5η - 6η Εβδομάδα: Θεωρίες για την Ανάπτυξη της Θρησκευτικής Σκέψης.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "5η - 6η Εβδομάδα: Θεωρίες για την Ανάπτυξη της Θρησκευτικής Σκέψης."

Transcript

1 Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΩΝ, ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Διδάσκων: Αθανάσιος Στογιαννίδης - Επίκουρος Καθηγητής 5η - 6η Εβδομάδα: Θεωρίες για την Ανάπτυξη της Θρησκευτικής Σκέψης. Θεολογική Σχολή -

2 2 Βιβλιογραφία Στογιαννίδης, Αθ. (2016). Η Διδακτική του Συμβόλου. Προσεγγίσεις στη Θεωρία της Διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών (σσ ). Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Κυριακίδη.

3 3 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Η Από τον Kohlberg οι Oser / Gmünder υιοθέτησαν αφενός μεν τον τρόπο έρευνας μέσω των ηθικών διλημμάτων, αφετέρου δε την αναπτυξιακή πορεία των έξι διαδοχικών σταδίων. Για τους Oser / Gmünder η θρησκευτική ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα μίας αμοιβαίας σχέσης, αλληλεπίδρασης και εξισορρόπησης μεταξύ δύο παραγόντων: α. του ατόμου, συναποτελούμενου φυσικά από όλα τα ιδιαίτερα κοινωνικά, βιογραφικά, γονιδιακά κτλ. γνωρίσματα που φέρει πάνω του, και β. μίας έσχατης αναφοράς (das Letztgültige) που λειτουργεί απέναντι στο άτομο ως μία ανώτατη δύναμη (das Ultimate) που νομιμοποιεί και νοηματοδοτεί τις πράξεις του. Η δύναμη αυτή μπορεί να είναι ο Θεός ή κάποια ιδέα στην οποία το άτομο προσδίδει την έννοια της απολυτότητας.

4 4 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Προκειμένου να μελετήσουν την αμοιβαία αυτή σχέση οι δύο επιστήμονες εστίασαν το ενδιαφέρον τους στη διερεύνηση της θρησκευτικής κρίσης (das religiöse Urteil). Η θρησκευτική κρίση δηλ. η διατύπωση μίας θρησκευτικής άποψης για κάποιο θέμα παραπέμπει στη δυνατότητα του ανθρώπου να διαμορφώνει με τη βοήθεια του νοητικού του εξοπλισμού και των γνωστικών του δομών μία σχέση απέναντι στη λεγόμενη ανώτατη δύναμη (das Ultimate).

5 5 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Η σχέση του ανθρώπου απέναντι στην ανώτατη δύναμη εξελίσσεται ως μία μεταβαλλόμενη σχέση μεταξύ δύο πόλων. Παρατηρούμε επτά ζευγάρια πόλων: α. Ιερό και Κοσμικό (Heiliges und Profanes). β. Υπερβατικό και Ενδοκοσμικό (Transzendenz und Immanenz). γ. Ελευθερία και Εξάρτηση (Freiheit und Abhängigkeit).

6 6 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Εισαγωγικά Στοιχεία. δ. Ελπίδα και απόγνωση-παντελής έλλειψη νοήματος (Hoffnung und Absurdität). ε. Εμπιστοσύνη και Αγωνία (Vertrauen und Angst), στ. Αιώνιο και Πεπερασμένο (Ewigkeit und Vergänglichkeit), ζ. Ανερμήνευτο, γεμάτο μυστήριο και Λειτουργικό που εμπίπτει άμεσα στις αισθήσεις (Unerklärliches-Magisches und funktional Durchschaubares).

7 7 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Η μεταβολή της σχέσης αυτή μεταξύ των δύο πόλων συνεπάγεται και τη μεταβολή της σχέσης ανάμεσα στο άτομο και στην ανώτατη δύναμη, και άρα την εμφάνιση ενός καινούριου σταδίου ανάπτυξης της θρησκευτικής κρίσης. Ειδικότερα, να σημειώσουμε ότι κατά τους Oser / Gmünder το κάθε μεταγενέστερο στάδιο αναφορικά με το προηγούμενο εκφράζει μία πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ των προαναφερθέντων πόλων.

8 8 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Χαρακτηριστικό στοιχείο του κάθε σταδίου είναι η παρουσία μίας συγκεκριμένης γνωστικής θρησκευτικής δομής, η οποία θα πρέπει να διακρίνεται εμφανώς από οποιαδήποτε επιμέρους θρησκευτικά περιεχόμενα και αντιλήψεις. Και τούτο διότι η θρησκευτική δομή δεν εκφράζει ορισμένα περιεχόμενα δηλ. στάσεις ζωής, αλλά εξάπαντος τρόπο οργάνωσης της σκέψης απέναντι σε υπαρξιακά-θρησκευτικά θέματα. Μια λοιπόν αναγκαία διάκριση που επιχειρούν οι Oser / Gmünder είναι και αυτή μεταξύ δομής (Struktur) και περιεχομένου (Inhalt) της θρησκευτικής κρίσης.

9 9 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Κατά τους Fritz Oser και Paul Gmünder η αναζήτηση του νοήματος της ζωής παραπέμπει σε μία στάση απέναντι στη ζωή και άρα συνδέεται άμεσα με τη θρησκευτική διάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η θρησκευτική κρίση εμφανίζεται εκεί όπου ο άνθρωπος καλείται να πάρει θέση απέναντι στα υπαρξιακά θέματα. Ωστόσο η κρίση αυτή είναι προϊόν της ανθρώπινης σκέψης και οικοδομείται πάνω σε κάποιες ιδιαίτερες γνωστικές δομές που ασχολούνται μόνο με τον τρόπο αντιμετώπισης των υπαρξιακών ζητημάτων (kognitive Strukturen der Wirklichkeitsbewätligung). Αυτές είναι οι λεγόμενες γνωστικές θρησκευτικές δομές (kognitive religiöse Strukturen).

10 10 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Τα δομικά προσδιοριστικά στοιχεία των σταδίων υιοθετούν οι Oser / Gmünder από τη θεωρία του Lawrence Kohlberg για την ανάπτυξη της ηθικής σκέψης. Αυτά είναι τέσσερα: α. Ποιοτική διαφοροποίηση (Qualitative Verschiedenheit): Το κάθε στάδιο αναδεικνύει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλ. όχι διαφορετικά περιεχόμενα ως προς τις θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και κατανόησης των θρησκευτικών θεμάτων. β. Μη αναστρέψιμη ακολουθία (unumkehrbare Sequentialität): η διαδοχική πορεία των σταδίων δεν είναι αναστρέψιμη. Μετά το πρώτο στάδιο ακολουθεί το δεύτερο, στη συνέχεια το τρίτο κ.ο.κ.

11 11 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Εισαγωγικά Στοιχεία. γ. Καθολικότητα και ακεραιότητα της κάθε δομής (strukturierte Ganzheit): ο τρόπος σκέψης που οδηγεί στη διατύπωση μιας θρησκευτικής κρίσης είναι ενιαίος για κάθε ένα στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι διαφορετικών αντιλήψεων που βρίσκονται όμως στο ίδιο στάδιο θρησκευτικής ανάπτυξης παρουσιάζουν έναν κοινό τρόπο οργάνωσης της σκέψης τους απέναντι σε θρησκευτικά ζητήματα. δ. Ιεραρχική διαφοροποίηση και ενσωμάτωση (hierarchische Differenzierung und Reintegration): το κάθε μεταγενέστερο στάδιο είναι, συγκριτικά με τα προηγούμενα, ποιοτικά ανώτερο. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ένα πιο εξελιγμένο στάδιο ενσωματώνει όλα τα προηγούμενα με την έννοια ότι η οργάνωση της θρησκευτικής κρίσης λαμβάνει υπόψη της περισσότερα πράγματα από ό,τι τα προηγούμενα.

12 12 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Ιστορίες-Διλήμματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μία από τις ιστορίες-διλήμματα, στις οποίες είχαν υποβληθεί τα άτομα που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα. Θα αναφερθούμε στο δίλημμα του Παύλου (Paul-Dilemma), όπως ονομάζεται από τους Oser / Gmünder. Ο Παύλος είναι ένας νέος γιατρός από την Ελβετία, που σχετίζεται με μία γυναίκα, στην οποία και υποσχέθηκε ότι θα την παντρευτεί. Πριν από τον επικείμενο γάμο τους ο Παύλος πραγματοποιεί μόνος του ένα ταξίδι στην Αγγλία, που του το προσφέρουν οι γονείς του, επειδή αποφοίτησε από την ιατρική σχολή. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο κινητήρας παρουσιάζει σοβαρή βλάβη και το αεροπλάνο αρχίζει να πέφτει. Τότε ο Παύλος γεμάτος αγωνία και φόβο αρχίζει να προσεύχεται στον Θεό.

13 13 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Ιστορίες-Διλήμματα. Στην προσευχή του, υπόσχεσται στον Θεό ότι: εάν γλυτώσει από τον θάνατο, θα αφιερώσει όλη του την ιατρική καριέρα στις τριτοκοσμικές χώρες της Αφρικής, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στους δύστυχους ανθρώπους των υποανάπτυκτων χωρών. Μάλιστα θα ζητήσει από τη μέλλουσα γυναίκα του να τον ακολουθήσει, ειδάλλως δεν θα την παντρευτεί. Τελικά το αεροπλάνο συντρίβεται αλλά ο Παύλος ω του θαύματος! Επιβιώνει. Λίγες μέρες μετά από το συνταρακτικό αυτό γεγονός, ο Παύλος επιλέγεται ανάμεσα σε πολλούς άλλους συναδέλφους του να αναλάβει μία σημαντική θέση σε κάποια κλινική, κάτι που θα του εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον.

14 14 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Ιστορίες-Διλήμματα. Ωστόσο, ο Παύλος τότε θυμάται την προσευχή του μέσα στο αεροπλάνο και την υπόσχεση που είχε δώσει στον Θεό. Το δίλημμα είναι: τι θα πρέπει να κάνει ο Παύλος; Να τηρήσει την υπόσχεσή του και να εγκαταλείψει τη μέλλουσα γυναίκα του και τη λαμπρή του σταδιοδρομία ή να ξεχάσει την υπόσχεσή του κάνοντας σαν να μη συνέβη τίποτε;

15 15 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Ιστορίες-Διλήμματα. Το παραπάνω δίλημμα τέθηκε στους εξεταζόμενους. Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι Oser / Gmünder συγκρότησαν έναν πίνακα έξι σταδίων που αντιστοιχούν στις διαδοχικές φάσεις ανάπτυξης της θρησκευτικής κρίσης. Να σημειώσουμε μόνο ότι υπάρχει και κάποιο μηδενικό στάδιο (Stufe O) το οποίο χαρακτηρίζεται ως αθρησκευτική στάση, επειδή το παιδί, απόλυτα εγωκεντρικό και μην μπορώντας να διακρίνει κάποιον άλλο ρυθμιστικό παράγοντα της ζωής του έξω από τον εαυτό του, αδυνατεί να κατανοήσει την έννοια της απόλυτης δύναμης (das Ultimate).

16 16 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Στάδια Ανάπτυξης. Α' στάδιο: Απόλυτη Ετερονομία, απόλυτη εξουσία της ανώτατης δύναμης, κατανόηση του Θεού ως από μηχανής Θεού (Deus ex machina). Μία χαρακτηριστική απάντηση που συγκαταλέγεται στο στάδιο ήταν και η ακόλουθη: «Ο Παύλος οφείλει να πάει στην Αφρική διότι είχε πει στον Θεό ότι θα πήγαινε στην Αφρική και ότι δεν θα έμενε πια στην Ελβετία. [ ] Δεν θα ήταν σωστό να αθετήσει την υπόσχεσή του απέναντι στον Θεό». Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του κατευθύνεται από μία ανώτατη δύναμη που βρίσκεται έξω από τον εαυτό του.

17 17 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Στάδια Ανάπτυξης. Β' στάδιο: Σχέση δούναι και λαβείν (Du ut des Perspektive). Μία από τις απαντήσεις που εκφράζουν το στάδιο αυτό είναι και η ακόλουθη: «Ναι, ο Παύλος πρέπει να κρατήσει την υπόσχεσή του [ ] Εάν δηλαδή είμαστε σωστοί απέναντι στον Θεό, τότε ο Θεός θα μας βοηθήσει ενδεχομένως και στο μέλλον. Το παιδί του σταδίου αυτού αντιμετωπίζει τον Θεό ως μία ανώτατη δύναμη, η οποία όμως μπορεί να επηρεαστεί θετικά είτε από μία ορθή συμπεριφορά του ανθρώπου είτε από την προσευχή είτε από τάματα.

18 18 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Στάδια Ανάπτυξης. Γ' στάδιο: Απόλυτη αυτονομία του ανθρώπου και απόλυτος διαχωρισμός μεταξύ ανθρώπου και ανώτατης δύναμης (Deismus). Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την ακόλουθη απάντηση ως αντιπροσωπευτική του σταδίου αυτού: «Δεν πιστεύω ότι είναι θέλημα του Θεού, να πάει ο Παύλος στην Αφρική. [ ] Εν τέλει ο Παύλος πρέπει από μόνος του να έχει επίγνωση του τι πραγματικά θέλει να κάνει στη ζωή του». Χαρακτηριστικό γνώρισμα του σταδίου αυτού αποτελεί το γεγονός, ότι το άτομο διαχωρίζει πλήρως τη θέση του απέναντι στην ανώτατη δύναμη και εμφανίζεται εντελώς ανεξάρτητο από αυτήν.

19 19 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Στάδια Ανάπτυξης. Δ' στάδιο: αυτονομία του ανθρώπου εντός κάποιων ορίων (κάποιου θεϊκού σχεδίου) που θέτει η απόλυτη δύναμη. Μία από τις απαντήσεις που αντιστοιχούν στο Δ' στάδιο είναι η εξής: «ο Παύλος πρέπει να πάει στην Αφρική εάν όντως πιστεύει στον Θεό, τότε προκύπτουν αβίαστα ορισμένες υποχρεώσεις, οι οποίες όμως πηγάζουν περισσότερο από μία εσωτερική ανάγκη καθώς και από την ίδια την ελευθερία του ανθρώπου να επιλέγει υπεύθυνα αυτό που πραγματικά θέλει στη ζωή του». Το άτομα του σταδίου αυτού επανασυνάπτουν και πάλι σχέσεις εξάρτησης και αποδοχής απέναντι σε μία ύψιστη δύναμη. Ο Θεός παρουσιάζεται ως εκείνος ο παράγοντας που δίνει στον άνθρωπο τη δύναμη να αποφασίζει και να ενεργεί ελεύθερα.

20 20 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Στάδια Ανάπτυξης. Δ' στάδιο: Η πρόοδος έναντι του Γ σταδίου συνίσταται στο ότι ο άνθρωπος είναι πλέον σε θέση να ελέγχει την απολυτότητα της αυτονομίας του, δηλ. κατανοεί ότι ως άτομο δεν είναι πλέον σε θέση να δώσει μια απάντηση βασιζόμενος στις δικές του εμπειρίες. Έχει ανάγκη ένα σημείο αναφοράς έξω από αυτόν.

21 21 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Στάδια Ανάπτυξης. Ε' στάδιο: Συνύπαρξη άμεσης θρησκευτικής εμπειρίας και ύψιστης θρησκευτικής αυτονομίας. Το στάδιο αυτό οι Oser / Gmünder δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν σε κανέναν εξεταζόμενο. Μόνο οι άγιοι, οι σοφοί και οι μεγάλοι διανοητές ενδεχομένως να ενσαρκώνουν τα ποιοτικά γνωρίσματα του σταδίου αυτού. Εδώ η ανώτατη δύναμη εμφανίζεται ως εγγυητής και ως νομιμοποιητικός παράγοντας της ελευθερίας του ανθρώπου να καθορίζει τη στάση του και τη συμπεριφορά του απέναντι στους συνανθρώπους του. Μεταξύ ανώτατης δύναμης και ανθρώπου υφίσταται μία αμεσότητα. Χαρακτηριστικές έννοιες στο στάδιο αυτό είναι η διαπροσωπικότητα (Intersubjektivität) και η επικοινωνία.

22 22 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Στάδια Ανάπτυξης. Ε' στάδιο: Κατά το στάδιο αυτό, ο Θεός παρέχει άμεση ελευθερία κινήσεων στον άνθρωπο, με σκοπό η ελευθερία αυτή να εκφραστεί ως ενδιαφέρον και μέριμνα για τον συνάνθρωπο. Αν λοιπόν το τρίτο στάδιο σηματοδοτούσε μία ελευθερία από την ανώτατη δύναμη, το τέταρτο στάδιο την ελευθερία του ανθρώπου μέσω της ανώτατης δύναμης, τότε το Ε στάδιο εκφράζει την ελευθερία του ανθρώπου για χάρη της ανώτατης δύναμης, δηλ. για χάρη του συνανθρώπου.

23 23 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Στάδια Ανάπτυξης. Στ στάδιο: Η ανώτατη δύναμη ως απόλυτο νόημα της ζωής του ανθρώπου. Το στάδιο αυτό έχει έναν υποθετικό χαρακτήρα. Εμπειρικά παραδείγματα ανθρώπων που βρίσκονται στο στάδιο αυτό δεν αναφέρονται. Οι Oser / Gmünder με το Στ στάδιο απλώς θέλουν να δείξουν ένα ύστατο σημείο ολοκλήρωσης της θρησκευτικής ανάπτυξης, που μάλλον προσδιορίζεται από θεολογικά παρά εμπειρικά δεδομένα. Το Στ στάδιο εκφράζει μία ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με το Ε ως προς το ότι η ανώτατη δύναμη δίνει νόημα όχι μόνο στην ελεύθερη διαπροσωπική επικοινωνία του ανθρώπου αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής του. Ο Θεός είναι το νόημα της ευτυχίας αλλά και της δυστυχίας, της οποιασδήποτε αδυναμίας του ανθρώπου και της αγάπης.

24 24 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Στάδια Ανάπτυξης. Όσον αφορά τώρα στις ηλικίες κατά τις οποίες εμφανίζονται τα επιμέρους στάδια, δεν υπήρξε δυνατόν από πλευράς των ερευνητών να εξάγουν κάποιες ομαδοποιήσεις. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι τα δύο πρώτα στάδια εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Το Γ στάδιο μπορεί να παρατηρηθεί είτε στην εφηβεία είτε σε μεταγενέστερες ηλικίες. Οι ηλικίες των υπολοίπων σταδίων επίσης ποικίλουν.

25 25 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Κριτική Προσέγγιση. Η θεωρία των Oser και Gmünder δεν έγινε εξολοκλήρου αποδεκτή. Διατυπώθηκαν κατά καιρούς κάποιες ενστάσεις που αφορούν τόσο το αποτελέσματα της έρευνάς τους όσο και το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο οικοδόμησαν τη θεωρία τους.

26 26 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Κριτική Προσέγγιση. Ο Clark Power σημειώνει ότι κατά τον Piaget υφίστανται δύο ποιοτικά είδη νοητικών δομών: τα συμπαγή (harte Stufen) και τα χαλαρά (weiche Stufen). Οι συμπαγείς δομές έχουν πολύ συγκεκριμένη λειτουργία και οργανώνουν τη σκέψη κατά την επίλυση προβλημάτων (problemlösendes Denken). Απεναντίας οι χαλαρές δομές, δεν απευθύνονται μόνο στις λογικές-νοητικές λειτουργίες αλλά περιλαμβάνουν και άλλες παραμέτρους του ανθρώπινου δυναμικού, όπως π.χ. η ψυχολογική φόρτιση. Οι χαλαρές δομές ενεργοποιούνται κατά την οργάνωση της μεταθεωρητικής σκέψης (metatheoretisches Denken).

27 27 Η θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής κρίσης. Κριτική Προσέγγιση. Η θεωρία των Oser / Gmünder αν και περιορίζεται στο επίπεδο των συμπαγών δομών, εντούτοις δεν θα ήταν επιστημονικά γόνιμο να προσεγγίσει τη θρησκευτική διάσταση μέσω των δομών που ενεργοποιούνται για την επίλυση προβλημάτων. Η φύση του αντικειμένου της θρησκείας είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να δούμε τη θρησκευτική σφαίρα ως ένα πρόβλημα που ζητεί την επίλυσή του. Η ανώτατη δύναμη (das Ultimate) ή ο Θεός δεν μπορούν να εξομοιωθούν με τα αντιείμενα του φυσικού μας περιβάλλοντος και που επιδρούν στον άνθρωπο κατά την οργάνωση της σκέψης του σύμφωνα με τα πιαζετιανά πρότυπα

28 28 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Ο Fowler στηρίζεται στα κριτήρια της γνωστικής ψυχολογίας του Piaget, και ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη του τα στάδια του Kohlberg που αναφέρονται στην ανάπτυξη της ηθικής σκέψης. Εντούτοις, προσπαθεί όλα αυτά να τα συνδέσει αρμονικά με τα πορίσματα της ψυχανάλυσης και πιο συγκεκριμένα με τη θεωρία του Erik Erikson. Παράλληλα η μεγάλη συμβολή του Fowler στη μελέτη της ανάπτυξης της θρησκευτικής σκέψης, συνίσταται στο ότι μας έδωσε κάποια στοιχεία για τον τρόπο κατανόησης των συμβόλων στα επιμέρους στάδια.

29 29 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατανοήσει κανείς τη θεωρία του Fowler για την ανάπτυξη της πίστης, είναι να αποσαφηνίσει τη σημασία που προσδίδει ο Fowler στη λέξη αυτή. Βασικό μέλημα του εν λόγω ερευνητή είναι να δώσει ένα γενικό ορισμό για την πίστη, ξεφεύγοντας από τα καθορισμένα πλαίσια της θεσμοποιημένης θρησκείας. Η πίστη είναι κάτι ευρύτερο και πολυδιάστατο είναι ένας τρόπος σκέψης, μία βιοθεωρία η οποία προσδίδει νόημα σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

30 30 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Η πίστη θα μπορούσε να αποτυπωθεί σχηματικά με τη μορφή ενός τριγώνου (Die triadische Form des Glaubens). Στην κορυφή αυτού του τριγώνου βρίσκεται το κοινά αποδεκτό αξιολογικό κέντρο (Gemeinsame Wert- und Machtzentrum). Το κέντρο αυτό λειτουργεί ως κατευθυντήριος δύναμη της επικοινωνίας και προσδιορίζει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μιας ομάδας. Στις δύο άκρες του τριγώνου αυτού βρίσκονται ο εαυτός μας και ο άλλος αντίστοιχα. Ο Fowler κάνει λόγο για την τριαδική μορφή της πίστης, η οποία αναπαρίσταται ως ακολούθως:

31 31 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Εισαγωγικά Στοιχεία.

32 32 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Ερμηνεύοντας το παραπάνω σχήμα βλέπουμε στην πίστη να συνυπάρχουν τρεις παράγοντες. Ο εαυτός μας, ο άλλος και οι αξίες που δίνουν νόημα στη ζωή μας. Η πίστη στην πρακτική της πλευρά εκδηλώνεται ως σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ του εαυτού μας και των συνανθρώπων μας που ανήκουν στην ίδια κοινωνική ομάδα με εμάς. Η εμπιστοσύνη αυτή βασίζεται σε μία σχέση εμπιστοσύνης και αφοσίωσης του κάθε ενός μέλους ξεχωριστά απέναντι σε μία υπέρτατη δύναμη, σε μία βιοθεωρία, σε ένα έσχατο σημείο αναφοράς, το οποίο δίνει νόημα στη ζωή μιας κοινωνικής ομάδας. Η τριαδική μορφή της πίστης φανερώνει τον συλλογικό και συνεκτικό της χαρακτήρα: εμπιστεύομαι κάποιους ανθρώπους επειδή και αυτοί όπως και εγώ αναγνωρίζουμε κάποιες κοινές αξίες στη ζωή μας, επειδή έχουμε μία κοινή πίστη.

33 33 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Η πιαζετιανή έννοια της δομής οδήγησε τον Fowler στη διατύπωση της υπόθεσης, ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια κοινά και πανανθρώπινα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία να αναφέρονται στην πίστη. Ωστόσο, στον Fowler μεγαλύτερη έλξη και γοητεία άσκησε το έργο του Lawrence Kohlberg, και τούτο διότι αυτός ο δεύτερος άνοιξε το δρόμο για μία ευρύτερη κατανόηση των νοητικών διαδικασιών.

34 34 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Εισαγωγικά Στοιχεία. Να αναφέρουμε ότι, για τον Erikson, η πίστη, ως συναίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι σε μία δύναμη που υπερβαίνει τον άνθρωπο, διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του. Ο Fowler προσπαθεί να βρει μία αντιστοιχία μεταξύ των επτά σταδίων ανάπτυξης της πίστης που προτείνει ο ίδιος και των οχτώ ψυχοκοινωνικών κρίσεων του ανθρώπου που επισημαίνει ο Erik Erikson.

35 35 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Μηδενικό Στάδιο: Βρεφική ηλικία, αδιαφοροποίητη-προλογική πίστη Undifferenzierter Glaube)-βρεφική ηλικία. Στο στάδιο αυτό τίθενται τα θεμέλια της εμπιστοσύνης, της ελπίδας και της αγάπης μ έναν τρόπο βέβαια που δεν έχει γίνει απόλυτα συνειδητός. Γι αυτό και γίνεται λόγος για μία αδιαφοροποίητη και προλογική πίστη. Το βρέφος βιώνει τη στοργή των γονέων του και γαλουχείται μέσα σ ένα κλίμα εμπιστοσύνης και τρυφερότητας.

36 36 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Α' Στάδιο: Διαισθητική πίστη, που λειτουργεί με προβολές (Intuitivprojektiver Glaube) ηλικία 3-7 ετών. Χαρακτηριστικά στοιχεία του σταδίου αυτού είναι η εγωκεντρική μονομέρεια, η μαγική σκέψη και η απουσία συλλογισμών. Η πίστη των παιδιών είναι ετερόνομη, διότι βασίζεται αποκλειστικά στις στάσεις ζωής, τις αντιλήψεις αλλά και τις ιστορίες των μεγάλων, τις οποίες και προβάλλει μέσω της φαντασίας. Κατά το στάδιο αυτό η κατανόηση των συμβόλων είναι μαγική (magisch-numinose Verstehen). Αυτό συνεπάγεται ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το σύμβολο από το συμβολιζόμενο, όπως επίσης και το τεχνητό από το πραγματικό.

37 37 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Β' Στάδιο: Μυθική πίστη, που μένει εγκλωβισμένη στην κατά λέξη κατανόηση των διηγήσεων (mythisch-w.rtlicher Glaube)-σχολική ηλικία. Κατά τη φάση αυτή η πίστη των παιδιών επηρεάζεται από τις διηγήσεις των μεγάλων. Οι ιστορίες που διηγούνται οι μεγάλοι γίνονται αποδεκτές από τα παιδιά χωρίς καμία αμφιβολία, σαν να επρόκειτο για ηθικούς κανόνες. Η πίστη των παιδιών τεκμηριώνεται μέσα στη διήγηση, δηλ. κάτι είναι αληθινό και σωστό «επειδή το λέει η ιστορία. Τα σύμβολα ερμηνεύονται επίσης μονοδιάστατα δηλ. η σημασία τους περιορίζεται στις συγκεκριμένες παραστάσεις του αισθητού κόσμου με τις οποίες συνδέονται (eindimensionales-w.rtliches Verstehen). Συμβολικές έννοιες όπως «ουρανός», «βασιλεία του Θεού», «το χέρι του Θεού» κατανοούνται κατά λέξη. Ο τρόπος αυτός κατανόησης αφήνει ελεύθερο χώρο για τη δημιουργία ανθρωπομορφικών και μυθολογικών παραστάσεων.

38 38 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Γ' Στάδιο: Συνδυαστική-συμβατική πίστη (Synthetische-konventioneller Glaube)- εφηβική ηλικία ή νεότητα. Κατά το στάδιο αυτό η πίστη των παιδιών εξακολουθεί να είναι συμβατική και ετερόνομη. Αυτό σημαίνει ότι οικοδομείται πάνω στις προσδοκίες και τις αντιλήψεις των άλλων Η αλλαγή που συμβαίνει στη φάση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πίστη των παιδιών δεν λαμβάνει υπόψη της μόνο το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Εκτός από αυτό έρχονται στο προσκήνιο οι ιδέες και οι στάσεις των δασκάλων, των συμμαθητών, των οικογενειακών φίλων, των ανθρώπων που εκτιμούν ιδιαίτερα κτλ. Η πρόοδος που συντελείται κατά το στάδιο αυτό, οφείλεται στο ότι οι έννοιες της πίστης εσωτερικεύονται και κατανοούνται σε βάθος.

39 39 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Γ' Στάδιο: Συνδυαστική-συμβατική πίστη (Synthetische-konventioneller Glaube) - εφηβική ηλικία ή νεότητα. Οι διηγήσεις δηλ. κατά το στάδιο αυτό δεν ερμηνεύονται κατά λέξη, αλλά γίνονται αντικείμενο ανάλυσης περαιτέρω εμβάθυνσης. Όσον αφορά στον τρόπο κατανόησης των συμβόλων, η εμμονή σε ανθρωπομορφικές αντιλήψεις υπερβαίνεται, διότι επισημαίνεται πλέον η μεταφορική σημασία των συμβόλων. Εντούτοις, το συμβολικό νόημα στο οποίο παραπέμπουν τα σύμβολα, δεν θεωρείται κάτι ανεξάρτητο από αυτά. Η σημασία συνδέεται με το συγκεκριμένο σύμβολο.

40 40 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Δ' Στάδιο: Ατομική πίστη και κριτική στάση απέναντι στην πίστη της παράδοσης (Individuierend-reflektierend Glaube) - όψιμη εφηβεία και νεότητα. Κατά το στάδιο αυτό επιτελείται εκείνο που θα μπορούσε να ονομάσει κάποιος «επανάσταση της εφηβείας», αν και τα γνωρίσματα του σταδίου αυτού ενδεχομένως να εμφανιστούν και αργότερα. Κατά το στάδιο αυτό η πίστη των μεγάλων τίθεται υπό αμφισβήτηση. Τα άτομα του σταδίου αυτού θέλουν να διαμορφώσουν ένα απόλυτα προσωπικό «εγώ», το οποίο να φέρει τη δική τους αποκλειστική σφραγίδα. Τα σύμβολα στο 4ο στάδιο απομυθοποιούνται. Πρόκειται για μία κριτική στάση και κατανόηση των συμβόλων (Symbolkritisches Verstehen). Το σημαίνον διαχωρίζεται παντελώς από το σημαινόμενο. Η δύναμη του συμβόλου εντοπίζεται μόνο στη σημασία του και όχι στο σύμβολο αυτό καθ εαυτό.

41 41 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Ε' Στάδιο: συνδετική πίστη, πίστη που δημιουργεί δεσμούς με τους συνανθρώπους (Verbindender Glaube). Μετά από την εποχή της μεγάλης αμφισβήτησης ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να εξουσιάζει απόλυτα τον εαυτό του οι αντιλήψεις του δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό προϊόν της δικής του δράσης Ο άνθρωπος κατανοεί ότι δεν προσδιορίζει μόνος του τις δικές του στάσεις ζωής. Στο επίπεδο της νοητικής ανάπτυξης η αφηρημένη λειτουργική του σκέψη απομακρύνεται από το διχοτομικό τρόπο σκέψης που τον ανάγκαζε να βλέπει τα πράγματα μέσα από τη λογική του «άσπρομαύρο», και καθίσταται πλέον διαλεκτική. Στο εξής ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσα από πολλές οπτικές γωνίες.

42 42 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Η πίστη του 5ου σταδίου ονομάζεται συνδετική, διότι ο άνθρωπος προσπαθεί πλέον να δημιουργήσει ένα αξιολογικό σύστημα συνυπολογίζοντας διάφορες μεταξύ τους θρησκευτικές παραδόσεις, επειδή ακριβώς μέσα από την ποικιλομορφία μπορεί να συνθέσει καλύτερα μία σταθερή βάση αξιών και στάσεων ζωής. Στο συμβολικό επίπεδο εμφανίζεται η ώρα της μετακριτικής κατανόησης των συμβόλων (Nachkritisches Verstehen). Αφού τήρησε κατά το 4ο στάδιο μία έντονη κριτική στάση, έρχεται τώρα να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να αναζητήσει και πάλι τη συγκίνηση που προσφέρουν τα σύμβολα. Οι μύθοι, τα τελετουργικά και τα θρησκευτικά σύμβολα όλων των θρησκειών αντιμετωπίζονται με μεγάλο δέος και σεβασμό, διότι αποκαλύπτουν πτυχές του απόλυτου που μπορούν να προσδώσουν νόημα στη ζωή του.

43 43 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Το Ε στάδιο χαρακτηρίζεται από το συναίσθημα μίας έντονης αντίφασης: ενώ επισημαίνεται η ενότητα όλων των ανθρώπων μέσω της πολυμορφίας, το γεγονός δηλ. ότι όλες οι θρησκευτικές παραδόσεις αποτελούν μικρές σταλαγματιές της απόλυτης αλήθειας και άρα όλοι οι άνθρωποι συμμετέχουν από κοινού στη βίωση του υπερβατικού και του απόλυτου, ταυτόχρονα παρατηρείται μία αφοσίωση απέναντι στις αντιλήψεις μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Οι άνθρωποι του σταδίου αυτού ζούνε με ορισμένες αντιλήψεις, και συγχρόνως οραματίζονται την ενότητα όλων των ανθρώπων.

44 44 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Στ' Στάδιο: παγκόσμια-οικουμενική πίστη (Universalisierender Glaube). Στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης της πίστης ο άνθρωπος βιώνει επιτέλους την υπέρβαση αυτής της παράδοξης έντασης και ειρωνείας του Ε σταδίου. Ο άλλος, ο διαφορετικός, γίνεται πλέον αποδεκτός εξολοκλήρου. Το άτομο νιώθει πια την υποχρέωση να εφαρμόσει στην πράξη την ενότητα όλων των ανθρώπων που οραματιζόταν. Μια ενότητα που θα στηρίζεται σε μία υπερβατική δύναμη.

45 45 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Στ Στάδιο: Ο άνθρωπος είναι έτοιμος να θυσιάσει τα προσωπικά του δικαιώματα για χάρη του άλλου. Δεν περιορίζεται από τις ιδέες μιας συγκεκριμένης θρησκευτικής παράδοσης, διότι αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους ως πραγματικά αδέλφια. Απόλυτη αγάπη, απόλυτη θυσία και αγώνας για μια παγκόσμια δικαιοσύνη συνιστούν τα γνωρίσματα του σταδίου αυτού. Η πίστη γίνεται αφορμή βίωσης μιας οικουμενικής και πανανθρώπινης ενότητας. Η ενότητα αυτή δεν προσδιορίζεται από τα κριτήρια μιας συγκεκριμένης θρησκείας.

46 46 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Στ Στάδιο: Ένα άλλο επίσης γνώρισμα του σταδίου αυτού είναι η αντίληψη ότι η κάθε επιμέρους θρησκευτική παράδοση αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο βίωσης του απόλυτου. Ο Fowler κάνει λόγο για την απολυτότητα του επιμέρους (Absolutheit des Partikularen). Με άλλα λόγια, πίσω από κάθε θρησκεία κρύβεται η αναζήτηση ενός σημείου αναφοράς έξω από τον άνθρωπο, που να είναι σε θέση ως υπερβατικό να προσφέρει νόημα στη ζωή του. Οι άνθρωποι είναι αδέλφια μεταξύ τους, διότι έχουν τις ίδιες υπαρξιακές ανάγκες, την ίδια δίψα για ευτυχία, για δικαιοσύνη, για αγάπη, για ψυχική πληρότητα.

47 47 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Στ Στάδιο: Αυτή είναι η έννοια της απολυτότητας και κάτω από αυτήν την προοπτική ο άνθρωπος που βιώνει το Στ στάδιο θρησκευτικής ανάπτυξης δεν βλέπει σύνορα μεταξύ των ανθρώπων, διότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως του σε ποια θρησκεία ανήκουν, αναζητούν μία υπερβατική δύναμη ανώτερη από τον άνθρωπο, η οποία θα είναι σε θέση να δίνει νόημα σε κάθε πτυχή της ζωής τους, στον πόνο και στη χαρά, στην ελπίδα και στη δυστυχία, στη γέννηση και στο θάνατο.

48 48 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Στ Στάδιο: Κατά τον Fowler στο στάδιο αυτό καταφθάνουν οι μεγάλες μορφές της ιστορίας των θρησκειών όπως π.χ. ο Martin Luther King, η μητέρα Τερέζα, ο Dietrich Bonhoeffer, ο Gandhi κ.ά.

49 49 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Ανάλυση των Επιμέρους Σταδίων. Τέλος, να σημειώσουμε ότι τα ηλικιακά όρια των έξι σταδίων είναι ενδεικτικά και όχι απόλυτα. Τα πρώτα δύο στάδιο αφορούν στην παιδική ηλικία, ενώ το τρίτο και το τέταρτο στάδιο εμφανίζονται και κατά την εφηβεία και κατά τις επόμενες ηλικίες. Πάντως οι έφηβοι, σύμφωνα με την έρευνα του Fowler, έδωσαν απαντήσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα ανώτερο στάδιο πέραν του Δ σταδίου.

50 50 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Κριτική Προσέγγιση. Έντονες συζητήσεις προκάλεσε το περιεχόμενο του Στ σταδίου. Πολλοί πρόσαψαν στον Fowler την κατηγορία ότι συνδέει μία επιστημονική έρευνα με ένα συγκεκριμένο θεολογικό περιεχόμενο, το οποίο στην περίπτωσή μας ήταν η έννοια της Βασιλείας του Θεού. Ο Fowler απάντησε στις ενστάσεις αυτές υποστηρίζοντας δύο πράγματα: Πρώτον ότι η έννοια «Βασιλεία του Θεού» χρησιμοποιήθηκε όχι με τη θεολογική της διάσταση, αλλά ως μεταφορά που αποσκοπεί στο να εκφράσει το όραμα της ενότητας όλων των ανθρώπων καθώς και τον τρόπο δράσης των ατόμων που βρίσκονται στο Στ στάδιο.

51 51 Η θεωρία του James W. Fowler για τα στάδια της πίστης. Κριτική Προσέγγιση. Η εικόνα αυτή μιας τελικής ολοκλήρωσης δεν είναι στοιχείο που συναντάει κανείς μόνο στη θεωρία του Fowler. Στον Marx, στον Erikson, στον Kohlberg, και στον Habermas εντοπίζονται τέτοιου είδους οράματα ολοκλήρωσης και τελείωσης. (π.χ. στον Marx έχουμε την εικόνα της αταξικής κοινωνίας). Ο σκοπός, το τέλος, η τέλεια-ιδανική μορφή μιας θεωρίας που περιγράφει κάποια στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης είναι στοιχείο που δεν θεμελιώνεται σε καμία περίπτωση πειραματικά και εμπειρικά, ωστόσο λειτουργεί ως κανονιστικό και νομιμοποιητικό όραμα (normative Vision), ως δηλ. ένας παράγοντας που προσδιορίζει το σημείο ολοκλήρωσης της εξελικτικής πορείας. Χωρίς το τελικό αυτό σημείο δεν είναι δυνατόν να οικοδομήσει κανείς μία εξελικτική θεωρία.

52 52 Θεωρίες για την Ανάπτυξη της Θρησκευτικής Σκέψης. Ορθόδοξη Χριστιανοπαιδαγωγική Προσέγγιση. Εάν η θρησκευτική σκέψη αναφέρεται στις θρησκευτικές έννοιες, τότε οι θεωρίες για την ανάπτυξη της θρησκευτικότητας φιλοδοξούν να δώσουν μία τυπολογία για το σταδιακό και εξελικτικό τρόπο με τον οποίον ο άνθρωπος οργανώνει λογικά και κατανοεί τις έννοιες αυτές. Η διερεύνηση της θρησκευτικής σκέψης οπωσδήποτε αποτελεί σημαντικότατο ερμηνευτικό εργαλείο για την Παιδαγωγική που συνδέθηκε με την ανθρωπολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διότι προσανατολίζει ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να διδαχθεί το προς μάθησιν αντικείμενο. Όλες οι ηλικίες δεν είναι δυνατόν να αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο ενός μαθήματος με τον ίδιο τρόπο.

53 53 Θεωρίες για την Ανάπτυξη της Θρησκευτικής Σκέψης. Ορθόδοξη Χριστιανοπαιδαγωγική Προσέγγιση. Εάν όμως οι θεωρίες αυτές χρησιμοποιούνταν στον ορθόδοξο χώρο για να μας δώσουν μία εικόνα για την έννοια της θρησκευτικότητας καθώς και για την πνευματική πρόοδο του ανθρώπου στην πίστη, τότε από την πλευρά της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παιδαγωγικής τίθενται ορισμένες επιφυλάξεις. Ο λόγος είναι ευνόητος: οι θεολογικές και ανθρωπολογικές προϋποθέσεις της είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες στις οποίες βασίσθηκαν οι θεωρίες που παρουσιάσαμε.

54 54 Ερωτήσεις 1. Οι Fritz Oser και Paul Gmünder εστίασαν το ενδιαφέρον τους στη διερεύνηση της θρησκευτικής κρίσης. Σε τι ακριβώς αναφέρονταν με τον όρο αυτό; 2. Κατά τους Fritz Oser και Paul Gmünder η σχέση του ανθρώπου απέναντι στην ανώτατη δύναμη εξελίσσεται ως μία μεταβαλλόμενη σχέση μεταξύ δύο πόλων. Παρατηρούμε επτά ζευγάρια πόλων. Να αναφέρετε επιγραμματικά τρία εξ αυτών και να επισημάνετε τον τρόπο με τον οποίον τα ζεύγη αυτά συνδέονται με την ανάπτυξη της θρησκευτικής σκέψης.

55 55 Ερωτήσεις 3. Ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης της θρησκευτικής σκέψης κατά τους Fritz Oser και Paul Gmünder; Να αναφέρετε και να αναλύσετε με συντομία τρία εξ αυτών, όπως επίσης και να επισημάνετε την ηλικία στην οποίαν τα εν λόγω στάδια εμφανίζονται. 4. Να αναφερθείτε με συντομία σε ορισμένες εντάσεις που διατυπώθηκαν αναφορικά με τη θεωρία των Fritz Oser και Paul Gmünder για την ανάπτυξη της θρησκευτικής σκέψης.

56 56 Ερωτήσεις 5. Ποιο περιεχόμενο προσδίδει ο J. W. Fowler στην έννοια πίστη ; 6. Ποια είναι τα στάδια της πίστης σύμφωνα με τη θεωρία του J. W. Fowler; Να περιγράψετε με συντομία τρία από αυτά, επισημαίνοντας παράλληλα και το επίπεδο της συμβολικής σκέψης που εμφανίζεται κάθε φορά.

57 57 Ερωτήσεις 7. Να αναφερθείτε με συντομία σε ορισμένες εντάσεις που διατυπώθηκαν αναφορικά με τη θεωρία του J. W. Fowler για τα στάδια της πίστης. 8. Με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τις θεωρίες για την ανάπτυξη της θρησκευτικής σκέψης μέσα στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παιδαγωγικής;

58 Καλό σας α'όγευ+α!

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών Γ Οµάδα Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας 12ο Μάθηµα - Α Μέρος Διερεύνηση Προϋποθέσεων Διδασκαλίας - Β : Η θεωρία του Ronald Goldman ως εφαρµογή της πιαζετιανής

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 3: Η ανάπτυξη της σκέψης του παιδιού Η γνωστική-εξελικτική θεωρία του J. Piaget Μέρος ΙI

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 3: Η ανάπτυξη της σκέψης του παιδιού Η γνωστική-εξελικτική θεωρία του J. Piaget Μέρος ΙI Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 3: Η ανάπτυξη της σκέψης του παιδιού Η γνωστική-εξελικτική θεωρία του J. Piaget Μέρος ΙI Θέματα διάλεξης Το στάδιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης λογικής σκέψης Tο στάδιο ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών Γ Οµάδα Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας 11ο Μάθηµα Διερεύνηση Προϋποθέσεων Διδασκαλίας - Α : Η θεωρία του Jean Piaget για τη νοητική ανάπτυξη του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο. Εφηβεία (4596)

Κείμενο. Εφηβεία (4596) Κείμενο Εφηβεία (4596) Η εφηβεία αποτελεί μία μεταβατική περίοδο στη ζωή του ανθρώπου, η οποία αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Κατά τη διάρκειά της, συντελούνται βιολογικές,

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών

Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών Erich Fromm (1900-1980) Γεώργιος Χαλκιάς Σχολικός Σύµβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από (8/9/2016). * * *

Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από  (8/9/2016). * * * Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘEMATIKH ΕNOTHTA 2. ΘΡΗΣΚΕΙΑ Β_ΘΕ 2.1 ΙΕΡΟΤΗΤΑ (Νοηματοδοτώντας) Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/8872?locale=el (8/9/2016). Γυναίκα που

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Σύμφωνα με τον Piaget, η νοημοσύνη είναι ένας δυναμικός παράγοντας ο οποίος οικοδομείται προοδευτικά, έχοντας σαν βάση την κληρονομικότητα, αλλά συγχρόνως

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο. Διδ. Εν. 3

Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο. Διδ. Εν. 3 Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο Διδ. Εν. 3 Η έννοια της θρησκείας Ο όρος «θρησκεία» συνδέεται με το φαινόμενο της θρησκείας γενικά και με τις επιμέρους θρησκείες ειδικότερα Με το πολυδιάστατο και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο)

Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο) Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ζ Εξάμηνο) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΩΝ, ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Διδάσκων: Αθανάσιος Στογιαννίδης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Η οικογένεια είναι το κατ εξοχήν περιβάλλον στο οποίο ζει, αναπτύσσεται και διαμορφώνεται το παιδί. Αντιλαμβάνεται λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα. Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας

Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών. Γ Οµάδα. Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας Άσκηση Διδακτικής του Μαθήµατος των Θρησκευτικών Γ Οµάδα Διδάσκων: Αθ. Στογιαννίδης Λέκτορας 3 ο Μάθηµα - 29 Οκτωβρίου 2013 Τα πέντε επίπεδα µάθησης στον Συναισθηµατικό Τοµέα και η χρήση τους κατά τη διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο παιδικός σταθμός, είναι πράγματι ένας «σταθμός» στην πορεία ανάπτυξης και ζωής του ανθρώπου!

Ο παιδικός σταθμός, είναι πράγματι ένας «σταθμός» στην πορεία ανάπτυξης και ζωής του ανθρώπου! Η μετάβαση στον παιδικό σταθμό---ψυχολογία αναπτυξιακού σταδίου στο νήπιο και οφέλη ένταξης Γράφει: Δανάη Χορομίδου, Ψυχολόγος, Απόφοιτος Παν/μίου Αθηνών, Ψυχοθεραπεύτρια-Ψυχοδραματιστής, Συνεργάτης του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ02 (φιλόλογος) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία συνάντησης της εξομολόγησης με την προσωποκεντρική θεωρία

Στοιχεία συνάντησης της εξομολόγησης με την προσωποκεντρική θεωρία 12 Δεκεμβρίου 2018 Στοιχεία συνάντησης της εξομολόγησης με την προσωποκεντρική θεωρία Θρησκεία / Ποιμαντική πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Καρατσούλης Ένα κοινό σημείο αναφοράς αποτελεί ο χρόνος της θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία

Αναπτυξιακή Ψυχολογία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 2: Η ανάπτυξη της σκέψης του παιδιού Η γνωστική-εξελικτική θεωρία του J. Piaget Μέρος Ι Θέματα διάλεξης Νοημοσύνη Ανάπτυξη Μάθηση Οι κύριοι παράγοντες που ορίζουν την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα)

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) Ενότητα 3: Θεωρίες-μοντέλα κοινωνικοποίησης Αναστασία Κεσίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΜΕΤΑ-ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ 1. Προοίμιο Οι ψυχολόγοι αναπτύσσουν ένα έγκυρο και αξιόπιστο σύνολο γνώσεων βασισμένων στην έρευνα και εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία 2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία Α Μέρος: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Τα επίπεδα συνείδησης Ύπνος Μισοξύπνιο Αφύπνιση Ελάχιστη εργασία των εξωτερικών αισθήσεων Με εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

4. Η τέχνη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Χέγκελ για την ιστορία

4. Η τέχνη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Χέγκελ για την ιστορία 4. Η τέχνη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Χέγκελ για την ιστορία Α1. Ερωτήσεις γνώσης - κατανόησης 1. Πώς συλλαµβάνει ο Χέγκελ τη σχέση ιστορίας και πνεύµατος και ποιο ρόλο επιφυλάσσει στο πνεύµα; 2. Τι

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Επισημάνσεις

Εισαγωγικές Επισημάνσεις ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ - Β ΜΕΡΟΣ (Θεωρίες της Αγωγής και της Παιδείας) Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ε Εξάμηνο) Διδάσκων: Αθανάσιος Στογιαννίδης

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Συμπεριφορικοί παράγοντες στα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού Συμπεριφορικές παρεμβάσεις Συμπεράσματα

Εισαγωγή Συμπεριφορικοί παράγοντες στα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού Συμπεριφορικές παρεμβάσεις Συμπεράσματα Εισαγωγή Συμπεριφορικοί παράγοντες στα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού Συμπεριφορικές παρεμβάσεις Συμπεράσματα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η συμπεριφορική θεραπεία ζεύγους συνδέεται με ορισμένες τεχνικές οι οποίες βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η παιδαγωγική σχέση: αλληλεπίδραση και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή

Η παιδαγωγική σχέση: αλληλεπίδραση και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ αλληλεπίδραση και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή Ενότητα 8 η : Η σημασία της ποιότητας της σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS Εκπαιδευτικό υλικό βιωματικών δραστηριοτήτων και Θεατρικού Παιχνιδιού για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και για την καλλιέργεια ενταξιακής κουλτούρας στα σχολικά πλαίσια Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 (Επιφυλλίδα Οπισθόφυλλο) Ο Εαυτός και η Απουσία του Χρόνου Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να γίνονται συζητήσεις και αναφορές για την Απουσία του Χρόνου ακόμη και όταν υπάρχουν,

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία: Συμβουλές για... γονείς σε απόγνωση (1951)

Εφηβεία: Συμβουλές για... γονείς σε απόγνωση (1951) Κείμενο Εφηβεία: Συμβουλές για... γονείς σε απόγνωση (1951) Έχετε περάσει την αγωνία των πρώτων ημερών της ζωής του παιδιού σας. Έχετε (ξε)περάσει εκείνες τις νύχτες που έπρεπε να σηκώνεστε στις 3 τα ξημερώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια 18 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια χαρακτηριστικά αποδίδουμε σε ένα πρόσωπο το οποίο λέμε

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές - η σχέση τους με τις θεωρίες μάθησης Παρατηρώντας τη μαθησιακή διαδικασία Τι είδους δραστηριότητες παρατηρήσατε

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / Θεολόγος Καθηγητής DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ Θ. Ε. 1: ΑΝΘΡΩΠΟΣ / ΠΡΟΣΩΠΟ 1. 3. Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart

Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart Το 19ο αιώνα θεμελιώνεται η Παιδαγωγική επιστήμη Με το διδακτικό και θεωρητικό έργο των μεγάλων παιδαγωγών: Pestalozzi και κυρίως του Herbart Johan

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. συγγραφέας ΓΙΑΝΝΑ ΦΙΛΑΟΥ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. συγγραφέας ΓΙΑΝΝΑ ΦΙΛΑΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ψυχοκοινωνική προσέγγιση) συγγραφέας ΓΙΑΝΝΑ ΦΙΛΑΟΥ Στο βιβλίο με τίτλο ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, η συγγραφέας Γιάννα Φιλάου καταγράφει και αναλύει τις ανθρώπινες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α.

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. Μορέλα Έρη, PhD Ορισμοί Ηθική: σύνολο αρχών που ορίζουν τι είναι σωστό και

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Συγγραφείς 1. Δημήτριος Λ. Δρίτσας, Δρ Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος 2. Δημήτριος Ν. Μόσχος, Δρ Θεολογίας, Καθηγητής Λυκείου Αναβύσσου 3. Στυλιανός Λ. Παπαλεξανδρόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια. Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ

Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια. Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ Στόχοι Οι μαθητές να: αναφέρουν και επεξηγούν ανάγκες που ικανοποιούνται μέσα από το γάμο. δικαιολογούν τη σημασία που έχει ο γάμος ως κοινωνικός

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΕΣ ΕΜΦΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΔΙΑΥΛΩΝ. Βιβλίο-Δίαυλος 1: Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΜΟΡΦΕΣ ΕΜΦΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΔΙΑΥΛΩΝ. Βιβλίο-Δίαυλος 1: Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΟΡΦΕΣ ΕΜΦΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΔΙΑΥΛΩΝ Βιβλίο-Δίαυλος 1: Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Ι. Συνοπτική παρουσίαση του Βιβλίου-Διαύλου Η Ψυχική Υγεία: Η Ψυχική Υγεία εγγυάται τη συνοχή ομοειδών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 5: H ανάπτυξη της ηθικότητας και της προκοινωνικής

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 5: H ανάπτυξη της ηθικότητας και της προκοινωνικής Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 5: H ανάπτυξη της ηθικότητας και της προκοινωνικής συμπεριφοράς Θέματα Διάλεξης Οι κανόνες συμπεριφοράς Η σκέψη για τους ηθικούς κανόνες Η θεωρία του Piaget για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης.

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης. The Jobbies 1ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Project Β τριμήνου 2013-201 «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα Βάκουλης Παναγιώτης Δοξάκης Δημήτρης Δρούγκας Στάθης Καρβουνίδης Χάρης Η επιρροή που ασκούν οι

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 3.4. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σε μια κοινωνία που η ζωή της οργανώνεται μέσω θεσμών, η Ψυχολογία έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα που δεν λύνονται από τους θεσμούς, και ν αναλύσει τις

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 11: ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΝΟΜΙΑ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 11: ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΝΟΜΙΑ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 11: ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; Ημερομηνία 23/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link diavasame.gr Ευμορφία Ζήση http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemid=ppg1396_2146 ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; 23.07.2015 Συντάκτης: Ευμορφία

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας

Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας 1. Ορισµός και αντικείµενο της Κοινωνιολογίας 1.1. Κοινωνιολογία και κοινωνία Ερωτήσεις του τύπου «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές ή Λανθασµένες,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Εισαγωγή στην Παιδαγωγική ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Θεματική του μαθήματος Έννοια και εξέλιξη της Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Σχέσεις γονέων-εφήβων (1956)

Κείμενο Σχέσεις γονέων-εφήβων (1956) Κείμενο Σχέσεις γονέων-εφήβων (1956) Μελετώντας κανείς τις σχέσεις των εφήβων και των γονέων μέσα από το πρίσμα της επικράτησης ενός γενικότερου πνεύματος ελευθερίας αντιλαμβάνεται ότι ο διάλογος αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials Εργαστήρι 3 Ο συμβουλευτικός ρόλος της ομάδας στήριξης σχολείων που εφαρμόζουν τη δυναμική προσέγγιση σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση. Δρ Μαρία Ηρακλέους

Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση. Δρ Μαρία Ηρακλέους Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση Δρ Μαρία Ηρακλέους Μια φορά και ένα καιρό μια καμηλοπάρδαλη!!! Το ταξίδι στο Αναλυτικό μπορεί είναι να είναι προκλητικό, δύσκολο,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου

Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης Δρ Δημήτρης Δημητρίου Δρ Παναγιώτης Αντωνίου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Νεοπροαχθέντων. Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π.Α.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ

Ε.Π.Α.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ Ε.Π.Α.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α1 «ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Π. Αλετρά ΠΕ 1835 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Επισήμανση των προβλημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Υποέργο 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος. Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος. Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Τίτλος Μαθήματος: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ι Ενότητα: Η ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ L. S. Vygotsky Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα Ενότητα 7: Aνθρωπολογικές Θεωρίες Μάθησης Βασιλική Μητροπούλου-Μούρκα Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών»

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» Τα θέματά μας Πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τον βιολογικό κόσμο ;;; Δηλαδή. τις βιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Ημερομηνία:./.. /.. 1 Σ Τ Ο Ι Χ Ε Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ω Ν ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επώνυμο: Όνομα: Πατρώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 1 ο Μάθημα Προγραμματισμένα μαθήματα 2/10, 9/10, 16/10, 23/10, 30/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12,

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου Η ψυχική ζωή του παιδιού οικοδομείται μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης με τους σημαντικούς Άλλους, τη μητέρα και τον πατέρα αρχικά και το ευρύτερο περιβάλλον στη συνέχεια. Μέσα από αυτήν τη συναισθηματική

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνα Αρβανίτη Άννα-Μαρία Γώγουλου Πάνος Τσιώλης

Κωνσταντίνα Αρβανίτη Άννα-Μαρία Γώγουλου Πάνος Τσιώλης Κωνσταντίνα Αρβανίτη Άννα-Μαρία Γώγουλου Πάνος Τσιώλης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στo μάθημα της ερευνητικής εργασίας του πρώτου τετραμήνου του σχολικού έτους 2015-16 ασχοληθήκαμε με τον Φανατισμό και Ανεξιθρησκία. Το τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

11η - 12η Εβδομάδα: Ο Χριστός ως η αυθεντική πηγή της παιδείας: Karl Barth

11η - 12η Εβδομάδα: Ο Χριστός ως η αυθεντική πηγή της παιδείας: Karl Barth Κατ Επιλογήν Υποχρεωτικό Μάθημα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Ε Εξάμηνο) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ - Β ΜΕΡΟΣ (Θεωρίες της Αγωγής και της Παιδείας) Διδάσκων: Αθανάσιος Στογιαννίδης

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κρήτης Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Πολλοί παιδαγωγοί και ψυχολόγοι με τις απόψεις τους έθεσαν ανά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης - Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης - Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης - Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. Αθανάσιος I. Καλαμάτας / Διδάσκων στο Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ Παράρτημα Β. Αιγαίου - Μυτιλήνη Θεολόγος Καθηγητής στο

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Πολύ συχνά, τα άτομα, παρατηρώντας τους άλλους, εντοπίζουν υπερβολές και ακρότητες στις συμπεριφορές τους. Παρατηρούν υπερβολές στους χώρους της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ. ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Αναπτυξιακά επιτεύγματα. Καλλιρρόη Παπαδοπούλου και Λήδα Αναγνωστάκη ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ. ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Αναπτυξιακά επιτεύγματα. Καλλιρρόη Παπαδοπούλου και Λήδα Αναγνωστάκη ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Αναπτυξιακά επιτεύγματα Καλλιρρόη Παπαδοπούλου και Λήδα Αναγνωστάκη ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ 2016-17 Βάδιση, έλεγχος σφιγκτήρων, το «όχι» του παιδιού, γλωσσική ανάπτυξη Βάδιση

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Φοιτητής/ρια:.. Μάθημα: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Σχολείο:11 ο Δημοτικό Τάξη: Γ Διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ 2015-16 Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ 1.Έννοια του εαυτού 2.Αναπτυξιακές συγκρούσεις 3. Hθικότητα Βασική βιβλιογραφία 1. Craig,J. & Baucum, D. (2007) Η Ανάπτυξη του Ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού 1 / 8 1.) Η Οικογένεια «Η οικογένεια είναι ένας ζώντας οργανισμός ο οποίος όπως κάθε άλλος οργανισμός γεννιέται, ενηλικιώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη Ερευνητικό υποερώτημα: «Ποια τα κίνητρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τους νέους στην επιλογή του επαγγέλματος» Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή,

Διαβάστε περισσότερα

GEORGE BERKELEY ( )

GEORGE BERKELEY ( ) 42 GEORGE BERKELEY (1685-1753) «Ο βασικός σκοπός του Berkeley δεν ήταν να αμφισβητήσει την ύπαρξη των εξωτερικών αντικειμένων, αλλά να υποστηρίξει την άποψη ότι τα πνεύματα ήταν τα μόνα ανεξάρτητα όντα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 2016-2017 Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα