Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία"

Transcript

1 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία

2 2 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία Τι είναι το EIGE Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) είναι ένας αυτόνομος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ιδρύθηκε με στόχο να συμβάλει και να ενισχύσει την προώθηση της ισότητας των φύλων, ενσωματώνοντας, μεταξύ άλλων, τη διάσταση της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και τις συνακόλουθες εθνικές πολιτικές, καθώς και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις λόγω φύλου και να προωθήσει τη συνειδητοποίηση του θέματος της ισότητας των φύλων από τους πολίτες της ΕΕ. Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, κοινή αρχή και βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, το όραμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των φύλων (EIGE) είναι «να κάνει την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών πραγματικότητα για όλες τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους αλλά και πέραν της Ευρώπης». Για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα, το EIGE δημιουργήθηκε με στόχο να γίνει κέντρο γνώσης αλλά και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη αξιόπιστων στοιχείων, στη συλλογή γνώσεων και στην ανταλλαγή χρήσιμων εμπειριών και εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της ισότητας των φύλων. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ποιο είναι το πλαίσιο του έργου του EIGE; Παρότι η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, υπάρχει ακόμα σαφές και αποδεδειγμένο δημοκρατικό έλλειμμα όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση πολιτικής στην ΕΕ. Παρά τις ισχυρές δεσμεύσεις των οργανισμών και των κρατών μελών της, η ΕΕ βρίσκεται μόνο στα μισά του δρόμου για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Ως αυτόνομος οργανισμός, το EIGE λειτουργεί στο πλαίσιο των πολιτικών και πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθορίσει, μέσω του ιδρυτικού κανονισμού του Ινστιτούτου, το πεδίο δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων του και του έχουν αναθέσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την ισότητα των φύλων και με την προώθησή της σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το όραμα του Ινστιτούτου είναι να κάνει την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών πραγματικότητα για όλες τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους αλλά και πέραν της Ευρώπης. Η αποστολή του είναι να καταστεί το Ινστιτούτο ευρωπαϊκό κέντρο γνώσης σε θέματα ισότητας των φύλων.

3 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία 3 Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής V. Reding, η πρόεδρος της Λιθουανίας D. Grybauskaitė και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου M. Schulz στην τελετή εγκαινίων του Σπιτιού της ΕΕ, Μάιος 2013 Με σκοπό να στηρίξουμε τη χάραξη βελτιωμένων πολιτικών συμβάλλουμε στην προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη μέσω της παροχής εμπειρογνωμοσύνης υψηλού επιπέδου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη, τις χώρες διεύρυνσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση όλων των δραστηριοτήτων του EIGE βασίζεται σε μια συνεκτική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία πληροφοριών για την ισότητα των φύλων στην Ευρώπη, με στόχο την ενεργή διάδοσή τους. Με αυτόν τον τρόπο, το Ινστιτούτο εκπληρώνει την αποστολή του να καταστεί ευρωπαϊκό κέντρο γνώσης σε θέματα ισότητας, μια ανεξάρτητη πηγή πληροφοριών και γνώσεων σε θέματα ισότητας των φύλων. Το Ινστιτούτο διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από δεκαοχτώ αντιπροσώπους των κρατών μελών και έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Σώμα Εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου υποστηρίζει το EIGE ως συμβουλευτικό σώμα. Για να διασφαλίσει συνέργειες, να αποφύγει την επικάλυψη και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων του, το Ινστιτούτο έχει αναπτύξει στενές σχέσεις και συνεργασίες με συναφείς οργανισμούς της ΕΕ. Επίσης, στο πρώτο Σπίτι της ΕΕ που δημιουργήθηκε στο Βίλνιους, στην Gedimino Prospectus, συστεγάζονται το EIGE, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

4 4 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία Δουλεύοντας για την ισότητα των φύλων Μία από τις αρμοδιότητες του EIGE είναι να υποστηρίζει τις Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ στην επανεξέταση και ανάπτυξη των δεικτών που θεσπίστηκαν για τους τομείς προβληματισμού της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου είναι η δέσμευση που ανέλαβε η ΕΕ σε επίπεδο ΟΗΕ το Από το 2010, το EIGE έχει δημοσιεύσει τέσσερις εκθέσεις στους τομείς προβληματισμού της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, παρέχοντας για πρώτη φορά συγκρίσιμα και αξιόπιστα δεδομένα σε επίπεδο ΕΕ και αναπτύσσοντας τους πρώτους δείκτες φύλου σε επίπεδο ΕΕ στους τομείς του περιβάλλοντος και των μέσων ενημέρωσης. Εν συντομία, το EIGE συλλέγει, αναλύει, επεξεργάζεται και διαδίδει δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με ζητήματα ισότητας των φύλων και ταυτόχρονα τα καθιστά συγκρίσιμα, αξιόπιστα και χρήσιμα για τους χρήστες. Επισκόπηση της εφαρμογής της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου στα κράτη μέλη της ΕΕ 1. Επισκόπηση της εφαρμογής της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου στον τομέα ΣΤ «Γυναίκες και Οικονομία». Η έκθεση και τα βασικά πορίσματα εκπονήθηκαν για την υποστήριξη της πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Επισκόπηση της εφαρμογής στην ΕΕ του τομέα Κ της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου «Ισότητα Φύλων και Κλιματική Αλλαγή». Η έκθεση και τα βασικά πορίσματα εκπονήθηκαν για την υποστήριξη της δανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Επισκόπηση της εφαρμογής της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου στα κράτη μέλη της ΕΕ στον τομέα «Βία κατά των γυναικών Υποστήριξη θυμάτων». Η έκθεση και τα βασικά πορίσματα αναπτύχθηκαν για την

5 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία 5 υποστήριξη της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Επισκόπηση της εφαρμογής της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου στα κράτη μέλη της ΕΕ στον τομέα «Γυναίκες και μέσα ενημέρωσης Προώθηση της ισότητας των φύλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα μέσα ενημέρωσης». Η έκθεση και τα βασικά πορίσματα εκπονήθηκαν για την υποστήριξη της ιρλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Η πιο πρόσφατη έκθεση του EIGE με τίτλο «Women and the Media Advancing gender equality in decision-making in media organisations» (Γυναίκες και μέσα ενημέρωσης Προώθηση της ισότητας των φύλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα μέσα ενημέρωσης) παρουσιάζει για πρώτη φορά αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα από όλη την ΕΕ για γυναίκες και άνδρες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα μέσα ενημέρωσης. Καθιερώνει επίσης τους πρώτους δείκτες σε επίπεδο ΕΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής του τομέα «Γυναίκες και Μέσα Ενημέρωσης» της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου στα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα βασικά πορίσματα αυτής της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι ο τομέας των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθεί να κυριαρχείται από άνδρες και ότι το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων υψηλού επιπέδου στα μέσα ενημέρωσης είναι εξαιρετικά χαμηλό, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες συνιστούν σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού και το ήμισυ των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιλέγουν επαγγέλματα που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης. Συνεχιζόμενες καταστάσεις ανισότητας, όπως η υποεκπροσώπηση των γυναικών, η «γυάλινη οροφή» και η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων παραμένουν βαθιά ριζωμένες στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των εσωτερικών πολιτικών για την ισότητα των φύλων στα μέσα ενημέρωσης, όπως σχεδιασμοί ισότητας των φύλων, πολιτικές πολυμορφίας και κώδικες δεοντολογίας που εφαρμόζονται σήμερα στο ένα τέταρτο περίπου των μέσων ενημέρωσης. Βάσει αυτής της έκθεσης, το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) υιοθέτησε συμπεράσματα σχετικά με το «Πώς θα προαχθεί ο ρόλος των γυναικών ως υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στα μέσα ενημέρωσης» και έλαβε υπόψη του τους πρώτους δείκτες, ζητώντας ταυτόχρονα αύξηση του αριθμού των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων στα μέσα ενημέρωσης. Η Pauline M. Moreau, επικεφαλής του Τμήματος Ισότητας των Φύλων και νυν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του EIGE στη συνάντηση Θεματικού Δικτύου Δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η έκθεση του EIGE σχετικά με τις γυναίκες και τα μέσα ενημέρωσης, Δουβλίνο, Ιούνιος 2013.

6 6 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία Βάση δεδομένων του EIGE «Γυναίκες και άνδρες στην ΕΕ. Στοιχεία και αριθμοί» σχετικά με τους δείκτες του Πεκίνου Για να υποστηρίξει την παρακολούθηση της εφαρμογής της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου στην ΕΕ και να προωθήσει την προβολή των Δεικτών του Πεκίνου, το EIGE δημιούργησε τη βάση δεδομένων «Γυναίκες και άνδρες στην ΕΕ Στοιχεία και αριθμοί» ( Women and men in the EU facts and figures ). Αυτή η βάση δεδομένων παρέχει σε υπευθύνους λήψης αποφάσεων, στατιστικολόγους, ερευνητές και εμπειρογνώμονες σε θέματα ισότητας των φύλων μια συνεκτική και φιλική προς τον χρήστη κεντρική πηγή δεδομένων διαχωρισμένων κατά φύλο και σχετικών στατιστικών στοιχείων σε όλους τους τομείς προβληματισμού της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Η βάση δεδομένων επικαιροποιείται τακτικά και στα τέλη του 2012 περιείχε 47 δείκτες που παρείχαν πληροφορίες για 10 από τους 12 τομείς προβληματισμού της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Το EIGE κατά της έμφυλης βίας σύντροφό τους είναι γυναίκες. Θύματα της βίας δεν είναι μόνο οι ίδιες οι γυναίκες, αλλά ολόκληρες οικογένειες, κοινότητες και η κοινωνία συνολικά. Η έμφυλη βία αντανακλά και ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών και παραμένει μέγιστο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία χρόνια, οι οργανισμοί και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμησή της έμφυλης βίας. Η έμφυλη βία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών της εποχής μας. Στην ΕΕ, 9 στα 10 θύματα που υφίστανται βία από την/τον Για να διευκολυνθεί η ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων και η χάραξη πολιτικών που βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία στον τομέα της έμφυλης βίας απαιτείται η παροχή σχετικών συγκρίσιμων δεδομένων στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Το EIGE στοχεύει να υποστηρίξει τις/τους υπεύθυνες/υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και όλα τα εμπλεκόμενα όργανα στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν και να αποτρέψουν την έμφυλη βία, παρέχοντάς

7 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία 7 τους αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα και πληροφορίες. Για τον σκοπό αυτό, το EIGE έχει εκπονήσει από το 2010 αρκετές πρωτοποριακές μελέτες και έχει συλλέξει δεδομένα και στοιχεία που αφορούν την έμφυλη βία. Το έργο του EIGE στον τομέα αυτό παρουσιάζεται λεπτομερέστερα στη συνέχεια. Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων Η μελέτη του EIGE για «τον προσδιορισμό της σημερινής κατάστασης και των τάσεων όσον αφορά τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στην Κροατία» εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Reding. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης περιλαμβάνουν τη δημοσίευση της έκθεσης με τα βασικά ευρήματα της έρευνας, τις συστάσεις και τα ενημερωτικά δελτία που παρουσιάζουν την κατάσταση στην ΕΕ των 27 και στην Κροατία σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Επιπλέον, χάρη στην έρευνα συλλέχθηκαν: Μέθοδοι και εργαλεία υποστήριξης που αφορούν τον τομέα ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων Καλές πρακτικές για την καταπολέμηση του ακρ ωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων οι οποίες εμπίπτουν στους τομείς της πρόληψης, προστασίας και δίωξης, καθώς και υπη ρε σιών υποστήριξης και συνεργασίας φορέων. Ενδοοικογενειακή βία Το 2012 το EIGE εκπόνησε μελέτη για τη συλλογή μεθόδων, εργαλείων και καλών πρακτικών στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας (όπως περιγράφεται στον τομέα Δ της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου). Μέσω αυτής της μελέτης αναπτύχθηκε Εκστρατεία του EIGE στο Facebook: Άνδρες κατά της βίας κατά των γυναικών μια συλλογή στοιχείων, μεθόδων, εργαλείων και καλών πρακτικών για την πρόληψη και την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς τομείς: εκπαίδευση σε θέματα φύλου, ευαισθητοποίηση και υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων. Η βάση δεδομένων σχετικά με τις μεθόδους και τα εργαλεία για την προστασία και την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και συλλογή καλών πρακτικών για την καταπολέμησή της είναι οργανωμένες σύμφωνα με αυτούς τους τρεις τομείς. Οι μέθοδοι και τα εργαλεία έχουν συλλεχθεί μέσω συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων με συναφείς φορείς στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στην Κροατία, καθώς και με την υποστήριξη εθνικών εμπειρογνωμόνων σε κάθε χώρα.

8 8 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία Δείκτης Ισότητας των Φύλων Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων, ο οποίος παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2013, αποτελεί την πρώτη συνθετική μέθοδο μέτρησης της ισότητας των φύλων και έναν ολοκληρωμένο χάρτη των χασμάτων μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ και τα κράτη μέλη. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων παρέχει στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς δεδομένα και στοιχεία για να βελτιώσουν τις πολιτικές και να επιταχύνουν τη διαδικασία για την επίτευξη ισότητας των φύλων στην Ευρώπη, ενισχύοντας τη δέσμευση στις βασικές αξίες της ΕΕ. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποτελείται από έξι βασικούς τομείς: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία, και από δύο περιφερειακούς τομείς: ανισότητες σε διάφορους τομείς και βία. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μόνο στα μισά του δρόμου για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας των φύλων. Παρά τα 50 χρόνια πολιτικής για την ισότητα των φύλων σε επίπεδο ΕΕ, η μέση βαθμολογία της ΕΕ είναι μόλις 54 (όπου το 1 ισούται με απόλυτη ανισότητα μεταξύ των φύλων και το 100 με πλήρη ισότητα των φύλων). Τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των φύλων παρατηρούνται στον τομέα της εξουσίας, όπου η μέση βαθμολογία είναι μόλις 38 σε επίπεδο ΕΕ, ενώ παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στην αναλογία γυναικών και ανδρών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και στις 27 χώρες της ΕΕ. Χάσματα μεταξύ των φύλων παρατηρούνται επίσης στον τομέα κατανομής χρόνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι περιορισμένη εξαιτίας της δυσανάλογης απασχόλησής τους σε ρόλους φροντίδας. Η Virginija Langbakk, διευθύντρια του EIGE, στη διάσκεψη για την παρουσίαση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων, στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο του 2013 Από τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων προκύπτουν μεγάλα χάσματα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε αυτόν τον τομέα, με μέση βαθμολογία μόλις 39 σε επίπεδο ΕΕ σημαντικά χαμηλότερη και από τη μέση του στόχου για την ισότητα των φύλων. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων ξεκίνησε βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καθιερωθεί ως εργαλείο αξιολόγησης για την ισότητα των φύλων, στον Χάρτη πορείας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ( ). Το εργαλείο ενσωματώθηκε στη συνέχεια στα καθήκοντα του EIGE στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Στρατηγικής της Επιτροπής για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών Μπορείτε να βρείτε τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων στη διεύθυνση: content/gender-equality-index

9 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία 9 Συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου, μέθοδοι, εργαλεία και καλές πρακτικές Τι είναι η συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου Η συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου είναι η διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων που προκύπτουν για τις γυναίκες και τους άνδρες από κάθε σχεδιαζόμενη ενέργεια, από τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τα προγράμματα, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για μια στρατηγική η οποία επιδιώκει να εντάξει τα μελήματα και τις εμπειρίες των γυναικών και ανδρών ως αναπόσπαστο τμήμα στον σχεδιασμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών και των προγραμμάτων σε όλα τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πεδία, έτσι ώστε να ωφελούνται εξίσου γυναίκες και άνδρες και να μη διαιωνίζονται οι ανισότητες. Απώτατος στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η επίτευξη ισότητας των φύλων (Ηνωμένα Έθνη, 1997). Στο πλαίσιο της χάραξης πολιτικής της ΕΕ, η συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου αποτελεί προτεραιότητα των πολιτικών από το Το 1999 ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Άμστερνταμ και αποτέλεσε δεσμευτική νομική βάση για την εφαρμογή της σε επίπεδο ΕΕ. Εκπαίδευση σε θέματα φύλου Εργαλείο για την ισότητα των φύλων Μια από τις βασικές αιτίες της ανομοιογενούς και διάσπαρτης εφαρμογής των αρχών που διέπουν τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου στις χώρες της ΕΕ είναι η έλλειψη κατανόησης των αρχών

10 10 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία αυτών, σε συνδυασμό με την έλλειψη δεξιοτήτων για την εφαρμογή τους. Πολύ συχνά, η δέσμευση της πολιτικής για τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου δεν συνεπάγεται και κατανόηση των ικανοτήτων που χρειάζονται για την εφαρμογή της. Η ειδική και εστιασμένη εκπαίδευση είναι ένα από τα συνηθέστερα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στον τομέα «εκπαίδευση σε θέματα φύλου» και κατέχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των ικανοτήτων που χρειάζονται οι υπέυθυνες/υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να μπορούν να εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου. Τομέα προτεραιότητας για το EIGE αποτελεί η έρευνα για τη χρησιμότητα της εκπαίδευσης σε θέματα φύλου στην ΕΕ και τη συμβολή της στην ανάπτυξη ικανοτήτων για τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου. Έτσι, το το EIGE πραγματοποίησε ένα έργο σχετικά με την εκπαίδευση σε θέματα φύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, οι καλές πρακτικές και οι συστάσεις που διατυπώθηκαν διατίθενται στον δικτυακό τόπο του EIGE: Η βάση δεδομένων με στοιχεία για την εκπαίδευση σε θέματα φύλου (Gender Training resources database) του EIGE περιέχει χρήσιμο υλικό, κατευθυντήριες γραμμές, δοκιμασμένες πρακτικές, ιδέες, προτάσεις και συμβουλές για τους τρόπους εφαρμογής της συνεκτίμησης της διάστασης του φύλου και της εκπαίδευσης σχετικών φορέων. Η βάση δεδομένων εκπαιδευτριών και εκπαιδευτών σε θέματα φύλου (Gender Trainers database) περιλαμβάνει σύντομες παρουσιάσεις των εκπαιδευτριών και εκπαιδευτών και των οργανισμών που παρέχουν εκπαίδευση σε θέματα φύλου στην Ευρωπαϊ κή Ένωση. «Υπάρχει η ανάγκη συνέχειας στην εφαρμογή της συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές σε όλους τους τομείς, και αυτό είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί εάν η κρίσιμη μάζα των δημόσιων υπαλλήλων δεν λάβει εκπαίδευση σε θέματα φύλου». (Maruša Gortnar, Κρατική Υπηρεσία Ίσων Ευκαιριών, Σλοβενία)

11 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία 11 Καλές πρακτικές συνεκτίμησης της διάστασης του φύλου Τι σημαίνει «καλή πρακτική» συνεκτίμησης της διάστασης του φύλου; Ως καλή πρακτική ορίζεται μια πρακτική η οποία, ύστερα από αξιολόγηση, αποδεικνύεται επιτυχής και παράγει αποτελέσματα που θεωρούνται «καλά». Η τεκμηρίωση καλών πρακτικών συνίσταται στην καταγραφή των θετικών βημάτων που γίνονται προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων, στην παροχή επιχειρησιακών ενεργειών για την εφαρμογή στρατηγικών που συνεκτιμούν τη διάσταση του φύλου και για την ενίσχυση της ανάπτυξης ικανοτήτων και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Το EIGE έχει αναπτύξει μια προσέγγιση και κριτήρια για τον προσδιορισμό, την αξιολόγηση και τη διάδοση καλών πρακτικών σε διάφορους τομείς του έργου του. Κατά την περίοδο , το EIGE συνέλεξε και θα εξακολουθήσει να συλλέγει καλές πρακτικές στους ακόλουθους τομείς: συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου, εκπαίδευση σε θέματα φύλου, ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ενδοοικογενειακή βία, γυναίκες και μέσα ενημέρωσης, γυναικεία επιχειρηματικότητα (με έμφαση στις νέες γυναίκες), εναρμόνιση επαγγελματικής, οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής. Ο διάλογος για το πώς να συμμετέχουν περισσότεροι άνδρες σε πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων και για το πώς η ανισότητα των φύλων επηρεάζει διάφορες ομάδες ανδρών συνεχίζεται εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον στην Ευρώπη. Ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενσωματώσει πολιτικές που αφορούν τους άνδρες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών ισότητας των φύλων. Εντούτοις, αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αρκετά ανομοιογενείς μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Ο ρόλος των ανδρών στην προώθηση της ισότητας των φύλων αποτελεί ολοένα και περισσότερο το αντικείμενο μελετών και πολιτικών για τα φύλα στην Ευρώπη. Ο Χάρτης Πορείας για την Iσότητα μεταξύ Γυναικών και Aνδρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των ανδρών σε δραστηριότητες φροντίδας. Η Στρατηγική για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Aνδρών ορίζει ότι η ισότητα των φύλων χρειάζεται την ενεργή συμβολή, υποστήριξη και συμμετοχή των ανδρών και οι πολιτικές πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους ανισότητες που οφείλονται στο φύλο και έχουν επιπτώσεις σε άνδρες/αγόρια, όπως τα ποσοστά αλφαβητισμού, η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και η επαγγελματική υγεία. Η έμφαση στις καλές πρακτικές στηρίζει το έργο του EIGE στην οικοδόμηση και ανάπτυξη συνεργασίας και δικτύωσης με ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικών για τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου και πολιτικών και πρακτικών για την ισότητα των φύλων. Άνδρες και ισότητα των φύλων

12 12 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία φύλων, το EIGE επιδιώκει την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των προσπαθειών ενθάρρυνσης για ευρύτερη συμπερίληψη της ισότητας των φύλων στα πολιτικά προγράμματα των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή εποχή που μαστίζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Το EIGE θεωρεί πολύ σημαντικό το έργο στον τομέα που αφορά τους άνδρες και την ισότητα των φύλων. Το 2012 το Ινστιτούτο παρουσίασε τη μελέτη σχετικά με τη συμμετοχή των ανδρών σε πρωτοβουλίες που αφορούν την ισότητα των φύλων (The Involvement of Men in Gender Equality Initiatives) και δημοσίευσε στον δικτυακό του τόπο τη βάση δεδομένων για οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα που αφορά τους άνδρες και την ισότητα των φύλων (Database on Men and Gender Equality Organisations). Το Ινστιτούτο θα ενσωματώσει την προοπτική των ανδρών στις βασικές του δραστηριότητες, τονίζοντας τη συμμετοχή των ανδρών στην υποστήριξη της ισότητας των φύλων, παρουσιάζοντας για παράδειγμα το έργο που επιτελούν οι άνδρες για την ισότητα των φύλων στη Δεξαμενή πόρων Γυνακών και Ανδρών στην Ευρώπη του EIGE (Women and Men of Europe Resource Pool). Επιπλέον, το EIGE θα συνεχίσει τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που διεξάγει σε αυτόν τον τομέα μέσω διαδικτυακών συζητήσεων, εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συναντήσεων, συνεντεύξεων κ.λπ. Οφέλη από την ισότητα των φύλων Τον Απρίλιο του 2013, το EIGE ξεκίνησε μια μελέτη σχετικά με τα οφέλη από την ισότητα των φύλων. Εστιάζοντας τον διάλογο στα οφέλη από την ισότητα των Η μελέτη θα αναλύσει έννοιες και ορισμούς, βασικά συστατικά και το σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η χάραξη πολιτικών ισότητας των φύλων και οι συναφείς πρωτοβουλίες στην ΕΕ. Επιπλέον, θα εξετάσει ποια είδη στοιχείων σχετικά με τα οφέλη της ισότητας των φύλων μπορούν να στηρίξουν τη χάραξη βελτιωμένων πολιτικών και να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο διάλογο σχετικά με το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) Η παροχή πληροφοριών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με την ισότητα των φύλων και τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου στις υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες είναι ένα από τα καθήκοντα του EIGE. Το 2013 ζητήθηκε από το EIGE να συμμετάσχει στον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ), και το Ινστιτούτο ξεκίνησε ένα έργο με τίτλο Preparatory Measures for the participation of candidate countries and potential candidates in EIGE s work (Προπαρασκευαστικά μέτρα για τη συμμετοχή υποψήφιων και δυνάμει υποψήφιων χωρών στο έργο του EIGE). Βασικός στόχος αυτού του έργου είναι η ενίσχυση της ικανότητας συμμόρφωσης των υποψήφιων και δυνάμει υποψήφιων χωρών με τις πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της ισότητας των φύλων. Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο που χρησιμεύει στη δημιουργία επαφών, στην αξιολόγηση των αναγκών και προσδοκιών των υποψήφιων και δυνάμει υποψήφιων χωρών και στην εξέταση των τρόπων συνεργασίας με το EIGE στο μέλλον.

13 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία 13 Κέντρο Πόρων και Τεκμηρίωσης του EIGE (RDC) Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Κέντρου Πόρων και Τεκμηρίωσης (Resource and Documentation Centre / RDC) του EIGE είναι η συλλογή όλου του θεσμικού έργου που επιτελείται στον τομέα της ισότητας των φύλων σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών και η διάθεσή του σε όλους, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία μεταξύ φορέων ισότητας των φύλων σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Ο απώτερος στόχος είναι να διατεθούν σωστές γνώσεις για την ισότητα των φύλων στην κατάλληλη χρονική στιγμή και στους κατάλληλους φορείς. Το Κέντρο Πόρων και Τεκμηρίωσης (RDC) του EIGE έχει τρεις βασικές λειτουργίες: συλλογή, οργάνωση και διάθεση, μέσω ενός ενιαίου σημείου πρόσβασης, ενός θησαυρού πόρων για την ισότητα των φύλων, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν διάσπαρτοι σε πολλές διαφορετικές πηγές, διάδοση των νέων γνώσεων και των στοιχείων που παράγονται από το ίδιο το Ινστιτούτο, παροχή διαδικτυακής πλατφόρμας συνεργασίας όπου οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, οι εμπειρογνώμονες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συμμετέχουν σε διάλογο για την ισότητα των φύλων και να ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τα στοιχεία που διαθέτουν σε αυτόν τον τομέα. Το RDC του EIGE έχει αναπτύξει τρία βασικά εργαλεία για την επίτευξη αυτών των στόχων: Ηλεκτρονική και φυσική βιβλιοθήκη Κέντρο Γνώσης Δίκτυο EuroGender Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό πόρων που αφορούν την ισότητα των φύλων μέσω μιας ενιαίας, ομοιόμορφης διεπαφής. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από πόροι είναι διαθέσιμοι μέσω του RDC του EIGE. Το 2012 αναπτύχθηκε μια ειδική συλλογή πληροφοριών σχετικά με την έμφυλη βία που περιλαμβάνει περισσότερους από πόρους. Από το 2013 αναπτύσσονται συλλογές πόρων σχετικά με το φύλο και τα μέσα ενημέρωσης, το φύλο και την κλιματική αλλαγή, την εναρμόνιση της επαγγελματικής,, οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής, τους άνδρες και την ισότητα των φύλων και θεσμικούς μηχανισμούς για την προώθηση των γυναικών, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου. Οι εν λόγω πόροι είναι διαθέσιμοι μέσω ενός διευρυνόμενου δικτύου συνεργασιών μεταξύ του EIGE και των σημαντικότερων κέντρων τεκμηρίωσης και πληροφοριών στα κράτη μέλη της ΕΕ. Μέχρι σήμερα, το EIGE έχει θεσπίσει συνεργασίες με το Atria το Ινστιτούτο για την Iσότητα των Φύλων και την Iστορία των Γυναικών στο Άμστερνταμ, το Amazone το Κέντρο Πόρων για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών

14 14 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία και Aνδρών στις Βρυξέλλες, το Cid-femmes et genre το Κέντρο Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης για τις Γυναίκες και τα Ζητήματα Φύλου στο Λουξεμβούργο, τη Βιβλιοθήκη του Φύλου του Κέντρου Διακλαδικών Σπουδών Φύλου στο Humboldt- Universität του Βερολίνου, την KvinnSam την Εθνική Βιβλιοθήκη Πόρων για Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, και πιο πρόσφατα με το Kvinfo το δανικό Κέντρο Ερευνών και Πληροφοριών για το Φύλο, την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα, το Ariadne το Κέντρο Τεκμηρίωσης Γυναικείων σπουδών στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη στη Βιέννη, την Biblioteca delle Donne την Ιταλική βιβλιοθήκη για τις Γυναίκες στην Μπολόνια, τη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Ελληνικής Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών στην Αθήνα και το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου (ETUI). Η φυσική βιβλιοθήκη βρίσκεται στο Σπίτι της ΕΕ στο Βίλνιους και αποτελείται από δύο κύριους χώρους: Έναν γενικό χώρο στο ισόγειο (σημείο εισόδου), όπου παρέχονται πληροφορίες και δωρεάν έντυπα σχετικά με το έργο της ΕΕ στον τομέα της ισότητας των φύλων, αναγνωστήριο, δωρεάν ασύρματο δίκτυο και άλλες εγκαταστάσεις. Το σημείο εισόδου είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες και διατίθεται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με την ισότητα των φύλων (προβολές ταινιών, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις κ.λπ.). Υπάρχει επίσης δυνατότητα αναζήτησης στη βάση δεδομένων του RDC. Για περισσότερο εξειδικευμένη έρευνα οι ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ειδική βιβλιοθήκη. Μια ειδική βιβλιοθήκη, οργανωμένη γύρω από πέντε κύριες συλλογές: Βασική συλλογή Συλλογή γκρίζας βιβλιογραφίας Συλλογή του EIGE Πόροι πολυμέσων Περιοδικές εκδόσεις, περιοδικά και επιστημονικά περιοδικά Το Κέντρο Γνώσης απαρτίζεται από ερευνητικές εκθέσεις του EIGE, βάσεις δεδομένων μεθόδων, εργαλείων και καλών πρακτικών, καθώς και στοιχεία και αριθμούς για την ισότητα των φύλων. Αυτή η συλλογή είναι διαθέσιμη και στη διαδικτυακή διεπαφή του RDC του EIGE. Το EuroGender το ηλεκτρονικό Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ισότητα των Φύλων είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συνεργασίας που φιλοξενείται στον δικτυακό τόπο του EIGE. Λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής και των επαγγελματιών, ερευνητριών/ερευνητών, ιδιωτών και οργανισμών για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, πληροφοριών και σχετικών δεδομένων στον τομέα της ισότητας των φύλων. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέντρο Πόρων και Τεκμηρίωσης ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

15 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Εν συντομία 15 Ας μιλήσουμε Μπορείτε να βρείτε το EIGE σε διάφορες πλατφόρμες. Όλες οι δημοσιεύσεις μας είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του EIGE, μέσω του Κέντρου Πόρων και Τεκμηρίωσης, και του βιβλιοπωλείου της ΕΕ. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του εικονικού τόπου συνάντησης EuroGender, όπου μπορείτε να γίνετε μέλος μιας διαδικτυακής κοινότητας. Επίσης, στο γραφείο μας στο Βίλνιους επισκεφθείτε το σημείο εισόδου του Κέντρου Πόρων και Τεκμηρίωσης, στο ισόγειο του κτιρίου στη διεύθυνση Gedimino pr. 16. Οι ώρες λειτουργίας του είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις ως τις και από τις ως τις Το σημείο εισόδου είναι ένας τόπος συνάντησης, διάδρασης και μάθησης σχετικά με το έργο που επιτελείται στον τομέα της ισότητας των φύλων στην ΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση Για σκοπούς έρευνας και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφθείτε την ειδική βιβλιοθήκη μας στον τέταρτο όροφο. Για να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στην ειδική βιβλιοθήκη μας, παρακαλούμε κλείστε ραντεβού στέλνοντας μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του EIGE:

16 MH EL-C Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των φύλων (EIGE) είναι ένας αυτόνομος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ιδρύθηκε με στόχο να συμβάλει και να ενισχύσει την προώθηση της ισότητας των φύλων, ενσωματώνοντας, μεταξύ άλλων, τη διάσταση της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και τις συνακόλουθες εθνικές πολιτικές, καθώς και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις λόγω φύλου και να προωθήσει τη συνειδητοποίηση του θέματος της ισότητας των φύλων από τους πολίτες της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον δικτυακό τόπο του EIGE ( Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων Gedimino pr. 16 LT Vilnius LIETUVA/ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ Τηλ EuroGender: ISBN: doi: /36901

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί την άμεσα εκλεγμένη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί την άμεσα εκλεγμένη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης. Ομιλία Ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εξωτερική πολιτική και στην ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ Κυρίες και Κύριοι, Λευκωσία, 16-10-2015 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση Πρακτικό εργαλείο για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση Ιούνιος 2013 Στα πλαίσια της επαγγελματικής σας ιδιότητας ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΗΣΗΣ

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Διπλωματική Εργασία ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα της εξόρυξης ορυκτών και πετρωμάτων για χρήση στην οικοδομή, την εξαγωγή μετάλλων και την παραγωγή αντικειμένων γενικότερα. Η μεταλλευτική είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 3.1 Εισαγωγή Η Ελληνική Προεδρία πραγµατοποιείται σε µια κρίσιµη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίοδο. Μια Ένωση που προετοιµάζει την µεγαλύτερη διεύρυνση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ιωάννινα, Ιούνιος 2014 1 Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

*Απόσπασμα από το βιβλίο των Σέργιου Δημητριάδη και Αλεξίας Μ. Τζωρτζάκη, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές, εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 2010.

*Απόσπασμα από το βιβλίο των Σέργιου Δημητριάδη και Αλεξίας Μ. Τζωρτζάκη, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές, εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 2010. *Απόσπασμα από το βιβλίο των Σέργιου Δημητριάδη και Αλεξίας Μ. Τζωρτζάκη, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές, εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 2010. 1 / 7 Ως επιστημονικός χώρος, το μάρκετινγκ εμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πτώσης τμημάτων οικοδομών, κυρίως μπαλκονιών από πολυώροφες οικοδομές και είναι πραγματικά θαύμα το

Διαβάστε περισσότερα

στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου Κέρκυρας.

στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου Κέρκυρας. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου Κέρκυρας. Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 Στη βάση του περίτεχνου ανδριάντα του Στρατηλάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, υπάρχει το εξής έμμετρο επίγραμμα: «Σε άτι γοργό καβαλάρης

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών

Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών Ζαλίδης Γεώργιος, Καθηγητής Χρόνης Ιωάννης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας Γεωπονική Σχολή Οδηγία Πλαίσιο: σκοπός και κρίσιμοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ;» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δείξει ότι οι χώρες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, επηρεάστηκαν περισσότερο. Παράλληλα,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχολικό έτος 2006 2007. ΘΕΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Το ρεμπέτικο τραγούδι: Η γέννηση και εξέλιξη του στην Ελλάδα του 20 ου αιώνα

1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχολικό έτος 2006 2007. ΘΕΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Το ρεμπέτικο τραγούδι: Η γέννηση και εξέλιξη του στην Ελλάδα του 20 ου αιώνα 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχολικό έτος 2006 2007 ΘΕΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Το ρεμπέτικο τραγούδι: Η γέννηση και εξέλιξη του στην Ελλάδα του 20 ου αιώνα Υπεύθυνη προγράμματος: Δώρα Χαραλαμπή ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας Αρωματικά φυτά της Ελλάδας 1. ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Να ενημερωθούμε περί των αρωματικών φυτών της Ελλάδας. Να μάθουμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Να μάθουμε τις τοποθεσίες που βρίσκονται. Να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Τ.Θ. 16775, Τ.Κ. 11502 ΤΕΥΧΟΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Τ.Θ. 16775, Τ.Κ. 11502 ΤΕΥΧΟΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Τ.Θ. 16775, Τ.Κ. 11502 ΤΕΥΧΟΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 02 03 04 05 06 08 Η κρίση και οι κροίσοι του Κακουλλή Θεοδούλου Δημοτικές εκλογές

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3 Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Τι είναι άμεση και έμμεση ρύπανση του νερού. Πώς προκαλείται η ρύπανση του νερού. Επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.) "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας Εργασία η οποία υποβάλλεται στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικές Μονάδες Αγροτουρισμού

Τουριστικές Μονάδες Αγροτουρισμού Τουριστικές Μονάδες Αγροτουρισμού... Επενδύστε στον αγροτουρισμό. Οραματιζόμαστε Σχεδιάζουμε Υλοποιούμε Αγροτουρισμός, το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού. Για το σύνολο των οικονομιών της Ε.Ε. ο τουρισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες. Τονίζεται ότι τα προγράμματα είναι σε προδημοσίευση. Με τη δημοσίευση της

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 32 ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Καλαμπάκα, 4 & 5 Μαΐου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ 32 ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Καλαμπάκα, 4 & 5 Μαΐου 2014 ΑΠΟΦΑΣΗ 32 ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Καλαμπάκα, 4 & 5 Μαΐου 2014 Το 32 ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την κορύφωση της πολυδιάστατης

Διαβάστε περισσότερα

"ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ A

ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ A "ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ A Δρ Μιχάλης Σκαρβέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, υπεύθυνος Εργαστηρίου Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας. Ενημερωτικό σημείωμα

Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας. Ενημερωτικό σημείωμα Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας Ενημερωτικό σημείωμα Ένα πρόγραμμα ριζικών τομών και ανατροπών Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας είναι ο οδικός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενικά...3 2 Θέματα Απασχόλησης...3 3 Σύγκρουση συμφερόντων...4

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ, μέχρι και στα δικά σας περίχωρα του Γαλαξία, υπάρχουν πολλές πνευματικές δυνάμεις που εργάζονται για τον Δημιουργό. Υπάρχουν εμπνευσμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΕΑ. Το Ασφαλιστικό του 21ο αιώνα; Ανάγκη αναστοχασμού για μια νέα αρχή

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΕΑ. Το Ασφαλιστικό του 21ο αιώνα; Ανάγκη αναστοχασμού για μια νέα αρχή ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΕΑ Το Ασφαλιστικό του 21ο αιώνα; Ανάγκη αναστοχασμού για μια νέα αρχή 1 Ιανουάριος 2016 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ... 6 1. Ένας κώδωνας κινδύνου... 8 2. Προσανατολισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ www.rsijournal.eu,www.ladias-chra.gr,www.panteion.gr/topa

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ www.rsijournal.eu,www.ladias-chra.gr,www.panteion.gr/topa 39. Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παράγωγης ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές 40. Ενισχύσεις λειτουργιάς για την προώθηση της παράγωγης ηλεκτρικής ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές 41. Επενδυτικές

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

«ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ» ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ Του Βασίλη Γούναρη 19 1. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ 1897 21 η ηττα και η συνθηκολογηση οι συνεπειες της ηττας εξελιξεις και

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Δράσεις. Υποστηρικτικό Περιβάλλον στα Προγράμματα Αγωγής Υγείας. Παραδείγματα και Προτάσεις Ορθών Πρακτικών

Θεσμικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Δράσεις. Υποστηρικτικό Περιβάλλον στα Προγράμματα Αγωγής Υγείας. Παραδείγματα και Προτάσεις Ορθών Πρακτικών Θεσμικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Δράσεις Υποστηρικτικό Περιβάλλον στα Προγράμματα Αγωγής Υγείας Παραδείγματα και Προτάσεις Ορθών Πρακτικών Θεσμικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Δράσεις Περιλαμβάνει: Παρουσίαση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Μάρτιος 2013 Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από μια επιστημονική ομάδα η οποία επιλέχθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό από τους φορείς «Αλληλεγγύη Κρήτης» και την «Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.» υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου.

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 3-5. Κρίσιμες αποφάσεις στο Κυπριακό τις επόμενες εβδομάδες

Θέματα 3-5. Κρίσιμες αποφάσεις στο Κυπριακό τις επόμενες εβδομάδες ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Τ.Θ. 16775, Τ.Κ. 11502 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 Από τη σύνταξη 3-5 5 Πρόεδρος Χριστόφιας: Κρίσιμες αποφάσεις στο Κυπριακό τις επόμενες εβδομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου υπό το πρίσμα των διαρθρωτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Δ ΚΠΣ

Βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου υπό το πρίσμα των διαρθρωτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Δ ΚΠΣ Βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου υπό το πρίσμα των διαρθρωτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Δ ΚΠΣ Κ. Μιμίκος Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. ΑΝΚΟ Φαν Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη, e-mail:kmimikos@anko.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου, η οποία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για μαθητές Ε & ΣΤ τάξης Δημοτικού Σχολείου Θεματική Ενότητα: Καλλιέργεια και πρώτη επεξεργασία στο χωριό 1. Στην προθήκη με το φωτογραφικό υλικό του Μουσείου διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την έννοια της ανθρωπιάς ως συμμετοχής στα προβλήματα των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 Δημήτρης Μικελλίδης Πρόεδρος ΠΟΕΔ Αγαπητοί συνεργάτες, Με τη

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Καλές Πρακτικές Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ενδοσχολικής Βίας- Σχολική Διαμεσολάβηση

Καλές Πρακτικές Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ενδοσχολικής Βίας- Σχολική Διαμεσολάβηση Καλές Πρακτικές Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ενδοσχολικής Βίας- Σχολική Διαμεσολάβηση Χρηστίδου Χριστίνα Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχολόγος MSc Κοιν.Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής Σήμερα στο σχολείο : Τα θύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Έργα παιδιών Εμπνευσμένα από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού Πρόγραμμα Ο τόπος μας με την παλέτα των ζωγράφων Τα έργα είναι εμπνευσμένα από

Διαβάστε περισσότερα

2014 www.akel.org.cy

2014 www.akel.org.cy 2014 www.akel.org.cy Στις Ευρωεκλογές στις 25 του Μάη Ψηφίζουµε ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες υνάµεις ύναµη Αντίστασης Αξιοπρέπειας Προοπτικής Στις 25 του Μάη στις Ευρωεκλογές η παρουσία όλων στις κάλπες επιβάλλεται.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΟΣΚΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ

ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΟΣΚΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΟΣΚΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 10 Οκτωβρίου 2011 Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της είναι να προωθήσει ανοικτές

Διαβάστε περισσότερα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα Τρίπολη, 4 Απριλίου 2008 Δηλώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου μετά την επιθεώρηση των έργων μεταστέγασης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης από το Μαντζούνειο

Διαβάστε περισσότερα

KATATAΞH APΘPΩN. 6. Αρχές της προσφοράς και προμήθειας, ανθρώπινων ιστών και/ ή κυττάρων

KATATAΞH APΘPΩN. 6. Αρχές της προσφοράς και προμήθειας, ανθρώπινων ιστών και/ ή κυττάρων Ο ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΔΩΡΕΑ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ) ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ, ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007 ---------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Σκοπος μαθηματος: -ορισμος υγιεινης -αρχες υγιεινης -σκοποι υγιεινης -αποτελεσματα υγιεινης. Ορισμος της Υγιεινης: Υγιεινη είναι η επιστημη που ερευνα και μελετα τα Υγειολογικα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετέχει ο Ψαραντώνης. Ερωτόκριτος

Συμμετέχει ο Ψαραντώνης. Ερωτόκριτος ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χαΐνηδες Κι όμως κινείται Συμμετέχει ο Ψαραντώνης Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4374, 28.12.2012

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4374, 28.12.2012 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4374, 28.12.2012 215(Ι)/2012 215(Ι)/2012 Ο ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ) (ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2012 Άρθρο: ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Η αντίδραση στο άγχος είναι μία φυσιολογική, ζωτική αντίδραση στην απειλή. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα δυσθυμίας που προέρχεται από την υποκειμενική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση - παρέμβαση του Υπουργού Δ.Μ.&Η.Δ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση - παρέμβαση του Υπουργού Δ.Μ.&Η.Δ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 18 Ιουνίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Με ποιους τρόπους έτρωγαν τα ψάρια τους; Τα ψάρια τους τα έτρωγαν εκζεστά (βραστά), οφτά (ψητά) ή

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαριλίτα Χατζημποντόζη!

Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαριλίτα Χατζημποντόζη! Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαριλίτα Χατζημποντόζη! της Βούλας Παπατσιφλικιώτη Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Μαριλίτα Χατζημποντόζη μας παρουσιάζει τις δημιουργίες της και κουβεντιάζει μαζί μας! Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητές στο μικροσκόπιο, ιδιώτες στην έρευνα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ Ρεπορτάζ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Καθηγητές στο μικροσκόπιο, ιδιώτες στην έρευνα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ Ρεπορτάζ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ Καθηγητές στο μικροσκόπιο, ιδιώτες στην έρευνα Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ Ρεπορτάζ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ Δημοσίευση: 12/06/2011, 05:45 Αθήνα «Κατακλυσμός» έρχεται στην ανώτατη

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπασιάκος έχει το λόγο. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Το«Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του

Το«Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Το«Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του ΟΡήγας,επονομαζόμενοςΦεραίοςήΒελεστινλής, υπήρξεπρόδρομοςτηςελληνικήςεπανάστασηςτου1821. Ένας από εκείνους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Διπλωματική Εργασία Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πόθεν Έσχες των Δημοσίων Λειτουργών και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. «Πόθεν έσχες των δημοσίων λειτουργών και προστασία προσωπικών δεδομένων.

Πόθεν Έσχες των Δημοσίων Λειτουργών και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. «Πόθεν έσχες των δημοσίων λειτουργών και προστασία προσωπικών δεδομένων. Προπτυχιακή Εργασία Κλαδιά Ελεωνόρα Πόθεν Έσχες των Δημοσίων Λειτουργών και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων «Πόθεν έσχες των δημοσίων λειτουργών και προστασία προσωπικών δεδομένων.» Ονοματεπώνυμο: Κλαδιά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου www.asteria.edu.gr info@asteria.edu.gr www.facebook.com/omades.asteria Αγίου Δημητρίου 177 Άγιος Δημήτριος τηλ.: 6979651231-6986795031 Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ: 12234

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ: 12234 12234 Ένας δηµόσιος χώρος αποτελεί ένα κύτταρο στο δοµηµένο ιστό της πόλης. Δεν πρέπει µόνο να είναι ευδιάκριτος αλλά και να εντάσσεται πλήρως. Οφείλει να ανασυντάσσει την εικόνα της πόλης η οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο πιο κρίσιµο σταυροδρόµι µετά τη µεταπολίτευση.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο πιο κρίσιµο σταυροδρόµι µετά τη µεταπολίτευση. Η οµιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα Συντρόφισσες και σύντροφοι, Επιτρέψτε µου να ξεκινήσω από µια θεµελιακή, κατά τη γνώµη µου, διαπίστωση: Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο πιο κρίσιµο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ : Ποιο είναι το αγαπημένο ζώο των εφήβων? ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα. Τα χρησιμοποιούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κυρία Florent, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρία Γενική Γραμματέας Ισότητας των

Κύριε Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κυρία Florent, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρία Γενική Γραμματέας Ισότητας των Κύριε Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κυρία Florent, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρία Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Κύριε Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Κύριε Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου, στις 13 Γενάρη 2016

Εισήγηση στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου, στις 13 Γενάρη 2016 Αγ. Φιλοθέης 5β, 105 56 Aθήνα Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786 Fax 210 3802 864 E-mail : pame@pamehellas.gr http://www.pamehellas.gr Αθήνα, 13 /1/2016 Εισήγηση στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου, στις

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Ενότητα 2 Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Φύλλα Εργασίας (Γενικά) Με τον όρο "φύλλα εργασίας" εννοούµε, το σύνολο των φύλλων που περιέχουν όλο το αποδεικτικό υλικό, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Ανδρέας Πούλος

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Ανδρέας Πούλος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α : Πειραματικά σχολεία : το θεσμικό πλαίσιο και ο ρόλος τους στο εκπαιδευτικό σύστημα Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε πρώτα το βιντεάκι με τίτλο «Ένας γίγαντας υπό εξαφάνιση» που ετοίμασα για σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα!

Δείτε πρώτα το βιντεάκι με τίτλο «Ένας γίγαντας υπό εξαφάνιση» που ετοίμασα για σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα! 2 η Δραστηριότητα ιστοεξερευνηση ΘΕΜΑ: Η καφέ αρκούδα ΤΑΞΗ: Δ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 Διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ: 15ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Καλλιόπη Κοματιανού ΕΙΣΑΓΩΓΗ Καλημέρα σε όλους!

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους.

Πρόταση για το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους. Πρόταση για το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους. Υπό του κ. Κανένα γιατί δεν έχει σημασία ποιός το έγραψε, ούτε τι τίτλους σπουδών έχει, παρά μόνο τι λέει... (v.20120722225112) Άρθρο 0. Το Ελληνικό Κράτος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ)

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) Συνάδελφισσες, συνάδελφοι, Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΑΝΣΥ ΣΑΚΚΑ

ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΑΝΣΥ ΣΑΚΚΑ ΘΕΜΑ: ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΑΝΣΥ ΣΑΚΚΑ Ο σίδηρος παρά το γεγονός, ότι αποτελεί υλικό γνωστό ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, άρχισε να χρησιµοποιείται ευρέως και ουσιαστικά σε αρχιτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Πρόγραμμα Σπουδών Περιγραφή Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή στο

Διαβάστε περισσότερα

Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο.

Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο. Οι νόμοι της αγοράς, νόμοι της άγριας δύσης έχουν καταστρέψει ό,τι με αγώνες είχαμε κατακτήσει. Ο Υπ. Υγείας φωνάζει πως δεν έχει απολυθεί κανείς απ τα νοσοκομεία και ότι όλα λειτουργούν καλά. Ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ - ΡΟΣΙΣΜΟΣ

ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ - ΡΟΣΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Με τη χρήση συστηµάτων δροσισµού ο στόχος είναι να µειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το Νοσοκομείο Σητείας ως Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο ιδρύθηκε με Β. Δ/γμα στις 09-04-1947. Στεγάστηκε εκεί όπου λειτουργούσε πριν λίγα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Πρόταση για μια Προοδευτική Διέξοδο Από την Κρίση

Πολιτική Πρόταση για μια Προοδευτική Διέξοδο Από την Κρίση Πολιτική Πρόταση για μια Προοδευτική Διέξοδο Από την Κρίση ΑΘΗΝΑ, 09/04/12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χώρα διανύει την κρισιμότερη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση. Δεν πρέπει να ζήσει σε καθεστώς χρεοκρατίας, ούτε όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης Σύνδεση με προηγούμενο Μάθημα Στο κεφάλαιο Θερμότητα έχουμε μάθει: Τι είναι θερμότητα & θερμοκρασία μακροσκοπικά & μικροσκοπικά Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59. Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για το μήνα Οκτώβριο, στις χώρες της

Διαβάστε περισσότερα

γραμματισμό των νηπίων

γραμματισμό των νηπίων Αξιοποίηση του ονόματος του παιδιού για το γραμματισμό των νηπίων Μέρος 3ο: Καθημερινή Ζωή της Τάξης Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Παραγωγή Ελαιολάδου

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Παραγωγή Ελαιολάδου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Παραγωγή Ελαιολάδου Υπεύθυνες Καθηγήτριες κ. Λαγουτάρη Ελένη κ. Σούσου Άρτεμις Ομάδα Μαθητών Κάμτσιος Παναγιώτης Κασπάρης Δημήτριος Κατσαΐτης Νικόλας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κρίση υπερχρέωσης και οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ανέδειξαν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της περιφερειακής οικονομίας και προκάλεσαν επιπτώσεις σε σχέση με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 9.10.2015 L 264/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1814 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τη θέσπιση και τη λειτουργία αποθεματικού για

Διαβάστε περισσότερα

ευτέρα 14 Μαρτίου, ώρα 20.00 στο «Πνευματικό Κέντρο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης», Μιχαήλ Βόδα 28, διάλεξαν να μαζευτούν οι φίλοι και συνεργάτες τού

ευτέρα 14 Μαρτίου, ώρα 20.00 στο «Πνευματικό Κέντρο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης», Μιχαήλ Βόδα 28, διάλεξαν να μαζευτούν οι φίλοι και συνεργάτες τού Δ ευτέρα 14 Μαρτίου, ώρα 20.00 στο «Πνευματικό Κέντρο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης», Μιχαήλ Βόδα 28, διάλεξαν να μαζευτούν οι φίλοι και συνεργάτες τού εκδότη και ποιητή Μάκη Αποστολάτου, για μια εκδήλωση μνήμης.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ Μετά το τηγάνι.το λάδι γίνεται τοξικό για τη θάλασσα το έδαφος τον υδροφόρο ορίζοντα για όλους μας!!! Tο χρησιµοποιηµένο λάδι ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το υπ' αριθμ. 37/18-12-2014 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το υπ' αριθμ. 37/18-12-2014 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 37/18-12-2014 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων Αριθμ. απόφασης 851-37/18-12-2014 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Έγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Μια εργασία των μαθητών της Δ τάξης. Νεφέλης Ασπρίδου. Ισαάκ Βενουζίου. Παναγιώτη Μάρκου Αναγνωστόπουλου. με τη βοήθεια συμμετοχή του δασκάλου τους

Μια εργασία των μαθητών της Δ τάξης. Νεφέλης Ασπρίδου. Ισαάκ Βενουζίου. Παναγιώτη Μάρκου Αναγνωστόπουλου. με τη βοήθεια συμμετοχή του δασκάλου τους ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ι.Κ.Θ. Μια εργασία των μαθητών της Δ τάξης Νεφέλης Ασπρίδου Ισαάκ Βενουζίου Παναγιώτη Μάρκου Αναγνωστόπουλου με τη βοήθεια συμμετοχή του δασκάλου τους Χάρη Καραχλέ Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε με προσοχή και

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική. 2. Προτεραιότητες του Υποπρογράμματος «Πολιτισμός»

Ελληνική. 2. Προτεραιότητες του Υποπρογράμματος «Πολιτισμός» Ελληνική ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡ/ΜΙΑ 5 & 19/3/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΦΑΞ & E-MAIL Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα πρόσφατα κατορθώματά μας στο Νέστο και να μπεις στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Θράκη - Θεσσαλονίκη

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Θράκη - Θεσσαλονίκη μάθημα τάξη τόπος ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Γ Λυκείου Θράκη - Θεσσαλονίκη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΝΕΩΝ 2015 Απ' τη συμμετοχή μου στη δράση "Μαθητικές Διαδρομές" (εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη) κέρδισα

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτοποίηση Κυπριακής Φιλοξενίας. Πρότυπο κάτω από το εθνικό σήμα: «φ»

Ταυτοποίηση Κυπριακής Φιλοξενίας. Πρότυπο κάτω από το εθνικό σήμα: «φ» Ταυτοποίηση Κυπριακής Φιλοξενίας Πρότυπο κάτω από το εθνικό σήμα: «φ» 1 Στόχος του «φ» Εξαίρετος φιλοξενιακός προορισμός Πολύ καλός παραδοσιακός προορισμός 2 Σκοπός της πρότασης Ταυτοποίηση της «Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα