Εκπαιδευτική Συνάντηση με θέμα τις εξετάσεις GCSE ΠΡΑΚΤΙΚΑ. Σχολική χρονιά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτική Συνάντηση με θέμα τις εξετάσεις GCSE ΠΡΑΚΤΙΚΑ. Σχολική χρονιά"

Transcript

1 Εκπαιδευτική Συνάντηση με θέμα τις εξετάσεις GCSE ΠΡΑΚΤΙΚΑ Σχολική χρονιά Ημερομηνία: Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019 Πρόεδρος: κ. Μαρία Παπαλούκα, Επιθεωρήτρια Προϊσταμένη ΚΕΑ Πρακτικογράφοι: Ηλιάνα Κωνσταντινίδου, Φωτεινή Κωστή Αρχικά, η κα. Παπαλούκα ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς που παρευρέθηκαν στη συνάντηση και ακολούθως τους σύστησε προς το προσωπικό της ΚΕΑ. Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα που τους απασχολούσαν και συζήτησαν για τα θέματα που είναι σχετικά με τις εξετάσεις των ελληνικών στο επίπεδο GCSE. Τα ερωτήματα αφορούσαν και τους τέσσερις τομείς της γλώσσας (προφορική έκφραση, παραγωγή γραπτού λόγου, ανάγνωση και ακρόαση). Προφορική έκφραση (Speaking): Για τη συζήτηση/conversation oι εκπαιδευτικοί-εξεταστές πρέπει να γνωρίζουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την εξέταση ποιο θέμα έχει επιλέξει να παρουσιάσει ο κάθε μαθητής, για να ετοιμάσουν τις ερωτήσεις με τις οποίες θα εξετάσουν τον κάθε μαθητή με βάση το θέμα που έχουν επιλέξει. Πρέπει ακόμη να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του εξεταστικού κέντρου και του σχολείου, αν το σχολείο δεν είναι εξεταστικό κέντρο, έτσι ώστε να παραχωρηθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες έγκαιρα για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. - Το conversation είναι επιλογή. Από αυτό εξαρτάται και το role play; Το 1 ο και 2 ο task αφορούν το role play και το picture based, αντίστοιχα. Τα παιδιά θα εξεταστούν σε τέσσερα διαφορετικά θέματα. Δεν εξετάζονται στην ίδια θεματική ενότητα, άρα το role play θα εξαρτηθεί από το θέμα παρουσίασης του μαθητή. Στη συνάντηση είχε δοθεί ως παράδειγμα ένας πίνακας sequencing grid (βλέπε παράρτημα). Το κάθε παιδί θα εξεταστεί με καθορισμένη σειρά, όπως έχει γραφτεί στον κατάλογο. Η σειρά καθορίζεται από το sequencing grid. Η σειρά είναι ίδια για τα δέκα πρώτα παιδιά. Μετά επαναλαμβάνεται. Αν ένα παιδί επιλέξει το τελευταίο θέμα (πχ. περιβάλλον) τότε το presentation που θα κάνει θα είναι πάνω σε αυτό το θέμα. Όταν τελειώσει την παρουσίαση του το παιδί, ο εξεταστής θα προβεί σε ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις θα είναι σχετικές με το θέμα παρουσίασης του παιδιού. Το παιδί λέει την παρουσίαση του και οι εξεταστές θα έχουν έτοιμες τις ερωτήσεις πάνω στο presentation. Τα παιδιά πρέπει να προετοιμάζονται κατάλληλα ώστε οι απαντήσεις τους να μην είναι μία πρόταση, αλλά περισσότερες.

2 Οι υπό εξέταση ενότητες προέρχονται από το εξεταστικό σώμα Edexcel και είναι οι ακόλουθες: Theme 1: Identity and Culture Theme 2: Local area, Holiday and Travel Theme 3: School Theme 4: Future aspirations, Work and Study Theme 5: International and Global dimension Στο βασικό επίπεδο Foundation Tier το presentation (παρουσίαση) των μαθητών είναι διάρκειας ενός λεπτού (140 περίπου λέξεις) και στη συνέχεια ακολουθούν ερωτήσεις από τον εξεταστή διάρκειας ενός λεπτού επίσης. Στο ανώτερο επίπεδο Higher Tier η παρουσίαση των μαθητών είναι ενός λεπτού και ακολουθούν ερωτήσεις από τον εξεταστή διαρκείας 2 λεπτών. Οι ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν την παρουσίαση των παιδιών ετοιμάζονται από τους εξεταστές και μπορεί να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις απαντήσεις των μαθητών. Οι μαθητές καλούνται να είναι σε θέση να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις, όλων των θεματικών ενοτήτων. - Επιτρέπεται η χρήση λέξεων και σημειώσεων από τους μαθητές για το presentation; Παλαιότερα οι μαθητές είχαν το δικαίωμα να έχουν σημειωμένες 30 περίπου λέξεις μαζί τους κατά την εξέταση. Στο presentation δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν μαζί τους ούτε σημειωμένες λέξεις, αλλά ούτε και λεξικό. Έχουν 12 λεπτά προετοιμασίας πριν από την εξέταση για να ετοιμαστούν και να γράψουν λέξεις ή φράσεις που θα τους βοηθήσουν, όχι προτάσεις. Δεν επιτρέπεται να γράψουν στις κάρτες που δίνονται για την εξέταση. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο Α4 χαρτί που θα τους δοθεί. Μέσα σε αυτά τα λεπτά το παιδί θα είναι υπό την επίβλεψη ενήλικα επιτηρητή (Έλληνα ή Άγγλου αναλόγως του εξεταστικού κέντρου). Μετά την εξέταση του role play και του picture based οι σημειώσεις τους επιστρέφονται στον εξεταστή και παραμένουν στο εξεταστικό κέντρο μέχρι τον Οκτώβριο για χρήση τους σε περίπτωση αιτήματος επανεξέτασης. - Είναι σε θέση ο εξεταστής να αλλάξει τις ερωτήσεις των Task 1 and 2; Στο task 1 και 2 δεν δικαιούται ο εξεταστής να διαφοροποιήσει οτιδήποτε. Ακολουθεί τις οδηγίες και τις ερωτήσεις των καρτών. Ο εξεταστής έχει το δικαίωμα να επαναλάβει την ερώτηση αυτούσια μόνο μία φορά χωρίς να την αλλάξει. Απαγορεύονται οι μορφασμοί για να μην παρασύρονται οι μαθητές και να αγχώνονται ή να απογοητεύονται. Στο task 3 οι εξεταστές είναι υπεύθυνοι να μελετήσουν και να κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις στον μαθητή. Είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητά τους.

3 - Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος εξεταστής κάνει λάθος κατά τη διάρκεια μαγνητοφώνησης της εξέτασης; Ο εξεταστής μπορεί να αναφέρει και να χρησιμοποιήσει μόνο ότι είναι καταγεγραμμένο, τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Επομένως απαιτείται άψογη προετοιμασία και εξάσκηση από τους εξεταστές ούτως ώστε να αποφεύγονται τα λάθη. - Τα θέματα σταματούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης; Η εξέταση γίνεται χωρίς παύση. Τα τέσσερα tasks είναι non-stop. Μόλις τελειώνει το ένα ξεκινάει αμέσως το επόμενο. - Ποιες είναι οι ημερομηνίες των εξετάσεων; o Speaking, Foundation and Higher Tier: 1 η Απριλίου με 17 Μαΐου o Listening and Reading, Foundation and Higher Tier: 14 Ιουνίου το απόγευμα o Writing, Foundation and Higher Tier: 19 Ιουνίου πρωί o A level Unit 1: 22 Μαΐου πρωί Unit 2: 13 Ιουνίου πρωί - Τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις πού κάνουν την αίτηση εγγραφής; Αν το Ελληνικό σχολείο των παιδιών δεν είναι εξεταστικό κέντρο τότε τα παιδιά μπορούν να κάνουν αίτηση εγγραφής και να δώσουν τις εξετάσεις στο αγγλικό τους σχολείο. Υπεύθυνος για τις εγγραφές είναι ο Examination Officer του σχολείου. Το σχολείο χρεώνει ένα ποσό τους μαθητές για την εγγραφή. Οι μαθητές, αν επιθυμούν, μπορεί να κάνουν εγγραφή σε άλλο εγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο και να πληρώσουν ένα ποσό. Οι εγγραφές γίνονται μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Edexcel είναι η 21 η Φεβρουαρίου. - Στις ερωτήσεις πώς προετοιμάζονται οι μαθητές; Κάθε σχολείο ετοιμάζει σετ ερωτήσεων για κάθε θέμα για την προετοιμασία των μαθητών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα προφορικά οι ερωτήσεις που υπάρχουν για τις εκθέσεις του Writing. Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ερωτήσεις του προηγούμενου αναλυτικού της προφορικής εξέτασης, ειδικά στο Foundation. Στο Higher χρησιμοποιούνται περισσότερο οι ερωτήσεις που απαιτούν την άποψη, γνώμη και κρίση του μαθητή. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του conversation oι μαθητές δεν επιτρέπεται να θέσουν ερωτήσεις, παρόλο που θα αναφέρουν τη γνώμη τους. Οι μαθητές κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις μόνο στο role play όταν τους ζητείται.

4 - Πώς καθορίζεται η βαθμολογία; Η βαθμολογία για το Foundation είναι 1-5 και για το Higher 1-9. Έχει δοθεί στη συνάντηση φυλλάδιο με τις αντιστοιχίες των αριθμών με Α*-U. Ο ψηλότερος βαθμός που μπορεί να πάρει στο Foundation είναι το 5 και στο Higher το 9. Κάθε χρόνο οι αριθμοί μετακινούνται ανάλογα με τις επιδόσεις των παιδιών. - Μήπως έχει δοθεί κάτι άλλο από το Edexcel εκτός από τα sample papers; Δεν έχει δοθεί άλλο υλικό εκτός από τα δειγματικά εξεταστικά δοκίμια. Με βάση αυτά προετοιμάζουμε τους μαθητές για τις εξετάσεις. - Αν ο μαθητής δώσει Higher και πάρει 5 μετράει ως Foundation; Όχι, μετράει κανονικά ως Higher. - Πόσα πρέπει να γράψει ένας μαθητής για να περάσει; Μετά τη διόρθωση και βαθμολόγηση των δοκιμίων γίνεται συνάντηση στο Edexcel για να αποφασιστούν οι βαθμολογίες ανάλογα με τα αποτελέσματα των μαθητών. Υπάρχει το βorder line και οι αριθμοί κάθε χρονιά μετακινούνται ανάλογα με την επίδοση και τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα το Α* (8-9) φέτος μπορεί να πάει στο 70%. - Αν κάποιος μαθητής είναι πολύ αδύνατος σε ποιο επίπεδο πρέπει να γραφτεί; Αν ο μαθητής είναι πολύ αδύνατος τότε είναι καλύτερα να δώσει το Foundation για να έχει δυνατότητα να πάρει καλό βαθμό. Για να επιτύχει κάποιος μαθητής με βαθμό C (5) στο Foundation πρέπει να τα πάει πολύ καλά. - Ποιος βαθμός μετράει αν ένας μαθητής δώσει την εξέταση δυο φορές; Αν ένας μαθητής παρακαθίσει για δεύτερη φορά σε εξέταση ο βαθμός επιτυχίας που θα ισχύει θα είναι ο βαθμός της δεύτερης φοράς, έστω και αν είναι πιο χαμηλός. - Στο τρίτο μέρος της προφορικής εξέτασης υπάρχουν δυο tasks. Ποιος καθορίζει το θέμα του 2 ου task και ποιος το ετοιμάζει; Το θέμα καθορίζεται από το sequencing grid. Υπάρχουν οδηγίες και τόξα για καθοδήγηση. Ακολουθούνται τα θέματα και οι επιλογές ανάλογα με τη σειρά του grid.

5 Αν η 1 η επιλογή δεν μπορεί να ακολουθηθεί, τότε προχωρούμε στην επόμενη επιλογή προς τα κάτω. Σε κάθε task δίνεται το ανάλογο νούμερο της κάρτας (role play and picture) που θα επιλεγεί για την εξέταση του μαθητή. Όλα εξαρτώνται από το θέμα της παρουσίασης του μαθητή. - Ανησυχία δασκάλων για κάποιες ερωτήσεις για τις οποίες οι μαθητές δεν έχουν εμπειρίες π.χ. Τα φεστιβάλ. Ανησυχία ότι οι μαθητές επιλέγουν το ίδιο θέμα να παρουσιάσουν. Πώς αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες αυτές; Η απειρία των παιδιών σε συγκεκριμένα θέματα είναι ανησυχητική. Ο κάθε δάσκαλος ετοιμάζει ποικιλία ερωτήσεων από όλα τα θέματα για εξάσκηση των μαθητών στην τάξη. Στις ερωτήσεις λαμβάνεται υπόψη η χρήση των χρόνων (παρελθόν, παρόν, μέλλον) και η έκφραση γνώμης, άποψης από τους μαθητές (ερωτήσεις ανοικτού τύπου, αποφυγή ερωτήσεων κλειστού τύπου που απαντούν σε «Ναι/ Όχι»). Οι εξεταστές πρέπει να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία και προεργασία για να ξέρουν τι ρωτάνε συγκεκριμένα τον κάθε μαθητή. Θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στις απαντήσεις των μαθητών για να κάνουν ανάλογες ερωτήσεις. - Το παιδί προετοιμάζεται πριν από την εξέταση; Η προετοιμασία των παιδιών ξεκινάει από την τάξη με τη συνεχή εξάσκηση των ερωτήσεων που καλύπτουν όλα τα θέματα. Πριν από την εξέταση οι μαθητές προετοιμάζονται στο συγκεκριμένο χρόνο που τους δίνεται για τα συγκεκριμένα θέματα στα οποία θα εξεταστούν. Στον χρόνο αυτό τα παιδιά επιτηρούνται και δεν επιτρέπεται να δοθούν πληροφορίες ή καθοδήγηση για τις ερωτήσεις της εξέτασης. Σε περίπτωση που οι εξεταστές δεν γνωρίζουν τα παιδιά από προηγουμένως δίνεται λίγος χρόνος εξοικείωσης με τα παιδιά. Στον συγκεκριμένο χρόνο, μιλούν με τα παιδιά και κάνουν γενικές ερωτήσεις για να κατανοήσουν και το επίπεδό τους, αλλά δεν επιτρέπεται να θέσουν κάποια ερώτηση σχετική με την εξέταση ή κάτι που να βοηθά τα παιδιά πάνω στα εξεταζόμενα θέματα. - Πώς καθοδηγούμε τον μαθητή σε ποιο επίπεδο θα δώσει την εξέταση; Με την ολοκλήρωση κάθε θεματικής ενότητας πρέπει να γίνεται διαγώνισμα αξιολόγησης του επιπέδου των μαθητών. Βασιζόμαστε στα κριτήρια αξιολόγησης των εξετάσεων των Γαλλικών (μπορούμε να τα βρούμε στην ιστοσελίδα του Edexcel) για να κατατάξουμε τους μαθητές σε επίπεδα. Βάση των αποτελεσμάτων των αξιολογήσεων του μαθητή αποφασίζεται σε ποιο επίπεδο πρέπει να παρακαθίσει. Ο δάσκαλος θα πρέπει να διατηρεί κατάσταση με όλες τις επιδόσεις, καθώς αυτό τον βοηθά να ξέρει σε τι επίπεδο είναι οι μαθητές του. Η τελική απόφαση επαφίεται στον δάσκαλο σε συνεννόηση με τους γονείς. Ο δάσκαλος που

6 διδάσκει GCSE έχει συνεχή επικοινωνία με τους γονείς για ενημέρωση των αποτελεσμάτων και του επιπέδου των μαθητών. Οι γονείς και οι μαθητές είναι συνυπεύθυνοι για τα αποτελέσματα. - Μπορεί να γίνει αλλαγή στο επίπεδο που θα δώσει εξέταση ο μαθητής; Σε τέτοια περίπτωση επικοινωνούμε με τον Examination Officer για καθοδήγηση. Μπορεί να επιτραπεί η αλλαγή επιπέδου με ή χωρίς επιπρόσθετα έξοδα, αλλά πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και συνεννόηση με τον Examination Officer. Γραπτή έκφραση (Writing): - Αδικούνται οι μαθητές αν γράψουν περισσότερες λέξεις; Στο Foundation οι μαθητές καλούνται να γράψουν στην πρώτη ερώτηση λέξεις, στη δεύτερη ερώτηση λέξεις και στην τρίτη ερώτηση λέξεις. Στο Higher οι μαθητές καλούνται να γράψουν στην πρώτη ερώτηση λέξεις και στη δεύτερη ερώτηση λέξεις. Δεν αδικούνται οι μαθητές αν γράψουν λιγότερες ή περισσότερες λέξεις και ξεφύγουν λίγο από το όριο, φτάνει να απαντήσουν σε όλα τα σημεία της ερώτησης. Καλό είναι όμως να ενθαρρύνονται οι μαθητές να γράφουν μέσα στα όρια που καθορίζονται.. - Πόσο μπορούν να ξεφύγουν από τις λέξεις προς τα πάνω όταν γράφουν οι μαθητές; 10% του αριθμού των λέξεων αλλά να προσέξουν να μην ξεφύγουν από το νόημα και να επαναλαμβάνουν αυτά που γράφουν. - Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές όταν γράφουν μια έκθεση; Το πρώτο που πρέπει να προσέξουν σε μια έκθεση είναι να καταλάβουν την μορφή του κειμένου που τους ζητείται να γράψουν και ποιες είναι οι κειμενικές συμβάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν (επίσημο/ φιλικό γράμμα, άρθρο, ). Πρέπει ακόμη, να εξασκηθούν και στον αριθμό των προτάσεων που πρέπει να γράφουν Πρέπει οι μαθητές να διαβάζουν τις ερωτήσεις προσεκτικά, να ακολουθούν τη σωστή σειρά των σημείων-bullet points και να απαντούν σε όλα τα σημεία. Κάθε φορά που απαντούν σε ένα bullet point πρέπει να αλλάζουν παράγραφο. Να κατανέμονται οι προτάσεις ομοιόμορφα σε κάθε παράγραφο. Επομένως απαιτείται εξάσκηση στον αριθμό λέξεων και προτάσεων που γράφονται σε μια παράγραφο.

7 Να προσέχουν, επιπλέον, τη χρήση των χρόνων (πώς αλλάζει ο χρόνος από το ένα σημείο στο άλλο), να γράφουν την κριτική τους και οι προτάσεις τους να είναι σύμφωνες με το θέμα. Όταν το σημείο είναι ερώτηση να μην αρχίζουν την πρότασή τους με «Ναι/ Όχι»! Να εκφράζουν τη γνώμη και τις απόψεις τους χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λεξιλόγιο. Οι μαθητές πρέπει στην απάντησή τους να παραπέμπουν στην ερώτηση και να αναφέρονται στο σημείο για το οποίο γράφουν, ώστε οι εξεταστές να μην χρειάζεται να ανατρέξουν πίσω στα σημεία της ερώτησης.. - Όταν βαθμολογεί την έκθεση ο εξεταστής, υπάρχουν οι βαθμοί που πρέπει να δώσει για το περιεχόμενο. Όταν το επίπεδο της γλώσσας είναι ανεπτυγμένο, θα πρέπει να πάρει όλες τις μονάδες της γλώσσας ή όχι; Οι μονάδες μπαίνουν ανάλογα με το mark scheme. Για αυτό ο δάσκαλος ακολουθεί πάντα το mark scheme όταν διορθώνει τις εκθέσεις. - Τι κάνουμε με τα παιδιά που έρχονται από την Ελλάδα και ο γραπτός τους λόγος δεν είναι ανεπτυγμένος όσο ο προφορικός; Τα παιδιά αυτά παρόλο που έχουν το λεξιλόγιο δυσκολεύονται να απαντήσουν σύμφωνα με την τεχνική των εξεταστικών δοκιμίων. Συνήθως ξεφεύγουν από το θέμα και τα όρια των σημείων. Χρειάζεται να εξασκηθούν στη γραφή εκθέσεων ακολουθώντας τη σωστή τεχνική. Ακρόαση (Listening): - Μπορούν να πάρουν σημειώσεις ή να μεταφράσουν λέξεις στα 5 λεπτά πριν και κατά τη διάρκεια του listening; Στο Listening μπορούν να πάρουν σημειώσεις πάνω στο paper, αλλά στην πάνω πλευρά του γραπτού, εκεί που είναι η ερώτηση με τα bullet points. Οι μαθητές μπορούν να σημειώνουν τι σημαίνει μια λέξη πάνω στην ερώτηση. Πρέπει όμως, να προσέχουν να μην βγαίνουν έξω από τα πλαίσια που τους δίνονται, ούτε να γράφουν σημειώσεις/ λέξεις στον χώρο των απαντήσεων. Στα 5 λεπτά που τους δίνονται πριν την έναρξη της εξέτασης, θα πρέπει οι μαθητές να υπογραμμίζουν τα ζητούμενα για να γνωρίζουν τι αναμένεται να ακούσουν (πού, πώς, πότε, γιατί). Πρέπει ακόμη, να λαμβάνουν υπόψη τις μονάδες, γιατί οι μονάδες μπαίνουν ανάλογα με τα ζητούμενα στα οποία καλούνται να απαντήσουν (όσες μονάδες είναι τόσα τα σημεία που θα γράψουν). Επιπρόσθετα, θα πρέπει να εντοπίζουν και ξεχωρίσζυν ποιος μιλά και τι λέει (αγόρι/ κορίτσι).

8 Στην ακρόαση ενός κειμένου βασικό είναι οι μαθητές να γνωρίζουν το λεξιλόγιο. Για αυτό στην τάξη πρέπει να γίνονται διαγωνίσματα λεξιλογίου για εξάσκηση. Με ανεπτυγμένο το λεξιλόγιο τους θα είναι σε θέση να εντοπίζουν πιο εύκολα το νόημα της πρότασης. Ανάγνωση (Reading): Οι μαθητές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να διαβάζουν τις οδηγίες που τους δίνονται. Στη μετάφραση να μην αφήνουν λέξεις που να μην τις μεταφράζουν. Η πρόταση να είναι σωστή, δηλαδή να μην αλλάζει το νόημα και να ακούγεται σωστά όταν διαβάζεται. Μερικοί εκπαιδευτικοί επιλέγουν κάποια λογοτεχνικά κείμενα προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές τους. Κάθε δάσκαλος μπορεί να εργάζεται σύμφωνα με τον δικό του τρόπο. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για το υλικό που θα αξιοποιηθεί στην τάξη, φτάνει να είναι καρποφόρο. Στο τέλος, η κα. Παπαλούκα εισηγήθηκε όπως ανοίξει μία πλατφόρμα συλλογής υλικού για το GCSE. Το υλικό μπορεί να στέλνεται από τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία στα γραφεία της ΚΕΑ για ανάρτηση του στην πλατφόρμα. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν GCSE, αλλά κυρίως οι μαθητές που είναι το πρώτο μέλημά μας.

9 Παράρτημα Γενικές οδηγίες από GCSE Greek Specification Edexcel Οδηγίες για την προφορική εξέταση μπορείτε να βρείτε στο Pearson Edexcel Greek Sample Assessment Materials. Foundation Tier: σελ Higher Tier: σελ

10

11 Sample of Sequencing Grid Higher Tier

Older children preparing for GCSE: New examinations concept Speaking and Writing

Older children preparing for GCSE: New examinations concept Speaking and Writing Older children preparing for GCSE: New examinations concept 2019+ Speaking and Writing Νέα Εξέταση Προφορικών 1. Παιχνίδι ρόλων/ Role-play. 2. Ερωτήσεις µε βάση µια εικόνα/ question based on a picture.

Διαβάστε περισσότερα

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Φωτεινή Κωστή_ΚΕΑ_14/05/2017 Περιεχόμενο Οι μαθητές εξετάζονται στην ανάγνωση και κατανόηση γραπτού λόγου μέσα από ένα ευρύ φάσμα κειμένων. Το δοκίμιο εξετάζει

Διαβάστε περισσότερα

Paper 3: Listening, reading and writing in Greek. Σεμινάριο ΚΕΑ Εισηγήτρια: Έλισσα Έλληνα Φιλόλογος

Paper 3: Listening, reading and writing in Greek. Σεμινάριο ΚΕΑ Εισηγήτρια: Έλισσα Έλληνα Φιλόλογος Paper 3: Listening, reading and writing in Greek Σεμινάριο ΚΕΑ 24.6.18 Εισηγήτρια: Έλισσα Έλληνα Φιλόλογος Δοκίμιο 3 Αποτελεί το 30% της εξέτασης Χρόνος: 2 ώρες 15 λεπτά Section A: 45 Section B: 1.15 Ακρόαση/Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Older Children Preparing for GCSE

Older Children Preparing for GCSE Older Children Preparing for GCSE New Examinations Concept 2019+ Λίνα Δομουξή, Παναγιώτα Μάγου-Σέργη Ελληνικό Σχολείο Απ. Ανδρέα, Μπέρμιγχαμ Μέλη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής New Examinations Concept

Διαβάστε περισσότερα

NEO Αναλυτικό Πρόγραμμα GCSE για τα Νέα Ελληνικά. Γιάννης Λάμπρου_ΚΕΑ_14/05/2017

NEO Αναλυτικό Πρόγραμμα GCSE για τα Νέα Ελληνικά. Γιάννης Λάμπρου_ΚΕΑ_14/05/2017 NEO Αναλυτικό Πρόγραμμα GCSE για τα Νέα Ελληνικά Πότε θα εφαρμοστεί το νέο αναλυτικό πρόγραμμα; Σεπτέμβριος 2017 Καλοκαίρι 2018 Καλοκαίρι 2019 τελευταία εξέταση με το παλαιό σύστημα ξεκινάει η διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις NOCN ESOL INTERNATIONAL

Εξετάσεις NOCN ESOL INTERNATIONAL Εξετάσεις NOCN ESOL INTERNATIONAL Αναγνωρισμένο από το Ofqual για όλα τα επίπεδα του CEF Beginners (A1) Improvers (A2) Intermediate (B1) Independent User (B2) Advanced (C1) Proficient(C2) (NQF Level 3

Διαβάστε περισσότερα

Proficiency Michigan (ECPE): μία εξέταση φιλική για τον υποψήφιο.

Proficiency Michigan (ECPE): μία εξέταση φιλική για τον υποψήφιο. Proficiency Michigan (ECPE): μία εξέταση φιλική για τον υποψήφιο. Proficiency Michigan; Michigan Proficiency; Ή Examination for the Certificate of Proficiency in English (ECPE), όπωςείναιησωστήκαιπλήρηςονομασίατου;

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ROSETTA STONE. Αθήνος Κωνσταντινίδης

ROSETTA STONE.   Αθήνος Κωνσταντινίδης ROSETTA STONE https://www.youtube.com/watch?v=cwhtd_3gdom Αθήνος Κωνσταντινίδης ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ. Το Rosetta Stone είναι το κορυφαίο λογισμικό εκμάθησης γλωσσών στον κόσμο. Το Rosetta Stone διδάσκει τη γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Προφίλ του Σχολείου Αριθμός Μαθητών: 397 Αριθμός Εκπαιδευτικών: 68 Αριθμός Τμημάτων: 20 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σχολικής μονάδας: 1. Αστικό σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΑΞΗ Δ : ΒΙΒΛΙΑ : * Paul, Lisa & CO 1 Kursbuch (αναγνωστικό) * Paul, Lisa & CO 1 Arbeitsbuch (βιβλίο ασκήσεων) * Paul, Lisa & CO 1 Glossar (βιβλίο λεξιλογίου + CD) * GRAMMATIKLAND 1 (Βιβλίο γραμματικής)

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Μεθοδολογία, Αναλυτικό-Πρόγραμμα, Διαφοροποίηση Μαρία Καραγιώργη, Μπέρμιγχαμ, 2018 Γενικά Εισαγωγή μαθητών: Νηπιαγωγείο: παιδιά από 4 χρονών την 1 η Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

Οι μαθητές αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διεξάγεται online και απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (15-18 ετών). Οι μαθητές αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες και

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Moodle

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Moodle Πώς να χρησιμοποιήσετε το Moodle Οδηγός για Φοιτητές/τριες (ΔΕΟ10) του Αριστείδη Χατζή ahatzis@phs.uoa.gr ΣΕΠ ΑΘΗΝΑ-2, Portal Officer ΔΕΟ10 Αυτός ο οδηγός απευθύνεται στις φοιτήτριες και τους φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 2019 2 Κανονισμός Εξετάσεων Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α και Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α και Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α και Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2018-2019 ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ 1 ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30min ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΙΣ 7:30 ΑΡΓΗΣΑ!!! 2 Όλα τα μαθήματα της Α Σειράς Προαγωγικών Εξετάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Προς τους κ. Γονείς των μαθητών/τριών μας Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

Προς τους κ. Γονείς των μαθητών/τριών μας Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Εκπαιδευτήριο «ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» σχολικό έτος 2014-2015 Αγαπητοί Γονείς, Προς τους κ. Γονείς των μαθητών/τριών μας Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ Με την

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus

Maria Gravani Open University of Cyprus Εστιάζει σε δυο σημεία του ρόλου του ΣΕΠ στο ΑΠΚΥ: 1) ως εκπαιδευτή ενηλίκων, δεδομένου ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται αποτελείται κατά αποκλειστικότητα από ενήλικους εκπαιδευόμενους. 2) ως συνεργάτη

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημασία της Επικοινωνίας

Η Σημασία της Επικοινωνίας Η Σημασία της Επικοινωνίας Εκπαιδευτή Εκπαιδευόμενου των: Ανθσγου (Ι) Ντίντη Βασιλείου και Ανθσγου (Ι)Μουσταφέρη Μιλτιάδη Επιμέλεια: Επγος (ΜΑ) Νεκ. Καρανίκας Για την ασφαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Από την Α Λυκείου µέχρι το Πανεπιστήµιο

Από την Α Λυκείου µέχρι το Πανεπιστήµιο Από την Α Λυκείου µέχρι το Πανεπιστήµιο Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 η οµάδα προσανατολισµού ανθρωπιστικών σπουδών η οµάδα προσανατολισµού θετικών σπουδών 1 η οµάδα προσανατολισµού ανθρωπιστικών σπουδών 3 η οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

Reading/Writing (Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου): 1 ώρα και 10 λεπτά

Reading/Writing (Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου): 1 ώρα και 10 λεπτά KET (Key English Test) Η εξέταση ΚΕΤ αναγνωρίζει την ικανότητα του υποψηφίου να χρησιμοποιεί αγγλικά βασικού επιπέδου σε καθημερινό επίπεδο τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. KET for Schools

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ( Πώς να γράφουμε καλύτερα στις εξετάσεις ) Μέρος της προσπάθειας των υποψηφίων για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι και η αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΠΣ) Μαρία Παντελή-Παπαλούκα Επιθεωρήτρια σχολείων Προϊστάμενη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας

Διαβάστε περισσότερα

Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων στην αίτηση Φεβρουαρίου Γ Λυκείου και Απόφοιτοι Γενικού Λυκείου

Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων στην αίτηση Φεβρουαρίου Γ Λυκείου και Απόφοιτοι Γενικού Λυκείου Αφετηρία των πανελληνίων εξετάσεων αποτελεί η αίτηση Φεβρουαρίου, που υποβάλλουν οι υποψήφιοι στο Λύκειό τους, από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου μέχρι και την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου. Σκοπός της αίτησης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018-2019 ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ 1 ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30min ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΙΣ 7:30 ή στις 7:15 ανάλογα με το μάθημα ΑΡΓΗΣΑ!!! 2 Όλα τα μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δ Τάξη. Παρουσίαση της διεξαγωγής του μαθήματος της ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ στο σχολείο μας

Δ Τάξη. Παρουσίαση της διεξαγωγής του μαθήματος της ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ στο σχολείο μας ΒΙΒΛΙΑ : 1.Arthur et Lilou 1- Niveau 1- Delf A1 1- Cahier 2.Arthur et Lilou 1- Niveau 1- Delf A1 1- Livre de l élève (πωλούνται μαζί σε πακέτο ως σετ των εκδόσεων Trait d union). * Θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠο ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΚB Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών

ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠο ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΚB Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠο ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΚB Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών 15 Μαΐου 2012 Τι είναι Εμπέδωση; ΠΡΙΝ Εξατομίκευση Θεραπευτική

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Λύκειο. Α Λυκείου

Το Νέο Λύκειο. Α Λυκείου ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΓΝΩΣΗ» Το Νέο Λύκειο Στους µαθητές που θα φοιτήσουν φέτος (2013-2014) στην Α Λυκείου θα αρχίσει να εφαρµόζεται η νέα δοµή του Λυκείου. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση θα µετράει

Διαβάστε περισσότερα

National Open College Network

National Open College Network ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ National Open College Network Κορυφαίος φορέας πιστοποίησης στη Μεγάλη Βρετανία με διεθνή αναγνώριση και παρουσία 25 χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας, 2500 εξεταστικά κέντρα στη Μ.Βρετανία

Διαβάστε περισσότερα

Αποδελτίωση ερωτηματολογίων αξιολόγησης του Φροντιστηρίου της 11ης Νοεμβρίου 2012 γονέων μαθητών μας της Α & Β Λυκείου

Αποδελτίωση ερωτηματολογίων αξιολόγησης του Φροντιστηρίου της 11ης Νοεμβρίου 2012 γονέων μαθητών μας της Α & Β Λυκείου Αποδελτίωση ερωτηματολογίων αξιολόγησης του Φροντιστηρίου της 11ης Νοεμβρίου 2012 γονέων μαθητών μας της Α & Β Λυκείου 1. Η εικόνα που είχατε σχηματίσει για το Εκπαιδευτήριο πριν συνεργαστείτε με αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα: 1 η ενότητα: Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα πολιτισμό Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από κείμενα οι μαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΔ 407 Χειµερινό Εξάµηνο 2016 http://eclass.duth.gr/eclass/tme274 Human Resource Management - Fall 2016 Διδάσκων: Επικ. Καθ. Σωτήρης Παπαντωνόπουλος Βασιλίσσης Σοφίας 12, Κτήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ (Για τελειόφοιτους )

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ (Για τελειόφοιτους ) ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ (Για τελειόφοιτους 2019-2020) 1. Από πότε θα ισχύσει το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ; Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019 2020. Δηλαδή το νέο σύστημα θα «εγκαινιαστεί»

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστική Περίοδος Φεβρουαρίου ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Εξεταστική Περίοδος Φεβρουαρίου ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΔ 407 Χειµερινό Εξάµηνο 2017 http://eclass.duth.gr/courses/tme274 Human Resource Management - Fall 2017 Διδάσκων: Επικ. Καθ. Σωτήρης Παπαντωνόπουλος Βασιλίσσης Σοφίας 12, Κτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς

Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς Λίγα Λόγια Το Hellas Alive καλύπτει πέντε επίπεδα γλωσσοµάθειας της Ελληνικής.Το κάθε επίπεδο χωρίζεται σε 15 ενότητες µε κάθε ενότητα να αναπτύσσεται σε 4 µαθήµατα.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Γ Γυμνασίου Ενότητα: 4 η Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Δύο περίοδοι Για τη διδασκαλία ολόκληρης της ενότητας διατίθενται 7

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Tο φαινόμενο της ανάγνωσης προσεγγίζεται ως ολική διαδικασία, δηλαδή ως λεξιλόγιο, ως προφορική έκφραση και ως κατανόηση. ημήτρης Γουλής Πρώτη Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό έτος 2013-2014

Σχολικό έτος 2013-2014 Το Νέο Λύκειο Σχολικό έτος 2013-2014 Η δομή του νέου Λυκείου Α Λυκείου Τάξη Γενικής Παιδείας Γενική Παιδεία Β Λυκείου Δύο (2) ομάδες Προσανατολισμ ού Γενική Παιδεία Γ Λυκείου Τρεις (3) ομάδες Προσανατολισμ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ Αναλυτικό Πρόγραμμα Πού μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL)

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΣΤ 3 2.1 Η σύνδεση με το σύστημα (log-in) 3 2.2 Έλεγχος του ήχου για το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

H Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Α1 Γυμνάσιο Χέρσου Σχ. Έτος

H Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Α1 Γυμνάσιο Χέρσου Σχ. Έτος H Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο Α1 Γυμνάσιο Χέρσου Σχ. Έτος 2013-14 Η μεταφορά στο σχολείο Στο μάθημα πάντα προσέχουμε!!!!! Καθημερινή εξέταση Διαβάζουμε για να μην έχουμε τα παρακάτω φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο Μαρία Παπαδοπούλου ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Η διδακτέα ύλη αντιμετωπίζεται με «ακαδημαϊκό» τρόπο. Θεωρητική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 Γ15 Μ126. Προς τους Γονείς/Κηδεμόνες και τους μαθητές

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 Γ15 Μ126. Προς τους Γονείς/Κηδεμόνες και τους μαθητές ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 Προς τους Γονείς/Κηδεμόνες και τους μαθητές Γ15 Μ126 ΘΕΜΑΤΑ: Α. ΛΗΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 Β. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 Γ. ΤΕΛΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TIMSS 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS Τι είναι η Έρευνα TIMSS; Η Έρευνα Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) του Διεθνούς Οργανισμού για την Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο A visit to the zoo (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 1, Think Teen! A Γυμνασίου Αρχαρίων) Προσδοκώμενα αποτελέσματα Περιεχόμενο Βασικά θέματα Ενδεικτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

2) Εξεταστικά Κέντρα:

2) Εξεταστικά Κέντρα: Εγκύκλιος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την Συνεργασία με τους Αρμόδιους Φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τον Πανελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 3.2 Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων Να επιδεικνύουν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας Να επιδεικνύουν ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης 1 } Ορισµός: Απόδοση αξίας Απόδοση προσήµου σε κάτι που αξιολογείται Σύγκρισης δύο πραγµάτων } Αξιολόγηση Αποτίµηση στόχου (σύγκριση του στόχου µε το αποτέλεσµα) Σηµασία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

I. Η ιδασκαλία των Γαλλικών στο ηµοτικό. II. Η διδασκαλία των Γαλλικών στο Γυµνάσιο-Λύκειο

I. Η ιδασκαλία των Γαλλικών στο ηµοτικό. II. Η διδασκαλία των Γαλλικών στο Γυµνάσιο-Λύκειο ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Εκπαιδευτήριο «ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» σχολικό έτος 2012-2013 Αγαπητοί Γονείς, Προς τους κ. Γονείς των µαθητών/τριών µας Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ Με την

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015)

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Το Μουσικό Σχολείο (Μ.Σ.) λειτουργεί στην Κύπρο από το 2006. Η ίδρυσή του έγινε στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Κ 148 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: Μ 110 Γ 28

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Κ 148 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: Μ 110 Γ 28 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Κ 148 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 Μ 110 Γ 28 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Θ Ε Μ Α: Τελικές Γραπτές Εξετάσεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες ---------------------------------- Α. Ημέρα λήξης μαθημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 27+1 Ερωτήσεις για το Νέο σύστημα εισαγωγής 1. Από πότε θα ισχύσει το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2019 2020. Δηλαδή το νέο σύστημα θα το εγκαινιάσουν οι μαθητές που φοιτούν

Διαβάστε περισσότερα

2) Εξεταστικά Κέντρα:

2) Εξεταστικά Κέντρα: Εγκύκλιος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την Συνεργασία με τους Αρμόδιους Φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τον Πανελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13. 6o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ. ιευθυντής: Αντώνιος Παλόγος. 6ο ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13. 6o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ. ιευθυντής: Αντώνιος Παλόγος. 6ο ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 6o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ιευθυντής: Αντώνιος Παλόγος ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Περίοδοι του διδακτικού έτους: Το Α τετράµηνοδιαρκεί από την 11 η Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Διάλογος Θεματική: Δημόσιες Υπηρεσίες

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Διάλογος Θεματική: Δημόσιες Υπηρεσίες Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Διάλογος Θεματική: Δημόσιες Υπηρεσίες Ο Κώστας πάει στην τράπεζα για να ανοίξει λογαριασμό. Ακούστε τον διάλογο μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης MULTICOM 112 Οδηγίες χρήσης Σκοπός Στόχος του προγράμματος Multicom-112 είναι να βοηθήσει το προσωπικό των επιχειρησιακών κέντρων να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες μέχρι το σημείο όπου θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας. εμινάρια ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, επτέμβριος 2014

Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας. εμινάρια ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, επτέμβριος 2014 Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας εμινάρια ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, επτέμβριος 2014 1 Διευκρινίσεις για τα εγχειρίδια «Ο Λόγος Ανάγκη της Ψυχής» Και τα τρία εγχειρίδια και των τριών τάξεων κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τρόποι διδασκαλίας Κατ οίκον εργασία Γραπτή Αξιολόγηση ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Β) Αρχαιογνωσία: (αρχαίο κείμενο από μετάφραση) MH EΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ Πιο κάτω προσφέρουμε κάποιους τρόπους μελέτης που θα σας βοηθήσουν να μαθαίνετε πιο εύκολα και να θυμάστε καλύτερα τις γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΤΑΞΗ Δ : ΒΙΒΛΙΑ *1.Arthur et Lilou 1- Niveau 1- Delf A1 1- Cahier (βιβλίο εργασιών) 2.Arthur et Lilou 1- Niveau 1- Delf A1 1- Livre de l élève (αναγνωστικό) (Τα 2 βιβλία πωλούνται μαζί σε πακέτο ως σετ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ «Jeu speech» ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ;

1 ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ «Jeu speech» ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ; 1 ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ; Διαμόρφωση ομάδων: Δημιουργούμε δύο ομάδες μαθητών και αριθμούμε τους παίκτες της κάθε ομάδας. Αριθμός καρτών : μεταξύ των 12 καρτών του παιχνιδιού τοποθετούμε στο τραπέζι

Διαβάστε περισσότερα

Α' Λυκείου. - Εφαρμογές Πληροφορικής - Τεχνολογία - Διαχείριση Φυσικών Πόρων - Έκφραση-Πολιτισμός. - Ευρωπαϊκός Πολιτισμός

Α' Λυκείου. - Εφαρμογές Πληροφορικής - Τεχνολογία - Διαχείριση Φυσικών Πόρων - Έκφραση-Πολιτισμός. - Ευρωπαϊκός Πολιτισμός Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εξετάζονται πανελλαδικά σε 4 ή 5 μαθήματα, αναλόγως το Επιστημονικό πεδίο που θα διαλέξουν στην Γ Λυκείου. Α' Λυκείου Στην Α' Λυκείου οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Ήδη διανύουμε την τελευταία εβδομάδα μαθημάτων για το σχολικό έτος

Ήδη διανύουμε την τελευταία εβδομάδα μαθημάτων για το σχολικό έτος Αγαπητοί Γονείς, Ήδη διανύουμε την τελευταία εβδομάδα μαθημάτων για το σχολικό έτος 2016-2017. Σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 126/2016 (Α 211), το δεύτερο τετράμηνο για τα Γυμνάσια

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Λύκειο Σχολικό έτος 2014-2015

Το Νέο Λύκειο Σχολικό έτος 2014-2015 Το Νέο Λύκειο Σχολικό έτος 2014-2015 Η δομή του νέου Λυκείου Α Λυκείου Τάξη Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Γενική Παιδεία Δύο (2) ομάδες Προσανατολισμού Γ Λυκείου Γενική Παιδεία Τρεις (3) ομάδες Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξελίξεις στο χώρο της πιστοποίησης και τα νέα δεδομένα στη χώρα μας. TIE: Μια καινοτόμος πρόταση

Οι εξελίξεις στο χώρο της πιστοποίησης και τα νέα δεδομένα στη χώρα μας. TIE: Μια καινοτόμος πρόταση Οι εξελίξεις στο χώρο της πιστοποίησης και τα νέα δεδομένα στη χώρα μας. TIE: Μια καινοτόμος πρόταση Η πρωτοφανής κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει σύντομα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

1.1 ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ

1.1 ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ Αιτιοκρατικό πείραμα ονομάζουμε κάθε πείραμα για το οποίο, όταν ξέρουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται, μπορούμε να προβλέψουμε με

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Ορισμοί Ο διδάσκων δεν αρκεί να κάνει μάθημα, αλλά και να διασφαλίζει ότι πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα της μάθησης Η εκτίμηση της μάθησης αναφέρεται στην ανατροφοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η δημιουργική γραφή στο δημοτικό σχολείο είναι μια προσπάθεια να ξυπνήσουμε στο παιδί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft)

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) 1. Μάθημα (κατά το οποίο μπορεί να διδαχτεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα): Αγγλικά, Πληροφορική, Ευέλικτη ζώνη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Μαρούσι,15-05-2015 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ OΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικού λογισμικού «Αθηνά Core 4»

Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικού λογισμικού «Αθηνά Core 4» Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικού λογισμικού «Αθηνά Core 4» Επιλέξτε την ενότητα στην οποία θέλετε να εκπαιδευτείτε π.χ. Windows 7 Εμφανίζονται όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της ενότητας. Επιλέξτε αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου!

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page 1 Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page

Διαβάστε περισσότερα

Οι αλλαγές στο Γυμνάσιο

Οι αλλαγές στο Γυμνάσιο 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ (ΜΟΥΣΤΑΚΕΙΟ) Οι αλλαγές στο Γυμνάσιο 2016 Μορφοποίηση: Απόστολος Γατής, MΕd ΠΕ07 Σελ. 02 Σχολικό και διδακτικό έτος 1. Το σχολικό έτος για τα Γυμνάσια αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφορές. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5

Συμπεριφορές. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5 Συμπεριφορές του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Συμπεριφορές Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική μετάφραση της Παλαιάς

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Γυμνασίου. Εξετάσεις A Λυκείου-Τράπεζα θεμάτων Εξετάσεις Β Γ Λυκείου. Σουλτάνα Παπαδημητρίου papadimi@sch.gr

Εξετάσεις Γυμνασίου. Εξετάσεις A Λυκείου-Τράπεζα θεμάτων Εξετάσεις Β Γ Λυκείου. Σουλτάνα Παπαδημητρίου papadimi@sch.gr Εξετάσεις Γυμνασίου Εξετάσεις A Λυκείου-Τράπεζα θεμάτων Εξετάσεις Β Γ Λυκείου Σουλτάνα Παπαδημητρίου papadimi@sch.gr Για τη γερμανική γλώσσα επίπεδο: Α1- έως Α1+ Θέμα 1: Κατανόηση γραπτού λόγου Από το

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα»

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα» 1. Εισαγωγή Η προσέγγιση των Μαθηματικών της Β Δημοτικού από το παιδί προϋποθέτει την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών που παρουσιάστηκαν στην Α Δημοτικού και την εξοικείωση του παιδιού με τις πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο

Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Σκοπός: Να ορίσει το περιεχόμενο διδασκαλίας και μάθησης του Α Επιπέδου ελληνομάθειας. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΨΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΨΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΨΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 1. Όλοι οι μαθητές θα εξεταστούν υποχρεωτικά τον Ιούνιο:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Ερώτημα-κλειδί Πόσο μεγάλες ήταν οι ομάδες των ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού και ποιοι έπαιρναν τις αποφάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Παραπεμπτική ονομάζεται η εξέταση στην οποία υποβάλλονται οι μαθητές, οι οποίοι κατά την εξαγωγή του ετήσιου τελικού αποτελέσματος

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμολογία των μαθητών

Βαθμολογία των μαθητών Βαθμολογία των μαθητών Τι σημαίνει βαθμολογία Η βαθμολογία ως παιδαγωγική ενέργεια ισοδυναμεί με τη διαδικασία απόδοσης βαθμού Βαθμός σημαίνει συγκεκριμενοποίηση της αξιολόγησης με έναν αριθμό ή χαρακτηρισμό

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Προαγωγή, Απόλυση και Εξετάσεις

Θέμα: Προαγωγή, Απόλυση και Εξετάσεις ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ Γ37 Μ55 ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017 2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Θέμα: Προαγωγή, Απόλυση και Εξετάσεις Αγαπητοί Γονείς και μαθητές,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Σημερινή ημερομηνία Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε. Αριθμός ερωτηματολογίου Συμπληρώνεται από το σχολείο. Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

Ένας σωστός μαθητής πρέπει : να είναι πειθαρχημένος. να μάθει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς. Αυτός είναι ο πιο βασικός δείκτης επιτυχίας.

Ένας σωστός μαθητής πρέπει : να είναι πειθαρχημένος. να μάθει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς. Αυτός είναι ο πιο βασικός δείκτης επιτυχίας. Νέα Ελληνικά Ένας σωστός μαθητής πρέπει : να είναι πειθαρχημένος. να μάθει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς. Αυτός είναι ο πιο βασικός δείκτης επιτυχίας. Πολλοί μαθητές έρχονται χωρίς βιβλία, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου Ανάγκη εκπαιδευτικών για αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας Ανάγκη για αξιολόγηση δράσης για σχολική βελτίωση (2013-14) με τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα