1. Ανοίξτε το 3D Studio MAX, ή επιλέξτε File Reset. Μεγιστοποιήστε την προβολή Top και δημιουργήστε μια σφαίρα με ακτίνα περίπου 10 μονάδων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Ανοίξτε το 3D Studio MAX, ή επιλέξτε File Reset. Μεγιστοποιήστε την προβολή Top και δημιουργήστε μια σφαίρα με ακτίνα περίπου 10 μονάδων."

Transcript

1 Άσκηση 8 η Κίνηση I Στόχος της άσκησης Μέχρι τώρα οι σκηνές οι οποίες δημιουργούσαμε ήταν στατικές. Στην παρούσα άσκηση θα παρουσιαστούν κάποια από τα βασικά εργαλεία του 3D Studio Max, τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία κίνησης στη σκηνή. Στόχος της άσκησης είναι η εξοικείωση με τον έλεγχο της κίνησης με καρέ, την επεξεργασία της τροχιάς των αντικειμένων και τη ρύθμιση της κίνησης μέσω του track view. Στο παράδειγμα που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να προσομοιώσουμε την κίνηση μιας μπάλας που αναπηδάει στο έδαφος. Άσκηση 1. Ανοίξτε το 3D Studio MAX, ή επιλέξτε File Reset. Μεγιστοποιήστε την προβολή Top και δημιουργήστε μια σφαίρα με ακτίνα περίπου 10 μονάδων. 2. Ενώ βρίσκεστε ακόμη στην προβολή Top, δημιουργήστε ένα επίπεδο Plane με διαστάσεις περίπου 200x200. Τοποθετήστε το στο κέντρο του παγκόσμιου συστήματος συντεταγμένων. Αυτό θα είναι το επίπεδο του εδάφους. 3. Μετακινηθείτε στην προβολή προοπτικής και κάντε click στο κουμπί Zoom Extents All. Με το εργαλείο Select and Move μετακινήστε τη σφαίρα έτσι ώστε να αιωρείται πάνω από την αριστερή πλευρά του εδάφους. Η απόλυτη θέση της σφαίρας στο παγκόσμιο σύστημα συντεταγμένων πρέπει να είναι (-100, 0, 50).

2 Σιγουρευτείτε ότι η σφαίρα τοποθετήθηκε σωστά πάνω από το έδαφος ελέγχοντας την προβολή Top. 4. Ενεργοποιήστε στο κουμπί Auto Key (γίνεται κόκκινο) για να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας του animation. Μετακινήστε τον Time Slider από το καρέ 0 στο καρέ Τώρα θα πρέπει να καθορίσουμε τη θέση της σφαίρας για το καρέ 50. Με το εργαλείο Select and Move μετακινήστε τη σφαίρα ώστε να αιωρείται πάνω από το κέντρο του εδάφους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους: Χρησιμοποιώντας τις γραμμές οδήγησης των αξόνων της σφαίρας και μετακινώντας την με το ποντίκι. Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο του εργαλείου Select and Move και καθορίζοντας τις συντεταγμένες της νέας θέσης της σφαίρας μέσω του πληκτρολογίου. Με τη βοήθεια του εργαλείου Align, το οποίο επιτρέπει την ευθυγράμμιση αντικειμένων. Πριν χρησιμοποιήσω το εργαλείο Align, με το οποίο θα επιτύχω με ακρίβεια να κάνω τη σφαίρα να εφάπτεται με το έδαφος, μετακινώ τη σφαίρα πάνω από την αρχή των αξόνων, δηλαδή Χ=0. Με τη σφαίρα ακόμη επιλεγμένη, κάντε click στο κουμπί Align. Ο δείκτης αλλάζει σε εικονίδιο Align. Επιλέξτε το έδαφος.

3 Εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Align. Κάτω από το Align Position (World), τσεκάρετε το πλαίσιο ελέγχου Z Position. Η σφαίρα κινείται και τέμνει το έδαφος. Στο πλαίσιο διαλόγου Align, κοιτάξτε κάτω από το Current Object και επιλέξτε Minimum. Το κατώτατο σημείο της σφαίρας πρέπει τώρα να έχει ευθυγραμμιστεί με το έδαφος. Κάντε click στο OK για να βγείτε από το πλαίσιο διαλόγου Align. 6. Γυρίστε τον Time Slider στο frame μηδέν και πατήστε το κουμπί Play. Η σφαίρα πρέπει να πετάει από την αρχική της θέση (άκρη αριστερά), και τελικά να προσγειώνεται στο έδαφος στο "καρέ" Μετακινήστε τον Time Slider στο καρέ 100 και κινείστε τη σφαίρα προς το πάνω δεξιά τμήμα της οθόνης, δημιουργείται έτσι αυτόματα ακόμη ένα keyframe ("καρέ κλειδί") εκεί. Πατήστε το play και δείτε τη σφαίρα να πετάει στην οθόνη διαγράφοντας ένα τόξο. Για να την κάνουμε όμως να αναπηδήσει, πρέπει να προσθέσουμε περισσότερα keyframes. 8. Πηγαίνετε στο καρέ 15 πληκτρολογώντας "15" στο πεδίο Current Time (κάτω ακριβώς από το κουμπί Play). Κινήστε τη σφαίρα προς τα επάνω στον παγκόσμιο άξονα Z, περίπου τόσο όσο ήταν στο καρέ μηδέν. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για να δημιουργήσετε ακόμη ένα keyframe στο καρέ 85. Πατήστε Play και πάλι. Τώρα το αποτέλεσμα πρέπει να μοιάζει περισσότερο στην κίνηση αναπήδησης.

4 9. Με τη σφαίρα ακόμα επιλεγμένη, ανοίξτε το panel Motion (κινήσεων) και ενεργοποιήστε το κουμπί Trajectories. Τώρα μπορείτε να δείτε την γραφική αναπαράσταση της πορείας της σφαίρας. 10. Στο panel Motion, επιλέξτε το Sub-Object Keys. Κάτω στο τμήμα Trajectories, κάντε click στο κουμπί Add Key. Τοποθετήστε το δείκτη πάνω στην τροχιά της σφαίρας. Ο δείκτης σας μετατρέπεται σε ένα εικονίδιο "συν". Προσθέστε δύο ακόμη keyframes κοντά στο σημείο αναπήδησης, ένα σε κάθε πλευρά της σύγκρουσης γύρω από το καρέ Απενεργοποιήστε το κουμπί Add Key. Με την εντολή Select and Move, ρυθμίστε την τροχιά στα νέα σας keyframes. Για να είστε σίγουροι ότι η κίνηση της σφαίρας θα γίνεται σε μια ευθεία γραμμή, προσέξτε να κινήσετε τα σημεία κλειδιά μόνο στο

5 επίπεδο XZ. Επιλέξτε την κόκκινη και μπλε γωνία των γραμμών οδήγησης και κινήστε τα κλειδιά προς τις θέσεις που σας φαίνονται καλύτερες. 12. Πατήστε το play. Ρυθμίστε περισσότερο τα κλειδιά για να πάρετε μια πιο φυσική κίνηση αναπήδησης. Τα κλειδιά μπορούν να κινηθούν στο χώρο με τη βοήθεια των γραμμών οδήγησης, ή να κινηθούν στο χρόνο με το σύρσιμο του εικονιδίου τους στην Track Bar. Προσθέστε κι άλλα keyframes όπου χρειάζεται, έως ότου η κίνηση δείξει πιο πειστική. Τα μικρά άσπρα σημεία στην τροχιά αναπαριστούν τα καρέ της κίνησης και εξαρτώνται από τα κλειδιά που έχετε ήδη ορίσει. Όπου τα σημεία απέχουν πιο πολύ, το αντικείμενο κινείται γρηγορότερα. Δείτε πιο κάτω. 13. Για καλύτερο έλεγχο της τροχιάς της σφαίρας μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε το Track View. Από την κύρια γραμμή εργαλείων κάντε κλικ στο κουμπί Curve Editor. To Track View ανοίγει και παρουσιάζει μία γραφική αναπαράσταση της κίνησης της σφαίρας.

6 Η κόκκινη γραμμή αντιστοιχεί στη θέση της σφαίρας ως προς τον άξονα Χ του παγκόσμιου συστήματος συντεταγμένων. Πρέπει να είναι μια ευθεία γραμμή, από την κάτω αριστερή στην πάνω δεξιά γωνία, δείχνοντας έτσι μια σταθερή ταχύτητα κίνησης. Η καμπυλότητα που υπάρχει στα άκρα οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου ελεγκτή κίνησης (για τους ελεγκτές κίνησης θα μιλήσουμε στη συνέχεια). Η πράσινη γραμμή αντιστοιχεί στη θέση της σφαίρας ως προς τον άξονα Υ. Πρέπει κι αυτή να είναι μια ευθεία γραμμή. Ωστόσο, η γραφική παράσταση Υ, πρέπει να παραμένει κοντά στο σημείο μηδέν σε όλο το μήκος της, δεδομένου ότι η σφαίρα ταξιδεύει παράλληλα στον άξονα Υ. Η μπλε γραμμή δείχνει τη θέση της σφαίρας στον άξονα Ζ. Το τόξο που βλέπετε πρέπει να μοιάζει πολύ με την τροχιά της σφαίρας στις προβολές Front και Perspective. 14. Επιλέξτε όλα τα key frames εκτός από αυτά στις θέσεις 0, 50 και 100. Το χρώμα τους γίνεται άσπρο. Πατήστε delete για να τα διαγράψετε. Τώρα έχουν μείνει μόνο τα τρία αρχικά key frames. 15. Η σφαίρα τώρα αντί να αναπηδά, κινείται σε ένα απλό τόξο. Πατήστε το κουμπί play για να το ελέγξετε.

7 16. Επειδή η τροχιά της σφαίρας εξαρτάται κυρίως από τον άξονα Ζ, ενδιαφερόμαστε μόνο για την μπλε καμπύλη της θέσης της σφαίρας. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Zoom Region για να σχεδιάσετε ένα πλαίσιο επιλογής γύρω από τη μπλε καμπύλη. 17. Επιλέξτε το εργαλείο Move Keys. Κάντε δεξί click στο κλειδί στο χαμηλότερο σημείο του τόξου για να εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Key Info. Αυτές είναι οι παράμετροι του συγκεκριμένου keyframe. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τον τύπο της παρεμβολής (του ελεγκτή κίνησης) μεταξύ των keyframes κάνοντας click και σύροντας τον κέρσορα επάνω στο αναπτυσσόμενο κουμπί. Βεβαιωθείτε ότι τόσο ο εισερχόμενος όσο και εξερχόμενος τύπος της εφαπτομένης είναι Custom (η προτελευταία επιλογή όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα).

8 Εάν δεν βλέπετε τις γραμμές εφαπτομένης στο κλειδί, σιγουρευτείτε ότι το κουμπί Show Tangents είναι ενεργοποιημένο στη γραμμή εργαλείων. 18. Στο πλαίσιο διαλόγου Key Info του κλειδιού, κάντε click στο αριστερό βέλος για να μεταφερθείτε στο προηγούμενο κλειδί, στο καρέ 0. Μετατρέψτε και αυτό το κλειδί σε εφαπτομένη τύπου Custom. Χρησιμοποιήστε τα βέλη για να μεταφερθείτε στο τελευταίο κλειδί στο τέλος της καμπύλης, και μετατρέψτε το επίσης σε εφαπτομένη Custom. Όταν και τα τρία κλειδιά μετατραπούν, κλείστε το πλαίσιο διαλόγου. 19. Χρησιμοποιώντας τις λαβές εφαπτομένης, ρυθμίστε την καμπύλη ώστε να βελτιώσετε την τροχιά αναπήδησης της σφαίρας. Προσέξτε ότι οι εφαπτόμενες στο keyframe 50 είναι κλειδωμένες, έτσι ώστε να κινούνται πάντα μαζί. Για να μετακινήσετε τις εφαπτόμενες ξεχωριστά τη μία από την άλλη, κρατήστε το πλήκτρο Shift και σύρετε τη λαβή εφαπτομένης για το keyframe 50. Αυτό ξεκλειδώνει τις εφαπτόμενες και μπορείτε έτσι να ρυθμίσετε την κάθε πλευρά του keyframe χωριστά.

9 20. Παίξτε το animation. Επιστρέψτε στην προβολή διαδρομής και εάν είναι απαραίτητο κάντε και επιπλέον ρυθμίσεις. Προσθέστε ένα ή δύο keyframes εάν θέλετε, χρησιμοποιώντας το κουμπί Add Keys. Ωστόσο, εάν προσθέσετε πάρα πολλά κλειδιά, η μετακίνηση της σφαίρας δεν θα είναι τόσο ομαλή. 21. Τώρα θα ασχοληθούμε με τη συμπίεση της σφαίρας κατά την πρόσκρουσή της στο έδαφος. Κλείστε το Track View και έχοντας επιλεγμένη τη σφαίρα προσθέστε έναν τροποποιητή Xform στην καρτέλα modify. Μετακινήστε τον time slider στο καρέ 0. Κάτω από τον τροποποιητή Xform, επιλέξτε το Sub-object Center. Στην προβολή Front, μετακινήστε το κέντρο της επίδρασης του Xform προς το κατώτατο σημείο της σφαίρας. Δείτε την παρακάτω εικόνα. Αυτό γίνεται έτσι ώστε, όταν συμπιέζεται η σφαίρα κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, η επιφάνειά της να αγγίζει ακόμα το έδαφος. Εάν το κέντρο της συμπίεσης Xform ήταν στο κέντρο της σφαίρας, θα εμφανιζόταν ένα χάσμα μεταξύ της σφαίρας και του εδάφους. Τώρα με τον τρόπο αυτό, δεν θα είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε ξανά τη θέση της σφαίρας.

10 22. Κάτω από τον τροποποιητή Xform, επιλέξτε το Sub-object Gizmo και στη συνέχεια μεταφερθείτε στο καρέ 50. Από την κύρια γραμμή εργαλείων, επιλέξτε το κουμπί Scale (κλιμάκωση) και συγκεκριμένα την επιλογή Squash. Το κουμπί Squash κλιμακώνει ένα αντικείμενο διατηρώντας το συνολικό του όγκο, ακριβώς όπως συμβαίνει και με ένα πραγματικό αντικείμενο. Με επιλεγμένο το Squash ως ενεργό μετασχηματισμό, επιλέξτε το παγκόσμιο σύστημα συντεταγμένων και συμπιέστε τη σφαίρα ως προς τον άξονα z.

11 23. Προχωρήστε τον Time Slider μερικά καρέ πιο κάτω. Δημιουργήστε άλλο ένα κλειδί Squash, επαναφέροντας τη σφαίρα στο αρχικό της μέγεθος. 24. Παίξτε τώρα το animation. Θα δείτε ότι το πρώτο μισό του animation είναι λάθος, λόγω ενός φαινομένου αποκαλούμενου "υπερανύψωση". Η προεπιλεγμένη ομαλή παρεμβολή μεταξύ των κλειδιών έχει προκαλέσει μια διαστρέβλωση. Αυτό μπορούμε να το διορθώσουμε επεμβαίνοντας στο keyframe 0 και ρυθμίζοντας τον τύπο της κλιμάκωσης Xform σε Hold. Σε αυτήν την περίπτωση η τιμή της παραμέτρου του κλειδιού διατηρείται έως ότου εμφανιστεί κάποιο επόμενο keyframe. Κατόπιν η παράμετρος παίρνει αμέσως την τιμή του επόμενου κλειδιού. Στο παράθυρο Track View, διασχίστε τη δενδρική δομή ακολουθώντας τη διαδρομή Objects Sphere01 Modified Objects Xform Gizmo. Βρείτε τα κλειδιά Scale και κάντε δεξί click στο πρώτο keyframe, στο πλαίσιο 0. Ο τύπος παρεμβολής Hold διατηρεί μια σταθερή, αμετάβλητη τιμή μεταξύ των keyframes. Μετατρέποντας την εξερχόμενη παρεμβολή του πρώτο keyframe σε Hold θα διορθωθεί το πρόβλημα υπερανύψωσης. Κάντε δεξί click στο πρώτο κλειδί κλιμάκωσης του τροποποιητή Xform. Κάντε click στο μεγάλο κουμπί κάτω από την ένδειξη Out, και σύρατε το επιλέγοντας τον τύπο Hold, ο οποίος μοιάζει με μια τετραγωνική γραφική παράσταση.

12 25. Παίζοντας το animation πρέπει να δείτε ότι το πρόβλημα λύθηκε. Η κλιμάκωση συμπίεσης παραμένει στην αρχική προκαθορισμένη τιμή της έως ότου η σφαίρα αγγίξει το έδαφος στο καρέ 50. Εάν το πρόβλημα παραμένει, ελέγξτε όλα τα keyframes μεταξύ των 0 και 50. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία πληροφορία κλιμάκωσης σε αυτά τα κλειδιά. 26. Θα προσπαθήσουμε τώρα να αποδώσουμε ένα υλικό πάνω στη σφαίρα. Ανοίξτε το Materia Editor πατώντας το κουμπί Μ. Επιλέξτε ένα δείγμα και ονομάστε το Checkered Ball. Κυλήστε προς τα κάτω στο rollout Maps. Στο diffuse color κάντε κλικ στο κουμπί που λέει None. Εμφανίζεται το Materia/Map Browser. Κάντε διπλό κλικ στη λέξη Checker. Ο χάρτης Checker εφαρμόζεται στο δείγμα. 27. Για να κάνετε περισσότερα τα κουτάκια της σκακιέρας στην επιφάνεια της σφαίρας πηγαίνετε στο rollout Coordinates του χάρτη Checker. Αλλάξτε την τιμή U Tilling σε 5 και του V Tilling σε 3. Αποδώστε το υλικό στη σφαίρα σέρνοντας το δείγμα πάνω της. Παίξτε το Animation και δείτε το αποτέλεσμα. Τώρα που βλέπετε ότι η σφαίρα δεν είναι μονόχρωμη γίνεται σαφές ότι πρέπει να υπάρχει και κάποια περιστροφή για να δείχνει πιο φυσική. Αν όμως απλά περιστρέψουμε τη σφαίρα δεν θα πετύχουμε τίποτα, επειδή οι τυποποιημένοι μετασχηματισμοί εφαρμόζονται πάντα μετά από όλους του τροποποιητές. Έτσι πρώτα θα συμπιεζόταν η σφαίρα και στη συνέχεια θα περιστρεφόταν. Πρέπει όμως να περιστρέψουμε τη σφαίρα προτού να συμπιεστεί, έτσι ώστε η συμπίεση να είναι πάντα κάθετη στο έδαφος ανεξάρτητα από την τρέχουσα γωνία της σφαίρας. 28. Στη στοίβα τροποποιητών βγείτε από την κατάσταση Sub-object και επιστρέψτε κάτω στο επίπεδο του αντικειμένου Sphere. Τώρα προσθέστε ακόμη έναν τροποποιητή XForm. Αυτός θα αποτελέσει τον κόμβο περιστροφής και τοποθετείται στη στοίβα πάνω από το αντικείμενο σφαίρα και κάτω από τον υπάρχοντα τροποποιητή XForm συμπίεσης. Επομένως, η σφαίρα θα περιστραφεί προτού να συμπιεστεί.

13 29. Χρησιμοποιώντας το υποαντικείμενο Gizmo του νέου τροποποιητή Xform δημιουργείστε μερικά κλειδιά περιστροφής. Ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό της σφαίρας αυτή θα συμπιέζεται πάντα κάθετα στο έδαφος. Παίξτε το Animation και δείτε το αποτέλεσμα. Τώρα πλέον βλέπουμε τη σφαίρα να περιστρέφεται καθώς εκτελεί την τροχιά κίνησης.

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface ΑΘΗΝΑ: ΚΑΝΙΓΓΟΣ 13 ΤΗΛ.: 2103803806 ΔΑΦΝΗ: ΑΒΕΡΩΦ 48 ΤΗΛ.: 210 9761101 ΜΑΡΟΥΣΙ: ΔΗΜΗΤΡΟΣ 3 ΤΗΛ.: 210 8026216

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων Κεφάλαιο 5: Κίνηση... Σε αυτό το κεφάλαιο: 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων 5.2 Κίνηση με συντεταγμένες 5.3 Ομαλή κίνηση 5.4 Ολοκληρωμένο παράδειγμα... Δώσε μου τόπο να σταθώ και κινώ και την γη ακόμα (Αρχιμήδης)

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 10 η Φωτισμός. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 10 η Φωτισμός. Στόχος της άσκησης Άσκηση 10 η Φωτισμός Στόχος της άσκησης Ο φωτισμός μιας σκηνής αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία ρεαλισμού. Στην παρούσα άσκηση θα προσπαθήσουμε να εξοικειωθούμε με τη χρήση κάποιων τυπικών πηγών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Alpine Navigation System. Λογισμικό πλοήγησης για το Alpine Navigation System. Ελληνική Μάρτιος 2015, έκδ. 1.0

Εγχειρίδιο χρήσης. Alpine Navigation System. Λογισμικό πλοήγησης για το Alpine Navigation System. Ελληνική Μάρτιος 2015, έκδ. 1.0 Εγχειρίδιο χρήσης Alpine Navigation System Λογισμικό πλοήγησης για το Alpine Navigation System Ελληνική Μάρτιος 2015, έκδ. 1.0 Πίνακας περιεχομένων 1 Προειδοποιήσεις και πληροφορίες ασφάλειας... 5 2 Πώς

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 - 17 - PowerPoint 2007 Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία βασικής παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Κωλέτσου Ευτυχία. info@ekoletsou.gr

Κωλέτσου Ευτυχία. info@ekoletsou.gr Photoshop CS6 Κωλέτσου Ευτυχία info@ekoletsou.gr Καλώς ήλθατε στο Photoshop CS6! Σο Photoshop είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Θεωρείται επαγγελματικό εργαλείο και χρησιμοποιείται από το φωτογραφείο

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικό λογισμικό για τη γεωμετρία του χώρου και τα μαθηματικά

Διαδραστικό λογισμικό για τη γεωμετρία του χώρου και τα μαθηματικά Διαδραστικό λογισμικό για τη γεωμετρία του χώρου και τα μαθηματικά Εξερευνήστε την 3 η διάσταση! Έκδοση 2.1 CABRI 3D V2 Πρωτοποριακά Μαθηματικά Εργαλεία ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ 1 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 -

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα οδήγησης σαρωτή MiraScan. Εγχειρίδιο χρήσης

Πρόγραµµα οδήγησης σαρωτή MiraScan. Εγχειρίδιο χρήσης Πρόγραµµα οδήγησης σαρωτή MiraScan Εγχειρίδιο χρήσης Περιεχόµενα Εισαγωγή στο MiraScan.......................................................... 5 1.1 MiraScan....................................................................

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση 1 η. Σταύρος Κόλλιας

Έκδοση 1 η. Σταύρος Κόλλιας Έκδοση 1 η Σταύρος Κόλλιας Το βιβλίο αυτό γράφτηκε στο πλαίσιο μιας ενημέρωσης, για το Geogebra, που οργάνωσε το παράρτημα της μαθηματικής εταιρείας του νομού Κορινθίας, στους συνάδελφους μαθηματικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με χρήση Η/Υ

Σχεδίαση με χρήση Η/Υ Αστέριος Κ. Τολίδης Σχεδίαση με χρήση Η/Υ Σημειώσεις για το εργαστήριο του μαθήματος «Τεχνικές Σχεδίασης με χρήση Η/Υ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2006 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή στο CAD...5 1.1 Συστήματα CAE...6 2. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ADOBE PHOTOSHOP 7.0 ρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ ΗΣ ΣΕΡΡΕΣ 2004

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής

Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής Τίτλος πράξης: Κατηγορία Πράξης: Ενέργεια: Μέτρο: Επιστ. Υπεύθυνος: "Επιµόρφωση Πιστοποίηση Γυναικών Αρχικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ SCRATCH

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ SCRATCH έκδοση 1.4 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Scratch είναι μια νέα γλώσσα προγραμματισμού που σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε διαδραστικές ιστορίες, παιχνίδια και κινούμενα σχέδια, καθώς και να τις μοιραστείτε με

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε Αρχείο και στη συνέχεια Έξοδος. Ή Επιλέξτε το εικονίδιο Κλείσιμο εφαρμογής, που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης

Επιλέξτε Αρχείο και στη συνέχεια Έξοδος. Ή Επιλέξτε το εικονίδιο Κλείσιμο εφαρμογής, που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης Άνοιγμα και κλείσιμο της εφαρμογής Λογιστικών Φύλλων Άνοιγμα του Calc Επιλέξτε: Έναρξη Προγράμματα OpenOffice.org Calc Με αυτήν την ενέργεια θα φορτωθεί το Calc. Κλείσιμο του Calc Επιλέξτε Αρχείο και στη

Διαβάστε περισσότερα

ADOBE PHOTOSHOP CS3 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ

ADOBE PHOTOSHOP CS3 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ADOBE CS3 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 13 «Προσαρμογή Λογισμικού-Φάση ΙΙΙ» της Πράξης «Επαγγελματικό λογισμικό στην

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: To περιβάλλον

Κεφάλαιο 3: To περιβάλλον Κεφάλαιο 3: To περιβάλλον... Σε αυτό το κεφάλαιο: 3.1 Γρήγορη ξενάγηση 3.2 Πρωταγωνιστές τα αντικείμενα 3.3 Η σκηνή είναι δική μας 3.4 Εντολές... «Το να είσαι ικανός σημαίνει να μπορείς να ελέγχεις και

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Επεξεργασία κειμένου: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εκκίνηση -

Διαβάστε περισσότερα

Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC

Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Fepla Πρόγραμμα υπολογισμού επίπεδων φορέων με το πεπερασμένο στοιχείο TRIC Eγχειρίδιο χρήσης Αθήνα, Μάιος 2013 Version 1.0.4 2 Fepla LH Λογισμική Στουρνάρη 23 Αθήνα ΤΚ 106 82 Τηλέφωνα: (210) 3816151,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΝΕΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ I ΠΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ: ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ SCRATCH Μετάφραση από το πρωτότυπο: Reference Guide http://scratch.wik.is/@api/deki/files/19/=scratchreferenceguide.pdf

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ SCRATCH Μετάφραση από το πρωτότυπο: Reference Guide http://scratch.wik.is/@api/deki/files/19/=scratchreferenceguide.pdf ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΕΠΑΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ http://www.ltee.gr 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Διδακτική της Πληροφορικής, Πάτρα 28-30 Μαρτίου 2008 Πανεπιστήμιο Πατρών

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Γεγονοστραφής /Αντικειμενοστραφής

3.1 Γεγονοστραφής /Αντικειμενοστραφής Κεφάλαιο 3 ο : Δημιουργώ το Πρώτο μου Παιχνίδι 3.1 Γεγονοστραφής /Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Το MSKodu είναι ένα εργαλείο προγραμματισμού παιχνιδιών. Σας βοηθά, δηλαδή, παρέχοντας μια προγραμματιστική

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface Copyright 2012-2015 -SYSTEM- All rights reserved 2/222 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ FLASH Μάθημα 1: Εισαγωγή στο flash Μάθημα 2: Περιήγηση στο περιβάλλον του flash Μάθημα 3: Πλατό Μάθημα 4: Κανναβος Μάθημα 5: Έλξη Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.15: Παιχνίδια. 15.1 Super Pong. [15_π01.sb]

Κεφ.15: Παιχνίδια. 15.1 Super Pong. [15_π01.sb] Κεφ.15: Παιχνίδια... Σε αυτό το κεφάλαιο: 15.1 Super Pong 15.1 Ναρκοπέδιο! 15.3 Σκοποβολή 15.4 Ο καρχαρίας 15.5 Παραλλαγή Pacman 15.6 Καροτοκυνηγός... 15.1 Super Pong [15_π01.sb] Στο παιχνίδι Super Pong

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Υπολογιστικά Φύλλα: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή & Εκκίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειµένου

Επεξεργασία κειµένου Επεξεργασία κειµένου Microsoft Office Word 2003 Περιεχόµενα 1. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. 1 2. Επιλογή, ιόρθωση, Επεξεργασία. 9 3. Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και παραγράφων. 17 4. ιαµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ OpenOffice 3.x Impress Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: χρησιμοποιεί τα εργαλεία του Impress για δημιουργία παρουσιάσεων εμπλουτίζει τις παρουσιάσεις με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Visible Analyst ρ. Γεωργία ΓΚΑΡΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία ιστοσελίδων µε το 1 Microsoft FrontPage

ηµιουργία ιστοσελίδων µε το 1 Microsoft FrontPage ηµιουργία ιστοσελίδων µε το 1 Microsoft FrontPage Τι είναι µια ιστοσελίδα (Web page); Μια ιστοσελίδα (web page) είναι ένα αρχείο που εµφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή από ένα πρόγραµµα που λέγεται

Διαβάστε περισσότερα