Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων"

Transcript

1 Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με χρήση MS Word 2010 Έκδοση 1.0 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου

2 Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Στην υλοποίηση του παραδοτέου αυτού συνέβαλαν oι: Γεώργιος Κουρουπέτρογλου έσποινα εληγιώργη Νικόλαος Παπαθεοδώρου Ασημίνα Σπανίδου

3 Περιεχόμενα (1/3) Εισαγωγή. Μεταδεδομένα. Γλώσσα εγγράφου. Δομή & Στυλ εγγράφου. Κεφαλίδες Υποσέλιδα Αριθμοί σελίδων.

4 Περιεχόμενα (2/3) Λίστες. Στήλες. Συνδέσεις. Υποσημειώσεις/Σημειώσεις τέλους. Αναφορές/Βιβλιογραφία.

5 Περιεχόμενα (3/3) Αντικείμενα. Πίνακας εικόνων. Πίνακες δεδομένων. Πίνακας περιεχομένων. Συστάσεις. Έλεγχος προσβασιμότητας.

6 Εισαγωγή (1/5) Αναλυτικός οδηγός για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με τη χρήση του MS Word Θα ακολουθήσουν πιο ειδικές οδηγίες οι οποίες θα αφορούν τη χρήση επιστημονικών συμβόλων, όπως μαθηματικούς τύπους, σύμβολα χημείας, σύνθετους πίνακες δεδομένων, συνδυασμό κειμένων σε πολλαπλές γλώσσες, αρχεία ήχου ή video κ.α.

7 Εισαγωγή (2/5) Ηδ δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων στοχεύει στο να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά περισσότεροι άνθρωποι σε περισσότερες περιστάσεις ή πλαίσια χρήσης.

8 Εισαγωγή (3/5) Με τη φράση περισσότεροι άνθρωποι εννοούμε: Άτομα με αισθητηριακή ή κινητική ή γνωσιακή/νευρολογική αναπηρία ή πολυαναπηρίες. Άτομα χωρίς γλωσσική ευχέρεια, με περιπτωσιακή ή περιστασιακή ανικανότητα. Χρήστες παλαιότερης τεχνολογίας. Χρήστες νέων συσκευών πληροφορικής, κινητών τηλεφώνων ή tablets. Νέους ή μη συχνούς χρήστες πληροφορικής. Ηλικιωμένους.

9 Εισαγωγή (4/5) Με τη φράση περισσότερα πλαίσια χρήσης εννοούμε περιπτώσεις όπου οι χρήστες: Ίσως δεν μπορούν εύκολα ή και καθόλου να δουν, να ακούσουν, να χειριστούν ή να επεξεργαστούν κάποιες μορφές πληροφορίας. Ίσως βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου τα μάτια τους ή και τα χέρια τους ή και τα αυτιά τους είναι απασχολημένα α α σε άλλες κύριες δραστηριότητες (π.χ. ενώ οδηγούν, όταν εργάζονται σε ένα θορυβώδες περιβάλλον). Ίσως διαθέτουν μικρή οθόνη ή οθόνη χωρίς γραφικά ή χαμηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο.

10 Εισαγωγή (5/5) Ίσως δεν μιλούν ή δεν καταλαβαίνουν με ευχέρεια τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη μια πληροφορία. Ίσως έχουν δυσκολία να διαβάσουν ή να κατανοήσουν κείμενα. Ίσως δεν μπορούν να χειριστούν το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι. Ίσως διαθέτουν μια παλαιότερη έκδοση ενός φυλλομετρητή, ή έναν εντελώς διαφορετικό φυλλομετρητή, ή έναν φωνητικό φυλλομετρητή ή ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα.

11 Ενσωμάτωση μεταδεδομένων στο Μεταδεδομένα: έγγραφο (1/4) είναι οι πληροφορίες ρ που παρέχονται σε ένα έγγραφο,, πέρα από το περιεχόμενό του. Θα χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό ρ του εγγράφου,, διευκολύνοντας την ανάκτησή του σε αυτοματοποιημένα περιβάλλοντα, ρβ, όπως οι μηχανές αναζήτησης ηςκαι τα προγράμματα αναγνώστη οθόνης για άτομα με τύφλωση.

12 Ενσωμάτωση μεταδεδομένων στο έγγραφο (2/4) Καρτέλα Αρχείο> Πληροφορίες> Ιδιότητες> Εμφάνιση Καρτέλα Αρχείο> Πληροφορίες> Ιδιότητες> Εμφάνιση παραθύρου εγγράφου> Παράθυρο Ιδιότητες εγγράφου.

13 Ενσωμάτωση μεταδεδομένων στο έγγραφο (3/4) Ιδιότητες εγγράφου> Σύνθετες Ιδιότητες> Σύνοψη.

14 Ενσωμάτωση μεταδεδομένων στο έγγραφο (4/4) Σημείωση: Οι λέξεις κλειδιά έχουν σχέση με το περιεχόμενο του εγγράφου. Στην αναζήτηση θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική ταξινόμησή του, ως προς τη συνάφεια και στην ανάκτησή του. Υψηλή βαθμολόγηση του εγγράφου στην αναζήτηση για λέξεις κλειδιά σχετικές με λέξεις αναζήτησης του χρήστη.

15 Καθορισμός γλώσσας εγγράφου Προκειμένου οι υποστηρικτικές τεχνολογίες (π.χ. τα προγράμματα αναγνώστη οθόνης) να παρουσιάσουν το έγγραφό σας με ακρίβεια, είναι σημαντικό να έχετε ορίσει ποια είναι ηφυσική ήγλώσσα του εγγράφου. Π.χ. αν σε μια παράγραφο ή σε ένα επιλεγμένο κείμενο έχετε χρησιμοποιήσει διαφορετική φυσική γλώσσα, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια.

16 Αλλαγή προκαθορισμένης ρ γλώσσας Καρτέλα Αρχείο> Επιλογές> Παράθυρο επιλογές του Word> Γλώσσα> ΟΚ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κλείσιμο όλων των προγραμμάτων MS Office 2010.

17 Ενεργοποίηση η αυτόματης ανίχνευσης γλώσσας Καρτέλα Αναθεώρηση> Ομάδα Γλώσσα> Γλώσσα > Ορισμός γλώσσας ελέγχου> Παράθυρο Γλώσσα> Αυτόματος εντοπισμός γλώσσας> ΟΚ.

18 Εφαρμογή γλώσσας απευθείας σε επιλεγμένο κείμενο Επιλέξτε κείμενο> Καρτέλα Αναθεώρηση> Ομάδα Γλώσσα> Γλώσσα > Ορισμός γλώσσας ελέγχου> Παράθυρο Γλώσσα> Σήμανση γλώσσας> ΟΚ.

19 Δομή εγγράφου Η δομή ενός εγγράφου έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την προσβασιμότητά του. Είναι απαραίτητο να καθοριστεί το στυλ του τίτλου, των επικεφαλίδων, του σώματος κειμένου, η αρίθμηση των σελίδων κ.α. Επίσης, όταν είναι απαραίτητο μπορούν να πίσης, όταν είναι απαραίτητο μπορούν να χρησιμοποιούνται οι λίστες και οι στήλες του MS Word.

20 Στυλ εγγράφου Έγγραφα με έκταση μεγαλύτερη από μερικές παραγράφους χρειάζεται να είναι δομημένα. Χρήση ενσωματωμένων στυλ για όλο το σώμα του κειμένου, τον τίτλο, τον υπότιτλο, τις επικεφαλίδες, τις λεζάντες και τις παραγράφους.

21 Τίτλος και Υπότιτλος Είναι μοναδικοί και βρίσκονται μόνο στην πρώτη σελίδα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε προκαθορισμένο στυλ για τον Τίτλο ή/και τον Υπότιτλο. Επιλέξτε κείμενο> Κεντρική καρτέλα> Ομάδα Στυλ> Τίτλος/Υπότιτλος. λ

22 Επικεφαλίδες (1/4) Δομικό στοιχείο του εγγράφου. Απαραίτητα για λογική στη δομή του εγγράφου: Η σειρά. Τα επίπεδα. Διευκολύνεται η περιήγηση στο έγγραφο.

23 Επικεφαλίδες (2/4) Χρήση των προκαθορισμένων στυλ για τις επικεφαλίδες, δηλαδή: δή Επικεφαλίδα1 (Heading 1) Επικεφαλίδα2 (Heading 2) Το έγγραφο πρέπει να ξεκινάει με την πρώτου επιπέδου επικεφαλίδα. Δεν πρέπει να παραλείπεται κάποιο επίπεδο επικεφαλίδας, π.χ. Επικεφαλίδα1 έπειτα Επικεφαλίδα3.

24 Επικεφαλίδες (3/4) Η αρίθμηση των επικεφαλίδων διευκολύνει το χρήστη να αντιληφθεί το επίπεδο της λεπτομέρειας του εγγράφου στο οποίο βρίσκεται. ΠΡΟΣΟΧΗ: στον τρόπο δομής των επικεφαλίδων. άμεση σχέση με τη δημιουργία του Πίνακα περιεχομένων και την εμφάνισή τους στο Παράθυρο περιήγησης. (διευκολύνει την πλοήγηση και την αναζήτηση στο έγγραφο)

25 Επικεφαλίδες (4/4) Επιλέξτε κείμενο> Κεντρική καρτέλα> Ομάδα Στυλ> Επικεφαλίδα1, Επικεφαλίδα2, κ.ο.κ. Για να αριθμήσετε τις Επικεφαλίδες σας με κάποιο τρόπο διαφορετικό από τον προκαθορισμένο, τότε θα πρέπει να επιλέξετε την Τροποποίηση Στυλ.

26 Σώμα κειμένου Λεζάντες κ.α. Σε ένα έγγραφο το μεγαλύτερο μέρος του είναι το σώμα κειμένου. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε προκαθορισμένο στυλ. Οι λεζάντες χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των εικόνων, διαγράμματα και σχημάτων. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε προκαθορισμένο στυλ. Εφαρμογή προκαθορισμένου στυλ στο κείμενο: Επιλέξτε Κείμενο> Κεντρική Καρτέλα> Ομάδα Στυλ> Επιλογή ξ μ ρ ή ρ μ γή Προκαθορισμένου Στυλ.

27 Τροποποίηση Στυλ (1/3) Αφορά: είδος και μέγεθος γραμματοσειράς. χρώμα, έντονη ή πλάγια γραφή. στοίχιση. διάστιχο. διαστήματα. Δημιουργία δικού σας ή αλλαγή του ονόματος υπάρχοντος στυλ. Γίνονται εξειδικευμένες τροποποιήσεις, όπως αρίθμηση επικεφαλίδων, μορφοποίηση παραγράφων, περιγράμματα κ.α.

28 Τροποποίηση η Στυλ (2/3) Επιλέξτε κείμενο> Κεντρική καρτέλα> Ομάδα Στυλ> Δεξί κλικ στο προκαθορισμένο στυλ> Τροποποίηση> Παράθυρο τροποποίηση στυλ.

29 Τροποποίηση Στυλ (3/3) Για εξειδικευμένες τροποποιήσεις: Κλικ στην επιλογή Μορφή και στη συνέχεια επιλέξτε το πεδίο στο οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε τροποποιήσεις. Ανάλογα με το πεδίο που θα επιλέξετε θα ανοίξει το αντίστοιχο παράθυρο. Πραγματοποιείστε τις αλλαγές σας και κάντε κλικ στο ΟΚ για να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις.

30 Δημιουργία νέου στυλ (1/2) Δημιουργία νέου στυλ, τροποποιώντας ένα ήδη υπάρχον και αποθηκεύοντάς το ως νέο στυλ. Δημιουργία νέου στυλ: 1. Κλικ στην παράγραφο που θα μορφοποιήσετε> Κεντρική καρτέλα> Ομάδα Γραμματοσειρά> Επιλογή είδους, μεγέθους γραμματοσειράς κ.α. 2. Κεντρική καρτέλα> Ομάδα παράγραφος> Επιλογή στοίχισης, εσοχών και διάστιχου. 3. Δεξί κλικ στην παράγραφο που μορφοποιήσατε> Στυλ> Αποθήκευση επιλογής ως νέου γρήγορου στυλ> Παράθυρο Δημιουργία νέου στυλ από τη μορφοποίηση> η Όνομα. Για να συμπεριληφθεί στη συλλογή> ΟΚ. Για να μη συμπεριληφθεί στη συλλογή> Τροποποίηση> Κατάργηση της επιλογής Προσθήκη στη λίστα γρήγορων στυλ.

31 Δημιουργία νέου στυλ (2/2)

32 Κεφαλίδες Υποσέλιδα Αριθμοί σελίδων Οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα είναι περιοχές στα επάνω, κάτω και πλάγια περιθώρια κάθε σελίδας ενός εγγράφου. Μπορείτε να εισάγετε ή να αλλάξετε κείμενο ή γραφικά σε κεφαλίδες και υποσέλιδα χρησιμοποιώντας τη συλλογή ή να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο αριθμό σελίδας, μια κεφαλίδα ή ένα υποσέλιδο. Αποφασίστε εκ των προτέρων εάν θέλετε μόνο έναν αριθμό σελίδας ή εάν θέλετε κάποιες επιπλέον πληροφορίες μαζί με τον αριθμό σελίδας στην κεφαλίδα ήστουποσέλιδο υποσέλιδο.

33 Προσθήκη αριθμού σελίδας Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Κεφαλίδες & Υποσέλιδα> Αριθμός σελίδας. Επιστροφή στο σώμα του εγγράφου: Εργαλεία κεφαλίδας & Υποσέλιδου> Καρτέλα Σχεδίαση> Κλείσιμο κεφαλίδων και υποσέλιδων.

34 Προσθήκη Κεφαλίδας Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Κεφαλίδες & Υποσέλιδα> Κεφαλίδα. Επιστροφή στο σώμα του εγγράφου: Εργαλεία κεφαλίδας & Υποσέλιδου> Καρτέλα Σχεδίαση> Κλείσιμο κεφαλίδων και υποσέλιδων.

35 Προσθήκη Υποσέλιδου Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Κεφαλίδες & Υποσέλιδα> Υποσέλιδο. Επιστροφή στο σώμα του εγγράφου: Εργαλεία κεφαλίδας & Υποσέλιδου> Καρτέλα Σχεδίαση> Κλείσιμο κεφαλίδων και υποσέλιδων.

36 Λίστες Οι λίστες είναι σημαντικό εργαλείο οργάνωσης του εγγράφου. Διαμόρφωση λίστας χρησιμοποιώντας την αυτόματη εισαγωγή κουκκίδων και στυλ αρίθμησης του MS Word. (Αλλιώς, οι ΥΤ Υ.Τ. δεν θα αναγνωρίσουν τη συνεκτικότητα των στοιχείων.) Σημείωση: όταν χρησιμοποιείτε κουκκίδες ή/και αρίθμηση καλό είναι η κάθε πρόταση να τελειώνει με τελεία, για να διαβάζεται σωστά από τα προγράμματα αναγνώστη οθόνης.

37 Δημιουργία λίστας Κεντρική Καρτέλα> Ομάδα Παράγραφος> Κουκκίδες ή Αρίθμηση. Με δεξί κλικ ανοίγουν παράθυρα με περισσότερες μορφές: Πρόσφατα χρησιμοποιημένες ή από Βιβλιοθήκη.

38 Μορφοποίηση λίστας Κεντρική Καρτέλα> Ομάδα Παράγραφος> Κλικ στο βέλος που υπάρχει δεξιά της επιλογής Κουκκίδες ή της επιλογής Αρίθμηση> Προσδιορισμός νέας κουκκίδας ή Προσδιορισμός νέας μορφοποίησης αριθμών> ΟΚ.

39 Στήλες (1/2) Χρήση των στηλών του MS Word. Μη χρησιμοποιείτε το πλήκτρο Tab για να δημιουργήσετε στήλες (τα προγράμματα αναγνώστη οθόνης δε διαβάζουν σωστά τέτοιου είδους στήλες). Διαχωρίζετε τις στήλες με αρκετό περιθώριο, για να γίνονται αντιληπτές από χρήστες με μειωμένη όραση. Σημείωση: Επειδή οι στήλες μπορεί να είναι πρόκληση για τους χρήστες ορισμένων βοηθητικών τεχνολογιών, εξετάστε αν η χρήση τους στο έγγραφό σας είναι πραγματικά απαραίτητη.

40 Στήλες ς( (2/2) Επιλέξτε κείμενο ή βάλτε τον κέρσορα στο σημείο που θέλετε να ξεκινήσουν οι στήλες> Καρτέλα Διάταξη> Ομάδα Διαμόρφωση σελίδας> Στήλες> Περισσότερες στήλες> Παράθυρο στήλες κειμένου. Εφαρμογή σε όλο το έγγραφο ή μετά το τρέχον σημείο.

41 Συνδέσεις (1/2) Οι συνδέσεις σε ένα έγγραφο MS Word μπορεί να είναι υπερ συνδέσεις ή παραπομπές. Στο MS Word μια υπερ σύνδεση μπορεί να είναι: Εσωτερική: συνδέει τα στοιχεία ενός εγγράφου, όπως είναι οι παραπομπές ς( (επικεφαλίδες, φ εικόνες, πίνακες). Εξωτερική: συνδέει τα στοιχεία ενός εγγράφου με ένα εναλλακτικό αρχείο, μια ιστοσελίδα, κ.α.

42 Συνδέσεις (2/2) Οι παραπομπές: είναι ένας τρόπος σύνδεσης ενός στοιχείου του εγγράφου, όπως μια εικόνα, μια επικεφαλίδα, μια υποσημείωση, μια εξίσωση ή ένας πίνακας με μια θέση μέσα στο κείμενο. εισάγονται από προεπιλογή ογήως υπερ συνδέσεις (εσωτερική υπερ σύνδεση) και ενημερώνονται αυτόματα αν μετακινηθεί το περιεχόμενο σε άλλη θέση.

43 Εισαγωγή γή υπερ σύνδεσης (1/2) Για προσβάσιμες υπερ συνδέσεις πρέπει να χρησιμοποιείτε περιγραφικό κείμενο μαζί με την πλήρη ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι σύνδεσμοι θα διαβάζονται σωστά με βάση το περιεχόμενο του κειμένου. Όταν χρησιμοποιείτε εικόνες για υπερ συνδέσεις βεβαιωθείτε β ότι το εναλλακτικό τους κείμενο είναι κατάλληλο, δηλαδή αφορά τις ίδιες τις συνδέσεις, για να μπορεί το πρόγραμμα αναγνώστη οθόνης να τις εντοπίσει.

44 Εισαγωγή υπερ σύνδεσης (2/2) Βασικές οδηγίες για υπερ συνδέσεις: Οι υπερ συνδέσεις πρέπει να ελέγχονται, για να βεβαιωθεί ο ακριβής προορισμός του συνδέσμου. Μην εισάγετε κενά στο τέλος μιας σύνδεσης, γιατί δε θα φορτώνεται η ιστοσελίδα. Χρήση ορθού κειμένου σύνδεσης, δηλαδή να είναι περιγραφικό σε σχέση με το περιεχόμενο της υπερσύνδεσης. Μη χρησιμοποιείτε ως κείμενο υπερ σύνδεσης το «κάντε κλικ εδώ», γιατί προκαλεί σύγχυση στα άτομα που χρησιμοποιούν πρόγραμμα αναγνώστη οθόνης.

45 Υπερ σύνδεση με υπάρχον αρχείο ή ιστοσελίδα Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Συνδέσεις> Υπερ σύνδεση> Παράθυρο Εισαγωγή υπερ σύνδεσης> Σύνδεση με: Υπάρχον αρχείο ή ιστοσελίδα> Διερεύνηση σε:> ΟΚ. Να εμφανίζεται το κείμενο: και Διεύθυνση: συμπληρώνονται αυτόματα. Μπορούν να αλλαχτούν με κείμενο της επιλογής σας.

46 Υπερ σύνδεση με θέση μέσα στο έγγραφο Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Συνδέσεις> Υπερ σύνδεση> Παράθυρο Εισαγωγή υπερ σύνδεσης> Σύνδεση με: Θέση μέσα στο έγγραφο> ΟΚ. Να εμφανίζεται το κείμενο: συμπληρώνεται αυτόματα. Μπορεί να αλλαχτεί με κείμενο της επιλογής σας.

47 Υπερ σύνδεση με διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Συνδέσεις> Υπερ σύνδεση> Παράθυρο Εισαγωγή υπερ σύνδεσης> Σύνδεση με: Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου> ΟΚ. Να εμφανίζεται το κείμενο: ίδιο με το πεδίο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορεί να αλλαχτεί με κείμενο της επιλογής σας.

48 Συμβουλή οθόνης Κέρσορας στην υπερ σύνδεση> Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Συνδέσεις> Υπερ σύνδεση> Συμβουλή οθόνης> Παράθυρο Ορισμός οθόνης για υπερσύνδεση> Πληκτρολογήστε κείμενο> ΟΚ.

49 Εισαγωγή παραπομπής Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Συνδέσεις> Παραπομπή> Παράθυρο παραπομπή> Εισαγωγή. ΠΡΟΣΟΧΗ: όταν εισάγετε παραπομπές στο έγγραφό σας πρέπει να έχετε αποδεχθεί ή απορρίψει τις αλλαγές που έχουν γίνει και να είναι απενεργοποιημένη η παρακολούθηση αλλαγών.

50 Υποσημειώσεις ή/και Σημειώσεις τέλους Προσθήκη επεξηγήσεων, σχολίων ή παραπομπών κειμένου σε κάποιο έγγραφο. Λεπτομερή σχόλια και σημειώσεις τέλους για αναφορές σε πηγές. Μια υποσημείωση ή σημείωση τέλους αποτελείται από δύο συνδεδεμένα μέρη, δηλαδή το σημάδι παραπομπής και το αντίστοιχο κείμενο της σημείωσης. ης

51 Εισαγωγή υποσημειώσεων ή/και σημειώσεων τέλους (1/2) Κλικ για εισαγωγή σημαδιού παραπομπής> Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Υποσημειώσεις> Υποσημείωση και σημείωση τέλους> Παράθυρο Υποσημείωση και σημείωση τέλους.

52 Εισαγωγή υποσημειώσεων ή/και σημειώσεων τέλους (2/2) Επιλογή ήθέσης, Μορφής> Εισαγωγή> Κείμενο υποσημείωσης. Διπλό κλικ στο σημάδι παραπομπής υποσημείωσης για επιστροφή στο σημάδι παραπομπής υποσημείωσης μέσα στο έγγραφο. Ομοίως για σημείωση τέλους.

53 Μετατροπή υποσημειώσεων ή/και σημειώσεων τέλους Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Υποσημειώσεις> Υποσημείωση και σημείωση τέλους> Παράθυρο Υποσημείωση και σημείωση τέλους> Μετατροπή> Παράθυρο διαλόγου Μετατροπή σημειώσεων> ΟΚ.

54 Διαγραφή Υποσημειώσεων ή/και Σημειώσεων τέλους Διαγραφή υποσημείωσης ή σημείωσης τέλους: εργαζόμαστε με το σημάδι παραπομπής στο παράθυρο του εγγράφου και όχι με το κείμενο υποσημείωσης ή σημείωσης τέλους. Για να διαγράψετε μια υποσημείωση ή/και σημείωση τέλους: επιλέξτε το σημάδι παραπομπής της υποσημείωσης ή της σημείωσης τέλους που θέλετε να διαγράψετε και πατήστε το πλήκτρο Delete. Εάν διαγράψετε ένα αυτόματα αριθμημένο σημάδι παραπομπής σε σημείωση, η το Word αριθμεί πάλι τις σημειώσεις με τη νέα σειρά.

55 Αναφορές Βιβλιογραφία Δημιουργία νέας πηγής: αποθήκευση πληροφοριών της πηγής στον υπολογιστή. Βιβλιογραφία: λίστα πηγών, στο τέλος του εγγράφου. MS Word 2010: αυτόματη δημιουργία βιβλιογραφίας με βάση πληροφορίες αυτόματη δημιουργία βιβλιογραφίας με βάση πληροφορίες πηγών του εγγράφου.

56 Εισαγωγή νέας αναφοράς και πηγής (1/2) Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Αναφορές & βιβλιογραφία> Στυλ> Επιλέξτε στυλ Αναφοράς/Πηγής> Κλικ στο τέλος της πρότασης ή φράσης που θέλετε να αναφέρετε> Εισαγωγή αναφοράς> Προσθήκη νέας πηγής ή Προσθήκη νέα θέσης αντικειμένου.

57 Εισαγωγή νέας αναφοράς και πηγής (2/2) Για να προσθέσετε πληροφορίες πηγής: Προσθήκη νέας πηγής> Παράθυρο δημιουργία πηγής> Τύπος πηγής> ΟΚ. Για να προσθέσετε ένα σύμβολο κράτησης θέσης: Προσθήκη νέας θέσης αντικειμένου.

58 Επεξεργασία ξργ αναφοράς φρ από κράτηση ηη θέσης (1/2) Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Αναφορές & βιβλιογραφία> Διαχείριση προελεύσεων> Παράθυρο Διαχείριση πηγών> Κλικ στο κείμενο κράτησης θέσης (Τρέχουσα λίστα)> Επεξεργασία.

59 Επεξεργασία αναφοράς από κράτηση θέσης (2/2) Παράθυρο Επεξεργασία πηγής> Τύπος πηγής> Εμφάνιση όλων των πεδίων βιβλιογραφίας.

60 Εύρεση πηγής Για να βρείτε μια πηγή που περιέχεται στο έγγραφο που έχετε δημιουργήσει ή μια πηγή που έχετε χρησιμοποιήσει σε κάποιο προηγούμενο έγγραφο, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα: Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Αναφορές & βιβλιογραφία> Διαχείριση προελεύσεων> Παράθυρο Διαχείριση πηγών> Ταξινόμηση ή Αναζήτηση.

61 Δημιουργία Βιβλιογραφίας Εισαγωγή πηγών στο έγγραφο> Δημιουργία βιβλιογραφίας. Εισαγωγή Βιβλιογραφίας: Κλικ στο σημείο εισαγωγής της βιβλιογραφίας> Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Αναφορές & Βιβλιογραφία> Βιβλιογραφία > Επιλογή μορφής βιβλιογραφίας. Ενημέρωση Βιβλιογραφίας: Κλικ πάνω στη βιβλιογραφία> Ενημέρωση παραπομπών και βιβλιογραφίας. ΠΡΟΣΟΧΗ: τα κείμενα κράτησης θέσης αναφοράς δεν εμφανίζονται στη βιβλιογραφία. βλ

62 Αντικείμενα Αντικείμενα: εικόνες, εικόνες Clip Art και φωτογραφίες. Παρέχουν πληθώρα πληροφοριών. Όταν είναι διακοσμητικός ο ρόλος τους, δεν παρέχουν πληροφορίες στο έγγραφο. Οι πληροφορίες πρέπει να γίνονται αντιληπτές από όλους τους χρήστες (όχι απαραίτητα τα διακοσμητικά στοιχεία). ) ΠΡΟΣΟΧΗ: Εναλλακτικό κείμενο σε όλα τα αντικείμενα.

63 Εισαγωγή και μορφοποίηση Εισαγωγή Εικόνας: αντικειμένου Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Απεικονίσεις> Εικόνα> Παράθυρο Εισαγωγή εικόνας> Εισαγωγή. Μορφοποίηση Εικόνας: Δεξί κλικ πάνω στην εικόνα> Μέγεθος & Θέση> ΟΚ.

64 Εναλλακτικό κείμενο σε αντικείμενο (1/2) Βασικοί κανόνες: Προσπαθήστε να απαντήσετε στην ερώτηση: «Τι πληροφορίες μεταφέρει το αντικείμενο;» Το εναλλακτικό κείμενο θα πρέπει να είναι σύντομο, δηλαδή μερικές λέξεις ή μια φράση. Καλό είναι να μην ξεπερνάει τις δύο προτάσεις. Το εναλλακτικό κείμενο πρέπει να παρουσιάζει το περιεχόμενο και τη λειτουργία του αντικειμένου. Το εναλλακτικό κείμενο δεν πρέπει να είναι περιττό,, δηλαδή να περιέχει πληροφορίες που υπάρχουν ήδη στο σώμα του κειμένου. Αν το αντικείμενο δε μεταφέρει χρήσιμες πληροφορίες, αφήστε κενό το πεδίο Περιγραφή.

65 Εναλλακτικό κείμενο σε αντικείμενο (2/2) Δεξί κλικ στο αντικείμενο> Μορφοποίηση εικόνας> Εναλλακτικό κείμενο. Περιγραφή αντικειμένου στο πεδίο Περιγραφή> Κλείσιμο.

66 Εισαγωγή λεζάντας σε αντικείμενο Δεξίκλικ στοαντικείμενο> Εισαγωγή λεζάντας> Παράθυρο Λεζάντα. Επιλογές: γς ετικέτα,, θέση. Δημιουργία νέας ετικέτας. Αλλαγή αρίθμησης. ης ΠΡΟΣΟΧΗ: όταν εισάγετε λεζάντα σε κάποιο αντικείμενο πρέπει γ ζ μ ρ να έχετε αποδεχθεί ή απορρίψει τις αλλαγές που έχουν γίνει και να είναι απενεργοποιημένη η παρακολούθηση αλλαγών.

67 Πίνακας εικόνων Ο πίνακας εικόνων είναι χρήσιμος σε όλους τους χρήστες και ακόμα πιο χρήσιμος στα άτομα με αναπηρία, γιατί βοηθά στην πλοήγησή τους στο έγγραφο. Προκειμένου εμέ ουνα αδημουργήσε δημιουργήσετε εέναν πίνακα αεικόνων χρειάζεται να έχετε εισάγει λεζάντες σε όλα τα αντικείμενα του εγγράφου σας.

68 Εισαγωγή πίνακα εικόνων Εισαγωγή πίνακα εικόνων (ύπαρξη λεζάντων στα αντικείμενά): Κέρσορας στο σημείο εισαγωγής του πίνακα εικόνων> Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Λεζάντες> Εισαγωγή πίνακα εικόνων> παράθυρο Πίνακας εικόνων> Ετικέτα λεζάντας.

69 Τροποποίηση/Ενημέρωση πίνακα εικόνων Τροποποίηση πίνακα εικόνων: Παράθυρο Πίνακας εικόνων> > Τροποποίηση> > Παράθυρο στυλ> Τροποποίηση στυλ. Ενημέρωση η πίνακα εικόνων: Ομάδα Λεζάντες> Ενημέρωση πίνακα εικόνων> Ενημέρωση μόνο της αρίθμησης σελίδων ή Ενημέρωση όλου του πίνακα.

70 Πίνακες δεδομένων Πίνακας δεδομένων: χρησιμοποιείται για εμφάνιση δεδομένων σε συνοπτική μορφή. Οι απλοί και σωστά δομημένοι πίνακες βοηθούν όλους τους χρήστες να αντιληφθούν καλύτερα τις πληροφορίες. Τα άτομα με αναπηρία που χρησιμοποιούν προγράμματα αναγνώστη οθόνης μπορούν να περιηγηθούν και να αντιληφθούν το περιεχόμενο του πίνακα.

71 Δημιουργία και χρήση πινάκων δεδομένων (1/2) Πίνακες με απλή, δισδιάστατη δομή, χωρίς διαιρεμένα ή/και συγχωνευμένα κελιά. Μη χρησιμοποιείτε το πλήκτρο TAB ή το κενό διάστημα για να δημιουργήσετε δομές που να μοιάζουν με πίνακες. Δεν αναγνωρίζονται σωστά από τα προγράμματα αναγνώστη οθόνης. Μη χρησιμοποιείτε κενά κελιά για να μορφοποιήσετε τους πίνακές σας.

72 Δημιουργία και χρήση πινάκων δεδομένων (2/2) Μη χρησιμοποιείτε πίνακες για να διατάξετε κείμενο ήάλλα αντικείμενα. Οι πίνακες να διαβάζονται λογικά. Αν εκτείνονται σε παραπάνω από μία σελίδες χρειάζονται γραμμή (ή στήλη) κεφαλίδας. Εισάγετε περιγραφή ή επεξήγηση, υπό μορφή εναλλακτικού κειμένου, για διευκόλυνση των χρηστών υποστηρικτικών τεχνολογιών.

73 Εισαγωγή πίνακα δεδομένων Καρτέλα Εισαγωγή> Ομάδα Πίνακες> Πίνακας> Μενού Εισαγωγή πίνακα> Εισαγωγή πίνακα.

74 Εισαγωγή γή εναλλακτικού κειμένου σε πίνακα Κλικ στον πίνακα> Καρτέλα Εργαλεία Πίνακα> Διάταξη> Ομάδα Πίνακας> Ιδιότητες> Εναλλακτικό κείμενο> Περιγραφή> ΟΚ.

75 Εισαγωγή γραμμής (ή στήλης) κεφαλίδας Κλικ στον πίνακα> Επιλέξτε γραμμή (ή στήλη)> Καρτέλα Εργαλεία πίνακα> Διάταξη> Ομάδα Δεδομένα> Επανάληψη γραμμών κεφαλίδων. Η γραμμή κεφαλίδας εισάγεται αυτόματα και στην επόμενη σελίδα. Το ίδιο θα συμβεί και αν επιλέξετε μια στήλη ως κεφαλίδα.

76 Πίνακας Περιεχομένων Χρήσιμος σε όλους τους χρήστες και ακόμα πιο χρήσιμος στα άτομα με αναπηρία, γιατί βοηθά στην πλοήγησή τους στο έγγραφο. Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε έναν πίνακα περιεχομένων είναι να έχετε εφαρμόσει πρώτα τα προκαθορισμένα ρ στυλ, όπως Τίτλους, Επικεφαλίδες κ.λ.π. Βέβαια, μπορείτε να δημιουργήσετε τον πίνακα περιεχομένων χωρίς να έχετε εφαρμόσει προκαθορισμένα στυλ.

77 Εισαγωγή πίνακα περιεχομένων (1/4) Κέρσορας στο σημείο εισαγωγής του πίνακα περιεχομένων> Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Πίνακας περιεχομένων> Πίνακας περιεχομένων> Αυτόματος πίνακας.

78 Εισαγωγή πίνακα περιεχομένων (2/4) Για να μορφοποιήσετε τον Πίνακα περιεχομένων: Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Πίνακας περιεχομένων> Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή πίνακα περιεχομένων> Παράθυρο Πίνακας Περιεχομένων. Για να ενημερώσετε τον πίνακα περιεχομένων: Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Πίνακας περιεχομένων> Ενημέρωση πίνακα.

79 Εισαγωγή πίνακα περιεχομένων (3/4) Εισαγωγή πίνακα περιεχομένων (χωρίς προκαθορισμένα στυλ): Κέρσορας στο σημείο εισαγωγής του πίνακα περιεχομένων> Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Πίνακας περιεχομένων> Πίνακας περιεχομένων> Αυτόματος πίνακας> Επιλέξτε τις λέξεις ή τις φράσεις του εγγράφου που θέλετε να υπάρχουν στον πίνακα περιεχομένων σας> Προσθήκη κειμένου> Επιλογή επιπέδου. Η ενημέρωση του πίνακα περιεχομένων γίνεται με τον ίδιο τρόπο.

80 Εισαγωγή πίνακα περιεχομένων (4/4) Μη αυτόματος πίνακας περιεχομένων: Κέρσορας στο σημείο εισαγωγής του πίνακα περιεχομένων> Καρτέλα Αναφορές> Ομάδα Πίνακας περιεχομένων> Πίνακας περιεχομένων> Μη αυτόματος πίνακας> Πληκτρολογήστε τίτλους, υπότιτλους, αριθμούς σελίδων. Σε οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να ενημερώνετε τον πίνακα Σε οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να ενημερώνετε τον πίνακα χειροκίνητα.

81 Συστάσεις για τη γραμματοσειρά (1/2) Επιλέξτε γραμματοσειρές τύπου Sans Serif (Arial, Verdana, Tahoma, Calibri) έναντι γραμματοσειρών τύπου Serif (Times New Roman).

82 Συστάσεις για τη γραμματοσειρά (2/2) Μέγεθος γραμματοσειράς όχι μικρότερο από 10pt. Τα συνιστώμενα μεγέθη γραμματοσειράς για έγγραφο είναι μεταξύ 12pt και 18pt. Αποφύγετε να χρησιμοποιείται υπογράμμιση σε λέξεις, τίτλους, επικεφαλίδες ή κείμενο. Καλό είναι να μη χρησιμοποιείται έντονη γραφή, πλάγια γραφή, υπογράμμιση ή κεφαλαία γράμματα σε μεγάλα τμήματα του κειμένου.

83 Συστάσεις για τα χρώματα (1/2) Αποφύγετε να χρησιμοποιείται το χρώμα ως τη μόνη μέθοδο μετάδοσης πληροφοριών. Οι χρήστες με χαμηλή όραση ή αχρωματοψία δε θα μπορούν να τις αντιληφθούν. Καλό είναι να χρησιμοποιείται στο υπόβαθρο μόνο ένα χρώμα, αντί για κάποιο σχέδιο. Πρέπει να υπάρχει επαρκής χρωματική αντίθεση στα γραφήματα και στις εικόνες, για να διευκολύνεται η αντίληψη από χρήστες χαμηλής όρασης και χρήστες με αχρωματοψία.

84 Συστάσεις για τα χρώματα (2/2) Ο χρωματικός συνδυασμός γραμματοσειράς και υποβάθρου πρέπει να διατηρεί υψηλή χρωματική αντίθεση στο έγγραφο. Κείμενο Χαμηλής Χρωματικής Αντίθεσης Κείμενο Υψηλής Χρωματικής Αντίθεσης Κείμενο Χαμηλής Χρωματικής Αντίθεσης Κείμενο Υψηλής Χρωματικής Αντίθεσης Κείμενο Υψηλής Χρωματικής Αντίθεσης

85 Συστάσεις για τις παραγράφους Στοίχιση κειμένου αριστερά για το κείμενό, εκτός από τον Τίτλο (είναι πιο εύκολο να διαβαστεί). Όταν το κείμενο είναι στοιχισμένο στο κέντρο, υπάρχουν κενά μεταξύ των λέξεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάγνωση. Μορφοποιείστε το έγγραφό σας, ώστε να μην υπάρχουν εσοχές εκτός από εκείνες που δημιουργούν οι κουκκίδες και η αρίθμηση.

86 Γενικές Συστάσεις (1/2) Την πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε συντομογραφίες θα πρέπει να τις αναγράφετε στην πλήρη τους μορφή. Χρησιμοποιείτε απλή γλώσσα και μικρές προτάσεις, όποτε αυτό είναι εφικτό. Αποφύγετε να διακρίνετε μεταξύ τους τις εικόνες με βάση αισθητηριακά χαρακτηριστικά, όπως είναι το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα.

87 Γενικές Συστάσεις (2/2) Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε εικόνες κειμένου, για παράδειγμα τη φωτογραφία ενός ποιήματος. Μη χρησιμοποιείτε επαναλαμβανόμενους κενούς χαρακτήρες. Όταν θέλετε να αλλάξετε σελίδα αποφύγετε να το κάνετε χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Enter ήτοκενό διάστημα. Κάντε αλλαγή σελίδας.

88 Έλεγχος προσβασιμότητας Ηέ έκδοση 2010 του MS Office περιλαμβάνει ένα εργαλείο Ελέγχου Προσβασιμότητας που εξετάζει το έγγραφό σας για ένα σύνολο πιθανών προβλημάτων, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα άτομα με αναπηρία. Κάθε πρόβλημα ταξινομείται σε μία από τις εξής κατηγορίες: Σφάλμα. Προειδοποίηση. Συμβουλή. Όταν εντοπιστεί ένα πρόβλημα, το παράθυρο εργασιών εμφανίζει το λόγο για τον οποίο το περιεχόμενο μπορεί να μην είναι προσβάσιμο. Επιλέγοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα, εμφανίζονται οδηγίες σχετικά με τον τρόπο επιδιόρθωσης ή αναθεώρησής του.

89 Σφάλμα Ένα σφάλμα προσβασιμότητας δίνεται σε περιεχόμενο, το οποίο είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να γίνει αντιληπτό από άτομα με αναπηρία. Εναλλακτικό κείμενο σε όλα τα αντικείμενα. Γραμμή ή στήλη κεφαλίδας σε όλους τους πίνακες. Στυλ για τη δομή μεγάλων εγγράφων.

90 Προειδοποίηση Μια προειδοποίηση προσβασιμότητας δίνεται σε περιεχόμενο, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό από άτομα με αναπηρία στις περισσότερες, ρ αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Λογικό κείμενο στις υπερ συνδέσεις. Πίνακες με απλή δομή. Πίνακες χωρίς κενά κελιά για μορφοποίηση. Όχι επαναλαμβανόμενοι «κενοί» χαρακτήρες. Σύντομες επικεφαλίδες. Όχι κινητά αντικείμενα.

91 Συμβουλή Μια συμβουλή προσβασιμότητας δίνεται σε περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να γίνει αντιληπτό από άτομα με αναπηρία, αλλά θα έπρεπε να οργανωθεί ή να παρουσιαστεί καλύτερα, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πληροφορίες που προσλαμβάνονται. Επικεφαλίδες στη σωστή σειρά. Πίνακες με δομή που διευκολύνει την περιήγηση. Όχι υδατογραφήματα στις εικόνες.

92 Ελεγκτής προσβασιμότητας (1/3) Καρτέλα Αρχείο> Πληροφορίες> Πεδίο Προετοιμασία για κοινή χρήση> Έλεγχος για θέματα> Έλεγχος πρόσβασης.

93 Ελεγκτής προσβασιμότητας (2/3) Παράθυρο Έλεγχος ρυθμίσεων πρόσβασης> Αποτελέσματα επιθεώρησης> Πρόσθετες πληροφορίες & Τρόπος επιδιόρθωσης.

94 Ελεγκτής προσβασιμότητας (3/3) Όταν διορθώσετε όλα τα προβλήματα, στο παράθυρο Έλεγχος ρυθμίσεων πρόσβασης στο πεδίο Αποτελέσματα επιθεώρησης, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα ότι δε βρέθηκαν θέματα προσβασιμότητας.

95 Σύντομες οδηγίες δημιουργίας προσβάσιμων εγγράφων με χρήση MS Word 2010 Χρήση ενσωματωμένων μ στυλ για τη δομή μεγάλων εγγράφων. Χρήση εναλλακτικού κειμένου σε όλα τα αντικείμενα. Χρήση πινάκων με απλή δομή και χρήση γραμμής/στήλης κεφαλίδας. Χρήση επιστημονικών συμβόλων, πολυμέσων κ.α. ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες. Έλεγχος του βαθμού προσβασιμότητας.

96 Word2010 Template Χρήση επικεφαλίδων διαφόρων επιπέδων. Χρήση κουκκίδων και αρίθμησης. Χρήση στηλών. Χρήση πινάκων με γραμμή κεφαλίδας. Εναλλακτικό κείμενο σε αντικείμενο. Πίνακας περιεχομένων.

97 Το έργο Κεντρικό ό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 97

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ενότητα 2: Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με χρήση MS Word 2010 Έκδοση 1.0 Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010

Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010 Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010 Άδειες χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Προσβάσιμες παρουσιάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση: 1.0. με το. Ασημίνα

Έκδοση: 1.0. με το. Ασημίνα Έκδοση: 1.0 Σύντομες οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 20100 Ασημίνα Σπανίδου και Γεώργιος Κουρουπέτρογλου aspanidou@di.uoa.gr koupe@di.uoa.gr Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 2013

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 2013 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 2013 Έκδοση: 1.0 Αθήνα 2014 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» http://ocw-project.gunet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS PowerPoint2010 Έκδοση 1.0

Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS PowerPoint2010 Έκδοση 1.0 Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS PowerPoint2010 Έκδοση 1.0 Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. 2

Διαβάστε περισσότερα

παρουσιάσεων με χρήση MS PowerPoint2010 Έκδοση 1.0 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου

παρουσιάσεων με χρήση MS PowerPoint2010 Έκδοση 1.0 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS PowerPoint2010 Έκδοση 1.0 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου koupe@di.uoa.gr Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ενότητα 1: Οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS PowerPoint2010 Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση: 1.0 Αθήνα 2013

Έκδοση: 1.0 Αθήνα 2013 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS-Word 2010 Έκδοση: 1.0 Αθήνα 2013 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» http://ocw-project.gunet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το LibreOffice4.0 Writer

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το LibreOffice4.0 Writer Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το LibreOffice4.0 Writer Έκδοση: 1.1 Αθήνα 2013 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» http://ocw-project.gunet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ Σεμινάριο Ενημέρωσης: 26 Σεπτεμβρίου 2013 Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Καθηγητής Μάνος Ρουμελιώτης Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με το MS-PowerPoint 2013

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με το MS-PowerPoint 2013 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με το MS-PowerPoint 2013 Έκδοση: 1.0 Αθήνα 2014 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» http://ocw-project.gunet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS-Word και MS- PowerPoint 2010

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS-Word και MS- PowerPoint 2010 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS-Word και MS- PowerPoint 2010 Έκδοση: 1.1 Αθήνα 2013 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση: 1.0. από και MS-

Έκδοση: 1.0. από και MS- Έκδοση: 1.0 Νικόλαος Παπαθεοδώρου papat@di..uoa.gr Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS-Word και MS- 0 και Γεώργιος Κουρουπέτρογλου koupe@ @di.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS-Word & MS- PowerPoint 2007

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS-Word & MS- PowerPoint 2007 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS-Word & MS- PowerPoint 2007 Έκδοση: 1.2 Αθήνα 2013 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Προσβασιμότητα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Προσβασιμότητα Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Άννα Κεφάλα 1 Χρηματοδότηση Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση: 1.0 Αθήνα με το

Έκδοση: 1.0 Αθήνα με το Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Έκδοση: 1.0 Αθήνα 2013 Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων με το MS- PowerPoint 20100 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» http://ocw-project.gunet.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με το LibreOffice4.0 Impress

Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με το LibreOffice4.0 Impress Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με το LibreOffice4.0 Impress Έκδοση: 1.1 Αθήνα 2013 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» http://ocw-project.gunet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού για πολύγλωσσα κείμενα με χρήση MS-Office 2013

Οδηγίες για την ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού για πολύγλωσσα κείμενα με χρήση MS-Office 2013 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Οδηγίες για την ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού για πολύγλωσσα κείμενα με χρήση MS-Office 2013 Έκδοση: 1.0 Αθήνα 2014 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων»

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού για πολύγλωσσα κείμενα με χρήση MS-Office 2007

Οδηγίες για την ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού για πολύγλωσσα κείμενα με χρήση MS-Office 2007 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Οδηγίες για την ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού για πολύγλωσσα κείμενα με χρήση MS-Office 2007 Έκδοση: 1.0 Αθήνα 2014 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων»

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες δημιουργίας προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS Word 2010

Οδηγίες δημιουργίας προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS Word 2010 Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων Οδηγίες δημιουργίας προσβάσιμων εγγράφων PDF από προσβάσιμα έγγραφα MS Word 2010 Έκδοση 1.0 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου koupe@di.uoa.gr Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 1. ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 2. ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Κάθε μενού έχει τις δικές της δυνατότητες, όπως για παράδειγμα μόλις πατήσετε το κουμπί κεντρική βγαίνουν τα εικονίδια των δυνατοτήτων που

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Κειμενογράφος WORD

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Κειμενογράφος WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Κειμενογράφος WORD ΣΚΟΠΟΣ Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επεξεργασίας κειμένου ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Άνω περιθώριο (top margin) : 2.49cm Κάτω περιθώριο (bottom margin) :5.99cm Αριστερό περιθώριο

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α Δομή και λειτουργία προσωπικού υπολογιστή...11 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Β Δομή και χρήση λειτουργικών συστημάτων DOS, UNIX και λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου - 117-2. Στο παράθυρο διαλόγου Επιλογές, κάντε κλικ στην καρτέλα Επεξεργασία και κατόπιν επιλέξτε ή απαλείψτε το πλαίσιο ελέγχου Να επιτρέπεται η μεταφορά και η απόθεση κελιών. Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου 3.3.2.1 Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου Υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ της λέξης παράγραφος, όπως τη χρησιμοποιούμε εδώ και όπως κοινώς χρησιμοποιείται. Τεχνικά, μία παράγραφος είναι ένα μπλοκ,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική. Εργαστηριακή Ενότητα 2 η : Το βιβλίο εργασίας του MS Excel. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Πληροφορική. Εργαστηριακή Ενότητα 2 η : Το βιβλίο εργασίας του MS Excel. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πληροφορική Εργαστηριακή Ενότητα 2 η : Το βιβλίο εργασίας του MS Excel Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία

Νέες Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Νέες Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία Ενότητα # 3: Gimp βασικές λειτουργίες Θαρρενός Μπράτιτσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο]

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο] ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007 1. Πώς βάζουμε διπλή υπογράμμιση και χρώμα υπογράμμισης; [Επιλέγουμε το κείμενο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε στο βελάκι δίπλα στο εικονίδιο της υπογράμμισης] 2. Πώς αλλάζουμε το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Powerpoint) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT POWERPOINT (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ)

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 2 3 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ WORD. 3. Στην ΚΕΦΑΛΙΔΑ της σελίδας εισάγετε το παρακάτω κείμενο: 5. Στην αρχή της σελίδας γράψτε το παρακάτω κείμενο:

ΑΣΚΗΣΗ WORD. 3. Στην ΚΕΦΑΛΙΔΑ της σελίδας εισάγετε το παρακάτω κείμενο: 5. Στην αρχή της σελίδας γράψτε το παρακάτω κείμενο: ΑΣΚΗΣΗ WORD 1. Ρυθμίστε τα περιθώρια της σελίδας ως εξής: Δεξιά 2,5 εκ., Αριστερά 2,5 εκ., Πάνω 3 εκ. και Κάτω 3 εκ. 2. Εισάγετε υδατογράφημα και χρώμα σελίδας όπως φαίνεται στο παρόν έγγραφο. 3. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία

Νέες Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Νέες Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία Ενότητα # 4: Gimp δουλεύοντας με τις ψηφιακές εικόνες Θαρρενός Μπράτιτσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ/ΤΗΝ/ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία

Νέες Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Νέες Τεχνολογίες και Καλλιτεχνική Δημιουργία Ενότητα # 11: Φωτοϊστορίες με το PhotoStory3 Θαρρενός Μπράτιτσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

( Απάντηση: Ο τόνος βρίσκεται δεξιά από το γράμμα Λ. ) ( Απάντηση: Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift και πατάμε το πλήκτρο 8. )

( Απάντηση: Ο τόνος βρίσκεται δεξιά από το γράμμα Λ. ) ( Απάντηση: Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift και πατάμε το πλήκτρο 8. ) 1 Επεξεργασία Κειμένου OpenOffice writer Απόσπασμα Μάθημα: Γλώσσα, Τάξη: Δ Ενότητα 2: «Ρώτα το νερό τι τρέχει» Θυμόμαστε: Ποιο πλήκτρο είναι ο τόνος; ( Απάντηση: Ο τόνος βρίσκεται δεξιά από το γράμμα Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 15 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 22 Προβολές παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) MASTER IN OFFICE microsoft word ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ. 210.3387190 Φαξ 210.3634576

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) MASTER IN OFFICE microsoft word ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ. 210.3387190 Φαξ 210.3634576 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) MASTER IN OFFICE microsoft word ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MASTER IN OFFICE Το Master in Office είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν κάποια εμπειρία στο Office (πχ. κάτοχοι πτυχίου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ KeyCERT EXPERT: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Έκδοση 2.0

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ KeyCERT EXPERT: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. Έκδοση 2.0 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ KeyCERT EXPERT: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Έκδοση 2.0 MICROSOFT WORD EXPERT ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Το πρόγραμμα Microsoft Word Expert περιλαμβάνει εξαιρετικά χρήσιμες δυνατότητες,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση εγγράφων MICROSOFT OFFICE WORD

Διαχείριση εγγράφων MICROSOFT OFFICE WORD Διαχείριση εγγράφων MICROSOFT OFFICE WORD ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Να χειρίζονται οι σπουδαστές θέματα επεξεργασίας κειμένου όπως είναι: Εξοικείωση με το βασικό μενού ενός αρχείου και

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου. Προχωρημένο Επίπεδο. Εξεταστέα Ύλη 3.0. Έκδοση 1.0

Επεξεργασία Κειμένου. Προχωρημένο Επίπεδο. Εξεταστέα Ύλη 3.0. Έκδοση 1.0 Επεξεργασία Κειμένου Προχωρημένο Επίπεδο Εξεταστέα Ύλη 3.0 Έκδοση 1.0 Copyright 1997-2018 Ίδρυμα ECDL Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή εν όλω ή εν μέρει του παρόντος σε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα: Κανόνες Προσβασιμότητας Έκδοση 1.0

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα: Κανόνες Προσβασιμότητας Έκδοση 1.0 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα: Κανόνες Προσβασιμότητας Έκδοση 1.0 Πέτρος Καπούλας Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πολυτεχνείο Κρήτης, Πέτρος Καπούλας 2014.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Μορφοποίηση.

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Μορφοποίηση. Microsoft WORD Περιεχόμενα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 Μορφοποίηση 2 Αναφορές 3 Βελτίωση Παραγωγικότητας 4 Ομαδική Επεξεργασία 5 Προετοιμασία Εκτύπωσης Προχωρημένες τεχνικές μορφοποίησης κειμένου, παραγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομες οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF Νικόλαος Παπαθεοδώρου Γεώργιος Κουρουπέτρογλου

Σύντομες οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF Νικόλαος Παπαθεοδώρου Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Σύντομες οδηγίες για τη δημιουργία προσβάσιμων εγγράφων PDF Έκδοση: 1.0 Νικόλαος Παπαθεοδώρου papat@di..uoa.gr και Γεώργιος Κουρουπέτρογλου koupe@ @di.uoa.gr Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων»

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MS-WORD Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Ξεκινώντας με το WORD Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ A ναμφισβήτητα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα στους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft WORD Περιεχόμενα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Δημιουργία Εγγράφων 3 Μορφοποίηση 4 Αντικείμενα 5 Συγχώνευση Αλληλογραφίας 6 Προετοιμασία Αποτελεσμάτων Εργασία με έγγραφα και αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική. Εργαστηριακή Ενότητα 1 η : Εισαγωγή στα Λογιστικά Φύλλα με το MS Excel. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Πληροφορική. Εργαστηριακή Ενότητα 1 η : Εισαγωγή στα Λογιστικά Φύλλα με το MS Excel. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πληροφορική Εργαστηριακή Ενότητα 1 η : Εισαγωγή στα Λογιστικά Φύλλα με το MS Excel Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) MASTER IN OFFICE

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) MASTER IN OFFICE ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) MASTER IN OFFICE Επεξεργασία Κειμένου (Microsoft Word) Επεξεργασία κειμένου (Microsoft Word) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Προχωρημένες Τεχνικές Επεξεργασίας Και Αυτοματοποίησης Εργασιών Κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου Μενού Προβολή Προβολές εγγράφου Το Word παρέχει πέντε διαφορετικού είδους προβολές στον χρήστη, οι οποίες και βρίσκονται στο μενού Προβολή (View). Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε το είδος προβολής που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ 2: Κεφάλαιο 1: Βασικές τεχνικές του Office Κεφάλαιο 2: Εργασία με τα προγράμματα... 13

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ 2: Κεφάλαιο 1: Βασικές τεχνικές του Office Κεφάλαιο 2: Εργασία με τα προγράμματα... 13 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ 1: ΚΟΙΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ OFFICE Κεφάλαιο 1: Βασικές τεχνικές του Office... 3 Δημιουργία νέου εγγράφου...4 Άνοιγμα εγγράφου του Office...5 Επιλογές μενού και γραμμών εργαλείων...6

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης Εργασία 7η 2 Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι σε θέση να χειρίζεται ί ά άνετα έ ένα πρόγραμμα ό

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµες οδηγίες για τη δηµιουργία προσβάσιµων εγγράφων PDF από προσβάσιµα έγγραφα MS-Office 2010

Σύντοµες οδηγίες για τη δηµιουργία προσβάσιµων εγγράφων PDF από προσβάσιµα έγγραφα MS-Office 2010 Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Σύντοµες οδηγίες για τη δηµιουργία προσβάσιµων εγγράφων PDF από προσβάσιµα έγγραφα MS-Office 2010 Έκδοση: 1.1 Αθήνα 2013 Έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθηµάτων» http://ocw-project.gunet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

10 η Εργαστηριακή Άσκηση

10 η Εργαστηριακή Άσκηση 10 η Εργαστηριακή Άσκηση MICROSOFT OFFICE POWERPOINT Το πρόγραμμα PowerPoint της εταιρείας Microsoft χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παρουσιάσεων οποιουδήποτε είδους. Ανήκει και αυτό στα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση Η µορφοποίηση των σελίδων ενός εγγράφου Πριν ξεκινήσετε να δηµιουργείτε ένα έγγραφο, είναι χρήσιµο να έχετε σχεδιάσει ή να έχετε κατά νου πώς περίπου θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Παρουσίαση Γραμμών Εργαλείων Ανοίγουμε τον περιηγητή ιστού Firefox. Αποθήκευση εικόνων Ανοίγουμε την σελίδα www.google.gr Στην πάνω αριστερά γωνία κάνουμε αριστερό κλικ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες...

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες... Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 13 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο... 15 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 15 Σύντομη παρουσίαση... 16 Μερικές συμβάσεις... 18 Μία τελευταία λέξη (ή και περισσότερες)... 18 2 Τι νέο υπάρχει στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft Word 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πακέτου Certified Computer Expert-ACTA

Τίτλος Πακέτου Certified Computer Expert-ACTA Κωδικός Πακέτου ACTA - CCE - 002 Τίτλος Πακέτου Certified Computer Expert-ACTA Εκπαιδευτικές Ενότητες Επεξεργασία Κειμένου - Word Δημιουργία Εγγράφου Προχωρημένες τεχνικές επεξεργασίας κειμένου & αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Πληκτρολογώ το διπλανό κείµενο. Επειδή το κείµενο αποτελείται από δύο παραγράφους πατάω το Enter µόνο στο τέλος της κάθε παραγράφου και όχι σε κάθε γραµµή 1. δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

Ο επεξεργαστής κειμένου Word 2007

Ο επεξεργαστής κειμένου Word 2007 Ο επεξεργαστής κειμένου Word 2007 Κουμπί Office Γραμμή εργαλείων γρήγορης πρόσβασης Καρτέλες Κορδέλα Ομάδες Γραμμή κατάστασης Ρυθμιστικό ζουμ Όταν ανοίγουμε το Word, ανοίγει αυτόματα ένα νέο έγγραφο. (Στο

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Widgets Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε

Διαβάστε περισσότερα