Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός"

Transcript

1 Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός Ιεράς Μονής «ΔΕΛΑΣΑΛ» Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παιδικού Σταθμού

2 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7.00 π.μ. έως τις μ.μ. Το πρωινό και το μεσημεριανό αποτελούν μέριμνα της οικογένειας. Ο Παιδικός Σταθμός αναλαμβάνει το ζέσταμα του φαγητού σε ειδικό θερμοθάλαμο και το σερβίρισμά του στα παιδιά. Ο Παιδικός Σταθμός λειτουργεί 11 μήνες (Σεπτέμβριος Ιούλιος) και κλείνει το διάστημα περίπου από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου. Επίσης, παραμένει κλειστός στις επίσημες αργίες του Δημοσίου. ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 7:00 9:15 Οργανωμένες και Ελεύθερες Δραστηριότητες 9:15 10:00 Πλύσιμο χεριών Πρωινό 10:00 11:30 Οργανωμένες Δραστηριότητες 11:30 12:00 Διάλειμμα 12:00 13:00 Φαγητό 13:00 13:30 Ελεύθερες Δραστηριότητες 13:30 14:30 Οργανωμένες και Ελεύθερες Δραστηριότητες, Ύπνος 14:30 16:30 Οργανωμένες και Ελεύθερες Δραστηριότητες ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ 1. Έντυπο Προσωπικών Στοιχείων Μαθητή (σας το παρέχουμε εμείς). Το έντυπο αυτό συμπληρώνεται από τους γονείς και περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες χρειάζεται να γνωρίζει το προσωπικό του Παιδικού Σταθμού. 2. Φωτοτυπία της σελίδας των εμβολίων από το Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού. 3. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα (του άρθρου 8 του Νόμου 1599/1986) (σας την παρέχουμε εμείς) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του παιδιού (για τις περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιείται σχολικό). 4. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (σας το παρέχουμε εμείς), συμπληρωμένο από Παιδίατρο, ή Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, και με το οποίο πιστοποιείται ότι το παιδί μπορεί να συμμετέχει στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. 5. Πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή της Κοινότητας, όπου είναι εγγεγραμμένο το παιδί (όχι ληξιαρχική πράξη γέννησης). Είναι απαραίτητο στο πιστοποιητικό να γράφεται η ημερομηνία γέννησης, η υπηκοότητα και ο αριθμός δημοτολογίου. 6. Για τα παιδιά με ξένη υπηκοότητα θα πρέπει να προσκομίσετε επιπλέον: Άδεια παραμονής των γονέων. Πιστοποιητικό γεννήσεως ή άλλο επίσημο έγγραφο μεταφρασμένο και επικυρωμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών. Χωρίς τα παραπάνω, απαραίτητα για όλα τα ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία, δικαιολογητικά δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η εγγραφή.

3 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις γονέων, εκδηλώσεις, σεμινάρια με την ψυχολόγο του Κολεγίου, για ζητήματα που αφορούν αυτές τις ηλικίες ή για οποιαδήποτε θέματα απασχολούν τους γονείς. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Η επικοινωνία μαζί σας γίνεται με πολλούς τρόπους: Με προγραμματισμένες συναντήσεις με τις παιδαγωγούς του παιδιού σας, απογευματινή ώρα, δυο φορές τον χρόνο με συγκεκριμένη ειδοποίηση που θα λαμβάνετε εγκαίρως. Με προσωπικές συναντήσεις που μπορείτε εσείς να ζητήσετε για θέματα που σας απασχολούν. Με τηλεφωνική επικοινωνία για άμεση ειδοποίηση για τις καθημερινές σας ενημερώσεις. ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» παρέχει καθημερινά, καθ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, τις υπηρεσίες έμπειρης πτυχιούχου νοσηλεύτριας. Επίσης, παρέχεται εβδομαδιαία ιατρική εξέταση από τον παιδίατρο του Παιδικού Σταθμού μας. Τα παιδιά που ασθενούν θα πρέπει να προφυλάσσονται στο σπίτι μέχρι να γίνουν τελείως καλά. Να μην προσέρχονται στον Παιδικό Σταθμό με ΠΥΡΕΤΟ. Είναι σίγουρα σε βάρος τους και σε βάρος των άλλων παιδιών. Όταν η ασθένεια είναι μεταδοτική, αμέσως μόλις γίνει η διάγνωση, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιούν το σχολείο και να ΚΡΑΤΟΥΝ το παιδί στο σπίτι, έως ότου περάσουν οι μέρες που έχει υποδείξει ο γιατρός. Ο Παιδικός Σταθμός διαθέτει πλήρες φαρμακείο, ωστόσο η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται πάντα ύστερα από επικοινωνία με τους γονείς. Σχετικά με τα φάρμακα που στέλνετε, για να χορηγηθούν στο σχολείο από εμάς, φροντίζετε να αναγράφουν τη δοσολογία, τις ώρες και το ονοματεπώνυμο του παιδιού. Το φάρμακο θα πρέπει να δίνεται στο χέρι της παιδαγωγού, η οποία παραλαμβάνει το παιδί στο σχολείο ή θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στη σχολική τσάντα του. Μην ξεχνάτε να μας ενημερώνετε μ ένα σημείωμα ή μ ένα τηλεφώνημα για τυχόν μικροπροβλήματα υγείας, όπως εμετοί, διάρροιες, δέκατα, κ.α.

4 ΜΕΤΑΦΟΡΑ Όσοι γονείς επιθυμούν να μεταφέρουν οι ίδιοι το παιδί στο σχολείο και να το παραλαμβάνουν δεν επιβαρύνονται με τα κόμιστρα του σχολικού λεωφορείου. (Σε περίπτωση που πρόκειται να παραλάβει κάποιος άλλος το παιδί από το σχολείο, ο γονέας έχει την υποχρέωση να ενημερώσει εγκαίρως τη Γραμματεία). Οι στάσεις και οι ακριβείς ώρες επιβίβασης και αποβίβασης των παιδιών από τα σχολικά λεωφορεία καθορίζονται σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του Γραφείου κίνησης του Κολεγίου. Σε περίπτωση απουσίας του παιδιού ή οποιασδήποτε αλλαγής, θα πρέπει να ενημερώνεται η Συνοδός του σχολικού, στα τηλέφωνα που θα σας δοθούν, ή η Γραμματεία στο τηλ Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται στην καθορισμένη στάση 5 λεπτά πριν από την επιβίβαση και την αποβίβαση των παιδιών. Σε περίπτωση που ο γονέας αδυνατεί να παραλάβει το παιδί, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία εγκαίρως και να ενημερώσει για το άτομο που θα παραλάβει το παιδί. ΔΙΔΑΚΤΡΑ Τα δίδακτρα αφορούν πενθήμερη απασχόληση του παιδιού κατά την 11μηνη σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος Ιούλιος) και κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Δυνατότητα έκπτωσης 15% επί των διδάκτρων παρέχεται στο 2 ο παιδί, ενώ για το 3 ο παρέχεται έκπτωση 50%. Στα παιδιά των αποφοίτων παρέχεται έκπτωση, σε ποσοστό που καθορίζεται κάθε χρόνο. Οι εκπτώσεις δεν αφορούν τα κόμιστρα. Ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των διδάκτρων ορίζονται από τη Διεύθυνση του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» και ανακοινώνονται στους γονείς τον Μάρτιο κάθε χρόνου.

5 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Σταθμού έχουν σαν κύριο στόχο να προσφέρουν στα παιδιά ολοκληρωμένες εμπειρίες και όχι μεμονωμένες δραστηριότητες. Η οργάνωση των προγραμμάτων γίνεται από τις παιδαγωγούς νηπιαγωγούς με βάση τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδιών που απαρτίζουν το κάθε τμήμα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Κοινωνικοσυναισθηματικές δραστηριότητες Τα παιδιά στην ηλικία αυτή έχουν ανάγκη για κοινωνικοποίηση. Έχουν ανάγκη να εκφράσουν τα συναισθήματά τους (θετικά ή αρνητικά) και να αισθάνονται αποδεκτά από τους άλλους, νιώθοντας ασφάλεια, αγάπη και τρυφερότητα. Ο παιδαγωγός αντιμετωπίζει με τρυφερότητα και αγάπη τις συναισθηματικές ανησυχίες του παιδιού, δείχνοντας κατανόηση και δημιουργώντας ένα κλίμα αποδοχής, χαράς και ελευθερίας. Το παιδί με αυτό τον τρόπο αισθάνεται άνετα μέσα στην ομάδα και αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί μέλος μιας μικρότερης ομάδας, όπου οι κανόνες διευκολύνουν τη συνύπαρξη των μελών της. Ψυχοκινητικές δραστηριότητες Το παιδί 2-3,5 χρονών δε γνωρίζει καλά το σώμα του. Τρέχει, πηδάει, σκαρφαλώνει με δυσκολία και οι κινητικές κατακτήσεις βελτιώνονται συνεχώς. Συχνά δείχνει υπέρμετρη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, κάνει ριψοκίνδυνες κινήσεις και γι αυτό είναι πιο επιρρεπές σε μικροατυχήματα. Του αρέσουν κινητικά παιχνίδια φαντασίας, καθώς και ομαδικά παιχνίδια, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το τρέξιμο. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, οι ψυχοκινητικές δραστηριότητες προάγουν: o Άσκηση του σώματος: ελεύθερη κίνηση του σώματος, ελεύθερο τρέξιμο, απότομο σταμάτημα, περπατήματα με διάφορους τρόπους, θέσεις που μπορεί να πάρει το σώμα, σύρσιμο με διάφορους τρόπους, περάσματα μέσα και ανάμεσα από διάφορα αντικείμενα. o Κατάκτηση της ευθείας, καμπύλης, τεθλασμένης γραμμής. o Συνολική γνώση του σώματός του σε σχέση με τον χώρο. o Ελεύθερη κίνηση σε σχέση με τα άλλα παιδιά και τα αντικείμενα. o Γνωριμία με τον κύκλο τετράγωνο τρίγωνο. o Παιχνίδια εξειδικευμένα για το σώμα: πέταγμα μπάλας, πιάσιμο με δύο χέρια, περπάτημα πάνω σε σχοινί. o Ασκήσεις προσανατολισμού από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω, από κάτω προς τα πάνω.

