Η σύγχρονη γλωσσολογία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η σύγχρονη γλωσσολογία"

Transcript

1 Η σύγχρονη γλωσσολογία

2 Ο Ferdinand de Saussure Θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης γλωσσολογίας, επειδή, ως εισηγητής της δομικής γλωσσολογίας, συνετέλεσε στο πέρασμα από την ιστορικο- συγκριτική γλωσσολογία στη σύγχρονη μορφή της επιστήμης. Οικογενειακό υπόβαθρο: οικογένεια με οικονομική άνεση και πνευματική παράδοση.

3 Ο Σοσίρ 1857: Γενεύη, όπου έλαβε τη βασική εκπαίδευση. 1876: Λιψία, παγκόσμιο κέντρο γλωσσολογικών σπουδών - μαθήματα αρχαίων γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων των περσικών, ιρλανδικών, σλαβικών και ΑΕ. 1878: διπλωματική εργασία: Mémoire sur le système primi1f des voyelles dans les langues indoeuropéennes «Πραγματεία περί του αρχικού συστήματος των φωνηέντων στις ινδοευρωπαϊκές (ΙΕ) γλώσσες».

4 Ο Σοσίρ Η συμβολή του είναι ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη γλωσσολογική επιστήμη: Προτείνει μια σαφώς στρουκτουραλιστική έρευνα, μελετά τα γλωσσικά στοιχεία με βάση τη δομική λειτουργία τους και όχι τη φωνητική τους αξία. Εισάγει για πρώτη φορά την έννοια του συστήματος και διαπιστώνει τη διπλή συμπεριφορά ενός από τα /α/ της ΙΕ ως συμφώνου και ως φωνήεντος.

5 Ο Σοσίρ 1880: PhD De l emploi du géni1f absolu en sanscrit («Περί της χρήσεως της γενικής απολύτου στη σανσκριτική») à δεν έχει τη λάμψη του Mémoire ΟΜΩΣ: Έχει άψογη τεχνική και Αναδεικνύει τη σημασία της παραμελημένης σύνταξης Λιθουανία & Παρίσι Ecole Pra_que des Hautes Etudes- γνωρίζεται με τον Γιάννη Ψυχάρη, έλληνα γλωσσολόγο και λογοτέχνη, γνωστό για τον ρόλο του στο κίνημα του δημοτικισμού και τον αγώνα του για την καθιέρωση της δημοτικής και τον επηρεάζει.

6 Ο Σοσίρ 1881: καθηγητής του Παν/μίου της Γενεύης στις σανσκριτικές και ΙΕ γλώσσες μέχρι το Συγγραφική παραγωγή μετά τα πρώτα του έργα και το Mémoire: καθόλου λαμπερή Δημοσιεύσεις λίγες, αλλά οξύτατες. Αξιοπερίεργο: όλα τα χρόνια της ακαδημαϊκής του καριέρας δίδασκε ιστορικοσυγκριτική γλωσσολογία και μόνο κατά τα τρία τελευταία χρόνια ( ) δίδαξε γενική γλωσσολογία.

7 Ο Σοσίρ 1916: τρία χρόνια μετά το θάνατό του, οι φοιτητές του Ch. Bally και A. Sechehaye δημοσιεύουν μια αναχώνευση σημειώσεων φοιτητών από τις παραδόσεις του Saussure με τίτλο Cours de linguis>que générale («Μαθήματα Γενικής Γλωσσολογίας»). Το έργο αυτό είναι ανυπολόγιστης αξίας για τους μελλοντικούς γλωσσολόγους και τη μορφή της γλωσσολογίας στη σημερινή της μορφή. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά κενά και αδιευκρίνιστα σημεία, επειδή πρόκειται για σημειώσεις φοιτητών που δεν ελέγχθηκαν - ήταν φυσικώς αδύνατον- από τον καθηγητή.

8 Ο Σοσίρ Το έργο του Saussure à επανάσταση στον χώρο της επιστημονικής γλωσσολογίας: από μια καθαρά ιστορική επιστήμη à συστηματική επιστήμη. Μεγαλούργησε, επειδή βρέθηκε σε ένα περιβάλλον με διαφορετικούς επιστήμονες, στο οικογενειακό και στο ακαδημαϊκό του περιβάλλον. Δεν είχε κόμπλεξ να συζητήσει με επιστήμονες που θεράπευαν άλλες επιστήμες και να βρει λύσεις που δεν θα είχε βρει, αν έμενε περιχαρακωμένος στα στενά πλαίσια της επιστήμης του.

9 Ο Σοσίρ Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για την επαναφορά της αρχαίας ελληνικής αντίληψης του πανεπιστήμονα φιλοσόφου, η οποία καταστρατηγήθηκε μέσα στους σκοτεινούς αιώνες για διάφορες σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα «φιλόσοφος» να θεωρείται μόνο ο απόφοιτος της Φιλοσοφικής, δηλαδή μόνο ο φιλόλογος.

10 Διεπιστημονικότητα & Γλωσσολογία; Ήταν, όμως, ο Αριστοτέλης φιλόλογος μόνο; Αν ο Chomsky έπρεπε να έχει (μόνο) πτυχίο Φιλολογίας για να ασχοληθεί με τη γλώσσα, τότε, αλίμονο, η έρευνα στη γλώσσα θα ήταν ακόμη πολύ πίσω. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι οι φιλόλογοι ή οι γλωσσολόγοι να είναι και φυσικοί, και μαθηματικοί και γιατροί, κ.τ.λ. Η ιδέα είναι να υπάρχει συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων (διεπιστημονικότητα) και όχι περιχαράκωση και μικροψυχία. Η ανάγκη μιας τέτοιας αντίληψης, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αρχίζει να δικαιώνεται και στην υποχρεωτική εκπαίδευση μέσω του Διαθεματικού Πλαισίου Διδασκαλίας αλλά και διεπιστημονικών προσεγγίσεων διδασκαλίας της γλώσσας (π.χ. Content- based Instruc_on, CLIL).

11 Σημαντικά σημεία της διδασκαλίας του Saussure (α) η διάκριση μεταξύ συγχρονίας και διαχρονίας, (β) η τριπλή διάκριση ομιλία γλώσσα λόγος, (γ) η γνώση της γλώσσας ως συστήματος σημείων (signe) και (δ) η γνώση της γλωσσικής ολότητας καθαρά διαφοροποιητικής και αρνητικής, όπως εμφανίζεται με τη μορφή συνταγματικών και συνειρμικών (αργότερα παραδειγματικών) σχέσεων.

12 Η επίδραση του Saussure στην ελληνική γλωσσολογία Μετά το τέλος Β παγκοσμίου πολέμου και με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, η οποία επιτάθηκε από τον εμφύλιο, αρχίζει η επιρροή των θεωριών του de Saussure και στην ελληνική γλωσσολογία. Ίσως θα έπρεπε να παραδεχτούμε, χωρίς καμιά διάθεση εξωραϊσμού, ότι οι Έλληνες γλωσσολόγοι κατόρθωσαν να κερδίσουν ένα μεγάλο κομμάτι του χαμένου καιρού και να διακριθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

13 Βασικά σημεία της διδασκαλίας του Σοσίρ

14 1. Συγχρονία - Διαχρονία Το γλωσσικό σύστημα όπως υφίσταται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή = συγχρονία Ιστορία του γλωσσικού συστήματος = διαχρονία Σχέση συγχρονίας- διαχρονίας: 1. Ο Saussure ξεκινάει επισημαίνοντας την αλληλεξάρτηση των δύο φαινομένων. 2. Θεωρεί ότι η ομιλία πάντοτε υπονοεί ένα εδραιωμένο σύστημα και μια εξέλιξη. «είναι πάντοτε ένας θεσμός του παρόντος και ταυτόχρονα προϊόν του παρελθόντος»

15 1. Συγχρονία - Διαχρονία Αρχικά μοιάζει πολύ απλό να διακρίνει κανείς το σύστημα από την ιστορία του, δηλαδή αυτό που είναι απ αυτό που ήταν. Στην πραγματικότητα, όμως, η σχέση που τα ενώνει είναι τόσο στενή, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να τα ξεχωρίσουμε: «οι δυνάμεις που έχουν διαμορφώσει ένα συγχρονικό σύστημα φωτίζουν την αληθινή του φύση»

16 1. Συγχρονία - Διαχρονία Η διάκριση ανάμεσα στο σύστημα και την ιστορία του είναι τεχνητή, στον βαθμό που υπονοεί ότι το συγχρονικό σύστημα είναι «ακίνητο», δεν εμπεριέχει εξελικτικές κινήσεις ανάλογες μ εκείνες που το διαμόρφωσαν - πράγμα που δεν ισχύει, όπως σημειώνει ο ίδιος ο Saussure. Η γλώσσα κινείται διαρκώς, όμως για να τη μελετήσουμε τη σταματάμε όπως μια φωτογραφία.

17 1. Συγχρονία - Διαχρονία Παρά την αλληλεξάρτησή τους, το σύστημα και η ιστορία του - η συγχρονία και η διαχρονία- δεν παύουν να αποτελούν δύο ξεχωριστά αντικείμενα. Όπως στην περίπτωση του σκακιού δεν χρειάζεται να ξέρουμε την «ιστορία» μιας φάσης και τις κινήσεις που τη γέννησαν, προκειμένου να την περιγράψουμε, έτσι και στη γλώσσα, δεν χρειάζεται ν αναφερθούμε στην ιστορία κάποιου συγχρονικού γλωσσικού συστήματος, προκειμένου να το περιγράψουμε.

18 1. Συγχρονία - Διαχρονία Απλώς, αρκεί να εντοπίσουμε τα στοιχεία που το συγκροτούν και τις μεταξύ τους σχέσεις. Άλλωστε, έτσι λειτουργεί και ο ομιλητής μιας γλώσσας. Για τον ομιλητή η εξελικτική διαδοχή που γέννησε το γλωσσικό σύστημα δεν υπάρχει.

19 1. Συγχρονία - Διαχρονία Οι διαχρονικές αλλαγές γεννιούνται έξω από το γλωσσικό σύστημα (τη γλώσσα) στον λόγο, στη χρήση, δηλαδή, της γλώσσας. Ακόμη, οι νόμοι της συγχρονίας διαφέρουν από τους νόμους της διαχρονίας: οι συγχρονικοί νόμοι περιγράφουν μια κατάσταση - μια συγκεκριμένη διάταξη στοιχείων- οι διαχρονικοί νόμοι αναφέρονται σε δυναμικές διαδικασίες που παράγουν κάποιο αποτέλεσμα (π.χ. αντικατάσταση ενός στοιχείου από κάποιο άλλο).

20 1. Συγχρονία - Διαχρονία Τέλος, η συγχρονική περιγραφή - αντίθετα με τη διαχρονική- ποτέ δεν υπερβαίνει τα όρια μιας γλώσσας ή ακόμα μιας διαλέκτου, ενώ οι διαχρονικές αλλαγές δεν έχουν συστηματικό χαρακτήρα - δεν αποτελούν σύστημα- είναι «μεμονωμένα γεγονότα».

21 1. Συγχρονία - Διαχρονία Οι διαφορές συγχρονίας- διαχρονίας επιβάλλουν την αναγνώριση δύο γλωσσολογιών: (α) της συγχρονικής γλωσσολογίας, η οποία ασχολείται με τις λογικές και ψυχολογικές σχέσεις που συνδέουν όρους που συνυπάρχουν και που αποτελούν σύστημα στη συλλογική συνείδηση των ομιλητών και (β) της διαχρονικής ή εξελικτικής γλωσσολογίας, η οποία ασχολείται με τις σχέσεις που συνδέουν διαδοχικούς όρους που δεν γίνονται αντιληπτοί από τη συλλογική συνείδηση, αλλά αντικαθιστούν οι μεν τους δε χωρίς να αποτελούν σύστημα.

22 1. Συγχρονία - Διαχρονία Η συγχρονική μελέτη δεν προϋποθέτει διαχρονική μελέτη μιας γλώσσας - οι ιστορικές παρατηρήσεις είναι άσχετες με την περιγραφή συγκεκριμένων χρονικών φάσεων (χρησιμότητα των αρχαίων για τη νέα ελληνική) (η μάνα που μαθαίνει τη γλώσσα στο παιδί δεν του μιλάει αρχαία)

23 1. Συγχρονία - Διαχρονία Δεν χρειάζεται ν αναφερθούμε στην ιστορία ενός συγχρονικού γλωσσικού συστήματος για να το περιγράψουμε. Απλά αρκεί να εντοπίσουμε τα στοιχεία που το συγκροτούν και τις μεταξύ τους σχέσεις. Άλλωστε, έτσι λειτουργεί και ο ομιλητής μιας γλώσσας. Για τον ομιλητή η εξελικτική διαδοχή που γέννησε το γλωσσικό σύστημα δεν υπάρχει.

24 1. Συγχρονία - Διαχρονία Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Saussure: «η συγχρονία είναι η γνήσια και μοναδική πραγματικότητα για την κοινότητα των ομιλητών». Γι αυτό ο γλωσσολόγος που θέλει να κατανοήσει μια συγχρονική φάση: «πρέπει να αφήσει στην άκρη ό,τι την παρήγαγε και να αγνοήσει τη διαχρονία. Δεν μπορεί να μπει στη συνείδηση των ομιλητών παρά μόνο σβήνοντας το παρελθόν». Κατά συνέπεια, για τον γλωσσολόγο η συγχρονία έχει απόλυτη προτεραιότητα απέναντι στην διαχρονία.

25 1. Συγχρονία - Διαχρονία Προβλήματα μη διαχωρισμού συγχρονίας /διαχρονίας στη γλωσσική διδασκαλία Παραδείγματα: Ένα διαχρονικό στοιχείο, το <ζ> στην προκλασική ελληνική προφερόταν ως διπλό /dz/, όμως έπαψε να προφέρεται έτσι εδώ και χρόνια. Παρόλα αυτά, ο χαρακτηρισμός «διπλό» επιβίωσε μέχρι τη δεκαετία του 80, δηλαδή μεταφέρθηκε σε συγχρονικό επίπεδο, προκαλώντας φοβερή σύγχυση σε μαθητές και διδάσκοντες, οι οποίοι παιδεύονταν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

26 1. Συγχρονία - Διαχρονία Παραδείγματα: Ο διαχωρισμός σε μακρά και βραχέα στην ΚΝΕ και οι δίφθογγοι <αι> <οι> <ει> και <ου> που δηλώνουν σαφώς έναν και όχι δύο φθόγγους, /e/ /i/ και /u/ αντίστοιχα. Έτσι τα «έξυπνα» ή προσεκτικά, αν προτιμάτε, παιδιά που, κάνοντας την ετυμολογική ανάλυση, μιλούσαν για οξύμωρο, δηλαδή «δύο φθόγγοι = δίφθογγοι», ενώ σαφώς πρόκειται για έναν, και επεσήμαιναν το λάθος, γίνονταν αντικείμενο χλευασμού από τους συμμαθητές και επιτίμησης από τους διδάσκοντες για πολλά χρόνια.

27 1. Συγχρονία - Διαχρονία Τέλος η διαχρονική μελέτη, πρέπει να είναι «μακροσκοπική», να βασίζεται, δηλαδή, σε χρονικές φάσεις που απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Κι αυτό, γιατί η γλώσσα σε κάθε φάση της είναι ένα μη- ομοιογενές σύστημα: η σύνθεση της γλωσσικής κοινότητας είναι ποικιλώνυμη και οι διαφορές ύφους που επιβάλλει η ποικιλία χρήσεων της γλώσσας καθώς και ο κοινωνικός της ρόλος είναι μεγάλες. Είναι προφανές ότι η πιθανότητα να συγχέεται η συγχρονική ποικιλία με τη διαχρονική αλλαγή σε δύο φάσεις μεγαλώνει όσο μικραίνει η χρονική απόσταση μεταξύ τους.

28 Έρευνα στη διαχρονία και τη συγχρονία: 1) Συλλογή δεδομένων (α) Συγχρονία: Η συλλογή γίνεται από μαρτυρίες ομιλητών. Για να ξέρουμε σε ποιον βαθμό ένα γλωσσικό φαινόμενο αποτελεί πραγματικότητα, αρκεί ν αναζητήσουμε σε ποιον βαθμό αυτό υπάρχει στη συνείδηση των ομιλητών. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ολόκληρη η σύγχρονη έρευνα στην Κοινωνιογλωσσολογία, στην Ψυχογλωσσολογία και σε όλους τους κλάδους της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας σε συγχρονικό επίπεδο.

29 Έρευνα στη διαχρονία και τη συγχρονία: 1) Συλλογή δεδομένων (β) Διαχρονία: Υπάρχουν δύο προοπτικές: (i) η προορατική (prospec_ve) που ακολουθεί τη πορεία του χρόνου, δηλαδή ξεκινάμε από την παλιότερη μορφή για να φτάσουμε στην τωρινή και (ii) η αναδρομική (retrospec_ve) που προχωρά από το παρόν στο παρελθόν, δηλαδή αρχίζουμε από την τωρινή μορφή μιας λέξης, ενός φαινομένου, για να φτάσουμε στην παλιότερη μορφή.

30 Έρευνα στη διαχρονία και τη συγχρονία: 2) Αντικείμενο (α) Η συγχρονική μελέτη ασχολείται με το σύνολο των γεγονότων που αντιστοιχούν σε κάθε γλώσσα ή διάλεκτο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. (β) Η διαχρονική μελέτη ασχολείται με την εξέταση στοιχείων που δεν ανήκουν κατ ανάγκη στην ίδια γλώσσα ή διάλεκτο, όπως η μελέτη του ΙΕ esp, του ΑΕ εστί, του γερμανικού ist και του γαλλικού est.

31 1. Συγχρονία - Διαχρονία Είναι σαφές ότι διαχρονική μελέτη ολόκληρου συστήματος δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Γι αυτόν τον λόγο, άλλωστε, είναι αδύνατη και η εκμάθηση της αρχαίας ή της λατινικής με τον ίδιο τρόπο όπως λ.χ. της αγγλικής ή της ρωσικής (το θέμα ομιλουμένων ζωντανών- vs μη ομιλουμένων νεκρών γλωσσών).

32 Ο Saussure εισήγαγε επίσης τη βασική διάκριση: ομιλία (langage) γλώσσα (langue) λόγος (parole) 2. Η τριπλή διάκριση ομιλία- γλώσσα- λόγος

33 (Ι) Ομιλία (langage) η γλώσσα ως παγκόσμιο φαινόμενο και ως ιδιαίτερο είδος επικοινωνίας με μεγάλη ποικιλία μορφών (καθεμία από τις χιλιάδες γλωσσών, απ τη μια άκρη του κόσμου ως την άλλη, αποτελεί ειδική και συγκεκριμένη εκδοχή αυτού του φαινομένου) πολύπλευρη και ετερογενής και μπορεί να μελετηθεί από πολλές πλευρές: (α) τη φυσική (ηχητικά κύματα) (β) τη φυσιολογική (νεύρα, αρθρωτικά όργανα) (γ) την ψυχολογική (ένωση έννοιας και ηχητικής εικόνας)

34 (ΙΙ) Γλώσσα (langue) Με τον όρο γλώσσα εννοούμε το αφηρημένο γραμματικό σύστημα που έχουν στον εγκέφαλό τους οι ομιλητές μιας γλώσσα - τα μέλη μιας γλωσσικής κοινότητας στο σύνολό τους για τον Saussure. Οι ομιλητές παράγουν εκφωνήματα που, παρά τις ατομικές τους διαφορές και ποικιλίες, κατασκευάζονται με βάση κοινά για όλους «υλικά».

35 (ΙΙΙ) Λόγος (parole) Με τον όρο λόγος αναφερόμαστε στην πραγμάτωση - καθαρή, ατομική, στιγμιαία και παροδική υπόθεση- της γλώσσας, τη χρήση, δηλαδή, της γλώσσας από τον κάθε ομιλητή της.

36 2. Η τριπλή διάκριση ομιλία- γλώσσα- λόγος Η αντίθεση ανάμεσα στους τρεις όρους γίνεται φανερή και από το πώς κλιμακώνεται η εξειδίκευση, καθώς περνούμε από τον ένα στον άλλο: ομιλία (langage) à πανανθρώπινο φαινόμενο γλώσσα (langue) à γλωσσική κοινότητα λόγος (parole) à άτομο

37 2. Η τριπλή διάκριση ομιλία- γλώσσα- λόγος Ομιλία à καθολικό και αποκλειστικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς Γλώσσα à κοινωνικό γεγονός (κατά τον S. κανείς δεν μπορεί να την τροποποιήσει από μόνος του, χρειάζεται η κοινή συναίνεση όλων των ομιλητών) Λόγος à οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αυτού του γεγονότος, δηλ. της γλώσσας, (καθαρά ατομική προσωπική υπόθεση του κάθε ομιλητή) στην καθημερινή επικοινωνία.

38 2. Η τριπλή διάκριση ομιλία- γλώσσα- λόγος Με άλλα λόγια η γλώσσα (langue) είναι το κοινωνικό προϊόν της ικανότητας της ομιλίας (langage) και ταυτόχρονα ένα σύνολο αναγκαίων συμβάσεων που υιοθετήθηκαν από το κοινωνικό σύνολο. Από την άλλη πλευρά, ο λόγος (parole) αποτελεί ατομική πράξη θέλησης και ευφυΐας - ο τρόπος που χρησιμοποιεί το άτομο στη κοινωνική γλώσσα.

39 Ποια είναι η σχέση γλώσσας (langue) και λόγου (parole); Το γλωσσικό σύστημα (langue) και η πραγμάτωσή του (parole) βρίσκονται σε σχέση αλληλεξάρτησης. Η γλώσσα - το γλωσσικό σύστημα- είναι ταυτόχρονα «εργαλείο για τον λόγο και προϊόν του λόγου»: εργαλείο, γιατί ο ομιλητής χρησιμοποιεί το γλωσσικό σύστημα για να επικοινωνήσει, και προϊόν, γιατί η γλώσσα είναι ένας «θησαυρός», «ένα σύνολο αποτυπωμάτων» που η πρακτική του λόγου έχει «αποθέσει», σαν ένα σύστημα, στο κεφάλι κάθε μέλους της γλωσσικής κοινότητας.

40 Ποια είναι η σχέση γλώσσας (langue) και λόγου (parole); Από αυτόν τον θησαυρό, αυτή την αποθήκη, το κάθε άτομο παίρνει τα γραμματικο- συντακτικά ή λεξικά στοιχεία που χρειάζεται κάθε φορά, προκειμένου να επικοινωνήσει με τα άλλα μέλη της γλωσσικής κοινότητας που χρησιμοποιούν την ίδια με αυτό αποθήκη. Το γλωσσικό σύστημα «γεννήθηκε» από την πρακτική του λόγου και «γεννά» την πρακτική του λόγου.

41 Ποια είναι η σχέση γλώσσας (langue) και λόγου (parole); Η οντογένεση της γλώσσας δίνει ένα απλό, κατανοητό, παράδειγμα αυτής της αλληλεξάρτησης: Το μικρό παιδί «κατακτά» (acquires) το γλωσσικό σύστημα - μαθαίνει τη γλώσσα- μέσα από την πρακτική του λόγου στην οποία εκτίθεται - μέσα από τη σχέση του με τα ενήλικα μέλη της γλωσσικής κοινότητας- και χρησιμοποιεί - όλο και πιο επιτυχημένα καθώς μεγαλώνει- το σύστημα αυτό, για να επικοινωνήσει με τα άλλα μέλη της γλωσσικής κοινότητας.

42 Ποια είναι η σχέση γλώσσας (langue) και λόγου (parole); Ο λόγος έχει ατομικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με τον κοινωνικό της γλώσσας, αποτελεί ατομική πράξη θέλησης και ευφυΐας και είναι ο τρόπος που το άτομο χρησιμοποιεί την «κοινωνική» γλώσσα. Ακόμη, έχει γενικά ιστορική προτεραιότητα και είναι εκείνος που προκαλεί τις «αλλαγές στο σύστημα»: Οι εντυπώσεις που δεχόμαστε ακούγοντας τους άλλους είναι αυτές κυρίως που αλλάζουν τις γλωσσικές μας συνήθειες. Ο ομιλητής μπορεί να επιλέξει τι, πότε, πώς, αν θα πει κάτι, ενώ δεν μπορεί να επιλέξει αν θα κινηθεί ή όχι μέσα στη γλώσσα - εφόσον το γλωσσικό σύστημα αποτελεί ένα δοσμένο, απαραβίαστο «συμβόλαιο».

43 Ποια είναι η σχέση γλώσσας (langue) και λόγου (parole); Από τα χαρακτηριστικά της ατομικότητας και της δυνατότητας επιλογής προκύπτει αυτό της ετερογένειας, της μη- συστηματικότητας του λόγου. Από το χαρακτηριστικό του κοινωνικού χαρακτήρα της γλώσσας προκύπτει το χαρακτηριστικό της ομοιογένειας της γλώσσας. Τη γλώσσα μπορούμε να την προσεγγίσουμε μόνο μέσω του λόγου ξεπερνώντας μ ένα βήμα αφαίρεσης την ατομική ποικιλία.

44 Ποια είναι η σχέση γλώσσας (langue) και λόγου (parole); Αν θελήσουμε να το εμπεδώσουμε καλύτερα μ ένα παράδειγμα από τη μουσική, η γλώσσα θα είναι η μουσική συμφωνία και ο λόγος, ο τρόπος εκτέλεσής της. Δηλαδή εξαρτάται από τους μουσικούς/ ομιλητές η χρήση της μουσικής: άλλος θα το πει πιο τζαζ, άλλος πιο κλασικά, άλλος πιο λαϊκά, άλλος πιο μάγκικα, άλλος πιο «δήθεν», άλλος πιο αυθόρμητα, κτλ. Σε ανάλογο παράδειγμα από τη μουσική, ο Saussure τονίζει ότι ο τρόπος εκτέλεσης ή τα λάθη που πιθανόν θα κάνουν οι μουσικοί δεν διακυβεύουν την πραγμάτωση της συμφωνίας. Απλώς, κάποιοι πιο υποψιασμένοι ακροατές ενοχλούνται ή χαίρονται με τους νεωτερισμούς ή τη διαφορετικότητα, άλλοι αναγνωρίζουν «λάθη», ενώ άλλοι δεν τα αναγνωρίζουν. Αυτή, άλλωστε, είναι και η έννοια του υποκειμενικού, του ατομικού.

45 Ποια είναι η σχέση γλώσσας (langue) και λόγου (parole); Τώρα, σύμφωνα με την αντίληψη της παραδοσιακής γραμματικής, ο προφορικός λόγος είναι κατώτερος από τον γραπτό και πρέπει να βασίζεται σ αυτόν. Η σύγχρονη γλωσσολογία έχει διαλύσει αυτή την προκατάληψη: θεωρεί τον προφορικό λόγο όχι λιγότερο βασικό από τον γραπτό. Επιπλέον, αν παραβλέψουμε προς στιγμήν τις διαφορές ύφους, λειτουργίας, κτλ. του προφορικού από τον γραπτό, και θεωρήσουμε τις δύο μορφές σαν «συγκρίσιμα ποσά», τότε είναι εύκολο να θεμελιώσουμε την προτεραιότητα του προφορικού απέναντι στον γραπτό λόγο.

46 Δύο όροι Φυλογένεση της ομιλίας: ιστορικά, η πρώτη εμφάνιση της ομιλίας ως ανθρώπινου χαρακτηριστικού. Οντογένεση της ομιλίας: η «κατάκτηση» της μητρικής γλώσσας από το παιδί. Κατακτώ ή αποκτώ (acquire- acquisi_on) τη μητρική γλώσσα, ενώ μαθαίνω (learn) μια ξένη γλώσσα.

47 Οι τέσσερις προτεραιότητες του προφορικού έναντι του γραπτού λόγου (α) Ιστορικά προηγείται ο προφορικός του γραπτού λόγου: οι παλιότερες γνωστές γραπτές γλώσσες έχουν ιστορία μόλις χρόνια. Ακόμη, εκατοντάδες γλωσσών συνδέθηκαν με ένα γραφικό σύστημα μόνο όταν γλωσσολόγοι ή ιεραπόστολοι ήρθαν σε επαφή με τις κοινότητες που τις μιλούσαν. Γενικά, δεν υπάρχει σύγχρονο ή παλιότερο παράδειγμα ζωντανής γλώσσας που πρώτα γράφτηκε κι ύστερα μιλήθηκε (ιστορική προτεραιότητα).

48 Οι τέσσερις προτεραιότητες του προφορικού έναντι του γραπτού λόγου (β) Τα συστήματα γραφής βασίζονται σε μονάδες του προφορικού λόγου (το αντίστροφο δεν ισχύει): στους φθόγγους τα αλφαβητικά, στις συλλαβές τα συλλαβικά, και στις λέξεις τα ιδεογραφικά (δομική προτεραιότητα).

49 Οι τέσσερις προτεραιότητες του προφορικού έναντι του γραπτού λόγου (γ) Το παιδί κατακτά πρώτα την προφορική μορφή της γλώσσας του περιβάλλοντός του, ενώ αργότερα, και μετά από ειδική διδασκαλία, μαθαίνει και τη γραπτή (βιολογική προτεραιότητα).

50 Οι τέσσερις προτεραιότητες του προφορικού έναντι του γραπτού λόγου (δ) Η μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας στον αιώνα μας έχει αυξήσει τη χρήση του προφορικού λόγου σε βάρος του γραπτού, π.χ. τηλέφωνο αντί γράμμα (λειτουργική προτεραιότητα).

51 Γλωσσική ικανότητα, γλωσσική επιτέλεση, επικοινωνιακή ικανότητα Η τριπλή διάκριση του Saussure διατηρεί τη θεωρητική της αξία, αν και σήμερα όλοι οι γλωσσολόγοι δεν την εννοούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ενώ άλλοι δεν τη δέχονται στον ίδιο βαθμό. Ο Noam Chomsky (Current Issues in Linguis1c Theory, 1964) αντικατέστησε την τριπλή αυτή διάκριση με τη διπλή διάκριση γλωσσική ικανότητα (linguis_c competence) και γλωσσική επιτέλεση (linguis_c performance). Οι δύο αυτοί όροι που χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των γλωσσολόγων δηλώνουν:

52 (α) γλωσσική ικανότητα Την ασύνειδη γνώση της γλώσσας που έχει ο κάθε φυσικός ομιλητής/ ακροατής (ΦΟ), η οποία αποκτάται στη νηπιακή ηλικία, καθιστά τους ΦΟ δημιουργικούς/ παραγωγικούς, τους επιτρέπει δηλαδή να παράγουν και να κατανοούν άπειρες προτάσεις, ακόμη κι αυτές που δεν άκουσαν ποτέ τους ή που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στη γλωσσική τους κοινότητα.

53 (α) γλωσσική ικανότητα Αυτό το στοιχείο της δημιουργικότητας και της συνακόλουθης δυναμικότητας διαφοροποιεί την έννοια της γλωσσικής ικανότητας από την έννοια langue του Saussure, η οποία είναι στατική στη σύλληψή της. Η γλωσσική ικανότητα είναι αυτή που επιτρέπει στον ομιλητή να αναγνωρίζει ποιες ακολουθίες στοιχείων είναι σωστές από συντακτική, σημασιολογική και φωνολογική άποψη στη συγκεκριμένη κάθε φορά γλώσσα, και ποια είναι η συντακτική, σημασιολογική και φωνολογική δομή τους.

54 (α) γλωσσική ικανότητα Με άλλα λόγια η γλωσσική ικανότητα είναι η γλωσσική διαίσθηση του ΦΟ (na_ve speaker intui_on) για τη γραμματική ορθότητα και τη δομή όλων των πιθανών κυριολεκτικά άπειρων εκφράσεων στη γλώσσα του. Ο Χαραλαμπάκης (1992) ξεκαθαρίζει ότι με τον όρο γλωσσική ικανότητα η γενετική- μετασχηματιστική γραμματική εννοεί τη γνώση που έχει ο ιδανικός ομιλητής, ο κατά Chomsky ideal speaker, για τη γλώσσα του και την ικανότητά του να καταλαβαίνει έναν απεριόριστο αριθμό προτάσεων.

55 (β) γλωσσική επιτέλεση Είναι η συγκεκριμένη γλωσσική συμπεριφορά, δηλαδή παραγωγή και κατανόηση εκφράσεων, η χρήση του γλωσσικού συστήματος από τους συγκεκριμένους ομιλητές. Είναι η συγκεκριμένη παραγωγή εκφωνημάτων από έναν φυσικό ομιλητή, όπως αυτά εμφανίζονται σε ένα «σώμα κειμένων/ υλικού» (corpus). Τώρα, το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως διδάσκοντες αφορά την ταυτότητα αυτού του ιδανικού ομιλητή. Ποιος να είναι άραγε αυτός ο ιδανικός ομιλητής και πόσο εύκολο είναι να τον συναντήσει κανείς, αν τελικά δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό των γλωσσολόγων;

56 (γ) επικοινωνιακή ικανότητα Επειδή, λοιπόν, πολύ επικρίθηκε το περιεχόμενο της έννοιας «γλωσσική ικανότητα», αντικαταστάθηκε από την έννοια επικοινωνιακή ικανότητα (communica_ve competence). Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής ικανότητας περιλαμβάνονται και άλλες παράμετροι που δεν περιλαμβάνονταν στη γλωσσική ή τουλάχιστον δεν αναφέρονταν σαφώς στον αρχικό ορισμό του Chomsky.

57 (γ) επικοινωνιακή ικανότητα Έτσι, στην επικοινωνιακή ικανότητα περιλαμβάνονται και οι διάφορες συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγονται και κατανοούνται οι προτάσεις (συγκείμενο, κοινωνικοί και περιστασιακοί παράγοντες, ψυχολογικοί παράγοντες, κτλ.). Βέβαια, η «αντικατάσταση» αυτή αφορά μόνο την επιλογή των συγκεκριμένων επιστημόνων και των διδακτικών μεθόδων που ακολουθούν, π.χ. στην επικοινωνιακή μέθοδο σαφώς γίνεται χρήση του όρου επικοινωνιακή ικανότητα σε αντικατάσταση των όρων γλωσσική ικανότητα και επιτέλεση, όμως σε θεωρητικό επίπεδο η διπλή διάκριση του Chomsky είναι απαραίτητη για μια στέρεη βάση ανάλυσης του μοντέλου της γλώσσας.

58 Σύγκριση σοσιριανής τριπλής διάκρισης και τσομσκιανής διπλής Η γλωσσική επιτέλεση ταυτίζεται λιγότερο ή περισσότερο με τον λόγο (parole). ΟΜΩΣ: Η γλωσσική ικανότητα διαφέρει ουσιωδώς από τη γλώσσα (langue) του Saussure, κυρίως γιατί η γλώσσα του Saussure θεωρείται ως ένα στατικό σημειακό σύστημα, ενώ η γλωσσική ικανότητα του Chomsky είναι μια δυναμική σύλληψη, ένας μηχανισμός που «παράγει» απεριόριστα τη γλώσσα.

59 Δημιουργικότητα & ομιλία Η δημιουργικότητα είναι ίσως το βασικότερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ομιλίας, όπως θα δούμε και παρακάτω, αποτελεί δε και την εξήγηση του γεγονότος της παραγωγής και κατανόησης της λογοτεχνίας, της τεχνολογίας και κάθε μορφής τέχνης και πνευματικής παραγωγής, πράγμα το οποίο θα ήταν αδύνατο χωρίς την ύπαρξη αυτής της παραγωγικότητας.

60 Ποιο είναι το αντικείμενο της γλωσσολογίας; Η ομιλία, η γλώσσα ή ο λόγος; Η αντίθεση μικρογλωσσολογία - μακρογλωσσολογία συνοψίζει δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την έκταση του αντικειμένου της γλωσσολογίας, μία στενότερη, τη μικρογλωσσολογία και μία ευρύτερη, τη μακρογλωσσολογία. Η μικρογλωσσολογία ασχολείται με τη δομή της γλώσσας - δηλ. με τομείς που ασχολούνται με την ανάλυση του γλωσσικού υλικού: π.χ. φωνολογία, γραμματική, λεξικολογία.

61 Ποιο είναι το αντικείμενο της γλωσσολογίας; Η μακρογλωσσολογία μελετά τους τομείς της γλωσσολογίας που ασχολούνται με συστήματα επικοινωνίας συνδεόμενα με τη γλώσσα. Απ αυτήν την άποψη, η μακρογλωσολογία συμπεριλαμβάνει, εκτός από τη μικρογλωσσολογία, τα λεγόμενα προγλωσσικά φαινόμενα, όπως είναι η μιμική, και τα νεύματα, καθώς επίσης τα παραγλωσσικά γνωρίσματα (τόνος της φωνής, π.χ. γελάκια, άλλαγμα φωνής- πιο τσιριχτή, βαθιά, αισθησιακή, κτλ.) και προβλήματα της πολιτισμικής συμπεριφοράς. Στο πλαίσιο της μακρογλωσσολογίας διασταυρώνονται μια σειρά από διαφορετικές επιστήμες, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στη σύνθεση των τίτλων που έχουν οι κλάδοι της: ψυχο- γλωσσολογία, κοινωνιο- γλωσσολογία, εθνο- γλωσσολογία, κτλ.

62 Ποιο είναι το αντικείμενο της γλωσσολογίας; Μια γενικότερη άποψη για το αντικείμενο δίνει η Γενική Γλωσσολογία η οποία εξετάζει: (α) την ομιλία: τα γενικά χαρακτηριστικά που έχει η γλώσσα ως εκδήλωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ως ιδιαίτερο είδος επικοινωνίας. (β) τη γλώσσα: το αφηρημένο γραμματικό σύστημα που βρίσκεται πίσω από τις πραγματώσεις των εκφωνημάτων, δηλ. πίσω από τον λόγο. (γ) τις σχέσεις μεταξύ γλωσσών: ομοιότητες, ποικιλίες.

63 Άλλοι κλάδοι της γλωσσολογίας Γενική γλωσσολογία - Περιγραφική γλωσσολογία Η πρώτη μελετά τη γλώσσα γενικά, ενώ η δεύτερη εξετάζει συγκεκριμένες γλώσσες. Η Γενική προσφέρει τις κατηγορίες, αναγνωρίζει θεωρητικά τις έννοιες που φαίνονται αναγκαίες για την ανάλυση της γλώσσας, η Περιγραφική τις επιβεβαιώνει ή τις αναιρεί, υποχρεώνοντας τη Γενική να αναδιπλωθεί. Μ αυτή, λοιπόν, την έννοια η Γενική γλωσσολογία δεν είναι ούτε a priori ούτε a posteriori. Ιστορική γλωσσολογία Μελετά τα χαρακτηριστικά της ιστορικής εξέλιξης συγκεκριμένων γλωσσών και διατυπώνει γενικές υποθέσεις για τη γλωσσική αλλαγή. Θεωρητική γλωσσολογία - Εφαρμοσμένη γλωσσολογία Σκοπός της Θεωρητικής Γλωσσολογίας είναι να διατυπώσει μια θεωρία της δομής και των λειτουργιών της γλώσσας. Αντίθετα η Εφαρμοσμένη ενδιαφέρεται για τις πρακτικές εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει αυτή η έρευνα της γλώσσας ή των γλωσσών. Σήμερα δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός.

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία 5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία Στόχοι της γλωσσολογίας Σύμφωνα με τον Saussure, βασικός στόχος της γλωσσολογίας είναι να περιγράψει τις γλωσσικές δομές κάθε γλώσσας με στόχο να διατυπώσει θεωρητικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε

Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε επίσης ότι η ομοιότητα βασικών λέξεων οδήγησε στην

Διαβάστε περισσότερα

H γλώσσα θεωρείται ιδιαίτερο σύστηµα,

H γλώσσα θεωρείται ιδιαίτερο σύστηµα, Δοµιστική µέθοδος διδασκαλίας - Δοµιστικά Προγράµµατα Γλωσσικής Διδασκαλίας Κώστας Δ. Ντίνας Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας 20ός αιώνας: δοµισµός, F. de Saussure (1916) επιστηµονικό κίνηµα - το όνοµά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι Εισαγωγικά: τι είναι γλώσσα, τι είναι γλωσσολογία Διδάσκοντες: Επίκ. Καθ. Μαρία Λεκάκου, Λέκτορας Μαρία Μαστροπαύλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα ως σύστημα και ως χρήση. Ασπασία Χατζηδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ

Η γλώσσα ως σύστημα και ως χρήση. Ασπασία Χατζηδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ Η γλώσσα ως σύστημα και ως χρήση Ασπασία Χατζηδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ 2009-10 Τι είναι γλώσσα; Γλώσσα είναι το σύστημα ήχων ( φθόγγων ) και εννοιών που χρησιμοποιούν οι ανθρώπινες κοινότητες για

Διαβάστε περισσότερα

Η εκμάθηση μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε 2011-12

Η εκμάθηση μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε 2011-12 Η εκμάθηση μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε 2011-12 Βασικοί όροι και έννοιες- Δεύτερη # Ξένη γλώσσα Δεύτερη γλώσσα είναι οποιαδήποτε γλώσσα κατακτά ή μαθαίνει ένα άτομο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ Μέσω κανόνων Πλεονεκτήματα: κέρδος χρόνου, δυνατότητα επαναλήψεων, εκμετάλλευση των γνωστικών ικανοτήτων των μαθητών, λιγότερη διδακτική προετοιμασία.

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικές διαφορές στην κατάκτηση της Γ2. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε

Ατομικές διαφορές στην κατάκτηση της Γ2. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε Ατομικές διαφορές στην κατάκτηση της Γ2 Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε 2011-12 Α. Παράμετροι που επηρεάζουν την εκμάθηση μιας Γ2 Πολλές παράμετροι επηρεάζουν τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με τον

Διαβάστε περισσότερα

διευκρίνιση Η (προ)ιστορία Παραδοσιακή µέθοδος διδασκαλίας - «Παραδοσιακά» Προγράµµατα Γλωσσικής Διδασκαλίας

διευκρίνιση Η (προ)ιστορία Παραδοσιακή µέθοδος διδασκαλίας - «Παραδοσιακά» Προγράµµατα Γλωσσικής Διδασκαλίας Παραδοσιακή µέθοδος διδασκαλίας - «Παραδοσιακά» Προγράµµατα Γλωσσικής Διδασκαλίας Κώστας Δ. Ντίνας Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας διευκρίνιση ανέκαθεν η (γλωσσική) πράξη (πρέπει να) αντανακλά(;) τις θεωρητικές

Διαβάστε περισσότερα

Σωφρόνης Χατζησαββίδης. Οι σύγχρονες κριτικές γλωσσοδιδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της γλώσσας ως δεύτερης και ξένης

Σωφρόνης Χατζησαββίδης. Οι σύγχρονες κριτικές γλωσσοδιδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της γλώσσας ως δεύτερης και ξένης Σωφρόνης Χατζησαββίδης Οι σύγχρονες κριτικές γλωσσοδιδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της γλώσσας ως δεύτερης και ξένης 1 ΣΚΟΠΟΣ Oι σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 Ιδανικός Ομιλητής Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου «προσεκτικός ομιλητής»

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Λειτουργός Π.Ι. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Επικοινωνιακή διδασκαλία της γλώσσας: η ίδια η γλώσσα συνιστά και ορίζεται ως κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ Οκτωβρίου 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ 16-17 Οκτωβρίου 2009 Σημερινή κατάσταση της Περιφέρειας Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από Ελλάδα Διδάσκοντες με μακροχρόνια εμπειρία ελληνικής ή

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι Εισαγωγικά: τι είναι γλώσσα, τι είναι γλωσσολογία Διδάσκοντες: Επίκ. Καθ. Μαρία Λεκάκου, Λέκτορας Μαρία Μαστροπαύλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307)

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) Ενότητα #4: Λειτουργικός και Κριτικός Γραμματισμός Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Ενότητα 3: Χαρακτηριστικά της Γλώσσας, Ορολογία, Κλάδοι της Γλωσσολογίας Οκαλίδου Αρετή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι γλώσσες αλλάζουν (5540)

Οι γλώσσες αλλάζουν (5540) Κείμενο 1 Οι γλώσσες αλλάζουν (5540) Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, για να διαπιστώσει κανείς ότι οι φυσικές γλώσσες αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, όπως όλες οι πτυχές του φυσικού κόσμου και της ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Σταυρούλα Τσιπλάκου Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου stavroula.tsiplakou@ouc.ac.

Σταυρούλα Τσιπλάκου Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου stavroula.tsiplakou@ouc.ac. Σταυρούλα Τσιπλάκου Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου stavroula.tsiplakou@ouc.ac.cy 2 ο Π α γ κ ύ π ρ ι ο Σ υ ν έ δ ρ ι ο, 29 Ν ο ε μ β ρ ί ο υ 2 0 1 4,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Είμαστε τυχεροί που είμαστε δάσκαλοι Α ΛΥΚΕΙΟΥ 20\ 11\2016 ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπάρχει ιδανικός ομιλητής της γλώσσας; Δεν υπάρχει στη γλώσσα «ιδανικός ομιλητής». Θα διατυπώσω εδώ μερικές σκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Ενότητα 1: Επικοινωνία, Λόγος, Ομιλία (2ο Μέρος) Οκαλίδου Αρετή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Η επιστήµη της Γερµανικής Φιλολογίας έχει ως αντικείµενο κυρίως την έρευνα και τη διδασκαλία της γερµανικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Η επιστήµη της Γερµανικής Φιλολογίας έχει ως αντικείµενο κυρίως την έρευνα και τη διδασκαλία της γερµανικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Προσοχή: Το ακόλουθο πρόγραµµα σπουδών ισχύει για όσους έχουν εγγραφεί ΕΩΣ το ακαδ. έτος 2004 Αντικείµενο της Γερµανικής Φιλολογίας Η επιστήµη της Γερµανικής Φιλολογίας έχει ως αντικείµενο κυρίως την έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Ναπολέων Μήτσης: Αποσπάσματα κειμένων για τη σχέση γλώσσας και πολιτισμού

Ναπολέων Μήτσης: Αποσπάσματα κειμένων για τη σχέση γλώσσας και πολιτισμού 5 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ναπολέων Μήτσης: Αποσπάσματα κειμένων για τη σχέση γλώσσας και πολιτισμού Κείμενο A. Με τον όρο ευρύτερο κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον εννοούμε μια σειρά αρχών και δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5 Διάγραμμα Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες ECTS EDUC-543 9 Προαπαιτούμενα Τμήμα Εξάμηνο Κανένα Παιδαγωγικών Σπουδών Χειμερινό/Εαρινό Κατηγορία Μαθήματος Γνωστικό Πεδίο Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ενότητα: Παρουσίαση εισαγωγικής παράδοσης Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Ενότητα 1: Επικοινωνία, Λόγος, Ομιλία (1 ο Μέρος) Οκαλίδου Αρετή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

113 Φιλολογίας Ιωαννίνων

113 Φιλολογίας Ιωαννίνων 113 Φιλολογίας Ιωαννίνων Η Φιλοσοφική Σχολή ιδρύθηκε στα Ιωάννινα και λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1964-65 ως παράρτημα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Β.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307)

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) Ενότητα #1: Επικοινωνιακή Προσέγγιση Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Υ Ε Τ Ο Υ Σ Γενικές Πληροφορίες

ΤΜΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Υ Ε Τ Ο Υ Σ Γενικές Πληροφορίες ΤΜΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Υ Ε Τ Ο Υ Σ 2 0 1 3-2 0 1 4 Γενικές Πληροφορίες Για την απόκτηση του πτυχίου του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της

Διαβάστε περισσότερα

Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. Χατζησαββίδης Σωφρόνης, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Α.Π.Θ.

Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. Χατζησαββίδης Σωφρόνης, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Α.Π.Θ. Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Χατζησαββίδης Σωφρόνης, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Α.Π.Θ. Η συνεχώς αυξανόµενη τα τελευταία χρόνια ζήτηση της διδασκαλίας της

Διαβάστε περισσότερα

Τμήματα Γερμανικών, Γερμανικά Θεσσαλονίκη. Επίπεδο 1 Αρχαρίων Grundstufe (Επίπεδο Α1-Α2) ÖSD A2, Goethe - Zertifikat A2: Start Deutsch 2

Τμήματα Γερμανικών, Γερμανικά Θεσσαλονίκη. Επίπεδο 1 Αρχαρίων Grundstufe (Επίπεδο Α1-Α2) ÖSD A2, Goethe - Zertifikat A2: Start Deutsch 2 Τμήματα Γερμανικών, Γερμανικά Θεσσαλονίκη Επίπεδο 1 Αρχαρίων Grundstufe (Επίπεδο Α1-Α2) ÖSD A2, Goethe - Zertifikat A2: Start Deutsch 2 Επίπεδο Α1 (στοιχειώδεις γνώσεις)επίπεδο Α2 (βασικές γνώσεις) Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διαστάσεις της διγλωσσίας α. χρόνος β. σειρά γ. πλαίσιο κατάκτησης της δεύτερης γλώσσας

Διαστάσεις της διγλωσσίας α. χρόνος β. σειρά γ. πλαίσιο κατάκτησης της δεύτερης γλώσσας Διαστάσεις της διγλωσσίας α. χρόνος β. σειρά γ. πλαίσιο κατάκτησης της δεύτερης γλώσσας Διάσταση 1 η A. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Ανάλογα με το πότε κατακτήθηκε η Γ2, διακρίνουμε ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ48 Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΤΜΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011 Ο κάτωθι πίνακας περιέχει τα αναλυτικά αποτελέσματα του ακαδημαϊκού έτους. Ακολουθεί συνοπτικός πίνακας και σχετικά διαγράμματα. Ακαδ. Έτος Εξεταστική

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης 1. MΕΘΟΔΟΣ Ο όρος μέθοδος, έτσι όπως χρησιμοποιείται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, έχει ποικίλες σημασίες. Διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 19 Νοεμβρίου 2012 Επιμέρους τομείς στο γλωσσικό μάθημα 1. Προφορικός Λόγος

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στη Δημοτική Εκπαίδευση

Διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιμορφωτικό Σεμινάριο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου 21-22/3/2014, Λευκωσία 16-17/5/2014, Λεμεσός Διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στη Δημοτική Εκπαίδευση Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη Ομότιμη Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. ιάρκεια Σπουδών. Σύνολο διδακτικών µονάδων ( Μ) Σύνολο Μαθηµάτων

Γενικά. ιάρκεια Σπουδών. Σύνολο διδακτικών µονάδων ( Μ) Σύνολο Μαθηµάτων Προσοχή: Το ακόλουθο πρόγραµµα σπουδών ισχύει για όσους έχουν εγγραφεί από το ακαδ. έτος 2004 έως και το 2010. Γενικά ύο είναι οι βασικοί επιστηµονικοί κλάδοι που διδάσκονται στο Τµήµα Γερµανικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Είδαμε πως το 4.2% των μαθητών στο δείγμα μας δεν έχουν ελληνική καταγωγή. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ξένων μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής»

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» Ειδίκευση B «Γραμματισμός, αφήγηση και διδασκαλία της Ελληνικής ως πρώτης και ως δεύτερης/ξένης» Στην ειδίκευση αυτή προσφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ. ΤΗΣ ΔΟΜΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΣΥΡ κυρίως μετά τη δεκαετία του 60

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ. ΤΗΣ ΔΟΜΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΣΥΡ κυρίως μετά τη δεκαετία του 60 ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΟΜΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΣΥΡ κυρίως μετά τη δεκαετία του 60 1 Σχετική συναίνεση ση γλωσσολογία ως προς το αντικείμενο και τη μέθοδο περιγραφής (σε σύγκριση με άλλες

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα γλωσσικής επεξεργασίας: σύνταξη

Μοντέλα γλωσσικής επεξεργασίας: σύνταξη Μοντέλα γλωσσικής επεξεργασίας: σύνταξη Μάθημα: Εισαγωγή στις επιστήμες λόγου και ακοής Ιωάννα Τάλλη, Ph.D. Σύνταξη Είναι ο τομέας της γλώσσας που μελετά τη δομή των προτάσεων, δηλαδή ποια είναι η σειρά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013 ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία Γεώργιος Πετάσης Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013 ΤMHMA MHXANIKΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2012 2013 Τι είναι η γλωσσική τεχνολογία;

Διαβάστε περισσότερα

Λύδια Μίτιτς

Λύδια Μίτιτς Παρουσίαση της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τη διγλωσσία και τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας: η αξιοποίηση της πλατφόρμας στη Μέση Εκπαίδευση Λύδια Μίτιτς lydiamitits@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Ενότητα 4: Χαρακτηριστικά της Ομιλίας Φωνητική και Φωνολογία (2ο Μέρος) Οκαλίδου Αρετή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2)

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2) Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2) Αντίληψη της ομιλίας Απεικόνιση της πρότασης «θα σας διηγηθώ την ιστορία των δύο νέων» κυματομορφή Φασματόγραμμα Συνάρθρωση Οι φθόγγοι αλληλεπικαλύπτονται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους

Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους Ειδικό ευρωβαρόμετρο 386 Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρύτερα ομιλούμενη μητρική γλώσσα είναι η γερμανική (16%), έπονται η ιταλική και η αγγλική (13%

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Α/ Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Απλή Αν κάνετε αναζήτηση µιας λέξης σε ένα αρχαιοελληνικό σώµα κειµένων, αυτό που θα λάβετε ως αποτέλεσµα θα είναι: Μια καταγραφή όλων των εµφανίσεων της λέξης στο συγκεκριµένο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5 Διάγραμμα Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες ECTS EDUC-543DL 9 Προαπαιτούμενα Τμήμα Εξάμηνο Κανένα Παιδαγωγικών Σπουδών Χειμερινό/Εαρινό Κατηγορία Μαθήματος Γνωστικό Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: Γραφείο: ΣΘΕ, 4 ος όροφος, γραφείο 3 Ώρες: καθημερινά Βιβλίο: Ομότιτλο, εκδόσεις

Ιστοσελίδα:  Γραφείο: ΣΘΕ, 4 ος όροφος, γραφείο 3 Ώρες: καθημερινά Βιβλίο: Ομότιτλο, εκδόσεις Ιστοσελίδα: http://www.astro.auth.gr/~varvogli/ Γραφείο: ΣΘΕ, 4 ος όροφος, γραφείο 3 Ώρες: 10.00-12.00 καθημερινά Βιβλίο: Ομότιτλο, εκδόσεις Πλανητάριο, 200 σελίδες Ημερολόγιο μαθήματος Μέθοδος διδασκαλίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ............................... 15 ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ................................... 17 ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΜΕΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΜΕΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2016-2017 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΜΕΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ Τύπος μαθήματος Στόχοι μαθήματος 6ΜΗΝΟ Αριθμός διδακτικών ώρών Προαπαιτούμενα Υποχρεωτική παρακολούθηση (Για ΜΥΕ + ΜΕΕ) Γλώσσα Διδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών EGL Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

PRAGMATIQUE ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Αγγελική Αλεξοπούλου

PRAGMATIQUE ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Αγγελική Αλεξοπούλου PRAGMATIQUE ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Αγγελική Αλεξοπούλου ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1) Γενικές αρχές 2) Δείξη 3) Η θεωρία των λεκτικών πράξεων 4) Η θεωρία των υπονοημάτων 5) Τα αξιώματα και η αρχή της συνεργασίας 6) Προϋπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα: 5 Ο στάδιο: γράφω και διαβάζω τρισύλλαβες λέξεις 6 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που αρχίζουν µε φωνήεν 7 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που έχουν τελικό σίγµα (-ς) 8 ο στάδιο: γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Αυτό το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών για Κωφούς και

Διαβάστε περισσότερα

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος 2018 Αξιολόγηση περίληψης Η δυσκολία συγκρότησης (και αξιολόγησης) της περίληψης Η περίληψη εμπεριέχει μια (φαινομενική) αντίφαση: είναι ταυτόχρονα ένα κείμενο δικό μας και ξένο.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Και οι απαντήσεις τους

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Και οι απαντήσεις τους ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Και οι απαντήσεις τους Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο «παλιό» και στο «σύγχρονο» μάθημα των Μαθηματικών; Στο μάθημα παλαιού τύπου η γνώση παρουσιάζεται στο μαθητή από τον διδάσκοντα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018/19

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018/19 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018/19 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ... 3 ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/16

Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/16 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/16 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ O ελάχιστος χρόνος φοίτησης,

Διαβάστε περισσότερα

133 Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης

133 Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης 133 Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης Σκοπός Το Τμήμα έχει σκοπό να προσφέρει στους φοιτητές του τις απαραίτητες γνώσεις της Γαλλικής γλώσσας, λογοτεχνίας, και του γαλλικού πολιτισμού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί μου

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί μου Αρχαία Ελληνική Γλώσσα: η βασική μέθοδος διδασκαλίας της Νεοελληνικής ως ξένης γλώσσας ΤΑΤΙΑ ΜΤΒΑΡΕΛΙΤΖΕ Υποψήφια διδάκτωρ του Ινστιτούτου Κλασσικής Φιλολογίας, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του

Διαβάστε περισσότερα

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΓ

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΓ 2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΓ 2.1. Πρόγραμμα Σπουδών Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας του Νηπιαγωγείου Στόχοι - Άξονες Περιεχομένου Κατανόηση θέματος που εκφέρεται στην ΕΝΓ.

Διαβάστε περισσότερα

- Καθυστέρηση λόγου (LLI)

- Καθυστέρηση λόγου (LLI) Πολλά άτομα με βαρηκοΐα/κώφωση (Είναι η μερική ή ολική απώλεια των ηχητικών ερεθισμάτων μέσω της ακουστικής οδού. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως προκύπτει δυσκολία επεξεργασίας και παραγωγής των ήχων συνεπώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13/12/2015 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ / Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κείμενο 1 Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Για τη γλωσσική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο

Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο 1.1 Στόχοι Οι σπουδαστές στο Επίπεδο 1 του ICCLE είναι ικανοί να κατανοούν βασικά γλωσσικά στοιχεία που σχετίζονται με συνήθη καθημερινά θέματα. Είναι ικανοί

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλεξία και Ξένη Γλώσσα

Δυσλεξία και Ξένη Γλώσσα Δυσλεξία και Ξένη Γλώσσα Βιβέτα Λυμπεράκη Ξένια Κωνσταντινοπούλου Καθηγήτριες αγγλικών ειδικής αγωγής Ποιοί μαθητές αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολία στις ξένες γλώσσες Μαθητές που: παρουσιάζουν δυσκολίες

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γραπτός λόγος στο Νηπιαγωγείο

Ο Γραπτός λόγος στο Νηπιαγωγείο Ο Γραπτός λόγος στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 1: Εισαγωγικά: Τι είναι γλώσσα Βασικά χαρακτηριστικά της γλώσσας Στελλάκης Νεκτάριος Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών ΤΕΕΑΠΗ Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (1)

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (1) Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (1) Ποιοι μιλούν Η γλώσσα των ζώων Είναι αυτόγλώσσα; Η Dr Pepperberg και ο Alex (ο παπαγάλος) 3 Δομή της γλώσσας Πώς μελετούν τη γλώσσα η γνωστική ψυχολογία, η νευροψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1ης σελίδας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Αρχή 1ης σελίδας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Αρχή 1ης σελίδας ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 11 -- ΠΕΙΡΑΙΑΣ -- 18532 -- ΤΗΛ. 210-4224752, 4223687 Ονοματ/μο: Ημερομηνία: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Οι πρακτικές αναφέρονται σε θέματα κριτηρίων επιλογής κειμένων με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) Ενότητα 2: Ιστορική-ερμηνευτική μέθοδος Βασίλειος Φούκας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Το Π.Σ. της Α Λυκείου με ένα παράδειγμα.. Κουτσογιάννης, Κ. Ντίνας, Σ. Χατζησσαβίδης συνεισφορά στο παράδειγμα: Μ. Αλεξίου

Το Π.Σ. της Α Λυκείου με ένα παράδειγμα.. Κουτσογιάννης, Κ. Ντίνας, Σ. Χατζησσαβίδης συνεισφορά στο παράδειγμα: Μ. Αλεξίου Το Π.Σ. της Α Λυκείου με ένα παράδειγμα. Κουτσογιάννης, Κ. Ντίνας, Σ. Χατζησσαβίδης συνεισφορά στο παράδειγμα: Μ. Αλεξίου Αρχικές αναζητήσεις στη γλωσσική διδασκαλία Σύνδεση της ανάγνωσης με θρησκευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού www.hcc.edu.gr οργανώνει από το 2000 σε σταθερή βάση, κάθε φθινόπωρο, άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Σπουδάστρια: Αθηνά Κατσαντώνη (9923) Εποπτεύων καθηγητής: κ ος Πέσχος Δημήτριος. Τριμελής

Διαβάστε περισσότερα

186 (ΑΕΙ)-Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών (Κομοτηνή)

186 (ΑΕΙ)-Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών (Κομοτηνή) 186 (ΑΕΙ)-Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών (Κομοτηνή) ΔΠΘ-(1) -(4 έτη) http://bscc.duth.gr/ Ιστορία Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών είναι ένα διεπιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΠΨ (ισχύει για τους εισαχθέντες φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΠΨ (ισχύει για τους εισαχθέντες φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΠΨ (ισχύει για τους εισαχθέντες φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011) A. Διάρθρωση Προγράμματος Μαθματα Φιλοσοφίας: 7 ( υποχρεωτικά + 2 επιλεγόμενα) Μαθματα Παιδαγωγικς: 8 ( υποχρεωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της παιδικής συμπεριφοράς γεννιέται από την συνύφανση αυτών των δύο γραμμών (Vygotsky 1930/ 1978, σελ. 46).

Η ιστορία της παιδικής συμπεριφοράς γεννιέται από την συνύφανση αυτών των δύο γραμμών (Vygotsky 1930/ 1978, σελ. 46). 1896 1934 2 ξεχωριστές στην καταγωγή τους γραμμές ανάπτυξης: Α) Μία πρωτόγονη, φυσική γραμμή ανάπτυξης,, αυτόνομης εκδίπλωσης των βιολογικών δομών του οργανισμού, και Β) μία πολιτισμική, ανώτερη ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1951, αρχικά ως μέρος του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια, από το

Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1951, αρχικά ως μέρος του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια, από το Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1951, αρχικά ως μέρος του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια, από το 1984, ως Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές

Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές Ενότητα 1: Εισαγωγικές Επισημάνσεις Ζακοπούλου Βικτωρία 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ 1. Από τη Γραμμική Β στην εισαγωγή του αλφαβήτου - Στον ελληνικό χώρο, υπήρχε ένα σύστημα γραφής μέχρι το 1200 π.χ. περίπου, η

Διαβάστε περισσότερα