ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο)"

Transcript

1 Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο) Κυρίες και κύριοι, Καλωσορίσατε σε μια ακόμα εκπομπή του «Πάμε πακέτο». Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, που μας βοηθάτε να ανοίγουμε πακέτα, να ενώνουμε οικογένειες, να ξανασμίγουμε γονείς με παιδιά, αδέλφια μεταξύ τους, να βρίσκουμε άτομα χαμένα από καιρό, να κλείνουμε πληγές, να βγάζουμε αγκάθια που ματώνουν την καρδιά. Καλωσορίσατε σ ένα ακόμα «Πάμε πακέτο». Ένα τέτοιο αγκάθι θέλει να βγάλει από την καρδιά της η σημερινή μας καλεσμένη. Ένα αγκάθι που της ματώνει την καρδιά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η κυρία Γενοβέφα Σταρένιου. Ας υποδεχθούμε την κυρία Γενοβέφα Σταρένιου. - Καλωσορίσατε. Πώς είστε; - Καλά, ευχαριστώ. - Από πού είστε, κυρία Σταρένιου; - Η καταγωγή μου είναι από τη Νάουσα. - Αλλά ζείτε; - Εδώ και τρία χρόνια καταστάλαξα στη Λάρισα. - Γιατί επιλέξατε τη Λάρισα; - Έχει ποτάμι, όπως και η Νάουσα... - Μάλιστα. Πάτε και περπατάτε δίπλα στο ποταμό; - Πολλές φορές. Όταν έχω στενοχώριες!.. - Έχετε συχνά στενοχώριες; - Υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει; - Εσείς όμως έχετε μια συγκεκριμένη..... γι αυτό είμαι εδώ. - Πείτε μας, λοιπόν τι είναι αυτό που σας φέρνει εδώ απόψε. - Θέλω να βρω το παιδί μου! - Το παιδί σας; Είναι αγόρι ή κορίτσι; - Αγόρι. - Αγόρι λοιπόν!.. Πόσο χρονών είναι ο γιος σας; - Τώρα... είκοσι οχτώ. - Μάλιστα. Γιατί λέτε τώρα; - Γιατί τότε... ήταν τριών. - Τότε; Πότε δηλαδή; - Τότε που τον... άφησα.

2 - Τον αφήσατε... - Ναι, έφυγα και τους άφησα. - Εννοείτε τον άντρα σας και το γιο σας. - Όχι. Είχα... έχω δύο παιδιά. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι. - Το κορίτσι σας δε ζει; - Ζει. - Ζει μαζί σας; - Όχι. Το άφησα κι εκείνο. Τους άφησα όλους και έφυγα. - Φύγατε; Χωρίς να τους πείτε τίποτα; - Ναι, ένα βράδυ, όπως εκείνοι κοιμόντουσαν πήρα τη βαλίτσα μου και... (με τίναγμα του κεφαλιού και αποφασιστικότητα) έφυγα. - Έτσι χωρίς να τους πείτε τίποτα;.. - Τι να τους έλεγα; Πού μπορούσαν να καταλάβουν τριών και πέντε χρονών παιδιά! - Δηλαδή η κόρη σας ήταν μεγαλύτερη. - Και πώς δεν την ψάχνετε κι εκείνην; - Την έψαξα. Λίγα χρόνια μετά που έφυγα, την έψαξα και τη βρήκα. - Τη βρήκατε. Και πού είναι τώρα; - Δεν ξέρω... έχω χάσει τα ίχνη της... - Πώς έγινε αυτό; - Όταν τη βρήκα... την πλησίασα. Ήθελα να της μιλήσω, να την αγκαλιάσω, να της πω ότι την αγαπώ... (σκύβει το κεφάλι) αλλά δε μου μίλησε. - Πότε ήταν αυτό; - Όταν ήταν οχτώ χρονών. - Είχαν περάσει δηλαδή τρία χρόνια... - (Σηκώνει το κεφάλι και προσπαθεί να συγκρατήσει το δάκρυ της.) Ναι... πήγα στο σχολείο που πήγαινε. Αλλά, μόλις με είδε, έτρεξε και κρύφτηκε στην αγκαλιά της δασκάλας της. Ντράπηκα να πω στη δασκάλα ότι ήμουν η μητέρα της και... έφυγα. - Και δεν ξαναπήγατε. - Όχι. Με είχε κοιτάξει... (με στενοχώρια) Δεν μπορούσα να ξαναδώ εκείνο το βλέμμα. - Ήταν πληγωμένο το παιδί. - Το ξέρω. Ήθελα να την πλησιάσω, να της μιλήσω, να της πω ότι την αγαπώ, τους αγαπώ, κι εκείνην και τον αδελφό της, να την ρωτήσω για τον αδελφό της, να του πει ότι τον σκέφτομαι, ότι τους έχω στην καρδιά μου... - Αλλά το παιδί έφυγε. Χτύπησε το κουδούνι και η Σεμέλη, κρατώντας γερά τη δασκάλα της από τη μέση, με το κεφάλι χωμένο στο φουστάνι της μπήκε στο σχολείο, χωρίς να γυρίσει να με κοιτάξει και χάθηκε.

3 Μαύρισαν τα μάτια μου. Νόμισα ότι θα λιποθυμούσα. Οι ξένες γυναίκες να μπορούν να αγκαλιάζουν τα παιδιά μου κι εγώ... - Και δε δοκιμάσατε από τότε ξανά να την πλησιάσετε. - Δεν μπορούσα... η δουλειά μου ήταν τέτοια... - Τι δουλειά κάνετε, κυρία Γενοβέφα; - Τώρα, τίποτα... έχω σταματήσει. Τώρα, είπα, θα κοιτάξω να βρω τα παιδιά μου. Να τους δώσω την αγάπη που τους στέρησα, να κερδίσουμε μαζί το χρόνο που χάσαμε. - Λίγο αργά, δε νομίζετε; - Ναι, είναι αργά, αλλά πάντα υπάρχει χρόνος, για να επανορθώσει κανείς. Θέλω να το κάνω πριν να είναι πολύ αργά. - Συμφωνώ. Πείτε μου λοιπόν, τι δουλειά κάνατε τότε, που σας εμπόδιζε να ψάξετε για τα παιδιά σας. - Τραγουδούσα. - Τραγουδούσατε σε κάποιο κέντρο; - Τραγουδούσαμε σε κέντρα, σε γάμους, σε πανηγύρια, όπου μας καλούσαν. - Τραγουδούσατε; - Ναι, εγώ και ο άντρας μου. - Ο πατέρας των παιδιών; Υποθέτω όχι! - Όχι, όχι. Ο δεύτερος άντρας μου. - Δηλαδή... μετά που φύγατε από τον πρώτο άντρα και τα παιδιά σας, ξαναπαντρευτήκατε... δηλαδή όχι... ζήσαμε μαζί... - Καλά, δεν έχει σημασία... ζήσατε μαζί, που σημαίνει ότι δε ζείτε τώρα; - Όχι, έχει ένα χρόνο που πέθανε. - Μάλιστα. Και αποφασίσατε τώρα να αναζητήσετε τα παιδιά σας. - Μάλιστα. - Ή μάλλον το ένα παιδί. Το άλλο; - Το άλλο... ελπίζω να είναι οι δυο τους σε επαφή... - Γιατί; Μέχρι τώρα δεν ήταν; - Όχι, απ όσο ξέρω... - Γιατί; Χώρισαν τα παιδιά; - Ναι, απ όσο ξέρω. - Γιατί; Πώς χώρισαν; Ποιος τα χώρισε; - Δεν ξέρω... - Αλλά ελπίζετε να μάθετε σήμερα. Γι αυτό είμαι εδώ. - Μόνο; - Και για να τους ζητήσω συγνώμη. - «Συγνώμη», μετά από τόσα χρόνια; Τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια; Δεν τους είδατε ποτέ; Δε μάθατε ποτέ τι γίνονται;

4 - Τα είχα αφήσει με τον πατέρα τους... - Ναι, αλλά τα παιδιά χρειάζονται και τη μητέρα τους. Δεν τους βλέπατε ποτέ; - Γύριζα όλη την Ελλάδα. Από πόλη σε χωριό κι από χωριό σε πόλη, όπου είχε δουλειά... - Ναι, αλλά μπορούσατε να τους πάρετε ένα τηλέφωνο. Να τους δείτε κάποια στιγμή που δε θα δουλεύατε. Γιατί... μη μου πείτε ότι είχατε συνέχεια δουλειά! Ότι δεν υπήρχαν και περίοδοι που δεν τραγουδούσατε! - Ναι, υπήρχαν και τέτοια διαστήματα. Οι καιροί ήταν δύσκολοι τότε. Το μεροκάματο δεν έβγαινε πάντα. - Και τότε; Γιατί δεν επιδιώξατε να τους δείτε; Μήπως δε σας άφηνε ο νέος σας σύζυγος; - Η αλήθεια είναι πως ήταν ζηλιάρης. Φοβόταν μην τον αφήσω και πάω πίσω ξανά. Αλλά εγώ... δεν μπορούσα να γυρίσω! - Γιατί; Φοβόσασταν ότι δε θα σας δεχτεί ο πρώτος σας σύζυγος; - Εκείνος θα με δεχότανε... εγώ όμως δεν ήθελα να γυρίσω πίσω. - Σας άρεσε η ζωή που κάνατε... - Είχα ωραία φωνή. Πάντα τραγουδούσα. Από μικρό παιδί. Όσοι με άκουγαν, μου έλεγαν «έχεις ωραία φωνή, θα γίνεις τραγουδίστρια;» Εγώ... έλεγα όχι. Δεν είχα τέτοιο σκοπό. Ήμουνα και μικρή... πού καταλάβαινα τότε. - Πότε δηλαδή; - Τότε που παντρεύτηκα τον πρώτο μου άντρα. - Πόσο χρονών ήσασταν; - Δεκαπέντε! - Δεκαπέντε;!.. Τι μου λέτε; Δηλαδή... σχεδόν παιδί. - Ναι, ήμουνα πολύ μικρή, αλλά ήμουν αναπτυγμένη και όμορφη. - Μα και τώρα είστε μια πολύ ωραία γυναίκα Και λοιπόν; Πώς έγινε; Τον ερωτευτήκατε; - Μ ερωτεύτηκε εκείνος... - Και; - Με περνούσε δεκαπέντε χρόνια. - Τα διπλάσια δηλαδή. Όχι πως ένας άντρας στα τριάντα του είναι μεγάλος... αλλά σε σχέση με σας... - Εμένα μου φαινόταν πολύ μεγάλος... - Ναι, γιατί ήσασταν εσείς πολύ νέα. - Ήταν αποκαταστημένος... από δουλειά, εννοώ... Μόλις ερχόταν σπίτι... φορούσε τη ρόμπα, τις παντόφλες του... ήθελε να ξεκουραστεί, έλεγε... - Δε βγαίνατε έξω; - Πώς, βγαίναμε όλοι μαζί.

5 - Τι εννοείτε «όλοι μαζί»; - Με τα παιδιά, όλοι μαζί. - Εννοείτε ότι δε σας επέτρεπε να βγείτε μόνη σας; - Δε μου το απαγόρευε... αλλά, άμα έλεγα να βγω μια βόλτα με τα παιδιά, έλεγε «να έρθω κι εγώ». - Και ερχότανε; - Ναι, δεν έβγαινα ποτέ μόνη. - Σας ζήλευε; - Δεν το έδειχνε φανερά, αλλά, άμα έλεγα να πάω κάπου, «πού θα πας», μου έλεγε, «να σε πάω με το αμάξι». - Ε, ναι τότε... ήταν πολύ να έχεις αμάξι... - Εγώ στην αρχή το δεχόμουν... - Ναι, τότε η γυναίκα κολακευόταν να κυκλοφορεί μ έναν άντρα που κρατούσε αμάξι... - Δεν είχα γνωρίσει ακόμα τον κόσμο. Δεν ήξερα τίποτα. - Και φαντάζομαι... θα ήταν ο πρώτος άντρας στη ζωή σας. - Αλλά δεν τον αγαπούσατε. - Όχι. Με αγάπησε εκείνος και με ζήτησε από τους γονείς μου. - Κι εκείνοι δέχτηκαν. Είχε καλή θέση στο Δημόσιο, είχε και ένα σπίτι... - Οπότε δεν ήθελε τίποτε από τους γονείς σου, γιατί, μην ξεχνάμε, μιλάμε για μια εποχή, που οι άντρες ήθελαν ακόμη προίκα. - Έτσι ακριβώς. - Οι γονείς σας λοιπόν θεώρησαν ότι ήταν μια καλή τύχη για την κόρη τους και σας έδωσαν. - Μάλιστα. - Πηγαίνατε στο Γυμνάσιο τότε; - Όχι, δεν πήγα ποτέ Γυμνάσιο. Μετά το δημοτικό, με έβαλαν σε μια μοδίστρα. Είναι καλή δουλειά, μου είπαν, δε θα μείνεις ποτέ χωρίς δουλειά. Οι γυναίκες πάντα θα ράβονται... - Έτσι λοιπόν, θα γλιτώνατε κι απ το βελόνι... - Ναι, δεν ήταν άσχημη δουλειά, την είχα μάθει κιόλας, τρία χρόνια που πήγαινα... - Δηλαδή, θέλατε να γίνετε μοδίστρα; - Όχι. Ήταν καλά που γλίτωσα από την ιδιοτροπία της καθεμιάς... θέλει πολλή υπομονή... - Σωστά. Παντρευτήκατε λοιπόν και;.. ήσασταν ευτυχισμένη; - Άμα δεν έχεις γνωρίσει... - Τον έρωτα... - Άμα δεν έχεις γνωρίσει τον έρωτα, άμα δεν έχεις γνωρίσει τον κόσμο... - Σωστά. Αυτό που έχεις σε ικανοποιεί.

6 - Στην αρχή. Γιατί μετά... - Μετά τι; - Μετά με έπνιγε. - Ναι, άμα μου λέτε ότι δε σας άφηνε να πάτε πουθενά μόνη... - Δε μου το απαγόρευε. Μου το έφερνε έτσι γλυκά... «γιατί να πας στη φίλη σου; Δεν πάμε κάπου όλοι μαζί;» Το δικαιολογούσε ότι αγαπούσε τόσο πολύ την οικογένειά του, που δεν ένιωθε καλά να πάει κάπου μόνος του, χωρίς εμένα, χωρίς τα παιδιά, αλλά αυτό εμένα με... - Σας έπνιγε με την αγάπη του. - Ασφυκτιούσα! Ώρες ώρες νόμιζα ότι δεν ανέπνεα. Άρχισα να έχω ζαλάδες, ιλίγγους... ο κόσμος γύριζε γύρω μου... - Σωματοποιούσατε τις ανησυχίες σας... - Λένε ότι η γυναίκα περνάει κρίση ηλικίας γύρω στα σαράντα. - Τότε περίπου, που αρχίζει η εμμηνόπαυση. - Εγώ όμως... πέρασα τη μεγαλύτερη κρίση ηλικίας μου στα δεκαεννέα. - Τι μου λέτε; - Όσο κόντευαν τα είκοσί μου χρόνια... ένιωθα ότι χάνεται η ζωή μου. Θα γίνω είκοσι χρονών, σκεφτόμουν, και πια... δε θα έχω να περιμένω τίποτα από τη ζωή. - Με άλλα λόγια, πάψατε να ονειρεύεστε... - Δεν είχα όνειρα... δεν είχα ονειρευτεί κάτι το συγκεκριμένο... - Δεν προλάβατε... - Ναι, δεν πρόλαβα... ή δεν επέτρεψα στον εαυτό μου... - Αν, δηλαδή, του επιτρέπατε, τι θα θέλατε από τη ζωή; - Είχα πολύ ωραία φωνή. Με βάζαν και τραγουδούσα. Πολλοί μου έλεγαν «θα γίνεις τραγουδίστρια;» ή «να γίνεις τραγουδίστρια!». - Κι εσείς; - Εγώ δεν τολμούσα να το σκεφτώ καν. Είχα έναν άντρα που μ αγαπούσε... - (Γκριμάτσα συγκατάβασης.) - Είχα δύο παιδιά. - Αυτό... ήταν πράγματι ένα εμπόδιο. - Δεν αφήνεις δυο παιδιά... Τότε κιόλας... τραγουδίστρια σήμαινε... ντιζέζ τις έλεγαν στην επαρχία και... - Ναι, ξέρω... ήταν συνώνυμο... με μια γυναίκα όχι «ηθικών αρχών». Παρ όλα αυτά... φύγατε όμως... - (Με στενοχώρια) Ναι... - Πώς έγινε αυτό, αφού ποτέ δεν το είχατε σκεφτεί; - Αν μου έλεγε κάποιος, μια βδομάδα πριν, ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο, θα του έγδερνα του μούρη. - Τότε;

7 - Τότε... τι να πω; Ότι ήταν γραφτό της Μοίρας; - Γιατί το λέτε αυτό; Πιστεύετε στη Μοίρα; - Τι άλλο να πω; Αν σας πω πώς έγιναν τα πράγματα... μοιάζουν με κινηματογραφική ταινία. - Για πείτε μας! - Είχε έρθει στην πόλη μας... - Εννοείτε... ο άνθρωπος με τον οποίο φύγατε; - Είχε έρθει στην πόλη μας μια κομπανία. Στο κέντρο Μεξικάνα. Ήταν ένα κέντρο μέσα στο πράσινο, δίπλα στον ποταμό. Είχε και πίστα για χορό. Πήγαμε με τον άντρα μου και με τα παιδιά μου. Έτσι ήταν τότε. Τα κέντρα ήταν οικογενειακά. - Σωστά! - Φάγαμε... κοκορέτσι του άρεσε πολύ του άντρα μου και διάφορους μεζέδες, ήπιαμε το καραφάκι μας, του άρεσε να το τσούζει καμιά φορά, ήρθαμε στο κέφι, χορέψαμε τα αγκαλιαστά μας... - Τι ωραία που τα λέτε!.. - Ωραία ήταν. Ήταν άλλοι καιροί τότε. Ο κόσμος διασκέδαζε με αθωότητα. - Έχετε δίκιο. Ως εδώ καλά, μετά; - Μετά... ο σύζυγός μου ξεθάρρεψε. Το ποτό, βλέπετε... Άρχισε να κοροϊδεύει την τραγουδίστρια. «Τι είναι αυτή!», έλεγε, «εδώ να ακούσουν!». Πρώτα τα έλεγε σε μένα και μετά... σηκώθηκε, πλησίασε την ορχήστρα και πρότεινε να τραγουδήσω εγώ. Εγώ ντρεπόμουν. Δεν είχα πιάσει ποτέ μικρόφωνο στο χέρι μου. Άρχισα να τρέμω. Οι θαμώνες όμως μερικοί από αυτούς ήξεραν πώς τραγουδούσα επέμεναν να τραγουδήσω. Εγώ τραβούσα πίσω. Ώσπου μου πρότειναν να τραγουδήσω χωρίς μικρόφωνο και τότε δέχτηκα. Είπα το «άναψε το τσιγάρο». - Μεγάλο σουξέ στην εποχή του... - Ναι, και παρ όλο που είχε περάσει η εποχή του, εμένα μου άρεσε. - Κι ακόμα αρέσει σε πολλούς. - Μετά που τραγούδησα, το βλέμμα του μπουζουξή καρφώθηκε πάνω μου. Δεν μπορούσα να σηκώσω τα μάτια να κοιτάξω και να μην τον δω να με κοιτάει. Μ ένα βλέμμα φλογερό και μια επιμονή!.. Κοίταζα κρυφά τον άντρα μου, να δω αν είχε καταλάβει τίποτα, αλλά εκείνος βρισκόταν στους εφτά ουρανούς. - (Με γέλιο) Μάλιστα! - Τέλος πάντων πέρασε η νύχτα και νόμισα ότι πέρασε και ο κίνδυνος. - Ο κίνδυνος να τον ερωτευτείτε, εννοείτε;

8 - Δεν ξέρω. Ξέρω ότι ένιωθα ένα μεγάλο φόβο για ένα κίνδυνο. Σαν να επρόκειτο να γίνει ένας σεισμός, ένας κατακλυσμός που θα παρέσερνε τα πάντα. - Και ο σεισμός έγινε... - Ήταν την τελευταία μέρα. Το βράδυ θα τραγουδούσαν για τελευταία φορά. Την άλλη μέρα θα έφευγαν. Είχα πάει στον μπακάλη και περνώντας από το περίπτερο, σταμάτησα να πάρω τσίχλες. Ήταν εκεί. Αγόραζε τα τσιγάρα του. Το βλέμμα του με ρούφηξε ολόκληρη. Μια δόνηση μου έκοψε τη φωνή. Μίλησε εκείνος. Μη με ρωτήσετε τι είπε. Δε θυμάμαι. Δεν ξέρω αν άκουγα καν. Θυμάμαι μόνο το βουητό μέσα στο κεφάλι μου και τα εντόσθιά μου να ανακατώνονται. Πήγα σπίτι και έκανα εμετό. Ως το βράδυ ήμουν άρρωστη. Έπεσα στο κρεβάτι. Ανίκανη να σηκωθώ. Τη νύχτα όμως, όταν όλοι είχαν κοιμηθεί, πήρα μια βαλίτσα ρούχα και έφυγα. - Φύγατε μαζί του. - Και από τότε μείνατε μαζί; - Μέχρι πέρσι που πέθανε. - Ήταν καλή η ζωή μαζί του; - Με όλες τις δυσκολίες που έχει το επάγγελμα. Ήταν φορές που... πεινάσαμε. Δεν έχει πάντα ο κόσμος να πληρώνει για τη διασκέδασή του και τα μεροκάματα τότε ήταν φτηνά. Περάσαμε όμως και βραδιές αίγλης. Όταν ερχόταν κανένας παραλής και ξόδευε χωρίς να σκέφτεται. Ήταν, ξέρεις, κι εκείνη η εποχή που έκαιγαν το ουίσκι στην πίστα. Υπήρξαν και καλοί και κακοί καιροί. Αυτά υπάρχουν στη ζωή. - Μετανιώσατε ποτέ που φύγατε; - Που άφησα τα παιδιά μου, ναι. - Έτσι λοιπόν σήμερα, θέλετε να τα ξαναβρείτε. - Ναι! - Τι νομίζετε... έχει έρθει ο γιος σας; - Ελπίζω. Ελπίζω... να μου δώσει τουλάχιστον την ευκαιρία να του μιλήσω. Να του ζητήσω συγνώμη. - Εντάξει! Μια συγνώμη βέβαια δεν εξαλείφει όλα αυτά τα χρόνια που το παιδί μεγάλωσε χωρίς τη μάνα του, που την είχε ανάγκη! - Ναι, αλλά πρέπει να με συγχωρήσει! - Γιατί; Υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος; - Ίσως... να μη ζήσω πολύ... - Έχετε λόγο που το λέτε αυτό; Είστε πολύ νέα ακόμη. - (Την πνίγει ένας λυγμός, δεν μπορεί να μιλήσει.)

9 - (Πάει κοντά της) Καλά, δε χρειάζεται να μας πείτε... Ας ελπίσουμε ότι ο γιος σας έχει έρθει. Ας δούμε όμως πρώτα, πώς είναι σήμερα. Δείξτε μας, παρακαλώ. (Στην οθόνη εμφανίζεται ο Χριστόδουλος, όπως είναι σήμερα.) - Θα τον αναγνωρίζατε; - (Κουνάει το κεφάλι με αμφιβολία και ανησυχία.) Τα μάτια του... κάτι... - Τα μάτια του έχουν μια θλίψη... - (Με τρόμο σχεδόν) Τα μάτια του... η φυσιογνωμία του... - Θυμίζουν τον πατέρα του; - Κάτι... κάτι... (σωπαίνει σαν κάτι να απεύχεται.) - Ας δούμε την παράδοση του πακέτου. Είστε έτοιμη; - (Πάντα με φόβο) Ναι... (Στην οθόνη εμφανίζεται ο Πέτρος με το πακέτο στο χέρι.) Πέτρος: Ο σημερινός μας παραλήπτης είναι ο Χριστόδουλος από τον Πειραιά. (Διασχίζει τους δρόμους της Κοκκινιάς.) Βρισκόμαστε εδώ, για να του παραδώσουμε αυτό το πακέτο. (Φτάνει στην πολυκατοικία, ανεβαίνει, χτυπάει την πόρτα, του ανοίγει ένας νεαρός με σκουλαρίκι στο φρύδι.) Είστε ο κύριος Χριστόδουλος Αυγέρη; - Ο ίδιος. - Είμαι ο Πέτρος από την εκπομπή «Πάμε πακέτο». - Ναι, σας ξέρω. Σας έχω δει μια δυο φορές. - Περιμένατε ποτέ ότι θα είχατε πακέτο; - Μμμμμ... μάλλον, αλλά δεν ξέρω αν θα το ήθελα. Πέτρος: (Ανοίγει το κασελάκι) Αυτό το κλειδί είναι δικό σας, αν έρθετε στο στούντιο, θα μάθετε ποιος σας στέλνει το πακέτο. Θα έρθετε; - Δεν ξέρω... - Θα προσπαθήσετε όμως; - Θα το σκεφτώ. Παρουσιάστρια: Πώς σας φαίνεται; Τον αναγνωρίζετε; - Δεν ξέρω... έχει μεγαλώσει πολύ. - Ε, βέβαια, είκοσι πέντε χρόνια είναι αυτά... (Η γυναίκα έχει ταραχτεί πολύ, αρχίζει να τρέμει ελαφρά.) - Ταραχτήκατε..... (σχεδόν έτοιμη να κλάψει.) - Θέλετε λίγο νερό; Φέρτε μας, παρακαλώ, λίγο νερό... - Είστε καλύτερα τώρα; - Θέλετε να συνεχίσουμε; - (Με βαθύ αναστεναγμό, αλλά και με δισταγμό) Ναι... - Τι έχετε βάλει μέσα στο πακέτο;

10 - Ένα σταυρουδάκι. Το σταυρό της βάφτισής του. - Τον είχατε εσείς; - Ναι, το πήρα όταν έφυγα. - Λέτε να τον θυμάται; - Δεν ξέρω... ελπίζω όμως να με συγχωρήσει. Στο όνομα του Χριστού, που είναι σταυρωμένος πάνω του... - Αυτό θέλετε λοιπόν από κείνον σήμερα. - (Με τρέμουλο και λαχτάρα.) Ναι. - Λέτε να έχει έρθει; - Ελπίζω... - Για να δούμε! Έλα, Πέτρο, έλα να μας πεις... Πέτρος: Κυρία Σταρένιου, ο γιος σας, ο Χριστόδουλος, έχει έρθει! Είναι μαζί μας απόψε. - (Βαθύς αναστεναγμός, αλλά και πολλή στενοχώρια.) Παρουσιάστρια: (Πάει κοντά της) Ηρεμήστε... - (Τρέμοντας) Νναι... - Είστε έτοιμη; - (Όλο και πιο ανήσυχη)... Ννναι... - Ας υποδεχτούμε τον Χριστόδουλο. (Πάει από την άλλη πλευρά και τον υποδέχεται με χειραψία.) - Γεια σου, Χριστόδουλε, τι κάνεις; - Καλά, ευχαριστώ. - Κάθισε! - (Κάθεται, αλλά φαίνεται να νιώθει άβολα.) - Πόσο χρονών είσαι, Χριστόδουλε; - Είκοσι οχτώ. - Και είσαι από; - Από τον Πειραιά. - Συγκεκριμένα; - Από την Κοκκινιά. - Εκεί γεννήθηκες; - Όχι. Γεννήθηκα στη Νάουσα. - Στη Νάουσα! Και πότε μετακομίσατε στον Πειραιά; - Δε μετακομίσαμε. Υιοθετήθηκα εδώ. - Ώστε είσαι υιοθετημένος. - Και το λες έτσι - Ναι, πάντα το έλεγα. Το λέω σε όλους, δεν το κρύβω! - Δηλαδή το ήξερες. - Ναι, το ήξερα. Από την πρώτη στιγμή. - Σου το είπαν οι θετοί σου γονείς; Δε μου το έκρυψαν ποτέ. Άλλωστε... ήμουν τεσσάρων χρονών.

11 - Που σημαίνει ότι ήσουν αρκετά μεγάλος και καταλάβαινες. - Καταλάβαινα και μου εξήγησαν από την πρώτη στιγμή. - Πώς ήταν οι θετοί σου γονείς; - Πολύ καλοί. Μου έδωσαν πολλή αγάπη, αλλά εγώ τους πλήγωσα πολλές φορές. - Γιατί, αγόρι μου; - Ήμουν ζωηρός και έκαμνα τρέλες. - Εκείνοι πώς αντιμετώπιζαν τις τρέλες σου; - Με πολλή υπομονή και πολλή αγάπη. - Παρ όλα αυτά εσύ συνέχιζες τις τρέλες σου. - Μετάνιωσες ποτέ γι αυτές; - Τώρα, ναι. - Γιατί τώρα; - Τώρα μεγάλωσα και βλέπω αλλιώς τα πράγματα. - Έγινε κάτι που έπαιξε ρόλο σ αυτή σου την αλλαγή; - Γνώρισα τη Σεσίλια. - Ποια είναι η Σεσίλια; - Ναι, είναι η αρραβωνιαστικιά μου. - Είναι εδώ απόψε; - (Με συγκίνηση) Ναι! (Τη δείχνει) Παντρευόμαστε σε δυο μήνες. - Μπράβο! Κι απ ό,τι φαίνεται η Σεσίλια σε βοήθησε πολύ. - Ναι, με βοήθησε, χάρη σε κείνην είμαι εδώ απόψε. - Δηλαδή... εκείνη σε παρακίνησε. - Εσύ... δεν ήθελες να έρθεις; - Αν δεν ήταν η Σεσίλια, μπορεί και να μην ερχόμουν. - Γιατί; Δεν ήθελες να δεις από πού είναι το πακέτο; - Καλύτερα όχι! - Γιατί το λες αυτό; - Δεν ήθελα να ταραχτώ... δυο μήνες πριν από το γάμο μου. - Φοβάσαι ότι θα ταραχτείς... Μάλλον... - Θα σε στηρίξει όμως η Σεσίλια. - Ναι, σίγουρα, όπως κι ο κολλητός μου. - Ποιος είναι; Πώς τον λένε; - Ο Γιάννης. Ο Γιάννης είναι αδελφός μου. Ξέρει τα πάντα για μένα. - Τι ωραίο να το λες αυτό! Θα γίνει κουμπάρος σου; - Η ώρα η καλή! Για να δούμε λοιπόν, ποιος νομίζεις ότι σε φέρνει εδώ απόψε; Έχεις καμιά ιδέα; - Ίσως η... αδελφή μου. - Έχεις αδελφή;

12 - Πόσων χρονών; - Τριάντα. - Και πού βρίσκεται η αδελφή σου; Δε ζείτε μαζί; - Όχι. - Από πότε; - Από τότε που χωρίσαμε. - Πότε έγινε αυτό; - Όταν ήμουν τεσσάρων. - Από τότε δηλαδή που υιοθετήθηκες. - Δηλαδή... η αδελφή σου έμεινε με τους γονείς σου; - Όχι. Ήταν στο ορφανοτροφείο, όταν έφυγα εγώ. - Ήσουν κι εσύ στο ορφανοτροφείο; - Γιατί ήσασταν στο ορφανοτροφείο; Είχατε χάσει τους γονείς σας; - Είχε φύγει η μητέρα μου. - Τι εννοείς «είχε φύγει»; Έφυγε από τη ζωή ή έφυγε από το σπίτι; - Έφυγε από το σπίτι. - Σας είπε δηλαδή ότι θα πάει κάπου και θα ξαναγυρίσει και δεν ξαναγύρισε; - Όχι, έφυγε και δε μας είπε τίποτα! - Τίποτα;! Ούτε πού πάει ούτε πότε θα γυρίσει; - Όχι. - Ούτε καν ότι φεύγει; - Όχι. - Και πώς το μάθατε εσείς; - Ένα πρωί σηκωθήκαμε... και η μητέρα μας έλειπε. Στην αρχή... νομίσαμε ότι θα γυρνούσε. Όσο όμως περνούσαν οι μέρες... - Καταλαβαίνω. Όμως είχατε τον πατέρα σας. - Ναι, είχαμε τον πατέρα μας... - Γιατί το λες έτσι; - (Με πολλή στενοχώρια) στην αρχή, όσο κι εκείνος πίστευε ότι θα γυρνούσε, ήταν καλός μαζί μας. Μας φρόντιζε, μας έλουζε, μαγείρευε όσο μπορούσε... - Μετά; - Μετά, με τους μήνες... η συμπεριφορά του άρχισε να αλλάζει. Έπινε... και όταν έπινε, γινόταν βίαιος. Μας έδερνε, μας μιλούσε άσχημα, ζητούσε από μας να κάμνουμε δουλειές... - Τι δουλειές να κάνετε, τριών και πέντε χρονών παιδιά; - Ζητούσε από την αδελφή μου να πλένει τα πιάτα. - Πώς να τα πλύνει πέντε χρονών παιδί!

13 - Έβαζε ένα σκαμνάκι, για να φτάνει στη γούρνα, ανέβαινε πάνω και τα έπλενε. - Και από σένα; Τι ζητούσε να κάνεις εσύ; Να μαζεύω τα πράγματα, να του δίνω να απλώνει τα ρούχα, να κάθομαι φρόνιμος στη γωνιά... Αλλά... εμένα με πείραζε πιο πολύ αυτό που έκαμνε στην αδελφή μου. - Τι εννοείς; Τι της έκαμνε; - Όταν έσπαγε κανένα ποτήρι... κανένα πιάτο, ξεσπούσε πάνω της, την έδερνε φωνάζοντας βαριές κουβέντες κι εγώ... δεν το άντεχα αυτό. Ορμούσα, τον έδερνα με όλη μου τη δύναμη, και μετά... - Τις έτρωγες κι εσύ... - Και τι έγινε μετά, πώς βρεθήκατε στο ορφανοτροφείο; - Μια μέρα, ήρθε στο σπίτι η θεία μας από το χωριό. Μας είδε έτσι άπλυτους και έπιασε να μας πλύνει. Βλέποντας τις μελανιές στο σώμα μας, άρχισε να μας ρωτά. Στην αρχή της είπαμε ότι πέσαμε και χτυπήσαμε, αλλά δε μας πίστεψε. Επέμενε να της πούμε. (Σκύβει, σιωπή και μεγάλη στενοχώρια.) - Και τότε; - Μας πήρε και έφυγε. - Και πού σας πήγε; - Στο χωριό, στο σπίτι της. - Και σας κράτησε εκεί; - Όχι. Είχε τέσσερα παιδιά και ο άντρας της ένας φτωχός χωρικός. - Άρα, εκ των πραγμάτων... δεν μπορούσε να σας κρατήσει... - Όχι. - Και σας έδωσε πίσω στον πατέρα σας; - Όχι, παρ όλο που εκείνος ήρθε και μας ζητούσε. Έγινε μεγάλη φασαρία, ήρθε η Αστυνομία και τότε... μας έδωσαν στην Πρόνοια. - Έτσι λοιπόν χάσατε τον πατέρα σας και μπήκατε στο Ορφανοτροφείο. - Γι αυτό δε θέλαμε να το πούμε. Καταλαβαίναμε ότι θα χάσουμε και τον πατέρα μας. - Που δε θέλατε να τον χάσετε, παρ όλα αυτά. - Πιστεύαμε ότι, αν έρθει πίσω η μητέρα μας, θα ξαναγίνουν όλα όπως ήταν πριν. - Έτσι είναι τα παιδιά... πιστεύουν πάντα και ελπίζουν πάντα. Κι έτσι συγχωρούσατε τον πατέρα σας - Δεν ήταν κακός όταν ήταν ξεμέθυστος, μας έπαιρνε αγκαλιά και έκλαιγε στον κόρφο μας, σαν μικρό παιδί. - Κι εσείς, βέβαια τον συγχωρούσατε. - Μας υποσχόταν ότι δε θα το ξανακάνει. - Κ εσείς... τον πιστεύατε.

14 - Το παιδί... πάντα πιστεύει στο γονιό του και δε θέλει να τον χάσει, όπως κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι Γι αυτό... δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατό ο γονιός, μια μητέρα, ένας πατέρας... να εγκαταλείπουν τα παιδιά τους και να χάνονται. - Έχεις δίκιο, αγόρι μου. Είναι πολύ σκληρό, το ξέρω. Όμως εδώ δεν είμαστε για να δικάσουμε κανένα. Εδώ είμαστε, για να φέρουμε κοντά αγαπημένα πρόσωπα που έχουν χωρίσει. Εσείς λοιπόν... χωρίσατε από τον πατέρα σας, όταν πήγατε στο Ορφανοτροφείο. - Και από την αδελφή σου, όταν έφυγες από το Ορφανοτροφείο. - Αυτή λοιπόν θα ήθελες να είναι απόψε. - Εσύ... δεν την αναζήτησες ποτέ; - Έψαξα στο ίντερνετ, αλλά δεν ξέρω αν υιοθετήθηκε κι εκείνη και άλλαξε όνομα... - Έψαξες... και δεν τη βρήκες... - Μάλιστα. - Αν απόψε, δεν είναι η αδελφή σου που σε ζητά, ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι; - (Σκύβει το κεφάλι και σφίγγει τα μάτια. Το σηκώνει και είναι δακρυσμένος.) - Αγόρι μου! Το θέλεις πολύ! Έχεις το κλειδάκι; - Άνοιξε το πακέτο. - (Το ανοίγει και παίρνει δισταχτικά το σταυρό.) - Σου θυμίζει κάτι; - Δε... δεν μπορώ να πω... - Από πού νομίζεις ότι μπορεί να έρχεται αυτός ο σταυρός; - Ίσως... ίσως από τη γυναίκα που με γέννησε. - Από τη μητέρα σου, δηλαδή... - Μπορείς να πεις μητέρα μια γυναίκα που εγκαταλείπει τα παιδιά της; - Είσαι πολύ σκληρός... είναι η βιολογική σου μητέρα. Σε γέννησε! - Εγώ... μια μητέρα ξέρω. Αυτήν που με μεγάλωσε. - Έτσι είναι. Γονιός είναι αυτός που μεγαλώνει ένα παιδί. Αλλά... και η άλλη... είναι αίμα σου. - Εκείνη όμως... αρνήθηκε το αίμα της!.. τι να πω; Παρ όλα αυτά, δε θέλεις να δεις ποια είναι η βιολογική σου μητέρα; - Μετά από είκοσι πέντε χρόνια; Γιατί; - Αν εκείνη θέλει να σου μιλήσει ; Αν, λέω αν, θέλει να σου ζητήσει συγνώμη;

15 - Συγνώμη; Τι να μου κάνει μια συγνώμη, μετά από είκοσι πέντε χρόνια; Μπορεί να επουλώσει... - Είσαι πληγωμένος. Το καταλαβαίνω. Νομίζω όμως, ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια απολογία. Άκουσέ την, δεν ξέρεις τι έχει να σου πει! Τη θυμάσαι καθόλου; - Όχι! - Την έσβησες από τη μνήμη σου, για να μη σε πληγώνει... - Ήμουν πολύ μικρός... έχουν περάσει πολλά χρόνια. - Ούτε από φωτογραφίες... - Δεν είχαμε φωτογραφίες! Μετά που έφυγε, ο μπαμπάς τις έσκισε όλες. Σαν να ήθελε να εξαλείψει κάθε ίχνος της. - Εσύ όμως δεν έχεις κρατήσει τίποτα από αυτήν; - Θυμάμαι την αγκαλιά της. - Δηλαδή; - Με έσφιγγε σαν να ήταν να με χάσει. Παίζαμε, γελούσαμε, κι ύστερα μ έσφιγγε!.. (Μικρή παύση, κρύβει τα κεφάλι στα δυο του χέρια. Ύστερα το σηκώνει προσπαθώντας να μην κλάψει.) - Καταλαβαίνω, αγόρι μου. Όλα αυτά πονάνε. Πονάνε πολύ. Δε θέλεις όμως να μάθεις γιατί σε άφησε, αφού σ αγαπούσε τόσο! - Προβληματίστηκα πάρα πολύ τι θα κάνω, αν είναι εκείνη. - Και πού κατέληξες; - (Δυσκολία και δυσφορία.) - Θέλεις να της δώσεις μια ευκαιρία; - (Συγκαταβατικά) Αφού είμαι εδώ... - Είσαι έτοιμος; - (Ξεφυσώντας) Μμμμ, (με δυσκολία) νννναι. - Δείξτε μας, παρακαλώ, το πρόσωπο. (Εμφανίζεται το πρόσωπο της μητέρας του. Ο ίδιος ταράζεται σε τέτοιο βαθμό, που ορμά και βγαίνει από το στούντιο. Η μητέρα του λιποθυμά, η παρουσιάστρια τα χάνει και απευθύνεται στην κοπέλα και το φίλο του.) - Σας παρακαλώ, μπορείτε να πάτε να δείτε τι έπαθε; (Πάει κοντά στη γυναίκα, της δίνει μπατσάκια, της δίνει νερό. (Προς τα παρασκήνια) Μπορείτε να με βοηθήσετε να τη συνεφέρουμε; (Έρχονται, τη βοηθούν, η γυναίκα συνέρχεται και την ίδια ώρα μπαίνει ο φίλος του Χριστόδουλου μέσα κρατώντας μια φωτογραφία.) Γιάννης: Διώξτε! Διώτξε την αυτή τη γυναίκα! Παρουσιάστρια: Κύριε... σας παρακαλώ... Πώς μιλάτε έτσι; Ω, Θεέ μου, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο! Γιάννης: (Ορμά κατά τη γυναίκα, κραδαίνοντας τη φωτογραφία και μη μπορώντας να μιλήσει από το κάχρι του.) Παρουσιάστρια: Παρακαλώ, παρακαλώ!

16 Γιάννης: (Απελπισμένα) Διώξτε την! Διώξτε την! Παρουσιάστρια: (Πάει κοντά του) Σε παρακαλώ, Γιάννη! Κάθισε, ηρέμησε. Γιάννης: (Κάθεται και πιάνει το κεφάλι του. Σχεδόν κλαίγοντας) Διώξτε το δαίμονα! Παρουσιάστρια: Σε παρακαλώ, Γιάννη! Πες μας τι έγινε,. Γιατί έφυγε έτσι ο Χριστόδουλος; Είναι καλά; Γιάννης: (Της δείχνει τη φωτογραφία.) Παρουσιάστρια: Τι είναι αυτό; Ο Χριστόδουλος... αγκαλιά με τη μητέρα του; Είπε ότι δεν τη γνώριζε! Είπε ότι είχε να τη δει είκοσι πέντε χρόνια! Γιάννης: Εφτά μόνο... πριν εφτά χρόνια... αλλά... δεν ήξερε!.. Γενοβέφα: (Ταράζεται και σηκώνεται να φύγει.) Παρουσιάστρια: Σας παρακαλώ, κυρία μου! Μείνετε στη θέση σας! Γενοβέφα: (Διστάζει για μια στιγμή, μετά κουνάει το κεφάλι, έχει δει τη φωτογραφία, και φεύγει ξεσπώντας σ ένα κλάμα-ουρλιαχτό.) Παρουσιάστρια: Μα τι συμβαίνει σήμερα; Τι είναι όλα αυτά, Χριστέ μου; Πες μας, βρε Γιάννη, τι σημαίνουν όλα αυτά; Γιάννης: Αυτή η φωτογραφία... πριν από εφτά χρόνια... την κουβαλούσε πάντα πάνω του. «Δε θα την αποχωριστώ ποτέ», μου έλεγε. «Θα μείνει για πάντα η γυναίκα της ζωής μου». Παρουσιάστρια: Φυσικό είναι, αφού είναι η μητέρα του. Γιάννης: (Ουρλιάζοντας, κλαίγοντας) Όχι! Δεν είναι φυσικό. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σ έναν άνθρωπο! Παρουσιάστρια: Τι λες τώρα, Γιάννη! Ό,τι χειρότερο το να βρει τη μητέρα του; Γιάννης: (Απελπισμένα) Δεν το ήξερε ότι ήταν η μητέρα του! Παρουσιάστρια: Και πώς έγινε και βρέθηκαν μαζί; Γιάννης: Ήταν φαντάρος... στην Καβάλα... (πνίγεται) πήγαν να διασκεδάσουν ένα βράδυ. (Ξεφυσάει, δυσκολεύεται να μιλήσει.) Παρουσιάστρια: Θέλεις λίγο νερό; Φέρτε του λίγο νερό, παρακαλώ. Είσαι καλύτερα τώρα; Γιάννης: (Νεύει «ναι», αλλά ακόμα οι λέξεις δε βγαίνουν από το στόμα του.) Παρουσιάστρια: (Περιμένει.) Γιάννης: Πώς έγινε αυτό;! Πώς έγινε αυτό, Θεέ μου;! Γιατί επέτρεψες να γίνει; Λένε πως όλα γίνονται για ένα σκοπό. Αυτό γιατί; Παρουσιάστρια: Γιάννη!.. Γιάννης: Αυτή η κυρία τραγουδούσε σε κείνο το κέντρο. Είχε μεγάλο σουξέ. Ο κόσμος τη χειροκροτούσε. Οι άντρες τη γλυκοκοίταζαν... Παρουσιάστρια:... Γιάννης: Ο Χριστόδουλος ήταν νέος. Ήταν φαντάρος. Δεν είχε πάει με γυναίκα μέχρι τότε. Ήθελε να είναι πολύ ξεχωριστή η γυναίκα που θα

17 πήγαινε για πρώτη φορά μαζί της. Ήξερε πως κινδύνευε να την ερωτευτεί. Από την πρώτη ματιά μαγεύτηκε. Δεν μπορούσε να ξεκολλήσει τα μάτια του από πάνω της. Αλλά κι εκείνη... κι εκείνη... Είχε μια συνήθεια. Όταν τέλειωνε το πρόγραμμά της, κατέβαινε από το πάλκο, πήγαινε στην πίστα και χόρευε ένα χορό μόνη της. Ένα χορό της κοιλιάς. Είχαν δικαίωμα να χορέψουν όσοι άντρες ήθελαν μαζί της. Ύστερα διάλεγε έναν απ αυτούς και χόρευε μαζί του ένα ταγκό. Αυτός θα ήταν ο τυχερός της βραδιάς... Θα έφευγε μαζί του από το κέντρο... Ο άντρας της το απολάμβανε. Χαιρόταν να βλέπει πόσο άρεσε η γυναίκα του. Αλλά... για μια μόνο βραδιά. Ήταν το αποχαιρετιστήριο. Την άλλη μέρα έφευγαν. Έτσι, όταν ξανάρχονταν, είχε πολλούς ακόμη που την επιθυμούσαν. Ήταν ένα δόλωμα, για να κρατούν την επιθυμία της πελατεία τους ζωντανή. Παρουσιάστρια: Μα είπε ότι ο άντρας της τη ζήλευε. Γιάννης: Ναι, τη ζήλευε. Γι αυτό και δεν την άφηνε για πάνω από μια βραδιά. Παρουσιάστρια: (Γκριμάτσα, σαν να λέει «τα χει αυτά η ζωή...») Γιάννης: Εκείνο το βράδυ... ο «τυχερός» ήταν ο Χριστόδουλος. Παρουσιάστρια: (Με φρίκη) Τι θέλεις να πεις;! Γιάννης: Τον είχε ξεχωρίσει. Και, παρ όλο που ο Χριστόδουλος δε σηκώθηκε να χορέψει... Πήγε, τον πήρε από το χέρι και πέρασε αγέρωχη μπροστά απ όλους εκείνους που είχαν χορέψει με την ελπίδα να επιλεγούν. Απειλήθηκε σκάνδαλο. Αλλά έφυγαν όλοι, εκείνη με το Χριστόδουλο, ο άντρας της με το μπουζούκι στο χέρι, η ορχήστρα ολόκληρη. Πήγαν μια βόλτα στο λιμανάκι. Μια βόλτα ρομαντική. Κρατώντας χέρι χέρι. Περπάτησαν... μίλησαν... «Σαν να γνωριζόμασταν από πάντα», μου είχε πει ο Χριστόδουλος. Περπάτησαν για ώρες πολλές, δεν ήθελαν να αποχωριστούν. Και κάπου εκεί κατά το ξημέρωμα όταν πια ο χρόνος τελείωνε και ο Χριστόδουλος έπρεπε να πάει στο στρατόπεδο κι εκείνη να γυρίσει στον άντρα της... Παρουσιάστρια: Τι θέλεις να πεις, Γιάννη; Είναι ποτέ δυνατό; Χριστέ μου! Τι είναι αυτά που ακούμε απόψε! Γιάννης: (Κουνάει το κεφάλι) Εκεί... λίγο πριν το ξημέρωμα... κυλίστηκαν στην άμμο... Παρουσιάστρια: Ω φτάνει! Φτάνει! Τώρα καταλαβαίνω. Γιάννης: Όχι, δεν καταλαβαίνεις. Δεν είσαι άντρας. Δεν ξέρεις τι θα πει να μην έχεις πάει με γυναίκα ως τα είκοσι ένα σου. Ήθελε να ερωτευτεί, έλεγε. Δεν μπορούσε να πάει «έτσι». Και την ερωτεύτηκε. Στην αρχή ήταν σαν να είχε χάσει το νου του. Ήταν σαν παραζαλισμένος. Του έδωσαν άδεια από το στρατό. Ήρθε στον Πειραιά και... ήταν σαν να μην ήταν εκεί. Σαν να μην ήταν πουθενά. «Σύνελθε», του έλεγα, «τι έπαθες; Με μια φορά που είδες μια γυναίκα...» «Ήταν

18 τόσο γλυκιά», μου έλεγε, «που δε θα την ξεπεράσω ποτέ.» Νόμιζα ότι δε θα συνέλθει ποτέ, αλλά ευτυχώς, λίγο καιρό μετά γνώρισε τη Σεσίλια.. Εκείνο το κορίτσι τον έσωσε. (Ξαφνικά, ακούγεται ένα ουρλιαχτό αντρικό, κάποιος ορμάει, κάποιον χτυπάει... Όλα αυτά γίνονται στα παρασκήνια.) Σεσίλια: Μη, καλέ μου, μη! (Ο Χριστόδουλος μαχαιρώνει τη μητέρα του.) Γενοβέφα: (Ξεψυχώντας στα χέρια του) Αγόρι μου! (Καταλαβαίνουμε ότι πεθάινει.) Χριστόδουλος: (Κλαίει με ουρλιατό.) Σεσίλια: Χριστόδουλε! Τι έκανες; Τι έκανες;! Τη σκότωσες! (Κλαίει.) Τι πας να κάνεις; Άσ το κάτω αυτό! (Παλεύει μαζί του με πείσμα) Όχι, μη σ αγαπάω. (Παλεύοντας με δύναμη, έρχονται στο πλατό. Εκείνος κρατάει το ματωμένο μαχαίρι και προσπαθεί να το μπήξει στον εαυτό του, αλλά εκείνη τον εμποδίζει πολύ σθεναρά. Τη ρίχνει κάτω, αλλά προλαβαίνει ο Γιάννης και του πιάνει τα χέρια. Παλεύει μαζί του σκληρά, προσπαθώντας να του πάρει το μαχαίρι.) Γιάννης: Δε φταις εσύ, ρε μαλάκα! Δεν ήξερες! (Τον νικάει και τον ρίχνει κάτω.) Χριστοδουλος: (Αφήνει να του πέσει το μαχαίρι και κλαίει σπαρακτικά.) Παρουσιάστρια: (Τα έχει χάσει, δεν ξέρει τι να κάνει. Σηκώνει τη Σεσίλια, που κλαίει στην αγκαλιά της.) (Ακούγονται σειρήνες από νοσοκομειακό και περιπολικό αστυνομίας. Δύο αστυνομικοί μπαίνουν στο πλατό και κατευθύνονται προς την παρουσιάστρια.) Αστυνομικός Α : (Βγάζει χειροπέδες.) Κυρία μου, συλλαμβάνεστε. Παρουσιάστρια: Εγώ;! Γιατί; Αστυνομικός Β : Για αυτόφωρο αδίκημα. Παρουσιάστρια: Εγώ;! Μα δεν είμαι εγώ... Αστυνομικός Α : (Της περνάει τις χειροπέδες.) Όχι, κυρία μου! Συλλαμβάνεστε επ αυτοφώρω, γιατί δεν μπορείτε να εξαπατάτε έτσι τον κόσμο. Αστυνομικός Β : (Φέρνει από τα παρασκήνια ένα πρόσωπο.) Ιδού και η ηθική αυτουργός. Νόμισε ότι μπορεί να γίνει μια νέα Άγκαθα Κρίστι. Αστυνομικός Α : Τα ψέματα, κυρία μου, τελειώνουν εδώ. Αυτή η εκπομπή δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Το μαγαζί έκλεισε! Συγγραφέας: Αν υπήρχε, θα έκλεινε και η αυλαία. (Πιάνονται όλοι μαζί και υποκλίνονται στο κοινό. Η παρουσιάστρια υψώνει τα χέρια με τις χειροπέδες, έχοντας ενωμένες τις παλάμες, προς το κοινό και χαιρετά σαν να το συγχαίρει.) Παρουσιάστρια: (Έρχεται μπροστά) Κυρίες και κύριοι, ευχαριστούμε, που για μια φορά ακόμη μας βοηθήσατε να ανοίξουμε μαζί ένα πακέτο.

19 Αυτό το πακέτο είχε απροσδόκητη τροπή. Μήπως όμως... δεν είναι έτσι η ίδια η ζωή; Τώρα, δεν έχετε, παρά να μας στείλετε τα μηνύματά σας στο Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Θεολογικών Σπουδών : Ελένη Καρβουνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα.

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα. 6 ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ, έχω τα χάλια μου. Με το που μπαίνω στο σπίτι, ακούω ήχο από κατσαρολικά. Η μαμά είναι ακόμα στη δουλειά. Τότε ποιος; Η εικόνα του μπαμπά μπροστά από την κουζίνα είναι αρκετή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝ. ΚΟΥΤΟΥΖΗ ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ Βασισμένο στην ιστορική πραγματικότητα Τα ονόματα και επώνυμα των ηρώων είναι τυχαία ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005 ΧΩΡΟΙ σκηνικό, κοστούμια

Διαβάστε περισσότερα

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια»

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια» 1 Εξήντα λεπτά. «Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια» «Όπα, Όπα. Για σιγά γιατί σαν πολλά μας τα λες.» «Ορίστε;» «Ποιος είσαι εσύ που

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ Νουβέλα 1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ########################################################################### Ήταν επισκέπτης σ αυτή τη μικρή πόλη. Τον είχε στείλει η υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!!

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Λόγος Επίκαιρος Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Αν ο Χριστός και η αλήθεια Του είναι "απάτη", μην διαβάζεις αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Διήγημα με τίτλο: «ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ»

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Διήγημα με τίτλο: «ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ» ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Διήγημα με τίτλο: «ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ» ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ «Αργοπεθαίνω!» Είναι η πρώτη λέξη. Η πιο αυθόρμητη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ 1 ΚΑΡΦΩΣΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ στο πρόσωπό μου και μετά από ένα πολύ σύντομο μάλλον υποτυπώδες χαμόγελο χαμήλωσε το βλέμμα στον υπολογιστή της και άρχισε να πληκτρολογεί μία μία τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03

ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03 ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τη συζήτηση ενός πολύ σημαντικού θέματος, ενός πολύ σημαντικού προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29/8/2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29/8/2015 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29/8/2015 Συντρόφισσες και σύντροφοι Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την εισήγησή μου στη συνδιάσκεψή μας, με μια διαπίστωση που πιστεύω

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1720 ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ. Μόνο λίγα λεπτά είχαν περάσει από τη στιγμή που ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από τις κορυφογραμμές του Αθέρα, αφήνοντας στο γαλανό ουρανό

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Παραμύθια που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Εισαγωγή Κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 οι εκπαιδευόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 1 Έτσι άρχισαν όλα Από τότε που θυμόταν το εαυτό της η Χαρά είχε στο πλάι της έναν άντρα σπουδαίο, ρωμαλέο, δυνατό, που την προστάτευε, την κανάκευε και τη θαύμαζε. Όσο ήταν

Διαβάστε περισσότερα

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ.

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΔ Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08 συνήλθε στην

Διαβάστε περισσότερα

Μες στις παλάμες η αγάπη

Μες στις παλάμες η αγάπη 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΤΑΜΟΥΛΗ Ε Π Α Ι Ν ΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: MEΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΛΙΓΚΑ Νίσυρος Δωδεκάνησος Αθήνα, Μάρτιος 2011 Μες στις παλάμες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Γενικές πληροφορίες Πού βρίσκομαι;

ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Γενικές πληροφορίες Πού βρίσκομαι; ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γενικές πληροφορίες Πού βρίσκομαι; Ονομάζομαι Ροβήρος Άνθρωπος και είμαι ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η κύρια ιδιότητά μου ή, τέλος πάντων, γι αυτό θέλω να με θυμούνται οι επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Μαρία και Ιωσήφ Αυτή είναι η ιστορία του Ιησού και του αδελφού του Χριστού, του πώς γεννήθηκαν, του πώς έζησαν και του πώς ο ένας από αυτούς πέθανε. Ο θάνατος του άλλου δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Στον 20ό αιώνα ζούμε, μαμά, όχι στο Μεσαίωνα. Για όνομα του Θεού! Οι γυναίκες έχουν πάρει πια τη ζωή στα χέρια τους. Άσε με στην ησυχία μου, έχω άλλα

Στον 20ό αιώνα ζούμε, μαμά, όχι στο Μεσαίωνα. Για όνομα του Θεού! Οι γυναίκες έχουν πάρει πια τη ζωή στα χέρια τους. Άσε με στην ησυχία μου, έχω άλλα 1 Το Προξενιό ΤO ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ τρύπωνε κλεφτά μέσα από τα σύννεφα κι έλουζε το αρχοντικό με μια απόκοσμη λάμψη. Ο απόηχος από τον παφλασμό της θάλασσας που σμίλευε τα βράχια κι έγλειφε την αμμουδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 2007-2008 ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 2007-2008 ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ «Υπάρχει μέλλον»

Διαβάστε περισσότερα

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη Εύα Παπώτη Μια «γριά» νέα Πρωτογνώρισα την Κατερίνα ως μαθήτρια λυκείου στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο οποίο εργαζόμουν ως φιλόλογος. Σήμερα είναι τριάντα ετών. Σε μια συνάντησή μας, λίγο πριν

Διαβάστε περισσότερα

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας Πνευματική Ανατομική Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Άννα: Κάνουμε δήλωση πρόθεσης για το σώμα μας. Ας φέρουμε τα χέρια στην καρδιά ακουμπώντας στην καρδιά. Τιμώ

Διαβάστε περισσότερα

Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που

Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που άπλωσε τη ζωή της πάνω από τη θάλασσα, που δέχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιες είναι αυτές, μία προς μία, εξετάζοντας τις πιο εξόφθαλμες και αναντίρρητες από αυτές.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιες είναι αυτές, μία προς μία, εξετάζοντας τις πιο εξόφθαλμες και αναντίρρητες από αυτές. Η κατάσταση της χώρας είναι γνωστή. Την ξέρουν κι οι πέτρες. Ναι, έχουμε οικονομική κρίση ναι, η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει Το ζήτημα, όμως, είναι να καταλάβουμε όλοι, τι πραγματικά συμβαίνει.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 19.12.2000 _ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας)_: Εδώ ήταν. Μισό λεπτό, κύριε Μπασιάκο, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Άδειο που φαίνεται το σπίτι ε, σκύλε; Εσύ κοίτα να κάτσεις ήσυχος σε τούτα δω τα βράχια, Γουίλο.

Άδειο που φαίνεται το σπίτι ε, σκύλε; Εσύ κοίτα να κάτσεις ήσυχος σε τούτα δω τα βράχια, Γουίλο. 1 Θα κάτσω στη θέση μου εδώ πάνω στον λόφο, πίσω απ το σπίτι. Θα περιμένω. Και θα βλέπω. Φύλλο δεν κουνιέται κει κάτω. Γυμνή που φαίνεται στο χιόνι η κοιλάδα. Μόνο το σπίτι, γκρίζο και μονάχο δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Αυδίκος Η αµηχανία µπροστά στον τοίχο: το Πρόγραµµα και οι κοινότητες των Τσιγγάνων Γεια σας. Εγώ είµαι καινούργιος στη Θεσσαλία οι εκατέρωθέν µου καθήµενοι προϋπήρξαν εµού. Να ξεκινήσω, λοιπόν,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στάδιο στην όλη προσπάθειά σας. Το στάδιο που αρχίζει τη στιγμή που ο καπνιστής αποφασίζει πως δε θα ξαναβάλει τσιγάρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπασιάκος έχει το λόγο. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) Το γενικό ερώτημα που διερευνήσαμε ήταν κατά πόσο τα υγρά επηρεάζουν την εμφάνιση των δοντιών μας. Αφού εντοπίσαμε τις μεταβλητές μας, (είδος υγρού, θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ. Η Στοιχειωμένη Μοίρα. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ

Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ. Η Στοιχειωμένη Μοίρα. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ Η Στοιχειωμένη Μοίρα εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TZ Κεφάλαιο 1: Ο θεός της σοφίας 9 Κεφάλαιο 2: Η ημέρα της συνάντησης 19 Κεφάλαιο 3: Ο Άγγελος και οι άγγελοι 27 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Εξήντα δευτερόλεπτα. Τόσο είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε πάνω στις μεταλλικές μας πλάκες προτού ο ήχος ενός σήμαντρου μας ελευθερώσει. Αν βγεις από τον κύκλο πριν περάσει το λεπτό, νάρκες

Διαβάστε περισσότερα

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÅËÖÙÍ - ÌÉÁÏÕËÇ ÔÇË. 2310-828989 Η ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ÅÔÏÓ B ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ 1. Ύπνος: Δεν βοηθάει να ξενυχτήσουμε διαβάζοντας το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε το σύνολο της ύλης στο μυαλό μας. Η κούραση, δε θα μας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Υπουργού Δικαιοσύνης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου

Συνέντευξη Υπουργού Δικαιοσύνης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Αθήνα, 19 Μαρτίου 2009 Συνέντευξη Υπουργού Δικαιοσύνης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπουργέ, καλή σας ημέρα ΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε 1 ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε βράδυ ένα σωρό ιστορίες, κάθε μέρα τους μιλάει για του κόσμου τα παράξενα. Ποτέ, ωστόσο, δεν τους είχε πει ότι υπάρχει κάτι τόσο θαυμαστό σαν το στολίδι

Διαβάστε περισσότερα

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:...Αγαπητοί συνάδελφοι, η πραγματικότητα ποια είναι; Είναι ότι από τη θέσπιση του Συντάγματος του 75 και του αντίστοιχου εκτελεστικού νόμου 998/1979 έχουμε πάνω από εξήντα νομοθετικές

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ Συνέντευξη µε τον κ. Πασπαράκη ηµήτριο (Π..) και τον Σταυρακάκη Βασίλειο () Κρήτη, Περβόλια Ν. Ρεθύµνης, Τ.Ε.Ι. Κρήτης (Παράρτηµα Ρεθύµνου) 11 Ιουνίου 2005 Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11. Πριν...

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11. Πριν... ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11 Πριν... ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ! Περνάει ο χρόνος γρήγορα. Ρέουν οι ζωές, γίνονται ιστορίες, γίνονται στιγμές αιχμάλωτες σε χαρτί, πορτρέτα, ημερολόγια, φτιάχνουν αποδείξεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως ξέρει, έχει απαντηθεί στη Βουλή το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

(Σκέψεις)...Τι είναι τούτο γαμώτο μου; Πάλι έκλεισαν την είσοδο οι απολυμένοι του μετρό; Αχ! χάλια έγινες Ελλαδούλα μου! Ταξί, ταξιιιιί...

(Σκέψεις)...Τι είναι τούτο γαμώτο μου; Πάλι έκλεισαν την είσοδο οι απολυμένοι του μετρό; Αχ! χάλια έγινες Ελλαδούλα μου! Ταξί, ταξιιιιί... P a g e 1 P a g e 2 ΥΠΟΘΕΣΗ Ο κος Σαράντης είναι ένας άνθρωπος «της διπλανής πόρτας» που ζει στην Αθήνα το 2011, μία εποχή βαθιά μέσα στην οικονομική κρίση που είχε ξεκινήσει από το 2007. Είναι ένας απλός

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνα τα χαράματα που σημάδεψαν την αρχή του τέλους

Εκείνα τα χαράματα που σημάδεψαν την αρχή του τέλους 31 Μαΐου 1941 y ες μου μια ιστορία, κοριτσάκι. Πες μου την ιστο- για εκείνο το κορίτσι και τα αγάλματα. Πες «Πρία μου αυτά που δεν ξέρω» με παρακαλάει κι ένα αδιόρατο χαμόγελο εμφανίζεται δειλά στα χείλη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ Ή ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ 1 Ας μιλήσουμε για λίγο με τον τρόπο που μιλά ο Χάιντεγκερ. Η Σκέψη του Χάιντεγκερ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Λέξους Μανταλέξους

Ο Λέξους Μανταλέξους Ο Λέξους Μανταλέξους ο Γαϊδάρ και ο Λεξουλίνος βρίσκουν τα ονόματα των ψαριών 2 παιδική ιστορία γνώσεων γιατί το λέμε έτσι; για παιδιά 6 12 ετών ΣωτήρηςΑθηναίος athi@24grammata.com www.24grammata.com 1

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ Μεγάλο κακό η µνησικακία. Είναι µεγαλύτερο κι από την πορνεία. Πόσο µεγάλη η αρετή της συγχωρητικότητας!

ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ Μεγάλο κακό η µνησικακία. Είναι µεγαλύτερο κι από την πορνεία. Πόσο µεγάλη η αρετή της συγχωρητικότητας! ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ Μεγάλο κακό η µνησικακία. Είναι µεγαλύτερο κι από την πορνεία. Την πορνεία, όταν την κάνεις, χορταίνεις κάπως. Η µνησικακία σε φλογίζει συνεχώς. Αντίθετα η συγχωρητικότητα µεγάλη αρετή σε κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ 27 28 29 Είχαμε πλύνει τα πιάτα, είχαμε συγυρίσει το σπίτι και η Σάρα νανούριζε ήδη τη μικρή μας πριγκίπισσα στο παιδικό δωμάτιο. Έκανα στα γρήγορα μια προσευχή στον Θεό των κοιμισμένων παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 Θα συζητηθεί η υπ αριθμόν 12/8/9-12-2015 επίκαιρη επερώτηση δέκα Βουλευτών της

Διαβάστε περισσότερα

Mona Perises. Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος πρώτο

Mona Perises. Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος πρώτο Mona Perises Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος πρώτο ISBN: 978-618-81894-1-6 Mona Perises 2003 2013 Ελλάδα Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος Ελλάδα Η Μάγια είναι μια 42χρονη γυναίκα, που μετά

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ με ασφάλεια. Είχα ένα ποδήλατο πριν από δύο χρόνια και ήμουν η καλύτερη σ ολόκληρη τη χώρα

Κυκλοφορώ με ασφάλεια. Είχα ένα ποδήλατο πριν από δύο χρόνια και ήμουν η καλύτερη σ ολόκληρη τη χώρα Είχα ένα ποδήλατο πριν από δύο χρόνια και ήμουν η καλύτερη σ ολόκληρη τη χώρα Μια μέρα πήγα εκδρομή τρέχοντας όπως το πουλί δε φορούσα, όμως κράνος μη χαλάσει το μαλλί Τι όμορφη που ήτανε αλήθεια όλη η

Διαβάστε περισσότερα

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε.

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε. ΖΟΥΛΟΥ 13 1 «ΦΟΒΑΣΑΙ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;... Για λέγε, φοβάσαι;» Ο Άλι δεν απαντούσε πολλά φίδια στο στόμα. «Βλέπεις τι συμβαίνει, μικρέ Ζουλού; Βλέπεις;» Όχι, δεν έβλεπε τίποτα. Τον είχαν αρπάξει από τα μαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 Ώρα έναρξης: 14:00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΑΚΟΣ.,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός»

Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός» ~ Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός» Οι ήρωες του βιβλίου ~ καρακάξα ο Κραξ Κώστας Τέρεχ φανέτο η κυρία Μελ-μελ Λενέτα Στράνη συγγραφέας καρακάξα

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Εγώ κι εσύ

Γεράσιμος Μηνάς. Εγώ κι εσύ 1 2 Γεράσιμος Μηνάς Εγώ κι εσύ ΠΟΙΗΣΗ Επιλογή 1995-2004 3 4 5 είναι πατάρι με σκονισμένα θαύματα, προς ανακάλυψη. Αξιολόγηση. Εκμετάλλευση, Αν οφείλεις στον εαυτό σου. Γράμματα Σιγά σιγά, μαθαίνω να ζωγραφίζω.

Διαβάστε περισσότερα

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας Παντελής Παπαδόπουλος Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι Είναι τιμή για μένα και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω ενεργά στην ημερίδα αυτή. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 03:54 Ζητούμενο είναι να τεθεί ο προβληματισμός και να προκύψει η αναζήτηση Γράφτηκε από τον Κώστας Γκέτσης Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου αναμεσα μασ το ποταμι Άντρας ήταν Ή γυναίκα; Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου ορόφου. Τη γνώριζε; Γνωστή φυσιογνωμία... Συγκέντρωσε

Διαβάστε περισσότερα

Σκοτεινές Ομάδες, Σέκτες, Τάγματα & Αδελφότητες. Συντάχθηκε απο τον/την Νεφέλη

Σκοτεινές Ομάδες, Σέκτες, Τάγματα & Αδελφότητες. Συντάχθηκε απο τον/την Νεφέλη Τι είναι; Ξεκινώντας, θα ήθελα να διευκρινίσω και να τονίσω ότι δεν είναι όλα τα Τάγματα, Ομάδες, Αδελφότητες και Σέκτες ίδια. Υπάρχουν αρκετά, που έχουν ιδρυθεί εδώ και αρκετά χρόνια (μερικά έως και αιώνες)

Διαβάστε περισσότερα

ο σούρουπο είχε απλώσει το σκοτεινό υφάδι του, κεντημένο με περισσή στοργή από τη μητέρα του, τη μαρμαρυγή. Τιτιβίσματα πτηνών ορμούσαν μες στην

ο σούρουπο είχε απλώσει το σκοτεινό υφάδι του, κεντημένο με περισσή στοργή από τη μητέρα του, τη μαρμαρυγή. Τιτιβίσματα πτηνών ορμούσαν μες στην Πρόλογος Εκεί έξω, σε μέρη που ανέγνωρα κοιμούνται, σε τόπους μακρινούς και μυστηριακά άφαντους, ανθοβριθούν κόσμοι και μαραίνονται πλάσματα που χλευάζουν την αιωνιότητα. Το μικρό μυαλό των ανθρώπων, ευχαριστημένο

Διαβάστε περισσότερα

Για το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά ΟΞΩ ΑΠ Τ ΑΜΠΕΛΙΑ ΡΕΕΕ. της Νάντιας Βαλαβάνη. Ομιλία στην παρουσίασή του στη Στοά του Βιβλίου, την 20.05.

Για το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά ΟΞΩ ΑΠ Τ ΑΜΠΕΛΙΑ ΡΕΕΕ. της Νάντιας Βαλαβάνη. Ομιλία στην παρουσίασή του στη Στοά του Βιβλίου, την 20.05. Για το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά ΟΞΩ ΑΠ Τ ΑΜΠΕΛΙΑ ΡΕΕΕ της Νάντιας Βαλαβάνη Ομιλία στην παρουσίασή του στη Στοά του Βιβλίου, την 20.05.2008 Αγαπητές φίλες και φίλοι, «Όπως όλες οι αυτοβιογραφίες, είναι

Διαβάστε περισσότερα

III. Ο γέρος που άκουγε τα ωραιότερα τραγούδια.

III. Ο γέρος που άκουγε τα ωραιότερα τραγούδια. III. Ο γέρος που άκουγε τα ωραιότερα τραγούδια. Περπάτησε τα εκατό περίπου μέτρα ουδέτερης ζώνης βαριεστημένα, όχι δε το είχε μετανιώσει, φαίνεται ήταν γραφτό του αυτά τα σύνορα να τα διασχίζει με τα πόδια,

Διαβάστε περισσότερα

«Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ»

«Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ» 1 ΚΕΝΝΕΘ ΣΩΓΕΡ ΓΚΟΥΤΜΑΝ «Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ» ιασκευή-σκηνοθετικές οδηγίες: ηµήτρης Ρήτας Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεµάτων ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Νοµού Καρδίτσας, Φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός

Διαβάστε περισσότερα

Να µαστε λοιπόν µε καφέ και τσιγάρα στης φίλης µου της Ρίτας,

Να µαστε λοιπόν µε καφέ και τσιγάρα στης φίλης µου της Ρίτας, ΠEPIEXOMENA Χοντρός... 37 Γείτονες...44 Η ιδέα... 52 Δεν είναι αυτοί ο άντρας σου...58 Είστε γιατρός;...67 Ο πατέρας... 77 Δεν είπε κανείς τίποτα... 80 Εξήντα εκτάρια...100 Τι γίνεται στην Αλάσκα;... 116

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς!

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Το τευχάκι αυτό γράφτηκε και επιμελήθηκε από την ομάδα ΕΚΑΤΣ Η ΚΟΥΤΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ στο Ρέθυμνο το Φεβρουάριο του 2005 Τα σκίτσα που χρησιμοποιήθηκαν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ εργοστάσιο επίσης δήθεν δικής του ιδιοκτησίας όπου

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Κυρίες, κύριοι, Η έννοια της ανάπτυξης είναι τόσο πολυφορεμένη στο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο, που αν δεν δώσουμε, ο καθένας από

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που γεννιούνται με χαρακτήρα δυναμικό και φιλόδοξο, που χαράζουν μόνοι τους την πορεία τους στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι,

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που γεννιούνται με χαρακτήρα δυναμικό και φιλόδοξο, που χαράζουν μόνοι τους την πορεία τους στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που γεννιούνται με χαρακτήρα δυναμικό και φιλόδοξο, που χαράζουν μόνοι τους την πορεία τους στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι, που δεν μπορούν να πάρουν εύκολα πρωτοβουλίες, δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλας Φαλάς, Ε 1. Κυριακή Φιλοθέου, Ε 2

Νικόλας Φαλάς, Ε 1. Κυριακή Φιλοθέου, Ε 2 Ο Άγιος Νικόλαος είναι αμιγώς ελληνική κοινότητα του κατεχόμενου τμήματος της Επαρχίας Αμμοχώστου. Γεωγραφική θέση: βρίσκεται 34 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Αμμοχώστου και 32 χλμ. ανατολικά της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα)

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) Εδώ ο Πλάτωνας περιγράφει τις τελευταίες ώρες του Σωκράτη στην φυλακή, πριν την θανάτωσή του με κώνειο, και τις συζητήσεις που κάνει με τους φίλους του, με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννά νοτάρά Χαμένες άγάπες

Ιωάννά νοτάρά Χαμένες άγάπες Ιωάννα Νοταρά Χαμένες Αγάπες Στην μόλις δέκα έξι μηνών γλυκιά Μυρτώ «Σίγουρα θα κοντεύει να ξημερώσει. Πρώτη φορά που ήπια τόσο πολύ! Ξέφυγα και τί απαίσια αίσθηση η αναγούλα! Ωπ! Αλλού πατάω κι αλλού

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται. Οι θεσμοί δοκιμάζονται. Και η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

Παλιά ήμασταν περισσότεροι. Είμαι βέβαιος. Όχι τόσοι

Παλιά ήμασταν περισσότεροι. Είμαι βέβαιος. Όχι τόσοι Παλιά ήμασταν περισσότεροι. Είμαι βέβαιος. Όχι τόσοι ώστε να γεμίζουμε ένα γήπεδο ή έστω μια κινηματογραφική αίθουσα, αλλά σίγουρα περισσότεροι από αυτούς που απομένουν σήμερα. Για να πω την αλήθεια, πιστεύω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 3 Ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αντωνόπουλος Ανδρέας Γιολάρης Ανδριανός Δαγρές Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη,

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη, (Ο Νικολό Μακιαβέλι, μέσα από μία επιστολή του, περιγράφει την ζωή του στο κτήμα του, στο οποίο είχε αποτραβηχτεί, μετά το 1513 που οι Μεδίκοι ανακατέλαβαν την εξουσία.) Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς

Διαβάστε περισσότερα

το 1945 εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του ανώνυμου [11]

το 1945 εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του ανώνυμου [11] Α ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ Την ώρα που κατέβηκε από τη λιμουζίνα, το είχε πάρει πια απόφαση ν αυτοκτονήσει. Η ιδέα ξεπρόβαλε μέσα από τη λόχμη της την πρώτη κιόλας φορά που ο καθηγητής τού μίλησε για την ανίατη

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Μαρίας Ιορδανίδου Λωξάντρα Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Περιεχόμενα: Στόχοι Συνέντευξη της Μαρίας Ιορδανίδου Ιστορικό πλαίσιο του έργου Ο μύθος Η ηρωίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη

Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη 24 η Μαρτίου 2014 Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στο πλαίσιο του εορτασμού της 25 ης Μαρτίου 2014 διοργάνωσε σε συνεργασία με το Σύλλογο μας, εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ. ΠΛΑΤΩΝΑΣ 427 π.χ. - 347 π.χ. Έργα Ίωνας, Ευθύφρων, Απολογία, Κρίτων, Φαίδων, Χαρµίδης, Λάχης, Γοργίας, Κρατύλος, Ευθύδηµος, Μένων, Συµπόσιον, Φαίδρος, Πολιτεία, Θεαίτητος, Παρµενίδης, Σοφιστής, Πολιτικός,

Διαβάστε περισσότερα

Β.Ι.ΛΕΝΙΝ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ

Β.Ι.ΛΕΝΙΝ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ Β.Ι.ΛΕΝΙΝ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ Η διδασκαλία του Μαρξ προκαλεί σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο τη μεγαλύτερη εχθρότητα και το μίσος όλης της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ αυτό δεν είναι αλήθεια. Είμαι μόλις είκοσι ενός χρονών, οι γονείς μου μου έχουν δώσει αγάπη και μόρφωση και είμαι παντρεμένος με μια γυναίκα που αγαπώ και που με αγαπά

Διαβάστε περισσότερα

Το εκκρεμές. (Μ. Νικολάου)

Το εκκρεμές. (Μ. Νικολάου) Το εκκρεμές (Μ. Νικολάου) ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ Το πρώτο βήμα της διερεύνησής μας ήταν να ορίσουμε το θέμα μας: Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο αργά ή γρήγορα ταλαντώνεται ένα εκκρεμές.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ ο Βασιληάς οι Νύφες και η Μαύρη Δράκαινα Μια Ιστορία από το Θρυμματισμένο Σύμπαν Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris ISBN: 978-618-5031-28-2 Για τα πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ. Ena

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ. Ena Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Ena «ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΕΣ είναι σαν τους λάθος έρωτες. Η αίσθηση ότι γεννήθηκες ή έζησες σε λάθος χώρα μοιάζει αρκετά με την απογοητευτική αίσθηση ότι ερωτεύτηκες και χαραμίστηκες για το λάθος

Διαβάστε περισσότερα

Μαρτυρία Παλλάδιου Νικολάου

Μαρτυρία Παλλάδιου Νικολάου 174 ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ (1955-1959) Μαρτυρία Παλλάδιου Νικολάου ΟΝΟΜΑ: Παλλάδιος Νικολάου ΗΜΕΡΟΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 27 εκεµβρίου 1937 ΗΜΕΡΟΜ. ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚΑ: 1954 ΨΕΥ ΩΝΥΜΟ: Μικρός ΠΕΡΙΟΧΗ/ΕΣ ΡΑΣΗΣ: Ξερό,

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΟΥΜΠΛΙΟΥ ΡΑΛΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΖΩ- ΓΡΑΦΙΖΩ» Μια ηλιαχτίδα μπήκε από το

3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΟΥΜΠΛΙΟΥ ΡΑΛΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΖΩ- ΓΡΑΦΙΖΩ» Μια ηλιαχτίδα μπήκε από το 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΟΥΜΠΛΙΟΥ ΡΑΛΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΖΩ- ΓΡΑΦΙΖΩ» Μια ηλιαχτίδα μπήκε από το παράθυρο, διέλυσε το σκοτάδι και έπεσε στο χέρι μου. Χάζεψα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ένα Κοίταξα μέσα στο φαράγγι της βαθιάς θάλασσας, με την ελπίδα να εντοπίσω έναν κατεστραμμένο ουρανοξύστη. Ίσως ακόμα και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Δεν υπήρχε, όμως, κανένα ίχνος της παλιάς Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που οι άνθρωποι δεν είχαν μηχανές και τα έκαμναν όλα με τα χέρια τους, ήταν ένας άρχοντας που είχε αμέτρητα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ YΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2012

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΤΙΑΝΑ. θέλω..." Δεν πρέπει να θέλω! Ξέρω το πρέπει θα μου πεις δεν υπάρχει. Ή φλερτάρεις με το ρίσκο ή μένεις στο ίδιο σημείο μιά ζωή...

ΤΑΤΙΑΝΑ. θέλω... Δεν πρέπει να θέλω! Ξέρω το πρέπει θα μου πεις δεν υπάρχει. Ή φλερτάρεις με το ρίσκο ή μένεις στο ίδιο σημείο μιά ζωή... Και το όνομα αυτής:τατιάνα!!!! Φωτογένεια δεν έχω η έρμη αλλά καθώς λέγει και το άσμα σ' όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!!! αχαχαχαχαχα!!!! Δεν θα σου πω λόγια δεν θα σου μιλήσω θα σου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος Απλήρωτη εργασία σακατεμένοι και νεκροί εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες Αυτό το σύνθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΔΡΑΣΗ 16 -

Διαβάστε περισσότερα

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 1 Η ΖΩΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ. Όταν έχει κέφια, σερβίρει τα καλύτερα πιάτα και οι λίγοι τυχεροί τα απολαμβάνουν ως το τελευταίο ψίχουλο χωρίς ανάσα. Όταν βαριέται όμως και ανακατεύει ό,τι αλλοπρόσαλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι. Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι. Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό

Διαβάστε περισσότερα

Περικλής Μποζινάκης ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ARS NOCTURNA

Περικλής Μποζινάκης ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ARS NOCTURNA Περικλής Μποζινάκης ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ARS NOCTURNA ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ Έφταιγε και το ατύχημα, σίγουρα. Δεν ήταν μόνο η έμφυτη ανάγκη του για απομόνωση και η εμμονή του με το ίντερνετ που τον ωθούσε στην αγοραφοβία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ...11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ...23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ...37 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ...57 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ...74 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ...91

Διαβάστε περισσότερα