Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα για το οικονομικό έτος 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα για το οικονομικό έτος 2011"

Transcript

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα για το οικονομικό έτος 2011 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Κοινής Επιχείρησης 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEPHONE (+352) euraud@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 EΙΣΑΓΩΓΗ 1. Η Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα (Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ), με έδρα στις Βρυξέλλες, συστάθηκε τον Δεκέμβριο του για χρονικό διάστημα 10 ετών. 2. Στόχος της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ είναι να βελτιωθούν σημαντικά η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων, με μακροπρόθεσμο σκοπό ο φαρμακευτικός κλάδος να παράγει πιο αποτελεσματικά και ασφαλή καινοτόμα φάρμακα 3. Τα ιδρυτικά μέλη της Κοινής Επιχείρησης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή, και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA). Οποιαδήποτε νομική οντότητα υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης σε κράτος μέλος ή σε χώρα συνδεδεμένη με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο μπορεί να ζητήσει να γίνει μέλος της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ. 4. Η μέγιστη εισφορά της ΕΕ στην Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ, προς κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και των ερευνητικών δραστηριοτήτων, ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του έβδομου προγράμματος-πλαισίου. Η ΕΕ και η EFPIA, ως ιδρυτικά μέλη, 2. 3, Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2008 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2007, για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα (ΕΕ L 30 της , σ. 38). Στο παράρτημα παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες, οι δραστηριότητες και οι διαθέσιμοι πόροι της Κοινής Επιχείρησης. Το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 412 της , σ. 1) ενσωματώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο όλες τις σχετικές με την έρευνα πρωτοβουλίες της ΕΕ και διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Επίσης, αποτελεί βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

3 3 εισφέρουν ισομερώς στις δαπάνες λειτουργίας, καθένα με ποσό που δεν υπερβαίνει το 4 % της συνολικής εισφοράς της ΕΕ. Τα λοιπά μέλη εισφέρουν στις δαπάνες λειτουργίας αναλογικά προς την εισφορά τους στις ερευνητικές δραστηριότητες. Οι εταιρείες έρευνας που είναι μέλη της EFPIA εισφέρουν στη χρηματοδότηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων μέσω εισφορών σε είδος 4, αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της χρηματοδοτικής εισφοράς της ΕΕ Η Κοινή Επιχείρηση άρχισε να λειτουργεί αυτόνομα στις 16 Νοεμβρίου ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 6. Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές διαδικασίες ελέγχου, δειγματοληπτικό έλεγχο πράξεων στο επίπεδο της Κοινής Επιχείρησης και αξιολόγηση των βασικών ελέγχων που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης. ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 7. Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287, παράγραφος 1, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο των 4 5 Το άρθρο 11, παράγραφος 4, του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2008 για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης ορίζει ότι, οι εισφορές σε είδος είναι «μη χρηματικές εισφορές πόρων από τις εταιρείες φαρμακευτικής έρευνας που είναι μέλη της EFPIA (π.χ. προσωπικό, εξοπλισμός, αναλώσιμα κ.λπ.)». Οι εισφορές από τις εταιρείες έρευνας είναι τουλάχιστον ίσης αξίας με την εισφορά της Ένωσης. Το άρθρο 11, παράγραφος 5, του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2008 για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης ορίζει ότι, «οι δραστηριότητες των συμμετεχουσών εταιρειών φαρμακευτικής έρευνας που είναι μέλη της EFPIA δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από την Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ».

4 4 ετήσιων λογαριασμών 6 της Κοινής Επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις «οικονομικές καταστάσεις» 7 και τις «εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού» 8 για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011, καθώς και έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί. 8. Η παρούσα δήλωση αξιοπιστίας απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 185, παράγραφος 2, του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου Ευθύνη της διοίκησης 9. Ο διευθυντής, ως διατάκτης, εκτελεί τον προϋπολογισμό κατά τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κοινής Επιχείρησης, με δική του ευθύνη και εντός του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων 10. Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος, αφενός, για τη θέσπιση 11 της Οι ετήσιοι λογαριασμοί περιήλθαν στο Συνέδριο την 1η Ιουλίου 2012 και διορθωτικό αυτών περιήλθε στο Συνέδριο στις 12 Οκτωβρίου Οι λογαριασμοί αυτοί συνοδεύονται από έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση κατά το οικονομικό έτος. Η έκθεση αυτή αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ποσοστό εκτέλεσης των πιστώσεων και παρέχει συνοπτικά πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τις μεταφορές πιστώσεων μεταξύ των διαφόρων θέσεων του προϋπολογισμού. Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού και το παράρτημα των οικονομικών καταστάσεων, το οποίο περιλαμβάνει περιγραφή των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές πληροφορίες. Οι εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού. ΕΕ L 248 της , σ. 1. Άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (ΕΕ L 357 της , σ. 72). Άρθρο 38 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002.

5 5 οργανωτικής δομής καθώς και των συστημάτων και διαδικασιών εσωτερικής διαχείρισης και ελέγχου που ενδείκνυνται για την κατάρτιση οριστικών λογαριασμών 12 οι οποίοι να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλματα και, αφετέρου, για τη διασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί. Ευθύνη του ελεγκτή 10. Ευθύνη του Συνεδρίου αποτελεί η διατύπωση, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, δήλωσης αξιοπιστίας τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών της Κοινής Επιχείρησης όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. 11. Το Συνέδριο διενήργησε τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας IFAC και ISSAI 13. Τα εν λόγω πρότυπα ορίζουν ότι το Συνέδριο οφείλει, αφενός, να συμμορφώνεται με τις δεοντολογικές και επαγγελματικές απαιτήσεις και, αφετέρου, να σχεδιάζει και να διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. 12. Ο έλεγχος του Συνεδρίου συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με Οι κανόνες που αφορούν την απόδοση των λογαριασμών και την τήρηση της λογιστικής από τους οργανισμούς της ΕΕ παρατίθενται στο κεφάλαιο 1 του τίτλου VII του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 652/2008 (ΕΕ L 181 της , σ. 23), και ενσωματώνονται ως έχουν στους δημοσιονομικούς κανόνες της Κοινής Επιχείρησης. Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών (International Federation of Accountants, IFAC) και Διεθνή Πρότυπα των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

6 6 τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς είτε παράνομων ή παράτυπων πράξεων, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, εξετάζονται οι πτυχές του εσωτερικού ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την παρουσίαση των λογαριασμών εκ μέρους της ελεγχόμενης μονάδας, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος του Συνεδρίου περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων της διοίκησης, καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών. 13. Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση των γνωμών που διατυπώνονται κατωτέρω. Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών 14. Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής της την 31η Δεκεμβρίου 2011, των αποτελεσμάτων των πράξεών της και των ταμειακών ροών της για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις των δημοσιονομικών κανόνων της. Στοιχεία θεμελίωσης γνώμης με επιφύλαξη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί 15. Η στρατηγική κατασταλτικού ελέγχου 14 της Κοινής Επιχείρησης εγκρίθηκε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου στις 14 Δεκεμβρίου 2010 και αποτελεί 14 Το άρθρο 12, παράγραφος 4, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2008 για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης ορίζει ότι «η Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ διενεργεί επιτόπιους

7 7 βασικό έλεγχο για την αξιολόγηση της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί. Οι κατασταλτικοί έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012 κάλυψαν 2,2 εκατομμύρια ευρώ (18,8 % της εισφοράς της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ που είχε γίνει δεκτή για την πρώτη πρόσκληση, η οποία θα επικυρωνόταν από την Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ έως τον Ιούνιο του Το ποσοστό σφάλματος που προέκυψε από αυτούς τους κατασταλτικούς ελέγχους ανερχόταν στο 6,84 % 15. Γνώμη με επιφύλαξη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί 16. Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, με εξαίρεση τις επιπτώσεις του ζητήματος που περιγράφεται στο σημείο 15, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές. 17. Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν στα σημεία δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Εκτέλεση του προϋπολογισμού 18. Ο ετήσιος προϋπολογισμός και το σχέδιο εκτέλεσής του για το 2011 εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο στις 4 Απριλίου , εξαιτίας του ελέγχους και οικονομικούς ελέγχους μεταξύ των συμμετεχόντων στις ερευνητικές δραστηριότητες τις οποίες χρηματοδοτεί». Στο πλαίσιο των κατασταλτικών ελέγχων, είναι δυνατός ο εντοπισμός μη επιλέξιμων δαπανών που δήλωσαν οι δικαιούχοι, οι οποίες στη συνέχεια αποτελούν αντικείμενο διαδικασιών ανάκτησης Το ποσοστό σφάλματος υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον μέσο όρο των δαπανών που δηλώθηκαν καθ υπέρβαση των πραγματικών και εντοπίστηκαν στις διάφορες δηλώσεις δαπανών, σταθμισμένο βάσει του ποσού τους. Βάσει του άρθρου 14 των δημοσιονομικών κανόνων της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ, χρησιμοποιήθηκε ο κανόνας του προϋπολογισμού 1/12 για την πραγματοποίηση πληρωμών έως την έγκριση του προϋπολογισμού.

8 8 χρόνου που απαιτήθηκε για τον καθορισμό των επιστημονικών προτεραιοτήτων που έπρεπε να συμπεριληφθούν στο ετήσιο σχέδιο υλοποίησης και την επίτευξη συμφωνίας επ αυτών. Το γεγονός αυτό καθυστέρησε τη δρομολόγηση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Κατά τη διάρκεια του έτους, η Κοινή Επιχείρηση δρομολόγησε την τέταρτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, υπέγραψε πέντε συμφωνίες επιχορήγησης για την τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων και οκτώ συμφωνίες επιχορήγησης για τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων. 19. Το ποσοστό εκτέλεσης των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων που ήταν διαθέσιμες για ερευνητικές δραστηριότητες, ύψους 159 εκατομμυρίων ευρώ, ανήλθε στο 66 % και η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε μέσω μιας συνολικής ανάληψης υποχρέωσης η οποία κάλυπτε την τέταρτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Το υψηλό επίπεδο μη χρησιμοποιηθεισών πιστώσεων του προϋπολογισμού λειτουργίας (44 %) υποδεικνύει ότι αυτός δεν βασιζόταν σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις. 20. Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων ύψους 117 εκατομμυρίων ευρώ και πιστώσεις πληρωμών ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2010 μεταφέρθηκαν στο Επίσης, πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ και πιστώσεις πληρωμών ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2011 μεταφέρθηκαν στο Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων 21. Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που διοργανώθηκαν τα έτη 2008, 2009 και 2010 είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή, στα τέλη του 2011, συμφωνιών επιχορήγησης ύψους 269 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, το 2011, δρομολογήθηκε η τέταρτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με ενδεικτική προϋπολογισθείσα εισφορά της ΕΕ ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2012 δρομολογήθηκε η πέμπτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων με ενδεικτική προϋπολογισθείσα εισφορά της ΕΕ ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως,

9 9 εάν οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να μην χρησιμοποιηθεί η συνολική διαθέσιμη εισφορά της ΕΕ. Ασυνέπειες μεταξύ των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και της έκθεσης σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση 22. Στην έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση, το συνολικό ποσό του κεφαλαίου 30-C2 «Θεματολόγιο έρευνας» (117 εκατομμύρια ευρώ) είναι χαμηλότερο από τη θέση του προϋπολογισμού Β03000-C2 (141 εκατομμύρια ευρώ), η οποία αποτελεί τμήμα του προαναφερθέντος κεφαλαίου. Επιπλέον, με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2012 επιτρέπεται η μεταφορά στο επόμενο οικονομικό έτος μόνο 115 εκατομμυρίων ευρώ από πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, ενώ στην έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση αναφέρεται μεταφορά ύψους 117 εκατομμυρίων ευρώ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 23. Κατά τη διάρκεια του 2011, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου. Ωστόσο, απαιτείται να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες όσον αφορά την κατάρτιση και τεκμηρίωση των δημοσιονομικών και λογιστικών διαδικασιών και των συναφών ελέγχων. Επιπλέον, δεν διενεργήθηκε επίσημη αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου κατά τη διάρκεια του 2011.

10 Ο υπόλογος ανέφερε την επικύρωση του λογιστικού συστήματος στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 και υπογράμμισε σημαντικές αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν 17. Μεθοδολογία για την αποτίμηση των εισφορών σε είδος 25. Η μεθοδολογία αποτίμησης των εισφορών σε είδος 18 εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στις 11 Νοεμβρίου Οι εισφορές σε είδος επικυρώνονται με εκ των προτέρων πιστοποίηση και κατασταλτικούς ελέγχους. Το 2011 δεν πραγματοποιήθηκε εκ των προτέρων πιστοποίηση ούτε κατασταλτικός έλεγχος. ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ Λειτουργία εσωτερικού ελέγχου και υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής 26. Το 2011 η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής και το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης πραγματοποίησαν εκτίμηση κινδύνων, ενώ το στρατηγικό σχέδιο ελέγχου για την περίοδο εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στις 3 Νοεμβρίου Ο χάρτης αποστολής της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στις 8 Μαρτίου Εντούτοις, οι Οι σημαντικότερες παρατηρήσεις που διατύπωσε ο υπόλογος είναι οι εξής: α) δεν χρησιμοποιείται ακριβής και καθιερωμένη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των δεδουλευμένων στο τέλος του οικονομικού έτους, β) πρέπει να βελτιωθούν οι πρακτικές της ταμειακής διαχείρισης και αρχειοθέτησης, γ) πρέπει να επισημοποιηθεί η έγκριση του ενημερωμένου σχεδίου εγχειριδίου σχετικά με τις χρηματοοικονομικές διαδικασίες, δ) πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι φάκελοι πληρωμών συνοδεύονται από πλήρη τεκμηρίωση και ε) πρέπει να καθιερωθεί ένα εργαλείο ΤΠ, με το οποίο να βελτιωθεί η καταχώριση και η διαχείριση των συμβάσεων και συμφωνιών. Εισφορές σε είδος είναι οι επιλέξιμες δαπάνες των νομικών προσώπων που συμμετέχουν στις δραστηριότητες, οι οποίες δεν αποδίδονται από την Κοινή Επιχείρηση.

11 11 δημοσιονομικοί κανόνες της Κοινής Επιχείρησης δεν έχουν ακόμη τροποποιηθεί προκειμένου να συμπεριλάβουν τη διάταξη του κανονισμούπλαισίου Η Κοινή Επιχείρηση άρχισε να λειτουργεί αυτόνομα τον Νοέμβριο του 2009, αλλά μέχρι τον Μάρτιο του 2012 δεν είχε διενεργηθεί εσωτερικός έλεγχος διασφάλισης ούτε από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής ούτε από τον υπεύθυνο εσωτερικού ελέγχου. Ο εν λόγω υπεύθυνος είχε άμεση συμμετοχή σε επιχειρησιακές δραστηριότητες (υλοποίηση της στρατηγικής κατασταλτικών ελέγχων, πλαίσιο σχετικά με τους βασικούς δείκτες επιδόσεων, επανεξέταση της εκ των προτέρων πιστοποίησης όσον αφορά τις εισφορές σε είδος), καθώς και σε άλλες υποχρεώσεις διαβούλευσης. Δικαιώματα ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου 29. Οι διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης δεν παραχωρούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωμα ελέγχου των εισφορών σε είδος των εταιρειών μελών της EFPIA, μολονότι οι εν λόγω εισφορές καταχωρίζονται στις οικονομικές καταστάσεις της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ. Εκτιμάται ότι αυτές οι εισφορές θα ανέλθουν κατά προσέγγιση σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ. Παρακολούθηση προγενέστερων παρατηρήσεων 30. Στις 2 Φεβρουαρίου 2012 συνήφθη συμφωνία φιλοξενίας μεταξύ της Κοινής Επιχείρησης και του Βελγίου όσον αφορά τη στέγαση σε γραφεία, τα προνόμια και ασυλίες και τη λοιπή στήριξη που πρέπει να παρέχει το Βέλγιο στην Κοινή Επιχείρηση. 31. Κατά τη διάρκεια του 2011, η Κοινή Επιχείρηση πραγματοποίησε προόδους όσον αφορά την τυποποίηση των πολιτικών ασφάλειας στον τομέα των ΤΠ. 19 Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002.

12 12 Ωστόσο, το σχέδιο συνέχισης των δραστηριοτήτων και το σχέδιο αποκατάστασης της λειτουργίας μετά από καταστροφή δεν ολοκληρώθηκαν. Ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων 32. Σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 4, του καταστατικού της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ και το άρθρο 41 των δημοσιονομικών κανόνων της, ο εκτελεστικός διευθυντής οφείλει να καταρτίζει ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης δήλωσης αξιοπιστίας, στην οποία αναφέρεται ότι τα πληροφοριακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα της οικονομικής κατάστασης, εκτός αν διευκρινίζεται διαφορετικά σε τυχόν επιφυλάξεις. Η δήλωση αξιοπιστίας καταρτίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 χωρίς επιφύλαξη, μολονότι ήταν ελλιπή τα πληροφοριακά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής κατασταλτικών ελέγχων, η οποία αποτελεί βασικό έλεγχο των επιχειρησιακών δαπανών. Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο δρ Louis GALEA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 13ης Νοεμβρίου Για το Ελεγκτικό Συνέδριο Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA Πρόεδρος

13 13 Παράρτημα Κοινή Επιχείρηση της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα (Βρυξέλλες) Αρμοδιότητες και δραστηριότητες Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης (αποσπάσματα των άρθρων 187 και 188 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Αρμοδιότητες της Κοινής Επιχείρησης Άρθρο 187: Η Ένωση μπορεί να δημιουργεί κοινές επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε άλλη αναγκαία υποδομή για την καλή εκτέλεση των προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ένωσης. Άρθρο 188: Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, θεσπίζει τις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 187. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, θεσπίζουν τις διατάξεις που αναφέρονται στα άρθρα 183, 184, και 185. Για τη θέσπιση των συμπληρωματικών προγραμμάτων, απαιτείται η συμφωνία των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Στόχοι (άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2008 για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης) Η Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ συμβάλλει στην εφαρμογή του έβδομου προγράμματος-πλαισίου και ειδικότερα του θεματικού τομέα «Υγεία» του ειδικού προγράμματος «Συνεργασία» για την εκτέλεση του εβδόμου προγράμματος-πλαισίου. Στόχος της είναι να βελτιωθούν σημαντικά η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων, με μακροπρόθεσμο σκοπό ο φαρμακευτικός κλάδος να παράγει πιο αποτελεσματικά και ασφαλή καινοτόμα φάρμακα. Ειδικότερα: α) υποστηρίζει την «προανταγωνιστική φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη» στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο χώρες, μέσω μιας συντονισμένης προσέγγισης για την υπερνίκηση των εντοπισθέντων ερευνητικών φραγμών στη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων β) υποστηρίζει την υλοποίηση των προτεραιοτήτων έρευνας που καθορίζονται στο πρόγραμμα ερευνών της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα «καινοτόμα φάρμακα» (στο εξής «ερευνητικές δραστηριότητες»), κυρίως παραχωρώντας επιχορηγήσεις βάσει ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων γ) εξασφαλίζει συμπληρωματικότητα με άλλες δραστηριότητες του έβδομου προγράμματοςπλαισίου δ) συνιστά σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στη βιοφαρμακευτική έρευνα στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο χώρες, μέσω συγκέντρωσης πόρων και προώθησης της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ε) προωθεί τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τους στόχους του έβδομου προγράμματος-πλαισίου. Καθήκοντα (άρθρο 1 του παραρτήματος - καταστατικό της Κοινής Επιχείρησης για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα) Τα κύρια καθήκοντα και δραστηριότητες της Κοινής Επιχείρησης για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα (στο εξής «Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ) είναι τα εξής: α) διασφαλίζει την καθιέρωση και την αειφόρο διαχείριση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα «καινοτόμα φάρμακα» β) καθορίζει και διεξάγει το ετήσιο σχέδιο εκτέλεσης που αναφέρεται στο άρθρο 18, μέσω προσκλήσεων για την υποβολή έργων γ) επανεξετάζει τακτικά τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ερευνών της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα «καινοτόμα φάρμακα», λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της υλοποίησής της

