ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΥΡΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ME

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΥΡΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ME"

Transcript

1

2 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΥΡΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ME

3 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΥΡΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ME ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αλέξανδρος Παπανδρέου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νάντια Παυλάκη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Παναγιώτης Μπελτζινίτης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Αλέξανδρος Παπανδρέου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Ι. ΠΕΠΠΑΣ ΑΒΕΕ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Ηλιόπουλος Θ. Ροδόπουλος Π. Ο.Ε. Αλέξανδρος Παπανδρέου, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2010 Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2010, αντίτυπα ΙSBN Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

4 λίγα λόγια για το βιβλίο Επιτέλους ακόμα ένα αξιόλογο βιβλίο για τη χρήση του τυριού στη μαγειρική. Το χρειάζονται οι Ελληνίδες νοικοκυρές ένα βιβλίο για το τυρί, μια και είναι ένα τρόφιμο που το αγαπάμε πολύ. Έχουμε μαζί του μια γονιδιακή σχέση. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το τυρί εδώ και χρόνια. Έχω καταμετρήσει μέχρι στιγμής περίπου 85 διαφορετικά τυριά με καθαρά ελληνική προέλευση, το ένα καλύτερο από το άλλο, και πάντα στα ταξίδια μου αναζητώ ό,τι καινούργιο υπάρχει. Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου γνωρίζει καλά το θέμα του τυριού. Μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία και συχνά ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις για τη μαγειρική αλλά και τη διατροφή γενικότερα. Ξεφύλλισα προσεκτικά το βιβλίο του πριν ακόμα εκδοθεί και μου άρεσε πολύ. Θα βρείτε λοιπόν στις σελίδες που ακολουθούν συνταγές με μαλακά και σκληρά τυριά, συνταγές πλούσιες αλλά και λιτές, συνταγές που γίνονται στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα βιβλίο που δε θα το βάλετε ποτέ στη βιβλιοθήκη. θα το έχετε πάντα στην κουζίνα σας. Εκμεταλλευτείτε την πείρα και τη γνώση του Αλέξανδρου και ξεκινήστε τις τυρομαγειρικές σας. Εύχομαι τούτο το βιβλιαράκι να ταξιδέψει στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο. Πολύ φιλικά, Ηλίας Μαμαλάκης

5 Aφιερώνω το βιβλίο αυτό στους λάτρεις του τυριού. Aλέξανδρος Παπανδρέου

6

7 Το τυρί και η ιστορία του Σύμφωνα με ιστορικές πηγές το τυρί είναι ένα αρχαίο τρόφιμο και η καταγωγή του χάνεται σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η παραγωγή τυριού είχε διαδοθεί στην Ευρώπη πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι την είχαν αναγάγει σε οργανωμένη «βιομηχανία» της εποχής. Πιθανολογείται ότι κάποιο είδος τυριού έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του από το 8000 π.χ., έως το 3000 π.χ., εποχή κατά την οποία τα πρόβατα εξημερώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους. Ο κλασικός μύθος θέλει νομάδες στη Μέση Ανατολή ή την Τουρκία να μεταφέρουν γάλα μέσα σε εντόσθια, στομάχια ή δέρματα ζώων. Το αποτέλεσμα ήταν το γάλα να πήζει λόγω των ενζύμων (πυτιά) που εμπεριέχονται στα εντόσθια και να δημιουργείται κάποιο είδος κρέμας (τυρόπηγμα). Ωστόσο, η παραγωγή τυριού εικάζεται πως ξεκίνησε ανεξάρτητα από αυτή την ιστορία-μύθο ως διαδικασία συντήρησης πηγμένου γάλακτος με προσθήκη αλατιού. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ελληνική μυθολογία ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα, θεωρείται υπεύθυνος για την ανακάλυψη του τυριού. Επίσης, στην Οδύσσεια γίνεται αναφορά στον Κύκλωπα ως παραγωγό τυριού, μια διαδικασία που λάμβανε χώρα μέσα στη σπηλιά του. Στη σύγχρονη εποχή αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συστηματική και βιομηχανική παραγωγή τυριού έγινε το 1815 στην Ελβετία. Με τον όρο τυρί αναφερόμαστε σε μια ομάδα ποικίλων προϊόντων προερχόμενα από γάλα που έχουν υποστεί ζύμωση. Το τυρί παράγεται από γάλα αγελαδινό, πρόβειο ή βουβαλίσιο, και το πήξιμο που προκαλούν τα ένζυμα οφείλεται στην καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που περιέχουν τα λιπαρά του γάλακτος. Στη σημερινή εποχή έχουμε την τύχη να βρίσκουμε πολύ μεγάλη ποικιλία τυριών στους πάγκους των σούπερ μάρκετ με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές διαφορετικές συνταγές που κάνουν την καθημερινότητά μας ακόμη πιο νόστιμη.

8 Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες τυριών. Παρακάτω αναφέρονται οι βασικότερες (τυριά που θα βρείτε κυρίως στις συνταγές του βιβλίου). Τυριά μαλακά, με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, που φτάνει ως και 55%. Τα τυριά αυτά είναι ιδιαίτερα ευπαθή και διατηρούνται για σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τυριά όπως τα: μανούρι, ανθότυρο, κατίκι Δομοκού (ΠΟΠ). Τυριά φρέσκα, χωρίς συντηρητικά, τα οποία ξινίζουν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Πολλά από αυτά τα τυριά προορίζονται για οικιακή χρήση και δεν κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Αναφέρουμε ενδεικτικά: cottage cheese, φρέσκο κατσικίσιο τυρί, μοτσαρέλα. Τυριά άλμης, τα οποία συντηρούνται μέσα σε άλμη Ðτη λεγόμενη σαλαμούραð και μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή δοχεία. Χαρακτηριστικό τυρί είναι η φέτα. Τυριά φρέσκα, φτιαγμένα από ξινόγαλο, που πετιέται όταν παραχθεί ένα άλλο τυρί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η ιταλική ρικότα, η φρέσκια μυζήθρα, το brousse. Ημιμαλακά τυριά, όπως το έμενταλ και το gruyere, ` (κλασικό γαλλικό τυρί που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κις λορέν). Ημίσκληρα τυριά, που δεν πιέζονται σε πρέσες για να βγει το τυρόγαλο και έχουν σχήμα κεφαλιού, ρολού ή παραλληλόγραμμου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τυριά όπως το χαλούμι, το τσένταρ, το ένταμ, το γκούντα και το κασέρι. Σκληρά τυριά, με μικρή περιεκτικότητα σε νερό (38%), με αργή ωρίμαση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Υπόκεινται σε πίεση προκειμένου να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερος γαλακτικός ορός και η υφή τους είναι σκληρή. Τέτοια τυριά είναι το ρεγκάτο, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα και η παρμεζάνα. Τυριά από γάλα κατσικίσιο, όπως το ανεβατό, ο μπάτζος, η ξινομυζήθρα Κρήτης και το κρασοτύρι από τα Δωδεκάνησα.

9 «ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ» ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ARLA FOODS, ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ! ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ;

10

11

12 Εδώ και 125 χρόνια, η Arla Foods έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδησή μας ως μια εταιρεία που φέρνει στο σπίτι μας προϊόντα άριστης ποιότητας και εξαιρετικής γεύσης, παντρεύοντας την παράδοση με την προηγμένη τεχνογνωσία. Έτσι, μας προσφέρει πάντα ποικιλία προϊόντων που καλύπτουν από τις καθημερινές ανάγκες μέχρι και τα πιο απαιτητικά γούστα. Στόχος της; Να μας φέρει πιο κοντά στη φύση. Αυτό επιτυγχάνεται με προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας για φυσική γεύση, υγεία, ασφάλεια και επιπλέον φιλικότητα προς τον χρήστη και το περιβάλλον. Αλλά και με έναν άλλο εξίσου σημαντικό τρόπο: Βασίζοντας όλα τα προϊόντα (τυριά, βούτυρο και κρέμα γάλακτος) στη φυσική πρώτη ύλη της αγελάδας: Το γάλα!

13 12 προετοιμασία: 25 λεπτά, άτομα: 4 Φρέσκες τυρομπουκιές ΥΛΙΚΑ} 60 γραμμάρια φρυγανιά, τριμμένη 100 γραμμάρια κρεμώδες τυρί 70 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη 100 γραμμάρια φέτα, τριμμένη 100 γραμμάρια κατίκι Δομοκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι ¼ ματσάκι σχοινόπρασο 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό 3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο ΕΚΤΕΛΕΣΗ} 1. Σε ένα ανοξείδωτο μπολ ρίχνετε όλα τα τυριά και τα ανακατεύετε καλά με μια κουτάλα έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν. 2. Προσθέτετε την τριμμένη φρυγανιά και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε καλά ώσπου η φρυγανιά να ομογενοποιηθεί με τα τυριά. 3. Ψιλοκόβετε το σχοινόπρασο και το προσθέτετε στο μπολ μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε. 4. Βάζετε το μείγμα των τυριών στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια πλάθετε με τα χέρια σας μικρές στρογγυλές μπαλίτσες. 5. Σε ένα πιάτο τοποθετείτε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και πανάρετε τις τυρομπουκιές. 6. Σερβίρετε τις τυρομπουκιές ως ορεκτικό πριν από ένα επίσημο δείπνο.

14

15

16 τυρί < από το μεσαιωνικό τυρίν < από το μεταγενέστερο τυρίον, υποκοριστικό του αρχαίου τυρός καθαρεύουσα: τυρός

17

18 Συνδυάστε ένα πλούσιο μπλε τυρί με κόκκινο κρασί, ξερά σύκα ή καραμελωμένα αχλάδια. Η έντονη γεύση του μπλε τυριού δένει εξαιρετικά με μεστές, γλυκές γεύσεις.

19 74 προετοιμασία: 15 λεπτά, μαγείρεμα: 15 λεπτά, άτομα: 4 Ομελέτα με ντομάτα, σπαράγγια και ανθότυρο Κρήτης ΥΛΙΚΑ} 240 γραμμάρια ανθότυρο Κρήτης 6 μεγάλα αυγά ¼ φλιτζανιού γάλα 30 σπαράγγια, καθαρισμένα 2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 3 κουταλιές ελαιόλαδο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 2 πρέζες ρίγανη 200 γραμμάρια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, πλυμένη και καθαρισμένη ΕΚΤΕΛΕΣΗ} 1. Σε μια κατσαρόλα βράζετε σε αλατισμένο νερό τα σπαράγγια για 5-6 λεπτά. 2. Ζεσταίνετε καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζετε το ελαιόλαδο. 3. Σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε στο τηγάνι τις ντομάτες και μαγειρεύετε για ένα λεπτό. 4. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνετε και, τέλος, ρίχνετε τη ρίγανη. 5. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι με τα λαχανικά και ψήνετε την ομελέτα για περίπου 5 λεπτά. 6. Τοποθετείτε το τηγάνι σε αναμμένο γκριλ για 2-3 λεπτά, και σερβίρετε την ομελέτα μαζί με τα σπαράγγια και πασπαλίζετε από πάνω το τριμμένο ανθότυρο. 7. Σερβίρετε σε ατομικά πιάτα την ομελέτα, προσθέτοντας λίγη σαλάτα στην άκρη του πιάτου, την οποία περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι.

20

21 Απαιτούμενα για να σερβίρετε σωστά το τυρί Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά σκεύη για το σερβίρισμα του τυριού, από γυαλί, κρύσταλλο, ανοξείδωτο ατσάλι, ξύλο, πορσελάνη. Όλα είναι καλά, όμως προσωπικά σας συνιστώ μια ξύλινη επιφάνεια. Ξύλινες επιφάνειες για τυρί μπορείτε να βρείτε πολλών ειδών, από φθηνές έως πολύ ακριβές. Διαλέξτε μια μεγάλη που να χωράει τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα κομμάτια τυρί, και μαζί μõ αυτήν αγοράστε και ένα-δυο ειδικά μαχαίρια τυριού, εκείνα που τελειώνουν σε δύο αιχμηρές μύτες, τα οποία σας βοηθούν να καρφώνετε πιο εύκολα τα κομμάτια.

22 Το ξύλο, με μια απλή επεξεργασία που έχει υποστεί, διατηρεί μια σχετική απορροφητικότητα βοηθώντας το τυρί να μένει στεγνό καθ, όλη τη διάρκεια του σερβιρίσματος. ΓιÕ αυτόν το λόγο και μόνο προτιμήστε το. Αν πάλι βρείτε τυριέρα από πλεγμένη λυγαριά, θα ήταν το ιδανικό.

23 Οι άνθρωποι της Arla καταφέρνουν να συνδυάσουν τα καλύτερα συστατικά που μας προσφέρει απλόχερα η φύση, σε όλα τους τα προϊόντα. Δείχνουν μεγάλη ευαισθησία στον τρόπο παραγωγής των προϊόντων και παραμένουν αφοσιωμένοι στη διατήρηση της φυσικότητας και αγνότητάς τους. Ως κτηνοτρόφοι, άλλωστε, ξέρουν να εκτιμούν την αξία της φυσικής διαδικασίας παραγωγής, ενώ μέσα από την εμπειρία τους στο χρόνο έχουν μάθει να σέβονται την παράδοση και τις προτιμήσεις του καταναλωτή.

24 Καλή σας όρεξη!

25

Η ΒΕΦΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ SLIMMER και οι πεντανόστιµες συνταγές της γίνονται λιποδιαλυτικές!

Η ΒΕΦΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ SLIMMER και οι πεντανόστιµες συνταγές της γίνονται λιποδιαλυτικές! Η ΒΕΦΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ SLIMMER και οι πεντανόστιµες συνταγές της γίνονται λιποδιαλυτικές! ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Βέφα µαγειρεύει Slimmer ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βέφα Αλεξιάδου & Χάρης Παπαδόπουλος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφιών εξωφύλλου: Αθηνά Πάνου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2012. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ΙSBN 978-960-496-945-6

Φωτογραφιών εξωφύλλου: Αθηνά Πάνου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2012. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ΙSBN 978-960-496-945-6 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Cupcakes ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Πάνου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ð ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Add Noise ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Μελέτη AgroPOLE «Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

εμπνευσμένες δημιουργίες με τυροκομικά

εμπνευσμένες δημιουργίες με τυροκομικά 16 εμπνευσμένες δημιουργίες με τυροκομικά 7 8 9 11 ΦΕΤΑ Παραδοσιακή τυρόπιτα με καραμελώμενα κρεμμύδια ΦΕΤΑ Κοτόπουλο γεμιστό με φέτα, σπανάκι και μυρωδικά ΦΕΤΑ Cheesecake φέτας με σοκολάτα και ξηρούς

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα Φρέσκες τυρομπουκιές Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά 60 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη 100 γραμμάρια Philadelphia 70 γραμμάρια Arla το Aυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί 100 γραμμάρια φέτα τριμμένη 100 γραμμάρια

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν πετάμε τίποτα!» Νόστιμες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων

«Δεν πετάμε τίποτα!» Νόστιμες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων «Δεν πετάμε τίποτα!» Νόστιμες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων Αποκλειστικοσ δωρητησ του προγραμματοσ «καλυτερη ζωη» χορηγοσ του διαγωνισμου: Με την υποστήριξη: «Δεν πετάμε τίποτα!» Νόστιμες συνταγές

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ATOMA HΛΙΚΙΑΣ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ατομα ηλικιασ 65 ετων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-- ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-- ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥ ΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙ ΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-- ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ Υπεύθυνη Προγράμματος: Παπαχαραλάμπους Ζωή Συμμετέχων Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στην Κρήτη

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στην Κρήτη www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στην Κρήτη Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας (www.cretan-nutrition.gr).

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ. 10 ιδέες για ένα φθινοπωρινό κάλεσμα σε φίλους ΛΟΗ. Στο τηγάνι Κροκέτες και πρωτότυπα κεφτεδάκια από την Αρετή Μουλακάκη 28.09.

ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ. 10 ιδέες για ένα φθινοπωρινό κάλεσμα σε φίλους ΛΟΗ. Στο τηγάνι Κροκέτες και πρωτότυπα κεφτεδάκια από την Αρετή Μουλακάκη 28.09. #18 28.09.13 5 γκουρµέ πιάτα µε γεύση θάλασσας από τον Χρήστο Αθανασιάδη //8 Γλυκά µε γιαούρτι Ο Βασίλης Τζίµας φτιάχνει ελαφριά επιδόρπια //42 Λίγο ακόµα! Εξι barrestaurants θυµίζουν καλοκαίρι //36 Με

Διαβάστε περισσότερα

πρώτη έκδοση: Μάιος 2013, 3.000 αντίτυπα

πρώτη έκδοση: Μάιος 2013, 3.000 αντίτυπα τιτλοσ βιβλιου: Διατροφή για μια καλύτερη ζωή ΣΥΓΓραφΕαΣ: Γιώργος Μουλίνος ΕπΙΜΕλΕΙα ΔΙΟρθωΣη ΚΕΙΜΕνΟΥ: Έλενα ντούβου ΣΧΕΔΙαΣΜΟΣ ηλεκτρονικη ΣΕλΙΔΟπΟΙηΣη: Ελένη Σταυροπούλου ΣΥνθΕΣη ΕξωφΥλλΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

real style ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ του ΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ; μοιράζονται μαζί μας τις αγαπημένες τους συνταγές EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ ΠITEΣ Μια γλυκιά και μια αλμυρή!

real style ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ του ΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ; μοιράζονται μαζί μας τις αγαπημένες τους συνταγές EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ ΠITEΣ Μια γλυκιά και μια αλμυρή! real TEYXOΣ #4taste & style ΠΑΡΑΣΚΕΥH 25.12.2009 EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Πίτσα και πιτσάκια Πώς τρώγεται η μπανάνα; Πώς μαγειρεύεται το καρότο; ΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ; Κυκλοφορεί στις 25/12/09 μαζί με τη Realnews

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλες. καλοκαιρινές προσφορές. Αφιέρωµα: Παγωτό Καλοκαιρινές βραδιές ιακοπές µε το παιδί Καλοκαιρινά λαχανικά. 8 συνταγές εκπτωτικά κουπόνια

Μεγάλες. καλοκαιρινές προσφορές. Αφιέρωµα: Παγωτό Καλοκαιρινές βραδιές ιακοπές µε το παιδί Καλοκαιρινά λαχανικά. 8 συνταγές εκπτωτικά κουπόνια ΤΕΥΧΟΣ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΩΡΕΑΝ Μεγάλες καλοκαιρινές προσφορές Αφιέρωµα: Παγωτό Καλοκαιρινές βραδιές ιακοπές µε το παιδί Καλοκαιρινά λαχανικά βρείτε µέσα: 8 συνταγές εκπτωτικά κουπόνια...για τον

Διαβάστε περισσότερα

το περιοδικό Η διατροφική αξία της νηστείας Από τη νηστεία... στον οβελία Συνταγές Οι γεύσεις της άνοιξης Καβάλα Μια πόλη...

το περιοδικό Η διατροφική αξία της νηστείας Από τη νηστεία... στον οβελία Συνταγές Οι γεύσεις της άνοιξης Καβάλα Μια πόλη... το περιοδικό ΤΕΥΧΟΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Καλό Πάσχα! Η διατροφική αξία της νηστείας Από τη νηστεία... στον οβελία Συνταγές Οι γεύσεις της άνοιξης Καβάλα Μια πόλη... χίλιες ομορφιές Τα φρούτα...

Διαβάστε περισσότερα

H GOURMET ΡΩΣΙΑ. ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί. ΠΟΤΑ Χυμός από μαύρο ψωμί. ΓΛΥΚΑ Δώδεκα γλυκές αμαρτίες

H GOURMET ΡΩΣΙΑ. ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί. ΠΟΤΑ Χυμός από μαύρο ψωμί. ΓΛΥΚΑ Δώδεκα γλυκές αμαρτίες H GOURMET ΡΩΣΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ 23-24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί Πιο ρωσικός μεζές δεν γίνεται! Είναι κάτι που βρίσκεται σε όλα τα ρωσικά τραπέζια. Συνοδεύει τα περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά. Η σωστή διατροφή βοηθάει στο να είναι κανείς υγιής και να παραμείνει υγιής!

Υλικά. Η σωστή διατροφή βοηθάει στο να είναι κανείς υγιής και να παραμείνει υγιής! «Το παρόν δεν συνιστά και δεν υποκαθιστά ιατρική συμβουλή, δεν συνιστά συνταγογράφηση, ή προτροπή αυτής, δεν συνιστά ιατρική ενημέρωση και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως βάση για οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Eυ Δια... Τροφήν EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: Επιστημονική Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

για Καλύτερη Ζωή 8 Συνταγές από τη Μαρία Λόη Βρείτε μέσα εκπτωτικά κουπόνια Ομορφιά - Περιποίηση Προστασία από τον ήλιο

για Καλύτερη Ζωή 8 Συνταγές από τη Μαρία Λόη Βρείτε μέσα εκπτωτικά κουπόνια Ομορφιά - Περιποίηση Προστασία από τον ήλιο TEYXOΣ 3 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ για Καλύτερη Ζωή Ομορφιά - Περιποίηση Προστασία από τον ήλιο Διατροφή Υγεία Η διατροφή του καλοκαιριού Σπίτι Καθαριότητα Αύρα καλοκαιριού... στο σπίτι 8 Συνταγές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ. Νόστιμα και λαδερά ΛΟΗ 25.05.13. Η διάσημη σεφ δημιουργεί με ελαιόλαδο & λαχανικά

ΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ. Νόστιμα και λαδερά ΛΟΗ 25.05.13. Η διάσημη σεφ δημιουργεί με ελαιόλαδο & λαχανικά #16 25.05.13 Τραπεζάκια έξω, λοιπόν 6 bar-restaurants όπου αξίζει να πας //36 Χρύσανθος Καραµολέγκος «Αγαπώ την παλιά ελληνική κουζίνα, το µουσακά, το αρνάκι γιουβέτσι» //10 Frozen yogurt Πού θα φάτε το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

Έμπνευση - Επιμέλεια - Σύνταξη Μαρία Χατζησταύρου. Επιμέλεια κειμένων Χρύσα Ρήγα. Εικονογράφηση - Σχεδίαση Άσπα Χροναίου // Ιn Mood Designers

Έμπνευση - Επιμέλεια - Σύνταξη Μαρία Χατζησταύρου. Επιμέλεια κειμένων Χρύσα Ρήγα. Εικονογράφηση - Σχεδίαση Άσπα Χροναίου // Ιn Mood Designers Έμπνευση - Επιμέλεια - Σύνταξη Μαρία Χατζησταύρου Επιμέλεια κειμένων Χρύσα Ρήγα Εικονογράφηση - Σχεδίαση Άσπα Χροναίου // Ιn Mood Designers Φωτογραφικό υλικό: Μαρία Χατζησταύρου Shutterstock Εκτύπωση Σύλλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Γεύση από Χριστούγεννα ΛΟΗ. Οι πίτες των Γιορτών Η Μαρία Λόη σερβίρει μοναδικές πίτες για το μεγαλύτερο τραπέζι του χρόνου

Γεύση από Χριστούγεννα ΛΟΗ. Οι πίτες των Γιορτών Η Μαρία Λόη σερβίρει μοναδικές πίτες για το μεγαλύτερο τραπέζι του χρόνου #12 15.12.12 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Ρεβεγιόν στο... τσιµπητό Νόστιµες µπουκιές για το γιορτινό µπουφέ από την Αρετή Μουλακάκη //30 Γαλοπούλα έτσι κι αλλιώς από τον Βασίλη Καλλίδη

Διαβάστε περισσότερα

οι σεφ προτεινουν ντινα νικολαου Αλμυρές τάρτες και πίτες

οι σεφ προτεινουν ντινα νικολαου Αλμυρές τάρτες και πίτες οι σεφ προτεινουν ντινα νικολαου Αλμυρές τάρτες και πίτες προλογοσ 5 «Κοσμοπολίτικες» τάρτες, πεντανόστιμες πίτες Α λμυρές τάρτες και πίτες το αγαπημένο μου μαγειρικό θέμα. Το πόσο δύσκολο μου ήταν, βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά. στη Γεύση. Νέα. από. Προϊόντα. Φθινόπωρο - Χειμώνας 2014/15

Ένα βήμα μπροστά. στη Γεύση. Νέα. από. Προϊόντα. Φθινόπωρο - Χειμώνας 2014/15 Ένα βήμα μπροστά στη Γεύση 15 Νέα Φθινόπωρο - Χειμώνας 2014/15 από 160 Προϊόντα κάθε μέρα μία όμορφη ιδέα σας φτιάχνει το κέφι σελ Λαχανικά σελ Ψάρια σελ Πίτες 6 24 40 Ξεφυλλίστε τον κατάλογο της Για την

Διαβάστε περισσότερα

LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη 33 & Ναυαρίνου, 106 81 Αθήνα Τηλ.: 210 3827278, 210 3301111

LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη 33 & Ναυαρίνου, 106 81 Αθήνα Τηλ.: 210 3827278, 210 3301111 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ Φίλιππος Ψύχαλος & Σία Εκδοτική O.E Χαρ. Τρικούπη 56-58 & Βαλτετσίου, Αθήνα 10680 Τηλ.: 210 3834254, 210 3222468 Fax: 210 3834254 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη

Διαβάστε περισσότερα

real ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΟΛΟΜΙΤΗ KΡHTH ΓΛΥΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ... ΟΛΟ ΧΡΩΜΑ TEYXOΣ #43 Κυκλοφορεί μαζί με τη Realnews

real ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΟΛΟΜΙΤΗ KΡHTH ΓΛΥΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ... ΟΛΟ ΧΡΩΜΑ TEYXOΣ #43 Κυκλοφορεί μαζί με τη Realnews taste TEYXOΣ #43 real &style ΚΥΡΙΑΚΗ 14.04.2013 Κυκλοφορεί μαζί με τη Realnews ΓΛΥΚΑ ΟΛΟ ΧΡΩΜΑ KΡHTH ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΛΕΝΤΙ ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΟΛΟΜΙΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ... byrealnews 4 real taste&style ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αργύρης Τσαμάκος-Ηλίας Λαδάς-Μυρσίνη Κατσαρέλη

Αργύρης Τσαμάκος-Ηλίας Λαδάς-Μυρσίνη Κατσαρέλη Αργύρης Τσαμάκος-Ηλίας Λαδάς-Μυρσίνη Κατσαρέλη Ένα μικρό ιστορικό: Το βασικό μέρος γράφτηκε από τη Βαρβάρα Λαδά για την κατασκήνωση του 1992. Ο Αργύρης Τσαμάκος το 1995, ως Υπαρχηγός Ομάδος τότε,το συμπλήρωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ανοίγουμε φύλλο ΑΛΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΟΛΟ ΝΟΣΤΙΜΙΑ. Τροφές που θωρακίζουν την υγεία 4 σεφ μαγειρεύουν κατά των ιώσεων του χειμώνα ΛΟΗ

Ανοίγουμε φύλλο ΑΛΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΟΛΟ ΝΟΣΤΙΜΙΑ. Τροφές που θωρακίζουν την υγεία 4 σεφ μαγειρεύουν κατά των ιώσεων του χειμώνα ΛΟΗ #10 20.10.12 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Choco -αµαρτίες Σοκολατένιες συνταγές από τον Βασίλη Τζίµα //40 Εργον Ποιοι κρύβονται πίσω από το πρωτότυπο παντοπωλείο; //10 Τα δώρα της Γης

Διαβάστε περισσότερα

real ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΟΛΟΜΙΤΗ VIVA MEXICO! Ο ΑΡΤΟΣ ΗΜΩΝ AKATAMAXHTA ΓΛYKA ΝΟΣΤΙΜΑ ΠΙΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

real ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΟΛΟΜΙΤΗ VIVA MEXICO! Ο ΑΡΤΟΣ ΗΜΩΝ AKATAMAXHTA ΓΛYKA ΝΟΣΤΙΜΑ ΠΙΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ taste TEYXOΣ #25 real ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΟΛΟΜΙΤΗ ΝΟΣΤΙΜΑ ΠΙΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΑΡΤΟΣ ΗΜΩΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ &style ΚΥΡΙΑΚΗ 09.10.2011 AKATAMAXHTA ΓΛYKA ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα