Φυκολογία - Τι είναι τα φύκη;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φυκολογία - Τι είναι τα φύκη;"

Transcript

1 Φυκολογία - Τι είναι τα φύκη; Πως λειτουργούν; «Δεν νοείται να ασχολούμαστε με την αξιοποίηση των φυκών χωρίς πρώτα να έχουμε μελετήσει και κατανοήσει τη βιολογία των φυκών» ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΚΩΝ Γεώργιος Ν. Χώτος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών Εργαστήριο Καλλιέργειας Πλαγκτού Μεσολόγγι, Ιούλιος 2018

2 Φυκολογία - Τι είναι τα φύκη; Ο όρος «φύκη» δεν αποτελεί ονομασία κάποιας ταξινομικής μονάδας (taxon, πλ. taxa). Με τον όρο φύκη εννοούμε μια μεγάλη κατηγορία οργανισμών (> είδη) για την οποία μπορούμε πιο εύκολα να ορίσουμε «τι δεν είναι» παρά το «τι είναι». Στα φύκη συμπεριλαμβάνονται και προκαρυωτικοί οργανισμοί (κυανοβακτήρια) και ευκαρυωτικοί. Και μονοκύτταροι (μικροφύκη) και πολυκύτταροι (νηματοειδή και μακροφύκη). Πάντως τα φύκη αν και φωτοσυνθετικοί οργανισμοί (τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειονότητα), δεν είναι φυτά. Και δεν είναι φυτά επειδή δεν διαθέτουν ούτε ρίζες, ούτε αγγεία, ούτε κορμό, ούτε φύλλα. Συνεπώς, ο καλύτερος ορισμός που μπορούμε να δώσουμε για τα φύκη είναι: «Ως φύκη ορίζουμε εκείνους τους προκαρυωτικούς και ευκαρυωτικούς οργανισμούς στο κύτταρο των οποίων υπάρχει χλωροφύλλη, δεν διαθέτουν ρίζες, αγγεία, κορμό και φύλλα και τα αναπαραγωγικά τους κύτταρα δεν περιβάλλονται από άγονα επικαλυπτικά κύτταρα». Τα φύκη, εφόσον συμφωνούμε με τον παραπάνω ορισμό και δεν «ανήκουμε στη σχολή» εκείνη που τα κατατάσσει ως κλάδο των φυτών (χρησιμοποιώντας τον όρο «θαλλόφυτα» κατά το δοκούν), ανήκουν στο Βασίλειο Πρώτιστα το οποίο περιλαμβάνει και τα πρωτόζωα. Πολλά πρωτόζωα μοιάζουν σε πολλά με τα φύκη όμως μη έχοντας χλωροφύλλη (είναι ετερότροφα) δεν είναι φύκη. Και για να το ξεκαθαρίσουμε επί τη ευκαιρία, τα πρωτόζωα ως μονοκύτταρα δεν είναι ζώα τα οποία (τα ζώα) είναι πολυκύτταρα οργανωμένα σε ιστούς (μετάζωα).

3 Φυκολογία - Η θέση των φυκών στα Βασίλεια Εδώ ανήκουν τα ευκαρυωτικά φύκη Εδώ ανήκουν τα κυανοβακτηριακά φύκη Η κατάταξη των οργανισμών σε 5 Βασίλεια (Ευβακτήρια, Πρώτιστα, Μύκητες, Φυτά και Ζώα) παγιώθηκε από τον Whittaker το Σήμερα έχει καθιερωθεί το σύστημα των 6 Βασιλείων με τους προκαρυωτικούς οργανισμούς (βακτήρια) να χωρίζονται σε 2 Βασίλεια: Αρχαία και Ευβακτήρια (ή Μονήρη).

4 Φυκολογία - Καθιερωμένο σχήμα ονοματολογίας των συστηματικών κατηγοριών (taxa) των φυκών (παράδειγμα) DOMAIN ή EMPIRE ή HYPERKINGDOM / ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ή ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ή ΥΠΕΡΒΑΣΙΛΕΙΟ -EUCARYA - ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΑ- KINGDOM ΒΑΣΙΛΕΙΟ Αγγλικά PROTISTS - ΠΡΩΤΙΣΤΑ Φύλο Αθροισμα Διαίρεση ή ή Chloro-phyta Class Ομοταξία Κλάση ή Trebouxio-phyceae Order Τάξη Chlorell-ales Family Οικογένεια Chlorell-aceae Genus Γένος Chlorella Species Είδος Chlorella pyrenoidosa (χλωρέλα) Phylum Division Taxa Ελληνικά ή

5 Φυκολογία - Γενικά γνωρίσματα των φυκών Τα φύκη (algae, ενικός: alga) παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ποικιλομορφία ειδών σε πολλές ανόμοιες ομάδες. Μονοκύτταρα άτομα (μονήρη), πολυκύτταρα, αποικίες, κοινόβια. Αλλα είδη είναι μικροσκοπικά και άλλα πολύ μεγάλα όπως τα κελποφύκη (φαιοφύκη). Ο αριθμός των ειδών των φυκών μόνο κατ εκτίμηση μπορεί να υπολογιστεί και σίγουρα υπερβαίνει κατά πολύ τα (συνεχώς καταγράφονται νέα είδη). Η κατασκευή του σώματός των (θαλλός) είναι πολύ απλή. Όμως τα πολυκύτταρα μακροφύκη των φαιοφυκών είναι η πιο εξελιγμένη μορφή φυκών καθώς διαθέτουν ένα είδος αγγειώδους ιστού δηλαδή μια υποτυπώδη μορφή διαφοροποίησης οργάνων. Τα φύκη είναι υδρόβια και ζουν μέσα στο νερό όμως απαντώνται πρακτικώς παντού αρκεί να υπάρχει και η ελάχιστη υγρασία. Η πλειονότητα των φυκών είναι φωτοαυτότροφη όμως υπάρχουν και ελάχιστα ετερότροφα. Ακριβώς αυτές οι ελάχιστες εξαιρέσεις της ύπαρξης αυτών των ετερότροφων ειδών είναι που δυσκολεύει στο να δοθεί ένας πλήρης ορισμός για το τι είναι τα φύκη. Ο οικολογικός ρόλος των φυκών είναι σημαντικότατος και στην ουσία διαμόρφωσε στην ιστορία της Γης την έμβια ζωή του πλανήτη μας. Ένα μεγάλο μέρος των φυκών διαβιεί ως πλαγκτόν (φυτοπλαγκτόν) και αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας. Υπολογίζεται ότι άνω του 50% του φωτοσυνθετικώς παραγόμενου οξυγόνου της ατμόσφαιρας προέρχεται από τα φύκη. Στα μακροφύκη σχηματίζονται αναπαραγωγικά εξογκώματα που σχηματίζουν γαμέτες (γαμετάγγεια) ή σπόρια (σποριάγγεια).

6 Φυκολογία - Διαφορές φυκών και φυτών στην αναπαραγωγή -Ν (Ν) Ανθηρίδια +Ν Ωογόνιο Χαρακτηριστικές διαφορές των φυκών (Α, Β, Γ) από τα φυτά (Δ). Στο Α φαίνεται η σύζευξη 2 κυττάρων (Ν) του μικροφύκους Chlamydomonas προς δημιουργία ζυγώτη (2Ν). Στο Β η αναπαραγωγή του χλωρο-μακροφύκους Oedogonium, στο Γ το αναπαραγωγικό όργανο (γαμετάγγειο) του φαιομακροφύκους Ectocarpus. Στο Ectocarpus όλα τα κύτταρα του γαμετάγγειου είναι γόνιμα (μπορούν να δώσουν γαμέτες). Αντίθετα στα φυτά (Δ) στα αναπαραγωγικά τους όργανα, μόνο τα εσωτερικά κύτταρα δίδουν γαμέτες ενώ τα περιβάλλοντα κύτταρα είναι άγονα.

7 Φυκολογία - Τι πρέπει να θυμόμαστε Τα φύκη (ενικός = το φύκος, alga, πληθυντικός = τα φύκη, algae) χαρακτηρίζονται από/ως: Φωτοσυνθετικοί μονοκύτταροι ή πολυκύτταροι οργανισμοί ευκαρυωτικοί ή προκαρυωτικοί (κυανοβακτήρια) Διαβιούν κυρίως στο υδάτινο περιβάλλον Δεν έχουν ρίζες, φύλλα και αγγειώδη βλαστό Δεν σχηματίζουν άνθη, σπέρματα, καρπούς όπως τα φυτά Αντί για σπέρματα σχηματίζουν σπόρια Η οργάνωση του θαλλού τους είναι πολύ απλή στις κατώτερες ταξινομικά ομάδες και πιο πολύπλοκη στις ανώτερες όμως ακόμα και σε αυτές δεν μπορούμε να μιλάμε για σχηματισμό πραγματικών οργάνων Ορισμένα φύκη έχουν πολύπλοκους βιολογικούς κύκλους (κύκλους ζωής) Συνεπώς τα φύκη (και όχι φύκια ή άλγες) δεν είναι φυτά επειδή διαφέρουν πολύ από τα σπερματόφυτα της ξηράς ή της θάλασσας (Posidonia, Cymodocea, Zostera κ.ά.)

8 Φυκολογία - Τι κάνουν τα φυτά που δεν κάνουν τα φύκη Α Β Στα φυτά (Α) η φωτοσύνθεση γίνεται στα φύλλα μόνο. Στα κύτταρα των φύλλων οι χλωροπλάστες φωτοσυνθέτουν και μετατρέπουν το CO2 της ατμόσφαιρας σε σάκχαρο. Ο κορμός και οι ρίζες των φυτών δεν φωτοσυνθέτουν. Επιτελούν στηρικτική και μεταφορική λειτουργία. Το νερό το προσλαμβάνουν μέσω των ριζών και μέσα σε αυτό το νερό υπάρχουν και τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία (άζωτο-ν, φώσφορος-ρ, ιχνοστοιχεία, κ.λπ.)(β). Όλα τα παραπάνω (φωτοσύνθεση, απορρόφηση νερού και θρεπτικών) στα φύκη γίνονται στο κύτταρό τους ή κύτταρά τους που αποτελούν τον θαλλό τους.

9 Φυκολογία - Η έννοια του θαλλού Με τη λέξη «θαλλός» εννοούμε την όλη δομή (σώμα) του εκάστοτε φύκους είτε αυτό είναι μονοκύτταρο (μονήρες μικροφύκος), είτε πολυκύτταρο (μακροφύκος), είτε κοινόβιο (πολλά μονήρη κύτταρα σε οργανωμένη δομή). Θαλλοί ευκαρυωτικών μονήρων φυκών (διάτομα σε διαίρεση) Θαλλός ευκαρυωτικών μονήρων φυκών οργανωμένων σε κοινόβιο (χλωροφύκος Volvox) Θαλλοί προκαρυωτικών μονήρων φυκών (κυανοβακτήρια σε διαίρεση) Spirulina (Arthrospira) Θαλλός μακροφύκους Ulva επάνω σε πέτρα Lyngbya Θαλλοί κυανοβακτηρίων σε μορφή νηματοειδή (τριχώματα). Το κάθε τρίχωμα αποτελείται από ενωμένα σε σειρά κύτταρα.

10 Φυκολογία - Μοιάζει με φυτό, όμως είναι φύκος Θαλλός Το μακροφύκος Macrocystis είναι ένα πολυκύτταρο φαιοφύκος που αν και διακρίνονται διαφοροποιημένα του τμήματα στο θαλλό του («σώμα» του), αυτά δεν αντιστοιχούν σε ανάλογα των φυτών. Το ριζοειδές του είναι μόνο για στερέωση σε βράχια. Ο στύπος δεν διαθέτει αγγεία. Τα ελάσματα δεν έχουν «στόματα» όπως τα φύλλα. Οι πνευματοκύστεις βοηθούν στην επίπλευση του ογκώδους θαλλού. Στα μακροφύκη όλος ο θαλλός φωτοσυνθέτει Το νερό και τα θρεπτικά που χρειάζεται τα αποκτά από όλα του τα κύτταρα μια και αυτά βρίσκονται μέσα στο νερό.

11 Φυκολογία - Ποικιλία θαλλών μακροφυκών (χλωροφύκη, φαιοφύκη, ροδοφύκη)

12 Φυκολογία - Ποικιλία θαλλών φαιοφυκών

13 Φυκολογία - Θαλάσσια αγγειόσπερμα και όχι φύκη Zostera marina Cymodocea nodosa Halophila stipulacea Posidonia oceanica Zostera noltii

14 Φυκολογία - Γιατί είναι πολύτιμα τα λιβάδια Ποσειδωνίας Ρεύματα Απελευθέρωση O2 & οργανικού άνθρακα Ανάμιξη Δέσμευση CO2 Παγίδευση αιωρούμενων Δημιουργία υφάλων «Θάψιμο» CO2 Σταθεροποίηση βυθού Καταφύγιο και χώρος αναπαραγωγής πανίδας Η ποσειδονία, η κυμοδόχη και η ζωστέρα δεν είναι φύκη αλλά θαλάσσια φυτά με ρίζες, βλαστό, φύλλα, άνθη και καρπούς. Είναι τα γνωστά φύκια που σχηματίζουν τις φυκιάδες στο μαλακό βυθό (αμμολασπώδη). Τα μακροφύκη αντίθετα ανευρίσκονται επάνω σε βράχια. Οι φυκιάδες είναι πραγματική «ευλογία» για τη θάλασσα και δείκτης καθαρού περιβάλλοντος.

15 Φυκολογία - Τα φύκη είναι παντού Λιμνοθάλασσα (εύτροφη) Θάλασσα Λεχαινά, λιμνοθάλασα Κοτυχίου, πυκνή ανάπτυξη του χλωροφύκους Enteromorpha Επιφυτική ανάπτυξη χλωροφυκών (Cladophora) και ροδοφυκών (Ceramium) σε προβλήτα του Ρίου. Φαιοφύκη σε βράχια της Κυπαρισσίας

16 Φυκολογία - Πανόραμα κυτταρικού μεταβολισμού Την ενέργεια και τα δομικά μόρια που χρειάζεται το κάθε κύτταρο τα προσλαμβάνει από χημικές διεργασίες που γίνονται επάνω σε μεμβράνες του κυττάρου. Οι αερόβιοι οργανισμοί χρησιμοποιούν το οξυγόνο (Ο2) ως τελικό αποδέκτη ηλεκτρονίων στην τελική φάση της κυτταρικής αναπνοής κατά την οποία παράγεται η περισσότερη ενέργεια υπό μορφή ΑΤΡ. Η «καύσιμη ύλη» για την όλη διαδικασία είναι η γλυκόζη η οποία μέσω μετατροπών καταλήγει σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Η γλυκόζη μπορεί να μετατρέπεται και σε άλλες απαραίτητες ουσίες (λίπη, κ.ά.). Οι ετερότροφοι οργανισμοί προσλαμβάνουν τη γλυκόζη από την τροφή τους. Οι αυτότροφοι και ιδιαίτερα οι φωτοσυνθετικοί (μπλε κύκλος) την παρασκευάζουν από το CO2 του αέρα ή του νερού. 1: Αποθέματα οργανικών μορίων 2: Μετατροπή των αποθεμάτων σε «καύσιμο» 3: Η περίπλοκη διαδικασία παραγωγής ενέργειας

17 Φυκολογία - Τρόποι απόκτησης ενέργειας Τα φύκη είτε αποκλειστικώς είτε επικουρικώς ανάλογα με το είδος τους ανευρίσκονται σε όλες τις κατηγορίες τρόπου θρέψης Όλα τα φυτά. Η πλειονότητα των ευκαρυωτικών φυκών και των κυανοβακτηρίων Ορισμένα βακτηρίδια (π.χ. νιτροποιητικά Nitrosomonas, Nitrobacter) Κλείδα διάρθρωσης των μηχανισμών απόκτησης ενέργειας από τους οργανισμούς Βακτήρια και ορισμένα είδη χρυσοφύκών π.χ. των γενών Ochromonas, Uroglena Όλα τα μετάζωα, μύκητες, πρωτόζωα και ορισμένα είδη χρυσοφύκών των γενών Ochromonas, Spumella

18 Φυκολογία - Παράδειγμα απόκτησης ενέργειας NH 3 O 2 Nitrosomonas O 2 NO 2 CO 2 O 2 O 2 Nitrobacter NO 3

19 Φυκολογία - Τυπικό μονοκύτταρο φύκος

20 Φυκολογία - Τι είναι και που γίνεται φωτοσύνθεση Η φωτοσύνθεση είναι η θαυμαστή χημική διεργασία που παράγει σάκχαρα σε οργανισμούς οι οποίοι στο κύτταρό τους έχουν το μεγαλομόριο χλωροφύλλη. Η χλωροφύλλη και μόνη αυτή δεσμεύει την ενέργεια του φωτός, διεγείρεται, αφαιρεί ηλεκτρόνια (e-) από το νερό (H2O) και συνάμα το διασπά σε οξυγόνο (Ο2) και πρωτόνια (Η+). Τα ηλεκτρόνια αυτά κατόπιν μεταφέρονται διαδοχικά από ειδικά μόρια που αποτελούν την αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων (ΕTC-Electron Transport System) και καταλήγουν μέσω ενός άλλου μορίου χλωροφύλλης στο ειδικό αναγωγικό μόριο NADPH το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατόπιν σε μια άλλη σειρά αντιδράσεων κατά την οποία δεσμεύεται το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και παράγεται γλυκόζη (C6H12O6) με ενέργεια που παρέχεται από μόρια ΑΤΡ το οποίο παρήχθη με μια ειδική διεργασία κίνησης των πρωτονίων (Η+) δια μέσου των μεμβρανών στις οποίες βρίσκονται οι χλωροφύλλες. Οι μεμβράνες αυτές ονομάζονται θυλακοειδή και στα μεν ευκαρυωτικά κύτταρα βρίσκονται εντός των χλωροπλαστών ενώ στα κυανοβακτήρια (που δεν έχουν χλωροπλάστες) περιφερειακώς στο κυτταρόπλασμα.

21 Απορρόφηση Φυκολογία - Το φως και η απορρόφησή του Χλωροφύλλη-α Φυκοερυθρίνη Φυκοκυανίνη β-καρωτίνη Μήκος κύματος (nm) Το ερυθρό μέρος του φάσματος απορροφάται στα πρώτα 10 μέτρα. Μόνο το κυανό-μπλε φθάνει στα βαθιά νερά

22 Φυκολογία - Τα θυλακοειδή στα κυανοβακτήρια Στα κυανοβακτήρια οι θυλακοειδείς φωτοσυνθετικές μεμβράνες δεν περικλείονται στο εσωτερικό κάποιου χλωροπλάστη (μόνο τα ευκαρυωτικά φύκη και τα φυτά έχουν χλωροπλάστες), παρόλα αυτά οι φυσικοχημικές διεργασίες της φωτοσύνθεσης είναι ακριβώς οι ίδιες που συμβαίνουν και στο χλωροπλάστη.

23 Φυκολογία - Στα μιτοχόνδρια παράγεται ενέργεια (ΑΤΡ) Αξίζει να θυμόμαστε: Η ενέργεια που χρειάζεται το κύτταρο παράγεται υπό μορφή ΑΤΡ μέσω βιοχημικών οδών που αποτελούνται από δύο στάδια. Το 1ο στάδιο είναι η γλυκόλυση που γίνεται στο κυτταρόπλασμα και κατά το οποίο η γλυκόζη μετατρέπεται σε πυροσταφυλικό οξύ παράγοντας και λίγο ΑΤΡ (2 μόρια). Στο 2ο στάδιο το πυροσταφυλικό με σειρά αντιδράσεων στα μιτοχόνδρια οξειδώνεται και καταλήγει σε παραγωγή άλλων 34 ΑΤΡ. Στα μιτοχόνδρια γίνεται η μεγάλη παραγωγή ΑΤΡ μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται οξειδωτική φωσφορυλίωση η οποία μέσω μεταφοράς ηλεκτρονίων στον τελικό αποδέκτη που είναι το οξυγόνο (Ο2) δημιουργεί κίνηση πρωτονίων (Η+) που παράγουν ΑΤΡ.

24 Φυκολογία - Πως το κύτταρο παράγει την ενέργειά του; Και στη φωτοσύνθεση που γίνεται στις θυλακοειδείς μεμβράνες και στην κυτταρική αναπνοή που γίνεται στις μιτοχονδριακές μεμβράνες η διαδικασία της παραγωγής ενέργειας υπό μορφή ΑΤΡ γίνεται με τη διαδικασία της λεγόμενης χημειώσμωσης. Η χημειώσμωση βασίζεται στη διαφορά συγκέντρωσης πρωτονίων (Η+) μεταξύ των χώρων ένθεν-κακείθεν της μεμβράνης. Δηλαδή πρωτόνια μεταφέρονται με τη βοήθεια ειδικών πρωτεϊνικών μορίων (κυτοχρώματα) από το ένα μέρος της μεμβράνης στο άλλο δημιουργώντας έτσι μια περιοχή με υπερβολική συγκέντρωση πρωτονίων. Τα πρωτόνια από αυτή την περιοχή δημιουργούν «πίεση» για να ξαναγυρίσουν πίσω στην περιοχή χαμηλής συγκέντρωσης. Ετσι διέρχονται από ένα ειδικό μόριο (ΑΤΡσυνθετάση) παράγουν έργο και δημιουργείται ΑΤΡ. Προσοχή. Το ΑΤΡ που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση χρησιμοποιείται για να ολοκληρωθεί η ίδια η φωτοσύνθεση (παραγωγή σακχάρων κατά ένα δεύτερο στάδιο). Το ΑΤΡ που παράγεται στα μιτοχόνδρια είναι που τροφοδοτεί τον γενικό κυτταρικό μεταβολισμό.

25 Φυκολογία - Δείγμα μακροφυκών

26 Φυκολογία - Χαρακτηριστικοί κύκλοι ζωής φυκών

27 Φυκολογία - Οι 3 τύποι της αμφιγονικής αναπαραγωγής

28 Φυκολογία - Βασικοί τύποι αναπαραγωγής των φυκών Στα μικροφύκη και μακροφύκη ανάλογα με το είδος. Στα μικροφύκη και μακροφύκη ανάλογα με το είδος. Στα Ροδόφυτα όμως οι γαμέτες δεν έχουν μαστίγια.

29 Φυκολογία - Βασικά περί της ταξινόμησης των φυκών Η συστηματική κατάταξη των φυκών είναι μια περιπλεγμένη κατάσταση εξαιτίας των διαφορετικών «σχολών» που υπάρχουν. Υπάρχουν επιστήμονες που τα κατατάσσουν στο Βασίλειο Φυτά και στο φύλο Θαλλόφυτα. Όμως δεν είναι φυτά και πρέπει να τα κατατάσσουμε στο Βασίλειο Πρώτιστα. Ενά άλλο πεδίο που επιφέρει σύγχυση είναι η κατάταξη κάποιων κατηγοριών φυκών από άλλους σε επίπεδο Φύλου και από άλλους σε επίπεδο Ομοταξίας. Για παράδειγμα απαντάμε τα φαιοφύκη άλλοτε ως Phaeophyta και άλλοτε ως Phaeophyceae. Παλαιότερα πριν εξελιχθούν οι μικροσκοπικές και μοριακές τεχνικές βασικό κριτήριο κατάταξης ήταν η μορφολογία του θαλλού τους. Σήμερα όμως παρόλο που η μορφολογία αποτελεί (και πάντοτε θα αποτελεί) βασικό εργαλείο αναγνώρισής τους, οι μοριακές τεχνικές έχουν αποκαλύψει φυλογενετικές σχέσεις που αναδιαμορφώνουν το ταξινομικό τοπίο. Σε αυτές τις φυλογενετικές σχέσεις βασίζεται και το φυλογενετικό δέντρο της ζωής για όλους τους υπάρχοντες οργανισμούς. Στην κατάταξη των φυκών έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο και ο χλωροπλάστης τους ο οποίος θεωρείται ότι προέκυψε πρωταρχικώς από ενδοσυμβίωση. Δηλαδή ένα αρχέγονο ετεροτροφικό κύτταρο ενσωμάτωσε ένα φωτοσυνθετικό κυανοβακτήριο και το χρησιμοποίησε ως χλωροπλάστη. Αυτό ονομάζεται πρωτογενής ενδοσυμβίωση και με αυτή τη διαδικασία προέκυψαν 3 κλάδοι, τα Γλαυκόφυτα, τα Χλωρόφυτα και τα Ροδόφυτα. Από αυτά με δευτερογενή ενδοσυμβίωση προέκυψαν οι άλλοι κλάδοι των φυκών. Σε όλα τα φύλα των φυκών εκτός των Ροδοφύτων απαντώνται μαστιγιοφόρα κύτταρα. Στα Ετεροκοντόφυτα (Σταχυομαστιγωτά) υπάρχουν δύο άνισα μαστίγια στο φυκικό κύτταρο (είτε βλαστητικό είναι αυτό είτε αναπαραγωγικό).

30 Φυκολογία - Οι κυριότερες συστηματικές κατηγορίες των ευκαρυωτικών φυκών ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΦΥΛΑ ΟΜΟΤΑΞΙΕΣ (παράδειγμα ετεροκοντόφυτα) Χλωραραχνιόφυτα (Chlorarachniophyta) Bacillariophyceae (Διάτομα) Ευγληνόφυτα (Euglenophyta) Bolidophyceae (Βολιδοφύκη) Κρυπτόφυτα (Cryptophyta) Απτόφυτα (Haptophyta) Raphidophyceae (Ραφιδοφύκη) Chrysophyceae (Χρυσοφύκη) Synurophyceae (Συνουροφύκη) Δινόφυτα (Dinophyta) (Δινομαστιγωτά) Eustigmatophyceae (Ευστιγματοφύκη) Γλαυκόφυτα (Glaucophyta) Ροδόφυτα (Rodophyta) (Ροδοφύκη) Dictyochophyceae (Δικτυοχοφύκη) Pelagophyceae (Πελαγοφύκη) Pinguiophyceae (Ελαιοφύκη) Χλωρόφυτα (Chorophyta) (Χλωροφύκη) Phaeothamniophyceae (Φαιοθαμνοφύκη) Ετεροκοντόφυτα (Heterokontophyta) Chrysomerophyceae (Χρυσομεροφύκη) (Φωτοσυνθετικά σταχυομαστιγωτά ή ωχρόφυτα ή χρωμόφυτα) Xanthophyceae (ξανθοφύκη) Phaeophyceae (Φαιοφύκη)

31 Φυκολογία - Ομοταξίες χλωροφυκών & ροδοφυκών ΦΥΛΑ ΟΜΟΤΑΞΙΕΣ Prasinophyceae Ulvophyceae Chlorophyta (Χλωροφύκη) Enteromorpha Trebouxiophyceae Chlorophyceae (Μονοκύτταρα είδη, π.χ. Chlorella) Corallina Chara Charophyceae (Eucheuma, Corallina, Chondrus, κ.ά.) Florideophyceae Bangiophyceae Eucheuma Πολυκύτταρα είδη (Bangia, Porphyra) Rhodeliophyceae Rhodophyta (Ροδοφύκη) Cyanidophyceae Μονοκύτταρα είδη Bangia Porphyridiophyceae Compsopogonophyceae Stylonematophyceae

32 Φυκολογία - Κύρια χαρακτηριστικά σημαντικών αθροισμάτων φυκών Φύλο - (Διαίρεση ή Αθροισμα) Dinophyta (Δινομαστιγωτά) Heterokontophyta (Φωτοσυνθ. Σταχυομαστιγωτά) Chrysophyceae (Χρυσοφύκη) Bacillariophyceae (Διάτομα) Phaeophyceae (Φαιοφύκη) Euglenophyta (Ευγληνοειδή) Chlorophyta (Χλωροφύκη) Rhodophyta (Ροδοφύκη) Glaucophyta (Γλαυκόφυτα) Cryptophyta (Κρυπτοφύκη) Haptophyta (Απτοφύκη) Chlorarachniophyta (Χλωραραχνιόφυτα) Αριθμός ειδών (περίπου) ~1100 ~ ~850 > ~1500 ~800 >7000 > >200 >300 CYANOBACTERIA >2000? Φωτοσυνθετικές χρωστικές Χλωροφύλλες a, c, καρωτινοειδή Χλωροφύλλες a, c, β-καρωτίνιο, ξανθοφύλλες Χλωροφύλλη a, ενίοτε χλωροφ. c, καρωτινοειδή, φυκοξανθίνη Χλωροφύλλες a, c, καρωτινοειδή, φυκοξανθίνη Χλωροφύλλες a, c, καρωτινοειδή, φυκοξανθίνη Χλωροφύλλες a, b, καρωτινοειδή Χλωροφύλλες a, b, καρωτινοειδή Χλωροφύλλη a,, α & β καρωτίνιο, ξανθοφύλλες, φυκοβιλλίνες Χλωροφύλλη a, φυκοβιλίνες, β-καρωτίνειο, ξανθοφύλλες Χλωροφύλλες a, c φυκοβιλίνες,, ξανθοφύλλες a & β-καρωτίνιο, Χλωροφύλλες a, c, ξανθοφύλλες β-καρωτίνιο, Χλωροφύλλες a, b, ξανθοφύλλες β-καρωτίνιο, Χλωροφύλλες a+b ή a +d, φυκοβιλίνες, ξανθοφύλλες β-καρωτίνιο, Αποθησαυριστικό απόθεμα Αριθμός και θέση μαστιγίων Αμυλο 2, πλευρικώς Κυτταρίνη Χρυσολαμιναρίνη, λιπίδια Λαμιναρίνη Λαμιναρίνη (Λευκοσίνη), λιπίδια Λαμιναρίνη Παράμυλο Αμυλο Ροδοφυκικό άμυλο Κανένα Αμυλο Αμυλο Χρυσολαμιναρίνη Υδατάνθρακες Κυανοφυκίνη, γλυκογόνο, ή φυτικό άμυλο 2 άνισα μαστίγια το μακρύτερο τριχωτό 1 ή 2 ακρολοφικώς Μόνο στα αναπαραγωγικά κύτταρα, 2 συνήθως Μόνο στα αναπαραγωγικά κύτταρα, 2 συνήθως 1-3 ακρολοφικώς 2 ή περισσότερα, ακρολοφικώς ή υποακρολοφικώς 2 μαστίγια ή απουσία 2 ακροπλευρικώς 2 ακρολοφικώς και 1 απτόνημα ανάμεσά τους Κανένα Κανένα Συστατικά κυτταρικού καλύμματος Ορισμένα γυμνά, μερικά πυριτιο/οργανικές φολίδες, άλλα με κυτταρίνη και αλγινικά άλατα Ενώσεις πηκτίνης με πυριτιακές ύλες Ενυδατωμένο πυρίτιο σε οργανικό πλέγμα Πλέγμα κυτταρίνης με άλλους πολυσακχαρίτες Οχι κυτταρικό τοιχωμα, Πρωτεϊνικό υμένιο Κυτταρίνη Κυτταρίνη, διάφορες ενώσεις πηκτίνης Κυτταρίνη Πρωτεϊνικός περιπλάστης κάτω από πλασματική μεμβράνη Αρκετά με φολίδες CaCO 3 Γυμνά Πεπτιδογλυκάνη Περιβάλλον ύπαρξης Θάλασσα κυρίως και γλυκά νερά Θάλασσα και γλυκά νερά Γλυκά νερά κυρίως Θάλασσα και γλυκά νερά Θαλάσσια σχεδόν αποκλειστικώς, προτιμούν ψυχρά νερά Γλυκά νερά κυρίως, μερικά θαλάσσια Γλυκά νερά κυρίως, μερικά θαλάσσια Θαλλασινά κυρίως, μερικά σε γλυκά νερά, πολλά είδη τροπικά Γλυκά νερά Θάλασσα και γλυκά νερά Θάλασσα κυρίως και γλυκά νερά Θάλασσα Θάλασσα και γλυκά νερά

33 Φυκολογία - Τα βασικά της θεωρίας της ενδοσυμβίωσης Αρχέγονο ευκαρυωτικό κύτταρο Η θεωρία της καταγωγής των Αρτίγονο ετερότροφο αρτίγονων (υπαρχόντων) ευκαρυωτικό κύτταρο ευκαρυωτικών κυττάρων πρεσβεύει ότι αυτά προέκυψαν από τη διαδικασία της ενδοσυμβίωσης κατά το μακρινό παρελθόν στο υδάτινο περιβάλλον. Αερόβια Με λίγα λόγια κάποτε ένα Πυρήνας Μιτοχόνδρια βακτήρια υποτυπώδες (χωρίς οργανίδια) ευκαρυωτικό ετερότροφο κύτταρο εγκόλπωσε με φαγοκύτωση βακτήρια για να τα αφομοιώσει. Όμως με κάποιο τρόπο τα Αρχέγονο Φωτοσυνθετικά βακτήρια αυτά συνέχισαν να Χλωροπλάστης ευκαρυωτικό κυανοβακτήρια ζουν στο κύτταρο-ξενιστή και Αρτίγονο αυτότροφο κύτταρο τελικά ενσωματώθηκαν σε αυτό ευκαρυωτικό κύτταρο είτε ως μιτοχόνδρια, είτε ως χλωροπλάστες. Η θεωρία της ενδοσυμβίωσης πρωτοδιατυπώθηκε το 1905 από τον Πολωνό βοτανολόγο Konstantin Mereschkowsky ( ). Διετέλεσε καθηγητής στη Ρωσία και ερευνητής στις ΗΠΑ και Ελβετία όπου μετά από περιπετειώδη, άστατη ζωή αυτοκτόνησε πάμπτωχος.

34 Α Φυτά Ευκαρωττικό κύτταρο Κυανοβακτήριο Πρωτογενής Γλαυκόφυτα ενδοσυμβίωση Χλωροφύκη Ροδοφύκη Β Χλωραραχνιόφυτα Δευτερογενής Κρυπτόφυτα ενδοσυμβίωση Ετεροκοντόφυτα (διάτομα, φαιοφύκη, κ.ά.) Ευγληνόφυτα Απτόφυτα Τριτογενής ενδοσυμβίωση Γ Πυρήνας Νουκλεόμορφο Μιτοχόνδριο Πλαστίδιο-2 μεμβράνες Πλαστίδιο -3 μεμβράνες Πλαστίδιο -4 μεμβράνες Χλωροφ. a, b & καρωτένια Χλωροφ. a, c & περιδινίνη Χλωροφ. a, b & φυκοξανθίνη Δινομαστιγωτά Ακροσύνθετα (apicomplexa) Φυκολογία Ενδοσυμβίωση και ποικιλία των φυκών Στο Α αναπαριστάται η πρωτογενής διαδικασία της ενδοσυμβίωσης. Ετσι προέκυψαν τα Γλαυκόφυτα, τα Ροδόφυτα (ροδοφύκη) και τα Χλωρόφυτα (χλωροφύκη). Ο χλωροπλάστης σε αυτά τα φύκη περιβάλλεται από δύο μεμβράνες. Μία με καταγωγή από την πλασματική μεμβράνη του κυανοβακτηρίου και μία από το πεπτικό κενοτόπιο που το περιέβαλλε. Στη δευτερογενή ενδοσυμβίωση (Β) το κύτταρο που εγκόλπωσε ένα χλωροφύκος ή ένα ροδοφύκος έδωσε γέννηση σε καινούργιες εξελικτικές σειρές με χλωροπλάστες με 3 ή 4 μεμβράνες δηλαδή 2 που προϋπήρχαν συν την του κενοτοπίου (μπορεί και να χαθεί) και την πλασματική. Στην τριτογενή ενδοσυμβίωση (Γ) για ευνόητους λόγους οι χλωροπλάστες περιβάλλονται από 4 μεμβράνες.

35 Φυκολογία - Χλωροπλαστικές μεμβράνες 2 μεμβράνες Α. Γλαυκόφυτα Β. Ροδόφυτα 4 μεμβράνες 4 μεμβράνες ΣΤ. Απτόφυτα Καρβοξυσωμάτιο Αμυλο Φωτοευαίσθητη κηλίδα Πεπτιδογλυκάνη 4 μεμβράνες Γ. Χλωρόφυτα Δ. Ευγληνόφυτα Ε. Χλωραραχνιόφυτα 4 μεμβράνες 3 μεμβράνες 4 μεμβράνες Ζ. Κρυπτόφυτα Η. Ετεροκοντόφυτα Θ. Δινόφυτα Ι. Ακροσύνθετα (Δινομαστιγωτά) Φυκοβιλισώματα Θυλακοειδές Πυρηνόμορφο Θυλακοειδές με φυκοβιλισώματα Ενδοπλασματικό δίκτυο με ριβοσώματα Συνέχεια του πυρηνικού φακέλλου (Apicomplexa) Στρώμα χλωροπλάστη Χλωροπλάστης Πυρηνοειδές 3 μεμβράνες 2 μεμβράνες ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΧΛΩΡΟΠΛΑΣΤΩΝ 2 μεμβράνες Θυλακοειδές έλασμα Περιζωνικά θυλακοειδή ελάσματα Εσωτερική μεμβράνη χλωροπλάστη Εξωτερική μεμβράνη Περιπλαστιδιακές μεμβράνες ή χλωροπλαστιδιακό ενδοπλασματικό δίκτυο (ER) Περιπλαστιδιακός χώρος

36 Cyanophora paradoxa Φυκολογία - Γλαυκόφυτα Κυανέλλη σε διαίρεση Καρβοξυσωμάτιο Μιτοχόνδριο Πυρήνας Κοκκία αμύλου Gloeochaete Glaucocystis ΓΛΑΥΚΟΦΥΤΑ: Μικροφύκη των γλυκών νερών (μαλακά νερά τυρφώνων, ελών). Μαστιγιοφόρα μονήρη κύτταρα, ή πλαγκτικές αποικίες ή εδραζόμενες αποικίες σε υπόστρωμα. Διαθέτουν κυανοπράσινα πλαστίδια γνωστά και ως κυανέλλες περιβαλλόμενα από πεπτιδογλυκανικό τοίχωμα και στο κέντρο τους αντί για πυρηνοειδές ένα καρβοξυσωμάτιο. Οι κυανέλλες αποτελούν το προϊόν της ενδοσυμβιωτικής εξέλιξης ενός κυανοβακτηρίου που κατέλαβε θέση χλωροπλάστη στο κύτταρο ξενιστή. Περιέχουν χλωροφύλλη-α, φυκοκυανίνη, αλλοφυκοκυανίνη και β-καρωτίνη. Τα πλαστίδια των γλαυκοφύτων φωτοσυνθέτουν και παράγουν γλυκόζη όμως η σύνθεση του αμύλου γίνεται στο κυτταρόπλασμα όπου και αποθηκεύεται ως ευμεγέθη κοκκία. Μόνο τα γλαυκόφυτα και τα ροδόφυτα μεταξύ των φυκών παράγουν έτσι το άμυλο. Δεν αναπαράγονται εγγενώς. 15 καταγραφέντα είδη, Cyanophora, Glaucocystis, Gloeochaete, κ.ά.

37 Φυκολογία - Χλωραραχνιόφυτα Ετεροτροφικό πρώτιστο Χλωραραχνιόφυτο Ενδοσυμβίωση Chlorarachnion Πυρήνας Πυρήνες Χλωροπλάστες Χλωροπλάστης Χλωροφύκος Χλωροπλάστες Νηματοειδή ψευδοπόδια Νουκλεόμορφο (υποτυπώδης πυρήνας χλωροφύκους) Τα ΧΛΩΡΑΡΑΧΝΙΟΦΥΤΑ είναι μια ιδιότυπη μικρή ομάδα θαλάσσιων μονοκύτταρων ειδών που προέκυψε από δευτερογενή ενδοσυμβίωση ενός χλωροφύκους σε ένα ετερότροφο πρώτιστο. Κατατάσσονται στα φύκη παρόλο που μοιάζουν με αμοιβάδες λόγω των ψευδοποδίων τους, επειδή διαθέτουν φωτοσυνθετικά πλαστίδια (χλωροπλάστες). Μαζί με τα ετεροτροφικά τρηματοφόρα, ακτινόζωα και μερικά άλλα πρώτιστα διαμορφώνουν την ευκαρυωτική υπερομάδα Rhizaria. Στο κύτταρο των χλωραραχνιόφυτων οι χλωροπλάστες έχουν 4 μεμβράνες και μεταξύ των 2 εξώτατων και των 2 εσώτερων παραμένει ως υποτυπώδης ο πυρήνας του αρχικού χλωροφύκους (νουκλεόμορφο ή πυρηνόμορφο). Εγγενής αναπαραγωγή έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα είδη.

38 Φυκολογία - Ευγληνόφυτα Euglena gracilis Πυρήνας Πυρηνίσκος Μιτοχόνδριο Μαστίγιο Χλωροπλάστες Στίγμα Παράμυλο Χλωροπλάστης Πυρηνοειδές Στίγμα Φωτοδέκτης Θύλακας Μαστίγιο Πυρήνας με πυρηνίσκο Μαστίγια Πυρήνας Φωτοδέκτης Σφυγμώδες Φωτοδέκτης κενοτόπιο Χλωροπλάστες Αναπαραγωγή με κυτταρική διαίρεση (σχάση). Κατά το διπλασιασμό του χρωμοσωμικού υλικού ο πυρηνικός φάκελος παραμένει άθικτος. Ενδοπλασματικό Συσκευή δίκτυο (ER) Σφυγμώδες Golgi κενοτόπιο Τα ΕΥΓΛΗΝΟΦΥΤΑ (ευγληνοειδή ~1000 είδη) είναι μονοκύτταρα μαστιγωτά πρώτιστα που μαζί με άλλα ετερότροφα πρώτιστα (π.χ. Trypanosoma) συγκροτούν την υπερομάδα Ευγληνόζωα. Μερικά ευγληνόφυτα διαθέτουν χλωροπλάστες (π.χ. Euglena, ενώ μερικά γένη στερούνται παντελώς πλαστιδίων) και εκτός από ετεροτροφικό (φαγοτροφικό ή ωσμωτροφικό) διαθέτουν και φωτοσυνθετικό τρόπο διατροφής (γι αυτό τα περιλαμβάνουμε στα φύκη). Δεν αναπαράγονται εγγενώς. Αποθηκεύουν παράμυλο. Το κύτταρο κάτω από την πλασματική μεμβράνη περιβάλλεται από ένα ιδιόμορφο (κυρίως πρωτεϊνικό) υμένιο (pellicle) με σπειροειδή διαμόρφωση. Διαθέτουν στην πραγματικότητα 2 μαστίγια όμως το ένα παραμένει μέσα στο θύλακα και μόνο 1 μακρύ φαίνεται και με αυτό κινείται. Οι πολλαπλοί χλωροπλάστες τους διαθέτουν 3 μεμβράνες.

39 Φυκολογία - Κρυπτόφυτα (κρυπτομονάδες) Κρυπτομονάδα ως «εικόνα» δευτερογενούς ενδοσυμβίωσης Κρυπτομονάδα Κυτταρόπλασμα αρχικού κυττάρου Αμυλο Πυρηνόμορφο (ενδοσυμβιώτη) Πυρήνας της κρυπτομονάδας Αμυλο Πυρήνας Ρ = πυρηνοειδές Χλωραραχνιόφυτο Αμυλο (στο κυτταρόπλασμα) Πυρηνόμορφο Πυρήνας Περιπλαστιδιακός χώρος Κρυπτομονάδα vs Χλωραραχνιόφυτο 4 χλωροπλαστικές μεμβράνες Άμυλο στο χλωρπλάστη Αμυλο στο κυτταρόπλασμα Σύνδεση χλωροπλάστη-πυρήνα: ΝΑΙ ΟΧΙ Rhodomonas salina Χλωροπλάστης Περιπλαστιδιακός χώρος Πυρηνόμορφο Χλωροπλάστης Κυτταρόπλασμα κυττάρου πρωτίστου (ξενιστή) ΚΡΥΠΤΟΦΥΤΑ. Φύλο μονοκύτταρων φυκών (~200 είδη) χωρίς τοίχωμα κυτταρίνης με πρωτεϊνικό όμως περιπλάστη κάτω από την πλασματική μεμβράνη. Χλωροπλάστης με χλωροφύλλη α & c, φυκοβιλίνες, α & β καρωτίνιο, ξανθοφύλλες. Ποικιλία μεταβαλλομένου χρωματισμού του κυττάρου λόγω των χρωστικών του μοναδικού μεγάλου χλωροπλάστη. Δύο ελαφρώς άνισα μαστίγια. Αποθηκεύουν άμυλο. Ορισμένες κρυπτομονάδες είτε στερούνται πλαστιδίων, είτε διαθέτουν χωρίς όμως χρωστικές (και φυσικά δεν φωτοσυνθέτουν). Αποτελούν εξαιρετική τροφή για φυτοπλαγκτονοφάγους οργανισμούς στις υδατοκαλλιέργειες.

40 Φυκολογία - Απτόφυτα Emiliana sp. Isochrysis sp. Μαστίγια Κοκκόλιθοι (οργανικοί ή CaCO3) Απτόνημα Πρωτόπλασμα Συσκευή Golgi Χλωροπλάστης Pavlova lutheri Πυρήνας Πυρηνίσκος Prymnesium parvum Κυστίδια χρυσολαμιναρίνης Μιτοχόνδριο Χρησιμότητα κοκκολίθων Φωτοπροστασία Επιτάχυνση Φωτοσύνθεσης ΦΩΣ ΦΩΣ ΦΩΣ μεταφορά CCM Συγκέντρωση φωτός Σκίαση από UV και ορατό Διασκορπισμός ενέργειας Προστασία ενάντια σε: Ιούς & βακτήρια Επιλεκτική θήρευση Μη επιλεκτική θήρευση ΑΠΤΟΦΥΤΑ: Μονοκύτταρα μαστιγιοφόρα και μη μαστιγιοφόρα είδη μονήρη ή σε αποικίες. Πλαστίδια χρυσαφί. Κυρίως θαλάσσια. Το απτόνημα (που έδωσε και την ονομασία σε αυτή την κατηγορία πρωτίστων) είναι ένα ιδιόμορφο περιελιγμένο μεσαίο μαστίγιο που χρησιμεύει για σύλληψη (π.χ. βακτηρίων) ή αποφυγή εμποδίων. Μια υποομάδα απτοφύτων είναι τα κοκκολιθοφόρα που το κύτταρό τους καλύπτεται από ανθρακικές φολίδες (κοκκόλιθοι). Χλωροφύλλη α, c και φυκοξανθίνη. Περίπου 300 είδη.

41 Φυκολογία - Δινόφυτα (δινομαστιγωτά) Πλάκες κυτταρίνης Εγκάρσιο μαστίγιο Διαμήκες μαστίγιο Ερυθρά παλίρροια ΔΙΝΟΜΑΣΤΙΓΩΤΑ: Μια ιδιόμορφη ομάδα (~1100 είδη) κυρίως θαλάσσιων πρωτίστων με είδη φέροντα φωτοσυνθετικά πλαστίδια (φύκη) και με είδη άνευ πλαστιδίων καθαρώς ετερότροφα. Τα δινομαστιγωτά μαζί με τα ετερότροφα βλεφαριδωτά (π.χ. Paramecium), τα παρασιτικά ακροσύνθετα (π.χ. Plasmodium) και μερικά άλλα πρώτιστα συγκροτούν την υπερομάδα Φατνιωτά (Alveolates) τα οποία χαρακτηρίζονται από παρουσία μεμβρανωδών σάκκων (φατνία) στην περιφέρεια του κυττάρου. Τα φατνία περιέχουν το υλικό σχηματισμού του κυτταρικού τοιχώματος (κυτταρινικό). Τα δινομαστιγωτά έχουν χαρακτηριστική στροβιλιστική κίνηση προκαλούμενη από το εγκάρσιο μαστίγιό τους. Ο πυρήνας τους χαρακτηρίζεται ως δινοκάρυον καθώς τα χρωμοσώματα παραμένουν στη συμπυκνωμένη μορφή τους καθ όλο τον κυτταρικό κύκλο. Οι χλωροπλάστες των φωτοσυνθετικών δινομαστιγωτών έχουν χρυσοκαστανή απόχρωση λόγω της ξανθοφύλλης περιδινίνη. Τα δινομαστιγωτά παράγουν τοξίνες καταστροφικές για τα υδρόβια ζώα ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν οι ανθίσεις τους γνωστές ως «ερυθρά παλίρροια» (red tide). Επίσης συμβιώνουν ως ζωοξανθέλλες σε κοράλλια και άλλα ασπόνδυλα. Εγγενής αναπαραγωγή σε ορισμένα είδη.

42 Φυκολογία - Φωτοσυνθετικά ετεροκοντόφυτα Bacillariophyceae Nitzschia Τριχωτό μαστίγιο Λείο μαστίγιο Phaeophyceae Ectocarpus Bolidophyceae Bolidomonas Chrysophyceae Dinobryon Dictyochophyceae Dictyocha Pinguiophyceae Glossomastix Eustigmatophyceae Nannochloropsis Pelagophyceae Poteriochromonas Chrysomerophyceae Xanthophyceae Vaucheria Raphidopheceae Gonyostomum Synurophyceae Mallomonas Phaeothamniophyceae Phaeothamnion Το Φύλο ΕΤΕΡΟΚΟΝΤΟΦΥΤΑ (Σταχυομαστιγωτά Stramenopiles) περιλαμβάνει περισσότερα από είδη πρωτίστων η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι φύκη και τα ονομάζουμε φωτοσυνθετικά σταχυομαστιγωτά. Το όνομα «ετεροκοντόφυτα» προέρχεται από το γεγονός ό,τι τα μαστιγωτά στάδια των κύκλων ζωής αυτών των ειδών διαθέτουν 2 άνισα μαστίγια, το μακρύτερο τριχωτό (tinsel flagellum) και το κοντύτερο λείο (whiplash flagellum). Στο Φύλο αυτό περιλαμβάνονται 13 ομοταξίες με μεγάλη ποικιλία μορφολογίας των θαλλών τους. Αλλα είναι μονοκύτταρα (π.χ. διάτομα) και άλλα γιγαντιαία κελποφύκη (π.χ. Laminaria). Τα περισσότερα από αυτά τα φύκη έχουν χλωροπλάστες χρυσοκαστανής απόχρωσης εξαιτίας της επικουρικής χρωστικής φυκοξανθίνη, ενώ άλλα είναι κιτρινοπράσινα ή άλλα έχουν πλαστίδια χωρίς καθόλου χρωστικές.

43 Φυκολογία - Χλωρόφυτα Chlamydomonas Spirogyra Ulva lactuca Enteromorpha intestinalis ΧΛΩΡΟΦΥΤΑ: Το πλέον πολυποίκιλο άθροισμα φυκών (τεράστια ποικιλία τύπων θαλλού) μορφολογικώς και ως προς τα ενδιαιτήματα. Ανω των ειδών. Σε κάθε τύπο νερού κυρίως όμως στα γλυκά όπου αποτελούν το 90% περίπου του πλαγκτού και του βένθους. Εγγενείς αναπαραγωγικοί κύκλοι ζωής. Τα περισσότερα πράσινης απόχρωσης και άλλα με περίσσεια άλλων χρωστικών που καλύπτουν τη χλωροφύλλη. Κάποια είδη έχουν πλαστίδια χωρίς φωτοσυνθετικές χρωστικές. Σημαντική πηγή τροφής για τα υδρόβια ζώα. Κάποια είδη σημαντικά σε συμβιωτικές σχέσεις (π.χ. λειχήνες). Αποτέλεσαν τον πρόγονο των φυτών της ξηράς. Παράγουν και αποθηκεύουν άμυλο στους χλωροπλάστες. Κυτταρικό τοίχωμα με κυτταρίνη. Acetabularia Παραστατική σχηματοποίηση της ποικιλότητας των αποικιών-κοινοβίων των χλωροφυκών

44 Φυκολογία - Ροδόφυτα Jania Corallina officinalis ΡΟΔΟΦΥΤΑ: Μακροφύκη (> 4000 ειδών) θαλάσσια στη συντριπτική τους πλειονότητα με θαλλούς μικρότερους σε μέγεθος από τα φαιοφύκη και σε θερμότερα και βαθύτερα κατά κανόνα νερά. Οι χλωροπλάστες τους περιέχουν και τις χρωστικές φυκοβιλίνες (φυκοερυθρίνη & φυκοκυανίνη) οι οποίες μόνο αυτές απορροφούν στην κυανήπράσινη περιοχή του φάσματος και έτσι μπορούν και φωτοσυνθέτουν σε μεγαλύτερα βάθη απ ότι τα άλλα φύκη. Ορισμένα ροδοφύκη ενασβεστώνονται και Rhodymenia δημιουργούν θαυμαστούς ασβεστολιθικούς υφάλους (τραγάνες) οι οποίοι βοηθούν και στη σταθεροποίηση των κοραλλιογενών υφάλων. Τραγάνα Δεν υπάρχουν μαστιγιοφόρα στάδια. Αναπαράγονται εγγενώς με πολύπλοκους βιολογικούς κύκλους ζωής. Κυτταρίνη και θειούχοι πολυσακχαρίτες στο κυτταρικό τοίχωμα. Πολύτιμα φύκη σε βιομηχανία και φαρμακευτική.

7o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Φύκη

7o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Φύκη 7o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι Φύκη Φυτά Ζώα Μύκητες Πρώτιστα Ευβακτήρια Αρχαία Ταξινόμηση των οργανισμών σε έξι Βασίλεια: Eubacteria, Archaebacteria, Protista, Plantae (Φυτά), Animalia (Ζώα) και Fungi

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.2 Κύτταρο: η μονάδα της ζωής Ιστορικά 1665: Ο Ρ.Χουκ μιλά για κύτταρα. Σύγχρονη κυτταρική θεωρία: Το κύτταρο είναι η θεμελιώδης δομική και λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Η βάση της ζωής στα Πρώτιστα στα Φυτά και στα Κυανοβακτήρια. Γεώργιος Ν. Χώτος καθηγητής

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Η βάση της ζωής στα Πρώτιστα στα Φυτά και στα Κυανοβακτήρια. Γεώργιος Ν. Χώτος καθηγητής ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Η βάση της ζωής στα Πρώτιστα στα Φυτά και στα Κυανοβακτήρια Γεώργιος Ν. Χώτος καθηγητής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών Εργαστήριο Καλλιέργειας Πλαγκτού Η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιαιτήματα και Μορφολογία φυκών

Ενδιαιτήματα και Μορφολογία φυκών Φυκολογία - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΚΩΝ «Δεν νοείται να ασχολούμαστε με την αξιοποίηση των φυκών χωρίς πρώτα να έχουμε μελετήσει και κατανοήσει τη βιολογία των φυκών» Ενδιαιτήματα και Μορφολογία φυκών Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ Λιμνοθάλασσες οι λιμνοθάλασσες είναι παράκτιες υδάτινες περιοχές με μικρό βάθος και συνήθως χωρίζονται από τη γειτονική θαλάσσια περιοχή με φυσικό φράκτη την αμμολουρίδα η οποία διαχωρίζει και ουσιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. 2011 Utopia Publishing, All rights reserved

Κεφάλαιο 2. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. 2011 Utopia Publishing, All rights reserved Κεφάλαιο 2 1 Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. 2011 Utopia Publishing, All rights reserved ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ «Οργανική» ένωση αναφέρεται σε ενώσεις του C Συμμετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2011 ΒΙΟΛΟΓΙΑ «Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ»

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2011 ΒΙΟΛΟΓΙΑ «Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ» ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2011 ΒΙΟΛΟΓΙΑ «Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Υ ΡΟΒΙΟΥΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ (ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1-2) Τι είναι τα Φύκη; Τα φύκη ( ή άλγες- algae) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Species Plantarum (1753) Systema Naturae (1758) Περιέγραψε όλα τα γνωστά στην εποχή του είδη, φυτικά και ζωικά. 'Ηθελε, με τον τρόπο αυτό, να καταγράψει όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 Το θέμα που απασχολεί το κεφάλαιο σε όλη του την έκταση είναι ο μεταβολισμός και χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες: 3.1)Ενέργεια και οργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) Θάνος Α. Β1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; (2). Εξηγήστε το ρόλο των ουσιών (α) καρβοξυδισμουτάση (β) NADPH στη σκοτεινή φάση της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2011 ΕΚΦΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ 27/11/2010

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2011 ΕΚΦΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ 27/11/2010 1 ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2011 ΕΚΦΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ 27/11/2010 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σχολείο: 1). Ονομ/επώνυμα μαθητών: 2).. 3).. Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ Πληροφορίες για τους υδρόβιους φωτοσυνθετικούς

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Δημήτρης Η. Β 1 25.3.14 3 Ο Κεφάλαιο 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια έχει κεντρική σημασία για έναν οργανισμό, γιατί ό,τι και να κάνουμε χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο κλάδος της βιολογίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θερινό εξάμηνο 2015 Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1ο Ζωολογία Δ. Ματθόπουλος 1 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ Από έδρας Δ. Ματθόπουλος Ζωολογία Δ. Ματθόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2 Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας Κεφάλαιο 2.2 Ο ρόλος της ενέργειας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.2 Τροφικές σχέσεις και ροή ενέργειας Τροφικές Σχέσεις και Ροή Ενέργειας Κάθε οργανωμένο σύστημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. 2. Πώς οι αυτότροφοι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η τροφή αποτελείται και από ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, νουκλεϊνικά οξέα). Οι ουσίες αυτές διασπώνται (πέψη) σε απλούστερες (αμινοξέα, απλά σάκχαρα,

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός. Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες

KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός. Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες Να συμπληρώσετε με τους κατάλληλους όρους τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Ο καταβολισμός περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2ο ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Κεφάλαιο 2ο ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Κεφάλαιο 2ο ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ 1. Κυτταρική μεμβράνη μοντέλο ρευστού μωσαϊκού κατά Singer και Nicolson Αποτελείται από διπλό στρώμα φωσφολιπιδίων με διάσπαρτα μόρια στεροειδών (χοληστερόλης) και μεγάλα

Διαβάστε περισσότερα

τα φύκη τα βακτήρια οι µύκητες

τα φύκη τα βακτήρια οι µύκητες Ποια κύτταρα έχουν τοίχωµα όλα τα κύτταρα των ανώτερων φυτών τα φύκη τα βακτήρια οι µύκητες Από τι αποτελείται το κυτταρικό τοίχωµα κυτταρίνη (σε µικροϊνίδια) ηµικυτταρίνες πηκτίνες γλυκοπρωτεΐνες λιγνίνη

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγοριοποίηση μικροοργανισμών

Κατηγοριοποίηση μικροοργανισμών Κατηγοριοποίηση μικροοργανισμών 1 Μαθησιακά αποτελέσματα 1. Καταγραφή των χαρακτηριστικών των διαφόρων τύπων μικροοργανισμών 2. Κατηγοριοποίηση των μικροοργανισμών σε βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα, ιούς

Διαβάστε περισσότερα

CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010

CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Μεγεθυντική ικανότητα και διακριτική ικανότητα ή ανάλυση Μέγιστη ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών... 3,4 1.2 Κύτταρο: Η μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ Κύτταρο Θεμελιώδης δομική και λειτουργική μονάδα των ζωντανών οργανισμών Φυτικό κύτταρο Χαρακτηριστικά των κυττάρων των πολυκύτταρων φυτών: 1. Μερική ανεξαρτησία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Τάξη Β1 Δ. Λουκία Μεταβολισμός ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κάτι απαραίτητο για όλες της διαδικασίες της ζωής, από την πιο απλή και ασήμαντη έως τη πιο πολύπλοκη και σημαντική. Έτσι σ ' αυτή την περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Ιανουάριος 2014

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Ιανουάριος 2014 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Ιανουάριος 2014 www.biomathia.webnode.gr ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΜΕΓΑΛΟΜΟΡΙΑΚΕΣ) ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΛΙΠΗ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΤΑ ΠΡΩΤΙΣΤΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΤΑ ΠΡΩΤΙΣΤΑ 23 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΤΑ ΠΡΩΤΙΣΤΑ 24 ΤΑ ΠΡΩΤΙΣΤΑ Τα πρώτιστα είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα 4 βασίλεια των ευκαρυωτικών οργανισμών. Συγκεντρώνει ομάδες μονοκύτταρων και πολυκύτταρων οργανισμών καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Τ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΜΗΜΑ Β3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ο όρος ενέργεια σημαίνει δυνατότητα παραγωγής έργου.

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟ Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Η πρώτη µεγάλη επανάσταση στη Βιολογία συµπίπτει µε την ανακάλυψη και εξέλιξη του µικροσκοπίου. Το 1665 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η λέξη κύτταρο για τον προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; Είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγεται ATP (στο χλωροπλάστη), με δέσμευση φωτεινής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ. Αρχαία Βακτήρια. Προκαρυωτικό κύτταρο: πυρηνοειδές. Πρώτιστα Μύκητες Φυτά Ζώα. Ευκαρυωτικό κύτταρο: πυρήνας

ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ. Αρχαία Βακτήρια. Προκαρυωτικό κύτταρο: πυρηνοειδές. Πρώτιστα Μύκητες Φυτά Ζώα. Ευκαρυωτικό κύτταρο: πυρήνας ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Προκαρυωτικό κύτταρο: πυρηνοειδές Αρχαία Βακτήρια Ευκαρυωτικό κύτταρο: πυρήνας Δομή: μεμβρανικά οργανίδια Παραγωγή ενέργειας Δομή γενετικού υλικού Διαίρεση / Αναπαραγωγή Γενετικός ανασυνδυασμός

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Η σημασία της ενέργειας στους οργανισμούς. Η ενέργεια είναι ένας παράγοντας σημαντικός για τους οργανισμούς γιατί όλες οι λειτουργίες τους απαιτούν

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία Θέματα πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Μετουσίωση είναι το φαινόμενο α. κατά το οποίο συνδέονται δύο αμινοξέα για τον σχηματισμό μιας πρωτεΐνης β. κατά

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Αντίθετα οι φωτοσυνθετικοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους συνήθως δεν μπορούν να τα αξιοποίησουν άμεσα. Η αξιοποίησή τους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΙΙΙ Χαρακτηριστικές δομές φυτικών κυττάρων Παρατήρηση / Ταυτοποίηση ζωντανών πρωτόζωων

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΙΙΙ Χαρακτηριστικές δομές φυτικών κυττάρων Παρατήρηση / Ταυτοποίηση ζωντανών πρωτόζωων ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΙΙΙ Χαρακτηριστικές δομές φυτικών κυττάρων Παρατήρηση / Ταυτοποίηση ζωντανών πρωτόζωων Ι. Παρατήρηση στομάτων φύλλων και πλαστιδίων (χλωροπλαστών, χρωμοπλαστών, αμυλοπλαστών) Τα στόματα των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΥΚΗΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΥΚΗΤΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΥΚΗΤΩΝ Ευκαρυωτικοί οργανισμοί Ετερότροφοι οργανισμοί με υψηλή κυτταρική οργάνωση Μονοκύτταροι ή πολυκύτταροι οργανισμοί Διαθέτουν κυτταρικό τοίχωμα- άκαμπτο & ανθεκτικό Αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική Bιολογία. Μιτοχόνδρια & Χλωροπλάστες - Τα Ενεργειακά Κέντρα των Ευκαρυωτικών Κυττάρων ΔIAΛEΞΕΙΣ 24 & 25 (27 /5/2016)

Kυτταρική Bιολογία. Μιτοχόνδρια & Χλωροπλάστες - Τα Ενεργειακά Κέντρα των Ευκαρυωτικών Κυττάρων ΔIAΛEΞΕΙΣ 24 & 25 (27 /5/2016) Kυτταρική Bιολογία ΔIAΛEΞΕΙΣ 24 & 25 (27 /5/2016) Μιτοχόνδρια & Χλωροπλάστες - Τα Ενεργειακά Κέντρα των Ευκαρυωτικών Κυττάρων Τα κύρια σημεία των διαλέξεων 24 & 25 Αποικοδόμηση & οξείδωση μακρομορίων,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο τρίτο. 3.1: Ενέργεια και οργανισμοί

Κεφάλαιο τρίτο. 3.1: Ενέργεια και οργανισμοί Κεφάλαιο τρίτο 3.1: Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται με την διάσπαση των θρεπτικών ουσιών της τροφής τους. Οι οργανισμοί που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 12Η 2 S + 6CΟ 2 C 6 H 12 Ο S + 6H 2 Ο

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 12Η 2 S + 6CΟ 2 C 6 H 12 Ο S + 6H 2 Ο ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ 1. (α). Ποια είναι τα τελικά προϊόντα της φωτεινής φάσης της φωτοσύνθεσης; (β). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; (γ) Εξηγήστε το ρόλο των ουσιών (α) καρβοξυδισμουτάση

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Κύτταρο: η βασική μονάδα της ζωής

1.2 Κύτταρο: η βασική μονάδα της ζωής 1.2 Κύτταρο: η βασική μονάδα της ζωής Γιατί το κύτταρο χαρακτηρίζεται βασική μονάδα ζωής; Γιατί είναι η μικρότερη μονάδα που μπορεί: Να τρέφεται Να αναπνέει Να αναπαράγεται Δηλαδή εμφανίζει τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Μεταβολισμός

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Μεταβολισμός ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Μεταβολισμός ονομάζεται η αξιοποίηση της ενέργειας και των στοιχείων του περιβάλλοντος για την εκτέλεση βιοχημικών διεργασιών που γίνονται στα κύτταρα ενός ζωικού ή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Στο φλοιό της Γης απαντώνται 92 χημικά στοιχεία, από τα οποία 27 μόνο είναι απαραίτητα για τη ζωή. ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 96% ο άνθρακας (C), το υδρογόνο (H), το οξυγόνο (O) και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Πρόσληψη ουσιών και πέψη Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Πρόσληψη ουσιών και πέψη Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Πρόσληψη ουσιών και πέψη Εισαγωγή Γιατί όλοι οι οργανισμοί τρέφονται; Έχουν ανάγκη από 1. ενέργεια 2. χημικές ουσίες και Διασπούν τις χημικές ουσίες της τροφής τους έτσι απελευθερώνονται: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. Β2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. Β2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. Β2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν την απαραίτητα ενέργεια που τους χρειάζεται διασπώντας θρεπτικές ουσίες οι οποίες εμπεριέχονται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Φωτοσύνθεση» Φωτοσύνθεση. Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής. Φωτεινές αντιδράσεις. Ρόλος των χρωστικών

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Φωτοσύνθεση» Φωτοσύνθεση. Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής. Φωτεινές αντιδράσεις. Ρόλος των χρωστικών ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ CO 2 +2H 2 S Φωτοσύνθεση φως (CH 2 O) + H 2 O + 2S φως «Φωτοσύνθεση» 6CO 2 +12H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6H 2 O + 6O 2 Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις Μεµβράνες Θυλακοειδών Σάκχαρα

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 10 : Τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες ως τα ενεργειακά κέντρα των ευκαρυωτικών κυττάρων

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 10 : Τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες ως τα ενεργειακά κέντρα των ευκαρυωτικών κυττάρων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κυτταρική Βιολογία Ενότητα 10 : Τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες ως τα ενεργειακά κέντρα των ευκαρυωτικών κυττάρων Παναγιωτίδης Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοσύνθεση: η διεργασία που τρέφει τη βιόσφαιρα. η τροφή

Φωτοσύνθεση: η διεργασία που τρέφει τη βιόσφαιρα. η τροφή Φυσιολογία Φυτών Φυσιολογία Φυτών Πως λειτουργεί ένα ακίνητος οργανισμός? Πως αντιμετωπίζει βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες καταπόνησης? Πως σχετίζεται η ακινησία με το γεγονός ότι η τροφή των φυτών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (μεταβολισμός)

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (μεταβολισμός) ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (μεταβολισμός) ΜΑΘΗΤΗΣ: Ν. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΜΗΜΑ: Β2 Ο όρος «ενέργεια» πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν από δύο περίπου αιώνες, με τη βιομηχανική επανάσταση, και έγινε οικείος στον

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια με τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

16/3/2017. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. πρίσµα. Σάκχαρα

16/3/2017. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. πρίσµα. Σάκχαρα Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Φωτοσύνθεση» Φωτοσύνθεση CO 2 +2H 2 S (CH 2 O) + H 2 O + 2S 6CO 2 +12H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6H 2 O + 6O 2 Φωτεινές αντιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

26/5/2015. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. Σάκχαρα πρίσµα

26/5/2015. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. Σάκχαρα πρίσµα Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Φωτοσύνθεση» Ορεστιάδα 2015 Φωτοσύνθεση CO 2 +2H 2 S (CH 2 O) + H 2 O + 2S 6CO 2 +12H 2 O C 6

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Μικροβιολογία. Ενότητα 23 η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΑΡYΩΤΙΚΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΚΑΡYΩΤΙΚΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Γενική Μικροβιολογία. Ενότητα 23 η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΑΡYΩΤΙΚΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΚΑΡYΩΤΙΚΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 23 η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΑΡYΩΤΙΚΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΚΑΡYΩΤΙΚΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όνομα καθηγητή: Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Όνομα καθηγητή: Γ. ΖΕΡΒΑΚΗΣ Όνομα καθηγητή: ΑΝ. ΤΑΜΠΑΚΑΚΗ Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου στους χλωροπλάστες και της σακχαρόζης στο κυτταρόπλασμα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Δεκέμβριος 2013 www.biomathia.webnode.gr

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Δεκέμβριος 2013 www.biomathia.webnode.gr π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Δεκέμβριος 2013 www.biomathia.webnode.gr EΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η ελευθέρωση της ενέργειας, σελ. 155-168 ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η κυτταρική αναπνοή είναι η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Κατάλληλος απομορφισμός ανάγκες Στο θαλάσσιο περιβάλλον Στο περιβάλλον της ξηράς Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Δ.ΑΡΕΘΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Δ.ΑΡΕΘΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Δ.ΑΡΕΘΑ ΚΥΤΤΑΡΟ 2 Κατά την Βιολογία, κύτταρο ονομάζεται η βασική δομική και λειτουργική μονάδα που εκδηλώνει το φαινόμενο της ζωής. Έτσι, ως κύτταρο νοείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. Το κύριο ενεργειακό «νόμισμα» των κυττάρων ειναι το ΑΤΡ.

ΕΡΓΑΣΙΑ. Το κύριο ενεργειακό «νόμισμα» των κυττάρων ειναι το ΑΤΡ. ΕΡΓΑΣΙΑ Εξεταζόμενο Μάθημα : Bιολογία Κεφάλαιο 3 : Μεταβολισμός Mαθήτρια : Αγνή Τ. Υπεύθυνος Καθηγητής : Πιτσιλαδής Τμήμα : Β3 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Το σύνολο των χημικών αντριδράσεων που λαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. ή μικρόβιο» χρησιμοποιήθηκε. Γάλλο Sedillot. πρωταρχικά. μικρόβια. είναι. μικροοργανισμοί μικροσκοπικού μεγέθους και απλής δομής.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. ή μικρόβιο» χρησιμοποιήθηκε. Γάλλο Sedillot. πρωταρχικά. μικρόβια. είναι. μικροοργανισμοί μικροσκοπικού μεγέθους και απλής δομής. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο όρος «μικροοργανισμός ή μικρόβιο» χρησιμοποιήθηκε πρωταρχικά από τον Γάλλο Sedillot. Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί μικροσκοπικού μεγέθους και απλής δομής. Από φυλογενετικής άποψης η

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική$Bιολογία$ Μιτοχόνδρια*&*Χλωροπλάστες*A** Τα*Ενεργειακά*Κέντρα*των* Ευκαρυωτικών*Κυττάρων!! ΔIAΛEΞΕΙΣ*17*&*18! (23!&!25/5/2012)!

Kυτταρική$Bιολογία$ Μιτοχόνδρια*&*Χλωροπλάστες*A** Τα*Ενεργειακά*Κέντρα*των* Ευκαρυωτικών*Κυττάρων!! ΔIAΛEΞΕΙΣ*17*&*18! (23!&!25/5/2012)! Kυτταρική$Bιολογία$ ΔIAΛEΞΕΙΣ*17*&*18! (23!&!25/5/2012)! Μιτοχόνδρια*&*Χλωροπλάστες*A** Τα*Ενεργειακά*Κέντρα*των* Ευκαρυωτικών*Κυττάρων!! Τα*κύρια*σημεία*των*διαλέξεων*17*&*18 Αποικοδόμηση!&οξείδωση!μακρομορίων,!βιολογικές!οξειδώσεις!&παραγωγή!

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2006

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2006 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2006 Β φάση 18-3-2006 1. Ένα φυτό έχει ποτιστεί με νερό σημασμένο ραδιενεργά, του οποίου το οξυγόνο είναι το ισότοπο ( 18 Ο). Η ραδιενέργεια ανιχνεύεται μετά πάροδο ορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ενέργεια υπάρχει παντού στο περιβάλλον και η παρουσία της γίνεται αισθητή με διαφόρους τρόπους.τα καιρικά φαινόμενα, οι κυτταρικές διεργασίες καθώς και όλες οι

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 01 : Εισαγωγή. Παναγιωτίδης Χρήστος Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 01 : Εισαγωγή. Παναγιωτίδης Χρήστος Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κυτταρική Βιολογία Ενότητα 01 : Εισαγωγή Παναγιωτίδης Χρήστος ΑΠΘ Άδειες χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. Β1 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός και Βιοενεργητική. [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2

Μεταβολισμός και Βιοενεργητική. [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2 Μεταβολισμός και Βιοενεργητική [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 - Μεταβολισμός - Εισαγωγή Πολύ μεγάλο ρόλο στην λειτουργία ενός οργανισμού παίζει η ενέργεια και η κατάλληλη αξιοποίησή της.

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μεταβολισμός του κυττάρου

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μεταβολισμός του κυττάρου 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Μεταβολισμός του κυττάρου ΤΥΠΟΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ Α. Εξώθερμη αντίδραση = απελευθέρωση ενέργειας Β. Ενδόθερμη αντίδραση = πρόσληψη ενέργειας 3ο λύκ. Ηλιούπολης επιμέλεια: Αργύρης Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Θερινό εξάμηνο 2015 Φωτοσύνθεση Η δέσμευση ηλιακής ενέργειας από τα φυτά, η μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βιολογίας Φυτών Ι. Άσκηση 7 Φύκη

Εργαστήριο Βιολογίας Φυτών Ι. Άσκηση 7 Φύκη Εργαστήριο Βιολογίας Φυτών Ι Άσκηση 7 Φύκη 1 Ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών σε έξι Βασίλεια: Eubacteria, Archaebacteria, Protista, Plantae (Φυτά), Animalia (Ζώα) και Fungi (Μύκητες). Ταξινόμηση σε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί Κεφαλαίο 3 ο Μεταβολισμός Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια είναι απαρέτητη σε όλους τους οργανισμούς και την εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους.παρόλα αυτά, συνήθως δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος 1 ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο & 3 O

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι 1 Ι ΕΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι 1 Ι ΕΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι 1 Ι ΕΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο όρος «µικροοργανισµός ή µικρόβιο» χρησιµοποιήθηκε πρωταρχικά από τον Γάλλο Sedillot. Τα µικρόβια είναι µικροοργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.1 Τα μόρια της ζωής Καινούριες γνώσεις Ποια μόρια συμμετέχουν στη δομή και στις λειτουργίες των οργανισμών. Ποια είναι η σημασία του νερού για τη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαντώ Κυριακού 2015

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαντώ Κυριακού 2015 ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Μαντώ Κυριακού 2015 Ενεργειακό Στα βιολογικά συστήματα η διατήρηση της ενέργειας συμπεριλαμβάνει οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις παραγωγή ATP Οξείδωση: απομάκρυνση e από ένα υπόστρωμα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα Εργασία Βιολογίας Β. Γιώργος Εισαγωγή Η ενεργεια εχει πολυ μεγαλη σημασια για εναν οργανισμο, γιατι για να κανει οτιδηποτε ενας οργανισμος ειναι απαραιτητη. Ειναι απαραιτητη ακομη και οταν δεν κανουμε

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Μικροβιολογία. 1. Εισαγωγή

Γενική Μικροβιολογία. 1. Εισαγωγή 1 Γενική Μικροβιολογία 1. Εισαγωγή BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ 2 Μικροβιολογία: Η επιστήμη που μελετά τους μικροοργανισμούς 3 Οι μικροοργανισμοί ήταν οι πρώτοι

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΡΗΝΑ ΣΟΤ ΚΤΣΣΑΡΟΤ: ΔΟΜΗ, ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΗ ΤΣΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΟΤ ΣΗ ΠΤΡΗΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

ΠΤΡΗΝΑ ΣΟΤ ΚΤΣΣΑΡΟΤ: ΔΟΜΗ, ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΗ ΤΣΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΟΤ ΣΗ ΠΤΡΗΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΠΤΡΗΝΑ ΣΟΤ ΚΤΣΣΑΡΟΤ: ΔΟΜΗ, ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΗ ΤΣΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΟΤ ΣΗ ΠΤΡΗΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΓΤΜΝΑΙΟ ΚΕΡΑΣΕΑ ΦΟΛ. ΕΣΟ 2011-12 ΣΜΗΜΑ Γ3 ΟΡΥΑΝΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟ ΙΔΕΡΗ ΒΑΓΓΕΛΗ Σο κύτταρο είναι η μικρότερη ζωντανή μονάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ:Β 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Είναι γνωστό πως οποιοσδήποτε οργανισμός, για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΕΜΑ Β 1. Η εικόνα απεικονίζει τμήμα μιας δομής του κυττάρου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΕΜΑ Β 1. Η εικόνα απεικονίζει τμήμα μιας δομής του κυττάρου. ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΕΜΑ Β 1. Η εικόνα απεικονίζει τμήμα μιας δομής του κυττάρου. I. Πώς ονομάζεται η κυτταρική δομή που απεικονίζεται στην εικόνα; Οι αριθμοί:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Τι γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες;

ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Τι γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες; 1 ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Το κύτταρο αποτελείται από χηµικές ενώσεις, στις οποίες περιλαµβάνονται τα µικρά βιολογικά µόρια και τα βιολογικά µακροµόρια. Στα µικρά βιολογικά µόρια ανήκουν, τα ανόργανα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ 34 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ 35 ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ Απαντώνται πάνω σε δέντρα, στο δάσος μετά τη βροχή, μέσα σε τρόφιμα αλλά και στα πόδια των αθλητών. Οι περισσότεροι από αυτούς μοιάζουν με φυτά, αλλά δεν

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Εισαγωγή. Δρ. Γεωργία Τοουλάκου

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Εισαγωγή. Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) 2018-2019 Εισαγωγή Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Η Συστηματική Βοτανική είναι κλάδος της Βοτανικής. δηλαδή της επιστήμης η οποία ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ I ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιμος Π. Βανδώρος ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι βασικές δομές που εξετάζουμε στην ανατομία μπορούν ιεραρχικά να ταξινομηθούν ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-2015 Α. Λιόπα-Τσακαλίδη Γ. Ζερβουδάκης ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ Ταξινόμηση και ονοματολογία

Διαβάστε περισσότερα

VII. Πρώτιστα - Μύκητες. Γενικά στοιχεία Δομή & Οργάνωση Αναπαραγωγή Ταξινόμηση

VII. Πρώτιστα - Μύκητες. Γενικά στοιχεία Δομή & Οργάνωση Αναπαραγωγή Ταξινόμηση VII. Πρώτιστα - Μύκητες Γενικά στοιχεία Δομή & Οργάνωση Αναπαραγωγή Ταξινόμηση Το Βασίλειο των Μυκήτων Μύκητας = μανιτάρι Ωστόσο περιλαμβάνονται οι ζύμες, οι μούχλες και αρκετά παράσιτα Δεν είναι φυτά,

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί: είναι οι οργανισμοί ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ που δεν μπορούμε να Η τους ΜΙΚΡΟΒΙΑ διακρίνουμε με γυμνό μάτι (μέγεθος < 0,1 mm)

Μικροοργανισμοί: είναι οι οργανισμοί ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ που δεν μπορούμε να Η τους ΜΙΚΡΟΒΙΑ διακρίνουμε με γυμνό μάτι (μέγεθος < 0,1 mm) Μικροοργανισμοί: είναι οι οργανισμοί ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ που δεν μπορούμε να Η τους ΜΙΚΡΟΒΙΑ διακρίνουμε με γυμνό μάτι (μέγεθος < 0,1 mm) Πού και πώς ζουν 1. στο φυσικό περιβάλλον (νιτροποιητικά βακτήρια)

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 2 ο : Άνθρωπος και Περιβάλλον

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 2 ο : Άνθρωπος και Περιβάλλον Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 2 ο : Άνθρωπος και Περιβάλλον Οικολογία: η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών, και φυσικά του ανθρώπου, με τους βιοτικούς (ζωντανούς οργανισμούς του ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΦΥΤΑ ΒΡΥΟΦΥΤΑ - ΠΤΕΡΙΔΟΦΥΤΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΦΥΤΑ ΒΡΥΟΦΥΤΑ - ΠΤΕΡΙΔΟΦΥΤΑ 43 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΦΥΤΑ ΒΡΥΟΦΥΤΑ - ΠΤΕΡΙΔΟΦΥΤΑ 44 ΤΑ ΦΥΤΑ Τα πρώτα χερσαία φυτά προήλθαν από ένα οργανισμό, που αν υπήρχε σήμερα, θα ταξινομούνταν ως πολυκύτταρο χλωροφύκος. Οι τόσες

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και λειτουργία προκαρυωτικού κυττάρου

Δομή και λειτουργία προκαρυωτικού κυττάρου Δομή και λειτουργία προκαρυωτικού κυττάρου Ιωσήφ Παπαπαρασκευάς Βιοπαθολόγος, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ipapapar@med.uoa.gr Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε την δομή και τη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Ενότητα: ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Τίτλος Μαθήματος: Γενική Μικροβιολογία Ενότητα: ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Σαββαΐδης Τμήμα: Χημείας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ευκαρυωτικά και Προκαρυωτικά Κύτταρα Οι διάφορες βιοχημικές

Διαβάστε περισσότερα