές, που άπτονται της κοινωνικής πρόνοιας και της φιλανθρωπίας στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, εν γένει. 8. Οργάνωση Δανειστικής Βιβλιοθήκης: Η οργάνωση και η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στα πλαίσια ενός ιστορικού σωµατείου όπως είναι η Φ.Α.Α.Θ., αποτελεί στοιχείο, το οποίο συνεισφέρει στους σκοπούς και στους στόχους της τα εξής: α. Επαυξάνει το κύρος της ως Οργάνωσης µε καλούς σκοπούς. β. Διευρύνει την εµβέλεια των δραστηριοτήτων της. γ. Διευκολύνει τη λειτουργία της σε ειδικούς τοµείς. Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η Οργάνωση Δανειστικής Βιβλιοθήκης, η οποία κατά την περίοδο εµπλουτίστηκε µε τόµους βιβλίων. Εξ αυτών οι τόµοι βιβλίων αποκτήθηκαν µε δωρεές διαφόρων Φορέων και φυσικών προσώπων και οι 383 αγοράστηκαν µε πόρους της Φ.Α.Α.Θ. Στα πλαίσια της Βιβλιοθήκης συγκροτήθηκε, επίσης, Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών Εκδόσεων, το οποίο στα τέλη του 2013 περιλάµβανε 212 τίτλους ελληνόγλωσσων και 30 τίτλους ξενόγλωσσων εφηµερίδων και περιοδικών. 9. Οργάνωση Φωτοθήκης - Ταινιοθήκης: Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Φ.Α.Α.Θ. αποφασίστηκε το 2009 η οργάνωση Φωτοθήκης - Ταινιοθήκης µε τους εξής στόχους: α. Συγκέντρωση, συντήρηση, ταξινόµηση και τεκµηρίωση των φωτογραφικών τεκµηρίων που υπάρχουν ήδη και ανήκουν στην Αδελφότητα. β. Συνεχής εµπλουτισµός της µε φωτογραφίες, ταινίες και DVD από τις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσσει η Αδελφότητα. γ. Εµπλουτισµός της µε φωτογραφικά και κινηµατογραφικά τεκµήρια, καθώς και καρτ-ποστάλ της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, που αφορούν στην τοπογραφία και την ιστορία. δ. Εµπλουτισµός της µε φωτογραφίες και ταινίες που αφορούν σε φιλανθρωπικές και ιατροκοινωνικές δραστηριότητες, που επιτελούνται στη Θεσσαλονίκη από διάφορους Φορείς και φυσικά πρόσωπα. ε. Εµπλουτισµός της µε φωτογραφικά πορτραίτα προσωπικοτήτων, που έχουν συνδράµει στο έργο της Φ.Α.Α.Θ. στ. Προβολή του περιεχοµένου της Φωτοθήκης µε την οργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας, την έκδοση λευκωµάτων και άλλα. Η συγκεκριµένη προσπάθεια κατά την περίοδο απέδωσε τη συγκρότηση 60 φακέλων και 129 υποφακέλων φωτογραφιών, 6 φακέλων και 25 υποφακέλων ηλεκτρονικών δίσκων, καθώς και 3 φακέλων και 12 υποφακέλων µεγαλόσχηµων φωτογραφιών.

5 10. Κανονισμοί Λειτουργίας: Με στόχο την εύρυθµη λειτουργία της Φ.Α.Α.Θ. και τη σαφή κατανοµή ευθυνών και υποχρεώσεων όλων όσων εµπλέκονται στις ποικίλες δραστηριότητές της, αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε το 2008 η σύνταξη και η εφαρµογή Κανονισµών Λειτουργίας. Μεταξύ αυτών περιλαµβάνονται οι εξής: α. Εσωτερικός Κανονισµός Οργάνωσης Υπηρεσιών της Φ.Α.Α.Θ. και Καθηκοντολόγιο. β. Κανονισµός Οργάνωσης και Λειτουργίας του Ιστορικού Αρχείου. γ. Κανονισµός Οργάνωσης και Λειτουργίας της Δανειστικής Βιβλιοθήκης. δ. Κανονισµός Οικονοµικών Ενισχύσεων και Χορήγησης Υποτροφιών. ε. Κανονισµός Λειτουργίας για κάθε µία από τις 13 Επιτροπές Εργασίας. 11. Προσαρμογή της οργανωτικής δομής της Φ.Α.Α.Θ. στο διεθνές πρότυπο ISO 9000 / 2000: Με στόχους να αποκτήσει η Φ.Α.Α.Θ. µεγαλύτερη εµβέλεια και αποτελεσµατικότητα ως Οργάνωση µε καλούς σκοπούς, να γίνει περισσότερο αξιόπιστη σε χορηγούς, οι οποίοι θα είναι βέβαιοι ότι η προσφορά τους θα τύχει καλής χρήσης και κυρίως για να διασφαλιστεί η ευόδωση του πολύπλευρου έργου της σε βάθος χρόνου, αποφασίστηκε να δροµολογηθεί η προσπάθεια προσαρµογής της οργανωτικής δοµής της Φ.Α.Α.Θ. στο διεθνές πρότυπο ISO 9000 / Η συγκεκριµένη προσπάθεια ξεκίνησε το 2011 και βρίσκεται ήδη σε τελικά στάδια ολοκλήρωσής της, χωρίς απαραίτητα να ακολουθήσει διαδικασία πιστοποίησης από Οίκο Πιστοποίησης. Επιδιώκεται, όµως, να αναπτυχθεί το σύστηµα σε τέτοιο βαθµό, ώστε να είναι εφικτός ο άµεσος έλεγχός του από Οίκο Αξιολόγησης, όποτε και εάν αυτό ζητηθεί από οποιονδήποτε Φορέα ή απαιτηθεί στα πλαίσια κάποιας σηµαντικής χρηµατοδότησης. 12. Δημιουργία Ιστοσελίδας: Το 2008 αποφασίστηκε η δηµιουργία ιστοσελίδας της Αδελφότητος στο διαδίκτυο µε το διακριτικό όνοµα Η ιστοσελίδα αυτή έχει ήδη εµπλουτιστεί µε ποικίλες πληροφορίες που αφορούν στους σκοπούς, την ιστορική πορεία και την προσφορά της Φ.Α.Α.Θ., ενώ ανανεώνεται συνεχώς µε νεώτερα στοιχεία. Απώτερος στόχος είναι να εξελιχθεί, σταδιακά, σε ένα σηµείο αναφοράς για το σύνολο των φιλανθρωπικών και ιατροκοινωνικών δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται στη Θεσσαλονίκη.

6 Η αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας της Φ.Α.Α.Θ. Τα ακίνητα, τα οποία ανήκουν σήµερα στην Φ.Α.Α.Θ., περιήλθαν στην κυριότητά της, ως επί το πλείστον, µε δωρεές ευγενών Μακεδόνων και αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για την ανάπτυξη των ποικίλων δραστηριοτήτων της. Πρέπει, να επισηµανθεί ότι το σύνολο των ακινήτων της Αδελφότητος µετρά πολλές δεκαετίες από το χρόνο της οικοδόµησής τους και ήταν φυσικό να είχαν συσσωρευθεί στις δοµές και τις υποδοµές τους ποικίλα τεχνικά και λειτουργικά προβλήµατα. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια αρκετά από τα ακίνητα της Φ.Α.Α.Θ. να παραµένουν κενά ενοίκων και άλλα να αποδίδουν χαµηλά µισθώµατα. Το Διοικητικό Συµβούλιο, αµέσως µετά την εκλογή του στις 30 Μαρτίου 2008, αποφάσισε τον προγραµµατισµό, το σχεδιασµό και την υλοποίηση όλων των απαιτούµενων εργασιών προς πλήρη αναβάθµιση του συνόλου των ακινήτων της Αδελφότητος µε τους πλέον συµφέροντες όρους. Το αποτέλεσµα της συγκεκριµένης προσπάθειας έχει οδηγήσει σήµερα αφενός στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και αφετέρου στην ενοικίασή τους µε µισθώµατα, που επιτρέπουν την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Φ.Α.Α.Θ. και την άσκηση σηµαντικού φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου. Ιδιαίτερη έµφαση δόθηκε στην αναβάθµιση του Μεγάρου της Φ.Α.Α.Θ. στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, στο οποίο, µεταξύ άλλων, αποκαταστάθηκαν και φωτίστηκαν οι προσόψεις του κτιρίου, δηµιουργήθηκε στο υπόγειο η «Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.» και στον ηµιώροφο «Πωλητήριο». Δηµιουργήθηκαν, επίσης, στον 4 ο όροφο χώροι όπου εγκαταστάθηκαν τα νέα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών και το «Μουσείο Φ.Α.Α.Θ.», στον 5 ο όροφο «Αίθουσα Εκδηλώσεων» και χώροι φύλαξης και µελέτης του «Ιστορικού Αρχείου Φ.Α.Α.Θ.», ενώ στην ταράτσα του κτιρίου δηµιουργήθηκαν κατάλληλες υποδοµές και στη συνέχεια ακολούθησε φύτευση της στέγης µε διάφορα φυτά. Πρέπει να επισηµανθεί ότι το συγκεκριµένο έργο αποτελεί, την πρώτη και µοναδική µέχρι σήµερα προσπάθεια, για δηµιουργία «πράσινης στέγης» σε κτίριο ιδιωτικής χρήσης στη Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια των τεχνικών εργασιών που πραγµατοποιήθηκαν στα ακίνητα της Αδελφότητος την περίοδο δόθηκε, επίσης, ιδιαίτερη έµφαση στην ανάπλαση και αξιοποίηση του κτήµατος της Φ.Α.Α.Θ. στο Δηµοτικό Διαµέρισµα Αγίου Παύλου. Κύρια επιδίωξη είναι η δηµιουργία στο συγκεκριµένο χώρο ενός θεµατικού πάρκου µε αντικείµενο την «Αποστολική πορεία του Παύλου προς τα έθνη» µε στόχευση την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισµού στην περιοχή, µε ποικίλα οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για την Αδελφότητα.

7 Το πλαίσιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων κοινού οφέλους της Φ.Α.Α.Θ. κατά την περίοδο Το πλαίσιο επί του οποίου θεµελιώθηκε και αναπτύχθηκε η πολιτική άσκησης του φιλανθρωπικού και ιατροκοινωνικού έργου, καθώς και των λοιπών δραστηριοτήτων της Αδελφότητος από το 2008 µέχρι και σήµερα διαµορφώθηκε, λαµβάνοντας υπόψη, µεταξύ άλλων, τις παρακάτω διαπιστώσεις και παραµέτρους: 1. Ο µηχανισµός του κράτους σε επίπεδο δοµών, διάθεσης πόρων και παροχής υπηρεσιών στα πεδία της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας, παρουσιάζει πλείστες αδυναµίες, που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα ασθενέστερα µέλη της κοινωνίας. 2. Η οικονοµική κρίση που υπέβοσκε επί χρόνια στη χώρα µας, συνδυαστικά µε την έλλειψη βούλησης από την πλευρά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να αποφασίσει έγκαιρα και να εφαρµόσει χωρίς παρεκκλίσεις ενδεδειγµένα µέτρα, οδήγησαν στην εκδήλωσή της, µε σφοδρότητα, το Η οικονοµική αυτή κρίση που συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται ακόµα µε τρόπο απτό διέξοδος και συµπορεύεται µε κρίση αξιών, έχει επιφέρει όξυνση των ιατροκοινωνικών προβληµάτων και απειλεί τη σύνθεση του κοινωνικού ιστού. 3. Η Ελλάδα αντιµετωπίζει το οξύ δηµογραφικό πρόβληµα της υπογεννητικότητας και της σταδιακής γήρανσης του πληθυσµού της. Το συγκεκριµένο πρόβληµα µεταφράζεται σε µείωση του αριθµού των ατόµων των νεαρών ηλικιών και στην αύξηση του αριθµού των υπερηλίκων. Ο µικρός αριθµός ατόµων νεαρών ηλικιών συνεπάγεται αποδυνάµωση του εργατικού δυναµικού, πρόβληµα στην κάλυψη των αναγκών άµυνας της χώρας και κυρίως µεγάλη επιβάρυνση του οικονοµικά ενεργού πληθυσµού των Ελλήνων, που καλούνται να καλύψουν τα συνταξιοδοτικά και τα λοιπά ασφαλιστικά βάρη µεγάλου αριθµού συνταξιούχων υπερηλίκων. Επιπρόσθετα, πολλοί νέοι µαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αντιµετωπίζουν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα για τη συνέχιση των σπουδών τους, ενώ το φάσµα της ανεργίας διογκώνεται συνεχώς και αφορά κυρίως σε πολίτες νεαρής ηλικίας. Παράλληλα, η µέριµνα για την προστασία της µητρότητας, της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας παρουσιάζει σοβαρά κενά και αδυναµίες. Από την άλλη πλευρά, οι υπερήλικες, ύστερα από δεκαετίες προσφοράς στην κοινωνία και την οικογένειά τους, έχουν κάθε δικαίωµα για µία ήρεµη και χωρίς στερήσεις ζωή στα τέλη του βίου τους, κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν συµβαίνει για πολλούς εξ αυτών. 4. Οι οικονοµικοί µετανάστες και οι πρόσφυγες, που βρίσκονται εγκατεστηµένοι στην Ελλάδα, αποτελούν σήµερα το 10%, περίπου, των

8 κατοίκων της χώρας. Όλοι τους έφυγαν από τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο µέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και είναι διατεθειµένοι να προβούν σε θυσίες, προκειµένου να το εξασφαλίσουν. Η ένδεια που αντιµετωπίζουν, συνδυαστικά µε τα αισθήµατα ανασφάλειας που βιώνουν, τους ωθούν σε αναζήτηση εργασίας µε χαµηλές αντιµισθίες, γεγονός που οδηγεί χιλιάδες έλληνες εργαζόµενους αντιµέτωπους µε το φάσµα της ανεργίας και της φτώχειας. Η πραγµατικότητα αυτή, µεταξύ άλλων, συνεισφέρει στην ανάπτυξη κλίµατος φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων και εν γένει στη δηµιουργία εντάσεων. Με το δεδοµένο ότι η εφαρµογή περιοριστικών µέτρων για τους οικονοµικούς µετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες είναι ηθικά ανεπίτρεπτη, επιβάλλεται η ανάπτυξη συντονισµένων πρωτοβουλιών και η λήψη µέτρων είτε για τη δηµιουργία υγιών προϋποθέσεων επιστροφής στις πατρίδες τους, είτε για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενσωµάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία, τόσο για λόγους οικονοµικούς, όσο και εθνικούς. 5. Το άλλοτε ακµαίο και ευρύτατο σε διεθνές επίπεδο φιλελληνικό κίνηµα βρίσκεται σήµερα σε κάµψη, ενώ οι κλασσικές και οι νεοελληνικές σπουδές στα ξένα πανεπιστήµια συρρικνώνονται µε ανησυχητικό ρυθµό. Τα δεδοµένα αυτά αποτελούν πλήγµατα για τον ελληνισµό, που φαίνεται να χάνει, σταδιακά, τα διεθνή του ερείσµατα και να αποµονώνεται. Από την άλλη πλευρά σπουδαία Μορφωτικά Ιδρύµατα µε διεθνή εµβέλεια, εγκατεστηµένα στην Ελλάδα, όπως είναι στη Θεσσαλονίκη το «Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου - Ι.Μ.Χ.Α.», το «Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών» και άλλα, αντιµετωπίζουν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, που υπονοµεύουν την εύρυθµη λειτουργία τους. Στα πλαίσια της πραγµατικότητας αυτής οι Φορείς εκείνοι, εκτός Ελλάδος, που συνεχίζουν να αποτελούν εστίες ελληνισµού και να διαδίδουν τις αξίες του είναι, µεταξύ άλλων, τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύµων, καθώς και διάφοροι µεγάλοι Οµογενειακοί Σύλλογοι, που χρειάζονται κάθε ηθική και υλική στήριξη. 6. Η αµοιβαία κατανόηση και η καλλιέργεια δεσµών συνεργασίας της Ελλάδας µε τις όµορες χώρες αποτελούν παραµέτρους, που συνεισφέρουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Τα δεδοµένα αυτά δηµιουργούν κλίµα οικονοµικής συνεργασίας και ανάπτυξης, που περιορίζουν τη φτώχεια και την ανεργία. Ως εκ τούτου είναι χρήσιµο να αναδειχθούν και να εµπεδωθούν, µε κάθε µέσο, τα στοιχεία εκείνα που συνδέουν τους όµορους λαούς και καλλιεργούν πνεύµα εµπιστοσύνης. Έχοντας ως σηµεία αναφοράς τα προαναφερθέντα, το Διοικητικό Συµβούλιο της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» ανέπτυξε

9 πολύπλευρες δραστηριότητες την τελευταία πενταετία, οι οποίες παρουσιάζονται, αδρά, στη συνέχεια. Το φιλανθρωπικό και ιατρικοινωνικό έργο της Φ.Α.Α.Θ. Το φιλανθρωπικό και ιατροκοινωνικό έργο της Αδελφότητος από το 2008 µέχρι σήµερα περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, τα εξής: 1. Χορήγηση βοηθημάτων σε απόρους: Εφαρµόζοντας αντικειµενικά κριτήρια επιλογής, στα πλαίσια τήρησης «Ειδικού Κανονισμού» που εγκρίθηκε το 2008, χορηγήθηκαν την τελευταία πενταετία σε αντίστοιχο αριθµό απόρων τα παρακάτω βοηθήµατα: α τακτικά µηνιαία οικονοµικά βοηθήµατα. β. 993 έκτακτα οικονοµικά βοηθήµατα. γ. 229 βοηθήµατα σε είδος (φάρµακα, ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, σχολικά είδη, είδη διατροφής και ένδυσης, κ.ά.). 2. Δημιουργία θέσεων και ευκαιριών εργασίας: Επιδιώκοντας η Αδελφότητα να στηρίξει αναξιοπαθούντες, όχι µόνο για να αντιµετωπίσουν τρέχοντα προβλήµατα βιοπορισµού, αλλά κυρίως για να καταστούν οικονοµικά ανεξάρτητοι και χρήσιµοι στην κοινωνία, έδωσε ιδιαίτερη έµφαση προς τη συγκεκριµένη κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων, δηµιούργησε δεκάδες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας εκτελώντας στο σύνολο των ακινήτων ιδιοκτησίας της εκτεταµένες τεχνικές εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των υποδοµών τους, αναπλάθοντας την κτηµατική έκταση που διαθέτει στο Δηµοτικό Διαµέρισµα Αγίου Παύλου και υποστηρίζοντας την οικοδόµηση και λειτουργία Κοινωφελών Ιδρυµάτων (Νέο Κτίριο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Παρατήµατος Χ.Α.Ν.Θ. Ασβεστοχωρίου, Χώρος Φιλοξενίας Αστέγων σε συνεργασία µε το Δήµο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Προστασίας Νέων Roma στο Δενδροπόταµο, κ.ά.). Επιπρόσθετα, επένδυσε πόρους για την αγορά επαγγελµατικού εξοπλισµού, υλικών και εµπορεύσιµων ειδών (ραπτοµηχανές, εργαλεία, Η/Υ, κ.ά.), τα οποία προσέφερε σε άνεργους νέους παρέχοντας δυνατότητες εργασιακής απασχόλησης. Ωστόσο, πρέπει να επισηµανθεί ότι η συγκεκριµένη προσπάθεια παρουσιάζει δυσκολίες στην εφαρµογή της, διότι πολλοί από τους αναξιοπαθούντες επιλέγουν ως πρακτική τη συνεχή αναζήτηση ελεηµοσύνης, για την οποία αναλώνουν όλο το διαθέσιµο χρόνο και το δυναµισµό τους, αρνούµενοι να αποδεχθούν το ωράριο και τις άλλες υποχρεώσεις ενός εργασιακού περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι αξιοπρεπείς φτωχοί, ο αριθµός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται µε γεωµετρική πρόοδο, οι οποίοι ενώ υποφέρουν δεν αναζητούν βοήθεια. Προς τους συνανθρώπους µας αυτούς η Φ.Α.Α.Θ. έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της αφενός για τον εντοπισµό τους και αφετέρου για τη διακριτική υποστήριξή τους.

10 3. Αποφυλακίσεις κρατουμένων λόγω χρεών: Το Δ.Σ. της Αδελφότητος καθιέρωσε από το 2008 να καταβάλλει µία φορά το χρόνο το σχετικό αντίτιµο προς αποπληρωµή του υπολοίπου της ποινής κρατουµένων στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, λόγω οφειλών. Μέχρι σήµερα οι αποφυλακίσεις αφορούν σε 84 κρατούµενους. 4. Αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων: Με το δεδοµένο ότι οι άποροι που στερούνται στέγης βρίσκονται στα έσχατα όρια εξαθλίωσης, η Αδελφότητα φρόντισε για τη φιλοξενία σηµαντικού αριθµού εξ αυτών σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, κατά τους χειµερινούς µήνες. Επειδή, όµως, η συγκεκριµένη πρακτική συνιστά µία προσωρινή λύση και συνεπάγεται αξιοση- µείωτο κόστος, η Φ.Α.Α.Θ. αποφάσισε να συνεισφέρει στην οριστική επίλυση του συγκεκριµένου προβλήµατος, τουλάχιστον στα όρια της µείζονος περιοχής της Θεσσαλονίκης. Προς την κατεύθυνση αυτή αγοράστηκε µε ιδίους πόρους µεγάλο ακίνητο στην οδό Ανδρέου Γεωργίου αριθµός 13, το οποίο παραχώρησε στο Δήµο Θεσσαλονίκης για µία δεκαετία µε σκοπό να διαµορφωθεί χώρος φιλοξενίας αστέγων. Ο χώρος αυτός διαµορφώθηκε µε χορηγία του Ιδρύµατος «Σταύρος Νιάρχος» και ήδη λειτουργεί, υπό την Εποπτεία της Οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ», παρέχοντας θαλπωρή σε πολλούς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους µας. 5. Υποστήριξη προγραμμάτων σίτισης απόρων: Η Αδελφότητα επέδειξε ουσιαστικά συµπαράσταση σε Φορείς και Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της σίτισης απόρων. Προς την κατεύθυνση αυτή προσέφερε ποσότητες τροφίµων, ενίσχυσε τις υποδοµές για την προετοιµασία και τη συντήρηση ειδών σίτισης δωρίζοντας µαγειρικά σκεύη, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, κ.ά. και κάλυψε το κόστος αγοράς και παρασκευής αριθµού γευµάτων ανά µήνα. Στους Φορείς που στήριξε η Αδελφότητα συγκαταλέγονται τα συσσίτια απόρων των Ιερών Ναών Αγίου Γεωργίου, Αγίου Παντελεήµονος και Αγίων Πάντων, τα συσσίτια της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Θεσσαλονίκης», του ΟΚΑΝΑ, του «Παπαφείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας» και της Αντιδηµαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήµου Καλαµαριάς. Υποστήριξε, επίσης, το έργο διανοµής τροφίµων σε απόρους, που επιτελεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας «Οι Θρακιώτες - Κοινωνικό Παντοπωλείο», ενώ κάλυψε το κόστος εορταστικών γευµάτων µελών του Συλλόγου Πολύτεκνων Θεσσαλονίκης «Άγιοι Πάντες». 6. Μέριμνα για την προστασία της μητρότητας, της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας: Με στόχο την ανάσχεση της υπογεννητικότητας στη χώρα µας, την υποστήριξη της άγαµης και εργαζόµενης µητέρας, καθώς και των παιδιών που στερούνται γονικής φροντίδας και προστασίας, το Δ.Σ. της Αδελφότητος υλοποίησε κατά την περίοδο , µεταξύ άλλων, τα εξής:

11 α. Υποστήριξη του έργου του Εκκλησιαστικού Ιδρύµατος για την άγαµη µητέρα «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος». β. Συνεισφορά στην ανέγερση και στη βελτίωση υποδοµών βρεφονηπιακών σταθµών, στους οποίους συγκαταλέγονται οι βρεφονηπιακοί σταθµοί του «Συλλόγου Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης», της «Φιλανθρωπικής Ένωσης 40 Εκκλησιών» και της Ι. Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. γ. Συνεισφορά στη βελτίωση υποδοµών Ιδρυµάτων προστασίας και φροντίδας ορφανών παιδιών, στα οποία συγκαταλέγονται το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» (κάλυψη του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας υποδοµών βιολογικού καθαρισµού και διάθεσης λυµάτων), κ.ά. 7. Μέριμνα για τους νέους: Με το δεδοµένο ότι η µόρφωση και η επαγγελµατική κατάρτιση αποτελούν εφαλτήρια για τη βελτίωση της ζωής κάθε ατόµου, δόθηκε ιδιαίτερη µέριµνα από το Δ.Σ. της Αδελφότητος προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης νέων µε άριστο ήθος και επιδόσεις, που διαθέτουν περιορισµένα οικονοµικά µέσα, να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν της σπουδές τους. Παράλληλα, δόθηκε έµφαση στο σκέλος της αγωγής των νέων και της δηµιουργικής απασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο τους µε το σκεπτικό, ότι για κάθε λαό η νεολαία αποτελεί την υποθήκη για τη µελλοντική του πορεία. Κατά την περίοδο η µέριµνα της Φ.Α.Α.Θ. για τους νέους, αφορά, µεταξύ άλλων, στα εξής: α. Χορήγηση 284 υποτροφιών σε µαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, που καταβάλλονταν ανά µήνα. β. Χορήγηση 57 βραβείων αριστείας µε χρηµατικό έπαθλο, που καταβλήθηκε στους δικαιούχους εφάπαξ. γ. Χορήγηση υποτροφίας σε 20 νέους Roma για την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράµµατος πληροφορικής. δ. Κάλυψη στεγαστικών αναγκών 52 φοιτητών µε τη δωρεάν παραχώρηση ή µε µειωµένο ενοίκιο µικρών διαµερισµάτων στη «Φοιτητική Εστία Φ.Α.Α.Θ.» για τη διαµονή τους. ε. Ανάληψη του κόστους ανέγερσης του «Κτιρίου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Παραρτήματος Χ.Α.Ν.Θ. Ασβεστοχωρίου» για τη δηµιουργική κάλυψη του ελεύθερου χρόνου των νέων της περιοχής. στ. Συνεισφορά στην βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και στην προµήθεια εξοπλισµού σε Οικοτροφεία, στα οποία συγκαταλέγεται το Οικοτροφείο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων, το Φοιτητικό Οικοτροφείο «Άγιος Δημήτριος», κ.ά.

12 ζ. Υποστήριξη του έργου Φορέων, Οργανώσεων και Σωµατείων που έχουν ως αντικείµενα την προστασία και την αγωγή των νέων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος «Ο Απόστολος Παύλος», η Πανελλήνια Ένωση Γονέων «Χριστιανική Αγωγή», ο «Σύλλογος Φίλων Εθελοντών Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων», το «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων», κ.ά. η. Προσφορά αθλητικού εξοπλισµού προς κάλυψη αναγκών του κλειστού Γυµναστηρίου του Α.Π.Θ. στη Θέρµη. θ. Προσφορά εκπαιδευτικού υλικού, µέσων προβολικών συστηµάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και βιβλίων για τον εµπλουτισµό βιβλιοθηκών σε σχολεία, µεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το 1 ο Δηµοτικό Σχολείο Ελευθερίου - Κορδελιού, το Δηµοτικό Σχολείο «Δηµήτριος Ρίζος» Έδεσσας, το Δηµοτικό Μειονοτικό Σχολείο Μεγάλου Δερείου Ν. Έβρου, το 2 ο Γυµνάσιο Θεσσαλονίκης, κ.ά. 8. Μέριμνα επί θεμάτων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας: Η υγεία αποτελεί αγαθό και η άνετη πρόσβαση στις υπηρεσίες της θα έπρεπε να είναι αυτονόητο δικαίωµα για κάθε πολίτη. Η τρέχουσα, όµως, οικονοµική κρίση επέτεινε τις ανισότητες στα πεδία της παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και συνδυαστικά µε την κρατική υποχρηµατοδότηση των συγκεκριµένων τοµέων, οδήγησε χιλιάδες αναξιοπαθούντες συνανθρώπους µας σε απόγνωση. Προς την κατεύθυνση αυτή η Αδελφότητα λειτούργησε µε τρόπο αποφασιστικό και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της παρουσίασε κατά την περίοδο µία αξιοσηµείωτη δραστηριότητα, η οποία αδρά συνοψίζεται στα εξής: α. Κατασκευή και πλήρης εξοπλισµός ενός θαλάµου «Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας» στην Α Προπαιδευτική Κλινική (Γ.Ν.Θ. «Α.Χ.Ε.Π.Α.»). β. Προσφορά πλήρους εξοπλισµού για την οργάνωση Εργαστηρίου Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας στην Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. (Γ.Ν.Θ. «Α.Χ.Ε.Π.Α.»). γ. Προσφορά εξοπλισµού σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας στην Α Κλινική Θώρακος Καρδιάς και Μεγάλων Αγγείων Α.Π.Θ., καθώς και στην Α Νευροχειρουργική Κλινική Α.Π.Θ. (Γ.Ν.Θ. «Α.Χ.Ε.Π.Α.»), στην Β Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Α.Π.Θ. (Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο»), στο «Καρδιολογικό Ινστιτούτο Βορείου Ελλάδος», στην «Οµάδα Διαχείρισης Κρίσεων» και στον «Σύλλογο Παιδιών µε Χρόνιες Ρευµατοπάθειες». δ. Προσφορά µεγάλων ποσοτήτων εµβολίων και φαρµάκων προς κάλυψη αναγκών απόρων στην «Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής», στην Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», κ.ά.

13 ε. Κάλυψη του εξόδων νοσηλείας σε 37 απόρους ασθενείς εκ των οποίων οι δύο για νοσηλεία στο εξωτερικό. στ. Παροχή οικονοµικών ενισχύσεων και προσφορές σε είδος (φάρµακα, ειδική διατροφή, εξοπλισµός γραφείων, Η/Υ, κ.ά.) σε διαφόρους ιατροκοινωνικούς Συλλόγους, Εταιρείες και Σωµατεία, στους οποίους συγκαταλέγονται η «Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία - Παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης», η «Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer», το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Ελπίδα», ο «Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βορείου Ελλάδος Παιδιών Πασχόντων από Κυστική Ίνωση», ο Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Κληρονοµικά Νοσήµατα «Κρίκος Ζωής», ο Σύλλογος Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή», ο «Σύλλογος Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος», κ.ά. 9. Μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜ.ΕΑ): Με το σκεπτικό ότι η φροντίδα και η αγωγή για τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες αποτελεί διαρκή κοινωνική επένδυση και µέτρο αξιολόγησης µίας πολιτισµένης κοινωνίας, η Φ.Α.Α.Θ. υλοποίησε για την υποστήριξή τους, την περίοδο , τα εξής: α. Προσφορά ενός ειδικά διασκευασµένου µικρού λεωφορείου (mini bus) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση φοιτητών µε ειδικές ανάγκες. β. Συνεισφορά στη βελτίωση κτιριακών υποδοµών διαφόρων Συλλόγων και Φορέων, µεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η «Μέριμνα του Παιδιού» (ανακαίνιση και εξοπλισµός χώρων προς κάλυψη αναγκών παιδιών µε αναπτυξιακές αποκλίσεις), ο «Σύλλογος Φίλων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης», (πλήρης ανακατασκευή δύο διαµερισµάτων στα οποία διαµένουν ψυχιατρικοί ασθενείς υπό επανένταξη), το «Κέντρο Ειδικής Αγωγής», το σωµατείο Φίλων Ατόµων µε Ειδικές Ανάγκες «Το κάτι άλλο», κ.ά. γ. Προσφορά εκπαιδευτικού υλικού, αναπηρικών αµαξιδίων, ηλεκτρικών ειδών, καυσίµων θέρµανσης και άλλα σε συλλόγους και Φορείς στους οποίους συγκαταλέγονται η Μονάδα Προστασίας Αυτιστικού Ατόµου «Ελπίδα», ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεµόνων και Φίλων Ατόµων µε προβλήµατα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «Η Αμυμώνη», η «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών», κ.ά. δ. Προσφορά ειδικών πιεσόµετρων µε ήχο, ράβδων βάδισης µε φωτεινό σήµα και εκπαιδευτικό υλικό για άτοµα µε προβλήµατα όρασης στην Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» και στην «Πανελλήνια Ένωση Τυφλών Κεντρικής Μακεδονίας». ε. Κάλυψη µέρους των εξόδων προετοιµασίας αθλητή µε προβλήµατα όρασης, µέλους του Αθλητικού Συλλόγου Τυφλών «Ήφαιστος», για τη συµµετοχή του στους Παραολυµπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

14 10. Μέριμνα για τους οικονομικούς μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες: Το Διοικητικό Συµβούλιο της Αδελφότητος αποφάσισε να µην εµπλακεί άµεσα σε θέµατα που αφορούν σε οικονοµικούς µετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες, κυρίως διότι η Φ.Α.Α.Θ. δεν διαθέτει τις κατάλληλες δοµές και υποδοµές. Έχοντας, όµως, σαφή αντίληψη της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι εξ αυτών, ανέπτυξε συνεργασίες µε διάφορους Φορείς και Συλλόγους µε αξιοσηµείωτη δράση στο συγκεκριµένο πεδίο, παρέχοντάς τους, κυρίως είδη ένδυσης και σίτισης. Στους Φορείς και του Συλλόγους αυτούς συγκαταλέγονται το «Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο Θεσσαλονίκης», η «Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία», η PRAKSIS, κ.ά. Σε µεµονωµένες περιπτώσεις η Αδελφότητα προσέφερε νοµική κάλυψη και οικονοµική ενίσχυση για επιστροφή στις πατρίδες τους οικονοµικών µεταναστών, καθώς και ενισχυτική διδασκαλία ελληνικής γλώσσας σε παιδιά πολιτικών προσφύγων. 11. Ενίσχυση του έργου ανοικοδόμησης, συντήρησης, εξοπλισμού και λειτουργίας Ιερών Ναών: Η ενίσχυση Ιερών Ναών αποτελεί µία παράδοση, η οποία ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα µε την ίδρυση της Αδελφότητος το 1871 και εντάχθηκε στο Καταστατικό της ως ένας εκ των σκοπών, που πρέπει να επιδιώκει και να επιτελεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, κατά το διάστηµα , ενισχύθηκε το έργο της ανοικοδόµησης, συντήρησης, εξοπλισµού και λειτουργίας Ιερών Ναών, στους οποίους συγκαταλέγονται οι εξής: α. Ιεροί Ναοί Παναγίας Χαλκέων, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγίων Νικολάου και Δηµητρίου, Αγίου Φωτίου, Αγίου Παύλου του Α Γεν. Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης και Αγίου Παντελεήµονος του Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» (Ι. Μ. Θεσσαλονίκης). β. Ιεροί Ναοί Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη, Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου και Αγίων Πάντων (Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως). γ. Ιεροί Ναοί Αγίας Τριάδας Θερµαϊκού και Οσίας Παρασκευής (Ι. Μ. Καλαµαριάς). δ. Ιερός Ναός Αγίου Δηµητρίου Δογάνης (Ι. Μ. Κιλκισίου). ε. Ιερός Ναός Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής (Ι. Μ. Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαµερίου). στ. Ιερός Ναός Κοιµήσεως της Θεοτόκου Πολυνερίου (Ι. Μ. Γρεβενών). ζ. Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης του Σιναϊτικού Κέντρου στη Θέρµη (Αρχιεπισκοπή Σινά), κ.ά. 12. Ενίσχυση του έργου ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων: Με πλήρη συναίσθηση της σηµασίας και του ρόλου που διαδραµατίζουν σε διεθνές επίπεδο για τον ελληνισµό και την Ορθοδοξία το Οικουµενικό Πατριαρχείο

15 Κωνσταντινουπόλεως και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, η Αδελφότητα προσήλθε αρωγός στο έργο τους συνεισφέροντας, κατά την περίοδο , τα εξής: Α. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως: α. Συνεισφορά στο έργο διάσωσης και ταξινόµησης του Αρχείου του Οικουµενικού Πατριαρχείου. β. Συνεισφορά στην αποκατάσταση και λειτουργία του Δηµοτικού Σχολείου Ίµβρου γ. Συνεισφορά στην αποκατάσταση κτιρίου της ελληνικής κοινότητας Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως. δ. Κάλυψη του κόστους έκδοσης της µελέτης του κ. Δ. Αποστολόπουλου µε τίτλο «Πράξεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Παράδοση - Διπλωματική - Σχολιασμός. Τόμος Α : Οι πράξεις της περιόδου ». Β. Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής: α. Κάλυψη του κόστους λειτουργίας της Πατριαρχικής Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά τα έτη β. Ανοικοδόµηση Ορφανοτροφείου στην Ι. Μητρόπολη Μαδαγασκάρης. γ. Κάλυψη του κόστους συντήρησης Ορφανοτροφείου στην Ι. Μητρόπολη Αξώµης. δ. Αγορά και αποστολή εκπαιδευτικού υλικού ανατοµίας προς κάλυψη αναγκών της υπό ίδρυση Ιατρικής Σχολής της Ι. Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής. ε. Διάνοιξη πηγαδιών σε άνυδρες περιοχές των Ι. Μητροπόλεων και Επισκοπών Μουάνζα, Κολουέζι και Ειρηνουπούλεως - Σεϋχελλών Νήσων. στ. Υποστήριξη του ιεραποστολικού έργου των Ι. Μητροπόλεων και Επισκοπών Μποτσουάνα, Μπραζαβίλ και Γκάνας, Σιέρα - Λεόνε και Ζιµπάµπουε. 13. Ενίσχυση της λειτουργίας Μορφωτικών Ιδρυμάτων: Λαµβάνοντας υπόψη τις σοβαρές δυσκολίες, που αντιµετωπίζουν την τρέχουσα περίοδο, διάφορα Μορφωτικά Ιδρύµατα για τη συνέχιση της εξαιρετικής επιστηµονικής και εκπολιτιστικής προσφοράς τους, η Αδελφότητα προσήλθε αρωγός στο έργο τους. Επέλεξε να συνεισφέρει, κυρίως, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των κτιριακών υποδοµών τους, του εξοπλισµού τους και της αντιµετώπισης άµεσων λειτουργικών προβληµάτων. Στα Ιδρύµατα αυτά συγκαταλέγονται το «Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου - Ι.Μ.Χ.Α.», το «Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών», το «Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κύριλλος και Μεθόδιος, κ.ά. 14. Υποστήριξη της προσπάθειας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας: Με κριτήριο τη σηµασία και την ανάγκη διαφύλαξης, αλλά και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο της παγκοσµιοποίησης, το

16 Διοικητικό Συµβούλιο της Αδελφότητος προχώρησε διάφορες δράσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, στις οποίες συγκαταλέγονται: α. Συνεισφορά στη λειτουργία του «Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας» στη Μολδαβία για την εκπαίδευση Χριστιανών Γκαγκαούζων, µε την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού, ελληνόγλωσσων λογοτεχνικών βιβλίων, σχολικών ειδών, κ.ά. β. Κάλυψη του κόστους λειτουργίας του Φροντιστηρίου Ελληνικής Γλώσσας Κορυτσάς «Ο Αριστοτέλης» κατά την περίοδο και αποστολή ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκπαιδευτικού υλικού, ελληνόγλωσσων λογοτεχνικών βιβλίων, καθώς και σχολικών και άλλων ειδών, για τις ανάγκες της λειτουργίας του. γ. Συνεισφορά στη λειτουργία του Φροντιστηρίου Ελληνικής γλώσσας στο Μοναστήρι (FYROM) µε την αποστολή ηλεκτρονικών υπολογιστών, και ελληνόγλωσσων βιβλίων. δ. Χορήγηση 17 υποτροφιών σε αλλοδαπούς νέους επιστήµονες για την παρακολούθηση του «Διεθνούς Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού», που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου» τους θερινούς µήνες των ετών ε. Κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας σε θερινή κατασκήνωση στη Χαλκιδική µαθητών του «Φροντιστηρίου Ελληνικής Γλώσσας» του Μοναστηρίου (FYROM). στ. Συνεισφορά στην ανοικοδόµηση σχολικού συγκροτήµατος στην Κένυα, που συντονίζει η Ελληνική Πολιτιστική Εταιρεία Ανέγερσης Σχολικών Κτιρίων στην Κένυα «Ο Σωκράτης» (Ανάληψη του κόστους κατασκευής µιας σχολικής αίθουσας και του ιατρείου του συγκροτήµατος). 15. Υποστήριξη του έργου Εθνικών και Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων: Αξιολογώντας θετικά τις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσσουν στα πεδία της ιστορίας και του πολιτισµού διάφοροι Φορείς και Σύλλογοι, το Δ.Σ. της Αδελφότητος ενίσχυσε την τελευταία πενταετία το έργο τους. Μεταξύ των Φορέων και των Συλλόγων αυτών συγκαταλέγονται το «Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», το «Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης», ο «Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος - Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.», η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων», η «Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονοµάχων «Ο Παύλος Μελάς» και άλλοι. 16. Υποστήριξη του έργου του ομογενειακού ελληνισμού: Οι Έλληνες της διασποράς, διαβιώνοντας σε ξένο περιβάλλον και συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, έχουν ανάγκη, κατά περίπτωση, ηθικής ή υλικής υποστήριξης. Προς

17 την κατεύθυνση αυτή η Αδελφότητα ενίσχυσε, µε ποικίλους τρόπους, διάφορους οµογενειακούς Συλλόγους και Φορείς, στους οποίους συγκαταλέγονται οι εξής: α. Σύλλογοι «Ομόνοιας» Κορυτσάς και του παραρτήµατός της στη Θεσσαλονίκη (προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ειδών). β. Σύλλογος Ελληνοβλάχων Βορείου Ηπείρου - Αλβανίας «Η Μοσχόπολη» και «Ένωση Χριστιανών Αυλώνας» (κάλυψη λειτουργικών εξόδων). γ. «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Χαλκηδόνας» και «Ιμβριακή Ένωση» (παροχή οικονοµικών ενισχύσεων). δ. Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως (κάλυψη εξόδων λειτουργίας του σχολείου κατά τα έτη 2010 και 2011). ε. Παµµακεδονικές Οργανώσεις Αυστραλίας (συµµετοχή σε ερευνητικό πρόγραµµα µε αντικείµενο τους απόδηµους Μακεδόνες). Οργάνωση εκδηλώσεων λόγου Η οργάνωση εκδηλώσεων λόγου υψηλής ποιοτικής στάθµης, µε προσεκτικά επιλεγµένο θεµατικό περιεχόµενο, σε αλληλουχία µεταξύ τους και µε συµµετέχοντες οµιλητές επιστήµονες κύρους και ευρείας αναγνωρισιµότητας, υπήρξε µία από τις προτεραιότητες του Διοικητικού Συµβουλίου της Φ.Α.Α.Θ. από το 2008 µέχρι σήµερα. Κύριοι στόχοι της συγκεκριµένης δραστηριότητας είναι η ενηµέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα ιατροκοινωνικά, ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα. Οι συγκεκριµένοι στόχοι θεµελιώνονται, µεταξύ άλλων, στην αντίληψη, ότι η δια βίου συνεχιζόµενη µάθηση και επιµόρφωση καθιστά τους πολίτες ενεργούς και ευαίσθητους απέναντι στα κοινωνικά προβλήµατα. όπως είναι αυτά της φτώχειας, της ανισότητας, του αναλφαβητισµού και άλλα. Κατά την περίοδο οργανώθηκαν από το Διοικητικό Συµβούλιο της Φ.Α.Α.Θ. 42 εκδηλώσεις λόγου, στις οποίες συµµετείχαν 169 διακεκριµένοι επιστήµονες και 52 φοιτητές του Α.Π.Θ. ως εισηγητές, 63 προσωπικότητες διαφόρων κλάδων ως Πρόεδροι συνεδριών, ενώ 133 προσωπικότητες διαφόρων κλάδων απηύθυναν χαιρετισµούς ή προσφωνήσεις. Οι συγκεκριµένες εκδηλώσεις λόγου αφορούσαν σε Επιστηµονικά Συνέδρια, Ηµερίδες, Στρογγυλές Τράπεζες, Πανηγυρικές Οµιλίες και Βιβλιοπαρουσιάσεις, που άφησαν στους συµµετέχοντες ακροατές άριστές εντυπώσεις. Ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονοµικής κρίσης, που συνοδεύονται, συνήθως και από κρίση αξιών, µία από τις πρώτες περικοπές που αποφασίζεται επί του κρατικού προϋπολογισµού, αφορά στον τοµέα του πολιτισµού. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αφενός τελµάτωση των πολιτιστικών

18 δραστηριοτήτων και αφετέρου συσσώρευση ποικίλων προβληµάτων στους ανθρώπους, που διακονούν τις τέχνες και τα γράµµατα. Το Διοικητικό Συµβούλιο της Φ.Α.Α.Θ. έχοντας πλήρη συναίσθηση της πραγµατικότητας αυτής, µέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, αποφάσισε και υλοποίησε, από το 2009 µέχρι σήµερα, συγκεκριµένες δραστηριότητες. Στις δραστηριότητες αυτές συγκαταλέγονται η δηµιουργία της «Αίθουσας Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.» στο υπόγειο του Μεγάρου της Αδελφότητος στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Η «Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.» κατασκευάστηκε µε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός πολυχώρου πολιτισµού, παρέχοντας την ευκαιρία να προβάλλουν το έργο τους, κυρίως, νέοι και άγνωστοι καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν πόρους και τις απαραίτητες γνωριµίες για µία αυτοδύναµη παρουσίαση του έργου τους. Η «Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.» εγκαινιάστηκε στις 20 Μαΐου 2011 και µέχρι σήµερα 145 καλλιτέχνες παρουσίασαν τα έργα τους σε έξι (6) οµαδικές και δεκαεπτά (17) ατοµικές εκθέσεις. Στον ίδιο χώρο πραγµατοποιήθηκαν δύο εκθέσεις Χαρτών, δύο εκθέσεις Ιστορικών κειµηλίων και µία θεατρική παράσταση. Με βάση το σκεπτικό που προαναφέρθηκε η Αδελφότητα οργάνωσε, επίσης, τα τελευταία χρόνια δύο υπαίθρια «Συμπόσια Γλυπτικής σε Μάρμαρο» στο κτήµα της στο Δηµοτικό Διαµέρισµα Αγίου Παύλου, υποστήριξε την οργάνωση συναυλιών κλασσικής και έντεχνης ελληνικής µουσικής και οργάνωσε εκδηλώσεις απαγγελίας ποιηµάτων. Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν µία συνεισφορά της Αδελφότητος τόσο στο χώρο του πολιτισµού, όσο και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής παιδείας των νέων της Θεσσαλονίκης. Αποτελούν, επίσης, µία σύγχρονη αντίληψη άσκησης κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου (πολιτιστική φιλανθρωπία), η οποία δεν είναι εύκολα κατανοητή, είναι, όµως, σίγουρα αποτελεσµατική. Τέλος, πρέπει να επισηµανθεί ότι στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της η Αδελφότητα πέτυχε να συγκροτήσει µία αξιόλογη συλλογή έργων τέχνης και να προχωρήσει στη δηµιουργία «Πινακοθήκης Φ.Α.Α.Θ.» και «Γλυπτοθήκης Φ.Α.Α.Θ.». Σήµερα η Πινακοθήκη περιλαµβάνει 197 πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά και η Γλυπτοθήκη 30 γλυπτά, εκ των οποίων τα 9 είναι µεγάλων διαστάσεων και έχουν τοποθετηθεί στο κτήµα της Φ.Α.Α.Θ. στο Δηµοτικό Διαµέρισµα Αγίου Παύλου. Εκδοτική δραστηριότητα Οι αδροί στόχοι της εκδοτικής δραστηριότητας της Φ.Α.Α.Θ., όπως οριοθετήθηκαν το 2008, αφορούν στα εξής:

19 1. Προαγωγή της ελληνικής ιστορίας, της παιδείας και του πολιτισµού, καθώς και ουσιαστική ενηµέρωση επί διαφόρων ιατροκοινωνικών θεµάτων ως παραµέτρων, που συνεισφέρουν στην άνοδο του µορφωτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευαισθησίας των πολιτών και έµµεσα στον έλεγχο της φτώχειας. 2. Δηµιουργία προϋποθέσεων για καλλιέργεια κλίµατος εµπιστοσύνης, αµοιβαιότητας και συνεργασίας των όµορων χωρών µε τη Ελλάδα, ως παραµέτρων που µπορούν να συνεισφέρουν στην οικονοµική ανάπτυξη και κατά συνέπεια στην άµβλυνση των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν οι αναξιοπαθούντες. 3. Ανάδειξη της ιστορικής πορείας και προσφοράς της Φ.Α.Α.Θ. από την ίδρυσή της το 1871 έως τις µέρες µας. 4. Δηµιουργία προϋποθέσεων για τη διεύρυνση των πηγών άντλησης πόρων της Αδελφότητος µε την, εν καιρώ, διάθεση προς πώληση ορισµένων από τις εκδόσεις. Κατά την περίοδο η Φ.Α.Α.Θ. υλοποίησε συνολικά 52 εκδόσεις. Οι εκδόσεις αυτές αφορούν σε βιβλία, Πρακτικά Συνεδρίων και Λευκώµατα ποικίλης θεµατικής, καθώς και σε Καταλόγους Εκθέσεων Έργων Τέχνης. Θέσπιση τιμητικών διακρίσεων Μία ενδιαφέρουσα κοινωφελής δραστηριότητα, που ανέπτυξε η Φ.Α.Α.Θ. από το 2008 µέχρι σήµερα αφορά στη θέσπιση τιµητικών διακρίσεων και στην απονοµή τους σε διακεκριµένες προσωπικότητες και Φορείς µε έργο και προσφορά στην κοινωνία, την εκκλησία, τον πολιτισµό, την παιδεία και τον ελληνισµό. Θέσπισε, επίσης, την απονοµή διακρίσεων σε αριστούχους µαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης και φοιτητές Α.Ε.Ι., καθώς και βραβείων αριστείας σε νέους επιστήµονες και καλλιτέχνες. Η συγκεκριµένη πρωτοβουλία της Αδελφότητος έχει ως στόχο την ανάδειξη υψηλών σηµείων αναφοράς προς µίµηση και παραδειγµατισµό, κυρίως, για τους νέους, οι οποίοι στην εποχή µας γίνονται αποδέκτες λανθασµένων προτύπων. Κατά την περίοδο η Φ.Α.Α.Θ. απένειµε, στα πλαίσια ειδικών εκδηλώσεων, 27 βραβεία ευποιΐας σε προσωπικότητες του χώρου της Εκκλησίας, της Επιστήµης, της Παιδείας και του πολιτισµού. Απένειµε, επίσης, τιµητικές διακρίσεις σε τρεις Ιατροκοινωνικούς Φορείς, καθώς και σε 114 µαθητές και 16 φοιτητές µε άριστες επιδόσεις. Απένειµε, τέλος, βραβεία αριστείας σε 11 νέους επιστήµονες και 33 νέους µουσικούς. Συνολικά οι αποδέκτες τιµητικών διακρίσεων εκ µέρους της Φ.Α.Α.Θ., τα τελευταία χρόνια, ανήλθαν σε 199. Συνεισφορά σε εθνικά θέματα

20 Συνεχίζοντας τη µακρά παράδοση της πολύπλευρης συνεισφοράς της Αδελφότητος σε ποικίλα εθνικά ζητήµατα, το Διοικητικό Συµβούλιο προέβη, την περίοδο , στις παρακάτω δραστηριότητες: 1. Προµηθεύτηκε και απέστειλε σε όλα τα µέλη της Αδελφότητος από µία γαλανόλευκη σηµαία, µε την ευκαιρία του εορτασµού του έπους του Μακεδονικού Αγώνα, τον Οκτώβριο του Προµηθεύτηκε, ως χορηγία από την «Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών» 680 αντίτυπα της έκδοσης «Οι Όμηροι των Σκοπίων: Φυγάδες, περιουσίες και επαναπατρισμός», τα οποία απέστειλε σε όλα τα µέλη της Αδελφότητος και σε Φορείς των ευαίσθητων περιοχών των Νοµών Πέλλας και Φλώρινας. 3. Προσέφερε οικονοµικές ενισχύσεις, σε µορφωτικά, εθνικά και πολιτιστικά Ιδρύµατα και Σωµατεία («Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, «Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου», Σύλλογος Απογόνων Μακεδονοµάχων «Ο Π. Μελάς», «Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης», «Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης», Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Αριστοτέλης» κ.ά.). 4. Ενίσχυσε τη λειτουργία σχολείων και φροντιστηρίων ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία, Μολδαβία και FYROM. 5. Εµπλούτισε την ιστορική τεκµηρίωση και τα πολιτικά επιχειρήµατα της Ελλάδας για την υπόθεση του σύγχρονου Μακεδονικού προβλήµατος, διοργανώνοντας εκδήλωση λόγου µε θέµα «Η ελληνική χαρτογραφική πορεία προς τη Μακεδονία ( )», µε οµιλητή τον διαπρεπή και διεθνούς κύρους Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Ε. Λιβιεράτο. 6. Πρωτοστάτησε στην έκδοση ψηφισµάτων για την υπόθεση του ονόµατος της Π.Γ.Δ.Μ. 7. Συνέταξε ψήφισµα και το απέστειλε προς το Δήµο Θεσσαλονίκης για την ονοµατοδοσία µιας οδού της πόλης ως «Οδός αρχιτέκτονα Ξ. Παιονίδη». Το ψήφισµα συντάχθηκε µε το σκεπτικό, ότι ο Ξ. Παιονίδης, διακεκριµένο µέλος της Φ.Α.Α.Θ., συνέδεσε το όνοµά του µε εµβληµατικά κτίρια της Θεσσαλονίκης (Παπάφειο, Δηµοτικό Νοσοκοµείο κ.ά.). Με τον τρόπο αυτό θεµελίωσε, τη µεταφορά της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας στην τουρκοκρατούµενη Μακεδονία, µέσα από το έργο του, που προέβαλλε τον νεοκλασικισµό, ο οποίος είχε επικρατήσει ως εθνικός αρχιτεκτονικός ρυθµός. Το ψήφισµα υπογράφηκε από 220 Θεσσαλονικείς, που παρευρέθησαν σε εκδήλωση λόγου που οργάνωσε η Αδελφότητα στην «Αίθουσα Εκδηλώσεων Φ.Α.Α.Θ». µε θέµα «Ο αρχιτέκτων Ξενοφών Παιονίδης και το έργο του». 8. Πρωτοστάτησε σε σειρά πρωτοβουλιών, που είχαν ως στόχο τη συνεργασία και την κινητοποίηση των Μακεδονικών Οργανώσεων σε θέµατα µείζονος εθνικής σηµασίας, δίδοντας έµφαση στο Μακεδονικό ζήτηµα. Κύρια επιδίωξη ήταν η ανάπτυξη κλίµατος εγρήγορσης, καθώς και η προσπάθεια

21 λειτουργίας των Μακεδονικών Οργανώσεων µε τρόπο συντεταγµένο, ώστε να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη µιας πολιτικής αποτρεπτικής ισχύος, χωρίς παρεκκλίσεις από την αρχή, ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται από την Κυβέρνηση και ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Στα πλαίσια της συγκεκριµένης προσπάθειας συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2010 «Συντονιστική Επιτροπή των Μακεδονικών Οργανώσεων», στην οποία συµµετέχει, ως εκπρόσωπος της Φ.Α.Α.Θ., ο Πρόεδρός της. 9. Υποστήριξε ηθικά και υλικά το εκπαιδευτικό έργο της διδασκάλισσας κ. Χαράς Νικοπούλου στο µειονοτικό σχολείο Μεγάλου Δερείου Ν. Έβρου. 10. Εξέδωσε το βιβλίο του κ. Ν. Μέρτζου «Οι Αρμάνοι Βλάχοι» στην Ελληνική και την Αλβανική γλώσσα, καθώς και στη διάλεκτο των Σκοπίων. Εξέδωσε, επίσης, σε συνεργασία µε το Ι.Μ.Χ.Α. το βιβλίο της κ. Ε. Μαντά «Η Ελληνική εκπαίδευση στην Αλβανία κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου», καθώς και το βιβλίο του κ. Μ. Τρίτου «Βλάχοι. Μαρτυρία Ορθοδοξίας, Ελληνισμού και Πολιτισμού». 11. Υπήρξε χορηγός της παραγωγής CD µε περιεχόµενο «Άγνωστα και Λησμονημένα Τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα». 12. Οργάνωσε συναυλία ελληνικής µουσικής στην Κορυτσά και την Κωνσταντινούπολη και εκδήλωση λόγου µε θέµα «Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι». 13. Οργάνωσε τρεις προσκυνηµατικές εκδροµές µελών και φίλων της Φ.Α.Α.Θ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την Κορυτσά της Β. Ηπείρου και την Κωνσταντινούπολη. 14. Υποδέχθηκε µαθητές µέσης εκπαίδευσης από την Ισπανία και την Πολωνία στην «Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φ.Α.Α.Θ.», τους οποίους οι κύριοι Θ.Ι. Δαρδαβέσης, Σπ. Κρήτας και Ι. Μιχαηλίδης ενηµέρωσαν στην αγγλική γλώσσα για την ιστορία της Αδελφότητος και της Μακεδονίας. Στους µαθητές επιδόθηκαν αγγλόφωνες εκδόσεις για την ιστορία και τον πολιτισµό της Μακεδονίας και καλύφθηκαν τα έξοδα µετάβασης και ξενάγησής τους στη Βεργίνα και το Δίον. 15. Οργάνωσε Εκθέσεις Χαρτών στην «Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.» µε θέµατα «Η Ελληνική Χαρτογραφική πορεία προς τη Μακεδονία ( )» και η «Επανάσταση του 1878 στον Όλυμπο» σε συνεργασία µε την Εθνική Χαρτοθήκη, Έκθεση ιστορικών τεκµηρίων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (Συλλογή Ι. Μέγα) και άλλα. Σχόλιο - Επίλογος Η αντίληψη περί φιλανθρωπίας και οι τρόποι ανάπτυξης φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων δια µέσου των αιώνων διαµορφώθηκαν υπό την επήρεια των

22 φιλοσοφικών τάσεων, των κοινωνικών δεδοµένων και των ιστορικών συγκυριών κάθε εποχής. Η επικράτηση του κράτους πρόνοιας, κατά τη διάρκεια του 20 ού αιώνα, συνεισέφερε ώστε να αναχθεί η κρατική πολιτική ως κύριος φορέας ευθύνης για την αντιµετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αντίθετα, στις µέρες µας, µε την υποχώρηση του κράτους πρόνοιας και την αίγλη που έχει αποκτήσει κάθε µορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η άσκηση φιλανθρωπικού έργου από ιδιωτικούς Φορείς και φυσικά πρόσωπα προβάλλεται ως γεγονός µείζονος σηµασίας. Η δραστηριοποίησή τους, µε ποικίλους τρόπους συνεισφέρει στον περιορισµό κάθε µορφής ανισότητας, στον έλεγχο της οξύτητας των ιατροκοινωνικών προβληµάτων και στην εµπέδωση της κοινωνικής συνοχής. Η αποτελεσµατικότητα της δραστηριοποίησης αυτής µεγιστοποιείται, όταν η άσκηση του φιλανθρωπικού έργου έχει ως θεµέλιο τη σχέση αµοιβαιότητας µεταξύ των ανθρώπων και το περίσσευµα ψυχής, τα οποία συνδυαστικά προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο µέλλον. Στα πλαίσια αυτά δραστηριοποιείται η «Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης», η οποία εκφράζει στην πράξη τα πρότυπα της κοινοτικής αλληλεγγύης, που είχε υιοθετήσει τα δύσκολα χρόνια της Οθωµανικής περιόδου και είχε ως βάση τη χριστιανική αντίληψη περί άδολης εθελοντικής υποστήριξης και προσφοράς προς τους αναξιοπαθούντες. Η άσκηση φιλανθρωπικού έργου από την Αδελφότητα σε επίπεδο ατόµου εφαρµόζεται από το 1871, έτος ίδρυσής της και συνεχίζεται µέχρι σήµερα. Πρέπει, όµως, να επισηµανθεί, ότι από το 2008 η Φ.Α.Α.Θ. άρχισε να αναπτύσσει δραστηριότητες που αφορούν σε άσκηση τόσο κοινωνικής, όσο και πολιτιστικής φιλανθρωπίας. Η κοινωνική φιλανθρωπία στοχεύει στην υποστήριξη του τοµέα της υγείας και στη διευκόλυνση των αναξιοπαθούντων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της (βελτίωση υποδοµών νοσοκοµείων, προσφορά βιοϊατρικής τεχνολογίας, χορήγηση φαρµάκων και εµβολίων, κάλυψη του κόστους ιατρικών εξετάσεων και πράξεων, κ.ά.). Στοχεύει, επίσης, στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών (φροντίδα για τους νέους και τα άτοµα της τρίτης ηλικίας, υποστήριξη της παιδείας, σίτιση και ένδυση απόρων, κ.ά.). Η πολιτιστική φιλανθρωπία στοχεύει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών που αφορούν στις τέχνες και τα γράµµατα, στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας και άλλα. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο δραστηριοτήτων που αναπτύσσει η Αδελφότητα συγκαταλέγεται στην «καθαρή φιλανθρωπία» διότι ούτε άµεσα, ούτε έµµεσα επιδιώκεται κάποιο όφελος για την ίδια ή τα µέλη της. Επιπρόσθετα, η Αδελφότητα συγκαταλέγεται, προς το παρόν τουλάχιστον, στις

(β) Αρμοδιότητες Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού & Παιδείας (Αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης) 1. Μεριµνά για την εξασφάλιση των

(β) Αρμοδιότητες Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού & Παιδείας (Αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης) 1. Μεριµνά για την εξασφάλιση των (β) Αρμοδιότητες Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού & Παιδείας (Αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης) 1. Μεριµνά για την εξασφάλιση των κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδοµών για την προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης του νέου κτιρίου πολιτιστικών δραστηριοτήτων Χ.Α.Ν.Θ. Ασβεστοχωρίου, το οποίο ανοικοδομείται με σημαντική

Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης του νέου κτιρίου πολιτιστικών δραστηριοτήτων Χ.Α.Ν.Θ. Ασβεστοχωρίου, το οποίο ανοικοδομείται με σημαντική Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης του νέου κτιρίου πολιτιστικών δραστηριοτήτων Χ.Α.Ν.Θ. Ασβεστοχωρίου, το οποίο ανοικοδομείται με σημαντική χορηγία της Φ.Α.Α.Θ. και αναμένεται να αποδοθεί προς χρήση

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» Εισηγήτρια: Έφη Γουνελά Στέλεχος της ΕΕΤΑΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Οι διαφοροποιήσεις στις σχέσεις εργασίας μελών του υπαλληλικού προσωπικού και εξωτερικών συνεργατών την περίοδο 1 Ιανουαρίου 31 Δεκεμβρίου 2012, αφορούν στα εξής: 1. Μουζάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Βασικοί άξονες (1) Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ (Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

1. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (Συνεισφορά στις εργασίες διάσωσης και ταξινόμησης του αρχείου του Πατριαρχείου) : 77.

1. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (Συνεισφορά στις εργασίες διάσωσης και ταξινόμησης του αρχείου του Πατριαρχείου) : 77. Β. Πατριαρχεία, Ιερές Μητροπόλεις και Ναοί 1. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (Συνεισφορά στις εργασίες διάσωσης και ταξινόμησης του αρχείου του Πατριαρχείου) : 77.000,00 2. Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Επετειακό έμβλημα Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Επετειακό έμβλημα Επετειακό έμβλημα και λογότυπος Επετειακός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Εισαγωγή Τα Εργαστήρια και οι Ομάδες Ερασιτεχνικής Δημιουργίας του Δήμου Καλλιθέας λειτουργούν αδιάλειπτα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ήµαρχος Θεσσαλονίκης

Ο ήµαρχος Θεσσαλονίκης ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 2017 Αρ. Πρωτ.: 22773/287 EΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Στην κατηγορία των ιστορικών σχολείων συγκαταλέγονται όλα εκείνα τα εκπαιδευτήρια τα οποία έχουν διανύσει

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη των Εθνικών Δικτύων,συμπληρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Έκθεσης. Ετήσιου Προγραμματισμού του Σχολείου

Σχέδιο Έκθεσης. Ετήσιου Προγραμματισμού του Σχολείου 1. Σχέδιο Έκθεσης Ετήσιου Προγραμματισμού του Σχολείου Εισαγωγή Ο ετήσιος προγραμματισμός αποτελεί βασική λειτουργία της οργάνωσης και της διοίκησης της σχολικής μονάδας και πραγματοποιείται στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» IΣΤΟΡΙΚΟ Tο Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αναγνωρίζοντας τις δραστηριότητές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Tο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 4093/2012 και στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ (ΚΕ.Ο.Δ.Υ.) ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ (ΚΕ.Ο.Δ.Υ.) ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Fall 08 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ (ΚΕ.Ο.Δ.Υ.) ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Θεσσαλονίκη, Μάιος 2011 ΙΔΡΥΣΗ «ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ» ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ.

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ. Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ υπευθυνοτητασ 2016 Περιβάλλον Παιδεία Κοινωνία Εργαζόμενοι (σελ. 6) (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) 2 3 Όραμα & Στρατηγική Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, αξιοποιώντας συστηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Σύσταση Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Βώλακος με την επωνυμία «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Βώλακος (ΔΗ.ΚΕ. ΒΩΛΑΚΟΣ)».

ΘΕΜΑ: Σύσταση Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Βώλακος με την επωνυμία «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Βώλακος (ΔΗ.ΚΕ. ΒΩΛΑΚΟΣ)». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΥΡΓΟΣ 14-1 - 2010 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 18331/09 ΤΜΗΜΑ: ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ & Ν.Π.Δ.Δ. Δ/ΝΣΗ: Μανωλοπούλου & Κοκκίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» ΑΠΟΛΟ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» ΑΠΟΛΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1/1/2018-31/12/2018 Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου ασκείται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση τον Κανονισµό για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ 883/ ) που ενσωµατώνεται στην Οδηγία: Οι πολίτες (και κάτοικοι

Με βάση τον Κανονισµό για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ 883/ ) που ενσωµατώνεται στην Οδηγία: Οι πολίτες (και κάτοικοι ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Φεβρουάριος 2011 1 Με βάση τον Κανονισµό για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ 883/2004 2004) που ενσωµατώνεται στην Οδηγία: Οι πολίτες (και κάτοικοι από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Στο πλαίσιο της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, η συζήτηση η οποία αφορά στην εκπόνηση πολιτικών προστασίας του παιδιού και της οικογένειας εστιάζει,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ο ρόλος των Δημοσίων Βιβλιοθηκών στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1 Κύρια σημεία της παρουσίασης Ρόλοι των Δημοσίων Βιβλιοθηκών

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG III A

INTERREG III A INTERREG III A 2000-2006 ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 003 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α.); Εργαζόμενοι στα Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α.

Τι είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α.); Εργαζόμενοι στα Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α. Τι είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α.); - Θεσμός κοινωνικής πρόνοιας συχρηματοδοτούμενος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι, Θέλω κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΠΑΚΟΛΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΑΡΜΕΝΗ

ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΠΑΚΟΛΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΑΡΜΕΝΗ Η ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΠΑΚΟΛΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΑΡΜΕΝΗ Η παρούσα βάση δεδομένων έχει ως αντικείμενο την καταγραφή των πατριδοτοπικώνεθνοτοπικών-πολιτιστικών σωματείων που εδρεύουν σ όλο τον

Διαβάστε περισσότερα

Χώρος: Αίθουσα Διαλέξεων Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Προσφώνηση: Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Πρόεδρος της Φ.Α.Α.Θ. Τιμώμενοι:

Χώρος: Αίθουσα Διαλέξεων Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Προσφώνηση: Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Πρόεδρος της Φ.Α.Α.Θ. Τιμώμενοι: Δ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ α. 20-10-2012: Τελετή απονομής Βραβείων Ευποιΐας της Φ.Α.Α.Θ. σε διακεκριμένες προσωπικότητες για το έργο και την προσφορά τους στην Εκκλησία, την Πατρίδα, την

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους Το φαινόμενο της φτώχειας παραμένει κυρίαρχο στις σύγχρονες κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ Φ.Α.Α.Θ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ Φ.Α.Α.Θ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ Φ.Α.Α.Θ. Με στόχο την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων με πεδίο, σε πρώτο στάδιο, το Αρχείο της Φ.Α.Α.Θ. και στη συνέχεια αρχεία και άλλες πηγές, που άπτονται της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Εγγυηµένο Ει Ε σ ι όδ ό η δ µ η α

Ελάχιστο Εγγυηµένο Ει Ε σ ι όδ ό η δ µ η α Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα Tο Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα Θεσµοθετήθηκε µε το Νόµο 4093/2012 και στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης Απευθύνεται σε άτοµα και οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Λαρισαίων 2011-2014 52

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Λαρισαίων 2011-2014 52 Ενότητα 8... 53 8.1 Αξιολόγηση του εσωτερικού περιβάλλοντος Δήμου Λαρισαίων και εντοπισμός των κρίσιμων ζητημάτων εσωτερικής ανάπτυξης (Δυνατότητες Αδυναμίες, Κρίσιμα ζητήματα)... 53 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Θέρμη, 28 Μαρτίου 2014 Αρ. Πρωτ.: 204 Προς: Πίνακας Αποδεκτών ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χ ΑΙ Ρ ΕΤΙΣΜΟ Σ ΔΗΜ ΑΡ Χ Ο Υ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛ ΩΣ Η ΑΛ Λ ΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΟΛΟΙ ΜΑΖ Ι ΜΙ Α ΑΓ Κ ΑΛ Ι Α»

Χ ΑΙ Ρ ΕΤΙΣΜΟ Σ ΔΗΜ ΑΡ Χ Ο Υ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛ ΩΣ Η ΑΛ Λ ΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΟΛΟΙ ΜΑΖ Ι ΜΙ Α ΑΓ Κ ΑΛ Ι Α» Χ ΑΙ Ρ ΕΤΙΣΜΟ Σ ΔΗΜ ΑΡ Χ Ο Υ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛ ΩΣ Η ΑΛ Λ ΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΟΛΟΙ ΜΑΖ Ι ΜΙ Α ΑΓ Κ ΑΛ Ι Α» 12.04.2014 Κυρίες και κύριοι, Οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες. Η εποχή που βιώνουμε δεν είναι εύκολη για κανέναν.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Δρ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ι. ΔΑΡΔΑΒΕΣΗΣ Ιατρός Υγιεινολόγος Βιοπαθολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Θεόδωρος I. Δαρδαβέσης γεννήθηκε στη Φλώρινα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Tο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 4093/2012 και στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης Απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Αλληλεγγύη

Κοινωνική Αλληλεγγύη ??? 28.5.14 1 Κοινωνική Αλληλεγγύη 2009 2013 200Κ ευρώ για τη στήριξη Κοινωνικών Παντοπωλείων και σίτιση απόρων 1,5 εκατ. ευρώ σε δωρεές πετρελαίου θέρμανσης για στήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων (άνεργοι,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία 6.3.2019 A8-0079/193 193 Αιτιολογική σκέψη 10 (10) Οι δραστηριότητες αυτές είναι προς όφελος των κοινοτήτων και, ταυτόχρονα, προωθούν την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

Σ1: Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα σπουδών

Σ1: Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα σπουδών Στρατηγικοί Στόχοι Οι στρατηγικοί στόχοι του Πανεπιστημίου Πατρών, συνιστούν τους πυλώνες προς τους οποίους προσανατολίζεται κατά συνεκτικό τρόπο η δραστηριότητα του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας κ. Πατρώνα και έχει θέμα τον εθελοντισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός ΔΗ.Κ.Ε.Ω. και Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω

Απολογισμός ΔΗ.Κ.Ε.Ω. και Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ dimarxos@oraiokastro.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 Απολογισμός ΔΗ.Κ.Ε.Ω. και Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω 2014-2016 Στο συνολικό έργο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2003-2005 Δύο χρόνια μετά την ιδρυτική του Συνέλευση το Δίκτυο, μέσα στα πλαίσια των αξόνων που αυτή έθεσε και με βάση τη μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Αλεξανδρούπολη 24.2.2014 Προς -Δήμαρχο Αλεξανδρούπολη κ. Ευάγγελο Λαμπάκη -Προϊσταμένη Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Βιβλίου. Δημήτρης Γερμανός Τμήμα Επιστήμων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση Βιβλίου. Δημήτρης Γερμανός Τμήμα Επιστήμων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Επιστημονική Επετηρίδα, Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τόμος 8 (2015) Παρουσίαση Βιβλίου Ρέντζου, Κ., Σακελλαρίου, Μ. (2014). Ο χώρος ως παιδαγωγικό πεδίο σε προσχολικά περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 υλοποιήσαμε πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας με θέμα «Ο Εθελοντισμός ως βασική

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Πρυτάνεως του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Χαιρετισμός Πρυτάνεως του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Χαιρετισμός Πρυτάνεως του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Σε εκδήλωση με θέμα «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κύπρο με Ιδιαίτερη Έμφαση στο ΤΕΠΑΚ Προβλήματα και Προοπτικές» 26 Σεπτεμβρίου 2013, Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης 11/02/2019 Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Με σταθερά αποφασιστικά βήματα προς την εκπλήρωση της αποστολής που του ανέθεσε ο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Ενότητα 8: Σωματεία και ιδρύματα Δρ. Ανδρονίκη Καταραχιά Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ S.W.O.T. (STRENGTHS WEAKNESS - OPPORTUNITIES THREATS)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ S.W.O.T. (STRENGTHS WEAKNESS - OPPORTUNITIES THREATS) 137 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ S.W.O.T. (STRENGTHS WEAKNESS - OPPORTUNITIES THREATS) Στα προηγούµενα κεφάλαια πραγµατοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση και ανάλυση του εσωτερικού

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί και Ιστορικά Αρχεία: Προβληματισμοί, Μεθοδολογία, Μελέτη περίπτωσης. Λεωνίδας Κ. Πλατανιώτης Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 (Φιλόλογος)

Παιδί και Ιστορικά Αρχεία: Προβληματισμοί, Μεθοδολογία, Μελέτη περίπτωσης. Λεωνίδας Κ. Πλατανιώτης Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 (Φιλόλογος) Παιδί και Ιστορικά Αρχεία: Προβληματισμοί, Μεθοδολογία, Μελέτη περίπτωσης Λεωνίδας Κ. Πλατανιώτης Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 (Φιλόλογος) 1. Εισαγωγή Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης είναι: να αναδείξει τη σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ)

ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ) ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ) Στο πλαίσιο του Γ Κ.Π.Σ. (Προγραμματική περίοδος 2000-2006) 1. «Κατάρτιση Νοσηλευτών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Βασικές πληροφορίες ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Δήμος: Δράμας Όνομα: Αποστολίδου Ελένη Θέση: Υπάλληλος στο Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας. Ηλ. Δ/νση:eapost@dimosdramas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλευρό, αυτών που μας χρειάζονται. www.maroussi.gr

Στο πλευρό, αυτών που μας χρειάζονται. www.maroussi.gr Στο πλευρό, αυτών που μας χρειάζονται www.maroussi.gr 1 Η ανάδειξη του ανθρώπινου και κοινωνικού προφίλ του Δήμου Αμαρουσίου αποτελεί προτεραιότητα. Κεντρική στρατηγική μας επιλογή, είναι να στηρίξουμε

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ» Εθελοντισμός- Αλληλεγγύη- Ενεργός πολίτης Πρόγραμμα για την καλλιέργεια της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς

«ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ» Εθελοντισμός- Αλληλεγγύη- Ενεργός πολίτης Πρόγραμμα για την καλλιέργεια της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ» Εθελοντισμός- Αλληλεγγύη- Ενεργός πολίτης Πρόγραμμα για την καλλιέργεια της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς Πλαίσιο: Σε παγκόσμιες έρευνες των τελευταίων ετών (WORLD GIVING INDEX 2013:

Διαβάστε περισσότερα

Αγάπη. Προστασία. Ελπίδα Στοργή. Σηµαντικότερα Έργα

Αγάπη. Προστασία. Ελπίδα Στοργή. Σηµαντικότερα Έργα Αγάπη Ελπίδα Στοργή Προστασία Σηµαντικότερα Έργα 2006-2017 ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Μηνιαία προσφορά τροφίμων για ένα χρόνο (2006) σε 24 Ιερούς Ναούς του Δήμου Πειραιά, για τα γεύματα αγάπης των άπορων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μυτιλήνη 28 Δεκεμβρίου 2018 ΘΕΜΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου, δίνεται στη δημοσιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ; ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 Εισαγωγή Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 μέχρι 11 8 / 12 χρονών, που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία. Ακρογωνιαίος

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένα Δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην ΠΦΥ"

Ολοκληρωμένα Δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην ΠΦΥ Ολοκληρωμένα Δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην ΠΦΥ" ΤΖΙΑΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Rn, PhD, MSc, NFESC Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης από το 1984

Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης από το 1984 ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης από το 1984 Γιώργος Χριστοδούλου Καθηγητής Εφαρμογών gchrist@libd.teithe.gr Βιβλιοθήκες σήμερα Το παραδοσιακό μοντέλο της

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση Σχέδιο Δράσης 2016-2018 Δέσμευση : Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσιτότητας του Κοινοβουλίου στον πολίτη Στόχος: Ενίσχυση της διαφάνειας των κοινοβουλευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ Πρόκειται για ένα «όραμα ζωής του Σεβ. Μητροπολίτου μας για τη νεολαία». Η πρωτοβουλία, αλλά και οι δαπάνες για την ανέγερση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝ ΚΙΝ ΥΝΩ ΤΟ ΑΠΘ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝ ΚΙΝ ΥΝΩ ΤΟ ΑΠΘ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝ ΚΙΝ ΥΝΩ ΤΟ ΑΠΘ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS Η Σύγκλητος του ΑΠΘ εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τη συνέχιση της εύρυθµης λειτουργίας του Ιδρύµατος, ως αποτέλεσµα των δραµατικών περικοπών της κρατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Tο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 4093/2012 και στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: "Συνεργασία μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας"

Θέμα: Συνεργασία μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ Θεματικών Ενοτήτων Κοινωνική Φροντίδα Υγεία και Κοινωνική Οικονομία Θέμα: "Συνεργασία μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας" Ομιλητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη των Εθνικών Δικτύων,συμπληρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ» Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου Εθελοντών» του Δήμου Ευρώτα, όπου περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες τις σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική»

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 Η Αποστολή του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης που αποτελεί τον λειτουργίας του ή αλλιώς τον υπέρτατο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Παρατηρητήριο της Κοινωνικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Σύντομο ιστορικό Το ΕΚΚΕ από το 2003 και μετά έχει υλοποιήσει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων, έργων και μελετών στο πεδίο της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 55 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΠΠ ΓΕΛ ΠΑΜΑΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕΠΤ ΟΚΤ ΝΟΕΜΒΡ ΔΕΚ ΙΑΝ ΦΕΒΡ ΜΑΡΤ ΑΠΡ ΜΑΙΟΣ ΙΟΥΝ ΙΟΥΛ ΑΥΓ κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 9.3.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την έκθεση για την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα 4ετούς Φοίτησης 5 Σχολές 27 Τμήματα (επιπλέον 9 εισαγωγικές κατευθύνσεις) Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) Σχολή Τεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

συμβούλου, λοιπές αμοιβές 51.517,22

συμβούλου, λοιπές αμοιβές 51.517,22 ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2016 ΕΙΣΡΟΕΣ ΕΥΡΩ ΕΚΡΟΕΣ ΕΥΡΩ Α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ Α. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ Δωρεές 23.000,00 Αμοιβές Προσωπικού (μετά εργοδοτικών εισφορών) 120.000,00 Αμοιβές τρίτων (Λογιστήφοροτεχνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1871 Αγ. Σοφίας 38, Τ.Κ. 54622 Θεσσαλονίκη τηλ.: 2310-220.700, 2310-277.911 fax: 2310-277.768 web site: www.faath.org.gr e-mail: faath@otenet.gr ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αριθ. 18/2003 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αριθ. 18/2003 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας Αρ. απόφ. 587/2003 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αριθ. 18/2003 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας Π ε ρ ί λ η ψ η Έγκριση απόδοσης τιμητικών διακρίσεων. Σήμερα 29 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Έλενα Μιχαήλ Γ 1 Μαρία Τρύφωνος Γ 1 Γεωργία Πέγγερου Γ 1 Αγγελική Κουζμίδη Γ 1 Δήμητρα Δράκου Γ 4 1 Η φτώχεια στον κόσμο Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Αθήνα, 8 Μαΐου Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης,

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Αθήνα, 8 Μαΐου Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αθήνα, 8 Μαΐου 2018 Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Σε εφαρμογή του Οργανισμού του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΠΔ 71/2014, ΦΕΚ Α 115, άρθρο 26 παράγραφοι 1 και 2), υποβάλλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοαξιολόγηση: (Boud & Donovan, 1982; MacBeath, 1999) εκ των έσω αξιολόγηση της µονάδας Βασικός Στόχος: βελτίωση της µονάδας µέσω µιας συνεχόµενης δι

Αυτοαξιολόγηση: (Boud & Donovan, 1982; MacBeath, 1999) εκ των έσω αξιολόγηση της µονάδας Βασικός Στόχος: βελτίωση της µονάδας µέσω µιας συνεχόµενης δι Ενηµερωτική Ηµερίδα: Διασφάλιση Ποιότητας σε περιόδους κρίσης Εισήγηση: Η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης: προβλήµατα και προοπτικές του Ιδρύµατος Εισηγητής: Κώστας Καραµάνης Μέλος ΜΟΔΙΠ ΤΕΙ Ηπείρου Άρτα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Υπογράφηκε σήμερα 09/04 από την Υπουργό Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Το Όραμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι: να είναι ένα Ίδρυμα διεθνούς κύρους στο σύγχρονο Ακαδημαϊκό Χάρτη και να αναγνωρίζεται για: την αριστεία στην εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑIΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2016

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Συνέδριο «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Έκθεση ΠΟΛΙΣ, Θεσσαλονίκη 21-22 / 11/ 2013 «Κοινωνικές Δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο» Αγγελική Ωραιοπούλου Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ) ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ) ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Λεωφόρος Καποδιστρίου 17, Φιλοθέη 152 37, ΕΛΛΑΣ Τηλ: 210 77.23.556, Fax: 210 77.23.557, e-mail: nnap@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η βιωσιμότητα της σχολικής μονάδας

Η βιωσιμότητα της σχολικής μονάδας A: Συμμετέχοντες Η βιωσιμότητα της σχολικής μονάδας Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες/εταίροι; - Μαθητές - Σύλλογος γονέων - Σύλλογος Διδασκόντων - Δήμος - Πολιτιστικοί Σύλλογοι - Ιδιωτικές Επιχειρήσεις - ΜΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΠ ΓΕΛ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Σεπτέμβριος 2014 ΕΤΗΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη των Εθνικών Δικτύων,συμπληρώνουν

Διαβάστε περισσότερα