Βασικές αρχές κυκλικής οικονομίας και οφέλη για τις επιχειρήσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βασικές αρχές κυκλικής οικονομίας και οφέλη για τις επιχειρήσεις"

Transcript

1 Βασικές αρχές κυκλικής οικονομίας και οφέλη για τις επιχειρήσεις Ανθή Χαραλάμπους Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) O E B : Δ ι α λ έ ξ ε ι ς γ ι α τ η ν Ε ν έ ρ γ ε ι α & τ ο Π ε ρ ι β ά λ λ ο ν, 3 1 / 1 0 /

2 «Γραμμικό μοντέλο» οικονομίας Σε μια κλασική (= γραμμική) οικονομία, παράγουμε, καταναλώνουμε και στη συνέχεια πετάμε στα σκουπίδια όσα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει.

3 Μη βιώσιμο μοντέλο κατανάλωσης

4 «Κυκλική οικονομία»: το ευρωπαϊκό σχέδιο ανακύκλωσης αποβλήτων Οι στόχοι Οι νέοι κανόνες σχετικά με τα απόβλητα θέτει σαφείς στόχους για τη μείωση των αποβλήτων και την ανακύκλωση, που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2018 αποτελούν την πλέον σύγχρονη νομοθεσία για τα απόβλητα παγκοσμίως, πράγμα που καθιστά την ΕΕ παράδειγμα προς μίμηση. Τα βασικά στοιχεία είναι τα εξής: Κοινός στόχος για όλη την ΕΕ για την ανακύκλωση του 60% των αστικών αποβλήτων ως το Δεσμευτικός στόχος σχετικά με την υγειονομική ταφή για τη μείωση της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο 10% κατά το μέγιστο όλων των αποβλήτων ως το Συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανικής «συμβίωσης» (industrial symbiosis), δηλαδή τη μετατροπή ενός υποπροϊόντος μιας βιομηχανίας σε πρώτη ύλη μιας άλλης βιομηχανίας. Πηγή: COM(2015) 614 final

5 Κυκλική οικονομία νέοι στόχοι ανακύκλωσης για τα απορρίμματα συσκευασίας Νέοι στόχοι ανακύκλωσης για τα απορρίμματα συσκευασίας: Έως το 2025 Έως το 2030 Όλες οι συσκευασίες 65 % 70 % Πλαστικά 50 % 55 % Ξύλο 25 % 30 % Σιδηρούχα μέταλλα 70 % 80 % Αλουμίνιο 50 % 60 % Γυαλί 70 % 75 % Χαρτί και χαρτόνι 75% 85%

6 Ορισμός της «κυκλικής οικονομίας» Κυκλική οικονομία: οικονομικό μοντέλο που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη χρηματοδοτική μίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση, σε έναν (σχεδόν) κλειστό βρόχο/κύκλο, με στόχο τη διατήρηση της υψηλότερης χρησιμότητας και αξίας των προϊόντων, των εξαρτημάτων και των υλικών ανά πάσα στιγμή.

7 Επισκόπηση των παγκόσμιων ροπών και δυνάμεων που οδηγούν στην αλλαγή σκέψης Πηγή: KPMG Netherlands (2012)

8

9 Bασικές αρχή της κυκλικής οικονομίας Πρώτα μείωση, μετά επιδιόρθωση, Μείωση επαναχρησιμοποίηση, ανακατασκευή και τέλος η ανακύκλωση. (5Rs: reduce, repair, reuse, refurbishing and recycling). Χρήση ΑΠΕ. Η κυκλική οικονομία πρέπει να τροφοδοτείται με ανανεώσιμη ενέργεια. Επιδιόρθωση Επαναχρησιμοποίηση Ανακατασκευή Ανακύκλωση

10 Οι 5 στρατηγικές κλεισίματος του κύκλου Μείωση της ποσότητας υλικών. Οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τις καταναλισκόμενες ποσότητες υλικών και οι κατασκευαστές να μειώσουν τις ποσότητες υλικών που χρησιμοποιούν στα προϊόντα και την ποσότητα προϊόντων. Επισκευή και συντήρηση των προϊόντων που τα διατηρεί σε κύκλο υψηλής αξίας και αντικαθίστανται μόνο τμήματα τα οποία χρειάζεται να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν. Προϊόντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μεταξύ των χρηστών ή να επαναδιανεμηθούν σε παρόχους υπηρεσιών. Ανακαίνιση/αναβάθμιση/ανακατασκευή είναι η διαδικασία με την οποία το προϊόν επανέρχεται σε καλή κατάσταση με την αντικατάσταση κυρίως μερών του, τα οποία έχουν καταστραφεί ή σχεδόν καταστραφεί. Παρέχεται εγγύηση από τον κατασκευαστή (επισκευαστή). Ανάκτηση υλικών από τμήματα ενός προϊόντος. Από αυτά ένα νέο προϊόν παράγεται. Διατηρείται η αξία ωστόσο δημιουργείται ένα νέο προϊόν.

11 Αλλαγές στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον Οι παγκόσμιες ροπές δημιουργούν ένα πολύπλοκο και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Διακυμάνσεις τιμών πρώτων υλών Νέοι Νόμοι και Κανονισμοί Αλλαγές στο κλίμα και στις καιρικές συνθήκες Αλλαγές στις προτιμήσεις των πελατών Περιορισμοί στη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών

12 Η οικονομία της ΕΕ εξαρτάται από την εισαγωγή πρώτων υλών και πόρων (και της Κύπρου)

13 Τα πλεονεκτήματα των ΜμΕ στην κυκλική οικονομία Βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών Πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για ΜμΕ Μειωμένη έκθεση στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές πρώτων υλών και πόρων Προστασία του περιβάλλοντος Κατάλληλη στιγμή/ τέλειος συγχρονισμός Ανοίγονται νέες αγορές και ευκαιρίες για ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών Αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών και πιο σταθερές ροές εσόδων Δημιουργία πράσινης εικόνας της επιχείρησης

14 Βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών Η έννοια της κυκλικής οικονομίας αποτελεί έμπνευση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν την αποδοτικότητα των πόρων τους. Παρέχει ένα νέο φακό για να εξετάσει το επιχειρηματικό μοντέλο μιας επιχείρησης και τις λειτουργίες της. Η εξέταση αυτού του φακού μπορεί να προσφέρει νέες ιδέες και έτσι να τονωθεί η καινοτομία και ταυτόχρονα η μακροχρόνια βιωσιμότητα.

15 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ολλανδική Εταιρία ΒΑΜ Για παράδειγμα, σε αναζήτηση ΝΈΟΥ τρόπου μείωσης της ποσότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κτιρίων, η ολλανδική κατασκευαστική εταιρεία BAM εφεύρε νέα υλικά από πλαστικά απόβλητα. Η BAM απασχολεί περίπου υπαλλήλους και είναι εισηγμένη στο Euronext Amsterdam. Αποτελεί αποστολή της BAM να δημιουργεί περιβάλλον που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, επιτρέποντας στους κατάλληλους ανθρώπους να αξιοποιούν τις σύγχρονες γνώσεις, τους πόρους και τις ψηφιακές τεχνολογίες, παρέχοντας λύσεις σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των κατασκευών για τους πελάτες και τους πελάτες του Ομίλου μέγιστη αξία για τους ενδιαφερόμενους.

16 Μειωμένη έκθεση στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές πρώτων υλών και πόρων Μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι (π.χ. ορυκτά καύσιμα, μέταλλα και υδρογονάνθρακες) καθίστανται όλο και πιο σπάνια λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων, - αυξημένη ζήτηση λόγω των αυξημένων επιπέδων προστασίας και παγκοσμιοποίησης και τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των πόρων και την αστάθεια των τιμών που έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές αγοράς των υλικών για τις επιχειρήσεις. Με την υιοθέτηση στρατηγικών και πρακτικών της κυκλικής οικονομίας μπορεί να μειωθεί η ποσότητα των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή / για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγής τους και των πελατών τους. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο αυξανόμενων και ασταθών τιμών.

17 Ανοίγονται νέες αγορές και ευκαιρίες για ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών Οι κυκλικές λύσεις μπορούν επίσης να δημιουργήσουν νέες αγορές. Για παράδειγμα, στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας υπάρχουν διάφορες επιχειρήσεις που παράγουν νήματα από απορριπτόμενα ρούχα ή από απόβλητα υφάσματα. Δεδομένου ότι οι καταναλωτές αναζητούν «βιώσιμα» ρούχα αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή παράλληλη αγορά που υπάρχει δίπλα στην τακτική αγορά υφασμάτων.

18 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Pure Waste Textiles Το Pure Textile Products παράγει ανακυκλωμένα ρούχα και νήματα από τα απόβλητα άλλων κατασκευαστών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ταξινομεί τα απόβλητα αυτά με το χρώμα τους, διαλύει τα απόβλητα σε ακατέργαστο βαμβάκι, περιστρέφει το βαμβάκι σε νήματα και μετατρέπει τα νήματα σε υφάσματα προϊόντα. Το τελικό προϊόν τους είναι πλήρως κατασκευασμένο από υλικά που θα μπορούσαν να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ και να οδηγηθούν στις χωματερές. Με την εξέταση του προϊόντος και της βιομηχανίας, από μια γωνία κυκλικότητας η Pure Textile Products, ήταν σε θέση να υιοθετήσουν μια καινοτομία που τους επέτρεψε να παράγουν ανακυκλωμένα προϊόντα με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, επειδή απαιτείται λιγότερη βαφή δεδομένου ότι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έχουν ταξινομηθεί κατά χρώμα.

19 Αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών και πιο σταθερές ροές εσόδων Η καθιέρωση περισσότερης κυκλικότητας μπορεί να διευκολυνθεί με την υιοθέτηση ενός διαφορετικού επιχειρηματικού μοντέλου. Για παράδειγμα, παραμένοντας ο ιδιοκτήτης του μεταποιημένου προϊόντος αντί να το πουλάτε (π.χ. να πληρώνεστε ανά πλύση αντί για την πώληση πλυντηρίων ρούχων) βοηθά στο να είστε σε θέση να ανακτήσετε τα μέρη και τα υλικά στο προϊόν κατά τη λήξη της περιόδου χρήσης. Η υιοθέτηση αυτών των επιχειρηματικών μοντέλων έχει το πλεονέκτημα στο να επωφελείστε από την αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών και την παροχή περισσότερων υπηρεσιών σταθερές ροές εσόδων. Ένα μειονέκτημα είναι ότι τέτοια μοντέλα γενικά απαιτούν περισσότερη αρχική χρηματοδότηση (ωστόσο υπάρχουν χρηματοδοτικές λύσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν πιο κάτω).

20 Δημιουργία πράσινης εικόνας της επιχείρησης Οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις είναι όλο και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, έχοντας επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων που χρησιμοποιούν. Οι καταναλωτικές προτιμήσεις αλλάζουν. Επομένως, είναι περισσότερο συντονισμένες με την αειφορία όταν λαμβάνουν αποφάσεις για τις αγορές τους. Με την υιοθέτηση στρατηγικών και πρακτικών κυκλικής οικονομίας, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων τους και έτσι να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους.

21 Προστασία του περιβάλλοντος Η υιοθέτηση στρατηγικών και πρακτικών κυκλικής οικονομίας δεν είναι μόνο επωφελής για την επιχείρηση σας, αλλά και το περιβάλλον. Από τότε που έχουν εισαχθεί νέες νομοθετικές απαιτήσεις, οι εταιρείες μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες τους μέσω: της μείωσης της χρήσης πρώτων υλών της μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και χρήση πράσινης ενέργειας. της μείωση της κατανάλωσης νερού. Με αποτέλεσμα να έχουν και οικονομικά οφέλη.

22 H&M στρατηγική ανάκτησης/επαναχρησιμοποίησης Η H&M Hennes & Mauritz είναι μια κορυφαία εταιρεία παγκόσμιας μόδας με περισσότερα από καταστήματα σε 61 αγορές παγκοσμίως και ηλεκτρονικές αγορές σε 23 χώρες. Το 95% των ρούχων που απορρίφθηκαν θα μπορούσαν να αναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Το 2013 η H&M ξεκίνησε την πρωτοβουλία συλλογής ενδυμάτων παγκοσμίως. Μπορεί ο κάθε ένας να αφήσει τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα σας - ανεξάρτητα από το εμπορικό σήμα ή την κατάστασή τους - σε ένα από τα καταστήματα της H & M σε όλη την υδρόγειο. Από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία συλλογής ενδυμάτων το 2013, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από τόνους ενδυμάτων και επαναχρησιμοποιήθηκαν.

23 Το παράδειγμα της ecovative Είναι μία αμερικάνικη εταιρεία η οποία παράγει υλικά συσκευασίας χρησιμοποιώντας μανιτάρια και γεωργικά απόβλητα. Μετά τη χρήση τους μπορούν να επιστρέψουν στον βιολογικό κύκλο, χωρίς να ρυπαίνουν Τα προϊόντα της εταιρείας και οι τιμές δίνονται στον σύνδεσμο =ecovativedesignhomepage

24 On line platform to close loops

25 On line platform to close loops Πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης προϊόντων, κυρίως χρησιμοποιημένων και υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στη Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο Οι εταιρείες μπορούν να βρουν εξοπλισμό σε χαμηλότερες τιμές και να μειώσουν το αρχικό κόστος επένδυσης σε νέο εξοπλισμό. Μπορούν να αγοράσουν εξειδικευμένες υπηρεσίες χωρίς να επέλθουν σε σχέση εργαζόμενου-εργοδότη.

26 Turntoo: Δεν αγοράζω προϊόν αλλά υπηρεσία Σκεφτείτε άλλα παραδείγματα!

27 Turntoo: Δεν αγοράζω προϊόν αλλά υπηρεσία Η εταιρεία turntoo σε συνεργασία με τη Philips lighting, έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με το οποίο πουλούν υπηρεσία φωτισμού. Έχουν αναπτύξει την υπηρεσία «pay-per-lux» προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις φωτισμού κάθε πελάτη. Ο πελάτης πληρώνει ένα μηνιαίο τέλος στην εταιρεία στην οποία ανήκουν οι λαμπτήρες μέχρι το τέλος ζωής τους, και όταν φθάσουν στο τέλος ζωής τις παραδίδουν στη Philips για ανακύκλωση. Στην περίπτωση βλάβης πριν από την προσυμφωνημένη διάρκεια ζωής, η Philips αντικαθιστά δωρεάν τους λαμπτήρες.

28 Το παράδειγμα της MUD JEANS Lease a Jeans! Μίσθωση ενός τζιν μέχρι να το βαρεθείτε ή να έχει καταστραφεί. Ανακύκλωση από τη MUD JEANS των κατεστραμμένων. «Γιατί να έχετε ιδιοκτησία στα τζιν σας; Με το «Lease A Jeans» φοράτε πάντα καινούργια, στη μόδα τζιν χωρίς να είστε ιδιοκτήτης. Απλά φορέστε τα και μετά από ένα χρόνο, ή όταν τα τζιν σας είναι τελείως φθαρμένα, μπορείτε να τα στείλετε στη MUD JEANS. Μπορείτε να μεταβείτε σε ένα νέο τζιν. Ανακυκλώνουμε τα παλιά». Watch this video: recycling tour

29 Το παράδειγμα της MUD JEANS Lease a Jeans!

30 adidas and parley launch 3D printed shoe made from collected ocean plastic waste / adidas

31 Puma - incycle collection Το 2013 η Puma παρουσίασε τη συλλογή του InCycle. Μια συλλογή υποδημάτων και ενδυμάτων που είναι είτε ανακυκλώσιμα είτε βιοαποικοδομήσιμα υλικά. Προκειμένου να είναι σε θέση να παράγει ένα βιοαποικοδομήσιμο προϊόν, η Puma έπρεπε να επαναξιολογήσει και να επανασχεδιάσει την παραγωγική διαδικασία. Προερχόμενο από πλαστικές φιάλες μετά την κατανάλωση, το Puma InCycle track jacket διαθέτει σύνθεση 98% πολυεστέρα PET για μέγιστη ανακυκλωσιμότητα. Στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του, το σακάκι μπορεί να επανέλθει σε πολυεστερικό κοκκώδες υλικό, το οποίο στη συνέχεια χρησιμεύει ως δευτερογενής πρώτη ύλη για μελλοντικά προϊόντα. Ομοίως, ο σακίδιο Puma InCycle, ο οποίος αποτελείται από πολυπροπυλένιο, και μετά τον κύκλο ζωής του χρησιμοποιείται για να παράγει νέα σακίδια.

32 Watch the video Net-works

33 Τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα απαιτούν γενικά καινοτόμα προγράμματα χρηματοδότησης Οι παραδοσιακές γραμμικές επιχειρήσεις πωλούν προϊόντα ή παραδίδουν υπηρεσίες για τις οποίες λαμβάνουν μια εφάπαξ πληρωμή. Με αυτή την πληρωμή μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά/προμήθεια νέων υλικών από τον προμηθευτή τους. Ωστόσο στην κυκλική οικονομία οι επιχειρήσεις επιθυμούν συχνά να διατηρήσουν την ιδιοκτησία τους στα προϊόντα, στα μέρη των προϊόντων τους ή / και τα υλικά των προϊόντων τους, ώστε να μπορούν να τα επαναχρησιμοποιήσουν, να τα αναδιανείμουν, να ανανεώσουν ή / και να ανακυκλώσουν κατά τη λήξη της περιόδου χρήσης. Ως εκ τούτου, υιοθετούν κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα ως «προϊόν ως υπηρεσία» στο οποίο οι χρήστες καταβάλλουν τακτικά τέλη για να μπορούν χρησιμοποιούν το προϊόν και όχι να αγοράζουν το προϊόν. Από την άποψη της εταιρικής χρηματοδότησης, αυτό είναι ανεπιθύμητο, διότι απαιτεί η εταιρεία να προσελκύσει πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσει να παράγει έτσι πολλά προϊόντα - και να πουλήσει τόσες συμβάσεις.

34 Σημαντικά τραπεζικά ζητήματα στην γραμμική οικονομία Ταμειακή ροή: Η ταμειακή ροή της επιχείρησης στο μέλλον. που λαμβάνει δάνειο, καθορίζει την ικανότητά της Εγγύηση: Η εξασφάλιση αποτελεί εγγύηση για να είναι σε θέση να εξοφλήσει το δάνειο και να την τράπεζα στην κατάσταση πληρώνει τους τόκους για το δάνειο. όπου ένας δανειολήπτης δεν είναι σε θέση να Το ποσό του κεφαλαίου και τα αποθεματικά πληρώσει για το δάνειό του. ενός δανειολήπτη: Κεφάλαιο και τα αποθεματικά λειτουργούν ως ρυθμιστές σε καταστάσεις στις οποίες ο δανειολήπτης δεν είναι σε θέση να πληρώσει για το δάνειό του μέσω των ταμειακών ροών. Πιστωτικό ιστορικό ή ιστορικό του δανειολήπτη: Το πιστωτικό ιστορικό ή το ιστορικό του δανειολήπτη τεκμηριώνουν ότι ο οφειλέτης ήταν σε θέση να πληρώνει για τα δάνειά του στο παρελθόν και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να το κάνει έτσι

35 Σημαντικά τραπεζικά ζητήματα στην κυκλική οικονομία (1) «Προϊόν ως υπηρεσία» και τα άλλα μοντέλα στα οποία ο χρήστης πληρώνει τακτικά δόση ή τέλος για τη δυνατότητα χρήσης του προϊόντος μειώνει τις ταμειακές ροές βραχυπρόθεσμα. «Προϊόν ως υπηρεσία» και άλλα μοντέλα στα οποία ο χρήστης πληρώνει τακτικά αμοιβή για τη χρήση του προϊόντος (εφεξής: αμοιβή ανά μοντέλο χρήσης) οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική σχέση μεταξύ της επιχείρησης και του πελάτη. Αντί να αγοράσει το προϊόν ο πελάτης πληρώνει ένα κανονικό τέλος. Ως εκ τούτου, η ταμειακή ροή κατανέμεται με το χρόνο. Δεδομένου ότι οι ταμειακές ροές είναι με την πάροδο του χρόνου η περίοδος αποπληρωμής μιας επένδυσης γίνεται πολύ μεγάλη και αυξάνει τον επενδυτικό κίνδυνο για την τράπεζα.

36 Σημαντικά τραπεζικά ζητήματα στην κυκλική οικονομία (2) Τα μοντέλα αμοιβής ανά χρήση ενδέχεται να προσελκύσουν λιγότερο αξιόπιστους πελάτες. Ιδανικά οι επιχειρήσεις και οι χρηματοδότες θέλουν να πληρώσουν ανά μοντέλο χρήσης που θα χρησιμοποιηθούν από πελάτες που είναι αξιόπιστοι για να μειώσουν τον κίνδυνο που δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν το τακτικό τέλος. Ωστόσο, αυτά τα μοντέλα μπορεί να προσελκύσουν λιγότερο αξιόπιστους πελάτες που δεν είναι σε θέση να αγοράσουν το προϊόν και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μόνο σε ένα μοντέλο αμοιβής ανά χρήση/ή για χρήση.

37 Σημαντικά τραπεζικά ζητήματα στην κυκλική οικονομία (3) Τα προϊόντα στον ισολογισμό συχνά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση/εγγύηση για την τράπεζα. Τα προϊόντα που παρέχει η επιχείρηση στον πελάτη, αλλά παραμένουν στην ιδιοκτησία της επιχείρησης, συχνά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις επειδή τα προϊόντα δεν είναι προσβάσιμα στην επιχείρηση (δεν μπορούν να πωληθούν). Μια πρόσθετη πτυχή που καθιστά τη χρήση των προϊόντων δύσκολη, είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το τέλος χρήσης / υπολειπόμενη αξία των προϊόντων αφού έχουν χρησιμοποιηθεί από τον πελάτη. Χωρίς μία καλή αποτίμηση που να καταγράφει την αξία μεταπώλησης, την ανακαινισμένη αξία ή την αξία του προϊόντος ως βάση για τα ανανεωμένα προϊόντα η λογιστική αξία μπορεί να είναι μηδέν. Αυτό το καθιστά ακατάλληλο ως εγγύηση.

38 Χρηματοδοτικές λύσεις μέσω αναπτυξιακών τραπεζών (Ι) European Investment Advisory Hub Ο Ευρωπαϊκός Συμβουλευτικός Χάρτης Επενδύσεων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της του Σχεδίου Επενδύσεων για την Ευρώπη, είναι ένα ενιαίο σημείο εισόδου για συμβουλευτικές υπηρεσίες για επενδύσεις στην ΕΕ. Οι υπηρεσίες που διατίθενται μέσω του Hub περιλαμβάνουν υπηρεσίες υποστήριξης της ανάπτυξης σε όλα τα στάδια της ζωής του έργου, καθώς και συμβουλές σχετικά με μελέτες αγοράς, τομεακές στρατηγικές και παρακολούθηση. Η κυκλική οικονομία είναι ένας από τους τομείς εστίασης του Hub. Παρέχονται επίσης συμβουλές για να βοηθήσουν τις διαχειριστικές αρχές στη δημιουργία χρηματοπιστωτικών μέσων και τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης των επιχειρήσεων επαρκείς πηγές χρηματοδότησης. Μπορεί να επιτευχθεί περισσότερη οριζόντια βοήθεια μέσω διαδικασιών και μεθοδολογικής καθοδήγησης και κατάρτισης σε αρκετούς τομείς για θέματα σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τη χρήση των κεφαλαίων της ΕΕ. Play video

39 Χρηματοδοτικές λύσεις μέσω αναπτυξιακών τραπεζών (ΙΙ) European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τις Μικρές Επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), παρέχει επιχειρηματικές συμβουλές για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Υποστηρίζει επίσης τις επιχειρήσεις για να προσελκύσουν επενδύσεις από τη δημιουργία επιχειρηματικών σχεδίων, την ανάληψη μελετών σκοπιμότητας ή τη συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα. Play video

40 Πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για ΜμΕ σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο Ορίζοντας 2020: Ο Ορίζοντας 2020 είναι το χρηματοδοτικό μέσο για την εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ για την καινοτομία, μια εμβληματική πρωτοβουλία της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με στόχο την εξασφάλιση της παγκόσμια ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. COSME: Το COSME είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις. LIFE: Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και η κλιματική δράση. InnovFin: InnovFin - Η χρηματοδότηση της ΕΕ για την καινοτομία που είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να διευκολύνουν και να επιταχύνουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

41

42 EU circular economy platform

43 Ευχαριστώ για την προσοχή σας Ανθή Χαραλάμπους Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος ΟΕΒ

Κυκλική Οικονοµία: Προκλήσεις &Προοπτικές

Κυκλική Οικονοµία: Προκλήσεις &Προοπτικές Κυκλική Οικονοµία: Προκλήσεις &Προοπτικές Ανθή Χαραλάµπους Προϊστάµενη Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος ΟΕΒ Χηµικός Μηχανικός (ΕΜΠ), MSc Περιβαλλοντική Μηχανική, Μεταπτυχιακό δίπλωµα στη ιοίκηση Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις &Προοπτικές

Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις &Προοπτικές Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις &Προοπτικές Ανθή Χαραλάμπους Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ), MSc Περιβαλλοντική Μηχανική, Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), P.Dip Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου Αθήνα, 3/4/2014 Βιομηχανική Συμβίωση Ως Βιομηχανική Συμβίωση (Industrial

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πλαστικά και μετάβαση στην κυκλική οικονομία: Προκλήσεις και προοπτικές

Πλαστικά και μετάβαση στην κυκλική οικονομία: Προκλήσεις και προοπτικές Πλαστικά και μετάβαση στην κυκλική οικονομία: Προκλήσεις και προοπτικές Ανθή Χαραλάμπους Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων Η μ ε γ α λ ύ τ ε ρ η π ρ ό κ

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0215/2. Τροπολογία. Peter Liese εξ ονόµατος της Οµάδας PPE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0215/2. Τροπολογία. Peter Liese εξ ονόµατος της Οµάδας PPE 1.7.2015 A8-0215/2 2 Αιτιολογική αναφορά 21 α (νέα) έχοντας υπόψη τη συλλογή υπογραφών «Stop Food Waste in Europe!» (να τεθεί τέρµα στη σπατάλη τροφίµων στην Ευρώπη) 1.7.2015 A8-0215/3 3 Αιτιολογική σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 24.2.2015 2014/2208(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Μαρία Δημητρίου Δ τάξη Τι είναι η ανακύκλωση; Τι είναι ανακύκλωση Τι είναι ανακύκλωση Ανακύκλωση; Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Μ.Ε. Περιβάλλοντος ΤΕΕ ΠΤΚΔΘ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2018

Θεσσαλονίκη, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2018 Στο πλαίσιο του ΣτΔ για την και το Κλίμα Θεσσαλονίκη, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2018 Σπύρος Α. Κάνουρας Φυσικός, Σύμβουλος ανάπτυξης, Δίοψις Συμβουλευτική Αντικείμενο της παρουσίασης Το CoMO Αύξηση της κατανόησης

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση σιλικονόχαρτου:

Ανακύκλωση σιλικονόχαρτου: FINAT Technical seminar Ανακύκλωση σιλικονόχαρτου: Δημιουργώντας την δυναμική Τρέχουσα κατάσταση Πρόοδος Εμπόδια (Bottlenecks) Πώς να προωθήσετε την αλλαγή; Τι μπορείτε να κάνετε; 2 Τρέχουσα κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα 10η: Εξαντλήσιμοι-Ανακυκλωσιμοι Φυσικοί Πόροι Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα 10η: Εξαντλήσιμοι-Ανακυκλωσιμοι Φυσικοί Πόροι Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τίτλος Μαθήματος Ενότητα 10η: Εξαντλήσιμοι-Ανακυκλωσιμοι Φυσικοί Πόροι Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 1 Σκοποί ενότητας Κατανόηση των ειδών και τον χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε μια κυκλική οικονομία η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων παραμένει στην οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο, και η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Κεφάλαιο 02-04 σελ. 1 02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Όπως επισημάνθηκε στο κεφάλαιο 01-04, η πρώτη ύλη για τα «ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας είναι μη επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως παραγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές λύσεις για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις

Πρακτικές λύσεις για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις Πρακτικές λύσεις για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις «Εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων» Εισήγηση επενδυτικό συνέδριο 23-24 Απριλίου 2018 Γ2. Επενδύσεις στην κυκλική οικονομία Ας συστηθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Περίληψη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουριστικός τομέας παράγει 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ»

«ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» «ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» Εισηγητής Κ.Γ.Χατζηγιαννάκης, Δικηγόρος, Δ.Ν. «NOMOS»Δικηγορική Εταιρία Θεσσαλονίκης Νομικός Σύμβουλος Σ.Β.Β.Ε. Οι αιτίες που επιβάλουν την ανάπτυξη της «πράσινης»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των οδηγιών 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα,

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

S.W.A.N. a digital Solid Waste reuse platform for BalkaN

S.W.A.N. a digital Solid Waste reuse platform for BalkaN Verde.tec Forum 15-17.02.2019 Κυκλική Οικονομία & εφαρμογές της S.W.A.N. a digital Solid Waste reuse platform for BalkaN Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στα Βαλκάνια Βασίλης Αγγελής, Ομότιμος

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENV/GR/ Δεκεμβρίου 2015

LIFE ENV/GR/ Δεκεμβρίου 2015 30 Δεκεμβρίου 2015 ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, συμβάλλοντας

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρότυπα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες που αναδεικνύονται.

Τα πρότυπα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες που αναδεικνύονται. Τα πρότυπα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες που αναδεικνύονται. Μαρία Νομικού, Υπεύθυνη Συστημάτων Διαχείρισης Μία παρουσίαση για τον ANTIPOLLUTION

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ Βέρη Λαβούτα Χημ.Μηχανικός ΕΜΠ Επιστημονικός Συνεργάτης Υ.Δ. ΕΜΠ Συντονίστρια ΕΛΟΤ/ΤΕ2/ΟΕ8 Τι περιλαμβάνει η παρουσίαση.. Αρχές & Κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" 3 η διάλεξη: Πράσινη Επιχειρηματικότητα Εργαστηριακός Συνεργάτης: Σαββάκης Νικόλαος,

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και η πρόκληση των smart cities

Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και η πρόκληση των smart cities Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και η πρόκληση των smart cities Δρα Αδαμάντιου Σκορδίλη Verde.tec 2019 ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Γραμμική νοοτροπία υψηλό

Διαβάστε περισσότερα

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011 Εργαλεία και μεθοδολογίυ σχεδιασμού συσκευασιών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C 3 www.c3.teiwm.gr 1 Αειφορία Περιεχόμενα Εργαλεία πράσινου σχεδιασμού Αξιολόγηση κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Workshop 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο νησιωτικό χώρο

Workshop 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο νησιωτικό χώρο 27.5.2017 Workshop 1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο νησιωτικό χώρο Επιμελητηριακός Ομιλος Αναπτυξης Ελληνικών Νησιών - Ε.Ο.Α.Ε.Ν. Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στη νησιωτική επιχειρηματικότητα: Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «KNOW WASTE» ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «KNOW WASTE» ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «KNOW WASTE» ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Aθηνά Παπαναστασίου ΛειτουργόςΤμήματος Περιβάλλοντος Λευκωσία 20.11.2014 ΔΕΔΟΜΕΝΑ 800 700 600 500 400 300 200 100 0 κατά

Διαβάστε περισσότερα

Generali 2021: Αξιοποίηση δυνάμεων για ταχύτερη ανάπτυξη

Generali 2021: Αξιοποίηση δυνάμεων για ταχύτερη ανάπτυξη 21/03/2018 Generali 2021: Αξιοποίηση δυνάμεων για ταχύτερη ανάπτυξη Δελτίο Τύπου Η Generali παρουσιάζει το νέο τριετές της στρατηγικό σχέδιο στους επενδυτές. MARKETING & COMMUNICATIONS DEPARTMENT Generali

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

μέσω μέσω της της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων

μέσω μέσω της της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων Αειφόρος Αειφόρος Κατασκευή στο Δημόσιο και και Ιδιωτικό Ιδιωτικό Τομέα Τομέα μέσω μέσω της της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων LIFE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 05/ENV/GR/000235 Αειφόρος Κατασκευή στην Ελλάδα Υφιστάμενη

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ενέργειας γενικότερα είναι η βασική αιτία των κλιµατικών αλλαγών σε

Η χρήση ενέργειας γενικότερα είναι η βασική αιτία των κλιµατικών αλλαγών σε Η χρήση ενέργειας γενικότερα είναι η βασική αιτία των κλιµατικών αλλαγών σε παγκόσµιο επίπεδο. Συγχρόνως, από την χρήση ενέργειας αποβάλλονται διάφοροι ρύποι που προκαλούν προβλήµατα αέριας ρύπανσης. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Περιβαλλοντική καινοτομία Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Η περιβαλλοντική καινοτομία μάς αφορά όλους Με το 53% των ηγετικών στελεχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EΡΓΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EΡΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ EΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ: ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Το Έργο Υλοποιεί ένα σημαντικό μέρος του Περιφερειακού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα. Δημήτρης Βερελής Senior Director

Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα. Δημήτρης Βερελής Senior Director Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα Δημήτρης Βερελής Senior Director Μάιος 2018 Περιβάλλον i. Σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος i. Τα δεκαεπτά (17) από τα δεκαοκτώ (18) πιο θερμά

Διαβάστε περισσότερα

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας προτεραιότητας: Περιβάλλον & Αποδοτικότητα Πόρων Στόχοι & Θέματα έργων Δημήτρης Χωματίδης, Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων Στόχοι του υποπρογράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: Δωρεάν προσωπικό coaching σε νέες επιχειρήσεις

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: Δωρεάν προσωπικό coaching σε νέες επιχειρήσεις Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: Δωρεάν προσωπικό coaching σε νέες επιχειρήσεις Τον Μάιο του 2017, το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Χ. Κορωναίος

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Χ. Κορωναίος AUT/ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Χ. Κορωναίος Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/46. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/46. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/46 46 Παράγραφος 23 ζ (νέα) 23ζ. αναγνωρίζει το υπαρκτό, αλλά περιορισμένο εντέλει, δυναμικό για αναδάσωση στην Ευρώπη πιστεύει, επομένως, ότι οι πρωτοβουλίες αναδάσωσης πρέπει να συμπληρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26 Νοεμβρίου 2017 Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Με το σλόγκαν «Δώστου μια καινούρια ζωή» πραγματοποιείται φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 16.1.2018 COM(2018) 29 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Χ Ρ Ό Ν Ι Α. στην υπηρεσία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Χ Ρ Ό Ν Ι Α. στην υπηρεσία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Χ Ρ Ό Ν Ι Α στην υπηρεσία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ Η Antipollution είναι η κορυφαία εταιρία παροχής υπηρεσιών Ευκολιών Υποδοχής Αποβλήτων και Καταλοίπων φορτίου Πλοίων. Εξειδικεύεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμες πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Βιώσιμες πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων Βιώσιμες πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων ΕΠ.ΑΝ.Α. Α.Ε. Επεξεργασία Ανάκτηση Αποβλήτων Α.Ε. Α.Ε. Corporate Waste & Recycling Conference, Conference, 26.06.2012, Αμφιθέατρο ΟΤΕ Academy,

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις και Πρακτικές στη Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.)

Προκλήσεις και Πρακτικές στη Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) Προκλήσεις και Πρακτικές στη Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) Φράγκος Προκοπάς Πολιτικός Μηχανικός Διευθυντής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.)

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ιµία µέθοδος που µπορεί να µειώσει σηµαντικά τον όγκο των παραγοµένων. απορριµµάτων. Tα πιθανά οφέλη από την ανακύκλωση είναι τα παρακάτω:

Είναι ιµία µέθοδος που µπορεί να µειώσει σηµαντικά τον όγκο των παραγοµένων. απορριµµάτων. Tα πιθανά οφέλη από την ανακύκλωση είναι τα παρακάτω: Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τα Κέντρα Ανακύκλωσης είναι μονάδες επεξεργασίας, σωστά οργανωμένοι χώροι, κυρίως δημοτικοί, στους οποίους μπορεί να μεταφέρουν οι δημότες μόνοι τους διάφορα υλικά για επαναχρησιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ 2008/98/ ΕΚ "ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ" Ειρήνη Βασιλάκη αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

«Το Gr-RAC πάει σχολείο...»

«Το Gr-RAC πάει σχολείο...» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού «Το Gr-RAC πάει σχολείο...» ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ - ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!!! μειώνουμε τα σκουπίδια

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Εισαγωγή στη διοικητική λογιστική Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι η διοικητική λογιστική Ο ρόλος του διοικητικού ού λογιστή Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

* ΑΕΙΦΟΡΑ * Ξανά στην μόδα

* ΑΕΙΦΟΡΑ * Ξανά στην μόδα Ηλεκτρονικό περιοδικό www.foodstandard.gr Τεύχος 18 -Αύγουστος 2011 * Πιστοποίηση * ΑΕΙΦΟΡΑ * Ξανά στην μόδα διαχειριστικής τα logos που θυμίζουν τον πα- επάρκειας για τη ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ foodstandard λιό καλό

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2017)0069 Οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ZA6648. Flash Eurobarometer 426 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave 3) Country Questionnaire Cyprus

ZA6648. Flash Eurobarometer 426 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave 3) Country Questionnaire Cyprus ZA668 Flash Eurobarometer 6 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave ) Country Questionnaire Cyprus FL6 CY ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University.

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Albert Humphrey καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. .Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που υπάρχουν στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες Συνοπτική παρουσίαση του ευνητικού έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ενοποίηση τρίτων παρόχων υπηρεσιών με ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα σε πολυλειτουργικές πλατφόρμες

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 22.4.2013 B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα τραπεζικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ

Σύγχρονα τραπεζικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ Σύγχρονα τραπεζικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ Συζήτηση με τη Εθνική Τράπεζα ΣΤΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Υποδιευθυντής Διεύθυνσης ς και Χρηματοδοτικών Προϊόντων Ιδιωτών Ο επιχειρηματίας στο επίκεντρο

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4079, 31/3/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4079, 31/3/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ Για σκοπούς εναρμόνισης με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 47, 18.02.2004, σ.26.

Διαβάστε περισσότερα

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0274(COD)

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0274(COD) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 2015/0274(COD) 13.5.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ εξ ονόματος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας εξ ονόματος της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕΧ. Οι φιλόδοξοι στόχοι της κυκλικής οικονομίας, όπως η : ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕΧ. Οι φιλόδοξοι στόχοι της κυκλικής οικονομίας, όπως η : ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS Ν. Π. Δ. Δ. Ν. 1804/1988 Κάνιγγος 27 106 82, Αθήνα Τηλ.: 210 38 21 524 210 38 29 266 Fax: 210 38 33 597 http://www.eex.gr E-mail: info@eex.gr 27 Kaningos

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Πακέτο Juncker)

Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Πακέτο Juncker) Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Πακέτο Juncker) Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα 25 Οκτωβρίου 2016 Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Jean-Claude

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019

Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Υπο-πρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας προτεραιότητας: Περιβάλλον & Αποδοτικότητα Πόρων Στόχοι & Θέματα έργων Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Δημήτρης Χωματίδης, Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005)

ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005) Διάλεξη 11: Πηγές χρηματοδότησης ΜΜΕ: Δημόσιοι πόροι 10/05/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Από την γραμμική στην κυκλική οικονομία Η νέα δέσμη μέτρων της Ε.Ε. για την κυκλική οικονομία Νέες

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά μέχρι τις 11 Μαΐου

Ανοικτά μέχρι τις 11 Μαΐου ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΣΧΕΔΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ανοικτά μέχρι τις 11 Μαΐου Μαρία Κονέ Συμβ. Επιχειρήσεων ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Δικαιούχοι Νεανική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΠΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΠΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΠΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ο ΣΕΠΑΝ με εταιρείες μέλη τους μεγαλύτερους ανακυκλωτές αποβλήτων που εφαρμόζουν Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές και υλοποιούν περιβαλλοντικές επενδύσεις, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ι. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία και διαχείριση αποβλήτων. Μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης.

Κυκλική Οικονομία και διαχείριση αποβλήτων. Μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΔΑΚ «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πορεία για την Κυκλική Οικονομία» Ηράκλειο Κρήτης, 29 Μαρτίου 2018 Κυκλική Οικονομία και διαχείριση αποβλήτων. Μετάβαση σε ένα νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα Ε. Ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος στα Καταστήματα Το πρόγραμμα ανακατασκευής των καταστημάτων μας το 1, είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα καταστήματά μας, η οποία μειώθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. (ISO 9001 ISO 22000 ISO 14001 ISO 27001 ISO 50001 OHSAS 18001) Σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε ΜμΕ

Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε ΜμΕ Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε ΜμΕ Παπανδρέου Δήμητρα, Principal Manager Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Η τεχνογνωσία που βοηθά τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Innovate with us!

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Innovate with us! ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Innovate with us! Βόλος, 20/11/2015 Ποιοί είμαστε Το ied ιδρύθηκε το 2005 και η έδρα του βρίσκεται στην Λάρισα Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Ημερίδα έργου ProEE, 5 Νοεμβρίου 2008, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ Το κοινοτικό συμβούλιο Γαλάτας με τη στήριξη τεχνογνωσίας από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου κατασκεύασε

Διαβάστε περισσότερα

ZA6648. Flash Eurobarometer 426 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave 3) Country Questionnaire Greece

ZA6648. Flash Eurobarometer 426 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave 3) Country Questionnaire Greece ZA668 Flash Eurobarometer 6 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave ) Country Questionnaire Greece FL6 - EL ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως η τράπεζα της ΕΕ, παρέχει χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για την υλοποίηση υγιών και βιώσιμων επενδύσεων στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια από τις παρακάτω προστάσεις είναι σωστή;

1. Ποια από τις παρακάτω προστάσεις είναι σωστή; 1. Ποια από τις παρακάτω προστάσεις είναι σωστή; A. Μια εταιρεία προσανατολισμένη στο μάρκετινγκ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες σε ξένες αγορές B. Μια εταιρεία προσανατολισμένη στο μάρκετινγκ εξετάζει

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (GPP/ΠΔΣ) αποτελούν προαιρετικό μέσο. Το παρόν έγγραφο παρέχει τα κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ, τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Αποσπόρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Εταιρική Υπευθυνότητα, από τη Θεωρία στη Πράξη: Ο Ρόλος του Πανεπιστημίου

Ελένη Αποσπόρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Εταιρική Υπευθυνότητα, από τη Θεωρία στη Πράξη: Ο Ρόλος του Πανεπιστημίου Ελένη Αποσπόρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εταιρική Υπευθυνότητα, από τη Θεωρία στη Πράξη: Ο Ρόλος του Πανεπιστημίου : Ο Ρόλος του Πανεπιστημίου Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη εφαρμογή της ΕΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο 2. Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων 2015 2021 Στόχοι Στρατηγικής Διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΟΠΠ αποτελεί Ευρωπαϊκή προσέγγιση µε στόχοτην: Εγκαθίδρυση µοντέλου ανάπτυξης µε γνώµονα τη βιωσιµότητα Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για την καινοτομία

Πολιτική για την καινοτομία Πολιτική για την καινοτομία Η καινοτομία διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομία μας. Παρέχει οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους. Είναι απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα

Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα Νίκος Κομνηνός Ερευνητική Μονάδα URENIO, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη Ημερίδα «Ο Ρόλος των Συνεργατικών

Διαβάστε περισσότερα

9110/17 ΔΙ/μκρ 1 DG G 3 C

9110/17 ΔΙ/μκρ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2017 (OR. en) 9110/17 COMPET 336 IND 120 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο Τμήμα) Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 8944/17

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013 25 Σεπτεμβρίου 2013 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Σ. ΚΑΣΙΔΩΝΗ Αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων Πολύπλοκη σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων

Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων 2η Ηµερίδα για την Ελληνική Πλατφόρµα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων στο πλαίσιο των στόχων της Πλατφόρµας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως.

Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως. 3 Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΦΟΔΣΑ Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διασφάλιση ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Βασιλική Ηρακλέους Στ 1 Το διαβάζουμε, το μουτζουρώνουμε, το πετάμε. Μετά από τον μπλε κάδο, τι; Η ανακύκλωση χαρτιού είναι μια χρήσιμη διαδικασία, στην οποία συμβάλλουμε οι περισσότεροι, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Το χρηματοδοτικό εργαλείο Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE)

Το χρηματοδοτικό εργαλείο Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE) Το χρηματοδοτικό εργαλείο Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE) Δρ Κωνσταντίνος Βραχίμης, Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα Χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ενεργειακή Απόδοση στην Ελλάδα και την Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα