ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ"

Transcript

1 ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

2 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Η καρδιά και το έργο της Τα κύτταρα του σώματος είναι περίπου 1 τρισεκατομμύριο και ενεργούν σαν μικρές μηχανές που χρειάζονται: (α) καύσιμα (τροφές, αποθηκευμένο λίπος) (β) Ο 2 για να οξειδώσουν τα καύσιμα και να εκλυθεί ενέργεια και (γ) ένα σύστημα μεταφορών, που θα προσάγει τα καύσιμα και το Ο 2 και θα απάγει τα υποπροϊόντα (κυρίως Η 2 Ο, Ο 2, ουρία και θερμότητα) της καύσεως. Απαιτείται ένα τελειοποιημένο σύστημα μεταφοράς του καυσίμου και του Ο 2 στα κύτταρα και απομάκρυνσης των παραπροϊόντων Το εξαίρετο αυτό σύστημα είναι το καρδιαγγειακό σύστημα ΚΑΣ

3 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Κ. Α. Σ. Αποτελείται από τρεις συνιστώσες: αίμα, αγγεία, καρδιά Αίμα: Όχημα για την μεταφορά ουσιών. Μεταφέρει το καύσιμο στα κύτταρα από την πέψη των τροφών και οξυγόνο στους πνεύμονες από τον αέρα, έτσι ώστε η ένωσή του με το καύσιμο να απελευθερώνει ενέργεια. Αντιπροσωπεύει περίπου 7% του βάρους του σώματος και η μάζα του είναι 4,5 kg για κάποιον που ζυγίζει 64 kg. Κυκλοφορικό σύστημα: Σύστημα διανομής αποτελούμενο από μία σειρά διακλαδιζόμενων αιμοφόρων αγγείων. Καρδιά: Αντλία τεσσάρων θαλάμων, αποτελούμενη κυρίως από τον καρδιακό μυ ο οποίος καθιστά ικανή την κυκλοφορία του αίματος.

4 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Ανω Κοίλη Φλέβα Αορτή (προς αρτηρίδια) Προς Πνεύμονα Από Πνεύμονες Δεξιός Κόλπος Δεξιά Κοιλία Αριστερός Κόλπος Αριστερή Κοιλία Κάτω Κοίλη Φλέβα Σχήμα: Η καρδιά. Η αριστερή κοιλία έχει ισχυρότερα τοιχώματα και κυκλική διατομή για να δώσει την απαιτούμενη υψηλή πίεση.

5 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ Το πρώτο όργανο που λειτουργεί: Οκτώ εβδομάδες μετά την σύλληψη, η καρδιά του εμβρύου έχει ήδη αναπτυχθεί και λειτουργεί. Επειδή το έμβρυο δεν αναπνέει με την βοήθεια των πνευμόνων του, μόνο το 10% του αίματός του κυκλοφορεί δι αυτών. Πως οξυγονώνεται το αίμα; με την βοήθεια της μητέρας μέσω του ομφάλιου λώρου

6 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ Πως αναπνέει το έμβρυο; Η καρδιά του εμβρύου έχει ένα άνοιγμα που επιτρέπει την ροή αίματος από τον δεξιό προς τον αριστερό κόλπο (παρακάμπτεται η κυκλοφορία στους πνεύμονες). Αυτό το. «βραχυκύκλωμα» διακόπτεται (το μεγαλύτερο μέρος της οπής κλείνει) μέσα σε λίγα λεπτά μετά την γέννηση. Ανεπαρκές κλείσιμο της οπής συνεπάγεται κακή οξυγόνωση του αίματος (κυάνωση) και αποτελεί μία από τις συγγενείς καρδιοπάθειες που διορθώνονται σήμερα χειρουργικά.

7 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Mικρή ή Πνευμονική Κυκλοφορία, -CO 2, +O 2 Αίμα +CΟ 2 Πν Δεξιός Κόλπος Αντλία (Δεξιά Κοιλία) Αίμα +Ο 2 Αριστ. Κόλπος Αντλία (Αριστ. Κοιλία) Σ Ω Μ Α Μεγάλη Κυκλοφορία, +CO 2, -O 2 Σχήμα: Παράσταση του κυκλοφοριακού σαν σύστημα κλειστού βρόχου με δύο αντλίες. Οι τέσσερις βαλβίδες μιας κατευθύνσεως εξασφαλίζουν την προς τα κάτω ροή του αίματος. Εάν οι βαλβίδες δυσλειτουργούν και δεν ανοιγοκλείνουν κατάλληλα η διοχέτευση του αίματος είναι ανεπαρκής.

8 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Αριστερός κόλπος Δεξιός κόλπος

9 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Πν Δεξιός Κόλπος Αριστ. Κόλπος Δεξιά Κοιλία Αριστ. Κοιλία Σ Ω Μ Α (α) Συνιστώσες του καρδιαγγειακού συστήματος Η καρδιά λειτουργώντας σαν διπλή αντλία καταθλίβει το αίμα και το αναγκάζει να κυκλοφορήσει δια των πνευμόνων (μικρή ή πνευμονική κυκλοφορία) και δια του υπόλοιπου σώματος (μεγάλη ή συστηματική κυκλοφορία).

10 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Αορτή Πν Δεξιός Κόλπος Αριστ. Κόλπος Δεξιά Κοιλία Αριστ. Κοιλία Αριστ. Κοιλία Σ Ω Μ Α 125 mm Hg αορτή αρτηρίες αρτηρίδια Η συστολή της αριστερής κοιλίας στέλνει το αίμα με μεγίστη πίεση περίπου 125 mm Hg (μέσω της αορτικής μηνοειδούς βαλβίδος) στην «αορτή», στην συνέχεια σε δίκτυο «αρτηριών» που υποδιαιρούνται σε «αρτηρίδια» και τελικά στο πυκνότατο δίκτυο των τριχοειδών αγγείων. Εκεί το αίμα καταφέρνει σε λίγα δευτερόλεπτα να δώσει στα κύτταρα Ο 2 και να παραλάβει από αυτά CO 2.

11 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Ανω Κοίλη Φλέβα Πν Δεξιός Κόλπος Αριστ. Κόλπος Δεξιός Κόλπος Δεξιά Κοιλία 6 mm Hg Αριστ. Κοιλία Δεξιά Κοιλία Σ Ω Μ Α Κάτω Κοίλη Φλέβα Μετά συλλέγεται από μικρά φλεβίδια. Αυτά συγκλίνουν σε μεγαλύτερες φλέβες για να καταλήξουν στην άνω και στην κάτω κοίλη φλέβα, που το επιστρέφουν στον δεξιό κόλπο. Αδύναμη (5 έως 6 mm Hg) συστολή του δεξιού κόλπου στέλνει το αίμα (μέσω της δεξιάς κολποκοιλιακής ή τριγλώχινας βαλβίδος) στην δεξιά κοιλία.

12 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Πν Προς Πνεύμονες Δεξιός Κόλπος Αριστ. Κόλπος αρτηρίες Δεξιά Κοιλία Αριστ. Κοιλία Δεξιά Κοιλία Σ Ω Μ Α 25 mm Hg Η επόμενη συστολή της δεξιάς κοιλίας (25 mm Hg) στέλνει το αίμα (μέσω της πνευμονικής μηνοειδούς βαλβίδος) στις πνευμονικές αρτηρίες. Οι πνευμονικές αρτηρίες διακλαδίζονται σε αρτηρίες, αρτηρίδια και τριχοειδή μέσα στους πνεύμονες, ενώνονται με στα φλεβίδια, φλέβες και τελικά πνευμονικές φλέβες. Στους πνεύμονες ανταλλάσεται CO 2 με O 2

13 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Από Πνεύμονες Πν Δεξιός Κόλπος Αριστ. Κόλπος Αριστ. Κόλπος Δεξιά Κοιλία 8 mm Hg Αριστ. Κοιλία Αριστ. Κοιλία Σ Ω Μ Α Το αίμα επιστρέφει (οξυγονωμένο) μέσω των πνευμονικών φλεβών στον αριστερό κόλπο. Μετά την ασθενή (7 έως 8 mm Hg) συστολή του αριστερού κόλπου το αίμα επιστρέφει (μέσω της αριστερής ή διγλώχινας ή μιτροειδούς βαλβίδος) στην αριστερή κοιλία κ.ο.κ.

14 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Πν 20 % Δεξιός Κόλπος Αριστ. Κόλπος Δεξιά Κοιλία Αριστ. Κοιλία Σ Ω Μ Α 80% Η κάθε συστολή καταθλίβει περίπου 80ml αίματος και συμβαίνει περίπου μία ανά sec. Επειδή ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 4,5 l αίματος, το κάθε αιμοσφαίριο συμπληρώνει μία πλήρη διαδρομή (μικρής και μεγάλης κυκλοφορίας)σε περίπου 1 min.

15 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Πν Δεξιός Κόλπος Αριστ. Κόλπος Δεξιά Κοιλία Αριστ. Κοιλία 75% φλέβες Σ Ω Μ Α 15% μεγάλες αρτηρίες 10% τριχοειδή αγγεία

16 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΜΙΚΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 7 % τριχοειδή αγγεία πνευμόνων ~46 % πνευμονικές αρτηρίες ~46 % πνευμονικές φλέβες Πν Δεξιός Κόλπος Αριστ. Κόλπος Δεξιά Κοιλία Αριστ. Κοιλία Σ Ω Μ Α

17 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Κεντρική ιδέα του συστήματος Μη οξυγονωμένο αίμα Οξυγονωμένο αίμα Προς μεταβολισμό

18 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Ομοιότητες & Διαφορές των 2 Συστημάτων ΠΚ & ΣΚ έχουν τον ίδιο ογκομετρικό ρυθμό ροής Q ΣΚ: απόδοση Ο2 και λήψη CO2, ΠΚ: απόδοση CO2 και λήψη Ο2 ΣΚ: υψηλότερες πιέσεις στις αρτηρίες και μεγαλύτερους όγκους σε σχέση με την ΠΚ παρά την ίδια Q (λόγω μεγαλύτερων διανυόμενων αποστάσεων) Αριστερό τμήμα καρδιάς > δεξιό τμήμα (=> μεγαλύτερη αντλία)

19 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Το κόκκινο χρώμα του αίματος οφείλεται στα «ερυθρά αιμοσφαίρια» που καταλαμβάνουν περίπου το 45% του όγκου του. Το υπόλοιπο (περίπου 55%) είναι το «πλάσμα». Το φωτεινό ερυθρό χρώμα του αρτηριακού αίματος οφείλεται στο οξυγόνο που περιέχουν. Το σκούρο ερυθρό χρώμα του φλεβικού αίματος οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου. Αλλα συστατικά του αίματος είναι τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια, οι ορμόνες, οι ηλεκτρολύτες, κ.λ.π.

20 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ Το κόκκινο χρώμα του αίματος οφείλεται στα «ερυθρά αιμοσφαίρια» που καταλαμβάνουν περίπου το 45% του όγκου του. Σχήμα: Ποσότητα: Διάμετρος: Μέση διάρκεια ζωής: επίπεδος δίσκος 5 x 10 6 ερυθροκύτταρα / mm 3 αίματος 7 μm 3 μήνες (10 δισεκατομμύρια πεθαίνουν κάθε ημέρα)

21 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΛΕΥΚΟΚΥΤΤΑΡΑ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ Είναι τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των νόσων. Σχήμα: Ποσότητα: Διάμετρος: Μέση διάρκεια ζωής: δεν είναι στρογγυλά 8000 λευκοκύτταρα / mm 3 αίματος (σε περίπτωση λοίμωξης ο αριθμός τους αυξάνεται) από 9 έως 15 μm 3 μήνες (10 δισεκατομμύρια πεθαίνουν κάθε ημέρα) Διαφορική μέτρηση (λευκοκυτταρικός τύπος): καταγραφή λευκοκυττάρων

22 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ Σχετίζονται με την θρομβωτική λειτουργία του αίματος. Ποσότητα: Διάμετρος: Μέση διάρκεια ζωής: 3 x 10 5 αιμοπετάλια / mm 3 αίματος 1 με 4 μm 3 ημέρες (κάθε sec πεθαίνουν) ΑΙΜΑ: μηχανισμός μεταφοράς Μεταφορά ορμονών: ελέγχουν χημικές διαδικασίες του σώματος Μεταφορά ηλεκτρολυτών: κρίσιμη για την σωστή λειτουργία του σώματος. Παράδειγμα: 100 ml αίματος περιέχει 10 mg ασβεστίου. Αν η ποσότητα ασβεστίου μειωθεί σε λιγότερο από 4-8 mg/100 ml, το νευρικό σύστημα δεν λειτουργεί κανονικά και υπάρχει κίνδυνος θανάτου από τετανία (μυϊκός σπασμός).

23 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Πως μετράται η ποσότητα των κυττάρων του αίματος; Μικροσκόπιο: (παλαιοτέρα μέθοδος). 1. Αραίωση του αίματος σε γνωστή ποσότητα 2. Τοποθέτηση σταγόνας σε αντικειμενοφόρο πλάκα κάτω από μικροσκόπιο 3. Μέτρηση κυττάρων Πολύ χαμηλή ακρίβεια Μετρητής Coulter: (σύγχρονη μέθοδος). 1. Αραίωση του αίματος και δίοδος μέσω τριχοειδούς οπής 2. Δίοδος κυττάρων (ένα ένα) ανάμεσα από δύο ηλεκτρόδια 3. Στιγμιαία μεταβολή αντίστασης με την δίοδο ερυθροκύτταρου 4. Μέτρηση ηλεκτρικού παλμού Βελτιωμένη ακρίβεια μέτρησης

24 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Ο μετρητής Coulter μετρά αυτόματα τον αριθμό των κυττάρων του αίματος που είναι διαλυμένα σε ένα αγώγιμο διάλυμα

25 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Η ανυψωμένη στήλη Hg προκαλεί πτώση της πίεσης στο διάλυμα

26 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ H πτώση της πίεσης ωθεί το διάλυμα να περάσει μέσω του τριχοειδούς

27 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Καθώς ένα κύτταρο του αίματος διέρχεται μέσω της μικρής οπής, στιγμιαία αυξάνει την αντίσταση μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων

28 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Η αύξηση της αντίστασης μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων εμφανίζεται στην οθόνη Πορεία ηλεκτρικών φορτίων (διακεκομένες γραμμές)

29 ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Οι ενισχυμένοι παλμοί που προέρχονται από τα κύτταρα, απαριθμούνται από την στιγμή που η στήλη Hg έρθει σε επαφή με το ηλεκτρόδιο έναρξης μέχρις ότου έρθει σε επαφή με το ηλεκτρόδιο λήξης της καταμέτρησης.

30 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ Ο 2 και CO 2 ΣΤΟ ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γιατί τα τριχοειδή αγγεία πρέπει να ευρίσκονται πολύ κοντά στα κύτταρα; Αναγκαιότητα: διάχυση του Ο2 και CO2 στους ιστούς Η πιθανότερη απόσταση που διανύει ένα μόριο μετά από Ν κρούσεις με άλλα μόρια είναι D = λ N με λ = μέση απόσταση που διανύει ένα μόριο μεταξύ δύο κρούσεων και Ν ο αριθμός κρούσεων. Πυκνότητα μορίων στους ιστούς = 1000 x [Πυκνότητα μορίων στον αέρα] λ(ιστών) << λ(αέρα) με λ(ιστών) = m Ένα μόριο πραγματοποιεί στους ιστούς κρούσεις / sec Σε 1 sec η πιθανότερη απόσταση που διανύει ένα μόριο Ο 2 ή CO 2 στους ιστούς είναι σύμφωνα με τον τύπο D = x = x 10 6 = 10-5 m D = 10-5 m (= διάμετρος μέσου κυττάρου) Παράδειγμα: λ = 1.5 μm N = 9 D = = 4.5 μm

31 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ Ο 2 και CO 2 ΣΤΟ ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ενεργοί μύες: 1/12 του όγκου τους καταλαμβάνεται από τριχοειδή αγγεία Καρδιακοί Μύες: σχεδόν κάθε κύτταρο ευρίσκεται σε επαφή με ένα τριχοειδές αγγείο. αριθμός τριχοειδών σε μια τομή μυός: 190 / mm 2 μέση διάμετρος ενός τριχοειδούς αγγείου: συνολικό μήκος τριχοειδών σε 1 kg μυός: 20 μm 190 km Σε ηρεμία, μόνο το 2-5% των τριχοειδών αγγείων είναι λειτουργικά. Κυκλικοί μυϊκοί δακτύλιοι (σφιγκτήρες) περιβάλλουν τα αρτηρίδια και ελέγχουν την ροή του αίματος στα τριχοειδή αγγεία.

32 τριχοειδές τριχοειδές ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ Ο 2 και CO 2 ΣΤΟ ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ροη των υγρών εντός και εκτός των τριχοειδών. Νόμος του Starling Μετακίνηση υγρού μέσω του τοιχώματος του τριχοειδούς: Υδροστατική Πίεση P εκατέρωθεν του τοιχώματος του τριχοειδούς. Η πίεση των τριχοειδών κυμαίνεται: P= 25 m Hg, το αίμα ρέει από αρτηρία προς τριχοειδές P = 10 m Hg, από τριχοειδές προς φλεβικό άκρο Ωσμωτική Πίεση π = 20 mm Hg Αρτηρίδιο τριχοειδές Φλεβίδιο

33 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ Ο 2 και CO 2 ΣΤΟ ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Πως προκαλείται το οίδημα των ιστών; τριχοειδές τριχοειδές Αρτηρίδιο Υγρά τριχοειδές Υγρά Φλεβίδιο Εάν η πίεση του τριχοειδούς αυξηθεί (π.χ. λόγω τραυματισμού), περισσότερα υγρά θα ωθηθούν από τα τριχοειδή αγγεία στους ιστούς, προκαλώντας οίδημα.

34 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Μικρή σχετικά (συστολική) πίεση (25 mmhg) Πν Μικρή αντίσταση αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες Δεξιός Κόλπος Αριστ. Κόλπος 80 ml Δεξιά Κοιλία Αριστ. Κοιλία Συστολή Καρδιακών Μυών Σ Ω Μ Α 80 ml Πολύ μεγάλο δίκτυο κυκλοφορίας το σώμα Μεγάλη σχετικά (συστολική) πίεση (120 mmhg)

35 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ To ποσοτικά σημαντικότερο έργο παράγεται από την αριστερή κοιλία της καρδιάς κατά την συστολή της. Η συστολή αυτή αυξάνει την πίεση σε περίπου P 1 =120mm Hg (πάνω από την ατμοσφαιρική). κλείνει η μιτροειδής, ανοίγει η αορτική βαλβίδα και εκτοξεύονται περίπου 80 ml αίματος προς την αορτή. Κατά την εκτόξευση αυτή η πίεση στην αριστερή κοιλία πέφτει από 120 σε 80 mm Hg. Τότε κλείνει η αορτική βαλβίδα και συνεχιζόμενης της χάλασης της αριστερής κοιλίας η πίεσή της πέφτει περίπου στο 0.

36 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Ποιό είναι το φυσικό έργο που παράγεται από την καρδιά; Ας θεωρήσουμε π.χ. ότι η αριστερή κοιλία είναι ελαστική σφαίρα ακτίνας r, στην εσωτερική επιφάνεια S=4πr 2 της οποίας ασκείται συνολική δύναμη F=P S. Τότε κατά την σμίκρυνση της ακτίνας κατά dr, η καρδιά δίνει έργο: dw=f dr=p S dr=p dv Στο ίδιο θα καταλήξουμε αν θεωρήσουμε την αριστερή κοιλία σαν έμβολο αντλίας με επιφάνεια εμβόλου S. Πράγματι, η συμπίεση (εισβολή του εμβόλου) κατά dl παράγει πάλι έργο dw=f dl=p S dl=p dv. Η Ισχύς ή ο Ρυθμός Κατανάλωσης Ενέργειας ΔΕ/Δt = P ΔV/Δt

37 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Ποιό είναι το φυσικό έργο που παράγεται από την καρδιά; Ισχύς = [Μέση Πίεση] x [Ογκος αίματος / sec] Ισχύς = [100 mm Hg] x [80 ml / sec] Ισχύς = [1,3 x 10 3 Pa] x [8 x 10-5 m 3 / sec] Ισχύς = 1,1 Joule / sec = 1,1 Watt Στην πράξη: Η διαδικασία της άντλησης (συστολή) πραγματοποιείται σε λιγότερο από το 1/3 του κύκλου (έτσι η ισχύς είναι τριπλάσια από την μόλις υπολογισθείσα) Η καρδιά σαν μηχανή δεν είναι πολύ αποδοτική (απόδοση <10%) Η μέση κατανάλωση ισχύος κατά συνέπεια υπερβαίνει τα 10 W Σε σκληρή εργασία: Ρ αίματος αυξάνεται κατά 50%, V αίματος / λεπτό αυξάνεται ακόμη και κατά ένα παράγοντα 5, άρα η ισχύς της καρδιάς κατά 7,5 φορές

38 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Stephen Hales (1733): ανακάλυψε ότι η στάθμη του αίματος ενός αλόγου ανεβαίνει κατά μέσο όρο σε ύψος 2,4 μέτρα πάνω από το ύψος της καρδιάς!

39 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Άμεση μέθοδος μέτρησης της πίεσης (χειρουργείο, ΜΕΘ): Κυλινδρική βελόνα με αυλό εισέρχεται στο αγγείο Ο καθετήρας διέρχεται μέσω της βελόνας και προωθείται στις καρδιακές κοιλότητες Αμεση Μέτρηση της Πίεσης (καθετηριασμός καρδιάς)

40 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Αμεση μέθοδος μέτρησης της πίεσης (χειρουργείο, ΜΕΘ): Ο καθετήρας μεταφέρει την πίεση του αίματος στον μετατροπέα της πίεσης Αμεση Μέτρηση της Πίεσης

41 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Αμεση μέθοδος μέτρησης της πίεσης (χειρουργείο, ΜΕΘ): Με την πίεση που ασκεί το αίμα κάμπτεται το διάφραγμα Η εκτροπή του διαφράγματος προκαλεί μεταβολή της αντίστασης 4 κλιμακωτών συρμάτων και εμφανίζεται διαφορά δυναμικού (μέτρηση σε παλμογράφο) Αμεση Μέτρηση της Πίεσης

42 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Εξετάσεις Ρουτίνας (σφυγμομανόμετρο): Αποτελείται από: Περιβραχιόνιο (εξασκεί πίεση στο βραχίονα) Μετρητική Κλίμακα Στηθοσκόπιο (τοποθετείται πάνω από την βραχιόνιο αρτηρία στο ύψος του αγκώνα)

43 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Το περιβραχιόνιο γεμίζει με αέρα

44 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ πίεση Ρ > 120 mm Hg στηθοσκόπιο δεν ακούγονται θόρυβοι ασκεί πίεση και διακόπτει την κυκλοφορία

45 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Η Ρ στο περιβραχιόνιο πέφτει κάτω από την συστολική Ρ (πίεση μεταξύ 80 και 120 mm Hg) στηθοσκόπιο Η τυρβώδης ροή στην αρτηρία προκαλεί δονήσεις (ήχο) μαλακό άδειασμα του αέρα από το σφυγμομανόμετρο

46 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Οι ήχοι (Korotkoff ή Κ ήχοι) συλλαμβάνονται από το στηθοσκόπιο στηθοσκόπιο Η Ρ στην οποία ακούγονται αρχικά οι Κ ήχοι είναι η συστολική Ρ

47 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Η πίεση συνεχίζει να μειώνεται στηθοσκόπιο Οι ήχοι ακούγονται πιο δυνατά Οι ήχοι αρχίζουν να εξασθενούν

48 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Οι ήχοι σταματούν να ακούγονται ή μεταβάλλονται δραστικά πίεση Ρ < 80 mm Hg στηθοσκόπιο Η τιμή της Ρ έφτασε την τιμή της Ρ διαστολής

49 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Στατική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος Το περιβραχιόνιο διογκώνεται για να αποφράξει την ροή του αίματος κανένας ήχος δεν ακούγεται μέσω του στηθοσκοπίου, το οποίο τοποθετείται πάνω στην βραχιόνια αρτηρία Οι ήχοι Korotkoff δημιουργούνται από την τυρβώδη παλμική ροή αίματος, μέσω της πιεσμένης αρτηρίας συστολική πίεση Η ροή του αίματος είναι σιωπηλή όταν η αρτηρία δεν πιέζεται πλέον διαστολική πίεση

50 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Εαν συνδεθούν γυάλινα τριχοειδή με τις αρτηρίες σε διάφορα σημεία, η ελεύθερη επιφάνεια του αίματος θα ανέβει σε όλα τα τριχοειδή μέχρι περίπου το ίδιο επίπεδο. Η πίεση του κυκλοφορικού συστήματος διαφέρει κατά μήκος του σώματος

51 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Εάν το σώμα ευρισκόταν σε οριζόντια θέση, η πίεση του αίματος θα ήταν σχεδόν η ίδια σε κάθε ένα από τα τρία σημεία, αντί να διαφέρει κατά ένα παράγοντα μεγαλύτερο του 3 Η μεγαλύτερη Ρ στα κάτω άκρα οφείλεται στην δύναμη της βαρύτητος (ρgh) η οποία δημιουργείται από την στήλη του αίματος (υψους h) μεταξύ της καρδιάς και του σημείου μέτρησης που προστίθεται στην πίεση της καρδιάς

52 ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Εάν η δύναμη της βαρύτητας της Γης 3πλασιαστεί ξαφνικά ή εαν το σώμα κινείται προς τα πάνω με επιτάχυνση ίση με 3g το αίμα δεν φθάνει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα το φαινόμενο blackout (απώλεια των αισθήσεων)

53 Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ L Νόμος του Laplace για κοίλους κυλίνδρους: Η πίεση στο εσωτερικό μέρος του τοιχώματος ενός αιμοφόρου αγγείου, Ρ, είναι μεγαλύτερη της πίεσης στο εξωτερικό, Ρ ext κατά ΔP = P P ext. Πόση τάση πρέπει να αντέχει το τοίχωμα του αγγείου ώστε να υποστηρίζει αυτή την θετική διαφορά πίεσης σε κατάσταση ισορροπίας; Σημειώνεται ότι η περιφερειακή τάση Τ είναι η δύναμη F ανά μονάδα μήκους L του αυλού

54 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ BERNOULLI ΣΤΟ ΚΑΣ Γενική Αρχή BERNOULLI: Η πίεση σε ένα ρευστό είναι μια μορφή δυναμικής ενέργειας PE (αφού μπορεί να παράγει έργο) Το ρευστό έχει κινητική ενέργεια (E κιν ) λόγω της κίνησής του Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ BERNOULLI ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

55 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ BERNOULLI ΣΤΟ ΚΑΣ Η αυξημένη Ε κιν του ρευστού επιτυγχάνεται με μείωση της ΡΕ της πίεσης στον σωλήνα Μετά την στένωση η ταχύτητα μειώνεται και η Ε κιν μετατρέπεται πάλι σε PE Η ταχύτητα αυξάνεται στο στενό τμήμα

56 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ BERNOULLI ΣΤΟ ΚΑΣ Εξίσωση Συνέχειας πυκνότητα ΔΜ = ραδx = ρα(vδt) Δx Μάζα η οποία διέρχεται από ένα σημείο του σωλήνα κατά την διάρκεια του χρόνου dt

57 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ BERNOULLI ΣΤΟ ΚΑΣ Παράδειγμα Νερό μεταφέρεται μέσω σωλήνα διαμέτρου 4.0 cm με ταχύτητα v = 5 cm/s. Ο σωλήνας στενεύει στην συνέχεια και η διάμετρος του γίνεται 2.0 cm. Ποιά είναι η ταχύτητα του νερού στο στενό τμήμα; Εξίσωση Συνέχειας A v A v2 Λύση A v 1 1 A v 2 2 v 2 r r v 1 4 v 1 = 20 cm/s

58 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; 5 διατομές ίσων διαμέτρων Α 2 5 x Α 2 = A 1 v 2 v 2 Α 2 Α 2 v 1 v 2 Α 2 Α 1 v 2 v 2 Α 2 Α 2 Ροή dv/dt: A 1 v 1 = ΣA 2 v 2 επειδή 5Α 2 = Α 1 => v 1 = v 2

59 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; v 2 Α 2 0,5 L/min v 2 Α 2 0,5 L/min v 2 Α 2 0,5 L/min v 2 Α 2 0,5 L/min v 1 v 2 Α 2 0,5 L/min 5 L/min 5 L/min v 2 Α 2 0,5 L/min Α 1 v 2 Α 2 0,5 L/min v 2 Α 2 0,5 L/min v 2 Α 2 0,5 L/min v 2 Α 2 0,5 L/min Ροή dv/dt: A 1 v 1 = ΣA 2 v 2 A 1 v 1 = 10A 2 v 2 v 2 = [A 1 /(10A 2 )] x v 1 επειδή 10Α 2 > Α 1 => v 2 < v 1

60 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Η Ροή είναι η αυτή διά μέσου περιοχών οι οποίες συνδέονται στη σειρά Σε κάθε επίπεδο κυκλοφορίας η συνολική ροή είναι η ίδια Η συνολική διάχυση δια μέσου του αγγειακού συστήματος είναι ίση με την καρδιακή εκροή και εισροή.

61 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Μικρή διατομή Α Β Μεγάλη διατομή (αν η συνολική διατομή Β είναι μεγαλύτερη της Α Μεγάλη Ταχύτητα Μικρή Ταχύτητα

62 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Σχέση μεταξύ ταχύτητας και ροής Το υγρό ρέει αργά σε μεγάλη διατομή Η ταχύτητα είναι 5 φορές μεγαλύτερη στην μικρή διατομή Η ροή του αίματος και η ταχύτητα του αίματος δεν είναι το ίδιο Η ταχύτητα εκφράζει το πόσο «γρήγορα» περνάει το αίμα και όχι το όγκο του διερχόμενου αίματος Η ροή είναι ανάλογη της μέσης ταχύτητας και της διατομής του αγγείου v v Q Οπου = μέση ταχύτητα A = διατομή αγγείου A

63 Αορτή Αρτηρίες Αρτηρίδια Τριχοειδή Φλεβίδια Φλεβες Κοίλες Φλεβες ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Ταχύτητα και Εμβαδόν διατομής στο κυκλοφορικό σύστημα συνολικό εμβαδόν διατομής Ταχύτητα αιματικής ροής Το συνολικό εμβαδόν διατομής (total cross-sectional area) του αγγειακού συστήματος είναι μεγαλύτερο στα τριχοειδή και μικρότερο στα μεγάλα αγγεία. Επειδή τελικά η ροή είναι σταθερή, η ταχύτητα του αίματος είναι (συνολικά) μεγαλύτερη στις μεγάλες αρτηρίες και (συνολικά) μικρότερη στα τριχοειδή.

64 Αορτή Αρτηρίες Αρτηρίδια Τριχοειδή Φλεβίδια Φλεβες Κοίλες Φλεβες ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Ταχύτητα και Εμβαδόν διατομής στο κυκλοφορικό σύστημα συνολικό εμβαδόν διατομής Η ταχύτητα μεταβάλλεται αντιστρόφως ανάλογα του εμβαδού της ολικής εγκάρσιας διατομής των αιμοφόρων αγγείων Ταχύτητα αιματικής ροής Στα τριχοειδή λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή Ο 2 και CO 2. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

65 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Συντελεστής Γλοιότητος (Viscosity) Η ρευστότητα ή ευκολία με την οποία ρέει ένα υγρό είναι μια έκφραση της γλοιότητάς του. Η μονάδα μέτρησης στο SI είναι το Pascal-second (Pa s) Ο συντελεστής γλοιότητας του νερού είναι 0.001Pa s, παχύρευστου σιροπιού 10 Pa s και του αίματος Pa s.

66 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Συντελεστής Γλοιότητος (Viscosity) του αίματος Ο συντελεστής γλοιότητος συνολικά του αίματος εξαρτάται από τον αιματοκρίτη Η αναιμία μπορεί να μειώσει τον συντελεστής γλοιότητος του αίματος H πολυκυτταραιμία (Polycythaemia vera) αυξάνει τον αιματοκρίτη, συντελεστή γλοιότητος και την αντίσταση

67 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Συντελεστής Γλοιότητος (Viscosity) του αίματος Ο συντελεστής γλοιότητος του αίματος εξαρτάται από την θερμοκρασία: αυξάνεται με την μείωση της θερμοκρασίας (από 37 σε 0 αυξάνεται κατά 2,5 φορές) Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο αιματοκρίτη (εισπνέουν 250 ml CO / πακέτο τσιγάρα) Οσο αυξάνει ο αιματοκρίτης τόσο αυξάνει ο συντελεστής γλοιότητας άρα και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου

68 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Η αντίσταση R εξαρτάται από την διάμετρο του αγγείου Η αντίσταση R μειώνεται με την αύξηση της ακτίνας r του αιμαγγείου και αυξάνεται με την γλοιότητα (viscosity) του αίματος. Σε ιδανικές συνθήκες, η αντίσταση R ενός σωλήνα περιγράφεται από τον νόμο του Poiseuille R l r 4 Οπου R = αντίσταση n = γλοιότητα r = ακτίνα l = μήκος l r Μειώνοντας την ακτίνα ενός αρτηριδίου στο ½, αυξάνεται η αντίσταση κατά 16 φορές!

69 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Τα ευρήματα του Poiseuille Ο ρυθμός ροής σε ένα σωλήνα εξαρτάται από: dv/dt = (π/8)(r 4 /n)[(p 1 -P 2 )/L] Ο ρυθμός ροής είναι: ανάλογος της 4ης δύναμης της ακτίνας του αγγείου αντιστρόφως ανάλογος του συντελεστού ιξώδους n ανάλογος της διαφοράς πίεσης στα δύο άκρα του αγγείου αντιστρόφως ανάλογος του μήκους του αγγείου

70 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Τα ευρήματα του Poiseuille Ο ρυθμός ροής σε ένα σωλήνα εξαρτάται από: dv/dt = (π/8)(r 4 /n)[(p 1 -P 2 )/L] Ο ρυθμός ροής είναι : ανάλογος της 4ης δύναμης της ακτίνας του αγγείου αντιστρόφως ανάλογος του συντελεστού ιξώδους n ανάλογος της διαφοράς πίεσης στα δύο άκρα του αγγείου αντιστρόφως ανάλογος του μήκους του αγγείου

71 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Τα ευρήματα του Poiseuille Ο ρυθμός ροής σε ένα σωλήνα εξαρτάται από: dv/dt = (π/8)(r 4 /n)[(p 1 -P 2 )/L] Ο ρυθμός ροής είναι: ανάλογος της 4ης δύναμης της ακτίνας του αγγείου αντιστρόφως ανάλογος του συντελεστού ιξώδους n ανάλογος της διαφοράς πίεσης στα δύο άκρα του αγγείου αντιστρόφως ανάλογος του μήκους του αγγείου

72 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Τα ευρήματα του Poiseuille Ο ρυθμός ροής σε ένα σωλήνα εξαρτάται από: dv/dt = (π/8)(r 4 /n)[(p 1 -P 2 )/L] Ο ρυθμός ροής είναι: ανάλογος της 4ης δύναμης της ακτίνας του αγγείου αντιστρόφως ανάλογος του συντελεστού ιξώδους n ανάλογος της διαφοράς πίεσης στα δύο άκρα του αγγείου αντιστρόφως ανάλογος του μήκους του αγγείου

73 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΡΕΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; Ομαλή ή στρωτή ροή: Ομαλή και Τυρβώδης Ροή Τα στοιχεία της ροής κινούνται «επί ομαλών επιφανειών» οι οποίες δεν διασταυρώνονται Η τριβή στην ομαλή ροή καλείται γλοιότητα (ιξώδες) Τυρβώδης ροή Ανώμαλες επιφάνειες Εμφανίζεται σε περίπτωση υψηλών βαθμώσεων (μεγάλες ταχύτητες ή μικρές διάμετροι σωλήνων)

74 ΣΤΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΥΡΒΩΔΗΣ ΡΟΗ P 1 > P 2 P 1 P 2 Παρουσιάζεται στα περισσότερα αγγεία αίματος Είναι αθόρυβη

75 ΣΤΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΥΡΒΩΔΗΣ ΡΟΗ Τυρβώδης Ροή Παρουσιάζεται σε λίγες περιοχές (π.χ. στις βαλβίδες της καρδιάς) Παράγει ήχους Οι καρδιακοί ήχοι (ακρόαση με στηθοσκόπιο) προέρχονται από την τυρβώδη ροή Το περιβραχιόνιο του σφυγμομανομέτρου, με την πίεση που ασκεί στον βραχίονα μετατρέπει την ροή σε τυρβώδη για να ακούγεται

76 ΣΤΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΥΡΒΩΔΗΣ ΡΟΗ Στρωτή Ροή Σχεδόν στάσιμο αίμα Αίμα που ρέει αργά Αίμα που ρέει γρήγορα Περισσότερα ερυθροκύτταρα στο κέντρο

77 ΣΤΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΥΡΒΩΔΗΣ ΡΟΗ Στρωτή Ροή ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΥΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ Το % ποσοστό ερυθροκυττάρων στα άκρα είναι μεγαλύτερο από το % ποσοστό ερυθροκυττάρων του αίματος κοντά στην καρδιά (αύξηση αιματοκρίτη στα άκρα κατά 10%) μικρή αρτηρία Το % ποσοστό ερυθροκυττάρων είναι μικρότερο στα μικρά αγγεία (φαινόμενο «απέκδυσης» - skimming effect)

78 ΣΤΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΥΡΒΩΔΗΣ ΡΟΗ Ροή σε κωνοειδή σωλήνα: Η ταχύτητα του ρευστού βαθμιαία αυξάνεται ως το σημείο όπου η τιμή της υπερβαίνει την κρίσιμη ταχύτητα Vc προκαλώντας την δημιουργία τυρβώδους ροής Αριθμός Reynolds (1000 για αίμα) Πυκνότητα Ρευστού Κρίσιμη Ταχύτητα V c = (K n) / (ρ R) Συντελεστής Γλοιότητας Ακτίνα Σωλήνα

79 ΣΤΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΥΡΒΩΔΗΣ ΡΟΗ Α Ο Ρ Τ Η Kg/m 3 Vc = K n / ρ R Κρίσιμη Ταχύτητα = 0.4 m/s Pa s 0.02 m Η ταχύτητα στην αορτή κυμαίνεται από 0 έως 0.5 m/s, και συνεπώς η ροή είναι τυρβώδης κατά την διάρκεια μέρους της συστολής. Σε σκληρή άσκηση, το ποσόν του αίματος που διοχετεύεται από την καρδιά μπορεί να αυξηθεί κατά 4-5 φορές και η ταχύτητα να υπερβεί την κρίσιμη τιμή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. => Οι ήχοι της καρδιάς σε ένα άτομο που ασκείται σκληρά διαφέρουν από τους ήχους της καρδιάς ενός ατόμου σε ηρεμία.

80 ΣΤΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΥΡΒΩΔΗΣ ΡΟΗ Οταν η ροή σε ένα σωλήνα γίνεται τυρβώδης (σε πίεση Pc) η κλίση της καμπύλης του ρυθμού ροής συναρτήσει της πίεσης μειώνεται. Σε σύγκριση με την στρωτή ροή απαιτείται μεγαλύτερη αύξηση της πίεσης για την επίτευξη δεδομένης αύξησης στο ρυθμό ροής

81 ΣΤΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΥΡΒΩΔΗΣ ΡΟΗ Αν απαιτείται από την καρδιά να αυξήσει τον ρυθμό ροής από V A σε V Β η τυρβώδης ροή που δημιουργείται στη στενωμένη αρτηρία απαιτεί πολύ μεγαλύτερη αύξηση της πίεσης (ΔΡ 2 αντί για ΔΡ 1 ) άρα μεγαλύτερη προσπάθεια από την καρδιά Η πίεση Ρ 2 η οποία απαιτείται για την επίτευξη δεδομένου ρυθμού ροής V A είναι μεγαλύτερη από την πίεση Ρ 1 που απαιτείται για την επίτευξη του ίδιου ρυθμού ροής σε φυσιολογική αρτηρία.

82 ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Οι καρδιακοί ήχοι που ακούγονται με ένα στηθοσκόπιο οφείλονται στις δονήσεις που προέρχονται από την καρδιά και τα κυριότερα αγγεία

83 ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Το άνοιγμα και το κλείσιμο των βαλβίδων της καρδιάς συνεισφέρουν σημαντικά στους καρδιακούς ήχους γιατί τότε εμφανίζεται τυρβώδης ροή

84 ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η στένωση παράγει ψιθύρους (λόγω τυρβώδους ροής) κατά την διάρκεια μέρους του καρδιακού κύκλου(π.χ. Κατά την συστολή σε στένωση της αορτικής βαλβίδας)

85 ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Η αορτική βαλβίδα ανοίγει όταν Ρ κοιλίας > Ρ αορτής ΠΙΕΣΗ Κλείσιμο βαλβίδας: 2 ος καρδιακός ήχος ΦΩΝΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ Παραγωγή 1 ου καρδιακού ήχου ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ Συστολή Κοιλίας την χρονική στιγμή 0

86 ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Από τι εξαρτάται η ποιότητα και η ποσότητα των καρδιακών ήχων; Σχεδιασμό στηθοσκοπίου Πίεση στηθοσκοπίου στον θώρακα Θέση στηθοσκοπίου Προσανατολισμό σώματος Φάση αναπνευστικού κύκλου Παρατηρήσεις: Για την ακρόαση διαφόρων καρδιακών ήχων υπάρχουν βέλτιστες θέσεις Οταν διέρχεται μέσω του πνεύμονα η ακρόαση των ήχων της καρδιάς δεν είναι ικανοποιητική Φυσιολογική καρδιά: ήχοι μεταξύ 20 και 200 Hz (οι ήχοι όμως των 20 Hz πρέπει να έχουν ένταση φορές την ένταση ενός ήχου 200 Hz για να ακουστούν). Γι αυτό και οι χαμηλής έντασης ήχοι φυσιολογικής καρδιάς δεν ακούγονται. Ηλεκτρονική Ενίσχυση ήχων: άμεση ακρόαση (ηλεκτρονικά ενισχυμένο στηθοσκόπιο) ή καταγραφή (φωνοκαρδιογραφία) παραμορφώνουν το σήμα

87 ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Συχνά οι καρδιακές παθήσεις έχουν μια φυσική συνιστώσα: Πολλές από αυτές τις παθήσεις, 1) αυξάνουν τον φόρτο εργασίας της καρδιάς 2) Μειώνουν την ικανότητά της να εργάζεται με φυσιολογικό ρυθμό Γενικά: Εργο παραγόμενο από την καρδιά = Τάση Συστολής Καρδιακών Μυών x Χρόνος διάρκειας Τάσης Συστολής αυξάνει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς Οτι αυξάνει την μυϊκή τάση ή την διάρκειά της

88 ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Συχνά οι καρδιακές παθήσεις έχουν μια φυσική συνιστώσα: Πολλές από αυτές τις παθήσεις, 1) αυξάνουν τον φόρτο εργασίας της καρδιάς 2) Μειώνουν την ικανότητά της να εργάζεται με φυσιολογικό ρυθμό ΥΠΕΡΤΑΣΗ Εργο παραγόμενο από την καρδιά = Τάση Συστολής Καρδιακών Μυών x Χρόνος διάρκειας Τάσης Συστολής αυξάνει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς Υψηλή πίεση του αίματος προκαλεί αύξηση μυϊκής τάσης (ανάλογα με την πίεση)

89 ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Συχνά οι καρδιακές παθήσεις έχουν μια φυσική συνιστώσα: Πολλές από αυτές τις παθήσεις, 1) αυξάνουν τον φόρτο εργασίας της καρδιάς 2) Μειώνουν την ικανότητά της να εργάζεται με φυσιολογικό ρυθμό ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ Εργο παραγόμενο από την καρδιά = Τάση Συστολής Καρδιακών Μυών x Χρόνος διάρκειας Τάσης Συστολής αυξάνει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς Ταχύς καρδιακός ρυθμός υποχρεώνει την καρδιά να διοχετεύει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος ανά λεπτό

90 ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ Προκαλείται λόγω εμφράγματος μίας ή περισσοτέρων στεφανιαίων αρτηριών του μυοκαρδίου Εμφραγμα: Νέκρωση του τμήματος του μυοκαρδίου στο οποίο διακόπτεται η παροχή αίματος Τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν την λειτουργία της καρδιάς δεν επηρεάζονται πάντοτε από την απόφραξη (το ΗΚΓ ενός ατόμου που υπέστη πρόσφατα καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι και φυσιολογικό!) Κατά την διάρκεια ή μετά το έμφραγμα η ικανότητα του μυοκαρδίου να διοχετεύει αίμα στο σώμα μειώνεται σημαντικά. Μείωση καρδιακού έργου: ξεκούραση και παροχή Ο 2 (με την αύξηση του Ο 2 στο αίμα, μειώνεται η ανάγκη μεταφοράς μεγάλης ποσότητος από το τελευταίο στο σώμα) Άλλοι τρόποι να φτάσει το αίμα στο μυοκάρδιο: εναλλακτικές αρτηρίες (παράλληλη κυκλοφορία, αναστομώσεις)

91 ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Χαρακτηρίζεται από υπερτροφία της καρδιάς και μείωση της ικανότητάς της να κυκλοφορεί ικανοποιητικά το αίμα Νόμος Laplace για υπερτροφική καρδιά: αν η ακτίνα της καρδιάς διπλασιαστεί (για να διοχετευθεί η ίδια ποσότητα αίματος) τότε η τάση του μυοκαρδίου πρέπει να διπλασιαστεί. Το μυοκάρδιο όμως είναι διατεταμένο και δεν είναι ικανό να να παράγει ικανοποιητική δύναμη για να διατηρήσει φυσιολογική κυκλοφορία. Απόδοση διατεταμένου μυοκαρδίου < απόδοση φυσιολογικού (καταναλώνει περισσότερο Ο 2 για παραγωγή ίδιου έργου Ιατρική αγωγή: μείωση καρδιακού έργου (σοβαρές περιπτώσεις: χειρουργική αντικατάσταση καρδιάς)

92 ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ Αδυναμία του τοιχώματος μίας αρτηρίας η οποία οδηγεί στην αύξηση της διαμέτρου της Η αύξηση της διαμέτρου προκαλεί ανάλογη αύξηση της τάσης στα τοιχώματα. Η υποστήριξη των περιβαλλόντων ιστών εμποδίζει το τοίχωμα να σπάσει. Ρήξη ανευρύσματος: συχνά προκαλεί τον θάνατο, ιδίως όταν πρόκειται για αγγείο του εγκεφάλου τύπος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

93 ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ Συνηθισμένο πρόβλημα των αγγείων ποικίλων αιτιολογιών Εμφανίζονται στα τοιχώματα των αρτηριών Οι πλάκες μπορεί να προκαλέσουν τυρβώδη ροή και να παράγουν ακουστό ψίθυρο Η στένωση της αρτηρίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας του αίματος σε αυτή την περιοχή με ταυτόχρονη μείωση της πίεσης στο τοίχωμα λόγω φαινομένου Bernoulli Η πλάκα μπορεί να αποκολληθεί και να μεταφερθεί μέσω του αίματος, μέχρι να φράξει μια μικρότερη αρτηρία. Η απόφραξη προκαλεί διακοπή της της παροχής του αίματος στο προσβεβλημένο τμήμα. Αν συμβεί στον εγκέφαλο, προκαλείται εγκεφαλικό έμφρακτο (άλλος τύπος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου: αποπληξία). Ενδοαγγειακή εικόνα (με υπέρηχους) με υψηλή στένωση, ασβεστοποιημένη, σε στεφανιαία αρτηρία

94 ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΙΡΣΟΙ Διευρυμένες φλέβες στα κάτω άκρα εξ αιτίας της ανεπάρκειας των μονοκατευθυντηρίων βαλβίδων των φλεβών. Ατομο σε ορθοστασία (θεωρούμε την ροή στο κατώτερο άκρο των κάτω άκρων και στα πέλματα): Η πίεση σε μια φλέβα είναι ίση περίπου με 12 kpa (90 mm Hg ή 115 cm αίματος) λόγω της στήλης αίματος η οποία ευρίσκεται από πάνω. Σε διάφορα σημεία των φλεβών υπάρχουν βαλβίδες οι οποίες εμποδίζουν την κίνηση του αίματος κατά την αντίθετη φορά. Φλεβική ή μυϊκή άντληση: κατά την διάρκεια της βάδισης η συστολή των μυών ωθεί το αίμα των φλεβών προς την καρδιά (η δράση της μυϊκής άντλησης και των βαλβίδων έχει ως αποτέλεσμα πίεση ίση με 3 kpa (20 mm Hg). Αν οι βαλβίδες δυσλειτουργούν (επιτρέπουν την ροή προς τα κάτω), το αίμα συσσωρεύεται στην φλέβα και η φλέβα γίνεται κιρσώδης. Οι κιρσοί πιθανώς επιδεινώνονται εάν υπάρχουν συνθήκες οι οποίες περιορίζουν την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. (π.χ. Το πρόσθετο υπογάστριο βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης). Συνήθης θεραπεία κιρσών: χειρουργική αφαίρεση προσβεβλημένων αγγείων.

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα της βιολογίας υπεύθυνη καθηγήτρια : Ζαρφτσιάν Μαρία Ελένη

Εργασία στο μάθημα της βιολογίας υπεύθυνη καθηγήτρια : Ζαρφτσιάν Μαρία Ελένη Εργασία στο μάθημα της βιολογίας υπεύθυνη καθηγήτρια : Ζαρφτσιάν Μαρία Ελένη Εισαγωγή: Το κυκλοφορικό είναι από τα πιο σημαντικά αλλά και από τα πιο ευαίσθητα συστήματα του οργανισμού μας. Τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Κυκλοφορικό σύστημα Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Η καρδία Χτύπα 2 δισεκατομμύρια φορές σε όλη μας τη ζωή. Βρίσκεται στο θώρακα, κέντρο προς αριστερά. Έχει το μέγεθος μιας γροθιάς. Αλεξάνδρα, Αναστασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ

ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΥΓΡΑ Μεταφορά τροφών και αποβολή μη χρήσιμων ουσιών: Διάχυση (π.χ. το CO 2 που παράγεται κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων, διαχέεται από τα κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων

Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων Πίεση Αίματος Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας 1 Το Κυκλοφορικό Σύστημα Μηχανισμός μεταφοράς ουσιών στο ανθρώπινο σώμα Σύστημα κοιλοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 1 Η φυσιολογική καρδιά είναι µία πολύ δυνατή αντλία φτιαγµένη από µυϊκό ιστό, που λειτουργεί εντατικά και συνεχώς. Έχει περίπου τις διαστάσεις µιας ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 7 Το κυκλοφορικό μας σύστημα

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 7 Το κυκλοφορικό μας σύστημα jk ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 7 Το κυκλοφορικό μας σύστημα Εισαγωγή στο Κυκλοφορικό μας Σύστημα (ΚΣ) Το ΚΣ αποτελείται από - τα αιμοφόρα αγγεία την καρδιά Αέρας που εισπνέουμε Αέρας που εκπνέουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ) ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Ή ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ) ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Ή ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ 8 ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ) ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Ή ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ Μία παρακώλυση της ροής του αίµατος οφείλεται συχνά σε στένωση και µπορεί να σταµατήσει τη ροή του αίµατος µερικώς ή τελείως. Κάθε µία από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ. 1. Το σχεδιάγραμμα δείχνει 3 διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία, Α, Β και Γ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ. 1. Το σχεδιάγραμμα δείχνει 3 διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία, Α, Β και Γ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ 1. Το σχεδιάγραμμα δείχνει 3 διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία, Α, Β και Γ. (α) Να ονομάσετε τα αγγεία Α και Β. (β) Πώς είναι προσαρμοσμένο το αγγείο Γ για να έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί το

Διαβάστε περισσότερα

3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα μα που κυκλοφορεί μέσα σ' αυτά. Στενά συνδεδεμένο με το κυκλοφορικό σύστημα είναι κύτταρα των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των αχρήστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D.

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία Μεταβολικές ασθένειες και άσκηση Άσκηση και αρτηριακή πίεση Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Καρδιά Καρδιά Η καρδιά είναι ένα μυϊκό όργανο

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 12: Αρτηριακή Πίεση Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μαθήτρια: Κ. Σοφία Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής Σχολ. Έτος: 2015-2016 ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-BYPASS Αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι η χειρουργική διαδικασία της παράκαμψης των θρομβώσεων ή των

Διαβάστε περισσότερα

ΗΚΑΡΔΙΑ ΗΚΑΡΔΙΑ. Ροβίθης Μιχαήλ

ΗΚΑΡΔΙΑ ΗΚΑΡΔΙΑ. Ροβίθης Μιχαήλ ΗΚΑΡΔΙΑ Η καρδιά που το μέγεθός της είναι λίγο μεγαλύτερο από μία γροθιά, είναι μία διπλή αυτόνομη μυώδης αντλία. Ενώ το βάρος της κυμαίνεται από 280 340 γραμμάρια. Είναι η κεντρική αντλία του κυκλοφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Η κίνηση των ρευστών

Η κίνηση των ρευστών //04 Η κίνηση των ρευστών Η μελέτη της κίνησης των ρευστών άρχισε από τον Γάλλο γιατρό L. M. Poiseuille (799 869) ο οποίος μελετούσε την κίνηση του αίματος στο σώμα. H κίνηση των ρευστών είναι ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 7 ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Σε µια καρδιά που λειτουργεί φυσιολογικά, το αίµα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο ρέει από το σώµα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς (στο δεξιό κόλπο και από εκεί στη δεξιά κοιλία).

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΚΥΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΕΣ 9 ΚΥΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΕΣ Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίµα που προωθείται στο σώµα περιέχει λιγότερη από την φυσιολογική ποσότητα οξυγόνου. Αυτό προκαλεί ένα µπλέ χρωµατισµό του δέρµατος που ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του δοχείου δείχνει πίεση Ρ1 = 1,2 10 5 N / m 2 (ή Ρα).

Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του δοχείου δείχνει πίεση Ρ1 = 1,2 10 5 N / m 2 (ή Ρα). 1. Το κυβικό δοχείο του σχήματος ακμής h = 2 m είναι γεμάτο με υγρό πυκνότητας ρ = 1,1 10³ kg / m³. Το έμβολο που κλείνει το δοχείο έχει διατομή Α = 100 cm². Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

Ελόηεηα Σ ΠΙΕΗ ΣΑ ΣΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΓΡΑ. 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά 35. Τδξνζηαηηθή πίεζε 36. Ρνή πγξώλ - πγθνηλωλνύληα δνρεία 37. Σν θπθινθνξηθό ζύζηεκα

Ελόηεηα Σ ΠΙΕΗ ΣΑ ΣΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΓΡΑ. 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά 35. Τδξνζηαηηθή πίεζε 36. Ρνή πγξώλ - πγθνηλωλνύληα δνρεία 37. Σν θπθινθνξηθό ζύζηεκα 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά Ελόηεηα Σ 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά 35. Τδξνζηαηηθή πίεζε 36. Ρνή πγξώλ - πγθνηλωλνύληα δνρεία 37. Σν θπθινθνξηθό ζύζηεκα ΠΙΕΗ ΣΑ ΣΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΓΡΑ 197 37ο Μάθημα ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ www.cyprusbiology.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2016 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2 Χρησιμότητα κυκλοφορικού συστήματος 1. Μεταφορά O 2 και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς 2. Απομάκρυνση CO 2 και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΧΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/6/2015 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

δ. Ατρησία Πνευµονικής.

δ. Ατρησία Πνευµονικής. διολόγο. Θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστή- µατα σε εξετάσεις για έλεγχο της λειτουργίας της καρδιάς τους. Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν από ενδοκαρδίτιδα πριν ή µετά την εγχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική των Ρευστών

Μηχανική των Ρευστών Μηχανική των Ρευστών Τ P Τ Τ R P R Τ 2R 2T = 2RP ή Τ = RP (α) (β) Σοφία Κόττου Επίκουρη Καθηγήτρια Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Noέμβριος 2007 Περιεχόμενα Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

5 Μετρητές παροχής. 5.1Εισαγωγή

5 Μετρητές παροχής. 5.1Εισαγωγή 5 Μετρητές παροχής 5.Εισαγωγή Τρεις βασικές συσκευές, με τις οποίες μπορεί να γίνει η μέτρηση της ογκομετρικής παροχής των ρευστών, είναι ο μετρητής Venturi (ή βεντουρίμετρο), ο μετρητής διαφράγματος (ή

Διαβάστε περισσότερα

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής 501 Ορμή και Δυνάμεις Θεώρημα Ώθησης Ορμής «Η μεταβολή της ορμής ενός σώματος είναι ίση με την ώθηση της δύναμης που ασκήθηκε στο σώμα» = ή Το θεώρημα αυτό εφαρμόζεται διανυσματικά. 502 Θεώρημα Ώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~ Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~ Διάρκεια: 3 ώρες Θέμα Α 1) Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. Όλα τα μανόμετρα 1,2,3,4 δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 17/4/2016 ΘΕΜΑ Α

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 17/4/2016 ΘΕΜΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 7/4/06 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις - 7 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράµμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Μέρος Β Δρ. Ανδρέας Φλουρής Ερευνητής Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΨΕΛΙΔΕΣ 2 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 7: Φυσιολογία της καρδιάς Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση καρδιακού και κυκλοφορικού συστήματος για την ποσοτική εκτίμηση στεφανιαίας στένωσης ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μοντελοποίηση καρδιακού και κυκλοφορικού συστήματος για την ποσοτική εκτίμηση στεφανιαίας στένωσης ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Μοντελοποίηση καρδιακού και κυκλοφορικού συστήματος για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΈς ΝΌΣΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΈς ΝΌΣΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΈς ΝΌΣΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ Αραγιάννης Δημήτριος Μονάδα Υπέρτασης Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. Καρδιά & παιδί. Αρχίζοντας από τη βρεφική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΣΕ ΝΕΟΓΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, είναι οι ατέλειες στη δομή της καρδιάς, που είναι παρούσες κατά τη γέννηση. Μια από αυτές είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ρευστά Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com Βασικές έννοιες Πρώτη φορά συναντήσαμε τη φυσική των ρευστών στη Β Γυμνασίου. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

Ανταλλαγή αερίων. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Ανταλλαγή αερίων. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ανταλλαγή αερίων Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ανταλλαγή αερίων 2 Ανταλλαγή αερίων Η συγκέντρωση O 2 στον ατμοσφαιρικό αέρα

Διαβάστε περισσότερα

θα πρέπει να ανοιχθεί μια δεύτερη οπή ώστε το υγρό να εξέρχεται από αυτήν με ταχύτητα διπλάσιου μέτρου.

θα πρέπει να ανοιχθεί μια δεύτερη οπή ώστε το υγρό να εξέρχεται από αυτήν με ταχύτητα διπλάσιου μέτρου. Δίνονται g=10m/s 2, ρ ν =1000 kg/m 3 [u 2 =3u 1, 10 3 Pa, 0,5m/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI 16 Το ανοικτό δοχείο του σχήματος περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi.

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΟΣ VENTURI ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του 301 Κινηματική ρευστών Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του Είδη ροής α) Σταθερή ή μόνιμη = όταν σε κάθε σημείο του χώρου οι συνθήκες ροής, ταχύτητα, θερμοκρασία, πίεση και πυκνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

3.1 (1,0) Βρείτε την καλύτερη πιθανή τιμή χωρικής ανάλυσης Δ xmin

3.1 (1,0) Βρείτε την καλύτερη πιθανή τιμή χωρικής ανάλυσης Δ xmin Theory Question 3 Page 1 of 8 Θεωρητικό Ζήτημα 3 Αυτό το ζήτημα αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα υποζητήματα Κάθε ένα από αυτά ζητά σαν απάντηση μια εκτίμηση της τάξεως μεγέθους μόνο και όχι ακριβή απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Tο φύσημα Ορισμός Γενικά . Έτσι λοιπόν υπάρχουν και φυσιολογικά φυσήματα που παράγονται από τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Tο φύσημα Ορισμός Γενικά . Έτσι λοιπόν υπάρχουν και φυσιολογικά φυσήματα που παράγονται από τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Tο φύσημα Ορισμός Φύσημα είναι το ακροαστικό εύρημα «ο θόρυβος» που ακούει ο γιατρός με το στηθοσκόπιό του -το ακουστικό- όταν το τοποθετεί στο θώρακα ενός ασθενούς. Γενικά Το φύσημα παράγεται από τη ροή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ. Πτώση πίεσης σε αγωγό σταθερής διατομής 2η εργαστηριακή άσκηση. Βλιώρα Ευαγγελία

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ. Πτώση πίεσης σε αγωγό σταθερής διατομής 2η εργαστηριακή άσκηση. Βλιώρα Ευαγγελία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Πτώση πίεσης σε αγωγό σταθερής διατομής 2η εργαστηριακή άσκηση Βλιώρα Ευαγγελία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι ο υπολογισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 7 ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Σε µια καρδιά που λειτουργεί φυσιολογικά, το αίµα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο ρέει από το σώµα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς (στο δεξιό κόλπο και από εκεί στη δεξιά κοιλία).

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ Environmental Fluid Mechanics Laboratory University of Cyprus Department Of Civil & Environmental Engineering ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ HM 134 ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΥΓΡΩΝ Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο

Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο Ενότητα 5: Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο Η πνευμονική κυκλοφορία αρχίζει από

Διαβάστε περισσότερα

Η Καρδιά ως Αντλία. Η αλληλουχία των μηχανικών και ηλεκτρικών γεγονότων που επαναλαμβάνεται σε κάθε Καρδιακό Παλμό ονομάζεται Καρδιακός κύκλος

Η Καρδιά ως Αντλία. Η αλληλουχία των μηχανικών και ηλεκτρικών γεγονότων που επαναλαμβάνεται σε κάθε Καρδιακό Παλμό ονομάζεται Καρδιακός κύκλος Καρδιακός Κύκλος Η Καρδιά ως Αντλία Η αλληλουχία των μηχανικών και ηλεκτρικών γεγονότων που επαναλαμβάνεται σε κάθε Καρδιακό Παλμό ονομάζεται Καρδιακός κύκλος Ο ηλεκτρικός Βηματοδότης στο Φλεβόκομβο καθορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Μέτρηση της αιματηρής Αρτηριακής Πίεσης» Αιμοδυναμική παρακολούθηση α) Μη επεμβατική Ηλεκτροκαρδιογράφημα Αρτηριακός σφυγμός Αναίμακτη αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις 1. Που βρίσκεται η καρδιά; Α) Εξ ολοκλήρου στο αριστερό μεσοθωράκιο Β) Πίσω από την τραχεία Γ) Εξ ολοκλήρου στο δεξί μεσοθωράκιο Δ) Μπροστά από την τραχεία Ε) Παρασπονδυλικά αριστερά 2. Ποια από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Το κύριο όργανο του κυκλοφορικού συστήματος είναι η καρδιά, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πνεύμονες πίσω από το στέρνο και παίρνει το κωνικό

Το κύριο όργανο του κυκλοφορικού συστήματος είναι η καρδιά, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πνεύμονες πίσω από το στέρνο και παίρνει το κωνικό ΚΑΡΔΙΑ Το κύριο όργανο του κυκλοφορικού συστήματος είναι η καρδιά, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πνεύμονες πίσω από το στέρνο και παίρνει το κωνικό της σχήμα από το μυοκάρδιο Η καρδιά είναι μία μυώδης

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό Σύστηµα. Σοφία Χαβάκη. Λέκτορας

Κυκλοφορικό Σύστηµα. Σοφία Χαβάκη. Λέκτορας Κυκλοφορικό Σύστηµα Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Κυκλοφορικό Σύστηµα Αιµοφόροκυκλοφορικό σύστηµα Λεµφoφόροκυκλοφορικό σύστηµα Αιµοφόρο Κυκλοφορικό Σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εισαγωγή στην Ιατρική Φυσική Φυσική του καρδιαγγειακού συστήματος

ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εισαγωγή στην Ιατρική Φυσική Φυσική του καρδιαγγειακού συστήματος ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εισαγωγή στην Ιατρική Φυσική Φυσική του καρδιαγγειακού συστήματος Διδάσκουσα: Μυρσίνη Μακροπούλου Φυσική του καρδιαγγειακού συστήματος Το πρώτο κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ, ΑΚΡΟΑΣΗ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ, ΑΚΡΟΑΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ, ΑΚΡΟΑΣΗ Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΣΦΥΓΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙ ΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΣΦΥΓΜΟΥ ΤΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΦΥΓΜΑΝΟΜΕΤΡΟΥ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠ ΚΑΡΩΤΙ ΙΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ-ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ και ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ-ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ και ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ-ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ και ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ Διδάσκουσες: Ειρήνη Τσιαμάκη,Ιατρός Αντωνέλλα Μαραζιώτη PhD,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΚΥΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΕΣ 9 ΚΥΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΕΣ Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίµα που προωθείται στο σώµα περιέχει λιγότερη από την φυσιολογική ποσότητα οξυγόνου. Αυτό προκαλεί ένα µπλέ χρωµατισµό του δέρµατος που ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

β. F = 2ρΑυ 2 γ. F = 1 2 ραυ 2 δ. F = 1 3 ραυ 2

β. F = 2ρΑυ 2 γ. F = 1 2 ραυ 2 δ. F = 1 3 ραυ 2 Στις ερωτήσεις 1-4 να επιλέξετε μια σωστή απάντηση. 1. Ένα σύστημα ελατηρίου - μάζας εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση πλάτους Α. Αν τετραπλασιάσουμε την ολική ενέργεια της ταλάντωσης αυτού του συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή;

Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή; Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή; Ορισμός διαλειμματικής προπόνησης + + + Τρέξιμο Επαναφορά Τρέξιμο Επαναφορά ΑΝΤΟΧΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Ικανότητα διατήρησης κάποιου έργου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 2 η Κατανομή πίεσης σε συγκλίνοντα αποκλίνοντα αγωγό.

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 2 η Κατανομή πίεσης σε συγκλίνοντα αποκλίνοντα αγωγό. Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών Εργασία 2 η Κατανομή πίεσης σε συγκλίνοντα αποκλίνοντα αγωγό. Κυρκιμτζής Γιώργος Σ.Τ.Ε.Φ. Οχημάτων - Εξάμηνο Γ Ημ/νία παράδοσης Εργασίας: Τετάρτη 24 Μαΐου 2 1 Θεωρητική Εισαγωγή:

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο 4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο Στον άνθρωπο οι θρεπτικές ουσίες της τροφής απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Με την κυκλοφορία του αίματος φτάνουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Εκεί, ορισμένες από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Προς τα εµπρός ανεπάρκεια: αδυναµία προώθησης του αίµατος στη συστηµατική κυκλοφορία Προς τα πίσω ανεπάρκεια: αύξηση του όγκου

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 10 Μηχανική των ρευστών

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 10 Μηχανική των ρευστών Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 10 Μηχανική των ρευστών ΦΥΣ102 1 Πυκνότητα Πυκνότητα είναι η μάζα ανά μονάδα όγκου,

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Επαναληπτικός ιαγωνισμός)

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Επαναληπτικός ιαγωνισμός) 4 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Επαναληπτικός ιαγωνισμός) Κυριακή, 5 Απριλίου, 00, Ώρα:.00 4.00 Προτεινόμενες Λύσεις Άσκηση ( 5 μονάδες) Δύο σύγχρονες πηγές, Π και Π, που απέχουν μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΑ πρόκειται για έναν ιστό.

ΑΙΜΑ πρόκειται για έναν ιστό. ΑΙΜΑ πρόκειται για έναν ιστό. Αίμα είναι το υγρό που κυκλοφορεί διαμέσου της καρδιάς, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων μεταφέροντας θρεπτικές ουσίες, ορμόνες, βιταμίνες, θερμότητα και

Διαβάστε περισσότερα

P =F/A στερεών δύναμη ανά μονάδα επιφάνειας

P =F/A στερεών δύναμη ανά μονάδα επιφάνειας ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ Ως πίεση (Ρ) ορίζεται το φυσικό μέγεθος που δίνεται από το λόγο της δύναμης που ασκείται σε ένα αέριο ή υγρό ανά μονάδα επιφανείας ( P =F/A). Στο σύστημα SI η μονάδα της πίεσης

Διαβάστε περισσότερα

ηλικία περιεκτικότητα σε λίπος φύλο

ηλικία περιεκτικότητα σε λίπος φύλο ΥΓΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Το ύδωρ αποτελεί το 60% του βάρους σώματος α) από την ηλικία (νεογνά 75%) β) περιεκτικότητα σε λίπος (ο λιπώδης ιστός έχει μικρή περιεκτικότητα σε ύδωρ) γ) το φύλο ( το ύδωρ είναι λιγότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ 27 Φεβρουαρίου 2006 Διάρκεια εξέτασης : 2.5 ώρες Ονοματεπώνυμο: ΑΕΜ Εξάμηνο: (α) Επιτρέπονται: Τα βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Aν ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος είναι σταθερός, τότε το σώμα: (i) Ηρεμεί. (ii) Κινείται με σταθερή ταχύτητα. (iii) Κινείται με μεταβαλλόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Κλινικές εφαρμογές 4 Αιμοδυναμική μελέτη Doppler 1. Αγγεία κοιλιάς 2. Περιφερικά αγγεία Κ. Χατζημιχαήλ Υπερηχοτομογραφία Μορφολογική μελέτη Αιμοδυναμική μελέτη Doppler

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΩΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Συνηθισμένη συγγενής ανωμαλία (6-8% των Σ.Κ.) Συχνότητα:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΕΜΠΡΟΣ ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΠΙΣΩ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ Η πνευμονική αρτηρία (pulmonary trunk) εκφύεται από τον αρτηριακό κώνο της δεξιάς κοιλίας. Έχει κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

=5L θερμαίνεται υπό σταθερή πίεση

=5L θερμαίνεται υπό σταθερή πίεση 1) Ένας μαθητής γεμίζει τους πνεύμονες του που έχουν όγκο 5,8L, με αέρα σε πίεση 1atm. O μαθητής πιέζει το στέρνο κρατώντας το στόμα του κλειστό και μειώνει την χωρητικότητα των πνευμόνων του κατά 0,8L.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/06/ 2015 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (07:45-09:45) ΤΑΞΗ: Γ Βαθμός :... Ολογράφως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θυρεοειδής χόνδρος Κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΤΡΑΧΕΙΑ Κρικοειδής χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ι. Στις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να επιλέξετε την σωστή απάντηση.

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ι. Στις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να επιλέξετε την σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Ι. Στις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να επιλέξετε την σωστή απάντηση. A1. Σε έναν υδραυλικό ανυψωτήρα το πρωτεύον έμβολο έχει 40 φορές πιο μικρό εμβαδόν

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη θεμελιωδών γνώσεων ανατομίας και ιστολογίας της καρδιάς

Επανάληψη θεμελιωδών γνώσεων ανατομίας και ιστολογίας της καρδιάς ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Συνοπτική παρουσίαση διδακτέας ύλης Εισαγωγικά σχόλια Επανάληψη θεμελιωδών γνώσεων ανατομίας και ιστολογίας της καρδιάς Συμφορητική καρδιακή νόσος: - Ορισμός, σχόλια για την αιτιοπαθογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 3 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Περιεχόμενο Συνδεση με τα προηγουμενα Πριν

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης Φυσιολογία της Άσκησης Λειτουργία καρδιαγγειακού αναπνευστικού συστήματος Βασίλειος Σπ. Τράνακας MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Επιστημονικός συν. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Καρδιαγγειακό

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τι είναι αναζωογόνηση ; Για τη διατήρηση της ζωής χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία όλων των οργάνων με

Διαβάστε περισσότερα

Μυικός ιστός Συσταλτά κύτταρα. Κυκλοφορικό Σύστημα. Αθανάσιος Κοτσίνας, Επικ. Καθηγητής. Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Μυικός ιστός Συσταλτά κύτταρα. Κυκλοφορικό Σύστημα. Αθανάσιος Κοτσίνας, Επικ. Καθηγητής. Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Μυικός ιστός Συσταλτά κύτταρα Κυκλοφορικό Σύστημα Αθανάσιος Κοτσίνας, Επικ. Καθηγητής Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΣΤΑΛΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 1. Μυϊκά 2. Μυοεπιθηλιακά 3. Περικύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Οριζόντια βολή: Είναι η κίνηση (παραβολική τροχιά) που κάνει ένα σώμα το οποίο βάλλεται με οριζόντια ταχύτητα U 0 μέσα στο πεδίο βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα ροής ρευστών (Moody κλπ.)

Παραδείγµατα ροής ρευστών (Moody κλπ.) Παραδείγµατα ροής ρευστών (Mooy κλπ.) 005-006 Παράδειγµα 1. Να υπολογισθεί η πτώση πίεσης σε ένα σωλήνα από χάλυβα του εµπορίου µήκους 30.8 m, µε εσωτερική διάµετρο 0.056 m και τραχύτητα του σωλήνα ε 0.00005

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ VO2=COX A VO2 CO=ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ A VO=ΑΡΤΗΡΙΟ ΦΛΕΒΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣYΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΣYΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣYΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Παραμένων αρτηριακός (Βοτάλλειος) πόρος Ο αρτηριακός πόρος, μεταξύ της αορτής και της πνευμονικής αρτηρίας, επιτρέπει στο αίμα να παρακάμπτει τους πνεύμονες κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Ι. Α1.Β Α2.Γ Α3. Α Α4. Α ΙΙ. 1.Σ 2.Σ 3.Λ 4.Σ 5. Λ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Ι. Α1.Β Α2.Γ Α3. Α Α4. Α ΙΙ. 1.Σ 2.Σ 3.Λ 4.Σ 5. Λ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Ι. Α1.Β Α2.Γ Α3. Α Α4. Α ΙΙ. 1.Σ 2.Σ 3.Λ 4.Σ 5. Λ ΘΕΜΑ Β Β1. Σωστή η β) Έστω Σ το υλικό σημείο που απέχει d από το άκρο Α. Στο σχήμα

Διαβάστε περισσότερα

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI).

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). 1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). Να βρείτε: α. το πλάτος της απομάκρυνσης, της ταχύτητας και της επιτάχυνσης. β.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Ονοματεπώνυμο:Κυρκιμτζής Γιώργος Σ.Τ.Ε.Φ. Οχημάτων - Εξάμηνο Γ Ημερομηνία εκτέλεσης Πειράματος : 12/4/2000 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα και Κυκλοφορικό Σύστημα

Κάπνισμα και Κυκλοφορικό Σύστημα Κάπνισμα και Κυκλοφορικό Σύστημα Κάπνισμα και Κυκλοφορικό Σύστημα Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τους θανάτους από το κάπνισμα με καρκίνο και παθήσεις των πνευμόνων, στην πράξη, περισσότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Σχέδιο εργασίας της Α τάξης Γελ. Πελοπίου Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαδημητρίου Νικόλαος Αναπνοή Μέλη : Αγγελόπουλος Γιάννης Τσιπολίτης Γιώργος Η αναπνοή σε επίπεδο οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Β1.3 Να αντιστοιχίσετε τις µεταβολές της αριστερής στήλης σε σχέσεις τις δεξιάς στήλης. 1) Ισόθερµη µεταβολή α)

Α. ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Β1.3 Να αντιστοιχίσετε τις µεταβολές της αριστερής στήλης σε σχέσεις τις δεξιάς στήλης. 1) Ισόθερµη µεταβολή α) Α. ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ 1. Β1.3 Να αντιστοιχίσετε τις µεταβολές της αριστερής στήλης σε σχέσεις τις δεξιάς στήλης. 1) Ισόθερµη µεταβολή α) P = σταθ. V P 2) Ισόχωρη µεταβολή β) = σταθ. 3) Ισοβαρής µεταβολή γ) V

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι MK1118 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑΤΟΥ, PHD ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ 450,000 400,000 350,000 300,000 250,000 200,000 150,000 100,000

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 10 9713934 & 10 9769376 ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Α ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ι. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ 1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11207, 108ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11315 ΙΙ. Το αίμα κυκλοφορεί μέσα στα αγγεία του κυκλοφορικού μας συστήματος. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις: α) Ποια

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογίες στην Μηχανική των Ρευστών

Μεθοδολογίες στην Μηχανική των Ρευστών Μεθοδολογίες στην Μηχανική των Ρευστών η Μεθοδολογία: «Ανυψωτήρας» Το υγρό του δοχείου κλείνεται με δύο έμβολα που βρίσκονται στην ίδια οριζόντιο. Στο έμβολο με επιφάνεια Α ασκείται δύναμη F. ον Η F ασκεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Δρ. Νίκος Γιαννακούρης ΑΘΗΝΑ 2008 Κεφάλαιο 1: Κυκλοφορικό Σύστημα ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ρευστά: ρέουν Υγρά Αέρια

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ρευστά: ρέουν Υγρά Αέρια ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ρευστά: Υλικά που δεν έχουν καθορισμένο σχήμα (ρέουν), αλλά παίρνουν εκείνο του δοχείου μέσα στο οποίο βρίσκονται. Υγρά (έχουν καθορισμένο όγκο) Αέρια (καταλαμβάνουν ολόκληρο τον όγκο που

Διαβάστε περισσότερα