6 Αισθητικές δραστηριότητες Ο αισθητικός τομέας βοηθάει τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τις εμπειρίες τους, τα συναισθήματά τους και τη φαντασία τους. Τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν καινούρια υλικά και εργαλεία, να μάθουν τη χρήση και τις ιδιότητές τους, να πειραματιστούν και να εξασκηθούν στους λεπτούς χειρισμούς. Έτσι, λοιπόν, στον αισθητικό τομέα περιλαμβάνονται δραστηριότητες ζωγραφικής, κολλητικής, πλαστικής, κατασκευές, υφαντική, μαγειρική, δραματοποιήσεις, παντομίμα, κουκλοθέατρο, τραγούδι, ποίηση. Εκτός από τις δραστηριότητες, υπάρχουν και οι «γωνιές» μέσα στην τάξη. Με τον όρο «γωνιά» εννοούμε έναν συγκεκριμένο χώρο που έχει οργανωθεί από τις παιδαγωγούς με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να αναπαραστήσουν μέσα από το συμβολικό παιχνίδι τον κόσμο που τα περιβάλλει. Τα παιδιά παίζοντας στις γωνιές αναπτύσσουν τη φαντασία τους, μπορούν και εκφράζουν τα συναισθήματά τους, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να εκφράζονται με τον λόγο.

7 ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Το θεατρικό παιχνίδι είναι η εφαρμογή στην πράξη των νέων παιδαγωγικών αντιλήψεων και θεατρικών απόψεων για την ενεργοποίηση του παιδιού, την απελευθέρωση της φαντασίας του, την καλλιέργεια της ψυχοκινητικής του έκφρασης, της κοινωνικοποίησής του και της εξοικείωσής του με την τέχνη. Το παιδί αποκτά ικανότητες, όπως τον έλεγχο του σώματος, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε έλεγχο της ευαισθησίας του. Παράλληλα, οξύνει την ικανότητα της επικοινωνίας του με τους υπόλοιπους, επιτρέπει μια ιδιότυπη σχέση με την πραγματικότητα, τη δική του και των άλλων, και δίνει την ευκαιρία για αυθεντική κοινωνικοποίηση. Οι στόχοι του θεατρικού παιχνιδιού, σε αυτήν την ηλικία, είναι για να ενθαρρυνθεί περισσότερο το παιδί στην έρευνα και στην παρατήρηση, να ασκηθεί στην αυτοσυγκέντρωση, να βιώσει τις γνώσεις που παίρνει, να αναπτυχθεί ο λόγος αλλά και να εκπληρωθεί η επιθυμία του για δράση, δημιουργία, εκτόνωση, επικοινωνία και αποδοχή μέσα στην ομάδα. Μέσα από τη συνύπαρξη με την ομάδα αυτή, το παιδί μπορεί να μάθει πώς να διαχειρίζεται μια σειρά από συναισθήματα και πώς να πλησιάζει τους άλλους μέσα από αυτά. Επίσης, η αποδοχή ορίων και περιορισμών, τους οποίους δεν του θέτουν αυταρχικά κάποιοι ενήλικοι, αλλά η ανάγκη του για ανακάλυψη και δημιουργία, λειτουργεί καταλυτικά στην ανάπτυξη της φαντασίας και της έκφρασής του.

8 Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μικρού παιδιού είναι η συνεχής κίνηση. Αν παρατηρήσουμε το παιδί, θα δούμε ότι συνεχώς τρέχει, πηδά, αιωρείται, αναρριχάται, χορεύει ή ασχολείται με κάποια άλλη δραστηριότητα, περισσότερο ή λιγότερο έντονη. Αυτή η έμφυτη και αυθόρμητη ενεργητικότητα του παιδιού είναι η βάση της ανάπτυξής του και της καλής του υγείας. Στον Παιδικό Σταθμό, προγραμματίζουμε φυσικές δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στην ολική κινητικότητα του παιδιού και προάγουν, σύμφωνα με τον σκοπό της Φυσικής Αγωγής, τη σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Παράλληλα εξασφαλίζουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, τον κατάλληλο εξοπλισμό (μπάλες, στρώματα, στεφάνια) και διευκολύνουμε τη συμμετοχή του παιδιού σε διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια. Το παιχνίδι γεμίζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του παιδιού αυτής της ηλικίας, αλλά και του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Είναι το μέσο με το οποίο γνωρίζει τον εαυτό του, μαθαίνει για τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω του, αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες και τα όριά του. Συμβάλλει, με λίγα λόγια και αυτό στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Τα παιδιά με το παιχνίδι μαθαίνουν να συνεργάζονται, να αναλαμβάνουν ευθύνες και ρόλους, μαθαίνουν να τηρούν και να σέβονται κανόνες. Τα παιδιά απολαμβάνουν τις διάφορες κινητικές δραστηριότητες. Όλες οι σωματικές δραστηριότητες, αυθόρμητες ή οργανωμένες, προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν. Χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, αυτοσχεδιάζουν ακούγοντας μουσική ή δημιουργώντας τα ίδια ρυθμούς, μιμούνται πρόσωπα, ζώα ή πράγματα του περιβάλλοντος, συμμετέχουν σε ευφάνταστα και ομαδικά παιχνίδια. Είναι αναγκαίο το παιδί του Παιδικού Σταθμού να κινείται πολύ και με ασφάλεια. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να προσφέρουμε στα παιδιά ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ηλικίας τους.

9 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Η Μουσική Παιδεία σκοπεύει στην καλλιέργεια της αισθητικής ικανότητας και ευαισθησίας, στην κατανόηση και απόλαυση της μουσικής και στην απελευθέρωση της δημιουργικής ικανότητας των παιδιών. Κάθε παιδί φέρνει στον Παιδικό Σταθμό τα δικά του μουσικά βιώματα, έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και τις δικές του ικανότητες. Όλα τα παιδιά έχουν μουσικές δυνατότητες και μπορούν να αναπτύξουν μουσικές ιδέες. Η ανάπτυξη της μουσικής αντίληψης και ανάλογων δεξιοτήτων εξαρτάται από την ποιότητα, ποικιλία και καταλληλότητα των μουσικών εμπειριών, όπως αυτές δίνονται μέσα και έξω από την τάξη. Η Μουσική στον Παιδικό Σταθμό περιλαμβάνει ποιοτικά παιδικά τραγούδια και μουσική διαφόρων πολιτισμών. Όλα τα παιδιά βιώνουν κατάλληλες μουσικές εμπειρίες μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον Τα παιδιά αποκτούν μουσικές δεξιότητες σχετικές με τον έλεγχο, τον χειρισμό και την παρουσίαση του ήχου (δηλαδή ακούν, τραγουδούν, παίζουν και συνθέτουν). Οι δεξιότητες αυτές περιλαμβάνουν: ακουστική αντίληψη και διάκριση των ήχων στοιχειώδη τεχνικό έλεγχο της φωνής και των οργάνων, ανάπτυξη και κατανόηση των μουσικών εννοιών. Σε κάθε μουσικό έργο που ακούν είτε στη δική τους εργασία είτε των άλλων, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα μουσικά στοιχεία και να τα χρησιμοποιούν, για να εκφράσουν τις μουσικές τους ιδέες. Ως τέτοια μουσικά στοιχεία στη δημιουργία κάθε μουσικού έργου, μπορούν να είναι τα εξής: ήχος, χροιά, ένταση, διάρκεια, σιωπή, παλμός, ρυθμός, ταχύτητα, τονικό ύψος. Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον, διευκολύνει τα παιδιά με υλικά και με ποικίλες δραστηριότητες, με προτάσεις και ερωτήσεις τα οδηγεί σε περαιτέρω μουσική εξερεύνηση. Παροτρύνει τα παιδιά να ακούν μουσική και να παίζουν «με τη μουσική», να βιώνουν ομαδικές μουσικές εμπειρίες, να πειραματίζονται με τους ήχους, το τραγούδι, την κίνηση, με το παίξιμο οργάνων και τη «σημειογραφία» και να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπου είναι δυνατόν. Το τραγούδι και η χρήση της «σημειογραφίας» αποτελούν σημαντικές δραστηριότητες στις οποίες γίνεται συχνή αναφορά.

10 Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Τα παιδιά στον Παιδικό Σταθμό βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και σημαντική περίοδο της ζωής τους, κατά την οποία προσπαθούν να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον, όπου γνωρίζουν πως θα περάσουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Με πλήρη κατανόηση και σεβασμό σ αυτήν την τρυφερή ηλικία, το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» και το Αγγλικό τμήμα έχουν σχεδιάσει μια μέθοδο διδασκαλίας, με βάση την οποία οι νεαροί μαθητές, κατ αρχήν, εκτίθενται σε μια ποικιλία αγγλικών ακουσμάτων. Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, που θεωρούμε δεδομένο ότι είναι διαφορετικό για το κάθε παιδί και την ξεχωριστή προσωπικότητά του, ο διδάσκων αναμένει την ανταπόκριση των μαθητών σε απλούς χαιρετισμούς οδηγίες εντολές. Τέλος, η μέθοδός μας συμπεριλαμβάνει την εξάσκηση στην προφορική έκφραση. Η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στον Παιδικό Σταθμό γίνεται μέσα από τραγούδια, παιχνίδια και απλά στιχάκια. Επίσης, δίνουμε έμφαση στη διήγηση παραμυθιών, τη δραματοποίηση και την αποστήθιση σύντομων διαλόγων. Τέλος, χρησιμοποιούμε καρτέλες (flashcards), φωτοτυπίες και ένα σχολικό εγχειρίδιο, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες και τις δυνατότητες της συγκεκριμένης ηλικίας. Στόχος του προσεκτικά επιλεγμένου βιβλίου είναι η επικοινωνιακή διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, η οποία καλλιεργεί τις αντίστοιχες δεξιότητες μ εκείνες που καλλιεργούνται και στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας, καθώς και στις μεγάλες γιορτές της Μ. Βρετανίας και των Ην. Πολιτειών, τα παιδιά βιώνουν καταστάσεις και έθιμα των αντίστοιχων πολιτισμών μέσα από ζωγραφιές, κατασκευές και κάρτες.

11 Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι το παιδί να νιώσει άνετα και ευχάριστα στο μάθημα των γαλλικών και να αγαπήσει τη γλώσσα. Για την επίτευξη του στόχου μας, οργανώνουμε μέσα στην τάξη ευχάριστες, παιγνιώδεις δραστηριότητες που συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό, δεδομένου ότι η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας σε αυτήν την ηλικία έχει αισθητηριο-κινητική διάσταση. Πιο αναλυτικά: Κατασκευάζουμε για τον καθένα μας μια μαριονέτα, τον φίλο μας, με στόχο τη δραματοποίηση των διαλόγων που δουλεύουμε στην τάξη. Ζωγραφίζουμε φωτοτυπίες αναγνώρισης του πρώτου μας λεξιλογίου. Παίζουμε σε μικρές ομαδούλες παιχνίδια ρόλων, με περιορισμένης έκτασης διαλόγους. Με ειδικές πλαστικοποιημένες καρτέλες δουλεύουμε τις θεματικές ενότητες των αριθμών, των χρωμάτων, των ζώων και μαθαίνουμε, σε συνδυασμό με παντομίμα, τραγουδάκια και ποιήματα. Αναδεικνύουμε την επικοινωνιακή διάσταση της γλώσσας, δίνοντας έμφαση και στη μη λεκτική συμπεριφορά. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προφορά, πάντα με ευχάριστο τρόπο και μέσα από παιχνίδι. Θεωρούμε ότι η πρώτη επαφή των παιδιών με τα γαλλικά είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της μελλοντικής τους στάσης απέναντι στη γλώσσα. Όταν, λοιπόν, οι μικροί μας φίλοι αρχίζουν σιγά - σιγά να αναπαράγουν με ενθουσιασμό τις πρώτες τους λεξούλες στο σπίτι, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

12 ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ «Δ Ε Λ Α Σ Α Λ» ΠΕΥΚΑ (ΡΕΤΖΙΚΙ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τ.Θ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΤΗΛ: FAX: petit.delasalle.gr

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Λαµβάνοντας υπόψιν ως πλαίσιο τον Κανονισµό Λειτουργίας ηµοτικών και Κοινοτικών Νοµικών Προσώπων ηµοσίου ικαίου Παιδικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 1/19 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η Διεύθυνση στην προσπάθεια της, για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ( κατά τον Νόμο 682 / 77, άρθρο 11, παράγρ. 1 ) EΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Άργος Ορεστικό, Ιανουάριος 2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Άφιξη στο σχολείο... 3 3. Αναχώρηση από το σχολείο...

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης Θέμα: Επιχειρηματικό Σχέδιο «Δημιουργία Παιδικού Σταθμού Δροσοσταλίδες» Contents

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Νηπιαγωγείου - Δημοτικού

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Νηπιαγωγείου - Δημοτικού ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Νηπιαγωγείου - Δημοτικού Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Το Σχολείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Μοναχικού Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών

Διαβάστε περισσότερα

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας»

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Μαρτίου 2014 Κεντρική Επιμορφωτική Διημερίδα του ΥΠΑΙΘ στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων «Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Κλουβάτος Κων/νος - Σχολικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ η λειτουργία της ομάδας η δουλειά με την ομάδα

ΑΣ ΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ η λειτουργία της ομάδας η δουλειά με την ομάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΑΣ ΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ η λειτουργία της ομάδας η δουλειά με την ομάδα ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων

Στόχοι της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων Στόχοι της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων Μπεζάτη Θεοδώρα Φιλόλογος Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε εργαζόμενους μετανάστες» Θεοδοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Αγωγή Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Φυσική Αγωγή Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Φυσική Αγωγή Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείo Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων. προεδρικό διάταγμα 201/1998 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007. 1. Παρεμβάσεις για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007. 1. Παρεμβάσεις για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Α Μητροπόλεως 15 10185

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4

ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4 Τ.Ε.Ι ΛΑΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4 «Αναφορά για τη βελτίωση της διαδικασίας εκπαίδευσης από απόσταση - Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ *01001611307980028* 2197 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 161 13 Ιουλίου 1998 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ 200 Οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων 201 Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Παπαγιαννοπούλου Τζένη υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Φθιώτιδας

Παπαγιαννοπούλου Τζένη υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Φθιώτιδας Η δημιουργία του project «Σχολικός εκφοβισμός» είναι μια σύνθεση εκπαιδευτικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και δοκιμαστεί χρόνια στα σχολεία, όπως το «Στηρίζομαι στα πόδια μου», «Συζητήσεις εφήβων»,

Διαβάστε περισσότερα

Μία «ενιαία» δημιουργική κίνηση για όλα τα παιδιά

Μία «ενιαία» δημιουργική κίνηση για όλα τα παιδιά Μία «ενιαία» δημιουργική κίνηση για όλα τα παιδιά Χαραλάμπους Έλια Πανεπιστήμιο Κύπρου & Φτιάκα Ελένη Πανεπιστήμιο Κύπρου Περίληψη Μία «ενιαία» δημιουργική κίνηση για όλα τα παιδιά. Και ακριβώς ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης http://aidromon.gr/ Αγαπητοί μαθητές και γονείς, Λόγω της σύνθετης και ρευστής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης η εκπαίδευση αλλάζει συνεχώς και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις με αποτέλεσμα να βρίσκεστε

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

Με τις θερμότερες ευχές μας!!!

Με τις θερμότερες ευχές μας!!! EDUCATIONAL TOUR OPERATORS 28 ης Οκτωβρίου 7, 151 24 Μαρούσι Αθήνα Τηλ : 210 6120616 Fax : 210 6141781 Email : study@studytours.gr Site : www.studytours.gr Χρόνο με το χρόνο, τα εκπαιδευτικά ταξίδια ενισχύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Πλένω τα χέρια μου» Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΙΑΡΤΟΥ (ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛ.)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΙΑΡΤΟΥ (ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛ.) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΙΑΡΤΟΥ (ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛ.) ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Φεβρουάριος 2015 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Άρθρο 1 : Έκταση εφαρμογής κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα