Υπεραγωγιμότητα: Μια καινούργια Πόρτα ανοίγει Μαθητής: Θεοφάνους Ρογήρος Συντονιστής Καθηγητής: Νικόλας Νικολάου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υπεραγωγιμότητα: Μια καινούργια Πόρτα ανοίγει Μαθητής: Θεοφάνους Ρογήρος Συντονιστής Καθηγητής: Νικόλας Νικολάου"

Transcript

1 1 Υπεραγωγιμότητα: Μια καινούργια Πόρτα ανοίγει Μαθητής: Θεοφάνους Ρογήρος Συντονιστής Καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Υπεραγωγιμότητα. Η λέξη είναι μαγική, όπως και το φαινόμενο. Η υπεραγωγιμότητα είναι το αεικίνητο στη κλίμακα του ατόμου, η αγωγή του ηλεκτρισμού χωρίς την παραμικρή απώλεια ενέργειας. Δηλαδή η τέλεια αγωγιμότητα. Τους πρώτους μήνες του 1986, η υπεραγωγιμότητα ήταν ακόμα κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο για μια χούφτα ειδικούς, που προσπαθούσαν να κατανοήσουν τους σαγηνευτικούς της νόμους και να εκμεταλλευτούν τις πιθανές εφαρμογές της. Αυτή την Υπεραγωγιμότητα θα προσπαθήσω να αναπτύξω μέσα από αυτή την εργασία. Θα ξεκινήσω την παρουσίαση με μια αναφορά στους αγωγούς στους μονωτές και στους ημιαγωγούς και την Ιστορική αναδρομή της Υπεραγωγιμότητας. Θα αναφέρω τι είναι η κρυογενική αλλά και τι η κρίσιμη θερμοκρασία. Θα συνεχίσω με το φαινόμενο Meissner και θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι είναι τα φλαξόνια. Γίνετε επίσης μια προσπάθεια να εξηγήσω που οφείλεται το φαινόμενο της Υπεραγωγιμότητας μέσα από τη θεωρεία BCS και τι είναι τα φωνόνια. Θα τελειώσω με τις εφαρμογές της Υπεραγωγιμότητας και μελλοντικές χρήσεις αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Τελειώνω με γενικά συμπεράσματα και προοπτικές. Αγωγοί Μονωτές Στη Φυσική, ως αγωγοί χαρακτηρίζονται υλικά σώματα των οποίων τα άτομα διαθέτουν ελεύθερα ηλεκτρόνια με συνέπεια να επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση ηλεκτρικών φορτίων μέσω αυτών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αγωγούς είναι μέταλλα, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο, αλλά υπάρχουν και μη μεταλλικοί αγωγοί όπως είναι το φυσικό νερό (δηλαδή το νερό που περιέχει ανόργανα άλατα). Αυτά τα υλικά όμως, αν και αφήνουν την κίνηση των ηλεκτρικών φορτίων μέσα τους, παρουσιάζουν μία «αντίσταση» στην κίνηση των φορτίων λόγο των συγκρούσεων των ηλεκτρονίων με τα άτομα του αγωγού. Εάν ασκήσουμε μία διαφορά δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού, τα ηλεκτρικά φορτία που κινούνται στο εσωτερικό του, δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα. Η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στον αγωγό παράγει θερμότητα, που είναι η χαμένη κινητική ενέργεια των ηλεκτρονίων που συγκρούονται με τα άτομα του αγωγού και τα κάνουν να πάλλονται πιο βίαια. Με την αύξηση της θερμοκρασίας του αγωγού, επειδή τα άτομα κινούνται περισσότερο οι συγκρούσεις μεταξύ των ηλεκτρονίων και των ατόμων είναι πιο συχνές με αποτέλεσμα την αύξηση της αντίστασης του υλικού. Σε αντίθεση με τους αγωγούς, τα υλικά που δεν επιτρέπουν την κίνηση φορτίων στο εσωτερικό τους, συνεπώς στερούνται ελεύθερων ηλεκτρονίων, ονομάζονται μονωτές. Τέτοια υλικά είναι το γυαλί, η πορσελάνη, ο βακελίτης, το καουτσούκ, τα πλαστικά, το αγνό νερό (που δεν περιέχει άλατα), ο ξηρός αέρας και το κενό.

2 2 Υπεραγωγιμότητα Η Ιστορία της Υπεραγωγιμότητας ξεκινά το 1911 με την ανακάλυψη της από τον Ολλανδό φυσικό Χάικε Κάμερλιγκ-Ονες, στον οποίο δόθηκε το βραβείο νόμπελ φυσικής το 1913 για την ανακάλυψη της Υπεραγωγιμότητας. Για αρκετά χρόνια οι φυσικοί ασχολήθηκαν με το φαινόμενο και το αποκορύφωμα ήταν το 1933 με την Ανακάλυψη του Φαινομένου Meissner που θα αναφερθώ στη συνέχεια. Το ενδιαφέρον έσβησε σύντομα επειδή όλοι οι υπεραγωγοί ήταν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν κάτι που δεν σύμφερε για εφαρμογές. Το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε το 1988 με την ανακάλυψη υπεραγωγών σε υψηλές θερμοκρασίες τους λεγόμενους υπεραγωγούς HTS (High Temperature superconductors). Οι αρχικές εφαρμογές των υπεραγωγών έγιναν με LTS και συνεχίστηκαν στη συνέχεια με τους HTS. Σήμερα οι εφαρμογές πάμπολλες και μια υποσχόμενη ανοδική πορεία. Υπεραγωγιμότητα ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία κάποια υλικά παρουσιάζουν μηδενική ωμική αντίσταση. Τα αντίστοιχα υλικά ονομάζονται υπεραγωγοί. Κάτω από μία «κρίσιμη» θερμοκρασία, ορισμένα υλικά (τα οποία μπορεί να είναι αγωγοί ή και μονωτές σε συνήθεις θερμοκρασίες δωματίου συνήθως μέταλλα και κεραμικά) μετατρέπονται σε υπεραγωγούς. Σε έναν υπεραγωγό οι συγκρούσεις μεταξύ ατόμων και ηλεκτρονίων ελαχιστοποιούνται με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό ρεύμα να ρέει ανεπηρέαστο και χωρίς καμία δυσκολία. Η θερμοκρασία κάτω από την οποία ένα υλικό γίνεται υπεραγωγός λέγεται «κρίσιμη» θερμοκρασία. Για τα περισσότερα μέταλλα η κρίσιμη θερμοκρασία είναι κοντά στο απόλυτο μηδέν. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί υπεραγωγός σε θερμοκρασία δωματίου, μια ανακάλυψη που πιθανότατα θα είχε τρομερές συνέπειες στον κλάδο της τεχνολογίας. Μέχρι στιγμής η ψηλότερη κρίσιμη θερμοκρασία που ανακαλύφθηκε σε έναν υπεραγωγό είναι μερικές δεκάδες βαθμούς κελσίου υπό το μηδέν σε μορφή σκόνης. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υπεραγωγιμότητα και πρώτος το ανακάλυψε ο Ολλανδός επιστήμονας Heike Kamerlingh Onnes ( ). Ο Kamerlingh Onnes ήταν επίσης ο πρώτος που κατάφερε να υγροποιήσει τον ήλιο (στους 4,2 βαθμούς Kelvin που είναι περίπου - 269C) και ανέλαβε στη συνέχεια την διεξοδική διερεύνηση των ιδιοτήτων του, φτάνοντας στην ανακάλυψη της υπεραγωγιμότητας. Στις 28 Απριλίου 1911 ο Kamerlingh Onnes παρουσίασε μια αναφορά για τα αποτελέσματα των ερευνών του στην Βασιλική Ακαδημία Επιστημών του Άμστερνταμ. Ονόμασε το νέο φαινόμενο «υπεραγωγιμότητα». Το 1913 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ. Στο διάγραμμα μπορούμε να δούμε τη γραφική παράσταση της αντίστασης του υδραργύρου συναρτήσει της θερμοκρασίας που προέκυψε από τα πειράματα του Kamerlingh Onnes το 1911.

3 3 Φαινόμενο Meissner Στα επόμενα χρόνια πολλοί από τους κορυφαίους θεωρητικούς φυσικούς προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της υπεραγωγιμότητας όπως οι Bohr, Heisenberg, Bloch, Landau, Brillouin, Frenkel, Kroning, Bethe, Casimir, Pauli [αν συμπεριλάβει κανείς και τα ονόματα των Landau και Feynmann που επίσης ασχολήθηκαν με την υπεραγωγιμότητα συμπληρώνουμε μια ντουζίνα βραβείων νόμπελ που απέτυχαν οικτρά!]. Ο Bloch, ο οποίος το 1931 εργαζόταν σκληρά πάνω στην υπεραγωγιμότητα, (χωρίς ποτέ να δημοσιεύσει το έργο του), θυμόταν αργότερα: «Ήμουν τόσο απογοητευμένος από το αρνητικό αποτέλεσμα των προσπαθειών μου, ώστε δεν διέκρινα άλλο τρόπο να προχωρήσω παραπέρα και επί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, για μένα δεν υπήρχε παρά μόνο η κακεντρεχής ικανοποίηση να βλέπω ότι κάποιοι άλλοι συνέχιζαν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, να πέφτουν στη ίδια παγίδα. Έτσι οδηγήθηκα στην φιλοπαίγμονα δήλωση ότι κάθε θεωρία της υπεραγωγιμότητας είναι δυνατόν να αναιρεθεί, η οποία αργότερα παρουσιάστηκε με την ριζοσπαστικότερη μορφή του «θεωρήματος Bloch»: Η υπεραγωγιμότητα είναι αδύνατη. Την αποτυχία των θεωρητικών αντιστάθμιζε μέχρι κάποιο σημείο η πρόοδος των πειραματικών, με σημαντικότερη επιτυχία την ανακάλυψη του φαινομένου Meissner το Ο Walther Meissner και ο Robert Ochsenfeld δυο φυσικοί του Physikalish Technishe Reichsantalt του Βερολίνου, πραγματοποίησαν το εξής πείραμα: Τοποθέτησαν έναν στερεό κύλινδρο από κασσίτερο ή μόλυβδο μέσα σε σταθερό μαγνητικό πεδίο. Οι δυναμικές γραμμές του πεδίου διέσχιζαν το μέταλλο. Στη συνέχεια το μέταλλο ψυχόταν κάτω από την κρίσιμη θερμοκρασία έτσι ώστε να γίνει υπεραγωγός. Τότε οι δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου ξαφνικά αποβαλλόταν από το μέταλλο. Ο διαμαγνητικός χαρακτήρας των υπεραγωγών ήταν εντελώς απροσδόκητος και έφερε τους θεωρητικούς αντιμέτωπους με ένα ακόμη φαινόμενο που έπρεπε να ερμηνεύσουν τα θεωρητικά μοντέλα. Οι υπεραγωγοί χωρίστηκαν αργότερα σε 2 είδη. Το πρώτο είδος μετά από μία μέγιστη τιμή μαγνητικού πεδίου οι μαγνητικές του γραμμές «σπάνε» την ασπίδα του υπεραγωγού και εισχωρούν στο υλικό με αποτέλεσμα το υλικό να παύει να είναι υπεραγωγός (όπως είδαμε και πιο πάνω). Η φύση όμως δε θα άφηνε μία τέτοια ανακάλυψη να πάει χαμένη για αυτό δημιούργησε και μία δεύτερη ομάδα από υπεραγώγιμα υλικά που όταν αυξηθεί αρκετά το μαγνητικό πεδίο αφήνει μερικός τις μαγνητικές γραμμές να το διαπεράσουν. Σε κάποια σημεία του υλικού δημιουργούνται «φλαξόνια» δηλαδή τα άτομα διατάσσονται σε εξαγωνικά σχήματα χτίζοντας ένα είδος σωλήνων που λειτουργούν σαν οδοί για το μαγνητικό πεδίο. Όταν δημιουργηθούν τα φλαξόνια και το μαγνητικό πεδίο διαπεράσει τον υπεραγωγό τότε παρατηρούμε ένα

4 4 φαινόμενο (φαινόμενο Meissner) που παγιδεύει τον υπεραγωγό στο μαγνητικό πεδίο και ονομάζεται «μαγνητική αιώρηση». Αν τοποθετήσουμε ένα μικρό μαγνήτη πάνω από ένα δίσκο υπεραγώγιμου υλικού, ο μαγνήτης θα αιωρείται εξαιτίας των ρευμάτων που αυτός δημιουργεί στον υπεραγωγό [η «υπεραγώγιμη αιώρηση» έχει μελετηθεί σοβαρά ως μέθοδος εξασφάλισης ενός πολύ ομαλού υποστηρίγματος για τα τραίνα που κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες]. Θεωρία BCS Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό αν η αντίσταση δεν μηδενιζόταν. Ο μηδενισμός της αντίστασης ήταν το κομμάτι που δυσκόλεψε την όλη θεωρία γιατί οι απλοί νόμοι τις φυσικής δεν ήταν αρκετοί για να εξηγήσουν το φαινόμενο το οποίο τελικά εξηγήθηκε με κβαντική φυσική. Τελικά την αρχή για μία μικροσκοπική εξήγηση της υπεραγωγιμότητας έκανε ένας άσημος γερμανός φυσικός, ο Herbert Frohlich, διατύπωσε το 1950 την ιδέα ότι ίσως η υπεραγωγιμότητα να ήταν αποτέλεσμα μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ των ηλεκτρονίων και των κβαντωμένων δονήσεων του πλέγματος (τα λεγόμενα φωνόνια. O Frohlich όμως είχε σκεφτεί μόνον την αλληλεπίδραση ηλεκτρονίων με τα φωνόνια αλλά όχι και τις δυνάμεις μεταξύ των ηλεκτρονίων. Αργότερα οι JοhnBardeen και DavidPine το 1955 συνυπολόγισαν και την άμεση άπωση Coulomb που αναπτύσσεται μεταξύ των ηλεκτρονίων και απέδειξαν ότι ακόμη και σ αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να υπάρχει έλξη σε χαμηλές ενέργειες άρα η θεωρία του Frohlich μπορούσε να θεωρηθεί δυνατή. Η Υπεραγωγιμότητα οφείλεται στο σχηματισμό του φωνονίου μέσα στον κρύσταλλο που συνοδεύει το bipolaron (ένα ζεύγος ηλεκτρονίων). Τα ηλεκτρόνια είναι οι φυσικοί φορείς του ηλεκτρικού ρεύματος στους αγωγούς και οι συγκρούσεις τους στο κρυσταλλικό πλέγμα του υλικού κατά την εξαναγκασμένη διέλευσή τους μέσα από αυτό, προκαλούν το φρενάρισμά τους και εκεί οφείλεται η ωμική αντίσταση. Οι συγκρούσεις των ηλεκτρονίων γίνονται πάνω στα άτομα του κρυστάλλου α) λόγω των ατελειών στο πλέγμα και β) λόγω της μη μηδενικής θερμοκρασίας του κρυστάλλου από την οποία τα άτομά του ταλαντώνουν και καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στατιστικά και έτσι μικραίνει ο ελεύθερος χώρος διέλευσης για τα ηλεκτρόνια. Στην υπεραγωγιμότητα τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Τα άτομα στον υπεραγωγό καταρχήν δεν ταλαντώνουν πλέον έντονα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και τα πλεγματικά κενά κλείνουν. Δεν είναι όμως αρκετή συνθήκη αυτή για την εμφάνιση της υπεραγωγιμότητας. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, ανάλογα με το υλικό, που δίνουν υπεραγώγιμες ιδιότητες στο υλικό. Στην πρώτη ομάδα υπεραγώγιμων υλικών (παλαιό μοντέλο) τα ηλεκτρόνια αποκτούν δεσμούς ανά δύο (ζεύγη Κούπερ) και σχηματίζουν ένα νέο σωματίδιο με διαφορετικές ιδιότητες από το γνωστό ηλεκτρόνιο. Σύμφωνα με την θεωρία BCS τα ηλεκτρόνια είναι φορτισμένα αρνητικά, απωθούν όμως τους δεσμούς των ηλεκτρονίων μεταξύ τους και σχηματίζονται οι ταλαντώσεις των ατόμων του πλέγματος που ταξιδεύουν από άτομο σε άτομο στον κρύσταλλο, που ονομάζονται φωνόνια, οι οποίες δημιουργούν έναν ιδανικό «κινούμενο χώρο» ανάμεσα στα άτομα που ταξιδεύει με την ταχύτητα του ήχου μέσα στον κρύσταλλο, μέσα στον οποίο τα ηλεκτρόνια αλληλεπιδρούν ανά δύο και ταξιδεύουν με τρόπο που να μην εμφανίζεται συνολικά η ιδιότητα της ιδιοστροφορμής του καθενός. Τα ηλεκτρόνια φαίνονται σαν να είναι «δεμένα» με κάποιο τρόπο και το ένα δεν αφήνει

5 5 το άλλο να «χτυπήσει» πάνω στο κρυσταλλικό πλέγμα και έτσι δεν υπάρχουν συγκρούσεις, άρα μηδενίζεται η ηλεκτρική αντίσταση του υλικού. Είναι ανάλογο με μια ομάδα ανθρώπων που διασχίζουν ένα δρόμο γεμάτο λακκούβες, στις οποίες θα σκόνταφτε ο καθένας μόνος του και, πιασμένοι χέρι με χέρι, βοηθούν ο ένας τον άλλο να υπερπηδούν τα εμπόδια. Στα ζεύγη κούπερ το μπροστινό ηλεκτρόνιο συνδέεται μέσω του φωνονίου του πλέγματος με αυτό που το ακολουθεί και «ανοίγει το δρόμο» για το πίσω, το οποίο δε συναντά πλέον αντίσταση. Όμως και το μπροστινό που ηγείται δεν εμφανίζει την ιδιοστροφορμή ενός μοναχικού ηλεκτρονίου ώστε να αντιδρά με τον κρύσταλλο όπως συνήθως. Οι αποστάσεις μεταξύ των ηλεκτρονίων σε ένα ζεύγος κούπερ είναι μερικό πολλαπλάσιο των πλεγματικών αποστάσεων των ατόμων. Το μπροστινό ηλεκτρόνιο παραμορφώνει το πλέγμα κατά τη διέλευσή του μέσα από αυτό λόγω του φορτίου του. Η παραμόρφωση του πλέγματος που κλείνει πίσω από το μπροστινό ηλεκτρόνιο εμφανίζει θετικό φορτίο που παγιδεύει, έλκοντας, το δεύτερο ηλεκτρόνιο πίσω από το πρώτο, με πολύ χαλαρό δεσμό. Για την δημιουργία μίας δεύτερης θεωρίας για την υπεραγωγιμότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο η ανακάλυψη μιας ασυνήθιστης υπεραγώγιμης κατάστασης σε μαγνητικό πεδίο, από τον σοβιετικό επιστήμονα A. Abricosov. Πριν από την ανακάλυψη αυτή θεωρείτο ότι ένα μαγνητικό πεδίο ήταν αδύνατο να διεισδύσει το σώμα όσο βρισκόταν στην υπεραγώγιμη φάση. Ο Α. Abricosov έδειξε ότι σε συγκεκριμένες συνθήκες το μαγνητικό πεδίο μπορούσε να διεισδύσει στον υπεραγωγό με την μορφή στροβίλων ρεύματος των οποίων ο πυρήνας επανερχόταν στην φυσιολογική κατάσταση αλλά η περιφέρειά τους παρέμεινε υπεραγώγιμη. Έτσι, ανάλογα με τη συμπεριφορά τους σε ένα μαγνητικό πεδίο οι υπεραγωγοί χωρίστηκαν σε δυο κατηγορίες: στους υπεραγωγούς πρώτου τύπου (παλαιοί υπεραγωγοί) και στους υπεραγωγούς δεύτερου τύπου που επέτρεπαν το μαγνητικό πεδίο να τα διαπεράσει μερικός. Η θεωρία BCS είχε προβλέψει πως η υπεραγώγιμη κατάσταση δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε θερμοκρασίες ψηλότερες από 40Κ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι J. Georg Bednorz και K. Αlex Muller εργάζονταν σαν αλχημιστές, στο εργαστήριο της ΙΒΜ στην Ελβετία, με εκατοντάδες διαφορετικά οξείδια, τροποποιώντας τα συστατικά, την ποσότητα και τις συνθήκες σύνθεσής τους. Σ αυτή την επιμελή προσπάθεια τον χειμώνα , προσέγγισαν μια ένωση Βαρίου, Λανθανίου, Χαλκού και Οξυγόνου (το λεγόμενο κεραμικό οξειδίου μετάλλου La Ba Cu O) που εμφάνιζε υπεραγώγιμα χαρακτηριστικά στους 35 Κ! Αυτή η θερμοκρασία ήταν ρεκόρ για την εποχή εκείνη και μετά από μια τέτοια ανακάλυψη όπως ήταν φυσικό στις αρχές του 1987, όλος ο κόσμος ξεκίνησε να αναζητά πυρετωδώς νέους υπεραγωγούς και ερευνούσε τις ιδιότητες όσων είχαν ήδη ανακαλυφθεί. Οι έρευνες στον πειραματικό τομέα απαιτούσαν όλο και ακριβότερο εξοπλισμό αλλά και μεγάλες ομάδες επιστημόνων. Μέσα στο 1987 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στους Bednorz και Muller. Πρόκειται για μια από τις πιο ταχύτερες

6 6 αναγνωρίσεις που έγιναν στην ιστορία του βραβείου. Η ανακάλυψη της υπεραγωγιμότητας υψηλής θερμοκρασίας είναι κάτι το μοναδικό στη σύγχρονη εποχή. Η ανακάλυψη των Bednorz και Muller ήταν εντυπωσιακή επειδή αυτές οι ενώσεις περιέχουν στοιχεία που βρίσκονται εύκολα. Στην πραγματικότητα, οι συγκεκριμένοι υπεραγωγοί είναι δυνατόν να κατασκευαστούν μέσα σε μια μέρα στο εργαστήριο χημείας ενός γυμνασίου. Το 1995 το ρεκόρ όσον αφορά την κρίσιμη θερμοκρασία είχε φτάσει στους 164 Κ και το κατείχε ένα κεραμικό με σύνθεση Hg Ba Ca Cu O υπό πίεση. Ο μηχανισμός δημιουργίας ζευγών Cooper της θεωρίας BCS λειτουργούσε ικανοποιητικά όσον αφορούσε την υπεραγωγιμότητα σε συμβατικά υπεραγώγιμα υλικά παλαιού τύπου. Δεν μπορούσε όμως να ερμηνεύσει την υπεραγωγιμότητα στα πολυμεταλλικά οξείδια του χαλκού υπεραγωγοί 2 ου τύπου. Τα ηλεκτρόνια και τα φωνόνια σε έναν υπεραγωγό με υψηλή κρίσιμη θερμοκρασία σύμφωνα με την θεωρία BCS θα αλληλεπιδρούσαν ισχυρότατα μεταξύ τους. Στην περίπτωση αυτή, η κρυσταλλική δομή του υλικού θα παραμορφωνόταν με τέτοιο τρόπο που οι δεσμοί των ηλεκτρονίων με την ενέργεια που θα κέρδιζαν θα έπαυαν να είναι συνδεδεμένα τότε το υλικό θα έπαυε να είναι υπεραγώγιμο και συνήθως ούτε καν αγώγιμο. Επιπλέον το μοντέλο BCS βασίζεται στο γεγονός ότι τα ηλεκτρόνια είναι πολύ πιο ενεργητικά από τα φωνόνια. Τα ηλεκτρόνια κινούνται ταχύτερα από τα φωνόνια, έτσι ώστε το πρώτο ηλεκτρόνιο θα έχει απομακρυνθεί πολύ από το μετατοπισμένο ιόν όταν θα φτάνει το δεύτερο ηλεκτρόνιο. Η απόσταση αυτή μεταξύ των ηλεκτρονίων ελαττώνει το φαινόμενο της άπωσης μεταξύ τους. Η ιδέα που πρώτος διατύπωσε ο Douglas Scalapino του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ήταν ότι οι μαγνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενός ηλεκτρονίου και των ατόμων στο πλέγμα ίσως μπορούν να οδηγήσουν στον σχηματισμό πολύ ισχυρών ζευγών Cooper. Ας υποθέσουμε ότι ο μαγνήτης ενός διερχόμενου ηλεκτρονίου έχει ως αποτέλεσμα την αναστροφή του μαγνητικού ενός ατομικού μαγνήτη. Επειδή οι μαγνήτες των γειτονικών ατόμων αλληλεπιδρούν, η διαταραχή αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα γειτονικά στον μαγνήτη άτομα να αναστραφούν επίσης μαγνητικά. Αφού το ηλεκτρόνιο έχει απομακρυνθεί η διαταραγμένη μορφή του πλέγματος διατηρείται για λίγο και μπορεί να ελκύσει ένα άλλο διερχόμενο ηλεκτρόνιο. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως μηχανισμός «διακύμανσης σπιν» και αποδείχτηκε πειραματικά το 1992, ότι οι διακυμάνσεις σπιν είναι πράγματι ικανές να συνδέσουν ηλεκτρόνια σε ζεύγη και να τα διατηρήσουν μαζί παρά τον θερμικό θόρυβο που υπάρχει στις υψηλές θερμοκρασίες.

7 7 Χρήσεις των υπεραγωγών. Θα αναφερθώ στη συνέχεια σε χρήσεις των υπεραγωγών σήμερα αλλά και μελλοντικές. Μαγνητικός Τομογράφος: Μια περιοχή όπου οι υπεραγωγοί μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο είναι στο επίπεδο του βιομαγνητισμού. Οι γιατροί χρειάζονται αναίμακτα μέσα τα οποία θα τους πληροφορούν λεπτομερώς τι συμβαίνει μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό είναι εφικτό με τον MRI. Ο MRI δημιουργεί στο χώρο που βρίσκεται ο ασθενής ισχυρό σταθερό μαγνητικό πεδίο ~1Tesla. Αυτό το πεδίο δίνει ενέργεια στα άτομα του υδρογόνου που υπάρχουν στο νερό και στους υδατάνθρακες του σώματος. Μετά τα άτομα αυτά αποδίδουν την ενέργεια αυτή σε μια συχνότητα η οποία μπορεί να ανιχνευτεί και να απεικονιστεί μετά από επεξεργασία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή τρισδιάστατα, το μέρος του σώματος το οποίο μας ενδιαφέρει. Στη φωτογραφία MRI ενός ανθρώπινου κρανίου SQUID: Το Korean Superconductivity Group (KRISS) έχει μεταφέρει τη βιομαγνητική τεχνολογία ένα βήμα μακρύτερα με την ανάπτυξη ενός ταλαντωτή SQUID για χρήση στη μαγνητοεγκεφαλοτομογραφία. Τα SQUID είναι ικανά να αισθάνονται μια αλλαγή του πεδίου που είναι 100 εκατομμύρια φορές μικρότερη από το πεδίο το οποίο κινεί τη βελόνα μιας πυξίδας. Με αυτή την τεχνολογία το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εξερευνηθεί σε συγκεκριμένα βάθη χωρίς την ανάγκη ενός ισχυρού μαγνητικού πεδίου, όπως αυτού που δίνει ο MRI. Η εικόνα απεικονίζει ένα SQUID, του πιο ευαίσθητου τύπου ανιχνευτή που είναι γνωστός στην επιστήμη. Αποτελείται από ένα υπεραγώγιμο βρόχο μαζί με δύο Josephson Junctions. Επιταχυντές Σωματιδίων: Οι υψηλής ενέργειας επιταχυντές δε θα είχαν γίνει ποτέ κατασκευάσιμοι αν δε χρησιμοποιούνταν υπεραγωγοί, λόγω των τεράστιων χρηματικών κεφαλαίων που απαιτούσαν. Τώρα όμως χρησιμοποιώντας υπεραγώγιμους μαγνήτες είναι δυνατό να επιταχύνουμε υποατομικά σωματίδια κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Οι πρώτες ενέργειες έγιναν στην Αμερική, όμως τώρα γίνεται και κάτι ανάλογο στην Ευρώπη από τη CERN Υπολογιστές Petaflop: Το National Science Foundation μαζί με τη NASA και DARPA και διάφορα πανεπιστήμια ερευνούνε σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές petaflop. Το petaflop είναι χιλιατρισεκατομμύρια μικρολειτουργίες ανά δευτερόλεπτο. Σήμερα τα γρηγορότερα συστήματα υπολογιστών έχουν φθάσει ταχύτητες teraflop (τρισεκατομμύρια λειτουργίες το δευτερόλεπτο). Ο γρηγορότερος είναι ο Cray X1TM που τρέχει με 52.4 teraflop το δευτερόλεπτο. Οι ερευνητές του TRW έχουν υπολογίσει ότι 100 εκατομμύρια Josephson Junctions πάνω σε 4000 μικροεπεξεργαστές θα είναι απαραίτητα για να φθάσουν την ταχύτητα των 32 petabit. Οι Josephson Junctions θα ενσωματωθούν μέσα σε τρανζίστορ (FET) τα οποία θα γίνουν μέρος λογικού

8 8 κυκλώματος μέσα σε επεξεργαστές (εικόνα 1.6). Ακόμη πρόσφατα έχει παρουσιαστεί στο ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ ότι τα μικρά μαγνητικά πεδία τα οποία διεισδύουν στους υπεραγωγούς τύπου II μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση και επανάκτηση πληροφοριών. Έτσι λοιπόν δεν είναι υπερβολικό συμπέρασμα να πούμε ότι οι υπολογιστές του μέλλοντος θα κτίζονται με βάση υπεραγώγιμες συσκευές. Υπεραγώγιμα φίλτρα: Στις βιομηχανίες ηλεκτρονικών φτιάχνονται τώρα υπερυψηλής επίδοσης φίλτρα. Αφού το υπεραγώγιμο φίλτρο έχει σχεδόν μηδενική αντίσταση και για υψηλές συχνότητες, τότε πιο πολλά στάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πετύχουμε την επιθυμητή απόκριση συχνότητας. Αυτό μεταφράζεται στην ικανότητα να παίρνουμε τις επιθυμητές συχνότητες και να κόβουμε τις ανεπιθύμητες σε εφαρμογές όπως είναι η κινητή τηλεφωνία. Οι παρεμβολές είναι παντού με αποτέλεσμα να αυξάνει ο θόρυβος, να διακόπτονται τα τηλεφωνήματα, να μειώνεται η ικανότητα χρησιμοποίησης δεδομένων καθώς και η ταχύτητα αποστολής τους. Τα συμβατικά φίλτρα υστερούν σε σχέση με τα υπεραγώγιμα τα οποία εμποδίζουν τις παρεμβολές και αυξάνουν την ικανότητα χρησιμοποίησης και την ταχύτητα δεδομένων. Υπεραγώγιμοι Κινητήρες: Οι υπεραγωγοί βρίσκουν πολλές εφαρμογές και στο στρατό. Συγκεκριμένα HTS SQUIDS χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση υποβρυχίων και ναρκοπεδίων. Ακόμη πολύ μικρότεροι υπεραγώγιμοι κινητήρες από τους συμβατικούς κατασκευάζονται για τα πολεμικά πλοία. Στα μέσα του Ιούλη του 2001 η American Superconductor παρέδωσε ένα 5000 hp κινητήρα φτιαγμένο με υπεραγώγιμο σύρμα Στρατιωτικές χρήσεις: Ακόμη ο στρατός ψάχνει τρόπο να χρησιμοποιήσει την υπεραγώγιμη ταινία ως ένα τρόπο για μειώσει το μήκος των κεραιών πολύ χαμηλών συχνοτήτων που εφαρμόζονται στα υποβρύχια. Κανονικά όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα τόσο μακρύτερη πρέπει να είναι και η κεραία. Όμως βάζοντας ένα πηνίο από σύρμα στην κορυφή της κεραίας τότε θα έχω την ίδια λειτουργία σαν να ήταν μακρύτερη. Δυστυχώς όμως βάζοντας το πηνίο αυξάνουν οι απώλειες του συστήματος, όμως αν βάλω υπεραγώγιμο πηνίο τότε το πρόβλημα αυτό υπερπηδείται έτσι μπορεί να έχω πολύ μικρά μήκη κεραίας. Το Electronic Materials και το Devices Research Group του πανεπιστημίου του Binmingham(UK) έχει εγγυηθεί ότι θα δημιουργήσει τη πρώτη υπεραγώγιμη κεραία μικροκυμάτων. Τέλος η πιο ατιμωτική χρήση των υπεραγωγών είναι με την ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικών βομβών (E-Bombs). Αυτές οι βόμβες (εικόνα 1.10) θα μπορούν να χρησιμοποιούν ισχυρά μαγνητικά πεδία που θα παράγονται από υπεραγωγούς για να δημιουργήσουν γρήγορους και μεγάλης έντασης ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς (EMP) για να καταστρέψουν τον εχθρικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Αυτές οι βόμβες μπορούν να ελευθερώσουν τεράστια ποσά ισχύος (2GW) στιγμιαία υπό την μορφή ηλεκτρομαγνητικού κύματος καταστρέφοντας έτσι με τα ισχυρά ρεύματα που θα επαχθούν, κάθε ηλεκτρονική συσκευή. Υπεραγωγίμος ανιχνευτής φωτός: Υπεραγώγιμοι ανιχνευτές ακτίνων Χ και σούπερ γρήγοροι ανιχνευτές φωτός έχουν αναπτυχθεί χάρη στην έμφυτη ικανότητα των υπεραγωγών να ανιχνεύουν πολύ μικρές ποσότητες ενέργειας.

9 9 Υπεραγωγοί στο διαδίκτυο: Επίσης οι υπεραγωγοί ίσως πολύ σύντομα να παίξουν το δικό τους ρόλο στις επικοινωνίες μέσω Internet. Το Φεβρουάριο του 2000 το Irvine Sensors Corporation έλαβε $1 εκατομμυρίου για να κάνει έρευνα και να αναπτύξει με τη βοήθεια υπεραγωγών μέγιστη ταχύτητα δεδομένων για τις επικοινωνίες στα 160 GHz. Τραίνα μαγνητικής αιώρησης (Maglev trains): Η μαγνητική αιώρηση είναι μια εφαρμογή όπου οι υπεραγωγοί παρουσιάζουν άριστα αποτελέσματα. Οχήματα μεταφοράς όπως τραίνα, μπορούν να επιπλέουν πάνω σε δυνατούς υπεραγώγιμους μαγνήτες και ουσιαστικά να εξαφανίζουν την τριβή που παρουσιάζει το συμβατικό τραίνο με τις ράγες στο έδαφος. Ο υπουργός μεταφορών της Ιαπωνίας εξουσιοδότησε την κατασκευή πειραματικής γραμμής για τοyamanashi Maglev, η οποία άρχισε στις 3 Απριλίου 1997.Δύο χρόνια μετά στις 14 Απριλίου 1999 το πειραματικό όχημα MLX 01 που βλέπουμε στην εικόνα έφθασε στην απίστευτη ταχύτητα των 547 χιλιομέτρων την ώρα Υπεραγώγιμα καλώδια υψηλής θερμοκρασίας (HTS cables): Τα HTS καλώδια μπορούν να μεταφέρουν 3 ως 5 φορές μεγαλύτερη ισχύ από τα αντίστοιχα από χαλκό. Μπορούν να μεταφέρουν ρεύμα με αμελητέες απώλειες, έτσι εξοικονομούμε χρήματα. Ακόμη εξοικονομούμε χώρο αφού με πιο μικρό αριθμό HTS καλωδίων από τα αντίστοιχα συμβατικά μπορούμε να στείλουμε την ίδια ισχύ. Η Αμερική και η Ιαπωνία κάνουν σχέδια να αντικαταστήσουν τα υπόγεια καλώδια χαλκού με υπεραγώγιμα τύπου BSCCO τα οποία ψύχονται από υγρό άζωτο. Κάνοντας το αυτό θα μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερη ισχύ. Ακόμη να αναφέρουμε ότι 250 λίτρες από υπεραγώγιμα καλώδια αντικατέστησαν λίτρες από καλώδια χαλκού κάνοντας έτσι τεράστια εξοικονόμηση χώρου. Μια ιδεατή εφαρμογή των υπεραγωγών είναι να τους εφαρμόσουν στη μεταφορά εμπορεύσιμης ισχύος στις πολιτείες. Όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο λόγω του μεγάλου κόστους και της αδυναμίας ψύξης χιλιομέτρων από υπεραγώγιμα καλώδια σε κρυογονικές θερμοκρασίες.παρόλα αυτά η Pirelli εγκατέστησε τρία 400 ποδών HTS καλώδια για το Detroit Edison ικανά να δίνουν 100 εκατομμύρια watt ισχύ. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά όπου ηλεκτρική ενέργεια πωλείται στους καταναλωτές του Αμερικανικού δικτύου μέσο HTS καλωδίων. HTS γεννήτριες: Οι γεννήτριες χρησιμοποιούν υπεραγώγιμα σύρματα στη θέση των μαγνητών από σίδηρο. Είναι πιο αποδοτικές από τις συμβατικές, συγκεκριμένα η απόδοση τους είναι πάνω από 99%.Ακόμη το μέγεθος και το βάρος τους είναι το μισό σε σχέση με τις αντίστοιχες ισχύος συμβατικές. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά τις κάνουν να είναι πιο επικερδής από τις συμβατικές. Η General Electric υπολόγισε ότι οι παγκόσμιες αγοραπωλησίες για τις υπεραγώγιμες γεννήτριες την επόμενη δεκαετία θα είναι $20 30 δισεκατομμύρια δολάρια HTS κινητήρες: Όπως και οι γεννήτριες έτσι και αυτοί φτιάχνονται από πηνία από υπεραγώγιμα υλικά. Είναι πιο αποδοτικοί και πιο μικροί σε μέγεθος από τους αντίστοιχους συμβατικούς. Μαγνητική υπεραγώγιμη αποθήκευση ενέργειας (SMES): Η αποθήκευση ενέργειας έχει σκοπό τη σταθεροποίηση της ισχύος του δικτύου, ώστε να αποφευχθούν διακυμάνσεις του φορτίου, που έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Η ενέργεια αποθηκεύεται ως ενέργεια μαγνητικού πεδίου. Τα SMES έχουν το πλεονέκτημα ότι αντιδρούν σχεδόν

10 10 ακαριαία στις μεταβολές της ισχύος και ότι έχουν απεριόριστους κύκλους επαναφόρτισης. HTS Μετασχηματιστές: Οι HTS μετασχηματιστές είναι πιο αποτελεσματικοί και φιλικοί στο περιβάλλον από ότι οι συμβατικοί. Χρησιμοποιούν υγρό άζωτο για μόνωση και ψύξη αντί του λαδιού, έχουν μειωμένο βάρος και μέγεθος σε σχέση με τους συμβατικούς, και ακόμη περιορίζουν αυτόματα την εξάπλωση των επικίνδυνων ρευμάτων σφάλματος, προσφέροντας έτσι σημαντικά στην αξιοπιστία και στην καλύτερη αποδοτικότητα του συστήματος. Επίσης οι HTS μετασχηματιστές δεν παρουσιάζουν κίνδυνο φωτιάς και είναι αθόρυβοι σε σχέση με τους συμβατικούς. Περιοριστές ρεύματος σφάλματος (Fault Current Limiters, FCL): Ένας υπεραγωγός επιδρά με φυσικό τρόπο ώστε να περιορίζει τα υψηλά ρεύματα, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύει το δίκτυο από διάφορες υπερτάσεις (π.χ. υπερτάσεις λόγω κεραυνών, εσωτερικές υπερτάσεις, κ.α ). Συμπεράσματα Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον καθώς ανακαλύπτουν συνέχεια υπεραγωγούς σε όλο και πιο ψηλές θερμοκρασίες. Αυτό υπολογίζουμε να συνεχιστεί και στο μέλλον. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά από ότι στο διάγραμμα η θερμοκρασία που γίνονται κάποια στοιχεία Υπεραγωγοί Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιουνίου του 2002 από το Conectus Consortium, η παγκόσμια αγορά υπεραγώγιμων προϊόντων αναμένεται να φθάσει τα $5 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής κατά το έτος 2010 και στα $38 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος Οι υπεραγωγοί χαμηλής θερμοκρασίας αναμένονται να συνεχίσουν να έχουν σημαντικό ρόλο όπου χρειάζονται ισχυρά πεδία όπως στον MRI και ακόμη στην επιστημονική έρευνα. Οι υπεραγωγοί υψηλής θερμοκρασίας αναμένονται να εγκατασταθούν στις νέες βιομηχανίες. Το γράφημα δίνει μια ζωηρή εικόνα των διαφόρων αγορών στις οποίες αναμένεται να συμβάλλουν οι υπεραγωγοί. Ακόμη έχει ειπωθεί ότι η εισαγωγή των υπεραγωγών στη βιομηχανία υπόσχεται να κάνει ότι έχει κάνει η οπτική ίνα στις τηλεπικοινωνίες. Νέες εφαρμογές των υπεραγωγών θα κάνουν την εμφάνιση τους με την περαιτέρω αύξηση της κρίσιμης θερμοκρασίας. Οι υπεραγωγοί που ψύχονται με υγρό άζωτο έδωσαν τη δυνατότητα στη βιομηχανία να χρησιμοποιήσει την υπεραγωγιμότητα με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με τους υπεραγωγούς που ψύχονται με υγρό ήλιο. Έτσι λοιπόν, μια πιθανή ανακάλυψη υπεραγωγών με κρίσιμη θερμοκρασία ίση με αυτή του περιβάλλοντος θα έχει τη δυνατότητα να φέρει τις υπεραγώγιμες συσκευές στην καθημερινή μας ζωή. Η μελλοντική διείσδυση των υπεραγωγών στην καθημερινή μας ζωή εξαρτάται επίσης και από τη βελτίωση στο πεδίο της κρυογονικής ψύξης. Καινούριες, υψηλής αποδοτικότητας μαγνητοθερμογονικής επίδρασης ουσίες όπως το γαδολίνιο πυρίτιο - γερμάνιο αναμένονται να μπούνε στην αγορά σύντομα. Με τέτοια συστήματα ψύξης θα διευκολυνθεί η χρησιμοποίηση των HTS υλικών. Παρόλα αυτά, χρονικά κενά, μεταξύ ανακαλύψεων και πρακτικών εφαρμογών είναι συχνά μεγάλα. Για παράδειγμα η ανακάλυψη του Laser στη δεκαετία του 1960, μόλις πρόσφατα έχει εκτιμηθεί η αξία του

11 11 με εφαρμογές όπως στην ιατρική, στις τηλεπικοινωνίες και στα compact disc players. Έτσι η γρήγορη ανάπτυξη στο πεδίο της υπεραγωγιμότητας κάνει τον καθένα να πιστεύει ότι οι εφαρμογές των υπεραγωγών περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας και το χρόνο. Βιβλιογραφία 1. Ε. Ν. Οικονόμου, «Η Φυσική Σήμερα, αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας», Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Η ρήξη, η κούρσα της Υπεραγωγιμότητας, Robert M Hazen, Μετάφραση: Αλέκος Ζαγοραίος, Φυσικός, Εκδόσεις Τροχαλία 3. ΥΠΕΡΑΓΩΓΟΙ, και υπερ-προσδοκίες, Χ. Βόρβογλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Άρθρο Το ΒΗΜΑ, 01/04/2007, Σελ.: H05, Κωδικός άρθρου: B15028H051, ID: Σημειώσεις στην τεχνολογία Υλικών και εξαρτημάτων, Δρ Μ. Χανιά, Γενικό Τμήμα θετικών Επιστημών, ΤΕΙ Χαλκίδος 5. Εφαρμογές Ηλεκτρικής Ισχύος με Υπεραγώγιμα Υλικά υψηλής θερμοκρασίας, Διπλωματική Εργασία, Φαρμακάς Χάρης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη Ηelge Kragh, «Οι γενιές των κβάντων», Μετάφραση: Γιώργος Κατσιλιέρης, Εκδόσεις Κάτοπτρο Α. Buzdin και V. Tugushev, «Η Φυσική των χαμηλών θερμοκρασιών», QUANTUM Μάρτιος/Απρίλιος Α. Buzdin και Α. Varlamov, «Νικώντας τις αντιστάσεις», QUANTUM Μάιος/Ιούνιος R. Feynman, «The Feynman Lectures on Physics», Vol. iii, Addison Wesley Publishing Company, Κ. Ξυλοπαρκιώτης, «Υπεραγωγιμότητα σε υψηλές Θερμοκρασίες», Περισκόπιο της Επιστήμης, Σεπτέμβριος Tony Hey και Patrick Walters, «Το κβαντικό σύμπαν», Μετάφραση: Νίκος Λιλής, Εκδόσεις Κάτοπτρο, Robert Hazen, «Η ΡΗΞΗ, Η κούρσα της υπεραγωγιμότητας», Μετάφραση: Αλέκος Ζαγοραίος, Εκδόσεις Κάτοπτρο, Scientific American, Τεύχη: Φεβρουάριος 1999, Ιούλιος Wikipedia Free Encyclopedia « 15. Superconductors power up: r.html 16. Uses of superconductors:

12 12

Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί. τους στη θετική σκέψη. Ερευνητική εργασία (Project)

Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί. τους στη θετική σκέψη. Ερευνητική εργασία (Project) Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη Ερευνητική εργασία (Project) Οι Έλληνες είναι οι δημιουργοί της τέχνης, της φιλοσοφίας και της επιστήμης, καθώς την εποχή εκείνη η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμοί και Σχολεία. ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 105-106

Σεισμοί και Σχολεία. ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 105-106 Σεισμοί και Σχολεία Κεχαγιάς Στέργιος, Διευθυντής του 3ου 6/θ Δ.Σ Ελευθερούπολης, μετεκπαιδευμένος στο πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών και των Τεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια εργασίας: Ιωάννης Τραγουδάρας Αριθμός Μητρώου 1340200200524

Επιμέλεια εργασίας: Ιωάννης Τραγουδάρας Αριθμός Μητρώου 1340200200524 Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής-Τομέας Δημοσίου Δικαίου ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 εαρινό εξάμηνο Διδάσκων: Καθηγητής Α. Δημητρόπουλος Επιμέλεια εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

Από το «Δρόμο του Εγώ» στο «Δρόμο των Άλλων»

Από το «Δρόμο του Εγώ» στο «Δρόμο των Άλλων» Από το «Δρόμο του Εγώ» στο «Δρόμο των Άλλων» Σειρά Ολιστικής Φιλοσοφίας Άθως Όθωνος Ιατρος Ομοιοπαθητικης Ιατρικης 1 Σειρά Ολιστικής Φιλοσοφίας Από το «Δρόμο του Εγώ» στο «Δρόμο των Άλλων» Συζητώντας με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΔΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ. Οι διακρίσεις αυτές συνοδεύονται από αντίστοιχο διακριτικό για τη στολή, όπως αυτά

ΠΡΟΟΔΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ. Οι διακρίσεις αυτές συνοδεύονται από αντίστοιχο διακριτικό για τη στολή, όπως αυτά ΠΡΟΟΔΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ Το Πρόγραμμα της Ομάδος Προσκόπων προσφέρει στα παιδιά της ηλικίας αυτής κίνητρα και ευκαιρίες για ηθική, πνευματική, φυσική και κοινωνική ανάπτυξη διευρύνοντας τις ατομικές κλίσεις και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στον Πανούλη. Γιάννης

Στον Πανούλη. Γιάννης Στον Πανούλη Γιάννης Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, Στο βιβλίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μεθοδολογία αντιμετώπισης των θεμάτων που καλύπτουν την προς εξέταση ύλη. Αυτό επιτυγχάνεται με την επίλυση και τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΕΡΟΒΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΡΟΗΣ ΑΝΑΕΡΟΒΙΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣτΕ 4531/2009 Θέμα : [Νόμιμη απόρριψη αίτησης για οριοθέτηση ρέματος]

ΣτΕ 4531/2009 Θέμα : [Νόμιμη απόρριψη αίτησης για οριοθέτηση ρέματος] ΣτΕ 4531/2009 Θέμα : [Νόμιμη απόρριψη αίτησης για οριοθέτηση ρέματος] Περίληψη : Σκοπός της οριοθέτησης (μη πλεύσιμου) ποταμού ή του ρέματος, είναι η αποτύπωση της φυσικής κοίτης του ενόψει του χαρακτήρα

Διαβάστε περισσότερα

Eric Hoffer Ο φανατικός

Eric Hoffer Ο φανατικός Eric Hoffer Ο φανατικός Το βιβλίο ασχολείται με ιδιορρυθμίες, που είναι κοινές σ όλα τα μαζικά κινήματα. Με κοινά χαρακτηριστικά που τους προσδίδουν οικογενειακή ομοιότητα, χρησιμοποιώντας τη λέξη οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το Πρόγραμμα «Σκαπανέας» «ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ΑΘΗΝΑ 2012 Το σχέδιο στο εξώφυλλο είναι

Διαβάστε περισσότερα

6. Ρ. Μούζιλ, Ο νεαρός Τέρλες

6. Ρ. Μούζιλ, Ο νεαρός Τέρλες 35 6. Ρ. Μούζιλ, Ο νεαρός Τέρλες Τα πάντα γύρω του έμοιαζαν τώρα άδεια και βαρετά. Στο μεταξύ είχε μεγαλώσει κάτι άγνωστο και σκοτεινό ένιωθε να ξυπνάει μέσα του: ήταν η εφηβεία που άρχιζε. Και την κρίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-13

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-13 ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Προς όλα τα μέλη, Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου, 2012 Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 73. Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή...

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 73. Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή... 1 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 73 Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή... 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ.3 Το πολυτεχνείο δεν τέλειωσε ποτέ Σελ.5 Η σύγχρονη κοινοβουλευτική «χούντα» Σελ.9 Χρονικό της Εξέγερσης (Τετάρτη 14/11) Σελ.10

Διαβάστε περισσότερα

Ο περίπλους της Γης και της Ανταρκτικής. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα ΣΤ Δημοτικού Η θαλασσοπορία του Μαγγελάνου Γεωγραφία

Ο περίπλους της Γης και της Ανταρκτικής. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα ΣΤ Δημοτικού Η θαλασσοπορία του Μαγγελάνου Γεωγραφία Ο περίπλους της Γης και της Ανταρκτικής Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα ΣΤ Δημοτικού Η θαλασσοπορία του Μαγγελάνου Γεωγραφία 1. Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό με σκοπό να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Της Περάκη Εμμανουέλας ΘΕΜΑ: «ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Η ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ -ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ Ο2 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Αιφνιδιασμένη η Δυτική κοινή γνώμη παρακολουθεί αμήχανα τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και αγωνιά για τις επιπτώσεις μίας πολιτικής και στρατιωτικής κλιμακώσεως.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΑΥΓΙΚΟΥ ΑΓΑΠΗ-ΔΙΩΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 Εισαγωγή στην Ανάλυση των Κατασκευών 1.1 Κατασκευές και δομοστατική

1 Εισαγωγή στην Ανάλυση των Κατασκευών 1.1 Κατασκευές και δομοστατική 1 Εισαγωγή στην Ανάλυση των Κατασκευών 1.1 Κατασκευές και δομοστατική Στη φύση μπορούμε να διακρίνουμε πάρα πολλά είδη διαφορετικών κατασκευών, οι οποίες άλλες προέκυψαν τυχαία και άλλες από ένστικτο επιβίωσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τα Παιδιά της Γαλαρίας

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τα Παιδιά της Γαλαρίας ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κι έγινε σεισμός μεγάλος και ο ήλιος μαύρισε και το φεγγάρι έγινε σαν αίμα και οι ουρανοί σκιστήκαν. Τέσσερεις σκοτεινοί καβαλάρηδες, πάνω σε αφηνιασμένα άλογα, ξεχύθηκαν προς τη γη.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μοναχοί Σαολίν. Συντάχθηκε απο τον/την tzon1987

Οι Μοναχοί Σαολίν. Συντάχθηκε απο τον/την tzon1987 Ψάχνοντας μέσα στην ομίχλη του χρόνου ο ερευνητής θα βρει στο χώρο των πολεμικών τεχνών ένα θρύλο. Τον θρύλο για τα μοναστήρια Σαολίν της Κίνας. Η ύπαρξη τους δεν αμφισβητείται ιστορικά και τα κατορθώματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΤ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Η ΕΡΤ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» Η ΕΡΤ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ των ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ 2 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ των ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ Με τη συμπλήρωση σχεδόν 20 μηνών από την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. επαγγελματίες των υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας στο Ν. Ηρακλείου». ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΛΓΑ ΣΕΡΑΚΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. επαγγελματίες των υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας στο Ν. Ηρακλείου». ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΛΓΑ ΣΕΡΑΚΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Το εργασιακό άγχος και οι επιπτώσεις του στους επαγγελματίες των υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2015-2020

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2015-2020 ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2015-2020 Χρόνο ζωής στα ιστορικά δικαιώματα δίνουν οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου ΣΤΟ 75% Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα πτυχικακή εργασία έρχεται μετά από λίγα χρόνια να συμπληρώσει μία ακόμη σχεδιαστική πρόταση για την «Ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας», θέμα

Η παρούσα πτυχικακή εργασία έρχεται μετά από λίγα χρόνια να συμπληρώσει μία ακόμη σχεδιαστική πρόταση για την «Ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας», θέμα Πτυχιακή Εργασία Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών Τ.Ε.Ι Αθήνας Τµήµα: ιακόσµησης - Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων & Σχεδιασµού Επίπλου - Αντικειµένου Έρευνα - Επιµέλεια: ηµήτρης Θεοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος. Βιβλιοκριτική. Η Εργατική Μεταπολίτευση. Σαρωτική νίκη του ΟΧΙ. 70 χρόνια Άρης. Η Πολιτική Οικονομία των τελεσίγραφων.

Τεύχος. Βιβλιοκριτική. Η Εργατική Μεταπολίτευση. Σαρωτική νίκη του ΟΧΙ. 70 χρόνια Άρης. Η Πολιτική Οικονομία των τελεσίγραφων. 111 Ιούλης - Αύγουστος 2015 Τεύχος 2 8 12 16 Σαρωτική νίκη του ΟΧΙ Μαρία Στύλλου Η Πολιτική Οικονομία των τελεσίγραφων Πάνος Γκαργκάνας 24 27 31 9 Οι αντινομίες 36 του ρεφορμισμού Πάνος Γκαργκάνας Η νέα

Διαβάστε περισσότερα

Η εκτίμηση της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τουριστική ανάπτυξη.

Η εκτίμηση της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τουριστική ανάπτυξη. Η εκτίμηση της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τουριστική ανάπτυξη. Η περίπτωση του νομού Μεσσηνίας. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘ: ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Ευχαριστίες Στα πλαίσια εκπόνησης της εργασίας θα ήθελα να

Διαβάστε περισσότερα

σκονάκι* τεύχος # 1 - Μάρτιος 2014

σκονάκι* τεύχος # 1 - Μάρτιος 2014 σκονάκι* τεύχος # 1 - Μάρτιος 2014 Αν διαβάζεις εδώ......μάλλον το σκονάκι μοιράστηκε ή βρέθηκε και στα δικά σου χέρια. Το έντυπο αυτό είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας να επικοινωνήσουμε με το μαθητόκοσμο

Διαβάστε περισσότερα

Έτος 23ο Αριθ.φύλλου 6237 Τιμή Φυλλου 0.15 Τηλ.24620/28924 e-mail:tsaknaki@otenet.gr Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015. Με το δεξί ο Πρωτέας

Έτος 23ο Αριθ.φύλλου 6237 Τιμή Φυλλου 0.15 Τηλ.24620/28924 e-mail:tsaknaki@otenet.gr Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015. Με το δεξί ο Πρωτέας ΚΩΔΙΚΟΣ 1906 Έτος 23ο Αριθ.φύλλου 6237 Τιμή Φυλλου 0.15 Τηλ.24620/28924 e-mail:tsaknaki@otenet.gr Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 Νομός Γρεβενών Τρίτος νομός της χώρας με το χαμηλότερο Ένας στους τρεις Έλληνες

Διαβάστε περισσότερα

οποίο όμως η ομοσπονδία το προσπαθούμε, γιατί ναι μεν το Υπουργείο Μεταφορών όπως ανέφερα και πριν έχει την καλή διάθεση και είδη την έδειξε με μία

οποίο όμως η ομοσπονδία το προσπαθούμε, γιατί ναι μεν το Υπουργείο Μεταφορών όπως ανέφερα και πριν έχει την καλή διάθεση και είδη την έδειξε με μία Δημήτρης Σαμαράς: Αξιότιμοι κύριοι γενικοί γραμματείς, στελέχη των Υπουργείων και γενικότερα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πρόεδροι ενώσεων βενζινοπωλών και επαγγελματικών φορέων γενικότερα, αγαπητοί πρατηριούχοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ «ΑΣΤΙΜΙΤΣΙ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΥΤΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟY ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ «ΑΣΤΙΜΙΤΣΙ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΥΤΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟY ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕ.ΚΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ «ΑΣΤΙΜΙΤΣΙ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΥΤΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟY ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗ ΕΥΡYΔΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011, Έτος 15ο - Τεύχος 83ο

Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011, Έτος 15ο - Τεύχος 83ο Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011, Έτος 15ο - Τεύχος 83ο Εκδίδεται από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Περιεχόμενα 3 6 7 8 9 10 11 12 14 15 16 17 17 19 20 23 25 27 29 Γιαγιάδες.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ Το ταξίδι δίνει νόημα στην ζωή μας ή η αισθανόμαστε πως με το ταξίδι αποκτά νόημα η ζωή μας; Ο εξωτερικός κόσμος δίνει νόημα στην ζωή μας ή εμείς χρησιμοποιούμε τα στοιχεία του

Διαβάστε περισσότερα

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Θέμα 1 ο (Σύντομης ανάπτυξης): (Α) Ποιοι πλανήτες ονομάζονται Δίιοι; 18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Θέματα του Γυμνασίου (Β) Αναφέρατε και

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΟΡΙΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΡΕΝΑ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΟΡΙΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΡΕΝΑ Κεφάλαιο 1 πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι τα μάτια του αγνώστου Η είχαν ένα ασυνήθιστα ανοιχτό γαλανό χρώμα. Αντάμωσαν τα δικά μου για μερικά κενά δευτερόλεπτα, ανέκφραστα, σαφώς τρομαγμένα. Με το ξάφνιασμα

Διαβάστε περισσότερα

αντιπληροφορηση η γενικευμένη απαξία, η καταστολή, είναι εδώ για να θωρακίζουν την κατεχόμενη καθημερινότητά μας.

αντιπληροφορηση η γενικευμένη απαξία, η καταστολή, είναι εδώ για να θωρακίζουν την κατεχόμενη καθημερινότητά μας. αντιπληροφορηση θερσιτης στουσ δρομουσ του ίλιου-πετρούπολησ-άγιων ανάργυρων νοεμβρης 309 τευχοσ εφημεριδα δρομου πυγμή & Χρειάζεται πολύ αφέλεια, πολύ ματαιότητα και άλλη τόση αδράνεια για να συνεχίσει

Διαβάστε περισσότερα

591 Κ.Ι\ ΘΕΜΑ: ΚΑΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑλλΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ. Τ.Ε.Ι Πειραιά για την απόκτηση του πτυχίου.

591 Κ.Ι\ ΘΕΜΑ: ΚΑΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑλλΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ. Τ.Ε.Ι Πειραιά για την απόκτηση του πτυχίου. Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ 591 Κ.Ι\ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑ ΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑ: ΚΑΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑλλΟΝ Διπλωματική εργασία που υποβλήθηκε στο Τ.Ε.Ι Πειραιά για την απόκτηση του πτυχίου

Διαβάστε περισσότερα

Γραπτή δήλωση Δημήτρη Χριστόφια στην ερευνητική επιτροπή. Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013 -------------------------------------------

Γραπτή δήλωση Δημήτρη Χριστόφια στην ερευνητική επιτροπή. Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013 ------------------------------------------- Γραπτή δήλωση Δημήτρη Χριστόφια στην ερευνητική επιτροπή Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013 ------------------------------------------- Η κατανόηση της κατάστασης στην οποία βρέθηκε η Κύπρος σήμερα, επιβάλλει την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. 7. Tέλος Κατοχής, νέες απαιτήσεις. 7.1. Οι Πρωτοπόροι και η «αμοιβαία κατανόηση»

Κεφάλαιο 7. 7. Tέλος Κατοχής, νέες απαιτήσεις. 7.1. Οι Πρωτοπόροι και η «αμοιβαία κατανόηση» Κεφάλαιο 7 7. Tέλος Κατοχής, νέες απαιτήσεις 7.1. Οι Πρωτοπόροι και η «αμοιβαία κατανόηση» Βρισκόμαστε πλέον προς το τέλος της Κατοχής και έχουμε εξετάσει το πνεύμα των καινούριων λογοτεχνικών κειμένων.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό αέριο, χρήσεις, ασφάλεια και οικονομία Ομάδα Μαθητών: Συντονιστές Καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Θεωρητικό υπόβαθρο Το Φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο, χρήσεις, ασφάλεια και οικονομία Ομάδα Μαθητών: Συντονιστές Καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Θεωρητικό υπόβαθρο Το Φυσικό αέριο 1 Φυσικό αέριο, χρήσεις, ασφάλεια και οικονομία Ομάδα Μαθητών: Γεδεών Στέλλα, Θεοφάνους Ρογήρος, Γεωργίου Μαρίνα, Ξενοφώντος Άννα, Μιχαήλ Αντρέας, Δήμου Ιωάννης, Παύλου Ειρήνη Συντονιστές Καθηγητές: Νικόλας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ)

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ) ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ) 09.10.2000 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή σήμερα το πολύ επίκαιρο και πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Η ίδρυση του Άρη. ΔΕΚΑΕΤΙΑ 20 Ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας. ΔΕΚΑΕΤΙΑ 30 Η εποχή της κυριαρχίας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Η ίδρυση του Άρη. ΔΕΚΑΕΤΙΑ 20 Ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας. ΔΕΚΑΕΤΙΑ 30 Η εποχή της κυριαρχίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 8 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 36 40 42 44 46 54 56 64 66 Εισαγωγή ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Η ίδρυση του Άρη ΔΕΚΑΕΤΙΑ 20 Ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας ΔΕΚΑΕΤΙΑ 30 Η εποχή της κυριαρχίας ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΑΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

Βιογραφικό Σημείωμα ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ 1 Βιογραφικό Σημείωμα ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ Ο πατέρας του Ιωσήφ (Σήφης) Ρούσσου Κούνδουρος γεννήθηκε το 1885 στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η σύζυγός του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Στην Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων του άρθρου 20 ν.3790/2009

ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Στην Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων του άρθρου 20 ν.3790/2009 ΥΠΟΜΝΗΜΑ Στην Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων του άρθρου 20 ν.3790/2009 Ένα από τα μέτρα που προβλέπονται από το Ν. 3845/2010 για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ 30/ 11 / 2014 Διάρκεια: 3 ώρες Μαθητής/τρια:.. Τμήμα Μονάδες /100 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ Μίαν ἡμέραν τὴν ἐπλησίασα ἀπαρατήρητος, ἐνῷ ἔκλαιε γονυπετὴς πρὸ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ περνάει πρώτα από το στομάχι.

ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ περνάει πρώτα από το στομάχι. ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 27 ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ περνάει πρώτα από το στομάχι. Ο Τζόνι πάντα γελούσε όταν το άκουγε αυτό. «Αν ήταν έτσι, ο μπαμπάς θα είχε ερωτευτεί τη θεία Πιπίνα», έλεγε στη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ-ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΣΙΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ «Νεοελληνική Γλώσσα Α-Γ Γυμνασίου»

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ «Νεοελληνική Γλώσσα Α-Γ Γυμνασίου» ΥΠΕΠΘ / ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓO ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝO ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ «Ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Από ζώο ή φυτό. Η υφαντική πρώτη ύλη. Γίνεται. κλωστή. υφάδι. και. στημόνι. Ύ φ α σ μ α. χ ρ ω μ α τ ι σ τ ό

Από ζώο ή φυτό. Η υφαντική πρώτη ύλη. Γίνεται. κλωστή. υφάδι. και. στημόνι. Ύ φ α σ μ α. χ ρ ω μ α τ ι σ τ ό Από ζώο ή φυτό Η υφαντική πρώτη ύλη Γίνεται κλωστή υφάδι στημόνι και Ύ φ α σ μ α χ ρ ω μ α τ ι σ τ ό 1 Σε ευχαριστώ παππού, σε ευχαριστώ γιαγιά. Οι Μαθητές & οι Μαθήτριες της Α Γυμνασίου Βελβεντού 2 Πολιτιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το μέλλον της ΔΕΗ Ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. 6-11-2008

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το μέλλον της ΔΕΗ Ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. 6-11-2008 ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το μέλλον της ΔΕΗ Ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. 6-11-2008 Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Αγαπητοί συνάδελφοι, Θα ήθελα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ Α α. Να περιγράψετε το πρόγραμμα του καθενός από τα παρακάτω πολιτικά κόμματα: Ραλλικό Κόμμα Λαϊκό Κόμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΊΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΙΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ACCELERATE. Όνομα: Νεκτάριος Παΐσιος. - Φοιτητής Παιδαγωγικών Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΟΜΙΛΊΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΙΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ACCELERATE. Όνομα: Νεκτάριος Παΐσιος. - Φοιτητής Παιδαγωγικών Πανεπιστημίου Κύπρου. ΟΜΙΛΊΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΙΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ACCELERATE. Όνομα: Νεκτάριος Παΐσιος. - Φοιτητής Παιδαγωγικών Πανεπιστημίου Κύπρου. θέμα: Πώς να βελτιώσουμε την σημερινή κατάσταση σε θέματα στήριξης ατόμων με προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Για τις απαρχές του ελευθεριακού ρεύµατος

Για τις απαρχές του ελευθεριακού ρεύµατος Αναδηµοσίευση στο Civilitas.GR 2007* Για τις απαρχές του ελευθεριακού ρεύµατος Η ελευθεριακή σκέψη Μέρος Α Μπροσούρα που εκδόθηκε στο Ναύπλιο το 2005 µε τίτλο «Ο ελευθεριακός σοσιαλισµός. Για τις απαρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ» ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ H επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.0. Πρόλογος. 2.0. Ιστορικά στοιχεία Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης. 2.1. Ιστορική Εξέλιξη Ελληνικού. 2.2. Ιστορική Εξέλιξη Αργυρούπολης. 2.3. Στατιστικά Στοιχεία Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης.

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Οικονομία: Μια βιώσιμη εναλλακτική?

Κοινωνική Οικονομία: Μια βιώσιμη εναλλακτική? Κοινωνική Οικονομία: Μια βιώσιμη εναλλακτική? Δρ. Διευθυντής, Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικονομίας Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Α. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ... 4 Α.1. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και Κοινωνικά Ομόλογα... 4 Α.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΧΡΗΣΕΙΣ

ΜΕΛΙ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΧΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΙ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΧΡΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ Οι μέλισσες πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγουν γύρη και νέκταρ. Όταν μαζέψουν αρκετό και το φορτίο τους γίνει βαρύ επιστρέφουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο γέροντας Ινοσένσιο είναι καθισμένος στην αμμουδιά.

Ο γέροντας Ινοσένσιο είναι καθισμένος στην αμμουδιά. ΣΑΝΤΟ ΜΠΡΑΒΟ ΕΝΑ Ο γέροντας Ινοσένσιο είναι καθισμένος στην αμμουδιά. Με την πλάτη του στραμμένη προς τη ζούγκλα κοιτάζει τη θάλασσα κι ένα ηλιοβασίλεμα λεκιασμένο με αίμα, που σέρνεται στο μακρινό ορίζοντα.

Διαβάστε περισσότερα

Αιγύπτιους όπως ο Δαίδαλος, ο Ίκαρος, ο Αίολος, ο Όσιρης και η Ίσιδα ανάλογα με τους εκάστοτε μύθους του κάθε τόπου. Οι αρχαιότερες παραστάσεις όμως

Αιγύπτιους όπως ο Δαίδαλος, ο Ίκαρος, ο Αίολος, ο Όσιρης και η Ίσιδα ανάλογα με τους εκάστοτε μύθους του κάθε τόπου. Οι αρχαιότερες παραστάσεις όμως 1 ΙΣΤΟΡΙΑ & ΕΞΕΛΙΞΗ Μια φορά και έναν καιρό.. Ο άνθρωπος προσπάθησε και κατάφερε, να παραμείνει στην επιφάνεια του νερού, χωρίς να χρειάζεται να κολυμπάει, με την βοήθεια ίσως κάποιου κορμού δέντρου. Κάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Φλώρινα, 29-7-2011 Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Μελίτης, κ. Π. Αναστασιάδη, σε εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» TOY MAP

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» TOY MAP ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» TOY MAP ΕΛΛΗΣ ΠΑΠΠΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΑΘΗΝΑ 1983 Copyright: Εκδόσεις «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» Σόλωνος

Διαβάστε περισσότερα

Οκόσμοςτωνζώων. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70)

Οκόσμοςτωνζώων. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70) Οκόσμοςτωνζώων., Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70) Τα Αρθρόποδα Τα Αρθρόποδα είναι η μεγαλύτερη συνομοταξία ζώων στο ζωικό βασίλειο. Περίπου το 80% όλων των ειδών ζώων που ζουν σήμερα, είναι αρθρόποδα. Έχουν εξωσκελετό

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Β.ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. Θεσσαλονίκη 17/12/2013

Ε.Β.ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. Θεσσαλονίκη 17/12/2013 Ε.Β.ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. Θεσσαλονίκη 17/12/2013 ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Αριθμ. Πρωτ.: 6163 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ αριθμ. ΣΟΧ 1/2013 Για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ Ιωάννης ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ Λόγοι διδακτοί Πνεύματος (1Κορ.2:13) Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ (Σειρά Βιβλικών μελετών) Βρυξέλλες, 2015 - 2 - ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εκκλησία του Χριστού που

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γενικά Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θεμελιώδης αρχή της επιστήμης είναι η πίστη στην ύπαρξη ενός αντικειμενικού κόσμου ανεξάρτητου από το υποκείμενο (τον άνθρωπο) που επιδιώκει κάθε φορά την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΓΚΟΜΠΕΝ/ΑΒΡΙΤΣ/ΡΟΚΕΡ κ.α. Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η αποτυχία του κρατικού καπιταλισμού Μετάφραση Νίκος Β. Αλεξίου ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Τίτλος: Η Ρωσική Επανάσταση Μετάφραση: Νίκος Β. Αλεξίου Στοιχειοθεσία: N.M.

Διαβάστε περισσότερα

74 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 12-13 Δεκεμβρίου 2013

74 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 12-13 Δεκεμβρίου 2013 74 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 12-13 Δεκεμβρίου 2013 ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 1. Θεσμικά

Διαβάστε περισσότερα

Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σχέδιο της Πρότασης

Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σχέδιο της Πρότασης Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σχέδιο της Πρότασης Ο στόχος του παρόντος φυλλαδίου είναι να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία και τη διαχείριση του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 635 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 61 23 Ιουνίου 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Έκδοση του Επίσημου Δελτίου «Απόστολος Τίτος» της Εκκλησίας Κρήτης.... 1 Περί Ιερών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙία^'ΈγΘΥΝΗ. ΤΩΝ Ε π ιχ ε ιρ ή σ ε ω ν.. ' \ V ' I ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΟΡΜΠΟΤΣΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΠΟ ΥΔΑ ΣΤΡΙΑ ΕΙΣΗ ΓΗ ΤΡΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙία^'ΈγΘΥΝΗ. ΤΩΝ Ε π ιχ ε ιρ ή σ ε ω ν.. ' \ V ' I ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΟΡΜΠΟΤΣΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΠΟ ΥΔΑ ΣΤΡΙΑ ΕΙΣΗ ΓΗ ΤΡΙΑ Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ ΙΚ Ο Ε Π Α ΓΓΕ Λ Μ Α ΤΙΚ Ο ΙΔΡΥΜ Α Κ Α Β Α Λ Α Σ Σ Χ Ο Λ Η Δ ΙΟ ΙΚ Η Σ Η Σ ΚΑΙ Ο ΙΚ Ο Ν Ο Μ ΙΑ Σ ΤΜ Η Μ Α Δ ΙΟ ΙΚ Η Σ Η Σ Ε Π ΙΧ Ε ΙΡ Η Σ Ε Ω Ν \ ΚΟΙΝΩΝΙία^'ΈγΘΥΝΗ ' ΤΩΝ Ε π ιχ ε ιρ ή σ

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Εκπαίδευση και Παιδεία

1.1 Εκπαίδευση και Παιδεία Μέρος 1 o Μια εισαγωγή 1.1 Εκπαίδευση και Παιδεία Δύο είναι οι εκπαιδευτικοί μύθοι του φιλελευθερισμού,. η έννοια ότι η εκπαίδευση είναι μια ουδέτερη δραστηριότητα και ότι η εκπαίδευση είναι μια απολίτικη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Πρόχειρος Διαγωνισμός για την προμήθεια δύο χιλιάδων οκτακοσίων (2.800) δεσμίδων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τα Μαθηματικά στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών για τα Μαθηματικά στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ Μαρτυρίες στην κόψη του ξυραφιού 1969-1974

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ Μαρτυρίες στην κόψη του ξυραφιού 1969-1974 Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ Μαρτυρίες στην κόψη του ξυραφιού 1969-1974 Η Κύπρος στον καιρό μας υπήρξε η νιότη μας και η αλκή μας, η μεγάλη προσδοκία μας και η πικρή προδοσία μας. Συχωρέστε μου που κατ ανάγκην ομιλώ

Διαβάστε περισσότερα

Το Κεκρυμμένο και το Ορατό: Σιωπηρές Γλώσσες και Μορφές Αντίληψης. Σάσσα Τσέϊτοου www.phoenixrising.org.gr phoenix@phoenixrising.org.

Το Κεκρυμμένο και το Ορατό: Σιωπηρές Γλώσσες και Μορφές Αντίληψης. Σάσσα Τσέϊτοου www.phoenixrising.org.gr phoenix@phoenixrising.org. Το Κεκρυμμένο και το Ορατό: Σιωπηρές Γλώσσες και Μορφές Αντίληψης Σάσσα Τσέϊτοου www.phoenixrising.org.gr phoenix@phoenixrising.org.gr Η ομιλία αυτή παρουσιάστηκε στο Μέγαρο του Διεθνούς Τεκτονικού Τάγματος

Διαβάστε περισσότερα

134 YΠATIA: H ΓYNAIKA ΠOY AΓAΠHΣE THN EΠIΣTHMH

134 YΠATIA: H ΓYNAIKA ΠOY AΓAΠHΣE THN EΠIΣTHMH H MEΓAΛH ΠYPA 133 Στη σάλα του σπιτιού, οι δύο μαθηματικοί δεν συζητούσαν πια για τα γεγονότα που προκαλούσαν αναταραχές στην Αυτοκρατορία, παρά επικεντρώνονταν όλο και περισσότερο σε επιστημονικά θέματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Έντυπο πνευµατικής εσωτερικής καταγραφής. Τεύχος 19ο Οκτώβριος 2008

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Έντυπο πνευµατικής εσωτερικής καταγραφής. Τεύχος 19ο Οκτώβριος 2008 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Ε Ν Ο Ν Έντυπο πνευµατικής εσωτερικής καταγραφής Το Μυστήριο του Γάµου. Του Αρχ. Καλλίστρατου Λυράκη Ο σύζυγος ο πιστός, κοντά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡ ΙΚΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. «Μέλισσα, µέλισσα, µέλι γλυκύτατο»

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡ ΙΚΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. «Μέλισσα, µέλισσα, µέλι γλυκύτατο» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡ ΙΚΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ «Μέλισσα, µέλισσα, µέλι γλυκύτατο» ΓΑΡ ΙΚΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 1. Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ 1.1. Τα µέρη

Διαβάστε περισσότερα

μπορούσαμε και θα έπρεπε να το αντισταθμίσουμε με νέες πολιτικές, με άλλες κατακτήσεις και ωφέλειες. Ο κίνδυνος της αποβιομηχάνισης ήταν βέβαια

μπορούσαμε και θα έπρεπε να το αντισταθμίσουμε με νέες πολιτικές, με άλλες κατακτήσεις και ωφέλειες. Ο κίνδυνος της αποβιομηχάνισης ήταν βέβαια ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Κος ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ Ευχαριστώ πάρα πολύ, συνάδελφε. Κυρίες και κύριοι, αντικρύζοντας τον τίτλο της σημερινής ημερίδας, 1962-2012, 50 χρόνια στην Ευρώπη, αναλογίστηκα αμέσως ότι το 62 ήμουν

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ τρεις συνεντεύξεις

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ τρεις συνεντεύξεις Η ΑΥΓΗ, 09/03/2008 ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ τρεις συνεντεύξεις Κλοντίν Μοντέιγ Αλίκη Μαραγκοπούλου-Γιωτοπούλου Σούλα Παναρέτου Της Ρένας Δούρου* 100 χρόνια από τη γέννηση της Σιμόν ντε Μποβουάρ, σαράντα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ( «ΞΕΝΩΝΑΣ» ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ)

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ( «ΞΕΝΩΝΑΣ» ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ( «ΞΕΝΩΝΑΣ» ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19 ΜΑΪΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος Νιρβάνας. Το αγριολούλουδο

Παύλος Νιρβάνας. Το αγριολούλουδο Παύλος Νιρβάνας Το αγριολούλουδο μυθιστόρημα ένα ηλεκτρονικό βιβλίο από την Λέσχη του Βιβλίου το μεγαλύτερο ελληνικό διαδικτυακό φόρουμ για το διάβασμα. Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα "Πατρίς" 1922-1923 Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΚΟΟΛ. Άτομα νηφάλια, ελαφρές διαταραχές δύσκολα διαγνώσιμες

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΚΟΟΛ. Άτομα νηφάλια, ελαφρές διαταραχές δύσκολα διαγνώσιμες ΑΣΚΗΣΗ 1 Οι μαθητές ενημερώνονται από τον υπεύθυνο καθηγητή για το αλκοόλ. Συγκεκριμένα, χρήσιμες γνώσεις που μπορεί να μεταφέρει ο εκπαιδευτικός στους μαθητές σχετικά με το αλκοόλ αποτελούν και τα παρακάτω:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ EKΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 2014

ΕΤΗΣΙΑ EKΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 2014 ΕΤΗΣΙΑ EKΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 2014 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ THΣ ΕΣΕΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 2014 Διορθώσεις: Βάσω Μπαχούρου Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ 1. Το ψαροντούφεκο στη περιοχή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά απαγορεύεται: Α) Έξω απο το λιμάνι του Πειραιά. Β) Στις πλαζ του Πειραιά. Γ) Απο την Πειραϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΞΕΝΟΑΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΗΕΝΑ ΥΣΕΙΣΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ& Ο ΡΟΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Είκοσι χρόνια νωρίτερα, σε ένα νότιο χωριό της επαρχίας Πουντζάμπ.

Είκοσι χρόνια νωρίτερα, σε ένα νότιο χωριό της επαρχίας Πουντζάμπ. Εισαγωγή Αισθάνομαι κάποιον να με αρπάζει από το μπράτσο. Νομίζω ότι είναι μια γριά γυναίκα. Έχει δυσάρεστη, στριγκή φωνή. Μου λέει ότι αυτό θα διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα και δε θα πονέσει. Βουλιάζω σε

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΝΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

7. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Μακέτα εργασίας 1/50.

7. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Μακέτα εργασίας 1/50. Β. ΕΞ. /ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ/ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ Κα ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ Παρουσίαση σε πίνακες 50Χ70 την 22 και 24 Απριλίου 1.ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Τι συναισθήματα-ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 7 1ο ΜΕΡΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Γνωρίζω τι σημαίνει... Μαθαίνω τα κύρια σημεία... Γενικά... Διαχείριση φυσικών πόρων... Ελέγχω τις γνώσεις μου...

Διαβάστε περισσότερα

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους φίλους που με στήριξαν στην προσπάθειά μου αυτή.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους φίλους που με στήριξαν στην προσπάθειά μου αυτή. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα Πτυχιακή Εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του τμήματος Κλωστοϋφαντουργίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.Εφ.) του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Γρεβενά 22/05/2012

ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Γρεβενά 22/05/2012 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Το πρόγραμμα ΤΟΝ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2011-12 στο 2ο Γυμνάσιο Γρεβενών με μαθητές της Α τάξης. Υπεύθυνος Καθηγητής: Θεοδοσίου Μαριάννα Γρεβενά 22/05/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ-ΚΕΦ. 41 Θέμα: Ο ύμνος της Αθήνας. Ξυνελών τε λέγω : τι ολοκληρώνει ο Περικλής στο σημείο αυτό;

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ-ΚΕΦ. 41 Θέμα: Ο ύμνος της Αθήνας. Ξυνελών τε λέγω : τι ολοκληρώνει ο Περικλής στο σημείο αυτό; ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ-ΚΕΦ. 41 Θέμα: Ο ύμνος της Αθήνας Ξυνελών τε λέγω : τι ολοκληρώνει ο Περικλής στο σημείο αυτό; Ανακεφαλαιώνει, συνοψίζει αυτό που προγραμματικά δόθηκε στο κεφ. 36 (ἀπὸ οἵας

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη Νεολιθική εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η Κνωσός. - Κατά τη 2 η

Διαβάστε περισσότερα

H ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

H ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ H ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η εκτίμηση και ο σχηματισμός μιας έστω και αδρομερούς εικόνας του κράτους που ίδρυσε ο Αλέξανδρος είναι πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

Τη σύντοµη παρουσίαση του φυσικού πλαισίου αναφοράς (Πίνδος - Αχελώος).

Τη σύντοµη παρουσίαση του φυσικού πλαισίου αναφοράς (Πίνδος - Αχελώος). 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα εργασία εξετάζει τον τρόπο, µε τον οποίο η «άγρια ανάπτυξη» κυριολεκτικά εξαφανίζει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονοµιά αλλά και µεταβάλλει ριζικά τα δεδοµένα του χώρου. Τον

Διαβάστε περισσότερα

Νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας και κυρίως από που προέρχονται αυτές οι αλλαγές

Νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας και κυρίως από που προέρχονται αυτές οι αλλαγές Εισαγωγή Καριέρα ονομάζουμε μια πορεία ανέλιξης στα εργασιακά μέσω της συλλογής εμπειρίας και προσόντων. Ο όρος καριέρα είναι σήμερα ή πάει να γίνει ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 12207 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 919 19 Μαΐου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 301764 Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν διανομής τυριού Φέτα

Διαβάστε περισσότερα