14 14 δ) κινητοποιεί τους αναγκαίους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους ε) δημιουργεί και αναπτύσσει στενές και μακροπρόθεσμες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης, του φαρμακευτικού κλάδου και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών όπως οι αρχές κανονιστικής ρύθμισης, οι ενώσεις ασθενών, τα πανεπιστήμια και τα κλινικά κέντρα, καθώς και συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού τομέα στ) διευκολύνει τον συντονισμό με τις εθνικές και τις διεθνείς δραστηριότητες στον συγκεκριμένο τομέα ζ) αναλαμβάνει δραστηριότητες επικοινωνίας και διάδοσης η) επικοινωνεί και διατηρεί επαφές με τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο χώρες μέσω μιας ομάδας που θα συσταθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό, αναφερόμενης στο εξής ως «ομάδα κρατών εκπροσώπων της ΠΚΦ» θ) διοργανώνει τουλάχιστον μία ετήσια συνεδρίαση (στο εξής «Φόρουμ Ενδιαφερομένων») με τη συμμετοχή ομάδων συμφερόντων, ώστε να διασφαλίζει το άνοιγμα και τη διαφάνεια των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ για τις σχετικές ομάδες συμφερόντων ι) ενημερώνει τις νομικές οντότητες που έχουν συνάψει συμφωνία επιχορήγησης με την Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ (στο εξής «συμφωνία επιχορήγησης») σχετικά με τις υφιστάμενες δυνατότητες δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδίως τη χρηματοδοτική διευκόλυνση καταμερισμού του κινδύνου που δημιουργήθηκε βάσει του έβδομου προγράμματος-πλαισίου ια) δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των συμμετεχόντων, και σχετικά με τη χρηματοοικονομική εισφορά της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ ανά συμμετέχοντα ιβ) εξασφαλίζει την αποδοτικότητα της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα «καινοτόμα φάρμακα» ιγ) διεξάγει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των αναφερομένων στο άρθρο 2 του κανονισμού στόχων. Διοίκηση Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση της Κοινής Επιχείρησης το 2011 (Άρθρο 4 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/ καταστατικό της Κοινής Επιχείρησης για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα) 1 - Διοικητικό συμβούλιο 2 - Εκτελεστικός διευθυντής 3 - Επιστημονική επιτροπή 4 - Δύο συμβουλευτικά όργανα: Ομάδα Αντιπροσώπων των Κρατών ΠΚΦ και Φόρουμ των Ενδιαφερομένων 5 - Εσωτερικός έλεγχος: Εσωτερικός ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Άρθρο 10 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/ καταστατικό της Κοινής Επιχείρησης για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα) Κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ (Άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2008 του Συμβουλίου) 6 - Εξωτερικός έλεγχος: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (Άρθρο 17, παράγραφος 5, του καταστατικού το οποίο προσαρτάται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 73/2008 και άρθρο 126 των δημοσιονομικών κανόνων της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ) 7 - Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου (Άρθρο 11, παράγραφος 4, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2008 και άρθρο 129 των δημοσιονομικών κανόνων της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ) Προϋπολογισμός Ο οριστικός προϋπολογισμός περιλάμβανε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ και πιστώσεις πληρωμών ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονταν πιστώσεις που μεταφέρθηκαν από το 2010, πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων ύψους ευρώ και πιστώσεις πληρωμών ύψους

15 ευρώ. Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2011 Στον πίνακα προσωπικού προβλέπονταν 31 θέσεις (26 έκτακτοι και 5 συμβασιούχοι υπάλληλοι), εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 31. Προσωπικό: - Έκτακτοι υπάλληλοι: 26 - Συμβασιούχοι υπάλληλοι: 6 (πρόσληψη ενός συμβασιούχου υπαλλήλου εν αναμονή της αναχώρησης ενός έκτακτου υπαλλήλου με άδεια μητρότητας) - αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες: 0 - τοπικοί υπάλληλοι: 0 εκ των οποίων ασκούσαν: - επιχειρησιακά καθήκοντα: 6 - διοικητικά καθήκοντα: 8* - οριζόντια καθήκοντα: 17 * ο αριθμός αναφέρεται σε βοηθούς διοίκησης με διοικητικά καθήκοντα. Δραστηριότητες και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2011 Δρομολογήθηκαν ή προετοιμάστηκαν νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, ενέργειες αξιολόγησης, διαπραγματεύσεων, διαχείρισης επιχορηγήσεων, συνεχιζόμενων επαφών, υποστήριξης και καθοδήγησης προς τους δικαιούχους και λοιπούς συμμετέχοντες, ενέργειες επικοινωνίας και διοργάνωσης συνεδριάσεων και εκδηλώσεων με βασικούς ενδιαφερομένους, καθώς και διαβουλεύσεις με τα ιδρυτικά μέλη και παροχή υποστήριξης σε αυτά όσον αφορά τη στρατηγική έρευνας για τα καινοτόμα φάρμακα και τις σχετικές δραστηριότητες. Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από την Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ.

16 Innovative Medicines Initiative Απάντηση της Κοινής Επιχείρησης ΠΚΦ στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης της Πρωτοβουλίας για τα Καινοτόμα Φάρμακα για το οικονομικό έτος Νοεμβρίου 2012 Παράγραφος 15 Η ΚΕ ΠΚΦ εκφράζει την ικανοποίησή της για το θετικό πόρισμα του Συνεδρίου σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα όλων των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης, με μοναδική εξαίρεση τα ουσιώδη σφάλματα που διαπιστώθηκαν από την ΚΕ ΠΚΦ σε σχέση με τις ενδιάμεσες πληρωμές για τις δηλώσεις δαπανών της πρώτης πρόσκλησης. Οι ενδιάμεσες πληρωμές για το 2011 αντιπροσωπεύουν το 20% (15,2 εκατομμύρια ευρώ) του συνόλου των πληρωμών που καταβλήθηκαν από την ΚΕ ΠΚΦ το 2011 (74,3 εκατομμύρια ευρώ) και το 22% του συνόλου των πληρωμών που καταβλήθηκαν από την ΚΕ ΠΚΦ στους δικαιούχους (69,0 εκατομμύρια ευρώ). Επιπλέον, μολονότι δεν αμφισβητείται ο υπολογισμός του ποσοστού σφαλμάτων από το Συνέδριο με βάση τους πρώτους ελέγχους της ΚΕ ΠΚΦ, το διαπιστωθέν και το εναπομείναν ποσοστό σφάλματος, που υπολογίστηκαν με βάση τους κατασταλτικούς ελέγχους που είχαν ολοκληρωθεί κατ εφαρμογήν της μεθοδολογίας που καθορίζεται στη στρατηγική κατασταλτικού ελέγχου της ΚΕ ΠΚΦ, ανέρχονταν σε ποσοστό 4,58% και 3,72% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται σε σχετικά μικρό αριθμό περατωθέντων ελέγχων και εστιάζει στους νέους ή μη ελεγμένους δικαιούχους των πρώτων σχεδίων ΠΚΦ όπου το αναμενόμενο ποσοστό σφάλματος είναι υψηλότερο. Το 2011 ήταν το πρώτο πλήρες έτος προληπτικών και κατασταλτικών ελέγχων κατά το οποίο κινήθηκαν διαδικασίες ελέγχου αμέσως μετά την επικύρωση και καταβολή των πρώτων δηλώσεων δαπανών. Τα σφάλματα που αναφέρθηκαν από το Συνέδριο για τη θεμελίωση γνώμης με επιφύλαξη είχαν εντοπιστεί από το εσωτερικό σύστημα ελέγχου της ίδιας της ΚΕ ΠΚΦ. Το γεγονός αυτό καθεαυτό καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της εν λόγω διαδικασίας. Επίσης, η πολυετής προοπτική της στρατηγικής και των πράξεων της ΚΕ ΠΚΦ συνεπάγεται, επίσης, ότι απαιτείται πρόσθετος χρόνος για την πλήρη εκτίμηση των επιπτώσεων αυτών των ελέγχων. Ωστόσο, η ΚΕ ΠΚΦ αναγνωρίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διαχείριση των επιχορηγήσεων και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο προκειμένου να παρακολουθήσει και να διορθώσει τα σφάλματα που διαπιστώνονται στους κατασταλτικούς ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί. Επιπλέον, αναλήφθηκαν νέες πρωτοβουλίες με στόχο να προληφθεί η διάπραξη τέτοιων σφαλμάτων σε σχέση με τους υφιστάμενους και τους νέους συμμετέχοντες στα σχέδια της ΚΕ ΠΚΦ. Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται η περαιτέρω ενίσχυση των προληπτικών ελέγχων ούτως ώστε να επιτραπεί η διαπίστωση και διόρθωση μεγαλύτερου ποσοστού σφαλμάτων πριν από την επικύρωση των δηλώσεων δαπανών, EL

17 η διοργάνωση χρηματοοικονομικών εργαστηρίων και η ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών με στόχο την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και τη βελτίωση της κατανόησής τους για βασικά ζητήματα όπως η επιλεξιμότητα των δαπανών και η σημασία της τήρησης των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων όσον αφορά τις δηλώσεις δαπανών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων είναι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους και άλλοι φορείς που δεν γνωρίζουν τα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ. Παράγραφος 19 Ο προϋπολογισμός βασίστηκε στα νομοθετικά δημοσιονομικά δελτία που έχουν ήδη εγκριθεί και εκτελέστηκε σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Επιπλέον, καμία από τις πιστώσεις που προβλέπονται για δαπάνες λειτουργίας δεν απωλέσθηκε. Οι μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταφέρθηκαν σε ερευνητικές δραστηριότητες. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το 50% του προϋπολογισμού για δαπάνες λειτουργίας χρηματοδοτείται μέσω της EFPIA. Παράγραφος 21 Το 2012, εφαρμόστηκαν αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση και επιτάχυνση της δέσμευσης χρηματοδότησης της ΕΕ και των ισοδύναμων εισφορών σε είδος των μελών της EFPIA με τη δρομολόγηση διαφόρων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Το 2012 μέχρι σήμερα, έχουν δρομολογηθεί τρεις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ενώ μία άλλη προβλέπεται να δρομολογηθεί στα τέλη του Συνεπώς έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην εκτέλεση του προγράμματος της ΠΚΦ. Παράγραφος 22 Το τελικό ποσό του κεφαλαίου 30-Γ2 Πρόγραμμα ερευνών (117 εκατομμύρια ευρώ) είναι το ακριβές ποσό. Η διαφορά οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα του συστήματος ABAC το οποίο εξετάζεται. Όσον αφορά την εγκριθείσα μεταφορά, αυτή αιτιολογείται δεόντως στο προοίμιο της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου όπου δηλώνεται ότι η ΚΕ ΠΚΦ διέθετε επιχειρησιακές πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πιστώσεις πληρωμών που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του οικονομικού έτους το 2010 και είχε κριθεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν οι ακυρωθείσες πιστώσεις κατά τη διάρκεια του Ωστόσο, η ΚΕ ΠΚΦ θα αποσαφηνίσει το κείμενο της απόφασης όσον αφορά τις μελλοντικές μεταφορές πιστώσεων. Παράγραφος 23 Οι εργασίες σχετικά με την επίσημη αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου διενεργήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2011 από τον συντονιστή εσωτερικού ελέγχου. Ολοκληρώθηκαν με την έγκριση της έκθεσης από τον εκτελεστικό διευθυντή στις 13 Φεβρουαρίου 2012, σύμφωνα με το πρότυπο εσωτερικού ελέγχου αριθ. 15, για την προετοιμασία της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων του Η εφαρμογή των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου αποτέλεσε αντικείμενο τακτικής και επίσημης αναθεώρησης με την κατάρτιση και έγκριση του σχεδίου δράσης για το 2011 τον Φεβρουάριο του 2011, καθώς και με την επικαιροποίησή του τον Μάιο και τον Οκτώβριο του EL

18 Παράγραφος 24 Καταρτίζεται σχέδιο δράσης προκειμένου να εφαρμοστούν οι συστάσεις του υπολόγου της 27 ης Σεπτεμβρίου Παράγραφος 25 Τα μέλη της EFPIA που συμμετέχουν στα σχέδια της ΚΕ ΠΚΦ υπέβαλαν τις πρώτες δηλώσεις τους για τις εισφορές σε είδος τον Φεβρουάριο του 2012 μετά την έγκριση της μεθοδολογίας από το διοικητικό συμβούλιο στις 11 Νοεμβρίου Πέρα από τους προληπτικούς ελέγχους αυτών των δηλώσεων και των αντίστοιχων πιστοποιημένων μεθοδολογιών, οι πρώτοι κατασταλτικοί έλεγχοι των εισφορών σε είδος θα διενεργηθούν το Παράγραφοι 26 έως 28 Το συντονισμένο στρατηγικό σχέδιο λογιστικού ελέγχου της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου (IAS) και του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου (IAC) για την περίοδο εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στις 3 Νοεμβρίου Το σχέδιο βασίστηκε στη διεξοδική αξιολόγηση κινδύνου που διενεργήθηκε από κοινού από την IAS και από το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου της ΚΕ ΠΚΦ και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του Καθόλη τη διάρκεια του 2011, το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου της ΚΕ ΠΚΦ διεξήγαγε επίσης συμβουλευτικές εργασίες όσον αφορά την ανάπτυξη και ενίσχυση των συστημάτων και διαδικασιών διοίκησης, εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων της ΚΕ ΠΚΦ. Ο πρώτος εσωτερικός έλεγχος της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2012 και η τελική έκθεση συντάχθηκε και υποβλήθηκε στον εκτελεστικό διευθυντή και το διοικητικό συμβούλιο τον Ιούλιο. Η συνολική αυτή διαδικασία εσωτερικού ελέγχου εστιάστηκε στις διαπραγματεύσεις, τις προετοιμασίες για τη σύναψη συμφωνιών επιχορήγησης και τις επιμέρους διαδικασίες προχρηματοδότησης της ΚΕ ΠΚΦ. Επίσης, ο ρόλος του εσωτερικού ελέγχου που προβλέπεται στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΚΕ ΠΚΦ θα τροποποιηθεί αναλόγως ούτως ώστε να αντανακλά τις απαιτήσεις του πρότυπου δημοσιονομικού κανονισμού για τους οργανισμούς που αφορούν συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αναμένεται να θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Παράγραφος 29 Οι διατάξεις του αναθεωρημένου υποδείγματος συμφωνίας επιχορήγησης σχετικά με τον έλεγχο των εισφορών σε είδος των εταιρειών μελών της EFPIA, οι οποίες εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο στις 11 Νοεμβρίου 2011, είναι σύμφωνες με τις παραμέτρους που καθορίζονται στο άρθρο 12 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού 73/2008 του Συμβουλίου για τη σύσταση της ΚΕ ΠΚΦ. Ωστόσο, δεδομένου ότι εγείρεται, ουσιαστικά, ζήτημα αρχής, έχουν ζητηθεί οι συμβουλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τον έλεγχο των εισφορών σε είδος που καταβάλλονται από τις εταιρείες-μέλη της EFPIA οι οποίες δεν είναι αποδέκτες της χρηματοδότησης της ΚΕ ΠΚΦ. EL

19 Παράγραφος 31 Το 2011, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την κατάρτιση των σχεδίων της ΚΕ ΠΚΦ για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων και την ανάκτηση σε περίπτωση καταστροφής. Έκτοτε, τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και εφαρμόζονται από το πρώτο τρίμηνο του Παράγραφος 32 Τον Νοέμβριο του 2011 δρομολογήθηκαν κατασταλτικοί έλεγχοι και τον Φεβρουάριο του 2012 δεν υπήρχε καμία ένδειξη από τους εν εξελίξει ελέγχους που θα μπορούσε ευλόγως να δικαιολογήσει τη διατύπωση επιφυλάξεων. EL

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η εκεμβρίου 2012

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η εκεμβρίου 2012 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2008

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2008 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του "Sisnet" για το οικονομικό έτος 2007

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2007 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 3/2011. σχετικά με πρόταση τροποποίησης του δημοσιονομικού κανονισμού των Ευρωπαϊκών Σχολείων

Γνώμη αριθ. 3/2011. σχετικά με πρόταση τροποποίησης του δημοσιονομικού κανονισμού των Ευρωπαϊκών Σχολείων ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 5/2011. σχετικά με την

Γνώμη αριθ. 5/2011. σχετικά με την ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από τις

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 2/2013. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4)

Γνώμη αριθ. 2/2013. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 2/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 336, ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 2/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 336, ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/69

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/69 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/69 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 9/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Γνώμη αριθ. 9/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 8/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 325 ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 8/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 325 ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 16.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 342/15 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2009,

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 368/17

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 368/17 16.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 368/17 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της κοινής επιχείρησης της Πρωτοβουλίας για τα Καινοτόμα Φάρμακα για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ... 14.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/119 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς των Ευρωπαϊκών Σχολείων για το οικονομικό έτος 2007

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς των Ευρωπαϊκών Σχολείων για το οικονομικό έτος 2007 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 85

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 85 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/83 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τους Καταναλωτές για το οικονομικό έτος 2008 συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

C 366/52 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 366/52 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/52 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.12.2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

C 366/106 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 366/106 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/106 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.12.2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 36

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 36 C 338/34 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.12.2010 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/159

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/159 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/159 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη από τις

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/1 IV (Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑΣ 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/95 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς τoυ Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Υπηρεσίας

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Υπηρεσίας ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/97 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/65

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/65 14.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/65 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 16.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 368/1 IV (Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10) C 449/56 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/55 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/41)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/41) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/219 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/20)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/20) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/107 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/23)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/23) C 449/128 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2015,

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/35)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/35) C 449/188 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/33)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/33) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/179 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/02)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/02) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/17 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Eurojust (2010/C 338/25)

ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Eurojust (2010/C 338/25) C 338/144 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.12.2010 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Eurojust (2010/C

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 67

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 67 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/65 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

C 366/162 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 366/162 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/162 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.12.2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογιαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/29)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/29) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/157 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόµενη από τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

συνοδευόµενη από τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF IL-QORTI EWROPEA TA L-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από της απαντήσεις της Eurojust

συνοδευόμενη από της απαντήσεις της Eurojust ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 14.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/1 IV (Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 1/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρο 325, παράγραφος 4, ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 1/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρο 325, παράγραφος 4, ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/09)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/09) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/51 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/37)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/37) C 449/198 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet (δίκτυο επικοινωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών ελέγχου των συνόρων και των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών) για το

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/38)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/38) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/203 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/25)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/25) C 449/138 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ... C 338/108 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.12.2010 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ENIAC για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ENIAC για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/07)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/07) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/41 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τους για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Ιδρύματος 12, rue Alcide De Gasperi - L -

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/22)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/22) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/123 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/04)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/04) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/27 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/14)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/14) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/77 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Γνώμη αριθ. 3/2014

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Γνώμη αριθ. 3/2014 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/75

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/75 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/75 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης Clean Sky για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης Clean Sky για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/28)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/28) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/151 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/19)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/19) C 449/102 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ... 14.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/71 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/32)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/32) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/201 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα