Εισαγωγη στο FLASH. Η δομή ενός movie. Time line. Κανόνες που πρέπει πάντα να έχετε υπόψη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εισαγωγη στο FLASH. Η δομή ενός movie. Time line. Κανόνες που πρέπει πάντα να έχετε υπόψη"

Transcript

1 Εισαγωγη στο FLASH Η δομή ενός movie Movie Κάθε movie αποτελείται από 1 ή περισσότερα scenes (σκηνές) Scenes Κάθε scene αποτελείται από 1 ή περισσότερα Layers (επίπεδα) Layers Κάθε layer αποτελείται τουλάχιστον από 1 key-frame (καρέ-κλειδίί) και έναν αριθμό frames (καρέ) Keyframes, Frames είναι τα γνωστά καρέ του movie Time line Κανόνες που πρέπει πάντα να έχετε υπόψη 1. Κάθε timeline αποτελείται από layers. 2. Κάθε layer αποτελείται από frames τα οποία διακρίνονται σε key-frames και σε απλά frames ή frames. 3. Κάθε layer αρχίζει από το frame 1 υποχρεωτικά. 4. Κάθε frame 1 είναι key-frame υποχρεωτικά. 5. Κάθε key-frame συμβολίζεται (επάνω στο layer) με μία κουκίδα που μπορεί να είναι μαύρη ή άσπρη. 6. Η μαύρη κουκίδα σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο key-frame υπάρχουν περιεχόμενα. 7. Η λευκή κουκίδα σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο key-frame δεν υπάρχουν περιεχόμενα (το πλατό είναι άδειο). 8. Τα frames που ακολουθούν ένα key-frame έχουν τα ίδια περιεχόμενα με το συγκεκριμένο key-frame. 9. Τα frames που ακολουθούν ένα μαύρο key-frame εμφανίζονται με γκρι χρώμα. 10. Τα frames που ακολουθούν ένα λευκό key-frame εμφανίζονται με λευκό χρώμα. 11. Τα key-frames σηματοδοτούν αλλαγές. Όπου υπάρχει key-frame σημαίνει ότι εκεί υπάρχει κάποια αλλαγή. 12. Δεν μπορεί να υπάρχουν κενά ανάμεσα σε frames ή key-frames. Μπορεί όμως να υπάρχουν frames ή key-frames λευκά, δηλαδή χωρίς περιεχόμενο.

2 Σχήματα (Shapes) και σύμβολα (Symbols) Τα σχήματα και τα σύμβολα αποτελούν το βασικό και πιο σημαντικό υλικό με το οποίο χτίζεται ένα πολυμεσικό έγγραφο και γι' αυτό δίνεται παρακάτω ο ορισμός αυτών των εννοιών. Σχήματα Είναι τα απλά γραφικά που μπορείτε να δημιουργήσετε με τα γραφικά εργαλεία του Flash (ορθογώνια, ελλείψεις κλπ). Τα σχήματα αυτά λέγονται και πρωταρχικά ή πρωτόγονα σχήματα. Σύμβολα Τα σύμβολα είναι τριών ειδών: Graphic, Button και Movie clip. Κάθε σχήμα ή ομάδα σχημάτων μπορεί να μετατραπεί σε σύμβολο. Αντικείμενα Οτιδήποτε υπάρχει επάνω στο πλατό ορίζεται ως αντικείμενο. Αυτό μπορεί να είναι σχήμα, σύμβολο, κείμενο, εικόνα, movie clip, video clip ή ένα group αντικειμένων. Symbols (Σύμβολα) Ένα απλό σχήμα (shape) ή ένα γκρουπ σχημάτων μπορεί να μετατραπεί σε σύμβολο (symbol). Κάθε σύμβολο μπορεί να ανήκει σε έναν από τους ακόλουθους τύπους: 1. Movie Clip 2. Button 3. Graphic Γραφικά (Graphic) Μετατροπή σχήματος σε σύμβολο τύπου Graphic Για να μετατρέψετε ένα απλό σχήμα σε σύμβολο, επιλέξτε πρώτα το σχήμα με το εργαλείο επιλογής και στη συνέχεια επιλέξτε: Modify\Convert to Symbol. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο F8 ή να κάνετε δεξί κλικ επάνω στο γραφικό και από το πτυσσόμενο μενού να επιλέξετε Convert to Symbol. Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Convert to Symbol. Στο παράθυρο αυτό ορίζετε το όνομα (name) για το σύμβολο και επιλέγετε το είδος (Type). Επίσης, επιλέγετε ένα από τα 9 σημεία Registration. Το σημείο αυτό ορίζει το σημείο αναφοράς του συμβόλου. Όταν πατήσετε ΟΚ, το γραφικό προστίθεται αυτόματα στη βιβλιοθήκη (library) με το όνομα που έχετε ορίσει και με το αντίστοιχο εικονίδιο αριστερά από το όνομα. Στο επάνω μέρος του πάνελ της βιβλιοθήκης υπάρχει η προεπισκόπηση όπου εμφανίζεται το γραφικό.

3 Μερικές παρατηρήσεις που πρέπει να έχετε υπόψη σχετικά με τις βιβλιοθήκες είναι: Για να εμφανίσετε τη βιβλιοθήκη επιλέξτε Window\Library ή πατήστε το πλήκτρο F11. Όταν ένα symbol προστεθεί στη βιβλιοθήκη, παραμένει εκεί ακόμη και αν διαγραφεί το αρχικό από το πλατό (stage). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε βιβλιοθήκη ή βιβλιοθήκες με σύμβολα κατάλληλα ταξινομημένες και να τις χρησιμοποιείτε όπου και όταν τις χρειάζεστε. Όταν επιλέγετε File\Save, μαζί με το αρχείο αποθηκεύεται και η βιβλιοθήκη ή οι βιβλιοθήκες που έχετε δημιουργήσει. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε βιβλιοθήκες από άλλα αρχεία. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα σύμβολο στη βιβλιοθήκη, μπορείτε να πάρετε (με drag and drop) πολλά αντίγραφα. Τα αντίγραφα που παίρνετε από τη βιβλιοθήκη λέγονται instances. Επεξεργασία συμβόλου Για να επεξεργαστείτε ένα σύμβολο, κάνετε δεξί κλικ επάνω στο σύμβολο και από το αναδυόμενο μενού επιλέξτε edit. Θα περάσετε αμέσως στην προβολή επεξεργασίας (edit mode).

4 ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η προβολή επεξεργασίας είναι ένας ξεχωριστός χώρος όπου μπορείτε να επεξεργάζεστε σύμβολα. Η γραμμή Timeline δείχνει πιο σύμβολο επεξεργάζεστε και ο μικρός σταυρός στη μέση της προβολής είναι το σημείο αναφοράς του συμβόλου που χρησιμοποιείτε ως σημείο αναφοράς συντεταγμένων επάνω στο πλατό. Στην προβολή αυτή μπορείτε να επεξεργαστείτε το σύμβολο τροποποιώντας τα χαρακτηριστικά του όπως χρώμα, περίγραμμα, διαστάσεις, περιστροφή κλπ. Όταν τελειώσετε την επεξεργασία θα παρατηρήσετε ότι το σύμβολο της βιβλιοθήκης αλλά και όλα τα instances (αντίγραφα) του συμβόλου έχουν τροποποιηθεί επίσης έχοντας πάρει τη νέα μορφή. Θα πρέπει, επομένως, να γνωρίζετε ότι το edit που θα κάνετε σε ένα instance ενός συμβόλου, θα επηρεάσει όλα τα instances αυτού του συμβόλου που βρίσκονται στο movie. Για να επιστρέψετε πίσω στη σκηνή και στο πλατό κάντε κλικ στο εικονίδιο με το όνομα της σκηνής (Scene 1) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Εάν κάνετε αλλαγές τύπου transform σε ένα instance επάνω στο πλατό (αλλά όχι σε κατάσταση επεξεργασίας), τότε αυτά τα transformations δεν επηρεάζουν τα υπόλοιπα instances. Με άλλα λόγια οι αλλαγές που γίνονται σε ένα instance επηρεάζουν τα υπόλοιπα μόνο όταν οι αλλαγές αυτές γίνονται σε κατάσταση επεξεργασίας (edit mode).

5 Δημιουργία νέου συμβόλου Για να δημιουργήσετε ένα νέο σύμβολο επιλέξτε Insert\New Symbol. (ή πληκτρολογήστε Ctrl+F8). Θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Create New Symbol και αφού επιλέξετε Name και Type κάνετε κλικ στο ΟΚ και περνάτε αμέσως σε προβολή επεξεργασίας όπου σχεδιάζετε το νέο σύμβολο. Διαγραφή συμβόλου Για να διαγράψετε ένα σύμβολο από την βιβλιοθήκη, επιλέξτε το σύμβολο (κάνοντας κλικ επάνω στο σύμβολο) και πατήστε το πλήκτρο Delete. Εναλλακτικά, κάντε κλικ στο εικονίδιο της βιβλιοθήκης trashcan. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Με τη διαγραφή των συμβόλων από τη βιβλιοθήκη διαγράφονται και όλα τα instances του συμβόλου που βρίσκονται στο movie.

6 Movie clips Το movie clip είναι ένα μικρό movie το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα άλλο πιο μεγάλο movie. Κάθε movie clip έχει το δικό του timeline και το δικό του FrameRate και μπορεί να επεξεργαστεί όπως ένα κανονικό movie. Για να κρατήσει το δικό του FrameRate ένα movie clip πρέπει να φορτωθεί με την εντολή loadmovie. Σε διαφορετική περίπτωση το movie clip θα τρέξει με το FrameRate του movie στο οποίο έχει φορτωθεί ή έχει φιλοξενηθεί. Όταν δημιουργήσετε ένα movie clip μπορείτε να το αποθηκεύσετε στη βιβλιοθήκη και με μεταφορά και απόθεση (drag and drop) να παίρνετε όσα αντίγραφα θέλετε. Σε κάθε αντίγραφο (instance) μπορείτε να δώσετε ένα ξεχωριστό όνομα, έτσι ώστε να μπορείτε να διακρίνετε το ένα από το άλλο όταν χρειαστεί να αναφερθείτε σε ένα από αυτά μέσα από κάποια εντολή της ActionScript. Κάθε movie clip μπορεί να θεωρηθεί σαν αντικείμενο και σαν αντικείμενο έχει χαρακτηριστικά (properties) και λειτουργίες (methods). Τα χαρακτηριστικά αυτά και τις λειτουργίες μπορείτε να τις διαχειριστείτε προγραμματιστικά μέσα από την ActionScript για τη δημιουργία πιο σύνθετων εργασιών. Για να δημιουργήσετε ένα movie clip Ακολουθείτε τα ίδια βήματα όπως και για τη δημιουργία του κουμπιού. o o Αποεπιλέξτε οτιδήποτε επάνω στο πλατό κάνοντας κλικ σε ένα κενό σημείο επάνω στο χώρο εργασίας. Επιλέξτε Insert\New Symbol... Στο παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί επιλέξτε Movie Clip και ορίστε ένα όνομα για το movie clip. Όταν πατήσετε ΟΚ, θα περάσετε σε edit mode και εκεί θα δημιουργήσετε το movie clip. Σε ένα movie clip μπορείτε να προσθέσετε ότι και σε ένα κανονικό movie. Σχήματα, κουμπιά, σύμβολα, animation, shape tweens, motion tweens, video, ήχο κ.λπ. Για το πως δημιουργείτε animation με shape tweens και motion tweens δείτε το επόμενο κεφάλαιο. Όταν τελειώσετε με το movie clip, αυτό θα έχει προστεθεί στην βιβλιοθήκη και θα μπορείτε με ένα drag and drop να μεταφέρετε σε ένα κανονικό movie όσα αντίγραφα θέλετε. Επειδή το movie clip είναι ένα symbol, ισχύει και για αυτό ότι ισχύει για τα symbols (δείτε προηγούμενο κεφάλαιο). Συνήθως, δημιουργείτε ένα movie clip όταν θέλετε αυτό να περιέχει κίνηση (animation) και να παίζει αυτόνομα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να αρκεστείτε σε ένα γραφικό (graphic). Σε ένα movie clip μπορεί να περιέχονται άλλα μικρότερα movie clips αν το απαιτεί η εργασία.

7 Με τη δημιουργία κατάλληλων movie clips μπορείτε να δημιουργείτε πιο σύνθετα movies αλλά και να επεξεργάζεστε το movie πιο εύκολα και αποδοτικά.

8 Κουμπιά (Buttons) Τα κουμπιά χρησιμοποιούνται σε μια εφαρμογή για να προσθέσουν διαδραστικότητα (interactivity) με το χρήστη. Ένα κουμπί μπορεί να αποτελείται από ένα μέχρι τέσσερα καρέ (key-frames) τα οποία ονομάζονται Up, Over, Down και Hit. Τα τρία πρώτα καρέ αντιστοιχούν στις τρεις διαφορετικές καταστάσεις (states) που μπορεί να έχει το κουμπί. Οι καταστάσεις αυτές εξαρτώνται από τη θέση και την κατάσταση του δείκτη (pointer) Το τέταρτο καρέ ορίζει την ενεργή περιοχή του κουμπιού και ονομάζεται Hit state. Οι τρεις καταστάσεις (states) ενός κουμπιού είναι: Up state (Όταν ο δείκτης βρίσκεται εκτός της ενεργής περιοχής του κουμπιού) Over state (Όταν ο δείκτης βρίσκεται επάνω στην ενεργή περιοχή του κουμπιού) Down state (Όταν ο δείκτης είναι πατημένος επάνω στην ενεργή περιοχή του κουμπιού) Για να δημιουργήσετε ένα κουμπί o o Αποεπιλέξτε οτιδήποτε επάνω στο πλατό. Επιλέξτε Insert\New Symbol... o o o Στο παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί επιλέξτε Button και ορίστε ένα όνομα για το κουμπί. Κάντε κλικ στο κουμπί ΟΚ. Μεταφέρεστε αυτόματα στην κατάσταση επεξεργασίας (editing mode). Εδώ, μπορείτε να σχεδιάσετε τις τρεις διαφορετικές μορφές του κουμπιού που θα αντιστοιχούν στις καταστάσεις Up, Over και Down. Επίσης μπορείτε να ορίσετε την ενεργή περιοχή του κουμπιού στο καρέ Hit. Μπορείτε να αφήσετε κενό το καρέ Hit. Στην περίπτωση αυτή η ενεργή περιοχή του κουμπιού είναι οι διαστάσεις το κουμπιού.

9 Για να δημιουργήσετε διαφορετικές μορφές για το κουμπί, που θα αντιστοιχούν στις διαφορετικές καταστάσεις, θα πρέπει να εισαγάγετε ένα keyframe στα αντίστοιχα καρέ Up, Over και Down. Όταν τελειώσετε με την επεξεργασία του κουμπιού, μεταφερθείτε στο πλατό της σκηνής (κάντε κλικ στο κουμπί Scene 1). Το κουμπί, που μόλις έχετε δημιουργήσει, έχει προστεθεί στη βιβλιοθήκη (αλλά όχι στο πλατό). Για να χρησιμοποιήσετε το κουμπί στην εργασία σας πρέπει να το κάνετε μεταφορά και απόθεση (drag and drop) από τη βιβλιοθήκη στο πλατό. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να έχετε πολλά αντίγραφα (instances) του κουμπιού στην εργασία σας. Για κάθε διαφορετικό αντίγραφο μπορείτε να ορίσετε και διαφορετικό όνομα. Δίνοντας όνομα στα κουμπιά, μπορείτε να αναφέρεστε σε αυτά μέσα από την ActionScript. Για να επεξεργαστείτε ένα κουμπί Για να επεξεργαστείτε ένα κουμπί πρέπει να είστε στην κατάσταση edit mode. Για να μεταφερθείτε στην κατάσταση αυτή μπορείτε να επιλέξετε μία από τις 3 πιο κάτω περιπτώσεις: Κάντε διπλό κλικ επάνω στο κουμπί. Κάντε δεξί κλικ επάνω στο κουμπί και από το πτυσσόμενο μενού επιλέξτε Edit. Κάντε κλικ επάνω στο κουμπί και από το μενού Edit επιλέξτε Edit Symbols, Edit Selected ή Edit in Place. Για να προσθέσετε ήχο σε ένα κουμπί Μπορείτε να προσθέσετε ήχο ή ήχους οι οποίοι θα αντιστοιχούν στις διαφορετικές καταστάσεις ενός κουμπιού. Μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε ένα κουμπί στο οποίο όταν κάνετε κλικ να ακούγεται κάποιος ήχος. Για να προσθέσετε ήχο σε ένα κουμπί θα πρέπει πρώτα να έχετε εισαγάγει έναν ήχο στη βιβλιοθήκη σας και στη συνέχεια: o o o Μεταφερθείτε στην κατάσταση edit mode. Επιλέξτε Insert\Timeline\Layer (προσθέτετε ένα ακόμη layer). Στο καινούριο layer, εισαγάγετε ένα keyframe σε μία από τις τρεις καταστάσεις (συνήθως ο ήχος προστίθεται στην κατάσταση Down).

10 o o Από τη βιβλιοθήκη σύρετε τον ήχο επάνω στο κενό keyframe Στο keyframe εμφανίζεται η κυματομορφή του ήχου Όταν τελειώσετε μπορείτε να βγείτε στη σκηνή και από τη βιβλιοθήκη να σύρετε στο πλατό ένα ή περισσότερα κουμπιά και να δοκιμάσετε τη λειτουργία τους.

11 Tween animation (Ενδιάμεση κίνηση) Το tween ορίζεται ως η παραγωγή ή η δημιουργία ενδιάμεσων αντικειμένων ανάμεσα σε δύο διαφορετικές μορφές ενός αντικειμένου: Την αρχική και την τελική. Το Flash μπορεί να κάνει tween στα σχήματα (shapes) και στα σύμβολα (symbols). Στην περίπτωση που η κίνηση γίνεται ανάμεσα σε σχήματα το tween λέγεται shape tween και στην περίπτωση που η κίνηση γίνεται ανάμεσα σε σύμβολα λέγεται motion tween. Άρα υπάρχουν 2 είδη για tween animation. Shape tween Motion tween Γενικά, για να δημιουργήσετε ένα tween, απαιτούνται δύο keyframes. Στο πρώτο keyframe αντιστοιχεί το αντικείμενο με την αρχική του μορφή (θέση, διαστάσεις, χρώμα, διαφάνεια κλπ) και στο δεύτερο keyframe αντιστοιχεί το ίδιο αντικείμενο με την τελική του μορφή δηλαδή με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ιδέα του tween είναι ότι εσείς δημιουργείτε τις δύο ακραίες καταστάσεις ή μορφές (αρχική και τελική) και το Flash αναλαμβάνει να δημιουργήσει όλες τις ενδιάμεσες μορφές έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από την αρχική κατάσταση στην τελική. Shape tween Το shape tween εφαρμόζεται ανάμεσα σε σχήματα (shapes) και στη διάρκεια της κίνησης τα χαρακτηριστικά του σχήματος αλλάζουν σταδιακά. Στη διάρκεια ενός shape tween ένα ή περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να αλλάξουν είναι: position (θέση) size (διάσταση transformation (παραμόρφωση) color (χρώμα) Διαφάνεια (Alpha) shape (σχήμα) Δημιουργία shape tween Για να δημιουργήσετε ένα shape tween ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

12 1. Με το εργαλείο ελλείψεων δημιουργήστε ένα σχήμα (έστω έναν κύκλο) στην κάτω αριστερή γωνία του πλατό.

13 2. Κάντε δεξί κλικ στο καρέ 50 και επιλέξτε Insert Blank Keyframe 3. Στην νέα θέση (καρέ 50) και στην επάνω δεξιά γωνία δημιουργήστε ένα νέο κύκλο με μικρότερες διαστάσεις και διαφορετικό χρώμα. 4. Κάντε κλικ κάπου ανάμεσα στα δύο keyframes. Από την παλέτα Properties και την επιλογή Tween: επιλέξτε Shape.

14 5. Δημιουργείται αμέσως το shape tween. Αυτό φαίνεται από τα πρασινισμένα καρέ και το μαύρο βέλος που αρχίζει από το πρώτο καρέ και καταλήγει στο τελευταίο. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Στο παραπάνω παράδειγμα το σχήμα στη διάρκεια της κίνησης αλλάζει ταυτόχρονα και βαθμιαία θέση, διάσταση και χρώμα. Μπορείτε να προσθέσετε στη σειρά ένα δεύτερο tween δημιουργώντας έστω στη θέση 100 ένα νέο keyframe και ακολουθώντας τα ίδια βήματα όπως στο παράδειγμα. Σε ένα shape tween μπορεί το τελικό αντικείμενο να είναι τελείως διαφορετικό από το αρχικό. Το αποτέλεσμα όμως πρέπει να ελέγχεται. Motion tween Το motion tween εφαρμόζεται σε σύμβολα (graphics, buttons, movie clips) και όχι σε shapes. Στη διάρκεια ενός motion tween τα χαρακτηριστικά που μπορεί να αλλάξουν είναι: position (θέση) size (διάσταση transformation (παραμόρφωση) color (χρώμα) rotation (περιστροφή) transparency (διαφάνεια)

15 ΣΗΜΕΊΩΣΗ Σε ένα motion tween μπορείτε να έχετε ένα αντικείμενο το οποίο περιστρέφεται. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν υπάρχει στο shape tween και επομένως αν θέλετε ένα αντικείμενο να περιστρέφεται θα πρέπει πρώτα να το μετατρέψετε σε σύμβολο και συνήθως σε σύμβολο τύπου graphic. Δημιουργία motion tween Για να δημιουργήσετε ένα motion tween ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. 1. Από τη βιβλιοθήκη, σύρετε και αφήνετε στο πλατό ένα σύμβολο έστω τύπου graphic.

16 2. Κάντε δεξί κλικ έστω στο καρέ 30 και επιλέξτε Insert keyframe Θα δημιουργηθεί ένα keyframe στο οποίο θα αντιγραφεί το περιεχόμενο του keyframe 1.

17 3. Κάντε κλικ σε ένα ενδιάμεσο καρέ και από την παλέτα properties και την επιλογή Tween επιλέξτε Motion. 4. Όταν επιλέξετε Motion τα καρέ θα αλλάξουν χρώμα σε μωβ και θα εμφανιστεί ένα βέλος από το καρέ 1 μέχρι το 30. Στη συνέχεια, αν θέλετε για παράδειγμα το αντικείμενο να περιστρέφεται στη διάρκεια του tween, επιλέγετε CW (ClockWise= Δεξιόστροφα) από την παλέτα properties και την επιλογή Rotate και στο διπλανό πεδίο times σημειώνετε τον αριθμό των πλήρων περιστροφών που θα εκτελέσει το αντικείμενο στη διάρκεια του tween.

18 5. Εάν πάλι θέλετε το αντικείμενο να αλλάζει διαφάνεια στη διάρκεια του tween, τότε πηγαίνετε στο πρώτο keyframe και με το εργαλείο επιλογής επιλέγετε το αντικείμενο. Από την παλέτα properties και την επιλογή Color επιλέγετε Alpha (αδιαφάνεια) και ακριβώς δίπλα το ποσοστό αδιαφάνειας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε για οποιοδήποτε keyframe.

19 6. Εάν θέλετε να αλλάξετε το σημείο περιστροφής του αντικειμένου, τότε με το εργαλείο free transform μετακινήστε το μικρό κύκλο στο κέντρο του αντικειμένου σε ένα άλλο σημείο. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Εάν θέλετε να εφαρμόσετε ένα animation σε μια εικόνα, τότε θα πρέπει να μετατρέψετε την εικόνα πρώτα σε graphic.

20 Μάσκες (masks) Η μάσκα χρησιμοποιείται για να καλύπτει ένα αντικείμενο και να επιτρέπει να εμφανίζεται μόνο το τμήμα του αντικειμένου που καλύπτει η μάσκα. Οι μάσκες βρίσκονται σε ειδικά επίπεδα τα οποία λέγονται mask layers. Το επίπεδο ή τα επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το mask layer λέγονται masked layers. Μια μάσκα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σχήμα (shape) ή ένας συνδυασμός σχημάτων ή ένα σύμβολο (graphic, movie clip ή button). Ο χώρος που καλύπτουν αυτά τα αντικείμενα είναι ο διάφανος χώρος (τρύπες) μέσα από τον οποίο φαίνονται τα περιεχόμενα των masked layers. Δεν μπορείτε να έχετε μάσκα μέσα σε ένα κουμπί. Μπορείτε όμως να έχετε μάσκα σε ένα movie clip. Σε μια μάσκα μπορείτε να έχετε ένα tween animation ή ένα shape animation για πιο εντυπωσιακά εφέ. Για να δημιουργήσετε ένα mask layer 1. Επιλέξτε Insert\Timeline\Layer 2. Κάντε δεξί κλικ επάνω στο όνομα του layer και επιλέξτε properties. 3. Επιλέξτε mask από την σειρά επιλογών type. Το layer μετατρέπεται σε mask layer προσθέτοντας και το σχετικό εικονίδιο πριν από το όνομα. Το layer που βρίσκεται από κάτω αυτόματα γίνεται masked layer. Για να μετατρέψετε ένα masked layer σε κανονικό layer. 1. Κάντε δεξί κλικ επάνω στο όνομα του layer και επιλέξτε properties. 2. Επιλέξτε normal από την σειρά επιλογών type. Για να μετατρέψετε ένα mask layer σε κανονικό layer. 1. Κάντε δεξί κλικ επάνω στο όνομα του layer και επιλέξτε properties. 2. Επιλέξτε normal από την σειρά επιλογών type. Παράδειγμα Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να δημιουργήσετε μια μάσκα. Αρχικά δημιουργείτε δύο επίπεδα (έστω με τα ονόματα star και image) και τοποθετείτε ένα σχήμα αστέρι στο επίπεδο star και μια εικόνα στο επίπεδο image.

21 Στη συνέχεια, μεταφέρετε το σχήμα αστέρι επάνω στην εικόνα, κάνετε δεξί κλικ επάνω στο επίπεδο star και επιλέγετε mask. Αμέσως τα επίπεδα star και image μετατρέπονται σε επίπεδα τύπου mask και masked αντίστοιχα. Παρατηρήστε ότι στα δύο επίπεδα προστίθενται δύο εικονίδια τα οποία χαρακτηρίζουν τα δύο επίπεδα. Επίσης το επίπεδο τύπου masked έχει μία εσοχή σε σχέση με το επίπεδο τύπου mask. Τέλος, και τα δύο επίπεδα κλειδώνουν (δείτε τα εικονίδια κλειδαριές). Μπορείτε να τα ξεκλειδώσετε με κλικ επάνω στο εικονίδιο κλειδαριά.

22 Προσθέτοντας animation είτε στο αντικείμενο mask ή στο αντικείμενο masked ή ακόμα και στα δύο, μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακά εφέ.

Η Περιοχή Εργασίας του Flash

Η Περιοχή Εργασίας του Flash Η Περιοχή Εργασίας του Flash Η Λωρίδα Χρόνου και τα Επίπεδα Το Flash είναι εφαρμογή με την οποία φτιάχνουμε ταινίες όπως διαφημιστικά banners και διαδραστικές εφαρμογές οι οποίες περιέχουν κίνηση. Για

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Αντανάκλαση κειμένου (Text Reflection)

Αντανάκλαση κειμένου (Text Reflection) Αντανάκλαση κειμένου (Text Reflection) Έννοιες που θα χρησιμοποιηθούν 1) Layers (Επίπεδα εικόνας) 2) Colors Palette (Παλέτα χρωμάτων) 3) Text Tool (Εργαλείο εισαγωγής) 4) Move Selection (Μετακίνηση επιλεγμένης

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμεσικές Εφαρμογές

Πολυμεσικές Εφαρμογές Πολυμεσικές Εφαρμογές Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γεώργιος Στυλιαράς Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Σκοποί ενότητας... 3 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Περιεχομένου II Διάλεξη 3: Σχεδιοκίνηση με ενδιάμεση παραγωγή κίνησης (motion tweening)

Δημιουργία Περιεχομένου II Διάλεξη 3: Σχεδιοκίνηση με ενδιάμεση παραγωγή κίνησης (motion tweening) Δημιουργία Περιεχομένου II Διάλεξη 3: Σχεδιοκίνηση με ενδιάμεση παραγωγή κίνησης (motion tweening) Παράδειγμα 1: (1) Δημιουργήστε ένα νέο αρχείο Flash (Actionscript 3.0): Ερώτηση: Τι είναι το ActionScript

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VSDC FREE VIDEO EDITOR

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VSDC FREE VIDEO EDITOR ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VSDC FREE VIDEO EDITOR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Πως ανοίγουμε αρχείο βίντεο ή εικόνα για επεξεργασία 1 Εφαρμογή εφφέ σε βίντεο ή σε εικόνα 2 Πως κόβεται ένα κομμάτι του βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιοκίνηση με ενδιάμεση παραγωγή κίνησης

Σχεδιοκίνηση με ενδιάμεση παραγωγή κίνησης ΕΣΔ200 Δημιουργία Περιεχομένου ΙI Σχεδιοκίνηση με ενδιάμεση παραγωγή κίνησης Περιεχόμενα Εισαγωγή Δημιουργία ενδιάμεσης κίνησης Βελτίωση ενδιάμεσης κίνησης Παραδείγματα - Άσκηση Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Σε αυτήν την πρακτική εξάσκηση, θα τροποποιήσετε τους συνδυασμούς που έχουν εφαρμοστεί στην παρουσίαση της εταιρείας σας. Βήμα 1: Αλλαγή του εφέ για το κείμενο του τίτλου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT POWERPOINT XP

ΤΟ MICROSOFT POWERPOINT XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΤΟ MICROSOFT POWERPOINT XP Το Microsoft PowerPoint είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων σε μορφή διαφανειών (slides). Πώς ξεκιινάς το πρόγραμμα κουμπί Start. 2. Βάλε το δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 ΣΤΟΧΟΙ: Τρόπος 1:

ΜΑΘΗΜΑ 5 ΣΤΟΧΟΙ: Τρόπος 1: ΜΑΘΗΜΑ 5 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Εισαγωγή Εικόνας 2. Εισαγωγή Αρχείου Γραφικού 3. Εισαγωγή Αυτόματου Σχήματος 4. Τροποποίηση Γραφικών Αντικειμένων 5. Αλλαγή Μεγέθους Γραφικού Αντικειμένου 6. Περιστροφή Γραφικού Αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο 3DS Max 2009

Εισαγωγή στο 3DS Max 2009 Μάθημα 1ο Εισαγωγή στο 3DS Max 2009 Σε αυτό το μάθημα πραγματοποιείται εκμάθηση του περιβάλλοντος του προγράμματος 3DS Max 2009. Το 3D Studio Max είναι ένα από τα ισχυρότερα προγράμματα δημιουργίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create Inspiration 8 IE Β ήμα προς Βήμα Για μαθητές Έναρξη Προγράμματος Inspiration 1. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Start, επιλέγουμε Programs και κάνουμε κλικ στο Inspiration 8 IE. 2. Στην αρχική οθόνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Μορφοποίησης

Βασικά Στοιχεία Μορφοποίησης Βασικά Στοιχεία Μορφοποίησης Φύλλων Εργασίας 3 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Επιλογή διαφόρων στοιχείων ενός φύλλου Αλλαγή μεγέθους γραμμών και στηλών Εισαγωγή και διαγραφή γραμμών και στηλών Εισαγωγή και

Διαβάστε περισσότερα

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1 1.Puzzle Μόλις ανοίξω το πρόγραμμα επιλέγω την εντολή Browse. Στη συνέχεια αναζητώ την εικόνα που έχω αποθηκεύσει σε ένα φάκελο (στην επιφάνεια εργασίας ή στα έγγραφά μου ή στο σκληρό μου δίσκο). Αφού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 5 η Εργαστηριακή άσκηση (WORD) ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT To Power Point είναι ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα παρουσίασης γραφικών. Ο σκοπός είναι να βοηθήσει τους χρήστες των υπολογιστών να δημιουργούν εντυπωσιακά έγγραφα, επιστολές και

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

hhow to... Δημιουργία κίνησης με το Flash 8 Professional

hhow to... Δημιουργία κίνησης με το Flash 8 Professional hhow to... Macromedia Flash 8 Professional Δημιουργία κίνησης με το Flash 8 Professional Το Flash είναι ένα εργαλείο δημιουργίας που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές για να δημιουργήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εισαγωγή Κύριας Ιδέας ή Γενικού Θέματος: Όταν ανοίγει το Inspiration, εμφανίζεται ένα σύμβολο στο κέντρο της οθόνης με τις λέξεις: Main Idea (Κύρια Ιδέα).

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

ADOBE FLASH CS3 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ

ADOBE FLASH CS3 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ADOBE CS3 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 13 «Προσαρμογή Λογισμικού-Φάση ΙΙΙ» της Πράξης «Επαγγελματικό λογισμικό στην

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ. 1) Προβολή Γραμμές εργαλείων Σχεδίαση. ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ. 1) Προβολή Γραμμές εργαλείων Σχεδίαση. ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται η γραμμή εργαλείων της σχεδίασης. Τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε για να εμφανίσετε τη γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Ας κάνουμε μια γάτα να περπατάει στο Scratch 2.0

Ας κάνουμε μια γάτα να περπατάει στο Scratch 2.0 Ας κάνουμε μια γάτα να περπατάει στο Scratch 2.0 Ας ξεκινήσουμε! Άνοιξε το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch 2.0 κάνοντας κλικ στο εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Αν το μενού και οι εντολές δεν

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 11 Flash CS4: Τι νέο υπάρχει;...13 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...17 Κεφάλαιο 1: Το περιβάλλον επεξεργασίας του Flash 19 Χρήση εγγράφων του Flash...20 Χρήση προτύπων...25 Σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Αριστείδης Παλιούρας Ανακαλύψτε το Scratch 2

Αριστείδης Παλιούρας Ανακαλύψτε το Scratch 2 Αριθμομηχανή Στη δραστηριότητα αυτή θα δημιουργήσεις μια απλή αριθμομηχανή η οποία θα μπορεί να εκτελεί τις 4 βασικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση) ανάμεσα σε 2 αριθμούς. Άνοιξε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιοκίνηση με ενδιάμεση παραγωγή κίνησης

Σχεδιοκίνηση με ενδιάμεση παραγωγή κίνησης ΕΣΔ200 Δημιουργία Περιεχομένου ΙI Σχεδιοκίνηση με ενδιάμεση παραγωγή κίνησης Εισαγωγή Δημιουργία ενδιάμεσης κίνησης Βελτίωση ενδιάμεσης κίνησης Παραδείγματα Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία Ενότητας Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα Σάρωσης εγγράφου με ένα σαρωτή Epson (Epson Scan)

Παράδειγμα Σάρωσης εγγράφου με ένα σαρωτή Epson (Epson Scan) Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 Παράδειγμα Σάρωσης εγγράφου με ένα σαρωτή Epson (Epson Scan) 1. Εισαγωγή Όταν εκκινείτε το Epson Scan για πρώτη φορά, αυτό εκτελείται σε λειτουργία Full

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger Δημιουργία ιστολογίου 1. Ανοίξτε το φυλλομετρητή Google Chrome, πληκτρολογήστε στη γραμμή διευθύνσεων τη διεύθυνση www.blogger.com και πατήστε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα.

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. «Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. Πώς θα δουλέψεις με το Χελωνόκοσμο την πρώτη φορά 1. Θα χρησιμοποιήσεις το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

Για να δημιουργήσετε το σχήμα του πιονιού, χρειάζεται να φορτώσετε μια σχετική εικόνα στην άποψη και να την ιχνηλατήσετε.

Για να δημιουργήσετε το σχήμα του πιονιού, χρειάζεται να φορτώσετε μια σχετική εικόνα στην άποψη και να την ιχνηλατήσετε. Άσκηση 3 η 2Δ Σχήματα Καμπύλες II Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργούμε τρισδιάστατα αντικείμενα, ξεκινώντας από τη σχεδίαση του περιγράμματός τους, με τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία επιπέδου σχεδίασης 1. Από το Menu Layer Create Layer New Shapefile Layer δημιουργούμε νέο επίπεδο. Στο παράθυρο που ανοίγει (Εικ. 1)

Διαβάστε περισσότερα

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο)

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) - Με πόσους τρόπους μπορούμε να διηγηθούμε μια ιστορία; - Μπορούμε να την πούμε ο ένας στον άλλο. - Μπορούμε να την γράψουμε. - Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε κομμάτι-κομμάτι.

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Διαχειριστής Πλήκτρων Μacro Εγχειρίδιο Χρήστη

ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Διαχειριστής Πλήκτρων Μacro Εγχειρίδιο Χρήστη ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διαχειριστής Πλήκτρων Μacro Εγχειρίδιο Χρήστη Εισαγωγή Η Διαχείριση Πλήκτρων Μacro αποτελεί ένα ειδικό λογισμικό εφαρμογής της ταμπλέτας. Χρησιμοποιώντας το Διαχειριστή Πλήκτρων Μacro, μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΔ 200: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΙΙ. Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

ΕΣΔ 200: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΙΙ. Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΣΔ 200: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΙΙ Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 6 η Ανύψωση Σχημάτων. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 6 η Ανύψωση Σχημάτων. Στόχος της άσκησης Άσκηση 6 η Ανύψωση Σχημάτων Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα δούμε πως μπορούμε να ανυψώσουμε μία διατομή κατά μήκος μίας καμπύλης spline, η οποία παίζει το ρόλο της διαδρομής, με σκοπό να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

1. Κατανόηση Και Αλλαγή Μεταξύ Προβολών Εμφάνισης Της Παρουσίασης. 1. Κατανόηση Και Αλλαγή Μεταξύ Προβολών Εμφάνισης Της Παρουσίασης

1. Κατανόηση Και Αλλαγή Μεταξύ Προβολών Εμφάνισης Της Παρουσίασης. 1. Κατανόηση Και Αλλαγή Μεταξύ Προβολών Εμφάνισης Της Παρουσίασης ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Κατανόηση Και Αλλαγή Μεταξύ Προβολών Εμφάνισης Της Παρουσίασης 2. Καρτέλα Διάρθρωσης (Outline Tab) 3. Προσθήκη Νέας Διαφάνειας 4. Αλλαγή Διάταξης Διαφάνειας 5. Προσθήκη Κειμένου Και

Διαβάστε περισσότερα

Για να δηµιουργήσετε το σχήµα ενός πιονιού από σκάκι, χρειάζεται να φορτώσετε µια σχετική εικόνα στην άποψη (viewport) και να την ιχνηλατήσετε.

Για να δηµιουργήσετε το σχήµα ενός πιονιού από σκάκι, χρειάζεται να φορτώσετε µια σχετική εικόνα στην άποψη (viewport) και να την ιχνηλατήσετε. Άσκηση 3η 2Δ Σχήµατα Καµπύλες II Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα δούµε πως µπορούµε να δηµιουργούµε τρισδιάστατα αντικείµενα, ξεκινώντας από τη σχεδίαση του περιγράµµατός τους, µε τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ADOBE FLASH CS3 ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ADOBE FLASH CS3 ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ADOBE CS3 ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 13 «Προσαρμογή Λογισμικού-Φάση ΙΙΙ» της Πράξης «Επαγγελματικό λογισμικό στην

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε;

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Πρακτική Άσκηση 2 ΑΣΠΑΙΤΕ Α Ημερομηνία :. Τμήμα : Ονοματεπώνυμο :. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

04. Μορφοποίηση περιεχομένων σχεδίου & σύνθετα εργαλεία σχεδίασης

04. Μορφοποίηση περιεχομένων σχεδίου & σύνθετα εργαλεία σχεδίασης 04. Μορφοποίηση περιεχομένων σχεδίου & σύνθετα εργαλεία σχεδίασης Μηχανολογικό Σχέδιο ΙΙ Dr.-Ing. Β. Β. Ιακωβάκης Περιεχόμενα I. Μορφοποίηση οντοτήτων 1. Ιδιότητες οντοτήτων 2. Επιλογή χρώματος 3. Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο 3.4.2.1 Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο Αν και ένα έγγραφο περιέχει ως επί το πλείστο κείμενο, μπορείτε να εισάγετε σε αυτό και άλλα αντικείμενα. Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1. Προγραμματίζω τον υπολογιστή (10 ώρες).

Δραστηριότητα 1. Προγραμματίζω τον υπολογιστή (10 ώρες). Προγραμματίζω τον υπολογιστή (10 ώρες). Δραστηριότητα 1 Στόχος της δραστηριότητας είναι να δημιουργήσουμε μια απλή εφαρμογή η οποία θα περιέχει ένα κουμπί και μια εικόνα μιας γάτας. Όταν ο μαθητής πατήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 2000

ΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 2000 ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 2000 Το Microsoft PowerPoint είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων σε μορφή διαφανειών (slides). Πώς ξεκιννάς ττο πρόγγραμμα αυττό;; 1. Start Programs

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 1 Συνάρτηση SUMIF() Περιγραφή Χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μια περιοχή οι οποίες πληρούν τα κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας σχεδιοκίνηση στο περιβάλλον 3Ds Max χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία

Δημιουργώντας σχεδιοκίνηση στο περιβάλλον 3Ds Max χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία Δημιουργώντας σχεδιοκίνηση στο περιβάλλον 3Ds Max χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία Στην άσκηση αυτή θα μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε βασικά εργαλεία στο περιβάλλον 3Ds Max για να δημιουργήσετε ένα τρισδιάστατο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

Εμφανίζονται 3 επιλογές με 3 εικονίδια, η «ζωγραφική», η «εισαγωγή» και η «κάμερα».

Εμφανίζονται 3 επιλογές με 3 εικονίδια, η «ζωγραφική», η «εισαγωγή» και η «κάμερα». Σχεδιάζοντας ένα σκηνικό Το σκηνικό είναι στην ουσία το φόντο που βρίσκεται στην σκηνή μας το οποίο είναι αρχικά λευκό. Το Scratch μας δίνει τη δυνατότητα να εισάγουμε είτε ένα έτοιμο σκηνικό είτε να ζωγραφίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση Τι είναι μια παρουσίαση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ο υπολογιστής με την κατάλληλη εφαρμογή, μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία εντυπωσιακών εγγράφων, διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

Η εντολή «επανέλαβε Χ»

Η εντολή «επανέλαβε Χ» Η εντολή «επανέλαβε Χ» Όπως είδαμε πιο πάνω, η εντολή για πάντα είναι χρήσιμη σε διάφορα προγράμματα όταν π.χ. θέλουμε να δείξουμε την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο ή για να αναπαραστήσουμε το δίλημμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων Πτυχιακή Εργασία «Εκπαιδευτική εφαρμογή στην σουίτα CS3 της Adobe» Επιβλέπων καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface Copyright 2012-2015 -SYSTEM- All rights reserved 2/222 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ FLASH Μάθημα 1: Εισαγωγή στο flash Μάθημα 2: Περιήγηση στο περιβάλλον του flash Μάθημα 3: Πλατό Μάθημα 4: Κανναβος Μάθημα 5: Έλξη Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Photo Album Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Photo Album Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail & web

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου 3.3.2.1 Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου Υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ της λέξης παράγραφος, όπως τη χρησιμοποιούμε εδώ και όπως κοινώς χρησιμοποιείται. Τεχνικά, μία παράγραφος είναι ένα μπλοκ,

Διαβάστε περισσότερα

Ας μετονομάσουμε τη γάτα που εμφανίζεται μόλις ανοίγουμε το Scratch. Επιλέγουμε το εικονίδιο Μορφή1 που βρίσκεται στη λίστα αντικειμένων.

Ας μετονομάσουμε τη γάτα που εμφανίζεται μόλις ανοίγουμε το Scratch. Επιλέγουμε το εικονίδιο Μορφή1 που βρίσκεται στη λίστα αντικειμένων. Σχεδιάζοντας αντικείμενα Εισαγωγή στο περιβάλλον των αντικειμένων Όπως συζητήσαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο, τα αντικείμενα στο Scratch αποτελούν τους πρωταγωνιστές των έργων μας. Το πρώτο βήμα κατά

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου Open Office. Κείμενο: Δραστηριότητα Ανοίξτε τον κειμενογράφο OpenOffice.writer ακολουθώντας την διαδρομή:

Επεξεργασία Κειμένου Open Office. Κείμενο: Δραστηριότητα Ανοίξτε τον κειμενογράφο OpenOffice.writer ακολουθώντας την διαδρομή: Τάξη: Γ Μάθημα: Γλώσσα Απόσπασμα - σελ.36 Μίκης Θεοδωράκης 1 Επεξεργασία Κειμένου Open Office Κείμενο: Δραστηριότητα 1 1. Ανοίξτε τον κειμενογράφο OpenOffice.writer ακολουθώντας την διαδρομή: Έναρξη Όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η εφαρμογή Microsoft PowerPoint είναι ειδικά κατασκευασμένη για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Γραφικών. Βοηθητικό Υλικό για την εκπόνηση των εργασιών Αφορά την 1 η Εργαστηριακή Άσκηση

Εργαστήριο Γραφικών. Βοηθητικό Υλικό για την εκπόνηση των εργασιών Αφορά την 1 η Εργαστηριακή Άσκηση 1 Εργαστήριο Γραφικών Βοηθητικό Υλικό για την εκπόνηση των εργασιών Αφορά την 1 η Εργαστηριακή Άσκηση Μέρος B Σπύρος Συρμακέσης Καθηγητής syrma@teimes.gr Εύη Φαλιάγκα Δρ. Μηχανικός Η/Υ efaliaga@teimes.gr

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης. του Λογισμικού

Οδηγός Χρήσης. του Λογισμικού Οδηγός Χρήσης του Λογισμικού ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Windows Movie Maker (MM2) μας βοηθά να δημιουργήσουμε, να επεξεργαστούμε και να χρησιμοποιήσουμε τις ταινίες που έχουμε δημιουργήσει. Το Windows Movie Maker μας

Διαβάστε περισσότερα

3D FLASH ANIMATOR (3DFA)

3D FLASH ANIMATOR (3DFA) 3D FLASH ANIMATOR (3DFA) Εισαγωγή Τα βασικά στοιχεία του προγράµµατος 3DFA είναι οι ταινίες (movies), τα στοιχεία (elements), τα keyframes, τα γεγονότα (events) και οι ενέργειες (actions). Ταινίες (movies)

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Εντολές MicroWorlds Pro.

Βασικές Εντολές MicroWorlds Pro. Βασικές Εντολές MicroWorlds Pro. 1. μπροστά (μπ) αριθμός Μετακινεί τη χελώνα προς τα εμπρός. π.χ. μπροστά 100 2. πίσω (πι) αριθμός Μετακινεί τη χελώνα προς τα πίσω. π.χ. πι 30 3. δεξιά (δε) αριθμός Στρέφει

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί.

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί. ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Εισαγωγή Δεδομένων Σε Κελιά 2. Αλλαγή Προβολής Φύλλου Εργασίας 3. Επιλογή Κελιών 4. Επιλογή Όλου Του Φύλλου Εργασίας 5. Μετακίνηση Στο Φύλλο Εργασίας 6. Επεξεργασία Δεδομένων Σε Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Εισηγητής : Χρήστος Μανώλης δάσκαλος Θεσσαλονίκη Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Powerpoint) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT POWERPOINT (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ)

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα